logo

15 tips d’una presentació per seduir i convèncer

imatge de portada

La capacitat de motivar i convèncer a través del discurs és una eina molt útil en un món que funciona cada vegada més des de la participació i la col•laboració. En aquest document trobaràs alguns consells i recursos per millorar les teves habilitats persuasives.

Presentacions orals persuasives

15 tips d’una presentació per seduir i convèncer

Presentacions orals persuasives


La capacitat de motivar i convèncer a través del discurs és una eina molt útil en un món que funciona cada vegada més des de la participació i la col•laboració. Però aconseguir-ho no sempre és fàcil ni “màgic”, sinó que requereix d’una sèrie d’habilitats comunicatives que permetin transmetre el missatge de manera clara i efectiva.

I donat que la comunicació és un fenomen ple de matisos i possibilitats no hi ha una fórmula infal•lible per aconseguir-ho, però sí una sèrie de criteris a tenir en compte que poden ajudar en gran mesura a preparar i adaptar el discurs, per tal de fer-ho comprensible, proper, rellevant i motivador per a les persones interlocutores.

Una de les claus –potser la més important– és l’empatia en un sentit molt ampli. És a dir,la capacitat de posar-nos en la pell de les persones interlocutores, per identificar amb la màxima precisió possible les seves necessitats i expectatives, i ser capaces de respondre a elles amb uns llenguatges (verbal, no verbal, visual, tècnic, etc.) que afavoreixin la seva comprensió i que transmetin confiança, credibilitat i solidesa en la proposta.

En aquest document trobaràs alguns consells i recursos per revisar constructivament i millorar les teves habilitats persuasives.

 

Preparant el “suc” del discurs

15 tips d’una presentació per seduir i convèncer

Preparant el “suc” del discurs


El contingut de la presentació és “la raó de ser” del mateix, per tant cal procurar que sigui el més encertat possible per tal d’atreure l’atenció i despertar interès en les persones interlocutores, aportant informació rellevant i útil per a que puguin valorar i decidir si es “pugen al carro” o no.



✔ 1. Pensa en l'interés de l'altre Tingues en compte els interessos i necessitats de les persones interlocutores. Aporta arguments rellevants i significatius per fonamentar els beneficis que el projecte els hi aportarà.

✔ 2. Ofereix la informació clau. Planifica estratègicament la informació que presentaràs sobre el projecte, per tal d’aportar la informació clau que necessitaran les teves interlocutores per decidir si “es pugen al carro” o no. Més o menys informació de la necessària pot provocar saturació o desconfiança.

✔ 3. Avançat al teu públic. Avança’t a les preguntes i resistències del teu públic sobre del projecte i dóna’ls-hi resposta durant la pròpia presentació, de manera clara i contundent.

✔ 4. Sigues honest i realista. Presenta de manera honesta i realista els punts febles de la proposta i la manera en que el propi projecte té previst gestionar-los, revertir-los o resoldre’ls.

✔ 5. Aporta material concís i rellevant. Complementa la teva presentació amb un material de suport concís, clar i rellevant. Que en poques paraules les persones destinatàries vegin clarament els beneficis de la proposta que els hi planteges.



Per saber-ne més

"El marco de comunicación, el ring de un orador”, article de Dédalo Comunicación, una consultora especialitzada en comunicació corporativa

¿Cómo redactar un discurso para exponer en público?, article de Rosa Cuevas i Mireia Gordon, especialistes en Lenguas Aplicadas, Universitat Pompeu Fabra de Barcelona

“Elaboració de presentacions orals i escrites”. Manual de la Fundació Factor Humà.

El poder de les paraules

15 tips d’una presentació per seduir i convèncer

El poder de les paraules


Les paraules són l’eina principal que utilitzem per descriure les diverses dimensions del món on vivim (físic, emocional, intel•lectual, etc.) i els seus significats van molt més enllà del que diuen els diccionaris, ja que donen informació i ens connecten amb qüestions molt profundes (i sovint invisibles), com la identitat personal, el sentiment de pertinença, els estereotips i prejudicis que ens mouen, les pors que ens paralitzen, les creences que ens guien, etc. Conèixer aquests significats pot ser una eina molt important en les presentacions persuasives, per tal de connectar amb l’audiència.



✔ 6. Assegura't que t'entenen fàcilment. Utilitza un llenguatge verbal comprensible, conegut i proper per a la teva audiència. T’asseguraràs que entenen perfectament el missatge i afavoriràs que s’identifiquin amb tu i amb el que dius.

✔ 7. Utilitza el llenguatge tècnic com a aliat. Utilitza el llenguatge tècnic com a aliat. Fes servir conceptes tècnics coneguts i rellevants per a la teva audiència; o a l’inrevés, evita utilitzar paraules tècniques que no coneguin o resultin massa específiques.

✔ 8. Apropa't a l'estil comunicatiu de qui t'escolta. Tria estratègicament el grau de formalitat del teu llenguatge, per apropar-te a l’estil comunicatiu de les persones interlocutores. Ni poc ni massa, sinó justament el que entre elles utilitzen, per tal d’afavorir l’empatia i la simpatia mútua durant la presentació.


Per saber-ne més

"Introducción a la PNL", de Joseph O'connor i John Seymour. Ediciones Urano, 2010, Barcelona.

“What makes a word ‘real’” (Què fa “real” una paraula). Conferència TED d’Anne Curzan, professora d’anglès

“El lenguaje crea realidades”. Extracte del film “La vida és bella”, com a exemple de com les paraules tenen un rol clau en la construcció de la realitat

Cossos que parlen

15 tips d’una presentació per seduir i convèncer

Cossos que parlen


Les expressions facials, el moviments de les mans, les posicions del cos i les inflexions de la veu, entre altres, són llenguatges no verbals als que habitualment no els hi donem molta importància, però que tenen una enorme influència en la comunicació interpersonal, sobretot quan es tracta de transmetre confiança, credibilitat o proximitat, tots tres, elements clau en les presentacions orientades a motivar o convèncer a l’audiència.



✔ 9. Creu-te el que dius! Mostra un entusiasme sincer i realista sobre el projecte que presentes. No hi ha res més persuasiu que veure algú que creu fermament en el que diu.

✔ 10. Que la teva veu sigui una aliada. Utilitzar adequadament les diverses dimensions de la teva veu (volum, velocitat, silencis, to i ritme) per afavorir la comprensió del missatge i posar èmfasi allà on vulguis. Evita la monotonia, així com cansar o incomodar a la teva audiència parlant massa ràpid o lent o alt o baix o pla…

✔ 11. Atenció als gestos, moviments i posició corporal. Posa atenció a la teva comunicació no verbal (gestos, moviments i posicions corporals) per reforçar el teu missatge i transmetre seguretat i entusiasme pel projecte que presentes.

✔ 12. Utilitza la teva imatge personal al teu favor. Adapta la teva imatge al nivell de formalitat requerit pel context i les característiques de les persones destinatàries. Dins del teu propi estil, intenta que et percebin “com un d’ells”, per despertar confiança i empatia.



Per saber-ne més

Breu anàlisi dels llenguatges no verbals de Donald Trump i Justin Trudeau en la seva trobada en el marc de la cimera del G7 de 2019 a Biarritz

“Persuade con tu voz. Estrategias para sonar creïble” Conferència d’Emma Rodero, Experta en comunicació, de la Universitat Pompeu Fabra, a la trobada TEDxMalagueta

“Your body language shapes who you are” (El teu llenguatge corporal conforma el que ets), conferència d’Amy Cuddy, psicòloga social, acadèmica de la Universitat de Harvard a TED.

El lloc i el moment precís

15 tips d’una presentació per seduir i convèncer

El lloc i el moment precís


Una presentació pot estar perfectament preparada, però si el context en que es realitza no és l’adequat, pot acabar sent un fracàs total. Això és deu a que hi ha moltes variables contextuals que incideixen en la qualitat de la comunicació que es dóna durant la presentació entre la persona que presenta i la seva audiència. El dia de la setmana, l’horari, la distribució de l’espai, el soroll ambiental, la llum, entre d’altres, poden condicionar la possibilitat de connexió entre les persones participants, la qual cosa és un element clau en les presentacions persuasives.


✔ 13. Tria estratègicament el context de la presentació (dia, horari i lloc), per tal d’assegurar -tant com puguis- la bona predisposició de les persones interlocutores, així com per evitar possibles obstacles (presses, manca d’atenció, cansament, interrupcions, etc.).

✔ 14. Procura que la presentació arribi en un moment institucional adequat des de les perspectiva de les persones interlocutores: que estiguin en fase d’avaluar propostes, que estiguin buscant resposta a una necessitat, que tinguin un nou encàrrec, etc.

✔ 15. Planifica el temps de la teva presentació de manera realista i eficaç. Assegura’t de poder dir tot l’important en el temps del que disposes i reserva un temps prudent per a les preguntes i comentaris de les persones interlocutores.




Per saber-ne més

“La importancia del contexto en la comunicación”. Presentación en Prezi amb breus explicacions i exercicis

“Elevator Pich: Les claus per presentar el teu projecte i vendre la teva idea”. Video breu de Sergi Mora, coordinador acceleradora Start-up Catalonia. Explica les claus d’un bon discurs persuasiu breu (en el que triga un ascensor en pujar o baixar)

Discurso de William Wallace, en el film “Braveheart” (Mel Gibson, 1995) com a exemple de la importància de tenir en compte el context físic (el lloc), psicològic (pensaments i emocions dels interlocutors) i social (el moment) quan fem una presentació motivadora

 

Per saber-ne més...

15 tips d’una presentació per seduir i convèncer

Per saber-ne més...




ARTICLE. Comunicación persuasiva. ¿Por qué necesitamos aprender a convencer?, de Óscar Fernández Orellana, formador de habilidades comunicativas y coach. Juny de 2018. Disponible a https://factorhuma.org/ca/actualitat/blog-factor-huma/13610-comunicacion-persuasiva-por-que-necesitamos-aprender-a-convencer.


LLIBRE. De Retòrica. La comunicació persuasiva, de Xavier Laborda Gil. Editorial UOC, Barcelona 2012.



How can you change someone’s mind.
Ted Talk d’Hugo Mercier.



El noble arte de la persuasión
Ted Talk de Javier Luxor



TED’s secret to great públic speaking
Chris Anderson