logo

La regidoria de comerç

imatge de portada

Espai de formació de l'electe

L’objectiu d’aquest recurs és proporcionar els coneixements bàsics i les principals eines per fer front als nous reptes amb què es troba el teixit comercial dels nostres pobles i ciutats, així com elaborar un contingut específic que pugui servir als regidors i regidores de comerç que s’incorporin al càrrec.

Introducció

La regidoria de comerç

Introducció

El teixit comercial a la província de Barcelona és un pilar fonamental no només per la seva funció de cohesió social i de vertebració urbana dels nostres municipis, sinó també directament com a generador de llocs de treball i motor de l’activitat econòmica.

En els darrers anys, especialment, s’han produït canvis significatius en l’àmbit del comerç dels municipis i les ciutats del nostre entorn que, en menor o major mesura, també s’han donat a tot el món occidental. Més enllà de la Covid-19, entre tots els aspectes que han condicionat aquesta transformació, podem parlar d’aspectes tecnològics, logístics, socials, laborals, etc. Estem davant d’un fenomen condicionat per múltiples factors i que ha portat implícitament una important acceleració de la digitalització del comerç.

L’objectiu d’aquest recurs és proporcionar els coneixements bàsics i les principals eines per fer front a aquests nous reptes amb què es troba el teixit comercial dels nostres pobles i ciutats, així com elaborar un contingut específic que pugui servir als regidors i regidores de comerç que s’incorporin al càrrec.

1. El comerç de proximitat

La regidoria de comerç

1. El comerç de proximitat

El comerç és en general un dels motors més importants de l’economia local. Sempre ha estat una font de riquesa de les ciutats i ha contribuït en el seu desenvolupament tant econòmic com social. A més, l’activitat comercial té una importància cabdal en el desenvolupament territorial, ja que va més enllà de la pròpia activitat.



El comerç fa una funció de cohesió social i de vertebració urbana, i contribueix a la millora de la qualitat de vida de les persones.

El sector del comerç és sinònim de dinamisme i vitalitat a les ciutats i els seus carrers. La presència del comerç en els municipis, el tracte i el suport que els comerciants ofereixen dia rere dia als seus clients, converteixen el sector en un agent rellevant dels municipis.

La mera presència de teixit comercial en els espais urbans fa del sector un dels principals actius de les ciutats. És, per tant, un generador de progrés, riquesa i ocupació del territori. El comerç no només es pot concebre com un sector productiu dels nostres municipis, perquè es tracta d’un sector capaç de promoure un ampli ventall de subjectes en relació amb el foment de la convivència, amb l’impuls de les relacions socials.



El comerç és un sector amb un rol molt important a l’hora de cohesionar, dinamitzar i difondre les activitats dels nostres barris, pobles i ciutats.

Així mateix, es fa ben palès que el comerç és un sector essencial de l’economia local. Un sector necessari perquè els espais comercials urbans siguin vius i vibrants, i actuïn com a espais de referència per al passeig de les persones. Es tracta, alhora, d’un sector amb un pes econòmic fort.

Així doncs, en aquest recurs podreu trobar els conceptes, les eines i els exemples necessaris per impulsar aquest sector tan important com és el comerç.

1.1. Per què el comerç és important en les nostres ciutats

El primer que cal saber quan s’inicia un procés de gestió pública del comerç d’un municipi són els factors que determinen la seva importància:

  • Genera ocupació. El comerç genera llocs de treball i reflecteix l’estat i la prosperitat dels municipis i ciutats.
  • Aporta cohesió. Cal entendre el comerç com un agent font de relació i vida dels habitants d’un municipi. Allà on hi ha comerç, hi ha un flux de persones important.
  • És memòria. El comerç reforça la memòria del municipi. És un sector que s’ha anat adaptant al pas del temps i ha vist molts canvis. Els establiments més antics o centenaris esdevenen miralls del temps.
  • Fomenta la socialització. El comerç ajuda a la socialització entre les persones i constitueix un punt de trobada i contacte directe entre persones.
  • Genera sinergies. El comerç i la resta d’activitats econòmiques urbanes, la restauració i els serveis generen sinergies amb les entitats socials i culturals de les ciutats y són un dels elements més importants per la promoció de la ciutat.
  • Abasteix la població. El comerç garanteix l’abastiment de productes essencials per a la població; en el cas concret dels petits municipis, aquesta funció es fa molt més evident i necessària.
  • Vertebra el territori. El comerç vertebra el territori amb la seva diversitat i les diferents realitats.

Resum

El comerç és un element central de la identitat local que es reflecteix en diversos àmbits de la vida local. Es tracta d’un sector viu i arrelat als esdeveniments socials i culturals dels nostres municipis.

1.2. Evolució del comerç dels darrers anys

El comerç viu immers en un context altament competitiu. La presència d’un elevat nombre de formats comercials, els nous estils de vida de les persones i la irrupció de les tecnologies digitals han contribuït, entre d’altres fets, a crear un escenari comercial, del sector, molt competitiu.

L’evolució del consum també ha sofert canvis importants. La presència de nous consumidors procedents d’altres parts del món, la recent involució salarial, la mobilitat de les persones, que cada vegada es desplacen més, i aspectes demogràfics com el canvi en les estructures familiars o l’envelliment de la població han contribuït a modificar els hàbits de compra de la societat.


La irrupció del món digital també ha contribuït a modificar les pautes de consum. Fins fa poc, les persones planificaven molt més la seva compra, ara les noves tecnologies han permès que, en molt casos, la decisió de compra dels consumidors hagi deixat d’estar planificada.

Des del punt de vista de l’oferta de les activitats econòmiques urbanes —comerç, restauració i serveis—, atesos aquests canvis, és important considerar l’omnicanalitat. El botiguer i el restaurador han d’arribar al consumidor amb els seus béns i serveis a través de tots els canals, digitals i presencials, i fer atractiva la seva oferta.

En molts casos, fins i tot, la combinació de la tecnologia amb l’ús dels mitjans socials ha contribuït al fet que els consumidors puguin prendre decisions de compra en mobilitat i en temps real. A més, tot plegat, ha afavorit l’empoderament dels consumidors, que disposen d’una major informació i s’han convertit en prescriptors del producte o servei.

A tot això, cal afegir-hi la sobresaturació d’oferta i la maduresa de la major part de mercats que han contribuït, de manera inequívoca, a l’aparició de consumidors que es tornen més exigents i, en molts casos, menys fidels.

La crisi sanitària generada per la Covid-19 ha suposat un punt d’inflexió en el sector, que ha vist com la mateixa crisi, combinada amb l’ús de tecnologies digitals, ha portat el model comercial de proximitat a migrar cap a un sector comercial de proximitat en què l’ús de la tecnologia resultarà indispensable per a tots aquells negocis que vulguin mantenir-se vius i esdevenir més competitius. Tanmateix, l’essència del comerç local o de proximitat és la relació humana, un factor diferencial probablement insubstituïble.

Els clients han començat a buscar en la seva compra una millor experiència i no només volen comprar productes o serveis, sinó que en fer-ho, volen que aquests vagin acompanyats d’una vivència. Els consumidors, cada vegada més, premien la transparència de les marques, són més sensibles al medi ambient i a fer una compra socialment més responsable.

La forma en què les persones compren configura, en un sentit o en un altre, el nostre municipi. Hi ha un impacte social o urbà innegable en la manera de consumir. Si hi ha un humanisme tecnològic, també hi ha una manera més humana de consumir.

Els hàbits han canviat. Les pautes i els patrons de consum també. Tot i que el consumidor continua valorant positivament la compra física als comerços, les ciutats han de reforçar les estratègies col·laboratives per enfortir i preservar el model de comerç de proximitat.

Per saber-ne més

Si voleu aprofundir, consulteu l’espai del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya.

1.3. Els ODS en el comerç

L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible és el pla adoptat per l’Assemblea General de l’ONU en favor de les persones, el planeta i la prosperitat. Té també la intenció d’enfortir la pau universal, el partenariat i l’accés a la justícia.

L’Agenda està organitzada en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que plantegen 169 fites que abasten els àmbits econòmic, social i ambiental, i interpel·len tothom, és a dir, governs de tota mena, empreses i ciutadania.

Més específicament, en l’àmbit del comerç, responsable i compromès, els ODS més destacables són els que es detallen a continuació:

  • ODS 5 Igualtat de gènere.
  • ODS 8 El treball digne i el creixement econòmic.
  • ODS 11 Les ciutats i comunitats sostenibles.
  • ODS 12 La producció i consum sostenibles.
  • ODS 13 L’acció pel clima.

Des de les regidories de comerç, cal prendre consciència sobre la responsabilitat i la importància de projectar l’activitat econòmica del municipi a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Els responsables municipals de les àrees de comerç hauran de tenir en compte els valors i els impactes socials en l’equitat de les activitats econòmiques urbanes, de restauració i serveis.

Entre les mesures que les regidories podran aplicar per enfortir responsablement el sector, destaquen les següents:

  • En la igualtat de gènere, de manera concertada, es poden impulsar mesures per contribuir a la conciliació de la vida laboral i familiar de les persones ocupades en el sector.
  • Moltes vegades les empreses unipersonals són conduïdes per dones que han de conciliar la vida treballadora amb la vida familiar, i el temps per a la pròpia vida (ODS 5).
  • Els responsables municipals poden fomentar la qualitat de l’ocupació en les activitats econòmiques urbanes (ODS 8) i incorporar en el discurs econòmic la importància d’aquestes, que sovint representen entre el 10 i el 15% del PIB, a banda de les sinergies amb altres sectors.
  • El comerç, la restauració i el serveis prescriuen als visitants i consumidors bones pràctiques sostenibles de consum i poden fomenten la producció local de béns i serveis. Aporten valor en la comunicació amb el veïnat i impulsen la cultura, la identitat i les tradicions dels petits i grans municipis. Per últim, són aliats per emprendre projectes publicoprivats d’economia circular (ODS 11 i 12).
  • Els responsables de les regidories, com a responsables de l’activitat econòmica urbana, poden portar a terme mesures de millora de l’eficiència en l’ús de l’energia, programes de formació, i poden fer servir la xarxa econòmica associativa per posar en valor les bones pràctiques i les accions que ja es realitzen contra el canvi climàtic (ODS 13).
  • L'ús de les tecnologies digitals i, molt concretament, la tecnologia anomenada 4.0 (inclou eines com la ciberseguretat, el cloud, la geolocalització, l’analítica web i el big data…), poden contribuir a posar les persones al centre del seu benestar personal i alhora afavorir el procés cap a una transició més sostenible.

Sabies que…

Podeu disposar d’indicadors locals per al seguiment de les ODS en el vostre municipi. Aquesta és una eina interactiva elaborada per la Diputació de Barcelona:

Visor 2030. Indicadors locals ODS

1.4. El rol de les administracions públiques en el comerç

El paper de les administracions locals ha evolucionat en els darrers anys. Des de començament de segle i degut a l’elevada competitivitat, alguns municipis van començar a dissenyar plans de dinamització del comerç urbà que tenien com a objectiu la realització d’actuacions públiques i privades, orientades a la millora de la competitivitat del comerç.

Aquests projectes eren impulsats en bona part per l’administració autonòmica i també per algunes administracions locals. Les activitats anaven des de la realització de campanyes de sensibilització i impuls de l’associacionisme comercial, fins a accions d’imatge comercial, comunicació i màrqueting. Els plans de dinamització també incloïen actuacions d’altres àmbits com l’urbanisme comercial, però que sovint eren realitzades sense un marc de col·laboració previ tant a nivell públic com privat.

El model d’enfortiment i de dinamització comercial dona pas a noves polítiques públiques de comerç que es caracteritzaran per ser actuacions valentes i amb una visió molt més transversal. Són polítiques que contemplen la participació del sector privat d’una manera molt més activa i consensuada.

Més enllà del bon funcionament que van tenir gran part aquestes polítiques, l’evolució comercial i les pautes de consum van propiciar que molts municipis reorientessin el seu model de dinamització comercial. Tot i això, no ha estat fins fa poc temps que els governs locals han vist com el model de dinamització tradicional comença a presentar símptomes d’esgotament i alguns municipis ja han començat a redefinir algunes polítiques públiques locals de comerç.

El comerç de proximitat atresora uns valors que el distingeixen del comerç electrònic i dels valors que representen les grans plataformes en línia. S’està avançant cap a unes polítiques públiques locals que donen suport al comerç local i alhora milloren la forma urbana i l’entramat de relacions socioeconòmiques del municipi. Es caracteritzen per tenir una visió molt més transversal, amb participació del sector privat i d’altres actors comunitaris de manera activa i consensuada.

El marc associatiu, que fins ara havia estat un model més voluntariós, donarà pas a un de més professionalitzat que miri més enllà de l’activitat comercial de les ciutats i opti per treballar i erigir-se com un agent de promoció econòmica dels barri de la ciutat. Les administracions públiques i el mateix sector, a través del seu braç associatiu, hauran de treballar conjuntament i vetllar per la definició de polítiques públiques més audaces, que potenciïn els espais urbans de les ciutats sense perdre els seus valors més singulars.

El comerç haurà de contribuir a la vertebració de la ciutat i els seus barris. Un comerç que haurà de cercar noves fórmules per empoderar el seu principal actiu: els comerciants, les persones que dia a dia treballen per al desenvolupament, no només de la seva activitat, sinó en favor de la ciutat i de la ciutadania.


El marc de la col·laboració publicoprivada i social esdevé un motor de canvi. Aquesta col·laboració de diferents sectors sota el legítim lideratge públic és el combustible de la governança relacional. No és la jerarquia, sinó la influència sobre la xarxa d’actors, el que cal gestionar i encapçalar.

La millora de les competències, la modernització del comerç, l’adaptació al fenomen digital, la cerca d’un nou marc de col·laboració publicoprivada i l’impuls de la responsabilitat social i ciutadana del comerç, seran part dels principals reptes del futur del comerç dels municipis.


Consells pràctics per gestionar una regidoria de comerç de forma òptima

Les grans línies que cal tenir en compte per enfortir el comerç d’un municipi són les següents:

  • Sinergies i treball transversal. Una de les bases de l’èxit de les polítiques públiques de comerç radica en el treball conjunt amb altres activitats comercials urbanes de restauració i serveis. També és important el foment del treball conjunt amb altres àrees, com cultura, turisme o medi ambient.
  • Equip humà. El comerç és una activitat molt important en les ciutats. Per això cal, des de les regidories de comerç, promoure la contractació de personal específic per impulsar polítiques de comerç, fires i mercats.
  • Pressupost de l’àrea. El pes econòmic del comerç requereix la contractació de personal específic del sector. Amb aquesta mirada és important que les regidories es dotin de recursos econòmics per impulsar l’activitat comercial urbana.
  • Preservació del sector. El comerç té una funció molt important d’abastiment de la població així com un rol social molt destacat. Cal, per tant, que des de la regidoria de comerç s’impulsin mesures orientades a protegir i preservar el comerç, molt especialment en la seva forma de comerç més quotidià.
  • Impuls de la cadena de valor. Des de la regidoria, amb les eines disponibles, cal incentivar la creació de valor afegit en la producció i distribució de béns i serveis de les activitats econòmiques al municipi (promovent la creativitat, la formació, l’ús de la tecnologia i l’aprenentatge i difusió de noves tècniques i models de negoci).
  • El pla de comerç. Qualsevol regidoria necessita un pla de comerç que determini el camí que cal fer, un full de ruta amb les mesures específiques per projectar i enfortir l’activitat comercial urbana.
  • Localització i reconeixement dels productors locals (alimentació, artesania i creativitat). Les activitats econòmiques urbanes, en el camp de l’alimentació, els tallers artesans i els emprenedors creatius reforcen la seguretat i la qualitat que busquen els consumidors; enforteixen l’atractiu de l’oferta local de béns i serveis, asseguren l’abastiment en els petits municipis i davant la inestabilitat en les cadenes de subministrament.
  • Anàlisi de l’accessibilitat en el comerç del municipi. Com a responsables municipals, les regidories han de treballar en la millora de l’entorn urbà i en l’accessibilitat dels visitants i consumidors als espais comercials del municipi. En el cas dels municipis més petits, cal fer visibles els recursos comercials i turístics del poble, així com fomentar l’accessibilitat per carretera i el transport públic.
  • Anàlisi del perfil del consumidor al municipi. Per poder orientar amb encert les polítiques públiques de comerç des de la regidoria, és necessari un treball previ d’anàlisi de la nostra demanda comercial que tingui en compte la població, la seva estructura social, les necessitats, el poder adquisitiu i el grau d’homogeneïtat dels consumidors del municipi per establir un perfil o perfils.


Resum

El comerç és un dels sectors productius més importants dels municipis. Calen polítiques públiques que fomentin la competitivitat del sector i mesures valentes que projectin el comerç, impulsin el treball de consens i la col·laboració publicoprivada i social comunitària entre els diferents agents del territori.

2. Polítiques públiques i reptes del comerç

La regidoria de comerç

2. Polítiques públiques i reptes del comerç

Un dels elements més importants que cal tenir en compte per part de les administracions locals és la definició de polítiques públiques que impulsin el model de comerç de proximitat de les ciutats i municipis. És important, doncs, que cada ajuntament treballi per una planificació correcta de les seves polítiques comercials. Per això cal centrar l’objecte de les polítiques públiques de comerç, entesa la importància i la necessitat de la dinamització comercial i de tota l’activitat urbana.

Les polítiques concertades de dinamització comercial van alineades amb l’estratègia econòmica local i el projecte de municipi. És per aquest motiu que no es pot pensar, dissenyar i implementar una estratègia econòmica integral entre els sectors econòmics, la ciutadania i el govern local, sense el comerç de proximitat.

És precisament per aquesta raó que qualsevol municipi ha de disposar d’un full de ruta amb les polítiques i mesures comercials que l’ajudaran a dinamitzar el seu comerç.

La dinamització comercial s’entén com el conjunt d’accions públiques i privades dirigides a la millora de la competitivitat del sector. Aquestes poden ser polítiques públiques que porta a terme l’administració per contribuir a la millora del sector, però també poden ser agents privats els que puguin impulsar mesures de reactivació i enfortiment del sector.

2.1. Com enfocar les polítiques de dinamització comercial

Per tal de treballar en la dinamització del comerç del nostre municipi, és del tot necessari mantenir un enfocament integrador (amb la visió dels diferents agents del territori) i transversal (aplicant un punt de vista multidisciplinari que permeti abordar la complexitat dels espais comercials urbans).

D’aquesta manera, cal intervenir i escoltar en les tres esferes d’actuació, formades pels agents que contribueixen a la dinamització de l’activitat comercial urbana amb la seva activitat quotidiana.

Esfera pública
Substituïu aquest text per un contingut adient. Substituïu aquest text per un contingut adient. Substituïu aquest text per un contingut adient.
Esfera privada
Entesa com el conjunt de sectors econòmics que desenvolupen la seva activitat comercial en el territori: empreses, associacions, gremis.
Ciutadania
Les persones, que donen vida al territori a través del desenvolupament de la seva activitat quotidiana: entitats, col·lectius, associacions i agrupacions.

Resum

El treball de consens i transversal entre administracions i els agents empresarials i socials és indispensable per portar a terme programes de treball que dinamitzin el comerç dels nostres municipis.

Així com el sector públic vetlla per l’interès general, el sector privat cerca l’eficiència i el benefici, i el tercer sector aporta el valor públic des d’una perspectiva més comunitària.

2.2. El comerç i les dimensions urbanes

L’administració local ha d’interpretar l’impuls del sector des de l’òptica de cinc grans dimensions, la combinació de les quals ha de contribuir a la seva projecció.

  • Estructura de l’espai comercial urbà. Una primera radiografia de l’activitat comercial a partir de l’observació d’un conjunt d’aspectes que configuren l’espai urbà i la seva funció comercial, com la seguretat, la vida al carrer, la conversió de l’espai en una àgora de relació de la ciutadania amb l’espai públic.
  • Imatge. L’ajuntament té un paper important en l’adequació i visibilitat de la imatge de l’espai comercial urbà i la imatge de la part exterior dels establiments comercials, que configuren una imatge de marca global del municipi.
  • Accessibilitat. És un dels aspectes clau a treballar, la mobilitat de les persones, perquè puguin accedir amb facilitat i desplaçar-se amb comoditat per l’espai comercial urbà.

En cas de zona de vianants:

  • Preveure un sistema d’aparcaments per als ciutadans que obligatòriament han d’accedir en vehicle privat.
  • Adequar les vies al trànsit de bicicletes i altres vehicles similars.
  • Reforçar i millorar el transport públic per accedir a l’eix comercial.

En zona oberta al trànsit:

  • Preveure les places d’estacionament.
  • Preveure zona de càrrega i descàrrega.
  • Establir una zona d’estacionament limitat (click and collect).
  • Planificar la distribució urbana de mercaderies DUM.

En municipis petits:

  • Planificar vies d’accés al municipi comunicades amb la zona comercial.
  • Procurar transport públic per arribar al municipi.
  • Ús i dinamisme. La disponibilitat d’espais públics atractius complementen l’activitat comercial i formen part indissoluble de l’experiència de compra i de passeig de l’usuari. Analitzar en conjunt l’ús que es fa d’aquests espais.
  • Governança. Les relacions entre les tres esferes analitzades (esfera pública, esfera privada i ciutadania) en matèria de comerç, però també en d’altres àrees com promoció econòmica, urbanisme, habitatge o benestar, definiran l’activitat comercial urbana del municipi.

3. Principals reptes del comerç avui dia

La regidoria de comerç

3. Principals reptes del comerç avui dia

El comerç, junt amb els serveis i l’hoteleria, ha esdevingut el sector vertebrador de l’economia local. Un sector amb un pes molt important en la generació d’ocupació, però també en la cohesió, la integració i el desenvolupament social. A partir d’ara, s’enfronta a nous reptes, imprescindibles per a la seva projecció.

3.1. Espais vius, espais amables, espais d’experiències

L’espai urbà és un dels elements més importants en la definició de les polítiques públiques de comerç. Els serveis, la imatge i l’accessibilitat resulten clau pel que fa a l’atractiu comercial d’un municipi. Al mateix temps, les polítiques de modernització i preservació també són elements indispensables en la construcció d’espais comercials vibrants.

Entre les mesures per promoure la creació d’espais comercials vius, trobem les següents:

Mesures de millora de l’accessibilitat
Es tracta de mesures per projectar una millor senyalització comercial de l’espai comercial, una millora de la mobilitat urbana, així com impulsar un model d’aparcament del municipi que faciliti que les persones puguin passejar, de manera amable, dins l’espai comercial urbà.

Passejar de manera amable significa també fer l’espai accessible per a les persones amb diferents capacitats. L’espai públic ha de ser accessible per a les persones que van en cadira de rodes, però també per a les persones grans, les que duen un cotxet de bebè o un carretó de la compra. També cal pensar en les persones que tenen hàndicaps visuals o d’altres.

Mesures de millora de la imatge comercial
Per millorar la imatge dels carrers, l’estat de les façanes i del paviment, els elements ornamentals o el mobiliari urbà, i aspectes com ara la neteja, la seguretat, la il·luminació, la cura dels infants.
Mesures de millora dels serveis dins l’espai comercial urbà
Són mesures com ara la dotació d’equips d’emergència per a la salut cardíaca; dispositius per a la distribució de mercaderies en la “darrera milla”; un servei públic de bicicletes; punts de càrrega elèctrica per a una mobilitat més sostenible; o l’optimització de la recollida de la brossa, pensada per al comerç i la restauració.

3.2. Preservació i singularitat del comerç

Les administracions locals han de promoure mesures d’incentivació de nova oferta comercial de proximitat, així com mesures de protecció i prevenció del comerç singular. Entre les mesures que es poden portar a terme, destaquen les següents:

  • Mesures i accions que impulsin la preservació dels comerços històrics, comerços arrelats al territori, comerços amb valors patrimonials.
  • Mesures per incentivar l’obertura de comerços que projectin el model comercial de proximitat d’un municipi.
  • Mesures d’empoderament i projecció del sector per enfortir el sentit de pertinença, la motivació i la identitat del comerç. Comptar amb els productors, artesans i creadors locals per singularitzar el municipi.

Per saber-ne més

El programa Reempresa és un programa promogut per la Diputació de Barcelona i la Fundació CECOT Innovació amb l’objectiu de potenciar la transmissió empresarial d’establiments comercials dels municipis petits, de parades de mercats municipals i d’espais comercials de titularitat municipal de la província de Barcelona.

3.3. L’associacionisme comercial

L’associacionisme comercial és un aspecte fonamental pel que fa a la dinamització comercial d’un municipi. És molt important que des d’una regidoria de comerç es prenguin amb molta consideració els moviments associatius del comerç del municipi. Per aquest motiu, és important saber què és i què abasta el món de les associacions de comerciants.

S’entén per associacionisme comercial l’existència d’un teixit comercial cohesionat, implicat i associat que permet disposar d’una unió de comerciants forta i amb autosuficiència econòmica. Això atorga diversos avantatges:

  • La unió sòlida dels comerciants propicia bons resultats als projectes de dinamització comercial d’un municipi.
  • L’associacionisme comercial genera beneficis per als comerços i influeix de manera directa en el desenvolupament de la mateixa zona comercial.
  • L’associacionisme comercial serveix per tenir un sol interlocutor davant les administracions i, si és fort, es pot convertir en un cercle de pressió social important.

Els comerciants i els ens locals en general han d’ajudar-se per impulsar noves polítiques de millora que promoguin la competitivitat del sector i el municipi.

  • Treballar economies d’escala.
  • Afavorir serveis per als associats.
  • Compartir i poder treballar des de tots els sectors comercials.
  • Gaudir de subvencions.
  • Treballar polítiques integradores.
  • Treballar polítiques per a la utilització dels espais buits.
  • Treballar els maridatges comercials.
  • Millorar la dinamització comercial.
  • Millorar l’adaptabilitat del comerç i del seu espai.
  • Crear polítiques d’ocupació.

En resum, cal fer més atractiu l’espai comercial i atreure nous operadors.


Idees i accions necessàries per fomentar l’associacionisme comercial

L’existència d’una associació de comerciants pot ser un dels factors d’èxit per dinamitzar comercialment un municipi, per això ha de vetllar per la implicació dels comerços en les mesures de dinamització comercial que es duguin a terme.

En funció del tipus d’associació hi ha diferents tipologies de col·laboració amb l’administració.

  • Pot ser una associació que treballi conjuntament amb el municipi. En aquest cas, entre les dues parts decidiran la polítiques de dinamització que són necessàries.
  • Pot ser que treballi individualment sense el suport de l’ajuntament i només rebi una subvenció per dur a terme les accions de dinamització.

En ambdós casos, l’ajuntament ha de treballar transversalment per marcar un rumb adequat en les polítiques comercials d’un municipi i això requereix considerar els elements següents:

  • Debat constant. Inici d’un procés de reflexió amb els moviments associatius del municipi en què es debati la importància de la cohesió en el món comercial i es destaqui l’associacionisme i el treball conjunt com una de les bases per aconseguir-ho.
  • Planificació i consens. El disseny i la posterior execució d’aquestes actuacions han de generar en el sector la motivació per promoure l’associacionisme, el debat i el treball col·laboratiu amb les entitats.
  • Projecte. És important construir un projecte sòlid entre ens local i moviments associatius que sigui capaç de promoure el sentit de pertinença.
  • Sostenibilitat. És important que des del mateix ens local o regidoria s’impulsi un treball conjunt sostenible. La definició de mesures que tinguin continuïtat en el temps i que es trobin alineades amb els objectius de la ciutat resulta indispensable.


Tot seguit, es proposen una sèrie de recursos que us poden ajudar a cercar mecanismes per promoure el treball col·laboratiu amb el sector comercial:

  1. Taules de comerç per a l’impuls del sector.
  2. Firma d’un pacte per a l’estabilitat amb el sector.
  3. Sessions de networking associatiu.
  4. Programes de mentoring per a la professionalització de les associacions.
  5. Premis al reconeixement i la trajectòria de les associacions.

3.4. Col·laboració publicoprivada i social comunitària

La col·laboració entre el sector públic i privat, amb les entitats i els centres de coneixement, esdevé cada dia un element més important en la dinamització del comerç i dels territoris. Així doncs, és necessari apostar, encara més, pel treball de la corresponsabilitat dels sectors tant públics com privats.

Les administracions locals han de treballar en l’enfortiment de les relacions entre el sector públic, el privat i el tercer sector. En concret, són tres els nivells de col·laboració que cal explorar:

Lideratge i col·laboració entre el sector públic

El lideratge i col·laboració entre el sector públic es basa en mesures que permeten la cooperació entre àrees o bé entre diferents institucions, entitats i/o nivells administratius del sector públic. Entre els principals beneficis a l’hora d’establir aquest marc de treball, destaquen:

  • Major visibilitat de les diverses àrees o institucions.
  • Major capacitat d’afrontar problemàtiques des de diverses perspectives.
  • Possibilitat d’alinear objectius per part de l’administració pública.
  • Debat sobre els efectes que una actuació produeix en el conjunt global.
  • Foment de la presa de decisions coherents.
  • Governança multinivell: no només la col·laboració abasta departaments i regidories del govern local, també els diferents nivells de govern.

Lideratge i col·laboració entre el sector privat

Pel que fa al lideratge i col·laboració en el sector privat, constitueixen totes aquelles mesures i instruments pensats per promoure la col·laboració entre esferes privades (entre diverses associacions, entitats, grups empresarials, etc.).

  • Possibilitat d’afrontar problemàtiques o reptes de manera conjunta.
  • Major representativitat dels sectors en qüestió.
  • Major visibilitat i empoderament del sector privat.
  • Possibilitat de convertir-se en grups de pressió o d’influència respecte a d’altres organitzacions o davant l’administració pública.
  • El valor del treball conjunt amb entitats socials, culturals i esportives clau en la vida local per a l’impuls del comerç i l’economia local.

Lideratge i col·laboració publicoprivada i comunitària

Quant al lideratge i la col·laboració publicoprivada, es fonamenta en aquells sistemes que permeten la creació de diàleg, debat i reflexió entre les esferes públiques, privades i comunitàries.

  • Impuls de l’escolta activa entre àrees públiques i privades.
  • Foment de la presa de decisions coherents i consensuades.
  • Foment del treball transversal i la implementació de polítiques horitzontals (en detriment de les verticals).
  • Major capacitat d’avaluació de les actuacions realitzades.
  • Disseny de polítiques públiques locals de comerç des de la lògica bottom-up.
  • Afrontar reptes locals generals com la sostenibilitat, la lluita contra el canvi climàtic, les emergències humanitàries amb actors de diferents sectors.

3.5. La llei de les APEU

Sabies que…

Les APEU tenen el seu origen en el model anglosaxó conegut com a Business Improvement Districts (BID), organitzacions de cooperació pública i privada que tenen com a objectiu la dinamització i millora dels centres comercials urbans. Aquestes organitzacions, sense ànim de lucre, inclouen una determinada àrea urbana on els comerços i empreses que hi estan ubicats acorden pagar una quota de manera obligatòria (i previ procés de votació) que cobreix els serveis que contribueixen a dinamitzar la zona en qüestió.

La llei de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) a Catalunya (15/2020, del 22 de desembre) regula la creació i implementació del comerç, i és la darrera de les normes desenvolupades pel govern català en aquesta matèria. Prenent com a referència el model dels Business Improvement Districts (BID), regula la creació d’un nou model d’impuls del comerç de proximitat basat en el pagament d’una quota obligatòria per a tots els comerços que formen part d’una àrea delimitada dels municipis catalans.

Una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) és una zona geogràfica delimitada on el teixit comercial urbà i l’administració local treballen de manera conjunta per promoure i dinamitzar la zona. A través de la creació d’una entitat publicoprivada que s’encarrega de la gestió d’aquesta àrea, ambdues parts porten a terme un pla d’acció que té per objectiu la dinamització comercial i econòmica d’aquesta zona.

Les APEU són, per tant, un model de col·laboració i gestió publicoprivada que pretén aconseguir la professionalització i la millora competitiva de l’espai comercial urbà.

  • Característiques
  • Funcions

Les principals característiques de les APEU són:

  • Un projecte consensuat. És un projecte consensuat entre l’administració local i el teixit comercial urbà de l’àrea.
  • Cal una majoria. El projecte no es pot implementar sense el marc de col·laboració publicoprivat i sense l’aprovació d’una àmplia majoria del teixit comercial de l’àrea.
  • Amb quotes obligatòries. El finançament d’aquesta figura s’obté per mitjà de quotes obligatòries per a tots els negocis que es troben en aquesta àrea comercial delimitada.
  • Tres formes de promoció. Un 25% dels locals que pertanyen a la zona delimitada, una associació de comerciants que fa més de 5 anys que és present al territori o bé el mateix ajuntament.
  • Necessita un acord entre les parts. Totes les parts han d’estar d’acord en impulsar el desenvolupament de l’activitat comercial urbana d’una determinada zona comercial.
  • S’ha de votar. Com que cal un acord, la implementació d’una APEU requereix un procés de votació entre els locals comercials que formen part de l’àrea comercial urbana delimitada.
  • Necessita un pla d’actuació. Aquesta votació suposa que s’ha de comptar amb un projecte o pla d’actuació atractiu, que connecti amb les necessitats de l’àrea i susciti consens; i amb un lideratge fort amb capacitat de persuadir i comptar amb més del 50% dels vots participants.

Les funcions de les APEU més importants són les necessàries per desenvolupar una determinada àrea comercial delimitada. Tot i això, i segons les característiques pròpies de cada zona, qualsevol APEU pot cobrir les funcions següents:

  • Dinamització comercial urbana. Una de les possibles funcions de les APEU és vetllar per la implementació de campanyes de dinamització comercial de la zona, de manera que en permetin una major notorietat i comunicació. Aquest primer àmbit pot incloure tot un seguit de mesures relatives a campanyes de comunicació, promoció de la zona, impuls d’esdeveniments comercials, promoció conjunta amb altres sectors com cultura i turisme, i fins i tot l’industrial…
  • Competitivitat. S’hi inclouen totes aquelles mesures dirigides a la professionalització de la gestió dels comerços i qualsevol activitat comercial urbana que es faci dins l’àrea delimitada. S’hi poden incloure mesures relatives a formació del teixit empresarial, programes d’acompanyament a aquests negocis, impuls de la transformació digital dels locals, impuls de serveis directes com ara les centrals de compra…
  • Millora de l’espai comercial urbà i la seva imatge. La millora i modernització de l’espai comercial urbà fa referència a mesures dirigides a la millora de la imatge exterior dels comerços i els carrers de l’àrea objecte de l’APEU.
  • Inversions de millora de l’espai urbà. Implementar mesures que contribueixin a la recuperació i cerca de nous usos en els locals disponibles, la millora d’elements de la imatge de l’espai públic i l’experiència de l’usuari (com la il·luminació, la imatge externa dels locals, l’optimització de la senyalització comercial, la seguretat de la zona comercial delimitada…).
  • Propòsits específics a reptes endèmics. Proveir enllumenat de Nadal a un espai delimitat on històricament mai no s’havia fet; contribuir a fer emergir un espai sense atractiu; promoure un espai comercial urbà, especialitzat i clúster d’activitat; singularitzar, en definitiva, els atributs diferents de l’espai delimitat.


La professionalització de l’associacionisme comercial i la importància de la seva vitalitat associativa el pot fer esdevenir un actor clau, compromès amb la comunitat i amb la transformació urbana. Les associacions comercials empoderades són garants del model comercial, més enllà de les conjuntures dels mandats municipals.

Sabies que…

El Dia Europeu del Comerç de Proximitat ha estat impulsat per Barcelona Comerç i Vitrines d’Europa des del 2019. També hi ha altres moviments internacionals, com ara el Love Your Local Market a Anglaterra, França, Catalunya, Espanya i Països Baixos, que també posen de relleu el vincle emocional entre la ciutadania i els establiments de proximitat:

Dia Europeu del Comerç de Proximitat, 9 de maig, de Barcelona Comerç.

Campanya Love Your Local Market.






La Gerència de Serveis de Comerç ha elaborat aquesta infografia en la qual es resumeix què és i com es crea una APEU.

4. Eines per a l’anàlisi del comerç i dels serveis

La regidoria de comerç

4. Eines per a l’anàlisi del comerç i dels serveis

Per poder definir un bon pla de dinamització del comerç urbà, cal fer una investigació detallada de la situació del comerç. Obtenir aquesta informació requereix un procés estructurat en diferents fases d’anàlisi que es presenten a continuació, i que disposen d’un ordre clar, que s’ha de respectar sempre.

Aquest procés ha d’estar alineat amb el coneixement del municipi: les bases de la seva estratègia territorial i econòmica, la seva recent evolució socioeconòmica, urbanística i demogràfica per aterrar millor en l’anàlisi de la seva activitat comercial urbana, de restauració i serveis.

El procés d’anàlisi comercial d’un municipi requereix considerar tot un seguit de fases i eines que ens han d’ajudar a conèixer el nostre comerç. Són les següents:

4.1. Anàlisi de l’oferta comercial del municipi

Aquesta anàlisi cal fer-la en un sentit ampli i ha d’incorporar el reconeixement dels elements següents:

  • Identificació del mix comercial. Identificar l’oferta comercial existent al municipi atenent els principals sectors i subsectors comercials de despesa. El cens comercial, tal com es veurà més endavant, és una de les millors eines per detectar l’oferta comercial existent en l’espai urbà d’un municipi.

També ens permetrà identificar els locals disponibles del municipi, fet que ens ajudarà a definir un pla específic de recuperació i promoció d’aquests locals.

  • Identificació d’altra oferta comercial. Identificació i anàlisi dels diferents recursos comercials i econòmics de la ciutat.
    • Els mercats municipals i els mercats de venda no sedentària.
    • Altres espais de projecció econòmica del municipi (ajuntaments, els centres d’assistència primària, biblioteques).
    • Altres edificis o espais de projecció turística (museus, esglésies, edificis emblemàtics).
    • Establiments comercials que per la seva singularitat poden actuar com a motors comercials (pastisseries, espais de venda de productes artesans).

4.2. Anàlisi del consumidor

Si bé és cert que l’anàlisi de l’oferta comercial és molt important, no ho és menys el fet de reconèixer qui són els consumidors. En aquest sentit, conèixer les necessitats i els hàbits de compra de les persones que compren i que no compren en un municipi, resulta imprescindible a l’hora de definir les polítiques comercials d’aquest.

Quan es parla de persona consumidora en societats locals complexes, es distingeixen diferents perfils, i és imprescindible disposar de la informació següent:

  • Perfils econòmics de les potencials persones consumidores.
  • Hàbits de compra pel que fa als diferents sectors de despesa, lloc, freqüència i format de compra.
  • Satisfacció dels consumidors i les consumidores pel que fa al procés de compra i a tots aquells elements que configuren l’experiència de compra de la persona usuària.

4.3. Eines útils per a la investigació comercial

Hi ha tot un seguit d’eines d’investigació comercial que ens poden ajudar en el reconeixement comercial del nostre municipi. Aquestes eines han de permetre disposar d’informació actualitzada per poder dur a terme les futures polítiques públiques en matèria de comerç.

Instrument comercial Descripció
Els cens comercial Un cens comercial és una eina que permet obtenir una radiografia acurada de l’estat quantitatiu (nombre total de comerços, nombre de comerços segons sectors) i qualitatiu (estat dels comerços, imatge dels comerços) de l’oferta comercial d’un determinat municipi, zona i/o eix comercial.
Sistema d’Informació Geogràfica El cens ha de ser més que un llistat actualitzat de comerços amb les seves dades corresponents, sinó que és un punt de partida perfecte per cartografiar l’àrea urbana comercial.

Aquesta cartografia s’ha d’elaborar amb un SIG, programari informàtic que permet crear capes d’informació geolocalitzant els comerços sobre un plànol, per entendre encara més la seva distribució, detectar els patrons que s’hi puguin donar i tenir eines per a planificacions futures.
Els indicadors comercials Són una sèrie d’indicadors que es calculen a partir de la disposició d’un cens comercial. Entre els més destacats, podem considerar l’índex d’ocupabilitat comercial o l’índex d’impuls comercial.
L’índex de satisfacció comercial L’índex de satisfacció comercial és un instrument que permet saber quin és el nivell de satisfacció dels compradors respecte al comerç d’un municipi o d’un eix comercial.
L’enquesta d’hàbits de compra L’enquesta d’hàbits de compra és un document en format d’enquesta oberta que pretén conèixer els hàbits de compra dels consumidors d’un municipi o d’un eix comercial en qüestió.
L’estudi de clima comercial Un estudi de clima comercial és un instrument molt útil per conèixer les impressions i l’estat actual del teixit comercial d’una zona determinada. Cal destacar que aquesta eina és complementària amb altres instruments d’anàlisi, com ara els censos comercials.
L’estudi d’impacte econòmic L’estudi d’impacte econòmic és un instrument que permet identificar l’impacte econòmic generat pels visitants durant la realització d’alguna campanya o esdeveniment comercial.

A la web de la Gerència de Serveis de Comerç es troba l’Espai Observatori del Comerç i Serveis, on es poden localitzar les principals dades relacionades amb l’activitat comercial de la demarcació de Barcelona, les quals permeten analitzar i avaluar, segons el cas, des de les diferents dimensions que ens permeten mesurar el potencial i el grau d’adequació comercial del municipi.

Exemple

Alguns exemples d’eines de suport d’investigació comercial generades des de la Gerència de Serveis de Comerç, són:

Anàlisi de l’oferta comercial del municipi

Mapa de posicionament comercial

Té com a finalitat definir els trets més destacats que conformen el grau d’atracció municipal per ajudar els municipis a avaluar la seva adequació actual al seu potencial comercial.

L’aplicatiu web es distribueix en 6 blocs, amb un total de 51 preguntes, amb capacitat de posicionar el municipi a nivell de la seva estructura comercial i de serveis mitjançant una anàlisi complexa de tot allò que envolta aquesta activitat.

El qüestionari que es demana de contestar és una eina autoperceptiva, tot i que es demanen també dades objectivables que permetin equilibrar el biaix que poden suposar les impressions i valoracions de caire subjectiu.

Mapa de posicionament comercial

[+info]

Estudi de clonatge comercial a Catalunya

Els comerços juguen un paper important en el paisatge urbà i són actors de pes en el teixit econòmic dels nostres pobles i ciutats. Al llarg dels darrers anys, s’està vivint un procés de transformació dels eixos comercials urbans en què es pot apreciar la tendència a assemblar-se entre ells.

En aquest sentit, la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona, conjuntament amb la Xarxa El Perfil de la Ciutat, ha elaborat l’estudi de clonatge comercial a Catalunya, el qual està enfocat a analitzar el grau de similitud i singularitat entre els principals eixos comercials de 30 municipis de Catalunya. L’any 2022 s’ha presentat la tercera edició de l’estudi, comptant així amb una sèrie històrica que facilita l’anàlisi.

Estudi de clonatge comercial a Catalunya

[+info]

Dades x Mercats

És una eina digital basada en fonts de dades obertes sobre les franges horàries en què les persones visiten els mercats municipals de la demarcació de Barcelona, per ajudar a l’anàlisi i la presa de decisions basades en dades.

Dades x Mercats

[+info]

Anàlisi del consumidor

Enquesta d’hàbits de consum i compra

La Gerència de Serveis de Comerç vol contribuir en el coneixement de l’estat del comerç dels nostres municipis. Amb aquest objectiu s’ofereix l’anàlisi dels hàbits de consum i compra en la demarcació de Barcelona, un contingut basat en una enquesta telefònica realitzada als responsables de compra d’unes 8.000 llars familiars principals (residències habituals). L’enquesta es basa en el coneixement dels diferents perfils de llars i consumidors, les seves preferències, hàbits i motivacions de compra.

Enquesta d’hàbits de consum i compra

[+info]

D’avaluació i millora de prestacions comercials

Cercles de comparació intermunicipals

Els Cercles de Comparació Intermunicipals són un instrument de suport a l’avaluació i millora de la prestació i la gestió dels serveis públics municipals, que dinamitza l’Àrea de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns de la Diputació de Barcelona, conjuntament amb les àrees que treballen en els diversos àmbits d’anàlisi.

Pel que fa a l’àmbit de mercats i fires locals, en aquests moments hi ha dos cercles que estan funcionant: el Cercle de Comparació Intermunicipal de Mercats Municipals i el Cercle de Comparació Intermunicipal de Fires Locals.

El Cercle de Mercats Municipals funciona de manera ininterrompuda i amb un constant creixement de participants, des dels 12 municipis en el 2006 fins als 32 del 2018. El Cercle de Fires Locals es va iniciar l’any 2009 amb 14 participants i actualment en té 36.

Cercles de comparació intermunicipals

[+info]

Per saber-ne més

La Gerència de Serveis de Comerç ofereix la publicació de diferents estudis per fomentar el coneixement del sector comercial i dels models de desenvolupament i gestió que ofereixen respostes diferents als reptes que afecten el teixit comercial dels municipis.

4.4. El diagnòstic

Una vegada realitzat el reconeixement comercial, cal fer una valoració general de les característiques del comerç. Aquesta valoració, també anomenada “anàlisi DAFO”, consisteix a identificar els punts forts i els punts febles del comerç, així com les oportunitats i amenaces que es plantegen en la seva promoció i desenvolupament a mitjà i a llarg terminis.

Són punts forts els elements d’excel·lència, allò que és diferencial respecte d’altres zones o espais comercials. Els punts forts cal explotar-los i convé aprofundir en el seu desenvolupament i millora, de manera dinàmica, en benefici de la projecció comercial del municipi.

Les febleses són els elements que actuen de fre per al desenvolupament del comerç, aquells factors en què l’activitat comercial es troba en desavantatge en relació amb altres espais comercials i, per tant, amenacen la seva capacitat de millora i de promoció.

Tant els punts forts com els febles corresponen a factors que anomenem “d’ordre intern”, aquells en què el comerç pot desenvolupar actuacions per aprofundir en les coses que ja van bé i corregir aquelles que no van tan bé, és a dir, les febleses.

Quan es consideren els aspectes que influeixen en el futur i que procedeixen de fora, ens trobem davant de factors “d’ordre extern”. Es tracta de variables i tendències amb impacte sobre el comerç del municipi i que generen oportunitats o amenaces amb vista al futur desitjat.

En síntesi, en l’anàlisi externa es prenen en consideració aquells factors que ja venen implícitament lligats al comerç, perquè tenen una incidència comercial en l’entorn més immediat: els hàbits dels consumidors, les tendències comercials, la competència, els serveis, etc.

4.5. El pla d’acció comercial: procés i aspectes que cal tenir en compte

Una vegada exposades les diferents actuacions que cal tenir en compte a l’hora de dinamitzar el comerç, és el moment de definir el pla amb les mesures per a l’enfortiment del sector. Per fer-ho, convé la confecció d’un pla d’acció amb abast estratègic. Un full de ruta de les accions que es portaran a terme.

En aquest sentit, per tal que aquest pla d’acció sigui coherent, ha de tenir present, almenys, els aspectes següents:

  • Definició d’objectius. Establir els objectius específics que es volen assolir dins del programa de dinamització comercial. Aquests han de tenir tant caràcter qualitatiu com quantitatiu i cal que siguin assolibles.
  • Definició dels pilars estratègics. Les estratègies que s’han de desenvolupar per tal d’aconseguir els objectius previstos dins el mateix programa de dinamització i els consegüents àmbits de treball que preveuen aquestes estratègies.
  • Definició de les mesures. Aquelles accions que es duran a terme, derivades dels objectius i de les diferents estratègies i àmbits proposats.
  • Consens ampli. Els plans d’acció responen a la realització d’una diagnosi exhaustiva. Per aquest motiu cal que els plans estiguin treballats de manera consensuada amb els agents privats, i han de ser realistes i concrets.

Recorda

El pla d’acció és el full de ruta que qualsevol ajuntament necessita per projectar el sector. El pla requereix una fase en la qual cal entendre com funciona el sector per tal de poder actuar de la manera més òptima possible. És desitjable que el pla en les seves diverses fases, des d’un inici fins al final, es pugui concertar i realitzar amb el coneixement i la participació de les associacions de comerç i dels actors que es consideri necessaris i rellevants. A més, el pla ha de ser transversal i ha de comptar amb la participació d’altres àrees de l’ajuntament (urbanisme, promoció econòmica, turisme).

5. El marc competencial català

La regidoria de comerç

5. El marc competencial català

Tal com es desprèn del marc constitucional espanyol, les competències en matèria de comerç i fires a Catalunya són competència exclusiva de la Generalitat. L’article 121 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya descriu els termes en què aquesta competència és exclusiva del govern català.

El mateix govern disposa de diferents normes que li permeten regular el sector comercial a Catalunya. Són les següents:

  1. Decret llei 1/2009, del 22 de desembre, d’ordenació dels equipaments comercials. S’encarrega de regular la localització i la implantació dels equipaments comercials.
  2. Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya
  3. Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires. Aquesta llei és la que es responsabilitza de regular l’exercici de l’activitat comercial, la dels serveis sense normativa específica, l’artesania i l’activitat firal.
  4. Llei 15/2020, de 22 de desembre, de les àrees de promoció econòmica urbana. Aquesta és la llei de més recent creació, la qual fa néixer les APEU i en regula la implementació a Catalunya.

5.1. La llei de comerç catalana

L’Estatut de Catalunya, en el seu article 121, especifica que:

Article 121

1. Correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de comerç i fires, que inclou la regulació de l’activitat firal no internacional i l’ordenació administrativa de l’activitat comercial, i que abasta:

a. La determinació de les condicions administratives per a exercir-la i dels llocs i els establiments on s’acompleixi i l’ordenació administrativa del comerç electrònic o del comerç per qualsevol altre mitjà.

b. La regulació administrativa de totes les modalitats de venda i totes les formes de prestació de l’activitat comercial, i també de les vendes promocionals i de la venda a pèrdua.

c. La regulació dels horaris comercials, respectant en l’exercici d’aquesta competència el principi constitucional d’unitat de mercat.

d. La classificació i la planificació territorial dels equipaments comercials i la regulació dels requisits i del règim d’instal·lació, ampliació i canvi d’activitat dels establiments.

e. L’establiment i l’execució de les normes i els estàndards de qualitat relacionats amb l’activitat comercial.

f. L’adopció de mesures de policia administrativa amb relació a la disciplina de mercat.

També correspon a la Generalitat el desplegament, l’aplicació i l’execució de la normativa de la Unió Europea quan afecti l’àmbit de les seves competències. En el cas que la Unió Europea estableixi una legislació que substitueixi la normativa bàsica de l’Estat, la Generalitat pot adoptar la legislació de desenvolupament a partir de les normes europees.

Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires

  1. Compilar en un sol text la legislació vigent en matèria de comerç i fires que actualment es troba dispersa: la regulació general del comerç interior, els horaris comercials i les activitats firals.
  2. Millorar la regulació normativa ja existent mitjançant l’actualització, la sistematització i l’aclariment de conceptes, tenint en compte l’evolució que ha experimentat l’activitat comercial durant els darrers anys i la que es preveu que pugui experimentar en un futur immediat, i també incorporar les demandes del sector de la distribució comercial pel que fa referència a les necessitats d’ordenació per garantir la lleial competència com a eix a l’entorn del qual ha de quedar sotmès el lliure exercici de l’activitat.
  3. Simplificar la regulació i reduir algunes de les càrregues administratives encara existents d’acord amb els paràmetres establerts per la Directiva 2006/123/CE, del Parlament Europeu i del Consell, del 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, i amb les disposicions que l’han transposat a l’ordenament jurídic intern.
  4. Incloure els serveis en l’àmbit normatiu de l’activitat comercial, llevat dels que es troben reservats a professions que requereixen una col·legiació obligatòria o les activitats de serveis bancaris, de crèdit, d’assegurances i altres de naturalesa anàloga, que n’estan formalment exclosos.
  5. Regular aspectes i facilitar el desenvolupament d’instruments destinats a fomentar la professionalització del sector de l’activitat que s’exerceixi.
  6. L’establiment de principis i criteris que permetin d’avançar en el manteniment i la protecció de la funció de cohesió social i dinamització cultural del comerç de proximitat, en la integració de les noves formes de comerç, com el comerç electrònic, i els nous valors que s’hi poden incorporar, com el de l’economia circular, i també en el millorament de les condicions de la contractació en el sector i en la conciliació familiar.

Les principals novetats, vinculades a les temàtiques incorporades a aquesta llei, són:

  • Horaris comercials (augment de 72 hores/setmana a 75 hores/setmana, de dilluns a dissabte).
  • Municipi turístic (concreció del concepte amb més paràmetres de definició d’aquest).
  • Rebaixes (l’elecció de dates per realitzar-les és a càrrec del comerciant).
  • Àrees de promoció econòmica (es posa èmfasi en aquest aspecte associatiu publicoprivat).
  • Venda o oferiment de productes a domicili (és necessari que sigui realitzat amb previ avís).
  • Zones de degustació (permet la possibilitat que els establiments dedicats a la venda de productes d’alimentació, puguin oferir un total del 33% de la seva superfície a la degustació).

Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya

L’article 123 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de consum.

El Codi de consum de Catalunya té per objecte garantir la defensa i la protecció dels drets de les persones consumidores i establir, en l’àmbit territorial de Catalunya, els principis i les normes que les han de regir per millorar la qualitat de vida de les persones consumidores.

Els drets i els interessos de les persones consumidores protegits per aquesta llei són els següents:

a) El dret a la protecció de la salut i a la seguretat.

b) El dret a la protecció dels interessos econòmics i socials.

c) El dret a la indemnització i reparació de danys.

d) El dret a la protecció jurídica, administrativa i tècnica.

e) El dret a la informació, l’educació i la formació.

f) El dret a la representació, la consulta i la participació.

g) Els drets lingüístics.

Per saber-ne més

Podeu consultar:

  • Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires.
  • Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya.

5.2. Les ordenances municipals

La Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires atorga als municipis les competències i obligacions següents:

  • Els ajuntaments han de regular i taxar per mitjà d’ordenances la distribució dels productes adquirits per Internet o a distància, d’acord amb llurs competències en matèria de mobilitat, sostenibilitat i seguretat en llur municipi.
  • Els ajuntaments han de promoure i regular l’emplaçament, la instal·lació i l’ús de les consignes o punts de recollida (drop box) per als productes comprats per Internet o a distància, d’acord amb els consells locals de comerç, si n’hi ha.
  • Els ajuntaments que disposen de mercat de venda no sedentària han de disposar d’una ordenança municipal que el reguli (article 15.4).
  • L’administració de la Generalitat, l’administració local i les entitats públiques han de col·laborar, dins l’àmbit de les competències respectives, per garantir l’aplicació d’aquesta llei. Amb aquesta finalitat poden formalitzar, si s’escau, convenis de col·laboració. Amb la mateixa finalitat, per raons d’agilitat i eficiència, també poden establir convenis de col·laboració amb les entitats que representen sectors professionals i les que representen àmbits territorials de la distribució comercial i la prestació de serveis.
  • El departament competent en matèria de comerç, juntament amb les polítiques de foment que duen a terme els ajuntaments en el marc de llurs competències, ha de posar en pràctica polítiques de foment de la competitivitat del comerç urbà per contribuir a millorar-ne l’eficiència, la competitivitat i la sostenibilitat, i posar a l’abast del sector les eines que permetin als seus integrants tenir més capacitat d’adaptació a l’entorn actual, de creixement i d’internacionalització. Aquestes polítiques s’han de concretar per mitjà de plans que desenvolupin objectius i actuacions per a períodes determinats.

Un dels elements importants a l’hora d’establir un procés d’impuls del comerç urbà és l’ús de mecanismes que regulin l’activitat comercial. L’autonomia dels governs locals els permet aprovar normes que afecten diferents àmbits incidents en el sector comercial. A continuació, s’indiquen algunes ordenances, l’estudi i anàlisi de les quals ha de contribuir a la dinamització comercial dels espais urbans:

  • Ordenances de regulació del trànsit: regular la circulació de vehicles pels principals espais comercials, regular la velocitat màxima permesa, l’establiment de zones de baixes emissions.
  • Ordenances de regulació de via pública: regular l’ús que es pot fer de l’espai públic i l’impacte que aquest pot tenir, ja sigui negatiu o positiu, sobre els usos comercials i els vianants.
  • Ordenances que regulen l’ocupació pública: regulació de terrasses, la seva ubicació, l’espai comercial que poden ocupar, els horaris.
  • Ordenances de regulació de l’activitat de càrrega i descàrrega: regulació de les zones de càrrega i descàrrega (pel que fa referència a horaris) a zones concretes de l’espai comercial urbà, per tal de facilitar el passeig i l’acte de compra amb el mínim impacte sobre el vianant i potencial usuari.
  • Ordenances que regulen l’activitat comercial: normativa que regula l’ús dels baixos comercials d’una determinada construcció i són les que poden incidir sobre la proliferació de més o menys usos comercials en un determinat carrer i zona comercial.
  • Ordenances que regulen la protecció del medi: normatives que regulen els nivells de contaminació acústica, la qualitat de l’aire, la recollida selectiva de residus.
  • Ordenances vinculades a la protecció publicitària: regulen el mobiliari i els espais destinats a la promoció, ja sigui mitjançant cartells, pancartes i altres elements vinculats a la publicitat.
  • Els plans d’usos comercials: és un instrument jurídic que regula les activitats comercials per tal d’obtenir el model comercial més adequat i coherent a cada zona o municipi. Es fonamenta en una sèrie d’articles i normes.

6. Àmbits de gestió del comerç en els municipis de la província

La regidoria de comerç

6. Àmbits de gestió del comerç en els municipis de la província

6.1. Els mercats municipals

Els mercats han estat des de sempre un format comercial amb una llarga tradició. La seva immillorable situació dins les ciutats i el seu marcat caràcter d’aprovisionament i venda de productes de proximitat han contribuït a convertir-los en un dels principals motors de generació d’ocupació comercial i desenvolupament econòmic dels municipis.


La titularitat i direcció del servei públic de mercats municipals correspon als municipis. Les administracions locals són els responsables de vetllar pel correcte funcionament de l’equipament a través de les ordenances fiscals i el reglament de funcionament intern del mercat.

El desenvolupament i el bon funcionament dels mercats municipals va associat, de manera clara, a les dinàmiques comercials, econòmiques i socials dels municipis i les seves trames urbanes. Així, la revitalització dels mercats ha contribuït clarament, en els darrers anys, a la recuperació i millora dels eixos urbans que, sens dubte, esdevenen espais amables, pacífics i atraients, on comprar acaba sent una autèntica experiència prou atractiva per a la ciutadania.

Si en els grans municipis els mercats recorden la seva pluricentralitat i la connexió amb l’alimentació saludable, als petits i mitjans municipis, els mercats són centre de relacions humanes a més de polaritat econòmica i d’atractiu territorial.

En el context de les crisis sanitàries i energètiques que se succeeixen actualment, la seguretat de l’abastiment i de les cadenes de subministrament fan renovar la prioritat en la proximitat de la producció, la distribució i el consum alimentari, i els mercats esdevenen una de les baules principals d’aquesta prioritat.


Quin rol exerceixen els mercats avui dia?

En l’actualitat hi ha 92 mercats municipals a la demarcació de Barcelona distribuïts entre 58 municipis (Barcelona capital exclosa), amb un total de 2.700 parades que donen ocupació a 5.940 persones.

A l’hora de definir els principals aspectes que determinen la funció actual dels mercats, se’n poden destacar els següents:

  • Sociabilització. Els mercats municipals no són únicament uns equipaments públics on es desenvolupa una determinada activitat econòmica, sinó que són espais amb un gran potencial per transmetre valors cívics i de relació social i humana. Són nodes d’ecologia emocional, de memòria familiar i comunitària.
  • Dinamització comunitària. Els mercats són espais aglutinadors de veïnatge amb sensibilitat per l’alimentació, la salut i el consum responsable. La seva centralitat en barris i pobles i el públic familiar que apleguen, confereixen als mercats una potent dimensió educadora i una oportunitat de fer xarxa amb ambulatoris, biblioteques, centres cívics, poliesportius i entitats privades.
  • Proximitat. Es tracta d’un espai amb un fort arrelament en la compra de proximitat, com ho demostren les xifres obtingudes, entre les quals la despesa generada per la clientela en aquest tipus de format comercial.
  • Sostenibilitat. Les experiències recents posen en relleu que les administracions públiques i els diferents nivells de govern, començant pel govern local, han de concebre els mercats municipals com quelcom més que un equipament per al proveïment de productes alimentaris. En aquest sentit, valors com la sostenibilitat, la seguretat alimentària, el civisme i, especialment, el caràcter saludable, fan dels mercats un potencial referent del futur comercial tant de les ciutats com dels municipis petits.
  • Vertebració i projecció. Els mercats municipals són els equipaments públics de titularitat municipal amb una afluència constant d’usuaris més alta, que reconeixen el seu valor públic, amb la qual cosa tenen un immens potencial per vertebrar i cohesionar l’economia de les ciutats. En última instància, poden esdevenir aparador del territori, per la singularitat dels productes, per la seva arquitectura, etc.
  • Transversalitat. Els mercats també han de ser dinamitzats de manera transversal. Cal que des de la regidoria s’interpreti el mercat com un motor econòmic i social del municipi. La capacitat que el mercat esdevingui aquest gran pol d’atracció dependrà, sempre, de la capacitat de treballar conjuntament amb les àrees d’urbanisme, cultura, medi ambient, etc.
  • Innovació. S’incorporen tecnologies al mercat per facilitar l’experiència de compra i arribar a diferents segments de la població mitjançant la incorporació de plataformes de venda en línia, de repartiment a domicili o sistemes de control d’aforament. Aquesta innovació també ateny el producte a l’incorporar elements de cinquena gamma i de consum immediat.
  • Nous usos. Totes les característiques anteriors fan dels mercats un equipament públic idoni per incorporar nous usos a espais disponibles per mitjà de l’economia col·laborativa (tallers i activitats amb entitats), alimentària, educadora (aules de cuina), sostenible (reutilització d’envasos, distribució en “darrera milla”, taquilles refrigerades), entre d’altres.


Recorda

Els mercats municipals són el cor comercial dels municipis, actuen com a motors socials i econòmics de les ciutats, els barris i els pobles. Són, per tant, espais de relació social i de memòria intergeneracional.

Els mercats són espais d’innovació, projecció i d’impacte social, i pioners en pràctiques sostenibles per millorar l’atenció a la clientela.

Per saber-ne més

Podeu consultar:

  • Cercador de mercats municipals de la província de Barcelona.
  • Cercles de Comparació Intermunicipal de mercats municipals.

6.2. Els mercats de venda no sedentària

Segons la Llei 18/2017, d’1 agost de Comerç, Serveis i Fires, es considera mercat de venda no sedentària la venda de mercaderies i prestació de serveis mitjançant estructures o parades desmuntables o vehicles botiga en espais de titularitat pública o privada d’acord amb el que estableix aquesta llei i sense perjudici de la normativa reguladora de la venda directa de productes agroalimentaris per als productors o agrupacions de productors agraris.

Hi ha diferents modalitats de mercats de venda no sedentària. Els més habituals són els mercats de marxants, que tenen lloc en espais de titularitat pública, a càrrec d’un conjunt de professionals de la venda i de la prestació de serveis de manera no sedentària, mitjançant instal·lacions desmuntables o transportables, o en vehicles botiga, en els llocs degudament autoritzats dins el perímetre i ordenats per l’ajuntament de manera periòdica i preestablerta al llarg de tot l’any.


Hi ha altres tipus de mercats de venda no sedentària: mercats ocasionals, parades individualitzades, mercats itinerants, a l’entorn dels mercats municipals, en llocs annexos, mitjançant instal·lacions desmuntables.

És competència de l’ajuntament, a través d’una ordenança municipal, autoritzar la venda i la prestació de serveis mitjançant estructures o parades desmuntables o vehicles botiga en espais de titularitat pública, sigui quina sigui la modalitat, i determinar les dates i la periodicitat, delimitar el perímetre i el nombre total de parades, així com les dimensions i les condicions dels marxants per accedir-hi.


En el cas que un ajuntament no disposi d’ordenança municipal reguladora d’alguna de les modalitats de venda no sedentària, s’entén que el municipi no autoritza aquesta modalitat de venda en espais de titularitat pública.

Algunes de les funcions que els mercats de venda no sedentària han desenvolupat al llarg dels anys són les següents:

  • Funció social. Ofereixen una funció social perquè contribueixen a la vertebració dels municipis. Els mercats actuen en espais públics i faciliten les relacions socials esdevenint espais de trobada. De la mateixa manera, els mercats contribueixen a mantenir les tradicions i vivències antigues dels municipis, pobles i viles.
  • Funció comercial i d’abastiment. Els mercats també poden contribuir a generar un enfortiment de les estructures comercials dels municipis. Un òptim mix comercial en els mercats ens ajudarà a millorar la satisfacció dels usuaris i un millor assortiment en les seves compres setmanals, especialment en municipis petits.
  • Funció de millora de l’espai comercial urbà. En molts casos, podem trobar mercats en què la ubicació contribueix a millorar la continuïtat comercial del municipi, a tenir una major concentració comercial o disposar d’una millor connectivitat comercial i urbanística entre diferents barris o zones comercials del municipi. Els mercats, per tant, també poden contribuir a la millora dels espais urbans.
  • Funció econòmica. Els mercats també desenvolupen una important funció sobre l’activitat econòmica i en la connexió entre municipis i el seu entorn. La seva fortalesa pot contribuir a millorar el dinamisme de les ciutats i els municipis petits amb la generació de vendes creuades amb el comerç sedentari, i atreure visitants dels municipis de l’entorn. D’aquesta manera els mercats articulen una major ocupació, un increment de la riquesa, projecten el municipi i apropen la producció al consum alimentari, entre d’altres.




Infografia dels mercats de venda no sedentària de la província de Barcelona (2020)

Per saber-ne més

Podeu consultar:

  • Directori del cens de mercats de venda no sedentària.
  • Model d’ordenança tipus per als mercats de venda no sedentària de la província de Barcelona.

6.3. Les fires

Les activitats firals formen part de la llarga tradició comercial de Catalunya i es poden arribar a considerar les primeres manifestacions de promoció econòmica local de la història, que amb el pas del temps han sabut mantenir la seva vigència i importància per als territoris.

Les activitats firals, les fires professionals i les fires mercats són instruments que permeten interrelacionar l’oferta i la demanda, en què la innovació en els productes, la difusió, la promoció de contactes i els intercanvis comercials són els principals objectius.


Des dels grans esdeveniments firals d’abast internacional, com el Mobile World Congress, fins a la fira mercat més petita i amb una incidència local, les activitats firals formen una xarxa d’interconnexió dels sectors productius que enforteixen les societats que les promocionen.

La combinació entre les tradicions i les tendències de futur, juntament amb el contacte humà, fan de les fires uns instruments únics per a la promoció dels sectors econòmics i la promoció del municipi.

Més enllà dels beneficis que les fires poden generar de forma directa al comerç, també trobem altres elements que poden beneficiar-lo, en aquest cas, però, de forma indirecta. Es tracta d’elements que, ben plantejats, poden fer que aquests formats contribueixin a la millora del dinamisme econòmic dels municipis i, en conseqüència, del comerç urbà. Ben sovint esdevenen, especialment en municipis petits i mitjans, aliats de la marca territorial. Els principals elements a tenir en compte són els que es detallen a continuació:

  • Integració en els eixos comercials. Un dels objectius associats de les fires es fixa en la seva integració en els eixos comercials i en plena consonància amb l’arquitectura urbana del municipi. Es tracta que la ubicació de les fires sigui percebuda per la ciutadania com una prolongació de l’eix comercial.


Des de les regidories de comerç, i per aquest motiu, cal estudiar amb detall la ubicació de la fira, i fins a quin punt contribuirà a millorar la imatge del comerç del municipi. Val a dir, en aquest sentit, que una bona ubicació de la fira es pot associar a molts beneficis com són la percepció d’un eix comercial més atractiu, la concentració comercial generada.

  • Complementarietat de l’oferta comercial. En referència a l’oferta de l’eix comercial, les fires poden ser un espai immillorable per complementar l’oferta del comerç d’un poble o ciutat. El disseny del mix comercial d’una fira ha d’anar associat a l’estudi de l’oferta sedentària existent al municipi. Cal entendre les fires, també, com un format de complementarietat a l’oferta comercial ja existent.
  • Aparador del territori. Les fires representen un destacat espai de projecció i mostra dels atributs del territori per als visitants. Poden servir per donar a conèixer els productes i serveis locals i, en definitiva, aquells elements singulars de l’activitat comercial del municipi. És aconsellable, doncs, plantejar fires en el mix comercial de les quals es puguin trobar productes gastronòmics del territori, una exposició dels recursos turístics, culturals, patrimonials, comercials i econòmics…
  • Participació activa del comerç del municipi. Les fires poden ser enteses com un format que contribueixi a millorar la vertebració econòmica d’un territori, la seva riquesa així com la capacitat de generar ocupació.
  • Reforcen el lleure en l’oferta comercial. Les fires enforteixen l’oferta de lleure i fan més amable i familiar l’experiència de compra. En moltes ocasions, recuperen temporalment per als vianants nous espais del municipi o del barri pacificant-los i fent-los més atractius.

Per tot plegat, l’organització dels esdeveniments firals ha esdevingut un servei més de prestar per molts ens locals, i ha anat desenvolupant un grau de complexitat i sofisticació que ha comportat la necessitat d’incorporar més recursos humans, econòmics i materials. Aquesta situació de major especialització, juntament amb la competència de l’activitat firal, porta a la conveniència de reflexionar i repensar l’estratègia dels esdeveniments per tal de millorar-los i modernitzar-los.






Infografia de les fires de la província de Barcelona (2020)

Per saber-ne més

Les fires projecten un territori aprofitant els seus atributs patrimonials, atreuen la ciutadania, els visitants i una potencial nova clientela cap a l’oferta comercial ja existent.

Cercador de fires locals de la província de Barcelona.

Cercles de Comparació Intermunicipal de fires locals.

6.4. El producte local en les estratègies de comerç

El producte local és el recurs propi vinculat al territori de què disposen els municipis més enllà de l’oferta comercial. És indispensable integrar el producte local a les estratègies d’impuls comercial.



Des de qualsevol regidoria de comerç és important que s’integri la funció del producte local en les seves estratègies d’impuls comercial.

Les mesures que caldrà tenir en compte són les següents:

  • Identificació dels recursos. La cerca i identificació dels diferents productors i productes locals existents per tenir un millor coneixement de les possibilitats reals de fer qualsevol campanya de promoció.
  • Anàlisi del teixit productiu. Identificar quins són els canals de comercialització i distribució d’aquests productes, l’existència de segells i/o marques de qualitat.
  • Promoció. Establir un programa de difusió i promoció dels productes locals, campanyes que impulsin el producte local a través del comerç.

Sabies que…

La Diputació de Barcelona impulsa i coordina la Xarxa Productes de la Terra, una agrupació voluntària d’ens locals d’àmbit comarcal, amb la finalitat d’enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de la terra i el mar de la província de Barcelona.

La Gerència de Serveis de Comerç presta suport als ens locals per a la realització d’accions que reverteixin tant en l’augment de la competitivitat de les empreses del sector comercial i els serveis del municipi, com en la millora de l’oferta comercial i de serveis existent.

6.5. Emprenedoria creativa

Igual que els productors locals, els creadors i els artesans del territori són un recurs de què disposen els municipis per ser singulars i diferenciar-se de la resta. Els oficis artesans, que no fa tant encara podíem veure pels carrers dels nostres pobles i ciutats, han deixat de ser una tradició que passava de pares a fils, per esdevenir una forma de vida.

Les persones creadores, artesanes o artistes que trobem avui dia han decidit dedicar-se a un ofici artesà o creatiu i la seva feina ha esdevingut un estil de vida que aposta per la sostenibilitat.


És imprescindible identificar els artesans i creadors que hi ha al territori, identificar els canals de distribució que utilitzen i fer-ne difusió i promoció a través del comerç local.

7. Tendències en comerç

La regidoria de comerç

7. Tendències en comerç

El comerç es troba en un moment complex. L’oferta comercial existent, la irrupció de les tecnologies digitals, el context actual de crisi energètica, sanitària i ambiental han contribuït a modificar les pautes de comportament i compra dels consumidors. En el context dels ens locals, cal fomentar un seguit de mesures, com ara:

  • Impulsar la formació.
  • Impulsar la competitivitat.
  • Impulsar la transformació digital.
  • Reactivar locals disponibles.
  • Treballar la distribució urbana de mercaderies.

7.1. Competitivitat i formació del sector

L’enfortiment en les competències i la capacitat d’adaptació dels comerços al nou context comercial i econòmic són, en l’actualitat, un dels principals reptes als quals s’enfronta el comerç. Aquests reptes s’han d’entomar, necessàriament, des del reconeixement del valor de la professió comercial i la funció urbana que representa. És imprescindible ser-ne conscients i mantenir una actitud convençuda.

En relació a l’aparició de formes de comerç més impersonals, el comerç de proximitat ha de continuar mostrant fortalesa. Fortalesa expressada tant en l’especialització i en l’expertesa dels productes i serveis, com en l’actitud de venda. Això requereix programes de formació específics que facilitin la millora dels coneixements i habilitats, però, sobretot, que treballin l’actitud davant la ciutadania.

Sabies que…

La Gerència de Serveis de Comerç juntament amb Pimec impulsen el programa Comerç 21 amb l’objectiu de millorar el comerç de la província.

7.2. La necessitat de transformar digitalment els comerços

La irrupció de les tecnologies ha modificat la manera com les persones consumidores coneixen i s’informen sobre el producte, i la manera com prenen les decisions, com el seleccionen i realitzen l’acció de compra.

El comerç necessita una redefinició i la formulació de noves estratègies per tal de fer-lo més fort. Els ens locals han de vetllar per impulsar la proximitat i la innovació.

El grau de penetració del comerç electrònic ha anat creixent en els darrers anys, però també és cert que el lleure, el passeig i el tracte personalitzat són elements molt ben valorats pels consumidors.

Aquest binomi entre món digital i proximitat ens porta a la necessitat de redefinir i formular noves estratègies per enfortir el comerç dels municipis. En aquest sentit, es fa evident que la proximitat entre comerç i consumidor continuarà existint, avui, demà i en un futur a mitjà termini. Els valors de responsabilitat social i ambiental que comporta l’acció de compra en el comerç de proximitat té i tindrà molta rellevància.

Per tot plegat, cal que els municipis i els mateixos comerços reformulin noves polítiques comercials que ajudin a fer de les botigues i els seus espais comercials urbans, indrets atractius i seductors.

En aquest sentit, les necessitats per a la transformació digital dels comerços han de confiar en l’impuls de mesures que facin transitar el model de comerç de proximitat cap a un model comercial, també de proximitat, però amb un major ús de tecnologia. És el que anomenem omnicanalitat, un atribut que el comerç local ha de ser capaç d’oferir per adaptar-se als nous patrons de consum.

Sabies que…

La Gerència de Serveis de Comerç posa a disposició l’eina APROPTEU, una aplicació mòbil gratuïta que s’ofereix per compartir amb tots els municipis de la demarcació de Barcelona. L’aplicació s’adreça tant a comerciants, paradistes, emprenedors/es o a qualsevol empresari/a del sector, com a la ciutadania en general.

També ofereix cursos gratuïts de tres setmanes per aprofundir en els temes que afecten el comerç en línia. Digiemprèn és un lloc web per estar al dia dels temes relacionats amb el comerç en línia. Si teniu un negoci digital, o en voleu tenir un, informeu-vos a la seva web i coneixereu totes les eines que us conduiran a l’èxit.

7.3. La reactivació de locals disponibles

Molts comerços han tancat en els darrers anys, aquesta tendència ha generat la pèrdua d’atractiu d’un sector que ha vist com l’espai urbà reconfigurava un nou paisatge marcat per la presència de locals disponibles.

Els municipis han de fer una aposta ferma per a la recuperació i la reactivació d’aquests espais. I això vol dir que qualsevol regidoria ha de tenir en compte els reptes següents:

  • Sensibilització de les parts implicades. Treballar la sensibilització i la mediació amb la propietat dels establiments, per tal de conèixer quin és l’estat de situació real de cada local.
  • Millora de la imatge dels locals disponibles. Mesures per incentivar l’embelliment de l’espai comercial urbà i dels locals disponibles.
  • Reactivació econòmica. Mesures específiques que contribueixin a la introducció de noves activitats econòmiques en l’espai comercial; tant l’impuls de projectes emprenedors com les accions formatives són essencials per incentivar la creació de nous negocis en locals disponibles.
  • Reactivació amb d’altres sectors. Impulsar projectes de reactivació de tipus social, cultural i educatiu que afavoreixin la recuperació de locals disponibles dins l’espai comercial urbà, és l’objecte del quart i darrer gran àmbit.

Sabies que…

Algunes ciutats catalanes han impulsat projectes de reactivació dels seus locals disponibles. A Olot, per exemple, hi trobem El taller dels sastres, i a Vic, Espais en transició.

7.4. La DUM

La Distribució Urbana de Mercaderies és el procés logístic que descriu l’arribada de la mercaderia en el darrer tram, fins que és comprada pel client a l’establiment o bé la rep a domicili. Es tracta d’un procés de transport pel qual els béns que s’obtenen en el comerç de proximitat arriben als establiments o als domicilis procedents dels magatzems centrals de distribució, ubicats als afores, després que hagin arribat allí des dels centres logístics (d’importació) i/o dels punts de fabricació.

Sabies que…

Som en un moment de transformació de les cadenes de subministrament. La pandèmia de la Covid-19 ha frenat una globalització econòmica que en la darrera etapa havia fet hegemònica la fabricació deslocalitzada, l’ensamblatge dels elements dels béns, el transport marítim o aeri d’aquests fins als països, magatzems, establiments i domicilis on es concentra la demanda dels béns.

Els preus dels hidrocarburs, dels contenidors del transport marítim, la inseguretat generada per la crisi sanitària i les restriccions heterogènies en països i ports, fa necessari reforçar la producció i la distribució més a prop, o si més no, comptar amb alguns centres de producció que facin menys vulnerable la cadena de subministrament.

La distribució urbana de mercaderies té més afectació als mitjans i grans municipis, on els governs locals han de prendre en consideració el repte de la qualitat de l’aire, la vianalització i la mobilitat sostenible.

Per descongestionar els carrers i barris de trànsit, evitar càrregues i descàrregues que molesten el veïnat i desordenen els estacionaments, entre d’altres, és necessari repensar la distribució de les mercaderies en l’últim tram, des dels magatzems als establiments dels carrers de pobles i ciutats.

Així mateix, des dels consistoris, repensar la distribució urbana de mercaderies pot suposar treballar en diferents àmbits, com ara:

  • Crear punts de magatzems descentralitzats en el municipi. Aprofitant comerços sense activitat, locals disponibles, des dels quals amb vehicles sostenibles es distribueix en el darrer tram la mercaderia als establiments i punts de venda.
  • Estimular formes d’economia social i solidària. Amb cooperatives i empreses de transport amb bicicletes i furgonetes elèctriques o a pedal que s’encarreguin d’aquesta distribució en “l’última milla”.
  • Involucrar les associacions de comerciants en la cogestió i disseny d’aquests projectes. Treure profit del reconeixement de la ciutadania als valors sostenibles i responsables del comerç de proximitat respecte del comerç electrònic de les grans plataformes globals.

Exemple

Noves mesures de Mobilitat per al Pla d’Impuls al Centre de Mataró.

8. Suport de la Diputació de Barcelona en l’àmbit del comerç. Programes i actuacions de la Gerència de Serveis de Comerç

La regidoria de comerç

8. Suport de la Diputació de Barcelona en l’àmbit del comerç. Programes i actuacions de la Gerència de Serveis de Comerç

La Gerència de Serveis de Comerç s’engloba dins l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç (ADETC) de la Diputació de Barcelona, juntament amb la Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació, i la Gerència de Serveis de Turisme.

La finalitat principal de la Gerència és la de treballar amb els ens locals i amb les principals associacions del teixit comercial de la província de Barcelona per tal de promoure accions de millora en el desenvolupament del comerç urbà i de proximitat.

La Gerència de Serveis de Comerç, conscient de les necessitats que presenta el sector, assumeix com a missió fonamental: oferir suport als governs locals per dinamitzar el teixit comercial dels municipis, entès com un conjunt integrat d’establiments comercials, serveis, mercats municipals, mercats de venda no sedentària i fires.

Aquest suport als ajuntaments es planteja com un motor de canvi, innovació i progrés de l’activitat comercial, amb capacitat per incidir positivament en la qualitat de vida de la comunitat, en el benestar de la ciutadania, en la cohesió social, en la cultura, en el desenvolupament sostenible i en l’impuls de les oportunitats empresarials i d’ocupació del territori. Tots aquestes fites s’alineen amb els objectius definits en l’Agenda 2030 i permetran que el teixit comercial continuï complint la seva funció social, com a dinamitzador de la convivència urbana i factor capaç d’enfortir l’estructura productiva local.

Per desenvolupar les seves tasques de promoure accions de millora en el desenvolupament del comerç urbà i de proximitat, la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona s’estructura en dues oficines que contenen cadascuna una secció.

  • Oficina de Suport al Teixit comercial local
  • Oficina de Suport intern, planificació i avaluació

Dona suport directe al territori i gestiona el Catàleg de Serveis com a principals àmbits de treball.

Funcions:

  • Dirigir, coordinar i realitzar els treballs relacionats amb el suport territorial als municipis en matèria de comerç, fires, mercats de venda no sedentària i mercats municipals.
  • Dirigir, coordinar i implementar les tasques de suport tècnic derivades del Catàleg de Serveis, i fer el seguiment de les actuacions corresponents.
  • Avaluar els resultats de les diferents accions de l’oficina i participar en l’elaboració d’informes i memòries anuals.
  • Col·laborar en les actuacions de comunicació i difusió de les accions de l’activitat de l’oficina, així com col·laborar en les accions formatives que la Gerència organitza.
  • Coordinar programes específics de la Gerència de Serveis de Comerç com ara el de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU), la Xarxa de Productes de la Terra (XPDT) o el programa Creador@s d’emprenedoria creativa.

Per altra banda, l’Oficina de Suport intern, planificació i avaluació proveeix suport jurídic, econòmic i pressupostari, gestiona programes amb el territori en coordinació amb l’altra oficina i s’encarrega de la formació i la comunicació, entre d’altres. Les seves funcions són:

Funcions:

  • Oferir suport jurídic, econòmic i pressupostari a la Gerència de Serveis de Comerç.
  • Participar i coordinar els treballs de planificació de la Gerència de Serveis de Comerç.
  • Elaborar eines i metodologies de seguiment i avaluació de les actuacions de la Gerència en els seus diversos àmbits de treball.
  • Oferir assessorament als equips municipals per al desenvolupament de les seves funcions, així com proposar accions formatives dirigides al personal tècnic i electe dels ens locals de la província en l’àmbit del comerç, mercats i fires.
  • Promoure i coordinar programes, estudis i projectes de l’àmbit del comerç per complementar les necessitats detectades als ens locals de la província de Barcelona.
  • Dirigir i coordinar les accions de comunicació i difusió que es deriven de les actuacions de la Gerència de Serveis de Comerç.
  • Promoure la coordinació i transversalitat entre els projectes de la Gerència de Serveis de Comerç i amb la resta de departaments de la corporació.
  • Estar present en les diverses xarxes tècniques de l’àmbit del comerç, fomentar la innovació en l’àmbit comercial i fer visibles les actuacions dutes a terme des de la Gerència de Serveis de Comerç.

Prenent com a referència les línies establertes en l’últim Pla d’Actuació de Mandat (PAM 2020-2023) de la Diputació de Barcelona, la Gerència de Serveis de Comerç afronta el repte de continuar reforçant l’alineament de les seves actuacions amb aquests objectius, tal com ho ha estat fent de manera decidida durant els últims temps i traslladant aquest model al seu àmbit mitjançant la fixació de quatre principis rectors:

  1. Gestió i competitivitat comercial.
  2. Digitalització.
  3. Sostenibilitat.
  4. Cohesió territorial.

Així, i fonamentats en aquests quatre principis rectors, la Gerència de Serveis de Comerç marca les seves línies estratègiques d’actuació. Són les següents:

1. Suport territorial per a la gestió i dinamització del sector comercial

L’objectiu fonamental que persegueix la labor de la Gerència de Serveis de Comerç, consisteix en oferir als ens locals de la demarcació el suport territorial necessari per enrobustir el sector comercial, mitjançant el desenvolupament i implementació de programes que optimitzin la seva gestió diària i dinamitzin la seva activitat habitual.

La necessitat dels ens locals de suport per a la implementació d’aquestes polítiques és avui més ineludible que mai, amb una xarxa de petits i mitjans establiments que s’enfronten a reptes especialment exigents, com la transformació dels hàbits de consum i la superació de la crisi provocada per la Covid-19. No sols es tracta de la subsistència del comerç de proximitat, sinó d’aconseguir la seva consolidació i creixement, com a agent vertebrador i dinamitzador dels nostres pobles i ciutats, gràcies a un model que garanteixi la seva sostenibilitat econòmica, social i ambiental.

2. Suport dirigit a l’emprenedoria comercial

Entendre l’emprenedoria com la mera acció de crear un nou negoci amb una repercussió estrictament individual i econòmica, constitueix un reduccionisme que afortunadament ha estat majoritàriament superat des de fa temps, tant a nivell polític com acadèmic, empresarial i social.

En efecte, darrere de gran part d’aquesta mena d’iniciatives, també sol trobar-se un intent de respondre de forma més dinàmica a les noves necessitats de les persones, una aspiració per optimitzar els processos que condueixen a la satisfacció d’aquestes demandes, una visió innovadora i disruptiva sobre la societat del demà, o fins i tot un desig actiu per accelerar un canvi que millori la qualitat de vida col·lectiva. En conseqüència, la societat té l’oportunitat i el deure de detectar i aprofitar per a la col·lectivitat el talent i l’embranzida empresarial que hi ha entre la seva ciutadania.

En el cas concret del comerç, aquest repte resulta especialment urgent per quatre raons fonamentals:

  • D’una banda, pels profunds canvis que haurà d’afrontar aquest sector per adaptar-se a les noves tendències socials.
  • De l’altra, per la necessitat de no deixar escapar cap oportunitat de dinamització i creixement en aquest àmbit, especialment en un moment complex com l’actual.
  • També pel deure de revertir les preocupants xifres de desocupació juvenil que llancen les estadístiques sobre el nostre mercat laboral.
  • I, finalment, pel repte de frenar el procés d’envelliment en aquest sector, amb una edat mitjana cada vegada major entre les persones que regenten molts d’aquests establiments de proximitat.

3. Promoció de l’anàlisi i el coneixement per a la planificació estratègica

La planificació resulta fonamental per aconseguir l’èxit davant qualsevol repte, establint objectius a curt i llarg terminis que siguin assolibles i ambiciosos alhora. En el marc de les actuacions pròpies del sector comercial, és essencial fer una anàlisi rigorosa del context empresarial i social, i copsar la situació real amb la detecció de les aspiracions i la identificació de les necessitats tant dels negocis com dels seus clients actuals i potencials.

La planificació derivada d’aquest estudi previ, permet desenvolupar —a les mateixes empreses i a les administracions que els donen suport— un full de ruta idoni per a la consecució òptima de les seves fites. A més, l’anàlisi objectiva basada en dades contrastades afavoreix l’alineament de les actuacions públiques amb les estratègies empresarials, i també la implicació, coordinació i cohesió de totes les persones i organitzacions que treballen en ambdós terrenys. De res serveixen les millors intencions i els majors recursos, si es desconeix el terreny que es trepitja, el punt cap a on cal orientar-se i el camí que cal recórrer per arribar fins a aquest horitzó.

Qualsevol planificació que no es construeixi sobre el coneixement està abocada al fracàs i, en aquest sentit, cal assegurar-se que les estratègies es construeixen cenyint els projectes a la realitat i no a l’inrevés.

Les línies estratègiques definides per la Gerència de Serveis de Comerç s’articulen en diferents objectius operatius i en actuacions concretes, que s’ordenen d’acord amb la línia bàsica amb què es troben prioritàriament vinculats.

Una part important de l’estratègia de la Diputació de Barcelona i, per tant, també de la Gerència de Serveis de Comerç, es vehicula principalment amb el Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023, com la fórmula de suport als governs locals de la província que persegueix, d’una manera transparent i facilitadora, la consecució d’una cooperació tècnica i econòmica planificada, al servei d’uns objectius i necessitats dels governs locals, i sotmesa a un seguiment i avaluació periòdics.

El Pla de concertació Xarxa de Governs Locals

El Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023 s’estructura en tres instruments de cooperació:

1
Programa general d’inversions
Es tracta de l’instrument de suport econòmic adreçat a finançar únicament noves inversions i a mantenir i reposar inversions sostenibles, basat en una dotació garantida i coneguda pels ens locals, determinada per una fórmula de repartiment objectiva, equitativa i transparent.
2
Catàleg de serveis
Es tracta d’un instrument estable al llarg del mandat, amb recursos amplis i flexibles. El Catàleg de serveis conté, per a l’any 2022, una oferta de 360 recursos de suport als governs locals i una dotació de 128,3 M€ per a tota la Diputació de Barcelona.
3
Programes específics
Són un instrument planificat d’acord amb finalitats estratègiques o circumstàncies d’emergència que no troben cobertura en els altres dos instruments.

En el cas concret de la Gerència de Serveis de Comerç, per a l’any 2022 s’ofereixen 7 recursos diferents entre econòmics, tècnics i materials.

Recurs econòmic

Cooperació comercial entre diversos ens locals

Suport a la definició, el disseny i l’execució d’accions de promoció i dinamització que es duguin a terme de manera conjunta entre dos o més ens locals que no tinguin relació jeràrquica administrativa entre ells.

Recurs econòmic

Estudis del teixit comercial, mercats i fires locals

Suport per a la realització d’estudis que tinguin per objectiu l’anàlisi del teixit comercial urbà, les APEU, el mercat municipal, la creació, avaluació o modernització d’una fira local o un mercat de venda no sedentària, i també per a la implantació de les TIC en els diferents sectors d’activitats.

Recurs tècnic

Grup d’interrelació per a la promoció de l’activitat comercial

Grup d’intercanvi d’experiències, coneixement, reflexió i millora entre el personal tècnic dels ens locals amb l’objectiu de generar noves iniciatives en el teixit comercial, mercats i fires locals, i aconseguir propostes innovadores, estratègies de millora i d’adaptació al context actual.

Recurs econòmic

Projectes singulars de suport del teixit comercial, mercats i fires locals

Suport econòmic a projectes innovadors i/o disruptius que donen resposta a una necessitat específica i que contribueixen a incrementar la millora i modernització del teixit comercial, mercats, fires locals i estiguin alineats amb els objectius de l’Agenda 2030.

Recurs material

Servei d’acompanyament d’ens locals i associacions de comerciants i de paradistes dels mercats

Acompanyament, assessorament i suport específic als ens locals en la creació, l’impuls i la consolidació de les associacions i les entitats que representen el teixit comercial del municipi en el seu conjunt, d’una zona comercial delimitada i/o del mercat municipal amb l’objectiu d’impulsar i consolidar la concertació publicoprivada.

Recurs material

Servei de préstec de carpes

Préstec de carpes de 3 x 3 metres per donar suport als ens locals en l’organització de fires locals que generin activitat econòmica al territori.

Recurs econòmic (Fons de prestació)

Suport al foment del teixit comercial, mercats i fires locals

Suport al desenvolupament d’actuacions que tinguin per objectiu dinamitzar i consolidar el teixit comercial dels àmbits del comerç urbà, els mercats i les fires locals per fomentar el tractament integral de l’oferta comercial i de serveis dels municipis d’acord amb les característiques i les necessitats del territori i la seva demanda.

Així, i més enllà dels instruments de cooperació del Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023, els diferents objectius operatius de la Gerència de Serveis de Comerç es canalitzen a través d’actuacions específiques i concretes:

Per saber-ne més

Podeu trobar més informació sobre les actuacions de la Gerència de Serveis de Comerç disponible a la web: https://www.diba.cat/web/comerc

9. Els fons NextGenerationEU

La regidoria de comerç

9. Els fons NextGenerationEU

El NextGenerationEU és un instrument extraordinari, aprovat pels líders europeus el 21 de juliol de 2020, dotat amb 750.000 milions d'euros per contribuir a reparar els danys econòmics i socials immediats causats per la pandèmia de la COVID-19. Es pretén contribuir a fer d’Europa un territori més ecològic, més digital, més resilient i més ben adaptat als reptes actuals i futurs.

En el cas espanyol es tradueix en una injecció de 140.000 M€ en forma de transferències (60.000 M€) i préstecs (80.000 M€) per a reformes i inversions que s’han d’implementar entre el 2021 i el 2026. El passat 7 d’octubre de 2020, Espanya va presentar un primer pla anomenat ”España Puede”, per orientar i mobilitzar els fons europeus destinats a España a partir de 4 línies i 10 polítiques palanca de reforma estructural per un creixement sostenible i inclusiu.

En el marc dels ajuts provinents dels Fons Next Generation EU, la Gerència de Serveis de Comerç és beneficiària de 3 subvencions vinculades a 3 projectes diferents que tenen una incidència marcada en les tasques i actuacions gestionades des de la Gerència:

Innovació en les àrees de promoció econòmica urbana. APEU

L’any 2021, i dins la línia d’ajudes per al suport a mercats, zones urbanes comercials, comerç no sedentari i canals curts de comercialització, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, li és concedida a la Gerència de Serveis de Comerç, per a l’execució del projecte “Innovació en les àrees de promoció econòmica urbana. APEU” un import de 786.900 euros.

El projecte té per objectiu: dotar al sector comercial d’un instrument per modernitzar, innovar i promocionar determinades zones comercials urbanes, i per millorar la qualitat de l’entorn urbà per mitja d’actuacions de transformació digital, sostenibles i de foment de la competitivitat empresarial.

Aquest projecte preveu la seva finalització abans del 30 de juny de 2024.

Els objectius específics derivats de les diferents actuacions en les quals s’estructura el projecte són els següents:

  • Conèixer i diagnosticar la funcionalitat integral de l’àrea urbana predeterminada atenent als aspectes comercials, urbanístics i de mobilitat.
  • Informar, formar i sensibilitzar a propietaris i operadors dels establiments comercials respecte al nou model de gestió comercial urbana establert en la Llei 15/2020 de les APEU.
  • Dissenyar plans d’acció local atenent a l’objectiu de fomentar la competitivitat, la innovació, la modernització i la sostenibilitat de les àrees comercials urbanes.
  • Frenar el procés de desertització i deteriorament comercial de les 10 àrees comercials urbanes de la mà de l’ajuntament i dels agents econòmics interessats.
  • Impulsar la competitivitat i l’atractivitat de les àrees comercials urbanes reconvertides en APEU.
  • Avançar en la digitalització i tecnificació de les actuacions de promoció i informació comercial, tant a nivell col·lectiu (APEU), com de manera individual.
  • Millorar l’eficiència energètica de les àrees comercials urbanes.
  • Millorar el posicionament en la xarxa de l’oferta comercial i de serveis de les APEU.
  • Promoure contactes amb potencials operadors per localitzar-se a la zona APEU amb l’objectiu de millorar el mix comercial.
  • Ajudar, formar i capacitar als ajuntaments i als promotors local de les APEU (comerciats) en el procés de constitució i funcionament inicial d’aquesta nova formula de gestió.

Aquest Subprojecte consisteix en una prova pilot, a desenvolupar a 9 municipis de la província de Barcelona, per a la constitució d’una Àrea de Promoció Econòmica Urbana. Els municipis participants son: Berga, Cardona, Granollers, Mataró, Mollet del Vallès, Sabadell, Sitges, Terrassa, Vilanova i la Geltrú.

Apropant al mercat: competitiu, digital i sostenible

L’any 2023 es concedeix el projecte “Apropant al mercat: competitiu, digital i sostenible”.

L’objectiu del projecte, amb un pressupost total de 2.500.000 euros i amb una subvenció de 2.000.000 euros, és el de modernitzar i millorar la competitivitat dels mercats municipals, apropant-los als nous perfils de consumidors/es i consolidar el seu paper com un servei públic essencial per al manteniment de l’activitat econòmica i com a model de sostenibilitat per als municipis.

Aquest projecte preveu la seva finalització abans del 30 de juny de 2024.

Els destinataris del projecte son els 58 municipis de la província que tenen mercat municipal (92 mercats en total) i es treballarà al voltant de 4 eixos:

1
Revitalitzar i millorar la competitivitat dels mercats municipals
2
Promoure la transformació digital de les parades i de l’equipament del mercat
3
rticular un model de distribució urbana de mercaderies eficient i sostenible
4
Impulsar l’economia circular i el relleu generacional als mercats

Les 12 actuacions proposades es distribueixen en 4 categories:

Transformació digital i formació

  • Creació de plataformes digitals (marketplace), inclou la incorporació del catàleg comercial i habilitació del suport telefònic (call center)
  • Implementació de tecnologia per l’anàlisi dels comportament de la clientela.
  • (sistemes control d’aforament)
  • Desenvolupament d’una eina digital per analitzar el rendiment del negoci.
  • Plataforma digital per l’intercanvi agroalimentari de proximitat entre productors XPDT i mercats municipals
  • Formació adreçada a nous emprenedors i paradistes de mercats en matèria de màrqueting, tecnologies i gestió.

Distribució urbana de mercaderies

  • Articular un sistema de distribució capil·lar amb vehicle compartit pel lliurament de comandes.
  • Instal·lació d’armaris multi-temperatura per la recollida de comandes en espais públics dels mercats.

Sostenibilitat i economia circular

  • Campanya de substitució dels envasos d’un sol ús als mercats per envasos sostenibles.
  • Instal·lació de dobles cancel·les a les portes dels mercats municipals.
  • Instal·lació d’un sistema de monitoratge de consum energètic.
  • Campanya de promoció del comerç de proximitat.

Foment del relleu generacional

  • Servei d’acompanyament i enllaç entre persones cedents de negocis viables i persones disposades a donar-hi continuïtat.

Comerç rural i essencial: innovador, sostenible i eficient

L’any 2023 es concedeix també subvenció pel projecte “Comerç rural i essencial: innovador, sostenible i eficient”. És un projecte de dinamització i modernització del comerç rural com a estratègia de sostenibilitat territorial.

El projecte té per objectiu: frenar el despoblament rural a partir tant de millorar l'aprovisionament de la població en comerços rurals, com la millora de la sostenibilitat i viabilitat del sector del comerç rural. Per això, es basa en la promoció i acceleració de la transició ecològica i digital com a estratègia per a la cohesió social i territorial.

L'àmbit d'intervenció són els 125 municipis rurals de mida petita situats a les comarques de la província de Barcelona amb un caràcter rural més intens i alhora més envellides.

El projecte s'organitza en un total de 10 accions de naturalesa diversa i integral, algunes d'elles de caràcter transversal, com ara la creació d'un espai web de comerços rurals, una campanya de promoció conjunta, la posada en marxa d'una plataforma digital supramunicipal per al intercanvi agroalimentari de proximitat, així com de la implementació del pla d'avaluació i seguiment del projecte.

En conjunt les accions busquen accelerar la transició digital (desplegament de xarxes wifi en zones sense cobertura, taquilles intel·ligents, panells direccionals vinculats a un portal digital, la creació d'una plataforma digital per a l'intercanvi agroalimentari de proximitat, i accions formatives), la transició ecològica (foment de l'ús de recipients reutilitzables i reciclables, mapeig de proveïdors i productes sostenibles, i accions formatives), i enfortir la cohesió social i territorial (perspectiva supramunicipal i implantació accions de diferenciació i identificació de les iniciatives participants).

Aquest projecte preveu la seva finalització abans del 30 de juny de 2024.

El pressupost total del projecte és de 612.900 euros i està subvencionat amb els Fons NGEU amb un import de 490.320 euros.

Bibliografia i enllaços d’interès

La regidoria de comerç

Bibliografia i enllaços d’interès

CESENA, O. Manual de comerç urbà: reptes de la dinamització comercial. Barcelona: Associació Catalana de Municipis, 2016.

Diputació de Barcelona: Espai Observatori del Comerç i Serveis.

Diputació de Barcelona. Model d’ordenança tipus per als mercats de venda no sedentària de la província de Barcelona. Àrea de Desenvolupament Econòmic i Ocupació, 2016.

FOCALIZZA, S.L., CESENA, O. i TORRENT, X. Experiències en la gestió comercial de les parades dels mercats municipals. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2011.

Generalitat de Catalunya: Pla d’acció 2022-2025 Comerç, Artesania i Moda.

Generalitat de Catalunya, Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya: Estudis sobre comerç del Consorci Artesania i Moda.

Generalitat de Catalunya: Cens d’establiments comercials de Catalunya.

Generalitat de Catalunya, Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya: Publicacions de comerç del Consorci de Comerç, Artesania i Moda.

Generalitat de Catalunya, Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya: Els mercats.cat

Generalitat de Catalunya: Oficina d’APEU de Catalunya.

Postgrau en Dinamització Comercial d’Espais Urbans.

Glossari

La regidoria de comerç

Glossari

  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • I
  • L
  • M
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U

Accessibilitat comercial

És un dels tres grans pilars de l’urbanisme comercial juntament amb els serveis i la imatge comercial. L’accessibilitat s’entén com les mesures necessàries per afavorir i facilitar l’accés als municipis i al seu espai comercial urbà. Entre moltes grans accions, inclou mesures de millora de la mobilitat, la senyalització, la definició del model d’aparcament…

Activitat comercial urbana

L’activitat comercial urbana fa referència a totes les activitats comercials en planta baixa que es troben ubicades en els espais urbans dels municipis. L’activitat comercial urbana està formada per comerços, serveis, activitats de restauració i qualsevol altre negoci ubicat en l’espai urbà.

Associació de Comerciants

Entitat amb personalitat jurídica pròpia que agrupa els titulars dels establiments de comerç, restauració i serveis d’un municipi o barri, amb una junta que dirigeix el treball de representació davant del govern local i les institucions d’interès, amb diferent grau de professionalització pel que fa a la seva gestió i provisió de serveis als comerciants agrupats.

Associacionisme comercial

Moviment pel qual es fomenta la col·laboració entre el teixit comercial urbà d’un municipi o territori. L’associacionisme comercial és indispensable per promoure un treball de consens entre l’administració pública i la part privada.

APEU

Són un model de gestió publicoprivat aprovat amb rang de Llei pel Parlament de Catalunya. L’acrònim incorpora el significat de les àrees de promoció econòmica urbanes d’un municipi. El seu objectiu es focalitza en modernitzar i professionalitzar la gestió de l’espai comercial urbà, per mitjà d’una entitat gestora legitimada per votació del 50% dels titulars de l’activitat econòmica del territori delimitat, i redacta i impulsa un projecte per a l’àrea delimitada, que també ha de comptar amb l’aprovació posterior del ple municipal.

BID

Acrònim del model anglosaxó de gestió publicoprivada d’un espai comercial urbà legitimat per una votació dels titulars dels establiments ubicats en el territori d’actuació prèviament delimitat. Compta amb un pressupost i pla aprovats que habitualment incorpora la millora de la neteja, la seguretat, la promoció i comunicació comercial, la responsabilitat comunitària, l’impuls de la marca de l’espai comercial, entre d’altres. L’acrònim aixopluga la definició dels Business Improvement Districts originaris dels països anglosaxons.

Cens comercial

Eina de mesura i anàlisi de la realitat comercial de l’espai urbà, que compta, categoritza i analitza diferents paràmetres sobre la densitat i continuïtat dels establiments comercials.

Clonatge comercial

Procés de pèrdua de singularitat dels establiments comercials, per l’absència de viabilitat o de relleu en establiments tradicionals, emblemàtics o centenaris i la proliferació de models de negoci estandarditzats, sovint gestionats per franquícies. Impacta negativament en la qualitat i densitat del paisatge comercial urbà i propicia una banalització d’aquest.

Delimitació comercial

És el procés pel qual un municipi concreta la ubicació de la seva oferta comercial. La disposició d’una bona delimitació comercial d’un municipi és un instrument molt important perquè les regidories puguin projectar mesures de planificació comercial molt més ben definides.

Diagnosi comercial

Instrument metodològic per determinar les conclusions d’un determinat projecte. Tot i existir múltiples instruments de diagnosi, l’anàlisi DAFO és un dels més habituals i dels que millor ens poden ajudar a realitzar un diagnòstic acurat del comerç d’un municipi.

Dinamització comercial

Conjunt de polítiques públiques i privades orientades a millorar la competitivitat d’un municipi. La dinamització comercial requereix polítiques valentes, transversals, que vagin dirigides a l’impuls de l’activitat comercial urbana d’un municipi.

DUM

Acrònim de Distribució Urbana de Mercaderies. Fa referència a l’organització òptima i amb menors externalitats negatives de la distribució dels béns i serveis en el darrer tram. Des dels magatzems logístics al seu trasllat als eixos comercials i establiments comercials. Per reduir l’impacte sobre la contaminació atmosfèrica, acústica, la congestió del trànsit, l’afectació al veïnat en els processos de càrrega i descàrrega, és un espai òptim per a la innovació, amb vehicles elèctrics, entitats d’economia social i solidària, reutilització de locals disponibles com a punts urbans d’emmagatzematge i distribució de proximitat de les mercaderies.

Espai comercial urbà

Agrupació d’establiments d’activitats econòmiques urbanes que es concentren en un carrer o via amb suficient continuïtat i densitat comercial, i que es constitueixen en una associació de gestió professionalitzada.

Fires

Exposició d’oferta comercial amb un màxim de dues edicions a l’any, que se celebra durant una jornada o amb un màxim de quinze dies consecutius, que pot ser especialitzada en donar a conèixer i difondre productes o serveis locals. És un esdeveniment d’atracció de visitants, de projecció de la marca territorial i un factor dinamitzador de l’activitat econòmica local.

Imatge comercial

Mesures que contribueixen a millorar l’espai urbà. Com a tals, tenen un efecte molt important en l’atractiu del comerç dels municipis. Inclou un ampli ventall de mesures de millora de la imatge dels carrers, la imatge externa dels punts de venda…

Locals disponibles

Espais ubicats en planta baixa que no es troben ocupats per cap negoci ni activitat comercial. En els darrers anys, els locals disponibles han anat incrementant en els municipis, fet que ha contribuït que aquests, cada vegada més, es vegin obligats a dissenyar accions específiques per a la seva reactivació.

Mercat municipal

Equipament públic d’abastiment de productes alimentaris frescos i de béns quotidians necessaris, conformat per establiments concessionaris agrupats en una associació privada. L’edifici forma part del domini públic i la regulació i règim de concessió dels establiments o parades es regeix per una ordenança municipal. La seva gestió pot ser directa o indirecta, amb la concessió de la gestió a una empresa privada.

Mercat setmanal

Mercat no sedentari, habitualment, amb una oferta comercial diversa (alimentació, tèxtil, parament de la llar) que esdevé fonamental en l’abastiment dels petits municipis, contribueix a la cohesió urbanística local i pot ser motiu d’atracció de visitants.

ODS

Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per les Nacions Unides en la seva Agenda 2030. Consta de 17 objectius que pretenen implicar la societat civil mundial, des de les organitzacions governamentals, no governamentals, les empreses i el tercer sector. Des del punt de vista governamental, comprometen des de les organitzacions internacionals, als governs dels estats, els supramunicipals i els locals. La Nova Agenda Urbana i les agendes urbanes nacionals pretenen aterrar a cada país, tenint en compte els seus municipis i els actors que componen aquests objectius.

Omnicanalitat

Espai múltiple de relació entre l’oferta i la demanda comercial per mitjà de diferents canals de comercialització tant presencials o físics com digitals o en línia. Modernitzant la relació comercial, l’omnicanalitat vol capturar els nous patrons i hàbits dels consumidors i apropar l’oferta comercial a noves generacions de visitants i consumidors, també en l’àmbit digital per mitjà de les xarxes socials, espais web i marketplaces, sense perdre l’essència de contacte humà perdurable del comerç i les activitats econòmiques urbanes, com a tret tradicional i singular del sector.

Ordenances

Normes d’obligat compliment que regulen una activitat urbana, aprovades pel Ple municipal en virtut del principi d’autonomia local. En el cas del comerç de proximitat, endrecen aspectes com ara l’ocupació de l’espai públic, les terrasses en la restauració, la mobilitat i el trànsit o la fiscalitat, entre d’altres.

Paisatge comercial urbà

Conjunt de la imatge exterior dels establiments, amb els seus aparadors, rètols i senyalística exterior, sumat a la imatge del mobiliari urbà, voreres, zones enjardinades, presència d’equipaments o edificis patrimonials i zones infantils que caracteritzen físicament l’espai comercial. La qualitat estètica d’un espai, amb la seva netedat, comoditat i singularitat dels establiments (amb comerços històrics), és un factor rellevant per atreure la demanda comerciaI i sobre el qual cal actuar des del govern local.

Pla d’acció comercial

Eina de transformació, gestió i modernització del teixit comercial urbà, impulsat per les regidories de comerç, de manera concertada amb el sector associatiu. S’adreça — amb anàlisi, coneixement del cens comercial i obtenció de diagnosi acurada previs— a la millora de l’oferta comercial, la seva competitivitat, la millora del paisatge urbà, la seva accessibilitat, el reforç de l’associacionisme comercial, entre d’altres.

Pla estratègic del comerç

Treball d’anàlisi i propostes de línies de treball que tota regidoria de comerç ha de disposar. El pla estratègic del comerç i l’activitat comercial urbana és l’instrument que les regidories de comerç han de seguir any rere any com a base de referència per a la promoció del teixit comercial urbà del municipi.

Pla d’acció anual

Més enllà del pla estratègic, la regidoria ha de preparar, any rere any, un document de resum del pla amb les accions que caldrà portar a terme durant aquell any en curs.

Reactivació econòmica

La reactivació econòmica dins l’àmbit del comerç urbà l’entenem com les mesures, necessàries, que qualsevol regidoria ha d’impulsar per promoure una millor activitat econòmica i comercial del seu comerç. Qualsevol regidoria ha de tenir en el seu pla d’acció anual tot un seguit de mesures dirigides a la reactivació econòmica.

Serveis comercials

Aspectes mitjançant els quals es pretén millorar l’espai comercial urbà. De serveis n’hi ha de moltes tipologies, però en tot cas són serveis com la il·luminació o la neteja, la seguretat, alguns dels serveis propis que les administracions locals han de tenir molt en compte per afavorir el seu comerç.

Sinergies

Externalitats positives que s’estableixen com a resultat de la col·laboració entre entitats i sectors econòmics locals. La gestió publicoprivada del sector, amb el lideratge de les regidories de comerç, ha de buscar les col·laboracions intersectorials necessàries per propiciar el desplegament dels seus efectes positius. També es poden produir en el marc de les col·laboracions entre entitats privades i institucions de la societat civil local. Es pretén millorar el funcionament d’un espai comercial urbà.

Singularitat comercial

Conjunt d’elements ubicats dins l’espai comercial urbà susceptibles de contribuir a la preservació i la diferenciació del teixit comercial d’un municipi. La presència de productors i productes locals, comerços emblemàtics, històrics, així com nous formats comercials que impulsin la proximitat, resulten elements singulars que cal posar en valor si es vol promoure el comerç.

Sostenibilitat

En el comerç, la sostenibilitat té una dimensió polisèmica. Fa referència a aspectes diferenciats com ara la pervivència de comerços històrics, amb productes, oficis i mètodes d’elaboració arrelats; l’ús de sistemes de reutilització d’envasos i formes de producció d’economia circular; l’ús de la tecnologia per a l’eficiència energètica i en l’ús dels recursos naturals; una millora de la distribució de les mercaderies en l’última milla”; la responsabilitat social del sector en relació amb projectes i iniciatives solidàries que fan comunitat, entre d’altres.

Transversalitat

Metodologia de treball, de gestió pública i associativa que considera l’àmbit d’abordatge d’una política o d’un sector d’activitat, com el comerç local, amb la màxima amplitud possible d’abast, amb la participació de diferents regidories (comerç, promoció econòmica, urbanisme, participació, cultura, medi ambient, etc.) i departaments de l’administració pública local.

Urbanisme comercial

Conjunt de mesures que es porten a terme per tal de millorar la imatge comercial urbana d’un municipi. Les seves tres grans línies de projecció són l’accessibilitat, els serveis i la imatge comercial urbana d’un municipi o territori.