Espai de formació de l'electe
Les polítiques locals de suport al desenvolupament econòmic contribueixen de manera significativa a la dinamització de l’activitat econòmica i al foment de l’ocupació, però també a la vertebració dels territoris i a la seva capacitat per aprofitar els seus recursos endògens, tot plegat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent que hi viu.
L’objectiu d’aquest recurs és donar a conèixer els aspectes clau de les polítiques locals de suport al desenvolupament econòmic. En primer lloc, es descriu l’evolució de la promoció econòmica local des dels 80 fins a l’actualitat, el marc competencial i els seus trets característics. A continuació, s’aprofundeix en la planificació de les polítiques de promoció econòmica local. La tercera part se centra en les actuacions al mercat de treball i, per finalitzar, l’últim apartat es dedicarà a les actuacions en el teixit productiu.
Aclariment de termes: desenvolupament econòmic local (DEL), promoció econòmica (PE) i polítiques d’ocupació (PO)
Per començar, aclarim alguns termes que de vegades es barregen i confonen.
Desenvolupament econòmic local (DEL)
Procés reactivador de l’economia i dinamitzador de la societat local que, mitjançant l’aprofitament dels recursos endògens existents en una determinada zona o espai físic, és capaç d’estimular i fomentar el seu creixement econòmic, crear capacitats per generar ocupació i riquesa i, sobretot, millorar la qualitat de vida i el benestar social de la comunitat local.
Promoció econòmica local (PEL)
És una política econòmica que se centra en l’àmbit microeconòmic (les persones i les empreses), limita la seva actuació a un territori local i desenvolupa fonamentalment actuacions que tenen com a objectiu central el creixement de l’activitat econòmica, fonamentalment amb una perspectiva endògena.
Polítiques d’ocupació
Són les polítiques adreçades a pal·liar les carències de les persones que no tenien accés al treball remunerat, de les quals distingim, d’una banda, entre polítiques “passives”, centrades a facilitar rendes a persones sense ocupació remunerada i, de l’altra, polítiques “actives” (PAO), que són les “d’encaix”, que pretenen casar les necessitats de les empreses amb les de les persones que busquen una ocupació. Incentiven la creació de llocs de treball lligats a l’evolució del creixement econòmic. En l’àmbit local, es denominen polítiques locals d’ocupació.
Evolució de la promoció econòmica local des dels 80 fins a l’actualitat
A Espanya no hi havia tradició de promoció econòmica local ni polítiques actives d’ocupació (PAO). L’entrada a la UE va suposar un impuls i un paraigua per dur a terme actuacions, en què destaquen especialment les escoles taller i les cases d’ofici, impulsades des de l’àmbit estatal.
Posteriorment, la formulació de l’Estratègia Europea per a l’Ocupació (1997) va contribuir de manera més decisiva a la millora dels resultats de les PAO.
Les principals etapes són:
Per saber-ne més
El marc competencial de l’administració local en l’àmbit de la promoció econòmica
Les competències dels ens locals a Espanya venen establertes per la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local. A Catalunya cal afegir-hi la Llei municipal i de règim local de Catalunya (8/1987), actualitzada en el Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la llei municipal i de règim local de Catalunya.
Entre les competències directament atribuïdes als ajuntaments, no n’hi ha cap que faci referència explícita a la promoció econòmica o al foment de l’ocupació. Malgrat això, l’article 71 de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (Text refós DL 2/2003, de 28 d’abril), contempla com a competència “complementària” que per a la gestió dels seus interessos el municipi també pot exercir les de “l’ocupació i la lluita contra l’atur”.
En molts països trobem competències importants en mans dels ens locals: des de l’establiment de salaris mínims (Canadà, EUA, Japó) fins a la responsabilitat sobre les PAO (Suècia), formació professional (Finlàndia), etc.
Dins del marc competencial actual espanyol existeixen dues possibilitats d’intervenció a favor del desenvolupament econòmic i l’ocupació:
Introducció de la perspectiva de la generació d’activitat i ocupació en les diferents àrees d’actuació municipal i la prestació directa de serveis.
Utilització de la potestat normativa per fer intervencions en matèria econòmica.
Normativa relacionada
Llei de bases del règim local a Espanya
1985-5392. Llei municipal i de règim local de Catalunya
Les peculiaritats de l’actuació local en promoció econòmica
La promoció econòmica local és un tipus de política econòmica que incorpora alguns elements diferencials:
Per saber-ne més
Una reflexió interessant sobre conceptes i principis del desenvolupament local es pot trobar al capítol 2 d’aquest document:
El paper dels diferents nivells de l’administració en la promoció econòmica local. De la UE a l’ajuntament
Els diferents nivells de l’administració pública tenen un paper força rellevant en les polítiques de promoció econòmica local:
Pel que fa al nivell local, en contacte directe amb la ciutadania, destaquen els ajuntaments, els consells comarcals i altres organismes de creació voluntària, com mancomunitats, consorcis o d’altres. És en aquest nivell on es materialitzen el disseny i l’execució de la PE de promoció econòmica local. De fet, la unitat territorial òptima d’actuació no sempre coincideix amb la delimitació territorial d’un municipi, i moltes vegades resulta més adient unir esforços entre municipis propers i actuar conjuntament a través d’algun dels diferents models de cooperació existents.
En el cas de Barcelona, a banda dels 311 municipis i els 11 consells comarcals, existeix un conjunt de òrgans intermedis, fruit de la cooperació local, que també actuen de forma rellevant dins el territori de les comarques de Barcelona:
Les diputacions són institucions de govern local que donen, fonamentalment, suport tècnic, material, econòmic i tecnològic als ajuntaments, els consells comarcals i la resta d’ens locals perquè puguin planificar el desenvolupament i prestar serveis locals de qualitat de manera més homogènia a tot el territori.
Pel que fa a la promoció econòmica local, la Diputació de Barcelona ho fa a través i dins de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç:
La col·laboració de la Diputació de Barcelona amb les entitats locals s’estructura a través del Pla de Concertació Xarxa de Governs Locals.
Les comunitats autònomes tenen actualment transferides la gestió de bona part de les polítiques més rellevants que afecten la promoció econòmica local, com ara les PAO, la política industrial i d’innovació, educació, universitats, planificació del territori, agricultura, turisme, etc. Amb tot, les comunitats autònomes sovint no tenen capacitat operativa per gestionar totes les polítiques que tenen transferides, i per fer-ho col·laboren amb l’administració local. Les PAO en són un bon exemple.
La Generalitat de Catalunya, a través de diferents departaments i organismes, gestiona bona part de les polítiques que afecten la promoció econòmica local. Són, concretament i de manera especial, importants els següents:
L'Administració General de l’Estat fixa els principals marcs estratègics que incideixen en les polítiques que es desenvolupen a escala autonòmica i local, negocia amb la Unió Europea les prioritats i el repartiment dels fons estructurals, assigna fons en el marc de les comissions sectorials i gestiona directament alguns programes i polítiques amb instruments com el SEPE (ocupació), el CDTI, Enisa, ICEX, SEPES (sòl industrial), DG Indústria i PIMEC, etc.
La Unió Europea, malgrat que no actua directament en la prestació de serveis, regula i dona orientacions sobre el model de desenvolupament econòmic que cal construir en el territori europeu i a través del pressupost comunitari, i molt especialment dels fons estructurals, i contribueix a finançar bona part de les actuacions de promoció econòmica local.
Per saber-ne més
El desenvolupament regional i urbà de la UE
Portal Empléate <fs small>El procés de creació d'una empresa
Servei Públic d'Ocupació de Catalunya
Altres agents econòmics, socials i de coneixement que incideixen en les comarques de Barcelona
Els principals agents institucionals diferents de l’administració pública que actuen a les comarques de Barcelona i que cal tenir en compte en les nostres actuacions de promoció econòmica local són:
Les organitzacions empresarials com a agent molt important, tant per la seva dimensió d’interlocutor social com de capacitat d’entrada a les empreses o prestadores directes de serveis. Podem distingir:
Les organitzacions sindicals són també un interlocutor social fonamental, donen serveis a les persones afiliades i no afiliades, solen tenir delegacions territorials arreu del territori i col·laboren habitualment amb l’administració. Les principals organitzacions sindicals que operen en l’àmbit de la demarcació de Barcelona són CCOO i UGT, a més d’organitzacions agràries com Unió de Pagesos (UP) o Joves Agricultors i Ramaders (JARC).
Les universitats tenen un paper important en la seva triple funció de docència, recerca i transferència, i cal tenir-les en compte en el disseny de les polítiques de promoció econòmica local. A la demarcació de Barcelona, tenen campus arreu del territori les universitats següents:
Els factors per al desenvolupament local
Els factors de desenvolupament són aquells elements o qualitats que contribueixen al procés de dinamització local. A partir de la naturalesa dels factors, l’escala, el grau d’incidència, etc., es poden classificar de diverses maneres. Així, des del punt de vista temàtic, es diferencien quatre grans àmbits en els factors de desenvolupament: territorials, econòmics, socials i de governança:
Territorials | Econòmics | Socials | Polítics |
---|---|---|---|
Localització i accessibilitat | Estructura econòmica | Educació i coneixement | Identitat comunitària i participació |
Ordenació urbana | Cultura empresarial | Diversitat cultural | Qualitat institucions públiques |
Espais d'activitat econòmica | Capital i finances | Cohesió social | |
Paisatge |
Per saber-ne més
La promoció econòmica i els ODS
Què són els ODS?
L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible és el pla adoptat per l’Assemblea General de l’ONU a favor de les persones, el planeta i la prosperitat. Té també la intenció d’enfortir la pau universal, el partenariat i l’accés a la justícia.
L’Agenda està organitzada en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que plantegen 169 fites que abasten els àmbits econòmic, social i ambiental, i interpel·len tothom, és a dir, governs de tot tipus, empreses i ciutadania.
Dins dels ODS, alguns fan referència directa als espais de treball de la promoció econòmica local.
Quins són els principals ODS que interpel·len les polítiques de promoció econòmica local?
En el marc de les activitats de promoció econòmica local, els ODS més rellevants són:
Cal, doncs, mirar de contribuir al conjunt dels ODS, atès que es formulen de forma indivisible.
Per saber-ne més
En qualsevol cas, cada territori ha de dissenyar les seves fórmules concretes de contribuir als ODS, i una bona guia per treballar-ho és:
Les prioritats de la UE en matèria de desenvolupament econòmic per al període 2021-2027
Les cinc prioritats
Les cinc prioritats que impulsaran la inversió de la UE en el septenni 2021-2027 són les següents:
Les inversions en desenvolupament regional se centraran, en particular, en els objectius 1 i 2. Entre el 65% i el 85% dels recursos del FEDER i del Fons de Cohesió s’assignaran a aquestes prioritats, en funció de la riquesa relativa dels estats membres.
Per saber-ne més
Fons de Recuperació Next Generation EU
Paral·lelament, com a resposta europea als efectes econòmics derivats de la crisi sanitària de la Covid-19, la Unió Europea ha conformat un mecanisme especial, un fons de recuperació, per al període 2021-2023, anomenat Next Generation EU, que facilitarà l’arribada a Espanya de 140.000 milions d’euros per finançar el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, que impactarà en les economies locals a través de diferents mecanismes.
Un enfocament més personalitzat per al desenvolupament de les regions d’Europa
El nou marc 21-27 preveu un enfocament més personalitzat per al desenvolupament regional i mira d’orientar perquè les actuacions tinguin més en compte les característiques de les regions on s’està intervenint.
Les dades són elements primaris d’informació que no ens diuen res del perquè de les coses i que no tenen rellevància o propòsit per si mateixes.
Les dades es converteixen en informació quan els afegim significació per diferents vies: categoritzant, calculant, corregint, condensant, etc.
El coneixement és una barreja d’experiència, valors, informació i know-how que serveix com a marc per a la incorporació de noves experiències i informació i és útil per a l’acció. Perquè la informació es converteixi en coneixement, cal, entre altres, comparar, realitzar connexions, extreure conseqüències i compartir amb altres persones.
L’Observatori de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona recopila, organitza, genera i difon informació territorial d’interès per a la presa de decisions:
A través del programa HERMES d’informació estadística.
A través dels informes que publica periòdicament.
D’altra banda, la Xarxa d’Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local (XODEL) és l’espai de treball conjunt dels observatoris de la demarcació de Barcelona.
A banda de l’observació permanent, com a activitat interioritzada que ens manté alerta del que succeeix al nostre territori, en l’àmbit de les polítiques públiques, les decisions tècniques i polítiques s’han de fonamentar en anàlisis reflexives que aportin coneixement de causa i facilitin un consens raonat. Sense un coneixement suficient de la situació de partida i de les tendències probables de futur, els actors tendeixen a seguir interessos exclusivament individuals basats en opinions preconcebudes. La diagnosi serveix, doncs, per passar dels prejudicis als judicis i afavorir, per tant, l’adquisició de marcs mentals i conceptuals més objectius i més fàcilment compartits. Sigui com sigui, s’han d’afinar al màxim les diagnosis, perquè els problemes són complexos, canvien entre territoris… i, sobretot, no podem copiar receptes, en general.
Què és?
· La diagnosi estratègica és una síntesi d’informació i un procés d’interpretació que analitza les debilitats i les fortaleses, i les amenaces i les oportunitats futures d’un determinat territori.
Per a què serveix?
· Per entendre les dinàmiques territorials i definir les qüestions clau sobre les quals cal actuar.
· Per anticipar-se als esdeveniments utilitzant escales temporals àmplies.
· Per construir un relat i un marc mental compartit i definir escenaris de futur.
· Per proposar alternatives d’acció.
Quan?
· Una característica de la planificació estratègica és la seva revisió i actualització permanent, el seu caràcter circular.
· L’anàlisi territorial ha de ser una tasca continuada, sistemàtica i internalitzada per part de l’organització promotora.
Sabies que…
L’eina ComparaDEL permet fer diagnosis ràpides dels municipis a través de 15 factors de desenvolupament i aporta, a més, la situació en relació amb la comarca o els municipis similars.
La planificació estratègica és una metodologia que permet, mitjançant la participació, construir projectes, formular models territorials i localitzar agendes per avançar i així enfortir les estructures econòmiques locals.
Es concreta en un pla, un document que haurà servir de full de ruta per a la implementació d’actuacions i projectes concrets, i que és revisat i avaluat periòdicament.
Un pla estratègic permet afrontar una pregunta bàsica que molts governs locals es formulen: Com volem que sigui el nostre municipi o territori en el futur? El pla suposa una resposta reflexionada i eficient als reptes de cada lloc basada en una visió compartida creada entre els diferents actors.
Així, tots els plans estratègics haurien d’incorporar:
A diferència d’altres plans, com els urbanístics, desenvolupats en el marc d’una llei, aquests són indicatius, i no pas vinculants, i el seu compliment i implementació depenen exclusivament de l’interès i la capacitat dels actors i agents implicats.
L’Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic (OTEDE) és l’equip professional que dona suport als governs locals en la definició i l’impuls de les polítiques de desenvolupament econòmic dels municipis a partir d’una visió global i estratègica del territori.
L’activitat de l’OTEDE té dos eixos: d’una banda, serveix com a espai de referència per generar i gestionar coneixement en l’àmbit del desenvolupament econòmic local per contribuir a l’avançament de les reflexions teòriques i de les aplicacions pràctiques vinculades a la definició d’estratègies, i, de l’altra, per elaborar productes i desenvolupar metodologies que permetin als ens locals desplegar i gestionar les estratègies de desenvolupament econòmic.
Exemple
Pla Estratègic Vallès Oriental 2018-2025
Com ja s’ha comentat anteriorment, un dels elements fonamentals de la PE local és que el territori passa a ser una variable fonamental del model. En aquest sentit, queda clar que diferents territoris han de fer diferents opcions o estratègies.
Des de la Diputació de Barcelona s’ha fet un esforç per identificar els diversos patrons de desenvolupament dels territoris i descriure’ls en forma de models que mirin d’orientar les estratègies territorials. El resultat és el que es mostra a continuació:
Model especialitzat de forta iniciativa empresarial amb un pes important del coneixement experiencial i científic tecnològic.
Una part significativa de l’estructura productiva i social especialitzada en la producció, l’ús i l’intercanvi de coneixement.
S’especialitzen a desenvolupar activitats econòmiques, iniciatives empresarials i coneixement de caràcter simbòlic que sovint entren en contacte amb el coneixement tecnològic científic.
Caracteritzats per un ús intensiu de les tecnologies en la gestió del territori i la presència d’empreses fortes amb bona disponibilitat financera.
Mostren molta preocupació per la qüestió de la sostenibilitat i, en conseqüència, es caracteritzen per una alta qualitat ambiental i una alta responsabilitat social en la vida quotidiana.
Fomenten l’especialització en activitats baixes en carboni. El coneixement es mobilitza per avançar cap a les emissions zero per propiciar una elevada especialització en la matèria.
Són els que més bé resisteixen els impactes de les crisis i s’adapten a les noves situacions. Compten amb una bona capacitat per organitzar i planificar els recursos i una xarxa d’agents que intervenen en el procés.
Equilibri entre modernitat i tradició. Conviuen els coneixements del passat amb el desenvolupament tecnològic actual, i atorguen importància a la qualitat ambiental i a la generació d’activitat empresarial arrelada al territori.
Situen al centre les pràctiques col·laboratives en matèria de producció i consum. Societat activa a escala comunitària, amb iniciativa empresarial i polítiques locals robustes.
El desenvolupament local s’orienta mitjançant uns models econòmics, socials i mediambientals més participatius i sostenibles.
Les activitats econòmiques s’orienten cap a la satisfacció de les necessitats de les persones i de la comunitat sense ànim de lucre. Les economies comunitàries hi tenen un protagonisme elevat. És un model molt descentralitzat i de funcionament horitzontal.
És el més habitual de tots i es basa en combinacions dels models descrits, encara que amb una tendència més àmplia cap a algun d’ells.
Per saber-ne més
A banda dels models de desenvolupament analitzats en l’apartat anterior, cal distingir dos grans paradigmes o conceptes lligats a entorns territorials molt diferents, ambdós amb estratègies de suport clares per part de la Unió Europea.
Desenvolupament urbà
Les economies d’aglomeració que generen les ciutats són clarament un factor que afavoreix el desenvolupament de determinades activitats econòmiques d’alt valor afegit.
Dit això, les ciutats són també un gran cau de desigualtats i marginació, i actualment aborden una caterva de problemàtiques força elevada, com ara habitatge, transport, qualitat de l’aire, etc.
De fet, els elements estan tan interrelacionats que avui dia no es pot parlar de desenvolupament urbà sense introduir les paraules sostenible i integral. Per aquesta raó, des de finals dels anys 90 ha sorgit tot un cos de coneixement i programes de suport orientats a afavorir el desenvolupament urbà que combina les accions dures (inversions en infraestructura) amb les toves de caràcter social en un marc d’ús intensiu de les tecnologies i amb una orientació sostenible.
Desenvolupament rural
En els seus inicis, el desenvolupament rural (DR) s’associava a les mesures orientades a la modernització del sector agrari i l’evolució econòmica i social en un entorn d’excedents agraris que ha fet evolucionar el concepte cap a un nou paradigma en què els agents locals estan cridats a ser-ne els protagonistes.
En general, els principals reptes als quals s’enfronten els territoris rurals són la lluita contra el despoblament amb la retenció o l’atracció de residents i la garantia d’uns serveis bàsics d’educació, salut, socials i culturals de qualitat i accessibles. L’emigració de les dones en edat de treballar també és una gran problemàtica que incideix, de retruc, en l’envelliment. En aquest sentit, fa anys que des de diferents administracions s’impulsen programes orientats al desenvolupament rural integral, dels quals el programa Leader de la Unió Europea és el principal exponent. A Catalunya, existeixen 11 grups Leader, dels quals 3 intervenen en municipis de les comarques de Barcelona.
Per saber-ne més
Bones pràctiques
Experiències de microdesenvolupament
Des de principis del segle XXI, la innovació és un element present en les nostres economies i societats. El que inicialment va ser un motor per a la competitivitat de les empreses, s’ha consolidat com un dinamitzador social de primer ordre.
En l’àmbit de la PE local, la innovació s’ha fet present amb diferents cares:
Alguns entorns locals han construït estratègies específiques per introduir la innovació en el seu model de desenvolupament. En aquests casos, ha estat fonamental la mobilització de l’anomenada quàdruple hèlix: recerca (universitats et altri), empresa, administració pública i societat.
Exemple de Pla d'Innovació Local
Iniciatives que mobilitzen el màxim nombre d’actors possible per innovar en les solucions als grans reptes dels territoris.
Un exemple d’aquest enfocament és Reptes de l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya
Estratègia de política industrial i d’innovació que concentra els esforços en aquells àmbits d’activitat en què un territori està especialment ben posicionat per obtenir bons resultats per trajectòria, massa crítica i capacitat d’innovació mitjançant la connexió de coneixements, àmbits d’activitat, etc. En el període de programació 2014-2020, aquest ha estat el tipus d’estratègia impulsada des de la Unió Europea, i totes les regions d’Europa han estat cridades a definir la seva RIS3.
A Catalunya, la Generalitat ha impulsat els anomenats PECT (Projectes d’Especialització Competitiva Territorial), un exemple dels quals és el que es fa en l’Àmbit Alimentari al Barcelonès Nord
Una de les eines amb què compta l’administració local per impulsar PE local és la compra pública, i es parla de compra pública innovadora quan orientem la innovació a través de la compra pública amb els objectius següents:
Exemple de Guia de Compra Pública Innovadora
La innovació social es defineix com aquelles noves idees, models i serveis que tenen la virtut de satisfer noves necessitats socials i de benestar des de noves relacions entre els agents implicats en una cultura col·laborativa. En aquests processos, són novament força important les aliances entre diferents agents: persones emprenedores, administració, comunitat, empreses, etc.
Un exemple de bona pràctica és el Mapa d'Experiències d'Innovació Social a Catalunya
Es tracta d’un document d’abast estratègic que fixa les prioritats i les actuacions en matèria de promoció econòmica i ocupació per a un període habitualment de quatre anys. Normalment s’articula a partir d’unes prioritats, unes línies estratègiques, uns objectius i un conjunt d’accions dins de cada línia estratègica. Atès que moltes vegades les organitzacions que els formulen ja tenen una estructura de funcionament, amb una sèrie de serveis recurrents en marxa, el pla director inclou:
Paral·lelament als plans directors de promoció econòmica, i ateses les característiques dels territoris i les prioritats polítiques que s’hi defineixen, algunes organitzacions desenvolupen plans “sectorials” en diferents àmbits:
El concepte concertació expressa una forma de relació social particular definida per tres característiques bàsiques:
La concertació per al desenvolupament local és la cristal·lització dels valors democràtics i la implementació d’una estratègia eficaç basada en l’especialització institucional i en àmbits i objectius de desenvolupament. La manera més orgànica i eficient d’actuar amb acord i consens amb els actors locals és a través de l’elaboració, la implementació i l’avaluació de projectes concrets de desenvolupament, i una de les fórmules més adequades d’organització és la que proporciona la metodologia PTDLO. Així mateix, també és freqüent trobar espais per generar capital conversacional en forma d’acords per a la promoció econòmica i l’ocupació, consells econòmics i socials, etc.
Un pas més enllà en la concertació és el que s’anomena cocreació o coproducció de polítiques públiques, en què es posa èmfasi en la comunitat i en la lògica de compartir.
Per saber-ne més
Totes aquestes experiències de caire col·laboratiu tenen en comú:
Quant a la PE local, cal pensar-la sempre en l’escala territorial adequada. Així, podem parlar de PE local de barri, de ciutat, de comarca, etc. El que és important és tenir clar sempre en quina dimensió és més eficaç i eficient la política o actuació engegada en funció dels objectius que es persegueixin i els recursos disponibles.
Districte econòmic
Si l’objectiu és regenerar un districte o una zona determinada del municipi, l’escala de l’actuació és de gran a petit. És a dir, es faran actuacions en aquella zona que no s’aplicaran en altres indrets de la ciutat perquè respon a problemàtiques molt específiques d’aquella zona. Un exemple en seria una remodelació d’un mercat per animar el comerç de proximitat als centres de pobles i ciutats.
Municipi
Els municipis són el marc natural de moltes actuacions de PE local i és l’escala adequada per forçar actuacions. Si el que es vol és impulsar el coworking, es treballarà amb un disseny que tingui en compte les diverses possibilitats d’espai que ofereix la població.
Comarca - àrea metropolitana
Quan la realitat sobre la qual es vol actuar es contextualitza en un àmbit territorial superior al de municipi, com ara les produccions locals de determinats productes agroalimentaris, aleshores pren tot el sentit abordar les actuacions des d’àmbits comarcals o supralocals.
Si ens trobem davant de polítiques o actuacions molt vinculades als mercats globals, els nivells regionals i metropolitans són més adequats. La captació de noves implantacions empresarials és un bon exemple de la necessitat d’aixecar l’escala.
Una manera de posicionar i cohesionar el territori consisteix a dissenyar i promocionar una marca territorial a partir d’una identitat singular i competitiva que desperti l’interès de diferents sectors de la societat a través d’un relat que convenci i emocioni els públics als quals va destinada.
Una marca és el conjunt d’atributs, tangibles o intangibles, que defineixen un producte, servei, persona, institució o lloc, i que, pel fet de convertir-los en únics, permet posicionar-los entre la seva competència.
Fer brànding és construir valor de marca a través de la planificació estratègica i la comunicació efectiva dels atributs que es volen traslladar a les ments dels receptors per impactar en el seu cor i fer ressonar amb els seus valors.
Les marques poden tenir orígens diversos: des dels purament geogràfics, com la marca Pirineus, fins als de caire social o històric, com el Camí de Sant Jaume. El que és interessant és que tinguin un caràcter aglutinador i transversal.
Per saber-ne més
La PE local no se centra només a crear més valor afegit al territori, sinó que mira també d’orientar l’activitat econòmica, i d’aquí la seva peculiaritat “indicativa”. En aquest sentit, en els darrers anys, algunes entitats locals han focalitzat bona part del seu esforç a impulsar el que s’anomena “noves economies”, o noves formes de fer activitat econòmica, que incorporen determinats valors.
Formada per empreses i organitzacions que no pertanyen al sector públic, operen de forma democràtica (amb igualtat de drets i deures dels seus membres) i destinen els beneficis a expandir l’organització i a millorar els serveis per als seus membres i per a la societat. Una de les formes habituals és la cooperativa de treball associat.
Formada per organitzacions que produeixen i/o distribueixen béns i serveis, i que tenen com a finalitat construir relacions de producció, distribució, consum i finançament basades en la justícia, la cooperació, la reciprocitat i l'ajuda mútua. Serien exemples d’aquest tipus d’economia les organitzacions de comerç just o de banca ètica.
Posa l'accent a facilitar l’accés al producte o servei més enllà de la seva propietat. La difusió de les noves tecnologies ha facilitat l'expansió d’aquest tipus d’economia.
Exemple: Mobilitat Compartida
Iniciatives d'activitat econòmica que vetllen per millorar els resultats econòmics i redueixen l'impacte ambiental amb un ús eficient dels recursos. Tan important és reduir l’entrada de materials “verges” en el procés com produir residus que no siguin aprofitables en altres processos.
Iniciatives que impulsen el paisatge com a factor de producció o font d'inspiració. No es tracta només d'aprofitar el paisatge com a recurs turístic, sinó de contribuir-hi perquè doni contingut i significat a les empreses a les quals aquest atorga un valor afegit (en termes de creativitat, sostenibilitat, identitat, esforç col·lectiu, etc.) molt difícil de substituir.
És un sector força ampli de l'economia que integra la generació d’idees i coneixement i que posa l'èmfasi en la idea de creació. Malgrat que els seus pilars bàsics són l’arquitectura, el disseny, les arts plàstiques, la moda, el cinema, l'audiovisual, la literatura i les arts escèniques, avui dia també s'identifiquen com economia creativa altres àmbits com la gastronomia o similars.
Conjunt d’oportunitats que comencen a florir a partir de la despesa pública i de les persones consumidores. Està relacionada amb la transició demogràfica que comporta l’envelliment poblacional i les necessitats específiques del mercat de la gent de més de 55 anys.
Exemple: Els Reptes de l'Envelliment
El mercat de treball, o mercat laboral, és l’àmbit on s’interrelaciona la demanda de persones treballadores que fan les empreses que necessiten el factor treball per dur a terme les seves activitats i l’oferta de treball que constitueixen les persones que busquen feina, estiguin treballant o no.
Les polítiques de mercat de treball són el conjunt d’actuacions públiques que regulen i faciliten el funcionament del mercat de treball. En una situació ideal, es tractaria d’assolir la plena ocupació de la població. En concret, dins de les polítiques de mercat de treball, les d’ocupació es classifiquen tradicionalment en dos grups:
Les polítiques passives d'ocupació, que són aquelles destinades a mantenir rendes en períodes de desocupació.
Les polítiques actives d’ocupació, que cerquen millorar les possibilitats d’accés a l’ocupació de les persones aturades, ja sigui per compte propi o aliè, i l’adopció de la formació i requalificació per a l’ocupació de les persones treballadores, estiguin aturades o en cerca d’una feina millor. També poden tenir com a objectiu ajudar a mantenir l’ocupació i la promoció professional de les persones treballadores i reduir l’atur.
Les cinc prioritats de les polítiques actives d'ocupació
Les cinc prioritats que impulsaran la inversió de la UE en el septenni 2021-2027 són les següents:
La variada tipologia de mesures que hi ha en l’àmbit de les polítiques actives d’ocupació s’ha classificat tradicionalment en aquests quatre grans grups:
Polítiques d’orientació, intermediació i col·locació: actuacions que miren de millorar la relació entre l’oferta i la demanda d’ocupació, com l’orientació en la recerca de feina, la gestió d’ofertes, la contractació, etc.
Polítiques de capacitació: actuacions de formació professionalitzadora, de competències transversals, ocupacionals i contínues dirigides a proveir coneixements, capacitats i habilitats a les persones —ja sigui perquè estan en situació de desocupació, en cerca de millora de feina o en risc de quedar-se aturades per millorar les seves oportunitats d’inserció o millora en el mercat laboral.
Polítiques de promoció i creació d’ocupació: persegueixen crear ocupació mitjançant incentius a la contractació, la creació d’ocupació pública directa, el foment de l’autoocupació, etc.
Polítiques de suport a les empreses: actuacions per facilitar la incorporació de bones pràctiques de gestió de persones, especialment les relacionades amb la seva formació i desenvolupament professional, com ara la identificació de perfils, el suport al procés de reclutament, la introducció de la gestió per competències, etc.
Al llarg dels últims anys, l’enfocament de les polítiques d’ocupació, especialment entre les administracions locals més modernes, ha evolucionat cap a polítiques més integrals i/o mixtes que actuen de manera simultània en ambdós vessants del mercat de treball (oferta i demanda) i interaccionen amb les polítiques de desenvolupament econòmic (promoció de l’economia productiva), educatives i de benestar social.
El sistema de suport a l’ocupació a Catalunya el conformen el conjunt d’entitats, serveis i programes que promouen i desenvolupen la política pública d’ocupació i que garanteixen uns serveis ocupacionals de qualitat a les persones i empreses de Catalunya. Mitjançant la gestió integral de les polítiques d’ocupació que competencialment corresponen a cada administració, el sistema d’ocupació de Catalunya té com a principals objectius desenvolupar les polítiques d’ocupació esmentades en l’apartat anterior.
Els principals agents del sistema de suport a l’ocupació a Catalunya són:
L’actuació de l’àmbit local és cabdal perquè permet afrontar més bé els problemes d’adaptació entre l’oferta i la demanda d’ocupació, atesa la seva proximitat amb les empreses i les persones, i pel seu coneixement més ampli del territori, la seva realitat, característiques i problemàtiques i necessitats. Els serveis locals d’ocupació són els referents locals per executar les polítiques de foment de l’ocupació i de la millora de la competitivitat de les empreses. Els serveis i el personal tècnic dels serveis d’ocupació públics locals (SLO) estan en condicions per tenir accés a la informació i, per tant, saber quina és la localització de la demanda i l’oferta d’ocupació i, d’altra banda, tenen un coneixement directe de les característiques de les persones demandants d’ocupació, així com de les necessitats de les empreses (perfils professionals, etc.).
Els SLO poden identificar millor les necessitats socials i personals del conjunt de la població de l’entorn, la qual cosa permet articular els serveis i els programes perquè s’adeqüin i s’ajustin a les necessitats de les persones.
D'altra banda, l'actuació dels SLO també permet identificar i ubicar amb fonament els possibles filons d'ocupació existents i tenen, a més, proximitat amb els actors socials que actuen en el món laboral, organitzacions i associacions empresarials i sindicals, cosa que pot facilitar afrontar els problemes del mercat de treball.
Per saber-ne més
Infografia explicativa de l’evolució dels SLO.
12a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal dels Serveis Locals d’Ocupació (dades 2019)
En aquest marc, el Servei de Mercat de Treball (SMT) de la Diputació de Barcelona és un agent local més que té com a missió promoure l'eficiència i impulsar la innovació del sistema públic local d’ocupació de la demarcació de Barcelona per afavorir el dinamisme, la sostenibilitat i l’adequació a l’estructura territorial del mercat de treball. El servei ofereix suport tècnic i econòmic als ens locals per contribuir a reduir les taxes d’atur als territoris i fomentar la contractació estable.
Per saber-ne més
A les comarques de Barcelona, bona part dels serveis locals d’ocupació treballen en xarxa, amb el suport de la Diputació de Barcelona en el marc de la xarxa XALOC.
Normativa relacionada
Llei d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya
Des d’un Servei Local d’Ocupació, cal seguir de prop algunes dades rellevants relatives al mercat de treball local, concretament:
Relatives al mercat de treball local
Ocupació | Contractació | Atur | Estructura empresarial |
---|---|---|---|
Població activa (ocupada + aturada) | Nombre de contractes | Taxa d’atur | Comptes de cotització per sectors i dimensió |
Població inactiva | Contractes per grups de gènere, edat o nivell d’estudis | Atur registrat | Treballadors autònoms per sectors |
Ocupació per grups de gènere, edat, nivell d’estudis | Contractes per sector d’activitat | Atur per grups de gènere, edat o nivell d’estudis | |
Ocupació per sectors i activitats | Contractes per tipus (temporals o indefinits) | Atur per sector i ocupació | |
Tipus d’ocupació (propia o d’altri) | Contractes segons jornada (temps total o parcial) | Atur de llarga durada | |
Grau de cobertura de les prestacions per desocupació |
Relatives a l’activitat del servei
En el mercat de treball, d’una banda, hi participen diferents actors: les persones (demandants d’ocupació o en cerca de millora de l’ocupació), les empreses (que ofereixen ocupació) i altres agents públics i privats (els diferents nivells de l’administració pública, els agents socioeconòmics, els centres de formació, les universitats, etc.). Cal englobar i tenir en compte tots els actors en el desenvolupament i la implementació de les polítiques d’ocupació, ja que tots són indispensables per a un funcionament correcte del mercat de treball. Així doncs, cal abordar les polítiques de mercat de treball des d’una perspectiva holística que tingui en compte les seves dimensions personal, sectorial i local, i que estableixi els marcs de col·laboració amb ocupadors (empreses), interlocutors socials i altres agents públics i privats.
De l’altra, l’adopció d’una perspectiva holística en les polítiques de mercat de treball implica el desenvolupament d’accions coordinades dels diferents agents implicats en el mercat de treball (empreses, agents socioeconòmics, administracions públiques, etc.).
La Diputació de Barcelona treballa i impulsa des de fa anys aquesta perspectiva i manera de fer a través de programes com Ocupació a la indústria local i, actualment, amb Treball, talent i tecnologia (TTT), que pren aquesta perspectiva i promou la feina digna, la millora competencial del talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la tecnologia, amb la participació de tots els agents implicats, públics i privats, i amb les persones i les empreses. En concret, impulsa la tecnologia i l’acompanyament a la transició digital de persones, empreses i institucions cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu, solidari i igualitari.
Sabies que…
Les actuacions per a les persones han de servir principalment per:
Entre les principals actuacions per a persones en l'àmbit de l'ocupació, destaquen:
Actuacions que donen informació a les persones interessades sobre els diferents recursos existents en matèria de polítiques d’ocupació i que tenen coma objectiu que tothom conegui els diferents recursos existents en matèria ocupacional i ningú es quedi sense poder accedir a un recurs per desconeixement.
Actuacions que ofereixen un assessorament dirigit a orientar les persones en el seu camí de cerca o millora d'ocupació que comença habitualment amb un exercici d'autodiagnosi en matèria ocupacional. Aquestes actuacions tenen com a finalitat ajudar a escollir millor els recursos de suport en la cerca o millora de feina i orientar-la en la direcció més adequada d'acord amb el diagnòstic fet.
Actuacions que posen en contacte els demandants de feina amb les empreses que n'ofereixen. Alhora, ofereixen eines a les persones per a la seva autonomia i enfortiment personal. Aquestes actuacions volen facilitar l'eficiència dels processos de recerca de feina a les persones i de reclutament per a les empreses.
Actuacions que capaciten (o milloren la capacitació) les persones per incrementar o millorar la seva ocupabilitat. En concret, es poden oferir accions de capacitació en competències transversals, competències tècniques i/o en formació professionalitzadora. Tenen com a finalitat millorar-ne la seva capacitació professional i facilitar reorientació a aquelles persones que han perdut la feina en ocupacions en regressió.
Actuacions que fomenten la contractació directa de persones durant un període de temps determinat, habitualment per treballar a les mateixes administracions públiques desenvolupant algun projecte concret o donant suport a serveis existents. Però també es pot fomentar la creació directa d’ocupació a les empreses privades, amb ajuts o bonificacions a la contractació. Aquestes actuacions persegueixen, a banda dels ingressos directes que facilita a la persona durant el període de contractació, proporcionar experiències laborals temporals a persones treballadores amb dificultats especials i que es troben en situació d’atur.
Actuacions que duen a terme mesures de creació d’ocupació dedicades específicament al suport a la inserció de persones amb algun tipus de discapacitat o que formen part de col•lectius especials de risc per afavorir un entorn determinat que sigui facilitador de les seves tasques i la seva integració. Aquestes actuacions tenen com a objectiu ajudar de forma molt específica col•lectius amb dificultats importants per accedir al mercat de treball per integrar-s’hi.
Actuacions que redueixen les barreres per accedir i desenvolupar-se en el mercat laboral i que poden prendre moltes formes: regulació, actuacions directes, suport a empreses i persones, etc. Aquestes actuacions volen afavorir que tothom pugui accedir al mercat de treball amb les mateixes oportunitats, amb una especial atenció a la igualtat en termes de gènere.
El treball amb empreses ha de servir per ajudar-les a:
Actuacions que estableixen un canal de comunicació i col·laboració continu amb el teixit empresarial del territori mitjançant visites, trobades i contactes sistemàtics en general, a més de detectar les necessitats del mercat de treball local, facilitar el procés de gestió d’ofertes, oferir serveis de reclutament i selecció de personal i oferir assessorament en matèria de bonificacions a la contractació laboral. La prospecció d’empreses també serveix per establir relacions de cooperació i col·laboració amb les empreses que puguin generar ofertes de treball adaptades als perfils professionals de les persones usuàries dels serveis locals públics d’ocupació, així com aportar coneixement al servei local d’ocupació de les peculiaritats de les empreses.
Actuacions que posen en contacte les persones que cerquen feina amb les empreses que porten a terme processos de selecció. Igualment, posa a la seva disposició un servei d’assistència tècnica que les acompanyarà durant tot el procés de selecció. Aquestes actuacions tenen com a finalitat facilitar a les empreses el reclutament de persones candidates adequades als llocs de treball que volen cobrir.
Actuacions que donen suport a les empreses en la definició dels perfils professionals dels llocs de treball que els cal cobrir. En concret, implica la descripció clara del conjunt de capacitats i competències d’una persona per encarar responsablement les funcions i les tasques d’una determinada ocupació o professió. Aquestes actuacions se centren a fer que les empreses tinguin més ben definits els perfils professionals dels seus llocs de treball i a adequar els processos de selecció i desenvolupament de persones a aquests perfils.
Actuacions que volen identificar en les persones candidates a ocupar un lloc de treball les capacitats (tècniques, transversals i personals) necessàries per dur a terme una feina específica (per ocupar aquell lloc de treball). Cal indagar sobre què saben les persones candidates (coneixements), què saben fer (aptituds) i què volen ser (actituds). Aquestes actuacions tenen com a objectiu millorar els processos de selecció, en la mesura en què el ventall d’elements que es tenen en compte va més enllà del que és habitual en els coneixements.
Actuacions que ofereixen un servei d’assessorament a les empreses per fomentar el desenvolupament professional dels seus treballadors i treballadores i millorar l’adaptació als canvis i al seu entorn laboral. Cal fer un diagnòstic del perfil competencial del treballador/a i de les seves necessitats formatives i expectatives per determinar les qualificacions necessàries que garanteixin el pas d’un lloc de treball a un altre, ja sigui per millorar al mateix lloc de treball, per afavorir la promoció interna o el canvi a una altra organització, o minimitzar el cost i el temps d’adaptació. Aquestes actuacions volen ajudar a millorar la gestió de les persones dins de les empreses i el seu rendiment dins. En definitiva, millorar la situació professional de les persones i la competitivitat de les empreses.
Actuacions que dissenyen i desenvolupen accions formatives adaptades a les necessitats concretes de les empreses i dels llocs de treball que els cal cobrir, així com de les seves persones treballadores. Algunes d’aquestes actuacions poden incloure alguns avantatges que l’empresa tindrà si contracta persones (en situació d’atur) després de formar-les específicament per a aquell lloc de treball. Aquestes actuacions volen incrementar l’efectivitat dels processos de reclutament i millorar la competitivitat i el desenvolupament de les empreses.
Actuacions que atorguen ajuts econòmics directes a les empreses per a la contractació de persones (en situació d’atur), a més de facilitar que les empreses prenguin decisions de contractació pel fet d’abaratir, temporalment, els costos laborals que aquestes contractacions suposen.
Actuacions que ofereixen una modalitat contractual (remunerada o no) a través de la qual una persona realitza tasques dins d’una empresa per aprendre i adquirir experiència. És un tipus de mesura que té diversos avantatges perquè aquestes actuacions tenen com a finalitat, d’una banda, que les empreses coneguin potencials persones candidates a cobrir llocs de treballs i adaptin el seu aprenentatge a les necessitats específiques de les empreses, i, de l’altra, oferir-los una font de formació pràctica molt important que els pot facilitar la inserció laboral; en qualsevol cas, però, proporciona una experiència de valor curricular important.
Actuacions que fomenten la participació de les empreses en projectes impulsats des de l’administració pública o altres institucions per dinamitzar el mercat laboral. Tenen com a objectiu enfortir els lligams i les relacions de l’empresa amb el territori.
Actuacions que creen convenis entre les empreses i l’administració pública a través dels quals s’estableix algun tipus de relació que comporta beneficis i obligacions en matèria ocupacional per a totes les parts implicades. A banda, faciliten que molts programes ocupacionals estiguin més enfocats a les necessitats específiques de les empreses, i que aquestes es comprometin més amb els objectius finals dels programes per millorar la situació ocupacional de les persones, però també, alhora, ajuden a millorar la competitivitat de les empreses.
A banda de les actuacions per a persones i empreses, les polítiques de mercat de treball també preveuen el conjunt d’activitats que fan referència a aspectes d’entorn i de model de mercat de treball amb una incidència en el territori, en les seves dinàmiques i en l’estructura productiva i laboral.
Aquestes activitats estan orientades a:
S’inclouen aquí actuacions diverses com ara:
Actuacions que promouen aliances entre diferents actors per dur a terme actuacions o projectes de caràcter estratègic amb repercussions sobre el mercat de treball, amb la finalitat de cercar efectivitat i més impacte de les actuacions desenvolupades.
Actuacions que estableixen, d’una banda, relacions de cooperació i col·laboració entre el sector públic i els agents del sector privat, i, de l’altra, entre les que són pròpies del sector públic del mateix nivell o no. Aquestes actuacions tenen com a objectiu implicar els diferents actors en les polítiques d’ocupació perquè el disseny i la gestió sigui el més eficaç i eficient possible.
Actuacions que milloren la competitivitat de les empreses del territori, a banda de perseguir que les empreses tinguin més capacitat per generar nova ocupació o una ocupació més qualificada.
Actuacions que fomenten el procés de digitalització (capacitació, ús de noves eines tecnològiques, etc.), tant entre les empreses com entre les persones, i que busquen augmentar el nivell tecnològic i digital d'un territori, tant de les persones com de les empreses, i reduir o eliminar la bretxa digital.
Actuacions que analitzen els perfils sol·licitats per part del teixit empresarial del territori i que no són coberts per manca de perfils adequats. Aquestes actuacions se centren a definir accions orientades a cobrir aquest buit i comptar amb els perfils adequats per a la demanda de les empreses.
Actuacions que analitzen l’evolució de les ocupacions i dels perfils professionals més sol·licitats per les empreses, i la seva finalitat és conèixer cap on van les ocupacions responent a preguntes com: “Què es demanarà en un futur proper?” “Què caldrà?” “Quina és l’evolució prevista de les ocupacions?” Aquí s'inclou també l’anàlisi sobre l’evolució de la formació professional. Tot plegat, per adaptar els dispositius de suport a les noves necessitats d’un futur proper.
Actuacions que analitzen l’oferta formativa existent i el seu encaix amb les necessitats reals de les empreses per cobrir els llocs de treball que ofereixen. Aquestes actuacions volen adaptar l’oferta formativa a la demanda i, en cas de no tenir competència, fer interlocució amb les administracions educatives perquè treballin en aquesta direcció.
XALOC és la Xarxa de Serveis Locals d’Ocupació de la província de Barcelona que té com a objectiu assessorar les persones que demanen ocupació i les empreses que necessiten cobrir llocs de treball i mitjançar entre les unes i les altres.
XALOC està impulsada pel Servei de Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona i integrada per la majoria d’ens locals de la província de Barcelona (fins a 147) i la mateixa Diputació, i dona cobertura a més del 85% dels municipis de la província i al 98% de la seva població.
Formar part de la xarxa XALOC suposa compartir una metodologia per dinamitzar el mercat de treball basada, principalment, a:
En organitzar-se en xarxa, els Serveis Locals d’Ocupació aconsegueixen maximitzar la qualitat dels serveis que presten, optimitzar-ne l’eficiència i incrementar l’impacte dels resultats.
Per pertànyer a la xarxa XALOC cal signar el protocol d’adhesió (BOPB, de 13/06/2019). La finalitat d’aquest protocol és establir el marc general de la xarxa XALOC per contribuir a aconseguir més eficàcia en les accions locals en matèria d’ocupació, prestar un servei de més qualitat, evitar duplicitats i sumar esforços mitjançant la concertació, la millora de les competències professionals, l’intercanvi d’experiències, l’optimització dels recursos, la capacitat de resposta, la flexibilitat i la transversalitat.
La Diputació de Barcelona, mitjançant el Servei de Mercat de Treball, dona suport econòmic i assistència tècnica als ens locals que formen part de la xarxa XALOC. En concret:
Les actuacions de PE local integren el territori com a variable. En aquest sentit, la morfologia del nostre teixit productiu condiciona la nostra actuació. Així doncs, haurem de tenir en compte aspectes com:
D’altra banda, la morfologia del nostre teixit productiu també ens indica quins haurien de ser els nostres interlocutors clau: associacions d’empreses, associacions de comerciants, estructures de gestió dels polígons, etc. De vegades aquests interlocutors existeixen i de vegades la nostra primera feina és impulsar-ne la creació.
Per poder construir bones polítiques de suport al teixit productiu, és convenient tenir informació quantitativa i qualitativa que permeti respondre a les preguntes següents:
El Servei de Teixit Productiu (STP) de la Diputació de Barcelona treballa amb perspectiva territorial sostenible i competitiva per donar suport als ens locals barcelonins en el foment de l’emprenedoria, la generació i la consolidació de l’activitat econòmica i la promoció directa o la facilitació d’activitats que contribueixin a dinamitzar el teixit productiu.
El STP ofereix assistència econòmica i tècnica a través d’assessorament, eines i formació amb dos objectius: implantar un model de gestió de les polítiques locals de suport a les empreses eficient i eficaç, coherent amb el model d’agències de desenvolupament econòmic de la Diputació, i promocionar l’activitat empresarial de la província de Barcelona, en cooperació amb els ens locals, i convertir-los en un referent per a persones emprenedores i empreses.
Les actuacions que des de l’àmbit públic es duen a terme per millorar el procés de creació d’empreses també es poden agrupar segons la seqüència de creació d’una empresa que, d’acord amb el professor Veciana, es pot desagregar en quatre grans fases: gestació, anàlisi, posada en marxa i consolidació.
Així mateix, cal tenir present que dins del cicle de vida d’una empresa també s’ha de preveure la fase de creixement de les empreses ja consolidades que volen fer salts importants en dimensió a través de la innovació, la internacionalització o qualsevol altra estratègia.
D’altra banda, més enllà dels serveis i les actuacions de suport directes, els ens locals poden aportar valor a les empreses d’una manera més indirecta promovent un entorn que sigui més favorable al desenvolupament d’activitats empresarials perquè siguin més competitives.
Aquests tipus d’actuacions es poden englobar en tres grans blocs:
Actuacions per a la millora de l’entorn físic · A través de l’urbanisme, és a dir, planificant els usos del sòl i les activitats que s’hi poden dur a terme, com ara eixos comercials o sòl industrial.
· A través de la creació i/o modernització d’infraestructures i equipaments que faciliten les activitats econòmiques, com ara la dotació de serveis en PAE, la millora de la xarxa viària, la creació de vivers d’empresa o d’altres.
Actuacions de millora de l’entorn legal
La millora i la simplificació de la regulació local que afecta les empreses, així com la creació d’oficines que centralitzen diferents tràmits (municipals o fins i tot d’altres administracions), són formes diferents de crear un entorn legal més “amigable” per a les empreses.
Actuacions de promoció de l’entorn cultural
En el sentit de sensibilitzar la població vers determinats valors com l’emprenedoria, la cultura de la innovació o la responsabilitat social i mediambiental de les empreses.
Des de la segona dècada del 2000, s’ha incrementat de forma rellevant el nombre d’empreses que sorgeixen d’oportunitats generades per les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies i l’enorme accelerada i extensió entre tothom.
Alguns països com Israel han fet d’aquest tipus d’empreses la seva bandera, i no és menys cert que en el teixit local de les comarques de Barcelona també s’han desenvolupat projectes interessants adreçats a promoure aquest tipus d’emprenedoria, atès que la seva creació de valor i la seva capacitat de generar ocupació indefinida i de qualitat són molt superiors.
Així doncs, aquestes són els tipus d’actuacions que s’ha posat en marxa:
Per saber-ne més
El impuls als sectors emergents
Els Centres Locals de Serveis a les empreses (en endavant, CLSE) són els departaments, els organismes autònoms o les empreses públiques dels ajuntaments que, sols o mancomunadament, tenen com a objectiu desenvolupar el teixit empresarial del seu territori i ajudar al desvetllament de vocacions empresarials, la creació i la consolidació d’empreses, així com al creixement de les ja existents i a millorar-ne la competitivitat. En la realitat actual, els CLSE poden jurídicament adoptar formes molt diverses.
Els CLSE acostumen a dur a terme dos tipus d’actuacions: serveis directes a persones emprenedores i empreses i actuacions per afavorir l’entorn empresarial.
En aquest epígraf descrivim quin són els serveis que pot arribar a oferir un CLSE, és a dir, el catàleg de serveis tipus. El criteri d’agrupació que se segueix és el tipus de destinatari: persones emprenedores, empreses de constitució recent o empreses consolidades. Naturalment, no tots els centres presten tots els serveis.
Serveis a persones emprenedores
Actuacions diverses, com xerrades i seminaris en escoles i instituts, concursos de projectes empresarials, jornades de l’emprenedoria, mitjans de comunicació local, etc.
Prestació d’informació (presencial i/o en línia) sobre aspectes relatius a la creació de l’empresa, habitualment relativa a qüestions sobre normativa, fiscalitat, Seguretat Social, tramitació, etc.
Prestació de consell expert, més enllà de la informació, sobre diferents qüestions relacionades amb el procés de la creació de l’empresa.
Acompanyament i assessorament expert en tot el procés d’elaboració del pla d’empresa a través de reunions periòdiques en les quals s’analitzen els avenços realitzats i es planteja com avançar en els diferents apartats del pla d’empresa.
Acompanyament i assessorament expert en tot el procés d’elaboració del model de negoci a través de la metodologia Canvas Business Model.
Espais físics i/o virtuals amb diferents recursos de coneixement per facilitar el procés de creació de l’empresa. Habitualment també s’organitzen activitats de petit format (càpsules) per a les persones usuàries.
Programes de formació normalment centrats en tots els elements necessaris per poder fer el pla d’empresa i en l’enfortiment de les competències (habilitats, actituds) emprenedores.
Servei centrat en el suport a la realització dels diferents tràmits per a la creació de l’empresa. En alguns ajuntaments, a aquest servei l’anomenen Oficina d’Atenció a l’Empresa.
Servei per a la realització directa d’alguns dels tràmits de creació d’una empresa. Aquests punts formen part d’una xarxa d’abast estatal coordinada des del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.
Servei que posa en contacte i dona suport i assessorament en el procés a persones que volen adquirir una empresa en marxa i persones que volen vendre una empresa.
Programes de suport integral a la creació d’empreses a sectors d’activitat que els interessi potenciar de forma particular en el municipi. Habitualment aquests programes es desenvolupen en col·laboració amb agents clau del sector concret que es vol impulsar.
Programes de suport integral a la creació d’empreses adreçats a col•lectius específics ajustant el disseny de la metodologia i el programa a peculiaritats del col·lectiu: joves, dones, persones més grans de 40 anys, etc.
Serveis a empreses de creació recent
Prestació d’informació (presencial i/o en línia) sobre aspectes empresarials de caràcter bàsic localitzables en fonts d’informació públiques sense necessitat de gaire recerca ni consell específic.
Prestació de consell tècnic especialitzat sobre diferents aspectes de la gestió empresarial que puguin interessar a les empreses.
Posar a disposició de les empreses espais per al seu allotjament, habitualment a preus competitius. En funció de les característiques, serveis i condicions que ofereixen els espais, prenen diferents morfologies. Al document Guia Vivarium trobareu informació addicional d’interès.
Programes de formació, habitualment de curta durada, adreçats a enfortir els coneixements de les persones que lideren noves empreses.
Serveis a empreses consolidades
Actuacions adreçades a sensibilitzar l’empresa en el desenvolupament de determinades pràctiques empresarials adients de ser incorporades. La forma que poden prendre és variada: jornades, seminaris, materials de difusió, vídeos, etc.
Prestació d’informació (presencial i/o en línia) sobre aspectes empresarials especialitzats localitzables en fonts d’informació públiques amb necessitat de recerca específica.
Programes de formació, habitualment de curta durada, adreçats a enfortir els coneixements de responsables empresarials que volen fer créixer les seves empreses.
Prestació de consell expert relacionat amb qüestions empresarial.
Organització d’activitats orientades al coneixement entre empreses del territori i a fomentar-ne la cooperació.
Suport en el desenvolupament estratègic de l’empresa a través del consell de persones que ocupen o han ocupat càrrecs de responsabilitat empresarial i que acumulen un capital d’experiència important.
Servei centrat en el suport a la realització dels diferents tràmits, especialment aquells relacionats amb la sol·licitud de subvencions.
Integració en un únic punt d’atenció de tots els tràmits i serveis que l’ajuntament dona a l’empresa.
Prestació de consell expert en la cerca de finançament, especialment d’aquells diferents del producte bancari clàssic: capital risc, subvencions, xarxes de Business Angels, crowfounding, etc.
Programes a mida de suport pensats per a sectors específics que incorporen singularitats.
Cerca, captació de projectes d’inversió empresarial perquè s’instal•lin al municipi i suport directe perquè aquesta instal·lació sigui fàcil.
Per saber-ne més
Dins del catàleg de serveis, algunes entitats locals promouen i/o gestionen algunes infraestructures adreçades a donar suport a les empreses en la fase de consolidació o a facilitar-los determinats serveis especialitzats que requereixen elements infraestructurals per ser prestats. En aquest cas, el més important no és només la qüestió de la infraestructura, sinó que en aquest espai es desenvolupin activitats i esdeveniments que impulsin la competitivitat de les empreses, tant si hi estan allotjades com si no. Algunes tipologies d’aquests espais serien:
Els polígons d’activitat econòmica (PAE) són zones destinades específicament a la instal·lació de tot tipus d’activitats econòmiques, delimitades i qualificades en el planejament urbanístic per a aquests usos i dotades de subministraments (energia, aigua i recollida de residus), de determinats serveis operatius (infraestructures) i de serveis estratègics, adreçats a la millora de la competitivitat de les empreses que s’hi ubiquen. Els PAE contribueixen a la competitivitat del territori i afecten la competitivitat de les empreses que hi són instal·lades, almenys en quatre àmbits: entorn, subministraments, infraestructures i equipaments i serveis operatius.
Les principals activitats que pot desenvolupar un ajuntament per enfortir els seus PAE són de diferents tipus:
Exemple
Guia de promoció i dinamització de polígons industrials
Pla Director de Polígons Industrials de Rubí
A banda dels serveis generalistes adreçats a tot tipus d’empresa, la nostra estratègia de desenvolupament pot integrar el suport a determinats sectors d’activitat. De fet, anteriorment ja hem comentat les estratègies d’especialització intel·ligent RIS3 impulsades des de la Unió Europea que, malgrat que van adreçades a les polítiques regionals, en determinats contextos locals també tenen sentit.
Tres dels sectors en els quals la variable territorial és rellevant i habitualment s’actua des de la PE local són:
A banda de les actuacions sectorials, algunes de les de PE local s’orienten més cap al suport a estímul de clústers, entesos com a grups d’empreses localitzades en entorns territorials propers que competeixen en un mateix negoci, que integren diferents elements de la cadena de valor, que tenen relacions de competència i col·laboració entre si i amb centres de formació i recerca, i que desenvolupen especialitzacions competitives.
Exemple
Xarxa de Productes de la Terra
Vall del Ges: cosmètica i perfumeria
Autoocupació
Situació de les persones que han optat per crear el seu propi lloc de treball i cotitzen a la Seguretat Social a través del règim especial autònom.
Bona pràctica
Experiències que han comportat avantatges a una organització o a un territori de forma constatada i provada i que es poden plantejar com a referents a seguir per aportar millores i idees de millora a altres organitzacions o territoris.
Competència
Aptitud o capacitat de mobilitzar de manera ràpida i pertinent una sèrie de recursos, coneixements, habilitats i actituds per afrontar eficientment determinades situacions. Una persona és, per tant, competent quan respon de manera adequada davant d’una situació concreta. Haver adquirit uns coneixements no vol dir ser competent: cal saber mobilitzar-los de manera integrada i contextualitzada i en el moment determinat. Una organització pot diferenciar entre competències estratègiques, qualitatives, transversals i tècniques.
Desenvolupament professional
Conjunt d’activitats orientades als professionals d’una organització amb la finalitat d’adquirir, desenvolupar, complementar, perfeccionar i actualitzar els seus coneixements i destreses per dur a terme satisfactòriament les seves comeses professionals, així com per preparar-se per assumir noves responsabilitats. Empresa: Unitat econòmica de producció de béns i serveis.
Emprenedor/a
Persona que té la iniciativa de crear una nova empresa.
Estratègia
Conjunt coordinat de línies d’acció/accions encaminades a l’assoliment d’un objectiu d’impacte.
Formació
Ensenyament que proporciona competències per poder desenvolupar adequadament una professió o una ocupació.
GEM (Global Entrepreneurship Monitor)
Estudi d’abast mundial en matèria d’emprenedoria, que a Catalunya té la seva pròpia edició, amb dades específiques per a la província de Barcelona.
Lloc de treball
Conjunt definit de tasques, deures i responsabilitats que constitueixen la feina d’una persona treballadora en una organització.
Mercat de treball (o mercat laboral)
Àmbit en qual conflueixen la demanda i l’oferta de treball, és a dir, on s’interrelaciona la demanda de persones treballadores que fan les empreses que necessiten el factor treball per dur a terme les seves activitats i l’oferta de treball que la constitueixen les persones que busquen feina.
Ocupació
Conjunt de llocs de treball classificats per l’analogia de les tasques desenvolupades i l’exigència de desenvolupament de competències similars, amb independència del lloc on es porten a terme.
Ocupat/da
Persona que per compte propi o aliè ocupa un lloc de treball remunerat en una activitat econòmica.
Perfil professional
Conjunt de competències professionals considerades necessàries per a una ocupació. Es tracta d’una proposta òptima per al desenvolupament adequat d’una activitat professional. El perfil professional està constituït per uns comportaments i unes aptituds agrupats en unitats de competència. Els perfils professionals estan reconeguts mitjançant títols que acrediten la persona com a posseïdora d’un conjunt de coneixements, habilitats i actituds necessàries per ocupar llocs de treball afins. Aquest perfil és el marc de referència ideal amb el qual es contrasta l’acompliment dels individus per determinar-ne el nivell de competència i el grau d’adequació a l’ocupació.
Pla
Conjunt organitzat i estructurat de decisions per donar contingut de caràcter general a una línia d’acció.
Polítiques actives d’ocupació
Polítiques destinades a intervenir o incidir en el mercat de treball per generar més llocs de treball o per evitar-ne la seva destrucció.
Polítiques passives d’ocupació
Projectes i mesures que tenen com a objectiu respondre a les situacions de mancança de les persones aturades mitjançant aportacions de caràcter econòmic per ajudar-les a mantenir un nivell mínim d’ingressos.
Política pública
Conjunt d’activitats i projectes que l’administració pública dissenya i executa per satisfer les necessitats de la ciutadania.
Programa
Conjunt organitzat i coherent de projectes i/o activitats de naturalesa similar, que habitualment donen contingut a les línies de treball d’un pla.
Projecte
Conjunt d’activitats coordinades entre si i ordenades en el temps per obtenir una finalitat concreta. Els projectes es caracteritzen perquè tenen un objectiu a assolir, un termini determinat i uns recursos assignats.
Teixit productiu
Conjunt d’organitzacions, recursos, tecnologies i instruments amb els quals compta un territori per al desenvolupament de béns i serveis i generació de llocs de treball.
ALBURQUERQUE, F. (2013). Economía del desarrollo y desarrollo territorial
BLAKELY, E.J.; BRADSHAW, T.K. (2003). Planning Local Economic Development. London: Sage Publications.
BLANK, S.; DORF, B. (2012). El manual del emprendedor. Barcelona. Gestión 2000.
BOIXADER SOLÉ, J.; MARIA CANALS MIQUEL, J.; CASADELLÀ ALMAR, A.; FAULÍ MOLAS, C.; NOGUEIRA CUESTA, C.; PLANES SATORRA, S. (2013). Les economies locals a la província de Barcelona. Impacte de la crisi i vocacions productives de futur per als territoris. Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic. Àrea de Desenvolupament Econòmic Local Diputació de Barcelona.
CASELLAS, A. (2014). Desenvolupament local i territori. Del creixement indiscriminat a la viabilitat social i econòmica. Diputació de Barcelona. Àrea de Desenvolupament Econòmic i Ocupació.
CASTELLS, M.; HLEBIK, S.; SERVON, L. (2012). Otra vida es posible. Prácticas económicas alternativas durante la crisis. Barcelona: Ediciones UOC.
DOMÈNECH, Rafael; GARCÍA, Juan R.; MONTÁÑEZ, Miriam; NEUT, Alejandro (2018). ¿Cuán vulnerable es el empleo en España a la revolución digital? BBVA.
ESTELA, O. (2015). “Políticas públicas para economías locales resilientes”, Rivista Internazionale di Cultura Urbanistica, p. 81-94.
GARCIA, M. (2007). La planificación estratégica y el arte del buen gobierno. Granada: Unión Iberoamericana de Municipalistas.
HERNANDO, M. (2007). El desenvolupament local. Barcelona: Ed. Vullsaber.
McCONNELL, C.R.; BRUE, S.L.; McPHERSON, D.A. (2007). Economía laboral. Madrid: McGraw Hill.
PALACIO MORENO, J.L.; ÁLVAREZ TOLEDO, C. (2004). El mercado de trabajo: análisis y políticas. Madrid: Ed. AKAL.
PORTER, M. (1991). Ventaja competitiva de las naciones. Barcelona: Plaza & Janés Editores.
DE LA RICA, S. (2015). Políticas activas de empleo: una panorámica. FEDEA.
RIES, E. (2013). El Método Lean Startup. Barcelona: Ed Deusto.