¿Quan va ser la primera vegada que vas dir: «Em falta temps!», «No hi arribo», «Si tingués més temps, podria…», «Necessitaria que el dia tingués 25 hores!»…? Segurament ni ho recordes!
L'agenda pot ser una bona aliada o el nostre pitjor malson; pot ser la prova inexorable de tot el que s'ha de fer o pot ser una eina per organitzar la nostra feina i treure el màxim profit del nostre dia.
La sincronia prové etimològicament del grec i significa «amb, juntament, alhora». En mitologia, fa referència a Chronos o el temps lineal. Són sinònims de coincidència, simultaneïtat, coexistència… La sincronia ens permet observar qualsevol fenomen en un moment concret.
I també existeix l'asincronia, que fa referència a successos que no tenen lloc en total correspondència temporal, és a dir, és la manca de coincidència temporal entre dos fets.
Per oposició, tenim el terme diacronia, que fa referència al desenvolupament o a la successió de fets a través del temps, es tracta d'observar un fenomen en la seva evolució.
Els tres conceptes poden coincidir a una mateixa activitat.
Situa't en una reunió per analitzar un estudi sobre l'ús del català entre els habitants d'un barri de Barcelona, que es va encarregar a una consultora.
Quina relació tenen aquestes paraules amb la gestió de l'agenda?
Doncs, que totes estan relacionades amb el temps i, per tant, amb la gestió de la nostra agenda. Ens conviden a observar la nostra utilització del temps i, paral·lelament, com el malbaratem des de dues perspectives diferents i complementàries:
Entenem que una bona manera d'abordar la gestió de l'agenda de treball és suspendre momentàniament la pressió que exerceix sobre nosaltres i destinar un espai a la reflexió sobre fins on arriben les nostres concepcions de «gestió» i d'«agenda de treball». A partir dels fonaments, construirem la bastida que suportarà l'estructura i sobre la qual farem anar els processos.
Quan programem la jornada laboral, és fonamental tenir en compte les interferències que es poden produir i la nostra resposta davant aquestes discrepàncies. Vegem quines són les interferències més habituals i la resposta possible davant d'aquestes segons el psicòleg Lluís Casado:
Càrrega de feina |
---|
Sobrecàrrega en la unitat que repercuteix en el comandament: • Augmentar els recursos: - Negociar més pressupost, persones, mitjans materials, etc. - Externalitzar funcions. - Externalitzar processos a l'usuari mateix del servei. - Ús intensiu de tecnologia. • Disminuir la càrrega de feina: - Ajustar la qualitat als recursos. - Regular els fluxos de demanda. - Millora de processos i sistemes. Sobrecàrrega en el comandament: • Analitzar el sistema de delegació: - Funcions delegables immediatament. - Anàlisi del resultat de les delegacions fetes. - Reparació de futures delegacions. Si amb totes les accions no n'hi ha prou, cal posar límits a la responsabilitat personal. |
Sistema de presa de decisions |
Revisar l'excés de concentració de decisions i de coordinació en el lloc de comandament. |
Pèrdua d'autoritat |
Davant l'equip: • Revisar la diferenciació de rol. • Controlar comportaments de col·legues. • Revisar el nostre estil de comandament. Davant el cap: • Explicitar «en fred» el problema des de la perspectiva dels resultats de la gestió, amb una argumentació sòlida (casos reals) i sense queixar-se per arribar a un acord. • En «calent», demanar-li que prioritzi ell, ja que tot no es pot fer (si no respecta la meva autoritat, que mani de veritat). |
Definició del rol |
Definir el rol a partir de la situació real del lloc de treball en funció dels factors que configuren el rol: encàrrec institucional, tipus d'unitat, estructura de la unitat, situació de l'equip, usuaris dels serveis de la unitat, etc. Si l'origen de les interferències és el mateix cap, cal demanar-li, com a factor de definició de rol, quina és la seva definició d'un rol de comandament. Davant les urgències, caldrà utilitzar el mètode del personal mèdic: fer-se una única pregunta: «quin pacient pot esperar més?». Si en realitat no és cap urgència perquè poden esperar, estem davant una situació de contagi d'ansietat. Aleshores, la resposta no ha de ser a la urgència, sinó a l'ansietat: què et preocupa? |
En la següent taula es mostren alguns exemples d'interferències en l'agenda segons el nivell de previsió i control de l'agenda, Lluís Casado (2001):
PREVISIBILITAT ALTA | PREVISIBILITAT BAIXA | |
---|---|---|
CONTROLABILITAT ALTA DE L'AGENDA | • Exemple: activitats regulars • Problema: càrrega de feina |
• Exemple: reunions, encàrrecs del cap • Problema: límits d'autoritat |
CONTROLABILITAT BAIXA DE L'AGENDA | • Exemple: reunions, encàrrecs del cap • Problema: límits d'autoritat |
• Exemple: trucades del cap, reclamacions, urgències • Problema: definició del rol |
Aquest apartat ens convida a reflexionar sobre el significat que té per a cadascú, més enllà del significat que aporta el diccionari, «gestionar» i «agenda de treball»:
¿El sentiment és de gestió activa de la pròpia agenda o de sentir-se gestionat pels esdeveniments? ¿Entenem la nostra agenda de treball com a contribució a un objectiu organitzatiu o com a sacrifici personal? Aquest punt de partida ens planteja escenaris totalment divergents quant a l'acció efectiva.
El temps es pot viure com un problema que cal resoldre o com una experiència per gaudir-la. La pregunta és: Volem posar més temps a la nostra vida o més vida per al nostre temps?
Els nostres problemes amb el temps depenen, en part, de les limitacions reals que el rellotge i l'agenda ens imposen, però també de la nostra concepció del temps, perquè com en la definició de qualsevol tema, els problemes de temps es defineixen en relació amb el que creiem que hauria de ser, la situació que creiem correcta.
Podem veure persones amb un ritme de treball molt elevat que no hi mostren cap dificultat, perquè el seu concepte de temps és coherent amb aquest ritme; i persones amb un ritme més reposat que viuen atabalades per la manca de temps.
A més de la nostra concepció del temps, tots hi tenim també una certa actitud. Aquesta actitud pot ser amistosa o conflictiva.
Més enllà d'aquesta primera diferenciació, és important identificar determinades actituds que són improductives o poc eficients des del punt de vista de l'ús del temps.
La psicologia defineix l'actitud com la predisposició a actuar d'una determinada forma davant d'una situació concreta. En el nostre cas, vol dir que les persones tenim una predisposició a usar el temps d'una manera determinada.
La mateixa activitat en Chronos i en Kairós produeix dos resultats completament diferents.
Per il·lustrar tots dos conceptes –la nostra particular concepció del temps i la nostra actitud davant el temps– ens pot ser útil recórrer als clàssics grecs. Ells parlaven de dos tipus diferents de temps: del Chronos i del Kairós.
El temps com a Chronos s'entén com el temps lineal, com el transcórrer ordenat, el temps del rellotge que inexorablement ens va consumint segons.
És un enfocament en què veiem el temps com una línia que comença en el naixement i s'interromp amb la mort. És la porció de temps, geomètrica i proporcional, que ens toca recórrer cada dia. Pensem en Chronos quan fem coses per tenir temps de fer altres coses, quan estem connectats amb la velocitat.
Són exemples de temps com a Chronos:
Parlem des de Chronos quan viure és un mitjà, i no una finalitat. És el temps del rellotge.
D'altra banda, existeix el temps Kairós, l'aquí i ara. Es tracta de ser present en el que fem i posant-hi tota la nostra atenció.
Facis el que facis, sense fer camí cap a un lloc, sinó estant en cada lloc. Som en Kairós quan estem atents, amb els cinc sentits, en el que fem, sigui el que sigui. És el temps com a finalitat.
La mateixa activitat en Chronos i en Kairós produeix dos resultats completament diferents.
Si volem descobrir els matisos del vi, assaborir-lo i gaudir-ne, el vi es pren en Kairós; si només ho fem per millorar la nostra circulació sanguínia, estem prenent el vi en Chronos.
Es presenta un esquema del temps Chronos i Kairós, amb els punts principals de cadascun:
L'expressió «no tinc temps», ens resulta familiar, oi? Amb el que volem dir que les hores del dia no són suficients per fer tot el que ens hem proposat.
No podem amb la nostra agenda i arribem exhausts al final del dia. Potser amb un dia de 30 hores, sí que tindríem temps suficient… o amb dies de 45 hores…
Les estovalles sempre són més petites que la taula i hem de decidir quina part queda sense cobrir. Només nosaltres decidim quina part de la nostra taula es queda sense estovalles, només nosaltres podem decidir què fem amb el nostre temps.
En el fons «no tinc temps» vol dir «això no està entre les meves prioritats». Potser la dificultat rau a decidir el que és realment important i ser-hi coherent.
Certament, aquesta evidència no està exempta de temor… i no s'ha descobert encara un altre mètode que no sigui afrontar-ho des de la responsabilitat.
Una forma de reflexionar sobre els dos conceptes és incloure'ls en la nostra agenda professional (Reflexió Chronos-Kairós) i veure:
…. tant en termes absoluts (nombre d'hores) com en termes relatius (en percentatge).
Si fem l'exercici i…
El nombre d'hores que destinem a la nostra activitat professional i la distribució que en fem entre Chronos i Kairós no obeeixen a una fórmula matemàtica, exacta i òptima universalment.
El que determina l'equació desitjable per a cada professional és subjectiu i té relació amb la percepció de valor que aporta. És a dir, intuïtivament, la majoria de vegades, sabem si estem utilitzant bé el temps o no.
Les preguntes que emergeixen són: Quant s'assembla la meva equació desitjada a la meva equació actual? Què faré perquè s'apropin?
La majoria de les vegades, aquestes qüestions no són més que un símptoma de processos més profunds. Si seguint aquests consells, la situació millora notablement, enhorabona!
Hi ha una llarga llista de factors i situacions que són nefastos per a un ús eficaç del temps.
Molts d'aquests aspectes són disfuncions que detecta el sentit comú i, sovint, la solució consisteix en un consell, també de sentit comú, que segueix un enunciat del tipus: «Deixa de fer les coses malament i fes-les bé». Bona intenció…, però insuficient.
Lamentablement, però, això no succeeix gaire sovint. De vegades, perquè les receptes ni tan sols es posen en pràctica; unes altres, perquè es mostren impotents davant la situació a corregir.
Si ens limitem a recordar que per millorar la gestió del nostre temps cal que prioritzem, que no retardem les decisions, que millorem la coordinació interna, que deleguem més i que aclarim o demanem aclariment sobre els objectius, en realitat t'estem dient que ets un mal professional. Si és així, estem acceptant que majoritàriament som uns ineptes… o és que les coses no són tan fàcils. L'experiència ens diu que la segona interpretació és més correcta.
Habitualment, les situacions problemàtiques no són els problemes reals, sinó els seus símptomes.
La qüestió important és saber per què no prioritzem, per què la coordinació és deficient, o els objectius estan poc clars per a l'equip.
Si no tenim respostes a aquestes preguntes, coneixem per on s'escapoleix el nostre temps, però no sabem per què ho fa.
Per esbrinar-ho haurem de:
Com en el món de la gestió, allí on la millora de processos ja no ens pot aportar gran cosa més, no cal insistir-hi amb més del mateix. Sembla més assenyat formular-se preguntes diferents i efectuar una revisió més global del sistema.
En el nostre cas, això vol dir que si ja gestionem suficientment bé les qüestions evidents que afecten el nostre temps I, malgrat això, seguim tenint problemes de temps, hem de pensar en com construïm un nou temps que es materialitzi en una nova agenda que ens resulti més satisfactòria.
Des d'aquesta mirada, en Lluís Casado, en la seva obra Aprender a construir el propio tiempo, ens ofereix un model per a la reflexió que obre el nostre camí de construcció del temps. Com ell mateix ens indica:
«Aquest model és solament un mapa de carreteres perquè facis un viatge. La destinació final, l'itinerari i el ritme, solament els pots decidir tu.»
El model en si mateix és simple, i de sentit comú. Tot i així, l'experiència indica que moltes persones es mostren agraïdes i alleujades quan els ho recorden.
L'autor ens avisa, però:
«Abans de res, cal destacar una qüestió clau: aquest programa, o qualsevol altre similar, no té cap capacitat de canviar les coses si no hi ha una ferma voluntat personal de fer camí. Seguint amb el símil de la carretera, per més que disposem d'un vehicle molt potent, si no tenim ganes de viatjar, difícilment arribarem a la nostra destinació.»
Les dificultats apareixeran en el camí i per això, en cada fase, cal reflexionar sobre les incidències, els problemes i les situacions que l'experiència ens diu que probablement ens trobarem.
Construir un nou temps no és una qüestió màgica, però tampoc una tècnica. És una decisió personal que depèn de cada persona i de cada organització.
El programa per a la construcció del nostre temps té quatre fases:
1. Revisar el concepte personal sobre el temps
Els nostres problemes amb el temps depenen en part de les limitacions reals que ens imposa el rellotge i l'agenda, però també de la nostra concepció del temps.
Molts exemples de la vida quotidiana ens parlen de l'existència de diferents concepcions del temps, ja sigui mitjançant consells («El que puguis fer avui, no ho esperis fer demà», o «Per més que corris no aplegaràs més aviat») o mitjançant l'exemple de les persones de referència (hiperactivitat o calma, rigor en el compliment dels horaris o flexibilitat, etc.).
El resultat final d'aquest bombardeig constant de missatges sobre què és el temps, el seu significat, el seu valor, el seu ús correcte o incorrecte, acaba per construir una definició personal que condiciona la nostra relació amb el temps en la vida adulta.
Com en la definició de qualsevol problema, els de temps es defineixen en relació amb el que creiem que hauria de ser, la situació que creiem correcta. Així, podem veure persones amb un ritme de treball molt elevat que no mostren cap dificultat, perquè el seu concepte de temps és coherent amb aquest ritme; i, persones amb un ritme més reposat, que viuen atabalades per la manca de temps.
Conèixer quin és el concepte personal sobre el temps és una informació útil per entendre els problemes de temps: Què és el temps? Quin valor té? Quins són els usos correctes i incorrectes del temps? Quina situació actual està influint en la meva concepció del temps?…
La reflexió i la resposta a aquestes preguntes ens orientaran sobre la nostra particular concepció del temps.
2. Estalviar temps per poder invertir
Per invertir, cal estalviar primer, és a dir, cal deixar de fer alguna cosa per poder dedicar-nos a altres coses, professionals o personals.
Sembla de sentit comú que el temps cal invertir-lo bé per obtenir una bona rendibilitat, el que podem definir com obtenir més temps. Però cal que recordem la regla econòmica bàsica que ens diu que la inversió necessita un estalvi previ. Invertir sobre la base de crèdits és arriscat, com bé saben alguns inversors en borsa, però és el que intentem fer quan seguim utilitzant tot el nostre temps actual i intentem treure, a més, un temps extra que no ens pertany, perquè és propietat d'un altra persona. Aquest temps prestat es materialitza en jornades interminables, caps de setmana acompanyats del portàtil o vacances reduïdes i amb la companyia inseparable del mòbil.
Alguns dels àmbits en els quals podem estalviar una mica de temps són:
3. Invertir estratègicament
En qualsevol inversió, i en el temps també, per obtenir una bona rendibilitat, és necessari que la inversió tingui un horitzó estratègic. Les jugades a curt termini no poden aspirar a grans beneficis, tret que siguin especulatives. En aquest cas, el risc es multiplica. A continuació, veurem en quins àmbits d'organització és possible trobar habitualment bones oportunitats d'inversió.
4. Desactivar les interferències i els lladres de temps. Hi ha moltes interferències i persones (lladres de temps) que s'encarreguen que no puguem gestionar el nostre temps i la nostra agenda tal i com, utòpicament, voldríem fer-ho. Algunes propostes per frenar-los serien: aprendre a dir no, evitar distraccions, anar al gra, reunir-se nomé quan cal, delegar…
Un indicador és una dada o un conjunt de dades que ajuden a mesurar objectivament l'evolució d'un procés o d'una activitat.
Els indicadors són necessaris per poder millorar els punts problemàtics del procés i ens ajudaran a caracteritzar-los, comprendre'ls i confirmar-los.
L'indicador és una mesura quantitativa de l'acompliment, que només gaudirà de significat si l'alineem amb l'objectiu que prèviament ens haguem marcat.
Tota unitat ha de comptar amb un conjunt entrellaçat d'indicadors per a les diferents perspectives amb les quals l'organització interactua, per a la perspectiva:
Un indicador sempre ha d'estar unit a la definició d'objectius que cal assolir. És la comparació amb aquest objectiu el que ens dirà si estem actuant de manera adequada, si els processos són efectius i eficients, etc.
No és cert que hi ha indicadors a curt termini i indicadors a llarg termini. Existeixen els objectius a curt i a llarg termini, ja que els indicadors es fixaran d'acord a l'objectiu que pretenguem aconseguir.
Una forma adequada de definir l'indicador és identificar les variables crítiques per aconseguir l'objectiu, també denominades factors crítics d'èxit. Equival a preguntar-se: Com sabrem que estem aconseguint l'objectiu?
Per a cada indicador, a més de definir el que es mesurarà, ha de quedar clar com es mesurarà, qui ho mesurarà, la freqüència de mesurament, així com la freqüència de revisió. Han de comptar amb una fita numèrica, preferiblement, amb un valor inicial i una data.
El que no es mesura no es pot controlar, i el que no es controla no es pot gestionar. No es poden prendre decisions per simple intuïció.
Els diferents tipus d'indicadors són:
Cal, doncs, definir indicadors donant resposta a les preguntes següents:
Una vegada definits els diferents tipus indicadors, haurem de:
Els indicadors de productivitat es poden entendre com una mesura de control (extern) o bé com una eina de gestió (interna). Adscriure's a un o altre punt de vista és una opció personal… que té repercussions organitzatives!
Hi ha moltes maneres de fixar indicadors. Per la seva simplicitat, proposem una ruta de quatre passos:
Quan hem presentat els indicadors, hem dit que: «El que no es mesura no es pot controlar, i el que no es controla no es pot gestionar». Entenguem, doncs, el control com una activitat orientada a poder gestionar adequadament; de vegades, en termes similars als d'una avaluació continuada.
Una avaluació continuada permet monitoritzar els resultats intermedis per tal de garantir que el resultat final sigui el que esperàvem.
L'avaluació és vàlida si els seus resultats s'utilitzen per prendre decisions presents i futures.
En aquest sentit, el seguiment i el control tenen com a finalitat:
Per efectuar el seguiment del projecte, podem aplicar les tres fases d'actuació que a continuació s'indiquen:
1. Planificació. En aquesta fase hem de:
2. Realització. Cal dur a terme l'acció de seguiment en el temps i de forma acordada en la fase de planificació.
3. Valoració de resultats. En aquesta fase, hem d'analitzar la informació que hem obtingut, interpretar-la i, seguidament, prendre decisions per continuar aplicant encerts, millorant deficiències i introduint els canvis adients.
Cal evitar fer les valoracions en el terreny personal.
Hi ha nombrosos recursos per manipular les dades de la percepció. Per tal de mantenir l'objectivitat, davant la quantitat de dades amb les quals hem de treballar, i evitar la dissonància o tensió que provoca la presa de decisions, podem utilitzar models deterministes, especialment quan el seguiment inclou terceres persones i quan basem la valoració no en els fets sinó en les persones. Analitzem-ne alguns:
Stephen Covey és un reconegut expert en temes de lideratge. És cofundador i vicepresident de Franklin Covey Cp. És autor, entre d'altres, de El octavo hábito, El liderazgo centrado en principios i Primero, lo primero.
Stephen Covey a Els set hàbits de la gent altament efectiva ens proposa algunes claus per poder portar a terme aquest lideratge d'una manera efectiva:
Per aconseguir fer un ús efectiu del nostre temps i esforços, hem de desenvolupar una sèrie d'actituds que facin possible una relació adequada entre tots dos.
BELTRI, F. I GOBERNA, R. Las verdaderas 23 mentiras para crear éxito. Editorial Club Universitario.
El primer pas per aconseguir una fita és creure que és possible. Construir potents creences és condició sine qua non per iniciar el camí cap a l'èxit. La veritat no és una altra cosa que la constatació vivencial d'una idea que automàticament convertim en realitat. En aquest llibre, els autors proposen una reflexió atrevida sobre aquelles creences que sustenten l'excel·lència.
RAMON CORTÈS, F. (2008) El Premio. RBA Integral.
Què faries si demà et toqués 1 milió d'euros a la loteria? Com canviaria la teva vida? Desenganyat de la seva professió i en plena crisi personal, al protagonista d'aquest relat li toca la loteria. És la seva oportunitat per fer un gran canvi, per reescriure el guió de la seva vida, per descobrir i perseguir el seu somni i fer el que realment desitja fer.
Després d'una profunda reflexió, el seu pla per canviar de vida està llest. Però les coses no sempre succeeixen com les hem previstes…