Espai de formació de l'electe
Aquest recurs pretén donar a conèixer els aspectes clau relacionats amb l’activitat de les diferents regidories en què es classifiquen les competències i els serveis municipals amb l’objectiu de facilitar el desenvolupament de les funcions i responsabilitats dels càrrecs electes dels governs locals. En aquest cas es tracta la regidoria de participació ciutadana.
La participació ciutadana és un dret de la ciutadania reconegut en diferents normatives d’àmbit estatal, autonòmic i local. Per això és imprescindible que els responsables polítics locals impulsin i fomentin la implicació de la ciutadania en els afers públics de competència municipal, i estableixin els canals i les eines necessaris per fer-la efectiva.
La participació de la ciutadania en el disseny, el desenvolupament i l’avaluació de les polítiques públiques és un exercici democràtic primordial i una gran oportunitat per millorar les decisions dels governs locals. En aquest recurs s’expliquen les diferents formes de participació i la normativa associada, els avantatges i els reptes del present i del futur que planteja.
A més, es mostren algunes idees preconcebudes que envolten la participació ciutadana, es pregunta qui ha de participar-hi i els instruments de què disposen els ens públics i la ciutadania per formar part d’aquest procés que, ben segur, és un repte per a tots els municipis.
Objectius
El concepte de governança participativa apareix a final del segle XX en les societats occidentals per donar resposta a les mancances que les formes de govern tradicionals tenen a l’hora d’abordar les necessitats d’una societat canviant, amb uns problemes cada vegada més complexos i de difícil solució.
Davant el fet que la democràcia representativa (en què la ciutadania delega la sobirania en representants escollits mitjançant eleccions periòdiques i competitives per sufragi universal) no és suficient per afrontar unes problemàtiques locals cada vegada més complexes en una societat més diversa i heterogènia, les formes de govern relacional, basades en la proximitat i la participació ciutadana, apareixen com una oportunitat perquè els governs locals puguin oferir unes respostes millors, més ajustades a les necessitats de la ciutadania i que gaudeixin de més legitimitat.
En aquest sentit, impulsar polítiques de participació ciutadana en el món local és imprescindible per crear espais que permetin, d’una banda, l’escolta activa, el diàleg, la contraposició d’idees, els discursos i visions entre ciutadans i ciutadanes, a títol individual, i d’altra banda, les entitats i els diferents actors socials, econòmics i culturals del territori i els mateixos governs.
La Diputació de Barcelona entén la participació ciutadana com:
El dret de la ciutadania d’intervenir, de manera individual o col·lectiva, en la definició i l’aplicació de les polítiques públiques dels ens locals per mitjà de processos de consulta, deliberació, decisió, implementació i avaluació. Es caracteritza pel rol actiu i rellevant de la societat civil, la participació sobre qüestions de caràcter públic i la incidència en els resultats.
Per saber-ne més
Vídeo: ¿Por qué es tan importante la Participación Ciudadana? Xile.
Vídeo: Todo lo que necesitas saber sobre la participación ciudadana. Colòmbia.
Vídeo: ¿Qué es la participación ciudadana? Colòmbia.
L’escala de la participació ciutadana
La nord-americana Sherry Arnstein (Nova York, 1930), especialista en polítiques de salut, va definir el 1969 la participació ciutadana per mitjà de diferents gradacions que componen l’escala de participació.
En els nivells més baixos d’aquesta escala no hi ha una participació efectiva, en tot cas, és més aviat de caràcter simbòlic. En els nivells superiors es pot constatar un major grau de capacitat d’incidència per part de la ciutadania (comença la fase de deliberació o debat ciutadà) i, a mesura que es puja per aquests últims graons, hi ha una major disposició per part dels governs a cedir poder als participants i compartir la implementació de les polítiques públiques, és a dir, hi ha poder de decisió i, fins i tot, en el millor dels casos, de coproducció.
Eight rungs on a ladder of citizen participation
Font: Adaptació d’Arnstein, 1969, pàg. 217
La regidoria de participació ciutadana té com a missió promoure les polítiques de participació ciutadana al municipi i treballar en tots els àmbits del govern local per impulsar i promoure la implicació de la ciutadania en el disseny, la implementació i l’avaluació de polítiques públiques per tal de fer-les més eficaces, eficients i amb més qualitat democràtica.
Com a càrrec electe, cal saber que la regidoria de participació ciutadana compta amb dues eines de treball: el Reglament i el Pla de participació ciutadana. Són dos documents estratègics que cal conèixer a fons.
Un reglament de participació ciutadana és el document normatiu que permet establir el règim jurídic, les modalitats, el procediment, la realització i la convocatòria dels instruments i mecanismes de participació ciutadana en l’àmbit competencial d’un ajuntament.
La LRBRL (llei reguladora de les bases del règim local) estableix a l’article 70 bis.1 que “els ajuntaments han d’establir i regular en normes de caràcter orgànic procediments i òrgans adequats per a la participació efectiva dels veïns en els assumptes de la vida pública local”. Així, la majoria d’ens locals opten per adoptar unes normes reguladores de participació, en la forma d’un reglament de participació ciutadana o bé d’una ordenança de participació ciutadana. Tot i que no es tracti d’una norma específica de participació, en molts municipis trobem regulacions d’òrgans municipals de participació en el Reglament orgànic municipal (ROM).
El Reglament de participació ha de ser aprovat en el ple de la corporació, donat que és una normativa i només s’hauria de modificar en el cas que sigui necessari. Disposar d’un reglament de participació ciutadana no és obligatori, en cas que la participació sigui regulada d’alguna altra manera, però sí que és molt recomanable.
Per saber-ne més
En aquesta infografia podeu revisar com s’ha d’elaborar i aprovar un reglament de participació ciutadana.
Consulteu el Reglament tipus de participació ciutadana, elaborat en conjunt amb equips tècnics municipals i acadèmics experts i validat pels serveis jurídics de la Diputació de Barcelona.
Un pla de participació ciutadana és un document de planificació que orienta l’acció de govern en matèria de participació ciutadana i que recull els objectius de la política de participació, les línies estratègiques, les actuacions que se’n deriven, els recursos a disposició d’aquestes i el calendari de treball.
El pla de participació ciutadana expressa un compromís estratègic en relació amb la participació, per un període acotat (habitualment un o dos anys). Pot ser utilitzat, també, per concretar les grans línies expressades prèviament al PAM (Pla d’acció municipal) o al Pla de govern, i llavors pot tenir una durada superior.
El pla de participació ha de ser compartit i aprovat per l’equip de govern i no és necessària la seva aprovació en el Ple.
Ambdós instruments s’han de visualitzar com a eines de mandat i han de ser coherents i dialogar entre ells, ja que són els elements principals que determinen el model de participació ciutadana que es vol impulsar al municipi.
Exemple
Si es dissenya un pla de participació ciutadana on es planifica el desenvolupament de consultes públiques, aquestes han d’estar reglades a través del reglament de participació, com també, si s’ha decidit posar en marxa un cert òrgan de participació, la composició i el funcionament d’aquest ha de contemplar-se en el reglament.
La recomanació és que ambdós documents s’elaborin de manera participada i que siguin consensuats pel màxim d’actors en cada cas (en els àmbits polític, tècnic i ciutadà).
El treball participat amb la ciutadania en el món local porta, inevitablement, a la necessitat de transformar l’organització municipal per afrontar-lo i anar més enllà. Aquests canvis en l’organització municipal han de tenir en compte els aspectes següents:
Si volem que els canvis en l’administració siguin efectius, cal que algú entomi la responsabilitat i ho lideri políticament i tècnicament des de dins de l’administració. Les unitats de participació poden tenir un rol central en aquest procés, però per això caldrà assignar-los una posició políticament rellevant dins de l’estructura administrativa i caldria dotar-les per a aquesta funció.
El propòsit de la gestió de processos és assegurar que totes les activitats d’una organització es desenvolupen de manera coordinada atenent la seva aportació de valor per a la realització de les finalitats de l’organització.
Per facilitar una aproximació a les problemàtiques des de la integralitat i a partir d’una lògica de transversalitat administrativa, pot ser útil organitzar l’administració al voltant de determinats projectes concrets en els quals diferents unitats treballin conjuntament i amb noves metodologies.
La participació dins l’administració té una doble dimensió: una de caràcter més estratègic i una altra vinculada a l’atenció directa. Això vol dir que en una situació ideal es necessitarien dos perfils tècnics diferents: un perfil més estratègic que s’ubicaria en una posició de centralitat i un perfil més d’atenció directa, vinculat a departaments o projectes, orientat al disseny d’instruments, la dinamització i la mediació.
Aquesta proposta no sempre és viable en tots els territoris. Per tant, cada ens local haurà de trobar la forma organitzativa que millor s’adapti a la seva realitat, necessitats i possibilitats.
Els ens locals han de funcionar com una organització sistèmica i han de teixir relacions de treball quotidià en l’àmbit intern i amb el seu entorn, de manera permanent amb els diferents actors de la comunitat. El treball en xarxa amb la comunitat és un mecanisme que permet avançar cap a una administració més flexible i més participativa que es relacioni de manera estable en el temps amb tots els actors del territori en unes condicions de major igualtat.
El principi d’autonomia local estableix que els ens locals gaudeixen de la potestat per crear, dins d’uns certs límits, les seves polítiques o estratègies de participació. En virtut d’aquesta autonomia, per tant, la regulació de la participació ciutadana en l’àmbit local és d’una gran variabilitat entre uns municipis i uns altres.
La legislació estatal i l’autonòmica estableixen un marc de drets, òrgans i procediments per a cada ens local, que són lliures de desenvolupar-los de la manera que els sembli més adequada per les seves circumstàncies i especificitats.
Cal distingir, per tant, entre dos tipus de normativa legal sobre la participació local:
En clau de resum, la informació s’organitza en cinc apartats:
Existeixen normatives específiques relacionades amb certs àmbits de l’acció de govern. Aquests àmbits són els següents:
Per saber-ne més
Per ampliar informació sobre el tema, es pot consultar el document Recull de normativa sobre participació ciutadana en l’àmbit local, on es recullen les principals obligacions legals dels ens locals i els drets de la ciutadania en matèria de participació ciutadana.
La gestió dels pobles i ciutats és d’una complexitat creixent i això fa imprescindible l’intercanvi de coneixements, experiències i recursos, i la creació de sinergies amb els diferents actors del territori. La participació ciutadana és un mecanisme d’empoderament social i de construcció col·lectiva del que és públic que té avantatges, però també parteix, en molts casos, de certes idees preconcebudes que cal superar.
Els avantatges de la participació ciutadana són bàsicament dos:
Per això, una bona política de participació ha de comptar amb un govern local obert i receptiu, disposat a escoltar la seva ciutadania per tal de millorar l’acció de govern.
Hi ha, encara, moltes reticències a l’impuls de la participació de la ciutadania en la presa de decisions públiques, tot i que avui dia és difícil trobar discursos en contra.
A continuació s’exposen algunes de les idees preconcebudes, o crítiques, més habituals en relació amb la participació:
En quin període del mandat es recomana dur a terme processos participatius? Cal que el Pla d’acció municipal (PAM) s’elabori en conjunt amb la ciutadania? En quin moment es pot començar a desenvolupar un procés de pressupostos participatius? En quina fase del mandat es recomana fer una avaluació de la política participativa?
El mandat polític s’estructura generalment en quatre etapes diferents. A continuació es detallen aquestes etapes i quines són les seves característiques:
Durant el mandat cal disposar d’una eina de planificació general que ha de permetre l’assoliment dels objectius marcats com a equip de govern: el Pla d’actuació de mandat (PAM). És recomanable que aquest document s’elabori amb la participació de la ciutadania perquè pugui fer-hi aportacions.
Una altra eina important són els pressupostos participatius, una tipologia de procés de participació de caire transversal, que permet incorporar la ciutadania en la presa de decisió sobre com es gastarà una part del pressupost públic.
Donada la rellevància i objecte d’aquest tipus de procés i els seus resultats, es recomana que els pressupostos participatius i el PAM siguin documents complementaris.
D’altra banda, els diferents instruments de participació (processos, espais, consultes, etc.) també tenen el seu espai durant el mandat i cal tenir en compte en quin moment és millor activar-los. Cal saber que no és recomanable iniciar noves experiències participatives quan el mandat està finalitzant.
En aquest gràfic es poden visualitzar les eines i els mecanismes participatius que s’han de prioritzar en cada fase del mandat.
Font: Adaptació de MomemtumLab
En les darreres dècades s’ha viscut una evolució del paper de la ciutadania en les polítiques locals que ha esdevingut cada cop més significatiu, i s’ha transitat de les tradicionals formes de govern representatives a les noves formes de governança participativa i les pràctiques d’innovació social.
En el balanç d’aquesta experiència es veu com, per bé que han suposat un avenç en molts àmbits (intensificació de les relacions amb i entre la ciutadania, informació, deliberació, consens, etc.), encara hi ha alguns reptes per assolir. Són els següents:
S’ha tendit a associar la participació ciutadana a uns tipus d’instruments (òrgans estables de participació i processos participatius) i amb unes metodologies i maneres de fer molt específiques. Però en el territori han començat a aparèixer noves experiències participatives que no responen a les lògiques d’aquests instruments. Per això, una forma d’avançar en aquest nou paradigma de la participació institucional és concebre la participació com el conjunt de pràctiques d’implicació ciutadana en els afers públics que es produeixen en el conjunt d’un determinat territori, no només en el si de l’ajuntament.
Cada ens local ha de definir el propi model participatiu en funció del territori, tenint en compte aspectes com el tipus de municipi (urbà, rural, dispers, etc.), la situació geogràfica o el tipus de ciutadania (nivell educatiu, edat, la fortalesa del seu teixit associatiu, etc.), per posar alguns exemples, i desplegant els instruments que millor responguin a la seva manera d’entendre la participació i millor s’adaptin a la seva ciutadania.
El paper dels ens locals com a simples prestadors de serveis ha quedat superat per la realitat actual. La coproducció de polítiques públiques pot esdevenir una nova forma de relació entre les administracions locals i la ciutadania. La col·laboració entre persones, organitzacions, actors i institucions és l’element clau de la coproducció i, des de la perspectiva de la Diputació de Barcelona és, actualment, la principal via d’innovació en l'àmbit de la participació ciutadana.
La coproducció porta implícit un canvi de rol en el paper dels poders públics. S’assumeix que les administracions públiques deixen de ser «el» mecanisme que té el monopoli per resoldre els problemes col·lectius i passen a ser “un més” d’una xarxa d’actors que, conjuntament, col·laboren en condicions d’igualtat. Els actors que participen en la coproducció de polítiques, conjuntament amb les administracions públiques, són actors de la comunitat, en sentit ampli, i la decisió de treballar amb uns o altres ha d’estar vinculada als projectes concrets, les estratègies i les realitats de cada municipi.
Per tant, els possibles rols de l’administració local, pel que fa a la participació ciutadana, són els següents:
Alguns exemples de coproducció de polítiques públiques
Cogestió d’equipaments
Parlem de cogestió d’equipaments o gestió col·laborativa d’equipaments quan l’administració i la societat civil organitzada col·laboren per tal que la ciutadania pugui implicar-se en més o menys grau en la gestió d’espais i equipaments públics.
Per a més informació sobre aquest tema, podeu consultar la Guia per a la gestió col·laborativa d’espais i equipaments públics de la Generalitat de Catalunya.
Laboratoris ciutadans
Són espais de participació ciutadana que connecten múltiples actors al voltant de l'experimentació per repensar la vida a la ciutat des d'una visió democràtica i de transformació social. En aquests laboratoris la ciutadania proposa, desenvolupa i/o executa idees i projectes que tenen per objectiu la millora de la vida de les comunitats. Per ampliar la informació sobre aquest tema, es pot consultar la Guia Laboratoris Ciutadans. Per a responsables públics 2018.
Internet posa damunt la taula la necessitat de reorganitzar l’administració perquè requereix el desenvolupament de noves eines de treball, qüestiona molts dels procediments, provoca una redefinició dels problemes i situa l’administració en una nova posició en relació amb la ciutadania. En aquest sentit, cal fer notar l’evident doble velocitat entre administració i ciutadania: mentre l’acció col·lectiva a través de la xarxa es mou a un ritme vertiginós, l’administració és lenta a l’hora de donar respostes.
L’ús d’Internet en les polítiques públiques permet donar unes respostes més especialitzades, d’acord amb les necessitats de la població. Internet permet diagnosticar millor i incorporar la ciutadania més fàcilment en la realització d’aquests diagnòstics. També permet arribar a nous públics, aquells a qui els resulta complicada la presencialitat, per exemple.
Però l’ús d’Internet per part de l’administració pública està subjecte també a riscos que cal tenir en compte i reptes que cal afrontar:
En els últims anys, l’ús per part dels ens locals de plataformes digitals per gestionar espais i processos participatius, s’ha estès clarament pel territori i proporcionen als governs locals nous espais de trobada entre l’administració local i la ciutadania, afavorint nous espais d’escolta i opinió, deliberació, proposta, coproducció i decisió de polítiques públiques a través d’Internet.
Per saber-ne més
En aquest mapa interactiu es poden trobar les plataformes digitals Participa311, basades en el programari lliure Decidim que impulsa la Diputació de Barcelona.
Alguns exemples interessants que es poden consultar són els següents:
Des de fa alguns anys, la Diputació de Barcelona acompanya els municipis de la província de Barcelona en el procés de repensar els òrgans estables, tot reconeixent que poden ser útils i necessaris però no suficients.
Cal fer valdre algunes de les seves funcions que potser han estat menystingudes, com són:
D’altra banda, però, cal començar a dissenyar nous formats per a aquests espais ciutadans, fent-los més oberts, autònoms, flexibles i orientats a accions concretes d’interès per a la ciutadania.
Per saber-ne més
L’any 2021 es va fer una reflexió compartida sobre aquest tema amb equips tècnics municipals. Si voleu conèixer els resultats, podeu revisar aquest document: Els òrgans de participació ciutadana: nous escenaris del futur grup de treball intermunicipal sobre òrgans de participació ciutadana.
Tenir una administració local més oberta, transparent i participativa requereix, inevitablement, una transformació de l’organització municipal que no només afecta la unitat o departament de participació ciutadana, sinó el conjunt de l’organització municipal. Aquesta transformació comportaria la implementació d’una nova cultura administrativa basada en noves maneres de fer, més horitzontals, flexibles i més obertes a la ciutadania i que contemplin l’administració no només com un espai d’intermediació, sinó com un espai de coproducció de polítiques públiques.
Si es vol una administració més oberta, més transparent i més participativa, cal revisar les seves maneres de fer. Els canvis que requereixen les administracions locals per fer-hi front no poden afectar només algunes de les seves unitats. Són canvis profunds que han d’afectar el conjunt de l’organització.
Si volem que els canvis en l’administració siguin efectius, cal que algú entomi la responsabilitat i ho lideri políticament i tècnicament des de dins de l’administració. Les unitats de participació podrien tenir un rol central en aquest procés, però per això caldria assignar-los una posició políticament rellevant dins de l’estructura administrativa, dotar-les per a aquesta funció i posar en valor la funció dels tècnics i les tècniques de participació, reconeixent i legitimant la seva tasca.
Hi ha un seguit de criteris relacionats amb la coordinació i la gestió de la participació de la ciutadania que hem de tenir en compte per garantir l’èxit de la política de participació ciutadana, en general, i de les diferents experiències participatives, en particular. Fem una aproximació als més importants.
La fortalesa, la credibilitat i la legitimitat de la política de participació ciutadana d’un ens local estan condicionades pel lideratge d’aquest i, per això, la iniciativa ha de ser compartida per tot l’equip de govern i, si és possible, per l’oposició. Quan un procés o un espai participatiu és impulsat amb l’acord del conjunt de les forces polítiques presents a l’ens local, augmenten les possibilitats que els resultats siguin acceptats àmpliament i siguin perdurables en el temps.
Implicar diversos actors en l’impuls, coordinació i implementació d’un procés sol ser, també, una garantia en termes de legitimitat. Però també cal tenir en compte que, quan impliquem més actors en la coordinació del procés, aquest s’ajusta més a les característiques i les necessitats de la ciutadania.
Crear grups de treball d'agents polítics i tècnics amb la finalitat de compartir informació, esforços i recursos, que funcionen de manera interrelacionada, flexible i transparent, revertirà en una política participativa eficaç.
D’altra banda, compartir informació i responsabilitats evitarà que es redueixin les resistències per part d’aquelles àrees tècniques o polítiques que no estan directament compromeses amb les diferents iniciatives participatives que s’impulsen.
És important que els mecanismes, els processos i els espais/òrgans es coordinin i dialoguin entre ells, per no duplicar esforços i “esgotar” el potencial participatiu de la ciutadania.
Exemple
Si s’impulsa un procés participatiu sobre la recollida selectiva de residus, seria molt interessant incorporar-hi el que s’ha treballat sobre el tema en un preexistent consell de medi ambient o taula de sostenibilitat. D’aquesta manera s’aprofiten ambdós canals per aconseguir el mateix objectiu i obtenir el màxim d’aportacions ciutadanes. Una altra opció seria evitar dur a terme un debat específic sobre el tema en l’espai estable corresponent si es té planificat desenvolupar un procés participatiu ad hoc, d’aquesta manera s’evita desgastar la ciutadania.
Els objectius de la política de participació simbolitzen el compromís amb la ciutadania i, per això, la seva formulació és fonamental, ja que serà la manera d’avaluar l’èxit del treball realitzat.
Com en qualsevol política, els objectius d’una experiència participativa i, en general, de la política de participació ciutadana, han de ser:
Planificar la quantitat i els diferents recursos que es necessitaran per implementar la política de participació ciutadana és cabdal. Els recursos que s’acostumen a necessitar són:
Obrir espais per a la participació i implicació de la ciutadania permet dissenyar i desenvolupar polítiques que tinguin més suport i generin menys rebuig i, alhora, ajuda els governs locals a posar el seu gra de sorra per mostrar que la política no és una activitat llunyana reservada a certes esferes de la societat, sinó una tasca en què tothom pot gaudir i contribuir a millorar la seva vida i la vida de la comunitat.
Reflexiona
El sobre què es participa o l’objecte de la participació ha d’estar determinat per dos aspectes principals:
Reflexiona
Una de les primeres qüestions que es plantegen quan s’impulsa un espai o un procés participatiu és quins són els actors amb els quals s’ha de col·laborar i treballar. En un municipi, els agents clau d’una política de participació ciutadana són, bàsicament, els següents:
Com més participants aconsegueixi implicar un procés participatiu, millor, però la quantitat no és determinant. Un procés o un espai participatiu tindrà una major qualitat democràtica si és capaç d’incorporar la diversitat de la comunitat, és a dir, si els diferents grups socials i els diferents discursos presents en el territori hi són representats.
Totes les persones són necessàries, a partir de les seves pròpies vivències, posicions socials, problemes i solucions, per incorporar-se a la formulació, la gestió i la implementació d'un projecte participat.
Per tant, és tan important la quantitat de participants, per l’efecte pedagògic del procés, com la diversitat de persones que garanteix punts de vista diferents i, en conseqüència, incideix en la legitimitat i la qualitat del resultat final.
Reflexiona
Quin resultat serà millor, aquell que s’obté a través de 1.000 participants amb el mateix perfil i, per tant, amb una mateixa percepció de la situació, o aquell que s’obté per mitjà de 50 participants amb visions diferents i complementàries?
La participació ha de ser inclusiva. Cal posar especial atenció en incorporar, si s’escau, aquells grups de població que normalment estan absents o subrepresentats (dones, joves, persones immigrades o persones amb discapacitats, per exemple). La participació ha de buscar la incorporació de sectors tradicionalment exclosos de la presa de decisions i que la definició dels problemes i la proposta d'alternatives no sols visibilitzin les posicions hegemòniques. És llavors quan es contribueix a fomentar un diàleg basat en l'escolta activa, la cooperació, l'empoderament i el reconeixement.
Tenir una xarxa associativa rica en associacions, amb més membres, més vida i més democràcia interna és molt important per a un territori, donat que encara avui dia les entitats continuen sent una de les vies principals per mitjà de les quals la ciutadania participa en el debat públic.
Tot i que en molts municipis es comença a intuir certa renovació, el teixit associatiu tradicional dels nostres territoris encara pateix cert envelliment i moltes de les persones que lideren les entitats fa molts anys que són al capdavant d’aquestes. És per això que cal anar amb compte amb els personalismes i assegurar-se que la participació dels i les representants de les entitats fan aportacions en nom de l’entitat i els seus socis però no en nom propi.
Els lideratges són de gran importància en qualsevol experiència participativa, no obstant això, s’han d’evitar els lideratges competitius, unipersonals o excessivament homogenis.
La tasca comunicativa relacionada amb l’impuls i la gestió d’espais i processos de participació ciutadana requereix una reflexió prèvia i tenir en compte alguns aspectes bàsics, com ara:
Un bon pla de comunicació en participació ciutadana ha de tenir clars els seus objectius, a qui va dirigit i quines són les accions concretes que es duran a terme perquè aquest sigui efectiu.
Quan parlem de comunicar, en relació amb la participació ciutadana, no parlem només d’informar, sinó que hem de ser capaços de mobilitzar la part receptora, és a dir, la nostra ciutadania.
Així doncs, comunicar sobre participació resulta encara més complicat que comunicar sobre altres temes, perquè acostuma a exigir un retorn per part de la part receptora: la ciutadania ha de fer voluntàriament una cosa que l’administració li demana.
No hi ha una bona comunicació sobre participació si no s’aconsegueix que la part receptora o destinatària es mobilitzi.
Sovint els processos participatius són oberts a tota la ciutadania i aquesta és molt diversa, per tant, haurem d’adaptar el missatge a públics diferents i diversificar els canals per arribar-hi.
Cal superar l’esquema arrelat en molts municipis d’un únic missatge per a un públic massiu; cada perfil ciutadà necessita un material, un llenguatge i un canal específics, i qualsevol estratègia comunicativa haurà de començar segmentant els diferents públics a què vol arribar, diferenciant les accions per a cada públic.
Exemple
No ens adreçarem igual a persones jubilades, a joves o a persones migrades. Per a les persones migrades traduirem alguns dels missatges, per a les persones joves treballarem més els canals virtuals i per a les persones grans treballarem més els canals presencials.
Qui s’encarrega d’idear i executar la comunicació d’un projecte de participació ciutadana? Habitualment ho fa la regidoria de participació juntament amb l’equip de comunicació que intervé en graus diversos, segons la dimensió i l’estructura de l’ens local. En molts casos, si el pressupost municipal ho permet, es pot comptar també amb el suport extern d’alguna empresa o persona per concebre-la, dissenyar-la i executar-la.
Comunicar sobre participació de manera eficaç requereix una condició: planificar. Un pla de comunicació dona coherència a les diferents accions comunicatives, permet fixar prioritats, organitza la feina i ajuda a aconseguir les fites proposades.
Aquest pla ha de recollir la previsió de les accions comunicatives en els diferents canals i en aquest sentit cal tenir en compte aquests aspectes:
Des del punt de vista de la qualitat democràtica, en participació ciutadana, els resultats substantius no només han d’existir, sinó que, a més, haurien de respondre a les demandes i les propostes fetes per la ciutadania.
Un procés de deliberació ciutadana de qualitat, canalitzat a través d’un espai o procés participatiu, ha de preveure una devolució o retorn dels resultats per tal que els/les participants i la ciutadania en general coneguin els resultats i els validin. La devolució de resultats està molt lligada a la visibilitat i transparència del procés, la seva legitimitat i coherència, i l’augment de la confiança de la ciutadania en les institucions.
Recorda
És important que el retorn dels resultats s'adapti en funció del públic al qual ens dirigim i que la informació compartida sigui útil, coherent i fàcil d’entendre per a tothom. Per tant, en funció dels diferents col·lectius que hi ha en el municipi o territori, aquest retorn es farà utilitzant el màxim d’opcions comunicatives de què disposem: una sessió explicativa, una pàgina informativa al web de l’ens local, les xarxes socials, comunicacions escrites personals, etc.
Els instruments de participació són el conjunt de canals per mitjà dels quals la ciutadania pot incidir en l’acció de govern.
Els mecanismes generals de participació ja es troben previstos de forma dispersa en diferents lleis i, per tant, tots els ens locals els haurien de posar a disposició de la ciutadania, independentment de la voluntat en relació amb la participació ciutadana de l’equip de govern.
A continuació es detalla el llistat de mecanismes, desenvolupats un a un, que es troba en el Reglament tipus de participació ciutadana elaborat per la Diputació de Barcelona.
L’objecte de les consultes populars per via de referèndum d’àmbit municipal són els assumptes de la competència pròpia del municipi i de caràcter local que siguin de transcendència especial per als interessos dels veïns. El seu resultat no té caràcter vinculant.
Aquesta tipologia de consulta s’adreça, per raó de l’objecte específic, a un col·lectiu de persones determinat perquè manifestin l’opinió sobre una actuació determinada, decisió o política pública, mitjançant votació. El seu resultat no té caràcter vinculant.
La ciutadania té dret a fer peticions o sol·licituds al govern municipal en matèries de la seva competència, sense més limitacions que les establertes en les lleis. Aquesta petició pot estar fonamentada bé en la defensa d’un interès general o bé en la protecció d'interessos legítims, privats o individuals.
Els veïns que gaudeixin del dret de sufragi actiu en les eleccions municipals poden fer ús d’aquest mecanisme, per presentar propostes d’acords, actuacions o projectes de reglaments o disposicions de caràcter general en matèries de competència municipal.
S’entén per audiència pública el procés de participació ciutadana mitjançant el qual s’ofereix a les persones, entitats, organitzacions i altres formes d’acció col·lectiva la possibilitat de presentar i debatre propostes en relació amb una determinada actuació pública. Les audiències públiques poden ser generals o anar adreçades a col·lectius específics.
Les associacions, entitats o altres formes d’acció col·lectiva constituïdes per a la defensa dels interessos generals o sectorials de la ciutadania, poden fer una exposició oral davant del Ple, sempre que hagin participat com a interessades en la tramitació administrativa prèvia en relació amb algun punt de l’ordre del dia.
Per saber-ne més
Es pot consultar la infografia sobre les consultes populars.
Els òrgans de participació ciutadana són espais estables de trobada amb la ciutadania, que tenen com a objectiu debatre, treballar conjuntament i fer el seguiment de les polítiques municipals. Poden ser de dos tipus:
Els òrgans solen estar formats per representants municipals i entitats especialitzades o interessades en el sector o territori objecte de l’òrgan, però en molts casos també participa ciutadania a títol individual.
Si es preveu la creació de nous òrgans de participació, és recomanable que reviseu el repte 4 de l’apartat 1.3. Reptes presents i futurs de la participació.
Els òrgans formals són els més estesos en el territori. També són anomenats consells ciutadans. Els òrgans formals disposen d’un reglament on s’estipula la seva composició i funcionament. Però existeixen altres espais que poden no estar reglamentats, que s’obren i es tanquen ad hoc, en els quals participen diferents actors en funció de les necessitats o el projecte que es treballa: són les taules, les comissions, els grups participatius, etc.
Per saber-ne més
Per tal de conèixer com dur a terme la planificació i execució d’un procés participatiu, reviseu el document Model metodològic per a processos participatius. Guió i passes a seguir per dur a terme un procés participatiu elaborat per la Generalitat de Catalunya.
Vídeo Gencat. Què és un procés participatiu?
Els processos de participació són actuacions institucionalitzades destinades a facilitar i promoure la intervenció de la ciutadania en la definició i la planificació de les polítiques públiques locals. Són delimitats en el temps, és a dir, tenen un inici i un final, i s’estructuren tradicionalment en 6 fases principals, algunes de les quals d’obertura a la ciutadania i d’altres de treball intern de l’ens local:
Els processos participatius tracten sobre temes sectorials, territorials, específics o globals. En aquest sentit, poden tenir per objectiu la promoció de la participació activa de la ciutadania en la definició dels instruments estratègics, com per exemple els plans estratègics, els plans d’actuació municipal (PAM) o els pressupostos municipals. Però també poden tenir per objecte garantir el debat, la deliberació i recollir l’opinió dels ciutadans respecte a una actuació pública concreta.
En funció de l’objectiu d’un procés participatiu i dels actors que es volen incorporar, es presenten diferents models de processos:
Font: Adaptació de MomemtumLab
En participació ciutadana, la metodologia i les tècniques són clau per a l’èxit. Però, tanmateix, cal no oblidar que:
En aquest camí, el de construir mètodes i tècniques per posar en pràctica la participació ciutadana, els primers passos no són ni tecnològics ni metodològics, sinó polítics. Les metodologies participatives sempre tenen una base política. Si faciliten o promouen una participació més o menys oberta o restringida, o si es tracta d’informar, consultar, debatre o decidir conjuntament amb els ciutadans, no és una decisió metodològica ni tècnica, sinó política.
Martí, J. i Rebollo, O., 2017.
Com s’ha dit anteriorment, per tal de canalitzar i treure el màxim profit del debat amb la ciutadania sobre els temes d’interès al municipi, es requereixen eines i metodologies específiques.
En funció de l’instrument (espai o procés) i en funció del moment de la participació en què ens trobem, es recomanen unes eines i metodologies específiques:
Font: Adaptació de Castellà, C.; Garcia M.; Frígols, J. i Stinus, E., 2018.
Aquest primer moment fa referència a l’obertura de la reflexió participativa, és a dir, a la identificació, la descripció i la interpretació col·lectiva de les problemàtiques i els reptes que cal abordar.
Aquestes eines de mapatge, tant sobre el terreny com en la cartografia, són eines especialment recomanades per a aquells temes d’una complexitat elevada i en relació amb els quals poden haver-hi diferents percepcions sobre la realitat.
Una vegada es disposa d’una definició compartida de la problemàtica o repte per abordar, es pot avançar cap a un segon moment basat en la deliberació (i, si s’escau, votació) per definir, decidir i dissenyar les solucions que es necessiten.
Les tècniques i metodologies utilitzades en aquest moment de la participació posen èmfasi en la interacció entre participants per mitjà de l’exploració participada i la construcció conjunta de solucions.
El tercer moment de la participació fa referència a la implementació de polítiques públiques. Es passa, per tant, de la diagnosi, deliberació i decisió al voltant del “què”, al treball conjunt i participat al voltant del “com”.
Aquí, les eines i metodologies que s’utilitzaran, permetran, en primer lloc, el testatge de solucions i projectes amb potencials usuaris/àries abans de posar-les en marxa.
Per saber-ne més
Es poden trobar totes aquestes eines i moltes d’altres desenvolupades en la publicació Eines de participació ciutadana: Metodologies i tècniques per a l’acompanyament de processos participatius.
Des de la Diputació de Barcelona s’entén que l’ús de les tecnologies digitals no només possibilita que l’administració local pugui desenvolupar una escolta activa a les xarxes socials, sinó que també obre noves oportunitats a la participació ciutadana.
L’ús d’eines digitals permet la creació de nous espais d’escolta i opinió, deliberació, proposta, coproducció i decisió de polítiques públiques.
Incorporar les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ha de ser vist, doncs, com una oportunitat per tenir unes administracions públiques més eficaces, eficients i transparents. Per tant, es tracta de:
Recorda
Cal tenir en compte:
La Diputació de Barcelona, a través del Servei d'Agenda 2030 i Participació, dona suport als ens locals en matèria de participació ciutadana i ho fa, principalment, per mitjà dels productes o recursos que estan presents en el Catàleg de Serveis anual, però també són disponibles per a consultes puntuals sobre disseny, gestió i avaluació de polítiques de participació ciutadana.
Els recursos actuals són:
Per a qualsevol consulta, dirigiu-vos a: ot.participaciogl@diba.cat
AGUADA, D. Guía evaluación. Herramientas prácticas para la evaluación de políticas de participación del Ayuntamiento de Pamplona. Ayuntamiento de Pamplona, 2018.
AJANGIZ, R. Los nudos de la participación. Innobasque. Gobierno vasco, 2013.
BLANCO, I. i FONT, J. Polis, la ciutat participativa. Diputació de Barcelona, 2003.
BLANCO, I. Polítiques públiques per a la innovació social: oportunitats i reptes. IGOP-UAB, 2016.
BLANCO, I.; CASTELLÀ, C. i SINTOMER, Y. Pressupostos participatius al món local. El repte d’incorporar la ciutadania en la definició del pressupost públic. Diputació de Barcelona, 2018.
CASTELLÀ, C.; SUBIRATS, J. (dir.) i PARÉS, M. (dir.) Què vol dir “participar” en el canvi d’època? De la governança participativa a les noves estratègies de participació. El cas de la Política d’Immigració a Catalunya (2007 - 2014). Tesi doctoral. UAB, 2016.
CASTELLÀ, C.; GARCIA M.; FRÍGOLS, J. i STINUS, E. Eines de participació ciutadana. Metodologies i tècniques per l’acompanyament de processos participatius. Col·lecció Eines, Benestar i Ciutadania, 15. Diputació de Barcelona, 2018.
DIPUTACIÓ DE BARCELONA. Repensant la participació de la ciutadania al món local. Documents de Treball, igualtat i ciutadania, 21. Diputació de Barcelona, 2017.
DIPUTACIÓ DE BARCELONA. Participació tecnopolítica local. Quaderns de participació ciutadana, 6. Diputació de Barcelona, 2018.
DIPUTACIÓ DE BARCELONA. Pressupostos participatius al món local. Quaderns de participació ciutadana, 5. Diputació de Barcelona, 2018.
DONALDSON, M.; DE MAYA, S. i BRUGUÉ, Q. Democratitzar l’Administració. Fundació Catalunya Segle XXI, 2005.
FONT, J. Ciudadanos y decisiones públicas. Ariel Ciencia Política, 2021.
GOBIERNO DE NAVARRA. Claves para una participación ciudadana de calidad en las entidades locales. Departamento de Relaciones Ciudadanas e Institucionales, 2017.
MARTÍ, J. LL. Normativa clau en participació ciutadana a l'àmbit local. Quaderns de participació ciutadana, 9. Diputació de Barcelona, 2021.
MARTÍ, J.; REBOLLO, O. (2007) Participació ciutadana: bases, mètodes i tècniques. Barcelona: Diputació de Barcelona.
OIDP. Guia pràctica para la evaluación de procesos participativos. Ajuntament de Barcelona, 2006.
PINDADO, F. La participació ciutadana a la vida de les ciutats. Diputació de Barcelona, 1999.
UNIVERSITAT POMPEU FABRA; MARTÍ, J. LL. Recull de normativa sobre participació ciutadana en l’àmbit local. Darrera actualització: juliol 2015. Diputació de Barcelona, 2016.
VALLS, C.; SOLÀ-MORALES, R.; BRUNSÓ, A i PUIGDOMÈNECH, P. Guia per elaborar el reglament de participació ciutadana en micropobles i municipis petits (i potser no tan petits) de les comarques gironines. Diputació de Girona, 2021.
VELASCO, J. C.; ALEGRE, M.; CASTELLÀ, C. i GARCÍA, M. Reglament tipus de participació ciutadana. Diputació de Barcelona, 2017.
Apoderament
Procés mitjançant el qual els individus i els grups socials recuperen i incrementen conscientment la seva capacitat de decisió, lideratge i influència sobre els altres, les institucions o la societat.
Associació
Persona jurídica privada constituïda per tres o més persones unides de manera voluntària, lliure i solidària per aconseguir, sense afany de lucre, una finalitat comuna d’interès general o particular.
Audiència
Convocatòria oberta a la ciutadania per part de l’administració corresponent per sotmetre a consideració o informar sobre algun tema o assumpte d’interès general.
Avaluació participada o participativa
Estratègia metodològica consistent en la implicació de tots els agents en la valoració conjunta d’un programa o projecte que es converteix en un procés d’aprenentatge de les persones implicades.
Ciutadania
Condició que tenen les persones que pertanyen a una comunitat política, social i econòmica, les quals tenen reconeguts, pel fet de formar-ne part, uns determinats drets i deures.
Ciutadania a títol individual
Aquelles persones que participen en processos i espais participatius com a ciutadans i ciutadanes interessats en la participació i no com a representants d’alguna entitat.
Comissió de seguiment
En un procés participatiu, espai per al seguiment, la supervisió i la reorientació del procés i per debatre al voltant dels objectius, l’estratègia seguida i els resultats que es van obtenint.
Consells ciutadans
Òrgans de participació amb un nombre limitat de membres que són consultats de forma permanent sobre les polítiques desenvolupades en un determinat àmbit.
Consells sectorials
Consells acotats a un determinat àmbit temàtic, habitualment vinculat a alguna gran política pública (Benestar Social, Cultura, Medi Ambient, Urbanisme, etc.).
Consells territorials
Consells que, acotats a un determinat àmbit territorial (districte, barri, etc.), tracten de forma integral el conjunt de problemàtiques del territori en qüestió.
Consell de vila/poble/ciutat
Consell que engloba de forma integral el conjunt d’àmbits temàtics d’una ciutat o d’un poble. De vegades estan integrats, entre d’altres, per representants dels diferents consells territorials i/o temàtics del municipi.
Consulta popular o consulta popular no referendària
Convocatòria feta per les autoritats a un col·lectiu de persones determinat perquè manifesti la seva opinió sobre una determinada actuació, decisió o política pública mitjançant votació.
Coproducció de polítiques públiques
Nova estratègia d’acció pública en què una xarxa d’actors formada per ciutadania, organitzacions i institucions produeixen polítiques públiques en condicions d’igualtat.
Debat familiar
Tècnica participativa mitjançant la qual les famílies poden fer aportacions a un procés participatiu a través de l’escola dels fills. Aquest objectiu s’aconsegueix per mitjà d’un quadern d’activitats al voltant del tema sotmès a participació.
Deliberació
Debat ciutadà, obert i equilibrat que es produeix en un procés participatiu, de manera que tothom pugui expressar les seves idees en condicions d’igualtat i de llibertat.
Democràcia participativa
Concepte aplicat a les teories de la democràcia que persegueixen una implicació dels ciutadans ordinaris en la presa de decisions públiques amb un major grau d’intensitat del que és habitual en les democràcies representatives.
Democràcia representativa
Règim polític en què la ciutadania delega la sobirania en representants escollits i escollides mitjançant eleccions periòdiques i competitives per sufragi universal, lliure, igual, directe i secret.
Devolució
Retorn a la ciutadania, per part de l’administració, de tota la informació, documentació i resultats d’un procés participatiu, així com dels compromisos que se’n deriven.
Diagnòstic participatiu o compartit
Anàlisi que aporta un coneixement de la realitat i que recull no només dades objectives, sinó també les diferents visions i percepcions dels seus actors, amb l’objectiu que aquesta anàlisi sigui consensuada, transformadora i orientada a l’acció.
Govern obert
Nova forma de governar que se sustenta en la relació i el diàleg permanents i bidireccionals entre l’administració i la ciutadania a l’hora de definir i aplicar les polítiques públiques.
Governança
Forma de governar basada en la gestió de les relacions entre els diferents nivells de govern, la societat civil i el sector privat per a l’elaboració i la gestió de les polítiques públiques.
Grup d’interès
Agrupació de persones físiques o jurídiques de caràcter privat i/o organització sense personalitat jurídica que tenen l’objectiu d’influir en les polítiques públiques en defensa d’un interès propi, de tercers o d’un interès general.
Grup motor
Conjunt de persones implicades en un procés participatiu que assumeixen un grau de coresponsabilitat i protagonisme alt, amb funcions de disseny metodològic, dinamització i impuls.
Informació pública
Informació elaborada per l’administració i que custodia com a conseqüència de la seva activitat o de l’exercici de les seves funcions.
Innovació social/ciutadana
Les pràctiques d’innovació social són aquelles que incorporen noves metodologies, tecnologies, amb què es generen noves relacions i sinergies entre l’administració i una ciutadania més activa i empoderada amb l’objectiu de complementar i trobar solucions als problemes del municipi i la comunitat. Aquestes pràctiques busquen satisfer necessitats col·lectives, es basen en la cooperació horitzontal entre persones i tenen vocació empoderadora de la ciutadania.
Investigació-acció participativa o IAP
Mètode de recerca que pretén trobar solucions a problemàtiques col·lectives a través de la participació dels mateixos protagonistes.
Òrgan formal de participació
Instrument de participació permanent, anomenat també òrgan estable de participació, espai estable de participació, consell municipal, consell ciutadà, consell consultiu o comissió ciutadana, que està format per representants d’entitats i polítics, i de vegades per experts i ciutadania a títol individual, amb una lògica sectorial, territorial o de vila i que té una funció de consulta, assessorament, deliberació i proposta per incidir en determinades polítiques públiques.
Participació ciutadana
Dret de les persones d’intervenir, de forma individual o col·lectiva, en la definició, l’aplicació i l’avaluació de les polítiques públiques.
Plataforma digital de participació ciutadana
Eina telemàtica que una administració posa a l’abast de la ciutadania per participar en la presa de decisions de caràcter públic (per exemple, la plataforma Participa311).
Pressupost participatiu
Procés participatiu a través del qual la ciutadania participa directament en l’elaboració dels pressupostos públics d’un territori concret.
Procés participatiu
Actuació institucionalitzada destinada a facilitar i promoure la intervenció de la ciutadania en la definició i planificació de les polítiques públiques locals.
Referèndum, consulta popular referendària o per via de referèndum
Instrument de participació directa en què la ciutadania decideix o emet la seva opinió a les urnes sobre qüestions polítiques de transcendència especial, a través del sufragi universal i secret.
Reglament de participació ciutadana
Norma jurídica que estableix el règim jurídic, les modalitats, el procediment, la realització i la convocatòria dels instruments i mecanismes de participació ciutadana en l’àmbit municipal.
Retiment de comptes
Presentació davant la ciutadania de la relació d’objectius, accions, recursos utilitzats i resultats de la gestió política i administrativa, per al seu control extern.
Sociograma
Tècnica que pretén mostrar gràficament els actors que formen un grup i les seves relacions, tant formals com informals.
Transparència
Acció proactiva de l’administració per donar a conèixer la informació relativa als seus àmbits d’actuació i les seves obligacions. Informació rellevant sobre el procés participatiu exposada de manera clara, precisa i oportuna. S’oposa al concepte d’opacitat.
Transversalitat
Funció organitzativa que permet assolir objectius comuns i crear majories polítiques compartides entre agents de diferents identitats, territoris, àmbits d’actuació, etc.
Vot electrònic
Emissió del vot utilitzant mitjans electrònics diferents dels mitjans tradicionals.