logo

La regidoria d’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

imatge de portada

Espai de formació de l'electe

L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar 2015 un acord global, d’importància sense precedents i, d’ampli abast amb clares repercussions pel món local: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible i els seus 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS). El present recurs té com a objectiu donar a conèixer l’Agenda 2030.

Introducció

La regidoria d’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Introducció

El setembre de 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar un acord global, d’importància sense precedents i d’ampli abast, ratificat per 193 països, amb clares repercussions al món local:

l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible i els seus 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Mai fins ara hi havia hagut un compromís mundial tan ferm per dur a terme una agenda tan àmplia i universal com l’Agenda 2030, i comuna tota la humanitat. Es tracta d’un acord global que, per primer cop, pensa en les generacions actuals i futures en clau de sostenibilitat, i que reconeix també la importància cabdal dels governs regionals i locals per assolir els objectius de desenvolupament sostenible, localitzant fites i indicadors per mostrar la realitat dels territoris.

L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible possiblement és l'única oportunitat que tinguem de posar fi a la pobresa i a les desigualtats des d’una mirada universal, però sobretot d’aconseguir que el planeta sigui sostenible. És un full de ruta en el qual es planteja un nou paradigma d’actuació, com a única via per a conservar el planeta on vivim i transformar el món en un lloc millor.

L’objectiu del recurs és donar a conèixer l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible per tal que els electes coneguin aquest acord global, la seva rellevància i impactes al territori, i n'estiguin informats de les eines posades al seu abast per a implementar l’Agenda 2030 als seus territoris i així avançar cap al desenvolupament sostenible.

1. Què heu de saber sobre l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible

La regidoria d’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

1. Què heu de saber sobre l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible

1.1 El context: agendes globals per a reptes locals

L’Agenda 2030 és fruit d’un llarg i intens procés de negociacions a escala internacional on es van abordar els reptes mundials de forma conjunta; reptes que ens afecten a tots i totes, i que no podem afrontar sols. Aquest procés participatiu i de negociacions va finalitzar amb l'aprovació de l'Agenda 2030 per part de 193 països en el marc de l'Assemblea General de Nacions Unides. Aquest acord global és una agenda dissenyada per a fer front a reptes de gran escala i assolir el desenvolupament sostenible i que té com antecedent d’altres agendes globals.

L’Agenda 2030 és el resultat d’un procés històric i d’una negociació entre actors molt diversos, amb diferents visions del desenvolupament.

El precedent immediat dels objectius de desenvolupament sostenible (en endavant, ODS) són els coneguts com a objectius de desenvolupament del mil·lenni (ODM), que bevien de l’Agenda Global per al 2000-2015. però inclús abans dels ODM, la comunitat internacional ja venia d’un procés de reflexió després de la Guerra Freda, amb l’aprovació, el 1992, de l’Agenda 21 per la transició envers la sostenibilitat local.

L’Agenda 2030 no és un acord de mínims, sinó la definició d’un nou paradigma de desenvolupament per on es reclama una transformació abordant tant els reptes tradicionals de caràcter individual, així com el de caràcter col·lectiu, com ara el canvi climàtic, la sostenibilitat ambiental, la bona governança, etc. A més, aquesta Agenda té un marcat caràcter multinivell i multiactor: són responsables d’assolir els ODS els governs, a tots nivells, estatals, regionals i locals, així com tots els actors de la societat implicats i la ciutadania els governs locals i regionals, així com tots els actors de la societat implicats.

Diferències i similituds entre els ODM i els ODS

Font: Ciutats i Governs Locals Units (CGLU)

Font: Ciutats i Governs Locals Units (CGLU)

Aquest Acord és el fruit d’un procés participatiu iniciat per les Nacions Unides i conegut com Agenda post 2015, en el qual van participar més de 10 milions de persones i on es va insistir en la necessitat de reconèixer els governs locals, entre d’altres, com a actors clau en l’assoliment del desenvolupament sostenible. Així, les administracions locals no només assumeixen el rol de gestores, sinó que també tenen la responsabilitat política de ser catalitzadores del canvi per tal d'implementar l'Agenda 2030 en conjunt.

Les agendes globals

L’Agenda 2030 constitueix el paraigua que emmarca i vincula la resta d’agendes globals del desenvolupament sostenible, entre les quals s’inclouen la Nova Agenda Urbana, l’Acord de París sobre el canvi climàtic, l’Agenda d’Acció d’Addis Abeba i el Marc d’acció de Sendai, destinades a reforçar l’acció dels ODS en àrees específiques com el desenvolupament urbà, el medi ambient, el finançament al desenvolupament i la resiliència davant el risc de desastres.

Font: UN Habitat

La Nova Agenda Urbana

La Nova Agenda Urbana va ser aprovada el 20 d’octubre de 2016 en el marc de la III Conferència de les Nacions Unides sobre Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible (Hàbitat III), celebrada a Quito, Equador. Estableix com s’haurien transformar les ciutats i els assentaments humans per esdevenir espais habitables, inclusius, saludables, sostenibles, segures i resilients a fenòmens naturals, és a dir, com aconseguir el desenvolupament urbà sostenible .La Nova Agenda Urbana impacta directament a l’ODS 11, tot i que té vinculacions en la major part dels 17 ODS.

L’Acord de París

L'Acord de París sobre el canvi climàtic és el resultat de la XXI Conferència sobre el Clima (COP21), celebrada a París a finals de 2015. Un acord mundial sobre el clima vinculant per part dels Estats que l'han ratificat. Els 195 membres de la Convenció sobre el clima, en el qual els 195 països membres de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic es comprometen a intensificar les accions i inversions per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes i, en definitiva, reforçar la resposta mundial enfront d’aquesta amenaça en el context del desenvolupament sostenible i els esforços per erradicar la pobresa.

La III Conferència Internacional sobre el Finançament per al Desenvolupament, celebrada a Addis Abeba, Etiòpia, el juliol de 2015, va concloure amb l'adopció de l'Agenda d'Acció d'Addis Abeba. Es tracta d’un acord històric que recull polítiques i iniciatives per generar inversions i aconseguir alinear els fluxos financers per tal de posar fi a la pobresa i assolir el desenvolupament sostenible mitjançant la promoció del creixement econòmic inclusiu, la protecció del medi ambient i el foment de la inclusió social. Aquesta agenda aposa de manifest la manca de finançament en la reducció de risc de desastres.

L’Agenda d’Acció d’Addis Abeba

La III Conferència Internacional sobre el Finançament per al Desenvolupament, celebrada a Addis Abeba (Etiòpia) el juliol de 2015, es va cloure amb l’adopció de l’Agenda d’Acció d’Addis Abeba.

Es tracta d’un acord històric que recull iniciatives per a posar fi a la pobresa i assolir el desenvolupament sostenible mitjançant la promoció del creixement econòmic inclusiu, la protecció del medi ambient i el foment de la inclusió social.

El Marc de Sendai

El Marc de Sendai per a la reducció del risc de desastres 2015-2030 va ser adoptat a la ciutat japonesa de Sendai el 18 de març de 2015, durant la III Conferència Mundial de les Nacions Unides sobre la Reducció del Risc de Desastres.

El Marc de Sendai substitueix el Marc d’acció de Hyogo 2005-2015 i augmenta la resiliència de les nacions davant els desastres; se centra en la gestió del risc de desastres, en lloc de la gestió de desastres; amplia l’atenció als riscos, no només ambientals sinó també humans, tecnològics i biològics, i posa en relleu la necessitat de l’enfortiment de la governança multinivell en aquesta matèria, que implica no només els estats, sinó tots els nivells de govern i la societat en general, i aposta per reforçar la coherència entre les agendes globals.

1.2 L’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible

L’Agenda 2030 s’estructura en 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), amb 169 fites i 232 indicadors, a través dels quals es proposa abordar i avançar envers un desenvolupament sostenible.

Entenem el desenvolupament sostenible com el desenvolupament que satisfà les necessitats de les generacions presents sense comprometre les possibilitats de les generacions futures, perquè aquestes puguin atendre les seves pròpies necessitats.

Per tal de desplegar l’Agenda 2030, les administracions han dissenyat plans d’implementació. És el cas del Plan de Acción para la Implementación de la Agenda 2030. Hacia una Estrategia Española de Desarrollo Sostenible del Govern d’Espanya, el Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya de la Generalitat de Catalunya, i el Pla estratègic per a la implementació de l’Agenda 2030 a la Diputació de Barcelona. Igualment, molts ens locals de la província estan treballant intensament per localitzar els ODS o implementar l’Agenda 2030 al seu territori.

A continuació, s’ofereix un breu repàs dels 17 ODS. Recordeu que podeu ampliar la informació per a cada ODS consultant les fitxes de la Diputació de Barcelona, enllaçades a cada apartat.

ODS 1 - Erradicar la pobresa a tot el món en totes les seves formes

+ Informació

Ens insta a erradicar la pobresa extrema i reduir la proporció de persones de totes les edats que viuen en la pobresa, garantint un accés universal a recursos i serveis bàsics com l’habitatge, l’energia, l’assistència sanitària o les tecnologies, i a fomentar la resiliència de les persones pobres i vulnerables davant situacions de crisi o desastres.


Fites de l’ODS 1

ODS 2 - Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible.

+ Informació

Es tracta de garantir que tothom gaudeixi d’una dieta saludable i nutritiva durant tot l’any. Demana erradicar la desnutrició i combatre la mala alimentació. També vol assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments; aplicar pràctiques agrícoles sostenibles; adoptar mesures perquè els mercats de productes bàsics alimentaris i els seus derivats funcionin correctament, i fomentar nous models agroalimentaris sostenibles, sans i justos arreu del món.


Fites de l’ODS 2


ODS 3 - Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats

+ Informació

Es tracta de protegir la vida humana i aconseguir una millor qualitat de vida per a tothom. Ens insta a prevenir i combatre les malalties transmissibles, noves i emergents, i totes les que, sense ser transmissibles, causen la majoria de les morts prematures, des del càncer fins a les afeccions coronàries.

Cal enfortir, també, les mesures per al control del tabac, i intensificar la prevenció i el tractament de l’abús de substàncies addictives. Així mateix, demana treballar per la reducció substancial de les morts i les malalties causades per productes químics i per la pol·lució de l’aire, l’aigua i el sòl, i també pels accidents de trànsit.


Fites de l’ODS 3

ODS 4 - Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida.

+ Informació

Es tracta de proporcionar a tothom accés a l’educació, la formació i el ple desenvolupament del seu potencial.

Demana garantir l’accés a serveis d’atenció i desenvolupament en la primera infància i a un ensenyament preescolar de qualitat. També s’ha de potenciar que tothom acabi l’ensenyament primari i secundari, que haurà de ser gratuït, equitatiu i de qualitat, i accedir a una formació tècnica, professional i superior de qualitat, incloent-hi l’ensenyament universitari.


Fites de l’ODS 4


ODS 5 - Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes

+ Informació

Es tracta d’erradicar la violència i la discriminació contra les dones, i assegurar que tenen les mateixes oportunitats que els homes en tots els àmbits de la vida. També impulsa treballar per a la igualtat en l’àmbit laboral, combatre la discriminació salarial i promoure la conciliació de la vida personal, familiar i laboral.


Fites de l’ODS 5

ODS 6 - Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones.

+ Informació

Es tracta de garantir que tothom tingui accés a aigua potable i a instal·lacions sanitàries. Demana l’accés a l’aigua potable, com també al sanejament i la gestió d’ecosistemes d’aigua dolça, essencials per a la salut humana, la sostenibilitat ambiental i la prosperitat econòmica.


Fites de l’ODS 6


ODS 7 - Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones.

+ Informació

Demana garantir que tothom tingui accés als serveis energètics i incrementar el flux d’energia verda. Aborda aspectes per a assegurar l’accés universal a serveis d’energia nets, assequibles, fiables i moderns.


Fites de l’ODS 7

ODS 8 - Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom.

+ Informació

Es tracta de crear llocs de treball dignes i oportunitats econòmiques per a tothom. Ens insta a promoure les activitats productives, el turisme sostenible, l’ocupació digna, la creativitat i la innovació, l’emprenedoria i les microempreses i pimes.

Requereix avançar cap a una economia més desmaterialitzada i circular, i assumir determinats compromisos socials, amb l’ocupació de qualitat, la seguretat a la feina i la inserció laboral, pensant sobretot en els joves.


Fites de l’ODS 8


ODS 9 - Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.

+ Informació

Es tracta de desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat.

D’altra banda, es refereix a promoure una industrialització inclusiva i sostenible mitjançant tecnologies i processos nets. A més, cal promoure la innovació i reduir la bretxa digital.


Fites de l’ODS 9

ODS 10 - Reduir la desigualtat en i entre els països.

+ Informació

La reducció de les desigualtats exigeix un canvi transformador. Cal redoblar els esforços per a erradicar la pobresa extrema i la fam, i invertir més en salut, educació, protecció social i ocupació decent, especialment a favor dels col·lectius més vulnerables.


Fites de l’ODS 10


ODS 11 - Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.

+ Informació

Es tracta de situar les ciutats al centre del desenvolupament sostenible en un món cada vegada més urbanitzat.

Les ciutats han d’esdevenir capdavanteres en la generació de sistemes humans perdurables i de qualitat i han de garantir la seguretat i els mínims d’una vida digna per a tota la ciutadania.

S’ha de planificar, a més, el seu desenvolupament d’una forma sostenible i participativa, vetllar per la protecció del patrimoni cultural i natural, assegurar la integració territorial i aportar respostes integrals i resilients als riscos derivats del canvi climàtic i altres possibles crisis.


Fites de l’ODS 11

ODS 12 - Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.

+ Informació

Es tracta de reduir el nostre impacte sobre el planeta produint i consumint només allò que necessitem.

Posa el focus en la promoció de la gestió sostenible i de l’ús eficient dels recursos naturals, en la reducció de la generació de residus i del malbaratament d’aliments, i en el foment de la gestió ecològicament racional dels productes químics en les pràctiques de producció i consum.

S’ha de planificar, a més, el seu desenvolupament d’una forma sostenible i participativa, vetllar per la protecció del patrimoni cultural i natural, assegurar la integració territorial i aportar respostes integrals i resilients als riscos derivats del canvi climàtic i altres possibles crisis.


Fites de l’ODS 12


ODS 13 - Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

+ Informació

Ens insta a integrar accions contra el canvi climàtic en totes les polítiques públiques, implementar mesures d’adaptació als seus efectes, desenvolupar plans de prevenció i d’actuació davant fenòmens extrems, i educar intensament la ciutadania perquè actuï en conseqüència i aprengui a protegir-se de forma autònoma en situacions crítiques.


Fites de l’ODS 13

ODS 14 - Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible.

+ Informació

Aborda els greus problemes que afecten els mars i els oceans. Es tracta de protegir i gestionar de manera sostenible els ecosistemes marins i costaners, amb la perspectiva de conservar almenys el 10 % d’aquestes àrees.

Fites de l’ODS 14


ODS 15 - Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl, i aturar la pèrdua de la biodiversitat.

+ Informació

Tracta la conservació, la restauració i l’ús sostenible d’aquests ecosistemes i els d’aigua dolça, i es preocupa especialment pels sòls degradats, pels boscos i pels ecosistemes de muntanya.

Demana aturar la destrucció dels hàbitats naturals i renaturalitzar espais de les ciutats per a preservar-ne la biodiversitat.


Fites de l’ODS 15

ODS 16 - Promoure societats pacífiques i inclusives per tal d’aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.

+ Informació

Remarca que el benestar de les persones, la prosperitat de les societats, l’equitat de la ciutadania i el desenvolupament sostenible només es poden assolir en un marc de pau i de respecte als drets fonamentals.


Fites de l’ODS 16


ODS 17 - Enfortir els mitjans per a implementar i revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible.

+ Informació

Tracta la necessitat de formar aliances que permetin assolir tots els altres objectius. Cada país, regió o ciutat ha de formalitzar un compromís creïble amb l’Agenda 2030, sostingut en aliances eficaces entre els actors públics, el sector empresarial privat i la societat organitzada.


Fites de l’ODS 17





Les cinc esferes de l’Agenda 2030

A més, l’Agenda 2030 distribueix l’acció dels ODS en cinc esferes de vital importància, conegudes com les cinc «pes»: persones, planeta, prosperitat, pau i partenariat (aliances). Aquests són els eixos centrals sobre els quals es basa l’Agenda, que, al seu torn, estan relacionats amb els ODS de la manera següent:

Font: curs Aproximació als ODS, Diputació de Barcelona

Persones: ODS 1, 2, 3, 4 i 5. Tenen com a objectiu posar fi a la pobresa i a la fam, en totes les seves formes, i assegurar la dignitat i la igualtat de totes les persones.

Planeta: ODS 6, 12, 13, 14 i 15. Tenen com a objectiu protegir els recursos naturals del planeta i combatre el canvi climàtic per a garantir un ambient digne per a les generacions futures.

Prosperitat: ODS 7, 8, 9, 10 i 11. Tenen com a objectiu assegurar que totes les persones puguin gaudir d’una vida pròspera, plena i en harmonia amb la natura.

Pau: ODS 16. Té com a objectiu fomentar la pau mitjançant institucions sòlides i societats pacífiques, justes i inclusives, i vetllar per la dignitat humana.

Partenariat (aliances): ODS 17. Té com a objectiu implementar l’Agenda 2030 mitjançant aliances globals sòlides.

Amb l’Agenda 2030, el desenvolupament haurà de considerar-se com un procés que interrelaciona les dimensions econòmica i social de manera virtuosa.

1.3 Valors universals i principis transformadors de l’Agenda 2030

Igualment, l’Agenda 2030 s’inspira en els propòsits i principis de la Carta de les Nacions Unides, establint una visió del desenvolupament sostenible basada en els estàndards internacionals de drets humans, col·locant la igualtat i la no discriminació en el centre dels seus esforços i tenint en compte no només els drets econòmics i socials, sinó també els drets civils, polítics i culturals, i el dret al desenvolupament.

Els valors universals fan que sigui veritablement transformadora, ja que col·loquen la persona i la seva dignitat al centre dels esforços de desenvolupament.

En aquest sentit, l’Agenda 2030 destaca alguns principis fonamentals, com ara l’enfocament per a la programació basat en els drets humans; la igualtat de gènere i empoderament de les dones, o «no deixar ningú enrere», principi que ha esdevingut el lema de l’Agenda 2030.

Tot seguit veiem en detall cadascun d’aquests principis:

Enfocament basat en els drets humans
És un marc conceptual per al procés de desenvolupament humà que es basa normativament en estàndards internacionals de drets humans i està dirigit a promoure i protegir els drets humans. L’objectiu és analitzar les desigualtats que hi ha al si dels problemes de desenvolupament i corregir les pràctiques discriminatòries i les distribucions injustes de poder.
Igualtat de gènere i empoderament de les dones
Es tracta d’aplicar un enfocament per a veure com les normes socials i les estructures de poder impacten en la vida i les oportunitats disponibles per a diferents grups d’homes i dones. Aquest principi permet entendre i abordar en conseqüència que homes i dones són afectats i s’enfronten a diferents barreres per a accedir a serveis, recursos econòmics, oportunitats polítiques, etc.
No deixar ningú enrere
És la promesa central i transformadora de l’Agenda 2030. Implica no només arribar als més pobres, sinó també combatre la discriminació i les desigualtats dins i entre països, i les seves causes fonamentals. La posada en pràctica d’aquest principi requereix un enfocament integral que inclogui la identificació de qui es queda enrere i per què, la determinació de mesures per a abordar les causes profundes, la mesura del progrés, i la participació lliure, activa i significativa de les parts interessades, entre d’altres aspectes.

1.4 L’Agenda 2030: responsabilitat de tots

A més dels valors transformadors de l’Agenda 2030 que s’han exposat, també és necessari fer referència als principis en els quals se sustenten els ODS, ja que són els que marquen la distinció d’aquesta Agenda respecte d’acords anteriors.

Els ODS són:

  • Universals: impliquen tots els països, independentment del seu nivell de desenvolupament econòmic.
  • Globals: aborden els desafiaments locals, nacionals i transnacionals més urgents dels nostres temps.
  • Integrals: estan interconnectats en totes les seves dimensions i a tots els nivells: reptes, països i diferents nivells de govern.
  • Mesurables: s’han de mesurar amb indicadors.
  • Ambiciosos: no deixen ningú enrere.
  • Inclusius: impliquen tots els nivells de govern i totes les parts interessades en un esforç col·lectiu per al desenvolupament sostenible.
  • Multidimensionals: inclouen les tres dimensions del desenvolupament sostenible (econòmica, social i mediambiental).
  • Basats en l’experiència adquirida dels objectius de desenvolupament del mil·lenni (ODM).

Els ODS es plantegen des d’una lògica d’interdependència i integralitat: només s’avançarà si s’aborden de forma integrada.

Així, l’Agenda 2030 ens interpel·la a tots i ens facilita un total de 169 fites i 232 indicadors perquè puguem responsabilitzar-nos.

Més del 80 % d’aquestes fites i indicadors són adaptables i aplicables a escala local, ja sigui:

2. Com pot contribuir el vostre ens local a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible

La regidoria d’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

2. Com pot contribuir el vostre ens local a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible

2.1 L’Agenda 2030 i el món local

Els governs locals són al centre de l’Agenda 2030, ja que, a més de l’ODS 11 sobre les ciutats i comunitats sostenibles, la resta dels ODS també tenen que apel·len a les responsabilitats locals. L’Agenda 2030 presenta un seguit d’oportunitats per al món local:

  • Proposa un marc homogeni de planificació més eficient del desenvolupament sostenible en el territori i en sinergia amb els diferents nivells de govern des d’un enfocament del nivell local al global i viceversa.
  • Presenta l’oportunitat de revitalitzar i actualitzar l’agenda pròpia de cada territori des d’una visió del desenvolupament sostenible amb un enfocament més ampli i inclusiu, i des de la identificació dels reptes principals existents en cada context.
  • El caràcter integrador de l’Agenda 2030 promou en l’àmbit local el canvi necessari per a coordinar i integrar, des d’una perspectiva multidisciplinària, el conjunt de polítiques i plans locals que contribueixen al desenvolupament sostenible a mitjà i llarg termini.
  • Facilita un full de ruta per a una millor planificació, seguiment i rendició de comptes dels resultats obtinguts.
  • Pel seu enfocament obert a la participació, ofereix nous marcs per a establir sinergies amb diversos actors publicoprivats.
  • Reorienta i reforça les polítiques locals cap a un desenvolupament més sostenible i inclusiu i promou una transversalitat i coherència més grans en el desenvolupament de les polítiques.
  • Genera un nou llenguatge compartit per a afavorir la participació i representar la veu de totes les persones del territori.
  • Millora el posicionament dels ens locals i del sector privat local per a optar a noves oportunitats de finançament.
  • Obre la porta a la participació en espais i fòrums internacionals, en diàleg i coordinació amb altres governs locals i institucions internacionals, amb la qual cosa contribueix a solucions globals des de la realitat local.
  • Canalitza una consciència de la ciutadania més àmplia com a generadora de transformació cap a un desenvolupament més sostenible i inclusiu.

L’Agenda 2030 ofereix als ens locals noves oportunitats i un marc per a la governança establint un full de ruta que abasta quinze anys, període suficientment ampli per a què es puguin incorporar elements transformadors susceptibles de traduir-se en millors polítiques locals.

L’Agenda 2030 fa possible que es pugui desplegar a qualsevol territori, independentment de les seves singularitats, una estratègia transformadora amb l’horitzó del 2030.

Tot seguit se’n presenten algunes claus:

Un model de governança renovat

L’Agenda 2030 representa, a escala local, un model basat a assolir tres reptes crucials per a la governança: la planificació i el seguiment per a contribuir als ODS; la transversalitat que comporta l’Agenda mitjançant la millora de la coordinació interna municipal, i la incorporació de la participació ciutadana en totes les etapes del procés.

Una eina de sensibilització i d’empoderament per al desenvolupament sostenible

A diferència d’altres referents de planificació local, l'Agenda 2030 gaudeix cada vegada de més popularitat social, empresarial, fet que contribueix a reforçar la comunicació i la sensibilització en matèria de desenvolupament sostenible. A més a més, també és una eina d’empoderament, procés que permet que les persones i els agents del territori recuperin i incrementin conscientment la seva capacitat de decisió, el seu lideratge i la seva influència sobre els altres, sobre les institucions o sobre la societat.

Uns objectius als quals es pot contribuir des de diferents sectors

L’Agenda 2030 insta tant les administracions públiques com les organitzacions de tota mena i, en particular, la ciutadania, a emprendre accions per assolir els ODS l’any 2030. Està estructurada d’acord amb un enfocament multinivell i multiactor, el qual propicia un efecte multiplicador per a assolir els ODS tot afavorint la generació d’aliances i de col·laboracions amb associacions, empreses, centres educatius, etc.

Una agenda flexible i adaptable

Si bé l’Agenda 2030 estableix 17 ODS, que es despleguen en 169 fites, alguns ens només poden contribuir a unes fites determinades. De fet, és positiu que cada ens identifiqui el seu paper mitjançant la priorització d’uns objectius concrets. A més a més, no sempre han de ser els ajuntaments els que s’impliquin en l’Agenda 2030, sinó que, d’acord amb la naturalesa i la cultura de cada territori, també pot ser impulsada per consells comarcals que tinguin un paper essencial, en particular en comarques i en municipis petits, o inclús per altres actors de la societat.

Una agenda integral

L’Agenda 2030, tal com està formulada, exigeix considerar transversalment les tres esferes del desenvolupament sostenible —la social, l’ambiental i l’econòmica— de manera que no puguin ser segmentades i s’afavoreixi una visió integral del desenvolupament sostenible, que fins ara no s’ha aconseguit d’una manera efectiva. La coordinació interna i la transversalitat inherent al model de l’Agenda 2030 poden oferir una oportunitat per a repensar estructures administratives excessivament atomitzades i especialitzades, mitjançant la creació, per exemple, de mecanismes de coordinació que incorporin totes les àrees municipals.

Una visió estratègica que perduri en el temps

Dotar l’Agenda 2030 d’un abast estratègic, amb la mirada posada en l’any 2030, pot fer que esdevingui resilient als canvis. Per a això, és imprescindible elaborar una agenda consensuada, participada i que compti amb un suport clar. D’altra banda, la convivència de diversos plans en els municipis fa imprescindible que l’Agenda 2030, com a referència estratègica, impulsi la incorporació dels ODS en la planificació ja existent per tal de posar en valor els exercicis de planificació que ja s’han fet i que continuen vigents.

«Els problemes multidimensionals requereixen solucions multidimensionals. Cal desenvolupar una nova arquitectura de polítiques que vagi més enllà de la focalització sectorial, que articuli estratègies territorials, que construeixi polítiques que aborden les diferents etapes del cicle de vida de les persones i que fomenti una participació ciutadana més àmplia.» (Nacions Unides, 2016).



Què podeu fer des dels governs locals per a assolir els ODS

Tots els ODS estan relacionats d’alguna manera amb les responsabilitats dels governs locals. A continuació, s’exposa de quina manera poden contribuir a assolir cada ODS

A la imatge següent fes clic sobre la icona + per veure més informació.

2.2 La implementació de l’Agenda 2030 a la vostra institució

L’Agenda 2030 representa una oportunitat per a treballar amb una àmplia gamma d’actors i iniciar noves formes de col·laboració, i, en aquest context, els ens locals tenen un paper fonamental en la participació i apropiació dels ODS per part de la societat civil, del sector privat i de les administracions locals.

A més, a banda de la important tasca en sensibilització, l’Agenda 2030 ofereix grans oportunitats per als governs locals, com ara:

  • Dissenyar les polítiques públiques locals adoptant un enfocament més integral i de drets humans.
  • Facilitar la recuperació, implementació o aprofundiment de processos de planificació preexistents des d’una major consciència de les interrelacions i efectes que les diferents polítiques generen.
  • Orientar la formulació de fites de mitjà i llarg termini d’acord amb els reptes i problemàtiques locals que es vulguin abordar.
  • Afavorir la priorització i el seguiment de les polítiques.
  • Facilitar l’avaluació de les polítiques públiques i el seguiment del grau d'assoliment.
  • Promoure l’articulació de les polítiques locals amb tots els nivells de l’Administració.
  • Incorporar en el disseny i la implementació de les polítiques locals les tres dimensions del desenvolupament sostenible (econòmica, social i mediambiental).
  • Permetre focalitzar accions específiques per a les persones i grups que viuen en condicions de major vulnerabilitat i exclusió.
  • Promoure una escolta activa d’altres veus durant el procés i la mobilització d’actors com la societat civil o l’acadèmia perquè contribueixin des dels seus àmbits d’actuació respectius a l’Agenda 2030.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’adoptar estils de vida més sostenibles i empoderar-la per a promoure i exigir a les estructures decisores un compromís decidit amb l’Agenda 2030.
  • Impulsar la mobilització del sector empresarial i altres actors envers la col·laboració, cocreació i innovació pel desenvolupament sostenible i inclusiu.

Per saber-ne més…

Com desplega l’Agenda 2030 la Diputació de Barcelona

El Pla estratègic per a la implementació de l’Agenda 2030 a la Diputació de Barcelona 2021-2030 s’emmarca en el compromís de la Diputació de Barcelona d’impulsar la sostenibilitat de la xarxa de municipis i consells comarcals de la província, i integrar els principis i objectius de l’Agenda 2030 a les estratègies i les polítiques públiques de la corporació.

D’altra banda, el Pla d’Actuació de mandat de la Diputació de Barcelona desplega una estratègia alineada totalment amb l’Agenda 2030 i els ODS, que es concreta en el Pla d’actuació de mandat 2020-2023 a través de 16 objectius estratègics i 22 projectes transformadors, un pressupost corporatiu amb els programes pressupostaris alineats amb l’Agenda 2030, com també un nou Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023 i els seus tres instruments de cooperació que segueixen els principis i objectius de l’Agenda 2030: el Catàleg de serveis, el Programa general d’inversions i els programes específics.

2.3 La localització de l’Agenda 2030 al territori

Si bé els ODS són universals, s’han de contextualitzar en cadascun dels territoris; la seva implementació és, en gran part local, i ha de promoure la coherència en la presa de decisions entre els diversos nivells d’administració.

Així, l’enfocament territorial és clau per a localitzar i implementar els ODS, entenent el territori com un espai complex i dinàmic, modelat per les relacions socials i històriques que es produeixen entre l’heterogeneïtat d’actors que hi concorren, en constant interacció.

La localització amb els ODS o enfocament territorial requereix un exercici de planificació i gestió més eficient que tingui com a punt de partida la realitat del territori i les actuacions que ja s’estan duent a terme. S’ha de plantejar com promoure un desenvolupament més inclusiu i sostenible amb les capacitats existents i què és necessari per a tenir un impacte més transformador.

És essencial, per tant, fer un exercici de planificació integrada de les polítiques municipals, mitjans d’implementació i d’avaluació dels avenços i els reptes aconseguits

Els ens locals estan preparats per fer arribar l’Agenda2030 a la ciutadania i, sens dubte, tenen una gran capacitat d’actuació en el territori, raó per la qual poden assolir resultats concrets i tangibles.

En aquest sentit, la localització és el procés que té en compte el context subnacional en el compliment de l’Agenda, des de la definició dels objectius, la incidència i la sensibilització fins a la implementació i l’ús d’indicadors per a mesurar el procés i avaluar-lo. Localitzar no significa un canvi radical, sinó una oportunitat per a reorientar les prioritats i polítiques locals i enfortir el rol dels ens locals en la reducció de desigualtats i en l’assoliment dels ODS.

La localització dels ODS és un procés per empoderar tots els actors locals, públics, privats i de la societat civil, inclosa la ciutadania no organitzada, envers l’assoliment del desenvolupament sostenible. Tanmateix, els actors locals no només han de participar en la implementació, sinó també en la definició i l’avaluació d’una Agenda 2030 local.

A continuació, s’exposen les diferents fases del procés de localització en les quals els governs locals tenen un paper clau. Cal esmentar que, si bé els experts apunten que el procés de localització dels ODS consta de quatre fases, aquestes acostumen a superposar-se.

Fase 1: Sensibilització

Per tal de poder implementar l’Agenda 2030, cal primer que tots i totes sàpiguen què és i per què és important. Així, els governs locals tenen com a tasca fonamental sensibilitzar els agents en matèria d’ODS i Agenda 2030: cal informar la ciutadania, el teixit comercial, els centres de coneixement, el mateix ens de govern, etc.

Aquesta fase és fonamental per marcar les bases per a les següents etapes i construir una narrativa al territori entorn de la implementació dels ODS.

A continuació, es presenten exemples per a dur a terme accions de sensibilització:

Sensibilització dins del govern local

  • Realitzar una declaració institucional de compromís per part del govern del territori, que inclogui al major nombre de forces polítiques i actors públics. Com és un procés a llarg termini, és necessari garantir la continuïtat i la direcció estratègica, més enllà d'un cicle de govern, per poder generar predictibilitat i estabilitat que permeti aconseguir impactes transformadors en els objectius identificats.
  • Reflexionar internament sobre les oportunitats que presenten els ODS per a millorar la planificació i gestió interna de l’ens local, promoure un canvi de la pròpia cultura institucional, millorar la prestació de serveis a la ciutadania des d'un enfocament més integral i coordinat, entre altres. Per exemple a través d'un grup de treball liderat des presidència i alcaldia juntament amb tot l'equip de govern, i la participació tècnica representativa de totes les àrees.
  • Depenent del nivell de coneixement de l'equip de govern i el personal tècnic, dissenyar un pla de formació sobre l'Agenda 2030 i el procés de localització dels ODS per exemple curs en línia, seminari, taller dirigit a tota la institució i no només a les persones responsables del procés.
  • Crear un grup de treball amb representants del nivell polític i tècnic que lideri el procés de localització dels ODS amb capacitat d'atreure i convèncer a la resta de la institució.
  • Comunicar a la ciutadania tots els passos que des del govern local es van fent en temàtica Agenda 2030 i ODS per exemple, notes de premsa en web institucional, visibilització en mitjans de comunicació i xarxes socials

Sensibilització de la ciutadania

  • Organitzar esdeveniments de presentació de l'Agenda 2030, transmetent la voluntat institucional de desenvolupar-la amb la participació dels diferents actors.
  • Organitzar campanyes de promoció d'hàbits sostenibles, consum responsable, reciclatge, etc., associant-los a l'Agenda 2030.
  • Promoure activitats culturals i esportives com estímuls col·lectius per a un major coneixement i apropiació dels ODS.

Sensibilització d’altres actors

  • Mobilitzar i reforçar les aliances entre els diferents actors locals (ONG i organitzacions del tercer sector, teixit empresarial, cambres de comerç, universitats, col·legis i instituts, biblioteques, escoles d'ensenyament de persones adultes, organitzacions sindicals, mitjans de comunicació, etc.) a través de convenis de col·laboració i campanyes de sensibilització conjuntes.
  • Promoure iniciatives complementàries d'educació per al desenvolupament sostenible en espais locals formals, no formals i informals d'educació per a integrar els ODS.
  • Donar suport a les iniciatives de les universitats per a integrar els ODS en les diferents àrees de coneixement.

Recorda

A l’inici del procés de localització de l’Agenda 2030 és clau designar quines persones formen part de l’equip transversal dins del govern local. Serà la persona o àrea que des del nivell polític i tècnic tingui la responsabilitat d’impulsar i coordinar el procés de localització dels ODS. És essencial que el punt focal tingui dependència directa de la presidència o de l’alcaldia per garantir la capacitat d’involucrar i coordinar les diverses àrees implicades. Es recomana que els equips integren persones amb responsabilitats polítiques i personal tècnic.

Fase 2: Diagnosi

Per tal de prendre decisions estratègiques sobre quines són les prioritats i accions que es duran a terme a l’ens local per a contribuir als ODS, primer cal conèixer quina és la realitat del territori i a quins reptes s’enfronta.

Des del govern local es poden dur a terme les següents tasques:

  • Constituir un equip motor de l'Agenda 2030 dins de l'ens local, format per referents tècnics de les diferents àrees, que actuï en transversalitat i s'encarregui d'impulsar la implementació de l'Agenda 2030 dins del govern local
  • Analitzar les oportunitats que presenta l'Agenda 2030 per al desenvolupament del territori i les principals problemàtiques locals, incloent-hi la realitat dels col·lectius més vulnerables i les necessitats particulars de les dones, amb les àrees que han de participar en aquest procés.
  • Elaborar un diagnòstic sintètic i pràctic que permeti la presa de decisions en els següents passos del procés de localització d’ODS i que sigui d'utilitat per a la gestió en el si del govern local.
  • Validar el document de diagnòstic final amb un taller o una jornada amb tots els actors implicats.

D’altra banda, com a part de la diagnosi, cal fer un mapatge d’actors i de relacions entre ells per a prendre consciència de la diversitat, realitat i complexitat inherents a la realitat social i política del territori. Aquest exercici facilitarà la promoció d'instàncies o espais de diàleg i intercanvi, aspecte essencial per a engegar els processos de participació de l'Agenda 2030.

En aquest sentit, des del govern local es poden dur a terme les següents tasques :

  • Identificar els principals actors presents en el territori.
  • Analitzar les seves característiques respecte a la seva missió i activitats, disposició per a participar, col·laborar i contribuir al procés de construcció col·lectiva de l'Agenda 2030. Inclou l'anàlisi de les relacions entre els actors, factor clau si es desitja promoure les aliances i enfocaments de treball multiactor.

Fase 3: Definició del pla de localització

A partir de la diagnosi de la fase 2, caldrà precisar els ODS i els reptes globals sobre els quals el govern local centrarà els seus esforços en funció de les capacitats i la situació del territori. A més, és necessari determinar quins indicadors adaptats a l’àmbit local s’utilitzaran per a avaluar la consecució de resultats.

El quadre següent en mostra un exemple per a l’ODS 1, fita 1.5:

Font: Ajuntament de Barcelona

Fase 4: Implementació i seguiment

Aquesta fase consisteix en fer realitat la planificació des d’una mirada d’Agenda 2030. Els governs local tenen la responsabilitat de gestionar la implementació dels programes i actuacions i la facilitació d’espais de participació i intercanvi d’experiències entre els diferents actors del territori.

D’altra banda, aquesta fase també inclou el seguiment del procés, és a dir, conèixer si realment s’està contribuint a millorar la vida de la ciutadania i protegint el medi ambient.

Una eina de seguiment son els Informes Voluntaris locals són exàmens periòdics i inclusius, liderats i impulsats pels països, dels progressos nacionals i subnacionals en la implementació de l’Agenda 2030. Nacions Unides anima als principals grups interessats, incloses les autoritats locals, a que informin sobre les seves contribucions a la implementació de l’Agenda 2030. Podeu obtenir més informació en aquest enllaç.

2.4 La implicació de la ciutadania i els agents clau en l’assoliment dels ODS

Els agents clau han d’estar inclosos i tenir un paper destacat no només en la implementació dels ODS, sinó en totes les fases del procés de localització i de definició de l’Agenda 2030 local.

Recordeu que la definició i l’adopció de l’Agenda 2030 ve d’un procés de consultes participatiu en el marc de l’Agenda post 2015. Aquest tret característic segueix sent cabdal en el procés de localització i implementació dels ODS en l’àmbit local.

Els governs locals estan ben posicionats per a escoltar de manera activa la ciutadania i impulsar processos participatius que generin consensos sobre les prioritats polítiques dels ODS que permetin construir col·lectivament noves narratives i processos de canvi realment transformadors, tot reforçant l’adhesió de la ciutadania a les polítiques i els plans que es defineixin.

A continuació, s’ofereixen una sèrie d’orientacions per als governs locals per tal d’incloure els agents locals en la implementació de l’Agenda 2030:

  • Els processos participatius en el procés de localització han de ser continus des de l’inici, i s’ha d’evitar fer només consultes ad hoc. Quan els agents locals participen, es genera una major apropiació més gran del procés, que alhora té efectes positius en la seva predisposició per participar i involucrar-se en les diferents etapes de la localització.
  • La participació ha d’estar degudament planificada i documentada, amb agendes que abordin aspectes concrets que es corresponguin amb l’àmbit d’actuació i d’especialització dels actors per a afegir-hi el major valor possible.
  • Per tal de promoure més riquesa i obertura a nous discursos i idees, pot ser recomanable comptar amb una facilitació externa experta en gestió de processos participatius per a promoure l’intercanvi i la generació de consensos.
  • És essencial disposar d’estructures institucionals permanents, preferiblement de caràcter mixt publicoprivat, que contribueixin a enfortir les capacitats dels actors del territori i establir relacions de confiança, suport i cooperació.
  • L’organització de consultes i espais de participació ha d’afavorir la participació inclusiva i de qualitat de tothom, amb atenció especial a les dones, l’accessibilitat de les persones amb discapacitat o la diversitat de cultures presents en el territori.

Sabies que…

La Diputació de Barcelona forma part del grup motor de l’Aliança Catalunya 2030 de la Generalitat de Catalunya, una gran coalició per a compartir recursos i impulsar iniciatives a favor de l’Agenda 2030. Podeu ampliar-ne la informació en aquest enllaç.

La Diputació de Barcelona forma part de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), la qual lidera un important espai de coordinació d’actuacions entre governs locals en la implementació de l’Agenda 2030 a través de la Xarxa d’Entitats Locals per a desenvolupar els ODS de l’Agenda 2030. Té com a objectiu aconseguir millors resultats a través de la localització i el desenvolupament dels ODS en l’àmbit local. Podeu ampliar-ne la informació en aquest enllaç.

3. Eines i recursos a l’abast dels ens locals per a desplegar l’Agenda 2030 local

La regidoria d’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

3. Eines i recursos a l’abast dels ens locals per a desplegar l’Agenda 2030 local

3.1 El Servei d’Agenda 2030 i Participació

L’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible que marca l’Agenda 2030 de les Nacions Unides és una de les prioritats estratègiques de la Diputació de Barcelona, tal com es constata en el pacte de govern per al mandat 2019-2023.

Per aquest motiu es va crear el Servei d’Agenda 2030 i Participació, amb vigència des de l’1 de gener de 2020. La missió d’aquest Servei és el desenvolupament de l’Agenda 2030 com a marc estratègic de l’acció de govern, contribuint activament en la localització dels ODS al territori de la província i fomentant la participació de la ciutadania en les polítiques públiques.

El Servei, a través de la Unitat d’Agenda 2030 i ODS, té la funció d’implementar el compromís de la Diputació de Barcelona en l’assoliment de l’Agenda 2030 i dels ODS mitjançant el seu suport a tot el territori de la demarcació de Barcelona.

3.2 Suport tècnic i econòmic als ens locals

Per tal d’avançar envers la localització dels ODS, la Diputació posa a l’abast dels ens locals de la província de Barcelona una sèrie de recursos tècnics, econòmics i materials a través Catàleg de serveis. Aquests recursos es revisen anualment, ajustant-los a les necessitats dels territoris.

Els recursos del Catàleg de serveis per al període 2021-2023 en matèria d’Agenda 2030 i ODS de la Diputació de Barcelona a disposició dels ens locals són els següents:

Els recursos econòmics

Finançament per a projectes singulars d’aplicació de l’Agenda 2030 i els ODS.

Suport econòmic als ens locals per a què desenvolupen actuacions entorn a la localització ODS al territori, l'alineament de les polítiques locals als ODS o impulsen actuacions de sensibilització i comunicació de l'Agenda 2030 en el territori.

Finançament per impulsar la participació ciutadana en l'Agenda 2030 i l'Agenda Urbana Local

Recurs econòmic destinat a finançar processos de participació ciutadana vinculats al disseny, la implementació, el seguiment o l'avaluació de l'Agenda 2030 o l'Agenda Urbana Local.

L'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), així com la Nova Agenda Urbana són acords internacionals que tenen com a objectiu principal avançar cap a un desenvolupament sostenible a nivell global. Els ens locals són actors principals en aquesta empremta i és per això que la implementació de l'Agenda 2030 i l'Agenda Urbana Local s'han convertit en instruments estratègics claus pels ens locals per tal de construir polítiques públiques transformadores per la consecució dels ODS. El caràcter transversal d'ambdós instruments fa que la participació ciutadana esdevingui clau en la seva elaboració, per assegurar-ne la imbricació en les xarxes locals i millorar així la qualitat democràtica dels processos.

Els recursos tècnics

Assessorament tècnic per a la incorporació de l’Agenda 2030 i els ODS a les polítiques públiques locals.

Assessorament i acompanyament tècnic per integrar l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible en l'estratègia de l'ens local, així com orientar les polítiques públiques locals a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) Les possibles actuacions són:

  • Elaboració d'una diagnosi de les polítiques i estratègies locals per al desenvolupament sostenible que posi en relleu la contribució de l'ens local a l'assoliment dels ODS
  • Localització dels ODS i alineament dels Plans Estratègics amb els ODS
  • Elaboració d’un Pla d’implementació de l'Agenda 2030
  • Disseny del mecanisme de seguiment i avaluació del grau d'alineament amb l'Agenda 2030.

Guia pràctica per a elaborar l'Agenda 2030 Local.

Suport tècnic en l'aplicació de la Guia pràctica per elaborar l'Agenda 2030 al municipi o comarca.La guia és un document de suport a aquells ens locals que vulguin implementar l'Agenda 2030 i localitzar els ODS al seu territori, de manera autònoma, i que necessitin un full de ruta sobre les fases i metodologia per a dur-ho a terme.

Espai d'intercanvi de coneixement per la implementació de l’Agenda 2030 – XarxA2030.

Participació en un espai de trobada entre ens locals que permeti l'intercanvi d'experiències, metodologies i bones pràctiques d’aplicació per part dels ens locals amb l’objectiu de poder avançar en la implementació de l’Agenda 2030 i assoliment dels ODS a nivell local.

El recurs material

Material de sensibilització entorn l'Agenda 2030 i els ODS

Recurs de sensibilització entorn a l'Agenda 2030 i els ODS és un material que es facilita als ens locals per acompanyar o complementar accions d'educació, sensibilització o informació sobre el desenvolupament sostenible.

El recursos que s'ofereixen són els següents:

  • Jocs dels Cubs dels ODS
  • 2 roll-ups informatius sobre l'Agenda 2030 i els ODS

El material és adequat per a campanyes de comunicació sobre els ODS o altre tipus d'accions de sensibilització i informació envers l'Agenda 2030.

3.3 Formació i coneixement en l’Agenda 2030 i els ODS

La Capacitació i generació de coneixements són imprescindibles en la implementació de l’Agenda i, especialment, en l’assoliment dels ODS. Per això la Diputació ofereix formació en matèria d’Agenda 2030 i ODS dirigida els equips tècnics municipals i electes, també a la ciutadania.

Els recursos formatius adreçats als ens locals de la província, els trobareu a través del Banc d'accions formatives. Les formacions s’ofereixen en format presencial i virtual i s’adrecen a personal tècnic dels ens locals així com als equips de govern.

Formacions adreçades a tècnics i electes d’ens locals de la província:

  • El curs Introducció als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que té per objectiu apropar les agendes globals als ens locals de la demarcació, posant especial atenció a l'Agenda 2030, sensibilitzar sobre els ODS, i posar de manifest l’important paper dels governs locals en la seva implementació.
  • El curs Eines i recursos per a facilitar la localització dels ODS que té per objectiu oferir eines i recursos per a la localització dels ODS a l'àmbit local per a l'assoliment de l'Agenda 2030. En concret, es persegueix promoure l'apropiació de l'Agenda 2030 i del seu valor afegit entre els professionals del món local, així com donar suport per a l'elaboració de planificacions estratègiques municipals alineades amb els ODS.
  • El taller Interactuem amb els ODS que té per objectiu fomentar el treball transversal, a través del joc, per impulsar la implementació dels ODS en plans i projectes del municipi.

Formació adreçada a la Ciutadania

  • Ciutadania365 - L’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Visor 2030

VISOR 2030 és una plataforma virtual creada per la Diputació de Barcelona, que conté una bateria de 52 indicadors de base municipal i en clau ODS sobre la realitat social, econòmica i ambiental dels ens locals de la província de Barcelona. Aquesta eina està creada amb l'objectiu d'oferir als municipis de la província informació sobre el grau de consecució dels ODS en els seus municipis i territoris i així millorar la reflexió, l'anàlisi i la presa de decisions tant dels municipis com de la pròpia corporació.

3.4 Difusió i sensibilització de l’Agenda 2030

La sensibilització, comunicació i difusió són elements indispensables per l'assoliment dels ODS per tal d'apropar l'Agenda 2030 i el desenvolupament sostenible als agents del territori i, especialment, a la ciutadania. Per això, l’estratègia per acostar l’Agenda 2030 i la gestió sostenible i responsable als ens locals de la demarcació inclou el desenvolupament d’un seguit d’eines i recursos de comunicació i informació que es canalitzen, fonamentalment, a través del web corporatiu de l’Agenda 2030 i ODS, vídeos, canal de Youtube o d’altres materials de sensibilització.

Teniu a la vostra disposició materials de difusió i sensibilització dels ODS en format digital en els següents enllaços:

  • Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 local
  • Els Objectius de Desenvolupament Sostenible al món local. Agenda 2030
  • Infografia amb els principals impactes de la COVID-19 en els ODS
  • Objectius de Desenvolupament Sostenible i polítiques de reconstrucció post covid-19

Si voleu desplegar l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible al vostre territori, o teniu qualsevol consulta, podeu contactar amb nosaltres: Unitat d’Agenda 2030 i ODS a través del correu electrònic: s.agenda2030p@diba.cat.


Glossari

La regidoria d’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Glossari

  • A
  • D
  • F
  • G
  • I
  • L
  • M
  • O
  • P

Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible

Pla d’acció que neix del compromís dels estats membres de l’ONU. El seu principal objectiu consisteix a vetllar per la protecció de les persones i del planeta i fomentar la prosperitat. És una crida a l’acció global durant un període de quinze anys a partir de 2015, i pot ser adoptada per un país i per qualsevol ens, organització o institució que vulgui abordar-la.

Agenda 2030 Local

És el desplegament i implementació de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible a escala local, amb l’objectiu que qualsevol ens local que incorpori els ODS en el centre de l’estratègia local, i els principis i valors de l’Agenda 2030 com a motor de transformació de la gestió pública, des d’una mirada compartida i participada amb la ciutadania, i destacant la transparència i rendiments de comptes com a elements fonamentals

Agents locals

Ens de naturalesa social, pública i privada que exerceixen un impacte en el territori amb vista a aconseguir uns objectius compartits. Es poden implicar en les polítiques municipals, aportar valor, opinar i, en general, involucrar-s’hi activament.

Desenvolupament sostenible

Desenvolupament capaç de satisfer les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per a satisfer les seves pròpies necessitats. Consta de tres elements bàsics: el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció de l’entorn.

Fites

Els 17 ODS es despleguen en 169 fites, de caràcter més concret, integrat i indivisible, que inclouen les esferes econòmica, social i ambiental. Cada ODS comprèn un nombre diferent de fites segons els àmbits que abasti.

Governança

Manera de governar basada en la gestió de les relacions entre els diferents àmbits de govern, la societat civil i el sector privat per a l’elaboració i la gestió de polítiques públiques.

Informe Local Voluntari (ILV)

Informe que un ens local pot elaborar amb caràcter voluntari per retre comptes de l’aplicació dels ODS en el seu territori. La publicació d’aquest informe aconsella que es disposi prèviament d’un pla local d’Agenda 2030, de manera que l’informe permeti valorar l’acompliment dels compromisos.

Localització

Procés que té en compte el context subnacional en el compliment de l’Agenda 2030, des de la definició dels objectius, la incidència i la sensibilització fins a la implementació i l’ús d’indicadors per a mesurar i avaluar el procés.

Mapatge

Tenint en compte l’arquitectura de l’Agenda 2030, esdevé fonamental “mapejar” el paper de cada ens amb relació a l’Agenda 2030; és a dir, es tracta d’identificar què és allò que ja s’està abordant i quines fites són pertinents en funció de les seves competències i de la realitat territorial.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Els 17 ODS són objectius universals, integradors i ambiciosos que guien la implementació de l’Agenda 2030. Els ODS es concreten en 169 fites, a través de les quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles.

Participació

Dret de les persones a intervenir, d’una manera individual o col·lectiva, en la definició, l’aplicació i l’avaluació de les polítiques públiques; inclou tant la ciutadania com els agents clau del territori, raó per la qual abasta tota la societat civil d’un territori determinat.

Referencies bibliogràfiques

La regidoria d’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Referencies bibliogràfiques

Nacions Unides (2022) 170 Acciones diarias para Transformar Nuestro Mundo

Grup de les Nacions Unides pel Desenvolupament Sostenible (2022) Valores universales

Govern d’Espanya (2020) Guía para la Localización de la Agenda 2030

Diputació de Barcelona (2020) Els Objectius de Desenvolupament Sostenible al món local

Generalitat de Catalunya (2019) Pla nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya

Govern d’Espanya (2018) Plan de Acción para la Implementació de la Agenda 2030. Hacia una Estrategia Española de Desarrollo Sostenible

Assemblea General de Nacions Unides (2015) Transformar nuestro mundo: la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible

CGLU (2015) Objetivos de Desarrollo Sostenible: todo lo que los gobiernos locales deben saber