En aquest manual es revisen els conceptes legals, organitzatius i de planificació necessaris per poder portar a terme amb correcció actes públics oficials a les administracions locals.
Aquest curs revisa les pautes de treball i el sistema de planificació que cal portar a terme per organitzar un acte públic oficial. Tot i que, mirat des de fora, sembla que un acte és únicament una reunió pública formal i que tot s’esdevé de manera natural, en realitat respon a una estratègia de comunicació de l’ens.
Els actes han de ser entesos com una eina de projecció pública de la institució; per aquest motiu han de ser dissenyats, preparats, executats i avaluats de manera minuciosa per tal que reforcin les relacions públiques, però el primer que cal és preguntar-se quina és la filosofia i quins són els objectius de cada acte. Haurem de saber:
Difícilment podem organitzar alguna cosa bé sense saber del cert què es pretén.
Aquest document planteja cinc qüestions bàsiques:
Aquestes i altres preguntes són les que aquest document revisarà i les que és imprescindible fer-se com a persona responsable de Protocol o d'Organització a l’hora de preparar els actes.
Portar a terme actes amb èxit respon a la combinació de:
Hi ha moltes persones que es posen nervioses i pateixen durant un acte. El motiu és que se senten insegures i ho somatitzen suant, tartamudejant o amb mal de cap o d’estómac.
El gràfic representa com podem arribar a la zona còmoda o zona de confort (ZC) amb entusiasme, mantenint una actitud positiva (A+), amb intel·ligència emocional, conservant la calma, amb un estat d’ànim tranquil, confiat i positiu.
Cal també adquirir la seguretat a través dels coneixements (C), saber el que hem de fer i els límits establerts per la normativa i pels costums de la institució. Cal aprendre, estudiar i estar permanentment actualitzant la informació per estar al dia dels canvis i poder-los aplicar.
Però no n’hi ha prou si en sabem i no ho fem. Per tant, cal posar-ho en pràctica (P), fer actes. La dita popular diu que “la pràctica fa mestres”, i així és, perquè en qualsevol ofici s’aprèn amb l’experiència, amb l’error/encert. L’error erosiona la nostra autoestima, però és útil per adquirir un nou coneixement; l’encert ens afalaga, però no és profitós per seguir aprenent.
I per últim, la pràctica ens porta a la naturalitat, d’una manera espontània, amb un somriure, combinant la professionalitat i les habilitats socials (H). Només quan hàgim fet tot aquest cicle, passant per èxits i fracassos, treballant l’autoestima, actuant i aprenent de manera simultània, superant les pors, les crítiques, les opinions i les emocions, arribarem a la zona de confort o de seguretat, que ens permetrà un major rendiment, fent la nostra feina i gaudint fent-la.
El manual s’estructura en quatre parts:
En els apartats següents es desenvoluparan les qüestions que entenem que són fonamentals per organitzar actes protocol·laris:
Preparació llarga, execució curta.
Per introduir els continguts bàsics i conèixer les diferències entre els conceptes de protocol i relacions públiques, suggerim llegir l’extracte de les entrevistes fetes a quatre responsables de protocol, dos són d’administracions públiques, un d’empresa i un quart de l’àmbit docent.
Preguntes per reflexionar
Començarem per conèixer les definicions i els termes específics del món protocol·lari. Et recomanem llegir el glossari que hi ha al final d’aquest manual.
També pots revisar el quadre resum següent amb les principals tècniques de relacions públiques:
INTERNES |
El procediment d’acollida El tauler d’anuncis La bústia de suggeriments El butlletí intern Projecte d’empresa/Pla de mandat Missatge d’alta direcció Reunions i seminaris La comunicació telefònica Intranet |
EXTERNES |
El comunicat de premsa. Nota Convocatòria de premsa Conferència de premsa Dossier de premsa L’entrevista personal |
EXTERNES |
Esdeveniments especials Jornada de portes obertes Participació en fires Mecenatges, etc. Presentació de llibres Inauguració d’una seu, servei, exposició… Lliurament de premis, diplomes… |
TRANSVERSALS |
Identificació visual (manual d’imatge corporativa) Papereria corporativa Al·locucions (discursos) Web d’institucions Xarxes socials: Twitter, Facebook, Flick, Instagram… |
Tècniques de relacions públiques. Font: Elaboració pròpia a partir de Xifra, J. (2007).
Existeixen diversos tipus de protocols, però ara ens n'interessen 3: oficial, empresarial i social.
a) Actos de carácter general, que son todos aquellos que organice la Corona, el Gobierno o la Administración del Estado, las Comunidades Autónomas o las Corporaciones Locales, con ocasión de conmemoraciones o acontecimientos nacionales, de las autonomías, provinciales o locales.
b) Actos de carácter especial, que son los organizados por determinadas instituciones, organismos o autoridades, con ocasión de conmemoraciones o acontecimientos propios del ámbito específico de sus respectivos servicios, funciones y actividades.
Si una empresa automobilística organitza una presentació d’un nou vehicle, parlarem d’acte empresarial, perquè està subjecte a la manera de fer d’aquella empresa.
En canvi, quan un ens (sigui estatal, autonòmic o local) organitza un acte, parlem de protocol oficial perquè així ho determinen les normatives vigents.
Els actes socials englobarien els organitzats per particulars (una festa d’aniversari o un sopar en l’àmbit privat).
Però, en el dia a dia, treballem i ens relacionem institucions, empreses i entitats, amb la qual cosa cal conciliar els tres tipus de protocols, ja que s’interrelacionen constantment.
Les regles del protocol són bàsicament quatre:
Els actes de caràcter general són aquells que s’organitzen a la ciutat amb motiu de festivitats, commemoracions o esdeveniments que poden ser solemnes. Compten amb la presència de tots els membres de la corporació.
Els actes de caràcter especial són aquells que organitzen les diferents àrees d’actuació municipal i els organismes autònoms relacionats amb els seus serveis i les seves competències.
Els actes han de ser dissenyats per donar resposta a uns objectius concrets i portats a terme amb exactitud per tal que compleixin amb la missió que tenen. Un acte públic pot ser classificat segons:
Els actes públics sempre persegueixen una repercussió social. Per tant, o bé tenen lloc davant un nombre de persones i tenen un notable abast davant la societat de manera presencial i directa, o bé els mitjans de comunicació se’n fan ressò, els difonen i indirectament es multiplica l’efecte de projecció de la imatge pública de la institució (en positiu o en negatiu).
D’aquí la importància de tenir cura en:
És a dir, que el que diem i com ho diem sigui coherent i el resultat de l’organització d’aquell acte sigui globalment positiu per a la institució.
Els actes públics no han d’entendre’s com una despesa, sinó com una inversió per transmetre uns valors i uns missatges a la ciutadania que reforcin la corporació i la confiança que aquesta inspira com a garant i gestora de serveis.
“Sis honrats servidors em van ensenyar tot el que sé; els seus noms són com, quan, on, què, qui i per què“ (Kipling, 1902)
D’aquesta manera l’autor anglès proposava una metodologia per reflexionar i esbrinar tota la informació necessària per prendre decisions.
Si ens fem totes aquestes preguntes, arribem a tenir la informació imprescindible per marcar un full de ruta de treball en qualsevol àmbit.
Aquesta tècnica del periodisme i de la investigació científica també ens serveix per a l’organització dels actes. Abans que ens posem a treballar, necessitem pensar i estructurar la informació, i disposar d’un informe que ens guiï en les tasques posteriors.
Les 5 W (inicials en anglès) seran una manera fàcil de recordar-ho:
Tot seguit disposeu d’una taula que identifica quina finalitat té cada pregunta:
La primera font d’informació que cal per portar a terme correctament un acte protocol·lari oficial és conèixer les normes jurídiques vigents respecte a l’ordenament en el temps i en l’espai, tant de persones, com d’objectes i símbols. Vol dir ordre de prelació entre les persones assistents a un acte; per tant, qui hem de situar abans i qui després. És una jerarquia establerta i respectada. Podríem dir col·loquialment que són “les regles del joc”.
A Espanya, amb la normativa actual, disposem de tres nivells de disposicions. Hi ha unes obligacions pel que fa a l’Estat, i en algunes comunitats autònomes (CA), unes instruccions per a aquell territori. En l’àmbit local també els ajuntaments poden determinar el seu ordre de precedències pel que fa a les autoritats locals (alcalde, alcaldessa, tinents d’alcaldia, regidors i regidores tant del govern com de l’oposició, portaveus, etc.).
Per obtenir coneixements cal llegir les dues normatives que hem d’aplicar a cada acte organitzat des de les administracions públiques.
Després d’analitzar ambdós documents, s’observa que qualsevol administració situada en territori espanyol ha de complir la normativa estatal pel que fa a les precedències. En concret, l’article 3a) del RD 2099/1983 estableix tot el que han de respectar les administracions de l’Estat, les comunitats autònomes o les corporacions locals amb motiu de commemoracions o esdeveniments nacionals, autonòmics, provincials i locals.
Altrament, segons l’article 12 del mateix Reial Decret, que és el que cal aplicar als territoris d’una comunitat autònoma, i per tant a qualsevol municipi de Catalunya, l’ordre a seguir és:
Aquest document no només ordena personalitats, sinó que també estableix l’ordre dels ministeris en l’article 11.3, i de les 17 CA més les 2 ciutats autònomes (Ceuta i Melilla) en l’article 13.1.
Cal tenir en compte que moltíssimes de les persones que convidarem als actes públics no estaran recollides en el RD 2099/1983, però això no vol dir que no siguin importants pel tipus d’acte. Si fos així, no les hauríem convidades. Per tant, i per aconseguir que les persones estiguin situades allà on els correspon, s’aplica la tècnica del peinado, que rep aquest nom perquè ordena i alterna les autoritats incloses al Reial Decret amb personalitats que en aquest document no trobaríem.
Interrelaciona les definicions següents:
a. Precedència | 1. Vestuari requerit per a un acte. |
b. Presidència | 2. Màxima autoritat d’una organització. |
c. Protocol | 3. Ordre de prelació entre les persones existents a un acte. |
d. Indumentària | 4. Conjunt de regles de cortesia que es respecten en les relacions socials i que estan establertes per costum. |
e. Caironat | 5. Tècnica emprada per intercalar autoritats i la resta de persones convidades. |
f. RP | 6.Composició poètica o musical, de to solemne, que representa i exalta un poble, una comunitat o un partit i que es canta en els actes públics. |
g. Pal | 7. En un escut, peça fonamental que travessa verticalment el camper i que, quan és única, la seva amplària és un terç de la de l’escut. |
h. Himne | 8. Ciència que s’ocupa de gestionar la comunicació entre l’organització i la societat. |
i. Peinado | 9. En heràldica, que es recolza sobre un dels seus angles. S’aplica als escuts quadrats. |
j. Tractament protocol·lari | 10. Títol de cortesia que es dóna a una persona per la seva dignitat, autoritat, càrrec o categoria social. |
Pots consultar la solució al final del manual.
Observant aquestes dues fotografies, veiem que sovint es planteja un conflicte sobre com muntar una presidència en funció de si l’amfitrió és una Administració (Generalitat, Diputació o Ajuntament) o és una empresa.
Exemple A
Fotografia de la Junta General d’Accionistes de Repsol (Madrid).
Font: elconfidencial.com
Exemple de presidència parell (1 2). A l’esquerra, el Sr. Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol, i a la dreta, el Sr. Antoni Brufau, president de Repsol.
En tractar-se d’una presidència parell, visualment es crea dubte de quina de les dues persones és més important.
Exemple B
Fotografia de firma de conveni a l’Ajuntament de Cabra (Còrdova), 2015.
Font: elcorreodecabra.com
Exemple de presidència senar (2 1 3). Al centre, l’alcalde de Cabra, a l’esquerra, el Sr. Fernando Priego Chacón, president de Caminos de Pasión, i a la dreta, la Sra. Lídia Vidal, representant de CN Travel.
En tractar-se d’una presidència senar, visualment queda molt clar qui presideix l’acte, que és l’amfitrió i alcalde del municipi.
Com que la figura més important al món local, si no vénen autoritats de rang superior, és l’alcalde o alcaldessa del municipi, quan l’acte l’organitza una empresa, per cortesia (tot i que no hi està obligada) acostuma a cedir la presidència, i la màxima figura de l’empresa queda relegada a un segon lloc.
La presidència és la zona reservada durant un acte a l’amfitrió i als seus convidats principals, col·locats segons la seva precedència.
Les principals característiques de la presidència són:
Per al bon funcionament d’una presidència, és important recordar que:
El lloc d’honor es reserva a una alta autoritat o a un convidat d’honor i se l’acostuma a asseure a la presidència, al costat de l’amfitrió o persona que presideix l’acte.
La presidència podrà ser: asseguda, dreta, senar, lineal i intercalada.
Generalment els criteris aplicables són:
Cal fixar-se que, tant en el cas de la presidència parell com en el de la senar, s’ha seguit el criteri establert al RD 2099/1983, article 4.1.
Los actos serán presididos por la autoridad que los organice. En caso de que dicha autoridad no ostentase la presidencia, ocupará lugar inmediato a la misma. La distribución de los puestos de las demás autoridades se hará según las precedencias que regula el presente Ordenamiento, alternándose a derecha e izquierda del lugar ocupado por la presidencia.
Tant en l’esquema 3124 com en el 213, es fa alternança a dreta i esquerra de la persona que presideix, la 1. Per tant, estem parlant d’una presidència intercalada.
Per últim, la presidència lineal s’empra per a línies per saludar grans autoritats. S’utilitza quan les autoritats esperen dretes i s’ordenen linealment (1, 2, 3, 4, 5…) de major a menor rang per rebre la màxima autoritat que els visita.
Cal saber que l’Administració prefereix la presidència senar, mentre que les empreses prefereixen la presidència parell.
El nombre de persones determina visualment qui presideix l’acte. Així, si és senar, és molt fàcil comprovar qui està presidint; quan és parell, de vegades es confon qui presideix. A més, com que per obligació cal cedir la presidència a determinades autoritats de major rang o, per cortesia i tradició, a la màxima autoritat local, a l’empresa privada es troben que quan assisteix un alcalde o una alcaldessa li cedeixen la presidència, amb la qual cosa la persona que té la presidència de l’empresa queda en segon terme. És per aquest motiu que l’empresa prefereix la presidència parell. I en aquests casos, entrarà la negociació entre ambdues parts per pactar el tipus de muntatge que es farà.
És imprescindible recordar que s’ha de cedir la presidència si ve:
Visualitza el següent vídeo:
Protocolo: colocación de banderas oficiales en España
A continuació, reflexiona sobre les qüestions següents:
La bandera nacional ocuparà sempre un lloc destacat, visible i de màxim honor. Si al seu costat s’utilitzen altres banderes oficials, la bandera espanyola ocuparà el lloc preeminent i de màxim honor i la resta no podran ser de mida més gran.
Hi ha unes mides oficials establertes per a ús general, en funció de si s’han d’exposar a l’exterior o a l’interior d’un edifici.
Pel que fa a la normativa vigent, disposem de:
Seguint la mateixa metodologia que hem vist en l’apartat de presidències d’aquest manual, les banderes s’ordenaran amb criteri parell (12, 3124) o senar (213).
Com veiem a la imatge, si hem d’exposar tres banderes, seguirem la disposició senar, en què la bandera espanyola estarà situada al mig (posició 1), a la seva dreta situarem la que correspon a la CA (posició 2) i a l’esquerra de la 1, la del municipi (posició 3), si el municipi en disposa.
No és obligatori que els municipis tinguin banderes; per tant n’hi haurà que disposen d’aquest símbol i n’hi haurà que no.
Per importància territorial de major a menor, les banderes les ubicarem en l’ordre i rang que a continuació detallem:
Si la porta principal està situada a un lateral, davant la façana es poden ubicar les banderes en ordre lineal, la de major rang més a prop de la porta i la de menor rang la més allunyada.
En canvi, si la porta principal està centrada al mig de la façana, les banderes s’han de disposar duplicades a esquerra i dreta de la porta, les de major rang més a prop de la porta i les de menor rang les més allunyades.
L’ordre de les banderes autonòmiques les determina la data de publicació del seu Estatut d’Autonomia i la disposició de l’article 13.1 del RD 2099/1983.
Els criteris per ordenar banderes poden ser diversos, per exemple:
Al següent article es presenta un cas real sobre com expressar el dol a nivell municipal:
Badalona decreta dos días de duelo por el asesinato machista
Després de llegir l’article, respon:
Com que les banderes són un símbol que representa un país i per tant la seva ciutadania, el dol oficial s’expressa igualment a través de gestos envers aquest símbol. Per aquest motiu, en cas de dol, les banderes onejaran a mig pal.
Però la competència sobre cada bandera la té el seu govern:
Una bandera no es pot arrossegar per terra. Per tant, si no és possible hissar-la, es disposarà un crespó negre sobre la bandera i es mantindrà a l’alçada habitual. S’acostuma a fer d’aquesta manera a l’interior dels edificis i als salons de plens.
A continuació, pots visionar el vídeo sobre mostres de dol oficial. Publicat per Euronews el 25 de març de 2015:
La bandera de España ondea a media asta en señal de duelo por el accidente aéreo
Cal preveure tant l’atorgament de distincions com la retirada si s’escau. Sovint el món local nomena fills i filles predilectes del municipi, i durant uns anys no s’havia previst de quina manera es retiraria aquesta dignitat si es donaven unes circumstàncies que així ho recomanessin.
Un exemple el trobem en el cas de la Medalla d’Or concedida a la Infanta Cristina. Pots llegir un article sobre aquest cas al diari Empordà:
“Barcelona retirarà la Medalla d’Or concedida a la Infanta Cristina”
El tractament o títol és la manera protocol·lària de dirigir-se a una persona en atenció al respecte que se li deu o com a fórmula de cortesia. Consisteix en una paraula o expressió que antecedeix o substitueix el nom de pila, el cognom o els dos.
Els títols i tractaments vénen determinats, amb més o menys formalitats, pel costum social, a més de regular-se mitjançant determinades normes jurídiques.
Generalment s'atribueix un tractament específic:
Alguns dels tractaments orals més habituals són:
Don, Doña, Señor, Monseñor, Señora, en castellà; Senyor, Senyora, en català; Dom, Senhor, Senhora, en portuguès; Signore, Signora, Monsignore, en italià; Monsieur, Madame, Mademoiselle, en francès; Milord, Lord, Milady, Lady, Esquire, Mister en anglès, i Herr, Frau, en alemany.
Hi ha dues maneres correctes d’escriure i usar un tractament:
Exemple de l’estructura 1
Il·lustríssima Sra. Maria Canals, alcaldessa de Fornells del Prat
Il·lma. Sra. Maria Canals, alcaldessa de Fornells del Prat
Exemple de l’estructura 2
Alcaldessa de Fornells del Prat, Il·lustríssima Senyora Maria Canals
Alcaldessa de Fornells del Prat, Il·lma. Sra. Maria Canals
A nivell escrit i en rètols de sobretaula s’usa més l’estructura 1, i oralment s’empren d’igual manera les dues opcions. Altres combinacions serien incorrectes.
No es pretén que coneguem i recordem de memòria tots els tractaments protocol·laris. Per això preparem prèviament l’acte, ho busquem, en prenem nota i ho escrivim correctament. Els més habituals o freqüents sí que solen memoritzar-se, per exemple el del president de la Generalitat i els de consellers i conselleres, diputats i diputades, i alcaldes i alcaldesses.
Per conèixer els tractaments protocol·laris, cal consultar les recomanacions i els criteris lingüístics del document del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya:
Exercici 2
Segons el que hem vist, escriu la forma correcta corresponent a l’autoritat següent:
Joan Massiques, alcalde de Llofriu
Pots consultar la solució al final del manual.
Recordem a continuació uns conceptes bàsics sobre les abreviatures:
1. Les abreviatures dels tractaments s’han d’escriure amb majúscula inicial: M. H.
2. El tractament de senyor/senyora:
3. A les persones que tenen tractaments vitalicis, encara que ja no exerceixin el càrrec, sempre se’ls mantindrà el tractament.
4. Oralment ens dirigirem a qualsevol dels expresidents de la Generalitat de Catalunya, com a «President».
5. Pel que fa a les persones que ocupen càrrecs amb diversos tractaments, cal emprar la forma del càrrec pel qual les hem convidat.
La forma de les taules i la seva disposició poden afavorir un determinat clima o un altre. Per aquest motiu, és important conèixer l’objectiu de la reunió per tal de preparar un muntatge o un altre.
Les diferents disposicions de taules que podem fer són:
Exercici 3
Per tal d’analitzar els conceptes que anteriorment hem tractat, mira el següent vídeo sobre un cas real:
EE.UU. y Rusia concluyen su primera reunión sobre Ucrania sin resultados concretos
Cal fixar-se en la disposició de les taules i les banderes, l’ús de la diplomàcia i les reunions informals per facilitar converses i consensos.
L’objectiu d’aquest exercici és relacionar a nivell de síntesi, coneixements d’àrees apreses.
Les administracions organitzen dos tipus d’àpats:
El tractament i l’organització dels banquets són diferents. Tot seguit analitzarem en quins aspectes i com afecten la ubicació de les persones convidades.
En el cas dels banquets oficials, per qüestions de protocol social, aquestes quatre premisses ens faran canviar l’ordre dels seients a les taules:
És important tenir en compte aquestes normes d’etiqueta, però no sempre es poden complir.
Per exemple, si s’organitza un sopar amb persones d’un casal d’avis, sabem que majoritàriament hi assisteixen més dones que homes, per la qual cosa la quarta premissa gairebé mai es pot portar a terme.
Respecte a les mides, cal tenir en compte que un comensal necessita com a mínim 50 cm, tant d’amplada com de profunditat a la taula, i encara més si volem posar centres de taula o decoracions centrals.
Si disposem d’una taula de 3 m de llargada per 2 m d’amplada, hi podrem acomodar 12 persones i tindrem espai per situar centres de taula.
Per altra banda, hem de calcular quantes taules podrem ubicar dins un saló. Tot seguit oferim unes pautes generals.
Segons el croquis, necessitaríem un mínim de 8 m (2 de taula + 1 + 1 de cadires = 4 per taula) x 7 m (3 + 3 + 1 de pas). Per tant, 8 x 7 = 56 m2.
Si disposem d’un espai de 52 m2, podrem situar, com a màxim, 4 taules de 2 x 3 m. Per tant, 48 comensals. Podríem reduir espai entre taules, però amb mesura, per tal que els cambrers puguin circular i fer la seva feina. Si és un espai diàfan, podrem calcular aproximadament 1 m2 / pax.
Els amfitrions se situen al centre de la taula rectangular o imperial. Per tant, s’asseuen frontalment l’un davant de l’altre al mig de la taula (centralment) entre els comensals situats a dreta i esquerra. Es crea un únic pol de conversa al centre de la taula.
Aquest sistema és molt emprat per l’Administració, ja que si hi ha una trobada de dues institucions, permet mantenir una conversa amb molta fluïdesa.
Els amfitrions seuen a les capçaleres de la taula rectangular o imperial. Es creen dos pols de conversa a la taula, un al voltant de l’amfitrió i l’altre al voltant de l’amfitriona o del convidat d’honor.
Aquest sistema normalment no el volen les administracions perquè no permet que es pugui mantenir una conversa ni arribar a acords durant l’àpat.
Hi ha dos tipus de col·locació dels comensals: el sistema de les agulles del rellotge i el sistema cartesià o d’ics.
Els comensals se situen en una espècie d’espiral o de cercles al voltant dels amfitrions o les presidències, sempre girant en el sentit de les agulles del rellotge. L’ordre és el següent:
Dreta de la 1a presidència (1P), esquerra de la 1a presidència, dreta de la 2a presidència (2A), esquerra de la 2a presidència…
Aquest sistema de col·locació segueix la direcció de les aspes d’una ics (X).
En la presidència anglesa, el primer convidat seuria a la dreta de la 1a presidència, el segon convidat a la dreta de la 2a presidència, el tercer a l’esquerra de la 1a presidència i el quart a l’esquerra de la 2a presidència, i a partir d’aquí en X.
La taula rectangular va bé si el nombre de comensals és parell; si no, queda descompensada. Si emprem aquest tipus de taula, de vegades les dones es podrien quedar a les puntes i no complirien el precepte que no han de quedar dones als extrems de la taula.
En la taula rodona mai tindrem aquest problema, ja que, com que no té angles, tant si el nombre de comensals és parell com senar, la taula sempre queda compensada.
Unes altres opcions són la taula ovalada i la imperial, que tenen els mateixos avantatges que la rodona i més capacitat.
A l’Administració local, i especialment als ajuntaments, s’organitzen molt freqüentment actes de diversa tipologia, i tot i la introducció dels costums locals, responen a una estructura bàsica comuna. Tot seguit analitzarem les característiques generals com a guia per portar-los a terme amb correcció.
La constitució de les corporacions municipals i l'elecció d'alcalde estan legislades a la Llei orgànica del règim electoral general 5/1985, de 19 de juny.
Aquesta Llei orgànica legisla, en el títol III “Disposicions especials per a les eleccions municipals”, el mandat i la constitució de les corporacions municipals, corresponent al capítol VIII. L'article 195 d’aquest capítol estableix que:
El capítol IX estableix com s'ha de procedir en l'elecció d'alcalde. Es tracta en l'article 196:
En aquest mateix article s'especifica que:
En els municipis d’entre 100 i 250 habitants poden ser candidats a alcalde tots els regidors; si algun dels candidats obté la majoria absoluta dels vots dels regidors, és proclamat electe; si cap obté aquesta majoria, serà proclamat alcalde el regidor que hagi obtingut més vots populars en les eleccions de regidors.
També els ajuntaments aproven els seus reglaments orgànics (ROM), en els quals s'articula la constitució del consistori i el procediment d'elecció dels regidors.
El ROM d’un Ajuntament pot resumir l’acte de presa de possessió en els punts que es descriuen en el document següent: Resum d’un acte de presa de possessió.
Es tracta d’un acte en què uns ponents comparteixen un espai per al debat sobre una qüestió concreta.
Normalment les taules rodones són públiques, i s’acostuma a obrir un torn de paraules o preguntes al final de les exposicions dels ponents. De vegades es fan a través dels mitjans de comunicació (televisió o ràdio).
En la taula rodona sempre s’incorpora un moderador, que és una persona imparcial que garanteix la participació de tots els membres de la taula amb els mateixos drets de temps.
Els participants en una taula rodona són persones que, per la seva trajectòria professional o personal, poden aportar informació o punts de vista diferents sobre el tema escollit.
Per organitzar una taula rodona haurem de tenir en compte els passos següents:
A diferència de l’acte descrit abans, no es tracta de generar cap mena de debat, sinó de conèixer una classe magistral d’un expert en un tema.
En aquest cas, la presidència acostuma a ser parell, i el ponent és acompanyat només de l’alcalde o regidor de l’àrea corresponent.
Per organitzar una conferència haurem de tenir en compte els punts següents:
En la inauguració de seus o serveis cal preveure:
Aquest tipus d’acte comporta:
Sovint les jornades de portes obertes poden ser d’un cap de setmana, per la qual cosa caldrà determinar horaris i, si s’escau, torns rotatoris del personal d’atenció a la ciutadania.
La signatura de conveni és un acte que sol ser restringit (sense públic). De vegades hi ha la premsa.
Quan es porti a terme, s’hauran de tenir en compte diferents aspectes abans, durant i després de l’acte.
Difusió
Convidats especials
Elements de cerimonial i d’organització necessaris
Acollida
Desenvolupament
Signatura
Comiat
El lliurament de premis o diplomes és un acte que sol ser públic amb invitacions, però també pot ser obert al públic general, anunciat mitjançant cartells al carrer i sense petició de confirmació d’assistència. Acostuma a haver-hi premsa.
Quan es porti a terme, haurem de tenir en compte diferents aspectes abans, durant i després de l’acte.
Difusió
Convidats especials
Acollida
Desenvolupament
Comiat
En alguns ajuntaments mitjans o petits, de vegades no hi ha una persona determinada que faci aquesta tasca.
Podem trobar que probablement se n’encarrega el cap del Gabinet de l’Alcaldia, És bo de coordinar amb aquesta persona l’agenda de l’alcalde/essa, sobretot si, com a màxima autoritat local, ha de presidir l’acte.
És adequat comunicar-li l’acte o esdeveniment que organitzarem, perquè a través del Gabinet de Premsa se’n farà la difusió oportuna i rebrà trucades dels mitjans de comunicació comarcals. Per tant, ha de saber què fem, quins actes s’organitzaran i les dades generals sobre el tipus d’acte, per si considera que s’ha de difondre a la premsa (falques a la ràdio, anuncis a la premsa escrita, etc.) i perquè disposi de dades suficients per si els mitjans sol·liciten una entrevista amb el responsable polític (sigui alcalde o regidor). Cal pensar en el cronograma i els departaments afectats des de la globalitat.
Si no hi ha un cap de Protocol i Relacions Públiques assignat, cal que cada acte o esdeveniment tingui assignat un responsable de l’acte, una persona de l’àrea corresponent que l’organitzarà. Alternativament pot nomenar-se una persona responsable de cada àmbit organitzatiu o departament:
Si l’acte és d’esports …………………………………………..
Si l’acte és de cultura ………………………………………….
Si l’acte és de benestar social ………………………………..
Si l’acte és de formació ………………………………………..
Si l’acte és d’urbanisme ……………………………………….
Cal que algú (amb nom i cognoms) el lideri i se’n faci responsable per evitar duplicitats o oblits.
Posteriorment, s’ha de pensar si cal col·laboració d’altres departaments i quina persona en serà la interlocutora. Gairebé sempre necessitem suport de serveis (via pública), policia local i premsa. També es poden subcontractar serveis externs (sonorització, muntatge d’infraestructures, temes logístics o càtering). Crearem fitxes de proveïdors i seguirem l’esquema de treball ADD (abans, durant i després de l’acte).
En alguns ajuntaments, la secretària de càrrecs només fa la funció de reservar l’agenda del seu regidor, preparar la documentació per portar a la signatura i filtrar trucades telefòniques. En altres ajuntaments, a més, supervisa els actes que es fan des de la regidoria assignada, assisteix als esdeveniments per redactar les actes de les reunions, acull i rep les visites i assisteix els regidors en actes propis.
Una vegada decidit que s’organitzarà un acte, el primer i més important és pensar com el portarem a terme, des de la màxima abstracció fins a la concreció total, i valorar els pros i contres. Com si es tractés de pintar un quadre, primer triaríem perspectiva, tema, personatges i colors i faríem un esbós. Posteriorment, inclouríem els detalls i els efectes.
Abans de l’acte
En aquest apartat hem inclòs tots els preparatius que tindrem en compte des que s’ha pres la decisió de portar a terme un acte fins a la vigília.
Internament: Pensar. Fase de disseny:
Internament i externament: Fer. Amb l’alternativa escollida (programa):
Durant l’acte
En aquest apartat s’inclou tot el que s’esdevé el dia de l’acte, que engloba:
Internament i externament: Executar. El dia de l’acte, seguir el guió o improvisar. Resoldre conflictes i prendre decisions.
Després de l’acte
Internament i externament: Avaluar. Analitzar com ha anat l’acte, extreure’n conclusions i el possible pla de millora per al futur. Trametre documentació, certificats i agraïments. Finalitzar tràmits burocràtics i pagar els proveïdors.
A continuació hem inclòs un quadre resum del procés ADD amb totes les tasques que s’han de tenir en compte abans, durant i després de l’organització d’un acte.
Tal com hem anat explicant, la projecció de la imatge pública d’una institució la portem a terme amb diverses tècniques de relacions públiques, concretament, com ja hem vist, amb l’organització d’actes protocol·laris.
Les persones que en formen part, siguin polítics o treballadors, també són imatge de la institució i comuniquen missatges. Per això la roba que triem en cada ocasió parla de nosaltres individualment i col·lectivament. La comunicació en el fet de vestir es considera també comunicació no verbal, perquè és la primera impressió (estètica) que les persones desconegudes reben de nosaltres, ja que transmetem informació i trets de la personalitat, sigui bon gust, estridència, elegància o provocació. La roba que decidim posar-nos també és un mitjà de diferenciació o integració en els col·lectius.
Per això, en funció del tipus d’acte públic i com a representants de l’Administració per a la qual treballem, s’exigeix una indumentària adequada a cada situació.
Abans de continuar, pots veure una entrevista a Teresa Baró, experta en comunicació personal. Parla sobre la importància de la roba com a part de la imatge externa que projectem. Publicada el 2 d'abril de 2012 al programa “Para todos la 2” de Ràdio Televisió Espanyola-RTVE. https://www.rtve.es/play/videos/para-todos-la-2/para-todos-2-comunicacion-no-verbal-apariencias-enganan/1365736/
Pel que fa a la indumentària protocol·lària, tradicionalment la marca l’home, i la dona es vesteix en funció de les normes indicades a la invitació.
En general, el més important és no cridar mai l’atenció.
A continuació, pots consultar les normes bàsiques d’indumentària protocol·lària per saber vestir adequadament en cada ocasió:
Formalitat |
Hora de l’acte |
Senyors |
Senyores |
Militars |
DIARI |
Matí |
Vestit fosc |
Vestit curt |
Uniforme de gala |
ETIQUETA |
Matí |
Jaqué |
Vestit curt |
Uniforme d’etiqueta |
Tarda - Vespre |
Frac |
Vestit llarg |
Uniforme de gran etiqueta |
|
Nit |
Esmòquing |
Vestit llarg o de còctel |
Uniforme d’etiqueta |
Tot seguit, s’indiquen les expressions més utilitzades en les invitacions, que seran les que haurem de comprendre i respectar per no confondre’ns d’indumentària. Cal tenir en compte que són els requeriments que la persona organitzadora estableix per assistir al seu acte.
Diferents denominacions de l’etiqueta (equivalències) segons els països:
Espanya |
EUA |
Anglaterra |
França |
Jaqué |
Morning coat |
Morning coat |
Jaquette |
Frac (gala) |
White tie |
White tie |
Habit |
Esmòquing |
Black tie |
Black tie |
Smoking |
Quadre de denominacions d’indumentària.
La comunicació no verbal també es refereix al que expressem encara que estiguem en silenci. El nostre llenguatge gestual i corporal (la postura del nostre cos i la gesticulació facial) és part de la nostra conducta i és analitzat també per les persones que ens observen.
Hi ha moltes formes no verbals de comunicació que estan presents en els actes, com la il·luminació, les fotografies o imatges que projectem, la sonorització, els colors, la simbologia o les banderes.
Cal transmetre seguretat i sensació de control de la situació a través de:
Cal evitar
Fons i forma han de ser coherents perquè el discurs sigui creïble i convincent.
Presentem el vídeo Comunicación no verbal: el lenguaje silencioso: Barack Obama, publicat el 3 d’octubre de 2013 per SinapsisLab, una consultoria especialitzada en la millora de resultats de venda, capacitat d’influència i lideratge. Apliquen la neurociència a la comunicació interpersonal i les tècniques professionals per conèixer les emocions dels consumidors. En el vídeo analitzen el llenguatge verbal i no verbal de Barack Obama a la convenció del Partit Demòcrata l’any 2004. Es pot observar com els signes i la gesticulació ajuden a reforçar el discurs del candidat.
a. 3
b. 2
c. 4
d. 1
e. 9
f. 8
g. 7
h. 6
i. 5
j. 10
En aquest cas hi hauria dues respostes correctes:
Opció 1. tractament + nom i cognom, càrrec
Il·lm. Sr. Joan Massiques, alcalde de Llofriu
Opció 2. càrrec, tractament + nom i cognom
l’alcalde de Llofriu, Il·lm. Sr. Joan Massiques
Qualsevol altra combinació és incorrecta.
Com observem en el vídeo:
La taula és en forma d’U.
El tipus de presidència és de capçalera única jeràrquica, EUA amb la funció de mediador, i Ucraïna i Gran Bretanya com les dues delegacions en negociació.
És important fixar-se com canvien les disposicions de les banderes en funció de cada acte: a la reunió hi ha tres banderes (EUA, Ucraïna i Gran Bretanya), mentre que a la roda de premsa cada ministre d'Exteriors té al darrere la bandera del seu país (Rússia i Espanya).
Al marge de les respostes concretes, el més important és acostumar-se a observar i analitzar el que veiem, els gestos, els espais adequats a cada objectiu:
Agermanament: És l’acord lliurement adoptat entre institucions públiques representatives de col·lectivitats locals, de caràcter nacional o transnacional, amb l’objecte d’establir entre sí llaços de relació i amistat permanents, en ordre a un millor coneixement, enteniment, intercanvi d’experiències i cooperació mútua. Hi ha diversos tipus d’agermanaments, entre els quals els de cooperació internacional i els culturals. Els agermanaments van sorgir a Europa a final de la Segona Guerra Mundial per promoure lligams entre la població europea i emprendre projectes de mutu acord i en benefici de les poblacions.
Amfitrió: Que organitza un esdeveniment i rep a la seva seu o territori representants d'una altra entitat o Estat, als quals dispensa certes atencions. Acostuma a presidir l’acte, si no és que per normativa està obligat a cedir la presidència, cas en el qual queda en segon terme.
Atributs: Són elements físics o objectes característics que habitualment acompanyen la descripció o la representació d’una persona. Són símbols que representen persones o personatges. En el cas de l’alcaldia, s’acostuma a representar pel bastó de comandament. Els regidors i regidores dels ajuntaments poden rebre una insígnia d’or amb l’escut municipal o una medalla.
Bandera: Peça de tela, generalment rectangular, en una relació de dos d’alçada per tres d’amplada, fixada per un costat a un pal o asta, que serveix com a símbol o ensenya. Els elements de la bandera s’han de fonamentar en fets històrics o accidents geogràfics, en característiques pròpies de l’ens local o en el seu nom. La bandera no ha d’incorporar mai l’escut, sinó, en tot cas, els seus elements més representatius, com ara els esmalts o les càrregues. Correspon al ple de l’ens local l’acord d’adopció, de rehabilitació, de modificació o de canvi de la bandera. El contingut de l’acord ha de contenir la descripció amb les dimensions, les proporcions i els colors. Es podrà utilitzar a partir de la publicació de la seva descripció al DOGC, s’inscriurà al Registre dels ens locals i gaudirà de la protecció que estableixen les lleis.
Convidat: Tothom que rep invitació a l’esdeveniment. Són gent que, per la seva importància amb relació al tema o pel seu càrrec públic en alguna institució, considerem que han de ser presents en un acte.
Convidat d’honor: Figura especialment rellevant que pot ser-hi o no (no sempre hi és) però que, si hi és, tindrà un tractament distingit. Sovint se li cedeix el lloc d’honor.
Es reserva per a una alta autoritat o per a un convidat en honor del qual es fa l’acte. Acostuma a situar-se en la presidència.
Honors i distincions: Són les atribucions de dignitat conferides a títol de reconeixement a les persones físiques o jurídiques per raó dels seus mèrits.
Indumentària: La paraula indumentària prové etimològicament del llatí indumentum, d’induere, que vol dir «el que es porta posat sobre el cos, el vestit».
Al principi l'ésser humà va necessitar utilitzar vestidura o indumentària per protegir-se de les inclemències climàtiques i per raons de pudor; però després la indumentària va passar a representar una manera d'expressar els seus gustos personals, una manera de mostrar la seva imatge, d’adornar-la, i la representació cultural de certs llocs, països i èpoques.
En protocol, l’ús de les peces d'etiqueta no correspon a les persones que assisteixen als diferents actes públics. Correspon als organitzadors, els amfitrions de l'esdeveniment i la persona encarregada del protocol definir la classe d'indumentària que han de portar els assistents als actes, segons la naturalesa de l'acte i l'hora en què se celebra. Aquesta informació ha d'anar a la invitació.
És cortesia i respecte envers els organitzadors de l'acte que les personalitats i els assistents hi acudeixin amb la indumentària que s'indica o se suggereix a la invitació.
Línia de saluda, salutació o recepció: És una filera protocol·lària que els amfitrions fan per rebre i saludar tots els seus convidats. Aquesta presidència és de tipus lineal.
Lloc preferent: És el lloc destacat i d’honor reservat a regidors i regidores que assisteixen a actes municipals i no ocupen un lloc a la presidència.
Mosca: Signatura curta, versió reduïda o abreujada de la signatura habitual que es fa amb un traç ràpid. S’empra en els primers fulls dels documents oficials (convenis, etc.) per validar que s’han llegit i s’hi està d’acord. Serà imprescindible que en l’últim full del conveni o document s’empri la signatura oficial.
Patrocinador: És qui paga totalment o parcialment un esdeveniment. Si es tracta d’un empresa, cal saber que espera treure’n un rendiment mercantilista, per la qual cosa, caldrà tenir especial cura a posar el seu logotip en llocs visibles i fer-ho públic en els parlaments.
Precedència: Significa ordre (posició en funció del rang que s’ocupa). Respecte a l’ordenament i la prelació dels components de la corporació municipal, quan assisteixin als actes oficials serà la següent:
A l’Estat espanyol, des del 1983, hi ha una normativa específica regulada en el Reial Decret 2099 que regula les precedències de les autoritats. És una norma de compliment obligat.
Potestativament, les comunitats autònomes poden tenir normes de precedència. En el cas de Catalunya, sí que n’hi ha i estan regulades pel Decret 189/1981. Altres comunitats autònomes també en tenen i altres no. Les que no en tenen únicament es regeixen per la norma estatal, i les que en tenen conjuguen ambues normes, amb prevalència de l’estatal per sobre de l’autonòmica.
Presidència: Zona reservada durant un acte a l’amfitrió i als seus convidats principals, col·locats segons la seva precedència.
Segons el RD 2099/1983, serà intercalada i ha de respectar un ordre de cessions obligatòries en cas que assisteixin a l’acte el rei o qualsevol persona de la família reial, el president del Govern espanyol, el president de la Generalitat o el president del Parlament de Catalunya, en el cas de Catalunya, o aquestes mateixes autoritats territorials en el cas de cada comunitat autònoma.
Premis: Són els beneficis, de contingut material o immaterial, atorgats a persones físiques o jurídiques com a reconeixement exprés per la seva contribució a la salvaguarda de valors relacionats amb la llibertat, la igualtat, la solidaritat, el progrés i el civisme; els derivats d’una trajectòria exemplar personal, professional, artística, esportiva o en altres àmbits, i els derivats d’actuacions, puntuals o permanents, d’especial rellevància.
Protocol: Regles a les quals ha d’atenir-se l’organització dels actes públics des del punt de vista cerimonial, en particular pel que fa a la precedència de les autoritats i al seu tractament, així com als símbols i distintius que, com a conseqüència de l’exercici del càrrec, els correspon portar a les autoritats municipals.
Relacions públiques (RP): Són un conjunt d'accions de comunicació estratègica, coordinades i sostingudes al llarg del temps, que tenen com a principal objectiu enfortir els vincles amb els diferents públics, escoltant-los, informant-los i persuadint-los per aconseguir consens, fidelitat i suport en accions presents i en el futur. La seva missió és generar un vincle entre l'organització, la comunicació i els públics relacionats (Stakeholder), a més de convèncer i integrar de manera positiva, per la qual cosa utilitza diferents estratègies, tècniques i instruments. És una disciplina en desenvolupament que empra mètodes i teories de la publicitat, el màrqueting, el disseny, la comunicació, la política, la psicologia, la sociologia i el periodisme, entre altres branques i professions.
Tècnica del “peinado”: Terme emprat per definir una tècnica usada en protocol, tant en banquets com en actes públics, per alternar ordenadament autoritats i personalitats que l’organització consideri rellevants per a l’objecte de l’acte.
Tractament protocol·lari: És un títol honorífic o de cortesia que es dóna a determinades persones en virtut del seu càrrec, la seva autoritat o la seva dignitat.
Aquests tractaments protocol·laris no són vitalicis i desapareixen quan es deixa d’exercir el càrrec públic, excepte en el cas de Catalunya, on els tractaments protocol·laris vitalicis són els dels presidents de la Generalitat i del Parlament i els dels consellers, tal com indica el Decret 189/1981.
BIBLIOGRAFIA BÀSICA
Kipling, R. (1902) Just So Stories. UK: Macmillan.
Xifra, J. (2007) Tècniques de relacions públiques. Barcelona: Editoral UOC.
BIBLIOGRAFIA PER AMPLIAR
Protocol oficial i empresarial
DE URBINA, J. A. (2001) El gran libro del protocolo. Editorial Temas de Hoy. Oviedo: Ediciones Nobel.
FUENTE, C. (2004) Protocolo oficial. Las instituciones españolas y su ceremonial. Colección área de formación número 1. Oviedo: Ediciones Protocolo.
LÓPEZ-NIETO, F. (1998) La documentación del protocolo. Barcelona: Editorial Bayer Hermanos, SA.
RUEDA, F.; SANJUAN, J. C. (2001) El protocolo en la sociedad y en la empresa. Madrid: Edición Unión Fenosa.
Protocol social
CARVAJAL, P.; MARTÍNEZ, J. M. (1992) La etiqueta en la mesa en 7 sesiones (Y ahora, ¿cuál?). Barcelona: Offset Infanta.
GARCÍA, R. (2009) Todos pueden hablar bien en público. Colección De bolsillo, núm. 523. Madrid: Editorial Edaf, SA.
GORGUES, M. (1996) Manual de bons (i mals) costums. Barcelona: Editorial Planeta.
Etiqueta
PIQUÉ, R. (2008) Vestimenta y protocolo. Madrid: Difusión Jurídica y Temas de Actualidad, S A.
Comunicació no verbal
EKMAN, P. (2004) ¿Qué dice ese gesto?. Barcelona: Editorial RBA Libros-Integral.
GLASS, L. (2003) Sé lo que estás pensando. Barcelona: Editorial Paidós.
PEASE, A. (1981) El lenguaje del cuerpo. Barcelona: Editorial Paidós.
WEBGRAFIA
Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals.
Asociación Española de Protocolo.