En aquest manual, totalment pràctic, s'explica la metodologia idònia per gestionar les expressions i tècniques comunicatives més útils per persuadir, influenciar i convèncer els nostres interlocutors.
En el món del teatre i la interpretació, són molt importants la bona pronunciació, el llenguatge, el to de veu, el ritme, la gesticulació, la mirada, els silencis, etc. per poder interpretar diferents personatges, ser creïbles i persuadir el públic amb un objectiu emocional i comunicatiu alhora.
Precisament aquestes tècniques i habilitats de la comunicació són les que molts professionals necessiten dominar, ja que gran part de la seva feina consisteix en la persuasió i el convenciment mitjançant exposicions i argumentacions davant els altres, tant per presentar projectes en públic o adreçar-se al ciutadà com en situacions de negociació, en el lideratge d’equips de treball, etc.
Aquest manual posa èmfasi en la preparació d'una bona tècnica de comunicació per poder millorar i dominar l'expressió i la comunicació amb l’objectiu de convèncer i persuadir els altres.
Discurs 1: «Tinc un somni» (“I have a dream”) és la frase més identificativa i popular del discurs més famós de Martin Luther King. En aquest discurs va fer servir també 23 vegades la paraula llibertat.
Discurs 2: Winston Churchill, durant la Segona Guerra Mundial, davant el Parlament i després de l'evacuació dels soldats aliats des de les platges i el port de Dunkerque, a França, va dir: «No desistirem ni fracassarem. Anirem fins a la fi. Combatrem França, combatrem als mars i oceans, combatrem amb creixent confiança i la nostra força creixerà en l'aire, defensarem la nostra illa sigui quin sigui el cost, combatrem a les platges, combatrem al terreny dels desembarcaments, combatrem als camps i als carrers, combatrem a les muntanyes. Mai ens rendirem.»
Pregunta:
Quines claus comunicatives comunes detectes en aquests dos discursos?
Un monjo que era nou en un convent li va preguntar al seu prior si podia fumar mentre resava i aquest li va dir que evidentment que no. En canvi, un monjo ja veterà que sí que ho feia li va dir que ell havia fet la pregunta de forma diferent. Li havia preguntat al prior si podria resar mentre fumava, i el prior li havia dit que evidentment que sí.
Pregunta:
Per que creus que el prior dóna permís per fumar al monjo veterà i no pas al nou?
A principi del segle passat una famosa soprano russa de l’època va fer una actuació tan meravellosa al Liceu de Barcelona que el públic present li va demanar un bis. Ella, per agrair el detall, va recitar un poema en rus que va emocionar tots els presents, i fins i tot algunes persones van plorar, malgrat que no entenien el que deia. Al dia següent un periodista li va preguntar si podia traduir aquell poema tan emocionalment impactant i la resposta de la soprano va ser: “Vaig recitar les taules de multiplicar en el meu idioma.”
Pregunta:
Què creus que va fer emocionar el públic mentre la soprano russa recitava el “poema”, sabent que cap dels presents entenia el seu idioma?
La persuasió consisteix a aconseguir que una altra persona o un grup de persones accepti els nostres punts de vista de manera voluntària.
Per tant, podem dir que els mètodes coercitius no formen part del procés de persuasió, ja que les persones es veuen obligades a realitzar una acció o acceptar els punts de vista de l’altra part per por, per vergonya o per evitar una situació no desitjada, és a dir, de forma no voluntària.
La principal diferència entre persuadir i influenciar és que:
En el dia a dia, ens influenciem constantment en la forma de vestir, de parlar, de comportar-nos, etc., i persuadim quan aquesta influència la fem de forma intencionada, i fins i tot planificada, amb el resultat final que la persona persuadida es comporta i actua totalment convençuda d’allò que li hem transmès o comunicat.
La persuasió canvia actituds, comportaments i fins i tot creences de forma voluntària i amb una planificació per part del persuasor. La influència, en canvi, pot ser casual, aleatòria i, fins i tot, involuntària. Quan s’obliga una persona a fer una determinada cosa, hi ha un procés d’influència i no pas de persuasió, ja que en aquest cas la persona influenciada no actua de forma voluntària.
Un exemple el tenim en les campanyes publicitàries, polítiques, etc., en què hi pot haver un procés d’influència previ, però hi ha una autèntica estratègia persuasiva, ja que la intenció final és que els receptors de la campanya comprin de forma voluntària uns productes o votin un partit o candidat. Les ordres que dóna un comandament als seus subordinats, les accions que es fan per por al castic, la moda que veiem al carrer, etc. són exemples d’influència.
En canvi, els anuncis, els aparadors, etc. serien exemples de persuasió.
Els antics grecs, en els seus estudis sobre retòrica, establien tres pilars fonamentals per assolir una bona capacitat de persuasió:
En aquests tres grans nivells de la comunicació persuasiva basarem la resta dels continguts del curs, ja que en major o menor grau tots ells es poden contextualitzar en un d’aquests tres apartats.
A part d’això, i perquè els missatges tinguin una alta càrrega persuasiva, hem de considerar altres factors, com la font del missatge, el moment d’emetre’l, el mitjà utilitzat, etc.
Segons els diferents mitjans comunicatius que utilitzem, podem diferenciar diferents tipus de persuasió, que seran més idonis o convenients segons els objectius que volem assolir.
En la persuasió escrita, l’eix fonamental són els arguments. Una comunicació escrita ha d’estar molt ben estructurada, ordenada i seqüenciada per ser efectiva. Hem d’escollir molt bé les paraules i frases que utilitzarem, i hauran d’estar adequades al nivell de coneixement i comprensió de la persona a quin van dirigides.
En la comunicació escrita, hem de tenir en compte diferents factors perquè aquesta sigui persuasiva:
Per exemple, una carta signada pel batlle o una altra autoritat municipal d’una població, un escrit signat per un reconegut expert en la matèria, etc.
Per exemple, una invitació a un acte d’interès per al receptor, una informació que implica la seguretat de qui el rep, etc.
Per exemple, un comunicat amb les instruccions necessàries per aconseguir una determinada subvenció, etc.
Si un d’aquests tres aspectes no hi és, serà difícil que l’escrit sigui persuasiu.
Un document pot ser legítim i competent però no motivador. Per exemple, l’anunci d’un augment de les taxes municipals. És legítim perquè estarà emès oficialment per l’Ajuntament i signat per un càrrec autoritzat, és competent perquè afecta els interessos dels receptors, però no és motivador perquè en general a ningú no li agrada pagar més. L’escrit es pot convertir en motivador, i per tant en persuasiu, si s’expliquen els motius de l’augment de taxes i els beneficis que la mesura pot aportar al receptor com a ciutadà del municipi.
Si en la persuasió estrictament escrita només podem comptar amb les paraules, les frases i l’ordenació d’arguments, en la comunicació interpersonal o cara a cara, hem d’afegir tots els aspectes no verbals de la comunicació.
El més important és el que diem. De fet, és el contingut del nostre objectiu comunicatiu i la seva essència nuclear, però resulta que això no té res a veure amb l’impacte que rep l’emissor.
L’impacte final d’una comunicació depèn de tres aspectes principals:
El que diem només té un impacte del 7% de la nostra comunicació, quan estem dient que és el més important. En canvi, la forma de dir-ho (to de veu, volum, velocitat, etc.) té un impacte del 38%, i la nostra imatge, els moviments del cos, les expressions facials, etc., tenen un impacte del 55% (dades descobertes per l’antropòleg Albert Menhrabian en unes investigacions que va fer la dècada del 70).
La gran majoria de nosaltres, a l’hora de preparar un comunicat, fer una presentació en públic o qualsevol altre acte comunicatiu interpersonal, ens preocupem més del que volem dir que no pas de com ho direm, quan en realitat, com hem dit, el més impactant és la resta. És per això que part dels continguts d’aquest curs van adreçats a neutralitzar aquest 98% per potenciar i destacar el que volem dir, però també a utilitzar de forma correcta els aspectes no verbals perquè ens ajudin en el procés persuasiu.
Si sabem utilitzar bé tots aquests factors, incrementarem la credibilitat del nostre missatge perquè hi haurà coherència entre el que diem i la manera com ho diem i augmentarem la nostra imatge de seguretat davant els nostres interlocutors.
A l’apartat 4 s’exposen amb més detall tots aquests aspectes de la comunicació verbal i no verbal en la comunicació interpersonal.
Altres formes d’incrementar la credibilitat
Altres formes d'incrementar la credibilitat:
Una altra forma d’incrementar i aconseguir un alt grau de persuasió és utilitzar diferents canals de comunicació.
Un mateix missatge presentat per diferents canals incrementa l'atenció del receptor i, per tant, el seu possible interès.
Ens referim a tenir cura de com ho diem (canal auditiu), d’acompanyar amb una projecció de transparències, gràfics o fotografies (canal visual) i, si és possible, amb l’experimentació, és a dir, fent que el nostre interlocutor participi o provi de vivenciar el que estem transmetent (canal cinestèsic o experiencial).
Un dels aspectes més importants de la persuasió i la influència comunicativa és una bona preparació prèvia de tot allò que volem dir i transmetre. Hem de:
Fer un disseny previ del que volem comunicar o presentar ens donarà i proporcionarà fiabilitat i seguretat en tot allò que volem transmetre.
L’argumentació la podem dividir en tres grans àrees o apartats:
Hi ha una frase molt coneguda, atribuïda a l’escriptor Oscar Wilde, que diu que “mai tenim una segona oportunitat de donar una primera bona impressió”. És per això que aquesta primera impressió ens dóna credibilitat o no en el que farem i direm després.
Com hem vist anteriorment, l’impacte més gran de la nostra comunicació el produeixen els aspectes no verbals, i és en això que hem d’incidir a l’hora de preparar-nos i pensar en aquesta primera impressió que volem donar.
Per preparar i tenir un bon inici hem de tenir en compte tres aspectes fonamentals: la manera de vestir-nos (corbata, informal, complements, joies, etc.), l’aparença física (pentinat, maquillatge, etc.) i la forma de moure’ns (posició, mirada, moviments de les mans, etc.).
Des del punt de vista verbal, podem iniciar la presentació de la nostra comunicació de formes diferents. David Sagristà, en el seu llibre Las tres dimensiones de la comunicación, ens diu que la podem iniciar de set maneres diferents:
Les preguntes d’inici han d’estar relacionades amb el tema del qual volem parlar, i han de ser respectuoses i adients al lloc i la situació.
1. Una pregunta: Iniciar la nostra presentació amb una pregunta fa que donem el protagonisme de forma immediata al nostre interlocutor. Una pregunta crida l’atenció dels receptors i desperta l’interès en les possibles respostes; també fa que es connectin amb les seves pròpies experiències o creences.
La pregunta pot ser directa i oberta a la resposta, cosa que pot potenciar la mobilització dels oients i la seva participació o acció. Una altra opció és fer una pregunta retòrica; en aquest cas, som nosaltres els qui donarem la resposta, i aquesta ens permetrà introduir el tema o iniciar el desenvolupament de la presentació.
Perquè la pregunta pugui crear expectativa o cridar l’atenció dels nostres oients, és important fer una pausa o silenci posterior. Això permet un temps de reflexió i de possible resposta.
Les preguntes inicials també les podem tornar a utilitzar durant el desenvolupament del nostre discurs, i fins i tot al final, en què la pregunta inicial queda contestada per les argumentacions o explicacions que s’han donat.
També és important que les preguntes estiguin adreçades a tots els nostres interlocutors i no només a una minoria, si no és per una decisió estratègica nostra.
2. Una història: En escoltar l’inici d’una història, en general volem saber com acaba i, per tant, atrau l’atenció i l’interès dels nostres interlocutors.
És millor no avisar que s’explicarà una història, ja que aleshores perd el seu impacte inicial.
La història pot ser real o imaginada, però sempre relacionada amb el que volem explicar o exposar a continuació, a més de transmetre aprenentatge i reflexió.
La història ha de ser curta, de no més de tres minuts per ser escoltada o llegida; si no, es perd l’atenció i l’interès del receptor.
3. Una cita: Una altra forma d’iniciar la nostra presentació és a través d’una cita. La cita dóna més credibilitat a la nostra argumentació, i autoritat quan fem afirmacions que la mateixa cita potencia.
4. Una frase impactant: Una frase que cridi l’atenció dels receptors. La frase pot ser provocativa per despertar l’interès, i sempre ha de donar peu a continuar amb la presentació o els arguments que volem transmetre.
Un objecte ben escollit pot ser una bona manera d’iniciar una argumentació persuasiva.
5. Un objecte: A una persona vinculada a un important club de futbol, a l’inici d’una presentació que havia de fer sobre un tema que no tenia res a veure amb el futbol ni amb el club en el qual estava, en veure que el públic parlava i que no aconseguia atraure la seva atenció, se li va acudir treure una samarreta amb el nom de Messi que portava al maletí i posar-la davant seu. Sense dir res, aquest objecte va fer que la gent callés i li prestés atenció immediata. A partir d’aquí va iniciar la seva presentació, i en finalitzar es va guardar de nou la samarreta, sobre la qual, curiosament, ningú va preguntar res. Aquest és un bon exemple del que pot aconseguir un simple objecte per cridar l’atenció.
6. Una notícia: Fer servir una notícia d’actualitat ens pot permetre iniciar una argumentació des d’un punt de vista molt proper als nostres interlocutors, perquè segurament la deuen haver llegit o escoltat anteriorment, i si no és així, els despertarà l’interès.
7. Creativitat: Amb això es vol dir que la llista no acaba només amb set maneres diferents, sinó que hi podem afegir totes aquelles que la nostra creativitat ens proporcioni. Es tracta de trencar amb la rutina, de proporcionar un inici inesperat, etc. Com deia Albert Einstein:
“Si sempre fas el mateix, no arribaràs més enllà d’on sempre has arribat. Si vols assolir resultats diferents, no facis sempre el mateix.”
En resum, l’objectiu de l’inici és despertar l’interès i l’atenció dels nostres interlocutors cap al que volem presentar, explicar o dir després.
És la part principal i l’eix del procés persuasiu. També se’l denomina “cos”.
Es aquí on hem de desenvolupar tots els nostres arguments, posar exemples, explicar històries, etc.
Què hem de fer amb l’eslògan? L’hem de fer servir el màxim de vegades. Pot ser el títol del nostre escrit, presentació o discurs. El repetirem diverses vegades, sense ser pesats però sí constants, i el podem fer servir també en les conclusions.
El món publicitari és un bon exemple d’utilització d’eslògans, amb els quals intenten associar la marca amb una acció o característica destacable.
Per això és important començar treballant i preparant un bon inici, perquè la primera premissa per crear necessitat és cridar la curiositat i l’interès del destinatari.
Seria bo també conèixer la disposició espacial dels nostres receptors. No és el mateix estar asseguts en una taula rodona que en una rectangular i cara a cara. Per aconseguir una millor acceptació, hem d’estar al costat del nostre interlocutor i no al davant.
Si parlem d’una audiència o d’un grup, hem de saber si ens interessa que estiguin asseguts tots de cara a nosaltres (tipus classe escolar tradicional) o bé en forma de U, en què tots es veuen les cares. Això estarà en funció dels nostres objectius i la nostra estratègia comunicativa.
És recomanable que per a un mateix objectiu persuasiu no utilitzem més de tres arguments; si no, saturem el nostre interlocutor i aquest es posarà a la defensiva o simplement no ens escoltarà.
Aquestes argumentacions han d’estar relacionades entre elles, i per tant, haurem de buscar un fil conductor per passar d’una a l’altra, fins i tot sense que els nostres receptors s’adonin gaire d’aquest fet.
També és interessant deixar per al final els arguments o missatges més contundents o importants. Seria alguna cosa similar a una pel·lícula de suspens, que deixa per al final la resolució del cas, o a un acudit, en què generalment la clau és al final. Si ho fem així, mantenim l’atenció i l’expectativa dels nostres receptors.
Un missatge persuasiu és aquell que fa moure la persona o el grup que el rep cap a diferents estats de consciència:
Un exemple de persuasió és donar la possibilitat de substituir una multa per infracció lleu de trànsit per una sessió formativa on s’expliqui la importància de respectar les lleis i els reglaments de trànsit per a la seguretat de tots els ciutadans. En aquests casos, la intenció és persuadir l’infractor d’evitar futures actuacions no correctes, de forma que no ho faci per evitar una multa, sinó pel convenciment propi que s’han de respectar les regles de circulació.
Tota acció persuasiva l’hem de treballar amb un bon final o unes conclusions. En aquest final:
El final o conclusió el podem dividir en tres parts:
És molt important tenir una idea global del que volem transmetre. És per això que proposem el model del mapes mentals elaborat pel psicòleg Tony Buzan.
Segons Buzan, un mapa mental és simplement la forma com el cervell sempre ha pensat representat en un paper.
L'hemisferi esquerre o racional funciona de manera digital i veu la realitat per parts, mentre que l'hemisferi dret o creatiu funciona de manera analògica i percep la realitat com un tot.
El major rendiment en els nostres processos mentals s'obté quan hi ha un equilibri entre els dos hemisferis. Tots nosaltres tenim, en més o menys mesura, el conjunt d'habilitats que caracteritzen els dos hemisferis i les podem desenvolupar mitjançant l'entrenament i l'ús de tècniques adequades. La utilització dels mapes mentals és una forma d’utilitzar els dos hemisferis i millorar-ne el rendiment.
La base del funcionament del nostre cervell que inspira el concepte dels mapes mentals és l'anomenat pensament irradiant. Es tracta de la forma natural i automàtica de treball de la ment humana.
Cadascuna de les deu mil milions de neurones que formen el nostre cervell funciona com un potent microprocessador i transmissor de dades. De la mateixa manera que cada neurona es ramifica i estableix connexions amb les que l'envolten, el nostre cervell irradia línies de pensament que s'expandeixen des del centre cap a la perifèria i encadenen unes idees amb altres.
La quantitat d'informació que percebem és tan gran que el cervell ha de processar-la i codificar-la, i ho fa utilitzant principalment associacions i imatges.
Les associacions connecten unes idees amb altres i les imatges les doten de l'èmfasi necessari perquè siguin més fàcils de recordar.
La forma irradiant és la que predomina en la naturalesa. És d’aquesta mateixa forma com funciona la nostra xarxa neuronal. En canvi, l’ensenyança tradicional ens ha transmès una forma més lineal de treballar i escriure les nostres idees en un full o paper. De fet, és una mena d’acord social que permet la comprensió d’un mateix escrit o text entre moltes i diverses persones:
El 95% de les persones fan servir els anteriors estils, i només un 5% utilitzen un quart estil, difícil de classificar, que podríem anomenar «brut» o «desorganitzat”. Molts d'aquests estils marginals ja són mapes mentals en si mateixos, i és el que més han utilitzat els genis al llarg del temps.
Estudi anatòmic del fetus a l'úter, per Leonardo da Vinci.
Font: Wiki Commons.
Exemple d’un mapa mental d’un curs de creativitat.
Si veiem l’exemple de mapa mental del gràfic anterior, podrem comprovar que en un sol full tenim una perspectiva global de tot un projecte. En aquest cas es tracta d’un curs de creativitat, però podem fer el mateix per a qualsevol escrit, presentació o ponència que hàgim de fer i sigui una mica complexa.
El mapa mental ens dóna una visió general del que volem desenvolupar, ens situa en tot moment en quin punt es trobem i ens ajuda a memoritzar i integrar el que volem transmetre.
Per tant, en segons quines situacions, és recomanable elaborar un mapa mental com a preparació del que volem transmetre.
Per confeccionar un mapa mental hem de tenir en compte diferents criteris:
Aquests set criteris els hem exposat de forma narrativa i esquemàtica. Una altra opció per presentar aquests set criteris és a través d’un mapa conceptual, que es diferencia del mapa mental perquè el primer no té imatges, només paraules, com per exemple:
Una altra opció és fer-ho amb un mapa mental que compleixi els set criteris que hem esmentat:
Els avantatges dels mapes mentals són:
Per tot això, suggerim els mapes mentals com a eina de preparació de les nostres comunicacions persuasives.
Comunicació és un paraula jòquer que cobreix gairebé qualsevol tipus de relació amb dos o més elements. En el cas que ens ocupa, parlarem de comunicació humana, i per tant, de la relació que establim amb els altres: conversa, persuasió, negociació, sentiments, etc.
La paraula comunicació és un substantiu estàtic, però en realitat la comunicació és un cercle que es forma entre dues o més persones. Quan ens comuniquem amb els altres, enviem missatges, escoltem respostes, reaccionem amb els sentiments i les emocions. La nostra conducta en aquell moment està generada per les respostes internes del que veiem, escoltem i sentim.
Només prestant atenció a l’altra persona podem saber el que farà o dirà després; el nostre interlocutor respon a la seva conducta de la mateixa manera que nosaltres.
És impossible no comunicar.
Si les paraules són el contingut del missatge, les postures, els gestos, les expressions, el to de veu, etc. són el context en què el missatge està emmarcat, i junts donen sentit a la comunicació. No és tant el que diem sinó com ho diem el que marca la diferència.
La comunicació comença amb els nostres pensaments; després utilitzem la paraula, el to i el llenguatge corporal per transmetre aquests pensaments a altres persones.
Les persones no actuem directament sobre el món, sinó que ho fem sobre mapes, models o representacions del món. Tota informació sobre el món real arriba a les persones a través dels sentits, i és processada pels sistemes cerebrals relacionats amb cada un d’aquests. Utilitzem els nostres sentits externament per rebre el món, i interiorment per representar-nos l’experiència a nosaltres mateixos.
Anomenem sistemes de representació sensorial les maneres com recollim, emmagatzemem i codifiquem la informació en la nostra ment (mirar, escoltar, sentir, assaborir, olorar).
Els sistemes visual, auditiu i cinestèsic són els sistemes representatius primaris utilitzats en la cultura occidental.
Els sistemes representatius no són excloents els uns dels altres. És possible visualitzar una escena, tenir les sensacions associades a ella i escoltar els sons simultàniament, encara que serà difícil atendre a les tres coses alhora. Algunes parts del procés seran inconscients.
El nostre comportament està generat per una barreja d’experiències sensorials internes i externes. En qualsevol moment podem estar atenent a parts diferents de la nostra experiència.
Utilitzem tots els nostres sentits externament de forma constant, encara que només estiguem atents a un d’ells. Quan una persona tendeix a utilitzar de manera habitual un sentit de forma interna, es diu que aquest és el seu sistema preferit o primari, la qual cosa explica que unes persones són millors per naturalesa, o tenen un talent, per realitzar certes tasques o habilitats.
Utilitzem el llenguatge per comunicar els nostres pensaments, de forma que no és sorprenent que les paraules que utilitzem reflecteixin la nostra forma de pensar. Utilitzem paraules per descriure els nostres pensaments, i així, la nostra elecció de paraules indicarà quin sistema representatiu utilitzem.
Una manera de detectar quin sistema representatiu està utilitzant una persona és estar atent al seu llenguatge. Els predicats en el llenguatge són els verbs, adverbis i adjectius, que en molts casos pressuposen el sistema representatiu principal de la persona. Escoltar els altres i descobrir quina classe de llenguatge sensorial de base utilitzen és un sistema per comprendre’ls millor.
El secret de la bona comunicació no és tant el que es diu, sinó com es diu. Per crear sintonia, s’han de fer concordar els predicats amb els de les altres persones.
Per exemple, si volem explicar a una persona el concepte de legislació, ho haurem de fer en funció dels coneixements o les experiències prèvies que el receptor tingui sobre el tema. No serà el mateix explicar aquest concepte a una persona que només ha viscut en un país on impera la corrupció, que a una d’un país totalment transparent i ètic, o explicar aquest concepte a un nen o una nena de 7 anys que a una persona de 70 anys, etc. En tots els casos hem de conèixer la seva realitat, la seva manera d’utilitzar el llenguatge, el significat de les seves expressions, etc. per assolir el nostre objectiu comunicatiu, que en aquest cas serà la comprensió d’un concepte concret, però també pot ser un procediment, una informació, una forma d’actuar, etc.
Tota persona, expressi o no les seves necessitats aparents, revela en el curs d’una conversa, no només la seva equació psicològica personal, sinó alguna cosa més que és particularment preciosa: com cal adreçar-s’hi per comunicar-s’hi de forma adequada.
Per detectar i accedir a les estratègies personals, és fonamental comprendre que les mateixes persones mostren tot el que es necessita saber de les seves estratègies. Ho expressen amb les paraules, amb la utilització del cos i, fins i tot, amb el moviment dels ulls.
Es pot aprendre a llegir una persona. Una estratègia no és més que un ordre concret de representacions (visuals, auditives i cinestèsiques) que produeix un resultat concret.
Les persones tendeixen a utilitzar una part concreta del seu sistema neurològic (visual, auditiu o cinestèsic) més que una altra. És suficient observar una persona i escoltar el que diu per treure una conclusió immediata dels sistemes que utilitza. Tots tenim elements de les tres modalitats, però en la majoria de nosaltres predomina un dels tres sistemes.
Una manera de detectar quin sistema representatiu està utilitzant una persona és estant atents al seu llenguatge, a les frases que produeix, i observant els predicats (verbs, adverbis i adjectius) que utilitza, ja que en molts casos pressuposen un sistema representatiu. El sistema representatiu que més s’utilitza és l’anomenat sistema representatiu principal.
Exemples:
Visual | Auditiu | Cinestèsic |
Perspectiva | Auditiu | Sentir |
Clarament | Escoltar | Suau |
Brillant | Dir | Càlid |
Lluir | Silenciós | Contactar |
Imatge | Sorollós | Dolç |
Etc. | Etc. | Etc. |
Una altra clau d’accés són els moviments oculars, que són un excel·lent indicador conductual dels processos interns de la persona. Malgrat que existeixen un gran nombre de claus d’accés, els patrons de moviment ocular són uns dels més conscients i fàcils de detectar. Observant els moviments oculars de les persones, podem detectar en quin sistema de representació sensorial s’està processant la informació.
Aquests són els moviments oculars i la representació interna a la qual corresponen (les persones de lateralitat esquerrana ho tenen invertit):
Per exemple, si una persona ens està parlant d’una pel·lícula que ha vist al cinema i la recorda pensant en els paisatges, les imatges o el vestuari dels actors, el més segur és que els seus ulls estiguin principalment mirant cap amunt mentre s’explica. En canvi, si el que recorda principalment és la banda sonora o els efectes sonors de la pel·lícula i les veus dels actors, el més segur és que els seus ulls es moguin en línia horitzontal a l’altura de les orelles, i si el seu record està més centrat en les emocions i els sentiments que li va produir, el més probable és que els seus ulls mirin cap avall.
El feeling és l’art d’obtenir suport i cooperació de les altres persones i aconseguir que aquestes ens facilitin el que necessitem.
Les tècniques i estratègies implicades en qualsevol comunicació amb èxit hi estan connectades d’una manera essencial. El feeling és com una relació marcada per l’harmonia, la conformitat, l’acord i l’afinitat.
Coneixent els sistemes principals de representació d’una persona, ens serà més fàcil acompanyar-la tant verbalment com no verbalment en el seu sistema per després dirigir-la en el procés comunicatiu.
Quan estem amb alguna persona, tant si volem com si no, estem tenint alguna influència sobre ella. La influència pot ésser imperceptible o molt forta, però hi és.
L’acostament a la comunicació té un enfocament sistèmic:
Dues o més persones juntes són un sistema. Per tant, quan una canvia, les altres responen al canvi, també canvien. Aquesta idea implica que si es desitja canviar algú, s’han de produir alguns canvis en un mateix, i l’altra persona, normalment, respondrà fent canvis ella mateixa.
En moltes ocasions, no només hem de comptar amb els nostres arguments verbals o escrits per persuadir, sinó que ho haurem de fer amb el suport d’altres eines que ens ajudaran en el nostre objectiu.
Com hem dit anteriorment, hem de pensar que totes les persones comptem amb cinc grans finestres per les quals ens entra la informació del món que ens envolta, és a dir, la vista, l’oïda, l’olfacte, el gust i el tacte, i també és cert que no tots utilitzem de forma preferencial els mateixos sentits per recollir-la.
Algunes persones prefereixen escoltar, i per tant, agrairan un bon discurs, el to de veu, etc.; d’altres estan més atentes als estímuls o informacions visuals, i per tant, agrairan els esquemes, els dibuixos, les fotografies, etc., i unes altres preferiran sentir o experimentar i estaran més atentes al contacte, les olors, els gustos, etc.
Per tant, les nostres eines de suport, físiques o no, han d’estar al servei d’aquests cinc sentits per poder arribar a qualsevol mena de receptor.
Segons la temàtica o els continguts argumentals que volem transmetre, ens podem centrar en l’exposició o la manipulació d’un objecte.
Hem de tenir molt present que la presentació d’un objecte és un element distractor amb relació a nosaltres, és a dir, en aquells moments els nostres receptors estaran més atents a l’objecte exposat que al que diem o fem nosaltres.
Pensem que aquest fet és el que utilitzen els mags en els seus espectacles: ens fan mirar un objecte determinat que tenen en una mà mentre amb l’altra fan el truc que no volen que veiem.
Quan parlem de l’objecte, hem de continuar mirant el nostre públic i de tant en tant l’objecte, però no a l’inrevés.
L’objecte exposat ha d’afegir valor a les nostres argumentacions; si no, no té sentit utilitzar-lo. L’hem d’ensenyar el temps just i en el moment adequat per crear expectativa i interès. Una vegada ja l’hem fet servir, l’hem de guardar o fer desaparèixer de la vista dels altres.
Entre les més populars eines de suport, podem comptar amb les projeccions de PowerPoint, Keynote, Prezi, etc.
Les projeccions són un gran aliat de les nostres presentacions: exposen de forma resumida el que volem transmetre, ens ajuden en el nostre guió i seran ben rebudes per totes les persones que tenen com a preferent el canal visual.
Ara bé, perquè les projeccions siguin realment unes aliades de les nostres presentacions persuasives, hem de tenir en compte una sèrie de consideracions:
Amb relació al disseny de les transparències, també hem de tenir en compte algunes consideracions bàsiques:
La projecció d’imatges en moviment és una gran generadora d’emocions, i per tant, hem de tenir molta cura a l’hora d’utilitzar-la. Un vídeo no s’acompanya només d’imatges, sinó també de so, com poden ser converses, explicacions, música, etc.
El vídeo, com la resta de recursos, ha d’estar al servei del nostre objectiu. En aquest cas, el podem fer servir per potenciar les nostres argumentacions, per exemple, el vídeo d’un expert que corrobora el que diem. Per tant, els vídeos i recursos audiovisuals han d’estar integrats en la temàtica del nostre discurs, presentació o argumentació.
Els vídeos han de ser curts però impactats, i en general els hem de complementar nosaltres amb les nostres argumentacions.
Han de ser de qualitat, tant pel que fa a la imatge com al so.
En definitiva, qualsevol eina de suport ha d’estar estratègicament seleccionada i sempre al servei dels nostres objectius persuasius.
La millor manera d’assolir un objectiu persuasiu és estar convençuts i segurs que el podrem aconseguir.
Algunes persones, per la seva manera de ser, ja transmeten una certa seguretat i carisma a l’hora de dir o comunicar les coses. Igualment, si creiem que nosaltres no tenim aquest nivell de seguretat i confiança, el podem assolir de diferents maneres.
Hem de tenir molt clar quin és el nostre objectiu i què volem aconseguir dels nostres interlocutors. En aquest cas, podem utilitzar les característiques elementals de la tècnica d’establiment d’objectius:
Per exemple: “fer exercici físic” en lloc de dir “no fer vida sedentària”. Com hem vist en els mapes mentals, el nostre cervell pensa en conceptes i no en no-conceptes. Si no, fem la prova següent: si diem “no pensar en un elefant”, el primer que ens ve al cap és precisament allò en què no volem pensar, que és l’elefant.
Per tant, cada vegada que plantegem un objectiu i aquest veiem que ens surt formulat en negatiu, hem de buscar l’objectiu alternatiu en positiu.
La formulació de l’objectiu en positiu també ens permet ser concrets i formular de manera fàcil l’eslògan que podem utilitzar al llarg de les nostres argumentacions.
Seguint l’exemple del paràgraf anterior, podem dir: “fer exercici físic per mantenir el meu pes ideal, que és de XX kg.”
Podríem estendre molt més aquesta llista, però la idea general és que, com més preparat tenim el que volem transmetre, més seguretat transmetrem als nostres interlocutors.
Com hem dit en l’apartat anterior, una bona planificació ens ajuda a tenir la sensació de control, i per tant, ens fa augmentar la nostra seguretat en l’acció persuasiva.
En un procés argumental, l’ordre dels factors sí que altera el producte final, i pot fer variar significativament el resultat dels nostres objectius.
Un exemple el tenim en la petita història d’un monjo jove, fumador compulsiu, que en entrar nou en un convent li preguntà al superior de l’orde si podia fumar mentre resava. El superior, que era molt sever en qüestions espirituals, li va respondre amb un “no” contundent, i fins i tot ofès per haver-se atrevit a plantejar-ho. Al cap d’uns dies aquest jove monjo va veure un altre monjo, ja veterà, que a l’hora de resar estava fumant amb pipa. Estranyat, el jove monjo li va preguntar com s’ho havia fet, si a ell no li havien deixat quan ho va preguntar. El monjo veterà li demanà quina pregunta li havia fet al superior, i el jove li digué: “Reverend superior, puc fumar mentre reso?”. “Ara ho entenc, jove amic”, li va dir el monjo veterà. “Jo li vaig preguntar: ‘puc resar mentre fumo?’.”
És possible que aquesta sigui la diferència entre una persuasió fallida i una persuasió efectiva.
Una manera d’ordenar i presentar les nostres argumentacions és anant del més fàcil al més difícil. Si des d’un inici podem assolir respostes afirmatives o convenciments del que diem, després serà més fàcil que el nostre interlocutor continuï dient que sí als nostres arguments. Recordem que es tracta de crear pensaments positius en les persones que ens escolten.
El mateix hem de fer davant d’una negociació: iniciar-la amb propostes que siguin de fàcil acord i després anar presentant de forma progressiva els temes on pot haver-hi més dificultat d’acord. Es tracta de la mateixa estratègia anterior de crear en els nostres receptors una visió positiva i d’autèntiques possibilitats d’acord.
Una altra estratègia és tota la contrària: presentar la informació problemàtica, negativa i dificultosa a l’inici i el nostre objectiu persuasiu al final, com a solució o com a comparació positiva.
Un factor important d’inseguretat pot ser el nostre públic, i una forma idònia d’afrontar i superar aquesta sensació és coneixent prèviament els nostres interlocutors.
El fet de conèixer el nostre públic o els nostres interlocutors també pot ser un element que ens faci sentir segurs, ja que:
La inseguretat és producte de la por, i aquesta sol aparèixer quan tenim la percepció de no poder donar resposta a les exigències del nostre entorn, possiblement per una informació insuficient, per desconeixement de les conseqüències de les nostres accions, etc., i per tant, de no poder preveure el que passarà.
Si es tracta d’una reunió o trobada directa cara a cara, és bo iniciar la conversa amb temes neutres i irrellevants per crear una atmosfera distesa i de confiança. Si es tracta d’una presentació en públic, podem iniciar la xerrada amb una pregunta general oberta o amb un comentari amable i distès.
Al marge d’aquestes accions més directes, també és força efectiu i necessari informar-se del perfil dels nostres interlocutors o el nostre públic. Hauríem d’esbrinar el seu nivell general de coneixement de la matèria que tractarem, les seves motivacions i necessitats, etc. D’aquesta forma, podrem anticipar possibles preguntes i podrem també preparar millor la nostra comunicació persuasiva en funció i a mida de l’audiència, el públic o els interlocutors.
Per a qualsevol acció que realitzem, sigui jugar al tennis, caminar pel carrer, parlar en públic, etc., es requereix un nivell d'alerta i d'activació perquè aquesta acció sigui l'adequada, sempre que tinguem les capacitats suficients per realitzar-la. És a dir, és necessari sentir cert nerviosisme abans de realitzar una activitat que per a nosaltres pot ser important (els actors experimentats diuen sentir aquest pessigolleig abans de sortir a escena, a pesar de dur representant la mateixa funció des de fa temps). En realitat, és un bon senyal tenir aquestes sensacions, és un signe d'alerta, de motivació, d'estar preparat per a l'acció. Però, com totes les coses, un excés d'aquesta activació no és positiu, i quan això succeeix, es converteix en ansietat, excés de preocupació, estrès, etc.
L'activació és una funció energitzant en el nostre cos i en la nostra persona, i és la responsable de l'aprofitament dels nostres recursos davant les activitats que se’ns puguin presentar.
Aquesta funció ens pot regular l'energia necessària per a la realització i execució d'accions, en un continu que va des del somni profund fins al grau d'excitació més alt. Dependrà del tipus d'activitat que hem de portar a terme perquè sigui necessària més o menys energia per realitzar-la satisfactòriament, però tota activitat té un punt òptim d'activació (A) que es correspon amb un major rendiment. Per sota d'aquest punt, el rendiment serà menor per falta d'energia, i per sobre d'aquest punt, passarà el mateix però per excés d'energia.
En el primer cas, pot passar que estiguem distrets, relaxats, amb poques ganes (B); i en el segon cas, pot passar que tinguem una fixació excessiva en un sol aspecte de la tasca o acció a realitzar, que estiguem massa tensos o bloquejats (C). Aquest punt òptim pot variar segons la situació o tipus d'activitat que hem de realitzar i no ens afecta a tots igual.
Teoria de la U invertida de Yerkes-Dodson.
Font: Yerkes R.M., Dodson J.D. (1908).
El nivell d'activació el podem comparar amb les cordes d'una guitarra. Tant si les cordes estan massa tibants com si estan massa fluixes la guitarra sona desafinada. El nostre cos és com les cordes d'aquesta guitarra: ha d'estar al punt just de tensió per respondre adequadament a les demandes externes amb els moviments i les accions adequats.
L'activació de l'organisme pot ser de signe diferent segons sigui percebuda d'una manera o d'una altra:
Aquest tipus d'activació és el que es coneix més popularment amb el nom d'estrès. És un estat concret d'ansietat davant d'una situació determinada.
També podem comparar l'activació amb el motor d'un cotxe. El cotxe pot anar de pressa o a poc a poc, però el que és realment important són les revolucions per minut del motor, que regularíem canviant les marxes adequadament. L'activació en aquest cas són les revolucions que posem al nostre cos segons la tasca que hem de realitzar. Seguint amb el mateix exemple, seria córrer amb el cotxe a 120 km/h amb una marxa curta. Això provoca que el motor vagi excessivament revolucionat (ansietat, activació alta, estrès). O bé arrencar el cotxe amb una marxa llarga, cosa que es tradueix en una falta de força (poca energia, activació baixa, apatia…). En repòs, el cos humà com a mínim està al ralentí (consum mínim).
Comportaments d’un comunicador en la zona d'activació òptima |
|
Comportaments d’un comunicador en la zona d'activació excessivament alta |
|
Comportaments d’un comunicador en la zona d'activació excessivament baixa |
|
L'excés d'ansietat es tradueix en una tensió muscular inadequada, que alhora provoca una disminució del rendiment del comunicador. Quan els músculs estan massa tibants, els moviments es converteixen en maldestres, desiguals, rígids i poc coordinats.
Per regular aquest excés de tensió, existeixen diverses tècniques psicològiques, amb les quals podem aconseguir de nou un estat òptim d'activació que ens permetrà utilitzar i mostrar les nostres capacitats comunicatives.
Ens referim a les típiques tècniques de relaxació (relaxació progressiva de Jacobson, control de la respiració, entrenament autogen de Schultz, meditació, dessensibilització sistemàtica, biofeedback, etc.), totes elles, encara que amb mètodes diferents, tenen com a objectiu comú reduir el nostre nivell d'activació.
El control de la respiració és una tècnica molt utilitzada pels actors i comunicadors professionals per mantenir aquest estat òptim d'activació. Mantenir l'aire augmenta la tensió muscular i l’espiració o expulsió disminueix la tensió. En ocasions la tensió provoca retenció i descoordinació de la respiració; per tant, és important, en els moments de repòs o descans, aprofitar per respirar profundament i disminuir aquesta tensió acumulada. Per exemple, aprofitar les pauses entre frase i frase per respirar profundament, fer un glop d’aigua, etc.
Per aprendre i treure el màxim rendiment a aquestes tècniques i conèixer, regular i controlar els nostres nivells d'activació, hauríem de comptar amb l'assessorament d'un psicòleg especialitzat.
Aquests professionals, per la seva formació i experiència, ens poden estalviar temps, i fins i tot diners, en evitar malalties psicosomàtiques, deteriorament de les relacions socials, etc.
Un aspecte important que determina la nostra comunicació és l’estil de pensament que utilitzem. Segons com pensem, així actuem i parlem.
Basant-nos en la tècnica dels sis barrets per pensar, del psicòleg americà Edward De Bono, anem a veure com podem marcar els nostres objectius de pensament i així assolir també els nostres objectius persuasius.
Aquesta tècnica fa una metàfora entre sis estils de pensament amb una representació gràfica de sis barrets per a cada un d’aquests estils, de tal manera que podem diferenciar i posar en pràctica de forma molt intuïtiva aquestes sis maneres diferents de pensar. Cada un d’aquests barrets té un color que determina l’estil de pensament, de tal manera que tenim el següent:
Tècnica dels sis barrets. Font: De Bono, E. (2008).
new_pdf_page
La tècnica dels sis barrets per pensar és molt simple i permet gestionar el pensament d’una manera molt eficaç, ja que permet:
Es tracta d’aprendre a dirigir l’atenció i de tenir les eines necessàries per fer-ho. D’aquesta manera també aconseguim que els nostres interlocutors tinguin el mateix estil de pensament.
El mètode dels sis barrets té com a avantatges que permet:
Amb aquesta tècnica podem assolir:
Per exemple, una necessitat legítima d’un empleat, membre d’un equip de treball, seria demanar les vacances en les dates que la seva família també les té, però també seria legítim per al cap d’aquest equip de treball pensar que no és una bona idea si la resta de l’equip està en la mateixa situació.
Recordem que influenciar i persuadir no és la mateixa cosa, i en ocasions podem influenciar per fer una acció o prendre una decisió sense haver persuadit la persona.
Com hem dit en el primer capítol, el més important és el que diem, però el que més impacta és com ho diem.
Els nostres recursos persuasius els podem englobar en tres grans àrees:
La veu és el nostre canal principal de comunicació, i per tant, hem de conèixer molt bé el seu impacte i influència en funció de com la utilitzem. Segons com utilitzem la nostra veu, podem provocar en els altres diferents estats emocionals.
Podem dir que la veu inclou tres grans dimensions: volum, to i velocitat.
Si parlem a un auditori ampli, haurem de modular i ajustar el volum de veu al nivell acústic de la sala, al nombre d’assistents, a la distància que estiguem dels nostres oients, etc. Evidentment, tot això queda en un segon nivell si fem servir un micròfon. En aquest cas, la nostra veu haurà de tenir un volum normal i haurem de parlar aproximadament a un pam de distància del micròfon.
Una altra funció del volum és destacar frases o paraules que vulguem ressaltar. Per exemple, podem augmentar una mica el volum de veu cada vegada que diguem l’eslògan escollit.
No s’ha de confondre parlar a un volum alt amb cridar, En realitat es tracta de saber projectar la veu, i una forma de fer-ho és mitjançant la respiració diafragmàtica.
Un volum de veu adequat transmet seguretat i confiança:
El to de la veu pot ser greu o agut. Els tons greus són més creïbles i contundents; en canvi, els tons aguts són més rebutjats per la gent.
Si ens hi fixem, alguns actors còmics utilitzen els tons aguts per fer riure els espectadors, ja que, segons el context, provoquen una certa ridiculització de la paraula o frase que s’aguditza.
En diferents idiomes, l’única diferència entre una pregunta i una afirmació depèn de l’entonació de la frase. Una afirmació com “el document s’ha de repetir” pot semblar una pregunta si apugem el to al final de la frase. Per tant, hem d’estar atents a com utilitzem l’entonació de la nostra veu; si no, podríem generar malentesos en la nostra comunicació.
Com en totes les coses, hem de buscar un punt intermedi en la velocitat del que volem transmetre. Si parlem molt de pressa, no deixem pensar els altres, ja que no els donem temps per a la reflexió.
És la típica estratègia de venedor de telebotiga, que parla molt acceleradament i enganxa frases i arguments un darrere l’altre perquè no tinguem temps de pensar i reflexionar sobre els possibles inconvenients del producte que ens vol vendre i, amb les presses, passem a l’acció de compra ràpidament.
Però parlar de pressa genera més inconvenients que avantatges, sobretot si ho fem de forma no intencionada.
El fet de parlar de pressa pot estar motivat pels nostres propis nervis de parlar en públic o pels continguts o la situació comunicativa en què ens trobem. Tenim pressa per acabar i sortir d’aquesta situació, però parlar de pressa ens dificulta la respiració i fa que augmenti encara més l’ansietat que ja teníem.
Un altre motiu per parlar de pressa és perquè volem dir moltes coses en poc temps. En aquest cas, el millor és sintetitzar els nostres arguments, buscar i utilitzar les paraules clau, com per exemple, l’eslògan del qual ja hem parlat en diferents ocasions.
Per parlar a una velocitat adequada, hem d’aprendre a respirar de forma diafragmàtica mentre parlem. Una forma d’alentir la velocitat és vocalitzar molt bé les paraules. En vocalitzar, allarguem el temps dels moviments dels llavis i, per tant, triguem una mica més a pronunciar, alhora que facilitem la comprensió de les paraules als nostres interlocutors. Una bona pronunciació també ens aporta seguretat i confiança.
Per últim, podem utilitzar els silencis per optimitzar la nostra comunicació. Un silenci emfasitza una paraula o frase si el fem abans de pronunciar-la.
Un exemple el tenim en els famosos lliuraments de premis cinematogràfics. Abans de dir el nom del guanyador, fan un llarg silenci per crear interès i expectativa entre els assistents.
El silenci també ajuda a reflexionar els nostres interlocutors, i alhora ens ajuda a nosaltres a pensar o preparar la frase següent o l’argumentació que volem dir.
Un dels factors que més impacten i que tenen una incidència significativa en la comunicació són les expressions facials.
new_pdf_page
Més de 300 músculs de la cara són els que utilitzem per expressar estats emocionals interns. Amb aquestes expressions i pràcticament de forma inconscient mostrem als altres els nostres estats d’ànim. De fet, ens és molt fàcil reconèixer si una persona està alegre, trista o enfadada només per la seva expressió facial, sense necessitat que ens digui ni una sola paraula.
Hem d’aprofitar aquest aspecte de la comunicació no verbal per reforçar els arguments persuasius davant dels nostres interlocutors.
L’ésser humà és un dels pocs animals que és capaç de sentir una emoció i mostrar-ne una altra. Els actors ho fan constantment en la seva professió, i en moltes ocasions aconsegueixen dir-nos coses sense quasi pronunciar cap paraula. Tots nosaltres tenim aquesta capacitat, i en diferents situacions del dia a dia ens trobem en la necessitat d’expressar el que no sentim.
Una bona manera d’entrenar les expressions facials per acompanyar la nostra comunicació és practicant davant d’un mirall. Descobrirem la gran quantitat de matisos expressius que podem aconseguir i que fins ara no coneixíem de nosaltres mateixos.
Treballant i practicant les expressions facials, podem aprendre també a ajustar els gestos amb les paraules. Ja hem vist en capítols anteriors que la comunicació no verbal impacta molt per sobre del contingut dels nostres arguments, i per aconseguir que aquests quedin reforçats, hem de saber acompanyar-los molt bé amb els gestos i les expressions facials.
El primer impacte que arriba als nostres interlocutors són precisament aquestes expressions no verbals; per tant, una forma efectiva de comunicació és fer primer el gest o expressió i immediatament després dir la paraula o frase associada. D’aquesta forma el nostre impacte persuasiu serà molt més efectiu i convincent.
No només comuniquem amb les paraules i les expressions facials, sinó també amb la resta del cos. El moviment de les mans, les postures del cos, etc., tot impacta en els nostres interlocutors de forma significativa.
Ja que hem dit que la nostra comunicació no verbal impacta més que el contingut del que diem, la nostra intenció és:
Les mans són un gran mitjà de comunicació. En general acompanyen les nostres paraules de forma inconscient. Només per aquest fet hem de saber utilitzar-les en benefici de les nostres argumentacions persuasives.
Hem de procurar que les mans no distorsionin el nostre discurs ni desconcentrin les persones que ens estan escoltant.
Per assolir aquest objectiu, és recomanable mantenir les mans dins d’un calaix imaginari que tindríem davant del cos, com si fos una pantalla de TV que va des del coll fins al melic, i a un pam com a màxim dels costats del nostre cos.
Amb relació a la resta del cos, hem de mantenir una postura equilibrada i segura. Una manera d’aconseguir-ho és mantenir les cames en paral·lel, en línia amb els malucs i amb la suficient flexibilitat perquè ens permetin moure’ns tranquil·lament si és necessari, buscant sempre una bona estabilitat, equilibrant de forma còmoda el nostre eix de gravetat, mantenint el cap recte i mirant a tots els interlocutors de forma equitativament distribuïda.
Una emoció és un impuls involuntari que s’origina com a resposta a estímuls de l'ambient i que indueix en les persones sentiments i conductes de reacció automàtica.
Les conductes són observables, i per tant, són un gran component comunicatiu. En funció de l’emoció a la qual estem sotmesos, podem expressar i transmetre uns missatges comunicatius no verbals concrets, encara que no siguem conscients que ho estem fent.
Paul Ekman és un psicòleg social nord-americà nascut el 1934, pioner en l'estudi de l'emoció i el seu caràcter universal o cultural. Ekman va postular que les emocions bàsiques tenen una expressió facial universal que es manifesta de forma similar arreu del món, i va concloure que aquestes expressions es resumien en sis emocions bàsiques:
La resta d'emocions, anomenades secundàries, poden dependre més de factors culturals, tant en la seva manifestació com en els sentiments associats.
Per tant, a l’hora de tenir en compte les emocions en la nostra tasca comunicativa, ens podem centrar en aquestes sis emocions bàsiques. Això ens ajudarà a concentrar millor els nostres objectius persuasius.
Totes les emocions tenen un objectiu funcional, que implica també un factor social a través del comportament i les expressions. Per tant, hem de ser molt conscients de l’estat emocional en què ens trobem en cada moment de l’acció comunicativa i decidir si és aquesta emoció la que volem transmetre en aquell moment. Si no és així, hem de tenir els suficients recursos de gestió emocional per simular o expressar l’emoció més convenient al context en què ens trobem. Això ho podem aconseguir a través de la veu, els moviments i, sobretot, les expressions facials.
Per poder gestionar de forma correcta les emocions en la comunicació, és necessari tenir un cert control, tenir el que es diu una certa intel·ligència emocional.
El terme intel·ligència emocional va ser encunyat per Peter Salovey, de la Universitat de Yale, i per John Mayer, de la Universitat de New Hampshire, l’any 1990, que el descrivien com «una forma d’intel·ligència social que implica l’habilitat per dirigir els propis sentiments i emocions i els dels altres, saber discriminar entre ells i utilitzar aquesta informació per guiar el pensament i la pròpia acció». Malgrat tot, però, ha estat arran de la publicació, l’any 1995, del llibre de Daniel Goleman, La intel·ligència emocional, quan ha rebut molta més atenció en els mitjans de comunicació i en el món de les empreses i les organitzacions. Aquest autor la defineix com la capacitat de reconèixer els nostres propis sentiments i els dels altres, de motivar-nos i de portar adequadament les relacions.
Goleman va afirmar:
“Al contrari del que es dóna amb el coeficient intel·lectual, la intel·ligència emocional no s’estableix en néixer, sinó que es pot crear, alimentar i enfortir a través d’una combinació del temperament innat i de les experiències de la infància. Per tant, des que som petits hauríem d’aprendre nocions emocionals bàsiques.”
Un exemple molt encertat del que significa una bona gestió emocional la tenim en un escrit del gran filòsof Aristòtil a Ètica a Nicòmac:
“Qualsevol persona pot enfadar-se, és una cosa molt senzilla; però enfadar-se amb la persona adequada, en el grau exacte, en el moment oportú, amb el propòsit just i de la manera correcta… això certament no resulta senzill.”
Saber reconèixer les pròpies emocions, és a dir, saber en cada moment sota la influència de quina emoció estem, és el primer pas per poder gestionar-la adequadament, i si la sabem gestionar bé, ens donarà pas a reconèixer les emocions dels altres i fins i tot a provocar-les. Aquest és un dels principis de l’empatia.
Per exemple, en el món del teatre i del cinema, l'objectiu principal d'un actor és fer vibrar, fer sentir, fer viure i fer emocionar l'espectador a través dels seus recursos comunicatius.
Per aconseguir emocionar els altres:
Recordem l’itinerari que descrivíem anteriorment i que aplicarem igual en el cas de les emocions:
Si tenim en compte tot el que hem dit fins ara, aconseguirem una comunicació persuasiva efectiva:
Un exemple el tenim quan expliquem o llegim un conte als nostres fills petits imitant les diferents veus dels personatges o acompanyant la narració de la història amb l’emoció corresponent.
En aquest manual hem trobat les diferents maneres i els components per assolir els nostres objectius comunicatius.
En el capítol 1, “Concepte de persuasió i influència”, hem fet una diferenciació d’aquestes dues denominacions. En la primera, la persona persuadida actua per voluntat pròpia; en canvi, en la influència no té per què ser així, malgrat que es pugui tenir aquesta percepció.
En el capítol 2, “Preparació de la comunicació persuasiva”, hem destacat la importància d’organitzar prèviament les nostres idees i transformar-les en arguments per optimitzar la comunicació. Ho hem vist a través dels mapes mentals, amb una acurada selecció d’eines de suport, amb un disseny argumental a mida dels nostres objectius i destacant que aquest ha d’estar dividit en un inici, un desenvolupament i un final. En aquest capítol també hem vist com detectar els canals preferents (visual, auditiu i cinestèsic) dels nostres interlocutors per utilitzar els mateixos canals per comunicar-nos amb ells.
En el capítol 3, “Seguretat i confiança en un mateix”, hem treballat la manera de sentir-nos segurs a l’hora de comunicar-nos. En aquest cas, és important tenir uns objectius clars del que volem assolir, preparar una bona estratègia argumental, conèixer prèviament el perfil dels nostres interlocutors i controlar les diferents tècniques de control de l’activació. Finalment, hem complementat aquest capítol coneixent els diferents estils de pensament, representats de forma metafòrica amb sis barrets de colors diferents.
En el capítol 4, “Recursos verbals i no verbals”, hem pogut veure que el principal impacte de la nostra comunicació està en la manera de dir les coses, és a dir en el COM, i que aquest tindrà una influència determinant per comprendre d’una manera o una altra el QUE volem dir o transmetre.
Hem destacat la importància que tenen els recursos verbals com el VOLUM, el TO i la VELOCITAT per provocar actituds i sensacions, i fins i tot, induir estats emocionals concrets. Hem vist també que aquests recursos verbals han de ser congruents amb les expressions facials i els moviments del cos que les acompanyen, i per últim hem destacat la importància que tenen les emocions en la comunicació centrant-nos en sis emocions bàsiques: ALEGRIA, TRISTESA, POR, IRA, SORPRESA i FÀSTIC.
Argumentació: És el conjunt de missatges i estratègies per transmetre i comunicar una idea. És recomanable que per a un mateix objectiu persuasiu no s’utilitzin gaires arguments; si no, saturem el nostre interlocutor i es posarà a la defensiva o simplement no ens escoltarà. Aquests arguments han d’estar relacionats entre ells, i per tant, haurem de buscar un fil conductor per passar d’un a l’altre, fins i tot sense que els nostres receptors s’adonin gaire d’aquest fet. També podem utilitzar uns materials de suport que ens ajudaran en l’argumentació.
Audiència: Són les persones receptores dels nostres missatges, a qui en general ens adrecem i intentem persuadir o influenciar.
Claus d’accés: Són aquells senyals verbals i no verbals que el nostre interlocutor expressa i ens transmet de forma inconscient i que ens proporcionen pistes de com li podem transmetre la informació.
Emoció: Una emoció és un impuls involuntari que s’origina com a resposta a estímuls de l'ambient i que indueix en les persones sentiments i conductes de reacció automàtica. Les conductes són observables i, per tant, són un gran component comunicatiu. En funció de l’emoció a la qual estem sotmesos, podem expressar i transmetre uns missatges comunicatius no verbals concrets, encara que no siguem conscients que ho estem fent.
Empatia: És la capacitat de posar-se emocionalment en el lloc de l’altre però sense necessitat de sentir les emocions que sent l’altre.
Eslògan: És la paraula o frase que sintetitza el nostre objectiu comunicatiu o la intenció que volem provocar en la nostra audiència. L’eslògan pot ser el títol del nostre escrit, presentació o discurs i el repetirem diverses vegades, sense ser pesats però sí constants. El podem fer servir també en les conclusions.
Ethos: Es refereix a la intencionalitat del missatge. El podríem interpretar com l’objectiu principal de la nostra intencionalitat persuasiva, el que volem assolir amb les nostres intervencions comunicatives.
Expressió: És el conjunt de trets conductuals, generalment facials, que ens proporcionen informació emocional, d’estat ànim o pensament, del nostre interlocutor.
Feeling o sintonia: El feeling es l’art d’obtenir suport i cooperació de les altres persones i aconseguir que aquestes ens facilitin el que necessitem. Les tècniques i estratègies implicades en qualsevol comunicació amb èxit estan connectades, d’alguna manera essencial, amb ell. El feeling és com una relació marcada per l’harmonia, la conformitat, l’acord i l’afinitat.
Influència: Són els canvis de percepció, opinió, conductes, etc. que s’aconsegueixen de forma esporàdica o casual, o fins i tot de forma involuntària.
Les sis emocions bàsiques: Paul Ekman és un psicòleg social nord-americà nascut el 1934 pioner en l'estudi de l'emoció i el seu caràcter universal o cultural. Ekman va postular que les emocions bàsiques tenen una expressió facial universal, que es manifesta de forma similar arreu del món i va concloure que aquestes expressions es resumien en sis emocions bàsiques: alegria, tristesa, por, ira, sorpresa i fàstic.
Logos: Fa referència a les argumentacions que utilitzarem, les paraules clau que farem servir, l’ordre en què presentarem els nostres missatges o comunicacions, la forma en què ho farem, els materials de suport, etc.
Mapa mental: És simplement la forma en què el cervell sempre ha pensat representada en un paper. Ha estat desenvolupat pel psicòleg Tony Buzan.
Missatge persuasiu: Un missatge persuasiu és aquell que fa moure la persona o grup que el rep cap a diferents estats de consciència en els quals senten necessitat de canviar cap on els diem, agraïment per rebre el missatge que els donem, exclusivitat i percepció d’oportunitat.
Moviments: No només comuniquem amb les paraules i expressions facials, sinó també amb la resta del cos. El moviment de les mans, les postures del cos, etc., tot impacta en els nostres interlocutors de forma significativa.
Negociació: La negociació és el procés en què dues o més parts en conflicte i amb un interès per resoldre’l acorden vies d’actuació per trobar avantatges individuals o col·lectius i per assolir resultats que serveixin als interessos de totes les parts.
Pathos: És un aspecte molt important en la comunicació persuasiva que poques vegades es té en compte en la mesura que es mereix. Ens referim a les emocions. Tota acció persuasiva té molt en compte la influència i l’impacte emocional.
Pensament irradiant: És la forma natural, espontània i automàtica de treball del nostre cervell, i està representada en la naturalesa. En aquest concepte es basa la tècnica dels mapes mentals desenvolupada pel psicòleg Tony Buzan.
Persecució: És la forma premeditada, planificada i estratègica que s’utilitza per canviar actituds, comportaments i accions de les persones, amb la percepció que ho fan voluntàriament.
Simpatia: És la capacitat de compartir l’estat emocional de l’altre, vivint i sentint les mateixes sensacions o similars.
Sistemes de representació sensorial: És la manera com recollim, emmagatzemem i codifiquem la informació en la nostra ment i a través dels cincs sentits (mirar, escoltar, sentir, assaborir, olorar).
Tècnica dels sis barrets d’Edward de Bono: Aquesta tècnica fa una metàfora entre sis estils de pensament amb una representació gràfica de sis barrets per a cada un d’aquests estils, de tal manera que podem diferenciar i posar en pràctica de forma molt intuïtiva aquestes sis maneres diferents de pensar. Cada un d’aquest barrets té un color que determina l’estil de pensament de cada un.
Teoria de la U invertida de Yerkes-Dodson: Aquest autor ens diu que a mesura que l’activació va augmentant, hi ha un progressiu increment en l’eficàcia de l’execució. Malgrat això, una vegada que l’activació continua el seu increment més enllà de l’alerta, fins a un estat d’alta excitació, hi ha un detriment progressiu de l’execució.
Veu: La veu és el nostre canal principal de comunicació i, per tant, hem de conèixer molt bé el seu impacte i influència en funció de com la utilitzem. Segons com utilitzem la veu, podem provocar en els altres diferents estats emocionals. Els components bàsics de la veu son: volum, entonació i velocitat.
BIBLIOGRAFIA BÀSICA:
Buzan, T. (2004) El libro de los mapas mentales. Barcelona. Ed. Urano.
De Bono, E. (2008) Seis sombreros para pensar. Barcelona. Ed. Paidós.
O’Connor, Joseph i altres (1992) Introducción a la programación neurolingüística. Barcelona. Ed. Urano.
Sagristà, D. (2014) Las tres dimensiones de la comunicación. Barcelona. MIcrotem as, SL.
BIBLIOGRAFIA COMPLEMENTÀRIA:
Borrell, F. (2001) Comunicar bien para dirigir mejor. Barcelona. Ed. Gestión 2000.
Couto, M. (1996) Como hablar bien en público. Barcelona. Ed. Gestión 2000.
Genua, R.L. (2004) Cuidado con lo que dice. Barcelona. Ed. Gestión 2000.
Mehrabian, A. (1972) Nonverbal Communication. New Brunswick. Ed. Aldine Transaction.
Rogers, J. (2000) Técnicas de influencia. Barcelona. Ed. Blume Empresa.
Vives, J. (2012) Ideas y trucos para una comunicación constructiva y eficaz. Madrid. Ed. Budok.
Yerkes, R.M.; Dodson, J.D. (1908) «The relation of strength of stimulus to rapidity of habit-formation», a Journal of Comparative Neurology and Psychology, núm. 18, pàg. 45 9–482.