Aquest manual bàsic és una ajuda a la formació que aporta els coneixements necessaris per millorar les competències emocionals amb l’objectiu de facilitar una atenció de qualitat als usuaris i a les usuàries.
La millora de la qualitat en l’atenció a la ciutadania és un repte molt important de l’Administració pública. L’objectiu és incrementar l’eficàcia i l’eficiència dels serveis que s’hi presten per fer-los més propers i orientats cap a l’excel·lència. Per aconseguir aquest repte, s’han de facilitar coneixements als professionals que atenen el ciutadà, tant sigui en punts d’informació com d’acompanyament, per aprendre a gestionar les emocions de manera positiva.
L’atenció a la ciutadania té un plus d’estrès, ja que els professionals es poden trobar davant d’actituds poc respectuoses d’alguns ciutadans o bé amb la impotència de no poder atendre les seves peticions per manca de recursos. En aquests darrers temps, a causa de la crisi, s’ha produït un augment de les exigències i demandes que, sovint, desencadena reaccions emocionals no desitjables, cosa que aporta una càrrega emocional important.
Els professionals són la cara pública de l’Administració, així com també són els que reben, de manera directa i en primera línia, la indignació, l’agressivitat i l’exigència dels usuaris dels serveis públics. La formació de la gestió emocional en l’atenció a la ciutadania té el propòsit de millorar les competències emocionals per gestionar les pròpies emocions i, alhora, poder comunicar-se positivament i relacionar-se amb empatia amb el ciutadà.
Aquest manual bàsic és una ajuda a la formació que aporta els coneixements necessaris per millorar les competències emocionals amb l’objectiu de facilitar una atenció de qualitat als usuaris i a les usuàries.
Les emocions són la font d’informació més valuosa que tenim i saber-les gestionar positivament i ecològicament és el millor aprenentatge de vida.
Entenem per ecologia emocional la gestió beneficiosa per a un mateix/a, per als altres i per a l’entorn. Per ser competent emocionalment, cal conèixer el funcionament dels éssers humans en situacions de dificultat i davant de problemes o perills. Cal entendre com funciona el cervell i per què es reacciona, a vegades, de manera visceral. S’ha de tenir clar el concepte d’estrès i la repercussió de les situacions negatives en el propi cos i en la salut. La salut holística és la percepció de benestar en diferents àmbits de la vida −mental, emocional i físic− que s’influeixen de manera sistèmica. Una alteració en un dels àmbits afecta el conjunt. La qualitat en les relacions interpersonals que es generen dependrà de les competències emocionals que es desenvolupen.
Cal autoobservar-se i veure com es reacciona davant de situacions que ens desborden i que ens bloquegen; cal reflexionar sobre les emocions que ens impacten i com podem canalitzar-les des de la intel·ligència emocional.
Els professionals, especialment els que es dediquen a l’atenció a les persones, han de tenir un compromís clar d’incorporar en la quotidianitat laboral i personal una actitud de vida orientada cap al benestar, aplicant tècniques i estratègies, per aconseguir una millor salut holística i disminuir l’impacte i desgast emocional que ocasiona l’atenció al públic.
En aquest manual bàsic es desenvoluparan 3 idees clau:
Què és l’estrès i com afecta en la tasca que es desenvolupa en la jornada laboral
Per gestionar les emocions, primer cal conèixer el significat de l’estrès, quin n’és l’origen i quina és la reacció fisiològica davant de situacions de preocupació, impotència, ràbia o temor. Cal prendre consciència de la tensió a la qual podem estar sotmesos, que ens possibilita actuar amb responsabilitat, per tal de no sobrepassar la capacitat d’adaptació a les diferents circumstàncies del dia a dia, en l’atenció a la ciutadania.
La intel·ligència emocional com a competència fonamental en l’atenció a les persones
És la capacitat de reconèixer, acceptar i gestionar positivament i ecològicament les pròpies emocions per establir millors relacions amb els altres a través de l’empatia emocional. Cal prendre consciència de millorar aquesta capacitat, que ens permet que la tasca d’atenció a la ciutadania es realitzi amb més qualitat emocional i que es puguin evitar bona part dels conflictes que es generin en les relacions interpersonals.
La gestió emocional requereix un pla d’entrenament intel·ligent
Per ser competent emocionalment, cal incorporar una sèrie d’estratègies, tècniques i recursos en el dia a dia per disminuir la tensió acumulada durant la jornada laboral i saber aplicar-les en els moments que ens afecten les circumstàncies negativament. La gestió emocional implica diferents àmbits: el del pensament (àmbit mental), el de les emocions (àmbit emocional) i el del cos físic (àmbit somàtic). En aquest manual s’exposen algunes de les opcions de pràctica des dels diferents àmbits.
Exposició i anàlisi d’un incident en l’atenció a la ciutadania
Un/a professional de l’Administració pública està atenent una parella que ha anat a demanar una ajuda per resoldre la seva situació econòmica. El/la professional explica que no hi ha cap mena d’ajut a la seva petició. Aleshores, un dels dos es comença a posar tens i agressiu i acaba alçant el to de veu. L’altre expressa dramàticament les seves pors sobre el futur. La persona que els està atenent insisteix que no hi ha cap recurs que els pugui oferir i també es comença a posar tensa: el cor li batega molt de pressa, respira molt acceleradament i tota la musculatura es tensa. Intenta explicar que no pot fer-hi res més, cosa que encara incrementa la reacció emocional de la parella. Al cap d’una estona, entre amenaces, insults i plors, la parella marxa.
La persona que ha atès la parella es queda molt abatuda, amb por per les possibles conseqüències i, alhora, enrabiada. Durant la resta de la jornada somatitza amb mal de cap, tensió a les espatlles, cervicals, problemes digestius i d’altres símptomes. Quan arriba a casa, es troba molt cansada i/o irritada i, qualsevol petita circumstància, la pot contrariar desmesuradament.
Aquest és un cas que es produeix amb certa freqüència quan no podem donar solució a les peticions dels ciutadans. Una situació molt semblant es dóna en els llocs de treball on se sanciona o s’amonesta el ciutadà per alguna infracció o incorrecció.
Davant d’aquesta situació, què poden fer els professionals de l’atenció al públic:
Imagineu-vos que sou en una cova al costat del foc i, de cop i volta, sentiu que hi ha una bestiola pels voltants. Quan gireu el cap, veieu un lleó enorme que es tira a sobre vostre. En aquest moment, el vostre cos produirà una sèrie de canvis dràstics en la vostra fisiologia. O bé imagineu-vos que sou a la feina i, de sobte, hi entra un usuari amb un to amenaçador i amb una actitud violenta. El vostre cervell, automàticament, donarà l’ordre de posar-se en alerta i activarà els mecanismes de protecció o de lluita, cosa que provocarà canvis bioquímics en el vostre cos.
Aquesta reacció és la resposta reflexa de «lluitar o fugir» per protegir-nos del perill, de les amenaces, ofenses… Aquesta resposta innata i automatitzada forma part de la nostra manera de funcionar com a éssers vius i s’anomena estrès.
El concepte d’estrès s'utilitza col·loquialment per referir-se, bàsicament, a una situació de cansament, desbordament, saturació o bloqueig.
L’estrès és una reacció fisiològica de l’organisme a un nou factor extern o intern que activa el sistema nerviós simpàtic.
Aquesta activació té la finalitat d’autoprotecció, cosa que produeix una resposta de lluita o fugida. Una vegada que el factor que el provoca desapareix, es torna a l’homeòstasi, és a dir, a l’equilibri funcional.
L'investigador i metge Hans Selye (1907-1982), considerat el pare d’aquest concepte, va descriure l'estrès com: «La reacció del cos a cada demanda que rep, sigui física, psicològica o emocional, positiva o negativa, que produeix unes respostes biològiques innates hormonals, que seran les responsables de les nostres reaccions.»
Selye va denominar aquesta reacció síndrome general d’adaptació (SGA). Ens adaptem constantment a les condicions canviants del medi ambient i a les diferents situacions de la vida.
El concepte d’estrès prové de la física i fa referència a la pressió que exerceix un cos sobre un altre: la fatiga dels materials. Un material que rep una pressió continuada, amb el temps, tendeix a patir més desgast i pot superar el seu límit de resistència.
Aquest terme va ser adoptat per la psicologia per descriure la síndrome general d’adaptació. Aquesta reacció biològica innata del nostre cervell més primitiu (el cervell rèptil) sempre té una intencionalitat de protecció i de defensa. Qualsevol estímul intern o extern −un pensament, un sentiment, una emoció o una sensació− provoca una reacció fisiològica en el cos. El cos s'adapta als canvis constants de la nostra vida. Per exemple, la calor produeix suor i el fred genera tremolors.
L'estrès és un mecanisme de defensa que ens permet afrontar una situació percebuda com una possible amenaça, perill o un augment de la demanda. Si la vivència d’aquesta situació és molt negativa i persistent, es perd la capacitat d’adaptar-se, la qual cosa provoca una resposta psicològica de saturació, de bloqueig i de desbordament.
Quan s’interpreta que s’està en una situació de perill, dificultat o temor, apareix una resposta fisiològica i també psicològica. Es produeixen canvis dels ritmes respiratori i cardiovascular, gastrointestinal i hormonal, que preparen tot l’organisme per estar alerta i adaptar-se a les situacions, tant si són reals com imaginàries. L’organisme sempre està preparat per respondre davant d’una nova exigència. La forma en què s’interpreten les experiències serà el que determinarà la conducta i els sentiments.
Hans Selye afirmà que el més important no és allò a què ens enfrontem, sinó la manera com ho fem. Els éssers humans tenim la capacitat de decidir com reaccionar de manera conscient i amb propostes creatives, en lloc de deixar-nos arrossegar per actituds més viscerals o reptilianes.
Quan el cervell detecta un perill, ordena una descàrrega d’adrenalina que genera uns canvis fisiològics:
Aquest mecanisme d’adaptació permet augmentar les probabilitats de supervivència davant d’una amenaça a curt termini. Però si les situacions o la vivència d’aquestes situacions es manté durant un temps prolongat, els efectes que tindrà en la salut seran molt negatius i provocaran malalties i trastorns.
Segons la valoració que es fa de les situacions, es defineixen dos tipus d’estrès: positiu i negatiu.
L'estrès positiu és la reacció biològica davant d’una situació que s’interpreta com a positiva i provoca alegria, energia, benestar, excitació o desig.
Situacions que ens provocaran eustrès poden ser: una bona notícia, un premi, un projecte que ens apassioni, un viatge, una trobada amb una persona que estimem, etc. Encara que el nostre cos respongui físicament, el saldo d’aquesta situació, quan és positiva, permet recuperar l'equilibri ràpidament (homeòstasi).
Un estat d’excitació moderat pot ser indispensable per obtenir un màxim rendiment.
Tenim un episodi d’estrès negatiu o distrès quan estem sotmesos a estímuls o demandes excessives que superen les pròpies capacitats d’adaptació i equilibri psico-emocional-mental. El cos necessita relaxar-se per recuperar-se dels efectes de l'estrès, harmonitzar la pròpia energia. Si estem sotmesos a un constant distrès, el cos no es recupera i acaba somatitzant o emmalaltint.
L'estrès negatiu agut deriva del distrès agut, que es pateix quan s’està sotmès intensament a una situació puntual, és a dir, que té data de finalització. Potser per una punta de feina, un conflicte amb alguna persona concreta, una situació de malaltia o problemes familiars. Si la intensitat de la situació ens desborda desmesuradament, és molt freqüent que després tinguem una situació de “baixada energètica”. És quan emmalaltim, o bé la nostra energia disminueix. És una manera que té l’organisme per poder donar descans al cos, encara que sigui amb efectes aparentment negatius.
El distrès (estrès negatiu) crònic afecta de manera repetitiva i, moltes vegades, no es percep ni es té consciència de la seva repercussió en les relacions i la visió de la vida. Si s’està en un entorn conflictiu o contaminant (físicament o emocionalment), es fa una interpretació de la realitat negativa, es tenen actituds tòxiques emocionalment: victimisme, queixa constant, de rebuig… En definitiva, es tracta d’una situació que es perllonga en el temps, amb risc important d’empitjorament de la salut holística: mental, emocional i física.
Aquest empitjorament es manifestarà en tres àmbits bàsics:
La capacitat d’adaptació que tenim els humans en una situació d’estrès crònic es va perdent i, en lloc de resoldre situacions conflictives, ens situem en una resposta d’alerta permanent i afrontem els problemes de manera disfuncional. Entrem en una dinàmica de cercle viciós, rumiament mental, interpretant la realitat de la mateixa manera i actuant sempre igual.
En relació amb el desenvolupament de la intel·ligència emocional, cadascú té una capacitat d’adaptació diferent. Ens adaptem millor si tenim més autoestima, més capacitat de resiliència i ens comuniquem assertivament.
Cal prendre consciència d’incorporar, en el dia a dia, situacions que produeixin benestar, plaer, satisfacció, tant a nivell professional com a nivell personal, per tal de mantenir l’equilibri emocional.
En el lloc de treball hi ha tres tipus de factors genèrics que ens aporten un nivell alt d’estrès negatiu:
Factors físics:
Factors psicològics del professional:
Factors de l’àmbit laboral i institucional:
Estem sotmesos a múltiples factors, interns i externs, que ens poden estressar.
Alguns els podem modificar o canviar; d’altres els hem d’acceptar, perquè formen part de la realitat.
La capacitat de minimitzar l’estrès negatiu dependrà del nostre nivell de consciència i de responsabilitat personal. Caldrà aplicar tècniques, recursos, estratègies que ens aportin més equilibri intern, benestar i serenitat.
L’entrenament cap al benestar requereix una pràctica quotidiana o freqüent. Hi ha estratègies i tècniques que es poden aplicar en el moment de la situació estressant. D’altres s’han d’entrenar prèviament a la situació o posteriorment. Caldrà també fer canvis en la interpretació i en actituds de vida: mantenir uns hàbits sans, de repòs, d'alimentació, de respiració i de relaxació.
En els apartats següents, s’exposen pautes per millorar la qualitat emocional: disminuint l’impacte de l’estrès negatiu a través de la comunicació assertiva, propostes d’entrenament mental, emocional i física.
El concepte d’intel·ligència emocional va ser popular a partir del llibre de Daniel Goleman Inteligencia emocional 1995. El psicòleg Goleman va recollir en el seu llibre una sèrie d’estudis i investigacions sobre el funcionament i les característiques de la intel·ligència humana. Va fer un recull de les aportacions de diferents teòrics: pedagogs i psicòlegs que han aprofundit sobre com aportar més intel·ligència a les emocions.
El precursor havia estat també el psicòleg Edward Thorndike, que va introduir el concepte d’intel·ligència social. Ell va definir-la com l’habilitat per comprendre i dirigir les persones i actuar amb saviesa en les relacions humanes.
La visió clàssica de la psicologia fins a finals del segle XIX no relacionava la intel·ligència amb les emocions. Definia i mesurava la intel·ligència en relació amb dues capacitats: la lògica matemàtica i la capacitat lingüística. Els tests d’intel·ligència mesuraven amb un coeficient d’intel·ligència (CI) i, suposadament, assignaven un número a la intel·ligència de cadascú. Aquesta visió reduccionista no tenia en compte que hi havia diverses capacitats més que influencien en l’èxit, en les relacions humanes i en la vida en general.
El 1990, Peter Salovey i John D. Mayer van introduir, per primera vegada, en el camp de la psicologia el concepte d’intel·ligència emocional, i la van definir com la capacitat de percebre els sentiments propis i dels altres, distingir-los i aprofitar-se d’aquesta informació per guiar el pensament i la conducta d’un mateix.
El psicòleg de Harvard Peter Salovey ha aportat més elements sobre les intel·ligències personals (intra i interpersonals), originals de Gardner, i les organitza fins a arribar a definir cinc competències principals:
new_pdf_page
Howard Gardner, psicòleg de la Universitat de Harvard, va exposar la seva teoria de les intel·ligències múltiples. Ell defensà una visió més àmplia de l’existència de diferents tipus d’intel·ligències sectorials. Va definir diferents tipus d’intel·ligències:
Aquestes dues intel·ligències, la intrapersonal i la interpersonal, configuren la intel·ligència emocional. En l’actualitat s’estan acceptant altres tipus d’intel·ligència, com ara l’espiritual.
El que sents | El que fas | |
Jo | Autoconsciència | Autoregulació |
Amb els altres | Empatia | Habilitats |
La intel·ligència emocional ens permet atorgar intel·ligència i raonament a les emocions amb la finalitat de fer una bona anàlisi i avaluació de les situacions.
new_pdf_page
Aquest diàleg entre intel·ligència i emoció aporta:
Aquesta capacitat és fonamental per apropar-nos a la felicitat personal i al benestar personal.
La intel·ligència emocional és la capacitat que ens permet tenir un bon coneixement de les pròpies emocions i les dels altres, saber gestionar-les positivament i generar relacions interpersonals empàtiques.
La paraula emoció prové del llatí emovere, que significa agitar. Les emocions són respostes viscerals d'agitació que impliquen una resposta fisiològica. Les emocions ens mouen a fer coses, a reaccionar. Aquests canvis fisiològics produïts pel sistema nerviós central afecten el nostre sistema cardiovascular respiratori, hormonal, muscular i provoquen palpitacions, suor, envermelliment, tensió muscular, etc.
Una emoció es genera a partir de la percepció d’un fet o un estímul −sigui extern o intern− que predisposa a la reacció a través de canvis fisiològics, en la comunicació verbal i no verbal i en els comportaments.
Tenen una duració limitada en el temps. Si aquesta reacció emocional perdura desencadena estats d’ànim que poden ser individualitzats i col·lectius. Les reaccions més freqüents són l’alteració del ritme cardíac (palpitacions) i respiratori; provoca suor, envermelliment i tensió muscular.
Es reconeixen quatre emocions bàsiques i universals en els humans i mamífers: por, ràbia, tristesa i alegria.
Totes les emocions són necessàries per a la nostra supervivència, afavoreixen la protecció i l'autodefensa i són útils davant del perill, ja que ens impulsen a actuar, ja sigui atacant, fugint o cercant una solució.
Paradoxalment, les emocions són la font d'informació més valuosa que tenim. Qualsevol persona de qualsevol part del món té les mateixes expressions facials de les emocions bàsiques. Existeix una programació en el sistema nerviós dels humans que fa que el moviment expressiu muscular natural sigui universal, fins i tot en persones cegues.
new_pdf_page
Les expressions facials s’originen de la combinació de 23 músculs de la cara, que són molt difícils de controlar. Les emocions s’expressen majoritàriament a través de la comunicació no verbal. Formen part de la vida i, constantment, n’estem experimentant. Hi ha molt debat i estudis sobre què són les emocions.
Per aprofundir sobre aquest tema, us recomanem el llibre Psicopedagogía de las emociones, de R. Bisquerra, catedràtic d'Orientació Psicopedagògica de la Universitat de Barcelona.
Bisquerra fa una exposició sobre diferents teories i visions relacionades amb la intel·ligència emocional i defineix cinc competències emocionals:
De manera innata, els éssers humans valorem tots els estímuls que rebem a través dels sentits. Aquest procés ens ajuda a detectar si pot afectar la supervivència o el nostre benestar o el dels altres, cosa que activa la resposta emocional. Aquesta avaluació és automàtica i primària, i aporta una percepció positiva o negativa de la situació. Si la interpretació és positiva o agradable, experimentarem emocions positives.
Si la percepció és negativa o desagradable, interpretarem que hi ha perills, dificultats, ofensa, problemes i, aleshores, experimentarem emocions negatives. Un mateix fet pot produir emocions diferents segons la interpretació de cadascú.
Si tenim una bona regulació emocional, podem fer una valoració a través de la raó i la intel·ligència i analitzem possibles respostes o alternatives per afrontar la situació. Aquest segon procés farà disminuir les reaccions fisiològiques estressants.
Totes les emocions són necessàries per a la nostra supervivència, afavoreixen la protecció i l'autodefensa. Són útils davant del perill, ja que ens impulsen a actuar de diferents maneres: atacant, fugint, cercant una solució… Aquestes emocions poden expressar-se en positiu o en negatiu.
Es reconeixen quatre emocions bàsiques i universals en els humans i en alguns mamífers superiors:
Totes les emocions poden tenir un aspecte positiu d’autoprotecció, defensa i benestar personal. Cal identificar aquesta part positiva per tal de gestionar-les amb intel·ligència emocional.
Les emocions, els sentiments i els pensaments es generen al cervell i és necessari entendre per què tenim reaccions viscerals i què podem fer per modificar-les.
Una de les aportacions més importants sobre la gènesi de les emocions la va fer el metge i neurocientífic Paul McLean. Va descobrir tres estructures o sistemes cerebrals: el rèptil, el límbic i el neocòrtex. Cadascun és diferent en la seva estructura física i química, processen la informació de manera diferent. Són tres cervells que configuren una sola estructura cerebral.
Per ordre d’aparició en la història evolutiva són:
Cervell reptilià: aquesta part cerebral és la més primitiva i instintiva, i té com a funció primordial la supervivència. És el que compartim amb la resta d’animals vertebrats, i és el que regula les funcions fisiològiques involuntàries. És el més primitiu i, alhora, és responsable de les accions d’acte reflex. Controla les funcions més importants per viure: ritme cardíac i ritme respiratori, pressió sanguínia, la set, la gana, la temperatura corporal, l’impuls de reproducció, la necessitat de protecció, la seguretat i la defensa del territori. Es caracteritza per l’acció sense reflexió. És molt resistent al canvi, se situa en el present i és incapaç de reflexionar, aprendre i anticipar. Les conductes són majoritàriament inconscients, impulsives i rutinàries.
Quan aquesta part percep una amenaça o inseguretat des de la por, s’activa immediatament el mecanisme d’alerta per posar-se en una situació de defensa o lluita. Una persona es pot comportar de manera molt primitiva o visceral si se sent amenaçada, qüestionada, criticada, desvalorada o qualsevol sentiment negatiu de rebuig o d’ofensa.
El cervell límbic: també anomenat cervell emocional, està format pel tàlem, l’hipotàlem, l’amígdala i l’hipocamp. La funció d’aquesta part cerebral és analitzar els estímuls que provenen dels sentits, avaluar si són perillosos o beneficiosos per adaptar el comportament de la manera més adequada.
L’amígdala, que és on es troba un estímul, visual o auditiu (per exemple, un gran soroll, un gest determinat), (petit òrgan que és fonamental en la regulació emocional), és la que avalua, a través de la memòria emocional, si aquest estímul o percepció pot representar una amenaça o perill. Si l’amígdala detecta que hi ha un perill, donarà ordres a l’hipotàlem perquè s’activi el sistema hormonal i muscular, la respiració s’accelerarà, el cor bategarà més de pressa i la musculatura es prepararà per fugir o atacar. L’amígdala cerebral és l’encarregada d’avaluar els estímuls que es perceben i activar la resposta emocional. En aquest procés, no actua el neocòrtex, per tant no hi ha elements de reflexió, d’anàlisi ni de presa de decisions conscient. És un mecanisme automatitzat i immediat.
El neocòrtex o el cervell racional: és la part del cervell més evolucionada, on es troben les funcions pròpiament de la intel·ligència. Gràcies al neocòrtex, podem tenir consciència, coneixements, aprenentatges, creativitat, capacitat de reflexió, voluntat i presa de decisions. Al neocòrtex es troben els dos hemisferis cerebrals (dret i esquerre) i l’àrea de Broca, on s’origina el llenguatge. És el que ens permet prendre consciència de les nostres emocions i escollir el comportament més adequat. És la part que posa raciocini a les emocions per fer una valoració amb objectivitat de les percepcions que es tenen.
La intel·ligència emocional és el resultat de la bona harmonia i la síntesi entre el neocòrtex i el cervell límbic, entre la raó i l’emoció, entre el cor i la ment.
Si davant d’una percepció que es pot interpretar com a perillosa es fa una pausa per reflexionar amb objectivitat, es dóna temps perquè les reaccions més viscerals s’aturin i es pugui decidir amb consciència i intel·ligència, és a dir, des del neocòrtex. Recordem que al neocòrtex es troba la capacitat de la creativitat per cercar noves estratègies o recursos davant de les dificultats. Moltes de les interpretacions suposadament amenaçadores només són distorsions de la realitat. La intel·ligència emocional ens permet minimitzar respostes emocionals descontrolades i viscerals que ens poden perjudicar, tant a nosaltres mateixos com els altres.
Les emocions s’expressen bàsicament a través de la comunicació no verbal.
1. Identificar l’emoció o les emocions que ens fan reaccionar. És necessari adonar-se de les emocions que ens provoquen reaccions negatives, ja que sovint desconnectem de les emocions per disminuir el patiment de les experiències negatives que hem tingut.
2. Respirar. La respiració és fonamental per harmonitzar el cos i relaxar el sistema nerviós simpàtic, cosa que ofereix temps per processar la informació, poder fer-ne una avaluació més objectiva i decidir amb consciència i responsabilitat. Una respiració lenta i profunda ens aporta relaxació i benestar.
3. Aturar-se per reflexionar. Davant d’una situació que ens fa reaccionar visceralment o sentir d'una determinada forma, cal aturar-nos uns segons, minuts, per reflexionar sobre l'emoció que hi ha al darrere i trobar-ne l’origen. No podem eliminar les emocions, però sí que som capaços de connectar-hi i entendre com influeixen en la nostra manera de reaccionar o d’actuar.
4. Definir el nostre estat emocional. Descriure exactament els sentiments amb un vocabulari ric és bàsic per conèixer què estem experimentant. Si filtrem les quatre emocions bàsiques −alegria, tristesa, ràbia i por− a través del pensament, tindrem una àmplia gamma de sentiments que ens ajudaran a definir el nostre estat emocional. Emoció més pensament és igual a sentiments.
5. Ser honest emocionalment. Cal observar com ens expressem des de la comunicació no verbal per identificar quina emoció és la que estem sentint. Si no la sabem reconèixer o no volem acceptar-la, estaríem experimentant una manca d’honestedat amb nosaltres mateixos. Per exemple, quan reaccionem amb agressivitat, en el fons estem expressant por, tristesa, impotència o frustració per no sentir-nos reconeguts, acceptats, valorats o escoltats.
6. Acceptar l’emoció sense jutjar. Les emocions tenen una funció fonamental: ens donen informació sobre el que està passant i cal acceptar-les sempre. Si les reprimim, ens tornem incompetents emocionalment i no sabrem reaccionar ecològicament. Les emocions no són ni bones ni dolentes, simplement són una font d'informació que ens ajuda a ser més conscients de nosaltres mateixos i dels altres.
7. Empatitzar amb els altres. L’empatia ens ajuda a comprendre els altres sense carregar-nos amb els seus problemes, o sense que hi estiguem d’acord. Hem de conèixer els sentiments que hi ha darrere dels seus comportaments. ¿Quines emocions i pensaments pot estar experimentant aquesta persona? Si ens està insultant, és possible que tingui por i que cregui que la millor forma de defensar-se és alterant-nos. Buscant el perquè de les reaccions aconseguim entendre les persones. Quan estem ben entrenats per tenir empatia i respondre des de l’assertivitat, ens podem distanciar emocionalment sense que l’actitud del ciutadà ens afecti fins al punt d’estressar-nos negativament.
8. Regulació emocional. És fonamental buscar noves respostes, comportaments, estratègies o recursos. Sovint ens excusem dient que en els moments d’estrès emocional perdem el control i no podem fer res per contenir-nos, però els humans tenim la capacitat de la creativitat i disposem de la intel·ligència per fer coses diferents i aprendre a focalitzar la ment. Cal tenir estratègies, recursos i tècniques a l’abast per seleccionar quina o quines són les més adients per solucionar o afrontar cada situació.
9. Decidir, aplicar i avaluar els resultats. Un pla d’entrenament intel·ligent requereix aprenentatge i pràctica. Si volem ser competents emocionalment, la pràctica ha de ser constant i s’han d’anar incorporant o modificant les diferents opcions, en funció del resultat.
10. Valorar-se i felicitar-se per haver-ho fet. Un element clau de l’èxit és l’automotivació. És reconèixer i valorar el que estem aconseguint. Per fer camí, cal anar fent passos, encara que siguin petits, que ens orientaran cap a la fita que ens plantegem aconseguir.
Per gestionar les emocions cal, tenir estratègies que en facilitin aconseguir un estat desitjat de benestar i serenitat. Les emocions es poden gestionar amb tècniques des de diferents àmbits: des de la comunicació assertiva, des de l’àmbit mental, emocional i des de l’àmbit físic.
L'assertivitat és la capacitat d’expressar ─amb claredat, seguretat i fermesa─, el nostre punt de vista, els pensaments i sentiments propis, respectant i fent-nos respectar.
La comunicació és un instrument d’intercanvi d’informació entre el receptor i l’emissor que pot generar vincles emocionals positius o de rebuig. Aquestes emocions es perceben des de la comunicació verbal i, especialment, la comunicació no verbal. Les expressions de la cara, la mirada, la gesticulació, el to de veu, etc., són elements d’expressió emocional. Si es vol donar una informació aparentment neutra, però la comunicació verbal i no verbal no és des de l’empatia, pot ser interpretada com a menyspreu, rebuig, disconformitat o desgrat envers el receptor, que ho rebrà com una possible agressió i possiblement reaccionarà negativament.
En l’atenció a la ciutadania, tant si és una tasca d’informació com si és d’acompanyament en els seus processos, cal un grau de sensibilitat, empatia i assertivitat alt per potenciar els aspectes que reforcen vincles positius amb els usuaris.
És molt important autoobservar-nos per identificar la manera com diem les coses, els girs que utilitzem i tons de veu, la posició personal i fins i tot la nostra actitud corporal. Aquests elements seran claus en el procés de comunicació i en el resultat final.
Fent-ho de manera assertiva, s’evitaran en bona mesura les reaccions i actituds negatives dels receptors del missatge. El que impacta més en la comunicació no és tant “què” diem sinó “com” ho diem. El “com” forma part de la comunicació no verbal.
La capacitat d’escoltar és un element essencial del procés de comunicació en l’atenció a la ciutadania. Quan escoltem, cal tenir una actitud empàtica, de comprensió envers els altres, d’aquesta manera, podem entendre millor la problemàtica que presenten.
Per poder entendre el ciutadà i comunicar-nos de manera adient i assertiva, cal tenir molt present una sèrie d’actituds que facilitaran una bona entesa i s’evitaran bona part dels malentesos i conflictes de relació:
new_pdf_page
La ment és un instrument que hem de saber focalitzar per obtenir resultats exitosos d’èxit, ja que els pensaments creen la realitat. La manera de parlar i de parlar-nos (el propi diàleg mental intern) afectarà positivament o negativament la interpretació que fem de la realitat. De tot el nostre diccionari mental, escollim unes determinades paraules que expressen els nostres sentiments i pensaments. Si els nostres pensaments estan seleccionats des d’un vessant negatiu (paraules o frases que expressin rebuig, negativisme, victimisme, o dependència), estem reforçant que la nostra representació de la realitat sigui negativa. És molt important modificar el propi llenguatge seleccionant paraules i frases que ens possibilitin crear pensaments positius en nosaltres i en els altres.
Una de les estratègies més importants per a la gestió emocional és la visualització positiva. De fet, utilitzem aquesta estratègia molt freqüentment quan ens imaginem tot allò negatiu que ens pot passar. Quan hem tingut alguna experiència negativa amb alguna persona en concret, només de pensar en ella o quan la veiem, ja visualitzem el que passarà i ens posem en estat d’alerta.
La visualització és la gran estratègia de l’àmbit mental. Visualitzar és crear-nos una imatge mental clara del que volem aconseguir. La nostra ment no diferencia entre la realitat i la fantasia. En visualitzar positivament, estem construint un resultat desitjable.
Entrenament intel·ligent
Descriviu una situació que us produeixi estrès negatiu a la feina. Expliqueu quin és el vostre comportament i el comportament de l’altra persona i el resultat final.
Si el resultat és negatiu, creeu una pel·lícula positiva de com actuareu, com pensareu i com us sentireu, en una situació semblant, expressant-vos amb assertivitat, empatia, calma i serenitat. Visualitzeu com decidireu actuar, independentment de com actuen els altres. Si alhora que esteu visualitzant, incorporeu ancoratges sensorials (vista, oïda, olfacte, gust, tacte) com música, olors, colors, sensacions, etc., aquesta representació mental tindrà molta més potència. Si practiqueu repetidament aquesta visualització positiva, aquesta imatge es quedarà gravada a la ment i tindreu moltes més possibilitats d’èxit. Podreu reforçar aquesta tècnica escrivint aquesta visualització.
Una propietat de la ment és que atraiem allò que hi tenim programat o gravat prèviament. Visualitzar és una poderosa tècnica per crear el futur.
Consisteix a deixar passar un temps entre el fet o estímul que ens provoca l'emoció i la resposta conductual. Aquesta pausa o distanciament temporal ens permetrà valorar més objectivament la situació. La durada del distanciament varia segons la persona i nivell d’intensitat emocional de la situació −que poden ser segons, minuts, dies, etc. −. Aquesta pausa ens ajuda a avaluar la situació pel neocòrtex per fer una anàlisi amb més objectivitat i responsabilitat.
Si és un tema important i que ens afecta negativament, cal deixar un temps prudencial per rebaixar l'estímul. Podem ocupar la nostra ment en activitats que ens proporcionin relax i benestar, activitats físiques o manuals que requereixin atenció, distraccions cognitives (pensar en altres coses). Podem expressar el problema, l'emoció i la situació explicant-ho o escrivint-ho.
Davant d'una situació, es poden donar respostes creatives diferents per buscar alternatives a fi d'aplicar-les posteriorment.
Imagineu-vos una situació conflictiva. Busqueu tres possibles respostes diferents respecte a aquesta situació. Relateu què fareu en cada resposta, i contesteu aquestes preguntes: Què faré de diferent? Com actuaré davant la mateixa situació o una de semblant?
Visualitzeu o imagineu-vos la situació i creeu una pel·lícula virtual de cadascuna d’aquestes tres respostes:
new_pdf_page
Un entrenament és una repetició d’activitats o accions perquè quedin integrades en el nostre comportament, amb la pretensió d’aconseguir un resultat desitjat.
Després de visualitzar cadascuna de les respostes de l’activitat anterior, decidiu quina serà la vostra actitud en una propera situació similar. La decisió ha d’estar basada en una actitud de fermesa, assertivitat, respecte, intel·ligència i responsabilitat.
Perquè aquesta decisió la pugueu portar a la pràctica, cal repetir-ho com més vegades millor, visualitzant-vos en aquesta nova actitud.
Caldrà incorporar un nou diàleg mental que faciliti una creença d’èxit. Per exemple, podeu anar repetint: “Tinc la capacitat de mantenir-me ferm/a amb una actitud intel·ligent i assertiva davant d’una persona o d’una situació concretes”.
Sovint les creences, pensaments, conviccions, valoracions, etc., no s'ajusten a la realitat i això fa que les nostres percepcions puguin estar distorsionades.
La reestructuració cognitiva consisteix en l'anàlisi i la modificació de les interpretacions o pensaments erronis o distorsionats.
L’adequació dels pensaments a la realitat, de manera objectiva, ens ajudarà a disminuir la intensitat emocional i a regular l'emoció. Cal canviar la manera de pensar o d’interpretar els fets per buscar la part positiva de la situació, cosa que ajuda a rebaixar la tensió emocional i augmenta l’optimisme.
Les persones optimistes afronten els reptes, les dificultats o els conflictes com una possibilitat d’aprenentatge per afrontar la situació i són capaces de treure profit de les situacions adverses. L'actitud positiva consisteix a tenir la capacitat de generar emocions positives i viure-les i experimentar-les conscientment i voluntàriament. Les afirmacions positives afavoreixen els nostres recursos i estratègies emocionalment: “me'n sortiré”, “ho estic fent molt bé”, “puc fer-ho”, etc.
Per exemple, en lloc d’interpretar una situació com a negativa, davant d’un usuari irrespectuós o davant d’una situació dramàtica, podem estar agraïts, malgrat les circumstàncies, d’aconseguir gestionar positivament les emocions mantenint-nos amb una actitud de serenitat.
Si volem fer una bona gestió emocional d'un problema o conflicte, ens caldrà:
La respiració és una de les estratègies més importants per a la gestió emocional. De totes les funcions que el cos realitza inconscientment. La que més podem modificar conscientment és la respiració.
En una situació de dificultat, amenaça, vulnerabilitat o conflicte, la respiració perd automàticament el seu ritme harmònic i comencem a respirar acceleradament. En l’atenció a la ciutadania, els professionals tenen un plus d’impacte emocional a causa de les vivències, processos o comportaments de les persones que atenen. Prendre consciència de respirar profundament i harmònicament és fonamental per gestionar l’estrès emocional. La pràctica és in situ. Mentre atenem els ciutadans podem respirar harmoniosament per mantenir-nos amb calma i serenitat.
Exercici de respiració, durant uns minuts
Prendre consciència de la respiració, focalitzant-nos en l’entrada i la sortida de l’aire. Inspirem pel nas i expulsem pel nas o la boca. Podem repetir, en silenci, unes frases com un “mantra”: “m’estic relaxant, la meva respiració és rítmica i harmònica, respiro amb calma i de manera regular, em sento amb una percepció de serenitat, m’estic oxigenant correctament, estic cuidant el meu cervell, estic canalitzant les meves emocions”, etc.
Si mantenim l’atenció en el moviment respiratori de manera rítmica, inspirar i expulsar, començarem a percebre un estat de relaxació i més empatia. És una pràctica molt beneficiosa en situacions que ens comencen a atabalar, desbordar, col·lapsar o quan ens sentim agredits per altres persones.
Consisteix a respirar movent el diafragma. Quan inspirem la panxa s’infla com si tinguéssim un globus i, en expulsar l’aire, es desinfla. Només amb 2 o 3 minuts practicant aquesta respiració, n’hi ha prou per percebre canvis beneficiosos. La circulació sanguínia millora perquè els vasos sanguinis es dilaten i el ritme cardíac i el ritme respiratori s’harmonitzen.
Quan ens estressem la musculatura es torna tensa automàticament. Aquesta tensió pot perdurar durant el dia i, sovint, si no fem cap activitat de relaxació aquesta tensió es cronificarà.
Per als professionals que atenen ciutadans és vital que durant la jornada laboral i la resta del dia, practiquin exercicis de relaxació muscular. Alguns es poden practicar davant mateix de l’usuari de manera discreta i per fer-ne d’altres podem aprofitar les pauses.
new_pdf_page
Ens han dit de petits que estirar la musculatura aixecant els braços és de mala educació, però això no és correcte. Cal practicar durant el dia diferents exercicis d’estiraments musculars:
Aporta un benefici espectacular a tota la musculatura de l’esquena. La tensió fa que ens encongim. Per aquest motiu, durant la jornada laboral, cal que aprofitem les pauses per allargar la musculatura i afavorir que la sang circuli amb fluïdesa cap al cervell.
Jacobson (metge i terapeuta, 1920) va observar que una persona que està molt tensa li costa molt relaxar la musculatura. Va desenvolupar el mètode tensió-relaxació per reduir l’ansietat i la tensió muscular.
Consisteix a tensar de manera conscient la musculatura (que es contrau en una situació d’ansietat o por) i després relaxar-la voluntàriament:
Si la tensió és a les cervicals, practicarem l’exercici següent:
Aquest exercici és molt beneficiós i el podem practicar de manera discreta (en les pauses de feina, quan anem al lavabo o quan no tenim públic al davant).
Si treballem moltes hores amb l’ordinador, cal relaxar la mà, especialment la dreta, que és la que utilitzem per moure el ratolí.
Desenvoluparem la flexibilitat a les articulacions del canell. És freqüent tenir la síndrome del túnel carpià (afectació del canell que genera dolor específicament al carp −conjunt de vuit ossos que componen el canell−, on principalment el nervi mitjà en pateix les conseqüències).
És necessari mantenir una bona posició del teclat. És beneficiós per a la salut col·locar el teclat a l'alçada dels colzes, de manera que descansin les espatlles i els lligaments de colzes i canells.
Aquests exercicis incrementen la flexibilitat i enforteixen el coll i també alleugen la tensió acumulada.
Dir sí amb el cap
Dir no amb el cap
Amb l'esquena dreta i les espatlles relaxades, gireu el cap d'esquerra a dreta, suaument. Repetiu l’exercici diverses vegades.
Dibuixar mitja lluna amb el cap
Feu moviments semicirculars amb el cap, dibuixant mitja lluna cap amunt o cap avall, amb un moviment lent. Aneu repetint l’exercici.
Desenvolupeu la flexibilitat als turmells. Ho podeu fer drets o asseguts.
Si passem moltes hores davant de la pantalla de l'ordinador, necessitem relaxar els ulls de la manera següent:
Aprofiteu qualsevol moment d’impàs per practicar algun d’aquests exercicis (en les pauses, en un embús de trànsit, si viatgeu amb transport públic, etc.).
La resiliència és la capacitat fonamental per a la gestió emocional. Per aquest motiu, hi donem una importància especial en aquest manual.
La resiliència és una força interior que ens permet, a més a més de superar les crisis i dificultats, sortir-ne enfortits. És la capacitat d’afrontar situacions crítiques, sobreposar-se, en lloc de sentir-se frustrat o debilitat.
new_pdf_page
Característiques de les persones resilients
Per identificar la nostra capacitat de resiliència, cal reflexionar i fer-nos alguna de les preguntes següents.
1. Optimisme
Davant d'una situació difícil, ¿on poses la teva atenció? ¿En els problemes que comporta i les seves conseqüències, o en les possibles alternatives i solucions? ¿Veus els problemes com a oportunitat de millora personal?
2. Acceptació
¿Com reacciones quan les coses no són com t’imaginaves? ¿Quina reacció es desencadena en tu quan els altres et deceben? ¿Quina actitud adoptes davant les desgràcies? ¿Acceptes els problemes com a part de la vida que no es pot evitar?
3. Orientació a la recerca de solucions i proactivitat
¿Què sents i què penses quan sorgeixen els problemes? ¿Veus abans les dificultats o el repte i el desafiament? ¿Disposes d'estratègies per resoldre els problemes? ¿Et centres en les solucions imaginant-te els resultats desitjats activant recursos de forma creativa?
1. Autoregulació i gestió de les emocions
¿Sóc conscient de les meves emocions? ¿Perdo la calma amb facilitat? ¿Puc influir en els meus estats d'ànim? ¿Regulo els meus impulsos i reaccions en els moments crítics?
2. Habilitat social i relacions afectives
¿Estableixo relacions positives amb vincles estables? ¿Tinc suports afectius en els moments problemàtics? ¿Em poso en el lloc dels altres i comprenc els seus motius?
3. Autoestima
¿M’estimo i em respecto a mi mateix/a? ¿Tinc prou confiança personal per no deixar-me arrossegar per les influències externes? ¿M’accepto i em valoro de manera realista i comprensiva?
4. Automotivació
¿Poso la meva energia en les metes i els objectius significatius per a mi? ¿Confio a aconseguir el que desitjo? ¿Persevero en els meus propòsits encara que sorgeixin obstacles? ¿Què hauria d'aconseguir per sentir-me satisfet?
5. Superació de l'estrès
¿Disposo d'estratègies operatives per superar l'estrès? ¿Visc suportant situacions d'estrès?
6. Assumir la responsabilitat
¿Sóc responsable de la meva vida, dels meus pensaments, sentiments i accions, sense envair els altres? ¿Em sento víctima o culpable?
7. Viure el present i influir en el futur
¿Vius amb plenitud el present? ¿Què espero del futur? ¿Quins somnis desitjo fer realitat? ¿Què faig per aconseguir-los? ¿Sóc conscient que el futur m'ofereix noves oportunitats? ¿Visualitzo el que vull aconseguir?
8. Salut
¿Visc amb prou energia per aconseguir el que desitjo? ¿Faig exercici, relaxació, meditació?
L’espai extern té un impacte sobre la nostra ment. Papers desordenats, piles de papers, falta d’espai per treballar… tindran una influència negativa per a la nostra ment i la capacitat d’organitzar-nos bé. Un espai desordenat desordena també els pensaments.
Saber prioritzar és bàsic per gestionar el temps amb eficàcia i eficiència. Les prioritats de la feina no sempre les poden decidir els professionals. En la mesura que sigui possible, cal distingir entre el que és important i urgent. Si els temes importants els anem relegant acabaran sent urgents.
new_pdf_page
En les pauses hem d’evitar parlar de temes laborals en negatiu. Si estem esmorzant, procurarem relaxar la nostra ment parlant o pensant en coses positives i que ens aportin benestar o diversió.
És molt freqüent en les trobades a l’hora d’esmorzar que les persones comentin les coses negatives de la feina, i se situïn en la crítica negativa i en la queixa. Com que ja sabem que els pensaments negatius tenen una repercussió en la digestió, cal evitar-los.
El fet de trobar-se en un entorn agradable i amb pensaments positius renova la nostra energia per continuar la jornada laboral amb més benestar.
Aquest manual està orientat a optimitzar l'atenció als ciutadania a través de la formació de la gestió emocional dels professionals, cosa que millorarà les seves competències emocionals i els facilitarà recursos per afrontar les situacions d'estrès. Els éssers humans tenim el potencial necessari per gestionar les situacions que ens afecten negativament. Primer cal prendre consciència de les pròpies actituds, identificar què ens volen expressar els altres amb els seus comportaments i cercar l’opció més adient per afrontar o resoldre satisfactòriament el conflicte, el problema o el repte. És fonamental conèixer els factors que ens generen estrès i saber què és el que ens provoca reaccions que ens afecten a nivell fisiològic. A més, hi ha molts factors físics, psicològics i organitzatius que poden afectar negativament la feina i generar malalties, deteriorament de les relacions interpersonals, baix rendiment laboral, etc. Per reduir l'estrès negatiu disposem de diverses estratègies, tècniques i recursos que, si es posen en pràctica, ajuden a tenir més equilibri i benestar personal i laboral.
Si aprenem a conèixer les pròpies emocions i sabem gestionar-les positivament, generarem bones relacions interpersonals. Totes les emocions tenen aspectes positius. Cal saber identificar-les per poder processar-les a través del cervell racional.
En el punt 2.2. teniu un esquema detallat, on s’explica el procés necessari, en 10 passos, per a la gestió emocional.
Una altra part important del manual és la presentació d’estratègies, recursos i tècniques per a la gestió emocional. A través de la seva pràctica, s'aconsegueixen resultats molt positius.
En destaquem els següents:
1. Comunicació assertiva
La comunicació és un instrument d'intercanvi d'informació que genera vincles emocionals positius o negatius. Comunicar de forma assertiva és la capacitat d'expressar amb claredat, seguretat i fermesa el que volem transmetre, respectant i fent-nos respectar. D’aquesta manera, aconseguim una comunicació emocional satisfactòria.
Cal conèixer i portar a la pràctica una sèrie de factors relacionats amb el llenguatge verbal i no verbal, actituds de fermesa i de respecte i el contingut correcte de la informació. També és fonamental conèixer tots els elements que dificulten la comunicació per evitar-los.
2. Gestió emocional des de l'àmbit mental
La ment és l’instrument més poderós que tenim. Els pensaments creen la realitat i si els focalitzem en positiu tindrem resultats amb més èxit:
3. Gestió emocional des de l'àmbit físic
A través de preguntes, reflexionem sobre la capacitat de resiliència per superar i millorar personalment les situacions problemàtiques, amb dificultat, o les crisis. També es donen altres recomanacions relacionades amb l'espai personal i professional, la priorització d'objectius i tasques, les pauses laborals, etc., així com tot un seguit d'exercicis pràctics que es fan durant el curs.
Assertivitat. És la capacitat d’expressar amb seguretat i fermesa els pensaments, sentiments, punts de vista personals amb respecte i tolerància envers els altres. Ser capaç de dir “sí” quan decidim dir “sí”, i dir “no” quan volem dir “no”.
Cervell triun. És un model sobre l’evolució del cervell humà (reptilià, límbic i neocòrtex) proposat per Paul MacLean.
Intel·ligència emocional. És la capacitat per poder conèixer, comprendre i gestionar positivament les pròpies emocions i les dels altres. La I. E. desenvolupa les competències personals (intel·ligència intrapersonal) i les competències socials (intel·ligència interpersonal).
Estrès. És una reacció fisiològica de l’organisme a un nou factor o demanda externa o interna que el cos rep.
Estrès positiu o eustrès. És la reacció biològica davant d’una situació que s’interpreta com a positiva i provoca alegria, energia, benestar, excitació o desig.
Estrès negatiu o distrès. És la reacció biològica que es produeix quan estem sotmesos a estímuls o demandes excessives que superen les pròpies capacitats d’adaptació i equilibri psico-emocional-mental.
Emocions. Són respostes viscerals d'agitació que impliquen una resposta fisiològica, produïdes pel sistema nerviós central. Afecten el sistema cardiovascular, respiratori, hormonal i muscular.
Empatia. És la capacitat de comprendre les emocions i els sentiments dels altres, sense que això signifiqui que s’hi està d’acord. És posar-se en el lloc de l’altre.
Proactivitat. Implica tenir iniciativa, preveure amb responsabilitat les situacions que es poden donar, cercar estratègies creatives i decidir amb compromís sobre el futur.
Resiliència. És la capacitat de mantenir-se o recuperar l’equilibri emocional davant d’una situació d’estrès negativa. Una persona resilient pot fluir cap al futur amb positivisme, malgrat els esdeveniments desestabilitzadors, de condicions de vida difícils o de traumes a vegades greus.
Salut holística. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va definir la salut com “un complet estat de benestar físic, mental i social amb harmonia amb el medi ambient”. La salut holística parteix de la base de considerar l’ésser humà com un tot sistèmic, com una unitat cos, ment, emocions i espiritualitat. Les afectacions de cada part influeixen en el tot.
Acarin, N. (2003). El cerebro del rey. Barcelona: RBA
Álava Reyes, M. J. (2003). La inutilidad del sufrimiento. Madrid: La esfera de los libros
Álava Reyes, M. J. (2011). Recuperar la ilusión. Madrid: La esfera de los libros
Alonso Puig, M. (2010). Reinventarse. Barcelona: Plataforma Editorial
Alonso Puig, M. (2011). Ahora Yo. Barcelona: Plataforma Editorial
Barlow, J. (2000). Gestión del estrés. Barcelona: Gestión 2000
Bensabat, S. (1987). Stress. Bilbao: Ed. Mensajero
Bisquerra Alzina, R. (2009). Psicopedagogía de las emociones. Madrid: Ed. Síntesis
Castanyer, O. (1996). La asertividad. Bilbao: Ed Desclée
Conangle, M. M., Soler, J. (2004). L’ecologia emocional. Barcelona: Ed. Amat
— (2014). Crisis emocionales. Barcelona: Ed. Amat
— (2006). Juntos pero no revueltos. Barcelona: Amat
Covey, S. (1997). Los 7 hábitos de la gente altamente efectiva. Barcelona Paidós
— (2005). El 8º hábito. Barcelona: Paidós
Gruhl, M. (2009). El arte de la resiliencia. Ed. Sal Terrae
Csikszentmihal, M. (1998) Aprender a fluir. Barcelona: Ed. Kairós
Dilts, R. (1990). Las creencias. Barcelona: Ed. Urano
Dispensa, J. (2009). Desarrolla tu cerebro. Madrid: La esfera de los libros
Ferrini, P. (2010). Los 12 pasos del perdón. Barcelona: El Grano de Mostaza S.L.
Frankl, V. (1979). El hombre en busca de sentido. Barcelona: Herder
Hare, B. (2003). Sea asertivo. Barcelona: Ed. Gestión 2000 S.A.
Goleman, D. (1996). Inteligencia emocional. Barcelona: Ed. Kairós
— (2000). La salud emocional. Barcelona: Ed. Kairós
Guix, X. (2008). Ni me explico, ni me entiendes. Barcelona: Ed. Norma
Hendricks, G. (1997). La respiración consciente. Barcelona: Urano
Küppers, V. (2006). El efecto actitud. Barcelona: Ed. Invisible
Lipton. B. H. (2005). La biología de la creencia. Madrid: Palmyra
Lodes. H. (1977). Aprender a respirar. Barcelona: Integral
Marina. J. A. (2006). Anatomía del miedo. Barcelona: Ed. Anagrama
O’connor. J. Mcdermott. I. (1996). PNL para la salud. Barcelona: Ed. Urano
Punset, E. (2010). El viatge al poder de la ment. Barcelona: Ed. Destino
— (2006). El alma está en el cerebro. Madrid: Santillana EdGenerales
Robbins. A. (1987). El poder sin límites. Barcelona: Grijalbo
Rovira, A. (2005). La brúixola interior. Barcelona: Ed. Entremat
Rowshan, A. (2000). El estrés. Barcelona: Ed. Oniro
Sinay, S. (2007). Elogio de la responsabilidad. Barcelona: RBA
Bishop, S. (2000). Desarrolle su asertividad. Barcelona: Ed. Gedisa
Tolle, E. (2007). El poder del ahora. Madrid: Ed. GAIA
Hans Selye. Síndrome general de adaptación al estrés
Vídeo animat:¡El estrés cómo afecta al cuerpo!
REDES (TV2) Programa divulgatiu científic on antropòlegs, psicòlegs, neurocientífics i investigadors donen el seu punt de vista sobre les emocions.
Intel·ligència emocional. En aquest web, creat per l'Asociación para el Desarrollo de la Inteligencia Emocional podeu trobar informació, documentació, cursos, etc. sobre intel·ligència emocional, tant des del punt de vista personal com professional.