logo

Confecció de memòries de gestió

imatge de portada

Aquest recurs formatiu explica què és una memòria de gestió i com organitzar la informació, els gràfics i les taules, per construir un discurs lògic, coherent i atractiu. També mostra com fer la revisió, aprovació i difusió de la memòria.

Unitat 1. Organitzar la informació de la memòria de gestió

Confecció de memòries de gestió

Unitat 1. Organitzar la informació de la memòria de gestió

Introducció

Una memòria de gestió és un tipus de document molt utilitzat a l’Administració local i que té una finalitat bàsicament informativa. El seu objectiu fonamental és traslladar informació sobre el desenvolupament d’algunes actuacions a un públic determinat, per la qual cosa ha de tenir un sentit pràctic, ha de traslladar informacions significatives de forma clara i entenedora.

La memòria ha de ser dissenyada per conduir la persona que la llegeix a través de la informació d’una manera lògica i ordenada. És per això que el contingut es pot estructurar seguint el model d’uns apartats normalitzats, que serveixen per proporcionar al públic, de forma sistemàtica, tots els elements necessaris per interpretar correctament la memòria. Aquests apartats són: portada, taula de contingut, presentació (opcional), resum executiu, introducció (context i metodologia), informació sobre les actuacions, conclusions, recomanacions i annexos.

A més, les informacions sobre les actuacions s’han d’endreçar en seccions i subseccions i s’han de desplegar seguint la lògica d’un relat que faciliti la transmissió de les idees fonamentals per part de les persones lectores.

Idees clau

  • Les memòries de gestió són eines pràctiques que han de facilitar el coneixement de l’activitat desenvolupada per un àmbit funcional, un programa o projecte, o tota una organització, sovint per possibilitar la presa de decisions.
  • Per elaborar una memòria de gestió efectiva cal, en primer lloc, conèixer quina és la seva finalitat i el públic al qual s’adreça. En funció d’aquests dos vectors, es podrà destriar quina és la informació significativa i rellevant. Les memòries de gestió no poden ser únicament registres il·lustrats de l'activitat que s'ha dut a terme, sinó que han de respondre a preguntes que els diferents públics poden formular.
  • La informació continguda a la memòria ha de seguir un ordre lògic que faciliti la seva lectura i comprensió i que permeti que l’audiència a la qual s’adreça es pugui formar una opinió.
  • Per elaborar una memòria de gestió que sigui efectiva, caldrà seguir unes passes determinades, una estructura bàsica i uns criteris d’organització i identificació de la informació.
  • El relat és un aspecte clau que dona lògica al discurs pel fet de proporcionar un estil entenedor i coherent.

1. Què és una memòria de gestió?

Una memòria de gestió és un tipus de document molt utilitzat a l’Administració local i que té una finalitat bàsicament informativa. El seu objectiu fonamental és traslladar informació sobre el desenvolupament d’algunes actuacions a un públic determinat.

L’abast d’aquestes actuacions pot ser molt ampli o més concret; pot anar des de polítiques generals fins a projectes específics.

Una memòria de gestió, per exemple, pot explicar què ha fet un ajuntament en l’àmbit de la promoció de la cultura durant un mandat polític. També pot servir per donar compte del funcionament d’un servei, com per exemple, la recollida, gestió i tractament de residus sòlids urbans en el darrer any. I també pot ser útil per informar els veïns i les veïnes d’un barri sobre com s’ha desenvolupat un projecte de remodelació d’una plaça pública.

Així mateix, els públics també poden ser força diversos: la memòria es pot adreçar a una altra administració que ha finançat amb una subvenció alguna actuació, a les persones que integren un consell sectorial de participació ciutadana, a les persones usuàries d’un servei en concret o fins i tot al conjunt de la ciutadania a través d’un portal de transparència.

Una memòria de gestió, per tant, pot respondre a diferents finalitats:

  • Fer el seguiment d’actuacions complexes, com projectes o programes de llarga durada.
  • Retre comptes de la gestió efectuada en un servei, programa o similar a les diferents parts interessades i facilitar que aquesta pugui ser avaluada.
  • Ajudar a la presa de decisions, per exemple, a l’hora d’elaborar el pressupost d’un àmbit funcional.
  • Millorar la gestió reflexionant sobre els resultats obtinguts i les actuacions desenvolupades per tal que el mateix equip de treball pugui posar en marxa processos per aconseguir-ho.

Tots aquests casos, no obstant, tenen en comú el fet que la memòria ha de tenir un sentit pràctic, ha de traslladar informacions significatives de forma clara i entenedora. La memòria ha de ser dissenyada per conduir la persona que la llegeix a través de la informació d’una manera lògica i estructurada. Els components formals han de facilitar en tot moment que el lector pugui localitzar la informació interessant i que no es perdi en detalls secundaris.

Perquè una memòria de gestió sigui una eina efectiva per a la millora, cal, sintèticament, seguir aquestes passes:

  1. Dissenyar-la correctament tenint en compte l’abast, la finalitat i els públics als quals s’adreça.
  2. Definir les dades i la informació que s’haurà d’obtenir i qui les haurà de proporcionar.
  3. Obtenir, revisar i ordenar aquesta informació.
  4. Redactar la memòria d’acord amb el disseny inicial.
  5. Donar-li format segons les necessitats i tenint en compte els suports que es vulguin utilitzar per a la seva difusió.
  6. Revisar, publicar i difondre el document final, novament en funció de les característiques que s’hagin previst en la fase de preparació: suport digital, suport en paper, difusió electrònica, distribució física…

2. Com estructurar la memòria?

L'estructura de cada memòria de gestió dependrà de la matèria de què tracti, de la seva finalitat i del públic al qual s’adreci. No obstant això, tot seguit es proposa una estructura bàsica que pot servir de pauta general per a la confecció de la memòria, adaptant-la a cada cas concret:

Portada

La primera plana de la memòria ha de ser una portada amb un títol breu però descriptiu que informi sobre quin és el contingut del document que es llegirà. La portada ha d’identificar clarament la institució i l’àmbit funcional i ha de mostrar també l’abast temporal de la memòria. Si s’escau, pot fer referència també a l’autoria.

Taula de contingut

Es recomana incloure al començament de la memòria una taula de contingut que faciliti la localització de la informació i permeti a qui llegeix el document anar directament a les parts que més li poden interessar. La taula de contingut recull els títols de cada secció i subsecció i indica les pàgines en què s’inicien. Per tant, lògicament, les pàgines del document hauran d’estar numerades.

Presentació

En ocasions (tot i que no sempre), la memòria pot incloure un breu text de presentació, que signa el màxim representant de l’àmbit funcional o de la institució (habitualment, un càrrec electe). Aquesta presentació s’utilitza freqüentment quan la memòria ha de tenir una difusió pública i un component més institucional.

Resum executiu

El resum executiu és un text breu que condensa els aspectes essencials de la memòria i ajuda les persones que l’han de llegir a fer-se una idea de conjunt de la seva finalitat, de les conclusions principals i de les recomanacions més destacades. Aquest resum, que hauria de tenir una extensió aproximada d’una pàgina, actua sovint com la porta d’entrada a la memòria, per la qual cosa hauria de generar interès en la lectura. Si la persona destinatària no disposa de prou temps, llegirà el resum executiu i només continuarà amb altres parts si s’ha captat la seva atenció.

Introducció

La introducció és un apartat instrumental que ha de servir per ajudar les persones que llegeixen la memòria a interpretar correctament la informació que conté. Així, en aquest bloc es pot incloure informació sobre:

  • El context, és a dir, tot allò que, tant des del vessant extern com des de l’intern, ajudi a situar i a contextualitzar la informació que es proporcionarà. Sense ser exhaustiu, es pot explicar tot el que calgui saber sobre aspectes com el marc legal i competencial; la situació econòmica, financera i pressupostària; l’entorn sociodemogràfic; els aspectes organitzatius rellevants…
  • L’abast de la memòria, tant des del punt de vista funcional com des del temporal.
  • L’estructura del document, els seus apartats i seccions.
  • La metodologia emprada, com per exemple, quines han estat les fonts utilitzades, com s’han tractat les dades, si hi ha hagut limitacions o excepcions, etc.

Informació sobre les actuacions

És el contingut pròpiament dit de la memòria, que cal estructurar, al seu torn, en seccions i subseccions numerades. Dins de cada secció és convenient seguir l’ordre “dades, anàlisi i aspectes de discussió”, és a dir, d’allò més objectiu a allò més opinable. En aquest bloc es presenten la informació obtinguda i les anàlisis efectuades, normalment amb l’ajuda de gràfics i taules, sobre les quals es tractarà més endavant.

Conclusions

És probable que es vulgui incloure en la memòria un apartat de conclusions i de propostes o recomanacions. Si és així, en primer lloc cal distingir clarament les conclusions tècnicament fonamentades de les opinions. En tot cas, és aconsellable evitar els judicis de valor que no tinguin caràcter tècnic.

Si hi ha informació suficient per mostrar, aquest bloc es pot dividir en dos apartats:

  • Conclusions: pot tenir un caràcter més objectiu. Les conclusions es relacionen amb la informació recollida en la memòria (s’ha d’evitar presentar dades noves en aquest apartat) i, per tant, amb situacions i moments passats.
  • Recomanacions o propostes: l’equip de treball formula la seva visió sobre les accions derivades de les conclusions. Les recomanacions miren cap al futur i són típicament suggeriments per resoldre problemes detectats.

En ocasions, l’apartat de conclusions es presenta immediatament després de la introducció, pensant en qui té necessitat d’anar per feina.

Annexos

Al final de la memòria caldrà afegir els annexos amb aquella informació complementària que no és convenient recollir en els apartats interiors, ja sigui perquè es tracta de temes secundaris, ja sigui perquè són instruments auxiliars. Són annexos típics:

  • Referències de les fonts d’informació utilitzades o de les cites, que cal esmentar.
  • Apèndixs amb dades complementàries que només poden interessar només a una part del públic (taules de referència, textos legals…).
  • Eines complementàries, com un glossari, les dades de contacte de l’àmbit que ha elaborat la memòria perquè les persones destinatàries, si ho creuen convenient, puguin fer arribar consultes i suggeriments, etc.

3. Criteris per organitzar i identificar la informació

Per tal que una memòria de gestió sigui un instrument útil de treball, és imprescindible que la informació que conté estigui ben organitzada i identificada.

A més dels grans blocs de l’estructura tipus que s’ha explicat en l’apartat anterior, és fonamental que la informació s’agrupi en seccions i subseccions lògicament coherents.

Aquestes seccions i subseccions han de tenir un títol destacat i han d’estar numerades.

Els títols són referències visuals que resulten molt útils per facilitar la lectura i trobar fàcilment la informació que es busca. Perquè siguin eficaços, els títols i subtítols han de descriure sintèticament el contingut de l’apartat.

És convenient utilitzar els formats de text (grandària, negretes, cursives…) per distingir els títols i els subtítols de la resta del contingut de la memòria. Amb tot, com a criteri general, s’han d’evitar els barroquismes (com utilitzar tipografies de fantasia), que resten professionalitat al document i no faciliten la lectura.

Els formats de títols i subtítols han de ser homogenis per a tot el document, per la qual cosa es recomana la utilització d’estils en l’aplicació ofimàtica que s’empri per a la confecció de la memòria. En general, és preferible no posar el text en majúscules, excepte, lògicament, a l’inici de cada oració i en els noms propis.

El contingut de les seccions ha de ser coherent amb el títol aplicat. Si ens sembla que una secció té molta informació diversa, probablement serà més adequat dividir el seu contingut en diferents apartats (subseccions) o, fins i tot, en noves seccions.

4. Donar lògica al discurs mitjançant un «relat»

Una vegada identificades les diferents seccions i subseccions que ha de tenir la memòria, es planteja la qüestió de com ordenar la informació dins de cadascuna d’elles.

Si volem que la informació continguda en la memòria generi interès i capti l’atenció dels públics destinataris, ha d’estar ordenada amb un discurs lògic i entenedor.

Per tal que les dades que es volen transmetre amb la memòria de gestió siguin comprensibles, han de ser exposades seguint una lògica, el que hom podria denominar un relat. Cal que la memòria expliqui quelcom a la persona que la llegeix.

Lògicament, aquest relat s’ha de fonamentar en dades objectives, s’ha de construir amb imparcialitat i ha de permetre que hom es pugui formar diferents opinions o arribar a conclusions pròpies (fins i tot quan la memòria exposa les conclusions i recomanacions de qui la redacta). Però és important remarcar que una acumulació de dades (textos, taules, gràfics) sense cap ordre ni cap idea conductora pot ser inútil, desincentiva la lectura i fins i tot pot generar una imatge contradictòria a la desitjada.

Una memòria de gestió no pot ser un simple contenidor d’informació: ha de transmetre idees a través d’un relat coherent.

Per exemple, en una memòria es poden exposar hipòtesis de causa i efecte entre fets, es poden destacar tendències, etc., sempre utilitzant les dades com a evidència.

Per tant, abans de començar la redacció de la memòria, cal plantejar-se aquestes qüestions per elaborar el relat:

Bibliografia i recursos en línia

Bibliografia

ALTÉS, N.; PEJÓ, X. (2000) Manual de redacció administrativa. Vic: Eumo Editorial.

DUARTE, C.; ALSINA, A.; SIBINA, S. (1993) Manual de llenguatge administratiu. Barcelona: Escola d’Administració Pública de Catalunya.

FAYET, M.; COMMEIGNES, J. D. (2001) Redacte informes profesionales. Barcelona: Robinbook.

MESTRES, J. M. i altres (2009) Manual d’estil. La redacció i l’edició de textos. Vic: Eumo Editorial.

Recursos en línia

Diputació de Barcelona (2010) Elaboració de documents administratius. Manual de consulta. Barcelona: Diputació de Barcelona.

Diputació de Barcelona (2016) Llibre d'estil de la Diputació de Barcelona. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans / Diputació de Barcelona.

Instituto Vasco de Administración Pública (IVAP) Blog de lenguaje administrativo claro. Vitoria: IVAP.

Unitat 2. Criteris formals per a la confecció de la memòria

Confecció de memòries de gestió

Unitat 2. Criteris formals per a la confecció de la memòria

Introducció

Els aspectes formals de la memòria han d’actuar com un vehicle que ajudi també l’audiència a entendre el missatge que es vol traslladar amb les dades que s’aporten. En aquest sentit:

  • S’ha de tenir cura que els textos siguin clars i redactats amb criteris de simplicitat, i aplicar el sentit comú.
  • Els elements gràfics s’han d’emprar com un vehicle per presentar informació significativa de forma visual de manera més eficaç que mitjançant un text o una taula (els gràfics no són il·lustracions).
  • Les taules són un altre recurs per presentar una quantitat significativa de dades de forma ordenada i intel·ligible.

En general, el disseny del document ha d’optar preferentment per la sobrietat i la simplicitat, i prioritzar l’accessibilitat i la comprensió.

Idees clau

  • Els aspectes formals de la memòria han d’anar regits per un criteri general de simplicitat, claredat i sobrietat, i que doni tot el protagonisme a la informació.
  • Cal tenir en compte que actualment existeixen alternatives gràfiques, dinàmiques i visuals (infografies, microllocs web) que poden ajudar a una major difusió i comprensió de la informació de gestió.
  • Per redactar textos eficaços es poden seguir algunes pautes i consells pràctics. Com a exemple es destaquen els principis bàsics que recull el Llibre d’estil de la Diputació de Barcelona.
  • Els gràfics no són il·lustracions complementàries per fer més atractiu el document de la memòria, sinó un vehicle per presentar informació significativa de forma visual, d’una manera que es pretén més clara i entenedora que un text o una taula.
  • Les taules eviten la incorporació de moltes dades en el text per ajudar a la seva lectura i interpretació.

1. Orientacions bàsiques sobre el disseny general

Com ja s’ha indicat anteriorment, el disseny i els formats que s’apliquin a la memòria de gestió condicionaran en molt bona mesura la seva efectivitat, és a dir, la seva capacitat d’informar els públics destinataris i d’assolir la seva finalitat (ajudar a la presa de decisions, donar compte de processos o projectes, etc.).

El primer aspecte clau, en aquest sentit, és decidir quins suports o formats seran els que s’utilitzaran per a la difusió de la memòria, ja que aquests condicionaran tot el tractament que es faci de la informació.

El format més clàssic és el d’un document que combina textos, gràfics i taules, que es pot difondre imprès en paper o en suport electrònic. No obstant, cada vegada és més habitual utilitzar complementàriament altres formats, per exemple:

Per saber-ne més

Pots consultar el recurs “Presentació de la informació, amb eines de visualització i infografies” de la Diputació de Barcelona.

  • Infografies: representacions de la informació eminentment visuals i gràfiques, amb les referències textuals essencials, que es poden editar en suport paper o utilitzar en un entorn web.
  • Microllocs web, també anomenats minisites o weblets: una pàgina o un grup de pàgines web que estenen o amplien la funcionalitat de llocs web primaris, usualment per desenvolupar breument un tema concret i acotat.
  • Presentacions de diapositives electròniques, que s’utilitzen molt sovint per fer explicacions al públic en un entorn presencial.

En aquests tres casos es prioritza el contingut visual i l’expressió gràfica de la informació, per la qual cosa és important preveure la seva utilització per tal que els gràfics i les taules que es puguin utilitzar en el document complet de la memòria puguin actuar com a elements autònoms i aprofitar-se o adaptar-se fàcilment.

Tot seguit s’ofereixen alguns elements bàsics que cal considerar amb relació al disseny general de la memòria de gestió en el seu format clàssic de document per difondre en paper o en suport electrònic.

En primer lloc, és necessari prioritzar sempre una lectura visualment còmoda. A tal efecte, es poden tenir en compte les pautes següents:

  • Deixar respirar el text mitjançant espais en blanc, que faciliten la lectura i relaxen la vista. Per exemple, amb uns marges de pàgina suficients (entre 2,5 i 3 cm).
  • Combinar text i recursos gràfics de forma equilibrada a cada pàgina.
  • Deixar un espai de separació suficient entre els diferents paràgrafs i entre les línies (1,5 espais acostuma a ser adequat).
  • Utilitzar una tipografia clara i llegible. No emprar més d’un o dos tipus de lletra per a tot el document; per exemple, es pot fer servir un tipus per als títols i un per al text. Es poden combinar grandàries: títols més grans, text normal (11 o 12 punts) i tipus més petit per a citacions, aspectes secundaris, etc. Especialment a les taules es recomana utilitzar tipus sans serif (com la font Arial), perquè faciliten la lectura dels números. En tot cas, s’ha d’evitar l’ús de tipus de fantasia.
  • Utilitzar llistes numerades o amb vinyetes per ordenar i destacar la informació.
  • En general, utilitzar notes a peu de pàgina només quan és imprescindible; és millor incorporar la informació important en el text i la complementària en annexos (per exemple, en un glossari).

Per altra part, s’ha d’insistir en la importància de facilitar la navegació de l’audiència a través del document i la recerca de la informació que es consideri interessant (des del punt de vista de l’audiència). Per tant, com ja s’ha apuntat abans, s’han d’utilitzar números de pàgina, títols i subtítols numerats i destacats, taules de contingut, etc.

S’ha de recordar també que el públic no sempre disposa dels mateixos recursos que nosaltres. És per aquest motiu que convé ser prudents i austers amb l’ús del color, per exemple.

Finalment, insistim que els recursos gràfics (gràfics i taules, però també diagrames, esquemes i il·lustracions) han d’emprar-se amb moderació. S’han d’afegir quan serveixen per:

  • Millorar la comprensió d'una informació: per exemple, un gràfic de l'evolució temporal d'una dada.
  • Fer més còmoda la lectura d'un text: per exemple, amb una fotografia.

Ha d’evitar-se la seva proliferació indiscriminada, que resultaria una font de distracció i una mostra de poca professionalitat. Amb aquest sentit pràctic, les taules i els gràfics han de situar-se a prop de la informació que amplien o complementen, separats per un espai suficient de la resta del text.

Si hom té pensat utilitzar suports complementaris (infografies, microllocs, presentacions), els recursos visuals (gràfics i taules) han de sintetitzar i mostrar la informació clau per tal de fer arribar amb claredat el missatge que es vol transmetre.

2. Pautes per a la redacció dels textos de la memòria

Com veurem, els recursos visuals són importants per captar l’atenció del públic i per destacar les informacions més importants. Però el relat és el discurs lògic que ordena la informació de la memòria i es fonamenta en uns textos ben redactats.

S’ha de remarcar que l’aspecte clau d’aquests textos ha de ser la claredat. Per tant, la norma general serà buscar la simplicitat i aplicar el sentit comú.

Tot seguit es donen algunes pautes que poden ajudar a redactar textos eficaços per a la memòria de gestió:

Estructurar el contingut en paràgrafs

El contingut textual s’ha d’estructurar en paràgrafs que agrupin informació coherent i de forma ordenada i que no siguin gaire llargs (entre 100 i 200 paraules aproximadament).

Utilitzar el model de la piràmide invertida

Els fets més importants s’expressen primer; els punts secundaris, a continuació, i així successivament en ordre decreixent d’importància. Es poden incloure dades complementàries o referències. I sempre que es tracti un tema d’importància, es pot acabar amb una oració de conclusió o síntesi del tipus “per tant…” per remarcar la idea principal.

Evitar la síndrome de l’exhaustivitat

La informació proporcionada ha de ser la significativa i necessària, per tal que el públic de la memòria pugui comprendre el missatge que es vol traslladar i formar-se la seva pròpia opinió. Si es creu important aportar dades de detall, es pot fer en els annexos.

Situar els fets significatius a l’inici de cada paràgraf

Situar les conclusions o els fets més significatius al començament de cada paràgraf fa que es concentri l’atenció en aquest element. També es pot utilitzar un format de text específic en forma d’encapçalament o destacat; en aquest cas, el missatge ha de ser concret i concís, i aportar tan sols la quantitat de dades indispensable. Vegem-ne un exemple:

L’any 2017 el servei de teleassistència domiciliària ha tingut 610 persones usuàries. Aquesta és la xifra més alta assolida des de la posada en marxa del servei l’any 2013.

Donar xifres arrodonides

Per facilitar la lectura, si no és estrictament necessari per a la correcta interpretació de les dades, les xifres es poden donar arrodonides.

Mostrar els valors en taules o gràfics

Normalment els valors es mostren en taules o gràfics i el text s’utilitza per comentar-los, posar en relleu relacions o tendències, o contextualitzar-los. És aconsellable evitar la proliferació de dades en el cos del text, ja que es fa més difícil la seva interpretació.

Introduir subtítols per a cada bloc

Cada bloc de text ha de tenir un sentit. Pot ser interessant introduir cadascun d’ells amb un subtítol, que pot ser una frase concisa que resumeixi la idea principal.

Creix significativament la inversió per a la millora de les vies públiques

L’any 2018 l’Ajuntament ha destinat 760.000 € a inversions per a la millora de voreres i calçades en tot el municipi. Aquesta xifra suposa un increment del 48% amb relació a la de l’any anterior. En conjunt, des de l’inici de l’actual mandat, s’han invertit a les vies públiques 1.790.000 €.

Com ja s’ha indicat anteriorment, la memòria de gestió és un instrument bàsic per a (entre altres coses) la rendició de comptes a una diversitat de parts interessades que, molt freqüentment, no seran especialistes en l'entorn tècnic, jurídic i administratiu, i no estaran acostumades a utilitzar el seu llenguatge especialitzat.

Així, doncs, una premissa essencial perquè una memòria sigui eficaç i aconsegueixi els seus objectius és que sigui comprensible per a les persones que l'han de llegir.

Una estratègia encertada serà elaborar diferents versions d’una memòria quan hom es vulgui adreçar a públics amb perfils diversos; probablement això serà més eficaç que barrejar diferents estils en un únic document.

El nivell de complexitat tècnica que pot comportar una memòria explicativa de la liquidació del pressupost d’un ajuntament adreçada a la comissió de comptes, no serà el mateix que el d’una memòria sobre el mateix tema que s’hagi de publicar al web municipal i s’adreci al públic general.

3. Principis bàsics i consells pràctics per a la redacció dels textos administratius

Tot seguit es reprodueixen els principis bàsics que recull el Llibre d'estil de la Diputació de Barcelona (2016, pàg. 20-21) per redactar textos administratius amb eficàcia:

  1. Pensem abans d’escriure i concentrem-nos en la informació essencial. L’estructura bàsica d’un text és: inici, desenvolupament i cloenda.
  2. Busquem sempre la comoditat del destinatari. Posem-nos en el seu lloc: què sap i què no sap; què li hem d’explicar i què no cal que li expliquem. El destinatari ha de comprendre el missatge immediatament i plenament.
  3. Adeqüem el missatge a la situació comunicativa: canal, intencionalitat, relació emissor-destinatari i tema. Trobem el to adequat i mantinguem-lo al llarg de tot el text.
  4. Elaborem els documents amb responsabilitat i sentit crític. Siguem conscients que els nostres escrits han de tenir el grau de qualitat lingüística que s’espera d’una administració pública.
  5. Redactem sense errors ortogràfics. Ajudem-nos dels verificadors i tinguem-ne en compte les limitacions.

Seguint la línia d'aquests cinc principis i buscant l'ús d'un llenguatge precís, rigorós, coherent i concís, en redactar la memòria de gestió podem afegir també altres consells pràctics:

  • Utilitzar frases curtes i formular una idea en cada frase. Evitar oracions subordinades complexes.
  • Evitar l’ús de la veu passiva, que pot donar lloc a interpretacions confuses i dificulta la lectura.

Evitar: “L’increment del nombre de subvencions va ser possibilitat per l’augment de la dotació pressupostària”.

Preferible: “Gràcies a l’augment del pressupost s’han atorgat més subvencions”.

  • Seguir l’ordre lògic de la frase: subjecte, verb i complements. Situar el subjecte tan a prop del verb com sigui possible.
  • Emprar, sempre que sigui possible, paraules del llenguatge comú, assequibles per a un públic mitjà. Quan sigui imprescindible incorporar termes tècnics, s’han d’explicar breument en el mateix text o en un glossari que es pot incloure al final de la memòria.
  • Utilitzar un llenguatge neutre i no sexista, però evitant l'artificiositat.

4. Utilització de gràfics

Els gràfics són un recurs molt potent per tal de millorar l’eficàcia de les memòries de gestió, sempre que s’utilitzin de forma correcta.

Els gràfics no són il·lustracions complementàries per fer més atractiu el document de la memòria (tot i que també puguin ajudar secundàriament en aquest sentit), sinó un vehicle per presentar informació significativa de forma visual, d’una manera que es pretén més clara i entenedora que un text o una taula.

Habitualment és més fàcil comprendre dades presentades en suport gràfic que en taules i llistes quan aquestes són massa llargues, sempre amb el benentès que els gràfics estan correctament elaborats.

L’ús d’un gràfic pot ser interessant en dues situacions:

  • Quan es volen representar patrons, tendències o relacions entre dades que poden ser captades d’un cop d’ull, sobretot quan es treballa amb sèries de dades prou llargues o complexes com perquè resulti més difícil captar allò que volem transmetre: posar en relleu aquella tendència o relació entre diverses variables.
  • Quan es vol destacar molt clarament un missatge molt significatiu. Normalment, les persones es fixaran abans en un gràfic que en un text o una taula, per la qual cosa es pot utilitzar aquest recurs per destacar allò que es considera més important. Cal tenir en compte, però, que per ser eficaç amb aquest instrument s’ha de pensar en allò que pot interessar a l’audiència i preparar el gràfic tenint-ho en compte.

Per altra part, els gràfics són un recurs que es pot utilitzar en diferents suports i ocasions o en diferents formats de la memòria de gestió: en el document escrit, en una presentació de diapositives, en una infografia…

Com en el cas dels textos, preval el criteri de simplicitat i comprensió. Els recursos gràfics que s’incorporin a la memòria han de ser entenedors per al públic al qual s’adreça i han d’estar distribuïts amb sobrietat, reforçant les idees clau i no indiscriminadament.

Els gràfics han de ser entenedors amb una revisió ràpida, per la qual cosa és important no posar-hi massa informació i fer-los d’una grandària adient. Cal evitar afegir-hi elements decoratius que puguin distreure o dificultar la interpretació: no és necessari utilitzar la multitud d’opcions que ofereixen els fulls de càlcul, només les estrictament necessàries.

És important també utilitzar el tipus de gràfic adient per al missatge que es vol traslladar. No examinarem aquí de forma exhaustiva tots els gràfics possibles, però sí que farem un recordatori dels tres més habituals:

  • Gràfic de columnes
  • Gràfic de línies
  • Gràfic circular o de sectors

També anomenat gràfic de barres, si són horitzontals. És útil per representar els valors que presenten diferents categories (elements) d’una o més sèries (no més de 3 o 4, segons el nombre d’elements) i, per tant, per fer comparacions entre valors d’aquelles categories.

Serveix per representar l’evolució de variables, normalment al llarg del temps. Així, il·lustra molt bé les tendències, si s’escau, comparant també diferents sèries.

Aquest gràfic, també anomenat de porcions, és adequat per mostrar les parts sobre un total. Les dimensions de cada sector (arc, angle i àrea) es corresponen amb la quantitat que es vol representar.

Com ja s’ha esmentat, el primer que cal considerar en afegir un gràfic a la memòria és la seva utilitat, si transmet un missatge de forma clara i entenedora.

Exemple

X

Aquest gràfic de sectors mostra les nacionalitats presents en una població, però ho fa de manera que no destaca cap dada que no pugui mostrar una taula: sis nacionalitats es mouen entre uns valors del 12 i el 15%; unes altres sis tenen un valor inferior però també molt similar. A més, hi ha massa informació, cosa que en dificulta fins i tot la lectura. En definitiva, el gràfic no aporta cap element especialment rellevant que no es pugui obtenir d’una taula, que probablement serà més fàcil de llegir.

√

En aquest cas, en canvi, es posa clarament de manifest que hi ha una nacionalitat que destaca (la italiana) i una altra també amb un pes important (la portuguesa). També s’ha facilitat la lectura agrupant altres nacionalitats menys significatives en el bloc “Altres”.


Per descomptat, quan s’utilitzin gràfics, s’ha de procurar ser fidel a les dades reals, tenir cura de mantenir les proporcions i les escales, i no distorsionar la informació.

No és aconsellable utilitzar elements gràfics quan:

  • Hi ha massa dades (exemple del primer gràfic circular anterior) i es dificulta la interpretació.
  • Hi ha molt poques dades i la seva exposició gràfica no és rellevant.
  • No hi ha variacions ni tendències significatives per mostrar (novament, cas del primer gràfic circular).

Examinem un altre exemple:

En aquest gràfic es combinen alguns dels defectes esmentats: hi ha massa anys reflectits (massa dades) i és molt difícil distingir fàcilment les línies (i més encara si s’utilitza blanc i negre); a més, no sembla que hi hagi cap pauta d’estacionalitat mensual coherent que valgui la pena ressaltar. Quina informació rellevant ens aporta?

Altres consells interessants a l’hora d’emprar gràfics a les memòries són:

  • Evitar els gràfics tridimensionals, que normalment són més difícils d’interpretar i es presten més a distorsions.
  • Evitar també l’excés de colors, la sobrecàrrega de símbols i senyals, els fons recarregats o amb dibuixos, etc. Cal recordar que no tothom té impressora en color.
  • Utilitzar línies de referència horitzontals en els gràfics de columnes i de línies, perquè faciliten la lectura i la comparació de les dades.
  • Mantenir la coherència de les sèries a tota la memòria quan es fan comparacions entre diferents entitats o evolucions temporals. Per exemple, si es presenten dades anuals, s’ha d’utilitzar sempre el mateix nombre d’anys.
  • Seguir una coherència de colors o formats en els gràfics de tota la memòria.
  • Tenir en compte el context quan es comparen dades entre diferents ens, ja que ignorar-lo pot dur a interpretacions errònies.

Exemple

X

Aquest gràfic mostra la despesa dedicada a manteniment i neteja de zones verdes de quatre municipis, però no té en compte el context: cada municipi pot tenir una extensió molt diferent de parcs i jardins.

√

Si es posa en relació la despesa amb l’extensió, el gràfic mostra una situació ben diferent.

5. Ús de taules

Per evitar haver de donar moltes dades en el text, situació que dificulta la lectura i la interpretació, és possible utilitzar taules.

Per tal que les taules siguin efectives, cal tenir en compte dos criteris elementals:

  • Que sigui fàcil localitzar i comprendre les dades numèriques.
  • Que els aspectes formals facilitin la interpretació d’aquestes dades.

Cada taula que s’inclogui a la memòria ha de ser una unitat que transmeti informació per ella mateixa. De fet, com en el cas dels gràfics, una taula ha de ser pensada com un mòdul autònom que es podria utilitzar en diferents suports: el document imprès de la memòria, una infografia, un web, una presentació, un tríptic…

En conseqüència, una taula ha de tenir la informació bàsica per poder ser interpretada de forma independent:

  • Títol descriptiu. El títol ha de ser breu, precís i significatiu. Una bona manera de redactar-lo és responent a les clàssiques preguntes què?, on? i quan?
  • Encapçalaments. Els encapçalaments de columnes i de fileres han d’explicar quines són les dades que hi ha a la taula, identificant amb precisió les categories, les unitats utilitzades, els espais físics i els períodes de temps utilitzats.
  • Font. És convenient indicar a cada taula la font o les fonts utilitzades; es tracta d’una mesura de transparència que permet contrastar la informació i augmenta la fiabilitat.

A banda d’això, convé tenir en compte algunes pautes formals i de disseny de les taules per obtenir resultats efectius:

  • És convenient introduir elements que facilitin la lectura, com per exemple línies divisòries suaus o ombrejats entre fileres i columnes.
  • La distància entre columnes i fileres no ha de ser gaire gran. Cal evitar les taules molt atapeïdes (millor dividir la taula en diverses més concises), però també que tinguin molt espai en blanc.
  • No s’ha d’introduir text innecessari. Per exemple, millor un encapçalament general com “Any” i a sota els anys que correspongui que escriure cada vegada “Any 2013”, “Any 2014”, “Any 2015”…
  • Cal utilitzar la separació dels milers per facilitar la lectura de les xifres.
  • Convé evitar l’ús de decimals si no aporten informació significativa. En el cas que s’opti per utilitzar-los, s’ha d’aplicar el mateix nombre de dígits decimals a totes les dades de la taula.
  • S’han d’alinear les xifres a la dreta o sobre la coma decimal, no centrar-les en les columnes.
  • No s’han de deixar espais buits on no es disposi de dades. Si no hi ha dades per mostrar a la taula, cal indicar-ho amb alguna referència com “No aplicable” o “Sense dades”.
  • Arrodonir les xifres, quan no és imprescindible un alt grau de precisió, pot ajudar a comprendre i comparar les dades.
  • És convenient utilitzar el mateix disseny bàsic de taula a tota la memòria, ja que acostumarà la persona que la llegeix a una mecànica constant d’interpretació i facilitarà la lectura.

Exemple

En aquesta taula s’observen alguns dels problemes que s’han identificat anteriorment:

  • El títol de la taula no és prou significatiu. No concreta la destinació de la despesa ni l’entitat.
  • No s’indica la font de la informació.
  • Les xifres es mostren centrades a cada columna (a diferència dels encapçalaments).
  • No tots els valors mostren el mateix nombre de dígits decimals.
  • Hi ha espais en blanc, massa separació entre les columnes i poca entre les fileres. A més, no totes les columnes tenen la mateixa amplada.
  • Les línies divisòries, una quadrícula, no diferencien els diversos elements i no milloren la comprensió.
  • No es destaquen els totals (suma) ni s’identifica què és el percentatge de la darrera filera.

Tot seguit, es mostra una possible millora de la mateixa taula amb aquestes deficiències corregides:

Bibliografia i recursos en línia

Bibliografia

ALTÉS, N.; PEJÓ, X. (2000) Manual de redacció administrativa. Vic: Eumo Editorial.

DUARTE, C.; ALSINA, A.; SIBINA, S. (1993) Manual de llenguatge administratiu. Barcelona: Escola d’Administració Pública de Catalunya.

FAYET, M.; COMMEIGNES, J. D. (2001) Redacte informes profesionales. Barcelona: Robinbook.

MESTRES, J. M. i altres (2009) Manual d’estil. La redacció i l’edició de textos. Vic: Eumo Editorial.

Recursos en línia

Diputació de Barcelona (2010) Elaboració de documents administratius. Manual de consulta. Barcelona: Diputació de Barcelona.

Diputació de Barcelona (2016) Llibre d'estil de la Diputació de Barcelona. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans / Diputació de Barcelona.

Instituto Vasco de Administración Pública (IVAP) Blog de lenguaje administrativo claro. Vitoria: IVAP.

Unitat 3. Revisió, aprovació i difusió de la memòria

Confecció de memòries de gestió

Unitat 3. Revisió, aprovació i difusió de la memòria

Introducció

Una vegada s’ha redactat la memòria de gestió, cal seguir tres passes addicionals abans que es pugui considerar el treball com a finalitzat. Aquestes passes o accions són:

En la revisió cal comprovar que la memòria formula un discurs ordenat i consistent, que no conté errades i que compleix els requisits formals.

Una vegada feta la revisió del document i abans de publicar-lo i difondre’l, és imprescindible que l'equip redactor obtingui el vistiplau dels òrgans responsables de l'àmbit de què es tracti.

El procés de confecció de la memòria acaba amb la seva publicació i difusió entre l’audiència a la qual s’adreça.

Idees clau

  • Les tres passes addicionals un cop redactada la memòria i abans que aquesta es consideri finalitzada són una revisió completa del document, la seva aprovació i el procés de publicació i difusió.
  • Després de la redacció de la memòria, és convenient deixar un espai breu de temps abans de la seva revisió per garantir l’objectivitat.
  • Cal garantir la correcció de la informació i fer una segona lectura de la memòria centrant l’atenció en els aspectes formals i la revisió ortogràfica i gramatical.
  • És imprescindible aconseguir l’aprovació abans de publicar una memòria de gestió.
  • La forma més tradicional de publicació d’una memòria de gestió és mitjançant la generació d’un document, que pot ser en suport paper o en suport electrònic.

1. La revisió de la memòria

Després de la redacció de la memòria, és convenient deixar un espai breu de temps (per exemple, un o dos dies) abans de recuperar-la i dur a terme les tasques de revisió. Això permet prendre una certa distància sobre la feina feta prèviament i abordar l’edició amb més objectivitat i amb la perspectiva de l’audiència.

Una altra opció que també és molt efectiva és que la revisió la faci una altra persona de l’equip de treball.

En la revisió hom ha de comprovar que la memòria formula un discurs ordenat i consistent, que no conté errades i que compleix amb els requisits formals.

Per tant, l’objectiu és assegurar que les idees:

  • Es troben correctament formulades i són comprensibles per a l’audiència a la qual s’adreça el document.
  • Responen també als focus d’interès de l’audiència i que aquest interès es captarà i mantindrà amb el discurs durant la lectura del document.

Així, doncs, és pertinent en aquest moment fer una lectura completa i detallada de la memòria i validar que el contingut és ordenat, complet, suficient i rellevant. A més, s’ha d’aprofitar per eliminar el contingut que sigui innecessari, repetit o redundant.

També cal en aquest moment assegurar la correcció de la informació i les dades contingudes a la memòria. Lògicament, com més segures i consistents siguin les fonts d’informació, menor serà el risc d’incorporar a la memòria dades incorrectes. Tot i això, poden existir errades fruit del tractament i procés de la informació, per la qual cosa és una bona pràctica fer una auditoria de la correcció de les dades, per exemple, contrastant aleatòriament una part d’aquestes amb les fonts addicionals, per descartar que hi hagi errors.

A continuació, cal fer una segona lectura de la memòria centrant l’atenció en els aspectes formals. Així, es pot comprovar que s’han aplicat correctament totes les pautes que s’han explicat en aquest curs, per exemple:

  • Que totes les pàgines, títols i subtítols estan numerats.
  • Que el format de gràfics i quadres és homogeni en tot el document.
  • Que s’han utilitzat de forma constant els mateixos tipus de lletra, amb les grandàries adequades.
  • Que la paginació automàtica no genera títols, paràgrafs, quadres o gràfics orfes, etc.

Especialment important és fer una revisió ortogràfica i gramatical de la memòria, ja que un document tècnic d’aquesta mena amb errades lingüístiques perjudica directament la imatge de fiabilitat i professionalitat.

2. L’aprovació de la memòria

Una vegada feta la revisió del document i abans de publicar-lo i difondre’l, és imprescindible que l'equip redactor obtingui el vistiplau dels òrgans responsables de l'àmbit de què es tracti.

En alguns casos serà necessària l’aprovació formal d'un òrgan de govern (per exemple, quan s'ha de presentar una memòria justificativa d'una subvenció), mentre que en altres l'aprovació serà més informal.

És en aquest moment que es pot aprofitar, si així s’ha previst, per tal que qui té la responsabilitat redacti el text que ha d’anar en l’apartat de presentació. Normalment es tractarà d’un càrrec electe.

Sigui com sigui, l’òrgan responsable de l’àmbit al qual fa referència la memòria ha de disposar amb temps suficient d'un text complet i revisat, per tal de poder-lo llegir íntegrament i donar-hi la seva conformitat.

3. La publicació i difusió de la memòria

El procés de confecció de la memòria acaba amb la seva publicació i difusió entre l’audiència a la qual s’adreça.

La forma més tradicional de publicació d’una memòria de gestió és mitjançant la generació d’un document, que pot ser en suport paper o en suport electrònic.

  • Suport paper
  • Suport electrònic

En el cas d’optar per la publicació en suport paper, s’haurà de preveure quantes còpies es necessitaran i quin serà el mitjà de distribució. Normalment, les còpies en paper s’utilitzen per lliurar-les en mà a les persones interessades que assisteixen a reunions o sessions informatives. També és freqüent que es dipositin en punts d’atenció a la ciutadania perquè les persones usuàries les puguin agafar. En casos molt puntuals, es pot preveure una distribució massiva d’una memòria a tota la població d’un municipi o d’un barri.

Amb tot, cada vegada és més freqüent limitar el nombre d’exemplars impresos en paper i preferir una distribució en suport electrònic, tant per qüestions d’economia (només es fan les còpies en paper estrictament necessàries) com de difusió, ja que un arxiu electrònic es pot distribuir des del web municipal, per correu electrònic o a través de xarxes socials amb un cost molt inferior.

Per altra banda, les edicions electròniques faciliten la utilització de diferents arxius complementaris que el públic pot descarregar segons les seves necessitats i l’actualització de versions en cas que calgui fer correccions o actualitzacions de la informació. A més, el suport electrònic es pot utilitzar en un portal de transparència.

Si es fa una versió electrònica de la memòria, sempre caldrà utilitzar un format gratuït, universal i fàcil de descarregar i consultar.

No obstant, cada vegada és més freqüent que aquest document en paper o en format electrònic es complementi (o sigui substituït) per infografies en entorns web o per microllocs (minisites) web. Aquest és un dels motius pels quals la informació en format de gràfics i taules ha de pensar-se de forma que puguin actuar com a elements autònoms, aprofitables en aquests suports web.

L’Arxiu de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès té un espai al web de la corporació amb diferents informacionsó sobre el servei, que inclou també diverses memòries de gestió. Per a l’any 2017 hi trobareu una versió “clàssica” en document i una versió com a infografia. Feu-hi una ullada: Arxiu municipal.

En funció dels objectius pels quals s'hagi elaborat la memòria de gestió i dels públics als quals s’adreci, altres aspectes que s'han de tenir en compte són:

  • Cal valorar si és convenient fer una presentació en una sessió presencial, en la qual es puguin donar explicacions sobre el contingut de la memòria i respondre preguntes que es puguin plantejar. Aquesta pot ser una situació típica quan la memòria s'adreça a un òrgan de govern (per exemple, la Junta de Govern local, el Ple o una comissió informativa), a un òrgan de coordinació directiva o tècnica, o a un òrgan de participació ciutadana (un consell sectorial, de barri o de municipi). En aquest cas, és aconsellable preparar una presentació dels aspectes més destacats del document basada en el resum executiu. S'ha de preveure també si caldrà distribuir còpies en paper de la memòria per tal que les persones assistents puguin seguir-ne la presentació; en alguns casos, pot ser aconsellable que la memòria estigui a disposició de les persones assistents a la sessió amb suficient antelació per facilitar la preparació de la reunió.
  • Fins i tot quan no sigui necessari fer una presentació presencial, cal considerar que la difusió de la memòria vagi acompanyada d'un resum o una presentació que en faciliti la consulta a les persones destinatàries; aquesta presentació pot basar-se en el resum executiu i una selecció dels gràfics més significatius.
  • És interessant valorar, quan la memòria es publica en un lloc web, si pot ser complementada amb la publicació de les dades en un format obert.

Per acabar, és una bona pràctica preveure en la difusió de la memòria (si s’escau, en el mateix document), mecanismes per obtenir retorn del públic i conèixer el punt de vista de les persones interessades en el tema. Pot ser un mecanisme senzill, com habilitar una bústia de correu electrònic per rebre observacions o parlar amb algunes de les persones destinatàries de la memòria per conèixer el seu parer, o un altre de més sofisticat, com acompanyar la memòria d’una breu enquesta.

Bibliografia i recursos en línia

Bibliografia

ALTÉS, N.; PEJÓ, X. (2000) Manual de redacció administrativa. Vic: Eumo Editorial.

DUARTE, C.; ALSINA, A.; SIBINA, S. (1993) Manual de llenguatge administratiu. Barcelona: Escola d’Administració Pública de Catalunya.

FAYET, M.; COMMEIGNES, J. D. (2001) Redacte informes profesionales. Barcelona: Robinbook.

MESTRES, J. M. i altres (2009) Manual d’estil. La redacció i l’edició de textos. Vic: Eumo Editorial.

Recursos en línia

Diputació de Barcelona (2010) Elaboració de documents administratius. Manual de consulta. Barcelona: Diputació de Barcelona.

Diputació de Barcelona (2016) Llibre d'estil de la Diputació de Barcelona. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans / Diputació de Barcelona.

Instituto Vasco de Administración Pública (IVAP) Blog de lenguaje administrativo claro. Vitoria: IVAP.