Aquest manual és un document d’ajuda destinat als equips dels centres gestors de la Diputació de Barcelona que gestionen expedients del Pla de cooperació Xarxa de Governs Locals 2024-2027 mitjançant les aplicacions corporatives del Portal de tramitació (PMT) i del Sistema Integral de Gestió de l’Activitat (SIGAC).
Data d'actualització: 6 de maig de 2025
Aquest manual és un document d’ajuda destinat als equips dels centres gestors de la Diputació de Barcelona que gestionen expedients del Pla de cooperació Xarxa de Governs Locals mitjançant les aplicacions corporatives del Portal de tramitació (PMT) i del Sistema Integral de Gestió de l’Activitat (SIGAC).
L’esmentat pla ofereix als ens locals un suport integral amb la transferència de recursos tècnics, econòmics i materials per mitjà de diferents instruments de cooperació: el Programa general d’inversions (que substitueix les Meses de concertació de mandats anteriors), el Catàleg de serveis i els Programes específics.
A l’espai de la Xarxa de Governs Locals ubicat a la seu electrònica de la Diputació de Barcelona, els ens locals tenen disponible la informació dels tràmits que poden realitzar en les convocatòries que estiguin actives per sol·licitar, obtenir i gestionar els recursos que es posen al seu abast.
El Portal de tramitació (PMT) és el canal predeterminat per a la interacció contínua entre l’ens local i la Diputació per a la tramitació electrònica i seguiment dels expedients de les convocatòries de la Xarxa de Governs Locals. A través del PMT, els ens locals tramiten les seves sol·licituds i els centres gestors referents les gestionen amb un seguit d’operacions.
El treball dels centres gestors es desenvolupa des del Sistema Integral de Gestió de l’Activitat (SIGAC), aplicació interna per a la gestió i el seguiment de les activitats d’assistència que la Diputació realitza per als ens locals i en la qual es carreguen totes les sol·licituds del PMT. Pel que fa a l’accés del personal dels centres gestors a les aplicacions PMT i SIGAC, cal fer la sol·licitud corresponent d’alta d’usuari a través d’Intradiba: Sol·licituds diverses » Sistemes d’informació » Accés al sistema informàtic de la corporació
Com sol·licitar l’accés a un centre gestor diferent de l’orgànic del meu usuari?
Per als usuaris Diba, després de estar donats d’alta al PMT, la Direcció de Serveis de Cooperació Local activa l’accés al orgànic al que està assignat cada usuari.
En cas que calgui activar l’accés a altres orgànics, sol·liciteu-lo enviant un correu electrònic a dscl.cooperacio@diba.cat
Trobareu les guies d’ús de les eines PMT i SIGAC a l’apartat ‘Ajuda’ de la barra de navegació de cada aplicació.
Trobareu que molts tràmits de les convocatòries que s'emmarquen en el Pla de cooperació Xarxa de Governs Locals inclouen formularis associats que els ens locals han de descarregar i emplenar prèviament per annexar-los als tràmits del Portal de tramitació (PMT).
Aquests formularis faciliten l'aportació de dades econòmiques i de dades tècniques de les actuacions dels recursos que es tramiten.
Per accedir als formularis seguiu les instruccions següents:
Si no descarregueu els documents al vostre ordinador i intenteu obrir-los directament fent doble clic a sobre de l'enllaç, d’acord amb la configuració del vostre equip és possible que us aparegui el missatge següent:
Els formularis associats als tràmits són interactius i dinàmics, i diem que són intel·ligents perquè el seu contingut s’adapta a la informació que l’usuari va introduint en els diferents apartats. Es dissenyen amb l'objectiu que siguin fàcils de fer servir i de minimitzar els errors en el procés d'entrada de les dades.
Algunes de les funcionalitats a destacar són:
Els formularis poden presentar informació necessària per a càlculs interns o per facilitar el seu accés a l'usuari.
Per exemple: mostrar dades del ens locals beneficiaris o els imports de l'aportació de la Diputació de Barcelona.
El seu objectiu és evitar errors. En cas d'error, es mostra un text que ens avisi de quin és l'error.
Per exemple: L'import justificat no pot ser superior a l'import de la despesa.
El seu objectiu és facilitar la feina a l'usuari i evitar errors. El contingut del camp del formulari es calcula automàticament i no pot ser modificat per l'usuari.
Per exemple:
El seu objectiu és facilitar la detecció de duplicats en la informació de taules.
Per exemple:
L'exportació de dades consisteix en poder copiar les dades del formulari per després poder-les enganxar en un full de càlcul o tractar-les en una base de dades.
Hi ha dos sistemes:
Aquesta opció només està a disposició dels centres gestors.
Es configura de manera que permet copiar les dades necessàries per al seu posterior tractament en un full de càlcul.
El centre gestor indica quines dades necessita tractar i, també, la seva disposició dins del full de càlcul.
A continuació, us detallem els passos a seguir per descarregar aquestes dades:
Aquesta opció està implementada en els formularis de justificació econòmica (C4-001) de les convocatòries del Catàleg 2023, 2024 i 2025. A continuació, us detallem els passos a seguir per descarregar aquestes dades:
Amb el desplegament del Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023, la Diputació de Barcelona ha posat a l’abast dels equips dels governs locals un conjunt d’eines interactives que volen facilitar la presa de decisions i impulsar la millora contínua en la gestió dels recursos públics: Indicadors locals ODS (Visor 2030), Dibaròmetre, Plataforma de seguiment del PGI i el Visor Cooperem en xarxa.
El Visor Cooperem en xarxa és una aplicació de consulta i seguiment de les actuacions locals que reben suport de la Diputació de Barcelona. S’ha desenvolupat amb dues versions: una externa, destinada als governs locals, i una interna, destinada als equips dels centres gestors de la corporació. A més de la informació agregada (pla i instruments de cooperació, ens local, comarca, …), es proporcionen diverses consultes per mostrar l’estat de gestió de les actuacions, alertes de tramitació i indicadors d’execució.
Les dades que presenta aquesta eina innovadora provenen de la integració del Portal de tramitació (PMT) i dels sistemes comptable i de seguiment de les activitats, i ofereix una visualització integrada a la data d’actualització que consta en la pàgina principal.
Les dades s’actualitzen de manera automàtica diàriament (08:00h).
A nivell intern, s'ha donat accés al personal usuari de les aplicacions PMT, SIGAC i QlikView_XGL. Per a donar accés a nous d’usuaris cal fer la sol·licitud d’alta a SIGAC (Intradiba, sol·licituds diverses, Serveis TIC); amb aquesta sol·licitud s’activa l’accés al Visor.
El visor ‘Cooperem en xarxa’ està optimitzat amb els paràmetres del navegador Google Chrome. La resta de navegadors mantenen les utilitats, però el format de presentació es pot veure distorsionat o no es pot garantir l’accés. El format de l’informe és adaptatiu i es pot consultar des d’un ordinador, tauleta o telèfon mòbil.
L’eina conté l’apartat ‘Mapa d’inconsistències’, un sistema específic de seguiment dels expedients del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals que té per objectiu garantir la consistència de les dades en les aplicacions.
Trobareu més informació a:
https://intradiba.diba.cat/web/xarxa-de-governs-locals/eines-tecnologiques
Les convocatòries de la Xarxa de Governs Locals s’estructuren en fases d’acord amb l’estat de tramitació de les actuacions que es concerten amb els ens locals.
El Portal de tramitació (PMT) és l’aplicació que fan servir els ens locals per a la gestió de les sol·licituds i les actuacions concertades amb la Diputació de Barcelona.
El Sistema Integral de Gestió de l’Activitat (SIGAC) és l’eina interna de la Diputació de Barcelona que permet els canvis d’estat dels expedients dels ens locals per part dels centres gestors referents.
Per a tots els instruments de cooperació de la Xarxa de Governs Locals –Programa general d’inversions, Catàleg de serveis i programes específics—, els estats de tramitació de les sol·licituds són els següents:
L’estat de cada expedient es va actualitzant per mitjà dels tràmits que realitzen els ens locals i els centres gestors al llarg del cicle de gestió:
En el seu àmbit, els centres gestors són els responsables dels expedients de les convocatòries i han d’assegurar la correcta mecanització de les dades i la correspondència dels estats de tramitació entre les aplicacions.
Els expedients es relacionen mitjançant el número de registre del PMT i, per a les actuacions aprovades, a través del codi de l’assistència de SIGAC.
Els tràmits disponibles per a cada assistència de SIGAC s’ubiquen en el botó
de manera similar a com es presenten en el PMT. A través d’aquest botó, podem fer tràmits com ara els següents:
A través dels filtres disponibles en la pestanya ‘Expedients’ del PMT, podem gestionar els expedients en funció del seu estat de tramitació i dels dies que han passat des de la realització del darrer tràmit, tant pel que fa a les operacions d’entrada (tràmits realitzats pels ens locals) com les de sortida (tràmits realitzats per la Diputació).
Els filtres anteriors són d’utilitat per al seguiment i control dels compromisos de qualitat vinculats al recursos del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals i dels requeriments d’esmena (de sol·licitud, acceptació i justificació).
En la darrera actualització del Portal de tramitació, a la pàgina d’inici i només visible en el perfil dels ens locals, s’han incorporat nous avisos per destacar els recursos i els expedients pendents de tramitar que tenen terminis propers. Des dels cercadors del PMT (recursos i expedients) els equips dels ens locals també poden seleccionar-los a través del filtre “només candents”.
En el cas dels recursos, la marca “candent” es mostra 7 dies abans del termini de sol·licitud. En el cas dels expedients, es mostra 10 dies abans del termini de justificació, i 3 dies des que s’ha rebut un requeriment d’esmena.
En la darrera actualització del Portal de tramitació, en els tràmits vinculats als expedients, s’ha afegit una columna inicial que inclou una bandera que permet assenyalar el tràmit com a llegit pel referent local i així facilitar les seves tasques. En fer doble clic sobre la bandera aquesta queda fixada per al tràmit.
A través dels filtres disponibles en la pestanya ‘Llistat d’assistències’ de SIGAC podem gestionar les assistències derivades dels expedients del PMT.
Aquest botó permet generar un full de càlcul amb la informació de les assistències que s'han cercat.
Un cop generat i descarregat el fitxer Excel, el podem tractar de manera personalitzada:
El fitxer Excel de descàrrega d'assistències correspon al resultat de l'exportació realitzada en la data i hora en la qual s'ha generat. SIGAC és una aplicació dinàmica i, per tant, el contingut variarà en funció del moment de la seva descàrrega.
En el resultat de l'exportació de la informació de les assistències es presenten els camps:
Les eines PMT i SIGAC inclouen l’opció de realitzar comunicacions electròniques de determinats tràmits de manera integrada amb la plataforma EACAT, fet que permet deixar constància dels mateixos en el registre d’entrada dels ens destinataris i en el registre de sortida de la Diputació de Barcelona.
Les comunicacions electròniques que es realitzen a través del PMT i SIGAC no inclouen la signatura electrònica que evidenciï la identitat del remitent ni inclouen la transcripció de l’acte que es notifica, de forma que per si mateixes no tenen validesa com a notificació administrativa. Per tal de tenir aquesta condició, la praxi consensuada amb la Secretaria General és que en les comunicacions electròniques s’incorpori la notificació signada per la secretaria delegada.
Per tant, quan sigui necessari notificar un acte a més d’un ens, també es pot fer a través de l’eina SIGAC. Si aquest acte es publica íntegrament en la Seu electrònica o en algun diari oficial, es podrà tenir accés al seu contingut i serà possible generar una única notificació de l’acte íntegre, amb el peu de recurs oportú, que es pot adjuntar en la comunicació electrònica de SIGAC i, a través d’aquesta eina, enviar-la simultàniament a tots els ens que calgui notificar.
Aquesta operativa segueix els passos següents:
En la taula següent, podeu consultar les comunicacions electròniques que es poden realitzar des del PMT i SIGAC a través d’EACAT, amb anotació en els registres –de sortida de la Diputació i d’entrada de l’ens destinatari-.
En els tràmits que realitza l’ens local des del Portal de tramitació (PMT) és habitual haver d’annexar documentació com ara formularis, memòries tècniques o altra documentació de l’ens. Actualment, els tipus de fitxers que admet el portal són els següents:
Tipus de document | Extensió del fitxer |
---|---|
EXCEL | .xls |
WORD | .doc |
WORD_2007 | .docx |
EXCEL_2007 | .xlsx |
OPEN_DOCUMENT_TEXT | .odt |
ZIP | .zip |
La capacitat màxima està limitada a 70 Mb per al conjunt de tots els arxius adjunts en un tràmit. En cas que els ens locals necessitin adjuntar diferents documents i el seu pes sigui més gran, es recomana comprimir-los i generar un fitxer .zip
En els expedients del Portal de tramitació (PMT), les operacions que pot realitzar l’ens local s’ubiquen en l’apartat ‘Fer tràmits per Ens’ (perfil ens) i les operacions del centre gestor es troben en l’apartat ‘Fer tràmits per Diba’ (perfil centre gestor).
Entre les operacions que poden realitzar els ens locals en la gestió d’un expedient, trobem la ‘Sol·licitud general’. Aquesta operació no es correspon amb cap tràmit específic de les fases de gestió (sol·licitud, valoració, formalització, acceptació, justificació i tancament) i esdevé una via alternativa dels ens locals per comunicar a la Diputació de Barcelona aspectes de caràcter general que puguin afectar l’expedient com, per exemple, la sol·licitud de pròrroga. Aquestes comunicacions s’integren en l’expedient PMT però no produeixen cap canvi en l’estat de tramitació.
La ‘Sol·licitud general’ no pot ser utilitzada pels ens locals com a demanda d’un recurs determinat i el seu ús té un caràcter complementari i limitat. Així, per respondre a un requeriment d’esmena d’una sol·licitud, l’ens local ha de fer el tràmit ‘Sol·licitud d’esmena’ que té efectes sobre l’estat de l’expedient, però no és correcte que faci servir la ‘Sol·licitud general’.
D’altra banda, entre les operacions d’un expedient que poden realitzar els centres gestors, hi ha la ‘Comunicació general’. Aquesta operació no es correspon amb cap tràmit específic de les fases de gestió i esdevé una via complementària de la Diputació de Barcelona per comunicar a l’ens local aspectes de caràcter general que afectin l’expedient. Aquesta comunicació s’integra en l’expedient PMT però no produeix cap canvi en l’estat de tramitació.
La ‘Comunicació general’ té un caràcter complementari i limitat, i el seu ús ha de respondre a necessitats de gestió que requereixin deixar constància en l’expedient. Cal recordar que no és convenient fer un ús abusiu de la ‘Comunicació general’ com si es tractés d’un correu electrònic.
Aquesta comunicació es pot realitzar amb notificació electrònica o sense, a criteri del centre gestor. En cas que seleccioneu l’opció d’enviar la comunicació general amb notificació electrònica es generen els registres corresponents: de sortida de la Diputació i d’entrada en l’ens destinatari que s’evidencia a través de la plataforma telemàtica EACAT del Consorci Administració Oberta de Catalunya.
En la comunicació general i en la resta de tràmits de sortida que es realitzen des del PMT, és possible annexar documentació, si s’escau.
Des de l’eina SIGAC es poden realitzar comunicacions generals de manera massiva per a un conjunt d’expedients prèviament seleccionats.
Qualsevol persona d'un ens local que sigui usuària del Portal de tramitació pot preparar noves sol·licituds, acceptacions o justificacions, editar-les o modificar-les, així com consultar l’estat de tramitació. Les persones que poden signar els tràmits son:
Tràmit | Persona habilitada per signar el tràmit | |
---|---|---|
1 | Sol·licitud i les seves esmenes | - Alcaldia - Presidència - Secretaria, quan es certifiqui l’adopció d’un acte per l’òrgan competent de l’ens - Persones en qui els anteriors hagin delegat |
2 | Acceptació i les seves esmenes | |
3 | Renúncia d’ajuts concedits | |
4 | Ampliacions de terminis i les seves esmenes | |
5 | Justificacions i les seves esmenes | - Intervenció - Persones en qui els anteriors hagin delegat - En cas d’absència acreditada dels anteriors, la Secretaria de l’ens i, en cas d’absència d’aquest, l’Alcaldia o la Presidència de l’ens |
6 | Desistiments | Les mateixes persones habilitades per a la presentació del tràmit del que es desisteix |
Les persones que ocupen l'Alcaldia, en el cas dels ajuntaments, i les que ocupen la Presidència, si es tracta d’altres ens, tenen les funcions de signatura i presentació de sol·licituds i d'esmena a la sol·licitud presentada.
També ho poden fer:
Les persones que ocupen l'Alcaldia, en el cas dels ajuntaments, i les que ocupen la Presidència, si es tracta d’altres ens, tenen les funcions de signatura i presentació d’acceptacions de recursos concedits i d'esmena a l'acceptació presentada.
També ho poden fer:
Les persones que ocupen la Intervenció i les que ocupen la Secretaria i la Intervenció a la vegada, tenen assignades les funcions de signatura i presentació de les justificacions i d'esmena a la justificació presentada.
També ho poden fer:
Les persones que ocupen l'Alcaldia, en el cas dels ajuntaments, i les que ocupen la Presidència, si es tracta d’altres ens, tenen, a més de les funcions anteriors, les de signatura i presentació de renúncia d'ajuts concedits.
També ho poden fer:
Les persones que ocupen l'Alcaldia, en el cas dels ajuntaments, i les q ue ocupen la Presidència, si es tracta d’altres ens, tenen, a més de les funcions anteriors, les de signatura i presentació d'ampliacions de terminis i les seves esmenes.
També ho poden fer:
Les mateixes persones habilitades per a la presentació del tràmit del que es desisteix.
Altres persones diferents poden disposar de les funcions de signatura i presentació dels tràmits sempre que estiguin habilitades per delegació d’una persona signatària, prèvia acreditació d’aquesta circumstància. Per fer efectives aquestes delegacions, els ens locals han de comunicar-les a la Direcció de Serveis de Cooperació Local.
El PMT comprova si les dades de la persona signant del tràmit estan actualitzades en el Catàleg Unificat de Contactes Corporatius (CUCC). Així, quan coincideixen amb la informació que té la Diputació de Barcelona, s’informa el camp ‘Correspon signatura’ (pestanya ‘Expedients’) amb l’opció ‘Sí’. En cas contrari, el portal selecciona l’opció ‘Correspon signatura: No’. Aquesta darrera situació no implica que el tràmit sigui incorrecte o invàlit sinó que el portal no ha pogut validar la signatura. En aquest cas, el centre gestor ha de comprovar les dades de la persona signant en els llistats publicats a l’espai d’Intradiba de la Xarxa de Governs Locals Intradiba - Xarxa de governs locals - Eines tecnològiques - Contactes ens locals, on trobarà la relació actualitzada de responsables locals que estan acreditats/des per a la signatura dels tràmits en el PMT (alcaldes/alcaldesses, presidents/presidentes, secretaris/secretàries, interventors/interventores i altres signataris/signatàries).
Espai d’Intradiba de la Xarxa de Governs Locals. Signataris del PMT
Per últim, si el centre gestor detecta que la persona signant del tràmit no apareix en els llistats anteriors, comunicarà aquest fet a la Direcció de Serveis de Cooperació Local sgl.cucc@diba.cat, que serà la responsable de contactar amb l’ens local per confirmar i demanar el nomenament corresponent. En aquest cas, el tràmit romandrà en estat de ‘Lliurada’ fins a l’acreditació del/de la signant.
PMT. Expedients: control de signatura.
Relacionat amb el “Correspon signatura”, SIGAC ara ofereix l’opció de marcar si la signatura ha estat revisada manualment.
A partir d’aquí, els valors possibles són:
Pendent ☐ = valor per defecte, indica que no s’ha fet la comprovació manual de la signatura.
Correcta ☑ = indica que s’ha comprovat manualment, i aquesta comprovació és correcta.
Incorrecta ⮽ = indica que s’ha comprovat manualment, i aquesta comprovació és Incorrecta, és a dir, la persona que ha signat no és qui ha de presentar aquest tràmit.
Per defecte, el sistema configura aquest control de revisió com a pendent. El centre gestor serà qui revisi manualment la signatura i actualitzi aquest control.
SIGAC. Expedients: revisió de signatura.
En el Portal de tramitació (PMT), per a les convocatòries actives, els ens locals poden consultar els recursos disponibles i crear les sol·licituds del seu interès. Una vegada aquestes sol·licituds són signades i presentades electrònicament, passen a l’estat de ‘lliurada’ i s’assignen automàticament a la unitat orgànica de la Diputació de Barcelona referent de la seva gestió.
En el cas dels esborranys de sol·licitud, els centres gestors no han de realitzar cap operació a través del PMT, per bé que hi tenen accés i poden donar suport als equips locals en la seva elaboració. Aquests esborranys són documents de treball dels ens locals que poden arribar o no a la Diputació, d’acord amb els seus interessos. Els esborranys de sol·licitud s’eliminen de manera automàtica als noranta dies de la seva creació.
Per preparar una sol·licitud d’una convocatòria determinada, els referents locals accedeixen al Portal de tramitació a través de l’accés restringit de la Diputació de Barcelona. En l’apartat ‘Convocatòries actives’ poden seleccionar la convocatòria i el recurs o recursos del seu interès. Posteriorment, per mitjà del botó ‘Crea esborrany de sol·licitud’ es generaran els esborranys de sol·licitud corresponents als recursos seleccionats.
PMT. Convocatòries actives.
PMT. Convocatòries actives, selecció d’un recurs i generació de l’esborrany de sol·licitud.
A SIGAC, les sol·licituds lliurades es carreguen amb l’estat ‘Pendent de valorar’ a través d’un procés que es repeteix cada 10 minuts, essent aquest el temps màxim per a que apareguin les assistències. En aquest moment de la càrrega, les assistències es troben en la fase/estat 'Sol·licitud/Lliurada'.
El camp 'Actuació' de la sol·licitud tramitada per l'ens local es presenta a SIGAC en el detall de l'assistència, amb el mateix literal i contingut. Aquest camp recull el nom del projecte o actuació local que ha informat l'ens sol·licitant, i es carrega de manera íntegra. La versió de SIGAC 7.3, posada en producció el 22 de gener de 2025, permet que el camp 'Actuació' sigui editable i, per tant, es pot modificar pels centres gestors en cas que calgui ajustar el nom de l'actuació.
Cal tenir en compte que el camp 'Actuació' és el camp que la Direcció de Serveis de Cooperació Local fa servir per a informar, per exemple, les assistències afectades del dictamen de resolució de la convocatòria d'ajuts competitius del Catàleg de serveis, i també per a documentar els acords i resolucions de la resta de convocatòries.
De la mateixa manera, es recomana que els centres gestors facin servir el camp 'Actuació' per relacionar les assistències incloses en els acords o resolucions administratives que tramitin en el marc de les seves competències.
Quan es carrega una sol·licitud des de PMT a SIGAC, el camp 'Descripció de l'actuació', ubicat al final del detall de l'assistència, es manté en blanc i, si escau, pot ser informat pel centre gestor per a detallar l'actuació proposada per l'ens local, referenciar la línia de suport del recurs que es sol·licita o aplicar altres modificacions i ajustos. Aquest camp és susceptible de cerca a través del filtre “Actuació” del llistat d'assitències de SIGAC i, per tant, permet als centres gestors fer una cerca precisa en cas que es singularitzi l’actuació o es concretin les línies de suport en l'assistència. Tanmateix, el camp “Descripció de l’actuació” és exportable a Excel des de SIGAC.
Els centres gestors realitzen la revisió de cada sol·licitud en estat de ‘Lliurada’ i, en cas que considerin que és correcta, avançaran la fase de gestió a l’estat ‘en curs’. Aquesta operació es pot fer des del PMT i també des de SIGAC per mitjà del botó ‘Fer tràmits per DIBA’ i l’opció ‘Comunicació de sol·licitud verificada’. D’aquesta manera, l’operativa dels centres gestors per al tractament de les sol·licituds és més flexible perquè les comunicacions de sol·licitud verificada i els requeriments d’esmena es poden gestionar tant des del PMT com des de SIGAC. És recomanable que tota la gestió de les assistències, des de la sol·licitud fins a la finalització, el centre gestor la realitzi des de SIGAC.
En el camp ‘Descripció detallada’ de la comunicació de sol·licitud verificada es pot informar qualsevol aspecte que sigui considerat d’interès pel centre gestor, i és recomanable destacar que aquesta verificació significa que la sol·licitud ha estat validada o admesa a tràmit (canvia a estat ‘En curs’) però, en cap cas, suposa una concessió o una denegació definitiva.
SIGAC. Comunicació de sol·licitud verificada
La realització de la comunicació de sol·licitud verificada genera un correu electrònic informatiu a les bústies de l'ens local (bústia corporativa i la del contacte tècnic que s’ha fet constar en la sol·licitud) i de l’usuari de la Diputació que ha fet el tràmit. Els peus d’aquests correus electrònics es personalitzen en funció del tràmit de sortida. En el cas de la comunicació de sol·licitud verificada, s’inclou el text següent: “La vostra sol·licitud ha estat acceptada a tràmit”.
PMT. Model de correu electrònic informatiu destinat al contacte tècnic de l’ens local.
En cas que la sol·licitud presenti errors esmenables, el centre gestor realitzarà el tràmit ‘Requeriment d’esmena’ per mitjà del botó ‘Fer tràmits per Diba’ des de PMT o bé des de SIGAC. Amb aquesta acció, la sol·licitud passa a l’estat de ‘pendent d’esmena’.
Quan s’activa l’opció ‘Requeriment d’esmena’, s’obre una pantalla (descripció detallada) des de la qual el centre gestor indicarà el motiu de l’error que cal esmenar per part de l’ens sol·licitant, així com qualsevol altre aspecte que es consideri rellevant.
Una vegada s’ha fet el requeriment, es genera de manera automàtica la notificació electrònica corresponent i un correu electrònic informatiu a les bústies de l’ens local (bústia corporativa i del contacte tècnic) i de l’usuari de la Diputació que ha fet el tràmit. El procés de notificació electrònica genera una anotació en el registre d’entrada de l’ens destinatari que s’evidencia a través de la plataforma telemàtica EACAT del Consorci Administració Oberta de Catalunya.
En el cas del requeriment d’esmena a la sol·licitud, el correu electrònic informatiu incorpora el peu següent: “El termini per subsanar els defectes assenyalats és de set dies hàbils des de l’endemà de rebre el requeriment. Transcorregut aquest termini sense haver efectuat l’esmena, se us tindrà per desistit tàcitament de la sol·licitud”.
Quan l’ens local rep un requeriment d’esmena, pot respondre’l en l’expedient corresponent a través de la ‘Sol·licitud d’esmena’ del botó ‘Fer tràmits per ens’ del PMT.
En el cas de les convocatòries del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals, d’acord amb el seu règim i el termini de sol·licitud definit per a cada tipus de recurs, en el Portal de tramitació es programen les dates màximes per subsanar l’esmena per part dels ens locals. Després d’aquesta data màxima, el PMT no permet presentar als ens locals la sol·licitud d’esmena. Per això, és molt important que els centres gestors facin les esmenes fins a la data límit que es fixa en el règim del catàleg.
PMT. Requeriment d’esmena a la sol·licitud amb l’opció de notificar a l’ens (assenyalada per defecte).
PMT. Rebut de sortida d’un requeriment d’esmena a la sol·licitud amb notificació electrònica (evidència de l’apunt en el registre d’entrada de l’ens a través de la plataforma EACAT).
En el marc del Catàleg de serveis es pot produir que els ens locals sol·licitin recursos per error. Aquesta situació està recollida en el règim regulador de la convocatòria del Catàleg que s’emmarca en el Pla Xarxa de Governs Locals, i requereix que els centres gestors promoguin el canvi d’aquelles sol·licituds que no siguin de la seva responsabilitat per raó de la matèria, en el termini màxim de cinc dies hàbils des de l’endemà de la recepció de la sol·licitud.
En aquests casos, el centre gestor ha de fer un requeriment d’esmena assenyalant a l’ens quin és el recurs correcte que ha de sol·licitar.
Quan l’ens local faci la sol·licitud d’esmena corresponent, haurà de seleccionar el nou recurs que vol sol·licitar a través del desplegable del camp ‘Recurs’. Si aquesta operació es fa correctament, l’expedient del PMT restarà assignat al nou recurs i a la seva unitat prestadora responsable.
PMT. Exemple de derivació d’una sol·licitud entre centres gestors (requeriment d’esmena i selecció del nou recurs que es sol·licita).
Les convocatòries de la Xarxa de Governs Locals s’estructuren en fases d’acord amb l’estat de tramitació de les actuacions que es concerten amb els ens locals. En aquest apartat del manual ens centrarem en la fase de valoració de les assistències.
En la Fase de Valoració els centres gestors valoren tècnicament les assistències de la seva competència. Inicialment, les sol·licituds lliurades pels ens locals a través del Portal de tramitació (PMT) són assistències pendents de valorar a SIGAC. Una assistència s’identifica per un identificador únic (Id assistència) que és assignat pel sistema en el moment de la seva creació.
Les sol·licituds pendents de valorar han d’avançar fase i passar a estat ‘en curs’ el qual no implica necessàriament una concessió per part de la Diputació de Barcelona. Cada sol·licitud ‘en curs’ ha de ser valorada de manera específica pel centre gestor responsable i, com a resultat d’aquest procés, esdevindrà estimada i es proposarà la concessió o, en cas contrari, serà desestimada i no implicarà cap concessió.
Aplicació SIGAC. Pestanya de valoració de les assitències
El centre gestor valorarà cada assistència de la seva competència, d’acord amb el règim regulador de la convocatòria corresponent i les condicions de concertació específiques del recurs sol·licitat per l’ens local.
Els centres gestors realitzaran la valoració de cada assistència en l’aplicació SIGAC informant els apartats de la pestanya ‘Valoració’ i assignaran un dels estats següents: ‘Estimada’, ‘Desestimada’ o ‘Desistida’.
La pestanya ‘Valoració’ de SIGAC inclou un desplegable que recull la motivació corresponent a cada estat de valoració. La informació d’aquests camps permet que des del llistat d’assistències es pugui filtrar per estat de valoració i per motivació.
El camp ‘Responsable’ de la valoració és un camp no obligatori que permet informar la persona de la Diputació de Barcelona que ha estat encarregada de la valoració de l’assistència.
Aplicació SIGAC. Llistat d'assistències
Els recursos que s’inclouen en el Catàleg de la Xarxa de Governs Locals tenen definits criteris de valoració o bé requisits de concessió d’acord amb el seu procediment de concessió. En l’eina SIGAC es presenten les pestanyes ‘Criteris’, ‘Requisits’ o ambdues segons correspongui. Aquestes pestanyes presenten la informació publicada en el Catàleg i faciliten la gestió dels centres gestors ja que permeten recollir detalladament la puntuació obtinguda en cada criteri de valoració i les motivacions específiques que poden concórrer en cada supòsit.
En el cas de recursos catalogats que tenen criteris de valoració, per a cada criteri cal informar la puntuació atorgada. La suma de les puntuacions obtingudes es presenta en el camp ‘Puntuació total’.
Recorda
No es poden afegir o esborrar criteris ja que estan associats a la definició del recurs i la seva inclusió en el Catàleg de serveis.
Aplicació SIGAC. Pestanya Criteris de caloració i detall del criteri
Pel que fa als recursos que es gestionen a través de requisits de concessió, l’aplicació SIGAC presenta la pestanya ‘Requisits’, en què cal informar el seu acompliment o no acompliment, i la motivació que correspongui. No es poden afegir o esborrar requisits ja que estan associats a la definició del recurs i la seva inclusió en el Catàleg de serveis.
Si feu clic damunt de cada requisit, podeu accedir al detall d’aquest per editar l’acompliment i la motivació, si escau. En cas de no acompliment, l’eina obliga a informar-ne el motiu.
Aplicació SIGAC. Pestanya Requisits de concessió i detall del requisit
Per a cada recurs del Catàleg de serveis s’han d’establir d’un a cinc criteris de concessió que poden ser, alternativament:
a. Criteris de valoració amb una puntuació determinada, sobre base 100 i ordenats de major a menor. Si s’han d’establir subcriteris o desenvolupar els aspectes de la valoració, s’ha de fer en el moment d’elaborar l’oferta, mitjançant la descripció detallada del criteri corresponent.
En cas que s’estableixi una puntuació mínima que els ens han de superar per poder accedir a l’ajut, també s’ha de fer constar en un nou camp específic.
b. Requisits de concessió que els ens han de complir per obtenir l'assistència derivada del recurs, i que no es puntuen.
Els criteris de valoració s’han definir en els casos dels ajuts econòmics i d’aquells recursos tècnics i materials que es concedeixin bé por concurrència competitiva, o bé per concessió directa amb concurrència quan es gestionin a través d’una puntuació mínima. En aquests casos, especifiqueu els criteris de valoració que es consideraran en la fase d’instrucció. La redacció dels criteris ha de permetre saber si els projectes locals es valoraran en funció de si tenen una característica determinada o bé en funció del grau d’assoliment dels valors d’una escala.
Els criteris de valoració són l’instrument per valorar i prioritzar les sol·licituds a l’hora de definir la concessió del recurs. Per tant, han de permetre establir una classificació ordenada i clara de les sol·licituds que serveixi per justificar l’atorgament.
Els criteris de valoració han de ser objectius, unívocs i quantificables i han d’aportar informació significativa per a l’avaluació i la comparació de les sol·licituds.
Per homogeneïtzar i simplificar la redacció dels criteris de valoració, es recomana fer servir els exemples del quadre següent quan la redacció del criteri s’hi acosti. Quan el criteri de valoració expressi un grau d’assoliment -de transversalitat, de qualitat tècnica, de transferibilitat, etc.-, especifiqueu quins graons de l’escala augmentaran les possibilitats d’obtenir l’assistència, en la línia dels exemples que es presenten a continuació:
Criteris de valoració. Exemples |
---|
Grau de desenvolupament de mecanismes de seguiment i avaluació |
Grau de desenvolupament de mecanismes de participació de la societat civil i dels agents locals |
Grau de col·laboració amb altres ens institucionals |
Grau de cobertura territorial |
Grau de transversalitat |
Treball en xarxa |
Grau de continuïtat i estabilitat de l’actuació |
Existència d’antecedents |
Grau de cofinançament per l’ens beneficiari |
Existència d’estructura o recursos propis de l’ens (pressupostaris, humans, tecnològics, etc.). |
Grau de qualitat tècnica del projecte, en termes de concepció, planificació i execució, i claredat expositiva |
Grau d’innovació de l’actuació |
Grau de transferibilitat a altres ens |
Situació socioeconòmica del municipi (especifiqueu, per exemple: taxa d’atur juvenil; percentatge de població major de 65 anys, etc.). |
Nombre d’habitants de l’ens (especifiqueu, per exemple: població inferior a 5.000 habitants) |
Obligació legal per a determinats ens o trams de població (per exemple: Població inferior a 2.000 habitants). |
Pel que fa a la taula anterior, els exemples de criteris de valoració expressats com ‘Grau de…’ impliquen que la unitat prestadora del recurs ha de contemplar una escala determinada per valorar les sol·licituds. En aquest sentit, i d’acord amb les particularitats de cada recurs, es recomana establir una escala clara i degudament puntuada seguint els exemples següents:
Grau de desenvolupament de mecanismes de participació de la societat civil i dels agents locals. En aquest cas és adient una escala del tipus ‘gens-poc-bastant-totalment’. Segons les característiques de cada recurs, es pot establir una gradació per valorar les sol·licituds dels ens locals com la següent:
0. No s’ha desenvolupat cap mecanisme de participació: [0 punts].
1. S’han desenvolupat pocs mecanismes de participació i/o els existents són de baixa qualitat: [“n” punts].
2. S’han creat un nombre acceptable de mecanismes de participació i/o els existents són de força qualitat: [“n” punts].
3. S’han creat tots els mecanismes de participació adients i/o gairebé tots o els existents són de gran qualitat: [“n” punts]. <ha de ser la puntuació màxima del criteri>.
Alternativament, si es té clar el llindar a partir del qual la valoració és positiva per a la concessió del recurs, es pot optar per un redactat del tipus:
Es pot expressar en percentatges i establir, segons les característiques del recurs, uns llindars de cobertura, degudament puntuats: menor del 25%; del 25% al 49,9%; del 50% al 74,9%; del 75% al 99,9%; 100%. Així, el criteri de valoració es podria redactar de la manera següent: Grau de cobertura territorial igual o superior al 50%.
Amb aquesta redacció és un criteri imprecís. A títol d’exemple, un redactat idoni i més concret seria: ‘Situació socioeconòmica del municipi: percentatge d’atur superior al 20% l’any 2023’.
Es tracta d’un criteri de priorització que complementa els destinataris del recurs que s’hagin definit, especialment si s’ofereix a un ventall ampli de municipis. Així, podem concretar el criteri amb la referència del tram de població a partir del qual es valorarà les sol·licituds més positivament. Per exemple: ‘Nombre d’habitants: més de 5.000 habitants’ o ‘Nombre d’habitants: menys de 75.000 habitants’.
L'estat de valoració d'una assistència pot ser un dels següents:
Una sol·licitud es considera estimada des del moment en què és objecte d’una concessió, en haver-se localitzat recursos disponibles per atendre-la i haver obtingut una millor valoració en aplicació dels criteris de concessió establerts. La sol·licitud es considera estimada amb l’aprovació de l’acte administratiu de concessió o amb l’emissió de la comunicació prèvia.
Per a les sol·licituds estimades, en el cas dels recursos econòmics, es farà constar la proposta d’import a concedir (import de valoració), d’acord amb la gestió de l’instrument de cooperació que es tracti i el règim específic de la convocatòria. En el cas dels recursos tècnics i materials, s’indicarà el nombre d’unitats objecte de la proposta de concessió, si escau.
Si no hi ha periodificació, en el detall de l’assistència podeu informar directament els camps ‘Import Valoració’ o ‘Unitats’, segons correspongui. Si hi ha periodificació, per informar l’‘Import Valoració’, seguiu els passos següents:
Aplicació SIGAC. Import valoració
Als apartats ‘Detall de la motivació’ i ‘Observacions’ de la pestanya ‘Valoració’ es pot fer constar aquella informació referent a la valoració de l’assistència que el centre gestor consideri.
Una sol·licitud es considera desestimada des del moment que no genera una concessió. A aquest efecte, la sol·licitud es considera desestimada amb l’aprovació de l’acte administratiu de desestimació en els supòsits següents:
Cal tenir en compte que el règim del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals estableix que la desestimació de sol·licituds s’ha de motivar i s’ha d’adoptar, en tots els casos, per resolució administrativa dins el termini de concessió. Transcorregut el termini màxim sense que s’hagi produït la concertació, la sol·licitud s’ha d’entendre desestimada per silenci administratiu. La desestimació de sol·licitud per silenci administratiu no eximeix de l’obligació de resoldre-la expressament.
Una sol·licitud es considera desistida des del moment que no genera una concessió en haver desistit l’ens sol·licitant, expressament o tàcitament. Per tramitar el desestiment d'una sol·licitud presentada, l'ens local ha de tramitrar a través del PMT una sol·licitud general, des de l'expedient corresponent, i fer constar els motius del desestiment.
La sol·licitud es considera desistida amb l’aprovació de l’acte administratiu d’acceptació del desistiment. En cas de desistiment d’una sol·licitud lliurada, els ens locals han de trametre una sol·licitud general vinculada a l’expedient de què es tracti per fer constar el seu desig de desistir en la sol·licitud
En aquests casos, el centre gestor ha d’avançar la fase de l’expedient a estat ‘en curs’ i, posteriorment, des de SIGAC, informarà la valoració de l’assistència amb l’opció ‘Desistiment’. Un cop aprovat el decret corresponent, i informats els camps ‘data’ i ‘òrgan’ de la pestanya de ‘Formalització’, generarà la comunicació de denegació al PMT. Aquesta operativa és aplicable a les tres tipologies de recursos (econòmics, tècnics i materials) i no és necessari realitzar la finalització d’aquestes assistències.
Els usuaris dels centres gestors que són administradors de SIGAC tenen disponible, en el menú d’assistències, l’opció per poder carregar massivament l’estat de la valoració. Amb aquesta funcionalitat, a partir d’una plantilla Excel que cal emplenar degudament, es poden carregar de manera massiva les dades de valoració de les assistències sense haver d’informar-les una a una.
En aquest apartat trobareu un enllaç per descarregar la plantilla que conté una pestanya d’ajuda amb les instruccions necessàries per emplenar les dades de valoració i, posteriorment, fer la càrrega del fitxer Excel a SIGAC.
Aquesta funcionalitat inclou els camps de valoració de les assistències (motivació, puntuació total, responsable), el contingut de les pestanyes ‘Criteris’ (puntuacions) i ‘Requisits’ (acompliment/no acompliment) i la informació referent a la periodificació de la valoració (imports i unitats).
Aplicació SIGAC. Plantilla Excel per a la càrrega massiva de l'estat de valoració de les assistències
Aquest apartat està en construcció.
Les dades de formalització de cada assistència s'informen a SIGAC en la pestanya Formalització. Aquestes dades poden referir-se a l'aprovació o a la denegació de l'assistència.
En el Catàleg de la Xarxa de Governs Locals, els responsables de tramitar els actes de concessió o denegació de les assistències són els centres gestors en el cas dels recursos tècnics, els recursos materials, els fons de prestació i els ajuts econòmics que es gestionen per concessió directa. La Direcció de Serveis de Cooperació Local s'encarrega de tramitar els actes de concessió o denegació en el cas dels ajuts econòmics que es gestionen per concurrència competitiva i es resolen en unitat d'acte per la Junta de Govern de la corporació.
Un dels objectius de tenir informades les dades de les puntuacions dels criteris de valoració i l'assoliment dels requisits de concessió, és poder comunicar aquest detall als ens locals a través dels expedients del PMT. Pel que fa a les convocatòries vigents a la data de publicació d'aquest manual, aquesta opció no està activa. En la configuració de futures convocatòries adreçades als ens locals, es podrà preveure per endavant l'opció esmentada, la qual es vincularà a les comunicacions de formalització de les assistències (aprovació o denegació).
Per codificar les assistències a SIGAC, cliqueu el botó Codificar ubicat al detall de l'assistència, el qual permet fer aquesta acció de manera automàtica. Quan l'assistència està codificada, l'eina presenta la data de codificació al costat del codi.
El codi assignat a cada assistència té com a objectiu identificar-la de forma inequívoca i individualment i, alhora, és la dada que permet vincular l'actuació aprovada amb les seves dades al sistema comptable SIGC-SAP ja que, en incloure's el codi en l'operació comptable corresponent, les dades de la comptabilitat resten vinculades a l'actuació codificada. Aquesta vinculació és la que permet consultar les dades comptables i l'estat d'execució de cada actuació en la pestanya 'SIGC' de SIGAC, dades comptables associades a la seva aprovació i també al seu pagament. Totes les actuacions aprovades s'han de codificar a efectes de garantir-ne el seguiment; els dos primers dígits del codi corresponen a l'any de la data de codificació, a continuació s'afegeix la lletra “Y” per a les assistències del Catàleg de serveis, i la lletra “X” per a les assistències del Programa general d'inversions i dels programes específics. La lletra “E” s'aplica a la convocatòria del Programa d'ajuts per a emergències municipals.
La codificació es pot fer de forma individual per a una actuació o de forma massiva, per a un conjunt d'actuacions, a través de l'acció massiva 'SIGAC: Codificació assistències' i, a continuació, premeu el botó 'Processar'. L'acció de codificar es realitza en el moment previ a l'aprovació de les actuacions i permet preparar la documentació administrativa (decrets/dictàmens) i comptable d'aprovació (fase d'autorització i disposició de la despesa / fase de disposició de la despesa).
En el cas de recursos tècnics i materials que es presten mitjançant contractació externa, el camp “Import Formalització' es correspondrà amb el valor de l'assistència que consti en el decret d'aprovació, tot tenint en compte que aquest és un valor estimatiu ja que depèn de l'execució efectiva del contracte i la seva possible vinculació a un conjunt d'assistències. En cas que no se sàpiga el valor concret d'una assistència determinada, l'import de formalització es deixa en blanc. Sense perjudici que aquests recursos es prestin amb mitjans propis o mitjançant contractació externa, el camp “Unitats” es correspondrà amb les unitats que constin en el decret d'aprovació. La informació d'aquests camps per part dels centres gestors és necessària per tramitar l'acceptació.
En cas d'error és possible eliminar el codi i la data de codificació d'una assistència. Aquesta opció només està disponible per als perfils d'usuari següents: Administrador total i Administrador DSCL.
Per indicar les dades d'aprovació de l'assistència, els camps per informar són els següents:
El camp 'Concessió' permet identificar i explotar ràpidament les assistències aprovades o denegades. Aquest camp s'informa amb l'opció 'Aprovada' quan l'assistència està codificada i té data i òrgan d'aprovació en la pestanya 'Formalització'. L'opció 'Denegada' es correspon amb una assistència desestimada que ha estat formalitzada (té informats els camps 'data' i 'òrgan' de la pestanya 'Formalització').
En les assistències derivades dels recursos econòmics i dels recursos tècnics i materials amb operacions comptables associades (AD), una vegada aquestes es comptabilitzen a SIGC-SAP, les dades corresponents a la data i l'òrgan d'aprovació es carreguen a SIGAC de manera automàtica.
Per als ajuts econòmics del Catàleg de serveis, després de la seva resolució per l'òrgan competent de la Diputació de Barcelona, la Direcció de Serveis de Cooperació Local actualitza en SIGAC les assistències aprovades i les denegades de manera massiva, i realitza les comunicacions d'aprovació/denegació corresponents.
En el cas dels fons de prestació, els recursos tècnics i materials i els ajuts econòmics de concessió directa del Catàleg de serveis, els centres gestors són els referents per actualitzar les dades i les comunicacions de formalització (aprovació o denegació) de les assistències en tant que promotors dels actes administratius corresponents.
Per a les assistències estimades de recursos tècnics i materials del Catàleg de serveis que es trobin en tràmit de formalització, seran els corresponents centres gestors els encarregats d'actualitzar la data i l'òrgan d'aprovació, llevat dels casos en què comportin operacions comptables. Cal tenir present que les aprovacions d'assistències que no tenen efectes comptables, no es carreguen a SIGAC de manera automàtica i és necessari que el centre gestor informi la data d'aprovació manualment d'acord amb l'acte de concessió. Pel que fa als terminis d'execució i justificació, s'informaran d'acord amb allò especificat en els corresponents decrets d'aprovació.
La informació de les dades de formalització de l'assistència i, en concret, les referents a la data i òrgan d'aprovació, implica necessàriament que la pestanya 'Valoració' de SIGAC estigui correctament actualitzada de manera que, en cap cas, es produeixi una formalització de l'assistència si aquesta no ha estat prèviament estimada. Les dades d'aprovació de les assistències a SIGAC es poden informar de manera individual per a cada assistència o de manera massiva. L'acció massiva requerirà també la data i l'òrgan d'aprovació, i aplica aquests valors a les assistències seleccionades.
En el cas dels recursos econòmics (ajuts i fons de prestació), el camp 'Import Formalització' (ubicat al detall de l'assistència) es correspondrà amb la dotació econòmica final aprovada per a l'assistència, i cal garantir que estigui correctament informat abans de fer la comunicació d'aprovació corresponent. En cas contrari, en el detall de l'expedient del PMT l'import formalitzat no estarà informat.
Per informar l'Import Formalització procediu de manera similar a la que se segueix per informar el camp Import Valoració. Si no hi ha periodificació, podeu informar directament el camp 'Import Formalització'. Si hi ha periodificació, per informar 'l'Import Formalització', seguiu els passos següents:
El botó 'copy' permet copiar l'import i les unitats de valoració de manera automàtica en els camps de formalització.
El règim del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals estableix, com a via alternativa a la forma ordinària de concessió (acord o resolució administrativa d'aprovació), la possibilitat de concedir determinats recursos per mitjà de la comunicació prèvia. Aquests recursos són els següents, sempre que concorrin circumstàncies que aconsellin la seva prestació amb caràcter urgent: “Redacció de plans, projectes i informes” amb mitjans propis, “Gestió relacional”, “Provisió de béns, equips i subministraments” no inventariables i “Realització de serveis i activitats” amb mitjans propis.
Els usuaris dels centres gestors que són administradors de SIGAC tenen disponible, en el menú d’assistències, l’opció per poder carregar massivament les dades de formalització. Amb aquesta funcionalitat, a partir d’una plantilla Excel que cal emplenar degudament, es poden carregar de manera massiva les dades de formalització de les assistències sense haver d’informar-les una a una.
En aquest apartat trobareu un enllaç per descarregar la plantilla que conté una pestanya d’ajuda amb les instruccions necessàries per emplenar les dades de formalització i, posteriorment, fer la càrrega del fitxer Excel a SIGAC.
Aquesta funcionalitat inclou:
Aplicació SIGAC. Plantilla Excel per a la càrrega massiva de les dades de formalització de les assistències
La comunicació d'aprovació a l'expedient PMT es genera a través del botó ‘Fer tràmits (per Diba)' de SIGAC una vegada l'assistència ha estat aprovada per l'òrgan competent i, per tant, l'assistència ha estat codificada i té informats els camps corresponents a l'aprovació en la pestanya ‘Formalització': data, òrgan i tipus de formalització (‘Comunicació prèvia', ‘Decret', ‘Decret amb conveni', ‘Dictamen', ‘Dictamen amb conveni').
Per a totes les assistències estimades que siguin objecte d'aprovació per l'òrgan competent de la corporació, després de la seva formalització, cal realitzar la comunicació de la seva aprovació. Amb aquesta operació l'expedient PMT passa a la fase de ‘Formalització/Aprovada' la qual permet que l'ens local tingui actius els tràmits de justificació i de renúncia. Aquest procés genera correus informatius a les bústies de l'ens local (contacte tècnic i corporatiu) i de l'usuari de la Diputació que ha fet el tràmit. Una vegada realitzada aquesta comunicació, la pantalla ‘Formalització' de l'assistència presenta la data i l'hora en què s'ha realitzat el tràmit.
Per a les assistències que s'aprovin per comunicació prèvia, es requereix que s'hagi tramès a l'ens destinatari l'esmentada comunicació i completar les dades d'aprovació de la pestanya ‘Formalització' (data i òrgan de la comunicació prèvia) i, posteriorment, es pot comunicar el tràmit al PMT (comunicació de l'aprovació).
La comunicació d'aprovació també permet crear expedients sense sol·licitud prèvia al PMT, com és el cas dels fons de prestació del Catàleg de serveis i dels programes específics del Pla Xarxa de Governs Locals.
Des de SIGAC, la comunicació d'aprovació de les assistències pot fer-se de dues maneres:
L'operació crea un nou tràmit a l'expedient PMT (‘Comunicació de l'aprovació') i actualitza l'import ‘Formalitzat' del PMT amb el valor del camp ‘Import Formalització' de SIGAC.
En el cas del fons de prestació del Catàleg de serveis, els centres gestors són els responsables d'informar les dades de formalització (data i òrgan d'aprovació) i fer les comunicacions d'aprovació corresponents. Des de SIGAC es pot fer una acció massiva per informar aquests camps: a través del cercador de SIGAC apliqueu els filtres (convocatòria i recurs) per identificar els expedients dels fons de prestació afectats, i en el botó ‘Accions massives' seleccioneu ‘SIGAC. Aprovació d'assistències'.
En el cas dels ajuts econòmics, la Direcció de Serveis de Cooperació Local és l'encarregada d'actualitzar massivament l'estat de les assistències aprovades i denegades. Aquesta operació processa automàticament la comunicació corresponent a cada expedient del PMT. La versió actual de les aplicacions permet afegir informació complementària en tots els tràmits que es realitzen des de SIGAC a l'expedient PMT per mitjà del camp 'Descripció detallada'.
En el cas de recursos tècnics i materials que es presten mitjançant contractació externa, el camp 'Import Formalització' (ubicat en el detall de l'assistència) és un valor estimatiu ja que depèn de l'execució efectiva del contracte. En aquests casos, per simplificar la tramitació, per a cada assistència que s'aprovi es realitzarà una comunicació d'aprovació única, amb el valor estimatiu de la contractació i, posteriorment, si fos necessari ampliar la informació a l'ens en funció de l'execució del contracte, es farà servir la comunicació general per traslladar ajustos en el valor de l'assistència.
La comunicació de l'aprovació es pot realitzar amb notificació electrònica o sense, a criteri del centre gestor. En cas que seleccioneu l'opció d'enviar la comunicació de l'aprovació amb notificació electrònica, es generen els registres corresponents: de sortida de la Diputació i d'entrada en l'ens destinatari que s'evidencia a través de la plataforma telemàtica EACAT del Consorci Administració Oberta de Catalunya.
En la comunicació de l'aprovació, i en la resta de tràmits de sortida de la Diputació cap a l'ens que es realitzen des de SIGAC i PMT, és possible annexar documentació, si escau. Així, en el cas de la comunicació de l'aprovació, és recomanable adjuntar l'acte administratiu de concessió perquè facilita la gestió als referents dels ens locals amb un accés ràpid a la informació.
SIGAC. Pantalla de gestió de la comunicació de l'aprovació, amb l'opció d'annexar documentació i realitzar la comunicació amb notificació a l'ens.
La comunicació de la denegació a l’expedient PMT es genera a través del botó “Fer tràmits (per Diba)” de SIGAC, una vegada l’assistència ha estat desestimada i aquesta desestimació ha estat aprovada per l’òrgan competent. Es requereix, per tant, informar els camps corresponents a la data i òrgan de la pestanya ‘Formalització’.
En el cas de les assistències desistides, quan es formalitzi el decret de denegació corresponent, es procedirà a realitzar la comunicació de la denegació. Cal recordar que les assistències denegades es donen per tancades amb la comunicació de la denegació, és a dir, no és necessari que es finalitzin.
SIGAC. Pantalla de gestió de la comunicació de la denegació.
La pestanya ‘Formalització’ de SIGAC, a través del botó ‘Consulta l’expedient’, permet accedir al visor de documents (RDD, VNIS i TeDIBA) per a aquelles assistències que tenen informat el número d'expedient SIGC.
SIGAC.Visor RDD: documents de l’expedient.
En determinades convocatòries del Pla Xarxa de Governs Locals s’estableix el tràmit d’acceptació que permet als ens locals, en els supòsits en què hagin d’acceptar de forma expressa els ajuts, comunicar a la Diputació l'acceptació de recursos concedits. L'acceptació comporta la conformitat amb tots els termes de la concessió i les condicions de la seva execució.
En el cas del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals, l'acceptació és expressa quan així ho estableix la resolució o acord de concessió del recurs.
Per tal que els ens destinataris d’ajuts puguin tramitar l’acceptació, és necessari que els centres gestors prèviament hagin informat les dades de formalització de l’assistència en l’eina SIGAC.
Els centres gestors realitzen la revisió de cada acceptació en estat de ‘lliurada’ i, en cas que sigui correcta, avançaran la fase de l’acceptació a l’estat ‘en curs’. Aquesta operació es pot fer des del PMT i també des de SIGAC a través del botó ‘Fer tràmits per DIBA’ i l’opció ‘Comunicació d’acceptació verificada’. Amb aquesta acció es genera un correu electrònic a les bústies de l'ens local (bústia corporativa i del contacte tècnic) i de l’usuari de la Diputació que ha fet el tràmit.
El formulari electrònic del tràmit d’acceptació permet als ens locals afegir la data d’acceptació, que es correspondrà amb el dia en què l’ens va aprovar l’acceptació de la concessió i que no cal que coincideixi amb la data en què es fa el tràmit. Aquesta darrera data es carrega de manera automàtica a SIGAC, en el camp ‘data d’acceptació’ de la pestanya ‘Formalització’, quan el centre gestor avança l’acceptació a l’estat ‘en curs’.
En cas que l’acceptació presenti errors subsanables, el centre gestor realitzarà l’operació ‘Requeriment d’esmena’ a través del botó ‘Fer tràmits per Diba’ del PMT o de SIGAC, de manera anàloga a com es fa en els tràmits de sol·licitud i de justificació. Amb aquesta acció, l’acceptació passa a l’estat ‘pendent d’esmena’.
Una vegada s’ha fet el requeriment anterior, l’aplicació PMT genera de forma automàtica la notificació electrònica corresponent i un correu electrònic de caràcter informatiu a les bústies de l’ens local (bústia corporativa i del contacte tècnic) i a l’usuari de la Diputació que ha fet el tràmit. Aquest procés genera les anotacions corresponents en el registre d’entrada de l’ens destinatari i de sortida de la Diputació, que s’evidencien a través de la plataforma EACAT del Consorci Administració Oberta de Catalunya.
En el cas del requeriment d’esmena a l’acceptació, el correu electrònic informatiu incorpora el peu següent: “El termini per esmenar els defectes assenyalats i els efectes de no fer-ho es fixen en el règim regulador de la convocatòria i/o en l'acte de concessió. Aquest termini comença a comptar a partir de l’endemà de rebre el requeriment. Consulteu l'espai de tràmits de la Xarxa de Governs Locals”.
El tràmit electrònic de justificació de despeses està relacionat amb l’expedient i els ens locals el realitzen des de l’opció ‘Expedients’ del menú del PMT, a través del botó ‘Fer tràmits (per ens)’.
En el moment que l’ens local presenta la justificació de despeses, es fa l’anotació al Registre electrònic de documents de la Diputació de Barcelona i no s’envia al registre de factures fins que la justificació lliurada sigui acceptada pel centre gestor i, per tant, hagi passat a estat ‘en curs’.
L’ens pot presentar, segons la fase i l’estat de l’expedient, els tràmits següents:
PMT. Justificació de despeses.
El centre gestor realitzarà el control i la valoració de la documentació associada a la justificació d’acord amb les condicions de l’acte de concessió i el règim regulador de cada convocatòria. Si la justificació és correcta, des del PMT o des de SIGAC, a través del botó ‘Fer tràmits per Diba’, es realitzarà l’operació ‘Comunicació de justificació verificada’ que implica que l’expedient passa a estat ‘en curs’ en la fase de justificació. En aquesta operació, el centre gestor pot comunicar qualsevol aspecte d’interès a l’ens local a través del camp ‘Descripció detallada’ i, en realitzar-la, es genera un correu electrònic a les bústies de l’ens (bústia corporativa i del contacte tècnic) i de l’usuari de la Diputació que ha fet el tràmit.
Aquest tràmit realitza l’anotació corresponent al registre de factures de la Diputació de Barcelona amb tota la documentació tramitada per l’ens local a través del PMT.
El règim regulador de la convocatòria del Catàleg del Pla Xarxa de Governs Locals estableix diferents terminis de justificació per als recursos econòmics (ajuts i fons de prestació) que s’estableixen en un període determinat, entre una data d’inici i una data final de justificació. Per aquest motiu, en aquells expedients de recursos econòmics que es trobin en fase de ‘Formalització/Aprovada’, el tràmit de justificació de despeses estarà disponible en el PMT per als ens locals a partir de la data d’inici del període de justificació.
Quan es concedeix un ajut s’han de completar les pestanyes de SIGAC següents:
Pestanya de SIGAC | Informació |
---|---|
Execució | Període per a realitzar l’actuació finançada. |
Justificació | Període de justificació voluntari: quan ho preveu el règim i any d’execució que correspon. |
En cas que s’aprovi una sol·licitud d’ampliació de terminis mitjançant l’acte administratiu oportú i d’acord amb el règim de la seva convocatòria, cal actualitzar els nous terminis a SIGAC en les pestanyes Execució i Justificació. L’actualització dels períodes permet presentar justificacions fins al nou termini que s’informi i fer el seguiment de l’execució i finalització per a la correcta liquidació de l’ajut i el tancament de l’assistència.
A la pestanya ‘Execució’ de SIGAC, substituïu el termini inicial informat en el camp ‘Termini d’execució’ a través del calendari i deseu el canvi.
A la pestanya ‘Justificació’ de SIGAC, seleccioneu el boto ‘+ Nou’ i informeu els camps any d’execució, tipus de termini, termini justificació inicial i termini justificació final, i deseu els canvis.
Els períodes de justificació voluntari i final són els establerts en l’acte d’aprovació de l’ajut. Pel que fa a la resta de períodes, per a una identificació correcta del període de justificació que s’actualitza, seleccioneu l’opció que correpongui i que us mostra el desplegable.
Ampliació de terminis d’execució i justificació | Es modifica pestanya Execució? | Es modifica pestanya Justificació? |
---|---|---|
Període de justificació prorrogat Quan per acte administratiu s’amplia el termini d’execució i justificació d’ajut, prèvia petició de l’interessat.Per facilitar la justificació dels ajuts prorrogats, el període de justificació prorrogat que s’informi a SIGAC s’inicia l’endemà del termini de justificació inicial sense pròrroga. Així, per exemple, en els ajuts anuals prorrogats amb termini d’execució fins al 30 de juny, el període de justificació prorrogat s’inicia l’1 d’abril (ja que el termini inicial no prorrogat de justificació va finalitzar el 31 de març) i finalitza el 30 de setembre. |
Sí | Sí |
Període d’audiència previ a revocació Quan, havent finalitzat el termini de justificació, s’aprova un acte administratiu de revocació inicial/tancament provisional de la convocatòria que confereix 15 dies des de la notificació/publicació per a presentar al·legacions o la justificació pendent, i adverteix que es revocaran els ajuts no justificats. |
Sí | Sí |
Període de requeriment previ a revocació Quan, finalitzat el període de justificació, d’acord amb la convocatòria, es fa el requeriment previ a l’acte administratiu de revocació inicial. |
Sí | Sí |
En el cas de les convocatòries del Pla Xarxa de Governs Locals, dins dels tres mesos següents a l’acabament del termini final de presentació de justificacions, s’ha de promoure la liquidació i revocació provisionals dels ajuts no justificats i habilitar un període d’audiència perquè els ens afectats puguin presentar les justificacions pendents i/o al·legar.
Els responsables de promoure aquesta liquidació són els centres gestors, en el cas d’ajuts econòmics en règim de concessió directa amb concurrència i de fons de prestació, i la Direcció de Serveis de Cooperació Local, en el cas d’ajuts econòmics en règim de concurrència competitiva. Aquest sistema també és d’aplicació en les pròrrogues de terminis instades pels centres gestors.
En cas d’actualitzacions massives de terminis de justificació, els centres gestors poden sol·licitar la càrrega de dades a la Direcció de Serveis de de Cooperació Local; en cas d’actualitzacions puntuals, l’actualització va a càrrec del propi centre gestor.
Per a les actualitzacions massives, cal enviar a la DSCL un arxiu d’Excel amb la relació d’assistències afectades i aquest contingut: 1. Convocatòria; 2. Nom de l’ens; 3. Nom de l’actuació; 4. Codi de l’actuació; 5. Nou període de justificació (data d’inici i data final). Trobareu el model d’Excel a: Eines tecnològiques de l’espai d’Intradiba de la Xarxa de Governs Locals (Manual d’operacions).
La pestanya ‘Revisió’ de SIGAC permet, de manera opcional, informar de l’estat de la gestió del centre gestor en relació amb la justificació de despeses de les assistències. Aquesta pestanya s’ordena en tres nivells: revisió tècnica, revisió econòmica i revisió global. Per a cada nivell es pot informar l’estat, la data d’inici de la revisió, la data de validació i la persona encarregada de la revisió.
En el llistat d’assistències de SIGAC s’inclouen filtres que permeten cercar pels camps esmentats.
Seguiment de les justificacions pendents de verificar
A petició de la Intervenció General, s’ha creat una nova funcionalitat a SIGAC que permet extreure una fotografia de l’estat de verificació de les justificacions i obtenir un llistat Excel amb les assistències que, en la data de l’extracció, es troben en l’estat de ‘Justificació lliurada’ o ‘Justificació pendent d’esmena’.
Aquesta fotografia de l’estat de les justificacions s’actualitza de manera automàtica en unes dates programades. Actualment, s’han programat per a cada final de trimestre, en els dies 30 i 31 del mes.
D’aquesta funcionalitat cal tenir en compte els aspectes següents:
En cas que el centre gestor detecti errors subsanables en la justificació lliurada, es realitzarà l’operació ‘Requeriment d’esmena’, que implica que l’expedient quedi en la fase de justificació en estat de ‘pendent d’esmena’. Aquesta operació es pot fer des del PMT i també des de SIGAC, a través del botó ‘Fer tràmits per DIBA’, i ofereix una pantalla des de la qual el centre gestor indicarà el motiu de l’error que cal esmenar per part de l’ens (descripció detallada), així com qualsevol aspecte que consideri rellevant.
Una vegada s’ha fet el requeriment anterior, l’aplicació PMT genera de forma automàtica la notificació electrònica corresponent i un correu electrònic de caràcter informatiu a les bústies de l’ens local (la corporativa i la del contacte tècnic) i de l’usuari de la Diputació que ha fet el tràmit. El procés de notificació genera una anotació en el registre d’entrada de l’ens destinatari i de sortida de la Diputació, que s’evidencien a través de la plataforma EACAT.
En el cas del requeriment d’esmena a la justificació, el correu electrònic informatiu incorpora el peu següent: “El termini per esmenar els defectes assenyalats i els efectes de no fer-ho es fixen en el règim regulador de la convocatòria i/o en l'acte de concessió. Aquest termini comença a comptar a partir de l’endemà de rebre el requeriment. Consulteu l'espai de tràmits de la Xarxa de Governs Locals”.
Cal tenir present que, quan es fa un requeriment d’esmena en el PMT, es carreguen totes les dades i documents de la justificació anteriorment presentada perquè l’ens esmeni les dades i/o documents que correspongui, i la torni a enviar amb tota la informació requerida correcta i completa. Així, quan el centre gestor realitza la comunicació de la justificació verificada, s’envia la darrera justificació amb la documentació adjunta d’aquesta, però no de les anteriors, al Registre de factures de SAP.
Cal advertir als ens locals que tornin a adjuntar tota la documentació quan tramitin la resposta al requeriment d’esmena.
En el cas que sigui necessari afegir altres documents a la justificació carregada a SAP, el centre gestor pot fer-ho descarregant els documents des del PMT i pot adjuntar-los al registre de factures prement el botó que hi ha a l’esquerra del títol “Visualitzar factura” i seleccionant l’opció ‘Llista annexos’.
En el circuit de justificació a través del PMT, només les justificacions ‘en curs’ són les que passen, de manera automàtica, al registre de factures. Així, en les justificacions lliurades en les quals el centre gestor no hi està d’acord i requereix esmena a l’ens local, només és necessari fer aquesta operació al PMT. Quan l’ens soluciona la incidència esmenable i torna a tramitar la justificació, es genera un nou apunt en el registre general de la corporació a partir del qual computarà el termini de pagament.
A efectes de pagament, les justificacions lliurades pels ens locals poden ser de dos tipus:
Per aquests supòsits, les operacions dels centres gestors continuen de la manera següent:
En cas d’una justificació ‘en curs’ per a la qual l’ens local no sol·licita pagament perquè justifica un avançament previ, i que es valori la justificació com a correcta, el centre gestor donarà per justificat l’avançament realitzat a través de l’aplicació SIGC-SAP i annexarà la documentació justificativa d’acord amb el criteri que estableixi la Intervenció General.
En el cas de justificacions ‘en curs’ per a les quals l’ens local sol·licita pagament, i que es valori la justificació com a correcta, el centre gestor validarà la documentació presentada i, a través de l’aplicació SIGC-SAP elaborarà el document ‘O’ que, després del procés de fiscalització, donarà lloc a l’ordenació i el pagament efectiu de l’ajut.
Les justificacions en curs que generen pagament s’envien automàticament al Registre de factures de la Diputació de Barcelona sempre que el formulari electrònic de justificació tingui assenyalat el check ‘sol·licita pagament’. Aquesta darrera opció es presenta assenyalada per defecte en el formulari electrònic de justificació de despeses del PMT, amb l’objectiu d’evitar oblits i tenint en compte que la majoria de justificacions impliquen sol·licitud de pagament.
Circuit funcional de la justificació de despeses (PMT i SIGC-SAP).
PMT. Formulari electrònic de justificació de despeses.
Els centres gestors han de realitzar la finalització de les assistències aprovades a la pestanya ‘Finalització’ de SIGAC. En aquest apartat, els camps per informar són els següents:
- Data de finalització:
-Tipus de finalització: implica la selecció d’un dels tipus següents, ‘sense incidències’ o ‘amb incidències’: ‘canvi de destinació’, ‘renúncia’, ‘reducció’ o ‘revocació’.
-Import incidència: camp obligatori si es tracta d’un recurs econòmic i l’estat de finalització és diferent a ‘sense incidències’.
-Observacions: camp opcional en què es pot descriure el motiu de la incidència.
La finalització de les assistències ‘sense incidències’ derivades del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals correspon al centre gestor, amb independència de si tracten recursos econòmics, tècnics o materials.
Per als recursos econòmics, l’assistència es considera finalitzada quan es realitza el darrer pagament, s’efectua la compensació de deutes o s’aprova la revocació o la renúncia.
Si hi ha hagut un pagament avançat de la totalitat de l’ajut, la data de finalització és la de la verificació de la darrera justificació
En cas contrari, quan es realitza el darrer pagament contra justificació -ja sigui total o parcial-, la data de finalització de l'assitència és la data del pagament que es mostra a la pestanya SIGC de SIGAC. Aquesta data es correspon amb la data de compensació i l’estat de ‘pagat’ en el sistema comptable corporatiu, i és la que el centre gestor ha de fer constar en el camp ‘data de finalització’. En particular, les assistències que no presentin incidències s’han de finalitzar a partir que es produeixi el pagament.
Per a recursos tècnics i materials, quan es realitza l’objecte de l’actuació o s’aprova la renúncia o la revocació.
Una vegada l’assistència ha estat finalitzada, es pot comunicar a l’ens beneficiari des de la pestanya ‘Finalització’ de SIGAC, a través del botó ‘Fer tràmits (per Diba)’. La comunicació de finalització estarà activada si l’assistència ha estat aprovada i finalitzada, té expedient PMT i no existeix el mateix tràmit. Aquesta operació pot fer-se individualment per a cada assistència o de manera massiva, seleccionant les assistències corresponents des de la pantalla ‘Llista d’assistències’ de SIGAC.
La comunicació de finalització, bé sigui individual o massiva, genera els corresponents correus electrònics a les bústies de l’ens (bústia corporativa i del contacte tècnic) i de l’usuari de la Diputació que ha fet el tràmit. D’aquesta manera, el canvi d’estat al PMT d’un expedient que transita de la fase de ‘Formalització/Aprovada’ a la fase de ‘Tancament/Finalitzada’ es realitza des de SIGAC.
La comunicació de finalització s’ajusta al tipus de finalització que s’hagi informat:
La comunicació de finalització permet al centre gestor afegir la informació que consideri rellevant (camp ‘descripció detallada’) i annexar, si s’escau, els documents objecte de l’assistència (en el cas de redacció de plans, projectes i informes), completant així el cicle de vida de l’expedient. Cal recordar que el règim del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals recull que a partir del lliurament definitiu que realitzi el centre gestor no s’atendrà cap esmena sol·licitada per l’ens local.
Una vegada realitzada aquesta comunicació, la pantalla ‘Finalització’ de l’assistència presenta la data i hora d’aquest tràmit. Cal observar que podem tenir assistències finalitzades a SIGAC quan s’informen els camps data i estat de finalització que encara no estiguin finalitzades al PMT, perquè fins que no es processa la comunicació de finalització no canvia l’estat de l’expedient en aquesta darrera aplicació.
La comunicació de finalització es pot realitzar amb notificació electrònica de manera opcional a criteri del centre gestor, tant per a les finalitzacions sense incidències o amb incidències. Si seleccioneu aquesta opció, es generen els apunts en els registres corresponents: de sortida de la Diputació i d’entrada a l’ens destinatari amb evidència a través de la plataforma EACAT.
Com que la finalització de les assistències derivades de recursos tècnics i materials del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals es produeix quan el centre gestor considera que s’ha complert l’objecte d’aquestes, l’opció de fer la comunicació de finalització amb notificació electrònica és força aconsellable per a la classe ‘redacció de plans, projectes i informes’, ja que podem realitzar el lliurament efectiu dels treballs a l’ens beneficiari amb constància efectiva en el seu registre d’entrada i, per tant, afavorir una major eficiència sense necessitat de fer trameses paral·leles dels esmentats treballs a través d’altres sistemes.
En el cas dels recursos econòmics, com que la finalització de les assistències coincideix amb la data del darrer pagament a l’ens beneficiari, és coherent realitzar la comunicació de finalització sense notificació electrònica ja que aquesta no aporta valor afegit en aquest supòsit.
SIGAC. Comunicació de finalització (sense incidències) amb l’opció de notificació electrònica (evidència de l’apunt en el registre d’entrada de l’ens a través de la plataforma EACAT).
En el marc del sistema de gestió de la qualitat del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals, l’actualització de l’estat ‘finalitzat’ implica l’enviament de la corresponent enquesta de satisfacció a l’ens local destinatari.
En el moment que es finalitza una assistència d’un recurs catalogat, el sistema genera una enquesta que s’envia automàticament al correu electrònic del contacte tècnic de l’ens beneficiari, set dies després de la generació del tràmit de finalització al PMT. L’enviament de l’enquesta només es realitza en el supòsits de finalització ‘sense incidències’ o ‘amb reducció’ i amb posterioritat a la comunicació de finalització al PMT.
Enquestes de satisfacció del Catàleg XGL: circuit de gestió. Font: Servei de Planificació i Avaluació. Diputació de Barcelona. Abril de 2018.
En el procés de finalització de les assistències ens podem trobar amb incidències que requereixin l’aprovació de l’òrgan competent de la corporació. Aquestes incidències es corresponen amb els estats de finalització següents: ‘canvi de destinació’, ‘renúncia’, ‘reducció’ o ‘revocació’.
Amb caràcter general i per a tots els tipus de recursos, quan es produeix una renúncia per part d’un ens beneficiari d’una assistència prèviament aprovada, el centre gestor finalitzarà l’assistència amb incidència a través de l’opció ‘renúncia’.
Els ens locals disposen d’un tràmit específic per a la gestió de les renúncies.
En aquest sentit, convé recordar que parlem de desistiment per part de l’ens sol·licitant quan l’assistència no ha estat formalitzada ni aprovada per un òrgan de la corporació. I parlem de renúncia quan l’assistència ha estat efectivament formalitzada i aprovada. Així, la ‘Sol·licitud de renúncia’ es troba disponible per als ens locals en el PMT en aquells expedients que es troben en la fase/estat de ‘Formalització/Aprovada’.
Una vegada tramitada la sol·licitud de renúncia per l’ens local (sol·licitud de renúncia lliurada), el centre gestor serà el responsable de tramitar el decret corresponent en el cas dels recursos tècnics i materials, i dels recursos econòmics del Catàleg de serveis. Quan s’aprovi la renúncia, es podrà finalitzar l’assistència amb l’opció ‘renúncia’ i generar el tràmit al PMT (‘Comunicació de finalització per renúncia’).
Pel que fa als ajuts econòmics del Catàleg 2024 del Pla Xarxa de Governs Locals, l’objecte de renúncia es recull en el règim de la convocatòria en el seu article 36.3: “Les renúncies de recursos econòmics i, si escau, les reduccions de la quantia autoritzada són promogudes pel centre gestor corresponent, llevat quan es realitzin en el marc de la liquidació de la convocatòria, supòsit en què seran promogudes per la Direcció de Serveis de Cooperació Local, previ informe del centre gestor”.
En aquest punt, cal destacar el tractament de les renúncies parcials. Actualment, la configuració de les convocatòries del Pla Xarxa de Governs Locals permet realitzar la ‘Comunicació de finalització amb reducció’ per als expedients que es trobin en ‘Tancament / Renúncia sol·licitada’ i per a totes les tipologies de recursos (econòmics, tècnics i materials).
Així, una sol·licitud de renúncia pot tenir dues finalitzacions possibles:
Per a un ajut econòmic del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals objecte de canvi de destí, el centre gestor és la unitat encarregada de promoure el decret corresponent. Aquest canvi pot afectar l’objecte de l’actuació, però en cap cas superarà l’import inicial aprovat per la Junta de Govern en la resolució de la convocatòria, i ha de quedar restringit a l’oferta de recursos catalogats de la unitat prestadora referent. En aquest supòsit, el centre gestor informarà a SIGAC el següent:
L’operativa que cal seguir per a l’actualització de les assistències d’ajuts econòmics objecte de renúncia, reducció o revocació és la següent:
Una vegada s’hagi realitzat la càrrega automàtica de la informació anterior, es realitzarà la comunicació de finalització a SIGAC de manera massiva. Aquestes comunicacions es presenten en el PMT amb l’estat de finalització que s’ha informat prèviament a SIGAC (renúncia, reducció o revocació). Per actualitzar l’import de formalització amb el valor 0 (renúncies i revocacions), cal realitzar les passes següents:
En el marc del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals, les resolucions d’ampliació de terminis són promogudes pels centres gestors corresponents. Posteriorment a l’aprovació d’aquestes pròrrogues, els centres gestors han d’actualitzar els terminis d’execució i justificació de les assistències afectades (pestanya ‘Formalització’ de SIGAC).
A l’eina SIGAC, la gestió de cada assistència es complementa amb les pestanyes següents:
Les pestanyes ‘Execució’ i ‘Activitats’ són d’ús opcional per part dels centres gestors. Aquestes funcionalitats es fan servir per les gerències de serveis de Benestar Social i de Salut Pública i Consum, responent així a la integració de l’eina IACS. Qualsevol altra gerència o direcció de serveis que estigui interessada en aquests mòduls, pot contactar amb l’Oficina de Sistemes d’Informació Municipals otsim.sactivitats@diba.cat
+info Pla XGL - Xarxa de Governs Locals
Tràmits Seu electrònica