De la mateixa manera que els governs estatals i regionals desenvolupen polítiques per afavorir el desenvolupament econòmic en els respectius àmbits territorials i d’acord amb les seves competències, l’Administració local també té sentit que ho faci amb la finalitat de buscar el màxim benestar per a la seva ciutadania, benestar que depèn en bona part de l’accés a l’habitatge, a l’educació, a la salut, a la seguretat, a la cultura o al consum de béns i serveis, tot plegat amb la idea d’assolir uns nivells mínims d’igualtat i cohesió social.
El benestar dels ciutadans depèn en bona part de la capacitat de generar riquesa i ocupació estable i de qualitat al territori en el qual viuen. Tanmateix, aquesta capacitat no sempre està garantida en l’economia de mercat en què ens trobem. Sovint un territori no compta amb prou empreses per ocupar les persones que hi viuen (ja sigui perquè se’n creen poques, o perquè són poc competitives i no tenen capacitat de creixement, o perquè en tanquen moltes).
En altres casos, malgrat que hi hagi suficients llocs de treball, moltes persones tenen dificultats per ser contractades, o bé estan contractades en condicions de precarietat (salaris baixos, temporalitat, etc.) que els dificulten seriosament viure en condicions mínimes de benestar.
Important
L’Administració local, per ser la més propera al ciutadà, també és la que té més capacitat de copsar l’impacte que les situacions d’atur, de tancament d’empreses o de manca de perspectives de futur tenen en els seus ciutadans.
Per tant, es justifica que els governs locals dissenyin i implementin polítiques que estimulin el desenvolupament econòmic del seu municipi o la seva comarca i afavoreixin l’activitat econòmica i l’ocupació de qualitat com a ingredients fonamentals del benestar dels seus veïns.
El desenvolupament econòmic local és el conjunt d’actuacions que tenen per objectiu millorar l’ocupació, enfortir el teixit productiu i crear prosperitat en pobles, ciutats i comarques. Si es pensa en una imatge àmplia, és la trajectòria econòmica particular que segueix un territori.
Per assolir aquests objectius, es despleguen polítiques públiques de formació, suport a les persones emprenedores, atracció de talent, dinamització de polígons industrials, comercialització de productes del camp, transferència tecnològica, renovació urbana, etc.
El desenvolupament econòmic local també és un àmbit de coneixement que ha anat agafant gruix des dels anys vuitanta i on es troben disciplines diverses, com l’economia, la geografia, la ciència política, la gestió de recursos humans o la ciència de dades.
El desenvolupament econòmic local és un procés que protagonitzen els agents de cada territori. Hi ha quatre tipus d’agents principals.
El desenvolupament econòmic local té una sèrie d’elements que el caracteritzen i que en determinen l’essència:
Un ajuntament pot assumir diferents rols dins del desenvolupament econòmic d’un territori, concretament els següents:
El principal avantatge que suposa dur a terme polítiques de desenvolupament econòmic des del món local és la proximitat que hi ha entre les administracions que dissenyen i implanten les polítiques i els seus destinataris.
En aquest sentit, un dels trets característics del desenvolupament econòmic local és la possibilitat que tenen els actors d’un territori (un municipi, una agrupació de municipis, una comarca, etc.) de participar en la definició dels programes i projectes que els ens locals han de dur a terme i, en molts casos, involucrar-se en la seva execució i avaluació.
El coneixement profund de la realitat sobre la qual es vol actuar permet, amb la seva participació, el disseny de polítiques més ajustades a les necessitats reals del territori i en facilita la implementació si hi ha un determinat consens.
Exemple
El fet que un programa de dinamització del comerç d’un municipi sigui impulsat per l’Ajuntament, amb la participació de l’associació de comerciants, garanteix que el programa s’ajusti a les necessitats del comerç d’aquell municipi, que no necessàriament són les mateixes que les d’un altre. A banda d’això, la seva participació a l’hora de definir el programa molt probablement també implicarà la seva col·laboració a l’hora d’implementar-lo.
Un dels inconvenients més destacats dels ens locals és que no solen comptar amb recursos ni competències per fer determinades actuacions en matèria de desenvolupament econòmic, competències i recursos que solen estar en mans dels governs regionals, estatals o europeu.
A més, hi ha el problema afegit de l’escala territorial, que implica un cert desajust entre el territori sobre el qual té competència un ens local (el terme municipal, en el cas d’un ajuntament) i el territori que es considera òptim per fer-hi una actuació.
Exemple
La planificació i gestió dels polígons d’activitat econòmica d’una comarca (i, per tant, la decisió del tipus d’activitats que s’hi han de desenvolupar i la dinamització conjunta posterior) no té gaire sentit que es faci a nivell municipal quan l’activitat econòmica implica, entre altres coses, una mobilitat de persones i mercaderies que va molt més enllà del terme municipal.
A aquesta dificultat cal afegir-hi que no hi ha una sola escala de gestió, sinó que depèn dels objectius, dels instruments, etc., cosa que dificulta enormement la construcció “d’un sol mapa a nivell català” de les polítiques i institucions de desenvolupament econòmic local.
L’estratègia essencialment serveix per reconèixer la situació actual d’un territori, construir una visió compartida del futur i mobilitzar les palanques de canvi a deu o vint anys vista. Els plans estratègics responen tres preguntes:
Les persones també reflexionem amb aquesta lògica encadenada en nombroses situacions, per exemple, quan ens trobem davant d’una oferta per canviar de feina o volem anar de vacances. El mateix fan les empreses, que contínuament estudien la competència, fixen objectius a cinc anys i inverteixen, contracten persones, etc.
Important
La figura per excel·lència de la planificació econòmica a escala local és l’anomenat pla estratègic territorial. La seva importància s’explica perquè és un instrument per coordinar els agents que tenen objectius, identitats i recursos diversos.
A la província de Barcelona se n’han fet gairebé 200! Els plans, per tal que siguin veritablement estratègics, han d’incorporar cinc trets característics:
Els plans estratègics urbans i territorials es fan en diferents fases o etapes. Es comença amb l’observació i anàlisi del territori en els seus aspectes crítics de caire territorial, econòmic, social i institucional. A partir d’aquí s’elabora una diagnosi, que habitualment se sintetitza en forma de quadre DAFO.
Un cop es té la diagnosi, s’entra en la fase de prospectiva, en la qual es construeixen diferents escenaris, que són imatges de futur del territori i que es diferencien entre si perquè impliquen diversos models de desenvolupament.
Exemple
Dins dels diversos models de plans, uns poden conduir a una forta urbanització al terme municipal i proposar com a motor la construcció, mentre que altres poden buscar un territori més creatiu o preservar el seu caràcter rural.
En qualsevol cas, els escenaris serveixen per definir una visió de futur compartida i incorporada com a pròpia per part dels agents. És el moment llavors de decidir les actuacions que es duran a terme, que s’estructuren en forma de 3 o 4 línies estratègiques, eixos narratius o missions i sempre són un nombre limitat de projectes clau.
Important
La planificació estratègica no és tal si no es preveuen mecanismes de seguiment, avaluació i aprenentatge, de manera que els canvis en l’evolució de l’entorn i la mateixa experiència adquirida al llarg del temps serveixin per anar ajustant els objectius que es volen assolir.
Així mateix, és important que els plans siguin participats. D’una banda, per captar el màxim d’opinions i posar-les en relació amb els fets i les dades. De l’altra, perquè el desenvolupament té un component voluntarista i el que acabi passant depèn de la implicació efectiva dels diferents agents.
En definitiva, un bon pla estratègic territorial té tres dimensions, que es corresponen amb cadascuna de les paraules que utilitzem per designar-lo:
Els factors de desenvolupament són els elements que expliquen que uns territoris prosperin més que uns altres, tinguin més o menys èxit, s’adaptin a més velocitat…, ja sigui perquè tenen una millor dotació en algun aspecte o bé perquè la forma com es combinen entre si aconsegueix generar efectes multiplicadors. Són diversos i depenen tant de les característiques del territori com dels models de desenvolupament escollits pels agents.
Exemple
En relació als factors de desenvolupament, no és el mateix un municipi com el Prat de Llobregat, amb l’aeroport, polígons i proximitat a Barcelona, que Saldes, amb una orografia difícil que és a la vegada un paisatge icònic, antics cels oberts que permeten implantacions eòliques, etc., encara que els dos comparteixin la importància de l’economia social.
Els factors de desenvolupament es poden classificar de moltes maneres. Des d’un punt de vista temàtic, n’hi ha de:
Avui dia existeixen models molt diferents de desenvolupament. La diversitat de models té a veure sobretot amb l’accent que cada comunitat local posa en els tres grans reptes (en la terminologia ODS, prosperitat, planeta i persones):
Si bé és cert que habitualment es busca un equilibri o una síntesi d’aquestes tres dimensions, a la realitat apareixen nombrosos dilemes, per exemple, entre fer créixer la ciutat cap enfora o impulsar la regeneració urbana.
Els models ajuden a navegar en aquesta complexitat perquè, d’una banda, es refereixen als grans esquemes del desenvolupament en un indret determinat i, de l’altra, són una representació o imatge que funciona de guia. En els processos oberts de debat públic, els models simplifiquen la realitat, posen en primer pla els elements i les forces fonamentals del desenvolupament i remeten a casos significatius, i d’aquí la seva utilitat.
Al llarg dels anys, tal com es mostra a la figura, els models han evolucionat. Primer se centraven molt en la competitivitat, models en els quals hi ha la condició prèvia de disposar de bones carreteres i de polígons industrials. A partir d’aquí, el que explica el desenvolupament és, sobretot, els sectors d’activitat principals i el coneixement existent en circulació.
Ara bé, els models orientats exclusivament al creixement presenten sovint desigualtats socials, la qual cosa fa que es posin en valor models de caràcter més cooperatiu i arrelats al territori, tant pel tipus d’empresa (en especial quan ens trobem amb entitats de l’economia social) com pels sectors que sovint responen a necessitats locals (agroecologia i alimentació, cultura i creativitat, comerç urbà, cures, etc.).
Important
El desafiament de la sostenibilitat també va guanyant gruix i apareixen així els models orientats a la transició verda, que malden per canviar el patró energètic i crear circuits curts de comercialització, estils de vida inspirats en la serenitat, etc.
Sigui com sigui, a la realitat dels municipis sovint trobem combinacions, hibridacions i equilibris entre aquests plantejaments. L’important és l'alineació dels agents i la coherència de les estratègies de desenvolupament.
Entre les competències pròpies del municipi, l’urbanisme hi té un lloc destacat. Intervenir en la dimensió física del desenvolupament atorga una gran capacitat de maniobra als ajuntaments a l’hora de promoure un model econòmic o un altre, ja que els plans d’ordenació urbanística municipal defineixen l’espai destinat a activitat econòmica, zones residencials, equipaments, serveis tècnics o zones verdes. Així, doncs, és a través de l’urbanisme que es concreten opcions “de model” més o menys creixentistes, amb més o menys equilibri entre activitat econòmica i residència, etc.
Els darrers temps s’està fent un esforç notable per tal que els diversos plans siguin concurrents, és a dir, que el que s’hi diu sigui coherent i complementari. Idealment, el pla estratègic serveix per fixar una visió de futur d’una manera més participativa i lliure, amb un traç espacial gruixut, lluny de la pressió derivada del caràcter vinculant de l’urbanisme i dels interessos de “posar la ratlla al mapa”. En canvi, els plans urbanístics tenen el desafiament de concretar aquestes visions i fer-ho amb encert.
Entre les tendències actuals que recomanen acostar al màxim l’urbanisme i la promoció econòmica, hi ha:
En un entorn de crisis múltiples, el món local afronta reptes importants. Una manera de respondre-hi és la que es proposa des dels plans, projectes i dispositius de promoció econòmica: contribuir a mitigar l’escalfament, combatre les desigualtats, revertir el despoblament…, a través d’un canvi del model econòmic, és a dir, transformant els sistemes de producció, distribució, consum i recuperació fins on sigui possible i a escala local.
Recollint la trajectòria dels territoris, les aportacions científiques i les millors experiències internacionals, apareixen sis eixos d’activitat que semblen fonamentals per als anys vinents a les comarques de Barcelona:
Important
Els eixos i sectors estratègics han de ser pocs i capaços de relacionar entre si activitats econòmiques, àmbits de coneixement i agents. En cada lloc, l’elecció implica també valorar quina és la història prèvia del territori i les capacitats d’incidir-hi des de l’escala local.
El mercat de treball és l’àmbit on es produeix la interrelació entre la demanda de feina (les persones que cerquen un lloc de treball) i l’oferta de feina (és a dir, la demanda de les empreses per trobar persones que ocupin els seus llocs de treball). La plena ocupació (quan l’oferta i la demanda s’igualen i, per tant, el mercat de treball està equilibrat i no hi ha atur) i el benestar social són els objectius de tota societat, si bé no sempre s’aconsegueixen.
Les polítiques de mercat de treball sorgeixen amb l’objectiu de reduir les seves disfuncionalitats, millorar-ne l’eficiència, millorar les condicions laborals dels treballadors i estimular l’activitat econòmica i el treball per afavorir les oportunitats i l’ocupabilitat de les persones, de manera que els ajudin a cobrir els llocs de treball existents.
Aquestes polítiques, impulsades per les administracions públiques, es basen en la implantació d’instruments, mesures i programes públics que intervenen, regulen i faciliten el funcionament del mercat de treball per:
El mercat de treball evoluciona constantment (tant des del punt de vista econòmic com tecnològic, social, ocupacional i competencial, entre altres) per adaptar-se a les necessitats de l’economia i la societat. Aquests canvis i aquestes transformacions comporten noves realitats, noves situacions que requereixen tenir els recursos humans preparats per afrontar i minimitzar les incerteses i donar resposta a les demandes i necessitats de les empreses del territori.
Entre aquestes, per exemple, hi ha l’aparició de noves ocupacions, però també la desaparició d’altres o la transformació de les actuals. En aquest context, és fonamental tenir un bon coneixement del funcionament, les característiques, la situació i les tendències del mercat de treball del territori, de les ocupacions sol·licitades i dels sectors que generen ocupació (i de les previsions de la seva evolució) per tal d’oferir i articular unes polítiques públiques d’ocupació adequades a la situació.
En general, els objectius que es persegueixen amb les polítiques d’ocupació són:
I com es fa? Doncs de diferents maneres:
En el mercat de treball hi participen diferents actors: les persones (les demandants d’ocupació i les que cerquen una millora de l’ocupació), les empreses (que ofereixen ocupació) i altres agents públics i privats (com els diferents nivells de l’Administració pública, els agents socioeconòmics, els centres de formació, les universitats, etc.).
Aquesta configuració, amb una multiplicitat d’agents i tenint en compte totes les particularitats i necessitats, fa que les polítiques de dinamització del mercat de treball hagin de tenir un enfocament ampli i englobar tots aquests actors des d’una perspectiva integral i holística, amb una visió concertada que vinculi totes les parts que tenen un paper en matèria d’ocupació.
Aquest enfocament ha evolucionat cap a polítiques més integrals (i integrades) i/o mixtes que actuen de manera simultània en les diferents vessants del mercat de treball (tant en l’oferta, les empreses, com en la demanda, les persones) i interaccionen amb la resta de les polítiques de desenvolupament econòmic (les que promocionen l’economia i el desenvolupament empresarial i productiu), educatives i de benestar social. A més, implica el desenvolupament d’accions coordinades entre tots els agents que intervenen en l’àmbit de l’ocupació.
Important
El sistema públic d’ocupació està format per un conjunt d’entitats, serveis i programes que busquen promoure i desenvolupar la política pública d’ocupació (és a dir, els serveis i programes per a les persones i les empreses), orientada a l’objectiu de la plena ocupació i el benestar social. Els principals agents del sistema de suport a l’ocupació a Catalunya són:
Sabies que…
A la província de Barcelona hi ha la Xarxa XALOC, conformada per 149 serveis públics locals d’ocupació que donen cobertura a la totalitat del territori. Els serveis locals d’ocupació han esdevingut autèntics referents locals de les polítiques de foment de l’ocupació i millora de la competitivitat de les empreses, i formen part d’un sistema públic local d’ocupació que promou el desenvolupament econòmic local.
De tot el sistema, les administracions locals, a través dels serveis públics locals d’ocupació, esdevenen els agents més propers. L’àmbit local és el primer receptor de les crisis econòmiques i de les problemàtiques laborals i socials que impacten directament sobre la ciutadania i les empreses.
Per la seva proximitat i el seu coneixement sobre les necessitats i característiques específiques de cada territori, és l’àmbit que permet actuar de forma més adequada davant els problemes d’ajust entre l’oferta i la demanda d’ocupació perquè:
D’aquesta manera poden identificar millor les necessitats personals i empresarials i les noves oportunitats i ocupacions, articular els programes i les actuacions públiques necessàries per donar resposta a les necessitats i adequar-se a cada col·lectiu.
Important
La dimensió i perspectiva local de les polítiques d’ocupació porta al disseny d’actuacions de foment de l’ocupació i l’activitat econòmica d’acord amb les particularitats de cada territori.
Malgrat no comptar amb el marc competencial, els governs locals han assumit la funció de promoure i gestionar les polítiques locals d’ocupació i han optat per oferir un conjunt de serveis d’intermediació, assessorament i acompanyament per millorar l’ocupació, l’ocupabilitat de les persones i la competitivitat de les empreses.
Des de l’àmbit local es poden dur a terme actuacions orientades a:
Aquestes polítiques es coneixen amb el nom de polítiques actives d’ocupació i complementen les polítiques destinades a mantenir les rendes de les persones en períodes de desocupació (conegudes com a polítiques passives d’ocupació). Totes aquestes mesures cerquen millorar no només les oportunitats d’accés (i permanència) al mercat de treball (és a dir, l’accés a una feina remunerada), sinó també el benestar general de les persones i les seves condicions de vida.
A grans trets, les polítiques actives d’ocupació es poden agrupar en quatre grups segons els seus objectius:
L’impuls i l’enfocament de les polítiques i actuacions que es desenvolupin en un territori vindran determinats per les seves característiques, i aquest element aporta flexibilitat en el disseny i en la implementació de les polítiques locals d’ocupació, però també estan subjectes a les línies d’actuació definides per les altres administracions supralocals i, sovint, condicionades pel seu finançament.
Tota política local d’ocupació cerca dos objectius:
Per aconseguir aquests objectius i afavorir la igualtat d’oportunitats, des de l’àmbit local es poden impulsar un conjunt d’actuacions o iniciatives que poden incloure:
L’altre agent important del mercat de treball són les empreses, generadores d’ocupació i demandants de treballadors. Des de l’àmbit local es dona suport al foment de l’ocupació amb accions que cerquin:
El conjunt de mesures concretes que es poden emprendre és molt ampli. Aquestes poden ser:
Més enllà de les actuacions destinades a les persones i a les empreses, les polítiques de mercat de treball també han d’incloure altres actuacions de caràcter més general, amb una mirada més àmplia i que tinguin en compte elements com els següents:
L’activitat econòmica es desenvolupa en el sistema actual a través d’unitats de negoci que anomenem empreses, que, sota formes jurídiques diverses, organitzen un conjunt de recursos humans i materials per vendre un producte o servei i obtenir-ne una rendibilitat. Aquests negocis els tiren endavant autònoms o societats que necessiten contractar els treballadors per fer front a la demanda de productes i serveis que els seus clients desitgen comprar.
En aquest sentit, les empreses —ja siguin comerços, restaurants, empreses industrials o agroalimentàries, etc.— creen llocs de treball i generen riquesa en els territoris on es localitzen, és a dir, tenen un impacte econòmic a nivell local. Així, el nivell de prosperitat i benestar d’un territori dependrà en bona part del fet que s’hi creïn moltes empreses i que aquestes siguin competitives per seguir contractant persones de manera sostinguda i fins i tot per créixer i incrementar de manera substancial el seu volum de negoci. Si això succeeix, voldrà dir que la majoria de la gent d’un territori es pot guanyar la vida impulsant empreses o essent contractada per elles.
Important
A la llum de l’impacte que el desenvolupament empresarial té en l’economia local, els ajuntaments acostumen a tenir polítiques de suport a les seves empreses per fer que siguin competitives i no hagin de tancar, per ajudar-les a créixer o senzillament perquè se’n creïn de noves.
Els ajuntaments poden fer que en el seu municipi es creïn més empreses ajudant a posar en pràctica el seu projecte empresarial aquelles persones que tenen la intenció de crear-les.
Amb aquesta finalitat, molts ajuntaments compten amb personal tècnic que ofereix un conjunt de serveis per donar suport als emprenedors que tenen una idea empresarial i que estan avaluant la possibilitat de posar en marxa el seu negoci. Per fer-ho, el personal tècnic dels ajuntaments assessora els emprenedors per avaluar la viabilitat de la seva idea empresarial a través de diferents eines, com el pla d’empresa, el model Canvas, el Lean Startup, l’SCOPE, etc.
Així mateix, el personal tècnic ofereix informació sobre ajuts i subvencions, tràmits per a la constitució de l’empresa, formes jurídiques, obligacions fiscals i laborals, etc. A més a més, per fer aquesta avaluació de la idea empresarial, alguns ajuntaments compten amb recursos físics i de coneixement (programes informàtics, llibres, revistes, bases de dades, etc.).
A més, des dels ajuntaments també es programen diverses accions formatives adreçades als emprenedors per tal de dotar-los dels coneixements i les habilitats necessaris per poder dur a terme amb èxit el seu projecte empresarial.
Sabies que…
Tots aquells ens locals que compten amb personal tècnic de manera estable per dur a terme accions de suport a emprenedors conformen la Xarxa de Centres Locals de Serveis a les Empreses de la província de Barcelona.
Un percentatge força alt de les empreses de recent creació no superen els cinc anys de vida per diferents causes i es veuen obligades a tancar sense arribar a poder consolidar-se al mercat.
Important
La manca de coneixement de l’empresari sobre el sector d’activitat, la seva reduïda orientació comercial, l’existència d’una estructura financera deficient, la fixació de preus excessivament baixos o l’aparició de problemes entre els socis solen ser les causes més habituals del tancament d’empreses de recent creació.
Els centres locals de serveis a les empreses desenvolupen programes específics de suport a la consolidació d’empreses de recent creació per evitar-ne el tancament prematur. Aquests programes giren al voltant de l’assessorament i la formació en fidelització de clients i màrqueting, la gestió economicofinancera, les habilitats directives, la internacionalització, la cooperació empresarial, les activitats de networking, etc.
A més, molts CLSE disposen d’espais d’allotjament empresarial, que són espais físics de titularitat municipal destinats, principalment, a l’allotjament temporal de petites empreses de nova creació, a les quals s’acompanya i es presten serveis individualitzats de consultoria i assessorament en els diferents àmbits de la gestió empresarial que permeten tutelar i monitorar les empreses durant els primers anys d’activitat, així com serveis de caràcter grupal, com la formació, i també de foment de les xarxes relacionals. Així mateix, les empreses allotjades reben un seguit de serveis bàsics, vinculats a les infraestructures (sales de reunions, sales polivalents, etc.) i a l’administració (recepció de visites i trucades, serveis ofimàtics, etc.), que permeten reduir les seves despeses d’estructura, a banda que els preus acostumen a ser bonificats.
Un dels punts forts dels espais d’allotjament empresarial és que al seu voltant s’hi desenvolupen moltes activitats de tipus empresarial (cursos, jornades, tallers de networking, lliuraments de premis, trobades empresarials diverses, etc.) que són d’enorme ajuda per a les empreses que comencen, tant pels seus continguts com per l’oportunitat d’establir contactes amb potencials clients, proveïdors, inversors, etc.
Sabies que…
Els CLSE també impulsen programes adreçats a empreses ja consolidades que tenen un alt potencial de creixement per incrementar de manera ràpida la seva plantilla, la facturació o els beneficis, així com programes que faciliten la venda d’empreses per part d’empresaris que per diferents motius tenen la intenció de desprendre’s del seu negoci, fet que permet que l’activitat empresarial i els llocs de treball es mantinguin.
Més enllà de la prestació de serveis directes a emprenedors i empreses per al desenvolupament del seu projecte empresarial, ja sigui de creació de la nova empresa, de consolidació o de creixement, els ajuntaments i ens locals en general poden promoure l’activitat empresarial afavorint l’entorn en el qual les empreses porten a terme les seves activitats. Una de les maneres de fer-ho és actuant sobre l’entorn físic, és a dir, les infraestructures, els equipaments i els espais en els quals o mitjançant els quals les empreses operen.
L’impuls i la modernització de Polígons d’Activitat Econòmica és un dels àmbits més destacats en què els ajuntaments actuen, ja sigui en la fase de definició o en la millora del seu condicionament, per fer més competitives les empreses que s’hi ubiquen (fibra òptica, senyalització, gestió de residus, urbanització, mobilitat, centres de serveis de proximitat, etc.).
A més, l’impuls de vivers, centres i hotels d’empreses d’iniciativa local no només suposa l’existència d’espais físics perquè s’hi ubiquin empreses, sinó que també genera al seu voltant un conjunt d’activitats i esdeveniments de tipus empresarial que contribueixen a generar un clima favorable a l’activitat empresarial al municipi. Alguns municipis poden allotjar centres tecnològics o d’innovació que, altre cop, contribueixen al desenvolupament de les empreses del seu voltant, de manera que molts ajuntaments en promouen, juntament amb altres entitats i administracions.
Important
La promoció d’espais firals per part dels ajuntaments contribueix a la promoció de les empreses a través de fires i exposicions.
Finalment, els ajuntaments poden actuar sobre els espais on han de dur a terme la seva activitat a través de l’urbanisme, és a dir, planificant els usos del sòl i les activitats concretes que s’hi poden dur a terme. La determinació dels eixos comercials, el sòl industrial, així com la regulació del tipus de naus industrials o el desenvolupament d’instruments de planejament mixt, són diferents maneres de determinar on, com i quin tipus d’activitats econòmiques es volen promoure en un territori.
Els ajuntaments poden dur a terme actuacions diverses en el marc de les seves competències per facilitar les coses a les empreses en el desenvolupament normal de la seva activitat.
Per exemple, des del punt de vista de la seva relació amb l’Administració local a l’hora d’iniciar determinats tràmits (llicències d’activitat, permisos d’obra, obligacions fiscals, etc.), poden crear una Finestreta Única Empresarial, que centralitza tots els tràmits i procediments que una empresa pot arribar a fer amb l’ajuntament. Alguns ajuntaments s’han constituït en Punts d’Atenció a l’Emprenedor, en els quals una empresa es pot donar d’alta per determinades formes jurídiques sense haver de passar per diferents organismes de l’Administració general de l’Estat.
Altres maneres d’ajudar les empreses des dels ajuntaments són les subvencions amb diferents finalitats (per iniciar l’activitat, per fomentar un determinat sector d’activitat, per fomentar la innovació, etc.) o, a través de la fiscalitat, l’aprovació de bonificacions en impostos i taxes municipals.
Totes aquestes actuacions són, d’alguna manera, formes diferents de crear un entorn legal i financer més “amigable” per a les empreses del municipi.
Un dels elements determinants del dinamisme empresarial d’un territori és el seu nivell de cultura emprenedora, és a dir, la propensió que tenen els seus ciutadans de crear una empresa nova, ja siguin joves universitaris, persones en situació d’atur, treballadors d’una empresa que volen crear el seu propi negoci o senzillament persones que en un determinat moment de la seva vida professional veuen una oportunitat de negoci i senten l’impuls de tirar endavant un projecte empresarial.
Molts ajuntaments incorporen a les seves polítiques de suport empresarial accions de foment de la cultura emprenedora per tal d’incrementar el nombre de persones que incorporin el fet d’emprendre com una opció professional plausible. Per fer-ho, solen organitzar seminaris adreçats a diferents col·lectius amb el testimoni de persones que han tingut èxit a l’hora de tirar endavant projectes empresarials, amb exemples de diferents idees, etc., amb l’objectiu de sensibilitzar els assistents en l’àmbit de la creació d’empreses.
D’altra banda, amb l’objectiu de desvetllar vocacions empresarials entre la ciutadania, també s’organitzen:
Finalment, també des dels ajuntaments, es fan diverses accions de comunicació amb la finalitat de millorar la imatge de l’empresari com una figura important dins la societat.
Si un territori (ja sigui un municipi, un grup de municipis que treballen conjuntament o una comarca) té establert i consensuat un model de desenvolupament econòmic, és oportú que focalitzi les seves actuacions de suport a les empreses en aquells sectors que hagin estat considerats estratègics per al desenvolupament futur d’aquest territori segons el model establert, ja sigui perquè són sectors molt importants en la seva estructura econòmica o perquè, no sent-ho, es consideri fonamental apostar estratègicament per determinats sectors diferents que puguin crear riquesa i ocupació a llarg termini.
Exemple
Són molts els municipis turístics que tenen una estratègia de desenvolupament molt marcada per aquest sector, que fa que les seves actuacions se centrin fonamentalment en el suport a empreses del sector de l’hoteleria, la restauració, el comerç i altres activitats de lleure relacionades amb el turisme. De la mateixa manera, altres municipis que tenen moltes indústries aposten per serveis de valor a aquest tipus d’empreses, que tenen una important capacitat d’arrossegament en la cadena de valor.
No obstant, un model de desenvolupament territorial pot fer una aposta per sectors de futur (la indústria 4.0, la cultura i les indústries creatives, l’economia verda, etc.) encara que no tinguin una forta implantació al municipi si s’hi donen unes condicions favorables per tal que s’hi creïn empreses noves d’aquests sectors o se n’hi instal·lin d’altres provinents d’altres llocs.
En aquests casos, i sempre que sigui d’acord amb un model de desenvolupament econòmic planificat estratègicament, els ajuntaments posaran l’accent de les seves actuacions en empreses d’uns determinats sectors enfront d’uns altres.
Autoocupació
Situació de les persones que han optat per crear el seu propi lloc de treball i cotitzen a la Seguretat Social a través del règim especial autònom.
ALBURQUERQUE, F. (2013). Economía del desarrollo y desarrollo territorial
BLAKELY, E.J.; BRADSHAW, T.K. (2003). Planning Local Economic Development. London: Sage Publications.
BLANK, S.; DORF, B. (2012). El manual del emprendedor. Barcelona. Gestión 2000.
BOIXADER SOLÉ, J.; MARIA CANALS MIQUEL, J.; CASADELLÀ ALMAR, A.; FAULÍ MOLAS, C.; NOGUEIRA CUESTA, C.; PLANES SATORRA, S. (2013). Les economies locals a la província de Barcelona. Impacte de la crisi i vocacions productives de futur per als territoris. Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic. Àrea de Desenvolupament Econòmic Local Diputació de Barcelona.
CASELLAS, A. (2014). Desenvolupament local i territori. Del creixement indiscriminat a la viabilitat social i econòmica. Diputació de Barcelona. Àrea de Desenvolupament Econòmic i Ocupació.
CASTELLS, M.; HLEBIK, S.; SERVON, L. (2012). Otra vida es posible. Prácticas económicas alternativas durante la crisis. Barcelona: Ediciones UOC.
DOMÈNECH, Rafael; GARCÍA, Juan R.; MONTÁÑEZ, Miriam; NEUT, Alejandro (2018). ¿Cuán vulnerable es el empleo en España a la revolución digital? BBVA.
ESTELA, O. (2015). “Políticas públicas para economías locales resilientes”, Rivista Internazionale di Cultura Urbanistica, p. 81-94.
GARCIA, M. (2007). La planificación estratégica y el arte del buen gobierno. Granada: Unión Iberoamericana de Municipalistas.
HERNANDO, M. (2007). El desenvolupament local. Barcelona: Ed. Vullsaber.
McCONNELL, C.R.; BRUE, S.L.; McPHERSON, D.A. (2007). Economía laboral. Madrid: McGraw Hill.
PALACIO MORENO, J.L.; ÁLVAREZ TOLEDO, C. (2004). El mercado de trabajo: análisis y políticas. Madrid: Ed. AKAL.
PORTER, M. (1991). Ventaja competitiva de las naciones. Barcelona: Plaza & Janés Editores.
DE LA RICA, S. (2015). Políticas activas de empleo: una panorámica. FEDEA.
RIES, E. (2013). El Método Lean Startup. Barcelona: Ed Deusto.