Espai de formació de l'electe
El recurs s’estructura en cinc apartats que faciliten informació bàsica sobre els elements més distintius de l’acció municipal en l’àmbit educatiu.
Es tracta de continguts bàsics estructurats de forma visual i clara. A banda d’aquesta informació, es detallen recursos addicionals interessants de conèixer. Per últim, es proporciona un glossari amb definicions que ajuden a comprendre millor els conceptes que es referencien al llarg del recurs.
En el transcurs dels anys, l’acció del món local en l’àmbit educatiu ha consolidat els ajuntaments com a actors indiscutibles del sistema educatiu al nostre país. La seva aportació, guiada pel propòsit d’aconseguir una major equitat a través de la generació d’oportunitats educatives al llarg de la vida, els ha situat en una posició de centralitat en el desplegament del dret a l’educació per a tothom.
Aquest bagatge aferma un espai d’actuació per als ens locals que inclou l’educació formal, la informal i la no formal. Així, alguns dels àmbits d’intervenció dels ajuntaments són l’educació infantil de primer cicle, la formació de persones adultes, la formació artística, la prevenció i l’atenció a l’absentisme escolar o la provisió de recursos de noves oportunitats educatives, entre molts d’altres.
La trajectòria recorreguda fins avui dia, a més, dota de solidesa els projectes educatius de pobles i ciutats. Aquests projectes, liderats pels ajuntaments, han contribuït fermament al desplegament del dret a l'educació, a respondre eficaçment als reptes educatius que es plantegen, així com a vertebrar espais de coordinació i treball en xarxa entre els agents educatius del territori.
Objectius
Els objectius d’aquest recurs d’autoaprenentatge són:
Constitució espanyola
La Constitució espanyola garanteix el dret a l’educació de totes les persones i, en concret, estableix que l’educació és un dret fonamental i que l’ensenyament bàsic és obligatori i gratuït. L’educació té com a objecte el ple desenvolupament de la personalitat humana en el respecte als principis democràtics de convivència i als drets i a les llibertats fonamentals.
Igualment, la Constitució estableix que els poders públics han de garantir el dret de tothom a l’educació, i que ho han de fer mitjançant la participació dels diferents agents implicats i amb la creació de centres docents.
Article 27
1. Tothom té dret a l’educació. Es reconeix la llibertat d’ensenyament.
2. L’educació tindrà com a objecte el ple desenvolupament de la personalitat humana en el respecte als principis democràtics de convivència i als drets i a les llibertats fonamentals.
(…)
4. L’ensenyament bàsic és obligatori i gratuït.
5. Els poders públics garanteixen el dret de tothom a l’educació, mitjançant una programació general de l’ensenyament, amb la participació efectiva de tots els sectors afectats i la creació de centres docents.
Estatut d’autonomia de Catalunya
L’Estatut d’autonomia de Catalunya defineix l’educació com un dret de totes les persones. També estableix el deure del govern d’establir un model educatiu que en permeti l’accés de tothom en condicions d’igualtat.
Article 21
1. Totes les persones tenen dret a una educació de qualitat i a accedir-hi en condicions d’igualtat. La Generalitat ha d’establir un model educatiu d’interès públic que garanteixi aquests drets.
L’Estatut concep l’educació com a competència exclusiva de la Generalitat en alguns aspectes i en d’altres com a competència compartida amb l’Estat. Alhora, atorga als municipis algunes competències pròpies en matèria educativa.
Llei d’educació de Catalunya (LEC)
L’actual llei educativa estatal és la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (en endavant LOMLOE), que incorpora alguns àmbits competencials dels ens locals en el sistema educatiu. En el cas de Catalunya, la Llei 12/2009 d’educació de Catalunya (en endavant LEC) estableix que els ens locals tenen la condició d’administració educativa en l’exercici de les competències pròpies i n’enumera les seves competències.
Article 156.2
Els ens locals tenen la condició d’Administració educativa en l’exercici de les competències pròpies, d’acord amb l’Estatut, i exerceixen també les competències que els són atribuïdes d’acord amb el que estableix aquesta llei.
Sabies que…
Com a cas específic, la Carta municipal de Barcelona dota la ciutat d’un règim especial. Per exemple, introdueix la figura del Consorci d’Educació de Barcelona (integrat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona), que exerceix les funcions, les activitats i els serveis dins el territori de la ciutat de Barcelona.
Tradicionalment, el món local ha assumit un paper de cooperant de l’administració educativa (aportant solars, fent-se càrrec de manteniments, gestionant serveis com el transport o el menjador…). Els darrers anys, però, d’acord amb el principi de subsidiarietat, s’ha avançat cap a la corresponsabilitat entre la Generalitat i el món local (fonamentalment ajuntaments, però també consells comarcals).
La participació del món local és necessària perquè pot aportar:
D’aquesta manera, els ajuntaments han assumit més protagonisme com a administració educativa. Aquest procés ha estat possible gràcies a determinats avenços normatius, per exemple, la Llei d’educació de Catalunya estableix que l’Administració educativa és la de la Generalitat i que els ens locals tenen aquesta condició en l’exercici de les competències pròpies.
Article 156 de la Llei d’educació de Catalunya
1. L’Administració educativa és l’Administració de la Generalitat i actua per mitjà del Departament.
2. Els ens locals tenen la condició d’Administració educativa en l’exercici de les competències pròpies, d’acord amb l’Estatut, i exerceixen també les competències que els són atribuïdes d’acord amb el que estableix aquesta llei.
Les competències municipals en educació no estan establertes en un llistat tancat, tenen una dimensió molt àmplia que incideix des d’àmbits diversos, més enllà de les normatives estrictament educatives. Les seves competències poden ser pròpies o atribuïdes per delegació i, alhora, podem trobar competències diferents d’aquestes.
Aquestes competències estan subjectes a un règim legal molt estricte que requereix, entre d’altres requisits, que hi hagi estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, i que no s'incorri en un supòsit d’execució simultània del mateix servei públic per part d’una altra administració pública.
L’Estatut d’autonomia de Catalunya recull les competències pròpies en matèria d’educació dels governs locals:
Article 84 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya
2. Els governs locals de Catalunya tenen en tot cas competències pròpies sobre les matèries següents, en els termes que determinin les lleis:
(…)
g) La planificació, l’ordenació i la gestió de l’educació infantil i la participació en el procés de matriculació en els centres públics i con¬certats del terme municipal, el manteniment i l’aprofitament, fora de l’horari escolar, dels centres públics i el calendari escolar.
La Llei reguladora de bases del règim local (modificada per la Llei 27/2013, del 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local) estableix a l’article 25 les competències dels municipis en l’educació:
La Llei municipal i de règim local de Catalunya recull a l’article 66.3, com a competències pròpies dels municipis, les següents:
La Llei d’educació de Catalunya enumera a l’article 159 les competències dels ens locals, entre d’altres:
La legislació obre la possibilitat d’establir mecanismes de col·laboració entre les administracions per mitjà de la delegació de competències. Aquest mecanisme permet una actuació més directa del municipi en l’àmbit educatiu, més enllà de les competències pròpies (article 9 de la Llei 40/2015, d’1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic).
L’article 27 de la Llei de bases del règim local preveu que podran ser delegades a favor dels municipis l’exercici de determinades competències i estableix que la delegació haurà de “millorar l’eficiència de la gestió pública, contribuir a eliminar duplicitats administratives i ser d’acord amb la legislació d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera”.
En l’àmbit educatiu, l’article 27 de la Llei de bases de règim local (en endavant LBRL) enumera les competències següents:
Abans de la darrera reforma, la LBRL habilitava els municipis a realitzar activitats complementàries per “promoure activitats i prestar els serveis públics que contribueixin a satisfer les necessitats i aspiracions de la comunitat veïnal”. Aquest precepte (anomenat habitualment clàusula general de competència) va permetre aprofundir en la intervenció educativa dels municipis més enllà de les competències pròpies i les delegades. Es tractava d’intervenir en àmbits on, encara que no hi hagués competència explícita dels municipis, sí que eren temes que els ajuntaments consideren de la seva incumbència i, per tant, estan interessats en intervenir.
La Llei 27/2013, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL), va modificar la LBRL i va condicionar l’exercici d’aquestes competències al principi d’estabilitat financera del conjunt de la hisenda municipal i que no s’incorri en un supòsit d’execució simultània del mateix servei públic amb una altra administració pública, fet que va limitar l’exercici d’aquestes competències diferents.
Article 7.4 de la Llei de bases del règim local
Les entitats locals només poden exercir competències diferents de les pròpies i de les atribuïdes per delegació quan no es posi en risc la sostenibilitat financera del conjunt de la hisenda municipal, d’acord amb els requeriments de la legislació d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, i no s’incorri en un supòsit d’execució simultània del mateix servei públic amb una altra administració pública (…).
Aquesta reforma es presentava com una limitació a l’acció municipal. Malgrat això, recents sentències judicials i la mateixa aprovació de la LOMLOE pretenen minimitzar aquestes limitacions.
La capacitat d’actuació dels ens locals en educació es determina també per altres normes que regulen aspectes específics del procés educatiu. Per exemple:
El Decret 11/2021, de 16 de febrer, de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya, reconeix que l’escola no pot lluitar sola contra la segregació. En aquest sentit, afavoreix la corresponsabilitat de les administracions locals i de tots els agents educatius que intervenen en el procediment d’admissió i de programació de l’oferta educativa.
En concret, el decret recull possibilitats d’actuació dels ajuntaments en relació amb les zones educatives, les taules locals de participació o la detecció d’alumnat amb necessitats educatives específiques.
També estableix criteris de delimitació de les zones educatives que apunten a l’equitat, la cohesió i una distribució equilibrada. Els municipis van disposar d’un termini de nou mesos a comptar des de l’entrada en vigor del Decret per revisar les zones i ajustar-les, en cas necessari, a aquests criteris.
A més, defineix les funcions i la composició de les taules locals de planificació educativa, i les reconeix com a òrgans de participació i corresponsabilitat dels ajuntaments en la decisió de l’oferta educativa en el seu territori.
Article 11. Decret 11/2021
[Les taules locals de participació] Es constitueixen:
a) Preceptivament en tots els municipis de més de deu mil habitants mitjançant acord entre la directora o el director dels serveis territorials del Departament i l’alcaldessa o l’alcalde del municipi.
b) Potestativament, per a la resta de municipis que així ho acordin conjuntament amb el Departament.
En relació amb la detecció d’alumnat amb necessitats educatives específiques, els ajuntaments formaran part de la unitat de detecció d'alumnat amb necessitats educatives específiques.
Article 56. Decret 11/2021
1. (…) el Departament i els ajuntaments poden acordar la constitució d'unitats de detecció d'alumnat amb necessitats educatives específiques, que s'ocupen de coordinar les actuacions relacionades amb la detecció d'aquest alumnat i amb la valoració de l'evolució de les seves necessitats específiques.
2. (…) En tot cas, formen part d’aquestes unitats un inspector o inspectora de l'àrea respectiva, un tècnic o tècnica municipal de l'ajuntament respectiu i una persona en representació de l'Equip d'Assessorament Psicopedagògic de la zona educativa corresponent.
3. El Departament i els ajuntaments garanteixen la dotació suficient de professionals a les respectives unitats de detecció, als serveis socials, i als equips d'assessorament psicopedagògic per fer la detecció de l'alumnat amb necessitats educatives específiques.
La LEC preveu la constitució preceptiva dels consells escolars municipals en aquells municipis als quals s’hagin delegat competències en matèria d’educació infantil, educació d’adults o ensenyaments artístics.
Article 173 de la Llei d’educació de Catalunya
Els municipis poden constituir consells municipals en tant que òrgans i instruments de consulta i de participació. Els consells s’han de constituir en els municipis als quals s’hagin delegat competències de les que estableix l’article 159.4.
El Decret 404/1987, de 22 de desembre, regula específicament les bases generals d’organització i de funcionament dels consells escolars municipals.
Els consells locals d’infància i adolescència són consells de participació territorial d’infants i adolescents. De conformitat amb l’article 27.1 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, els municipis han de constituir consells de participació territorial per afavorir la integració i convivència dels infants i adolescents.
Article 27. Llei 14/2010
Consells de participació territorial i nacional dels infants i adolescents.
1. Les administracions locals han de crear consells de participació territorial per tal de donar als infants i als adolescents l’oportunitat d’afavorir la convivència i la integració cultural en l’àmbit veïnal i local.
2. Es crea el Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya, que depèn del departament competent en infància i adolescència.
3. La composició i les funcions dels consells de participació territorial i del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya s’han d’establir per reglament.
La LEC introdueix el deure de les administracions públiques de facilitar l’accés al servei escolar de menjador i de transport escolar als ensenyaments obligatoris i als gratuïts.
Article 6.3 de la Llei d’educació de Catalunya
Les administracions públiques, a fi de facilitar l’accés en condicions d’equitat als serveis escolars de menjador i transport durant els ensenyaments obligatoris i en els ensenyaments declarats gratuïts, han d’oferir ajuts als alumnes que visquin en poblacions sense escola, en nuclis de població allunyats o en zones rurals, als alumnes amb discapacitats i als alumnes amb necessitats educatives específiques reconegudes.
En el cas del servei de menjador escolar, el Decret 160/1996, de 14 de maig, regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d'Ensenyament. Obre la possibilitat de gestionar aquest servei a partir d’un conveni amb l’ajuntament.
Article 10. Decret 160/1996
10.1 La gestió del servei escolar de menjador podrà realitzar-se per qualsevol de les següents modalitats:
(…)
c) Convenint el servei amb els respectius ajuntaments o consells comarcals que hi estiguin interessats, per la qual cosa es formularan els oportuns convenis amb el Departament d'Ensenyament que es podrien incloure dins d'àmbits de cooperació més amplis, si així s'acordés.
Pel que fa al servei de transport escolar, el Decret 161/1996, de 14 de maig, regula aquest servei per tal de facilitar el desplaçament de l’alumnat en l’educació obligatòria. El decret preveu que els consells comarcals n’assumeixin la gestió.
Article 3.1. Decret 161/1996
Els consells comarcals que tinguin assumida la delegació d'aquesta competència o el Departament d'Ensenyament establiran el servei de transport en la modalitat que correspongui per a l'alumnat que preveu l'article 1.
Les competències relatives a la gestió dels serveis de menjador i transport escolars es van delegar a les comarques en virtut del Decret 219/1989, d'1 d'agost, de delegació de competències de la Generalitat a les comarques en matèria d'ensenyament.
Cal dir que, arrel de la supressió del Consell Comarcal del Barcelonès l’any 2019, l’acord de Govern GOV/128/2021, de 31 d'agost, de delegació de competències als consells comarcals i a l'Àrea Metropolitana de Barcelona en matèria d'educació, va delegar les competències relatives a la gestió dels serveis de menjador i transport escolars en l'àmbit territorial de la comarca del Barcelonès a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Un altre àmbit de participació dels municipis en l’educació, en l’exercici de les seves competències, té a veure amb els diferents sistemes de col·laboració que la legislació preveu i que permeten la corresponsabilitat dels ens locals en la gestió de l’educació.
La LEC defineix tres instruments de col·laboració entre l’Administració educativa de la Generalitat i els ens locals:
Article 162 de la Llei d’educació de Catalunya
1. Els ens locals i l’Administració de la Generalitat col·laboren, en l’àmbit educatiu, per mitjà de la comissió mixta constituïda per representants de les entitats municipalistes i del Departament, sens perjudici de les competències que la llei atribueix al Consell de Governs Locals. El Govern, amb l’acord de les entitats municipalistes, ha de regular la composició i les funcions d’aquesta comissió.
3. Els instruments que han de precisar la delimitació de competències i de responsabilitats de cadascuna de les administracions són els convenis de col·laboració.
4. (…) es poden constituir consorcis com a fórmula jurídica que desenvolupa i precisa els àmbits de coresponsabilitat entre ambdues Administracions, (…).
Àmbits d’actuació municipal (síntesi)
Al llarg de la història, diferents teòrics han debatut sobre el concepte d’equitat. La teoria liberal tradicional considera que tots els ciutadans han de ser considerats iguals davant la llei i que l’Estat ha de promoure la igualtat d’oportunitats per a tota la ciutadania. Els darrers anys, però, s’ha arribat al consens de considerar que, més enllà de la igualtat d’oportunitats, els poders públics han d’intervenir, també, per redistribuir la renda i han de proporcionar serveis públics a tots els ciutadans en igualtat de condicions amb independència dels seus recursos i mèrits, perquè la desigualtat és una amenaça per a la cohesió social i la prosperitat de les societats.
Una característica clau de la desigualtat és la seva transmissió intergeneracional: els fills tenen moltes probabilitats d’acabar en el mateix estrat socioeconòmic que els pares. Una de les causes fonamentals té a veure amb l’educació: hi ha una forta associació entre l’assoliment educatiu i els resultats socials.
L’educació és un vehicle de perpetuació de les desigualtats si els alumnes són segregats en funció de l’estatus socioeconòmic dels progenitors. Pels mateixos motius, l’escola pot ser un instrument poderós per igualar les oportunitats.
La distribució desigual de la població al territori en funció de la renda, o de qualsevol altra característica social o cultural, contribueix a la seva reproducció. La segregació escolar és la conseqüència d’aquesta distribució espacial, social i econòmica desigual.
La segregació escolar és la distribució desigual de l’alumnat entre els centres educatius d’un territori, ja sigui per nivell socioeconòmic, ja sigui per origen immigrat o nouvingut. El desequilibri en la composició d’alguns centres implica una distribució desigual de l’alumnat vulnerable en la xarxa educativa.
Aquest fet té dues conseqüències clares: per una banda, hi ha escoles i instituts que sovint resulten poc atractius per a moltes famílies del seu entorn, i per l’altra, el desequilibri s’aguditza any rere any. Aquest és un dels principals punt febles del sistema educatiu a Catalunya.
En l’àmbit municipal, la segregació escolar respon a tres raons:
La segregació fa que el sistema educatiu sigui molt més ineficient: surt més car i els resultats educatius són pitjors, el país o el municipi és menys productiu, menys innovador, amb menor creixement econòmic, amb més atur i precarietat i més problemes de cohesió social.
Per què cal una política educativa municipal contra la segregació escolar?
No és un fenomen natural i inevitable; les polítiques educatives ofereixen un ampli ventall d’instruments per reduir la segregació escolar i afavorir que tothom tingui accés a una educació de qualitat.
Exemple
Aquestes són algunes de les mesures de política educativa que ajuden a reduir la segregació escolar:
Polítiques focalitzades en l’oferta
Bona planificació de les places futures en els centres educatius.
Polítiques adreçades a les famílies
Millora dels processos de selecció de centre per part de les famílies.
Polítiques de gestió de l’escolarització
Gestió de l’oferta escolar amb la demanda de les famílies.
Polítiques per a la millora dels recursos
Millora de la qualitat dels centres educatius, especialment dels més desfavorits.
Les decisions que prenen els ajuntaments respecte a les ràtios, l’obertura de grups, la gestió de la matrícula viva, la zonificació, el control del frau, etc., sovint esdevenen fonamentals a l’hora de pal·liar o, per contra, empitjorar la segregació escolar.
La planificació educativa és el procés d’ordenació racional i sistemàtic d’activitats i projectes en l’àmbit educatiu, que assigna adequadament els recursos existents per assolir els objectius desitjats.
La planificació educativa per a l’equitat és el conjunt de processos de decisió i d’assignació de recursos orientats a assegurar els màxims nivells de justícia educativa i amb el màxim consens entre els diferents actors.
Cal dir que el rol dels ens locals adquireix una rellevància especial a l’hora de garantir processos d’escolarització que permetin millorar els nivells d’equitat en el conjunt del sistema educatiu. Les decisions de planificació educativa preses des de l’àmbit local (vinculades a l’oferta escolar, l’assignació de recursos entre els centres educatius o la gestió de l’escolarització) són clau per reduir les desigualtats en l’accés a l’escolarització, com també en el procés i els resultats educatius de tot l’alumnat, especialment en el cas dels col·lectius més vulnerables (alumnes de baix nivell socioeconòmic, d’origen immigrat o nouvinguts).
El coneixement que els municipis tenen de les dinàmiques pròpies de l’entorn, el coneixement i la relació propera amb els diferents agents educatius i la seva capacitat d’intervenció segons les seves competències, els consolida com a agents clau en les polítiques en favor de l’equitat educativa.
Malgrat que la majoria de competències educatives depenen del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, l’ordenament jurídic facilita que els ens locals participin d’algunes decisions vinculades amb la planificació educativa per a l’equitat. Per exemple:
Els ens locals disposen de diferents instruments d’intervenció a l’hora d’impulsar la millora de l’equitat i la cohesió social en la provisió educativa al seu territori (ja sigui en solitari o en coordinació amb el Departament d’Educació), com ara:
Per a aquesta planificació es compta amb diverses accions concretes:
La incorporació tardana de l’alumnat al sistema educatiu és un problema de gestió educativa de primera magnitud. Sovint altera la planificació educativa i pot desvirtuar fàcilment altres mesures que s’hagin adoptat per tal d’assegurar l’equilibri en la distribució de l’alumnat.
Pot esdevenir també un instrument interessant de gestió de l’escolarització equilibrada, en la mesura que en contextos de davallada demogràfica pot assegurar una distribució millor de l’alumnat del municipi entre els centres.
Els ajuntaments poden dur a terme diverses accions per reduir la desigualtat, com ara:
S’utilitzen per contrarestar efectes negatius en termes de la distribució de l’alumnat en els diferents centres educatius del municipi. El frau pot restar efectivitat en les polítiques de planificació educativa, espe¬cialment en les polítiques de zonificació.
La zonificació escolar és un dels principals instruments de la planificació educativa per garantir una distribució equilibrada de l’alumnat entre els centres educatius d’un mateix municipi. És un dels àmbits que pot tenir un efecte més important en la millora de l’equitat educativa i consisteix en establir zones d’elecció de l’escola socialment heterogènies. Aquesta mesura facilita una distribució més equilibrada dels alumnes entre els diferents centres educatius.
La informació de què disposen les famílies és, en molts casos, un factor fonamental que condiciona la tria d’escola. Les diferències en la informació facilitada per part dels centres pot condicionar la demanda i la capacitat de la planificació educativa per millorar els nivells d’equitat del municipi.
L’acompanyament a les famílies en el procés previ a la inscripció escolar, en la gestió del mateix procés i al llarg del curs escolar, esdevé una eina fonamental per aconsellar i orientar la presa de decisions educatives. L’acompanyament inclou també totes les estratègies de suport a l’alumnat més enllà de l’horari lectiu, el suport als centres, l’orientació en els processos de transició educativa i laboral, etc.
Cal garantir alguns dels serveis relacionats amb l’escola, com ara el transport urbà, el transport escolar, les beques de menjador o les beques d’extraescolars.
La vigilància de l’escolaritat obligatòria és una de les competències educatives dels ajuntaments. L’absentisme és un problema greu perquè comporta desigualtats educatives (menor rendiment, pitjors resultats escolars, major taxa d’abandonament, mancances en el desenvolupament de capacitats, habilitats i comportaments…).
Cal avançar i transitar des d’una perspectiva de vigilància a una perspectiva d’acompanyament en l’escolaritat:
Vigilància | Acompanyament |
---|---|
Problemàtica individual. Dret a l’escolarització. Perspectiva passiva i reactiva. Intervenció segmentada i sectorial. Intervenció homogeneïtzadora. Intervenció puntual. Perspectiva centralitzada i jeràrquica. |
Perspectiva familiar i comunitària. Dret a una educació de qualitat (èxit educatiu). Perspectiva proactiva i inclusiva. Prevenció. Intervenció integral i coordinada (en xarxa). Intervenció diversificada. Intervenció longitudinal, de cicle de vida. Perspectiva local, territorial i de proximitat. |
L’objectiu d’aquestes polítiques és gestionar el preu del serveis i equipaments municipals de manera que tractin les famílies i usuaris de manera desigual, però proporcionalment a les seves desigualtats. Per exemple:
Impulsat pel Síndic de Greuges, el març de 2019 es va subscriure el Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, al qual s’hi van adherir el Departament d’Educació, el Síndic de Greuges, gairebé tots els ens locals de més de 10.000 habitants i alguns de menys de 10.000, les entitats municipalistes, patronals de l’escola concertada, sindicats, federacions d'associacions de famílies d'alumnat i entitats de referència en l'àmbit de l'educació i partits polítics.
El Pacte contra la segregació escolar a Catalunya inclou 30 actuacions i 189 mesures concretes per fer front a la segregació escolar i caminar cap a una educació més inclusiva, equitativa i amb igualtat d’oportunitats.
Alguns dels elements principals que incorpora el pacte són:
Els ajuntaments signants assumeixen el compromís de col·laborar amb el Departament d'Educació en l'aplicació de les mesures del pacte, i la participació en les reunions de seguiment quan s'abordin aspectes relacionats amb l'àmbit competencial de les administracions locals.
D’acord amb les competències municipals, els ajuntaments colideraran algunes de les mesures del Pacte contra la segregació escolar a Catalunya; en d’altres, els ens locals participaran en el seu impuls:
Una de les principals mesures del Pacte conta la segregació escolar a Catalunya és l’impuls del Decret de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya que es va aprovar el 16 de febrer de 2021. El decret inclou diverses mesures per fomentar una distribució equilibrada de l’alumnat i reserva per al Departament d’Educació la planificació del conjunt de l’oferta escolar.
Les oficines municipals d’escolarització han adquirit protagonisme en l’àmbit de les polítiques educatives municipals davant la necessitat d’ordenar l’oferta i la demanda educatives en la lluita contra la segregació escolar i les desigualtats educatives.
Són uns instruments bàsics per a la participació dels ajuntaments en la programació de l’oferta educativa dels municipis i posen de manifest la importància de la participació i la corresponsabilitat dels ens locals en el disseny d’un mapa educatiu equilibrat.
Les seves funcions principals són:
L’educació infantil de primer cicle incideix significativament en el desenvolupament educatiu de la petita infància i esdevé una eina en el combat contra el fracàs escolar i les desigualtats educatives.
Malgrat això, diverses evidències mostren a Catalunya un seguit de disfuncionalitats en l’accés a l’educació de 0-3 anys que pot afectar l’equitat:
En aquest sentit, en l’àmbit de la planificació de 0-3 anys per l’equitat, cal articular nous sistemes de bonificació i nous sistemes de discriminació positiva per facilitar l’accés de sectors socials vulnerables a l’escola bressol pública, com per exemple:
Garantir el dret a l’educació des dels municipis
L’educació és un dret que va més enllà de l’escolarització formal; traspassa les parets de l’escola. Comprèn l’educació formal, però també la no formal i la informal. La tasca d’educar, per tant, és una funció compartida de tota la societat.
El procés d’aprenentatge tampoc es limita a un període vital específic, sinó que es duu a terme al llarg de la vida.
La ciutat educadora és la ciutat que situa l’educació com a eix central del seu projecte polític. Supera la concepció tradicional d’educació individual i instrumental, i per contra, reivindica una nova dimensió de l’educació, en clau transformadora i col·lectiva. La ciutat s’obre a la participació de tothom en la presa de decisions, de manera que assumeix el compromís de mobilitzar els diferents agents educatius i socials per articular projectes comuns enfocats a convertir l'espai urbà en un espai educador. Així doncs, la ciutat reconeix als agents del municipi la seva capacitat educadora, el “valor afegit educador” de la seva tasca diària.
L’acció local contribueix a l’assoliment de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4 de les Nacions Unides: “Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat al llarg de la vida per a tothom”.
L’educació com a projecte de ciutat, cooperatiu i participatiu
Les ciutats educadores expressen la voluntat de les ciutats i pobles de comprometre’s amb l’educació des d’una dimensió comunitària, entenent que només la cooperació i la convivència participativa fan ciutat. Els ajuntaments de les ciutats educadores exerceixen un lideratge compartit que esdevé un ecosistema educatiu local, que treballa perquè el conjunt de la ciutat activi la seva capacitat educadora, que és múltiple i heterogènia.
Tothom ha de poder sentir-se protagonista d’un projecte educatiu del municipi que ha d’afavorir el sentiment de pertinença a la ciutat i aconseguir ciutats més justes, cohesionades i integradores.
Des de la Diputació de Barcelona es compta ja amb una àmplia trajectòria de suport als municipis, per tal d’enfortir el paper del món local en el desenvolupament d'un model de ciutats educadores que connecti temps, espais, agents educatius i aprenentatges.
En aquest sentit, destaquen instruments d’anàlisi i planificació de l’ens local en col·laboració amb la comunitat educativa, com són els Plans de Ciutat Educadora i la constitució d’espais de participació com els fòrums d’educació o els consells escolars municipals i els consells locals d’infància i adolescència, totes aquestes eines clau en la dinamització dels ecosistemes educatius locals. A més, s’han treballat aspectes com la funció educativa de les famílies o l’aprenentatge competencial a l’entorn de l’escola, així com programes específics enfocats a la connexió de temps i espais educatius, relacionats amb l’equitat en l’accés a les activitats extraescolars, o a l’acompanyament en les transicions educatives, entre molts d’altres.
Per saber-ne més
Per la seva banda, els Plans Educatius d’Entorn, impulsats per la Generalitat de Catalunya com a eina de cooperació entre el Departament d’Educació i les entitats municipalistes, han permès també fer avenços en aspectes vinculats a la ciutat educadora. Així, aquest marc ha facilitat que els municipis progressin en la millora de l’èxit educatiu de tot l’alumnat i de la cohesió social, mitjançant l'equitat, l’educació intercultural, el foment de la convivència i l’ús de la llengua catalana.
Han passat poc més de 30 anys de la celebració del 1r Congrés de Ciutats Educadores, celebrat el 1990, i de la proclamació de la Carta de Ciutats Educadores que, conjuntament amb la constitució de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, ha esdevingut una de les bases fonamentals en la construcció del discurs municipalista sobre educació.
Aquesta perspectiva local ha esdevingut, al llarg d’aquests anys, un compromís compartit que va molt més enllà de les nostres fronteres En l’actualitat, més de 500 ciutats de quatre continents han formalitzat l’ingrés a l’Associació Internacional de Ciutats Educadores i l’adhesió a la Carta.
Carta de Ciutats Educadores
La Carta i el mateix concepte de ciutat educadora van néixer com a resposta al model d’educació tradicional, i aporten una visió nova: la ciutat com a espai per transformar a partir de l’aprenentatge col·lectiu, entenent que el dret a la ciutat educadora és una extensió del dret fonamental de totes les persones a l’educació.
Sense oblidar la importància de l’aprenentatge i l’èxit educatiu de les persones, la ciutat educadora té per objectiu millorar la qualitat de vida de la ciutadania i la transformació dels espais i entorns urbans amb la participació i l’aprenentatge mutu dels diferents agents educatius del municipi i de la ciutadania en general.
Impacte
Al llarg d’aquestes tres dècades, els principis i valors expressats en la Carta de Ciutats Educadores han contribuït a la transformació dels pobles i ciutats, situant les persones i l’educació al centre de les polítiques municipals.
La Carta ha facilitat que als municipis es parli d’educació en sentit ampli: la ciutat és educativa en si mateixa i, per tant, tot allò que és ciutat educa. Aquest plantejament reforça el municipalisme i la construcció de ciutat més enllà de la prestació de serveis.
La Carta incorpora una manera de construir la ciutat participativa i d’aprenentatge mutu entre tots els actors que la formen. Alhora, afavoreix el treball en xarxa amb la ciutadania i els recursos de què disposa la ciutat, establint, així, vincles educatius entre tots els actors. També ha tingut incidència en la millora de la col·laboració interdepartamental dins els ajuntaments, de manera que cada departament aporta compromisos educatius a la ciutat des de la seva pròpia realitat. A més, s’ha afavorit el treball en xarxa entre ciutats.
Aquestes transformacions han facilitat que el món local hagi estat capaç d’evolucionar el discurs municipalista sobre educació. En aquest sentit, les aportacions fetes els darrers anys, pel que fa a la connexió d’espais i temps educatius, han esdevingut clau per fer avançar els municipis en la construcció i consolidació d’ecosistemes educatius locals, amb la mirada posada en la lluita contra la segregació i en favor de la igualtat d’oportunitats educatives.
Un ecosistema, fent servir el símil d’un espai natural, és un espai on habiten diferents espècies i que n’assegura la sostenibilitat a través de les interaccions entre elles, un sistema complex que genera respostes per mantenir l’equilibri i la sostenibilitat del conjunt.
Per tant, traslladant-nos a l’ecosistema educatiu local, s’espera i es promou que la interacció entre els diversos actors provoqui canvis en el conjunt de l’espai, tot millorant-ne l’eficiència i, alhora, induint canvis entre els mateixos agents participants. Es transforma l’espai i també les seves parts, que es repensen en funció del rol que des de la visió conjunta i compartida els pertoca desenvolupar.
Representa un pas més en la construcció de xarxes locals, d’espais de relació entre els agents educatius del municipi, ja que suposa l’activació d’aquestes xarxes a través del treball conjunt i de l’orientació cap a resultats concrets definits de forma compartida.
La construcció d’un ecosistema educatiu local
Els ajuntaments de les ciutats educadores no exerceixen el lideratge en solitari: és el conjunt de la ciutat el que activa la seva capacitat educadora múltiple i heterogènia, des de la més formal fins a la més informal. La col·laboració entre els ajuntaments i les entitats locals permet impulsar una millor educació en l’àmbit municipal, a partir de la premissa compartida que, més enllà de l’educació formal, existeixen moltes organitzacions i institucions amb capacitat educativa que cal tenir present.
Així doncs, entenent que l’ecosistema educatiu local és un sistema de relacions, es fa necessari, primerament, reconèixer i posar en valor l’oferta educativa existent en un territori i els actors que la promouen. En aquest sentit, cal enfortir les associacions i la comunitat impulsant lideratges en diversos àmbits temàtics.
La creació i dinamització d’espais de participació és imprescindible. Alguns d’aquests són, a dia d’avui, trets distintius de les ciutats educadores que han rebut el suport de la Diputació de Barcelona. A tall d’exemple:
Un dels escenaris des d'on els ajuntaments poden exercir la participació educativa com a expressió de la coresponsabilitat institucional i ciutadana és en la constitució dels consells escolars municipals (CEM), i en la participació d'un representant municipal als consells escolar dels centres (CEC) públics i concertats, òrgans de participació i de govern, respectivament. En l’actualitat assistim a un debat en el si dels CEM sobre la necessitat d’actualitzar el seu funcionament, composició i capacitat d’incidència. En aquest sentit, podem trobar que en alguns casos s’ha modificat la denominació de Consell Escolar Municipal a Consell Educatiu Municipal. Un canvi que expressa la intenció d’ampliar l’àmbit d’actuació dels CEM més enllà de l’àmbit estrictament escolar.
La participació ciutadana, com altres formes de compromís cívic amb la ciutadania, requereix un llarg procés d'ensenyament-aprenentatge que s’inicia des de petits en la família, l'escola i el municipi. Els consells d’infants són una eina útil en aquest sentit, ja que faciliten la participació de nens i nenes, cosa que representa una oportunitat per a l’enfortiment dels vincles comunitaris, la millora de la convivència i la cohesió social.
Els Espais de Debat Educatiu (EDE) ofereixen a la comunitat educativa dels municipis (educadors, mestres, mares i pares, responsables d'entitats socioeducatives, responsables dels serveis de pediatria, tècnics municipals i altres), la possibilitat de reflexionar i debatre aspectes importants de l'educació, per tal de consensuar criteris d'actuació i millorar la coherència educativa.
Busquen cohesionar el territori en temes de corresponsabilitat educativa, fomentant la comunicació entre les famílies, els professionals de l’educació i els agents socials, sota el lideratge de l'ajuntament. L’objectiu principal és aconseguir formes de col·laboració pràctiques i orientades a l’acció, i compartir els resultats del treball amb tota la comunitat local.
Cal, per tant, establir una agenda d’objectius i accions concretes i compartides entre els diferents agents que formen part de l’ecosistema. Per fer-ho, és imprescindible traduir aquesta planificació en estructures de governança que facilitin espais de treball, i establir canals de comunicació i sistemes d’avaluació dels projectes que s’impulsin.
Com a instrument de planificació per a les ciutats educadores destacar: el Pla de Ciutat Educadora.
La Diputació de Barcelona està elaborant una nova proposta d’instrument per a la concreció de la ciutat educadora. Neix de la suma del Projecte educatiu de ciutat (PEC) i el Pla local d’educació (PLE), dos instruments amb els que la Gerència de Serveis d’Educació ha estat acompanyant i encara ara acompanya als ens locals. Aquesta suma posa en valor la capacitat d’endreçar, planificar i concretar accions de les polítiques educatives locals escoltant la veu de la comunitat educativa i de la ciutadania en general.
Reptes de l’ecosistema educatiu local
Els reptes que es plantegen en el desenvolupament d’un ecosistema educatiu local tenen a veure no tan sols amb la pròpia identificació i inclusió d’agents educatius del municipi, sinó, també, en com fer funcionar l’ecosistema. En aquest sentit, va més enllà del fer xarxa per endinsar-se en el treballar en xarxa, de manera que el principal repte d’un ecosistema educatiu és ser veritablement capaç de generar resultats concrets.
Així, alguns dels desafiaments que sorgeixen són, entre d’altres:
Els agents educatius que formin part de l’ecosistema han de valorar l’oportunitat que se’ls ofereix per treballar conjuntament amb els altres, reconeixent la complementarietat amb la resta d’agents que el formen, i entenent la seva participació com una oportunitat i una necessitat per al municipi. Per aconseguir-ho, és fonamental situar els objectius compartits en el centre de l’ecosistema.
Cal tenir en compte, però, que no tots els agents mostraran el mateix interès, almenys inicialment, i que cal trobar maneres per fer atractiva la seva participació. En aquest sentit, es fa imprescindible identificar possibles absències i assegurar que l’ecosistema inclou perfils múltiples i perspectives diferents. El potencial d’un ecosistema educatiu local depèn d’aquesta diversitat, ja que és d’on emergeix la capacitat d’aprenentatge, la força creativa i les possibilitats d’innovar.
Els ecosistemes són entorns complexos en què passar de la planificació a l’acció no sempre resulta fàcil. Cal tenir en compte que els ecosistemes educatius han de ser espais innovadors que no poden organitzar-se a partir d’estructures rígides i procediments detallats. Per contra, han de ser espais plurals d’aprenentatge mutu que funcionin com a lloc de trobada on desenvolupar junts projectes concrets, posar-los en pràctica i avaluar-los.
Es tracta d’espais de relacions, de manera que funcionen a través d’aquestes i de les interaccions que es produeixen entre els diversos agents. Se sustenten en bona part en factors intangibles, com són la capacitat de treballar plegats, la confiança que això implica i que es genera a través del coneixement i el reconeixement mutus. Això no vol dir, però, que malgrat ser xarxes sense un lideratge tradicional que defineixi i distribueixi tasques o responsabilitats, no requereixin un lideratge articulador que construeixi ponts, faciliti l’establiment de vincles i estimuli les interaccions entre els participants.
La diversitat en la grandària dels municipis i, per tant, també dels seus recursos, capacitats i situacions socioeconòmiques, fa impossible que el concepte “ecosistema educatiu local” pugui considerar-se de manera inequívoca i única. En aquest sentit, però, no necessàriament el que inicialment es podrien considerar debilitats ho són. A tall d’exemple: els municipis més petits són ecosistemes naturals on el treball conjunt és més senzill? O és la major capacitat dels municipis grans la que contribueix a activar els ecosistemes educatius?
Una anàlisi dels punts forts i febles de cada municipi, a partir del coneixement de la realitat local i els agents que hi intervenen, és determinant a l’hora de construir un ecosistema educatiu local que doni resposta a les necessitats específiques del municipi.
Per saber-ne més
Vídeo:
L'ecosistema educatiu local com un espai de personalització de l'aprenentatge. Cèsar Coll, catedràtic de Psicologia de l'Educació a la Universitat de Barcelona.
L’abandonament escolar prematur fa referència a la situació en què es troben els i les joves d’entre 18 i 24 anys que, com a màxim, han superat la primera fase de l'educació secundària (l’ESO) i no estan cursant cap tipus d’educació postobligatòria.
Hi ha força consens en relació als factors que propicien la progressiva desvinculació i el posterior abandonament del sistema educatiu per part d’alguns joves. L’edat, el gènere, l’origen social o la nacionalitat esdevenen factors de risc d’abandonament que situen l’alumnat més vulnerable en el focus de la problemàtica.
L’abandonament escolar prematur és fonamentalment un problema d’equitat educativa, que posa en qüestió la capacitat del nostre sistema educatiu per generar oportunitats d’èxit per a tothom.
El seu impacte en l’àmbit personal és inqüestionable, limitant la qualitat de vida d’aquests joves i les oportunitats a què tenen accés, alhora que també ho és la pèrdua de potencial social i econòmic que se’n deriva per al conjunt de la societat.
L’abandonament escolar prematur i els municipis
Aquests factors generals es concreten en els contextos locals, dibuixant realitats diverses i complexes. Així, hi ha diversos elements que són propis de cada municipi, que determinen la possible incidència major o menor de la problemàtica, com són les característiques pròpies de la població, les especificitats del mercat laboral en l’àmbit local, etc.
També alguns trets específics dels contextos locals determinen que les possibilitats de donar-hi resposta siguin heterogènies entre els municipis. En efecte, no tots els pobles i ciutats tenen accés a la mateixa oferta de recursos educatius, ja sigui al municipi o al seu entorn. En aquest sentit, per exemple, l’àmbit rural està en clar desavantatge respecte a entorns més urbans.
Conèixer en profunditat la realitat particular de cada poble i ciutat és el primer pas per poder actuar contra l’abandonament escolar prematur. Aquesta necessitat d’aterrar la problemàtica de l’AEP a escala local topa, però, amb la manca de dades que permetin fer un diagnòstic precís que sigui útil per a la definició de polítiques locals al respecte.
Diversos municipis duen a terme una tasca ingent de recollida i sistematització de dades que els permetin aproximar-se a dimensionar l’abast de la problemàtica en el seu context. Aquests esforços són la resposta a una manca pràcticament total de dades a escala local: la principal font d’informació en relació amb l’abandonament és l’enquesta de població activa que facilita l’Idescat i que correspon al conjunt de Catalunya.
Així, força municipis han apostat per fer ús d’eines que sí que són al seu abast i que els proporcionen informació valuosa pel que fa a la problemàtica de l’abandonament. Un bon exemple és el seguiment de l’absentisme escolar, que tot i ser indicador de fracàs escolar i referir-se a l’educació obligatòria, serveix com a aproximació al risc d’abandonament escolar prematur. De la mateixa manera, existeixen experiències que s’han proposat idear, a escala local, mecanismes per a la traçabilitat dels itineraris educatius dels i les joves, i així poder donar resposta a les situacions de risc o d’abandonament prematur.
Com en d’altres àmbits, la limitació de les competències de món local topa amb la necessitat de donar resposta a l’impacte que moltes problemàtiques tenen, en primera instància, en el context local.
En aquest sentit, els ajuntaments no tenen competència expressa en l’àmbit de l’abandonament escolar prematur, però proveir de recursos que facilitin l’èxit educatiu i la inserció laboral dels i les joves és també la seva responsabilitat. És el que es coneix com a “incumbències”.
Així, tot i les limitacions, el cert és que hi ha força eines valuoses a l’abast dels municipis, tant de prevenció com de resposta a l’abandonament escolar prematur, i nombroses experiències al territori en aquest sentit:
Rebre una educació de qualitat en la primera infància pot representar un punt d’inflexió determinant per a l’èxit educatiu en etapes posteriors. A més, malgrat ser un element rellevant per a tots els infants, esdevé decisiu per aquells que viuen en entorns més vulnerables.
Les escoles bressol municipals i els altres espais i serveis locals d’atenció a la primera infància representen una eina clau per proveir la ciutadania d’una educació en la primera infància de qualitat, garantint una major igualtat d’oportunitats per a tots els infants.
L’absentisme escolar és un indicador de fracàs escolar estretament vinculat a l’abandonament escolar prematur. En aquest sentit, les estratègies desenvolupades per molts municipis permeten una aproximació a la detecció de joves en risc d’abandonament i, per tant, l’aplicació de mesures preventives de l’abandonament escolar prematur. És per això que, tot i no ser suficients, són una eina útil.
El rol dels ens locals adquireix una rellevància especial a l’hora de garantir processos d’escolarització que permetin millorar els nivells d’equitat en el conjunt del sistema educatiu.
Així, els diferents instruments de planificació educativa de què disposen els municipis, poden afavorir nivells més alts d’equitat educativa en l’àmbit local. Segons el marc regulatiu actual, els ens locals participen de decisions tan importants com la programació de l’oferta educativa, la determinació dels llocs escolars, la gestió del procés d’admissió de l’alumnat, la detecció d’alumnat amb necessitats educatives específiques, la creació i la construcció de centres, etc.
Actualment és de sobres reconegut que infants i joves aprenen en tots els espais de la seva vida quotidiana. Als aprenentatges que adquireixen durant el temps lectiu a l’escola s’hi sumen els coneixements i habilitats que obtenen de participar en activitats extraescolars o de poder gaudir d’experiències enriquidores durant les vacances i els caps de setmana. En el mateix sentit, també ha anat prenent rellevància en els darrers anys el temps del migdia, al qual se li reconeix el potencial que té quant a la generació d’oportunitats educatives i de promoció de l’equitat. Tots aquests són espais on l’ajuntament pot tenir-hi un paper significatiu.
L’educació té un paper cabdal en millorar les condicions de vida de les persones, limitant les possibilitats de perpetuació de desigualtats. És per aquest motiu que resulta clau proveir de recursos que permetin als més vulnerables poder accedir als recursos educatius en condicions d’equitat. Els ajuntaments poden posar-hi el seu gra de sorra amb eines com les beques i els ajuts a l’escolarització, l’habilitació d’espais TIC i d’estudi o amb polítiques com la tarifació social, entre d’altres.
Els recursos de noves oportunitats educatives tenen com a objectiu que els joves en risc o en situació d’abandonament, no abandonin o reprenguin els seus itineraris formatius. Es tracta, per exemple, dels cursos d’accés a cicles formatius, cursos per obtenir el graduat d’ESO per a majors de 16 anys, formació contínua per a joves que estan treballant però que no tenen formació postobligatòria, etc., molts dels quals es duen a terme en escoles municipals de persones adultes.
L’escalada en la priorització de l’abandonament escolar prematur des de tots els àmbits territorials ha propiciat la revalorització, de retruc, del paper de l’orientació per donar-hi resposta. Es considera clau el rol de l’orientació per detectar situacions de risc i també per traçar itineraris formatius personalitzats, i poder-ne fer un correcte seguiment. Els municipis compten amb una dilatada trajectòria en aquest àmbit, tant des dels serveis municipals propis, com en el paper d’articular els diferents agents que treballen al territori.
Per saber-ne més
Vídeos:
Planificació educativa per l'equitat, Xavier Bonal.
Garantir l'èxit educatiu des de la proximitat, Jordi Collet.
La importància de la inversió en l’etapa 0-3: vers una educació universal i gratuïta, Xavier Martínez-Celorrio.
La funció de l’orientació
L’impacte, tant individual com col·lectiu, de l’abandonament escolar prematur ha fet que la lluita contra aquesta problemàtica esdevingui un objectiu prioritari d’agendes europees, nacionals i també locals. En aquest sentit, s’ha produït, en l’espai europeu, un creixent reconeixement de la rellevància de l’àmbit local en l’abordatge d’aquest repte. Així, en els últims anys s’ha posat en valor el rol dels governs locals en la detecció de persones en risc d’abandonament, així com la seva capacitat de proporcionar recursos valuosos per fer-hi front des de la proximitat.
Una d’aquestes eines és, de forma destacada, l’orientació, entesa, primer de tot, com la feina d’acompanyar les persones en les seves trajectòries educatives i ajudar-les en les tries que han de fer.
L’objectiu de l’orientació és facilitar que tothom tingui la capacitat d’escollir un itinerari educatiu i professional, i fer-ho encertadament.
D’aquesta manera, tothom pot tenir projectes personals de futur que li permetin desenvolupar-se plenament en la societat del coneixement, podent escollir els seus camins tant de formació com de vida.
Per fer-ho, és necessari definir com ha de ser el sistema d’orientació, quina funció han de tenir els diferents actors que hi participen, que són molts, i com s’han de relacionar entre ells. En la visió local, l’abandonament escolar prematur no es combat només des de les aules, ni des del sistema educatiu, requereix la participació, la complicitat i la implicació d’actors ben diversos, públics i privats.
La ciutat orientadora
Una ciutat que educa és també una ciutat que orienta i que acompanya les persones en el procés de definició d’itineraris educatius exitosos. És una ciutat que no deixa ningú enrere i que, per contra, és capaç de generar oportunitats a partir del treball en xarxa de tot l’ecosistema educatiu local.
Més enllà de la necessitat de comptar amb recursos formatius al territori, es dona valor a la necessitat de dotar els i les joves de competències per poder decidir autònomament sobre el seu itinerari educatiu; a més, pren importància la necessitat que tots els agents educatius del territori remin alhora: és el model de ciutat orientadora.
Esquema del model de ciutat orientadora
La ciutat orientadora es construeix amb la relació entre escola, famílies i ajuntament com a base. És una ciutat que, amb un govern al capdavant, concentra energies i esforços en fer possible un accés universal al coneixement i que situa la persona al centre del procés educatiu i orientador. Es tracta d’una ciutat que afavoreix la creació d’itineraris personals i que ofereix noves oportunitats a totes les persones que ho necessitin, que busca que ningú es quedi enrere, que tothom pugui ser i formar part de la seva riquesa.
El model de ciutat orientadora proposa una aproximació holística a la problemàtica de l’abandonament escolar prematur. Assumint que es tracta d’un repte que traspassa les parets de l’escola i que interpel·la de ple l’administració local, el model planteja la necessitat de definir polítiques i serveis d’orientació municipal que treballin en consonància amb la resta d’agents del territori.
El rol de l’ajuntament
Les administracions locals, aprofitant la seva proximitat i un coneixement exhaustiu de l’entorn, poden contribuir a una bona orientació global i facilitar la creació de lligams entre els diferents agents que actuen en aquest àmbit, tot creant espais on compartir les necessitats globals de les persones i el territori.
Així, pel que fa a l’àmbit de l’orientació, els ajuntaments poden desenvolupar diversos rols i funcions específiques, d’entre els quals destaquen:
La necessària acció conjunta és un repte en si, ja que la multiplicitat d’actors és manifesta. Començant pels centres educatius de tots els nivells, així com les famílies, hi ha també les escoles de formació d’adults, el sector productiu comunitat-entorn, les fundacions i el sector privat, que ofereixen serveis d’orientació i recursos formatius.
A banda d’aquests actors, també s’han de tenir en compte els municipis veïns i els ens de diferents nivells, com són els consells comarcals, les diputacions i la Generalitat, amb els quals s’estableixen coordinacions i col·laboracions diverses.
Eines a disposició dels ajuntaments
Aquests diferents rols i funcions es poden concretar a través de les eines següents, a disposició de molts ajuntaments:
Serveis que normalment funcionen en col·laboració amb els centres educatius del municipi, amb els quals col·laboren en les accions d’orientació de l’alumnat i donen suport als processos de transició de l’etapa obligatòria a la postobligatòria. A més, solen treballar en xarxa i en coordinació amb d’altres serveis i recursos de l’entorn.
L’equipament juvenil és un espai en què l’educació no formal pren rellevància, propiciant la construcció de vincles. S’hi duen a terme accions diverses de prevenció socioeducativa, com són els tallers per a famílies i professionals, xerrades per a joves, l’habilitació d’espais d’estudi i accions concretament dirigides a l’orientació educativa dels i les joves. A banda, s’hi desenvolupen sovint també accions d’intervenció i compensació socioeducativa, com són l’orientació laboral, l’assessorament psicosocial i l’acompanyament acadèmic, entre d’altres.
Alguns ajuntaments ofereixen diversos materials com guies, xerrades, vídeos i assessorament en línia de suport als centres educatius i a la ciutadania per millorar l’orientació acadèmica i professional de l’alumnat. També s’organitzen fires i jornades d’orientació en alguns municipis, amb el suport de la Diputació de Barcelona. L’objectiu no és només adreçar-se als adolescents i joves que fan el salt a l’etapa postobligatòria, sinó interpel·lar també totes aquelles persones que volen reincorporar-se al sistema educatiu.
Els centres de formació de persones adultes posen a l’abast de la ciutadania nombrosos recursos de nova oportunitat educativa. A banda, faciliten l’acompanyament dels alumnes en definir itineraris personalitzats, i duen a terme una tasca important d’orientació. A més, la diversitat de perfils de l’alumnat d’aquests centres resulta un exemple clar del paper clau de l’orientació en l’educació al llarg de la vida; és a dir, més enllà de la transició de l’educació obligatòria a la postobligatòria.
La constitució d’espais de trobada entre els diferents agents que treballen en l’orientació al territori és clau per tal d’alinear les actuacions de tots cap a uns objectius consensuats, així com per facilitar l’establiment de sinergies. Aquestes comissions, taules de treball, grups, etc., són eines útils per treballar de forma conjunta aspectes com ara la planificació i l'adaptació de l’oferta formativa existent en el municipi a les necessitats del mercat laboral i de les persones, la definició d’estratègies conjuntes d’orientació al municipi o l’impuls de projectes concrets.
Per saber-ne més
Recurs d’autoaprenentatge L’orientació educativa i professional. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona (2018).
Latorre, G. i Caldas, C. Virtualització de les activitats d’orientació: com fer l’orientació en línia en els serveis d’orientació municipals. Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2021. (Seminaris en línia de formació)
Maroto, S. Noves Oportunitats Educatives 4.10: avançant en l’Agenda 2030. A: Observatori de Polítiques Educatives Locals. Anuari 2022. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2023. (Col·lecció Eines. Sèrie Educació, 12).
Gerència de Serveis d'Educació. Orientar les famílies en l’acompanyament de joves en risc d’abandonament escolar prematur. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2022. (Col·lecció Idees Clau).
Gerència de Serveis d'Educació. Els recursos de noves oportunitats educatives al territori. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2022. (Col·lecció Idees Clau).
Des de la recuperació dels ajuntaments democràtics, els governs locals han reforçat la seva implicació en la provisió de serveis educatius, especialment en l'educació no obligatòria. Ho han fet com a resposta a canvis socials, a demandes ciutadanes o en la lluita per la igualtat d'oportunitats. Com a conseqüència, s’ha desplegat una àmplia xarxa de serveis i recursos educatius que s’orienten a assolir aquests objectius.
En molts casos, aquest recursos s’han consolidat com a escoles de titularitat municipal: escoles bressol, escoles de música i arts, escoles de persones adultes i escoles d’educació especial. La implantació d’aquests centres educatius municipals varia en funció de cada etapa educativa i de cada cas concret.
Les escoles bressol municipals, per exemple, van experimentar un creixement exponencial com una clara aposta municipal impulsada per una llei al Parlament de Catalunya. En altres casos, les escoles municipals es van consolidar arrel de demandes de municipalització d'escoles privades o de la necessitat d’implantació territorial allà on alguns d’aquests centres educatius no estaven presents.
En qualsevol cas, avui dia les escoles municipals desenvolupen la seva activitat com a equipaments vinculats a les polítiques municipals, com a elements imprescindibles per assolir els objectius següents: l’accés equitatiu a l’educació, garantir que les oportunitats educatives arribin per igual a tot el territori i a tota la ciutadania, i la construcció d’itineraris educatius exitosos.
Les escoles municipals permeten, doncs, desenvolupar polítiques de proximitat adreçades a afavorir l’equitat i millorar les trajectòries educatives, així com el desplegament d'una àmplia xarxa de recursos i serveis educatius habitualment molt ben valorats per la ciutadania en àmbits on els ajuntaments han estat els referents o, directament, les úniques administracions que hi han actuat.
La proximitat, l’arrelament al territori i la capacitat d’adaptació a les necessitats específiques de la ciutadania i de l’entorn són el punts forts de les escoles municipals.
Això els situa com a agents educatius clau per contribuir al fet que el territori sigui l’eix vertebrador de l’educació als municipis i, en definitiva, a consolidar els ecosistemes educatius locals.
La Llei d’educació de Catalunya considera els ajuntaments com a part integrant del Servei d’Educació de Catalunya. És un reconeixement al paper fonamental que tenen a l’hora d'assegurar que les oportunitats educatives arribin a tothom i a tot el territori. Els governs locals desenvolupen un rol cabdal en l’educació al llarg de la vida, i fan esforços per garantir la sostenibilitat dels serveis que ofereixen a la ciutadania i articulen programes, accions i recursos propis.
Llei d’educació de Catalunya, article 159. Competències dels ens locals
1. Els municipis participen en el govern dels centres educatius que presten el Servei d’Educació de Catalunya (…).
Per tot això, el món local reivindica la importància de les escoles de titularitat municipal dins el sistema educatiu i com una peça clau per garantir una educació de qualitat, equitativa i adaptada a l’entorn. En aquest sentit, consideren que enfortir aquests centres contribueix a aquests objectius en la mesura que amplien les oportunitats educatives per a tothom, enforteixen trajectòries d’aprenentatge en l’educació obligatòria i postobligatòria i connecten les oportunitats educatives de l’entorn.
Així doncs, per als ajuntaments, les escoles municipals són un element central de les seves polítiques educatives i consideren una prioritat que aquests centres siguin escoles de qualitat i inclusives, imprescindibles per assolir una societat més justa.
En definitiva, els centres educatius municipals posen en valor:
En la creació, organització i manteniment de les escoles municipals és important tenir present alguns aspectes que es consideren clau per a la bona prestació del servei i el desenvolupament de les estratègies educatives que s’hi vinculen, com ara:
Fa molts anys que el món local considera prioritari desenvolupar una oferta de serveis educatius als infants de 0-3 anys i les seves famílies que respongui a les demandes ciutadanes. De fet, a la província de Barcelona, l’actual mapa d’escoles bressol s’ha consolidat gràcies al compromís dels ajuntaments d’assumir una major responsabilitat en la gestió de l’educació infantil. Com a conseqüència, s’ha consolidat una extensa xarxa d’escoles bressol de titularitat municipal que assegura una gestió de proximitat d’aquest servei.
La implicació municipal en aquest àmbit ve donada en gran part com a resposta a una forta demanda ciutadana, però, també, com a factor de qualitat de vida i de consolidació de població en els seus municipis. A més, aquestes escoles són un element per garantir, des de la proximitat, la igualtat d’oportunitats i, per tant, la cohesió social en els pobles i ciutats.
Aquesta aposta municipal pren força sobretot a partir de l’aprovació la Llei 5/2004 de creació de llars d'infants de qualitat i el desplegament del mapa escolar de places públiques de llars d’infants, que es va elaborar amb l’impuls de la Generalitat de Catalunya, el món local i la participació de diferents agents de la comunitat educativa.
Un servei municipal amb múltiples objectius
El compromís dels ajuntaments amb l’educació infantil posa de manifest la contribució del món local a l’educació infantil i, en concret, a uns equipaments considerats fonamentals pel seu impacte social i educatiu en el territori. L’escola bressol es considera un àmbit clau de les polítiques educatives, essencial per donar resposta a les necessitats d’una etapa crucial en la vida dels infants i de les seves famílies que, a més, té incidència directa sobre els processos d’aprenentatge futurs i en la transició a les etapes educatives posteriors.
L’atenció en els serveis d’escoles bressol té —i ha de tenir— un enfocament amb objectius de caire educatiu, social i comunitari. En concret:
Marc normatiu
Les escoles bressol són un dels serveis municipals més sol·licitats per la ciutadania i, per tant, es troben entre les prioritats de la política educativa local.
La normativa no considera directament el primer cicle d’educació infantil com una competència exclusiva i obligatòria de les administracions locals. A Catalunya, però, l’aposta ferma per l’educació infantil es reflecteix en l’Estatut d’autonomia, la Llei d’educació i la Llei de creació de llars d’infants de qualitat, que atorga als ens locals competències pròpies en els àmbits de la planificació, l’ordenació, la possibilitat d’assumir-ne la gestió, i en regulen el finançament.
La planificació de l’oferta de places
És indispensable establir un sistema de planificació per conèixer si cada curs ha de donar continuïtat o modificar l’oferta, o proposar l’obertura de noves places. L’article 15 del Decret 282/2006 estableix que cal assegurar una oferta suficient per atendre la demanda de places de 0-3 anys, prioritzant les zones socialment desafavorides, respectant l’equilibri territorial i tenint en compte la demanda.
L’equitat en l’accés a l’escola bressol
En l’educació infantil també es produeixen efectes de segregació, en què infants i famílies socialment desafavorides hi accedeixen en menor grau que la població en general. Per això, els municipis aposten per establir mecanismes per facilitar-ne l’accés als sectors socials més vulnerables (vegeu el mòdul 2 sobre l’equitat):
Des de fa temps, els governs locals han considerat clau el foment de la cultura i, específicament, l’extensió de l’accés a l’educació musical i artística. Un dels pilars d’aquestes polítiques ha estat la progressiva creació d’escoles municipals de música i arts, per mitjà de les quals s’han impulsat nombrosos projectes educatius i culturals de proximitat, en el benentès que aquests centres poden esdevenir una eina clau per contribuir al desenvolupament de les polítiques educatives municipals.
Els valors de les arts
Els centres d’educació musical i artística, més enllà de la seva tasca formativa, adquireixen ple sentit com a servei públic quan assumeixen el rol d’agents de canvi i millora social en el seu context local i, per tant, esdevenen un element molt potent de millora i de transformació social.
Un recurs de proximitat per democratitzar la pràctica artística
Ja sigui per la necessitat de trobar espais de pràctica musical, per la tradició musical del municipi o amb l’objectiu d’implementar polítiques culturals i educatives, la progressiva implantació d’aquests equipaments ha donat lloc a una extensa xarxa d’escoles municipals de música (i darrerament d’escoles d’arts) que en molts casos esdevenen agents educatius i culturals de referència al territori.
Són equipaments municipals de proximitat que contribueixen a la difusió i la democratització de la pràctica musical i artística, així com a millorar l’accés a la cultura de tota la població. I ho fan a partir de la seva presència i participa¬ció en la vida educativa, social i cultural del territori, col·laborant amb entitats i altres agents educatius, culturals i socials del municipi (escoles bressol, casals, escoles i instituts). D’aquesta manera reforcen la seva dimensió comunitària alhora que contribueixen a generar espais i formes de convivència en entorns de diversitat cultural.
Aquesta dimensió comunitària posa de relleu el seu paper com a equipaments públics arrelats al territori i compromesos amb una societat més participativa i cohesionada.
D’escoles de música a centres de les arts? L’aposta per la interdisciplinarietat
Els darrers anys, en l’àmbit de les escoles de música i d’arts, es discuteix la necessitat de construir propostes educatives i culturals interdisciplinàries. En concret, sobre el valor dels projectes educatius i culturals interdisciplinaris com a via per superar la divisió tradicional de les arts i com a eix vertebrador de l’oferta pedagògica de les escoles. Es tractaria d’impulsar un aprenentatge globalitzador i contextualitzat, entenent que l’experiència serà més rica i diversa si es possibilita el contacte entre els diferents llenguatges artístics.
Marc normatiu
L’article 48 de la LOMLOE fa referència a l’organització dels ensenyaments de règim especial.
La LEC, article 65, que regula els ensenyaments artístics.
El Decret 354/2021, de 14 de setembre, de les escoles que imparteixen ensenyaments no reglats de música i dansa.
Una societat del coneixement que vulgui gaudir de bons nivells de cohesió social i d'ocupabilitat ha de garantir que tothom pugui tenir capacitat d’adaptació i d’adquisició de nous coneixements i competències. A més, sabem que el nivell de formació de la població és un factor clau en aspectes com els nivells i la qualitat de l’ocupació, el risc d’exclusió i les possibilitats de desenvolupament personal. També, que existeix una forta correlació entre els nivells formatius de les famílies i els resultats acadèmics dels seus fills.
La formació és la principal estratègia d’èxit per assolir aquests objectius i, per tant, cal facilitar l’accés i participació a programes formatius al llarg i ample de la vida. Per tot això, el repte és construir un model d'acció formativa integral, immers activament en el territori i amb una mirada potenciadora del desenvolupament enfront d'un model simplement substitutiu de la mancança escolar.
Conscients d’aquest repte, els ajuntaments han assumit al llarg dels anys moltes responsabilitats en l’àmbit de l’educació permanent, creant programes, escoles, aules i altres activitats i serveis d’educació al llarg de la vida.
Moltes de les escoles municipals de persones adultes (EMPA), a banda de consolidar-se com a agent clau per a l’aprenentatge competencial, han esdevingut escoles de noves oportunitats per retornar al sistema educatiu els joves que han abandonat els estudis o les persones adultes que han hagut de retornar al sistema educatiu per accedir en millors condicions al món laboral després de patir les conseqüències de crisis econòmiques, sanitàries, etc.
En molts casos, les EMPA també han acollit joves immigrants no acompanyats que no han tingut cabuda en el sistema educatiu. En aquest sentit, han esdevingut clau per a la integració social, laboral i personal d’aquests joves en el municipi d'acollida, i s’han convertit, per tant, en motors d'inclusió social.
Continguts formatius de les EMPA
D’altra banda, el fet que els centres de formació de persones adultes no puguin crear-se a demanda sinó que només són autoritzats en funció de la població (segons la Llei Orgànica 3/1991 de formació d'adults i el Decret 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, només pot haver-hi dos centres públics de formació d'adults per cada 100.000 habitants), ha fet que les EMPA esdevinguin punts de trobada intergeneracional i intersocial.
És, en aquest context, que les EMPA han esdevingut agents educatius centrals que ofereixen una extensa i diversa oferta en el territori amb l’objectiu de donar respostes a la demanda creixent i de tot tipus de la població adulta: retorn al sistema educatiu, creixement personal, desenvolupament de capacitats artístiques, aprenentatge d’idiomes, adquisició de competències digitals, competències per al món laboral, entre d’altres.
En l’actualitat, sis ajuntaments de la província de Barcelona són titulars d’escoles municipals d’educació especial; hi desenvolupen estratègies per donar servei a l’alumnat amb necessitats educatives especials i a les seves famílies. Alguns d’aquests centres tenen una llarga trajectòria i cal destacar que es tracta de centres educatius sorgits, en bona mesura, gràcies al compromís i l’esforç de la societat civil.
Les escoles municipals d’educació especial (EMEE) atenen alumnat amb discapacitat intel·lectual, sensorial o física i, en alguns casos, alumnat amb patologies de tipus psicològic o amb problemes conductuals. La forta implicació de les famílies és un dels seus trets distintius i és freqüent que impulsin projectes de connexió amb els recursos de l’entorn, i, per afavorir les transicions, accions indispensables per atendre eficaçment les necessitats d’aquest alumnat.
Alguns espais i serveis habituals a les EMEE són:
Els centres d’educació especial en el marc de l’escola inclusiva
L’actual marc normatiu en l’àmbit de l’educació (tant la LEC com la LOMLOE) consagren la inclusió com un principi del sistema. En aquest sentit, en el cas de Catalunya, el Decret 150/2017 de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu estableix que: “Tots els alumnes s’escolaritzen en centres educatius ordinaris segons el que estableix aquest Decret i d’acord amb el procés d’admissió vigent” (article 17).
El decret, doncs, marca com a principi general l’escolarització de tots els alumnes en centres ordinaris, contemplant l’escolarització en centres d’educació especial com una excepció. Aquesta excepcionalitat es condiciona a la voluntat dels pares i al reconeixement de les necessitats educatives especials i de suport educatiu per part dels equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP).
En aquest sentit, les escoles d’educació especial es perfilen en l’horitzó com a centres de recursos per a la inclusió en el marc de l’escola inclusiva. Aquest fet posa en valor els programes de suport a l’escola ordinària que duen a terme, com una peça clau en el sistema d’atenció a la diversitat. Gràcies a aquests programes, l’alumnat que continua escolaritzat en l’escola ordinària pot gaudir d’un suport especialitzat i el professorat del centre ordinari pot disposar d’un assessorament i un acompanyament extern.
Amb la intenció de reforçar les escoles municipals, de contribuir a millorar la seva sostenibilitat i qualitat en la prestació del servei, així com per afavorir el treball transversal, la Diputació de Barcelona impulsa diferents xarxes de centres educatius de titularitat municipal de la província de Barcelona. En aquest sentit, les xarxes s’han constituït com a espais de generació de polítiques públiques orientades a la detecció de necessitats, a compartir preocupacions i reptes de futur i a la construcció conjunta de propostes.
Les xarxes comparteixen específicament els objectius següents:
En l’actualitat estan formalment constituïdes i en funcionament quatre xarxes d’escoles municipals:
La Gerència de Serveis d’Educació de la Diputació de Barcelona, a través de la Secretaria tècnica de les Xarxes, s’encarrega del seu funcionament i coordinació. Juntament amb cadascuna de les xarxes, la secretaria elabora un pla de treball anual propi i organitza grups de treball per tal d’impulsar els diferents projectes, trobades i jornades plenàries.
ARGELAGA, G. “L’educació de persones adultes, una peça clau de l’ecosistema educatiu local”. Barcelona: Blog de l’Educació Local. El Diari de l’Educació, 2021.
ASSOCIACIÓ INTERNACIONAL DE CIUTATS EDUCADORES. Carta de Ciutats Educadores.
BARGALLÓ, J. “La responsabilitat dels ajuntaments i de l'entorn dins el SEC”. Destil·lats d’Educació, 13. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2019.
BONAL, X. i ZANCAJO, A. “Planificació educativa per a l’equitat”. Guies de política educativa local, 1. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2019.
BONAL, X. i SAURÍ, E. “La planificació educativa: un mecanisme d’equitat i cohesió social”. Destil·lats d’Educació, 12. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2019.
BONAL, X. i CUEVAS, J. Combatre la segregació escolar: de l’amenaça a l’oportunitat. Barcelona: Fundació Bofill, 2018.
BRUGUÉ, Q. “La governança en els ecosistemes educatius locals”. Destil·lats d’Educació, 32. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2022.
BRUGUÉ, Q. i QUINTANA, B. “Pautes per a l’articulació d’ecosistemes educatius locals”. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2021. (Col·lecció Eines, Sèrie Educació, 10).
BRUNA, J. A. La tarifació social. El cas de les escoles bressol. A: Recurs autoaprenentatge: El procediment administratiu aplicat a l’àmbit educatiu. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2021.
CAROL, M. “Gestió per costos de serveis educatius municipals”. Guies de política educativa local, 3. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2019.
CAROL, L. “La gestió del servei públic municipal d’escoles bressol”. Guies de política educativa local, 6. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2020.
DE ALÓS, A. Ciutats orientadores: articulant els serveis i els recursos d’orientació del territori. A: Observatori de Polítiques Educatives Locals. Anuari 2018. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2019. (Col·lecció Eines. Sèrie Educació, 4).
DEL POZO, J. M. “Ciutat educadora i compromís municipal amb l’educació escolar”. Blog de l’educació local. El Diari de l’Educació, 2016.
DEL POZO, J. M. “Les regidories d’educació i les entitats educatives locals”. Blog de l’educació local. El Diari de l’Educació, 2018.
GARCIA, M. “Eines per acompanyar les famílies i prevenir l’absentisme escolar”. Destil·lats d’Educació, 31. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2022.
GERÈNCIA DE SERVEIS D’EDUCACIÓ. Pla Local d’Educació. Eina de planificació educativa local. Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2019.
GERÈNCIA DE SERVEIS D’EDUCACIÓ. Reflexions entorn del nou Decret de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2021. (Col·lecció Idees Clau).
GERÈNCIA DE SERVEIS D’EDUCACIÓ. Deu idees clau de la LOMLOE: una llei per impulsar l’equitat, la qualitat i l’excel·lència educativa. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2021. (Col·lecció Idees Clau).
GERÈNCIA DE SERVEIS D’EDUCACIÓ. Ciutats Educadores: 30 anys de compromís municipal amb l’educació. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2021. (Col·lecció Idees Clau).
GERÈNCIA DE SERVEIS D’EDUCACIÓ. Orientació i acompanyament en la lluita contra l’abandonament escolar prematur des dels equipaments juvenils. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2021. (Col·lecció Idees Clau).
GINÉ, C. “Els centres d’educació especial en el marc de l’escola inclusiva”. Barcelona: Blog de l’Educació Local. El Diari de l’Educació, 2022.
GONZÁLEZ, I. i SAURÍ, E. “Les Oficines Municipals d’Escolarització i el paper dels municipis en la lluita contra la segregació escolar”. Blog de l’educació local. El Diari de l’Educació, 2020.
GONZÁLEZ, S. Són efectius els programes de lluita contra l’absentisme escolar?. Fundació Bofill, Ivàlua, 2020.
Infoedu 21: Estudi sobre els serveis tècnics d’educació dels ajuntaments dels municipis de la província de Barcelona
IZQUIERDO, E. “Marc normatiu municipal en l’àmbit educatiu”. Guies de política educativa local, 7. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2022.
LARIOS, M. J. Pacte contra la segregació escolar impulsat pel Síndic de Greuges: un instrument consensuat per a la igualtat d’oportunitats educatives dels infants. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2020. (Col·lecció Fitxes de síntesi).
MARTÍNEZ, M. “Les escoles municipals de persones adultes com a agent educatiu del municipi”. Destil·lats d’Educació, 2. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2018.
MARTÍNEZ-CELORRIO, X. Vídeo: La importància de la inversió en l’etapa 0-3: vers una educació universal i gratuïta. Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2021. (Col·lecció Mirades d’Educació).
MIRÓ, J. “Manteniment de centres educatius«. Guies de política educativa local, 2. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2019.
OFICINA DE PLANIFICACIÓ EDUCATIVA. Gerència de Serveis d’Educació. Les escoles bressol municipals: estat de la qüestió. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2019. (Col·lecció Panels d’Educació).
PLANA, J. “El repte de les ciutats orientadores per combatre l’abandonament educatiu prematur”. Blog de l’Educació Local. El Diari de l’Educació, 2015.
PLANA, J. “L’ecosistema educatiu local com un espai de personalització de l’aprenentatge”. Blog de l’educació local. El Diari de l’Educació, 2019.
PLANDIURA, R. La Llei d’Educació des del món local. A: Observatori de Polítiques Educatives Locals. Informe 2010. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2011. (Col·lecció Documents de Treball, Sèrie Educació, 17).
PUIG, M. “Mecanismes compensatoris per garantir l’accés a l’educació. La tarifació social dins les estratègies d’equitat en l’accés als serveis educatius”. Guies de política educativa local, 4. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2019.
PUIGVENTÓS, C. et al. La direcció d’escoles bressol municipals: coneixements i eines clau. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2017.
RIBES, E. Escoles municipals de música i arts: mantenir la mirada fixa a llarg termini. Barcelona: Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2019. (Col·lecció Fitxa de síntesi).
SERRANO, J. L. “Quin pot ser el rol dels municipis en l’orientació educativa?”. Blog de l’Educació Local. El Diari de l’Educació, 2021.
SÍNDIC DE GREUGES. Pacte contra la segregació escolar a Catalunya. Barcelona: Síndic de Greuges, 2019.
TARABINI, A. »L’abandonament escolar prematur: un problema clau d’equitat educativa«. Gerència de Serveis d’Educació. Diputació de Barcelona, 2021. (Col·lecció Mirades d’Educació).
TARABINI, A. i CURRAN, M. “Estratègies municipals contra l’abandonament escolar prematur”. Guies de política educativa local, 5. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2019.
VICENTE, S. Entrevista a Gino Ferri: “L’educació infantil és una etapa educativa de gran valor pedagògic i social”. Barcelona: Blog de l’Educació Local. El Diari de l’Educació, 2021.
VICENTE, S. “Aprendre (no només a ballar) amb la dansa”. Barcelona: Blog de l’Educació Local. El Diari de l’Educació, 2021.
XARXA D’ESCOLES MUNICIPALS. Diputació de Barcelona.
Estatut d’autonomia de Catalunya
LOE amb les modificacions de la LOMLOE.
Llei 12/2009, de 10 de juliol, d’educació de Catalunya
Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local
Llei 40/2015, d’1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic
Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local
Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència
Llei 5/2004, de 9 de juliol, de creació de llars d’infants de qualitat
Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic
Llei Orgànica 3/1991, de 18 de març de formació d'adults
Decret 101/2010, de 3 d’agost, d’ordenació dels ensenyaments del primer cicle de l’educació infantil
Decret 102/2010 d'autonomia dels centres educatius
Decret 150/2017 de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu
Abandonament escolar prematur
Situació en què es troben els/les joves d’entre 18 i 24 anys que, com a màxim, han superat la primera fase de l'educació secundària (l’ESO) i no estan cursant cap tipus d’educació postobligatòria.
Absentisme escolar
Absència reiterada d’un/a alumne/a al centre educatiu sense justificació.
Activitats extraescolars
Oportunitats educatives que es troben fora del sistema reglat lectiu però que són planificades i executades amb un propòsit educatiu, i liderades per organitzacions i professionals avalats per fer aquesta tasca. Inclouen les activitats que es fan just després de l'escola, amb una durada igual o similar al curs acadèmic, i també altres activitats com tallers puntuals o casals d'estiu.
Agents educatius
Actors presents en un municipi o territori que duen a terme funcions educatives tant en l’àmbit formal com en el no formal, així com actors que, tot i no ser necessàriament educatius, incideixen en l’àmbit educatiu d’una o altra manera (empreses, sindicats, clubs esportius…). En ambdós casos conformen l’ecosistema educatiu local.
Alumnat NESE
Es considera que un alumne té una necessitat específica de suport educatiu (NESE) quan existeix un decalatge entre les capacitats d’aquest/a alumne/a i les exigències del context educatiu en què es troba. Aquest decalatge afecta substancialment el desenvolupament i l’aprenentatge. Aquestes necessitats poden ser derivades de diversos factors com són, per exemple, les altes capacitats, les discapacitats auditiva, visual, física o intel·lectual, els trastorns mentals, etc.
Aprenentatge competencial
Model pedagògic en què el procés d'ensenyament-aprenentatge se centra en l'adquisició i perfeccionament de les competències de l’alumnat. Aquest model defensa la utilització de metodologies actives per poder formar les persones sobre els coneixements, que aquestes puguin aplicar-los en contextos diversos i que els puguin integrar a la vida quotidiana des d'una perspectiva crítica i reflexiva.
Carta de ciutats educadores
Document fundacional de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, sorgit del I Congrés Internacional de Ciutats Educadores, celebrat a Barcelona l’any 1990. Recull els principis bàsics per a l’impuls educatiu de la ciutat. Es va revisar en el III Congrés Internacional (Bolonya, 1994), en el VIII Congrés (Gènova, 2004) i l’any 2020 per adaptar els seus plantejaments als nous reptes i necessitats socials.
Ciutat educadora
Ciutat que té com a objectiu la construcció de comunitat i d’una ciutadania lliure, responsable i solidària, capaç de conviure en la diferència, solucionar pacíficament els seus conflictes i treballar pel bé comú. Planteja una superació de la concepció tradicional d’educació individual i instrumental i, per contra, reivindica una nova dimensió de l’educació, en clau transformadora i col·lectiva. Reconeix als agents del municipi la seva capacitat educadora, el valor afegit educador de la seva tasca diària i assumeix el compromís de mobilitzar-los per articular projectes comuns enfocats a convertir l'espai urbà en un espai educador.
Consell escolar municipal (CEM)
Espai de participació dels agents educatius de la ciutat o poble que representen l’expressió de la corresponsabilitat institucional i ciutadana en l’àmbit de l’educació.
Consell d’infants
Espai de participació que fomenta la implicació dels infants del municipi a partir de la consulta i l’assessorament d’aquests en diferents aspectes. Representa una oportunitat per a l’enfortiment dels vincles comunitaris, la millora de la convivència i la cohesió social.
Ecosistema educatiu local
Sistema complex de relacions entre els agents educatius d’un municipi que promou la interacció entre aquests i el treball conjunt, definint de forma compartida objectius concrets en l’àmbit educatiu.
Educació formal
Educació intencionada, planificada i reglada.
Educació informal
Educació que s’esdevé de manera casual, sense planificació i en àmbits educatius no formals, com són l'àmbit quotidià, professional i de les relacions socials.
Educació no formal
Educació intencionada i planificada però que, tot i estar organitzada, no és totalment institucionalitzada pel fet que té lloc en un context extraescolar.
Equips d'assessorament i orientació psicopedagògica (EAP)
Servei de suport i assessorament psicopedagògic i social als centres educatius i a la comunitat educativa. Desenvolupen les seves actuacions en els centres educatius i en el seu entorn en estreta col·laboració amb els altres serveis i professionals del sector.
Equitat educativa
Un sistema educatiu es considera equitatiu quan és capaç d'atenuar les desigualtats socioeconòmiques existents en la població, de manera que ofereixi als estudiants igualtat d'oportunitats en l'accés a una educació de qualitat i els garanteixi que el seu rendiment acadèmic vindrà determinat pel seu esforç i capacitat, independentment del context social, econòmic i familiar.
Noves oportunitats educatives
Recursos adreçats als/les joves en risc o en situació d’AEP amb l'objectiu que no abandonin o de facilitar que reprenguin els seus itineraris educatius.
Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)
L’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible és una agenda integral i referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible, l’econòmica, la social i l’ambiental. És d’aplicació universal i es desplega mitjançant un sistema de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles.
Orientació
Procés d’acompanyament a fi de guiar, informar, assessorar i oferir coneixements per tal que la persona que rebi l’orientació pugui, autònomament, analitzar les seves variables individuals així com les opcions i els recursos de l’entorn per poder prendre decisions i construir el seu projecte de vida i professional.
Planificació educativa
Política educativa que té per objectiu facilitar l’eficàcia, l’eficiència i l’equitat en l’accés i durant el procés d’escolarització que resulta clau per assegurar la igualtat d’oportunitats, incidint en la limitació, per exemple, de la segregació escolar.
Pla local d’educació
Instrument per a reordenar accions, recursos i serveis de l’àmbit educatiu liderats per l'administració local en el territori. Pot tenir una dimensió municipal o intermunicipal, especialment en el cas de municipis menors de 5.000 habitants. La seva elaboració té tres fases: diagnosi de l'educació local; estudi i anàlisi del grau de correspondència entre el pla d'actuació, el marc competencial i la realitat del municipi, així com de l'organització de les accions (recursos, estratègies i metodologies), el seu impacte i el nivell de satisfacció de les persones usuàries; i definició de les accions que s'han de millorar, reordenar, modificar o suprimir.
Pla local d’infància i adolescència (PLIA)
Eina estratègica que permet diagnosticar, reflexionar, debatre, fer aportacions i dissenyar línies d’actuació conjuntes entre tots els agents implicats en l’atenció a la infància d’un municipi.
Principi de subsidiarietat
Serveix per regular com s’exerceixen les competències i estableix que és l’autoritat (judicial, política o econòmica) més propera a l’objecte de l’assumpte que ha de donar-hi resposta.
Projectes educatius de ciutat (PEC)
Projecte que, liderat pels governs locals, busca el compromís ciutadà amb l'educació. Representa un instrument que ajuda a definir el model de ciutat que es vol i els valors que el sustenten, a concretar-ne accions i a establir les complicitats necessàries entre administracions i ciutadania per tirar-lo endavant. Els PEC permeten planificar i endreçar les polítiques educatives del municipi, i amb la participació ciutadana poden elaborar propostes i compromisos permanents, dinàmics i compartits.
Segregació escolar
Desigual distribució de l’alumnat vulnerable i el no vulnerable en els diferents centres d’una xarxa educativa.
Servei d’Educació de Catalunya
Servei públic d’educació de Catalunya que agrupa tots els centres educatius públics i privats sostinguts amb fons públics.
Trajectòries educatives
Experiències d’aprenentatge que donen continuïtat a la trajectòria educativa personal i afavoreixen la construcció d’un projecte de vida des del punt de vista acadèmic, personal i social. Aquestes experiències s’esdevenen en una àmplia diversitat de contextos, formals, no formals i informals, i en contacte amb multiplicitat d’agents, més enllà de la institució escolar. Resulten clau les accions que tenen per objectiu donar continuïtat als itineraris educatius, com són aquelles adreçades a facilitar l’accés o el retorn al sistema educatiu i garantir-ne la permanència, a dotar de competències i habilitats, fer front a l’absentisme i l’abandonament escolar prematur, etc.
Transicions educatives
Pas d’una etapa educativa a una altra i entre diferents opcions dins d’una mateixa etapa. La tasca d’orientació té un rol cabdal en els processos de transició per tal d’afavorir la continuïtat educativa.