Cada dia, és més necessari parlar en públic, presentar-se, presentar projectes, argumentar opinions… Les persones formem part de grups i d’organismes on volem que la nostra opinió compti.
Tenir un estil comunicatiu eficaç és un objectiu que no es garanteix només amb una bona preparació tècnica: també cal un bon nivell d’autoconeixement i de reflexió sobre la pròpia pràctica i la comunicació eficaç.
En finalitzar el programa formatiu, hauríeu de tenir la capacitat de:
Gestionar l’estrès és un repte per a la majoria de persones. Davant l’estrès que suposa parlar en públic, hi ha una reacció fisiològica natural (ja en coneixes algunes de les sensacions: suor, boca seca, tensió muscular, respiració insuficient, tremolors, acceleració del ritme cardíac, etc.).
És el que et passa quan diem que ens posem nerviosos o nervioses. Però els nervis només et jugaran una mala passada els primers minuts, després, si coneixes el tema, tot anirà bé.
Hi ha alguns trucs que et poden ajudar a gestionar l’estrès amb èxit:
Els teus errors són esglaons imprescindibles cap a l’aprenentatge.
El millor que pots fer amb l’estrès és acceptar-lo i dissimular com puguis les reaccions del cos:
Sabies que…
La sensació de neguit que per a tu és evidentíssima perquè succeeix dins el teu cos, a una certa distància es nota molt poquet.
Parlar en públic requereix una habilitat comunicativa que s’entrena i s’aprèn, com totes les altres habilitats. Però no et pots entrenar a “no ser tu” (si no fas uns bons estudis de teatre o siguis víctima d’una manipulació!).
Quan et presentes davant d’un auditori, sempre estàs mostrant la teva personalitat. Alguns aspectes de la teva personalitat afavoreixen la comunicació, mentre que d’altres la dificulten.
Per exemple, si ets una persona tímida i introvertida, pots tenir tendència a passar desapercebuda, cosa que no afavoreix la comunicació. Quan vegis la teva gravació, podràs observar aspectes a millorar, com podria ser parlar amb un volum més alt o mirar al públic.
Totes les persones tenim qualitats que ens permeten integrar-nos en un grup i liderar-lo amb èxit. Algunes persones ja han descobert aquestes qualitats o punts forts i les han aprofitades per fer presentacions orals molt persuasives. Si ets una d’aquestes persones, potser ja saps quins són els teus punts forts. Si no ho ets, pots entrenar-te per aprofitar millor tot el potencial persuasiu de la teva personalitat.
És més fàcil recordar els punts febles, el que no ens surt bé, allò en què ens vam equivocar. Recordar les nostres qualitats i saber-les apreciar requereix un entrenament.
Pots entendre la comunicació com un procés en el qual es transmet informació, sigui del tipus que sigui.
A grans trets, en la comunicació entre persones algú fa o diu alguna cosa i una altra persona (o unes altres persones) pensa o fa una altra cosa com a resposta al que ha entès de la conducta de la primera persona.
Un missatge pot ser verbal o no. Malgrat que no diguis res quan estàs en interacció amb algú, et comportes d’una manera concreta, fas “alguna cosa”, tens una conducta. I la conducta que tinguis, en una situació de comunicació, és un missatge, encara que sigui un missatge equívoc o involuntari.
Si reuneixes dues persones desconegudes i els indiques que no es diguin res ni es comuniquin de cap manera (com es va fer en un dels primers experiments sobre comunicació no verbal), patiran una gran tensió, no sabran què fer i se sentiran molt incòmodes, ja que és impossible complir la indicació. Si estàs esperant una persona que falta per començar una reunió, encara que no estiguis parlant amb les persones que hi ha presents, hi haurà comunicació a la sala i tu estaràs interactuant.
S’han realitzat molts treballs per intentar quantificar la importància de la comunicació no verbal, i en cap d’aquests treballs la comunicació verbal representa més d’un terç de la comunicació total. La més famosa i citada de les investigacions quantitatives, dirigida pel prestigiós psicòleg Mehrabian (1972), ofereix uns resultats força sorprenents:
Si acceptes que no existeix el contrari de la conducta, que no hi ha la “no-conducta”, aleshores has d’admetre que no hi ha la possibilitat de no comunicar. Sempre que estiguis amb algú que et pot percebre, t’estaràs comunicant de manera no verbal: amb els gestos, amb el físic, amb els sons i silencis, etc.
Els missatges no verbals fan referència, sobretot, a la relació entre les persones que es comuniquen.
Tots els missatges tenen una part de:
La proporció entre aquests dos nivells de comunicació és variable: per exemple, hi ha missatges que principalment es refereixen a la relació, mentre que n’hi ha que se centren fonamentalment en la informació.
Els missatges no verbals que s’emeten en la comunicació es refereixen, majoritàriament, al nivell de la relació entre les persones.
D’una presentació oral, en retenim (Bell, 1987):
Una explicació verbal és fins i tot un 30% més comprensible si es poden veure els senyals visuals de l’orador. L’expressió oral i corporal estan íntimament relacionades a l’hora de fer una exposició oral.
En la majoria de les situacions, el llenguatge no verbal és coherent amb el verbal, és a dir, transmet la mateixa emoció que transmeten les paraules. Però a vegades, el missatge verbal i el no verbal entren en contradicció.
MISSATGE VERBAL | MISSATGE NO VERBAL | |
---|---|---|
A | Que bé que ja hagis acabat! | Estic sincerament content de la teva rapidesa, del teu progrés, etc. |
B | Que bé que ja hagis acabat! | Estic tip que siguis tan lent. |
Missatge no verbal i missatge verbal.
En l’opció A es pot observar que les paraules transmeten el mateix missatge que el llenguatge no verbal.
En canvi, en l’opció B:
I què passa quan el missatge verbal i el no verbal diuen el contrari? Que el missatge que preval és el no verbal.
Sempre que estiguis amb algú que et pot percebre, estaràs comunicant de forma no verbal. Quan en una presentació en públic els teus missatges no verbals contradiguin les teves paraules, prevaldrà el missatge no verbal i les persones que t’escolten no creuran el que dius.
La teva expressió oral i corporal ha de reflectir allò que realment ets i què vols que el públic vegi.
Recorda
La teva credibilitat personal és fonamental per a la credibilitat del teu discurs. Sigues natural en la mesura que et sigui possible. De la mateixa manera que hi ha certa roba amb què et trobes especialment còmode/a, has de sentir-te igual de còmode/a quan t’expressis amb la paraula i el cos.
L’expressió oral i la qualitat de la veu es poden educar. Les persones que es dediquen al teatre o a la música ho saben bé: quan canten i actuen no parlen i prou, sinó que ho fan amb tot el cos i l’ànima. La veu expressa, d’aquesta manera, la teva forma de ser.
No és només important el que es diu, sinó també com es diu: la mateixa frase pot tenir un significat molt diferent segons el to de veu amb què es pronuncia. Les veus que es diu que són “musicals” fan que, efectivament, quan les sentim, el cor experimenti i bategui de forma similar a quan escoltem música. Per això, la persona que és experta en l’art de l’oratòria pot aconseguir, si ho vol, que el públic es relaxi, es neguitegi, senti por, etc.
La teva conducta vocal i no verbal pot repetir, potenciar, complementar, substituir, contradir o regular el contingut del que dius. Aquesta conducta influeix en la teva imatge i en la teva credibilitat i en l’impacte que tindrà sobre els i les oients el teu discurs.
La teva veu es pot veure afectada per la tensió, pel nerviosisme o per la mala respiració, cosa que provoca un augment o una disminució sobtats del to que afectaran la teva forma de comunicar.
Activitat. Importància de la veu
Realitza l’activitat següent extreta de La comunicació més enllà de les paraules (Albadalejo, 2007).
Com diries les frases següents per transmetre el nivell de la relació que s’indica entre parèntesis?
Et suggerim que llegeixis cada frase en veu alta, com si tinguessis l’alumnat al davant, parant una atenció especial al to de veu i als gestos. Si pots, fes-ho al davant d’un mirall o, encara millor, enregistra’t amb una càmera, i així podràs observar després els resultats. Fes diversos intents amb cada frase, fins que el resultat t’agradi. Et proposem que experimentis.
FRASES COMUNICACIÓ VERBAL | NIVELL DE LA RELACIÓ PER TRANSMETRE AMB LA COMUNICACIÓ NO VERBAL |
---|---|
T’has descuidat el treball? | (M’estàs prenent el pèl.) |
T’has descuidat el treball? | (Això sí que em sorprèn, no m’ho esperava de tu.) |
Veig que no saps com fer-ho. | (Sóc bon/a professor/a, comprenc que no ho entenguis i vull que ho entenguis molt bé.) |
Veig que no saps com fer-ho. | (Ara veuràs com quedaràs en ridícul al davant de tothom.) |
No pots presentar el treball fora de termini. | (Estic disposat/ada a acceptar-te’l perquè em caus molt bé.) |
No pots presentar el treball fora de termini. | (Pots estar segur/a que no cediré.) |
Com és que ahir no vas venir? | (M’importes i em preocupo quan no hi ets.) |
Com és que ahir no vas venir? | (Estic tip/a de la teva informalitat i no penso facilitar-te les coses, seré estricte/a.) |
M’alegro de veure’t. | (Estic sincerament content/a de veure’t.) |
M’alegro de veure’t. | (No tenia cap ganes de tornar-te a veure.) |
Que bé que jas has acabat! | (Estic sincerament content/a de la teva rapidesa, del teu progrés, etc.) |
Que bé que jas has acabat! | (Estic tip/a que siguis tan lent/a.) |
Frases de comunicació verbal i relació amb la seva comunicació no verbal.
Pots consultar alguns comentaris sobre l’activitat:
Com deus haver observat, no és fàcil transmetre intencionadament el matís de l’actitud amb la comunicació no verbal, si no és que ets molt bon actor o molt bona actriu. T’hem proposat aquesta pràctica perquè observis des del teu cos mateix –i no únicament des de la racionalitat– com en són, de subtils, les diferències comunicatives que transmeten la nostra actitud en la relació amb l’alumne/a. Sempre, malgrat que no ho vulguem, estem transmetent una determinada actitud, la que sigui.
L’activitat ens permet observar, també, com, en gran mesura, el missatge no verbal té a veure amb l’emoció que sentim, mentre que amb el missatge verbal transmetem el que racionalment volem transmetre.
Sabies que…
La veu és específicament humana, mentre que el comportament no verbal de l’ésser humà és força similar al de la resta d’animals (principalment al dels primats). Cap animal pot emprar la veu amb la complexitat amb què ho fan les persones.
Algunes recomanacions per parlar a un auditori són fer servir:
Cadascú té el seu timbre, com el seu color d’ulls o la seva manera de gesticular. El timbre és l’expressió de la personalitat.
Podem reconèixer una cantant malgrat que faci anys que no la sentim cantar o encara que canti una cançó que no hem sentit mai. El timbre és la característica de la veu menys variable i menys educable.
Pot ser que el teu timbre sigui més o menys agradable a l’oïda de determinades persones, com pot ser que el teu físic agradi més a uns que a uns altres. Necessites acceptar el teu timbre tant com el teu físic, és el que tens, és la matèria primera del teu discurs.
El volum és la intensitat amb què parles.
Cal que sigui més o menys elevat en funció de la mida de l’auditori, de la sonoritat de la sala i del nivell de soroll ambiental. El volum ha de ser suficient: parla amb una veu prou clara i forta. La teva veu s’ha de sentir des del final de la sala: comprova-ho abans de començar (fes proves en relació amb la persona més allunyada):
Modifica el volum de la veu durant la presentació, augmentant-lo o disminuint-lo, per fer èmfasi en certes paraules o idees, per expressar emocions o per captar l’atenció.
Una pronunciació i una vocalització clares són més eficaces que la potència de la veu. La pronunciació de les paraules ha de ser clara i correcta. La mala pronunciació acostuma a ser el resultat de parlar molt ràpid o de no obrir prou la boca i pot fer perdre l’atenció de l’auditori.
És important que no deixis caure els finals de frase i que es puguin entendre bé. Evita els allargaments innecessaris de vocals, que a vegades només serveixen per no fer una pausa i no tenen cap utilitat comunicativa. Si necessites uns petits instants per pensar, és millor que facis un breu silenci.
Recorda
Fes exercicis com la declamació de poesia o la repetició d’embarbussaments, perquè això t’ajudarà a millorar l’articulació dels sons i la dicció.
Prova de pronunciar la frase següent sense encallar-te:
“Setze jutges d’un jutjat mengen fetge d’un penjat, si el penjat es despengés, es menjaria els setze fetges dels setze jutges que l’han jutjat«.
Adopta un to adaptat a allò que dius (familiar, dinàmic, etc.). Els tons de la veu són com els colors del discurs: si el discurs és monòton, el públic s’avorrirà. És preferible un excés de musicalitat, es mantindrà millor l’atenció.
El to indica si estàs fent una pregunta o una afirmació i expressa les emocions, actituds i estats d’ànim. Les persones que es dediquen a actuar saben comunicar missatges diferents dient les mateixes paraules. La clau es troba en la diferència d’entonació.
Una frase tan senzilla com “ja continuarem aquesta reunió demà” pot provocar en l’altra persona reaccions molt diferents depenent de quin hagi estat el to i l’entonació a l’hora de dir-ho.
Cal que la veu sigui ferma i segura. Si no ho aconsegueixes, el millor és parar un moment per respirar, tranquil·litzar-te i recuperar el control.
Per saber-ne més
Pots ampliar aquesta informació consultant el llibre de Meyerhold (1982). Teoría teatral (pàg. 127).
Si l’atenció del grup disminueix, parla més de pressa o més lentament, però sempre de manera que et segueixin (algunes persones, al principi de l’exposició, parlen massa de pressa a causa de l’estrès). Vés més a poc a poc quan exposis un tema complex i trenca el ritme amb una pregunta.
L’estat d’ànim queda reflectit amb la velocitat de la parla: normalment es parla més lentament quan s’està avorrit o apàtic i, més ràpid quan s’està especialment interessat pel tema que s’està explicant.
El ritme no ha de ser ni massa ràpid ni massa lent:
El ritme adequat per a una exposició oral formal és d’unes 150 paraules per minut.
Recorda
Els canvis de velocitat en la presentació, igual com el volum, serveixen per mantenir l’atenció i l’interès de l’auditori.
Sabies que…
Moltes vegades, la comunicació més efectiva és un silenci.
El silenci és a la llengua oral el que el paper en blanc és a la llengua escrita: un element de cohesió que facilita la comprensió i l’organització del discurs. Fes servir els silencis adequadament i aconseguiràs ser eficaç en la teva comunicació.
Les pauses són molt importants en tota comunicació oral: mentre que en una exposició més aviat lenta ocupen aproximadament un 30% del total del temps, en una conversa arriben a ocupar un 40% o un 50%.
Les funcions de les pauses són variades. Serveixen per marcar el final d’una frase o un punt, per fer èmfasi en una paraula, per donar temps al públic de pensar, o per observar-ne la seva reacció. També pots fer una pausa per pensar què diràs a continuació.
Els principals tipus de silencis comunicatius són:
La postura i el moviment del teu cos parlen de tu, de qui ets, de què sents… Això és així perquè les emocions t’afecten i alteren el teu organisme, d’aquesta manera, produeixen alguna reacció exterior que mostraràs inevitablement.
La ira, per exemple, provoca tensió en la part superior del teu cos, principalment en la zona dels braços i de les mandíbules, ja que és una emoció que et prepara per a l’atac. A més, la cara s’envermelleix per l’afluència de sang, els punys es tanquen i la boca es contrau.
D’altra banda, la teva postura expressarà la teva actitud davant la vida, la teva manera particular d’enfrontar-te als altres i a la vida.
Si mantens l’esquena encorbada o les espatlles caigudes i el cap enfonsat com una tortuga, estaràs mostrant amb el teu cos els signes de càrregues emocionals que suportes. Per tenir una bona postura que transmeti seguretat i confiança, mantingues una postura recta, oberta, però relaxada. No cal que estiguis quiet, pots desplaçar-te en el radi d’un metre, afegint animació i sensació de seguretat envers l’exposició.
Et pots dirigir a l’auditori de front, lleugerament cap enfora o, com sol passar quan s’utilitzen audiovisuals o s’escriu a la pissarra, totalment d’esquena. Si et situes de front, el nivell d’implicació i d’interès del públic augmentarà. Si és necessari donar-li l’esquena perquè has de fer notes en una pissarra o mostrar unes diapositives, intenta que sigui el mínim de temps possible.
Recorda
És bo que et puguis moure durant l’exposició, sempre que ho facis de manera natural.
Els gestos han de ser el més naturals possible, per això és molt útil conèixer de quina manera et mous més còmodament. Si la tensió impedeix que gesticulis amb naturalitat, corres el risc que els teus gestos entrin en contradicció amb les teves intencions i les teves paraules i que transmetis un missatge equivocat.
La cinèsica és la disciplina que estudia el significat dels moviments i els gestos humans. La manera com una persona es mou i gesticula, ens “parla”.
Una presentació realitzada sense gestos resulta monòtona i perd interès. Com més a prop estiguis del públic, més importància prendrà la comunicació no verbal. Amb la distància, aquest tipus d’informació disminueix. Amb l’ajuda dels gestos, podràs mostrar millor el que dius (com ara, la mida d’un objecte) i això t’ajudarà a mantenir l’atenció del públic.
El teu cos, quan parlis en públic, és el primer i millor audiovisual: no només se t’escolta, també se’t veu.
De vegades, no obstant això, el que es veu no reforça o ajuda a percebre el que dius. És aleshores quan ens trobem davant de gestos que no tenen sentit i que podem anomenar gestos paràsits. Una gran part d’aquests gestos i postures només obeeixen una necessitat: alleujar la por o tensió. Són inútils pel que fa a la comunicació.
Alguns gestos paràsits que has d’evitar són:
DEMPEUS | • Mans a les butxaques. • Mans als malucs. • Vascular d’un peu a l’altre. • Moviments dels peus in situ. • Desplaçament d’un costat a l’altre. • Recolzar-te a la cadira, a la taula. |
---|---|
ASSEGUT | • Cap recolzat en una mà. • Braços sota la taula. • Balanceig de les espatlles. • Balancejar-te del davant al darrera amb la cadira. |
ALTRES | • Enredar amb el bolígraf, les notes, les claus, etc. • Gratar-te el cap, fregar-te el nas. • Mans davant la boca. • Mossegar-te els llavis. • Mirar el rellotge. |
Activitat. Gestos paràsits
Pensa en alguna exposició oral que hagis fet o que hagis presenciat.
Fes un llistat dels gestos paràsits que pots observar i reflexiona:
A través de l’expressió de la cara expresses les emocions, els estats d’ànim, l’alegria, la por, la tristesa, el dubte, etc.
El rostre és una gran font d’informació.
A continuació, indiquem 8 suggeriments perquè el gest ens ajudi a mantenir el contacte amb l’auditori:
Sabies que…
Un punt important de l’expressió de la cara és el somriure, amb el qual pots obrir canals de comunicació que et poden ser molt útils a l’hora de crear empatia amb les persones.
La recerca de les emocions humanes universals ha portat a confeccionar diverses llistes d’emocions bàsiques, emocions que individus de cultures molt allunyades poden interpretar correctament simplement veient una fotografia d’una cara.
Algunes expressions populars indiquen que a la cara es reconeix el que sents:
Aquestes expressions constaten el que ja saps: si dius verbalment el contrari del que realment sents, se’t nota.
El somriure autèntic i espontani implica moviments subtils dels músculs del voltant dels ulls i, si somrius a una persona estimada, se’t dilataran les pupil·les; aquest somriure de felicitat tarda més a aparèixer i també tardarà més a desaparèixer.
En general, el contacte visual s’ha d’establir abans que l’auditiu. El contrari és antinatural (donar la mà sense mirar als ulls, per exemple). Mantenir el contacte visual et facilitarà la comunicació.
Generalment dirigim la vista cap als ulls o la cara de l’altra persona. La intensitat o el grau de la mirada mostra l’interès o el desinterès de les persones amb qui parles. Amb la mirada de les persones podràs obtenir informació, saber si el públic ha entès el missatge que vols transmetre i si li interessa el que estàs dient.
Per saber-ne més
Llegeix les pàgines 87 i 88 del llibre de Albaladejo (2007): La comunicació més enllà de les paraules, on es distingeixen les sis expressions de la cara universals.
La primera impressió, t’agradi o no, compta. No pots deixar de tenir una aparença física, i els altres es formen una opinió de tu a partir del que veuen. En totes les relacions, hi ha un primer moment i únicament tens una oportunitat per causar la primera impressió. En canvi, pots arribar a necessitar anys per demostrar, amb la teva conducta, que la impressió que vas donar en un principi era equivocada.
El físic, la vestimenta, els ornaments i els accessoris són aspectes que comuniquen la teva personalitat, nivell social i ocupació. L’aparença que mostris influirà en la teva imatge i credibilitat i en el grau en què el públic s’identifiqui amb tu.
No oblidis que sovint, com la dita popular indica “Una imatge val més que mil paraules”. Fernando Savater hi afegiria “en especial, para los analfabetos, claro”.
No hi ha una bona o mala aparença, però si coneixes com interpreten els altres l’aspecte físic, això et podrà ajudar a la forma de presentar-te davant del públic. En general, la vestimenta que empris anirà en funció del que l’auditori esperi de l’ocasió:
Sabies que…
Moltes persones públiques que han de tenir una cura especial de la seva imatge reben assessorament sobre quines vestimentes utilitzar segons l’ocasió, així com sobre com utilitzar millor les seves capacitats orals i corporals?
Cada vegada que et presentes en públic, estàs representant la teva organització. Si et vesteixes de manera informal, per exemple, o si no respectes les normes d’higiene personal socialment acceptades, estàs transmetent missatges no verbals que el públic interpretarà com si la teva organització estigués dient: “ això no és seriós”, “no em mereixeu respecte”, o bé “no estem organitzats”. El teu aspecte extern no només parla de tu, també transmet una imatge de qualitat de servei de la teva organització; de tu depèn que la imatge de la teva organització millori o empitjori.
Una administració, com tota organització, està formada per cada una de les persones que la integren. La imatge corporativa, doncs, vindria a ser el resultat de la suma de cada una de les imatges que en projectin els integrants.
És a dir, la imatge que puguis tenir del teu ajuntament com a ciutadà o ciutadana és el resultat de les interaccions amb persones diverses que hagis anat tenint-hi al llarg de la teva vida. Una trucada telefònica en què t’hagin pogut ignorar o tractar malament, segurament farà que tinguis una mala imatge del conjunt de l’ajuntament, no només de la persona en qüestió. Aquest fet pot arribar a ser, en qualsevol organització, un gran problema o una gran oportunitat.
Entre els avantatges d’assolir una bona imatge personal i corporativa hi consten els següents:
Per prendre decisions sobre l’aparença física en les teves intervencions en públic, pots tenir en compte els criteris següents:
Idees d’elements descriptius:
Com a integrant de l’organització on treballes, és important, en la mesura que et sigui possible, que facis una bona contribució a la imatge de qui representes. Aquesta recomanació té especial pes en cas que desenvolupis una tasca d’atenció al públic o en aquelles situacions en què hagis de realitzar ponències o fer exposicions.
Algunes recomanacions per a l’ús de mitjans audiovisuals són:
Intenta fer sempre una visita al local abans de l’acte en qüestió. D’aquesta manera, podràs comprovar si tots els detalls són a punt per fer la xerrada.
Algunes consideracions en l’elecció del lloc on exposar:
La disposició de les taules pot facilitar o obstaculitzar el desenvolupament de l’exposició i pot ser un entrebanc per a l’evolució del grup durant l’exposició.
1. Sistema en V: Aquesta disposició introdueix una desigualtat de les situacions respecte de qui parla: les relacions tindran tendència a ser més intenses entre la persona que fa l’exposició i les persones que seuen al davant.
2. Sistema en T: Disposició tradicional dels banquets. És molt incòmoda.
3. Sistema aula: Disposició de tipus conferència o lliçó magistral. Fa difícils les interaccions entre participants i accentua la superioritat de la persona que fa la presentació.
4. Sistema de negociació: Correspon a la discussió d’interessos oposats (tipus de negociació diplomàtica). Evidentment, desfavorable per a la participació de tothom.
5. Sistema circular: Una de les disposicions més eficaces és la disposició en cercle o oval.
6. Taula sociomètrica: La taula especial, o ‘taula sociomètrica’, s’ha dibuixat com la que facilita al màxim les comunicacions: és oval, té una amplada equivalent a 7/12 de la seva longitud i una de les puntes està tallada per assenyalar el lloc de l’animador/a. Només hi caben 12 participants.
L’objectiu és allò que esperes aconseguir com a conseqüència de l’exposició i es concreta en modificacions de la conducta o de l’actuació de les persones del públic. L’objectiu no és el que faràs durant el temps de què disposes, sinó el que els i les assistents s’emportaran per poder-ho aplicar després.
L’objectiu és la teva diana, allà on vols arribar. Tots els recursos expressius que facis servir, verbals i no verbals, seran eficaços si aconsegueixes la teva diana.
En realitzar presentacions en públic, pots perseguir quatre objectius generals:
Aquests objectius no són excloents, però normalment un d’aquests objectius sol dominar sobre els altres.
Pel que fa als objectius específics, són objectius que delimiten el general al·ludint al tema concret de la presentació i al resultat que aquesta ha de tenir en els i les oients.
És útil escriure un objectiu específic amb una frase que inclogui una indicació de l’objectiu general, l’aspecte del tema que es tractarà i, opcionalment, una referència a la composició de l’auditori.
Aquesta és la fase inicial del procés de preparació: la d’anotar idees que et serveixin per a l’exposició, sense seleccionar-les, jutjar-les ni ordenar-les, de moment.
Has de decidir:
Has de tenir clar l’objectiu, durant tota l’exposició, perquè ha de servir per prendre decisions durant l’exposició, com ara: tallar o no tallar una discussió, afavorir o no una actuació, insistir més o menys en les intervencions, etc.
Actuar sense públic és el mateix que cantar en una sala sense ressonància… Actuar davant un públic total i que respon és com cantar en una sala amb acústica excel·lent… El públic proporciona la nostra acústica espiritual com un tornaveu que ens retorna emocions humanes». (Stanislavski, 1981).
Abans de preparar-te l’exposició, analitza el públic al qual et dirigiràs i adequa’t a les seves característiques. Si no ho fas, podries resultar poc interessant i avorrit, i fins i tot podries dir alguna cosa que ofengués el públic.
Per obtenir la informació sobre el públic, pots parlar amb algú que el conegui o amb algun membre del mateix auditori. Les persones et proporcionaran amb gust informació perquè la teva exposició sigui el més profitosa i interessant possible.
Per saber-ne més
Pots ampliar la informació llegint el llibre de Constantin Stanislavski (1981) Manual del actor (pàg. 115).
Una vegada definit l’objectiu, arribes al: què he de dir en concret?
Els continguts són el mitjà per arribar a l’objectiu. Hauràs de seleccionar els continguts en funció dels i de les assistents i dels objectius establerts, sense oblidar el mètode de treball que utilitzaràs, ni el temps disponible.
Partint de tots els continguts possibles, caldrà que decideixis quins són estrictament necessaris i quins són complementaris. No oblidis que és més fàcil donar massa informació que no pas no donar-ne prou, i que sempre pots repartir documentació complementària sense necessitat de gastar el temps del grup comentant-la.
Per a la transmissió d’informació, és més efectiva la llengua escrita; la llengua oral és més efectiva per a l’establiment de la relació.
La informació rellevant, la que cal que donis durant la intervenció, és la imprescindible perquè el públic arribi a l’objectiu que t’has proposat.
La segona fase de preparació, després que hagis establert l’objectiu i els continguts, consisteix a ordenar i seleccionar el material recollit.
Has de dotar amb una estructura consistent el material per tal d’aconseguir l’efecte que persegueixis en el temps de què disposes. L’esquema que proposa la retòrica clàssica serveix tant per a una intervenció àmplia com per a una de breu, independentment del contingut i de l’objectiu.
L’estructura de tota exposició ha d’estar dividida en les tres parts següents:
La introducció és un moment bàsic, important, breu (d’uns 3-5 minuts) i que se centra en l’estat emocional que vols aconseguir més que en la informació i els arguments. Els recursos que faràs servir per aconseguir els objectius poden variar segons la teva creativitat, gustos, costums, etc.
Per tal de connectar amb el grup, cal una bona introducció. Els objectius de la introducció són que el públic:
Els components de la introducció són:
El primer que has de fer quan comencis una presentació és saludar i, si és el cas, dóna les gràcies a qui t’ha convidat. Quan en un acte institucional convingui donar un reconeixement especial a membres de les institucions que et conviden o a alts càrrecs que reconeixes per sobre del teu càrrec, pots fer-ne esment explícit abans de dirigir-te a l’auditori en general.
“Representants de les entitats organitzadores, senyor comissari de l’exposició, senyores i senyors, bon dia.”
També és convenient agrair amb cortesia les institucions que t’han convidat, o que han fet possible l’acte, els representants de la ciutat que t’acull, etc.; o bé la gentilesa de les persones que han acudit a la convocatòria, segons les circumstàncies concretes.
“Vull agrair aquí, en primer lloc, que dues institucions tan representatives de la ciutat de Lleida acullin aquesta exposició sobre “Les propostes urbanístiques d’Ildefons Cerdà”. L’Institut d’Estudis llerdencs i el Col·legi d’Arquitectes són dos espais singulars i molt adequats per mostrar l’obra del català universal Ildefons Cerdà a les persones que viuen a Lleida i a les que visiten aquesta capital cultural i econòmica de les terres de ponent.”
“En primer lloc, us vull agrair que hàgiu acudit a la reunió, tot i la urgència de la convocatòria. Sé que sou persones responsables i que enteneu la vostra feina com un servei a la ciutadania. És un orgull per a la nostra institució comptar amb personal com vosaltres.”
Sempre que puguis, és millor que et presenti algú, així podrà quedar de relleu la teva capacitat per parlar del tema sense que el que diguis resulti pedant. Escolta atentament la presentació i agraeix la presentació a la persona que l’ha feta, amb algun adjectiu que demostri que prestaves atenció.
“Gràcies, Josep Maria, per aquesta presentació tan càlida”.
“Agraeixo a la Doctora Cabré la seva rigorosa presentació, que demostra que coneix bé els detalls del meu projecte”.
Ve a continuació de la salutació i si no aconsegueixes captar l’atenció, la resta no servirà per res. Espera que hi hagi silenci abans de començar.
El que diguis al principi ha de ser amè i ha de crear una situació d’expectativa: per exemple, explica un acudit, una història de la vida quotidiana o una anècdota passada; recorda el motiu de la trobada, planteja una pregunta o un desafiament, ensenya un objecte (el llibre que es critica, el premi que es donarà, el programa de l’acte, etc.).
Has d’aconseguir que el públic et sigui favorable: has de fer veure la teva capacitat per parlar del tema, sense ser pedant. Tingues en compte, però, que un excés de modèstia en la introducció pot ser negatiu.
Sol ser útil, per aconseguir una bona actitud del públic, que concretis l’objectiu de la xerrada. També és el moment de guanyar-se el grup (agraeix les seves intervencions, introdueix les persones, etc.)
Per tal que el públic pugui seguir bé l’exposició, és important que els informis del que sentiran a continuació i que vegin quina estructura té el discurs i de quines parts constarà.
El pla de l’exposició, el pots explicar, donar per escrit o projectar en una transparència o diapositives.
També has d’apuntar, si no estan definits, els aspectes de l’organització de l’exposició (quina durada tindrà, si es pot interrompre amb preguntes o s’han de deixar per al final, etc.).
Sigui com sigui, hi ha uns quants indicis que has de transmetre en el poc temps de la introducció i que quasi t’asseguraran, per si mateixos, l’èxit de la teva intervenció:
La teva capacitat per tractar el tema pot no ser el resultat d’un currículum brillant, sinó d’una experiència concreta que al públic li pot interessar compartir.
També és contraproduent que diguis que, a causa del poc temps de què disposes, només faràs una aproximació al tema: això faria pensar al públic que l’estàs estafant i que l’exposició que escoltarà serà de segona categoria.
Les idees que s’exposen a continuació t’ajudaran a introduir bé el discurs. Cal, però, que escullis la més adequada a:
1. Fes un breu comentari sobre el títol de la conferència.
Per exemple, és tradicional començar comentant la definició o les possibles definicions (etimològica, científica, popular…) dels mots que formen el tema o el títol de la intervenció. Això t’ajudarà a delimitar el tema, però estalvia obvietats i no t’hi estenguis gaire.
2. Explicita l’objectiu i presenta l’esquema de la intervenció.
Aporta un fil perquè l’oient vagi ordenant la informació que rep. És molt apropiat per a discursos expositius, però no és aconsellable que ho facis exhaustivament en discursos d’opinió, en què la sorpresa pot tenir un paper interessant. És a dir, avançaries massa les idees principals i perdries la força de convicció d’un bon ordre dels arguments.
3. Fes una pregunta. És una manera d’anticipar-te a les qüestions que segurament té l’audiència respecte del tema. Per exemple, estem preparats i preparades per fer front a aquest repte? Òbviament, els i les oients tractaran de respondre mentalment la pregunta i esperaran que els ofereixis la resposta.
4. Fes una lectura mental del públic. Esmenta algunes preconcepcions que hipotèticament té l’auditori. Per exemple: Segurament vostès pensen que… Després, podràs confirmar les idees esmentades o demostrar que eren prejudicis sense fonament.
5. Explica una anècdota. Que tingui a veure amb el tema, breu i, si és possible, personal. La capacitat de riure’t de tu mateix/a demostra equilibri mental i així conqueriràs qualsevol tipus d’audiència.
6. Explica un acudit. Ben explicat, breu i relacionat amb el tema. Fer somriure la gent tot just començar és un bon cop d’efecte, però atenció: és molt arriscat.
Fins i tot si tens certa gràcia explicant acudits, hauràs de tenir en compte que el sentit de l’humor és cultural: allò que fa gràcia en unes cultures, en d’altres pot semblar ofensiu. En cap ocasió, no està justificat un acudit políticament incorrecte (malauradament, molts ho són).
7. Expressa les teves impressions personals relacionades amb el lloc o amb l’auditori. Evoca sensacions emotives, però no facis servir aquest recurs si els sentiments que expresses no són absolutament sincers.
Per exemple: em va alegrar la idea de venir a Girona. És una ciutat especial per a mi, perquè em porta records de la meva època d’estudiant.
8. Explica una notícia o dades estadístiques recents. Alguna notícia o alguna dada significativa relacionada amb el tema t’ajudarà a enfocar el discurs. Escull dades simples, fàcils de comprendre. És molt útil, per exemple, usar una comparació: “un estudi fet amb 200 inversors als quals es va fer inhalar una dosi d’oxitocina, demostra que després de la inhalació van ser un 80% més generosos que el grup de control, en un joc d’inversió que mesurava la col·laboració”. Una frase així et pot ajudar a confirmar la bondat de les emocions positives.
No facis servir dades massa específiques: l’audiència no pot retenir xifres com 6.347.453 sense el temps necessari i una bona gràfica il·lustradora.
9. Explica una citació o un refrany.
Una frase clàssica o d’un/a autor/a solvent, que l’auditori conegui, et donarà prestigi i t’ajudarà a captar l’atenció. Però atenció: si no vols que la frase resulti pedant, ha de ser rellevant per al tema.
10. Explica una historieta.
A tothom li agrada sentir una bona narració. Haurà de complir, però, algunes condicions: ben escollida, ben explicada, amb certa intriga i que condueixi al tema de la intervenció.
Per saber-ne més
Aquestes idees per començar el discurs estan adaptades de “Estratègies per a la comunicació oral”, curs coordinat per Glòria Sanz.
El desenvolupament és l’itinerari escollit per exposar els continguts seleccionats. És el moment més llarg del discurs i on transmetràs la informació i els arguments principals.
Has de tenir en compte especialment que en el discurs oral no es pot tornar enrere com en un llibre o en un document; la memòria auditiva és molt limitada, més que la memòria visual: el discurs verbal (oral o escrit) és lineal, com un fil, mentre que les idees en la ment estan associades com en una xarxa.
Els estudis en ciència cognitiva i la retòrica donen algunes pautes per organitzar el desenvolupament de les exposicions, que ha de ser:
Recorda
D’una presentació oral en retenim (BELL, 1987):
Aquesta és ‘el llaç del regal’, indica que ja estàs acabant l’exposició i és autònoma de tot el discurs. Ha de ser breu, però no has de permetre que el desenvolupament de l’exposició et deixi poc temps per fer-la (sol durar 3-5 minuts).
La conclusió és el comiat i, com la introducció, és un moment per a les emocions més que per a la raó. És una part privilegiada, perquè serà la que més es recordarà.
Tota conclusió ha d’incloure:
“Moltes gràcies”.
“Gràcies per la seva atenció”.
“Agraeixo molt l’interès que han mostrat durant la meva exposició”.
“Ha estat un plaer explosar les meves propostes a un públic com aquest, agraeixo molt les mostres d’entusiasme que he rebut.”
“Ha estat un autèntic privilegi participar d’aquest acte i us agraeixo la vostra acollida”.
Has de deixar sempre una porta oberta a una altra possible trobada o col·laboració.
La conclusió ha de ser curta i clara i ha de deixar un missatge entre el públic. És la raó de ser de la teva exposició.
Per concloure la intervenció, pots fer servir les idees següents:
Recorda
No vulguis ser una altra persona, sigues tu mateix.
Per improvisar bé, no s’ha d’improvisar mai: deixar que l’èxit d’una intervenció depengui de la inspiració que puguis tenir en un moment determinat és molt arriscat.
És millor no improvisar. La previsió i la bona estructura del discurs i saber què espera el públic en un moment determinat són factors que has de dominar si vols tenir alguna garantia d’èxit.
De totes maneres, en cas d’improvisació, pots introduir frases fetes o marcadors discursius, per tal d’obtenir alguns segons per pensar el que diràs.
Quan hagis d’assistir a un acte, preveu una possible intervenció que tingui en compte les qüestions següents:
Porta sempre amb tu la fitxa de la improvisació, que podria tenir el contingut següent:
Durant la intervenció:
Si et fan preguntes en el col·loqui final, pots preparar algunes respostes a les qüestions que creus que sortiran. Si no tens preparades les respostes, queden alguns recursos d’escapatòria:
Les respostes han de ser breus i has d’aprofitar per donar dades concretes o per explicar exemples de la teva experiència personal (en concret, no puc respondre això, però sí que puc dir que una vegada que vaig tenir aquest problema vaig fer… i em va anar…).
Si no saps la resposta, has de reconèixer-ho honestament i oferir-te a contestar en un altre moment, per telèfon o per escrit. No has de mentir, per descomptat, i si hi ha informació que no pots revelar, has de dir-ho obertament.
Si hi ha preguntes que busquen polèmica o que et poden posar en compromís, no has de respondre-les (ja hem dedicat bastant temps al torn de preguntes i ara crec que té més valor per a tothom que parlem de…). Mai has de defensar-te d’una pregunta, perquè estaries reconeixent-la com un atac, ni has de ridiculitzar la persona que pregunta.
Quan et pregunten sobre el que has dit, has d’argumentar-ho i de cap manera establir un diàleg, ja que hi ha més persones del públic que desitgen intervenir. Si algú repeteix una pregunta que ja s’ha fet, has de contestar sense molestar-te, però posant en evidència la falta d’atenció (sento no haver-me explicat suficientment bé, permeteu-me que ho torni a explicar).
Al marge del moderador, si et fan preguntes molt llargues, has de frenar les intervencions (indica amb el llenguatge del cos que et disposes a contestar, reformula la part de la pregunta que la persona ja ha fet per forçar-la a acabar, interromp-la obertament i fes-li notar que hi ha altres persones que volen intervenir, etc.).
Les preguntes amb trampa són:
Ja que el seu consistori està sense pressupost, quines seran les línies d’actuació per als pròxims anys? En primer lloc, he de dir que el nostre pressupost és suficient per….
A les respostes de queixes has de:
Un discurs improvisat hauria de reunir les característiques següents:
Sabies que…
Un bon recurs és el de construir el discurs sobre una experiència viscuda.
L’estructuració del discurs improvisat està relacionada amb els factors d’oportunitat i els factors emotius.
Hi ha tres factors d’oportunitat bàsics, i dels quals dependrà el contingut del discurs:
Per estructurar ràpidament, o millor si ho fas prèviament, el nostre discurs, hauries de donar resposta a dues preguntes:
Els factors emotius estan determinats per tres tipus de qüestions:
Per a canviar-lo, Georges Grzybowski recomana, si l’últim ponent ha estat:
Recorda
Tingues en compte que el públic accepta millor els discursos quan es pronuncien amb naturalitat, sense artificis, quan és la persona ponent qui parla i no ‘un altra’ a qui s’està imitant o interpretant.
El guió no és res més que un pla dels temes que s’hauran d’anar succeint en l’exposició. Per tant, és l’itinerari a seguir per arribar a l’objectiu plantejat en la preparació.
En el procés de preparació de l’exposició, una vegada ja has definit l’objectiu i has establert el pla de desenvolupament, ja pots dissenyar-ne el guió. Per elaborar-lo hauràs d’establir:
Hi ha dos tipus de guions, segons estiguin basats en:
Són aquells guions que donen una informació permanent d’allò que cal fer en cada moment, un ordre cronològic dels passos a seguir durant l’ exposició.
Es basen en tres variables:
Mitjançant aquestes tres variables, saps què s’ha de fer (activitat), i quins són els mitjans audiovisuals que faràs servir en cada moment de l’exposició.
El PowerPoint també ens ofereix aquesta possibilitat. Els avantatges d’utilitzar aquest sistema són:
Uns altres mètodes de dissenyar guions fan referència a l’objectiu de l’exposició. Has vist que una exposició té diferents fases: introducció, desenvolupament i final.
Un objectiu sempre es pot segmentar en subobjectius, els quals són necessaris per entendre’l. Així, qualsevol tema d’exposició es pot dividir en subtemes necessaris per entendre el tema original. Aquests subtemes, a més, els pots subdividir en diferents arguments.
Quan tinguis el guió i el text escrit de la presentació, arriba el moment de memoritzar el text.
Hi ha gran varietat de tècniques per memoritzar un text. De manera intuïtiva, ja sigui per pròpia inventiva o per recomanació d’una altra persona, tothom ha desenvolupat tècniques per a la memorització.
Hi ha dues tècniques que, al mateix temps que et faciliten la memorització i et permeten consultar còmodament la informació durant la representació de la conferència:
Aquestes dues tècniques tenen en comú que associen al component verbal del text el component visual. Ja hem dit que allò que es veu i que se sent (o que es llegeix) es recorda millor que si no es veu. Per això, representar un text gràficament t’ajudarà a recordar-lo i, al mateix temps, la representació que obtindràs et servirà en el moment de l’exposició per consultar el text més fàcilment i sense risc de perdre’t.
A la majoria de persones, ens ha passat que en un examen ens hem quedat en blanc i no recordàvem alguna dada, però sabíem perfectament en quina zona i en quina pàgina del llibre apareixia. Els estudis que investiguen com funciona la memòria demostren que les tècniques que associen els conceptes a llocs en l’espai permeten una millor memorització. Això és a causa que la ment emmagatzema el coneixement en una espècie d’estructura jeràrquica o hologràfica (funcionament analògic).
Cada vegada que escrius un text, has de transformar la informació d’estructura jeràrquica en informació d’estructura lineal (digital) i al revés, quan escoltes un missatge has de transformar les seqüències lineals en una estructura jeràrquica per poder-les assimilar en la ment.
Per saber-ne més
El recurs mnemotècnic per a recordar dates va ser inventat per Henry Herdson (Cambridge, segle XVII). Cada nombre es representa per una figura que se li assembli:
D’aquesta manera, la memòria fa servir les imatges visuals per retenir el contingut.
Un diagrama sol (o mapa conceptual) és un dels mitjans que facilita aquesta operació lingüístico-psicològica, un sistema d’ordenació de les diferents parts de l’objectiu inicial molt eficaç per a l’exposició d’una xerrada. En un sol full, pots tenir tota la planificació d’una exposició, independentment del temps que duri.
La metodologia per realitzar-lo és la següent:
És recomanable que facis servir diferents colors per a cada branca d’un subtema, segons la importància que aquest subtema tingui. D’aquesta manera, es pot visualitzar ràpidament la zona que estàs exposant en aquell moment o la zona on hi ha el tema següent a exposar. El diagrama sol et permet llegir només els arguments i les idees que pertoca treballar en aquell moment només girant el full.
Els avantatges més importants que té aquest sistema són que:
Les fitxes temàtiques són un sistema de resum de les diferents parts de l’exposició.
La metodologia per realitzar-les és la següent:
Núm. ordre/exposició Tema i subtema |
TÍTOL | Durada Audiovisuals |
IDEES CLAUS (resum esquemàtic del que explicaràs) |
Els avantatges més importants que té aquest sistema són:
Les fitxes temàtiques solen contenir per si mateixes l’exposició o poden articular-se amb un diagrama-teatre o amb un altre tipus d’esquema únic.
El moment central de la preparació de la teva exposició és el moment de redactar el text. En la redacció, pots fer servir algunes estructures lingüístiques útils.
Aquest és el moment central de la preparació de la teva exposició: el moment de redactar el text.
Ens poden sorgir algunes preguntes:
1. Cal escriure i llegir completament el text?
Has d’escriure el text de la conferència completament (si és formal). Això t’obligarà a determinar de quina manera aniràs enllaçant unes parts amb les altres i evitarà certs defectes de fluïdesa (allargament de vocals, repetició de mots, falta de vocabulari, etc.).
Però que escriguis el text no significa que el llegeixis! Això depèn de molts factors:
2. El text “escrit per ser dit” s’escriu igual que si fos un “escrit per ser llegit”?
En general, el “text escrit per ser dit” ha de ser més simple que un escrit habitual.
El vocabulari ha de ser:
Algunes paraules paràsits, són, per exemple:
Defectes que cal evitar:
Què has de tenir en compte sobre l’estil?
L’estil ha de ser natural. Les presentacions formals requereixen un registre estàndard de la llengua, però l’oralitat permet que facis servir trets del registre col·loquial si l’objectiu de la comunicació els fa necessaris. La prioritat és comunicar.
Les frases han de ser concises (estil periodístic).
L’estil que empris ha de ser personal, d’acord amb la teva manera de ser, per donar així a l’exposició un estil propi.
Com a persona que fas l’exposició, ets responsable d’aconseguir uns objectius en les persones que hi assisteixen. L’èxit no està en el teu lluïment, sinó que depèn del que aconsegueixis en els altres. Pel que fa a l’ús de la parla, pensa que sempre que parlis, la teva activitat està limitada, per definició. Quan parles, tens la paraula ‘en préstec’ i l’hauràs de tornar al grup quan et deixi de ser útil.
Recorda
Quan escriguis el text d’un discurs, adapta’t al teu auditori: utilitza un llenguatge senzill, paraules concretes, frases curtes, verbs actius, un estil de parla habitual.
Segur que tens un repertori de mots que fas servir quan comences, acabes o mentre dius una frase. Algunes d’aquestes paraules a vegades, inconscientment, les repetim en excés.
En diem mots crossa (i, aleshores, i també, després, etc.) L’efecte que tenen sobre el públic és negatiu. Es tracta, doncs, que prenguis consciència de si hi ha alguna d’aquestes expressions que repeteixes contínuament.
Normalment, això passa perquè no tenim en compte tot l’inventari de recursos de què disposem.
Recursos perquè el discurs no sembli una llista:
Quan escriguis el teu text, mira el quadre “Estructures lingüístiques”, i comprova que vas variant de connectors i que no fas servir sempre el mateix. Quan facis la teva exposició, de ben segur que no et sortirà igual, ni convé que passi, però haver fet l’exercici et donarà més fluïdesa.
Una vegada fet i memoritzat el guió, el següent pas és passar a l’acció. Tindràs èxit si segueixes tots els consells que s’han anat exposant i si aconsegueixes motivar i crear empatia envers el públic.
Les dues formes més recurrents d’exposició que faràs són:
Altres formes de presentacions que pots necessitar en situacions de protocol:
El moment central de la preparació de la teva exposició és el moment de redactar el text. En la redacció, pots fer servir algunes estructures lingüístiques útils.
Aquesta activitat et permetrà reflexionar sobre les característiques del bon conferenciant.
T’han demanat de contractar una persona per fer una presentació sobre un tema que gestiona la teva organització. De l’èxit de la presentació, en depèn la iniciativa professional que has estat liderant des de fa temps.
Entre les següents característiques que s’exposen a continuació, tria les quatre que consideris prioritàries sobre:
Simpàtic
Explícit
Atent
Intel·ligent
Que hagi fet un curs de teatre
Empàtic
Tranquil
Atractiu
Esportista
Entusiasta
Generós
D’edat avançada
Viatger
Sensible
Flexible
Que sàpiga escoltar
Divertit
Que parli molts idiomes
Que vagi ben vestit
Que parli lentament
Que tingui una presència agradable
Que tingui un bon nivell cultural
Pacient
Enginyós
Independent
Xerraire
Erudit
Que parli alt
Que conegui molt bé el tema
Que parli el català central
Que sàpiga interpretar els gestos
Alegre
Que sigui un bon comunicador
Que no gesticuli gaire
Extravertit
Receptiu
Que tingui sentit de l’humor
Elegant
Que tingui una veu agradable
Després de reflexionar sobre les característiques d’un conferenciant, has de tenir en compte que no hi ha una solució única i que les característiques que ha de tenir cada persona poden ser diferents en funció de l’objectiu de la conferència.
A continuació, pots consultar una proposta de pauta per analitzar l’actuació dels conferenciants, així com una possible solució per a aquesta anàlisi.
Conferència Universitat de Carnagie Mellon:
Comunicació no verbal | |
---|---|
Veu: Com és? Quins trets en destacaries? | Entonació, volum i musicalitat adequades. Silencis que reforcen el contingut del discurs. |
Mans i mirada: Com les empra? | Les mans li serveixen per fer entendre les explicacions i per mantenir l’atenció del públic Mirada: Sembla que miri atentament al conjunt del públic en tot moment. |
Territori: En quin espai es mou? | Camina i això fa mantenir l’atenció, però sempre en un espai reduït de l’escenari per evitar un moviment excessiu. |
Mitjans audiovisuals: Quins mitjans empra? Hi parla en consonància? Com són les imatges que s’hi projecten? | Fa servir un Power Point que l’acompanya en tot moment mitjançant imatges clares i gràfiques, que en cap moment són difícils de comprendre. No suposa un esforç de lectura per al públic. |
Públic | |
Quins recursos s’empren per mantenir l’atenció del públic? | Crea complicitat, sobretot amb les dones. Comença el discurs parlant a “vosaltres” (els més intel·ligents) i acaba fent servir el “nosaltres” per apel·lar a les transformacions que podem fer al món. Fa riure el públic, i això el manté atent. S’empren molts exemples per fer entretinguda i interessant l’exposició per a tothom. |
Com reacciona el públic? | L’atenció que aquest mostra és total. La conferenciant emociona el públic amb històries reals. Provoca tota mena de reaccions emocionals (humor, fàstic, tristesa, culpa…) |
Guió | |
Creus que la conferència té una introducció, un desenvolupament i una conclusió adequades? | Sí. |
Quin creus que és l’objectiu que persegueix el conferenciant? | Persuadir el públic de la importància de seguir els propis somnis i deixar que els i les nens i nenes també ho facin. |
Estructura | |
Creus que improvisa en algun moment? | No. |
Quin vocabulari fa servir? És fàcil de comprendre? | Precís, comprensible i adaptat a la situació (no utilitza vocabulari especialitzat, ja que l’ocasió no ho requereix). |
Fa servir exemples o anècdotes per fer comprensible l’exposició? | Constantment. Basa el desenvolupament de la conferència a explicar anècdotes pròpies i en la citació de diversos exemples. Fa preguntes o interpel·lacions directes amb la finalitat de crear complicitat. |
Detectes mots crossa en algun moment? | Pocs: Right? (d’acord?) en diversos moments. |
Presentació Isabel Allende:
Comunicació no verbal | |
---|---|
Veu: Com és? Quins trets en destacaries? | Entonació, volum i musicalitat adequades. Silencis que reforcen el contingut del discurs. El timbre de la veu desprèn una gran energia. |
Mans i mirada: Com les empra? | Les mans li serveixen per fer entendre les explicacions i per mantenir l’atenció del públic Mirada: Sembla que miri atentament al conjunt del públic en tot moment. Fa gestos il·lustradors en alguns moments, per exemple quan “escenifica” els minuts que va portar la torxa olímpica. |
Territori: En quin espai es mou? | Pràcticament no surt de darrere el faristol, fa moviments poc amplis, però naturals. |
Mitjans audiovisuals: Quins mitjans empra? Hi parla en consonància? Com són les imatges que s’hi projecten? | No fa servir cap suport audiovisual. Només utilitza els seus gestos en algun moment. |
Públic | |
Quins recursos s’empren per mantenir l’atenció del públic? | Crea complicitat, sobretot amb les dones. Comença el discurs parlant a “vosaltres” (els més intel·ligents) i acaba fent servir el “nosaltres” per apel·lar a les transformacions que podem fer al món. Fa riure el públic, i això el manté atent. S’empren molts exemples per fer entretinguda i interessant l’exposició per a tothom. |
Com reacciona el públic? | L’atenció que aquest mostra és total. La conferenciant emociona el públic amb històries reals. Provoca tota mena de reaccions emocionals (humor, fàstic, tristesa, culpa…) |
Guió | |
Creus que la conferència té una introducció, un desenvolupament i una conclusió adequades? | Sí. El fil conductor de l’aparició de la conferenciant als jocs olímpics aporta una estructura cronològica al discurs, que va avançant al mateix temps que avancen els altres temes i dóna un punt d’intriga. |
Quin creus que és l’objectiu que persegueix el conferenciant? | Commoure, fer conscient d’algunes injustícies i transmetre ganes de participar en la transformació de la realitat. |
Estructura | |
Creus que improvisa en algun moment? | No. |
Quin vocabulari fa servir? És fàcil de comprendre? | Precís, comprensible i adaptat a la situació (no utilitza vocabulari especialitzat, ja que l’ocasió no ho requereix). |
Usa exemples o anècdotes per fer comprensible l’exposició? | Constantment. Basa el desenvolupament de la conferència a explicar històries reals amb força realisme narratiu. Fa bromes amb la finalitat de crear complicitat. |
Detectes mots crossa en algun moment? | No. |
Fer presentacions orals eficaces no depèn d’unes aptituds extraordinàries, sinó de conèixer els mecanismes de la comunicació oral, de fer un bon entrenament i de planificar bé la situació.
El procés de preparació del discurs és complex: comença decidint quina és la diana comunicativa, què es vol aconseguir amb el discurs; després, com l’arquer que dispara una fletxa i la persona que prepara la presentació ha d’harmonitzar tots els recursos de què disposa en funció de la diana.
Tot té importància en la consecució de l’objectiu: els aspectes no verbals són tan importants com els verbals, si no més. La preparació de la intervenció, sempre que es pugui, es completa en la redacció d’un “escrit per ser dit” que després se sintetitzarà amb un bon guió de poques paraules i els suports audiovisuals adients. Aleshores és quan es pot improvisar bé.
Recorda: per improvisar bé, no s’ha d’improvisar mai.
Autodiagnòstic. Acció d’una persona quan estudia i avalua conductes, pràctiques, hàbits o comportaments propis.
Cinèsica. Disciplina que estudia la comunicació no verbal expressada a través dels moviments del cos. Les principals fonts de comportament cinèsic que s’han estudiat són la postura corporal, els gestos, l’expressió de la cara, la mirada i el somriure.
Comunicació no verbal. Comportament que crea significat per a algú sense que impliqui llenguatge parlat ni escrit.
Declamació. Art de saber emprar diferents formes de la dicció expressiva en la interpretació de textos parlats, tant en discursos com en teatre.
Dicció. Manera de dir o de pronunciar quan es parla. Habitualment, ens referim a la dicció en relació amb un/a orador/a, un actor o actriu, etc.
Funció conativa. Funció del llenguatge que impulsa la persona que escolta un missatge a actuar d’una manera determinada. El missatge està centrat en la persona receptora.
Funcionament analògic. Capacitat mental de relacionar diferents conceptes o idees d’una manera global, no digital.
Interpel·lar. Adreçar la paraula a algú per demanar-li alguna cosa, especialment perquè expliqui un fet o justifiqui els seus actes.
Mapa conceptual. Tècnica usada per representar el coneixement en gràfics. Els gràfics de coneixement són xarxes de conceptes. Les xarxes consten de nodes (punts/vèrtexs) i enllaços (arcs/eixos). Els nodes representen conceptes i els enllaços representen les relacions entre els conceptes.
Marcador discursiu. En lingüística del text, peça verbal que apareix en el discurs oral i que es fa servir per delimitar unitats de parla com actes de parla, unitats d’entonació, parts d’una intervenció, parts d’una conversa amb un mateix tema, etc. Apareixen normalment al principi d’una emissió, sense formar part de la seva estructura sintàctica i poden canviar de significat quan s’usen com a marcadors respecte del significat que tenen en altres funcions, com per exemple la paraula “bé” en l’inici oral (“Bé… jo voldria dir que…”)
Metodologia. Aplicació coherent d’un mètode.
Oratòria. Art d’expressar-se en públic.
Recursos mnemotècnics. Recursos mnemotècnics
Redundància. Repetició inútil de mots que, malgrat que de vegades pot donar èmfasi a l’expressió, normalment és considerada com una repetició innecessària, excessiva i que caldria evitar.
Taula sociomètrica. Taula sociomètrica
Timbre. Qualitat que distingeix un so d’un altre d’igual altura i intensitat i que depèn de les característiques específiques de la ressonància del so. El timbre de veu d’una persona depèn de les característiques específiques del seu aparell emissor.
To. Qualitat física d’un so que depèn de la freqüència de les seves vibracions, és a dir, de si és greu o agut. Si emetem les diferents vocals amb la mateixa nota, variarà el timbre però no el to.
Volum. Qualitat d’un so que depèn de la força amb què les ones sonores arriben a un/a oient amb una oïda sana.
Vocalització. Articulació correcta dels sons fònics d’un text, d’un discurs, etc. amb l’objectiu de facilitar-ne la comprensió.
ALBALADEJO MUR, M. (2007) La comunicació més enllà de les paraules. Què comuniquem quan creiem que no comuniquem. Graó : Barcelona.
Visió sintètica sobre la comunicació no verbal amb força activitats pràctiques. Està dirigit fonamentalment a docents, però pot ser útil a qualsevol persona interessada en el tema.
ARISTÒTIL (1985) Retòrica i poètica. Laia: Barcelona. Mètode de retòrica clàssica, amb un estil llunyà al dels nostres dies, però amb distincions sobre les emocions (les “passions”), els tòpics i d’altres conceptes que aporten recursos efectius.
BALLENATO, G. (2006) Hablar en público. Arte y técnica de la oratoria. Pirámide: Madrid. Guia pràctica, senzilla i motivadora que parteix de l'estudi de l’oratòria i de l'anàlisi de la pràctica. Aporta consells, recursos i estratègies per preparar un discurs i manegar l'ansietat.
BELL, G. (1987) Speaking and Business Presentations. Butterworth-Heinemann: Oxford. Manual sobre presentacions orals que aplica els conceptes retòrics al món de l'empresa. Àgil i ben presentat.
CARNEGIE, D. (1986) El camino fácil y rápido para hablar eficazmente. Edhasa: Barcelona.
Dale Carnegie va començar a fer cursos per parlar en públic el 1912 i la marca registrada dels seus cursos encara ara existeix i organitza cursos arreu del món. El llibre és el text que ell va redactar per als seus cursos, que va ser revisat per la seva dona el 1962. Carnegie va ser el primer a defensar la idea que qualsevol persona ben entrenada podia fer presentacions eficaces.
DARWIN, Ch. (1984) La expresión de las emociones en los animales y en el hombre. Alianza: Madrid.
Primer llibre on es fa referència a la comunicació no verbal (no amb aquestes paraules). Descriu alguns dels gestos humans actuals (per exemple, el petó) com a l'evolució de gestos del món animal (en el cas del petó, l'evolució del gest de les aus de donar-se menjar al bec).
DAVIS, F. (1976) La comunicación no verbal. Alianza: Madrid.
Clàssic sobre la comunicació no verbal, amb un estil molt periodístic i divulgatiu. Descriu amb rigor alguns dels estudis emblemàtics sobre comunicació no verbal que es van dur a terme a Califòrnia cap als anys 70.
DAVIS, F. (1996) El lenguaje de los gestos. Emecé: Buenos Aires. Actualització divulgativa sobre la comunicació no verbal. L'autora fa èmfasi especialment en els aspectes socials i culturals, plantejant, per exemple, qüestions com per què s'assemblen els fills adoptius als pares no biològics.
EKMAN, P. (2004) Qué dice ese gesto? Descubre las emociones ocultas tras las expresiones faciales. RBA: Barcelona.
Manual sobre les expressions de la cara i les emocions universals. L'autor ens ofereix una visió força antropològica.
GARCÍA RIBAS, C. (2006) El síndrome de Maripili. El miedo de las mujeres a no ser querida. L’esfera dels llibres: Barcelona.
Malgrat el títol, que pot suggerir un certa superficialitat, el llibre argumenta seriosament l'opinió de l'autora sobre els aspectes emocionals que impedeixen moltes dones expressar-se eficaçment en públic, en el món empresarial, i en les relacions amb els homes. És possible que alguns homes també experimentin els mateixos obstacles.
GLASS, L. (2003) Sé lo que estás pensando. Paidós: Barcelona.
Síntesi sobre comunicació no verbal amb intenció divulgativa.
GUIX, X. (2006) Ni m’explico, ni m’entens. Granica: Barcelona.
El llibre analitza les exigències comunicatives de la vida quotidiana i se centra, concretament, en la descomunicació, és a dir, en les interferències que es produeixen quan ens comuniquem.
HUBER, CH. (2002) La primera impresión. Océano: Barcelona.
Bon resum sobre la comunicació no verbal i les emocions amb recomanacions concretes per fer servir aquests coneixements en el món professional.
LABORDA, X. (1993) De retòrica. La comunicació persuasiva. Barcanova: Barcelona.
Text divulgatiu i entenedor sobre els orígens i l'evolució de la retòrica clàssica fins a la persuasió de la cultura de masses.
LEFÈVRE, J.M. (1991) Saber comunicar para ser más eficaz en el trabajo. Deusto: Bilbao.
Manual sobre tècniques de comunicació que inclou recomanacions sobre situacions professionals variades de comunicació interna i externa.
MEYERHOLD, V.E. (1982) Teoría teatral. Fundamentos: Madrid. (pag. 127).
Manual sobre tècniques de comunicació que inclou recomanacions sobre situacions professionals variades de comunicació interna i externa.
PEASE, A. ; PEASE, B. (2006) El lenguaje del cuerpo. Cómo interpretar a los demás a través de sus gesto. Amat: Barcelona.
Revisió actualitzada i atractiva d'un clàssic sobre la comunicació no verbal d'Allan Pease.
RAMON-CORTÉS, F. (2005) L’illa dels 5 fars. RBA. La Magrana: Barcelona.
Breu llibre sobre l'essència de la comunicació amb el públic. Es parla dels 5 fars de l'illa de Menorca com de 5 metàfores de les idees clau del llibre.
RUBIO, J. ; PUIGPELAT, F. (1999) Com parlar bé en públic. Pòrtic: Barcelona. Manual sobre com parlar en públic, escrit en català. Molt útil com a font de models lingüístics.
STANISLAVSKI, C. (1981) Manual del actor. Diana: Mèxic. (Pàg. 115).
SANZ PINYOL, G. (2005) Comunicació efectiva a l’aula. Tècniques d’expressió oral per a docents. Graò: Barcelona. Visió global, rigorosa i molt aplicada, de les tècniques per fer presentacions orals, amb activitats pràctiques. Està dirigit a persones que es dediquen a la docència, però pot ser útil a qualsevol persona interessada en el tema.
SERRANO, S. (2009) La festa dels sentits. Ara llibres: Barcelona.
L'especialista en comunicació fa servir el seu característic estil, entre novel·lat i divulgatiu, per descriure els aspectes “sensorials”, no verbals, per tant, de la comunicació, que aporten una harmonia generadora de benestar i imaginació.