La imatge corporativa és el resultat dels estímuls projectats des de l'Administració municipal mitjançant els serveis adreçats a la ciutadania. Aquest manual vol donar els coneixements necessaris sobre la imatge corporativa, ja que aquesta té una relació directa amb la qualitat en l'atenció i del servei. Un servei de qualitat és sinònim d'imatge positiva.
Aquest manual té com a objectiu acompanyar el/la participant en l’acció formativa al llarg d’un procés de reflexió sobre les pròpies actituds i per a l’adquisició de coneixements i pràctica d’habilitats. El tema de fons és la imatge corporativa en l’atenció a la ciutadania, en la qual el participant contribueix decisivament durant la seva jornada laboral. El manual pretén fomentar un esperit crític, de manera que pugui detectar aspectes positius ja existents en la seva pràctica professional i d’altres de millora, tant individualment com col·lectivament, del servei a què pertany.
Les empreses públiques necessiten, avui dia i més que mai, respondre a les demandes d’una societat canviant. Òbviament, l’Administració pública és part d’aquesta societat i hi té un paper primordial en la provisió de serveis a la ciutadania.
Els nous reptes exigeixen aprofundir en la qualitat dels processos de treball que facilitin els serveis públics, així com l’oportunitat de creixement en la qualitat personal dels treballadors públics perquè aquesta qualitat, finalment, es cristal·litzi en l’excel·lència professional.
Probablement, la imatge que la ciutadania té actualment de l’Administració local és fruit dels serveis que s’han ofert fins ara. Aquesta imatge s’ha fonamentat en les actuacions que el ciutadà ha jutjat a partir de la qualitat del servei que ha rebut a canvi dels impostos pagats. També som coneixedors que el judici de la ciutadania ha pogut ser més o menys parcial; en alguns casos, just i, en altres, injust i, possiblement, basat en un coneixement limitat de les causes que hi ha darrere de les respostes que els treballadors locals donen a les seves demandes.
Un dels processos de treball crítics és l’atenció a la ciutadania. De fet, atendre una persona és la manera en què l’Administració local es fa present. Les conductes professionals són la projecció evident d’allò que l’Administració vol transmetre. Els treballadors que atenen la ciutadania representen la cara i la veu i, per tant, la imatge del que l’Administració és. La manera en què acollim i escoltem el que la ciutadania desitja, les respostes que podem donar, el to que utilitzem mereixen, entre altres coses, la màxima cura perquè pugui dir que s’ha sentit atesa.
Saber que la perfecció és impossible d’assolir no ha de ser obstacle per animar-nos a veure que la imatge corporativa de l’Administració es crea cada dia i en cada petit moment, en el qual les persones posem el millor de nosaltres mateixes en el que fem. A més, l’activitat professional ens posa en relació amb altres companys, amb qui treballem i amb qui, col·laborant, podem realitzar millores en el que fem i, potser, fins i tot, gaudir del temps de treball.
Finalment, el que les persones volem és comprovar que la nostra presència professional és útil a la societat, localment, i que ens identifica com a éssers humans universalment.
La persona que treballa en l’Administració pública, mitjançant les seves conductes, és portadora d’un codi ètic, d’uns valors que han de coincidir amb els valors de la ciutadania perquè, d’aquesta manera, valori que l’Administració existeix per garantir tota una sèrie de principis, com ara: la igualtat de drets i d’obligacions per a tothom, el benestar social, l’accessibilitat als serveis i la transparència en la informació, entre d’altres.
La família Garcia, fins ara veïns de l’Eixample barceloní, s’ha de traslladar a viure a la nostra població situada a la província de Barcelona. Des que van decidir traslladar-se fins ara, han hagut de fer diverses gestions relacionades amb l’habitatge i l’escolarització de les nenes. Durant aquest període de temps, han tingut l’oportunitat de conèixer millor la població i els serveis que hi ha al seu abast. Entre d’altres, han visitat l’Oficina Municipal d’Atenció a la Ciutadania i l’escola pública per gestionar alguns aspectes: l’empadronament, la matriculació de les nenes a l’escola i la inscripció de la família per fer diverses activitats esportives al poliesportiu municipal.
Des de l’ajuntament, estem interessats a donar el màxim de qualitat als nouvinguts al municipi i transmetre una imatge positiva dels serveis municipals.
Per aquest motiu, ens fem les preguntes següents:
“La imatge institucional és la interpretació que la societat o cadascun dels sectors o col·lectius fa o construeix de manera intencional o espontània” (Chaves, 2008, pàgina 28).
El Diccionari de l’Enciclopèdia Catalana conté diverses definicions de la paraula "imatge", entre d’altres: “Cosa que en representa exactament una altra”. “Representació interna d’un objecte extern”. “Representació d’una experiència perceptiva prèvia, en absència de l’estimulació sensorial corresponent”.
Per parlar tècnicament d’imatge, cal abordar el concepte d’imatge mental, de la qual podem tenir diverses interpretacions:
Així, la ciutadania té una imatge de l’Administració local basada en:
Tot plegat li fa tenir una opinió o un judici respecte a allò que observa en el contacte amb l’Administració local i condiciona el que n’espera, així com la seva actitud de cara a esdeveniments futurs.
D’altra banda, la imatge mental és el producte del procés de percepció resultant de:
Per exemple, el nombre de vegades que un ciutadà està en contacte amb diferents serveis del seu ajuntament.
Per exemple, l’impacte que té en el ciutadà la manera en què se li adreça un/a treballador/a públic/a en un moment de dificultat personal.
La imatge pot durar més o menys, segons la intensitat de l’impacte en l’individu. L’impacte depèn de les motivacions de la persona al voltant d’allò que ha percebut. De fet, els éssers humans percebem moltes imatges contínuament, però solament en som conscients d’una mínima part; després, retenim les que estan més connectades amb les nostres motivacions. En conseqüència, les imatges més impactants seran les que més perduraran en la memòria.
Per exemple, al centre d’esports d’una localitat, hi ha una sèrie de ciutadans habituals que conversen amb els treballadors sobre temes apareguts en les últimes setmanes, fruit de la seva experiència com a usuaris, que són els següents:
Les converses en què apareixen aquests temes són moments en els quals la ciutadania expressa les seves imatges mentals que estaran més o menys arrelades, depenent dels factors que hem explicat abans: durada a què ha estat sotmesa a una experiència, freqüència en què l’ha viscuda i com la persona s’hi ha vist afectada psicològicament.
Penseu en la unitat en què treballeu i anoteu els temes que més impacte tenen en la ciutadania a la qual heu estat atenent durant l’últim mes. Reflexioneu sobre les converses que heu mantingut amb els ciutadans i quins aspectes del servei han aparegut que criden més la seva atenció.
La suma d’aquestes percepcions (p) particulars de la ciutadania tindrà com a resultat la imatge global.
p1 + p2 + p3 +… = Imatge global
El conjunt de percepcions que cada usuari/ària té d’una organització es conforma per la suma d’una sèrie d’imatges particulars produïdes a partir de quatre àmbits genèrics d’experiència:
new_pdf_page
Gràcies a la suma d’individus i de les seves respectives imatges individuals es conforma la imatge col·lectiva.
La imatge es forma gràcies a una continuïtat de percepcions, més o menys homogènia, que poden confirmar, contradir o complementar aspectes percebuts en impactes anteriors. L’exemple més clar el podem veure en una campanya institucional en què es transmeten imatges d’un servei o d’una institució amb un valor determinat que després es poden confirmar, o no, en els comportaments de les persones en la pràctica diària.
La validesa d’una imatge depèn de com els valors que transmet encaixen amb els valors del públic que la percep.
Els valors “representen orientacions ètiques que inspiren (…) maneres de ser i de comportar-se com les més perfectes (…) i completes per a una època o societat donada, influint en les seves creences i en els seus costums” (Consuegra, 2010, pàgina 298). Així, ens trobarem amb missatges −objectes, accions, paraules, colors, etc.− que transmeten uns valors determinats dins un context concret.
Penseu en els valors que transmeteu en la vostra tasca diària mitjançant paraules, expressions o accions i compareu-los amb els que la ciutadania mostra en les seves manifestacions.
new_pdf_page
La imatge es pot entendre de diverses maneres.
Són missatges transmesos amb la finalitat d’amagar trets de la realitat d’una institució. Aquest ús de la imatge té com a objectiu manipular.
L’il·lusionisme és la capacitat que tenen les imatges “d’enganyar, d’agradar, de sorprendre, d’enlluernar o, d’alguna manera, exercir un cert poder sobre el que les mira” (Mitchell, 2009, pàgina 282). Ens preguntem si, de vegades, s’emeten missatges d’aquest tipus en la pràctica professional en les institucions públiques.
Sabies que…
En aquest moment, els portals de la transparència de molts municipis i administracions s’encarreguen de transmetre aquesta imatge realista.
És “la capacitat de les imatges de mostrar la realitat de les coses (…) situant-se en el lloc de l’observador, oferint una finestra transparent…” (Mitchell, 2009, pàgina 282).
Podríem dir que, a diferència de la imatge il·lusió, la institució se situa en un pla d’igualtat respecte a la ciutadania, donant-li l’oportunitat de conèixer i saber la informació sobre la institució tal com és.
La simbologia de les imatges observades pretén “transmetre significats” mitjançant “una convenció basada en una combinació de codis òptics i codis culturals” (Gubern, 2004, pàgina 27). Tot allò relacionat amb “el que es veu” i que se serveix del disseny gràfic, de l’arquitectura, de la decoració, de l’audiovisual, etc.
La imatge engloba, segons aquest enfocament, els objectes i els continguts simbòlics que se’n deriven. D’aquesta manera, el públic s’acaba formant una imatge mental relacionada amb els objectes i símbols en qüestió i els identifica amb una sèrie de propietats.
L’escut de la població, la bandera i els dissenys gràfics en papereria o webs en són bons exemples.
Està conformada per les emocions que ens desperta la institució (simpatia, rebuig), les creences basades en uns valors (bona-dolenta, fiable-no fiable) i la predisposició a actuar davant una institució (“els demanaré amablement que em donin explicacions”).
En aquest sentit, la imatge es forma en dos àmbits:
Finalment, podem parlar de quatre factors que donen lloc a la imatge:
1. La història de la institució, en cas de ser coneguda |
Hi ha una sèrie de relats sobre quins han estat els fets rellevants, les fites que s’han aconseguit i les persones que hi han tingut un paper destacat durant un període més o menys recent. |
2. Missatges dissenyats amb una intenció que l’organització ha comunicat |
Es tracta de totes aquelles respostes planificades a situacions que tenen a veure amb les relacions externes −amb ciutadans, usuaris, clients− o amb les internes –amb treballadors−. Les institucions, sovint, desenvolupen plans de comunicació que pretenen transmetre un conjunt de missatges per tal de “crear una imatge”. Dins d’aquests missatges intencionats, s’hi poden incloure els corresponents a continguts realistes o il·lusionants. La comunicació institucional “suposa una actitud positiva per part del poder públic, una voluntat de transmetre informació”, però amb el perill de convertir-la en “propaganda per desvincular la informació de l’interès general” (Tornos i Galán, 2000, pàgines 14-15). Com veurem més endavant, la transparència en la informació és un dels esforços actuals de l’Administració. |
3. Missatges involuntaris que la institució ha comunicat |
Les persones que treballen en l’Administració tenen conductes individuals o conjuntes que poden estar molt allunyades d’allò que la institució té planificat comunicar. Els individus o grups amb qui tenen contacte, però, les observen i, per tant, provoquen un impacte que pot ser beneficiós o perjudicial. |
4. Missatges que altres diuen sobre la institució, siguin altres institucions o persones influents |
De fet, el poder del “boca-orella” resideix en com els estímuls positius que una persona ha rebut en el contacte amb un servei es transmeten a altres individus del seu entorn. En aquest sentit, cal dir que els impactes negatius sempre tenen més força i es transmeten més que les experiències positives. |
La ciutadania, quan es dirigeix a la nostra institució, observa una sèrie d’elements que tindran impacte en la seva opinió i, finalment, se’n crearà una imatge.
Elements externs
Elements interns
Les persones que atenen la ciutadania
El servei
De vegades, la discordança d’un sol element pot desbaratar la coherència del missatge transmès pels altres elements.
Tots els aspectes anteriors creen un sistema de transmissió d’imatge que pot reflectir una certa harmonia a l’hora de comunicar el missatge corporatiu.
Analitzeu els diferents elements que tenen impacte en la ciutadania a fi de conèixer les fortaleses i les debilitats per transmetre una bona imatge. ¿Hi ha manera de compensar les debilitats que heu detectat? ¿Hi ha res que pugueu fer respecte a això?
Les institucions transmeten un conjunt de sensacions que influeixen en l’estat d’ànim de la ciutadania. És el que anteriorment hem anomenat imatge generadora d’emocions i d’actituds. Per aquest motiu, és tan important transmetre missatges positius per influir en el mateix sentit en els interlocutors de l’Administració local.
Serà difícil que la ciutadania tingui una conducta inadequada davant treballadors públics que s’han guanyat un prestigi amb l’exemplaritat.
Tot allò que la ciutadania observa:
La confiança en les relacions es crea basant-se en un seguit d’experiències positives; aquesta confiança creada facilitarà als professionals públics atendre situacions extraordinàries o difícils.
Penseu en situacions en les quals l’actuació de l’Administració municipal ha creat una actitud en la ciutadania, sigui positiva o negativa.
Generalment, el concepte de qualitat és la preocupació que una empresa té per satisfer els seus clients, tenint en compte que la supervivència de l’empresa dependrà que aquests li comprin els seus productes o serveis.
Quan parlem de l’Administració local, el concepte de client se substitueix per ciutadania. Aleshores la relació es basa en l’ús que l’Administració fa dels recursos provinents de la recaptació d’impostos per crear uns serveis adreçats a les necessitats dels ciutadans.
Concretant, podem entendre la qualitat de servei aplicada a l’Administració local de les maneres següents:
Per complementar les definicions anteriors, Muñoz Machado (1999, pàgina 76) fa la distinció entre qualitat:
La qualitat va associada als conceptes de:
Per fer possible la qualitat externa adreçada a la satisfacció de la ciutadania, cal treballar la qualitat interna en els circuits de treball interns.
La qualitat interna és un cúmul d’estratègies basades en els conceptes de la millora contínua i de la innovació que necessiten una voluntat política que la vulgui iniciar i una cultura directiva participativa i de col·laboració que la implementi en el dia a dia. L’objectiu de la qualitat interna és analitzar i optimitzar tots els processos interns que es produeixin: des de la detecció de la necessitat en la ciutadania fins a la resposta de l’Administració.
Aleshores apareix el concepte de client intern, que és aquell lloc de treball que “compra” un servei o producte internament a un altre lloc de treball o proveïdor; es crea una cadena de servei en la qual tothom és client i proveïdor que ha de garantir que, finalment, la ciutadania rebi un servei de qualitat.
A partir del que hem comentat al voltant de la qualitat interna, cal remarcar la necessitat de la intervenció de persones que pertanyen a diferents unitats i que ocupen diversos llocs en l’organigrama per facilitar la transversalitat, que “és la clau” per fer realitat la qualitat externa. Si, a això, hi sumem la motivació de les persones, obtindrem l’energia que “és la capacitat transformadora”.
“La transversalitat és la clau, i la capacitat transformadora de l’organització és l’energia. Avui les empreses necessiten una posició que permeti una visió de l’organització i capacitat transversal” (Rodríguez, 2015).
El nivell de satisfacció de la ciutadania defineix la qualitat dels serveis.
Per aquest motiu, és important:
En aquest apartat, ens concentrarem en sis dimensions de la qualitat: fiabilitat, seguretat, capacitat de resposta, empatia, tangibles i comunicació. Fem aquesta divisió tenint en compte que hi ha interseccions entre les dimensions esmentades. No obstant això, l’objectiu és que es pugui fer una anàlisi específica de cadascuna de les dimensions.
Fiabilitat
L’usuari necessita confiança a partir de la credibilitat dels professionals que l’atenen.
Habilitats a desenvolupar:
Seguretat
Representa els sentiments que tenen els clients que els seus problemes estan en bones mans.
Factors que contribueixen a la tranquil·litat:
Capacitat de resposta
Anàlisi que l’usuari fa de l’eficàcia del personal de contacte: cost d’adquisició del servei.
Factors a tenir en compte:
Empatia
La personalització del servei, o la necessitat que les persones tenim de ser reconegudes segons les nostres característiques i necessitats particulars.
Factors:
Tangibles
Són l’evidència física del servei. Fan referència a la imatge corporativa: contribueixen a formar una actitud a partir de la percepció d’estímuls successius.
Factors que intervenen per formar una imatge:
Comunicació
La capacitat de comunicació del personal de contacte facilita que la ciutadania estigui informada durant la prestació del servei.
Factors que hi intervenen:
A partir de les dimensions anteriors, penseu en exemples amb què pugueu analitzar la qualitat del servei en l’atenció a la ciutadania dins la vostra unitat o en el vostre lloc de treball.
Per establir les dimensions de qualitat concretes del nostre servei, cal estudiar en què consisteix realment, què passa i quins fenòmens es produeixen en els intercanvis entre servei i la ciutadania.
El mètode de l'incident crític se centra a obtenir informació dels ciutadans/usuaris sobre els serveis i els productes que reben (Hayes, 1995). Un incident crític és un exemple específic del servei o del producte que descriu tant les actuacions positives com les negatives.
Més concretament, el que li demanem és que descrigui les seves experiències concretes i específiques amb el servei al qual s’ha dirigit.
En els dos exemples anteriors es descriu específicament conductes de la persona que l’ha atès: “mirar als ulls”, “va somriure”, “va preguntar”, “va dir…”, etc. Si tenim en compte aquests dos exemples, podríem dir que hi ha una sèrie d’indicadors amb què els ciutadans/usuaris es fixen i que se centren en les conductes personals. Anteriorment, hem vist que agruparem els possibles indicadors en dimensions (consulteu el punt 2.3.).
Però poden haver-hi casos que tenen a veure amb altres indicadors.
En aquest cas, la netedat i l’actualització de la informació són els indicadors importants per a l’usuari.
Per tant, relacionarem la qualitat amb el valor que representa per al ciutadà allò que li proporcionem.
QUALITAT = UTILITAT
new_pdf_page
A continuació, fem una descripció de tres possibles accions per desenvolupar una estratègia de qualitat:
1. Establir indicadors de qualitat en l’atenció al públic i atenció telefònica:
2. Identificar les demandes i les expectatives de l’usuari/ària per donar-li una resposta adequada.
3. Analitzar els fluxos d’informació i el seu contingut a partir de la relació unitat-ciutadania:
¿Quines de les recomanacions anteriors heu seguit en la vostra unitat o lloc de treball? ¿Quines decisions s’han pres? ¿Com han influït en la qualitat del servei que es presta a la ciutadania?
“La recompensa per una cosa ben feta és haver-la fet” (Emerson).
Podem dir que les persones que realitzem una tasca tenim els nostres estàndards de qualitat, que es basen en aspectes tan dispersos com: l’educació rebuda, l’ambient en què hem crescut, els coneixements disponibles per fer les tasques, les persones model dins i fora de la feina que ens serveixen d’exemple a imitar, els caps, les recompenses rebudes a les nostres conductes, etc. Segons Sennett (2009), “la motivació i l’aspiració a la qualitat és el que porta els éssers humans per diferents camins en la vida. Les condicions socials conformen aquestes motivacions”.
“La qualitat personal pot ser definida com la resposta a les exigències i expectatives tangibles i intangibles, tant de les altres persones com de les pròpies” (Möller, 1996, pàg. 20).
Segons Möller (1996, pàg. 25):
new_pdf_page
La persona enfocada a l’excel·lència “fa tot el millor que pot i sap, s’accepta com és amb limitacions, defectes, algunes virtuts i qualitats…” (Tierno, 2007, pàg. 123).
El mateix autor també comenta que hi ha una complementarietat entre la qualitat tangible i la intangible, i podem considerar dues escales complementàries per mesurar la qualitat. De tot això, en deduïm que ser conscients del que esperem de nosaltres mateixos o el que els altres esperen de nosaltres és avaluable, cosa que ens permetrà ser proactius buscant l’excel·lència quan les dues escales tinguin un alt nivell d’assoliment.
Ara que sabem com autoavaluar-nos o avaluar una altra persona des del punt de vista de les qualitats tangibles i intangibles, tenim un coneixement clar del nostre nivell actual d’actuació.
Hem arribat a aquest nivell gràcies a diferents factors que han influït en la nostra trajectòria:
Per tant, treballar per a una institució o empresa exigent amb si mateixa i amb els serveis o productes que ofereix té en compte els punts anteriors, en conseqüència, està interessada a ajudar en el desenvolupament de les persones que hi treballen. Tal com diu Sennett (2009, pàg. 297): “l’organització ben articulada se centrarà en éssers humans com a totalitats al llarg del temps, fomentarà la tutoria i exigirà patrons de qualitat expressats en un llenguatge que entengui qualsevol persona de l’organització”.
new_pdf_page
“Podem aprendre mitjançant tres mètodes: el primer, reflexionant, que és la manera més noble; el segon, imitant, que és el més fàcil, i el tercer per l’experiència, que és el més amargant”. (Confuci)
En l’apartat anterior, hem convidat el lector a fer una sèrie de reflexions al voltant d’aspectes que ha observat de la seva tasca professional. En aquest apartat, pretenem obrir una breu aproximació a la reflexió com a eina de millora de la qualitat personal.
Reflexionar implica parar-nos en determinats moments per poder contemplar el nostre procés personal d’aprenentatge personal i professional. La reflexió ens ajuda a ser més conscients de les nostres actuacions i és l’eina d’aprenentatge que les persones podem utilitzar quan volem autoavaluar-nos i desenvolupar-nos personalment i professionalment.
D’aquesta manera, ens adonarem que hi ha diverses possibilitats d’aprenentatge segons el nostre nivell de consciència que, a la vegada, estan associades a unes recomanacions generals:
new_pdf_page
Per completar l’anàlisi de la qualitat personal, a continuació oferim una petita llista d’aspectes a analitzar per a qualsevol professional que està en contacte amb la ciutadania i que vulgui analitzar el seu “potencial”, especialment per aquells que estan especialitzats en l’atenció a les persones. El resultat d'aquesta autoavaluació té com a finalitat ajudar en el procés de millora de la qualitat personal a la feina.
Aspecte |
Puntuació |
||||
Capacitat de comunicació amb els altres |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Interès pels aspectes tècnics i humans del treball |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Actitud centrada en la pròpia persona i en els altres |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Responsabilitat sobre el propi comportament |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Autoestima |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Font: Pérez Torres (2006). |
A partir de les respostes al qüestionari, ¿en quins aspectes t’has de centrar per millorar la teva qualitat personal?
Per parlar de la percepció que la ciutadania té de l’Administració municipal i de la relació que s’estableix, analitzarem paral·lelament dos aspectes. Per una banda, el procés de la ciutadania, és a dir, aquells passos que la ciutadania segueix des que té consciència de la seva necessitat fins després d’haver rebut una resposta. Per l’altra, els processos mitjançant els quals l’Administració municipal es fa present i fa visible l’oferta de serveis.
PROCÉS DE LA CIUTADANIA |
PROCESSOS DE L'ADMINISTRACIÓ MUNICIPAL |
Fase context |
|
Experiències individuals o col·lectives pel que fa a diversos aspectes:
Conseqüència d’aquesta fase: creació d’un estat d’ànim com a resultat de les experiències individuals o col·lectives anteriors. |
A partir d’una diagnosi de la situació del context de la ciutadania, s’utilitzen canals i suports visibles per al ciutadà que l’Administració municipal fa servir per fer visibles les polítiques i serveis:
Conseqüència d’aquesta fase: projecció d’una imatge per despertar una sèrie de sentiments en la ciutadania mitjançant els canals i suports anteriors. |
Fase cas |
|
La ciutadania s’adreça a l’Administració municipal:
Conseqüència d’aquesta fase: avaluació que fa el ciutadà de l’atenció que se li ha donat en la prestació del servei. |
L’Administració municipal atén la ciutadania en quatre moments clau (*):
(*) Els quatre moments clau seran estudiats a fons en un apartat posterior. Conseqüència d’aquesta fase: avaluació que fa l’Administració de la necessitat de millora en l’atenció a les demandes de la ciutadania. |
Fase cultural |
|
La ciutadania transmet l’experiència als seus iguals ajudant a crear una cultura de relació amb l’Administració municipal. Conseqüència d’aquesta fase: transmissió d’opinions a persones del seu entorn sobre el servei rebut. Aquestes opinions ajuden a construir el prestigi de l’Administració municipal. |
L’Administració desenvolupa dinàmiques internes de millora contínua per adaptar els seus processos a les necessitats i expectatives de la ciutadania. Conseqüència d’aquesta fase: efectivitat i millora. |
Definim com a Personal de Contacte (PdC, a partir d’ara) els treballadors d’una organització que es troben en els llocs fronterers entre la part interna de l’organització i la part externa, en “contacte” amb la ciutadania.
El PdC es troba en determinades zones. Farem una analogia amb la neurologia si diem que el PdC són una part important de les terminacions nervioses d’un organisme encarregades d’intercanviar informació amb l’exterior. Aquest intercanvi es fa mitjançant una interacció d’informació possible gràcies a la comunicació (oral, no verbal i escrita). Amb el temps, els diferents intercanvis creen una manera de relacionar-se amb la ciutadania i apareixen tota una sèrie d’estils comunicatius que són conseqüència de les percepcions mútues.
Tant si el PdC es troba just a l’entrada d’una instal·lació com a la segona planta d’un edifici atenent puntualment al telèfon, o bé fent reparacions a la via pública, aquests llocs de treball han d’estar preparats per donar respostes efectives i àgils i adaptar-se als casos que presenta la ciutadania.
El PdC té l’obligació de tenir una actitud i una conducta de qualitat a l’hora de donar respostes adequades a les demandes de la ciutadania, tant en la informació tècnica com en la informació accessòria. El compliment d’aquesta prioritat és fonamental per aconseguir una avaluació positiva del servei.
Perquè això sigui una realitat, cal tenir en compte els aspectes següents:
“Qualsevol conducta és comunicació” (Watzlawick et al., 1997).
Quan la ciutadania entra en contacte amb alguna persona de l’organització, es produeixen uns moments clau que alguns autors han anomenat de diverses maneres, per exemple, moments de la veritat (Elías, 2000) o moments crítics (Pérez Torres, 2006).
L’actuació i la conducta del PdC són generadores d’imatges mentals en la ciutadania i, per tant, factors que contribueixen a crear una opinió respecte a la qualitat que es rep des de l’Administració municipal.
Per cada moment clau, es tenen en compte els aspectes següents:
L’anàlisi dels quatre moments clau en l’atenció a la ciutadania ens ajudarà a projectar una imatge corporativa coherent.
new_pdf_page
“La primera impressió és la que compta” (Anònim).
Objectius
En el moment de l’acollida, hi ha una sèrie de condicionants a l’entorn de treball que poden afavorir o dificultar l’assoliment dels objectius de transmissió d’imatge corporativa.
A continuació, esmentarem els que creiem més importants i sobre els quals es poden pensar millores en cas de fer-se realitat:
new_pdf_page
“Estigues plenament present amb la persona que tens al davant” (Lindahl, pàg. 26, 2010).
Objectius
L’empatia es produeix quan qui escolta o observa una altra persona experimenta el que li passa a l’interlocutor com a propi. L’enteniment es produeix quan hi ha aquesta connexió emocional.
new_pdf_page
El moment de l’escolta és crucial per la possibilitat de crear sintonia entre els dos interlocutors. Hi ha una sèrie de factors que intervenen i que s’han de tenir en compte, entre d’altres:
Objectius
Per exemple, en l’atenció telefònica: “et passo una ciutadana que vol informació sobre el cadastre”. Així, la persona encarregada del cadastre pot començar preguntant a l’usuari/ària: “bon dia, m’ha dit la companya que vostè vol informació sobre el cadastre. Quin tipus d’informació concretament?”
“En aquest document, vostè trobarà tres apartats dins dels quals hi ha diferents suggeriments. Si li sembla bé, mirem el primer apartat…”
“Coneix l’edifici? ¿Recorda que a la segona planta hi ha un taulell i un passadís a mà dreta? Doncs l’oficina es troba al final del passadís, a mà esquerra”.
Per exemple, quan expliquem les raons d’una decisió de l’Administració municipal: “Tanquem la instal·lació al gener per facilitar les obres de reparació”.
També quan expliquem els beneficis per a la ciutadania d’una decisió o els perjudicis que se li evitaran. Per exemple: “Distribuir els actes per tota la població facilitarà que tots els barris puguin gaudir d’activitats i, d’una altra banda, que no hi hagi persones que es creguin perjudicades pel soroll continuat al seu carrer”.
Per exemple, quan el personal de contacte s’adreça a la ciutadania posant-se com a exemple: “Jo també estic patint el mateix problema que vostès”. L’efecte que es busca és mostrar empatia per aconseguir construir la relació amb coincidències d’opinió.
També utilitzarem la persuasió identificativa quan vulguem situar l’interlocutor en un context d’igualtat respecte d’altres ciutadans o ciutadanes; per exemple: “Aquesta taxa s’ha aplicat de la mateixa manera a totes les famílies amb una renda similar”.
Per exemple: “Miri, tal com diu l’ordenança, està prohibida l’entrada d’animals dins del recinte…”.
new_pdf_page
Sovint i per diverses raons, al personal de contacte li resultarà difícil explicar tota la informació sobre el que demana la ciutadania. Per aquest motiu, cal tenir a l’abast:
Per assegurar els objectius d’aquesta fase, cal gestionar adequadament una sèrie de condicions que, en alguns casos, són crítiques en la transmissió d’una imatge de qualitat en el servei.
Molts dels factors que descriurem a continuació han d’estar subjectes a millora contínua per part de les institucions. Destaquem els condicionants següents:
new_pdf_page
Objectius
Expressar agraïment: especialment si l’usuari/ària s’acomiada dient “gràcies” i responent “gràcies a vostè”.
Suggerir: “Si vol més informació del que li he explicat, visiti la pàgina web”.
Posar-se a disposició de la ciutadania: “No dubti a posar-se en contacte amb nosaltres si vol alguna cosa més.”
Tenir en compte la informació que en aquest apartat hem descrit en fases anteriors i, especialment, en la fase resposta.
Segons la nostra experiència, es posa menys atenció a la fase del comiat que a les anteriors. El principal condicionant ve donat perquè el personal de contacte està pensant a poder passar al següent usuari/ària, o a continuar altres tasques pendents.
Mireu el vídeo Atencion Cliente per concretar conductes professionals en l’atenció telefònica. ¿Quines de les conductes enteneu que arriben més a la ciutadania? ¿Quines conductes s’haurien d’evitar perquè transmeten una mala imatge?
L’ètica, en el sentit filosòfic de la paraula, regula les conductes humanes “segons uns principis normatius dels quals es deriven uns deures i unes obligacions”.
Camarasa (2004, pàg. 14) defineix l’ètica en l’Administració pública de qualitat com el “comportament correcte i no censurable com a condició sine qua non per a una bona administració d’un servei públic”. I afegeix que cal “persistir en l’esperit de servei com a servidors públics i en l’obligació de donar el major i millor servei”.
En aquest apartat, farem esment d’alguns aspectes ètics que han de formar la base de la relació de l’Administració municipal amb la ciutadania. Ens basarem en extractes de textos legals que dirigeixen l’actuació de les administracions públiques i fan referència als drets i les obligacions de la ciutadania.
Primer de tot farem referència a l’article 9 de la Constitució Espanyola, que en el punt 2 anomenat Libertad e Igualdad diu:
“Corresponde a los poderes públicos promover las condiciones para que la libertad y la igualdad del individuo y de los grupos en que se integra sean reales y efectivas; remover los obstáculos que impidan o dificulten su plenitud y facilitar la participación de todos los ciudadanos en la vida política, económica, cultural y social”.
Pel que fa a l’article 103 de la Constitució Espanyola, en el punt 1:
“La Administración Pública sirve con objetividad los intereses generales y actúa de acuerdo con los principios de eficacia, jerarquía, descentralización, desconcentración y coordinación, con sometimiento pleno a la ley y al derecho”.
De l’existència d’aquests articles deduïm que:
Molt similar, en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, en l’article 4, punt 2:
“Els poders públics de Catalunya han de promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat dels individus i dels grups siguin reals i efectives; han de facilitar la participació de totes les persones en la vida política, econòmica, cultural i social, i han de reconèixer el dret dels pobles a conservar i desenvolupar llur identitat”.
L’article 30 sobre els “Drets d’accés als serveis públics i a una bona Administració” concreta la relació de la ciutadania amb l’Administració pública:
1. “Totes les persones tenen dret a accedir en condicions d’igualtat als serveis públics i als serveis econòmics d’interès general. Les administracions públiques han de fixar les condicions d’accés i els estàndards de qualitat d’aquests serveis…
2. Totes les persones tenen dret que els poders públics de Catalunya les tractin, en els afers que les afecten, d’una manera imparcial i objectiva, i que l’actuació dels poders públics sigui proporcionada a les finalitats que justifiquen.
3. …les administracions públiques i els serveis públics han d’adoptar una carta de drets dels usuaris i d’obligacions dels prestadors.”
Entre els principis ètics que regeix l’actuació de l’Administració pública destaquem els següents:
A partir de la lectura de la llista de principis ètics, ¿amb quines situacions us heu trobat en què la vostra actuació s’ha basat en alguns d’aquests principis?
Tot aquest aspecte ètic i normatiu s’ha de contextualitzar amb l’esforç de modernització que l’Administració ha anat desenvolupant progressivament amb el pas dels anys amb l’objectiu d’augmentar l’eficàcia i l’eficiència de la seva actuació. L’evidència més clara de modernització és l’aplicació de la tecnologia de la informació i la comunicació (TIC) als diferents processos de treball. A partir d’aquí, es presenta el repte de l’Administració pública de fer aquesta informació accessible a tota la població.
Totes les institucions i empreses tenen la seva raó de ser basada en una missió o raó final de la seva existència.
new_pdf_page
A partir d’aquí es generen una sèrie de conductes que responen a una filosofia basada en uns “valors i principis professionals (…) i de relació”, al mateix temps que es vigila la possibilitat “d’algun desfasament entre la identitat corporativa desitjada i la cultura corporativa existent” (Capriotti, 2005, pàg. 48).
Si ho apliquem a l’Administració municipal, cal dir:
Seleccionem una part del “preàmbul” de la Llei 19/2013, del 9 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern:
«[…]segons la qual la Llei de transparència “incrementa i reforça la transparència en l’activitat pública –que s’articula a través d’obligacions de publicitat activa per a totes les administracions i entitats públiques–, reconeix i garanteix l'accés a la informació –regulat com un dret d'ampli àmbit subjectiu i objectiu– i estableix les obligacions de bon govern que han de complir els responsables públics així com les conseqüències jurídiques derivades del seu incompliment –el que es converteix en una exigència de responsabilitat per a tots els que desenvolupen activitats de rellevància pública–.”
També, “amplia i reforça la publicitat activa en diferents àmbits. En matèria d'informació institucional, organitzativa i de planificació, exigeix als subjectes compresos en el seu àmbit d'aplicació la publicació d'informació relativa a les funcions que desenvolupen, la normativa que els resulta d'aplicació i la seva estructura organitzativa, a més dels seus instruments de planificació i l'avaluació del seu grau de compliment”.
En el punt 2.3. «Maneres diferents d’entendre el concepte imatge» d’aquest dossier, hem esmentat la diferència entre els missatges il·lusionants i els realistes. Darrere de la voluntat de projectar una imatge corporativa, existeix una filosofia de fons que portarà a comunicar-se amb el públic de la institució utilitzant un enfocament més o menys transparent.
Ara, en l’Administració pública, quan es parla de transparència, cal tenir en compte que hi ha una voluntat ferma de ser transparents, fet que implica utilitzar missatges realistes.
Això vol dir que el personal de contacte ha d’estar preparat per adreçar o respondre a les demandes d’informació de la ciutadania d’una manera efectiva perquè s’està responent a una situació derivada d’una obligació de l’Administració i un dret de la ciutadania.
new_pdf_page
En aquest sentit, mitjançant el que es coneix com a publicitat activa (concepte que la mateixa Llei defineix que “…caldrà difondre determinada informació sense haver d’esperar una sol·licitud concreta dels administrats…”), s’han obert diferents portals de transparència en els webs municipals on es poden consultar des de les agendes dels regidors i regidores fins a les accions que duen a terme els serveis municipals, entre d’altres.
Ens trobem, doncs, davant una iniciativa per regular la relació entre Administració i la ciutadania que ha de trobar coherència en les respostes que els treballadors municipals donen en qualsevol moment.
També es fa un pas endavant molt important amb l’esment que fa la llei perquè les administracions públiques “puguin adoptar mesures de col·laboració per al compliment de les seves obligacions de publicitat activa, aprofundint en la necessitat que té el ciutadà de percebre una col·laboració i coordinació de les diferents administracions públiques existents a l’hora de donar respostes a les seves necessitats.
Precisament, la finestreta única significa que la ciutadania pot accedir a distància als tràmits que vol iniciar, així com a les seves resolucions, cosa que fa augmentar l’accés tradicional a l’Administració per via presencial o telefònica.
Si combinem la Llei de transparència amb els articles 154, 155 i 236 de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, en què es fa referència tant al dret de la ciutadania a la informació com a la necessitat de finestreta única, ens trobem amb un clar augment de les possibilitats d’experiències de qualitat que s’ofereixen a la ciutadania per aconseguir la informació que desitja.
Acumulació de trucades. Moltes trucades en espera.
Boca-orella. Comunicació d’opinions entre persones de manera oral.
Cost d’adquisició del servei. Valor que la ciutadania ha d’invertir en forma de diners, d’energia o de temps per satisfer una necessitat concreta.
Demanda. Qualsevol pregunta o servei que la ciutadania fa o demana a l’Administració.
Estat d’ànim. Emocions persistents que influeixen en la manera en què la persona avalua el que l’envolta.
Focus group. Entrevista grupal en la qual un grup de ciutadans/anes és preguntat sobre la qualitat del servei que ha rebut.
Indicadors. Dades que manifesten quantitats o qualitats d’un servei.
Interlocutor. Qualsevol persona o organització que es comunica amb l’Administració.
Potencial. Capacitat màxima probable que es pot assolir en el temps i amb entrenament.
Propaganda. Missatges falsos o esbiaixats amb la intenció de convèncer políticament o religiosament.
Transversalitat. Quan, en un procés de treball o de millora, hi intervenen persones de diferents departaments o amb diferents funcions.
Berté, M. (2014). Reflexionar. Madrid. Narcea.
Camarasa, J. J. (2004). “La calidad en la Administración pública”, Educar en el 2000. Abril, núm. 8.
Capriotti, P. (2005). La marca corporativa. Vic. Eumo.
Consuegra, N. (2010). Diccionario de Psicología. Bogotà. ECOE.
D’Ambra, M. (2004). Técnicas de comunicación. Barcelona. De Vecchi.
Gubern, R. (2004). Patologías de la imagen. Barcelona. Anagrama.
Hayes, B. E. (1995). Cómo medir la satisfacción del cliente. Barcelona. Ediciones Gestión 2000.
Lindahl, K. (2010). El sagrado arte de escuchar. Barcelona. CEDRO.
Mehrabian, A. (1981). Silent Messages: Implicit Communication of Emotions and Attitudes. Belmont CA. Wadsworth.
Mitchell, W.J.T. (2009). Teoría de la imagen. Madrid. Akal.
Muñoz, A. (1999). La gestión de la calidad total en las administraciones públicas. Madrid. Díaz de Santos.
Pérez, P.L. (2010). La administración pública entre dos siglos. Madrid. INAP.
Rodríguez, M. (2015). “La calidad que viene”, Revista Calidad. Vol. 3, novembre, pàgines 10-11.
Sennett, R. (2009). El artesano. Barcelona. Anagrama.
Tierno, B. (2007). Aprendiz de sabio. Barcelona. RBA.
Tornos, J.; Galán, A. (2000). Comunicación pública. Madrid. Marcial Pons.
Watzlawick, J. et al. (1997). Teoría de la comunicación humana. Barcelona. Herder
Chaves, N. (2008) La imagen corporativa. Barcelona. Gustavo Gili. Aprofundeix amb un to acadèmic en la idea que dóna nom a l’obra. En els primers capítols, l’autor s’endinsa en diferents subtileses per definir el concepte d’imatge des de diferents punts de vista per, després, centrar-se en la imatge gràfica.
Elías, J. (2000) Organización atenta. Barcelona. Gestión 2000. Tot el que heu de tenir en compte per tractar bé els clients descrit amb amenitat. L’autor fa una recopilació de “malalties” en l’atenció al públic i com tractar-les.
Medina-Aguerrebere, P. (2013) Marca y comunicación empresarial. Barcelona. UOC. L’obra ofereix idees per a la construcció d’una marca potenciant la comunicació institucional.
Möller, C. et al. (1996) Calidad personal. Barcelona. Gestión 2000. La qualitat en l’àmbit de les organitzacions solament és possible a partir de la qualitat de les persones que la integren.
new_pdf_page
Pease, A. i Pease, B. (2006) El lenguaje del cuerpo. Barcelona. Amat. El llenguatge no verbal vist des de diferents perspectives i amb aplicacions per a diferents situacions i contexts.
Pérez Torres, V. C. (2006) Calidad total en la atención al cliente. Vigo. Ideaspropias. Exposa de manera directa i senzilla les idees principals que cal tenir en compte en l’atenció al públic.
Roca, E. (2005) Cómo mejorar tus habilidades sociales. València. ACDE. Àmplia exposició de les habilitats socials i relacionals per aplicar en qualsevol àmbit de la vida.
Schulz Von Thun, F. (2012) El arte de conversar. Barcelona. Herder. La comunicació interpersonal vista amb molta profunditat des de la perspectiva de l’emissor i del receptor.
Qualitat personal
Atenció telefònica
Comunicació no verbal