En aquest manual trobaràs tècniques interessants, conceptes inspiradors, útils propostes de pràctiques i alguns elements més que constitueixen el bloc bàsic d’eines provinents de la PNL per acompanyar-te en el teu dia a dia professional.
En aquest manual trobaràs tècniques interessants, conceptes inspiradors, útils propostes de pràctiques i alguns elements més que constitueixen el bloc bàsic d’eines provinents de la PNL per acompanyar-te en el teu dia a dia professional.
Et convido a llegir-lo i anar donant resposta a les reflexions i els exercicis que es van proposant al llarg del manual. Donat el caràcter pràctic i aplicable de la PNL, el trobaràs molt més interessant si ho fas així, ja que observar els coneixements sense passar a l’acció és desaprofitar-ne el potencial. Espero que aquest manual t’inspiri per seguir aprofundint la PNL. Al final tens bibliografia i webgrafia amb aquest objectiu.
Benvingut, benvinguda a l’univers de la programació neurolingüística (PNL).
La PNL (programació neurolingüística) és una disciplina d’aplicació pràctica, senzilla i útil que ens orienta tant en la comprensió del món, de les persones i de nosaltres mateixos com en l’adquisició d’eines (tècniques) per abordar-la amb èxit.
Les seves sigles (amb un ordre diferent en anglès: NLP, Neuro Linguistic Programming) signifiquen:
Si posem atenció i ens adonem de com funcionem internament a través de la PNL, facilitem l'obertura a un univers de noves possibilitats on podem desfer algunes fantasies limitants, obrir la ment i generar confiança.
Els seus cocreadors van ser Richard Bandler (matemàtic i terapeuta) i John Grinder (lingüista).
Bandler i Grinder van identificar tres excel·lents comunicadors i terapeutes, i van estudiar els seus patrons lingüístics, i també de conducta, amb el propòsit d’estandarditzar-los i poder-los fer servir com a models d'excel·lència. Aquests tres excel·lents comunicadors van ser:
Si un se sent incòmode amb algú, pot estar segur que no hi ha una comunicació veritable. Tan aviat un s'expressa genuïnament, desapareix tota incomoditat.
Crec que el millor regal que puc rebre d'algú és que em vegi, que m'escolti, que m'entengui i que em toqui. El millor regal que puc oferir a algú és veure’l, escoltar-lo, entendre’l i tocar-lo. Quan s'ha produït això, sento que s'ha establert contacte.
Els pacients són pacients perquè han perdut el rapport amb el seu propi inconscient, són persones que han rebut massa programació, tanta programació externa, que han perdut el contacte amb el seu ésser interior.
Podem utilitzar la PNL en molts contextos, gràcies a la seva versatilitat. Alguns àmbits d’aplicació són:
Una pressuposició és una suposició prèvia a l'experiència que es presenta de manera inconscient i amb la qual afrontem els problemes.
Més enllà de plantejar-nos si les pressuposicions de la PNL són veritables o falses, les prenem com a punt de partida perquè són útils.
Les pressuposicions bàsiques de la PNL són:
Sis hindús savis, inclinats a l'estudi, van voler saber què era un elefant. Com eren cecs, van decidir fer-ho mitjançant el tacte. El primer a arribar al costat de l’elefant va xocar contra el seu ample i dur llom i va dir: «Ja ho veig, és com una paret». El segon, palpant l’ullal, va cridar: «Això és tan agut, rodó i llis que l'elefant és com una llança». El tercer va tocar la trompa retorçada i va cridar: «Déu me’n guard! L'elefant és com una serp». El quart va estendre la mà fins al genoll, va palpar a l’entorn i va dir: «És clar, l'elefant és com un arbre». El cinquè, que casualment va tocar una orella, va exclamar: «Encara el més cec dels homes s'adonaria que l'elefant és com un ventall». El sisè, que va tocar l’oscil·lant cua, va delimitar: «L'elefant és molt semblant a una soga». I així, els savis discutien llargament, cadascun excessivament tossut i violent en la seva pròpia opinió, i encara que parcialment tenien raó, estaven tots equivocats.
«Paràbola dels sis savis cecs i l'elefant»
Atribuïda a Rumi, sufí persa del s. XIII
“No perdo l’ànim, perquè cada intent fallit que deixo enrere és un nou pas endavant.”
Diuen que Edison va fer 800 intents abans d’aconseguir que el fil de la bombeta quedés incandescent dins del recipient de vidre. Quan li van preguntar: “I vostè com se sent després de 799 fracassos?”, ell va respondre: “No he tingut pas 799 fracassos! He aconseguit 799 pistes per arribar allà on volia.”
Com aconsegueix una canya de bambú sobreviure a les tempestes i els forts vents? Gràcies a la seva flexibilitat. Si fos rígida, es trencaria més fàcilment.
Segons la definició de Richard Bandler, la tercera característica de la PNL és la flexibilitat (les dues primeres són els objectius i l’agudesa sensorial).
I què vol dir ser flexible? Donem dos significats a aquesta interessant capacitat, relacionats amb:
Recordes el famós Bruce Lee? En aquest vídeo ens parla de la flexibilitat.
Si davant d’una situació només saps reaccionar d’una manera, estaràs condemnat a fer-ho així. Però si tens diverses opcions, pots triar la millor i anar-les provant successivament fins assolir el resultat que vols. Per tant, la capacitat d’adaptació augmenta.
De quantes maneres diferents podries actuar un dia que plou? Agafar el paraigua, posar-te una bossa de plàstic al cap…
Quantes més? Cada una de les diferents formes d’actuar és una opció. Com més opcions, més fàcil és tenir èxit en els nostres objectius.
Tenir diverses alternatives és un factor directament relacionat amb la consecució dels nostres objectius.
Si només se m'acut una manera d'aconseguir el meu objectiu i aquesta finalment resulta que no produeix el resultat que pretenia… què passa? Em rendeixo? Em frustro? Em bloquejo? Segueixo intentant repetides vegades la mateixa operació?
Per això és important flexibilitzar el nostre cervell, perquè ens regali diverses alternatives per poder afrontar les situacions de maneres diferents i augmentin les nostres possibilitats de tenir èxit.
La PNL ens facilita tècniques i pautes d’entrenament per flexibilitzar el nostre cervell.
Les rutines són molt útils perquè ens estalvien feina i energia, però alhora són enemigues de la flexibilitat.
Algunes idees que es proposen per ser més flexible són:
Les persones, de vegades, somniem algunes coses que volem. Sovint aquestes coses són expressades o pensades de manera abstracta, ambigua, o són de gran abast, o no són fàcilment identificables.
D’aquesta manera, és difícil determinar quin és el primer pas per aconseguir-les, i fins i tot determinar si ja estan assolides o no.
Per exemple, a la pregunta “quin és el teu objectiu?”, podries respondre “ser feliç”. Llavors, pot ser que un dia et sentis feliç i un altre no et sentis feliç, i que no sàpigues per on començar amb aquest bonic desig. Com sabràs si l’has assolit?
Parlem de somnis o desitjos i d’objectius. Per relacionar-los, podríem dir, parafrasejant Joseph O’Connor, que “un objectiu és un somni amb potes”.
Formular els nostres objectius correctament ens ajudarà a aterrar-los. Una proposta interessant és la de formular els propis objectius seguint unes determinades pautes, per:
Al conte Alícia al país de les meravelles, s’explica que Alícia va per un camí i es troba una cruïlla amb diversos cartells que assenyalen diferents destins. Sobre dels cartells hi ha una eruga sàvia que mira com Alícia no acaba de decidir per on tirar. Alícia mira l’eruga i, trasbalsada, li pregunta:
L’eruga li respon amb una altra pregunta:
Explorant objectius
Et planteges de tant en tant quines són aquelles coses importants d’aconseguir per a tu? Podries fer-ne una llista?
A continuació facilitarem els paràmetres per a la correcta formulació d’un objectiu.
Et proposem que triïs un dels teus objectius plantejats anteriorment i vagis modificant el seu redactat segons les pautes següents.
0. Motivació de l'objectiu
«Vull muntar el meu propi negoci» (formulació correcta si el subjecte ho vol fer).
1. Enunciat en positiu
«No vull continuar estudiant» (form. errònia perquè et centres en el que no vols).
“Vull treballar” (form. correcta perquè et centres en el que vols).
2. Que depengui de mi
“Vull que la meva germana sigui més feliç” (form. errònia perquè no depèn d’un mateix).
“Vull veure una pel·lícula d’humor amb la meva germana diumenge a la tarda” (form. correcta perquè planteja què puc fer jo perquè la meva germana sigui més feliç).
3. Evidència sensorial específica
«Vull treballar com a tècnic al Dep. de Formació» (les evidències sensorials serien: “em veig assegut a l’espai on està ubicat el Dep. de Form., escolto les converses del cap de Formació, veig sobre la meva taula els expedients dels propers cursos que he de gestionar…”, i totes aquelles evidències sensorials que em confirmen a través dels sentits que estic treballant com a tècnic al Dep. de Form.).
4. Objectiu: mida i termini apropiats
Molts objectius se’ns apareixen com a difícils d’aconseguir perquè en mesurem incorrectament l’envergadura. Sovint, partir l’objectiu en trossets ens ajuda a assolir-lo més fàcilment.
“Vull córrer una marató la setmana que ve” (form. incorrecta en el cas que no hagi entrenat prèviament).
“Vull córrer una cursa de 10 km d’aquí a sis mesos” (form. correcta en el cas que no estigui en forma i comenci a entrenar per poder estar preparat per córrer 10 km d’aquí a sis mesos; això no invalida que, un cop aconseguida aquesta fita, segueixi entrenant per córrer la marató i d’aquí a dos anys, per exemple).
5. Objectiu ecològic
Un objectiu és ecològic quan no afecta negativament a les altres àrees importants de la teva vida. Cal tenir en compte l’efecte de l’acció realitzada per aconseguir l’objectiu. Per això planteja’t:
Si tens diversos objectius:
“Vull tornar a estudiar un grau a la Universitat« (form. errònia si aquesta decisió afecta negativament altres àrees de la meva vida).
“Vull estudiar tres assignatures el trimestre que ve del grau d’humanitats a la UOC” (form. correcta si aquesta decisió respecta l’ecologia de la resta d’àrees de la meva vida).
6. Inventari de recursos necessaris per aconseguir l'objectiu
Si no és així:
Si has seguit les indicacions de cada un dels paràmetres i has anat transformant el teu objectiu aplicant-les, el resultat serà un objectiu clar i ben formulat.
Enhorabona! El teu cervell entendrà aquesta ordre i en podràs anar comprovant sensorialment l’assoliment.
Aquell que vol veure una pel·lícula amb la seva germana o estudiar tres assignatures o córrer de la manera que ha definit:
Seguint les pautes marcades, l’objectiu ja està formulat correctament. La redacció correcta és important i és el primer pas. Ara cal facilitar el pas a l’acció i la consecució de l’objectiu.
La PNL ens ofereix dues estratègies per facilitar-nos la consecució dels objectius: el POPS i el model de Pont al futur.
A partir de les evidències sensorials aconseguides en formular correctament l’objectiu, aplicarem el POPS, que està directament relacionat amb la flexibilitat:
Com més operacions diferents siguis capaç de generar, és a dir, com més flexible siguis, més probabilitats hi haurà d’assolir l’objectiu.
És una intervenció de PNL en la qual et situes temporalment cap a un moment del futur en què ja hagis aconseguit el teu objectiu. D'aquesta manera, el teu cervell viu un entrenament mental del futur, i la teva ment i el teu organisme reconeixen l'experiència com a familiar.
En connectar-nos també emocionalment amb l’assoliment de l’objectiu, aconseguim en efecte motivador.
El Pont al futur també t’orienta a definir petits objectius intermedis i a avaluar la seva ecologia.
El teu objectiu és viatjar a Nova Zelanda l’any 2019 durant un mes.
Pont al futur: Em veig aterrant a Nova Zelanda. Encara no he sortit de l’avió i ja estic emocionada i satisfeta per haver aconseguit aquest repte que fa tant de temps perseguia! La sensació és increïble! Recullo l’equipatge; he portat roba de tot tipus perquè el clima varia del sud al nord i vull anar preparada. Preparo el passaport, passo la duana; m’acaben de posar el segell del país, quina emoció! Surto al carrer, veig persones que caminen i… són neozelandesos! Per fi! Ho he aconseguit! Em sento afortunada i sé que tot allò que he hagut de fer per arribar fins aquí ha valgut la pena.
Redacta o explica’t interiorment, en primera persona i en present, com si ja l’haguessis aconseguit, l’assoliment de l’objectiu.
Et convido que exploris quin efecte (emocional, mental i corporal) genera en tu l’expressió “gestió del canvi”. Pots fer-ho tancant els ulls uns instants i simplement observant aquests tres nivells d’experiència.
El canvi és un fenomen que apareix contínuament a la nostra vida. De fet, sabem que:
“L’única cosa que no canvia és el canvi, perquè sempre hi ha canvi”.
Com que els canvis són imparables, és intel·ligent aprendre a conviure amb ells.
Mira el vídeo següent, titulat “Did you know”, i qüestiona’t:
D’entrada, observa les resistències següents, que apareixen en algunes persones davant dels canvis, i prova d’identificar aquelles que et són familiars:
Recordem una de les pressuposicions bàsiques de la PNL: Tota conducta té una intenció positiva.
I això també és així per a les resistències al canvi: les resistències al canvi i les creences relacionades, doncs, tenen la intenció positiva que apareix a la definició següent:
Entenem per resistència al canvi el conjunt de forces i factors que es desencadenen davant de qualsevol variació que ocorre en un sistema, el propòsit dels quals és mantenir el statu quo i garantir l’estabilitat d'aquest sistema, sigui aquest un individu, una organització o una societat.
Ara bé, més enllà de la intenció positiva d’ambdues, és útil resistir-se al canvi? O concretant més, en quines ocasions ho és?
En l’idioma xinès, l’ideograma que fa referència al canvi es mostra així:
Una part proposa el perill, i l’altra, l’oportunitat. És una manera de veure el canvi amb la ment oberta i donant espai a les oportunitats, sense perdre de vista que sovint els canvis demanen una certa prudència.
Destaca un parell d’idees, les que per a tu siguin més interessants, del que fins ara hem treballat sobre el canvi.
Quan parlem de creences, ens referim a aquells patrons de pensament que estan tan fortament arrelats que els elevem a la categoria de veritat.
Les creences es refereixen a:
Algunes de les nostres creences les podem trobar en forma de dites populars:
D’altres tenen relació amb les creences heretades de la família o de l’entorn social, religiós o geogràfic en el qual hem nascut.
Si recordem les pressuposicions bàsiques de la PNL, que constitueixen el conjunt de creences sobre les quals se sustenta tot el seu desenvolupament, dèiem que no ens plantegem si són veritat o mentida, i que les utilitzem perquè són útils. Amb la resta de creences que conformen el teu sistema de creences, passa el mateix: ens enfoquem en la seva utilitat, ja que saber si són veritat no és possible.
El sistema de creences d’en Nick l’ha portat a desenvolupar unes actituds, unes accions i una vida que probablement trobarem admirable si tenim en compte la seva situació física. Ell ha optat per aquelles creences que han fet possible el camí que ell volia fer en comptes d’aixoplugar-se sota creences com:
Exercici d’identificació de creences
Arran del que s’ha plantejat anteriorment, fes el treball d’introspecció següent.
Quines són les teves creences? Anota-les segons els criteris següents:
Henry Ford va popularitzar una frase que expressa molt gràficament el poder de les nostres creences:
Tant si creus que pots com si creus que no pots, això és veritat.
Per saber-ne més
Si t’interessa ampliar aquest tema, consulta què diu la Viquipèdia sobre la profecia autocomplerta.
Amb relació a les creences, podem dir que:
Les creences es formen a partir de la generalització de les experiències viscudes.
Quan una experiència ha tingut un resultat similar (alguns autors diuen que calen tres cops, d’altres diuen que amb un és suficient), genera la creença, que després es reforça en aparèixer una situació similar a l’original.
També algunes experiències de fort impacte emocional poden conformar una creença sense necessitat d’altres.
Després d’estar ingressat a l’hospital durant dos mesos per un greu accident de trànsit, és probable que induïm la creença “mai més podré tornar a conduir”.
La generació de creences comença a la nostra infantesa, segueix a l’adolescència i en veritat no s’acaba mai.
També es formen a partir de l’entorn, les persones i les experiències que cadascú viu.
Exercici: qüestiona les teves creences
De l’exercici anterior, “Exercici d’identificació de creences”, tria aquelles dues o tres amb les que més identificat et sentis. Tot seguit, fes les preguntes següents per a cada una d’elles:
Un cop ho hagis fet, respira uns instants. Deixa’t sentir com estàs: Ha canviat alguna cosa?
Byron Katie, conferenciant i autora experta en creences i els seus efectes en la vida de les persones, va descobrir que (segons les seves pròpies paraules) els seus pensaments la feien patir quan se’ls creia, i quan no se’ls creia, deixava de patir. Aquest és el primer pas: preguntar-te si aquelles creences que et limiten són útils o no, i qüestionar-te-les. Al vídeo El despertar pots veure el que comenta.
Per saber-ne més
Si vols aprofundir aquest tema, llegeix Robert Dilts a El poder de la palabra. La magia del cambio de creencias a través de la conversación, per aprendre a canviar creences a partir de l’habilitat de triar les preguntes adequades.
El concepte nivells neurològics en PNL respon a la creació de Robert Dilts d’un model en forma jeràrquica de nivells que corresponen a les diferents esferes de l’aprenentatge i el canvi en els éssers humans. Es mostra en forma de piràmide de la manera següent:
És un model molt útil, que ens explica com funcionem els humans en aquests diferents nivells a l’hora de decidir o canviar.
En aquest primer nivell el més important és que t’adonis com els nivells superiors influeixen en els nivells inferiors i els orienten. Això ens indica que cada conducta està relacionada amb una creença i que, per tant, si volem modificar les nostres conductes per altres que siguin més útils, revisar les nostres creences ens donarà moltes pistes de com fer-ho.
De totes les definicions i maneres d’explicar el significat de la paraula comunicació que trobareu, aquesta és interessant perquè és breu i ofereix una visió àmplia del concepte:
Comu-nic-acció: La comunicació és una acció en comú.
Perquè només si hi ha almenys dues parts que posen en comú un espai i els mecanismes necessaris perquè aquesta es produeixi, es dona el fenomen de la comunicació.
Podríem dir que la comunicació es conforma de dues accions principals:
És obvi que, perquè el nostre interlocutor ens entengui, ens hem d’expressar bé, hem de fer una bona gestió de les nostres habilitats d’emissió. I d’altra banda, sense escolta, sense habilitats de recepció, podem perdre l’enfocament de la conversa i l’interès del nostre interlocutor.
De quina manera accedim a la informació que hi ha al món? Hi accedim a través dels nostres sentits: veiem, escoltem, olorem, toquem, degustem.
En PNL anomenem canals sensorials els diferents sentits pels quals accedim a la informació (exterior i interior). A través d'aquests canals, percebem, interpretem, coneixem i aprenem.
Els classifiquem de la manera següent:
Podríem dir que en la nostra ment no emmagatzemem paraules, sinó que emmagatzemem imatges, sons i sensacions.
Per entendre com succeeix l'experiència humana, és útil el mapa següent.
L'experiència humana, en produir-se en un moment donat, es conforma de diferents elements. Aquests elements corresponen a tres categories de processos i percepcions diferents:
Percepció i comportaments externs | Ens referim a tot allò que una persona pot fer o percebre (cinc sentits) en el món. Exemple: «Veig com t'acostes a mi, i m'aixeco i et faig una abraçada.» Aquesta experiència està composta pel que percebem del món exterior a través dels ulls (visual extern), l'oïda (auditiu extern) i el gust, l’olfacte, el tacte i les sensacions a la pell (cinestèsic extern). |
---|---|
Percepció interna | Totes les sensacions corporals i les emocions internes: Exemple: «Tinc un nus a la gola.» Aquesta experiència està composta per les sensacions que sentim de la pell cap endins. En diem cinestèsic intern. Amb la PNL ens entrenem de manera específica per detectar aquests elements, com ara tensions, sensació de moviment, quantitat, qualitat i localització de l'energia… |
Processos interns (ment) | Tot allò que succeeix al meu cap, ja siguin imatges internes, qüestions que em dic a mi mateix (diàleg intern), judicis que emeto sobre alguna cosa… Exemple: «Això no ho estic resolent de la millor manera. Recordo el meu antic cap i com arrufava les celles quan em comportava així.» |
Per entendre l'experiència completa, fem inventari dels elements que han intervingut de les tres categories. És a dir, l'experiència es compon de la suma de tots aquests elements que intervenen simultàniament.
Detectar-los, reconèixer-los i saber que existeixen ens facilita la informació necessària per desenvolupar algunes tècniques i habilitats relacionades amb ells: la comunicació, l'empatia, els ancoratges i algunes més, com a informació bàsica per desenvolupar algunes intervencions de la PNL.
Fem una petita pràctica amb aquests nous coneixements.
Els verbs, els adjectius i els adverbis són paraules que expressen accions i relacions. Són paraules de procés o processuals i les anomenem predicats.
Aquestes paraules ens donen pistes de com la persona està representant internament la informació que posseeix o rep: visualment, auditivament, cinestèsicament (inclou olfactivament i gustativament). Ens donen pistes per saber quin canal utilitza.
Ens interessa saber en quin canal està operant una altra persona per poder:
En definitiva, per utilitzar el mateix llenguatge que l’altra persona.
Per aconseguir-ho, si prestem atenció a les paraules que utilitza i determinem a quin canal corresponen, sabrem el canal en què està operant.
No totes les paraules són processuals. Generalment, són:
Les paraules que anomenem inespecífiques (o no processuals) són aquelles que cada persona pot processar en un sistema representacional diferent.
Predicats processuals o específics:
Predicats no processuals o inespecífics:
Un dels grans descobriments per part de Grinder i Bandler (1998) és el dels moviments oculars. De la seva àmplia observació de vídeos i entrevistes, van començar a sospitar que moure els ulls cap a un determinat sentit i direcció podia tenir un significat útil i interessant per comprendre el que succeeix en la ment de les persones.
Diversos estudis científics demostren que l'activació dels ulls activa també diverses zones del cervell. Per exemple, si mirem cap amunt, estem connectant amb imatges. Aquesta és la relació que van desxifrar pel que fa a moviment d'ulls i acció interna:
No obstant això, aquesta interrelació no és del tot universal. Hi ha persones que tenen claus oculars creuades. Per tant, és important saber desxifrar-les en cada persona abans d'assignar-los un significat definitiu.
A més del llenguatge i el moviment dels ulls, hi ha altres pistes que ens ajuden a descobrir en quin dels canals s'està movent la informació interna del nostre interlocutor. Són elements relacionats amb els aspectes no verbals de la comunicació i que ens porten a detectar el canal preferent de l'altre.
En la imatge següent en trobaràs alguns:
A més, cal tenir en compte que les persones tindran unes característiques segons el seu canal predominant:
Canal visual | Recorden les cares més que els noms. Assisteixen als esdeveniments per veure què veuen. Acostumen a tenir les coses molt endreçades i no els agrada que els les canviïn de lloc. Agraeixen els regals que afavoreixin la seva imatge o que puguin admirar a casa seva. Prefereixen professions com arquitectura, control de qualitat, disseny i moda, construcció, arxiu, etc. |
---|---|
Canal auditiu | Recorden els noms de les persones fàcilment. Són bons escoltadors. Recorden les converses i les paraules; la seva retentiva en aquest sentit és important. Són sensibles als sorolls molt estridents o aguts, i poden arribar a posar-se de mal humor. Agraeixen regals com música, aparells reproductors o invitacions per a una bona conferència o un espectacle musical. Prefereixen professions com recepcionista, discjòquei, psicòleg, conferenciant, investigador, etc. |
Canal cinestèsic | Generalment es mouen més a poc a poc. Gaudeixen de les coses molt intensament; els agraden les situacions plaents, encara que probablement no ho expressin verbalment. Els agraden les activitats en què puguin degustar, olorar, tocar, i també aquelles que els facin sentir (esports, activitats d'alt risc). Agraeixen regals que tinguin relació amb la comoditat, i també menjars o begudes que els agradin. Prefereixen professions com cuiner, cuidador, professions a l'aire lliure i de serveis socials, metge, mestre, etc. |
Per tant, per saber en quin canal s’està movent el nostre interlocutor, ens haurem de fixar en els trets següents:
Per saber-ne més
Pots llegir un exemple d’ús efectiu del VAC en un entorn de comunicació per un venedor d’automòbils: “El VAC en l’àmbit comunicatiu i de vendes”.
Quan parlem d'empatia, estem parlant d'un dels elements més importants per establir una bona comunicació.
John Grinder diu que si no tenim cura i no establim un bon nivell d'empatia en els nostres moments comunicatius, no estem fent PNL.
L'empatia ens ajuda a connectar més fàcilment amb els altres. És la base de la comunicació, el bon adob que prepara la terra perquè els arbres de la nostra comunicació donin els bons fruits que esperem.
El Diccionari de la Real Academia Española defineix l'empatia com la “identificació mental i afectiva d'una persona amb una altra”.
Popularment es coneix com «ser capaç de posar-se al lloc de l'altre» o «a la pell de l'altre» o «a les sabates de l'altre».
Encara que cal anar amb compte amb aquesta definició: tal com deia Carmen Bostic, experta en PNL, és important recordar-nos de “tornar a les nostres sabates”. És a dir, ocupem el lloc de l'altre el temps just per poder fer aquesta identificació mental i afectiva, i amb la informació que recollim, tornem al nostre lloc i al nostre rol i prenem decisions.
Com penseu que resultaria l’atenció d’un psicòleg que “es posa a les sabates” del seu client i no té en compte “tornar a les seves”? Probablement acabarien psicòleg i client a la mateixa banda de la pista de tenis, enfocats en el problema, lamentant-se, etc. Òbviament, el psicòleg ha de visitar el lloc del pacient per entendre com se sent, per què, què pensa, com actuaria, què és important per a ell, etc. Després de fer aquest exercici d’empatia, i amb aquesta valuosa informació, recupera el seu rol i enfoca la situació com a professional. Aquest és un bon exercici d’empatia.
Establint converses o vincles des de l’empatia, també aconseguim generar un clima de confiança i comprensió.
Els moments en què és important que hi hagi empatia són:
Se t’acuden algunes altres situacions que puguis relacionar amb el teu dia a dia professional? Concreta’n tres especificant amb quina persona i en quina situació et seria útil aplicar l’empatia
Des de la perspectiva de la PNL, la identificació amb l'altra persona es refereix a:
Per aconseguir aquesta identificació i, per tant, la generació d'empatia, utilitzarem diferents tècniques de PNL, algunes vistes anteriorment:
Comunicació verbal | Recapitulació Acompanyament verbal en el mateix canal VAC |
---|---|
Comunicació no verbal | Acompanyament no verbal en el mateix canal VAC: - Moviment dels ulls - Veu - Gestos - Respiració Rapport o sintonia (tècnica del mirall |
Allò que no es diu però que hi és | Empatia profunda |
Les tècniques de PNL per generar empatia, exposades a la taula, les podrem dur a terme amb les accions següents:
De les accions descrites, destria aquelles que ja fas de les que no fas, i proposa’t incorporar-ne alguna de nova en el teu catàleg de conductes per generar empatia.
Una bona base d’empatia s’aconsegueix quan, a més del domini de les tècniques vistes, el nostre interlocutor rep la nostra actitud receptiva, un interès innat, una sana curiositat, una certa capacitat de connectar emocionalment amb ell, etc. D’aquesta manera, aconseguim una correcta aplicació i els resultats desitjats.
Les tècniques sense la part humana no funcionen. O funcionen parcialment. És important sempre practicar les tècniques des de l’actitud correcta i l’obertura mental i emocional.
La sincronització consisteix a reflectir en l'altra persona alguns elements de la seva pròpia comunicació que de manera inconscient pugui identificar com a seus per aconseguir que se senti entesa i reflectida.
Aconseguim sintonia o rapport a través d’aquesta sincronització, que podrà utilitzar elements verbals i no verbals en la comunicació.
Ens referim a retornar al nostre interlocutor alguns dels seus senyals no verbals (gestos, postura, respiració, etc.) perquè, de manera inconscient, se senti reflectit i entès, i els rebi com un cert reconeixement, una atenció o un interès per part nostra.
Els elements no verbals que utilitzem per a la sincronització són:
L'apliquem de la mateixa manera, però amb elements verbals (paraules, predicats VAC, etc.).
Els elements verbals que utilitzem per a la sincronització són:
Bàsicament sincronitzem verbalment a través de dos elements:
Òbviament, això genera un clima de confiança amb què a poc a poc podrem guiar la conversa, ja que estem mostrant al nostre interlocutor que l’estem comprenent i acceptant tal com és.
Sabrem que hem aconseguit l'objectiu de la sincronització quan, en canviar algun dels elements de la comunicació, observem o sentim que l'altra persona se sincronitza amb nosaltres de forma espontània, ja sigui simultàniament o en diferit.
Quan explico a una companya un secret i en parlar m’inclino cap a ella fent l’espai que ens separa més petit (per incrementar la confidencialitat) i ella, espontàniament, també s’inclina cap a mi i facilita que pugui disminuir el volum de la veu.
Observa en un bar com reaccionen mútuament persones que estiguin mantenint una conversa: ajusten els seus moviments, el seu volum de veu, la seva respiració, la seva corporalitat en el transcurs de la conversa? Això et donarà pistes de si hi ha sintonia entre elles o no.
L’empatia profunda s’estableix quan som capaços de, a través d’una bona escolta activa i també del coneixement que puguem tenir de la persona que ens parla, fer hipòtesis encertades sobre alguna part del seu discurs que no ha expressat.
Posem un exemple extret d’un llibre del Xavier Guix, Ni m’explico ni m’entens. Llegeix aquesta conversa:
El personatge en negreta, com creus que està escoltant? Escolta amb interès per l’altre o simplement està tota l’estona imaginant que sap de què va la conversa? Com deu viure l’altre personatge la conversa? Sembla que vol parlar d’una cosa que és important per a ell i no té l’espai per fer-ho.
Llegeix ara com hauria estat si hagués anat així:
Amb les seves preguntes, el personatge en negreta aquest cop està fent hipòtesis del que li pot estar passant a l’altre personatge sobre coses que no diu. Com creus que afecta això el grau d’empatia que s’estableix?
Quan escoltem a algú i som capaços de formular una hipòtesi sobre allò que sent i no diu i la nostra hipòtesi coincideix amb el que realment està passant, el canal d’empatia creix, sempre que li regalem la nostra hipòtesi:
Abans de començar et proposem el següent exercici de reflexió.
Com explica la PNL, és normal que diverses respostes no es puguin resoldre (les que van amb interrogant), o que probablement hagis errat alguna de les respostes amb interrogant, o que segurament hagis volgut tornar a llegir la història abans de respondre alguna de les preguntes.
La imatge d’un trencaclosques ens és molt útil per entendre-ho:
Dit d’una altra manera, es donen dos nivells d’estructura:
Les preguntes que ajuden a esbrinar les peces que manquen i aproximar-me més a l’estructura profunda, organitzades per categories i seguint un ordre, constitueixen el metamodel.
La manera que tenim de construir l’estructura superficial que compartim amb el nostre interlocutor es dona a partir de tres mecanismes diferents, que són:
A les taules següents exposem la relació sencera de situacions que aborda el metamodel, i a cada columna:
Eliminacions
MECANISME | QUÈ PRETENEM? | QUÈ PODEM PREGUNTAR? |
---|---|---|
ELIMINACIÓ D’ÍNDEX REFERENCIAL Ex: “Les persones passen por” |
Especificar a qui es refereix la informació. | Quines persones específicament? |
OMISSIÓ SIMPLE Ex: “Estic enfadada” |
Recuperar l’element que falta. | Específicament, amb relació a què estàs enfadada? |
OMISSIÓ COMPARATIVA Ex: “És millor no dir res” |
Identificar i especificar el criteri de comparació. | Millor que què, específicament? |
VERB INESPECÍFIC Ex: “La seva rialla m’entendreix” |
Definir l’acció o el procés en l’estat del problema. | Com, específicament, t’entendreix? |
NOMINALITZACIÓ Ex: “Tinc una frustració” |
Concretar el significat de la nominalització. | Què és el que et frustra, en concret? |
EXECUCIÓ DE PÈRDUA/JUDICI Ex: “No està bé cridar més que els altres” |
Recuperar l’origen del judici. | No està bé per a qui? On ho diu? Qui ho diu? Sobre quina base? |
Generalitzacions
MECANISME | QUÈ PRETENEM? | QUÈ PODEM PREGUNTAR? |
---|---|---|
QUANTIFICADORS UNIVERSALS Ex: “Ell sempre ho fa així” (sempre, mai, tots, ningú, tot, tothom…) |
Trobar contraexemples de l’estat limitant. | Sempre? No hi ha hagut alguna vegada que ho hagi fet diferent? |
OPERADORS MODALS DE NECESSITAT I POSSIBILITAT Normatives internes limitants NECESSITAT (he de, cal que, necessito,…) Ex: “Els fills han de fer cas als pares” POSSIBILITAT (no puc, és impossible) Ex: “No sóc capaç de pujar la muntanya” |
Identificar les conseqüències de la regla o el límit. Identificar la causa del problema més enllà del símptoma expressat. |
Què passaria si no ho fessin? Què ho impedeix? |
Distorsions
PATRÓ DEL MODEL | DIRECCIÓ | RESPOSTA |
---|---|---|
LECTURA MENTAL Ex: “La Laura se sent insegura” |
Identificar el criteri o la font d’informació de l’afirmació. | Com saps que se sent insegura? |
CAUSA / EFECTE Ex: “Quan plou em poso nerviosa” |
Identificar com es dona la relació de causa entre l’estímul i la resposta. | Com, específicament, et posa nerviosa que plogui? |
EQUIVALÈNCIA COMPLEXA Ex: “Si el meu cap em somriu, està content amb la meva feina; si no em somriu, no està content amb la meva feina” |
Comprovar si la relació establerta és vàlida. | Com és que això significa allò? |
PRESSUPOSICIONS Ex: “Això no pot sortir pas bé” |
Desafiar la creença. | Què et fa creure que…? Com saps que…? |
Les possibilitats del metamodel són amplíssimes. En aquest primer nivell, et proposem aquest exercici d’aplicació del metamodel.
Quan repassem les preguntes que efectuem sobre una determinada situació, observem que poden anar orientades a construir:
Imagina que un company de feina t’està exposant una situació que viu com a difícil, que està bloquejat i no sap per on tirar, que dubta sobre les accions que ha d’emprendre o les decisions que ha de prendre. Com has après que en comunicació és important escoltar, per tal d’obtenir més informació sobre la seva situació i amb la intenció positiva d’acompanyar-lo i ajudar-lo si ho necessita, decideixes fer-li preguntes.
Imagina que proves amb aquestes preguntes o d’altres similars:
Prova de fer un exercici d’empatia. Com pot sentir-se aquesta persona?
Observa que totes aquestes preguntes van orientades al problema, i per tant, al passat.
Ara imagina que li fas preguntes d’aquest estil:
De nou, prova de fer l’exercici d’empatitzar.
Observa que totes aquestes preguntes van orientades a la solució, i per tant, al futur.
Per acabar, llegeix la frase següent i reflexiona-hi:
“Si parles de problemes, trobaràs problemes.
Si parles de solucions, generaràs solucions”
Fins aquí, a través d’aquest manual, has anat adquirint diversos recursos:
Si has respost totes les preguntes i has fet totes les pràctiques proposades, molt probablement hauràs après més PNL que si t’has limitat a llegir i entendre. Com ja anunciàvem a la introducció, la PNL és una disciplina pràctica i experiencial que s’aprèn i s’integra bàsicament aplicant a les pròpies situacions les seves propostes.
Fem un breu repàs, que et servirà també com a recapitulació dels continguts treballats i per preparar el teu pla d’acció final.
En tota aquesta recapitulació, tens a mà un llistat de les accions que pots emprendre per seguir practicant PNL.
Ara caldrà aplicar els aprenentatges que has anat coneixent durant la lectura d’aquest manual.
Per fer el teu pla d’acció serà important que:
Aquí tens una plantilla que et servirà per definir de manera específica i ordenada els teus compromisos i les teves accions per integrar la PNL a la teva vida.
Suposa que t’ha cridat l’atenció el concepte VAC i que et sembla motivador i útil explorar-lo. El teu pla d’acció per a aquest concepte quedaria així:
I això és tot. Com diu en John Grinder al final de les formacions que imparteix, “ara tens tota una vida per practicar”.
Gràcies pel teu interès. Segueix amb la curiositat, les ganes i la perseverança que conduiran els canvis desitjats a la teva vida.
I recorda que, parafrasejant John Ford:
“Tant si creus que és possible com si creus que no… el que pensis és veritat!”
Canals representacionals: canals de preferència que cada persona utilitza per integrar i emetre la informació que rep de l’exterior i per aprendre. Són tres: visual, auditiu i cinestèsic, i els anomenem VAC.
Empatia: identificació mental i afectiva amb una altra persona com a exercici per seguir realitzant el propi rol amb més informació sobre l’interlocutor.
Evidència sensorial: allò que veus, escoltes i sents, i que et permet comprovar que la teva percepció interna coincideix amb la realitat, ja que la perceps a través dels sentits.
Formulació d’objectius: és el procés de disseny i redacció d’un objectiu. En PNL ho fem seguint uns criteris específics per tal de facilitar el pas a l’acció i a la consecució de l’objectiu en si.
Metamodel: conjunt de preguntes estructurades que faciliten entendre el teu interlocutor i aproximar-t’hi des de l’estructura superficial (allò que es diu) a l’estructura profunda (allò que existeix en l’experiència de l’interlocutor i que no ha estat expressat).
Nivells neurològics: model creat per Robert Dilts que descriu en forma jeràrquica els nivells que corresponen a les diferents esferes de l’aprenentatge i el canvi en els éssers humans.
PNL: programació neurolingüística.
Pont al futur: estratègia de PNL per facilitar la consecució d’objectius a través de l’aplicació de la visualització.
POPS: estratègia de PNL per facilitar la consecució d’objectius a través de l’aplicació de la flexibilitat.
Pressuposicions bàsiques: són aquelles creences que sustenten la PNL.
Rapport: sincronització que consisteix a reflectir en l'altra persona alguns elements verbals o no verbals de la seva pròpia comunicació que, de manera inconscient, pugui identificar com a seus per aconseguir que se senti entesa i reflectida.
ÁLVAREZ, R. (1996) Manual práctico de PNL. Bilbao: Desclée De Brouwer.
Tal com diu el títol, aquest és un manual senzill i eminentment pràctic on trobarem exposats de manera sistemàtica els principals continguts de la PNL, amb propostes d’exercicis per integrar-los des de l’experiència.
DILTS, R. (2003) El poder de la palabra. La magia del cambio de creencias a través de la conversación. Barcelona: Urano.
En aquest volum trobareu instruccions pas a pas per facilitar el canvi de creences a través de les paraules, concretades en 14 patrons que l’autor desvela des de la seva observació i des de l’estudi.
GRINDER, J.; BANDLER, R. (1979) De sapos a príncipes. Madrid: Gaia.
Transcripció d’un dels seminaris més famosos de John Grinder i Richard Bandler en el qual expliquen algunes de les tècniques de PNL referents a la comunicació i el canvi.
GRINDER, J.; BANDLER, R. (1998) La estructura de la magia. Santiago de Chile: Cuatro Vientos.
Excel·lent introducció, de la mà dels cocreadors de la PNL, a les bases en què es fonamenta, especialment a l’àrea de la comunicació.
GUIX, X. (2005) Si no lo creo, no lo veo. Cómo construimos nuestra imagen del mundo y de nosotros mismos. Barcelona: Granica.
Reflexions, exercicis i pràctiques relacionades amb la manera com generem les pròpies creences i la seva utilitat. Inclou també orientacions per al canvi de creences.
GUIX, X. (2006) Ni m’explico ni m’entens. Els laberints de la comunicació. Barcelona: Granica
Manual de comunicació des de la perspectiva de la PNL, amb una magnífica integració d’exercicis i reflexions vinculats a la vida diària que el fan assequible i útil.
OLIVÉ, V. (2010) PNL y coaching, una visión integradora. Barcelona: Rigden Institut Gestalt.
Manual dividit en 11 capítols en què s’aborden diferents aspectes de la PNL, tot relacionant-los amb el coaching i les diferents àrees professionals o vitals on cal aplicar-los.
PEÑARRUBIA, F. (1998) Terapia Gestalt, la vía del vacío fértil. Madrid: Alianza Editorial.
Introducció a la teràpia Gestalt, ordenada sistemàticament i amb una detallada descripció, amb la qual podrem aprofundir les seves bases.
READY, R.; BURTON, K.: GUIX, X. (2010) PNL para dummies. Barcelona: Planeta.
Bona introducció a la PNL amb aproximacions interessants a cadascun dels àmbits sobre els quals actua.
SATIR, V. (1976) En contacto íntimo. Barcelona: NeoPerson.
Llibre de mínimes dimensions en què Virgínia Satir ens proposa la seva visió humana de l’abordatge dels conflictes. Ens parla també de l’autoestima i la visió sistèmica de la realitat.
Blog de Mònica Lapeyra. Referències a la PNL.
“Definim la PNL com...”. Material molt específic relacionat amb els continguts del manual.
Associació Espanyola de PNL Informació sobre l’entitat que desenvolupa i coordina la formació reglada en PNL al territori espanyol. Per a aquells que vulguin seguir aprofundint la seva formació.
En concret, a la pestanya “Bibliografia”, podràs obtenir una exhaustiva relació de bibliografia relacionada amb la PNL.
Programa Redes, “Pon en forma tu cerebro”, d’Eduard Punset. Aportació de propostes per a la flexibilització del cervell.