logo

Funcions i rols de la funció dels llocs de comandament

imatge de portada

Aquest és un manual per als comandaments que han accedit recentment al seu lloc de treball, on hi trobaran una visió panoràmica de les principals funcions de comandament per tal de facilitar la identificació de les necessitats formatives i orientar-los per a la definició del seu itinerari formatiu.

1. Les funcions de comandament

Funcions i rols de la funció dels llocs de comandament

1. Les funcions de comandament

Aquest manual és una eina de suport per als comandaments que han accedit recentment al seu lloc de treball, la majoria de les vegades després d’una bona trajectòria en llocs de treball de perfil tècnic.

En el manual, el lector hi trobarà una visió panoràmica de les principals funcions de comandament per tal de facilitar la identificació de les necessitats formatives de cada comandament i orientar-lo per a la definició del seu itinerari formatiu. En aquest manual, per tant no s’hi aprofundeix en les diferents temàtiques, que es poden trobar en altres manuals més especialitzats, sinó que es pretén visualitzar els fonaments de l’“ofici” de comandament.

Per tal d’organitzar la gran quantitat d’aspectes que configuren aquest “ofici”, hem seguit els criteris determinats en el “Model de comandament” que va definir la Diputació de Barcelona per organitzar els diferents itineraris formatius. Aquest model diferencia cinc funcions bàsiques de comandament i deu rols com a nucli central de la feina de comportament.

En la literatura de gestió, el concepte de rol hi ha estat utilitzat de diferents maneres. En aquest model de comandament, s’hi utilitza, no com a “ofici” global de comandament sinó com a conjunt de tasques amb un objectiu comú que ha de realitzar un comandament. Inevitablement en alguns moments del manual ens referirem a l’altra concepció més global del terme rol.

A continuació recordem les funcions i els rols definits en el model de comandament.

FUNCIONS DE COMANDAMENT
  • Planificar: consisteix a saber on estem en el moment actual respecte a una determinada matèria, i a anticipar on voldrem estar en un termini de temps establert. Aquesta funció ens ha de permetre determinar i concretar, amb anticipació, tot allò que cal fer per poder assolir els objectius essencials de la nostra unitat organitzativa (o de l’organització). Per planificar hem de tenir en compte: què fer, qui fa què, com fer-ho, on i quan, amb quins recursos (humans, pressupostaris, materials, etc.) i preveure com ho avaluarem.
  • Organitzar: consisteix a identificar, obtenir i distribuir els recursos materials, tècnics i humans per posar en marxa, amb la màxima eficàcia possible, el que hem planificat. Cal organitzar i optimitzar els recursos disponibles:
    • Humans: assignant tasques i coordinant activitats, tenint en compte el potencial dels/de les col·laboradors/ores.
    • Materials: garantint la rendibilitat dels que tenim a l’abast.
    • Econòmics: tenint cura de les disponibilitats pressupostàries, gestionant i controlant la despesa per tal d’optimitzar els recursos econòmics.
  • Dirigir: consisteix a posar en pràctica el que hem planificat i organitzat, supervisant tota l’actuació. Està bàsicament associada a la direcció del comportament de les persones, i es pot estructurar en les següents tasques:
    • Fixar objectius i prioritats precises.
    • Fer encàrrecs concrets.
    • Determinar pautes per a la realització del treball.
    • Comprovar que es fan servir els mètodes de treball adequats.
    • Resoldre conflictes.
    • Donar suport a les persones.
    • Clarificar nivells de responsabilitat.
    • Mantenir un ambient de treball productiu.
  • Gestionar: assegurar que l’execució de les activitats es desenvolupen d’acord amb els plans i les pautes previstes; i d’acord també amb els valors, les prioritats i les normes organitzatives, i respectant el marc legal de la gestió pública, tenint cura de la comunicació organitzativa, del projecte i de la informació que necessiten les persones per fer correctament la nostra feina, i actuant sobre les incidències aportant o generant solucions i incorporant sistemes de millora contínua.
  • Avaluar i prendre decisions: funció relacionada de manera indissoluble amb les anteriors. Avaluem i prenem decisions constantment en totes les accions de comandament. Per fer-ho, observem fets de la realitat, obtenim informació i dades, les analitzem i establim plans d’acció. Això requereix:
    • Establir sistemes d’informació per avaluar inicialment i optar per l’alternativa més idònia; sistemes d’informació que ens permetin saber com estem respecte a l’assoliment dels objectius previstos; i definir sistemes d’avaluació de polítiques públiques i serveis.
    • Utilitzar diferents models per avaluar els diferents tipus de recursos que hem utilitzat en la nostra actuació: pressupostaris, materials i humans.
ROLS DE COMANDAMENT
  • Liderar: fixar objectius que el grup assumeix i es compromet a assolir. Motivar l’equip, afrontar els problemes i prendre les decisions adequades. Actuar com a transmissor dels valors corporatius.
  • Comunicar: tractar la informació, transmetre-la i establir una comunicació fluïda com a part integrant del treball. Prestar atenció especial als missatges corporatius.
  • Solucionar conflictes: escoltar, donar respostes als problemes i actuar com a mediador.
  • Avaluar: valorar objectivament el comportament laboral dels/de les empleats/ades al seu càrrec, donant el suport necessari.
  • Actuar transversalment: comprendre la missió de la seva unitat en clau “ajuntament”, identificar altres unitats organitzatives amb les quals existeix la necessitat de coordinar-se per donar un servei integral i de qualitat.
  • Construir relacions: establir relacions amb responsables d’unitats de l’ajuntament, amb professionals i institucions externes, etc., arribar a acords que facilitin les sinèrgies positives. Desenvolupar esperit d’equip en el seu àmbit de responsabilitat.
  • Portaveu: canalitzar els missatges de l’organització cap als seus col·laboradors i d’aquests cap als responsables corporatius. Negociar en el seu nom quan sigui precís.
  • Innovar: aportar noves idees, procurar la millora contínua, facilitar la creativitat i mostrar receptivitat als suggeriments del seu equip.
  • Formar: detectar necessitats i traduir-les en objectius formatius, planificar, instruir i avaluar. Preparar i desenvolupar activitats amb objectiu formatiu explícit.
  • Desenvolupar: orientar i acompanyar els/les col·laboradors/ores en el seu desenvolupament en l’organització, planificant accions i fent el seguiment. Orientar-los cap a la formació més adient.

2. La necessària adaptació a un entorn de canvi

Funcions i rols de la funció dels llocs de comandament

2. La necessària adaptació a un entorn de canvi

Els esdeveniments a les organitzacions, tant si es tracta d'un canvi en un procés, en l'estratègia, en l’estructura, o en la presa de decisions en temes quotidians, comencen i acaben en el rol dels seus membres i en la forma en què aquests actuen i interactuen.

La necessitat d'adaptar-nos a un entorn en canvi ens porta a repensar el concepte de rol des d'un nou paradigma de la complexitat.

Conceptes com la descripció de llocs de treball, l’ajust persona-lloc, les competències o els requeriments del lloc fan referència, almenys a priori, a la trobada de la persona idònia per a l'exercici de determinades funcions requerides en el lloc.

Però què passa quan això és necessari però no suficient? Quan una persona té les aptituds i/o competències òptimes per als requeriments del lloc, però no s'exerceix en el seu rol segons el que s'esperava?

La resposta sembla trobar-se en allò que no observem del rol.

La noció tradicional de rol descriu la posició que una persona ocupa dins d'una estructura organitzacional i que ha de ser exercida segons expectatives que persones i grups tenen respecte del càrrec (Acuña i Sanfuentes, 2009).

Una revisió superficial de la literatura revela els usos principals per al terme:

  1. Estructuralment, com els deures, temes, les responsabilitats i expectatives associades a un lloc particular.
  2. Com les conductes de membres individuals en resposta als deures, a les tasques, responsabilitats i expectatives associades amb un lloc en particular (això fa referència a la interpretació d'un paper).

Des d'aquesta noció clàssica de rol, observem certes limitacions.

  • Són prescriptius: suggereix que un rol, en gran mesura ens és definit. Aquest aspecte, però, no fa justícia a la nostra experiència diària en l'exercici dels rols que tenim. Tots els professionals han viscut la diferència que existeix entre la descripció formal del seu lloc de treball i les funcions i tasques que finalment realitza, que a més no són fixes en el temps.
  • Ningú pot desenvolupar adequadament una feina adherint-se submisament a una descripció de càrrec:
    • Les prioritats requereixen organització.
    • Les activitats en moltes ocasions requereixen relacionar-se amb circumstàncies noves i desconegudes.
    • Les decisions s'han de prendre molt sovint en condicions no anticipades.

Res d'això es pot descriure per endavant.

A més, des d’aquesta noció de rol no es reconeix que, en adoptar un paper, un sempre s'està relacionant amb un context canviant, tant a l'interior de l'organització com en l'ambient extern. És una visió estàtica del rol que imposa una severa distinció entre rol i persona, omet el protagonisme que la persona té en la definició de les funcions a exercir, oblida la necessària sintonia entre el que es fa i qui ho fa.

COMPRENSIÓ DEL ROL DES D'UNA PERSPECTIVA DINÀMICA

Si pensem en els components que entren en joc a l'escenari on passa l'acompliment de rol, trobarem que, a més d'aquest, coexisteixen la persona i el sistema.

La connotació fixa i estàtica de rol redueix la nostra capacitat per observar les interrelacions que s'estableixen entre la persona que ocupa el rol i el context organitzacional, aspecte que confereix una perspectiva més dinàmica i complexa al tema.

La persona que ocupa un rol laboral determinat, hi accedeix amb una experiència i una història d'acompliment de diferents rols en diferents sistemes: en la família, en la comunitat i en el treball. Aquest aspecte és de vital importància, ja que posa en evidència que l'exercici de nous rols no passa en el buit, ja que cada persona té una història d'adopció de rols.

Aquesta idea denominada biografia del rol per Susan Long (2006) permet accedir a un coneixement, no només d'accions vinculades a la història personal de la persona en relació amb els seus rols més significatius, sinó que també ens ofereix informació sobre rols socioemocionals connectats a aquestes funcions desenvolupades en el passat: haver estat aquell en qui es podia confiar, haver estat qui sempre creava preocupacions, etc.

En una relació de treball, explorar aquests elements biogràfics del rol ens permetrà comprendre millor com les experiències viscudes en altres rols de la nostra història poden impactar en els actuals encàrrecs del nostre rol.

Tota persona, per tant, construeix el seu rol en la ment al qual incorpora no només els mandats propis de la seva funció sinó que conté també elements dels seus rols biogràfics.

Situant-nos ara en el sistema i si des d'aquí mirem el rol, apreciem un altre aspecte no tingut en compte des de la noció clàssica de rol.

Es tracta de la història del rol; el concepte planteja que qualsevol rol, excepte els de nova creació, té un recorregut històric particular que s'ha format en el temps i mitjançant els seus diferents titulars.

La història del rol ens informa dels llegats més significatius dels seus diferents titulars i que romanen latents per als membres de l'organització i per a l'ocupant actual.

  • Quins són aquests llegats.
  • Què pot significar aquesta herència per a l'actual titular.
  • Quines són aquestes expectatives implícites que se li presenten al nou titular del rol.

El concepte de biografia de rol i el d'història de rol permeten entendre, però, com la noció clàssica de rol que, si bé és necessària, ja no és suficient. La seva indagació possibilita l'emergència de nous significats que portin més claredat a la comprensió del rol des de la perspectiva de la persona i del sistema, permetent a l'individu comprendre aspectes de si mateix que afecten l'execució del rol, i a més disposar de dades per observar necessitats i requeriments del sistema que prèviament no han estat considerats.

En resum:

  • El rol que finalment s'exerceix és un emergent, resultat de la interacció entre la descripció del lloc, la biografia, la història del lloc, els stakeholders (equip, iguals, caps, clients), la tasca. La seva funció és generar un mínim d'estabilitat; d'altra manera es produiria la necessitat de generar respostes contingents constantment davant les contradiccions del sistema.
  • Ara bé, aquest procés no pot convertir en estàtic el rol, que ha d'estar sempre en evolució. La variable temps és fonamental en el procés de construcció d'un rol.
  • El rol és el resultat de les interaccions, no dels elements.
  • Per ser adaptatiu, ha de ser un procés d'aprenentatge constant.

EXERCICI DE REFLEXIÓ

Situant-se en el rol que ocupi en l'actualitat, pensi en les diferents persones que l'han ocupat amb anterioritat, fins que pugui recordar.

Provi de descriure per a cadascuna d'aquestes persones que ha identificat quin és el llegat que han deixat al «rol» tant si és positiu com si no ho és.

El meu rol actual

antecessor del rol 1

quins elements significatius i positius va aportar al rol

quins elements significatius i no positius va aportar al rol

antecessor del rol 2

quins elements significatius i positius va aportar al rol

quins elements significatius i no positius va aportar al rol

antecessor del rol 3

quins elements significatius i positius va aportar al rol

quins elements significatius i no positius va aportar al rol

Faci una llista de tots els aspectes que hagi pogut recuperar des de la reflexió anterior. Indagui, entre els seus receptors de rol (integrants del seu equip, companys, etc.) quants d'aquests aspectes romanen en l'actualitat en les seves expectatives respecte a l'acompliment del seu rol.

3. Planificar

Funcions i rols de la funció dels llocs de comandament

3. Planificar

3.1. Concepte de planificació a l’Administració local

La planificació és la funció organitzacional que permet, a partir de l’anàlisi de l’organització, del seu entorn i del coneixement de les necessitats de la ciutadania, decidir quins són els objectius que cal assolir.

En realitat l’existència d’objectius és que dona sentit a una organització, que no és més que la unió d’esforços d’un grup de persones per tal d’assolir alguna cosa que individualment no podrien assolir.

Evidentment que el tema no és tan simple i convé diferenciar els diversos nivells de planificació amb els seus diferents tipus d’objectius i que han de ser coherents entre si:

Però a més, en el món local, hi ha diverses fonts legítimes de planificació que també haurem d’integrar:

  • Definició de les polítiques públiques a càrrec de l’equip de govern, legitimat democràticament.
  • Definició de les línies estratègiques a càrrec dels/de les regidors/ores i de l’alta direcció de l’ajuntament, amb la legitimitat que emana de l’encàrrec gerencial.
  • Definició dels objectius generals i operatius a càrrec dels comandaments i dels tècnics de l’ajuntament amb la legitimitat tècnica que implica el seu rol.

Aquestes dues mirades sobre la planificació ens porten a considerar la importància de la congruència entre els diferents nivells i les legitimitats. La planificació al món local és bàsicament una qüestió que afecta la capacitat de l’ajuntament d’integrar perspectives i arribar a acords. Com es veurà més endavant, avui cal considerar, a més, la progressiva tendència als processos participatius en què la ciutadania pot intervenir en la planificació, i la necessitat de considerar les expectatives dels diferents grups d’interès en relació amb una política o serveis concrets.

I tot això en el que els anglosaxons anomenen el món VUCA, acrònim de Volatility, Uncertainty, Complexity i Ambiguity, i que en català podem traduir com VICA (“volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat”). A l’apartat següent, hi veurem com afecta això la planificació, en el ben entès que aquestes característiques no afecten totes les funcions públiques. Hi ha tasques tècniques més estables i concretes que permeten ser planificades sense problema amb criter is clàssics.

3.2. Planificar en un entorn VICA

La planificació, que és una mirada vers el futur, resulta sempre difícil però, en un entorn VICA, aquesta dificultat hi augmenta. Vegem quines són les conseqüències en la planificació:

  • Volatilitat: el ritme de canvi s’accelera; només cal pensar en les dinàmiques socials, econòmiques i polítiques. Els exemples són nombrosos com la incorporació constant de prestacions en serveis socials, o en els canvis tecnològics i el seu impacte en l’escola o en els hàbits dels joves. En molts casos, això comporta la necessitat de planificar amb terminis més curts, o d’admetre la revisió periòdica de les previsions, amb la qual cosa la planificació es converteix en un procés d’aprenentatge més que prescriptiu.
  • Incertesa: molt relacionat amb l’anterior, la gran quantitat d’esdeveniments, de canvis, nous actors, etc. fan que el futur que es valora com a probable sigui sempre una tria entre diverses opcions. Els sistemes d’informació i la gestió dels big data poden ajudar, però no poden clarificar absolutament un futur farcit d’interrogants. Com a exemple paradigmàtic, encara que depassi el nivell de l’Administració local, recordem els dubtes que genera una crisi econòmica com la de 2008 a l’hora de decidir les polítiques més adients. En moments d’alta incertesa es recomana treballar amb diversos escenaris alternatius, disposar de sensors per identificar les tendències, i tenir capacitat d’adaptació àgil enfront de les situacions.
  • Complexitat: el nombre d’actors que poden incidir en la planificació, o que es poden veure afectats per ella cada cop és més nombrós. Des d’un punt de vista intern, els projectes transversals obliguen a considerar les diferents sensibilitats sobre el mateix tema, i des d’un punt de vista extern les col·laboracions interadministratives, amb el tercer sector i també amb el sector privat, porten a la necessitat d’arribar a acords constants per tirar endavant les estratègies. Una situació complexa és qualitativament diferent d’una de complicada, en la qual existeix una resposta tècnica, més o menys difícil, que dona la solució al repte plantejat. La resposta enfront de la complexitat només pot ser la gestió de les expectatives dels diferents grups d’interès i la cerca d’acords que facin compartits els objectius. Els processos participatius en són un dels exemples possibles en relació amb els diferents grups socials.
  • Ambigüitat: com ja es pot imaginar després de veure les tres primeres característiques VICA, si les coses canvien molt ràpid, hi ha diversos escenaris possibles i hem de tenir en compte molts actors, la idea de l’encert-error o, en d’altres paraules, de bons objectius o objectius equivocats queda relativitzada. En moments de molta ambigüitat en els quals no existeix una única resposta tècnica i en què les opcions es multipliquen, la “bona resposta” serà aquella que puguem acordar amb els diferents actors triant entre diferents alternatives i amb la consciència que segurament l’haurem de revisar.

EXERCICI DE REFLEXIÓ

Pensi en la realitat diària de la seva unitat i identifiqui per a cada funció o procés quins semblen poc afectats pel món VICA i en quins veu l’impacte de la volatilitat, la incertesa, la complexitat i l’ambigüitat sobre la seva tasca:

Funció/Procés:.....................
  Molta Bastant Depèn Bastant Molta  
Estabilitat ↔ Volatilitat
Certesa ↔ Incertesa
Senzillesa ↔ Complexitat
Inequívoc ↔ Ambigüitat

3.3. De la direcció per instruccions (DpI) a la direcció per objectius (DpO)

A principis del segle XX, la direcció per instruccions era considerada la manera apropiada i adequada de dirigir. Els dràstics canvis iniciats a meitat del segle XX, van fer necessari adequar un nou estil de management, la direcció per objectius. En l’Administració pública tradicional que seguia fonamentalment procediments administratius adreçats als administrats, aquesta forma de dirigir era coherent i útil, ja que la discrecionalitat en la gestió era limitada. En la mida en què l’estat del benestar va ampliant la cartera de serveis i aquests han de garantir un nivell de qualitat, aquesta manera de direcció troba les seves limitacions.

La direcció per objectius (DpO) fa referència a una forma particular de funcionament de les tasques directives. El seu propòsit bàsic és aconseguir una coordinació adequada de persones, recursos i mecanismes d'una organització per tal d'aconseguir uns resultats rellevants sobre la base de la participació dels agents implicats. La principal base de la DpO és potenciar l'autogestió de les persones i fomentar la seva responsabilitat, amb la finalitat d'obtenir una major implicació, un major rendiment i una major eficàcia.

La DpO permet predir, controlar i explicar el que passa dins del funcionament organitzacional.

Alguns dels beneficis més significatius que aporta la DpO:

  • Permet identificar recursos personals i grupals dels membres de l'organització.
  • Possibilita predir comportaments.
  • Permet prendre accions correctives amb anticipació.
  • Fa possible identificar aquells aspectes que estan presents entre allò esperat i el que ha passat.
  • Permet millorar actuacions futures.
  • És un mètode de direcció i planificació participatiu, perquè ajuda a responsabilitzar els implicats de les seves actuacions.

Per aplicar la DpO, hem de seguir els passos següents:

  1. Assegurar que la missió, visió, els valors, la filosofia i política d'actuació de l’organització està clara i ben comunicada i que és compresa adequadament, tant pel comandament que aplica la DpO com pels membres de l'equip que l’han d’implementar.
  2. Acordar entre el comandament i el col·laborador la metodologia que seguiran per fixar els objectius i realitzar el control de la marxa dels mateixos (model d'entrevista, temporalitat, ítems que cal revisar).
  3. Fixar els objectius i els reptes a què s'enfrontarà cada membre de l'equip. Cada integrant d’un equip, coneixent bé els objectius estratègics i de la seva àrea, proposarà objectius en el seu àmbit que ajudin a aconseguir l'objectiu global i els acordarà amb el directiu.
  4. Dotació de recursos: entre tots dos, es deixaran clars els recursos necessaris per aconseguir aquests objectius.
  5. Clarificació de responsabilitats: el directiu i el col·laborador acorden en aquest punt les responsabilitats que tindrà el col·laborador i per les quals se li demanaran comptes en un moment determinat.
  6. Feedback: a la DpO, el feedback és fonamental. El col·laborador i el directiu han de fixar conjuntament el format amb què es rebrà el feedback, la seva temporalitat i el seu contingut. Sense un feedback adequat no hi ha direcció per objectius possible.

Com es pot veure, el mètode és molt exigent i no sempre és fàcil implementar-lo en la seva totalitat. També és cert que el grau de participació no deixa de ser discrecional.

En l'establiment dels objectius (pas 3), és important tenir present una sèrie d'indicacions o de principis:

  • Els objectius han d'estar relacionats amb les necessitats i fites de l'organització.
  • Han de ser clars, concrets i realistes.
  • Han de ser avaluables.
  • Han de marcar una direcció: què es vol aconseguir.
  • Han de considerar les restriccions, és a dir, aquells aspectes que escapen al control de qui ha d’executar-los.
  • Ha d'existir un acord mutu entre el responsable de dur a terme el/s objectiu/s i el seu superior.

EXERCICI DE REFLEXIÓ (Model GROW)

Quan les persones i els membres d'un equip saben on són i on volen arribar, es pot dissenyar un pla d'acció efectiu que consolidi el projecte.

Reuneixi’s amb cada un dels membres del seu equip, o amb aquelles persones que consideri importants per dur a terme el següent exercici.

Defineixi les següents fases de reflexió amb cadascuna d'elles:

G (Goal, “Objectiu”): què vol aconseguir? Què volem aconseguir?

R (Reality, “Realitat”): quina és la situació actual?

O (Options, “Opcions”): quines opcions tenim? Amb quins recursos comptem per a cadascuna de les opcions?

W (Will, “Desig”): què farem finalment? ¿Quina de les opcions és prioritària?

3.4. La direcció per valors (DpV)

Si els objectius serveixen per traduir l'acció en rendiment eficient, els valors serveixen per atribuir sentit a l'acció.

Si bé la direcció per objectius (DpO) ajuda a visualitzar els fins, els reptes i els recursos necessaris per poder iniciar un pla d'acció, encaminat a desenvolupar les possibles rutes o els itineraris de treball, cap als objectius marcats, en la nostra societat i en el nostre temps tenen una capacitat limitada per enfrontar els nivells d'alta complexitat, i canvi constant que fan que en alguns moments la planificació per objectius hagi de ser revisada amb certa freqüència, com succeeix, per exemple, en àmbits com promoció econòmica o serveis socials.

La direcció per valors (DpV) té els elements necessaris per ajudar a enfrontar aquesta complexitat. Tota organització en els seus inicis o en moments determinats de la seva història desenvolupa la seva definició de missió, visió i valors. Però la qüestió és què hi ha darrere d'aquestes definicions ? Com s'han realitzat ? Qui ha participat ? I sobretot quin impacte han tingut en la manera de funcionar de la mateixa organització?

En ocasions, els valors organitzatius són explícitament declarats; en altres, suren en l'ambient o al “clima organitzacional”; finalment hi ha situacions en què no es dona una estreta coherència entre els valors que es declaren i els que realment s'observen i respiren en el dia a dia. Si pretenem un rendiment professional d'alta qualitat, els factors qualitatius o valors intangibles com imaginació, confiança, sensibilitat, creativitat, llibertat o autenticitat són tan importants o més que els conceptes quantitatius econòmics tradicionals, com optimització, orientació al client o productivitat (Garcia, S. 2011). El servei públic, a més, no pot quedar mancat de valors com l’equitat, l’orientació a la ciutadania o la transparència.

Definir una missió, visió i valors ha de ser un compromís múltiple:

  • D'una banda, ha de donar resposta a tots els grups d'interès de l’organització (equip de govern, gerència, tècnics i administratius, proveïdors i la societat a la qual es presta servei) mitjançant el compliment de la seva missió.
  • D'altra, formular el que volem ser en el futur, al qual es vol arribar aconseguint la visió.
  • I sobretot fer dels valors el marc d'actuació que dirigeix les formes i maneres de fer de l'organització en la relació amb els seus stakeholders.

Tal com constata Salvador García, la utilitat de la DpV com a eina estratègica té una triple finalitat pràctica:

  • Simplificar: absorbir la complexitat organitzativa derivada de les creixents necessitats d'adaptació a canvis en tots els àmbits de l'organització. En aquest sentit, els valors simplifiquen més la presa de decisions que els objectius o les instruccions. Tenir uns quants valors veritablement clars i assumits resulta molt més eficient per tolerar i assumir creativament la complexitat i incertesa de rebre uns objectius i, per descomptat, més eficient d'acatar que unes instruccions o un manual de procediments, encara que de vegades pugui semblar el contrari.
  • Orientar: canalitzar la visió estratègica de cap a on ha d'anar l'organització en el futur. La DpV és una eina per redissenyar cultures i canalitzar canvis cap a la visió i la missió de futur. De fet, ve a ser una mena de marc global per redissenyar contínuament la cultura de l'organització de manera que es generin compromisos col·lectius per a projectes nous i que il·lusionin.
  • Comprometre: la DpV augmenta el compromís en llibertat per la feina ben feta, en pretendre una cosa tan bàsica com introduir realment la dimensió de la persona com a fi dins el pensament directiu en la pràctica diària.

Implementar una DpV no és una qüestió de setmanes o mesos, és un llarg procés que requereix atenció i cura constant. Els passos imprescindibles per dur-la a la pràctica són els següents:

  • Garantir la legitimació del procés per part de l’equip de govern i la direcció de les diferents àrees de l’ajuntament.
  • Definir i consensuar de forma participativa els valors finals de l'organització que han d’impregnar la visió i la missió en forma de frases simples, atractives i d'alt valor motivacional per a tots els grups d'interès de l'organització.
  • Destil·lar i consensuar de forma participativa els valors instrumentals o les regles del joc. Han de ser pocs -no més de tres-, ben definits i assimilats. I han d'abastar tant la dimensió ètica com l'econòmica i l'emocional.
  • Realitzar accions mantingudes de comunicació i de formació dels valors institucionals.
  • Influir per repensar les estructures organitzatives, els processos de treball i la política de persones (atracció, selecció, formació, promoció, reconeixement) segons els valors explícitament compartits.
  • Monitoritzar periòdicament la coherència d'acció entre el que es diu i el que es fa en tots els àmbits pel que fa a valors de l'empresa.

EXERCICI DE REFLEXIÓ

Què és el més important que ha de representar el nostre departament, la nostra unitat o el nostre equip? Mitjançant quins valors hem d’operar?

A continuació, llegeixi la llista següent de valors. Seleccioni els que tenen una importància fonamental per a vostè (no en seleccioni més de cinc o sis). Després reflexioni sobre la presència d'aquests valors en el dia a dia del seu equip:

  • Transparència
  • Compromís
  • Aprenentatge
  • Perseverança
  • Equitat
  • Recolzament mutu
  • Eficiència
  • Reconeixement
  • Confiança
  • Servei públic
  • Amistat
  • Integritat
  • Iniciativa
  • Creativitat
  • Ordre
  • Excel·lència
  • Honradesa
  • Autodomini
  • Cooperació
  • Treball en equip
  • Obediència
  • Lleialtat
  • Control
  • Qualitat
  • Respecte
  • Flexibilitat
  • Innovació

(Pot afegir algun valor que sigui molt important per a vostè i no figuri a la llista).

Finalment pensi quines accions hauria de fer per començar a implementar els valors que són absents en el dia a dia.

3.5. Tècniques de planificació

Existeix una gran quantitat de mètodes per ajudar a planificar. En aquest apartat, hi enumerarem alguns dels que s'han considerat més adequats en la gestió pública actual, amb una clara orientació participativa, tant dels professionals com en els darrers temps de la pròpia ciutadania.

Cal tenir present que el mètode més important de planificació és la pròpia direcció per objectius ja comentada i que no repetirem aquí.

3.5.1. Anàlisi DAFO

L'anàlisi DAFO, també coneguda com a FODA o DOFA, és una eina d'estudi de la situació d'una empresa, unitat, un projecte o una persona, que analitza les seves característiques internes (debilitats i fortaleses) i la seva situació externa (amenaces i oportunitats) en una matriu quadrada. Prové de les sigles en anglès SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities i Threats).

Una anàlisi DAFO pot utilitzar-se per:

  • Explorar noves solucions als problemes.
  • Identificar les barreres que limitaran els objectius.
  • Decidir sobre la direcció més eficaç.
  • Revelar les possibilitats i limitacions per canviar alguna cosa.

El primer pas que hem de donar és descriure la situació actual de la unitat o del departament en qüestió, identificar les estratègies, els canvis que s'han produït i les nostres capacitats i limitacions. Això ens servirà de base per fer una anàlisi històrica.

A continuació es poden realitzar els diferents passos de l'anàlisi (DAFO); aquests són:

  1. Anàlisi interna.
  2. Anàlisi externa.
  3. Confecció de la matriu DAFO.
  4. Determinació de l’estratègia que cal emprar.
1. Anàlisi interna

Els elements interns que s'han d'analitzar durant l'anàlisi DAFO corresponen a les fortaleses i debilitats que es tenen respecte a la disponibilitat de recursos pressupostaris, personal, d’actius, de qualitat de servei, d’estructura interna, de percepció dels usuaris, entre d'altres.

Fortaleses

Descriu els recursos i les destreses que ha adquirit la unitat: en què ens diferenciem d'altres unitats o departaments ? Què sabem fer millor? Aquesta anàlisi interna de les fortaleses ha de permetre identificar quins atributs dins de la unitat li permeten generar una alta qualitat de servei.

Debilitats

Les debilitats fan referència a tots aquells elements, recursos, les habilitats i actituds de la unitat o del departament que constitueixen barreres per aconseguir els objectius. També es poden classificar: aspectes del servei que es brinda, aspectes pressupostaris, aspectes organitzatius, aspectes de control. Les debilitats són problemes interns que, un cop identificats i desenvolupant una adequada estratègia, poden i s'han d'eliminar.

Algunes de les preguntes que es poden realitzar i que contribueixen al desenvolupament són:

  • Què es pot evitar?
  • Que s'hauria de millorar?
  • Quins desavantatges hi ha a la unitat?
  • Quins factors redueixen la nostra efectivitat?
2. Anàlisi externa

La unitat o el departament té sentit en funció dels usuaris del seu servei i per tant l'anàlisi externa permet fixar les oportunitats i amenaces que el context pot presentar-li a aquesta unitat o al departament. Cada departament, entès com un sistema de funcionament particular, forma part d'un sistema més gran, que és l'organització a la qual serveix. El procés per determinar aquestes oportunitats o amenaces es pot realitzar establint els principals fets o esdeveniments de l'ambient que té o podrien tenir alguna relació amb la unitat.

Oportunitats

Descriuen aquells factors positius que es generen en l'entorn i que, un cop identificats, poden ser aprofitats, però que, si no són reconeguts a temps, significa una pèrdua de qualitat de servei.

Algunes de les preguntes que es poden realitzar i que contribueixen al desenvolupament són:

  • Quines circumstàncies externes poden ajudar a millorar la unitat?
  • Quins factors de l'entorn, de l'organització, de l'exterior, poden afavorir-nos?
  • Quins canvis de tecnologia ens poden afectar?
  • Quins canvis legals i/o polítics ens poden afectar?
  • Quins canvis en els patrons socials, estils de vida o les situacions socials s'estan presentant?

Amenaces

Les amenaces són situacions negatives, externes al programa o projecte que poden atemptar contra aquest, per la qual cosa pot ser necessari dissenyar una estratègia adequada per poder esquivar-les. Si aquestes amenaces són reconegudes a temps, es poden esquivar o ser convertides en oportunitats.

Algunes de les preguntes que es poden realitzar i que contribueixen al desenvolupament són:

  • Quins obstacles enfrontem?
  • Què estan fent els nostres stakeholders?
  • Pot alguna de les amenaces impedir greument l'activitat de la unitat?
3. Confecció de la matriu DAFO

Un cop descrites les amenaces, oportunitats, fortaleses i debilitats de l'organització, podem construir la matriu DAFO, matriu que ens permet visualitzar i resumir la situació actual de l’organització i/o la unitat i definir una estratègia i un pla d'acció.

Podem veure la següent matriu com a exemple aplicat a una OAC:

  Aspectes negatius Aspectes positius
Origen intern FEBLESES
  • Informació poc actualitzada
  • Pressupost reduït
  • Locals amb poca superfície i poc còmodes
FORTALESES
  • Atenció personalitzada
  • Tracte amable a l'usuari
  • Actitud de servei de l'equip de treball
  • Contacte multicanal
  • Poc temps d’espera
Origen extern AMENACES
  • Difícil accessibilitat per a la ciutadania
  • Transport públic escàs
OPORTUNITATS
  • Millora en el transport públic de la zona
  • Possible acord sobre horaris a l’ajuntament que permetria una ampliació en l’horari d’apertura

 

El secret de l'anàlisi DAFO està en que sigui la més simple i concreta possible:

  • Recollint la informació i situant-la en el quadrant apropiat, obtindrem una visió general de la situació de la unitat.
  • És una estratègia que s'ha d'utilitzar com a procés reflexiu de la unitat.
  • Ofereix una imatge estàtica de la situació de la unitat en el moment en què es realitza. És per això que cal reformular-la de tant en tant, especialment quan es produeixen canvis en l'entorn i/o en la pròpia institució/unitat.
4. Determinació i planificació de l’estratègia que cal emprar

De la combinació de fortaleses amb oportunitats sorgeixen les potencialitats, les quals assenyalen les línies d'acció més necessàries per a la unitat o al departament. Les limitacions, determinades per una combinació de debilitats i d’amenaces, signifiquen una seriosa advertència. Mentre que els riscos (combinació de fortaleses i d’amenaces) i els desafiaments (combinació de debilitats i d’oportunitats), determinats per la seva corresponent combinació de factors, exigiran una acurada consideració a l'hora de marcar el rumb que la unitat haurà d'assumir.

Si finalment realitzem l’exercici de definir amb quines accions podem potenciar cada una de les fortaleses i de les oportunitats i amb quines altres accions podem conjurar o minimitzar les febleses i les amenaces, obtindrem els objectius que ens caldrà treballar i assolir a partir d’aquest moment.

EXERCICI DE REFLEXIÓ

Pensant en la seva unitat, identifiqui algun exemple de cadascuna de les quatre categories de situacions:

  • Potencialitats (fortaleses + oportunitats).
  • Limitacions (debilitats + amenaces).
  • Riscos (fortaleses + amenaces).
  • Desafiaments (debilitats + oportunitats).

A continuació pensi en els plans d’acció que poden permetre aprofitar els aspectes positius i minimitzar els negatius.

3.5.2. Anàlisi del camp de forces

Aquesta tècnica és utilitzada en moments en què una organització busca el canvi o proposar millores dins de departaments, processos, o la implantació de noves eines o qualsevol altre àmbit que suposi introduir un element nou dins l'organització enfrontant entre si els possibles elements impulsors i els que poden frenar.

Proporciona un marc per observar les forces que afecten una situació problemàtica. Les forces impulsores o positives són les que porten canvis a la situació actual i les forces repressores o negatives frenen el canvi. Depenent de l'assumpte, es poden tenir en compte els diferents tipus de forces: recursos disponibles, tradicions, interessos personals, estructures organitzatives, tendències socials, normatives, necessitats personals o grupals, polítiques i normes institucionals, valors, desitjos, costos, etc.

Aquest mètode estimularà la creativitat, ajudarà a millorar i focalitzar l'objectiu i la visió, i a identificar tant punts forts com punts febles que poden estar presents en la situació objecte de canvi. La implicació de les persones en aquest tipus d'iniciatives fa que deixin de formar part del problema per formar part de la solució.

La tècnica pot utilitzar-se quan es desitgi introduir elements nous i buscar la millora contínua, o simplement conèixer per què alguna cosa que suposadament es va implantar no està tenint l'èxit desitjat; al final tindrem un diagrama de correlació de variables impulsores i de resistència al canvi.

Els passos per poder treballar amb aquesta tècnica són:

  • Tenir clar quin és l'objectiu amb el qual treballarem i cap a on dirigirem la visió del treball.
  • Realitzar un brainstorming orientat a que apareguin les forces impulsores que cal tractar.
  • Realitzar un altre brainstorming orientat a que apareguin les forces restringents.
  • Prioritzar tant d'una banda (forces impulsores) com per l'altra (forces restringents) que seran les importants o clau per dur a terme el nostre fi.
  • Enfrontar les forces i conèixer quina d'elles té més pes, és a dir, si té més poder una força impulsora o la seva contrària; d'aquesta manera podrem dur a terme mesures per poder controlar aquest fet i maximitzar-ne unes i reduir-ne altres.

3.5.3. Mètodes de planificació participativa

La creixent complexitat social, junt amb les limitacions de la planificació exclusivament tècnica enfront de situacions que no deixen de tenir un fort component subjectiu, ha obert la porta a nous sistemes de planificació que donen veu a la pròpia ciutadania en les decisions que els afecten.

Per descomptat que no totes les polítiques públiques seran obertes a la participació, sigui pel seu alt contingut tècnic, sigui per la seva centralitat en el model social de l’equip de govern, però el cert és que en els darrers anys els processos participatius en els quals es convida a la ciutadania a decidir sobre els usos d’un equipament municipal, la reordenació d’una zona d’un barri o l’assignació pressupostària d’una part (normalment petita) del pressupost municipal, cada cop són més nombrosos.

Com diu Brugué (2005, p. 34) en el marc de l’anomenada “Administració deliberativa”: “ara les respostes de l’administració no són les tècnicament millors, sinó les que representen un punt d’equilibri, un compromís entre les diverses visions d’un mateix problema”.

Això, com diuen els mateixos autors porta a un nou lideratge basat en la confiança en un rol de mediador entre les diferents perspectives implicades, com es veurà també en l’apartat següent.

Ens calen nous lideratges per ordenar les “noves formes d’organització social i política que responguin a aquesta nova realitat, que s’articulin en xarxa, que desenvolupin aquelles habilitats i formes de fer pròpies dels nous temps…” (Parés, Castellà i Subirats, 2014).

Els mètodes que es poden utilitzar per facilitar els processos participatius, que no vol dir assemblearis, són molt diversos. Ara no entrarem a descriure’ls, però sí cal esmentar que alguns d’ells busquen més un acord de síntesi entre les diferents opinions, com seria el cas dels grups focalitzats, d’altres faciliten processos d’intel·ligència col·lectiva i finalment, en alguns casos, es busca més aviat idees innovadores amb la utilització de mètode de creativitat.

3.5.4. Gestió dels grups d’interès

Els “grups d’interès”, traducció aproximada de stakeholders en l’original anglès, són aquelles persones, grups, departaments, organitzacions, etc. que es poden veure afectats per la nostra gestió, o tenen un especial interès en ella. Si ens centrem en la funció de planificació, estem parlant, doncs, de qualsevol persona que es veurà afectada per la nostra elecció d’objectius, temporització, participació i criteris de seguiment.

Exemples de grups d’interès interns, de la pròpia organització, poden ser els responsables polítics, els grups polítics, la gerència o els caps d’àrea, altres departaments o unitats, els representants sindicals, etc.

Pel que fa als grups externs, cal pensar en altres organismes o administracions, entitats del tercer sector, empreses del sector privat, associacions sectorials o ciutadanes, els mitjans de comunicació, etc.

El principal grup d’interès de qualsevol Administració pública és, sens dubte, la ciutadania, però, en ser justament qui dona sentit a la feina de l’Administració, és millor diferenciar-la de la resta. La ciutadania, no es tracta de tenir-la en compte, sinó que l’Administració treballa per a ella, i per aquest motiu les seves necessitats han de ser conegudes i considerades d’una manera integrada en la pròpia missió administrativa.

La gestió dels grups d’interès consisteix a:

  • Identificar els grups d’interès afectats per la nostra gestió.
  • Verificar si disposem de prou informació (actualitzada) sobre les seves expectatives, necessitats, els seus temors, etc. Sobre la nostra feina i, si no és així, aconseguir aquesta informació.
  • Concretar què necessitem de cada grup d’interès per facilitar l’assoliment dels nostres objectius. Aquestes necessitats inclouen el seu grau de participació, que pot anar des de la simple validació fins a la participació activa o l’assessorament, o recursos concrets (materials, tecnològics, humans) que poden necessitar.
  • Arribar a acords amb cadascú dels grups d’interès per tal d’evitar malentesos o tensions a l’hora de definir i gestionar els nostres objectius.

En la majoria dels casos la llista de grups d’interès pot ser bastant llarga i, per tant, és recomanable categoritzar-los per centrar els nostres esforços en els que són realment clau per assolir els nostres resultats. Per tal de poder focalitzar la nostra atenció en aquells grups d’interès més crítics per als nostres resultats, proposem el quadre següent:

Grups d’interès amb poca influència i poc interès: informar

No cal invertir gaire temps, però sí mantenir-los informats sobre la nostra planificació. Si es senten interpel·lats per alguna qüestió, cal escoltar-los.

Grups d’interès amb influència mitjana/alta i interès mitjà/baix: invitar

Cal informar sobre el projecte i a més invitar a donar la seva opinió i expressar les seves expectatives. Un exemple habitual és el responsable polític que no voldrà implicar-se en el detall de molts temes, però que espera ser informat i té la legitimitat per intervenir.

Grups d’interès amb influència mitjana/baixa i interès mitjà/alt: consultar

En aquesta categoria, hi trobem persones que no poden frenar el nostre projecte (tampoc donar-li suport activament), però que poden aportar la seva experiència o els seus coneixements. Un exemple tòpic pot ser la implementació d’un nou servei per un compromís polític i les aportacions tècniques dels equips que l’han d’implementar.

Grups d’interès amb influència i interès mitjans/alts: associar

Com resulta evident, en aquesta categoria, hi trobem els grups d’interès prioritaris, ja que el seu suport i les seves aportacions són vitals per a l’assoliment dels objectius. Un exemple obvi poden ser les diferents unitats que han de participar en un projecte transversal liderat des de la nostra unitat.

EXERCICI DE REFLEXIÓ

Relacioni (columna 1) els grups d’interès que pugui identificar en relació amb algun objectiu de la seva unitat. Després valori si disposa de la informació necessària per categoritzar-los en el quadre anterior i pensi en quines serien les accions que ha de realitzar per guanyar la seva complicitat en el nivell que correspongui en cada categoria.

Gestió dels “grups d’interés”: identificar expectatives i necessitats
Grup o persona Expectatives
Què espera de mi?
Recursos que necessito d'ell/a Pla d'acció
A      
B      
C      
D      
...      
N      

4. Organització

Funcions i rols de la funció dels llocs de comandament

4. Organització

4.1. La necessària integració entre planificar i organitzar

La planificació és la funció que analitza on estem i decideix on volem estar. La planificació no és exclusivament la definició dels objectius, sinó que inclou els plans d’acció, les decisions sobre “qui fa què”, la temporització i l’assignació pressupostària i de tot tipus de recursos. Finalment planificar implica definir els indicadors d’avaluació per valorar els nostres resultats.

La funció d’organització és la posada en marxa de la planificació. En una situació estable i previsible podrien considerar-se dues funcions en una cadena lineal:

Però en realitat estem en una cadena circular en la qual l’organització ens pot portar a revisar la planificació (per exemple, per dificultats a l’hora d’obtenir recursos) i l’avaluació no pot realitzar-se només al final, sinó que ha de ser el més contingent possible per adaptar el més àgilment possible la nostra planificació als canvis imprevistos, sobretot en entorns VICA com hem vist en un apartat anterior:

Revisem ara els aspectes fonamentals dels factors d’organització:

RECURSOS

Una bona planificació, en el sentit de la definició dels objectius que cal assolir, pot quedar en no res si no es tradueix en plans d’acció realitzables, o més col·loquialment si no passa del PowerPoint al món real. Un dels motius perquè això no passi és la incongruència entre els objectius i els recursos disponibles, siguin econòmics, materials, tecnològics o humans.

Assignació pressupostària: és de sentit comú que sense pressupost no es poden tirar endavant els projectes, però també és prou conegut que moltes vegades hi ha disfuncions que posen en perill aquesta qüestió:

  • Augment de la demanda que és difícil no atendre i limitacions en l’augment pressupostari proporcional. Podem posar com a exemple molt estès els darrers anys els serveis socials municipals.
  • Restriccions pressupostàries degudes a problemes externs a la pròpia unitat, com pot ser la reducció del deute acumulat per l’ajuntament.
  • Pressupost finalista heretat com pot ser el cas del manteniment d’instal·lacions i equipaments municipals.

En qualsevol cas, en una època que ja no té res a veure amb els temps de pressupostos expansius any rere any, el comandament farà bé de disposar de planificacions alternatives per preveure dificultats pressupostàries. Bàsicament té al seu abast tres possibilitats: reduir el volum de serveis que presta la seva unitat, reduir la qualitat per estalviar recursos o externalitzar part dels costos, fins i tot a la pròpia ciutadania (aspecte gens estrany en algunes tramitacions).

Previsió dels recursos humans, materials i tecnològics necessaris: resulta evident que la dotació de professionals, de vehicles si pensem com a exemple en les brigades municipals, o d’un programari modern són limitacions que cal tenir en compte a l’hora de planificar i definir el nivell d’ambició dels objectius. Igual que es comentava en l’apartat anterior, cal disposar de plans alternatius, i també d’habilitats de negociació interna per tal d’arribar a acords sobre limitacions i restriccions en els serveis prestats.

PROCESSOS I ROLS

Si hem definit els objectius i disposem dels recursos, hem de revisar que els processos i rols siguin coherents amb el que volem aconseguir. Per posar un exemple obvi, si ens hem fixat un objectiu de tramitació d’una llicència municipal molt ambiciós pel que fa a terminis, necessitarem uns processos molt àgils i uns rols professionals definits en funció d’aquest objectiu.

Definició i optimització de processos

Un procés és una seqüència d’activitats coordinades que produeixen un “producte” que es lliura a un “client” extern o intern.

Un procés té un inici o desencadenant, per exemple una sol·licitud per part d’un ciutadà, una ciutadana, empresa, etc., un procés de treball intern (la tramitació) i un producte final, per exemple una resolució, que es lliura a la persona sol·licitant.

Un procés es converteix en protocol quan les diferents activitats i tasques estan molt definides, i la persona que les executa ha de seguir fil per randa les instruccions del protocol. També cal recordar que alguns processos estan definits normativament i venen regulats pel procediment administratiu, limitant absolutament la discrecionalitat en la seva gestió.

Habitualment es diferencien tres nivells o tipus de processos:

  • Processos estratègics: encarregats d’identificar i analitzar les necessitats socials.
  • Processos clau: els necessaris per a la producció del producte o servei que es lliura al client.
  • Processos de suport: aquelles activitats que aporten els recursos o les funcions necessàries per als processos clau, com poden ser RH, administració i comptabilitat, serveis d’informació, arxiu, etc.

La tasca del comandament en aquesta qüestió és mantenir una cultura d’aprenentatge constant per tal de revisar els processos des de la perspectiva de la seva eficiència (agilitat, cost, etc.), però també des de la perspectiva de la seva eficàcia, és a dir, de la seva coherència amb els objectius marcats. Un exemple típic de poca coherència són els processos molt burocràtics i procedimentals quan els objectius es defineixen des de l’orientació a la ciutadania.

EXERCICI DE REFLEXIÓ

Pensant en la seva unitat, identifiqui els processos clau, dibuixi el diagrama de flux de cadascun d’ells, i valori les qüestions següents:

  • El producte final és coherent amb els objectius de la unitat?
  • La seqüència d’activitats que formen el procés facilita l’assoliment dels objectius?
  • Es pot millorar l’eficiència (agilitat, cost) del procés?

Podeu trobar una informació detallada i alhora pràctica sobre els diagrames de flux a http://www.accio.gencat.cat/ca/serveis/banc-coneixement/cercador/BancConeixement/diagrama_de_flux.

Definició de rols

En el capítol 1 «Les funcions de comandament» ja hem comentat els 10 rols que s’han definit pel comandament en el model directiu i de comandament desenvolupat per la Diputació de Barcelona i ara només volem comentar el rol des d’una perspectiva molt relacionada amb la funció d’organització.

L’organització manifesta les seves expectatives sobre un rol mitjançant els objectius comunicats en un encàrrec en forma d’instrucció o de delegació. I també cal tenir en compte les expectatives dels usuaris, els stakeholders, i, si és un lloc de comandament, les dels membres de l’equip.

Els rols, la manera en què es desenvolupen les tasques han de ser, per tant, coherents amb els objectius.

Per exemple, si tenim definits els objectius en una clara orientació a la ciutadania i no en clau interna, a més de dissenyar uns processos que siguin coherents amb aquesta estratègia, també haurem de fer un encàrrec en el qual es prioritzi l’usuari per tal de definir com volem que es desenvolupin les tasques del lloc de feina, i així prioritzarem l’atenció a la ciutadania o l’agilitat de resposta per sobre d’altres consideracions internes.

4.2. Disseny del pla d’acció

La planificació es basa en l'elecció de les accions futures d'una organització, d'un grup o d'un departament, i conté el conjunt de decisions per aconseguir els resultats buscats.

Planificar implica dedicar temps per a la resolució de problemes actuals i el disseny de possibles escenaris futurs. Gran part de la planificació comporta una tasca conceptual, però també implica decisions sobre relacions humanes, administratives i tècniques.

D'altra banda, la planificació cobreix el disseny d'accions des del curt al llarg termini.

Existeixen tres passos bàsics en la planificació:

  • Establiment dels objectius o de les metes.
  • Identificació i avaluació dels factors actuals i futurs amb efecte en l'objectiu o la meta.
  • Desenvolupament d'un enfocament sistemàtic per a l'assoliment de l'objectiu.

Seguidament a aquests tres passos, hi ha altres tres addicionals, més connectats amb la funció de control; aquests són:

  • Implementació del pla.
  • Vigilància de la implementació del pla.
  • Avaluació de l'efectivitat del pla.

Un pla d'acció és una col·lecció d'esdeveniments ordenats en el temps que, portats a terme de forma programada i correcta, fan aconseguir un objectiu.

  1. El primer pas en la planificació requereix la fixació dels objectius i de les metes que es volen aconseguir. És important que aquesta acció es dugui a terme de manera participativa, amb el propòsit d'aconseguir la màxima adhesió de les persones a aquests objectius. És una etapa de recollida d'informació.
    • 1.1. Els objectius desitjats han de presentar una degradació jerarquitzada.
    • 1.2. Els objectius s'han d'establir de manera que siguin comprensibles, que estiguin d'acord amb els recursos existents i que permetin aprofitar les oportunitats detectades en l'anàlisi interna-externa (DAFO).
    • 1.3. Han de ser mesurables per facilitar la funció d'avaluació i de control.
  2. En la identificació i l’avaluació dels factors tant actuals com futurs, cal reconèixer les variables importants que poden influir en els objectius.
  3. Un pla d'acció serveix per definir les accions i tasques que cal realitzar, s'assignen responsables i dates d'inici i de terme, de les mateixes.

El disseny de plans d'acció viables consisteix a formular amb màxim detall una sèrie d'aspectes com:

  • Qui farà què - assignant les responsabilitats i fixant les metes.
  • Quan - calculant el cronograma i la durada d'activitats.
  • En quin ordre - determinant la seqüència i dependència de les activitats.
  • Com - definint els recursos humans, tècnics i financers necessaris.
  • Per a què - identificant i seleccionant els indicadors que poden ser utilitzats per seguir el progrés i monitoritzar l'acompliment de l'acció.

Per poder preparar un pla detallat d'activitats, s'haurien de considerar els següents punts:

  1. Fer una llista de les principals activitats.
  2. Desglossar en tasques manejables.
  3. Aclarir la seqüència i les dependències entre les tasques.
  4. Estimar l'inici, la durada i compleció final de les activitats.
  5. Resumir el cronograma de les principals activitats.
  6. Definir els assoliments principals esperats.
  7. Definir les capacitats existents i les entrades (equipament, experiència, etc.) que falten.
  8. Assignar tasques als membres de l'equip.

4.3. Definició dels sistemes de coordinació

Els processos i els rols al servei dels objectius no han d’oblidar la interdependència que tenen entre si en moltes ocasions i, per tant, a banda de definir-los correctament, sempre haurem de tenir en compte com s’influeixen entre si. Aquest fet ens porta als sistemes de coordinació, i el comandament, justament per la seva posició més general, és qui millor pot copsar la seva necessitat.

Els mètodes utilitzats per la coordinació poden ser diversos, des dels més clàssics com el propi cap com a centre de coordinació, o les reunions a tal efecte, o els protocols, fins als més actuals com pot ser l’ús dels sistemes d’informació com a plataforma de coordinació, com poden ser els programes de seguiment dels expedients. Cal no oblidar el mètode més habitual que és la coordinació informal que es produeix quan dos professionals que són conscients de la necessitat de coordinació es posen d’acord sobre algunes qüestions que els afecten, de vegades en el passadís o al costat de la màquina de cafè.

També cal recordar que és greu la manca de coordinació, però cal evitar l’excés, com tothom ha patit amb les interminables reunions que aborden temes que no afecten bona part dels assistents. Cal un sistema de coordinació quan es produeix algun tipus de dependència entre els processos o els rols. Com diu Malone (2005), hi ha tres tipus de dependència: dependència de flux, dependència per compartiment i dependència per encaix.

Enumerem de forma breu els mecanismes de coordinació més emprats i coneguts:

1. Adaptació mútua

Aconsegueix la coordinació del treball mitjançant la simple comunicació informal. El control de la feina va a càrrec dels que ho fan. Se sol utilitzar en estructures molt simples (dues persones o un grup de persones de determinada secció o departament), tot i que paradoxalment s'utilitza en estructures més complicades en circumstàncies difícils (divisions de treball de suma complexitat), on l'èxit de la unitat depèn sobretot de l'habilitat dels especialistes per adaptar-se entre si.

2. Supervisió directa

Com ja s’ha comentat, la supervisió directa aconsegueix la coordinació en responsabilitzar-se una persona de la feina dels altres donant-los instruccions i controlant les seves accions.

3. Normalització del treball

El treball pot coordinar-se també sense adaptació mútua ni supervisió directa: normalitzar vol dir crear un protocol d’accions. La coordinació de les parts queda assumida en el protocol. Es poden normalitzar els processos de treball programant el contingut del treball o de la tasca; els resultats, especificant quin resultat volem, no pas com arribar-hi, i finalment les habilitats, detallant quina és la preparació que volem que tinguin els agents implicats per realitzar una tasca.

4.4. Projectes transversals i organització en xarxa

La tendència dels darrers anys explicada abans en parlar del món VICA porta a les organitzacions a adaptar les seves estructures per respondre millor als nous reptes. Dues de les opcions més utilitzades són els projectes transversals (interns) i les estructures en xarxa (externes).

Els projectes transversals alteren l’habitual estructura vertical departamental per plantejar processos horitzontals que demanen la col·laboració de diversos departaments o unitats. Els exemples són prou coneguts: projectes d’estrangeria amb la participació de professionals d’urbanisme, educació i de serveis socials, o projectes de joventut amb equips formats per professionals de joventut, d’esports, educació, per citar-ne només dos exemples.

La planificació i l’organització del projecte poden ser bastant similars a l’esmentada abans, previ acord entre els departaments sobre la necessitat de treballar plegats i de delegar en el responsable del projecte l’autoritat per liderar-lo sense interferències. Les dificultats apareixen en el nivell pràctic, quan aquesta delegació de poder no és del tot real; els membres de l’equip de projecte veuen incompatibilitats entre la seva tasca en el projecte i les seves funcions habituals, o els diferents comandaments no són capaços de superar les discrepàncies inevitables entre expectatives i perspectives que no han de ser exactament iguals.

En resum, la gestió del projecte en si mateix no ha de ser més dificultosa, però sí cal tenir molta cura amb el seu entorn. Un dels avantatges de la gestió per projectes és que permet protegir el projecte per tal de ser implementat i avaluat. En un projecte tranversal cal vetllar per aquesta protecció, tant si el comandament és el cap d’un dels departaments afectats, com si és el cap del projecte.


Encara una mica més complexa és una estructura en xarxa, és a dir, formada per una sèrie d’unitats internes i d’altres entitats i administracions per assolir un resultat.

Una estructura burocràtica es fonamenta en un organigrama que defineix funcions, processos i nivells d’autoritat, amb sistemes de coordinació jeràrquica, basada en l’especialització i amb orientació mixta, als processos i als resultats. Una estructura en xarxa es caracteritza per tenir una estructura flexible en funció de les demandes de l’entorn, que es va adaptant permanentment, en la qual el centre i la perifèria no són fixos, amb sistemes de coordinació horitzontals. Es basa en la interdependència i l’orientació als resultats. És una resposta a la complexitat que demana agilitat adaptativa.

Encara que els exemples citats són bàsicament del sector privat i el temps transcorregut des de la seva publicació, per copsar el paper de les xarxes en el nostre món, és d’interès el llibre de Tapscott i Williams (2009). Per a la comprensió del funcionament de les xarxes recomanem el llibre de Solé (2009).

La gestió d’una xarxa no està exempta de dificultats per al comandament. Entre d’altres es poden citar les següents:

  • Cultura administrativa orientada a la jerarquia i les funcions.
  • Tensió entre l’orientació a l’entorn i l’orientació als processos.
  • Orientació a l’aprenentatge constant feble.
  • Relacions interorganitzatives poc cooperatives.
  • Rol de comandament pensat per altres tipus d’estructura.
  • Normes i procediments que limiten la flexibilitat.
  • Dificultats en la connectivitat dels sistemes d’informació.

Enfront d’aquestes dificultats, el comandament ha de donar resposta a una sèrie de reptes:

  • Garantir l’obertura a l’entorn.
  • Incrementar l’orientació a la millora.
  • Simplificar processos.
  • Dissenyar sistemes de coordinació molt àgils.
  • Afavorir més mentalitat de treball en equip.
  • Delegació per la presa de decisions.

En aquest escenari d’alta complexitat, el comandament ha de focalitzar-hi la seva gestió a:

  • Tenir una visió sistèmica: mirar tot el sistema i les seves interaccions.
  • Acceptar que no es pot “dirigir” una xarxa, només hi pot influir.
  • Redefinir el «nosaltres» a partir del procés de producció del servei, no de la pròpia unitat. Informar l’equip sobre tot el procés de producció del servei, i sobre on s’ubica la seva feina en el conjunt.
  • Facilitar la percepció d’interdependència mitjançant l’ús d’indicadors (encara que siguin informals) sobre el funcionament de la «cadena» de producció del servei.
  • Definir i mantenir actius els sistemes de coordinació.
  • Crear i dinamitzar espais de diàleg per afrontar discrepàncies.
  • Acceptar la no «planificabilitat» de tot i, per tant, gestionar les «oportunitats» que presenta el sistema.
  • Transmetre constantment la missió, i verificar que sigui realment compartida quant a les interpretacions que en poden fer les distintes persones.
  • Garantir que la missió atorga sentit al treball de l’equip.
  • Aprofitar els processos del dia a dia per facilitar aprenentatge, mitjançant la reflexió sobre el que fem (i no fem) i com ho fem cercant la intel·ligència col·lectiva.

5. Dirigir

Funcions i rols de la funció dels llocs de comandament

5. Dirigir

5.1. Com fer un encàrrec

Per més ben planificada i organitzada que estigui una unitat, sovint un comandament ha de comunicar als membres del seu equip el que han de fer en un moment concret per tal d’assolir els objectius.

Pot donar una ordre que especifica què ha de fer (tasca) l’altra persona, o delegar una funció amb altes dosis d’autoritat (com es veurà en l’apartat següent). En qualsevol cas estem parlant d’un procés comunicatiu en el qual el comandament especifica el que espera de l’altra persona.

Comunicar bé els encàrrecs és, per tant, un dels aspectes principals de la direcció de persones. Evidentment no tots els encàrrecs tenen el mateix grau de complexitat i una ordre simple pot ser suficient per encarregar una tasca simple, però, si la tasca és més complexa, caldrà assegurar la comprensió del receptor a tres nivells:

  • Per què es fa l’encàrrec.
  • Què s’encarrega.
  • Com es vol la tasca.

Podem veure un exemple. El cap de la biblioteca municipal encarrega a un bibliotecari del seu equip que prepari un informe sobre el servei de préstec durant els darrers sis mesos.

És molt diferent que el “per què” sigui una petició del cap d’àrea o del regidor de cultura, una pregunta d’un mitjà de comunicació local o una informació per tal de reflexionar estratègicament sobre les polítiques culturals al municipi. Aquesta informació dona sentit al “què”, és a dir, quin és el producte que s’espera rebre (grau de detall, històric, segmentació per edats, etc.). Finalment el “com” informa sobre els aspectes que són importants per al cap com poden ser la urgència, la discreció, o l’enfocament tècnic o col·loquial.

Els motius per fer un encàrrec a una persona o una altra també han de ser meditats. Moltes vegades els comandaments actuen una mica per rutina i, certs temes, els encarreguen a una persona i d’altres, a una altra, o es tendeix a encarregar les tasques sempre a la persona que sap que ho farà sense protestar. Hi ha una sèrie de motivacions que ens poden guiar a l’hora de triar el destinatari de l’encàrrec:

MOTIVACIÓ DE LA TRIA DE LA PERSONA

FINALITAT DE L’ENCÀRREC PERSONA

Disposar de la millor capacitació Alta qualitat de la tasca
Augmentar la satisfacció professional Motivació del professional
Equitat en la distribució de les càrregues de treball Distribució de les tasques
Recordar l’autoritat derivada de la jerarquia Obediència
Desenvolupament del professional Aprenentatge

5.2. La delegació

La delegació és un encàrrec mitjançant el qual un comandament atorga autoritat a un col·laborador per tal que aquest pugui gestionar amb un cert grau de llibertat un projecte o una tasca.

Es delega tasca i autoritat, no es delega la responsabilitat.

Es poden delegar:

  • Àrees senceres de gestió específica, que no siguin les més generals de conducció de la unitat de treball.
  • Totes aquelles tasques i funcions en les quals s'esperen resultats concrets.
  • Problemes o assumptes que requereixen anàlisi, estudi o recomanacions per prendre una decisió.
  • Activitats que entren en el camp de treball dels membres de l'equip i les seves capacitats.

No s’ha de delegar:

  • La funció general de conducció de la unitat de treball: planificació i per tant l’establiment d’objectius generals i estratègies per aconseguir-los.
  • Problemes de clima dins la unitat de treball.
  • Capacitar i desenvolupar col·laboradors directes.
  • Revisió de l'actuació dels seus col·laboradors.
  • Assignacions específiques que un superior li ha fet directament.
  • Aquelles tasques per les quals no hi ha ningú suficientment qualificat.

Delegar, si es fa adequadament, pot comportar beneficis tant per al comandament com per a l'equip:

Per al comandament:

  • Li permet dedicar la seva atenció, el seu temps i la seva energia a les tasques importants, alleugerint-se d'aquelles que no són clau.
  • Millora la qualitat del treball.
  • Proporciona coneixement de la capacitat dels membres de l'equip.
  • Augmenta la motivació de l'equip.
  • Desenvolupa les habilitats de lideratge.

Per als membres de l'equip:

  • Desenvolupa habilitats i coneixements.
  • Augmenta la satisfacció i confiança.
  • Estimula el creixement.
  • Fomenta la iniciativa.
  • Proporciona reconeixement del treball realitzat.

Delegar és un instrument per augmentar l'eficàcia de l'equip i, en termes conductuals, la principal font de motivació. Però hi ha una qüestió que no pot obviar-se: la decisió d’a qui es delega una tasca determinada.

La tasca que cal delegar ha de ser en aquella persona de l'equip que per capacitat i motivació considerem la més adient. Escollir la persona requereix doncs un diagnòstic de la mateixa i també de la situació:

  • Quina és la persona més adequada per realitzar la tasca?
  • Que cal que aprengui abans d'assumir la tasca?
  • Quines pors, resistències presenta respecte a la delegació?
  • Quins canvis es produiran en el sistema si s’assignen tasques noves a determinada persona de l’equip?

Però el comandament també pot tenir pors a l’hora de delegar:

  • La por a quedar-se sense feina o sense activitat.
  • La por a perdre poder i control sobre l'equip.
  • La por a deixar de fer aquelles activitats que li agraden fer.
  • La por a que les tasques no es facin com les faria el comandament.

Finalment el comandament ha de seguir unes pautes sobre com delegar; delegar sempre comporta un risc. Per tant és molt important fer-ho cuidant-ne molt el procediment i no com una simple qüestió rutinària:

  • Explicar la importància i el context de la tasca que es delega. El seu sentit dins els plans més amplis.
  • Assegurar-se que s'ha entès. Demanar feedback de la persona que assumirà la tasca sobre per què s'ha de fer, i què es vol aconseguir.
  • Escoltar i tractar els impediments, suggeriments, les pors, etc. sense precipitar-se.
  • Donar al col·laborador llibertat d'acció en el «com fer» dins dels límits de què es disposi.
  • Fixar objectius quantificables.
  • Fixar dates de terminació o de revisió dels procés.
  • Delegar i investir d'autoritat per realitzar la tasca, permetent que prengui decisions sense consultar.
  • Deixar, tanmateix, oberta sempre la possibilitat de consulta o d’assessorament.
  • Donar reconeixement pel treball ben realitzat.
  • Assenyalar i permetre que el col·laborador accepti la seva responsabilitat pel treball mal realitzat.
  • Convertir-lo en un projecte atractiu, en un repte i indicar-li el benefici que ell n’obtindrà en termes de creixement professional.
  • Controlar el procés en els terminis acordats.

EXERCICI DE REFLEXIÓ

Pensi en una tasca o funció que podria delegar i prepari el procés:

Motius de la delegació ……………………………………………………………………………………………..

Criteris per a la tria de la persona …………………………………………………………………………………

Previsió de dificultats (en un mateix, en la persona triada o en la resta de l’equip) …………………………………………………………………………………………………………………..

Argumentari de la delegació (per què, què, restriccions, seguiment, etc.) …………………………..

5.3. El treball en equip

No hi ha treball en equip, tot i que moltes persones treballin en el mateix, si competeixen, eviten responsabilitats, deleguen tasques els uns als altres, arriben a acords per pressió o per imposició d'un superior jeràrquic.

Les noves tendències i, de forma especial, els canvis de valors en la nostra societat han impactat de ple en les organitzacions de tal manera que, avui dia, es fa difícil pensar en una forma de treballar en solitari.

Les actuals tendències en l'organització i en la gestió dels recursos humans s'orienten cap al màxim aprofitament de les capacitats de les persones integrades, perfectament, en els equips de treball.

Hi ha una sèrie d'indicadors que són significatius de l'existència del treball en equip. Sense pretendre ser exhaustius en la llista d'indicadors, podem considerar que estem davant d'un equip quan:

  • Els membres dels equips de treball comparteixen un objectiu comú. Es responsabilitzen del «treball de l'equip» entenent que és important per a tots els seus membres. Són capaços cada un d'ells de descriure el que l'equip té la intenció d'assolir, els seus objectius.
  • És detectable la confiança en la capacitat del grup. Un sentiment de respecte mutu que els permet compartir responsabilitats, ajudar-se els uns als altres i prendre iniciatives amb què afrontar els reptes. Tots els components del grup són conscients que la seva pertinença al mateix és una oportunitat de desenvolupar-se i de poder aprendre noves habilitats. Hi ha una sensació de poder personal a més del poder de grup.
  • Hi ha una comunicació oberta, i cada un dels membres del grup se sent lliure per poder expressar la seva opinió, els seus pensaments i sentiments sense cap temor (seguretat psicològica) que, sens dubte, afavoreix el consens pel que fa als objectius a curt i llarg termini i a la fixació de metes. Escoltar es considera tan important com parlar. Es valoren les diferències d'opinió i de perspectiva i es comprenen els mètodes per tractar els conflictes. Una de les característiques fonamentals que detectem en els equips és l'existència d'un procés de retroalimentació o feedback clar on s'avaluen les seves forces i debilitats com a membres de l'equip.
  • Una característica de tot equip és la flexibilitat, és a dir, es realitzen diferents tasques i funcions de manteniment segons es necessiten per part de qualsevol membre del grup. La responsabilitat del desenvolupament del grup i de lideratge es comparteix. L'equip té un funcionament fluid i obert tant a les opinions com en els sentiments. Els membres reconeixen el caràcter inevitable i el desig de canvi i d'adaptar-se a les condicions canviants.
  • En els equips que han desenvolupat estàndards d’alt rendiment, podem observar-hi com han desenvolupat mètodes eficaços per a la presa de decisions i la resolució de conflictes que generen resultats òptims i fomenten la participació i la creativitat. Els membres han desenvolupat fortes habilitats en el procés de funcionament en grup, així com de compliment de tasques.
  • El líder de l'equip, així com els altres membres, reconeixen de forma freqüent els èxits individuals i col·lectius celebrant els esdeveniments i fets. Els resultats de l'equip són apreciats per la resta de l'organització. Els membres se senten altament apreciats dins de l'equip.
  • Finalment, es mostren entusiasmats amb el treball de l'equip, i cada membre se sent orgullós de poder pertànyer a l'equip. Hi ha una sensació d'entusiasme pel que fa als èxits individuals i col·lectius, així com la forma en què els membres de l'equip funcionen junts.

El treball en equip suposa passar del “jo” al “nosaltres” i per això el comandament cal que vetlli perquè estiguin presents un seguit de requisits:

  • La cura de la comunicació: la comunicació és una eina fonamental per vehicular la interdependència necessària en el treball en equip. El líder d'un equip ha de generar un clima que propiciï una comunicació fluida, que permeti escoltar-se els uns als altres, permetent que aflorin els desacords i gestionar la diversitat de punts de vista.
  • Les condicions de la tasca: generar les condicions necessàries perquè l'equip es concentri en la tasca i emergeixi la creativitat individual i col·lectiva.
  • Els límits de l'equip: s'han de concretar bé les funcions de cada un dels integrants de l'equip, explicitar les normes de funcionament, qui exercirà la direcció i de quina manera, com es duran a terme les trobades de l'equip. S'han de respectar, a més, les funcions específiques de cada membre de l'equip.
  • Definir l'escenari: cal definir de forma precisa la situació, el problema o el tema sobre el qual s’ha de treballar, amb uns objectius clarament definits i amb unes fites assolibles.
  • Grau d'interès cap a l'objectiu: cal conèixer el grau d'interès i de motivació individual i col·lectiva cap a l'objectiu; això permet saber en quina mesura s'hi està d'acord i mobilitza l'energia cap a la seva adhesió i consecució.
  • Crear un espai participatiu: cal la interacció i la participació entre els integrants de l'equip. El treball en equip requereix que tota persona pugui expressar-se lliurement sense ser jutjada per la resta de col·legues; on tota idea (individual) passi a ser una idea de l'equip i que rebutjar-la no vol dir rebutjar la persona.
  • Fomentar el consens en la presa de decisions: la comunicació participativa ha d'afavorir maximitzar la informació per poder decidir i ha de permetre a l'equip prendre decisions més per argumentació que per votació.
  • Intercanvi de coneixements i destreses: cadascun dels membres d'un grup ha de poder mostrar els seus coneixements i les seves competències; per a això s'ha d'afavorir tant el temps com l'espai necessari perquè es doni un intercanvi poderós i emergeixi la disposició a la col·laboració.

5.4. Gestió del clima grupal

Encara que resulta difícil precisar una única definició o accepció del clima, hi ha un ampli consens entre els investigadors en considerar que el clima és la percepció col·lectiva i compartida de les realitats internes del grup. En aquesta definició, el clima és establert en termes de percepció dels membres de l'organització com a element clau per conèixer l'ambient de treball.

El clima es constitueix, llavors, com una eina de gestió del canvi per part dels comandaments així com per a la implementació i al desenvolupament de les estratègies organitzacionals.

En primer lloc, cal planejar-se el diagnòstic del clima que ens proporciona retroalimentació sobre els processos que afecten el comportament organitzacional i permet desenvolupar plans de millora orientats al canvi d'actituds i de conductes dels involucrats a través de la millora dels factors diagnosticats, amb el fi d'elevar els nivells de motivació i rendiment professional, fins i tot, algunes de les eines examinen les causes i permeten als enquestats plantejar les seves pròpies solucions.

Per tant, per entendre el clima d'una organització cal comprendre el comportament de les persones, l'estructura de l'organització i els processos que es desenvolupen en la mateixa, és a dir, per entendre bé el clima i poder realitzar un diagnòstic correcte serà necessari atendre múltiples variables.

Des del punt de vista de l'anàlisi i «mesurament del clima» hi ha fins a un total de tres estratègies identificades i valorades com efectives.

  1. Observació del comportament i desenvolupament del personal al seu càrrec.
  2. El mètode de l'entrevista directa.
  3. El mètode de l'enquesta a través de qüestionaris dissenyats per a aquesta mesura (és la més utilitzada).

Els dos primers mètodes d'anàlisi i de mesura del clima exigeixen una àmplia preparació tant en observació (participant o no) com en entrevista (oberta, tancada, estructurada, etc.). Potser per això, com hem assenyalat, l'eina de mesura més habitual és la del qüestionari preparat i dissenyat per mesurar clima.

Litwin i Stringer (1968) van ser els primers a plantejar que el clima organitzacional hauria de tenir en compte nou components: estructura, responsabilitat o autonomia en la presa de decisions, recompensa rebuda, el desafiament de les metes, les relacions i la cooperació entre els seus membres, els estàndards de productivitat, el maneig, el conflicte i la identificació amb l'organització. D'aquesta manera es pot arribar a tenir una visió ràpida i objectiva de les percepcions i sentiments que s'associen a determinades estructures i condicions de l'organització.

Algunes investigacions suposen que són quatre les àrees d'anàlisi a través d'aquest tipus de qüestionaris. Encara àmplies, els experts consideren que cal aprofundir en: lideratge, motivació, reciprocitat, participació i comunicació.

  1. Lideratge: aquesta dimensió exploraria els següents conceptes: direcció en general, orientació cap a l'excel·lència, estimulació per al treball en equip i resolució dels conflictes.
  2. Motivació: en aquesta dimensió, s’hi contemplarien els següents paràmetres d'anàlisi: realització personal, reconeixement personal, responsabilitat personal i adequació a les condicions de treball.
  3. Reciprocitat: estudia les categories: aplicació de la feina, cura del patrimoni de la institució, retribució, sentiment d'equitat.
  4. Participació: implica el grau de compromís de les persones amb la productivitat, la possibilitat que existeix de comptabilització d'interessos personals i organitzacionals, l'intercanvi i fluïdesa d'informació dins dels equips i grups i la implicació de les persones en els processos de canvi
  5. Comunicació: aquesta dimensió suposa l'exploració dels següents apartats: l'estimulació que existeix cap al desenvolupament organitzacional, els processos de retroalimentació i els estils de comunicació.

Un estudi de clima laboral és recomanable en situacions com:

  • Moments d'inestabilitat (reorganitzacions estructurals, canvis en la composició d’un equip, nou comandament).
  • Instauració d'una nova política o d'un nou responsable en l'organització.

No obstant això, és positiu realitzar-lo de forma periòdica per detectar problemes abans que s'aguditzin i s'enquistin.

5.5. El comandament com suport de l’equip

Dirigir un equip implica, en moltes ocasions, saber interpretar bé les necessitats de les persones que el formen per tal de facilitar al màxim la seva feina. El comandament fa l’encàrrec, però després ha d’ocupar-se que el seu equip el pugui fer en les millors condicions possibles.

En aquest terreny molts són els àmbits en els quals pot incidir un comandament, però de moment ens centrarem en tres grans qüestions:

CREAR LES CONDICIONS OPERATIVES PER AL FUNCIONAMENT ÒPTIM DE LA UNITAT

Una bona planificació i una organització eficients són el primer pas per facilitar la feina dels col·laboradors i de les col·laboradores. Ho podem resumir en el quadre següent:

FUNCIONS

ACTIVITATS

CLARIFICAR VERS ON HEM D’ANAR Llegir l’entorn.
Construcció d’una missió i visió compartides.
Planificació.
Escoltar l’organització i els stakeholders.
PREPARAR L’ORGANITZACIÓ Definir l’estructura i els processos adients.
Construir l’equip.
Vincles de confiança i de cooperació.
Delegació, empowerment, gestió de la discrepància i del conflicte.
Guanyar les complicitats necessàries.
SABER COM ANAR-HI Gestionar el canvi de l’organització.
Gestió de projectes.
Acompanyar la transició de les persones.

 

DONAR RECONEIXEMENT

A més de crear les condicions per a un bon funcionament, el comandament ha de reconèixer aquest quan es produeix. Donar reconeixement per la feina ben feta aporta avantatges:

  • Genera una bona relació emocional entre el comandament i el seu equip.
  • Dona visibilitat a l’esforç i la professionalitat.
  • Permet diferenciar les aportacions diferents dels diversos membres de l’equip.
  • Crea un clima en què el feedback negatiu serà millor acceptat (vegeu l’apartat corresponent).

El reconeixement, per ser eficaç, ha de considerar una sèrie d’aspectes:

  • Ha de ser sincer, no es pot donar reconeixement “d’ofici”.
  • Ha de ser clar i directe a la persona o les persones que l’han de rebre.
  • Pot referir-se a una actuació concreta del col·laborador o de la col·laboradora, però també a la seva actitud habitual.
  • En funció de l’impacte que volem tenir en la resta de l’equip, es pot fer en privat o en públic.
DESENVOLUPAR LES PERSONES

Finalment, el comandament cal que pensi en el futur, i en quin paper podran jugar els membres del seu equip. Aquesta qüestió ens porta al comandament com a impulsor del desenvolupament del potencial del seu equip com a conjunt i dels seus membres individualment. Els mètodes que té per fer-ho són molts: delegació, empowerment, encarregar projectes, rotació, actuar com a coach o mentor, a més dels més clàssics com la formació o l’ús de coach externs, per fer coaching individual o d’equip, etc.

En qualsevol cas, el comandament ha de visualitzar el futur de la seva unitat i els rols professionals que seran necessaris per assolir uns resultats excel·lents, que no han de ser exactament iguals als actuals, i identificar el potencial que tenen els membres del seu equip. Finalment triar els mètodes de desenvolupament que siguin més útils en cada cas.

Com diu un dels iniciadors del desenvolupament del coaching , “cal pensar en l’equip en termes de potencial, no de rendiment” (Whitmore, 2016, p. 25).

EXERCICI DE REFLEXIÓ

Pensi en els membres del seu equip, i en el seu equip en conjunt i faci el mapa de potencial i necessitats de desenvolupament seguint el quadre següent:

PERSONA

REPTES DE FUTUR

POTENCIAL QUE CAL DESENVOLUPAR

PLA DE DESENVOLUPAMENT

A      
B      
C      
X      
L’EQUIP
(en el seu conjunt)
     

 

5.6. Gestió de conflictes

En els equips de treball, com en qualsevol grup humà, poden aparèixer tensions, discrepàncies i finalment conflictes. El comandament, com a responsable de la dinàmica del seu equip és la primera persona que ha d’identificar el conflicte i intervenir. Només si el conflicte depassa les seves habilitats caldrà la intervenció d’algun expert extern (sigui un tècnic de recursos humans o de prevenció de riscos o un professional extern al propi ajuntament).

Hi ha dos tipus de conflicte al treball:

  • Relacional: que es produeix amb la percepció d'incompatibilitat sobre valors, actituds o comportaments entre dues o més persones o grups.
  • De tasca: que sorgeix del desacord sobre com fer la tasca, opinions diferents, etc.

Algunes investigacions suggereixen que el suport social ofert pels companys i superiors és un recurs clau per reduir els efectes negatius.

El conflicte i la satisfacció en el treball estan relacionats: alts nivells de conflicte relacional provoquen una baixa satisfacció en el treball, i la satisfacció en el treball augmenta quan el conflicte relacional es combina amb alts nivells de suport dels superiors. El paper del suport dels companys és més important en conflictes de tasca.

En el tema del conflicte podem aplicar la seqüència d’intervenció en temes sanitaris: primer prevenció; si aquesta falla, intervenció precoç i, si no hi ha més remei, intervenció en crisi.

El paper del cap, seguint aquesta lògica serà:

  • Prevenir el conflicte gestionant les relacions en l’equip, i amb l’entorn de la unitat de forma cooperativa i assertiva.
  • Identificar les situacions de discrepància que poden derivar vers un conflicte i intervenir en un rol que podríem qualificar de mediador, ajudant a que les dues parts implicades siguin capaces de definir el problema de la mateixa manera i també d’acordar possibles respostes enfront d’aquest problema.
  • Quan s’ha produït un conflicte en el si del seu equip, caldrà una intervenció més directa. A continuació veurem algunes recomanacions al respecte.

Hi ha cinc estils d’afrontament del conflicte (M. Benítez, F.J. Medina, L. Munduate, 2011):

  • Integració: cerca de nous punts de trobada en els quals les parts puguin satisfer els seus interessos en disputa.
  • Compromís: negociació.
  • Evitació del conflicte.
  • Servilisme: acceptació de la posició de l’altre.
  • Dominació: competir per tenir la raó.

El comandament ha de gestionar la situació tenint en compte que:

  • L'estratègia més efectiva és la combinació de diversos estils, i depèn del moment d’escalada del conflicte i de la reciprocitat en la resposta de l’altra part en relació amb la conducta emesa. Però en general la forma més eficaç és la combinació de comportaments cooperatius i competitius.
  • Alguns autors han destacat els possibles efectes positius del conflicte de tasca, però depèn molt de les condicions en les quals es desenvolupa i és fàcil que es desplaci vers un conflicte relacional si no hi ha suport del superior, habilitats grupals per gestionar les emocions, acceptació del desacord.
  • L’ús de canals virtuals per realitzar certes tasques fa que la comunicació sigui menys eficient i augmenta el risc de conflicte.
  • L’evitació és l’estil més exitós quan la intensitat és alta, la integració també és efectiva, però l’estil de compromís és inefectiu en conflictes personals.
  • Els estils integratius que busquen nous punts de trobada vàlids per a les dues parts són més eficaços que els estils evitatius, excepte quan el nivell de conflicte és elevat.
  • Els comportaments més eficaços són la resolució de problemes (analitzar la situació integrant els dos punts de vista) i l’acomodació (acceptació de punts de vista de l’altre) especialment quan el conflicte és de nivell alt.
  • També és eficaç l’ús de resolució de problemes i la confrontació directa (discutir obertament els punts de fricció), però l’ús de la confrontació directa sola és ineficaç.

EXERCICI DE REFLEXIÓ

Pensi en el seu equip i valori fins a quin punt els comportaments de la llista hi són presents habitualment. Aquests comportaments es poden considerar els propis d’un equip que fa una bona prevenció del conflicte

  1. Davant les dificultats busquem solucions, no culpables?
  2. Ens fem noves preguntes per ampliar el marc de possibles solucions?
  3. Ens escoltem sense interrompre, amb empatia i humilitat?
  4. Som capaços de discrepar amb respecte?
  5. Actuem amb transparència i consideració vers l’altre?
  6. Promovem, acceptem i integrem la crítica constructiva?
  7. No lluitem per “tenir la raó”?
  8. Aprenem de les discrepàncies?
  9. Les nostres actituds generen confiança i milloren el clima?
  10. Discutim sobre els fets i comportaments sense avaluar les persones?
  11. Som assertius i manifestem allò que ens molesta?
  12. Aprenem dels errors comesos?
  13. Veiem els matisos (no acceptem el blanc o negre)?
  14. Atenem el contingut profund de les queixes?
  15. Les nostres relacions es caracteritzen pel bon humor i per l’optimisme?

Aquest qüestionari és una versió simplificada de l’exercici núm. 7 del llibre El mapa del conflicto (Casado i Prat, 2014).

6. Gestionar

Funcions i rols de la funció dels llocs de comandament

6. Gestionar

6.1. Direcció de projectes

En la gestió cal sovint implementar nous processos o noves maneres de fer les tasques. En una situació així és recomanable utilitzar com a mètode la gestió de projectes, ja que permet aïllar la prova i avaluar-la abans d’incorporar-la a les tasques del dia a dia.

Un projecte és una seqüència d’accions que busquen una finalitat o un producte concrets, però, a diferència d’un procés establert, té aquest caire experimental, i una data d’inici i de finalització molt precises.

A l’hora de dissenyar un projecte cal tenir en compte els factors següents:

  • Determinar qui és l’usuari (per a qui ho fem?).
  • Definir la missió (propòsit i sentit del projecte).
  • Definir els objectius (què volem aconseguir).
  • Nomenar responsable/s.
  • Definir les accions clau, la seva seqüència i les etapes del procés (temporització).
  • Preveure limitacions: expectatives del grup d’interès.
  • Preveure els recursos necessaris (tècnics, humans, econòmics).
  • Definir els indicadors de seguiment.
  • Explicitar la visió final.

Si concretem el procés de planificació i d’execució d’un projecte, el podem resumir en el quadre següent:

FASE

OBJECTIU

PRODUCTE

Aclariment de l'encàrrec i definició de l'objectiu (validació). Acotar l'abast del projecte, amb un resultat SMART (específic, mesurable, assolible, amb un resultat clar i acotat en el temps). Una definició clara del projecte validada pel superior jeràrquic.
Comprendre profundament quines són les necessitats organitzatives que porten a prioritzar aquest projecte.
Estudi objectiu i descripció de la situació actual: recollida de dades i d’informació. Conèixer la situació actual, objectivar el punt de partida. Una anàlisi objectiva i compartida de la situació actual sobre la qual es pretén actuar.
Entrevistes als grups d’interès (recuperació i recollida d'informació i d’expectatives). Conèixer les opinions dels usuaris i stakeholders.
Recollir idees
Una anàlisi més completa i compartida de la situació actual sobre la qual es pretén actuar, i idees de millora.
Desenvolupament de propostes, solucions i pla d'acció. Proposar una millora del sistema o procés estudiat. Llistat de les propostes de millora: breu descripció, beneficis i impacte. Si es tracta d'un procés, nou dibuix del procés o nova proposta organitzativa.
Un pla d'acció amb calendari per a la seva implantació que tingui en compte les capacitats, els ritmes i els recursos disponibles.
Validació del projecte. Obtenir la validació de les propostes plantejades.
Disposar d'un sistema de monitorització d'aquestes mesures
Aprovar un document de planificació del projecte que ha d’incloure: resultats de les entrevistes i la recerca de dades, idees obtingudes en les visites de benchmarking.
Descripció del canvi plantejat: situació anterior i propostes de canvi.
Solucions que es proposen: breu explicació de les mateixes i beneficis que s'aconsegueixen.
Sistema d’indicadors d’economia, eficiència, eficàcia, efectivitat i excel·lència.
Responsable i equip de projecte.
Calendari d'implantació.
Implementació del projecte. Assolir els objectius del projecte. Avaluació del projecte i propostes de millora.

 

Per completar aquest apartat, resumirem les funcions que ha de desenvolupar el responsable del projecte, que en moltes ocasions serà el mateix comandament de la unitat:

  • Comunicar la importància del projecte per a l’organització.
  • Ser la «imatge» dels objectius i de la missió, i recordar-los sovint.
  • Fer d'enllaç entre el projecte i l'entorn.
  • Aconseguir recursos i complicitats.
  • Gestionar els diferents actors implicats.
  • Afrontar els imprevistos.
  • Donar suport constant als equips que gestionen el projecte.
  • Fer el seguiment permanent del projecte.
  • Decidir les modificacions necessàries per la viabilitat o millora del projecte.
  • Donar reconeixement per les fites aconseguides al llarg del procés.
  • Ajudar a fer la transició a les persones que mostren resistències.

6.2. La comunicació

La comunicació, en general, ha de donar-se en diferents sentits:

  • Comunicació descendent: s'origina en la direcció o el superior jeràrquic i transmet informació en sentit descendent per l'organigrama de l'organització. Comunica tant la visió, els objectius i l'estratègia global de l'organització, com les decisions o incidències ordinàries. Té l'efecte d'augmentar la motivació dels treballadors en fer-los partícips de les polítiques de l'organització i també reforça la identitat col·lectiva.
  • Comunicació ascendent: s'origina en els treballadors i es transmet en sentit ascendent per l'organigrama de l'organització. Té l'efecte de posar en coneixement de la direcció les inquietuds, els desitjos i les iniciatives dels treballadors reforçant la implicació del personal en els objectius de l'organització.
  • Comunicació lateral-diagonal: es produeix entre treballadors d'un mateix departament o dins de diferents departaments i té l'efecte de millorar el treball en equip, crear sinèrgies laborals i afavorir el transvasament d'informació.

Per poder parlar de comunicació, el flux d'informació en la comunicació interna ha de ser necessàriament bidireccional, si no, ens trobem davant d'una simple notificació.

És important que el canal escollit per emetre una informació estigui en sintonia amb la naturalesa de la informació i les necessitats del receptor.

A través dels canals emprats en la comunicació interna de l'organització, es pot parlar de comunicació formal i informal. La comunicació pot formar o no part de l'estructura i activitat de l'empresa, i en funció d'això s'estableix la següent classificació:

  • Comunicació formal: és aquella comunicació que es dona quan és la pròpia organització la que estableix els canals, les pautes, la direcció que ha de prendre la informació. Aquest tipus de comunicació es sol caracteritzar per seguir un protocol comunicatiu prèviament dissenyat, en funció de la necessitat i l'objectiu. Aquest tipus de comunicació s'empra principalment per transmetre informació de caràcter laboral, com ordres, pautes de treball, dates, etc. o institucional, com a estat pressupostari, cultura empresarial…
  • Comunicació informal: és aquella comunicació que sorgeix entre els membres de l'organització independentment dels protocols o de les estructures comunicatives oficials. Sol donar-se a través del boca-orella. Respon a una necessitat de comunicar-se, propiciant moltes vegades l’obtenció d’informació addicional per al desenvolupament de la tasca. Aquesta comunicació té un gran pes dins de l'organització i els llocs on se solen desenvolupar són els passadissos, les cafeteries o les sales de descans.

Cal parar atenció a aquesta informació ja que el contingut de la comunicació informal és de gran vàlua per al comandament per tal d’interpretar bé la situació del seu equip.

OBSTACLES A LA COMUNICACIÓ EFECTIVA

Algunes de les barreres en la comunicació a què ha d'enfrontar-se un comandament en el seu treball són les següents:

Obstacles organitzacionals

Hi ha tres tipus d’obstacles organitzacionals per a la comunicació: la jerarquia, l'autoritat i l'estatus. En els nivells alts de la jerarquia, en general els missatges són més amplis que en els nivells més baixos; han de ser expressats de forma molt més específica. Pel que fa a l'autoritat i l'estatus, poden crear barreres per a la comunicació lliure i oberta en percebre aquesta autoritat, de manera que una correcta utilització de la retroalimentació per part de la supervisió assegura que les informacions han estat compreses de forma correcta.

Obstacles interpersonals i de llenguatge

La comunicació d'un supervisor pot veure’s distorsionada per problemes interpersonals i de llenguatge.

Un important obstacle en la comunicació és la que prové d'una força de treball diversa, les diferències pel que fa a l'edat, al gènere, a la raça, l’educació, per posar alguns exemples, poden influir en una comunicació efectiva. L'ús de diferents estils lingüístics és també un obstacle per a l’enteniment en les comunicacions. Les comunicacions per canals electrònics, els e-mails, solen donar constància d'això, l'ús de majúscules o signes d'exclamació dona lloc a interpretacions diferents per part del receptor (enuig, irritabilitat…) que no necessàriament estan en la intenció de l'emissor.

Altres variables interpersonals que afecten la comunicació efectiva amb els col·laboradors poden ser també:

  • Diferències culturals.
  • Baixa capacitat per escoltar.
  • Missatges verbals i no-verbals contradictoris.
  • Manca de confiança.
  • Idees confuses.
  • Actituds negatives durant la comunicació.
  • Diferències en educació i capacitació.
  • Temps insuficient.
  • Supòsits.
  • Manca de retroalimentació.
  • Distraccions ambientals, soroll, interrupcions…
CONDICIONS PER OPTIMITZAR LES COMUNICACIONS AMB ELS COL·LABORADORS

Algunes condicions ajuden a millorar les comunicacions amb els col·laboradors. Tenir cura dels aspectes que a continuació es detallen ajudarà a aconseguir una millora en la consecució de les fites i dels objectius de l'equip.

  • Establiment d'un clima propici per a les comunicacions: no ens comuniquem en un espai buit, les comunicacions ocorren dins de la relació comandament-col·laborador o comandament-equip, on ja existeixen gran quantitat d'experiències prèvies, expectatives i actituds que influeixen en el significat que cada persona pugui assignar a la informació que es transmeti. L'ambient és de summa importància per a la comunicació. El tipus d'ambient que contribueix a una comunicació efectiva es caracteritza per un grau alt de confiança mútua i els esforços per minimitzar els obstacles d'estatus. Les millors comunicacions ocorren en ambients on emissors i receptors estan còmodes, que facilitin una disposició a comunicar-se amb franquesa sobre els aspectes del treball.
  • Selecció del canal de comunicació adequat: determinar el canal de comunicació que s’utilitzarà és important. La comunicació escrita és clarament desfavorable per a l'assoliment d'una comunicació efectiva en els casos en què la informació que volem transmetre és complexa, conté aspectes emocionals o quan necessitem informació sobre com s'ha interpretat la nostra informació i l'impacte del seu significat en el receptor.
  • Ús de la retroalimentació: la comunicació efectiva és un carrer de dos sentits; prendre la iniciativa i animar per obtenir retroalimentació dels col·laboradors facilitarà la comprensió no només de la correcta comprensió i les intencions de la informació enviada, sinó també ajuda a millorar comunicacions futures.

EXERCICI DE REFLEXIÓ

Reflexioni al voltant del seu estil de divulgació i recepció de la informació.

Llegeixi les següents frases i tanqui en un cercle les respostes que millor el caracteritzen.

Fins a quin grau…

Mai

Gairebé mai

De vegades

Gairebé sempre

Sempre

Dona a conèixer la seva posició en els assumptes 1 2 3 4 5
Dona reconeixements als col·laboradors 1 2 3 4 5
Ofereix una crítica constructiva als col·laboradors 1 2 3 4 5
Manté els/les col·laboradors/ores informats/ades sobre les coses que sap que estan succeint 1 2 3 4 5
Convida a la retroalimentació amb relació a la seva posició en un assumpte 1 2 3 4 5
Indica la seva disposició a explorar les diferències d'opinió 1 2 3 4 5
Dona a conèixer amb claredat les seves expectatives respecte als seus col·laboradors/al seu equip 1 2 3 4 5

 

Estil de divulgació i recepció comunicativa

Punts

Baix nivell de comunicació efectiva 7-14
Moderat nivell de comunicació efectiva 14-28
Alt nivell de comunicació efectiva 28-35

6.3. Com donar un bon feedback

Quan la pràctica del feedback està present en abundància en un grup, constitueix un poderós canal de comunicació que contribueix a crear un clima obert i estimular la participació i la cooperació.

En general, ens és més fàcil veure el que està malament en el nostre entorn que celebrar el que està bé, senzillament perquè, el que és bo, el donem per fet. Donar bon feedback no és tasca senzilla; per això cal prendre més consciència abans de donar segons quins missatges per aconseguir un major benefici per a tothom. El feedback que rebem d'altres persones ens permet observar-nos a nosaltres mateixos mentre estem en acció. És la millor manera d'obtenir una idea objectiva i clara de com estem fent les coses. Unes vegades el feedback ens ensenya com corregir el nostre comportament per millorar-lo i ser més efectius. Altres vegades el feedback ens confirma l'èxit de les nostres accions i contribueix poderosament a augmentar l'autoestima i confiança en nosaltres mateixos.

El feedback no és una crítica, parlem de coses que convé millorar. La crítica sol ser un instrument molt dolent per fer canviar de comportament una altra persona ja que o bé bloqueja o bé activa comportaments de rebel·lia i de frustració.

El feedback és donar informació que rebem de l'entorn. Pot ser de dues formes:

  1. Donar un feedback sobre reconeixements, èxits a una persona, equip, o bé obtenir-lo per part d’un altre interlocutor cap a nosaltres mateixos (usualment parlem d’aquest feedback com a positiu).
  2. Donar informació sobre aspectes o punts de millora. Igualment, la direcció pot ser cap a una altra persona o un equip, o bé cap a nosaltres mateixos, procedent d’altres interlocutors (normalment parlem d’aquest feedback com a negatiu).

Hi ha un seguit de condicions molt importants a l’hora de donar feedback si volem que l’impacte sigui constructiu i no menyspreï l’autoestima de la persona que el rebi. Tal i com ens indica Echevarría (2003) al seu llibre Ontología del lenguaje.

  1. Buscar el moment adequat: preparar l'entorn, el cos i l'emocionalitat. El lliurament de judicis o d’aspectes de millora o canvi sol ser una tasca delicada que té el risc d'afectar la sensibilitat de l'altre. És important avaluar si l'entorn (espai i temps) en el qual tindrem aquesta conversa és el millor per a tots dos interlocutors; cal tenir la seguretat que estiguem prou relaxats i amb una emocionalitat adequada per a la conversa que obrirem. El feedback requereix acord entre les parts. No és una bona opció donar feedback a qui no està en disposició de rebre’l.
  2. Crear context: crear un context adequat vol dir explicitar el propòsit de la conversa (per exemple, millorar la manera com treballem junts, contribuir a l'assoliment dels objectius que ens hem proposat, etc.).
  3. No etiquetar, ni personalitzar: mai donar feedback negatiu sobre la identitat (tu ets així o aixà). El que fem és enviar un atac i generarem ràbia o ressentiment en l'altra persona, la qual cosa pot desembocar en una discussió, o bé conduirà la persona a tancar-se davant del que se li diu i defensar-se.
  4. No generalitzar, ni exagerar: és convenient evitar exageracions i generalitzacions. Parlar sobre fets concrets i no sobre interpretacions. Procurar ser objectiu, parlar des de la situació i buscar fets observables concrets. Sinó l'altra persona pot entendre que és la nostra interpretació de la realitat. Compte amb les paraules sempre o mai. Amb elles generalitzem o maximitzem els fets.
  5. No adscriure intencions o motius: mesurem els altres per l'impacte que tenen les seves accions i no per la seva intenció. Quan adduïm intencions en les accions dels altres, estem interpretant i no sempre encertem. Deixem que sigui ell o ella qui parli de les seves intencions o motius, si ho estima necessari.
  6. Centrar-se en les accions que són objecte de feedback (al comportament) de l'altre: és important lliurar el fonament dels nostres judicis i referir-nos a aquestes accions, tenint sempre cura de no extrapolar la seva persona.
  7. Parlar de com aquestes accions afecten l’equip, la tasca, la pròpia persona que dona el feedback o els resultats: per altra banda és important responsabilitzar-se de les opinions o dels judicis que s’emeten i no culpabilitzar la persona que rebi el feedback de les conseqüències de les seves accions; potser no és prou conscient encara.
  8. No parlar en nom d'altres: parlar sols en nom d’un mateix.
  9. Indagar el punt de vista de l'altre: escoltar-lo. Durant tot el procés de lliurament de judicis és necessari indagar el punt de vista de l'altre i verificar si hi ha alguns factors que desconeixem que podrien alterar el nostre judici.
  10. Demanar canvis concrets en el comportament de l'altre: el propòsit de la retroalimentació no és desfogar-se o conversar simplement. És el canvi del comportament. És important, per tant, que ella conclogui amb compromisos sobre nous cursos d’acció. En ocasions poden proposar-se accions de millora o formular una pregunta oberta per trobar la solució.

Moltes organitzacions, a més del feedback en el dia a dia, formalitzen una reunió (o reunions) per tal de disposar d’un temps en el qual el cap i els membres del seu equip analitzen conjuntament el grau d’assoliment d’objectiu, el perfil de competències del col·laborador i s’acorden nous objectius i plans de desenvolupament professional. L'avaluació de l'acompliment té com a objectiu fonamental detectar i millorar la comunicació, el compromís i l’acompliment de treball dels membres d’un equip.

El mètode més utilitzat és l'entrevista de valoració de l'acompliment. Es basa en un procés relacional en el qual cap i col·laborador parlen conjuntament sobre les conductes i formes de treballar del col·laborador, es fa una valoració dels seus punts forts i de les àrees de millora i s’acorden nous reptes d'acompliment. En moltes organitzacions l’entrevista també serveix per detectar i planificar les necessitats de formació i desenvolupament del col·laborador.

El procediment consta de tres fases que es descriuen a continuació:

Preparació:

  • Avisar amb temps suficient el col·laborador per acordar l’entrevista.
  • Revisar el treball que ha realitzat en relació amb els objectius intentant evitar les opinions subjectives.

Analitzar:

  • Revisar els punts forts i les àrees de millora amb el col·laborador i els resultats aconseguits.
  • Indagar factors externs o interns que contribueixen o dificulten l’assoliment dels objectius.
  • Consensuar nous objectius i l’ajuda que necessitarà per assolir-los.

Seguiment:

  • Donar suport al que s’ha pactat acordant reunions periòdiques.
  • Donar reconeixement pels bons resultats.
  • Anàlisi dels incompliments.

6.4. Anàlisi i solució de problemes

Podem començar per demanar-nos què és un problema? La pregunta pot semblar retòrica perquè tots tenim problemes i els identifiquem, però no està de més reflexionar breument sobre la qüestió, perquè ens ajudarà a treure algunes conclusions que faciliten després l'anàlisi i la solució dels problemes. Una possible definició és la següent:

Un problema és una situació, passada o futura, que ens desagrada perquè no succeeix segons les nostres previsions i dificulta els nostres objectius.

La conseqüència més important d'aquest concepte de problema és que la definició que fem dels problemes té un component subjectiu, ja que depèn dels objectius de cada persona. Per exemple, un cap de setmana plujós serà un problema per a una persona que havia planificat descansar en el camp, però pot ser una benedicció per a l'agricultor preocupat per la sequera.

Per tant, la informació que gestionem quan analitzem els problemes ha de ser filtrada per evitar que la subjectivitat ens faci cometre errors d'apreciació i, el que és més greu, ens dugui a una presa de decisions equivocada.

La majoria dels problemes que succeeixen en les organitzacions són situacions complexes i davant les quals s'acostumen a cometre alguns errors:

  • Confondre el problema amb els seus símptomes.
  • Atribuir una única causa al problema.
  • Intentar acordar les solucions sense consensuar la definició del problema.

A continuació veurem alguns mètodes que ens permetran efectuar una anàlisi dels problemes amb majors garanties.

1. Anàlisi de la multicausalitat: diagrama d’Ishikawa

Kaoru Ishikawa va proposar aquest instrument en els anys 50 del segle xx i ha estat profusament utilitzat en els projectes de qualitat total. Les raons que expliquen el seu “èxit” són una excel·lent relació entre l'esforç que precisa i els resultats que ofereix, el propi plantejament que implica la recerca de diverses causes per al mateix problema i evita simplificacions perilloses, i la possibilitat de representar gràficament l'anàlisi.

El mètode consta de tres fases:

  • Identificació de les àrees de causes potencials: per exemple, davant un problema de defectes en una línia de producció, hi podem incloure la qualitat dels materials, el manteniment de les màquines, l'experiència dels operaris, els sistemes de supervisió, etc.
  • Anàlisi de les àrees, el que condueix a la identificació de subcauses.
  • Anàlisi del procés global a partir de les subcauses identificades.

El mètode permet ser representat gràficament en el conegut diagrama d’“espina de peix”:

2. Diferenciació de problemes i símptomes: els 5 “perquès” (P. Senge)

Una cosa són els problemes i una altra, els seus símptomes, és a dir, les manifestacions que produeixen, de la mateixa manera que una cosa és una grip i una altra, la febre. Com que el que percebem dels problemes són, precisament, els seus símptomes, en ocasions actuem amb precipitació i podem considerar que el símptoma és el problema. El risc és que pensem les solucions a partir d'un problema equivocat i, per tant, la seva eficàcia serà superficial, com quan prenem un antitèrmic per a la febre.

Cal tenir en compte, a més, que els mateixos símptomes poden procedir de problemes distints, i a l’inrevés, un problema pot provocar símptomes diferents.

En moltes ocasions confondre el problema i els símptomes du a solucions que signifiquen simplement “donar-li la volta” al problema: si està trencat, cal arreglar-lo; si és lent, cal anar més de pressa; si està molest, cal tranquil·litzar-lo. Massa fàcil per ser veritat. Vegem un exemple.

Han disminuït les inscripcions a bona part de les activitats formatives ofertades per l’ajuntament als seus treballadors. Si considerem la disminució com el problema, la solució òbvia és reduir l’oferta o canviar-la. Aquesta pot ser una bona solució a curt termini, però pot ser un antitèrmic: ens ofereix una reducció del malestar sense canviar el problema de fons que és la grip.

Què succeeix si considerem la disminució com un símptoma? Ens podem preguntar llavors: per què ha succeït la disminució? Imaginem que la resposta és que la raó és que moltes unitats van molt curtes de professionals i difícilment poden assistir a totes les sessions dels cursos (ara ens oblidarem que els problemes moltes vegades tenen més d'una causa). Per tant, el problema és de manca de temps, però, podem tornar a preguntar-nos per què la manca de temps es trasllada directament a la formació? Imaginem que la resposta és la poca consideració estratègica de la formació en la majoria d’unitats, que fa que enfront de les dificultats i urgències, la formació és una de les principals damnificades. En aquest cas, el problema real sembla que s'orienta a les consideracions més estratègiques i de cultura de l’organització. No seguirem amb la seqüència perquè, amb l'exemple, que resulta molt evident, només es pretén mostrar una forma molt simple d'indagar les causes dels incidents més enllà del que resulta aparent. En la majoria dels casos, abans de preguntar-nos el cinquè “perquè”, ja haurem donat amb el problema real i podrem començar a pensar com afrontar-lo.

3. Clarificar la subjectivitat

Ja es va comentar abans que la definició que fem dels problemes és en part subjectiva i el risc que això comporta. Per això és important identificar els criteris que utilitzem per definir el problema. Normalment definim una situació com problema quan:

  • Ens impedeix arribar als nostres objectius.
  • Frustra els nostres desitjos.
  • Agredeix els nostres principis o valors.

Per tant, la manera de clarificar la subjectivitat és preguntar-se:

  • Què esperava aconseguir?
  • Què m'agradaria aconseguir?
  • Com crec que cal fer les coses?

La mateixa seqüència es pot aplicar a totes les persones implicades en la definició del problema, ja que pot succeir que cadascuna defineixi el problema d’una manera diferent, i això cal explicitar-ho si no volem caure en un diàleg de sords.

4. Quan la solució és el problema (model del M.R.I. de Palo Alto)

En ocasions els problemes són conseqüència de “solucions” anteriors a altres problemes, i a més els nostres intents actuals de solució reforcen el problema. Vegem un exemple.

El responsable d'un equip creu que els seus col·laboradors no l’informen suficientment de les qüestions de la unitat. Aquest problema de falta d'informació, el “soluciona” establint unes normes molt clares quant a la informació que deu facilitar-se, el format que ha de fer-se servir, els terminis, etc. Davant d’aquesta normativa, l'equip se sent fiscalitzat amb la qual cosa compleix escrupolosament amb la normativa però es desentén de qualsevol altra informació que pogués ser d'interès. El responsable de la unitat percep que segueix havent-hi informacions que no li arriben a temps i amplia el protocol d'informació, amb la qual cosa l'equip se sent més fiscalitzat. Podríem projectar en el futur la situació fins a la ruptura del vincle de confiança necessari entre el cap i el seu equip.

Davant situacions en les quals les solucions utilitzades no només no arreglen el problema sinó que semblen empitjorar-lo, és prudent analitzar el possible cercle viciós que pot haver-se produït i no insistir en la tàctica de doblar la dosi d'una medicina ineficaç, fins i tot contraproduent:

5. Traducció de queixes en problemes

Una de les formes comunicatives mitjançant les quals es poden presentar els problemes és mitjançant la queixa. Una queixa és una formulació de malestar davant una situació, que atribueix la responsabilitat a terceres persones i demanda la solució a l'interlocutor, moltes vegades el cap immediat.

Una queixa ha de ser escoltada, però és poc operativa per buscar solucions perquè ofereix informació molt esbiaixada i la persona que la formula s’autoexclou tant de la gènesi del problema, com de la responsabilitat de la seva solució. La resposta davant la queixa ha d’orientar-se, per tant, a traduir-la en una definició operativa de problema, i a implicar la persona que la formula en la solució.

Per a això, seguint el model del M.R.I. de Palo Alto, pot ser d'utilitat traduir la queixa en una informació que ens concreti:

6. Problemes i conflictes

Finalment convé tenir present que els problemes són situacions, i és útil diferenciar-les dels conflictes, que són relacions. El abordatge dels conflictes ens du, per tant, al terreny de les relacions interpersonals, davant les quals l'anàlisi és insuficient si no va acompanyat d'habilitats de comunicació, d’escolta, de pacte, etc. En els conflictes interpersonals identificar “la veritat” i qui l'ostenta és un objectiu utòpic que deu ser substituït per l'acord i la cooperació. (Vegeu l’apartat sobre gestió del conflicte).

7. Avaluar i prendre decisions

Funcions i rols de la funció dels llocs de comandament

7. Avaluar i prendre decisions

7.1. Sistemes de control de gestió

El control de gestió és un procés mitjançant el qual l'organització s'assegura l'obtenció de recursos, i de l'ocupació eficaç i eficient d'aquests recursos en el compliment dels objectius organitzacionals.

Consisteix a mesurar els resultats previstos i comparar-los amb els reals per identificar les desviacions i corregir-les. Va unit a la planificació.

Perquè un sistema de control sigui eficaç ha de reunir certes característiques:

  1. Els sistemes de control han d'enfocar-se en els factors crucials que influeixen en la capacitat tant de l'individu com de l'organització per aconseguir els seus objectius.
  2. Els controls han de ser oportuns en el temps. Els retards en la generació, recollida o difusió de la informació poden perllongar l'ocurrència i l'abast de les desviacions.
  3. Els controls han de ser apropiats a cada situació, i han de tenir beneficis més grans que els costos que generen.
  4. Els controls han de proporcionar informació sobre les operacions, els processos i les persones, amb claredat i quantitat suficients, perquè qui supervisa pugui fer comparacions significatives.
  5. Els controls han de ser acceptats per les persones a les quals afecten. Han de comunicar clarament a aquells que tenen la responsabilitat d'aplicar-los i als que estan regits per ells.

Les funcions bàsiques del procés de control són:

  • La fixació d'estàndards d'actuació.
  • La comprovació dels resultats reals, davant els estàndards fixats.
  • La presa de decisions correctes quan els resultats reals no satisfan els estàndards.
  • La posada en marxa d'una acció correctora.
INDICADORS DE CONTROL DE GESTIÓ

Un indicador és una relació entre variables (quantitatives o qualitatives) que permet observar la situació i les tendències de canvi generades en l'objecte o el fenomen observat, respecte a objectius i metes previstos i influències esperades.

Hi ha diferents tipus d’indicadors:

  • Eficàcia: relacionats amb aspectes externs (usuaris dels serveis). Són indicadors sobre el grau d’acompliment dels objectius. Un indicador d’eficàcia és, per tant, una mesura del grau d’assoliment dels objectius fixats en els programes d'actuació, o dels objectius inclosos tàcitament o explícita en la seva missió. És a dir, comparant els resultats reals amb els previstos, independentment dels mitjans utilitzats. Exemples prou coneguts poden ser el nombre d’expedients tramitats en relació amb l’objectiu, els terminis de resposta a les peticions de la ciutadania o el percentatge de població que utilitza un determinat servei.
  • Eficiència: relacionats amb aspectes interns. Són millors o pitjors que alguna cosa (relatius). Un indicador d’eficiència ens dona informació relativa als serveis prestats (outputs) en relació amb els recursos emprats a aquest efecte (inputs). Així, una actuació eficient es definiria com aquella que amb uns recursos determinats obté el màxim resultat possible, o la que amb uns recursos mínims manté la qualitat i quantitat adequades d'un determinat servei. Exemples habituals poden ser el cost per alumne en una llar d’infants o el nombre d’hores necessàries per executar un programa determinat.
  • Efectivitat: L'efectivitat mesura l'impacte final de l'actuació sobre el total de la població involucrada. Raó per la qual, a aquests indicadors, se'ls denomina també indicadors d'impacte. S'ha de procurar maximitzar el valor efectivament creat, minimitzant els recursos utilitzats per aconseguir-ho.

En l'actualitat trobem nombrosos models i propostes encaminades a l'avaluació de la gestió.

Destacarem, per la seva àmplia utilització en organitzacions empresarials, públiques i no governamentals, dos d'ells.

El MODEL EFQM (European Foundation for Quality Management)

Es tracta d'un model no normatiu; el concepte fonamental és l'autoavaluació basada en una anàlisi detallada del funcionament del sistema de gestió de l'organització usant com a guia els criteris del model. La utilització sistemàtica i periòdica del model permet l'establiment de plans de millora basats en fets objectius i la consecució d'una visió comuna sobre les metes per aconseguir i les eines que cal utilitzar.

El model EFQM es desenvolupa basant-se en 8 conceptes fonamentals:

  1. Orientació cap al resultat.
  2. Orientació al client.
  3. Lideratge i coherència en els objectius.
  4. Gestió per processos i fets.
  5. Desenvolupament i implicació de les persones.
  6. Aprenentatge, innovació i millora continus.
  7. Desenvolupament d’aliances.
  8. Responsabilitat corporativa social.

Està estructurat en 9 criteris que s’han d’avaluar, diferenciant clarament dues parts: el grup format pels anomenats agents facilitadors i el grup de resultats. A la vegada, se’ls fixa un pes en punts, segons la importància que se’ls dona. El màxim de punts que es pot aconseguir són 1.000 punts, que seria el cas hipotètic d’una organització excel·lent segons aquest model.

Per saber-ne més, podeu consultar http://www.tinet.cat/portal/uploads/el_model_efqm_d_excel.lencia.pdf

QUADRE DE COMANDAMENT INTEGRAL

El quadre de comandament integral (QCI) és una eina de gestió molt útil per mesurar l'evolució de l'activitat d'una organització, els seus objectius estratègics i els seus resultats. A través dels seus indicadors de control, financers i no-financers, s'obté informació periòdica per a un millor seguiment en el compliment dels objectius establerts prèviament, i una visió clara del desenvolupament de l'estratègia.

El quadre de comandament integral avalua la gestió a través de quatre perspectives: finances, clients, processos interns, innovació-aprenentatge.

  1. La perspectiva financera: implica introduir indicadors per obtenir dades sobre el grau de viabilitat econòmica dels serveis municipals, fonts de finançament i sistemes de gestió pressupostària.
  2. La perspectiva dels clients: els clients són els protagonistes; a l’Administració pública es tracta de la ciutadania, de la qual cal conèixer les necessitats i els nivells de satisfacció amb els serveis oferts.
  3. La perspectiva de processos interns: les mesures des d'aquesta perspectiva faciliten una valuosa informació sobre el grau en què les diferents àrees de servei es desenvolupen correctament. Indicadors en processos d'innovació, de qualitat o productivitat poden resultar clau, per la seva repercussió en altres àrees.
  4. Perspectiva d'aprenentatge i de creixement: es refereix als recursos que més importen a la creació de valor: les persones i la tecnologia. Incideix sobre la importància que té el concepte d'aprenentatge per sobre del que és en si la formació tradicional. Els mentors i tutors en l'organització juguen un paper rellevant, igual que l'actitud i una comunicació fluida entre els empleats.

Per treballar amb un quadre de comandament integral, cal transformar els objectius en diversos indicadors de gestió també anomenats KPI, acrònim format per les inicials dels termes Key Performance Indicator. La traducció vàlida en català d'aquest terme és: “indicador clau d'acompliment o indicadors de gestió”.

Els indicadors de gestió serveixen per mesurar el compliment dels objectius estratègics. És important no superar els 2-3 indicadors (KPI) per cada objectiu.

Un exemple gràfic d’un quadre de comandament podria ser:

Podeu consultar documentació àmplia sobre el model de quadre de comandament integral al següent enllaç:

http://formadiba.diba.cat/web/sites/default/files/public_resources/continguts/028QCID_cas2_01/recursos/descargas/ca/cu5_ca2_001.pdf

7.2. El procés de presa de decisions

El procés de presa de decisions significa el pas a l'acció per assolir els nostres objectius, o per corregir o millorar una situació. Comença, doncs, per la identificació i definició dels objectius o del problema segons els casos.

Hem de decidir, per exemple, a qui deleguem una tasca entre els membres de l’equip. El procés de presa de decisions consistirà en l’avaluació dels diferents candidats i la tria d’un d’ells. En el cas d’una decisió que busca solucionar un problema és la fase prèvia necessària per a la definició del nostre pla d’acció. No insistirem en aquesta fase que ja hem tractat en un apartat anterior.

Una qüestió important que cal considerar és que, de forma natural, tendim a prendre decisions seguint un cert “estil” perquè sorgeixen de processos molt naturals en nosaltres que no ens parem a pensar. Així tots coneixem persones molt reflexives que busquen molta informació per decidir, d’altres són molt intuïtives i, a una tercera, li costa molt decidir ja que li preocupa molt no encertar la decisió.

Per millorar la qualitat de les nostres decisions és útil seguir uns passos que ens recorden alguns aspectes que cal no obviar, encara que en ocasions, per la urgència del tema, haurem d’apel·lar a la nostra experiència, intuïció i al nostre sentit comú com a millors consellers.

A continuació descriurem les etapes del procés.

1. Dialogar amb la definició del problema

Una vegada tenim definit el problema, hem d’analitzar aquesta definició des del punt de vista operatiu. Recordem que la definició del problema condicionarà la nostra decisió i, per tant, sense modificar el contingut de la definició, podem aprofitar-la de forma que ens faciliti la intervenció correctora.

En aquest sentit podem preguntar-nos una sèrie de qüestions:

  • Quina és la informació necessària per a la decisió?
  • Quin grau d'acord pot preveure's sobre aquesta definició del problema? (Stakeholders).
  • Quines oportunitats m'ofereix el problema?
  • Quins supòsits estic donant per inamovibles amb la definició?

Reflexionar sobre aquestes qüestions ens ofereix una panoràmica més àmplia sobre les opcions de decisió i sobre la informació concreta que ha d’obtenir-se per optimitzar el procés. Per altra banda, ens protegeix d'un risc que, encara que sembli absurd, de vegades succeeix: la decisió està en certa forma desvinculada del problema. En efecte, amb més freqüència de la desitjable en el dia a dia professional, s'acaba per operar amb descripcions estereotipades dels problemes i de les decisions preconcebudes sobre aquests.

2. Definir els objectius

La solució del problema no és simplement “donar-li la volta” a la situació, sinó que normalment existiran diverses opcions de correcció, i tan important és saber el que no ens agrada com tenir clar on volem arribar.

Clarificar els nostres objectius ens ofereix el següent:

  • Criteris per escollir una decisió o altra.
  • Ens ajuda a identificar quina informació necessitem.
  • Ens permet distingir distints nivells de profunditat i d’abast entre les decisions possibles.
  • Ens ajuda a ser realistes.
  • Permet diferenciar objectius de desitjos.
  • Definir els resultats òptims i els acceptables.
  • Definir el risc assumible.
  • Adonar-nos que, en moltes ocasions, davant situacions complexes, hi ha més d'una resposta possible i “solucions” alternatives.
3. Identificació d'alternatives

Ja sabem el problema i els nostres objectius; ara ha arribat el moment de generar les alternatives que podem definir per aconseguir els objectius. De la mateixa manera que hem dit que darrere d'un problema poden amagar-se moltes causes, i que podem tenir més d'un objectiu per aconseguir l'escenari desitjat, també hem de recordar que, la majoria de les vegades, tindrem més d'una alternativa de solució.

Disposar de diverses alternatives pot complicar les coses, perquè haurem de triar, però, per altra banda, ens augmenta el ventall d'opcions per intervenir. En altres paraules, ens permet veure diversos camins per aconseguir els nostres objectius.

Per triar una alternativa hem de fer el següent:

  • Analitzar la informació disponible de cadascuna d'elles.
  • Analitzar les limitacions que ens imposa cadascuna.
  • Avaluar el diferent grau d'ambició que ens permet cadascuna.
  • Situar-nos en el futur per valorar els resultats i les conseqüències esperables de cadascuna.
  • Analitzar l'impacte (positiu o negatiu) que tenen en els actors afectats.
4. Seguiment de la decisió

Una vegada presa la decisió, i en funció dels objectius i punts crítics previstos, haurem d’avaluar els seus resultats. Si els resultats no són els esperats, o apareixen dificultats que no havíem previst, no ens podem limitar a l'acceptació de la responsabilitat de la decisió, sinó que disposarem de molta informació per comprendre el que ha passat, veure si algunes de les alternatives rebutjades ara es veuen més útils i, en qualsevol cas, aprofitar l'aprenentatge que suposa un procés de decisió.

El procés de presa de decisions que acabem de descriure és un model racional i molt pautat, però que, en el món real, no sempre s’hi pot aplicar en tot el seu detall, ja que pressuposa una racionalitat perfecta en la persona que decideix i que tots els entorns de decisió són iguals. Veurem que les dues suposicions són falses.

La confiança cega en la nostra capacitat racional queda qüestionada per la investigació psicològica, en concret per l’existència del que els experts anomenen biaixos cognitius.

La presa de decisions en situacions complexes i amb alts graus d’incertesa dificulta processar la informació de forma “algorítmica” (lògica) i l’alternativa de què disposem són els “mètodes heurístics”, simplificacions de la informació basades en la intuïció, les suposicions, l’experiència passada, etc. Aquests mètodes són útils enfront d’una informació que no podem integrar, però augmenten el risc d’error en les decisions.

Tot plegat pot semblar molt abstracte, però, si veiem alguns exemples de biaixos, de ben segur que ens hi podem reconèixer:

  • Ancoratge i ajustament: la persona fa una estimació a partir d’un valor inicial (ancoratge), que progressivament ajusta quan obté informació addicional, amb la qual cosa freqüentment la valoració inicial (dades, expectatives) té una influència desproporcionada sobre l’anàlisi i provoca errors dels quals no ens adonem. És el cas de la nostra opinió d’una pel·lícula un cop vista que en bona mesura depèn de les expectatives amb les quals hem entrat al cinema: “doncs no n´hi ha per tant”.
  • Biaix retrospectiu: en valorar determinats fets passats, la persona no pot abstreure's de les conseqüències dels mateixos, de manera que tendeix a considerar, a partir del coneixement de les conseqüències de l’acció, que aquestes eren previsibles des de bon començament. Quantes vegades hem sentit dir “això es veia venir, ja ho deia jo”.
  • Biaix de confirmació: és la tendència a filtrar una informació de manera que, de forma inconscient, sobrevalora les proves i els arguments que confirmen la pròpia opinió, i menysté les que la contradiuen. Quan ens hem format una opinió d’una persona, ens costa acceptar comportaments que siguin contradictoris amb aquella: m’estranya molt que en Joan fes això, no és el seu estil (en absència d’informació sobre el que ha passat).
  • Biaix de grup: valorem de forma injustificadament homogènia les actituds, accions i opinions de les persones que pertanyen al mateix grup, sense discriminar les diferències individuals. Segur que també hem sentit comentaris com “no cal que m’ho expliquis, si treballa a… segur que va a la seva”.

La presa de decisions racional pressuposa que podem disposar de la informació necessària i que aquesta pot ser analitzada. Però sabem que hi ha entorns o moments en què la informació és difícil d’aconseguir, o la situació canvia molt ràpidament, o en els quals la resposta tècnica correcta no està clara. A partir d’aquestes realitats cal tenir present que no es pot decidir igual en tots el casos.

Snowden i Boone (2007) han proposat un model que clarifica aquesta qüestió:

Com veiem, el procés de presa de decisions que hem descrit correspon al d’entorns complicats en la terminologia d’aquests autors, però resulta massa redundant per a situacions simples, en què un protocol pot ser una bona idea, i impossible d’aplicar en entorns complexos (VICA) en els quals l’anàlisi es mostra impotent amb els volums d’informació, de canvi i d’incertesa que envolten la decisió, i on es recomana decidir a partir de l’experimentació i sempre amb decisions alternatives preparades. Per descomptat, en moments caòtics, la resposta ràpida per posar una mica d’ordre és preferible a la lentitud dels procés analític en què la decisió pot fer tard.

7.3. Implicacions emocionals en el procés de presa de decisions

Fins ara hem vist el procés de presa de decisions que s’ha d’adaptar al context en el qual es produeix i en el qual hem de relativitzar la nostra fiabilitat cognitiva. Ara veurem, a més, que les emocions no són alienes a les decisions. De fet, la recent investigació basada en neuroimatges ens informa que en molts casos les decisions es prenen primer en les zones cerebrals més “emocionals” i després són argumentades per les zones més analítiques i racionals.

Dit d’una altra forma, la decisió és emocional i la justificació, racional.

Això pot ser un cop molt dur a la nostra fe en la racionalitat, però, si pensem en algunes situacions del dia a dia, veurem que no és tan estrany. Pensem, per exemple, en la confiança que sentim per col·laborar amb una persona que acabem de conèixer i ens ha causat mala impressió encara que les informacions que tenim d’ella siguin favorables, o la diferència de decidir tirar endavant un projecte, o no, segons sentim il·lusió o indiferència sobre el projecte, en igualtat de dades objectives sobre el mateix.

La fe en la racionalitat s’ha fonamentat en una descripció molt simplificada del procés de resposta dels éssers humans enfront d’un estímul:

Per descomptat que s’acceptava que, en situacions molt carregades emocionalment, la decisió quedava contaminada i, per tant, era millor esperar a decidir amb “el cap fred”. És cert que amb el cap calent no es pot decidir temes molt seriosos, però també ho és que és molt difícil decidir amb el cap fred del tot, ja que en el procés de decisió és impossible separar la racionalitat de l’emocionalitat i altres components com són la percepció, les creences, els valors, la intuïció o l’experiència prèvia en situacions similars. L’esquema anterior en realitat és:

Les emocions són individuals, però poden integrar-se en un clima emocional grupal. Aquest clima emocional té un valor predictiu sobre la conducta grupal i sobre la presa de decisions (Tran, Páez i Sánchez, 2012) . Així, climes d’esperança, interès o de sorpresa prediuen millors decisions i, a l’altre extrem, climes d’enveja, de menyspreu o ràbia són un predictor de decisions grupals deficients.

La conclusió és que tant a títol individual com grupal és important que prenguem consciència de quines emocions, creences i valors estan acompanyant les nostres decisions i, si s’escau, revisar el procés, exactament igual que si en el model clàssic descobrim que la nostra informació és insuficient o equivocada.

Bibliografia

Funcions i rols de la funció dels llocs de comandament

Bibliografia

Sobre el rol:

ACUÑA, E.; SANFUENTES, M. (2009) Coaching: análisis del rol organizacional. Santiago de Xile: Universitaria.

NEWTON, J.; LONG, S.; SIEVERS, B. (2006) Coaching in Depth: The Organizational Role Analysis Approach. Londres: Karnac.


Sobre planificació:

BLANCHARD, K.; O'CONNOR, M. (1997) Dirección por valores. Barcelona: Gestión 2000.

BRUGUÉ, Q. (coord.) (2005) Democratitzar l’administració. Lideratge i institucions públiques deliberatives. Barcelona: Editorial Mediterrània i Fundació Catalunya Segle XXI.

GARCÍA, S.; DOLAN, S. (1997) La dirección por valores: el cambio más allá de la dirección por objetivos. Madrid: McGraw-Hill-IESE.

GARCÍA, S. (2011) Dirección por Valores. Barcelona: Institut de Formació Contínua. Fundació IL3.

PARÉS, M.; CASTELLÀ, C.; SUBIRATS, J. (2014) Nous lideratges en moments de canvi. Barcelona: Fundació Jaume Bofill i Institut de Govern i Polítiques Públiques.


Sobre la funció d’organització:

BRUNET ICART, I.; VIDAL SUÑÉ, A. (2004) Empresa y recursos organizativos. Madrid: Ediciones Pirámide.


Sobre les necessitats de coordinació:

MALONE, T. (2005) El futuro del trabajo. Barcelona: Gestión 2000.


Sobre el funcionament de les xarxes:

SOLÉ, R. (2009) Xarxes complexes. Del genoma a Internet. Barcelona: Empúries.

TAPSCOTT, D.; WILLIAMS, A.D. (2009) Wikinomics. La nueva economía de las multitudes inteligentes. Barcelona: Paidós.


Sobre treball en equip:

GOBERNA, R. (2001) Aprender a liderar equipos. Barcelona: Paidós Ibérica.

KATZENBACH, J.R.; SMITH, D.K. (1996) Sabiduría de los equipos. Madrid: Díaz de Santos.

PIQUERAS, C.; AROLA, E. (2014) Coaching de equipos. Barcelona: Profit Editorial.


Sobre el clima organitzacional:

LITWIN, G.H.; STRINGER, R.A. (1968) Motivation and organizational climate. Boston:Harvard Business School Press.

SILVA, M. (1996) El clima en las organizaciones. Teoría, método e intervención. Barcelona: EUB.

VERGARA, S. (2017) Construir inteligencia colectiva en la organización: una nueva manera de entender y gestionar el clima laboral para alinear el bienestar de las personas con la gestión de la empresa. Santiago de Xile: Ediciones Universidad Católica de Chile.


Sobre desenvolupament:

WHITMORE, J. (2016) Coaching. El método para mejorar el rendimiento de las personas. Barcelona: Paidós.


Sobre gestió del conflicte:

CASADO, L.; PRAT, T. (2014) El mapa del conflicto. Prevenir y afrontar los conflictos. Barcelona: Profit Editorial.

“El estudio del conflicto en los equipos de trabajo. Una visión de las contribuciones científicas realizadas en España”, Papeles del Psicólogo. Vol. 32, núm. 1, pp. 69-81. Es pot consultar l’article sencer a http://www.papelesdelpsicologo.es/pdf/1920.pdf.


Sobre gestió de projectes:

BARCELÓ, M.; GUILLOT, S. (2013) Gestión de proyectos complejos. Madrid: Ediciones Pirámide.


Sobre comunicació i feedback:

ECHEVARRÍA, R. (2003) Ontología del lenguaje. Santiago de Xile: J.C. Sáez Editor.


Sobre anàlisi de problemes i presa de decisions:

GAN, F.; TRIGINÉ, J. (2012) Análisis de problemas y toma de decisiones. Madrid: Díaz de Santos.

HAMMOND, J.S.; KEENEY, R.L.; RAIFFA, H. (2000) Decisiones inteligentes. Guía práctica para tomar buenas decisiones. Barcelona: Gestión 2000.

JAULI, I.; REIG, E.; SOTO, E. (2002) Toma de decisiones y control emocional. Mèxic: Cecsa.

SNOWDEN, D.J.; BOONE, M.E. (2007) “A Leader’s Framework for Decision Making”, Harvard Business Review, novembre.

TRAN, V.; PÁEZ, D.; SÁNCHEZ, F. (2012) “Emotions and Decision-making Processes in Management Teams: A collective Level Analysis”. Revista de Psicología del Trabajo y de las Organizaciones. Vol. 28, núm. 1, abril.