logo

Control dels serveis externalitzats

imatge de portada

En aquestes unitats s'analitzaran els diferents aspectes relacionats amb el repte de controlar de forma eficaç els serveis que les administracions presten mitjançant la col·laboració amb agents externs, normalment contractistes. Una aproximació al seu funcionament i control en totes les seves fases.

Unitat 1. La gestió externalitzada de serveis

Control dels serveis externalitzats

Unitat 1. La gestió externalitzada de serveis

1. La prestació de serveis dels ens locals

Els ens locals utilitzen la prestació de serveis a la ciutadania com una de les formes de desenvolupar i materialitzar les competències que li corresponen segons la normativa vigent. Alguns d’aquests serveis consisteixen en la realització de determinades activitats que generen un valor directe per a la ciutadania.

La Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, en el seu article 25.1 i en referència als municipis, assenyala que aquests poden promoure activitats i “prestar els serveis públics que contribueixin a satisfer les necessitats i aspiracions de la comunitat veïnal”.

L’article 26 detalla un seguit de serveis que els municipis han de prestar de forma obligatòria en funció del nombre d’habitants:


“a) En tots els municipis: enllumenat públic, cementiri, recollida de residus, neteja viària, abastament domiciliari d'aigua potable, clavegueram, accés als nuclis de població i pavimentació de les vies públiques.

b) En els municipis amb població superior a 5.000 habitants, a més: parc públic, biblioteca pública i tractament de residus.

c) En els municipis amb població superior a 20.000 habitants, a més: protecció civil, avaluació i informació de situacions de necessitat social i l'atenció immediata a persones en situació o risc d'exclusió social, prevenció i extinció d'incendis i instal·lacions esportives d'ús públic.

d) En els municipis amb població superior a 50.000 habitants, a més: transport col·lectiu urbà de viatgers i medi ambient urbà.”

Indica, a més, que en els municipis amb població inferior a 20.000 habitants, la Diputació provincial o una entitat equivalent coordinarà la prestació d’alguns d’aquests serveis de prestació obligatòria.

D’altra banda, per dur a terme la seva activitat, els ens locals necessiten també que es prestin serveis de caràcter complementari, auxiliars, de gestió interna o de suport. Pot tractar-se de serveis tan diversos com la realització d’estudis, l’elaboració de projectes, l’execució d’activitats de logística i organització d’activitats, l’atenció i informació al públic, el manteniment i la neteja de dependències administratives, etc.

En ambdós casos –serveis directes a la ciutadania i serveis interns, complementaris o de suport–, l’ens local pot optar per actuar i utilitzar recursos propis, bàsicament amb el seu personal, o utilitzar recursos als quals accedeix a través de processos d’externalització.

2. L’externalització de serveis: premisses i mecanismes més habituals

Entenem per externalització el procés competitiu pel qual un ens local transfereix a tercers diferents de la seva pròpia organització, la prestació d’un servei determinat, mitjançant un acord de caràcter contractual.

L’externalització és un procés competitiu i articulat mitjançant un acord contractual.

En conseqüència:

  • Cada procés d’externalització d’un servei implica al seu torn un procés de contractació, més o menys complex en funció de les característiques del servei (abast, complexitat, valoració econòmica i temporal). La contractació de serveis implica diferents parts i, en darrera instància, una administració pública i un proveïdor de serveis que, tot i que tenen bona part d’interessos comuns, també en tenen de diferenciats. Aquest és un dels motius que obliga la part responsable del servei (l’administració) a tenir especial cura de la forma en què es desenvoluparà el servei contractat.
  • En paral·lel al punt anterior, no es considera externalització la formulació d’encàrrecs de gestió de serveis a mitjans propis personificats de l’administració, tot i que siguin ens diferenciats amb personalitat jurídica pròpia: organismes autònoms, entitats públiques empresarials locals (EPEL) o societats mercantils locals. En aquests casos no hi ha procés competitiu de contractació i l’administració té un control, directe o indirecte, anàleg al que exerceix sobre els serveis propis.
  • El concepte d’externalització no es limita als casos en què s’opta per la gestió indirecta de serveis, és a dir, quan l’administració local transfereix la responsabilitat sobre la prestació del servei a un tercer (el concessionari) i aquest alhora es responsabilitza de l’anomenat “risc operacional” o possibilitat real que el servei generi pèrdues econòmiques que haurà d’assumir. En aquest curs, l’externalització es refereix també a les situacions en què l’administració encarrega a un proveïdor extern la prestació d’un servei sense que es produeixi aquella transferència de responsabilitat i de risc.

Les quatre premisses bàsiques perquè una administració local pugui iniciar un procés d’externalització d’un servei són les següents:

S’externalitza la prestació, no la titularitat

Quan es tracta de serveis públics locals, cal tenir en compte que s’externalitza sempre la prestació o l’execució del servei, però mai la titularitat, que roman sempre en mans de l’administració, ni la totalitat de la responsabilitat, que serà també reclamada en darrera instància sempre a la mateixa administració.

Exemple

Un dels casos habituals en l’àmbit de l’administració local és el de la neteja de la via pública quan aquesta s’ha contractat a una empresa especialitzada: les deficiències reals o percebudes en el servei seran sempre imputades a l’ajuntament, amb independència de la qualitat de servei que presti el contractista. En tot cas, si hi ha incompliments, serà l’ajuntament que haurà de reclamar a aquesta empresa.

L’externalització genera valor per ambdues parts

L’externalització ha de ser un procés que generi avantatges i valor per les dues parts principals implicades: l’administració i el prestador. Ha de ser un joc de guanyar-guanyar. El disseny de l’externalització, per mitjà dels contractes, ha de tenir molt en compte aquesta premissa.

Els desequilibris, com ara pretendre obtenir prestacions per damunt del seu preu raonable, o en l’altre extrem, no tenir cura que les prestacions s’executen d’acord amb allò que s’ha pactat, redundaran gairebé sempre en una pèrdua de qualitat i en perjudici per a les persones receptores del servei (i per tant, finalment, per a l’administració, que és la que se suposa que defensa els interessos de la ciutadania).

Cal ser rigorós amb la valoració econòmica dels contractes: els preus massa ajustats i irreals, encara que vagin acompanyats de relaxació en l’exigència del compliment, seran normalment una font de problemes. Aquest aspecte és especialment transcendent quan es tracta de serveis que comporten un ús intensiu de treball humà: preus ajustats acaben massa sovint en retribucions escasses, en insatisfacció del personal i en mala qualitat.

Ha de seguir la normativa

Pel mateix motiu de garantir la qualitat, cal assegurar que el servei es presta respectant totes les obligacions i compromisos formals, com ara les normes i reglaments que hi siguin d’aplicació. Obviar aquest punt comportarà, novament, assumir un alt risc de perjudici per a l’administració i per a la ciutadania.

Ha de suposar una millora

L’externalització ha de suposar una millora de la qualitat en el servei respecte de la seva alternativa, que és la prestació amb mitjans propis. Òbviament, la millora més bàsica és que l’administració no compti amb els recursos humans o materials necessaris per dur a terme el servei, cas en què l’alternativa és que no es presti i el guany és evident.

En els casos en què existeixen ambdues opcions, la prestació directa i l’externalització, és convenient avaluar quines millores s’obtenen amb la darrera opció en termes qualitatius i no només quantitatius: a priori, la simple reducció de costos no pot ser el motiu únic per a l’externalització d’un servei.

Quant als mecanismes per articular l’externalització de serveis, n’hi ha diversos, però aquí tractarem els que se solen utilitzar amb més freqüència.

  • Procés de contractació: és el més habitual en qualsevol de les modalitats que es contemplen en la normativa vigent. Aquest curs se centra particularment en aquesta modalitat.
  • Conveni: col·laboració amb ens sense ànim de lucre que poden aportar a la prestació del servei un component de participació de la societat civil. El conveni és també una via freqüent, sobretot en l’àmbit dels serveis a les persones i, particularment, dels serveis socials. En aquests casos, l’avantatge per a l’administració es localitza en el valor generat per la cooperació amb els ens socials.

S’ha de recordar, però, que la gestió d’un servei en col·laboració amb un ens sense ànim de lucre, mitjançant un conveni, impedeix que l’administració hagi d’aportar una contraprestació; si aquesta hi és, s’estaria davant d’un contracte gestionat de forma inadequada.

En tot cas, sigui quina sigui la manera de formalitzar l’externalització (contracte, conveni…), les condicions i requisits que s’exposaran tot seguit, amb matisos particulars, han de ser igualment considerades.

3. Condicions per a l’externalització

A banda de complir amb les quatres premisses esmentades en l’apartat anterior, per realitzar amb èxit l’externalització d’un servei, els seus responsables hauran d’avaluar en primer lloc si es donen les quatre condicions següents:

  1. Hi ha d’haver un mercat de proveïdors ampli, diversificat i que comporti competència real. Si existeix aquest mercat, hi haurà possibilitats reals de trobar diferents alternatives i enfocaments per a la gestió de l’encàrrec que es vol formular i l’administració podrà optar per la solució més adequada als seus interessos. Aquest mateix fet evitarà que una única empresa o un nombre reduït d’aquestes puguin condicionar tècnicament o econòmicament el procés competitiu de l’externalització.
  2. L’administració ha de disposar d’informació suficient sobre el servei que vol externalitzar. D’una banda, per poder plantejar i valorar, des d’una perspectiva tècnica, com ha de ser el servei a desenvolupar. De l’altra, per verificar els costos associats i poder fixar, en conseqüència, un preu del contracte congruent amb el cost mínim de producció del servei amb les especificacions que es defineixin per a aquest.
  3. Els costos de transacció han de ser inferiors a l’estalvi potencial que suposa la contractació externa. Els costos de transacció són de quatre tipus:
    • Costos de preparació (TP). Costos derivats de les accions necessàries per conèixer a fons les possibilitats que ofereix el mercat en relació amb el servei que es vol externalitzar: alternatives tècniques, costos, disponibilitat d’empreses, etc. Aquests costos apareixen en els moments previs al procés de contractació pròpiament dit i condicionen directament, per exemple, l’elaboració dels plecs de prescripcions tècniques.
    • Costos de contractació (TC). Costos associats als processos de contractació, com l’elaboració de la documentació, la licitació, l’adjudicació i la formalització dels contractes. Tenint en compte la normativa sobre contractes del sector públic i les obligacions derivades dels principis de la bona gestió pública, es tracta de processos que poden tenir molta complexitat i uns costos associats molt importants.
    • Costos de direcció (TD). Només en casos puntuals s’externalitzen serveis complets i desvinculats d’altres actuacions de l’administració. És molt més freqüent que s’externalitzin serveis que formen part d’una cadena de valor afegit en què poden conviure diferents proveïdors externs i òrgans de gestió interns que cal coordinar i organitzar, la qual cosa genera costos de comunicació, direcció, logística, etc.
    • Costos de supervisió (TS). Finalment, s’han de considerar els costos generats pels processos de supervisió i control del compliment de les condicions del contracte.

      És a dir, la decisió de l’externalització no es pot fonamentar tan sols en què el cost total associat al servei externalitzat (CE), que correspon al preu del contracte, sigui inferior al cost total en el cas de la gestió per mitjans propis (CI). Al primer d’aquests factors cal sumar-hi els costos de transacció:


      CI > CE + (TP + TC + TD + TS)


      En la presa de decisions sobre l’externalització sovint s’obvien aquests costos de transacció, que són ben reals i normalment de certa importància.

  4. L’administració ha de mantenir el control sobre el compliment del pacte d’externalització (contracte, conveni) i ha de poder verificar en tot moment les condicions de prestació del servei.

Com ja s’ha indicat, l’externalització no comporta la transferència de la titularitat jurídica sobre el servei, que es manté en mans de l’administració, ni tampoc la desaparició de la responsabilitat sobre l’execució del servei davant de tercers. Així doncs, l’administració ha de dissenyar i implantar els processos necessaris per garantir que el servei es presta d’acord amb les especificacions tècniques definides prèviament.

A més, cal que l’administració vetlli pel compliment de les condicions vinculades a aspectes administratius i econòmics, com, per exemple, quan s’estableixen condicions especials d’execució dels contractes.

4. Avantatges i inconvenients de l’externalització

Els processos d’externalització de la prestació de serveis per part de l’administració pública responen a una multiplicitat de factors. En termes generals, la tendència a l’externalització es va accentuar en el nostre entorn a partir dels anys 80 i 90 del segle passat amb l’extensió dels corrents integrats en l’anomenada “nova gestió pública”.

Tot i que la pràctica real ha estat molt diversa, particularment en l’àmbit de l’administració local, sovint es considera que l’externalització de serveis millora l’eficiència, redueix els costos de prestació dels serveis i millora l’eficiència tècnica d’aquests.

Sabies que…

L’evidència recollida en diversos estudis indica que no és la pràctica més adequada optar per una estratègia uniforme per a tots els serveis i en totes les administracions locals.

L’experiència assenyala més aviat que l’externalització presenta potencialment en tots els casos avantatges i inconvenients que cal analitzar en detall abans d’optar per una de les alternatives.

  • Avantatges
  • Inconvenients i riscos

En termes generals, els avantatges es troben en l’expectativa d’una major eficiència, fonamentada sobretot en una reducció dels costos de prestació dels serveis, i en una major eficàcia, és a dir, en l’obtenció de resultats de més qualitat que els que es poden obtenir mitjançant la prestació amb recursos propis.

La reducció dels costos és possible per diferents factors que poden aprofitar les empreses externes:

  • L’existència d’economies d’escala, per mitjà de recursos que es poden assignar a diversos encàrrecs o de l’obtenció de millors preus en la compra de grans volums d’aquests recursos.
  • La possibilitat de transformar costos fixos en variables (per exemple, part de les retribucions del personal, que és més fàcil vincular a l’assoliment de resultats).
  • Una major facilitat per destinar recursos a la innovació i a inversions que millorin els processos de treball.
  • Una major agilitat organitzativa i de gestió incrementa la productivitat.

I l’obtenció de resultats de més qualitat es basa en l’aprofitament per part del sector públic d’avantatges que es troben en el sector privat:

  • Innovacions tecnològiques.
  • Especialització i experiència (know how).
  • Flexibilitat per adaptar-se als canvis en la normativa i les demandes de la ciutadania.

D’altra banda, l’externalització permet (en teoria) concentrar els esforços dels gestors públics en els serveis d’atenció directa a la ciutadania.

Tots aquests possibles avantatges poden anar acompanyats, al seu torn, d’inconvenients o riscos que no es poden ignorar:

  • La reducció dels costos en la prestació dels serveis es pot fonamentar en alguns casos en portar al límit les possibilitats de les condicions salarials i laborals del personal. A banda de ser moralment qüestionable, la precarització de les condicions de treball del personal de les empreses comporta un risc important per a la qualitat dels serveis externalitzats i, en termes globals, acaba en una necessitat recurrent de major despesa social per al conjunt de les administracions públiques.
  • Els processos de contractació, com ja s’ha apuntat, generen uns costos de transacció i no sempre són prou eficients. A més, és freqüent que no s’elimini el risc de presentació i adjudicació a ofertes “oportunistes” que forcen els preus de llurs proposicions per obtenir contractes en què després es generen tensions importants.
  • Quan es tracta de contractes de llarga durada hi ha un gran risc d’aparició de disfuncions per rigidesa, ja que no és fàcil preveure en els plecs i els contractes totes les possibles contingències que poden sorgir en un període que pot anar més enllà dels quatre anys. A més, les possibilitats de modificar els contractes amb posterioritat a la seva adjudicació acostumen a ser reduïdes i sovint subordinades a l’acord amb el contractista.
  • L’externalització massiva de determinats serveis comporta progressivament una subordinació del servei públic a la voluntat i la iniciativa del sector privat, que pot optar per formes de prestació o desenvolupaments tècnics que no sempre poden ser els òptims si es té en compte la perspectiva de l’interès públic. En casos extrems, es poden generar monopolis o gairebé monopolis naturals que acaben per condicionar els processos de contractació.
  • Finalment, en no pocs processos d’externalització l’administració pública ha perdut l’important capital humà d’especialistes propis capaços de dissenyar els mateixos contractes i de fer-ne després el control i la supervisió necessaris. El dèficit d’especialistes, particularment en administracions petites i amb menys recursos, comporta una pèrdua de control del servei.

Avantatges i riscos de l’externalització de serveis

Bibliografia bàsica

LÓPEZ, G. (Dir). (2003). “Els nous instruments de la gestió pública”. Servei d’Estudis de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona. Estudis econòmics, 31.

RAMIÓ, C. i CODINA, O. (2006). “La externalización de servicios públicos en España: la necesidad de repensar una nueva gestión pública planificada, controlada y evaluada”. Revista del CLAD Reforma y Democracia, 35.

SALVADOR, M. i RIBA, C. (2017). “La externalización como estrategia de gestión en los servicios públicos locales”. Revista de Administração Pública, 51 (4).

UNE (2015). Sistemas de gestión de la calidad. Fundamentos y vocabulario. (ISO 9000:2015).

VILASECA, È. (2020). Control d'execució en els contractes públics: eines per mantenir la qualitat de la prestació. Escola d’Administració Pública de Catalunya. Formació Oberta.

Unitat 2. Com definir una estratègia per a l’externalització de serveis

Control dels serveis externalitzats

Unitat 2. Com definir una estratègia per a l’externalització de serveis

Introducció

Abans de decidir externalitzar un servei i, conseqüentment, d’implantar-hi un sistema de control, l’organització ha de reflexionar sobre els objectius d’aquesta externalització, és a dir, ha de tenir clar què pretén aconseguir amb aquesta acció i alhora determinar les condicions de l’externalització, o bé en quines situacions serà millor no fer-ho, per tal de assolir els objectius que s’han plantejat inicialment.

Es tracta, per tant, de la definició d’una estratègia per a l’externalització de serveis que ha de servir com a pauta orientadora de la pràctica de l’administració en aquest terreny, amb la finalitat que aquesta possibilitat esdevingui una font de generació de valor per a la ciutadania i no únicament una inèrcia o el reflex de tendències o modes generals.

1. Raons per externalitzar un servei

Les raons que una administració concreta pot tenir per externalitzar els seus serveis poden ser diverses. Es poden agrupar, no obstant això, en dos grans blocs:

  • Els que apunten a l’eficàcia del servei.
  • Els que tenen a veure amb l’eficiència econòmica.

És clar que en darrera instància ambdós blocs acaben per tenir un impacte més o menys intens en el pressupost, però en el primer cas (millora de la gestió) es tracta d’un efecte indirecte de millores de caire tècnic o organitzatiu, mentre que en el segon es pretén sobretot arribar a una reducció de costos.

Eficàcia


Pel que fa a la millora d’eficàcia, es poden enumerar els motius per a la contractació externa de serveis següents:

Insuficiència o manca de recursos

Sovint la pròpia organització no té recursos per dur a terme els treballs o bé en té pocs. Pot tractar-se d’una situació extrema, per exemple quan cal posar en marxa un nou servei a la ciutadania i no hi ha personal propi disponible amb la preparació requerida i no és possible que se n’incorpori en un termini raonable. També pot ser que es tracti de béns inventariables (maquinària, equips, instal·lacions…) dels quals no es disposa i que, probablement, tampoc té gaire sentit adquirir si s’utilitzen ocasionalment i no se’n pot extreure el màxim rendiment. És el cas, molt freqüent, dels serveis de manteniment de vies públiques o en equipaments.

Per tant, com a criteri general, és raonable la contractació externa quan es tracta de serveis puntuals que no justifiquen la inversió en recursos que després no tindran una utilització continuada. En canvi, l’externalització pot ser més discutible (des d’aquesta perspectiva) quan es tracta de serveis que han de tenir continuïtat en el temps o quan els recursos necessaris es podrien destinar a diferents finalitats, per augmentar-ne la productivitat.

S’ha de tenir en compte que tot i que l’opció per dotar-se de recursos propis pot arribar a ser interessant, les limitacions pressupostàries o el creixement de les plantilles de personal poden ser un obstacle insalvable.

Diversificació del risc

En ocasions, l’administració pot necessitar serveis per als quals es té un grau significatiu d’incertesa pel que fa a la seva viabilitat o continuïtat. En aquests casos pot ser aconsellable no assumir la totalitat del risc amb una inversió o amb la incorporació de personal que després es pot descobrir inadequada.

És molt habitual que davant d’aquesta situació —per exemple en la posada en marxa de nous serveis, la realització de proves pilot o quan es creu que la demanda ciutadana pot ser molt fluctuant—, s’opti per contractar la prestació a tercers per compartir el risc entre l’administració i el proveïdor.

Certament, quan es contracta el servei, s’assumeix un preu a pagar i es considera la possibilitat que els resultats que s’obtinguin no siguin plenament satisfactoris, però quan els recursos no són estructurals sempre es pot optar per un contracte a curt o a mitjà terminis, avaluar-ne els resultats i replantejar la solució més adequada.

Una altra situació que respon a aquesta motivació és la que es produeix habitualment amb les concessions de serveis. En aquests casos, de forma explícita, l’administració finança totalment o parcialment l’actuació i cedeix al contractista l’explotació del servei, amb el benentès que el proveïdor extern assumeix el risc que els resultats obtinguts no siguin els esperats. Es pot dir així: l’administració assumeix el risc que l’actuació no sigui tan eficaç com s’havia previst i el contractista assumeix que els resultats econòmics poden resultar per sota de les expectatives. Naturalment, també pot succeir que l’operació resulti un èxit i ambdues parts acabin satisfetes.

Millor servei

L’externalització pot ser també una forma d’obtenir un servei millor en termes d’efectivitat i d’impacte. És el cas dels serveis que necessiten flexibilitat i una ràpida adaptació als canvis en l’entorn, per exemple, perquè es preveuen innovacions tecnològiques, variacions en la demanda ciutadana o modificacions de l’entorn normatiu que poden incidir en les obligacions de l’administració o en els requisits exigibles al servei.

També es produeix aquesta situació quan els serveis que l’administració necessita desenvolupar requereixen recursos altament especialitzats als quals és difícil accedir amb els mitjans propis.

Així mateix, l’externalització per la via de la cooperació amb entitats sense ànim de lucre, pot ser una forma d’obtenir un millor servei gràcies a la generació de valor que s’obté de la mobilització de recursos ciutadans (voluntariat, activació de xarxes locals, coneixement de l’entorn immediat, compromís…).

I finalment, és possible obtenir resultats millors amb l’externalització de prestacions que tenen caràcter ocasional, que són molt diverses o que varien molt freqüentment, ja que sovint les administracions (sobretot les de dimensió petita o mitjana) no tenen una capacitat de resposta prou àmplia per a aquestes situacions.

Aprenentatge adquisició de know how

Aquesta situació pot donar-se quan l’organització necessita obtenir un model referencial extern que permeti ser utilitzat posteriorment per la pròpia administració.

Oportunitat

És la situació que es dona quan l’administració necessita disposar d’uns recursos que té destinats a funcions que no cal que siguin executades directament, per concentrar-los en altres activitats estratègiques o prioritàries que no és convenient externalitzar.

Segregació de funcions

Es tracta de l’obtenció d’un valor afegit pel fet que el servei és realitzat per una empresa externa i no per la pròpia organització. És el cas de serveis que requereixen d’un plus d’objectivitat o de neutralitat que no es tindria si els realitzés personal de la mateixa administració.

Aquesta situació és típica de serveis de control o auditoria de comptes, de qualitat o mediambientals. També és molt freqüent en la direcció i supervisió de processos de participació ciutadana.


Eficiència econòmica


L’altre bloc de motius que poden justificar l’externalització de serveis és el que es troba vinculat a la millora de l’eficiència econòmica de la gestió. Des d’aquest punt de vista, les raons més destacades i freqüents (en alguns casos relacionades amb les enumerades en l’apartat anterior) són:

Recursos no disponibles en l’administració

Accedir a recursos que no són disponibles per l’organització (per exemple, tecnologia o personal molt especialitzat) i que pel fet de tenir un ús no extensiu sinó puntual en el temps, o per a serveis molt específics, no seria eficient mantenir-los en la pròpia estructura i sí contractar-los temporalment a un cost assumible.

Optimització i priorització de recursos propis

Alliberar recursos propis per destinar-los a altres activitats en què s’espera que tinguin una major rendibilitat. En aquest sentit, quan es disposa de recursos personals limitats, cal prioritzar les funcions o tasques a les quals s’han de dedicar i és preferible concentrar-los en serveis en què pot ser crític el control i la prestació directes per part de la pròpia administració o en aquelles tasques en les quals els professionals poden generar un valor més elevat.

Contractació d’especialistes amb experiència

Reduir costos gràcies al major coneixement del servei per part del tercer contractat. Hi ha empreses especialitzades en la prestació de serveis públics locals que acumulen una alta experiència i que han realitzat esforços considerables d’innovació gràcies a treballar per a moltes administracions. Aquests coneixement i capital acumulats difícilment podran ser adquirits per una administració de dimensió petita o mitjana, per la qual cosa aprofitar el bagatge extern pot resultar molt més eficient.

Estalvi de costos fixos

Transformar costos fixos, vinculats a recursos propis de caràcter estructural, en costos variables que es poden contractar externament només quan es necessiten. Pot ser el cas de serveis de caràcter estacional que requereixen de recursos (humans, per exemple) especialitzats que no poden ser aprofitats per altres comeses quan ja no són necessaris.

Estabilitat en els costos

Aportar estabilitat i certesa al cost dels serveis, vinculat directament als preus dels contractes. En canvi, aquesta motivació pot tenir un impacte negatiu en moments d’estretors pressupostàries si no es poden ajustar a la baixa les despeses associades als contractes.

2. Quins serveis són millor externalitzar i quins no

Tot i que es pugui pensar que es podria obtenir una major eficàcia o eficiència, hi ha actuacions i serveis que no són aconsellables d’externalitzar per l’impacte negatiu que a mitjà i llarg terminis es produiria en l’organització, ja que constitueixen el “nucli dur” de l’administració, el que alguns anomenen el core business.

En primer lloc, ens referim als processos vinculats a l’exercici d’autoritat en tots els nivells que és convenient preservar en mans de l’administració:

  • Serveis vinculats a la seguretat ciutadana.
  • Exercici de la potestat sancionadora.
  • Adjudicació de drets i obligacions econòmiques.

També pot tenir importants inconvenients l’externalització de funcions relacionades directament amb la qualitat dels serveis percebuda per part de la ciutadania. En aquests casos, els responsables haurien de valorar fins a quin punt pot ser crítica aquella percepció i les conseqüències que pot tenir en el cas que el servei no es presti de forma òptima.

El personal que treballa en serveis de contacte directe amb la ciutadania contribueix a construir la imatge i la identitat corporativa de l’administració; si es vol tenir un control intens sobre aquests factors, pot ser desaconsellable l’externalització.

També formen part de l‘anomenat core business totes aquelles actuacions que l’administració creu que pot fer millor que cap proveïdor extern: per l’experiència acumulada, per l’autoritat que té davant la ciutadania, per la capacitat de mobilitzar recursos interns i externs, etc.

És poc desitjable l’externalització de funcions de caràcter estratègic. En aquest cas, és difícil fer una caracterització general, ja que cada organització i el seu lideratge pot considerar estratègics serveis i funcions diferents.

Algunes pautes orientadores per decidir si s’externalitza un servei o no poden ser les següents:

  • No és convenient l’externalització de les funcions de direcció tècnica de l’organització.
  • Cal estudiar amb molt detall la conveniència d’externalitzar serveis bàsics o que formen part d’algun dels pilars de l’estat del benestar (salut, educació, serveis socials), ja que les millores que es poden obtenir potser no compensarien el fet de cedir la capacitat de decisió a un tercer.
  • Cal valorar també l’externalització d’actuacions vinculades a principis dels quals en pugui fer bandera l’equip de govern de la institució, com ara la universalització, el manteniment d’un monopoli en mans públiques o l’aplicació intensiva de criteris socials d’accés; en tots aquests casos es pot condicionar de tal manera la contractació que s’incrementin els costos i es perdi l’atractiu de l’externalització.

En canvi, a priori, pot ser interessant plantejar-se l’externalització, per alguns dels motius expressats en la secció anterior, de prestacions relacionades amb:

  • Serveis de suport o auxiliars, en què el subministrament des de la mateixa administració pública no implica la generació de més valor que si es realitza per empreses externes. És el cas, molt habitual, de serveis de neteja o de manteniment d’equipaments.
  • Serveis altament especialitzats per als quals no tindria sentit que una administració (almenys si és de grandària petita o mitjana) es dotés de recursos propis, com per exemple, les assegurances o la vigilància de la salut del personal.
  • Assessorament i gestió de projectes, que pel mateix caràcter singular d’aquests, s’adapten molt bé a la contractació d’especialistes que encaixin amb els requeriments de cadascun d’ells. És una situació que es dona molt habitualment en l’elaboració de projectes d’obres.
  • Serveis irregulars, puntuals, ocasionals, fluctuants. És el cas de l’organització d’un esdeveniment de caràcter excepcional en un municipi (un certamen esportiu, una activitat cultural important d’abast nacional, etc.).
  • Serveis de suport subjectes a prescripcions normatives, com alguns relacionats amb la seguretat ciutadana, la realització d’inspeccions tècniques, tasques de manteniment preventiu d’instal·lacions especialitzades, etc.
  • Serveis subjectes a canvis tecnològics o de mercat ràpids o intensos, com podria ser l’allotjament de dades en servidors “al núvol” o de llocs web.

Bibliografia bàsica

LÓPEZ, G. (Dir). (2003). “Els nous instruments de la gestió pública”. Servei d’Estudis de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona. Estudis econòmics, 31.

RAMIÓ, C. i CODINA, O. (2006). “La externalización de servicios públicos en España: la necesidad de repensar una nueva gestión pública planificada, controlada y evaluada”. Revista del CLAD Reforma y Democracia, 35.

SALVADOR, M. i RIBA, C. (2017). “La externalización como estrategia de gestión en los servicios públicos locales”. Revista de Administração Pública, 51 (4).

UNE (2015). Sistemas de gestión de la calidad. Fundamentos y vocabulario. (ISO 9000:2015).

VILASECA, È. (2020). Control d'execució en els contractes públics: eines per mantenir la qualitat de la prestació. Escola d’Administració Pública de Catalunya. Formació Oberta.

Unitat 3. El control eficaç i eficient dels serveis externalitzats

Control dels serveis externalitzats

Unitat 3. El control eficaç i eficient dels serveis externalitzats

1. La necessitat de controlar els serveis externs

Com s’ha vist en les unitats anteriors, la contractació externa de la prestació de serveis no pot respondre a criteris espuris, sinó que ha de fonamentar-se en necessitats ben justificades i vinculades a les finalitats del administració.

En aquest sentit es pronuncia l’article 28 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic (en endavant, LCSP), quan assenyala:

Article 28. Necessitat i idoneïtat del contracte i eficiència en la contractació

“1. Les entitats del sector públic no podran celebrar altres contractes que aquells que siguin necessaris per al compliment i realització dels seus fins institucionals. A aquest efecte, la naturalesa i extensió de les necessitats que pretenen cobrir-se mitjançant el contracte projectat, així com la idoneïtat del seu objecte i contingut per a satisfer-les, quan s'adjudiqui per un procediment obert, restringit o negociat sense publicitat, han de ser determinades amb precisió, deixant constància en la documentació preparatòria, abans d'iniciar el procediment encaminat a la seva adjudicació.”

D’altra banda, el primer paràgraf de l’apartat III del preàmbul de la LCSP indica que aquesta llei persegueix:

“en tot moment l'eficiència en la despesa pública i el respecte als principis d'igualtat de tracte, no discriminació, transparència, proporcionalitat i integritat.”

Les administracions tenen l’obligació de controlar que els serveis que contracten a tercers:

  • Responen a la idea de satisfer necessitats públiques que es corresponen amb algun dels seus fins institucionals, que es materialitzen en competències, ja siguin aquestes pròpies o delegades.
  • S’executen complint els principis d’eficiència en la despesa pública i respectant els principis d’igualtat de tracte, no discriminació, transparència, proporcionalitat i integritat.

Com es deriva també del article 28.1 de la LCSP, les administracions han d’assegurar que els serveis contractats externament s’executen d’acord amb els requisits establerts en la documentació contractual. Aquestes especificacions són les que determinen les actuacions que haurà de fer el contractista i amb quines característiques concretes per tal que cobreixin les necessitats detectades, i s’han de detallar tant en el plec de clàusules administratives particulars com en el plec de prescripcions tècniques.

D’acord amb la norma ISO 9000:2015 (apartat 3.6.4), un requisit és una necessitat o una expectativa establerta, que pot ser implícita o obligatòria. Quan un requisit està establert de forma explícita en la documentació (per exemple, en els plecs administratiu i tècnic), es parla de requisit especificat; aquests requisits, en concret, són els que seran objecte de control, per la qual cosa és molt important detectar-los i recollir-los adequadament. Els requisits poden fer referència a diferents aspectes del servei: la seva mateixa prestació, la qualitat, les característiques del prestador o de les persones usuàries, etc.

Cal recordar que dins d’aquests requisits especificats s’inclouen molt sovint alguns que fan referència a objectius horitzontals o transversals vinculats a polítiques públiques. Es tracta de finalitats de caràcter social, ambiental, laboral o ètic que es poden recollir en clàusules específiques dels contractes.

Exemple

Es pot requerir que el contractista compleixi, més enllà de les seves obligacions legals, amb determinats requisits vinculats a la integració de persones amb discapacitat o en situació d’atur, o que implementi determinats sistemes per minimitzar l’impacte ambiental de la seva activitat.

Per què controlar els serveis externalitzats?

2. Què controlar

En aquest curs es vol parar atenció especial al disseny i la implementació de sistemes per tal de controlar el compliment dels requisits especificats en els contractes de serveis.

Es tracta de verificar materialment la prestació efectiva del servei i el compliment dels requisits en els termes especificats, ja que sovint la comprovació es limita a una revisió de documentació administrativa, com, per exemple, de costos de personal (nòmines, declaracions de cotitzacions a la Seguretat Social…).

Dins d’aquest terreny, que pot ser molt ampli segons la naturalesa del servei de què es tracti, els elements que han de ser objecte de control es poden agrupar en quatre blocs:

1. Eficàcia i efectivitat


A aquest bloc correspon a la comprovació del compliment efectiu dels requisits especificats per a la prestació del servei.

  1. S’ha de verificar que el servei es desenvolupa realment i que es fa d’acord amb els requisits generals, és a dir, que el servei es presta tant en quantitat com en qualitat. Entre aquests requisits s’inclouran els valorats en els criteris d’adjudicació i les millores que hagi pogut oferir el contractista i hagin estat valorades per l’òrgan d’adjudicació. També s’inclou en aquest bloc la comprovació que el servei es presta amb els mitjans personal fixats en el contracte, aspecte que incidirà després en el compliment de les condicions econòmiques.
  2. A més, cal controlar que es compleixen les condicions especials d’execució que es puguin haver fixat en els contractes, d’acord amb l’article 202 de la LCSP, que enumera algunes possibilitats en el seu apartat 2 i per l’incompliment de les quals es poden establir penalitats, segons l’apartat 3.

    Article 202. Condicions d'execució del contracte de caràcter social, ètic, mediambiental o d'un altre ordre

    “[…]

    2. Aquestes condicions d'execució es poden referir, en especial, a consideracions econòmiques, relacionades amb la innovació, de tipus mediambiental o de tipus social.

    En particular, es podran establir, entre d'altres, consideracions de tipus mediambiental que persegueixin: la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, que contribueixin així a complir l'objectiu que estableix l'article 88 de la Llei 2/2011, de 4 de març, d’Economia Sostenible; el manteniment o millora dels valors mediambientals que es puguin veure afectats per l'execució del contracte; una gestió més sostenible de l’aigua; el foment de l’ús de les energies renovables; la promoció del reciclatge de productes i l'ús d'envasos reutilitzables; o l'impuls del lliurament de productes a granel i la producció ecològica.

    Les consideracions de tipus social o relatives a l'ocupació podran introduir-se, entre d'altres, amb alguna de les següents finalitats: fer efectius els drets reconeguts en la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat; contractar un nombre de persones amb discapacitat superior a què exigeix la legislació nacional; promoure l'ocupació de persones amb especials dificultats d'inserció en el mercat laboral, en particular de les persones amb discapacitat o en situació o risc d'exclusió social a través d'empreses d'inserció; eliminar les desigualtats entre l'home i la dona en aquest mercat, afavorint l'aplicació de mesures que fomentin la igualtat entre dones i homes en el treball; afavorir la major participació de la dona en el mercat laboral i la conciliació de la feina i la vida familiar; combatre l'atur, en particular el juvenil, el que afecta les dones i el de llarga durada; afavorir la formació en el lloc de treball; garantir la seguretat i la protecció de la salut en el lloc de treball i el compliment dels convenis col·lectius sectorials i territorials aplicables; mesures per prevenir la sinistralitat laboral; altres finalitats que s'estableixin amb referència a l'estratègia coordinada per a l'ocupació, definida a l'article 145 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea; o garantir el respecte als drets laborals bàsics al llarg de la cadena de producció mitjançant l'exigència de compliment de les convencions fonamentals de l’Organització Internacional del Treball, incloses aquelles consideracions que busquin afavorir als petits productors de països en desenvolupament, amb els quals es mantenen relacions comercials que els són favorables com ara el pagament d'un preu mínim i una prima als productors o una major transparència i traçabilitat de tota la cadena comercial.

    3. Els plecs podran establir penalitats, d'acord amb el que preveu l'apartat 1 de l’article 192, per al cas d'incompliment d'aquestes condicions especials d'execució, o atribuir-los el caràcter d'obligacions contractuals essencials als efectes assenyalats en la lletra f) de l’article 211. Quan l'incompliment d'aquestes condicions no es tipifiqui com a causa de resolució del contracte, el mateix podrà ser considerat en els plecs, en els termes que s'estableixin reglamentàriament, com a infracció greu als efectes que estableix la lletra c) de l’apartat 2 de l’article 71.”

Cal recordar en aquest punt, i pel que fa a la contractació de serveis, la comprovació de la realització efectiva de les possibles millores que el contractista seleccionat hagi pogut oferir i que hagin estat acceptades per l’òrgan de contractació.

2. Cost i condicions econòmiques del servei


Bàsicament, es tracta de comprovar que els preus que es paguen pel servei es corresponen realment a la quantitat i preus d’unitat de cost que s’hi hagin aprovat amb la contractació, tenint en compte els plecs i la proposició feta pel contractista que ha resultat adjudicatari.

3. Qualitat del servei


La qualitat del servei la vincularem:

  1. Al desenvolupament dels processos de treball d’acord amb les especificacions definides als plecs, per exemple, l’aplicació de criteris tècnics, de regulacions o de normatives generals o pròpies de l’administració titular.
  2. A l’assoliment dels objectius que s’hagin pogut fixar en relació amb la percepció de la qualitat del servei per les diferents parts interessades, sobretot lloc les persones usuàries i la mateixa administració.

4. Requisits administratius


Aquest darrer bloc inclou el control d’aspectes, sense ànim exhaustiu, com:

  1. Tot allò relacionat amb el compliment de les obligacions del tercer que presta el servei. Quan es tracta de contractes, l’article 201 de la LCSP enumera aquestes obligacions en matèria mediambiental, social o laboral:

    Article 201. Obligacions en matèria mediambiental, social o laboral

    “Els òrgans de contractació han de prendre les mesures pertinents per a garantir que en l'execució dels contractes els contractistes compleixen les obligacions aplicables en matèria mediambiental, social o laboral establertes en el dret de la Unió Europea, el dret nacional, els convenis col·lectius o per les disposicions de dret internacional mediambiental, social i laboral que vinculin l'Estat i en particular les establertes a l'annex V.

    L'indicat en el paràgraf anterior s'estableix sense perjudici de la potestat dels òrgans de contractació de prendre les oportunes mesures per a comprovar, durant el procediment de licitació, que els candidats i licitadors compleixen les obligacions a què es refereix l'esmentat paràgraf.

    L'incompliment de les obligacions referides en el primer paràgraf i, especialment, els incompliments o els retards reiterats en el pagament dels salaris o l'aplicació de condicions salarials inferiors a les derivades dels convenis col·lectius que sigui greu i dolosa, donarà lloc a la imposició de les penalitats a què es refereix l'article 192.”

    En particular, s’ha de controlar el compliment de les obligacions en relació amb la subrogació de personal i la subcontractació de prestacions.

  2. L’actualització o revisió de les condicions econòmiques. Pel que fa als preus d’un contracte, en el cas que l’òrgan de contractació hagi establert aquesta possibilitat, caldrà ajustar-se al que disposa la normativa vigent.
  3. Les modificacions de les condicions que regulen la prestació, generalment del contracte, si s’ha previst aquesta opció.

Exemple

En la taula següent es poden veure exemples, no exhaustius, d’elements que cal controlar en un servei socioeducatiu diürn de caràcter preventiu per a infants i joves en situació de risc d'exclusió social, sovint denominat “centre obert”:

Bloc Requisits que cal controlar
Eficàcia i efectivitat Compliment dels horaris previstos.
Desenvolupament del programa d’activitats pactat.
Funcionament dels mecanismes de coordinació amb els serveis socials bàsics municipals.
Correcte desenvolupament de les tasques i metodologies de treball previstes per part del personal assignat al servei.
Compliment dels compromisos de formació continuada del personal.
Cost Funcionament del servei en el nombre d’hores contractat.
Adequació del nombre de professionals assignats, del seu perfil i de les categories laborals als pactes vigents.
Qualitat Compliment dels compromisos fixats en la carta de serveis.
Seguiment de les enquestes sobre la qualitat del servei fetes a famílies usuàries i altres parts interessades.
Aplicació d’un sistema de gestió de queixes i suggeriments, i anàlisi de les valoracions rebudes.
Existència de protocols d’actuació en casos de contingències.
Aplicació sistemàtica dels principis rectors del servei.
Elaboració de les memòries de gestió anuals amb els indicadors requerits.
Requisits administratius Correcta aplicació del conveni col·lectiu corresponent.
Correspondència de les categories laborals i les retribucions amb les funcions i responsabilitats del personal.
Respecte a les condicions de subcontractació de serveis pactades.

3. Com controlar

Com a criteri general, el control dels serveis externalitzats ha de fonamentar-se en dues premisses:

  1. Rellevància. S’han de controlar només aquells aspectes que són significatius per a la presa de decisions sobre el servei per part de l’administració responsable. Tant dolent és no controlar elements que poden tenir transcendència per a la gestió i millora del servei, com multiplicar els controls sobre qüestions que no són importants i que (a més de suposar un esforç inútil que té el seu cost), poden distreure’ns i desviar-nos de les que sí ho són. No es pot oblidar que el control té un cost que ha de ser compensat amb els resultats que s’obtinguin de la seva implantació.
  2. Realisme o factibilitat. L’administració ha de comptar amb els recursos necessaris (humans, materials, econòmics) per dur a terme de manera real i efectiva els controls que vulgui implantar i que defineixi en els instruments de regulació del servei. S’ha de tenir en compte que alguns d’aquests mecanismes de control poden comportar un cost important.


Establir sistemes de control sense dotar-se dels recursos adequats per aplicar-los pot ser contraproduent, ja que acaba per relaxar l’entitat davant la seva obligació de verificar el bon funcionament dels serveis.

Si hi ha recursos humans i materials suficients i adequats a la mateixa administració, els controls poden ser executats amb mitjans propis, fet que aporta el valor d’accedir de primera mà a la informació resultant i del contacte directe amb la realitat de la prestació del servei. No obstant això, pot ser que l’administració no disposi dels recursos o que, per la necessitat d’especialització, sigui més convenient obtenir el suport d’empreses especialitzades.

Cal tenir en compte que l’exercici de la prerrogativa de control no inclou que s’assumeixin funcions de direcció sobre el personal de les empreses prestadores dels serveis: no és adequat donar instruccions operatives directes a aquest personal.


La comunicació amb el personal de l’ens prestador del servei amb els responsables municipals s’ha de fer a través de les interlocucions que es defineixin al contracte (o conveni).

En aquest sentit, és freqüent la formalització de comissions de seguiment que integren representants del prestador del servei i de l’administració (responsable del contracte i personal tècnic de la unitat encarregada del servei).

Els instruments per a la implementació del control poden ser molt variats i depenen de les característiques de cada servei: tot i que pugui haver aspectes en comú, no seran els mateixos per a un servei de caràcter personal (com, per exemple, un servei d’ajuda a domicili per a persones amb algun grau de dependència) o un servei urbà comunitari (com l’abastiment domiciliari d’aigua o la recollida de deixalles).

Amb tot, es poden agrupar en quatre grans blocs:

Informació sobre el desenvolupament dels processos de treball dels serveis

Consisteix en la recollida d’informació crítica sobre el desenvolupament dels processos de treball dels serveis que es considerin transcendents.

Aquesta informació s’obté habitualment en forma de llistats de dades i d’indicadors de gestió. En altres casos es pot tractar de memòries o informes periòdics.

Per descomptat, sempre que sigui possible cal obtenir aquesta informació en suport electrònic i en formats que puguin ser manipulables per l’administració, per la qual cosa aquests extrems hauran de quedar fixats en els plecs de prescripcions tècniques de la contractació externa.

Sabies que…

És aconsellable utilitzar sistemes de comunicació i gestió col·laborativa entre els responsables municipals i els de les empreses prestadores dels serveis, sempre que es pugui garantir la integritat de les dades i la protecció de les dades personals, si n’hi ha. Aquests sistemes es poden aplicar a la tramesa d’ordres i instruccions de treball, la gestió d’incidències, la distribució i arxiu de documentació del servei, la gestió de projectes específics, etc.

Com ja s’ha apuntat anteriorment, no es tracta d’obtenir un volum ingent i detallat de dades, sinó detectar quins són els punts clau que cal controlar i definir de forma clara i entenedora la informació que es necessita per poder tenir un criteri de l’estat i l’evolució d’allò que es vol saber.

Junt amb la informació o la dada que es vol recollir, caldrà fixar-ne la periodicitat amb què l’empresa prestadora l’haurà de subministrar.

En qualsevol cas, és aconsellable que el format de la informació que es vol obtenir estigui prefixat, tot i que això no ha d’excloure la possibilitat que els contractistes externs puguin fer propostes de millora, gràcies a la seva experiència, sempre que aquestes responguin a les necessitats de control de l’administració.

Molt sovint, l’obtenció d’informació es fa per mitjà de reunions de seguiment entre interlocutors de l’administració i del prestador del servei. En aquests casos és important fixar una metodologia de treball sistemàtica per tal que aquestes reunions siguin efectives:

  • Preparació: les trobades s’han de convocar amb temps o fixar-se amb un calendari regular, han de tenir un ordre del dia i la informació que s’haurà de tractar ha de ser disponible per les dues parts amb prou antelació per ser estudiada.
  • Desenvolupament: les reunions han de centrar-se en l’ordre del dia i tractar fets objectius i analitzables a partir de dades. No convé que durin massa i poden ser realitzades, si cal, per mitjans telemàtics.
  • Resolucions: les reunions de control d’un servei tenen com a finalitat confirmar el seu bon funcionament o proposar actuacions que serveixin per resoldre incidències (accions correctives), prevenir-les abans que succeeixin (accions preventives) o per millorar la prestació. Aquestes actuacions han de ser validades per l’òrgan de contractació i s’han d’adequar a les condicions contractuals fixades.

En casos extrems, l’administració pot utilitzar aquestes reunions per comunicar l’aplicació de penalitats o, fins i tot, la resolució del contracte, per tal de permetre al contractista que formuli al·legacions.

Les resolucions o acords han de quedar sempre recollides en actes que s’han d’incorporar als expedients administratius corresponents.

D’una altra banda, actualment hi ha la possibilitat d’implantar sistemes de control informatitzat de determinats serveis externalitzats. Gràcies a aquests sistemes, l’administració pot obtenir directament dades del desenvolupament operatiu dels serveis sense dependre del filtre de l’ens prestador.

Exemple

Alguns exemples són:

  • Sistemes de gestió del manteniment assistit per ordinador (GMAO), que permeten la gestió d’inventaris, la programació i seguiment real de tasques de manteniment d’equipaments i les seves instal·lacions, el control de costos a partir de la dedicació del personal i dels materials emprats, etc.
  • Sensors en el servei de recollida de deixalles, que poden informar del volum de residus recollits i del recorregut i durada de les rutes dels vehicles.
  • Sensors en els accessos i les places d’estacionaments públics (tant soterrats com de superfície), que informin del nombre i durada de les estades de vehicles.
  • Aplicacions informàtiques de control d’existències i la seva distribució a les famílies en centres de distribució d’aliments.

A més, aquests mecanismes informatitzats són també interessants per als prestadors dels serveis, perquè els poden ajudar a conèixer amb detall els punts clau del servei a prestar i a optimitzar l’ús dels seus recursos.

Per acabar aquest epígraf, assenyalarem que una forma pràctica i senzilla d’organitzar la informació de control és mitjançant la definició i manteniment d’indicadors de gestió vinculats als aspectes significatius del servei que interessi controlar. Molt sovint, aquests indicadors, juntament amb altra informació rellevant, es recull en memòries de gestió que poden elaborar els prestadors del servei per retre comptes de la seva gestió a l’administració.

Inspeccions periòdiques

El segon gran instrument de control i seguiment dels serveis externalitzats és la inspecció. És una activitat realitzada per observar una o més característiques d’un servei, amb el coneixement de quins han de ser els seus valors adequats, i determinar la seva conformitat amb els requisits especificats.

  • Si el resultat de la inspecció mostra conformitat, es pot utilitzar com a verificació del compliment d’aquells requisits especificats mitjançant l’aportació d’una evidència objectiva.
  • En cas de no conformitat, assenyala quins són els requisits que no es compleixen i sobre els que cal actuar.

Els òrgans de contractació de l’administració, tal com assenyala el segon paràgraf de l’article 190 de la LCSP, ostenta les facultats d’inspecció de les activitats desenvolupades pels contractistes durant l'execució del contracte, en els termes i amb els límits establerts en la Llei. Aquestes facultats no impliquen un dret general a inspeccionar les instal·lacions, oficines i altres emplaçaments en què el contractista desenvolupi les seves activitats, però sí els que siguin determinants per al desenvolupament de les prestacions objecte del contracte, la qual cosa caldrà documentar en l'expedient administratiu.

Normalment, les inspeccions no són realitzades per l’òrgan de contractació directament, sinó que aquest les encarregarà a òrgans tècnics de l’administració o al responsable del contracte. Quan requereixen d’un alt grau d’especialització tècnica del personal o la utilització d’eines o instruments de què no disposa la pròpia administració, poden ser encomanades a empreses externes, com és el cas d’algunes entitats col·laboradores de l’administració.

Quan l’administració cregui que les inspeccions són adients per al control dels serveis, les ha de preveure en els pactes reguladors de l’externalització (plecs, contractes, convenis). Normalment, les inspeccions tenen caràcter periòdic, però guanyen eficàcia si el prestador del servei no coneix amb exactitud el moment en què es realitzaran.

Auditories

Quan es tracta de serveis d’una certa complexitat, d’un important volum econòmic o de grans transcendència i impacte per a la ciutadania, es pot preveure també la realització d’auditories.

L’auditoria és un procés sistemàtic, independent i documentat que es realitza per obtenir evidències objectives i avaluar-les, també de manera objectiva, amb la finalitat de determinar el grau en què es compleixen un conjunt de polítiques, procediments o requisits del servei.

Tal com assenyala la norma ISO 9000:2015, l’auditoria ha de ser realitzada d’acord amb un procediment i per personal que no és responsable de l’objecte auditat. Poden ser:

  • Auditoria interna: si és realitzada per personal del prestador del servei.
  • Auditoria externa: si és realitzada per personal de l’administració o, més freqüentment, d’empreses contractades per aquesta. Les auditories externes realitzades per empreses o ens independents proporcionen sovint alguna mena d’informe, certificació o registre del grau de compliment de l’objecte auditat.

Les auditories externes són instruments molt importants en els casos en què es pot produir una situació de controvèrsia significativa entre l’administració i el prestador del servei. No obstant això, presenten l’inconvenient que acostumen a tenir un cost significatiu. Aquest cost es pot fer recaure en el prestador del servei, però és convenient que la selecció i contractació de l’auditor extern sigui realitzada per l’administració, no el prestador.

Coneixement de la qualitat percebuda i mecanismes de queixa i reclamació

El darrer dels instruments que es tracten és el coneixement de la qualitat percebuda per part de les persones usuàries del servei i la implantació de mecanismes de queixa i de reclamació.

A part del compliment dels requisits específics que es puguin haver fixat en els contractes, un vessant clau de la qualitat en la prestació dels serveis és el que fa referència a la percepció que tenen d’aquests les persones usuàries.

Sempre que sigui possible, és aconsellable preveure l’ús de mecanismes per obtenir evidència d’aquesta percepció de la qualitat. Com és lògic, aquests mecanismes dependran completament de les característiques del servei. Un servei d’atenció a persones pot utilitzar instruments com enquestes detallades, entrevistes amb persones usuàries, focus-group o similars. En canvi, un servei de prestació general a la ciutadania (com per exemple, la neteja viària) haurà d’utilitzar instruments més genèrics com enquestes periòdiques al conjunt de la població.

Quan no és possible (pel cost o per les característiques del servei) utilitzar vies de coneixement de la percepció general del servei com les enquestes, i en tot cas, com a complement d’aquestes, és necessari disposar de canals perquè les persones usuàries puguin formular queixes, reclamacions i suggeriments.

L’anàlisi dels resultats de les enquestes (o equivalents) i dels registres de les queixes i reclamacions pot proporcionar informació molt valuosa, no només sobre el grau de satisfacció de les persones usuàries, sinó sobre el compliment de requisits especificats.

Exemple

Si els veïns d’un carrer es queixen reiteradament de la brutícia a la via pública quan l’ajuntament ha determinat una freqüència de neteja que es considera suficient, ens podem trobar davant d’un indici d’incompliment, que caldria confirmar amb altres instruments de control com la inspecció.

Com en el cas de les auditories externes, és aconsellable que les enquestes siguin realitzades per l’administració o per un tercer independent i que els canals de queixa i suggeriment siguin gestionats directament pels serveis responsables o per òrgans dissenyats a tal efecte (com departaments de qualitat o d’atenció ciutadana), per garantir la integritat de les dades obtingudes.

4. Quan controlar

Finalment, considerarem quin ha de ser el moment del control.


La temporització del control dels serveis ha de quedar fixada també en els pactes documentats (contractes, convenis) que regulen la prestació.

En cap cas el control s’ha d’improvisar o executar precipitadament en cas d’oblit o per negligència. Tampoc s’ha de dur a terme de forma fixa en una data determinada únicament per “omplir l’expedient”, de forma burocràtica.

Alguns criteris generals per fixar temporalment les tasques de control són:

  • Control al llarg del cicle. És preferible realitzar les tasques de control al llarg del cicle de la prestació del servei. Aquest pot trobar-se vinculat a l’any natural, al curs escolar, a la durada d’un contracte o conveni, o circumstàncies més concretes derivades de la naturalesa del servei. El fet de no deixar els controls per al final del cicle (o una vegada aquest ja s’ha tancat) permet introduir ajustaments a l’execució del servei que poden corregir disfuncions o evitar que es generin situacions que poden tenir difícil reconducció posterior.
  • Equilibri freqüència-cost. S’ha de buscar un equilibri entre la freqüència dels controls, que ha de ser la necessària per permetre la correcció i la prevenció, i el seu cost. Per exemple, es pot fer un seguiment mensual d’indicadors, però no tindria cap sentit planificar auditories mensuals.
  • Tria del moment. El moment concret de l’execució dels controls ha de determinar-se tenint en compte els processos de treball del servei. Per exemple, la inspecció de l’estat de neteja de contenidors d’escombraries es pot programar a qualsevol hora del dia, però una inspecció in situ del procés de recollida s’haurà de fer durant l’horari en què aquesta s’efectua.
  • Planificació. Finalment, el control del servei ha de ser objecte de planificació (com tants altres aspectes). Això vol dir que a l’inici de cada cicle o període, els responsables del servei per part de l’administració han de tenir un calendari detallat amb la programació d’aquests controls, que reculli quines tasques es faran, quan i qui les executarà.

5. Els processos de control dels serveis externalitzats

Una vegada s’ha establert una estratègia per a l’externalització de serveis, cal examinar amb detall els processos per dur endavant, quan s’escaigui, aquesta externalització.

En concret, examinarem aquí els processos que s’han d’executar per tal d’implantar un sistema eficaç i eficient de control dels serveis externalitzats. El diagrama següent mostra quins són aquests processos de treball:

6. Analitzar el servei

El primer procés que s’ha d’executar és l’anàlisi del servei i dels condicionants de la seva externalització. Consisteix en fer un seguit de tasques preliminars amb la finalitat de determinar quina és la forma de prestació del servei més adequada i de definir sistemàticament les característiques del servei (la qual cosa permetrà, en la fase següent, concretar quines han de ser les condicions de prestació i de control del servei).

Aquestes tasques són:

1
Determinar detalladament les característiques del servei que es vol externalitzar
És necessari conèixer amb detall quines són:
  • Els públics usuaris i altres parts interessades, i què n’esperen del servei.
  • Les necessitats que s’han de cobrir.
  • El dimensionament adequat del servei, és a dir, durant quant de temps s’ha de prestar, amb quins horaris i calendari, i en quins espais (en el cas que el servei tingui una dimensió territorial).
  • L’estructura de costos del servei.
  • Les alternatives tècniques de prestació del servei.
  • Els resultats operatius (outputs) i els impactes (outcomes) que es volen aconseguir.
  • Les regulacions o normatives que l’afecten i que poden condicionar qualsevol dels seus aspectes. En aquest punt, és important tenir en compte si el servei compta amb un reglament o una carta de serveis.

Entre d’altres aspectes, en el reglament del servei es poden establir mecanismes de participació i de formulació de queixes i reclamacions per part de les persones usuàries. En una carta de serveis es defineixen aspectes del funcionament del servei, compromisos i objectius que es poden incorporar en el recull de les condicions de prestació d’aquest.

En el cas que el servei ja estigui en funcionament i el que es pretén és canviar la forma de gestió, el més pràctic serà obtenir informació històrica i actual sobre el seu funcionament. Si es tracta d’un servei nou que es vol posar en marxa, s’haurà d’obtenir informació d’altres administracions que ja l’estiguin gestionant.

2
Estudiar quin és el mercat de proveïdors externs possibles

  1. Si realment existeixen aquests proveïdors que estiguin en condicions de prestar el servei a compte de l’administració.
  2. Si hi ha una competència potencial entre ells que garanteixi la concurrència i, per tant, la probable generació d’un avantatge per a l’administració pel que fa al cost de l’externalització.
3
Comparar els costos del servei
en el cas de la prestació directa amb els costos que resulten de les opcions probables de prestació mitjançant tercers externs.
4
Valorar els avantatges i els inconvenients
de la prestació realitzada per la pròpia administració i la realitzada per tercers externs, per exemple, mitjançant anàlisis DAFO de cada alternativa. En aquest punt, s’han de considerar alguns factors de caràcter qualitatiu, com la reputació dels proveïdors externs i l’impacte que aquesta por tenir en les persones usuàries i la valoració que tindria l’externalització en la ciutadania.
5
Valorar els riscos
que comporta cada opció de prestació i detectar quins d’aquests riscos poden ser raonablement transferits a un tercer contractat.
6
Valorar quins són els costos de transacció
És a dir, els costos que assumeix l’administració en les fases de concepció, preparació, licitació i avaluació dels projectes d'externalització: processament d'informació, estudis de viabilitat, disseny dels plecs de prescripcions tècniques i administratives, cost de controlar i coordinar les activitats del proveïdor, cost per fallida en la selecció del proveïdor (rescissió, modificació, nova licitació…), etc.

Si els costos de transacció són prou importants, poden arribar a igualar o fins i tot superar els potencials guanys. Els costos de transacció han de ser inferiors a l’estalvi potencial que suposa la contractació externa.

Cost extern + Cost de transacció < Cost intern



La realització d’aquesta anàlisi permetrà decidir de forma sòlida si l’externalització és la millor alternativa i, a més, proporcionarà una informació molt valuosa sobre el mateix servei i sobre les condicions de prestació en el mercat que podrà ser utilitzada en el procés següent.

Un risc important si no es fa aquest procés d’anàlisi és optar per una externalització “a cegues”, que en molts casos implica que l’únic criteri de facto per a la selecció del prestador sigui l’econòmic.

Per saber-ne més

La Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP), en el seu article 115, preveu un interessant instrument que pot ser molt útil en aquest moment: les consultes preliminars del mercat.

Article 115. Consultes preliminars del mercat

“1. Els òrgans de contractació poden realitzar estudis de mercat i dirigir consultes als operadors econòmics que siguin actius en el mateix amb la finalitat de preparar correctament la licitació i informar els esmentats operadors econòmics sobre els seus plans i dels requisits que s'exigeixen per a concórrer al procediment. Per a això, els òrgans de contractació poden valer-se de l'assessorament de tercers, que podran ser experts o autoritats independents, col·legis professionals, o, fins i tot, amb caràcter excepcional operadors econòmics actius en el mercat. Abans d'iniciar-se la consulta, l'òrgan de contractació publicarà en el perfil de contractant ubicat a la Plataforma de contractació del Sector Públic o servei d'informació equivalent a nivell autonòmic, l'objecte de la mateixa, quan s'iniciarà aquesta i les denominacions dels tercers que vagin a participar en la consulta, a l'efecte que puguin tenir accés i possibilitat de fer aportacions tots els possibles interessats. Així mateix, en el perfil del contractant es publicaran les raons que motivin l'elecció dels assessors externs que resultin seleccionats.

[…]”

La norma preveu que experts externs assessorin l’administració en aquest procés. La contractació de consultors externs solvents en l’àmbit que correspongui al servei pot ser també una bona alternativa per dur endavant aquest procés d'anàlisi prèvia.

7. Definir les condicions de prestació i de control del servei

Una vegada que s’ha estudiat el servei i s’ha optat per la prestació mitjançant un tercer extern, cal executar el procés de definir acuradament les condicions de prestació i de control del servei.

Les condicions de prestació i de control han de quedar recollides en uns documents específics.

  • Quan es tracta d’un procés de contractació, en un plec de condicions administratives particulars i un plec de prescripcions tècniques particulars, que ha d’aprovar l’òrgan de contractació.
  • Si el servei s’externalitza per la via de la cooperació amb agents del sector social, en un conveni de col·laboració i els seus annexos complementaris, si s’escau.

Aquesta documentació ha de tenir en compte els requisits i les condicions que regiran la prestació del servei i la forma mitjançant la qual l’administració controlarà la prestació.

  • Plec de condicions administratives
  • Plec de prescripcions tècniques

La LCSP estableix alguns aspectes dels plecs de clàusules administratives particulars de la contractació que afecten aquest procés de definició de les condicions de prestació i de control del servei:

  • En els plecs de clàusules administratives particulars s’inclouran els criteris de solvència i adjudicació del contracte; les consideracions socials, laborals i ambientals que s’estableixin com a criteris de solvència, d'adjudicació o com a condicions especials d'execució; els pactes i condicions definidors dels drets i obligacions de les parts del contracte; la previsió de cessió del contracte, tret dels casos en què la mateixa no sigui possible; l'obligació del prestador del servei de complir les condicions salarials del personal d'acord amb el Conveni Col·lectiu sectorial d'aplicació, i altres condicions requerides per la normativa vigent (art. 122.2.2).

També poden especificar si es demanarà la transferència de drets de propietat intel·lectual o industrial; a més, han d’esmentar expressament l’obligació del prestador de respectar la normativa vigent en matèria de protecció de dades.

  • En els plecs administratius es regula també l’establiment de penalitats en cas d’incompliment o de compliment defectuós de la prestació (art. 122.3).

Quant als plecs de prescripcions tècniques particulars, l’article 124 de la LCSP indica que aquestes són les que hauran de regir la realització de la prestació i es poden definir tenint en compte els aspectes relatius a la qualitat i les condicions socials i ambientals que l’afectaran.

En el cas concret dels serveis (art. 125.1.b de la LCSP), es concreta que es poden definir especificacions quant a:

  • Les característiques exigides al servei, com, per exemple, els nivells de qualitat i els nivells de comportament ambiental i climàtic.
  • El disseny per a totes les necessitats, inclosa l'accessibilitat universal i el disseny universal o disseny per a tothom.
  • La utilització i la seguretat del servei.
  • Els requisits aplicables pel que fa a la denominació, la terminologia, els símbols, les proves i mètodes de prova, els processos i mètodes de treball en qualsevol fase del cicle de vida del servei, així com els procediments d'avaluació de la conformitat.

L’article 126 de la LCSP defineix les regles concretes per a l’establiment de les prescripcions tècniques.

Pel que fa a la definició de les condicions de control del servei, també és convenient recollir-les en el plec de prescripcions tècniques. Els principals elements que cal tenir en compte són:

  1. Els sistemes de seguiment i control que s’aplicaran. Com s’obtindran les dades necessàries. Quin paper tindran els diferents òrgans implicats (dels quals se’n parlarà més endavant) i parts interessades i quines seran les seves obligacions i facultats.
  2. La determinació dels nivells de servei que es volen obtenir. Poden quedar explicitats en el plec com un acord de nivell de servei (ANS) que vinculi al prestador.
  3. Es pot definir un quadre de comandament del servei que incorpori els indicadors clau que seran objecte de control Aquest quadre pot permetre el seguiment dels factors crítics del servei per conèixer en tot moment l’estat del servei i disposar d’informació de valor afegit per a la presa de decisions com a resultat del procés de control.
  4. La definició de l’impacte que poden tenir els incompliments que es detectin, és a dir, els efectes del control. Aquest impacte pot afectar la retribució del prestador, si així s’ha previst, però pot incloure també la possibilitat d’aprovar penalitats o sancions. L’altre escenari que cal tenir en compte és si es podran introduir modificacions al contracte (dins dels límits que estableix la llei), com a resultat del control que s’efectuï.

Una de les opcions és que el control tingui efecte en la retribució que ha de correspondre al prestador del servei. Aquesta es pot dividir en:

  • Una retribució fixa, subjecta al compliment de la dedicació (hores, recursos) estipulada en el plec tècnic i en la proposició presentada per l’empresa adjudicatària del servei.
  • Una retribució variable vinculada al grau d’assoliment dels objectius de qualitat marcats i a la millora de resultats.

En aquest cas és imprescindible que es defineixi un sistema de mesura objectiu, precís i fiable, i que els resultats que se n’obtinguin siguin revisats i validats per les dues parts.

8. Controlar la prestació del servei

Una vegada s’ha posat en marxa el servei externalitzat i aquest es desenvolupa segons les previsions especificades, arriba el moment de desplegar el procés de controlar la prestació.


El control consisteix en la realització de les tasques necessàries per monitoritzar el servei o comprovar que aquest es presta i es compleix amb els requisits especificats.

En l’apartat 3 s’han explicat algunes de les formes de dur endavant el control del servei, per la qual cosa no seran repetides aquí. Cal insistir, però, en la importància de seguir acuradament la planificació del control que s’ha previst per al servei i aplicar de forma sistemàtica els instruments que s’han definit en el procés anterior.

Els responsables dels contractes i els comandaments de les unitats responsables dels serveis han de ser conscients de la transcendència d’executar les tasques de control previstes en temps i forma i, per tant, han d’avançar-se a les dificultats que puguin sorgir.

Sovint, aquestes dificultats es deriven de dos tipus de problemes:

Manca de mitjans
adequats per implementar els controls i per executar les accions que se’n deriven. En alguns casos es pot tractar de falta de temps per una insuficiència de personal; en altres, el problema és qualitatiu i s’ocasiona perquè el personal de l’administració que ha de fer els controls no té la qualificació adient (falta de formació o d’experiència). Els responsables han de valorar si tenen alternatives, com per exemple, la contractació d’empreses externes que puguin col·laborar en el procés de control.
Manca de cultura de control
Tot i que els controls són molt presents en el treball a l’administració pública, no poques vegades aquests es duen a terme de forma superficial, rutinària i burocràtica. Pot existir la percepció, per la mateixa organització i pel prestador del servei, que el control és una manifestació de manca de confiança; en realitat, és un sistema que vol assegurar la correcta prestació del servei, corregir les naturals desviacions i aprofitar les oportunitats de millora que es puguin presentar.

Quan aquestes dificultats s’imposen, el control dels serveis esdevé deficitari, es limita a la fiscalització prèvia que efectua la intervenció de l’administració de l’acte de reconeixement de les obligacions derivades dels contractes (amb major o menor participació dels serveis responsables), al control del compliment formal dels requisits especificats de caràcter administratiu (sense verificar el compliment material) i, en tot cas, a realitzar comprovacions a posteriori quan apareixen disfuncions notables en els serveis, singularment, queixes de les persones usuàries.

Així, el control que hauria de ser sobretot preventiu es transforma en actuacions reactives que tenen moltes possibilitats de ser ineficaces per redreçar situacions de prestació del servei deficitàries.

Com ja s’ha apuntat anteriorment, un sistema de control eficaç és aquell que permet a l’administració reaccionar a temps per corregir les disfuncions que es puguin detectar i aprofitar les possibilitats de millora.

Com a conseqüència del procés de control, es poden posar en marxa mecanismes de sanció o de replantejament de les condicions del contracte regulador del servei.

Penalitats

Es poden imposar penalitats per incompliment parcial o per incompliment defectuós dels requisits especificats (article 192 de la LCSP) i també per demora en l’execució (article 193 de la LCSP).

En aquests casos convé recordar que el sentit de la penalitat és d’incentivar l’adopció de mesures correctives o preventives per part del prestador del servei: pretén reconduir la situació o evitar que es produeixi un perjudici major. Per aquest motiu, tan important com imposar correctament les penalitats que correspongui és comprovar que aquestes han tingut, efectivament, un efecte correctiu sobre l’anomalia detectada.

Resolució de contractes

En cas extrem, l’administració pot haver d’optar per la resolució del contracte (art. 211 de la LCSP). En aquest cas es tracta d’una mesura que no té caràcter correctiu ni preventiu, sinó que davant de la detecció de determinades situacions que no són reconduïbles, pretén evitar que aquestes es perllonguin en el temps.

Algunes de les causes de resolució dels contractes que es poden derivar de l’execució dels processos de control de la prestació dels serveis són:

  • La demora en el compliment dels terminis per part de prestador. La norma indica que pot ser causa de resolució el retard injustificat sobre el pla de treball establert en el plec o en el contracte, en qualsevol activitat, per un termini superior a un terç del termini de durada inicial del contracte, incloses les possibles pròrrogues.
  • L'incompliment de l’obligació principal del contracte.
  • L'incompliment d’altres obligacions essencials, sempre que aquestes hagin estat qualificades com a tals en els plecs o en el corresponent document descriptiu, quan concorrin els dos requisits següents: que les obligacions essencials mateixes respectin els límits que la norma estableix per a la llibertat de pactes i que figurin enumerades de manera precisa, clara i inequívoca.
  • La impossibilitat d'executar la prestació en els termes inicialment pactats, quan no sigui possible modificar el contracte o si les modificacions impliquen alteracions substancials del preu del contracte.
  • L'impagament dels salaris per part del prestador al personal assignat al servei o l'incompliment de les condicions establertes en els convenis col·lectius en vigor per aquest personal, durant l'execució del contracte.

En determinades circumstàncies, la resolució d’un contracte de serveis pot comportar per als empresaris implicats fins i tot la prohibició de contractar amb l’administració (article 71 de la LCSP), mesura de caràcter extrem que es pot considerar una “assegurança” contra incompliments flagrants dels compromisos continguts en els contractes.

Modificacions del contracte

Pot ocórrer també que, com a resultat del procés de control, es posin de manifest desajustaments entre les previsions fetes en els plecs quant a requisits especificats per al servei i les circumstàncies reals d’execució dels treballs. En aquests casos pot ser necessari plantejar la necessitat de modificar el contracte i els requisits que conté.

S’ha de tenir en compte que la llei només permet les modificacions per raons d’interès públic. A més, les modificacions es poden fer únicament quan aquesta possibilitat s’ha previst en el plec de clàusules administratives particulars o en determinades circumstàncies molt excepcionals (articles 203, 204 i 205 de la LCSP).

9. Avaluar la prestació del servei

El darrer procés del control dels serveis externalitzats és l’avaluació periòdica del desenvolupament del servei. Consisteix en examinar sistemàticament tota la informació disponible del procés de control per extreure’n aprenentatges que permetin la millora de la prestació del servei i del mateix sistema de control.


L’avaluació de la prestació del servei permet també retre comptes sobre la decisió d’externalitzar-lo, en virtut dels resultats assolits i, si és el cas, replantejar-se aquesta decisió.

El procés de l’avaluació s’ha de dur a terme, en qualsevol cas, durant la darrera fase del termini de vigència de l’externalització, normalment, del contracte que la materialitza i regula. Amb tot i això, cal tenir en compte que no és convenient fer-la una vegada tancat aquest termini, per dos motius:

  • En ser una de les finalitats de l’avaluació, el fet de tornar a valorar l’externalització i, en cas de continuïtat, millorar-ne les seves condicions, s’ha de fer amb l’antelació necessària per poder elaborar la documentació que haurà de regir el nou contracte (o conveni, en cas de col·laboració amb el sector social).
  • A més, si l’avaluació es fa una vegada acabat el contracte o conveni precedent, poden haver-hi dificultats per accedir a informació que era en poder del prestador i, fins i tot, per aconseguir la participació d’aquest en el procés.

El més convenient, sobretot en externalitzacions de certa durada, és programar avaluacions parcials durant la mateixa prestació del servei (per exemple, anualment) i una avaluació final abans d’acabar el termini de l’externalització.

L’avaluació ha de subministrar, entre d’altres coses, criteris per decidir sobre una hipotètica pròrroga del contracte dels serveis externalitzats.

El procés d’avaluació ha de ser dirigit pel responsable del contracte, la figura del qual es tractarà més endavant, en col·laboració amb la unitat responsable del servei. Amb tot, és imprescindible també la participació activa del prestador del servei i d’altres parts interessades.

Els dos mètodes principals per realitzar l’avaluació són els següents:

  • Anàlisi de la informació resultant de les accions de control. Especialment s’han d’estudiar les dades relacionades amb la gestió econòmica i financera, amb els resultats i l’impacte del servei i amb la satisfacció de les persones usuàries i les altres parts implicades.
  • Obtenció d’informació de les parts interessades sobre la seva valoració del desenvolupament del servei. Aquesta informació es pot obtenir, segons les característiques de cada part participant, mitjançant enquestes o a través de reunions de treball.

En el cas del prestador del servei és aconsellable realitzar una o més reunions de valoració en les quals es revisi en detall la informació disponible.

Amb les conclusions extretes del procés d’avaluació, és aconsellable fer una memòria per a l’òrgan polític responsable del servei i per a l’òrgan de contractació. Aquesta memòria ha de resumir:

  • Les dades principals del desenvolupament del servei.
  • Les conclusions sobre l’eficàcia, l’eficiència i la qualitat assolides.
  • Les propostes sobre modificació, actualització i millora de les condicions de l’externalització en cas de continuïtat o sobre un replantejament de l’externalització que pot conduir novament a la gestió directa.

La memòria d’avaluació del servei ha de ser un document clau per planificar un nou període d’externalització o per replantejar la forma de prestació.

Sovint aquest procés s’obvia o s’executa, dissortadament, de forma superficial. La manca de planificació de l’avaluació i la pressió de les necessitats concretes a curt termini, habitualment de caràcter pressupostari o simplement per falta de recursos, no incentiven l’avaluació.

No obstant això, és una pràctica necessària, perquè fins i tot en el cas d’optar per mantenir l’externalització amb un nou contracte o conveni, aquest es pot redissenyar de manera que resulti més favorable per a l’administració i les persones usuàries del servei, o es pot limitar en el temps en espera de condicions més propícies per replantejar la forma de prestació.

Bibliografia bàsica

LÓPEZ, G. (Dir). (2003). “Els nous instruments de la gestió pública”. Servei d’Estudis de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona. Estudis econòmics, 31.

RAMIÓ, C. i CODINA, O. (2006). “La externalización de servicios públicos en España: la necesidad de repensar una nueva gestión pública planificada, controlada y evaluada”. Revista del CLAD Reforma y Democracia, 35.

SALVADOR, M. i RIBA, C. (2017). “La externalización como estrategia de gestión en los servicios públicos locales”. Revista de Administração Pública, 51 (4).

UNE (2015). Sistemas de gestión de la calidad. Fundamentos y vocabulario. (ISO 9000:2015).

VILASECA, È. (2020). Control d'execució en els contractes públics: eines per mantenir la qualitat de la prestació. Escola d’Administració Pública de Catalunya. Formació Oberta.

Unitat 4. L’impacte de l’externalització en l’organització

Control dels serveis externalitzats

Unitat 4. L’impacte de l’externalització en l’organització

1. Responsabilitats sobre el control dels contractes

Com hem vist, els serveis externalitzats es gestionen habitualment mitjançant contractes de serveis o de gestió de serveis amb tercers especialitzats.

La Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic identifica de manera explícita quins són els òrgans amb capacitat per intervenir en el control de l’execució d’aquests contractes que afecten serveis externalitzats:

L’òrgan de contractació

La unitat encarregada del seguiment i de l’execució ordinària del contracte

El responsable del contracte

2. L’òrgan de contractació

Segons la disposició addicional segona de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, les competències com a òrgan de contractació en les entitats locals de règim general respecte als contractes d'obres, subministrament, serveis, contractes de concessió d'obres, els de concessió de serveis i els administratius especials, corresponen a:

  • L’alcaldia o presidència de l’entitat local, quan el valor estimat del contracte no superi el 10% dels recursos ordinaris del pressupost ni, en qualsevol cas, la quantia de 6 milions d’euros, inclosos els de caràcter plurianual quan la seva durada no sigui superior a quatre anys, amb eventuals pròrrogues incloses sempre que l'import acumulat de totes les anualitats no superi ni el percentatge indicat, referit als recursos ordinaris del pressupost del primer exercici, ni la quantia assenyalada. Aquesta facultat pot ser delegada a la Junta de Govern Local o a les regidories específiques.
  • El ple, quan pel seu valor o durada no corresponguin a l'alcaldia o presidència de l'entitat local, d'acord amb el punt anterior.

L’òrgan de contractació és el que representa l’administració i té la màxima responsabilitat sobre els contractes dels serveis externalitzats. En aquest sentit, les decisions finals sobre els efectes de les incidències que es detectin mitjançant el control del servei correspondran sempre a l’òrgan de contractació.

Els òrgans de contractació:

  • Defineixen les facultats de la unitat encarregada del seguiment de l’execució ordinària del contracte, mitjançant la seva determinació en els plecs de contractació.
  • Designen al responsable del contracte i concreten també les seves facultats.
  • Difonen la informació i els documents relatius als contractes a través del perfil de contractant a internet, per assegurar la transparència i l’accés públic als mateixos.
  • Poden realitzar estudis de mercat i adreçar consultes als operadors econòmics amb la finalitat de preparar correctament la licitació (LCSP, art. 115).
  • Aproven els plecs de clàusules administratives particulars (LCSP, art. 122.5) i els plecs de prescripcions tècniques particulars (LCSP, art. 124) que, com hem vist, estableixen molts dels aspectes relatius al control dels contractes (com, per exemple, les penalitats o les causes possibles de modificació).
  • Ostenten, en el marc de la normativa vigent, la prerrogativa d’interpretar els contractes administratius, resoldre els dubtes que puguin sorgir per al seu compliment, modificar-los per raons d’interès públic, declarar la responsabilitat imputable al contractista arran de l’execució del contracte, suspendre l'execució d’aquest, acordar la seva resolució i determinar els efectes d'aquesta (LCSP, art. 190).
  • Tenen, igualment, les facultats d'inspecció de les activitats desenvolupades pels contractistes durant l’execució del contracte (LCSP, art. 190).
  • Han de prendre les mesures pertinents per garantir que en l’execució dels contractes, els contractistes compleixen les obligacions aplicables en matèria mediambiental, social o laboral (LCSP, art. 201).
  • Poden establir condicions especials en relació amb l’execució del contracte (LCSP, art. 202) i han de vetllar pel compliment de les que tinguin caràcter obligatori.
  • Poden acordar, quan correspongui, la modificació (LCSP, art. 203) o la resolució del contracte (LCSP, art. 212).
  • Han d’autoritzar la cessió dels contractes a una nova empresa prestadora del servei (LCSP, art. 214).


Els òrgans de contractació no exerceixen habitualment el control dels serveis contractats de manera directa, sinó que ho fan per mitjà de les unitats encarregades del seguiment i l’execució ordinària dels contractes i dels responsables dels contractes.

3. La unitat encarregada del seguiment i de l’execució ordinària del contracte

La unitat encarregada del seguiment i de l’execució ordinària del contracte, és a dir, la unitat o departament de l’administració local responsable del servei que és externalitzat, és objecte de poca atenció explícita a la LCSP. De fet, només és esmentada quan parla del responsable del contracte, concretament en l’article 62, del qual es desprèn únicament el següent:

  • Que aquesta unitat encarregada del seguiment i de l’execució ordinària del contracte ha de ser identificada en els plecs de la contractació.
  • Que és un òrgan diferent del responsable del contracte, tot i que com es veurà més endavant, no hi ha impediment perquè aquest darrer formi part d’aquesta unitat.

Generalment, aquesta unitat acostuma a ser l’àmbit de gestió que exerceix les competències relacionades amb el servei tractat i el que impulsa el procés de contractació externa del servei.

La missió de la unitat encarregada del seguiment i l’execució ordinària del contracte, pel que fa al control dels serveis externalitzats, és fer el seguiment del compliment dels requisits tècnics especificats en el contracte, que s’han de detallar en el plec de prescripcions tècniques.

Naturalment se suposa que aquesta unitat, des del moment en què pot definir els requisits tècnics del servei, es troba també en condicions de supervisar-ne el compliment. Tanmateix, es poden donar circumstàncies en què la capacitat de la unitat sigui insuficient. És aquest el cas quan algunes de les tasques pròpies de la supervisió han de realitzar-se amb mitjans dels quals no disposa l’administració local.

Exemple

Pot ser que determinades inspeccions tècniques de serveis hagin de ser contractades a empreses externes especialitzades que compten amb instruments de mesura o personal altament especialitzat.

També pot ocórrer que alguns sistemes de control es trobin centralitzats per al conjunt de l’administració local en un departament diferent al de la unitat responsable del servei, com pot ser el cas d’aspectes relacionats amb el manteniment d’equipaments o dels sistemes d’informació.

4. El responsable del contracte

La figura del responsable del contracte va ser introduïda, amb caràcter potestatiu, per l’article 41 de la Llei 30/2007, de 30 d’octubre, de Contractes del Sector Públic:

Article 41. Responsable del contracte

“1. Els òrgans de contractació poden designar un responsable del contracte al qual correspondrà supervisar la seva execució i adoptar les decisions i dictar les instruccions necessàries amb la finalitat d'assegurar la correcta realització de la prestació pactada, dins de l’àmbit de facultats que aquells li atribueixin. El responsable del contracte podrà ser una persona física o jurídica, vinculada a l'ens, organisme o entitat contractant o aliena a ell.

[…]”

El Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de Contractes del Sector Públic, mantenia (art. 52) poc després aquest criteri de possibilitat en mans de l’òrgan de contractació.

La vigent Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, en canvi, ha optat per transformar-la en una responsabilitat obligatòria, tot i que la desenvolupa escassament en el seu articulat. Així, el seu article 62 assenyala:

Article 62. Responsable del contracte

“1. Amb independència de la unitat encarregada del seguiment i execució ordinària del contracte que figuri en els plecs, els òrgans de contractació han de designar un responsable del contracte a qui correspon supervisar la seva execució i adoptar les decisions i dictar les instruccions necessàries amb la finalitat d’assegurar la correcta realització de la prestació pactada, dintre de l’àmbit de facultats que aquells li atribueixin. El responsable del contracte podrà ser una persona física o jurídica, vinculada a l'entitat contractant o aliena a ell.

2. En els contractes d’obres, les facultats del responsable del contracte seran exercides pel director facultatiu de conformitat amb el que disposen els articles 237-246.

3. En els casos de concessions d’obra pública i de concessions de serveis, l’Administració ha de designar una persona que actuï en defensa de l’interès general, per obtenir i per verificar el compliment de les obligacions de concessionari, especialment pel que fa a la qualitat en la prestació de servei o de l’obra.”

[…]”

Algunes de les principals característiques formals d’aquest responsable del contracte són:

  1. Es tracta d’una figura independent, diferenciada de la unitat encarregada del seguiment i execució ordinària del contracte, que s’ha revisat en l’apartat anterior.
  2. Pot ser una persona física o una persona jurídica.
  3. Pot ser part de l’administració responsable del servei contractat externament o bé aliè a aquesta.

Si es consideren els dos darrers punts, es dedueix que la responsabilitat sobre un contracte pot ser objecte, al seu torn, d’una contractació a una empresa externa especialitzada.


En el cas dels contractes d’obres, les facultats del responsable del contracte són exercides per la direcció facultativa. En aquests casos, és molt més freqüent la contractació externa d’aquesta responsabilitat que quan es tracta de serveis.

Així, la llei dibuixa un rol molt obert, sense concretar un perfil professional ni definir una qualificació específica (pel que fa a formació o experiència).

A la pràctica, i malgrat el que diu l’esmentat article 62 de la LCSP quant a la seva independència, és molt freqüent que el paper de responsable del contracte sigui assignat a un tècnic o tècnica de l’àmbit encarregat del seguiment i execució ordinària del contracte.

Pel que fa a les seves funcions, seguint novament l’article 62 de la LCSP, s’indica:

  • Supervisar genèricament l’execució del contracte.
  • Adoptar les decisions i dictar les instruccions necessàries amb la finalitat de assegurar la correcta realització de la prestació pactada.
  • Les seves facultats han de ser concretades i establertes per l’òrgan de contractació, que l’ha de designar.

A més d’això, la LCSP estableix en diversos articles altres funcions que corresponen al responsable del contracte:

  • En el cas concret dels contractes de serveis, donar al contractista les instruccions adients per a la interpretació del contracte, de manera que aquest s’executi d’acord amb el que estableixen els plecs (art. 311).
  • Proposar a l’òrgan de contractació la imposició de penalitats per incompliment parcial o incompliment defectuós o per demora en l’execució (arts. 192, 193 i 194).
  • En el cas de demora en l’execució del contracte, cal emetre un informe en què es determinarà si el retard es va produir per motius imputables al contractista, als efectes d’una possible resolució del contracte o d’una ampliació del termini d’execució (art. 195).
  • I, quant als contractes de serveis que impliquin el desenvolupament o manteniment d’aplicacions informàtiques, cal adoptar les mesures que siguin necessàries per a la programació del seu finançament i pagament, d’acord amb les anualitats i el període d’execució establerts (art. 308).

D’aquesta manera, veiem com el rol del responsable del contracte es configura com el d’un supervisor de l’execució del contracte, que actua com a enllaç entre l’empresa prestadora del servei i l’òrgan de contractació, en paral·lel a la tasca de seguiment que fa l’àmbit encarregat del seguiment i execució ordinària del contracte.

Malgrat que no hi ha impediment perquè el rol de responsable de cada contracte de servei externalitzat sigui exercit per personal de la unitat encarregada del seguiment i l’execució ordinària del contracte, una bona alternativa és assignar aquest rol a un tècnic específic de cada àrea funcional de l’administració local, independent però relacionat amb les unitats responsables del servei i amb coneixements suficients sobre contractació pública.

Aquesta opció es fonamenta en el fet que les funcions del responsable del contracte tenen un determinat grau d’especialització i és aconsellable un bon domini de la normativa de contractació, i es pot guanyar en eficiència i eficàcia si en una determinada àrea funcional hi ha uns quants serveis que han de ser objecte de supervisió.

Rol i lloc de treball del responsable de contractes

El rol de responsable dels contractes de serveis es desplega en tres vessants:

  1. Assessorament tècnic a les unitats responsables dels serveis, a les meses i els òrgans de contractació, en els processos de preparació de les externalitzacions de serveis, elaboració de la documentació, preparació de les licitacions, valoració de les ofertes, etc.
  2. Comprovació de la correcta execució dels serveis, que inclouria, com a punts més destacats:
    • La interpretació dels contractes en primera instància.
    • El trasllat directe d’instruccions i ordres sobre l’execució dels serveis als contractistes.
    • La comprovació del compliment dels requisits especificats en el contracte i en l’oferta presentada per l’empresa prestadora, inclosos els terminis i l’aplicació de les clàusules socials i ambientals.
    • La comprovació de la subcontractació.
    • El control de la necessària separació entre les unitats de l’administració i les empreses prestadores dels serveis.
  3. Suport a l’òrgan de contractació dels serveis, mitjançant:
    • La formulació de propostes de modificació o de pròrroga del contracte, dins dels límits legalment establerts, d’imposició de penalitats (abans esmentades) i en relació amb les possibles garanties.
    • La realització de les funcions de vigilància que la Llei de Contractes del Sector Públic atribueix a l’òrgan de contractació, bàsicament mitjançant l’elaboració dels informes necessaris perquè aquest òrgan pugui adoptar les decisions corresponents en cada situació.
    • El control dels requisits relatius a la transparència dels contractes.
    • La revisió i validació de la facturació.
    • El control de les obligacions socials del contractista.
    • La realització de propostes d’imposició de penalitats
    • Finalment, el suport a la persona encarregada de vetllar per la defensa de l’interès general en el cas dels contractes de concessió de serveis (LCSP, art. 62.3), de manera que la seva actuació i els seus informes puguin servir també per verificar el compliment de les obligacions del concessionari, especialment en relació amb la qualitat de la prestació del servei.

Rols bàsics en relació amb el control dels contractes de serveis

Exemple

Per il·lustrar quines poden ser les tasques de la figura del responsable del contracte, es reprodueix a continuació un exemple extret de la Instrucció de contractació relativa a les funcions del Servei de Contractació així com el seu funcionament integrat dins l’estructura administrativa municipal, de l’Ajuntament de Badalona (2017). Tot i que encara fa referència al text refós de la Llei de Contractes del Sector Públic de 2011, és plenament aplicable al marc normatiu actual:

Tasques del responsable del contracte

9. Responsable del contracte

De conformitat amb el que disposa l’article 52 del Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic, en cada contracte es designarà un responsable, al que li correspondrà supervisar la seva execució i adoptar les decisions i dictar les instruccions necessàries per tal d’assegurar la correcta execució de la prestació pactada, dins de l’àmbit de facultats que se li atribueixin, que seran com a mínim les següents:

  • Control de l’execució del contracte, establint els mecanismes de control pertinents.
  • Donar al contractista les instruccions necessàries per a la correcta execució de la prestació, deixant constància suficient.
  • Establir mecanismes de coordinació amb altres departaments municipals, ens dependents o altres administracions o tercers involucrats en l’execució del contracte.
  • Control econòmico-financer del contracte.
  • Verificar i conformar la facturació derivada del contracte de conformitat amb les condicions contractuals.
  • Verificació del compliment de les condicions especials d’execució.
  • Verificació del compliment de les clàusules socials.
  • Proposar que s’insti la resolució contractual, si procedeix.
  • Proposar deduccions d’imports de les corresponents certificacions, en cas d’incompliment i la imposició de penalitats, si procedeix.
  • Proposar les pròrrogues i les modificacions contractuals, quan sigui procedents d’acord amb la llei i amb el contracte.
  • Emetre l’acta final de recepció del contracte, tanmateix les recepcions parcials, si aquestes estiguessin previstes en el contracte.
  • Verificar el bon estat de les prestacions efectuades durant el termini de garantia, si n’hi ha.
  • Efectuar la proposta de liquidació del contracte.
  • Assegurar la correcta reversió dels béns i instal·lacions a l’Ajuntament, quan procedeixi.

[…].

Font: Ajuntament de Badalona

Exemple

Un altre exemple interessant és el document Funcions dels responsables dels contractes de l’Ajuntament de Tarragona (2014), que reproduïm a continuació:

Funcions dels responsables dels contractes

La finalitat última de la figura del responsable del contracte és contribuir al compliment exacte de les prestacions que constitueixin l’objecte del contracte. A tal fi, l’òrgan de contractació designa responsable del contracte, al qui correspondrà, amb caràcter general, supervisar l’execució del contracte, adoptar les decisions i dictar les instruccions necessàries a fi d’assegurar la correcta realització de la prestació pactada assenyalant el ritme d’execució convenient, així com reforçar el control del compliment del contracte i agilitzar la solució de les diverses incidències que puguin sorgir durant la seva execució i, en particular:

a) Promoure i convocar les reunions que resultin necessàries a l’objecte de solucionar qualsevol incident en l’execució del objecte del contracte, en els termes que més convinguin a l’interès públic.

b) Resoldre les incidències sorgides en l’execució del contracte, seguint el procediment establert en l’art. 97 Reglament de la Llei de contractes de les Administracions Públiques aprovat per RD 1098/2001 (en endavant, RLCAP).

c) Informar en expedients de reclamació de danys i perjudicis i d’incautació de la garantia definitiva o be supervisar l’informe emès per la direcció facultativa quan es tracti de contractes d’obres.

d) Proposar la imposició de penalitats (assenyalant-ne la seva graduació), d’acord amb l’establert en l’art. 212 TRLCSP.

e) Proposar si s’escau la pròrroga del contracte amb la suficient antelació a la de la data de finalització.

f) Informar amb caràcter previ a les recepcions parcials i/o totals.

g) Informar en expedients de devolució o cancel·lació de garanties.

h) Proposar l’ampliació del termini d’execució establert, d’acord amb el que disposa l’art. 100 del RLCAP.

i) Proposar l’exercici de prerrogatives contingudes en els articles 210 i següents del TRLCSP, incloent la revisió d’actes administratius i la determinació dels danys i perjudicis i informar sobre els expedients que a tal fi s’incoïn.

j) En el cas de modificacions contractuals, el responsable haurà d’emetre informe sobre:

a. Si la modificació proposada està prevista al plec: caldrà informar sobre la concurrència de les condicions, límits i abast de la modificació i el seu ajust respecte del previst al plec.

b. Si la modificació no està prevista al plec: en l’informe s’haurà de justificar suficientment la concurrència d’algun dels supòsits contemplats en l’art. 107 del TRLCSP, les causes imprevistes que cal atendre, cóm aquestes satisfaran l’interès públic, l’import i percentatge que suposa la modificació respecte del preu primitiu del contracte, incloent-hi totes les modificacions que amb anterioritat s’haguessin tramitat (a efectes del càlcul del percentatge). Així mateix l’informe haurà de pronunciar-se en relació a que les prestacions que s’inclouen en la modificació proposada són les estricament imprescindibles per satisfer l’interès públic al·legat i no suposen una modificació substancial del mateix. Cal tenir en compte en aquest sentit que qualsevol modificació del contracte que iguali o excedeixi el 10% del preu d’adjudicació serà causa de resolució del contracte.

El responsable del contracte únicament podrà proposar la modificació a l’òrgan de contractació, sense que en cap cas pugui ordenar la realització dels treballs objecte de la modificació l’adjudicatari del contracte sense que prèviament aquesta hagi estat autoritzada i formalitzat el contracte, d’acord amb el procediment legalment establert.

Caldrà tenir en compte que la modificació del contracte no podrà realitzar-se amb la finalitat d’afegir prestacions complementàries a les inicialment pactades, ampliar l’objecte del contracte a fi que pugui complir les finalitats noves no contemplades en la documentació preparatòria del mateix o incorporar una prestació susceptible d’utilització o aprofitament independent. En aquests supòsits, el responsable del contracte podrà sol·licitar del òrgan de contractació la tramitació d’un contracte complementari si concorren les circumstàncies previstes en l’art. 171.b) per als contractes d’obres o en l’art. 174.b) respecte dels contractes de serveis.

k) Informar sobre el compliment del termini de garantia, a tal fi, caldrà emetre informe amb una antelació mínima de 30 dies a l’acabament d’aquest període.

l) Informar sobre el compliment de les condicions especials d’execució, si s’haguessin establert al contracte.

m) Informar sobre les sol·licituds de bona execució de prestacions contractades per a l’expedició de certificacions.

n) Establir les directrius oportunes en cada cas, poden requerir a l’adjudicatari, en qualsevol moment, la informació que necessiti en relació a l’estat d’execució del objecte del contracte, de les obligacions del adjudicatari i del compliment dels terminis i actuacions.

o) Acordar en cas d’urgent necessitat, les mesures necessàries per aconseguir o restablir el bon ordre en l’execució d’allò pactat, o quan el contractista, o persones d’ell dependents, incorri en actes o omissions que comprometin o pertorbin la bona marxa del contracte, havent de donar compte a l’òrgan de contractació.

p) Proposar els reajustaments d’anualitats d’acord amb el previst en l’art. 96 RLCAP.

q) Proposar i/o informar respecte de la suspensió de l’execució de la prestació.

r) Assistir a l’acta de recepció i subscriure’n l’acta de recepció o document que acrediti la conformitat o disconformitat en el compliment, sens perjudici del que més endavant es dirà respecte de la funció dels tècnics supervisors en els contractes d’obres.

s) Conformar les factures en els terminis i condicions establerts en la instrucció sobre facturació del Ajuntament de Tarragona, en especial caldrà tenir en compte l’establert respecte del termini màxim de conformitat de les factures, de cara a evitar el meritament d’interessos de demora per retard en el pagament.

Així mateix, d’acord amb el que s’estableix en la circular de factures, haurà de requerir als contractistes la documentació que s’esmenta en la dita circular pel que fa la situació d’aquells respecte de les seves obligacions amb la seguretat social, deutes tributaris, prevenció de riscos laborals, etc.

t) Dirigir instruccions al contractista sempre que no suposi una modificació del objecte del contracte ni s’oposi a les disposicions en vigor o les derivades dels plecs i demés documents contractuals. En especial, els responsables s’abstindran d’ordenar cap canvi en l’execució de la prestació contractada que pugui suposar un increment de despesa que no hagi estat prèviament autoritzat per l’òrgan competent pel procediment legalment previst.

u) Inspeccionar la part de la prestació subcontractada informant a l’òrgan de contractació, o bé sol·licitant la informació pertinent als coordinadors de seguretat i salut d’existir aquests.

v) Respectar, i comprovar el seu compliment pel contractista i per la resta d’intervinents en el contracte, d’allò previst en la instrucció aprovada en compliment del previst a la Disposició Addicional primera del Reial Decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per a garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat.

w) Inspeccionar i ser informat, quan ho sol·liciti, del procés de realització del servei que hagi de ser entregat o s’estigui prestant, podent ordenar o realitzar per ell mateix anàlisis, comprovacions, estudis, enquestes, assajos, proves o explicacions sobre la metodologia o elements que es segueixin o empren, establir sistemes de control de qualitat i dictar les disposicions que estimi oportunes per a l’estricte compliment d’allò convingut

x) Emetre informe en els expedients de cessió del contracte

y) Donar compte a l’òrgan de contractació, a requeriment d’aquest, de totes les actuacions realitzades com a responsable del contracte

z) En general, totes aquelles d’assegurament del compliment del contracte en els termes establerts al plec de clàusules administratives, al plec de prescripcions tècniques i a l’oferta del adjudicatari i demés normativa que resulti d’aplicació

Així mateix, en aquells contractes de serveis de durada superior a l’any i en els contractes de gestió de serveis públics hauran de tenir especial cura dels següents aspectes:

  • Requerir a l’empresa contractista la documentació mensual corresponent als TC1 i TC2 dels treballadors adscrits a la contracta
  • Requerir l’actualització d’aquella documentació en matèria de prevenció de riscos laborals inclosa en l’annex dels plecs de clàusules administratives, transcorregut el termini establert per aquesta vigència.
  • Requerir amb caràcter mensual i com a requisit indispensable per a la conformitat de les factures, el certificat acreditatiu conforme l’empresa es troba al corrent de les seves obligacions tributàries i amb la seguretat social.

En relació l’exigència d’aquesta documentació caldrà tenir en compte l’establert en la circular de tramitació de factures i, en aquest sentit, el certificat conforme es trobi al corrent de les obligacions tributàries, en cas que el contractista hagi autoritzat la seva obtenció de forma directa per l’Ajuntament, el sol·licitarà la Tresoreria municipal prèviament al pagament de la factura, eximint-se el responsable del contracte d’aquesta obligació.

En cas que existeixin, o bé que de la documentació aportada es dedueixi l’existència de deutes amb la Seguretat social o bé el contractista no estigui obligat a disposar de la documentació en matèria de PRL, caldrà estar al que s’estableix a la circular de factures

  • Prèviament a la finalització del contracte, s’encarregarà de recollir i trametre al servei de contractació la documentació referida al personal a subrogar, en cas que aquesta subrogació estigui establerta pel conveni col·lectiu que sigui d’aplicació.

[…]”

Font: Ajuntament de Tarragona

5. Canvis en el model organitzatiu i en els llocs de treball

El darrer Observatori de Govern Local de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals, referit a l’any 2020, recull dades il·lustratives del grau en què alguns dels serveis municipals que tenen un major pes en el pressupost municipal són gestionats de manera indirecta. Es mostren alguns exemples en la taula següent:

Servei Nombre de municipis Gestió directa Gestió indirecta
Enllumenat públic 208 73% 24%
Cementiri 206 73% 24%
Recollida de residus 153 22% 73%
Neteja viària 196 44% 53%
Abastament d’aigua potable 183 30% 66%
Clavegueram 192 63% 37%
Recollida selectiva de residus 91 33% 61%
Transport col·lectiu urbà de viatgers 79 53% 45%
Escola de música 142 81% 17%
Escola bressol 205 65% 29%

L’estudi no inclou serveis de caràcter intern i auxiliar, com la neteja o el manteniment d’equipaments, o la gestió de determinades prestacions dels serveis socials locals, com per exemple els serveis d’assistència domiciliària. Però es pot observar clarament que bona part dels serveis finalistes a la ciutadania no els presten les pròpies administracions titulars, sinó altres ens amb els quals s’han subscrit contractes de serveis, contractes de gestió de serveis o convenis de col·laboració. Això implica necessàriament un canvi importantíssim en el rol dels equips de treball de les administracions implicats en la prestació d’aquests serveis; si no és un canvi total, almenys ho ha de ser parcial.

Es tracta del pes creixent que adquireix la necessitat de desenvolupar competències professionals vinculades, no ja amb l’exercici d’una professió concreta (enginyer, educador social, jurista, tècnic en gestió cultural, economista…), sinó amb la supervisió de professionals i empreses externes que són els que materialment presten els serveis.

Fins i tot en el cas de la prestació de serveis amb recursos propis, ja sigui per la mateixa organització, o bé a través d’ens instrumentals (organismes autònoms, entitats públiques empresarials, societats mercantils), la creixent complexitat i diversitat obliga les unitats responsables dels serveis a desenvolupar les esmentades competències de supervisió.

En resum, tractem el trànsit d’un model centrat en la prestació de serveis a un d’orientat al control de serveis que es poden prestar per diversos canals i amb diferents formes de gestió.

Els tècnics i les tècniques municipals no poden ser només experts en l’àmbit funcional que els correspon: han de disposar també dels coneixements, les habilitats i les actituds necessàries com per fer-se responsables del treball executat per tercers, fins i tot aliens a la pròpia administració.


Es pot afirmar que un dels components clau de les competències professionals del personal tècnic de les administracions locals és a hores d’ara la capacitat de gestionar xarxes internes i externes, de tal manera que puguin dirigir la prestació de serveis de qualitat a la ciutadania sense que aquesta prestació passi necessàriament per les seves mans.

Tot seguit s’exposen algunes idees que cal desenvolupar en l’àmbit organitzatiu perquè els serveis públics locals mantinguin o augmentin la seva qualitat en aquest context:

  1. Les administracions locals hauran de disposar d’unitats administratives especialitzades però transversals (per tota l’organització, per àrees o per departaments funcionals, segons la dimensió de cada entitat), molt competents pel que fa a la gestió de serveis externalitzats a través de contractes o convenis. Per això, tot el personal o algun dels seus professionals s’hauran d’especialitzar en funcions com:
    • El suport i assessorament a les unitats responsables de serveis en la planificació, la contractació, el control i l’avaluació dels serveis externalitzats.
    • La tramitació de tasques comunes a tots els contractes: elaboració de documentació, realització d’estudis de costos, modificacions de contractes, pròrrogues, etc.
    • La innovació i la millora en el camp concret de la gestió de serveis externalitzats que puguin ser aprofitades per l’organització: aplicació sistemàtica de tecnologies de la informació i la comunicació, generació d’instruments de treball normalitzats, cerca d’exemples i referències d’altres administracions, etc.

      Les administracions locals que compten amb serveis de contractació centralitzats hauran de distribuir aquestes funcions entre les unitats centrals, generalment vinculades a la secretaria general i les unitats administratives de les àrees funcionals. Unes i altres hauran de treballar de manera coordinada, independentment de les dependències jeràrquiques existents.

  2. Pel que fa a les unitats tècniques responsables dels serveis, hauran d’aprofundir en alguns esforços (que moltes d’aquestes unitats ja fan):
    • Fugir de la burocratització. Externalitzar un servei, com s’ha vist al llarg del curs, en absolut vol dir deixar-ne de ser responsable davant la ciutadania. El personal tècnic no pot ser únicament “contractador” de serveis, ha de ser capaç de saber en tot moment com està funcionant, per la qual cosa ha de disposar d’informació suficient (que prèviament haurà sabut identificar) i de criteris per prendre o proposar decisions.

      Per tant, ha de combinar un coneixement i experiència suficients sobre l’àmbit professional en què treballa, perquè es pugui formar opinions fonamentades, amb sòlides competències vinculades amb la gestió i l’assoliment d’objectius a través de tercers:

      • Treball en xarxa.
      • Gestió de projectes i d’equips de treball.
      • Recerca i anàlisi de dades.
      • Disseny de sistemes de control i avaluació de serveis.
      • …
    • Insistir en la planificació, el control i l’avaluació dels serveis. No es pot millorar allò que no es controla i no s’avalua. El que no es millora es degrada. I els serveis que es degraden perjudiquen la ciutadania.
    • Tenir visió estratègica: no es pot pensar només en el que hi ha avui. Cal dedicar també temps a analitzar i preveure quines poden ser les formes de gestió i de prestació dels serveis més eficaces i eficients en el futur.

      Per això és molt important que el personal tècnic treballi en xarxa dins i fora de cada organització. L’experiència d’altres entitats pot aportar solucions en tots els nivells de la pròpia administració. Cal ser-hi present en projectes de benchmarking, visitar col·legues d’altres entitats, intercanviar informació i experiència.

      Els equips de govern requereixen orientació, suport i arguments tècnics per prendre decisions sobre la gestió dels serveis.

    • Ser capaç d’adaptar-se als canvis. Tots sabem que el context evoluciona a gran velocitat i moltes vegades per camins inesperats. Tècnics i tècniques han d’estar preparats per aprendre i fer evolucionar el seu rol quan canviïn les formes de gestió.

Bibliografia bàsica

LÓPEZ, G. (Dir). (2003). “Els nous instruments de la gestió pública”. Servei d’Estudis de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona. Estudis econòmics, 31.

RAMIÓ, C. i CODINA, O. (2006). “La externalización de servicios públicos en España: la necesidad de repensar una nueva gestión pública planificada, controlada y evaluada”. Revista del CLAD Reforma y Democracia, 35.

SALVADOR, M. i RIBA, C. (2017). “La externalización como estrategia de gestión en los servicios públicos locales”. Revista de Administração Pública, 51 (4).

UNE (2015). Sistemas de gestión de la calidad. Fundamentos y vocabulario. (ISO 9000:2015).

VILASECA, È. (2020). Control d'execució en els contractes públics: eines per mantenir la qualitat de la prestació. Escola d’Administració Pública de Catalunya. Formació Oberta.