Per cercar paraules dins d'aquest document, feu servir la combinació de la tecla Ctrl amb la tecla f (ctrl+f) i escriure el text de cerca al cercador del navegador.
[Ciutadania365] Administració electrònica
1. Administració electrònica o administració digital
1. Què entenem per administració electrònica? I per administració digital?
En un primer moment es parlava d’administració electrònica, la qual es defineix com aquella que comprèn els diversos usos dels mitjans electrònics en les administracions i en les seves relacions amb la ciutadania.
L’administració electrònica es caracteritza per l’ús intensiu dels mitjans electrònics per part de l’administració pública amb l’objectiu de millorar l’eficiència interna, les relacions interadministratives i les relacions de l’administració amb els ciutadans.
Persegueix incrementar l’eficàcia, la transparència i la relació amb la ciutadania, inclosa aquí la participació.
El principal canvi que caracteritza aquest moment és l’eliminació del paper.
Exemple
Mitjançant l’administració electrònica es pot sol·licitar, en línia, la còpia del padró o la llicència d’obertura d’un negoci. També es pot fer el pagament d’una taxa, etc.
L’administració digital és una ampliació del concepte d’administració electrònica on es planteja l’ús de les noves tecnologies en un sentit:
Més integral, no només per automatitzar processos o fer tràmits per internet.
Més ampli, on es busca generar valor, és a dir, desenvolupar serveis més personalitzats, reduir la burocràcia, on la interacció sigui més àgil i eficient, amb transparència i més accessibilitat.
Exemple
Algunes exemplificacions d’aquest tipus d’administració serien:
La realització de tot el procés de tramitació d’una subvenció, des de la sol·licitud a la justificació.
Les plataformes de participació ciutadana.
Els mecanismes de comunicació d’alertes a través de diferents vies a través de la localització, etc.
2. Quins avantatges ens aporta aquest tipus d’administració?
Avantatges per la ciutadania
Accessibilitat: accés als serveis i tràmits administratius des de qualsevol lloc amb connexió a Internet, eliminant la necessitat de desplaçar-se físicament.
Comoditat: opció de realitzar els tràmits i les gestions des de qualsevol lloc, en qualsevol moment del dia i a qualsevol hora (24 hores, 7 dies setmana, 365 dies l’any)
Estalvi de temps: reducció del temps invertit en la realització de tràmits i agilitza els processos administratius mitjançant la tramitació en línia.
Eficiència: simplificació dels processos administratius per a les administracions públiques, reduint el temps i els recursos necessaris per a la gestió de tràmits i documentació.
Transparència: facilitació de l'accés a la informació rellevant i als serveis públics de manera clara i accessible.
Participació ciutadana: foment de la participació ciutadana en la presa de decisions i en l'acció política, mitjançant la facilitat d'accés a la informació, la interacció amb les autoritats i la possibilitat de contribuir amb opinions i propostes.
Reducció de costos: reducció dels costos associats amb la gestió i el manteniment de la burocràcia tradicional, com ara els costos de paper, emmagatzematge i impressió, generant estalvis per a les administracions i per als contribuents.
Avantatges per les empreses
Agilitat en tràmits i gestions: permet realitzar tràmits administratius, com ara sol·licituds de llicències, taxes i altres permisos, de manera ràpida i eficient, reduint el temps dedicat a la gestió burocràtica.
Accés a serveis en línia: proporciona accés a una varietat de serveis en línia, com ara tràmits de la Seguretat Social, inscripció d'empreses, presentació de declaracions fiscals i altres gestions empresarials.
Integració amb sistemes de gestió empresarial: permet integrar les plataformes d'administració digital amb els sistemes de gestió empresarial, facilitant la comunicació i l'intercanvi d'informació entre els sistemes interns de l'empresa i les plataformes administratives externes.
Suport a la digitalització i innovació: fomenta la digitalització i la innovació en les empreses, ja que incentiva l'adopció de noves tecnologies i processos digitals per a millorar l'eficiència i competitivitat empresarial.
Avantatges per la mateixa administració
Eficiència administrativa: redueix els costos i el temps associats amb la gestió de tràmits i processos administratius, pel fet que simplifica les operacions, automatitza els processos i redueix la necessitat de paper i recursos físics.
Millora de la qualitat del servei: permet oferir un servei més eficient i accessible als ciutadans i les empreses, mitjançant la facilitació de tràmits en línia, la reducció de temps d'espera i la millora de la coordinació entre departaments i agències.
Transparència i rendició de comptes: augmenta la transparència i la rendició de comptes de les administracions públiques, ja que facilita l'accés dels ciutadans a la informació rellevant i als serveis públics de manera clara i accessible.
Millora de la relació amb els ciutadans: fomenta una millor relació amb els ciutadans i les empreses, perquè proporciona un servei més còmode, accessible i eficient, que respon millor a les seves necessitats i expectatives.
Modernització i innovació: impulsa la modernització i la innovació en les administracions públiques, incentivant l'adopció de noves tecnologies i processos digitals per a millorar l'eficiència i la qualitat dels serveis públics.
Flexibilitat i adaptabilitat: permet una major flexibilitat i adaptabilitat a les necessitats i canvis de la societat, pel fet que facilita la implementació de nous serveis i la actualització de processos de manera més àgil i eficient.
3. Quins són els inconvenients de l’administració electrònica?
Alguns inconvenients de l’administració electrònica són:
Bretxes digitals: pot ampliar les desigualtats digitals entre aquells que tenen accés a la tecnologia i les habilitats digitals i aquells que no.
Seguretat i privacitat de les dades: la transferència i emmagatzematge d'informació delicada en línia pot augmentar els riscos de violacions de la seguretat i la privacitat de les dades, posant en perill la informació personal i confidencial dels ciutadans.
Dependència tecnològica: l'ús excessiu de tecnologia en l'administració pública pot crear una dependència excessiva de sistemes informàtics i xarxes, augmentant la vulnerabilitat a interrupcions del servei, atacs cibernètics o fallades tècniques.
Exclusió social: les persones amb capacitats limitades o amb barreres d'accés a la tecnologia poden trobar-se excloses dels serveis i tràmits en línia, augmentant la seva vulnerabilitat i dificultant el seu accés a la informació i els serveis públics.
Resistència al canvi: l'adopció de noves tecnologies i processos pot trobar resistència per part dels empleats públics i els ciutadans acostumats als sistemes tradicionals, dificultant la implementació i l'acceptació de l'administració electrònica.
Fiabilitat dels sistemes: la disponibilitat i la fiabilitat dels sistemes informàtics i les xarxes són crucials per a l'èxit de l'administració electrònica, i les fallades tècniques o les interrupcions del servei poden afectar negativament la confiança dels ciutadans en els serveis públics digitals.
Important
Molts d'aquests inconvenients poden ser abordats amb polítiques adequades d’inclusió digital, protecció de dades, seguretat informàtica i formació en tecnologies digitals, per tal de garantir que l'administració electrònica sigui inclusiva, segura i efectiva per a tots els ciutadans.
4. Quins són els principis que guien l’administració digital?
Els principis que guien l’administració digital són:
El principi d'igualtat. Vetlla perquè totes les persones estiguin en una mateixa posició i, per tant, no hi hagi cap restricció o discriminació per raó del mitjà utilitzat a l’hora de relacionar-se amb l’administració.
El principi de simplificació. Els mitjans electrònics poden ser un dels instruments per a la simplificació del funcionament de l’Administració pública, reduint els temps dels tràmits o estalviant passos.
El principi de transparència. Les administracions públiques han de difondre informació sobre la seva organització, el seu funcionament i la seva activitat de manera activa. També han de permetre que la ciutadania:
pugui exercir el seu dret d’accés a la informació pública a través dels mitjans electrònics.
pugui conèixer els canals i mitjans a través dels qual es pot relacionar amb l’administració pública.
El principi de qualitat. Les administracions públiques han de garantir que el disseny i el funcionament dels projectes d’administració digital permetin assolir les finalitats perseguides, obtenir els beneficis i avantatges esperats i satisfer les necessitats dels seus destinataris i destinatàries.
Els principis d'accessibilitat i d'usabilitat.
El principi d’accessibilitat vol facilitar que qualsevol persona, independentment de les seves circumstàncies personals, pugui accedir a la informació i als serveis que faciliten les administracions públiques a través de mitjans electrònics.
Pel que fa al principi d’usabilitat, les administracions públiques han de vetllar perquè les aplicacions i els portals web que posen a disposició de la ciutadania siguin fàcilment usables i permetin satisfer les seves necessitats de manera efectiva i eficient.
El principi d'interoperabilitat. Pretén garantir que els sistemes d’informació de les administracions públiques puguin comunicar-se i intercanviar informació i dades.
El principi de seguretat. Vetlla perquè l’ús dels mitjans electrònics no plantegi cap problema en relació amb la identitat, la integritat, la disponibilitat, la conservació i la confidencialitat de les dades i que, en el cas que sorgeixi una amenaça, es puguin prendre a temps les mesures necessàries per suprimir-la o minimitzar-la.
El principi de neutralitat. Vetlla perquè qualsevol persona, independentment de les seves opcions tecnològiques, del sistema operatiu o dels navegadors que utilitzi, pugui relacionar-se amb les administracions públiques a través de mitjans electrònics.
2. Com ens relacionem ara amb l’administració
1. Qui està obligat a relacionar-se electrònicament?
La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques determina a l’article 14.2 la relació de persones que estan obligades a relacionar-se amb l’administració per mitjans electrònics a l’hora de fer qualsevol tràmit. Aquestes persones són:
Persones jurídiques
Exemple
Les entitats sense personalitat jurídica.
Una associació de veïns.
Els qui exerceixin una activitat professional per a la qual es requereixi la col·legiació obligatòria, per als tràmits i actuacions que portin a terme amb les administracions públiques en exercici de l'activitat professional esmentada.
Una arquitecta.
Els qui representin un interessat que estigui obligat a relacionar-se electrònicament amb l'Administració.
Un advocat.
Els empleats de les administracions públiques per als tràmits i actuacions que efectuïn amb elles per raó de la seva condició d'empleat públic, tal com determini reglamentàriament cada Administració.
Un interventor d’un ajuntament.
En l’àmbit català, la normativa estableix, d’acord amb el Decret 76/2020, de 4 d'agost, d'Administració digital i la Llei 18/2020, del 28 de desembre, de facilitació de l'activitat econòmica que, a més, també hi estan obligats:
Els empresaris individuals o autònoms en el marc de les actuacions que realitzin en la seva condició d'empresari individual o autònom.
El col·lectiu de persones físiques en el marc de la seva activitat econòmica o professional d'acord amb la justificació de la capacitat econòmica o tècnica, dedicació professional o altres motius acreditats que garanteixin l'accés i la disponibilitat dels mitjans electrònics d'aquest col·lectiu.
Les persones que participen en convocatòries de processos selectius per a l’accés a cossos o escales i/o categories laborals.
Les persones que realitzin tràmits i gestions relacionats amb les borses de treball del personal temporal.
2. Qui no està obligat a relacionar-se electrònicament?
Les persones físiques, els individus com a ciutadans, poden escollir en tot moment si es comuniquen amb les administracions públiques per exercir els seus drets i obligacions a través de mitjans electrònics o no, llevat que estiguin obligades a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions públiques, els quals hem enumerat en el punt anterior.
El mitjà escollit per la persona per comunicar-se amb les administracions públiques pot ser modificat per aquella en qualsevol moment.
Exemple
La Marta és tècnica de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona i viu a Viladecans. Si ella vol enviar informació de les activitats que des de la Diputació ofereixen a les escoles i com aquestes les poden sol·licitar, ho farà a través de mitjans electrònics. En canvi, si vol informar de la reforma de la cuina que farà a casa seva, pot presentar la instància presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’ajuntament de Viladecans.
3. Quins són els drets que tenim els ciutadans pel fet de relacionar-nos electrònicament amb l’administració?
L’article 13 de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques regula els drets de les persones en les seves relacions amb les administracions públiques, dels quals destaca els següents:
Dret a comunicar-se amb les administracions públiques a través d’un punt d’accés general electrònic de l’Administració.
Dret a ser assistits en l’ús de mitjans electrònics en les seves relacions amb les administracions públiques.
Dret a l’accés a la informació pública, arxius i registres, d’acord amb el que preveu la Llei 19/2013, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i la resta de l’ordenament jurídic.
Dret a obtenir i utilitzar els mitjans d’identificació i signatura electrònica.
Dret a la protecció de dades de caràcter personal, a la seguretat i confidencialitat de les dades que figurin als fitxers, sistemes i aplicacions de les administracions públiques.
4. Quins són els espais que posa a la nostra disposició l’administració?
Per tal de garantir els drets reconeguts de les persones en les seves relacions amb les administracions públiques, l’administració posa a l’abast dels ciutadans, sigui al nivell que sigui, local, autonòmic i nacional els següents espais en línia i presencials:
Seu electrònica
És el lloc web oficial/l’adreça electrònica d'una administració pública concreta, dissenyat per proporcionar als ciutadans un punt segur i accessible des del qual poden exercir el seu dret a la comunicació amb l’administració per mitjans electrònics i per realitzar tràmits administratius, obtenir informació oficial, i comunicar-se amb l'administració de manera telemàtica.
És el portal d’internet que proporciona als ciutadans i a les empreses un punt únic d’entrada, amb tota la informació i tots els serveis que les administracions públiques ofereixen per mitjans electrònics. El portal és un entorn centralitzat que integra moltes pàgines web i des del qual permet accedir a la seu electrònica, o altres serveis específics, com ara la notificació o el registre electrònic.
Idea clau
El punt d’accés electrònic general seria com l’Oficia d’Atenció Ciutadana, on qualsevol persona si pot personar perquè l’informin sobre aquella administració pública i pugui accedir a tots els serveis que ofereix. El punt d’accés electrònic general de la DIBA és https://www.diba.cat/
El Decret 76/2020, de 4 d'agost, d'Administració digital estableix la tipologia i les funcions de les oficines d’atenció presencial. Es poden trobar dos tipus d’oficines:
Oficines d’atenció ciutadana (OAC)
Assumeixen les funcions de les oficines d’assistència en matèria de registre (OAMR), són les oficines on es pot adreçar el ciutadà que ha escollit relacionar-se presencialment amb l’administració, és a dir, que no està obligat a fer-ho electrònicament. En aquestes les persones poden rebre informació, poden ser assistides en la tramitació electrònica, poden presentar documentació en paper, gestionar temes de pagaments, gestió de cites prèvies amb diferents serveis, entre d’altres.
Punts de registre i digitalització
Són oficines d’atenció presencial, però amb unes funcions més acotades i concretes que les oficines d’atenció ciutadana. Aquestes s’encarreguen només de rebre documentació, registrar-la, digitalitzar-la, fer-ne còpies autèntiques i trametre la documentació a l’òrgan competent. L’atenció també és només per aquells subjectes no obligats a adreçar-se per mitjans electrònics.
Funcions oficines presencials (només per a subjectes no obligats a relacionar-ne electrònicament amb l’administració)
Oficina d’atenció ciutadana
Punt de registre i digitalització
Facilitar informació sobre els serveis i tràmits.
Rebre documentació que presenti la ciutadania i lliurar el justificant corresponent, acreditant data i hora de la presentació.
Facilitar a les persones interessades les dades per identificar l’òrgan al que adrecen la sol·licitud, documentació, escrits.
Digitalitzar i donar còpies autèntiques de documents ja presentats pels ciutadans.
Trametre les sol·licituds, escrits i comunicacions als òrgans competents.
Donar poders de representació a un professional jurídic (procurador, advocat o graduat social)
Fer notificacions a la persona interessada o al seu representant quan es presentin a l’oficina i així ho demanin.
Assistir en l’ús dels mitjans electrònics
Posar a disposició dels ciutadans els models per presentar sol·licituds individuals o massives.
Registrar i emetre justificant que acrediti data i hora presentació de qualsevol sol·licitud, queixa i suggeriment referents als serveis i als tràmits, fent-ho arribar a l’òrgan competent de la seva gestió.
Rebre documentació que presenti la ciutadania i lliurar el justificant corresponent, acreditant data i hora de la presentació.
Facilitar a les persones interessades les dades per identificar l’òrgan al que adrecen la sol·licitud, documentació, escrits.
Digitalitzar i donar còpies autèntiques de documents ja presentats pels ciutadans.
Trametre les sol·licituds, escrits i comunicacions als òrgans competents.
Exemple
Alguns exemples de quin tipus d’oficina s’ha d’acudir en funció del tràmit que es vulguin fer.
Es poden adreçar a...
Oficina d'atenció ciutadana
Punt de registre i digitalització
La Marta vol rebre informació sobre el certificat de convivència.
SÍ
NO
En Pere ha intentat fer el tràmit en línia per fraccionar el pagament d’unes taxes, però no té cap element per eina electrònica per identificar-se, hi ha d’anar presencialment.
SÍ
NO
En Josep ha escrit una queixa al seu Ajuntament, omplint a mà el document corresponent, ja que no té cap mitjà per fer-ho (ordinador, tauleta, ...).
SÍ
SÍ
La Marina i en Pau han rebut un requeriment conforme han de presentar tota una documentació per una llicència d’obres que van demanar.
SÍ
SÍ
L’Aran vol presentar la sol·licitud per una beca educativa pel curs vinent i vol que li donin el model que ha de presentar.
SÍ
NO
5. Quins són els serveis que ens ofereixen des de la Seu Electrònica?
Cada administració pública té la seva seu electrònica, la seva oficina virtual, per tant, cada una oferirà uns serveis o altres en funció de si és la d’un ajuntament, la de la Generalitat o la de qualsevol altre organisme públic.
Els serveis més destacats que se solen oferir són:
Registre electrònic: permet al ciutadà presentar qualsevol document a una administració pública des de qualsevol lloc. Permet iniciar qualsevol tràmit inclòs en el catàleg de tràmits de la corresponent seu. Un cop presentada la documentació o realitzat el tràmit, el registre genera automàticament el justificant de rebuda que justifica la recepció amb:
el número que se li ha assignat,
la data,
l’hora,
les dades de l’interessat,
les dades de l’organisme receptor
i la relació de documents aportats, si escau.
Tràmits en línia: a cada seu electrònica es pot trobar una llista detallada dels tràmits que es poden realitzar en línia. En ella es detalla tota la informació relativa al procediment de cada un dels tràmits: document de sol·licitud, documentació a aportar, terminis, entre d’altres.
Carpeta electrònica o carpeta ciutadana: és un servei que permet al ciutadà comunicar-se de manera àgil amb l’administració. És un espai personal on el ciutadà pot saber quin és l’estat dels seus tràmits, revisar les seves dades personals, tramitar nous tràmits, concertar cites, gestionar notificacions i avisos, etc. En funció de cada organisme, les accions que es poden fer des de la carpeta electrònica o ciutadana seran majors o menors.
Important
Hi ha un requisit per poder accedir a tots aquests serveis i és que el ciutadà s’ha d’identificar a través d’un certificat digital.
3. Elements per relacionar-nos electrònicament amb una administració pública
1. Quins són els elements essencials?
A part d’un punt d’accés a internet, un dispositiu mòbil o un ordinador, tot ciutadà, empresa o entitat necessita la seva identificació i signatura digital, és a dir, necessita una identitat digital.
La identificació digital és el procés a través del qual una persona verifica la seva identitat en línia utilitzant diferents mètodes electrònics.
Un d’aquests mètodes és el certificat digital, el qual es caracteritza per ser un conjunt de dades i d’informació relatives a un ciutadà, a una empresa o a un organisme, que els representen a internet, fent que la informació que conté permeti avaluar i autenticar l’usuari que actuï electrònicament amb l’administració.
El certificat està emès per una entitat acreditada anomenada entitat certificadora. Aquest certificat té un únic número de sèrie i té un període de validesa determinat.
Idea clau
El certificat digital és el nostre document d’identitat per dur a terme accions en línia.
Una altra part del certificat digital, que és molt útil i necessària per fer tràmits en línia, és la signatura digital.
Aquest tipus de signatura utilitza tecnologia criptogràfica per oferir nivells alts de seguretat i de validesa legal dels documents que se signen amb ella, garantint-ne:
L’autenticitat
Permet al receptor d'un missatge estar segur que el remitent és qui diu ser.
La integritat
El missatge no s’ha alterat durant la transmissió i la informació no ha estat modificada.
La no repudiació
Això fa que el signant no pugui negar que ell n’és el signant.
Idea clau
La signatura digital és equivalent a la signatura manuscrita i té el mateix valor legal.
Sabies que…
La signatura digital i la signatura electrònica són diferents.
Per exemple:
Signar un document de renúncia a una beca amb una imatge de la signatura manuscrita seria un cas de signatura electrònica.
I signar un contracte de lloguer amb un certificat digital com l’idCat seria un exemple de signatura digital.
El certificat digital i la signatura digital treballen conjuntament per proporcionar seguretat i confiança en les transaccions digitals, però cadascun té un paper i una funció específica dins del marc de la seguretat informàtica.
2. Quins tipus d’identificadors i certificats digitals ens permeten relacionar-nos amb l’administració digital?
Els certificats digitals ens permeten:
Identificar-nos a les seus electròniques de les administracions públiques
Realitzar tot tipus de tràmits en línia
Signar documents amb caràcter oficial
Les administracions públiques posen a la nostra disposició diferents certificats digitals.
La següent taula recull aquests certificats amb les seves característiques, per tal d’escollir aquell que s’ajusta més a l’ús que se’n vulgui fer.
De cada certificat pots tenir la informació de:
Com obtenir-lo
Si t’identifiquen o no
Si t’autentifiquen o no
Si amb ells pots firmar o no
Quins requisits has de complir per poder-ne fer ús
Altres coses a tenir en compte de cada tipus de certificat
Certificat
Com obtenir-lo
Identificació
Autentificació
Firma
Requisits pel seu ús
Altres
IdCat Certificat
Només es pot demanar presencialment.
Sí
Sí
Sí
Ha d’estar instal·lat a l'ordinador.
4 anys, i només pots renovar-lo online un cop cada 5 anys, després has de validar-te com a persona física.
A partir dels 18 anys.
IdCat Mòbil
Es pot demanar presencialment o electrònicament.
Sí
Sí
No
Telèfon mòbil.
Contrasenyes d’un sol ús.
No caduca.
A partir dels 16 anys.
DNIe
Presencialment. Comissaries policia nacional.
Sí
Sí
Sí
Lector.
PIN d’accés.
Caduca al mateix temps que el DNIe o als 60 mesos.
La Diputació de Barcelona té el servei Fem-ho fàcil! amb el qual t’ajuden de manera personalitzada a fer tràmits electrònics amb el teu ajuntament o administració.
Et poden atendre per telèfon, correu electrònic, WhatsApp, Videoatenció i via formulari web et truquen. L’atenció és multiidioma i l’horari és de dilluns a divendres de 9 a 15 hores.
4. Canals d’accés del ciutadà per a la tramitació i la relació digital amb l’administració.
1. A on es regula el procediment administratiu comú per mitjans electrònics?
Des de l’any 2015 es regula per llei la tramitació digital del procediment administratiu comú de les administracions públiques, concretament a la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en la qual s’estableix l’ús generalitzat i obligatori dels mitjans electrònics per part de l’administració com també de la ciutadania, excepte en els casos esmentats a l’apartat 2.2 anterior d’aquest recurs.
Aquesta regulació fa referència a la tramitació i a les seves fases, als format dels expedients, als documents que integren aquest com la seva finalització.
Per saber-ne més
En referència al procediment administratiu comú podeu consultar el recurs “[Ciutadania 365] Procediment administratiu”, el qual fa un repàs de tots els conceptes bàsics i aspectes claus del procediment administratiu comú.
2. Quines són les fases de la tramitació?
Per fer la tramitació digital del procediment administratiu, tant per part del ciutadà com de la pròpia administració, els passos que es duen a terme així com els canals o espais digitals que intervenen en cada moment són els següents:
Exemple
Veure un exemple de tramitació:
Recorda
És recomanable llegir atentament la informació i preparar la documentació abans de començar un tràmit digital amb l’administració.
L’intercanvi i la interoperabilitat de les dades i els documents entre administracions és una actuació fonamental en el desplegament de l’administració digital. És per aquest motiu que la llei recull el dret dels interessats a no presentar documents i dades que ja estiguin en poder de les administracions públiques o que hagin estat elaborats per aquestes, i a no presentar els documents originals, excepte en els casos establerts per la normativa aplicable.
3. Quins són els elements clau de la tramitació?
Hi ha determinats elements del procediment administratiu en els quals és important parar-hi atenció perquè són conceptes i eines clau a tenir en compte pel que fa a la tramitació.
Concretament ens referim a l’expedient electrònic, la notificació electrònica i la carpeta ciutadana.
Expedient administratiu electrònic
L’article 70 de la Llei 39/2015, que regula el procediment administratiu comú, estableix que l’expedient administratiu ha de tenir format electrònic i es caracteritza per ser el conjunt ordenat de documents i actuacions que serveixen d'antecedent i fonament a la resolució administrativa, així com les accions encaminades a executar-la.
Així, l’expedient s’anirà formant amb els diferents documents que es generin o s’aportin, les proves, els informes, els dictàmens, els acords, les notificacions i altres diligències que corresponguin.
De l’expedient se n’exclou la informació que tingui caràcter auxiliar o de suport, com ara la continguda en notes, esborranys, opinions, resums, comunicacions i informes interns o entre òrgans o entitats administratives, així com els judicis de valor emesos per les administracions públiques que no eren obligatoris o vinculants.
La persona interessada en un procediment administratiu que s’està tramitant té dret a accedir a l’expedient i a obtenir còpies dels documents que en formen part.
El dret d’accés a l’expedient ve establert pel Reial Decret 203/2021, de 30 de març de 2021, pel qual s’aprova el Reglament d’actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics.
Aquest dret s’ha de complir quan això ho sol·liciti l’interessat posant l’expedient a la seva disposició en un d’aquests tres espais:
a la seu electrònica;
a la carpeta ciutadana o;
a l’adreça electrònica única habilitada.
A l’hora de posar a disposició de la persona interessada l’expedient caldrà complir amb la normativa aplicable en matèria de protecció de dades de caràcter personal i la normativa de transparència i accés a la informació pública.
Exemple
En Carles és un veí d’un dels carrers més cèntrics i concorreguts de la ciutat i el president del seu bloc de pisos. Als baixos del bloc on viu hi ha un local en el qual s’ha obert un centre de dansa. Aquest local portava molt temps tancat i en els darrers mesos han fet algunes reformes que han afectat a la façana del bloc que dona al pati interior on donen tots els pisos. És per aquest motiu que en Carles fa ús del seu dret d’accés per demanar l’expedient de la llicència d’activitat d’aquest establiment per comprovar que tot s’ha fet com estava previst i com preveu la normativa vigent.
Notificació electrònica
La notificació administrativa és l’acte mitjançant el qual es comunica a una persona interessada o al seu representant una resolució o un altre acte administratiu que pot afectar els seus drets o interessos.
Les notificacions s’han de practicar preferentment per mitjans electrònics i, sempre per aquesta via, en el cas que la persona interessada estigui obligada a rebre-les per mitjans electrònics.
En el cas de persona interessada que no està obligada a relacionar-se electrònicament, encara que aquesta prefereixi continuar rebent les notificacions en paper al seu domicili, les notificacions s’han de posar a disposició de la persona interessada a la seu electrònica de l’administració o organisme corresponent perquè pugui accedir-ne al contingut de manera voluntària.
L'enviament (a l'adreça electrònica habilitada única informada per un ciutadà davant de l'administració corresponent) o la posada a disposició de la notificació (a la seu electrònica) marca l'inici del còmput del termini de deu dies naturals previst a la llei per considerar la notificació acceptada o rebutjada.
Exemple
Exemple d’un correu electrònic informant que hi ha una notificació electrònica a la teva disposició amb l’enllaç per accedir-hi.
Recorda
Una notificació electrònica es considera acceptada quan l’interessat accedeix a la notificació i al seu contingut. O dit d’una altra manera, amb la compareixença de l’interessat a la seu electrònica de l’administració corresponent, o bé a través de l’accés de l’interessat a de l’adreça electrònica única habilitada.
Una notificació electrònica es considera rebutjada quan no s’hi ha accedit en el termini de 10 dies un cop se’t ha enviat.
Sabies que…
L’administració et pot avisar o no, via SMS o correu electrònic, quan tinguis una notificació disponible.
Però atenció,… si no t’avisen no vol dir que la notificació no es consideri plenament vàlida.
Per aquest motiu, quan facis qualsevol tràmit estigues atent i accedeix, d’una banda, o a la teva àrea privada o carpeta ciutadana o a “El meu espai” per veure en quin estat es troba el tràmit; o d’altra banda, accedeix a l’e-Notum, en el qual pots veure totes les teves notificacions en cas de que l’administració corresponent no tingui la carpeta ciutadana.
Finalment, amb independència del mitjà utilitzat, les notificacions seran vàlides sempre que permetin tenir constància del seu enviament o posada a disposició, de la recepció o accés per a l'interessat o el seu representant, de les seves dates i hores, del contingut íntegre, i de la identitat fidedigna del remitent i destinatari d'aquesta.
La carpeta ciutadana o àrea privada és un espai personal, ubicat en un lloc web segur, on el ciutadà pot accedir amb prèvia autenticació que facilita la relació amb les administracions públiques.
S’accedeix des de la seu electrònica de cada organització i s’hi pot:
Fer seguiment dels tràmits i gestions: consultar el seu estat, descarregar comprovants, aportar documentació, fer un pagament, etc.
Estar informat de canvis i novetats rellevants: consultar les notificacions pendents de llegir, veure els recordatoris de les tasques pendents (pagaments, aportar documentació, etc.), veure inicis de terminis de presentació de sol·licituds en convocatòries on s’estigui subscrit o veure les properes cites agendades.
Resoldre consultes sobre les gestions: resoldre consultes a través de la bústia de contacte, el xatbot o gestionant les cites presencials a les oficines.
Gestionar la informació personal que tenen: consultar les dades i els documents que l'administració té de tu persona, descarregar certificats o actualitzar les teves dades de contacte.
Exemples
La Generalitat de Catalunya posa a disposició de la ciutadania una “Àrea privada” o carpeta ciutadana amb diferents serveis:
Tràmits i gestions: accés a tràmits i gestions amb la Generalitat.
Dades i documents: consultar dades d’interès personal, documents i dades de contacte.
Cites: accés a les cites demanades a les oficines de la Generalitat.
Notificacions: accedir a les notificacions electròniques.
Subscripcions: accés a les subscripcions donades d’alta sobre algun tràmit o servei de la Generalitat.
Bústia de contacte: accés a les consultes fetes a la Generalitat, ja sigui per via telefònica, presencial o formulari web.
Per accedir-hi s’ha d'identificar-se amb un certificat digital o una contrasenya d'un sol ús com l'idCAT Mòbil o el Cl@ve.
El Govern d’Espanya també posa a l’abast de la ciutadania una carpeta ciutadana que permet:
Comunicar-se amb les administracions.
Consultar les cites prèvies per a realitzar gestions.
Presentar escrits i sol·licituds a l'Administració.
Accedir a tràmits, consultar expedients en curs o finalitzats.
Accedir a les teves notificacions pendents i comparèixer en elles o rebre avisos i alertes.
En aquesta carpeta s’hi pot trobar informació personal molt diversa. Les categories en què s’agrupa la informació i algunes de les dades que hi pots trobar en cada una d’elles són:
Educació i formació: títols universitaris, títols no universitaris, condició de becat, etc.
Ciutadania: dades d’identitat i informació del DNI, el passaport o altres, amb la seva corresponent data de caducitat; cens electoral.
Treball i prestacions: vida laboral, prestacions socials, demanda d’ocupació i prestacions de desocupació, Registre Central de Personal, etc.
Salut i assumptes socials: historial clínic del Sistema Nacional de Salut, targeta sanitària europea, discapacitat i dependència, etc.
Situació personal i familiar: certificat de naixement, títol de família nombrosa, residència legal, absència d’antecedents penals, etc.
Vehicles i transports: dades del conductor, permisos de conduir, saldo de punts i vehicles en propietat.
Habitatge: propietats de béns immobles, domicili (dades del padró), comunicar canvi de domicili, històric de municipis de residència.
Per accedir-hi s’ha de disposar d’una credencial electrònica d’identificació (DNIe, Cl@ve, etc.).
Altres exemples de carpetes ciutadanes d’administracions locals, que permeten a la ciutadania l’accés als tràmits, als expedients en curs, a les notificacions, etc., són entre d’altres:
Des de finals de l’any 2023, l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) va posar a disposició de la ciutadania el servei “El meu Espai”, el qual té per objectiu facilitar que la ciutadania conegui l’estat de les seves gestions i tràmits amb les diferents administracions.
És una eina que s’està desenvolupant i on s’hi aniran integrant les diferents administracions. Per tant, actualment no pot ser la única via de referència.
Visió interna de El meu espai, de l'AOC.
5. Administració digital lligada a la transparència, el dret d’accés a la informació pública i al bon govern
1. Quina relació hi ha entre l’administració digital i la transparència?
En un estat democràtic de dret, el grau de difusió i obertura dels estats i les seves administracions públiques constitueixen un baròmetre respecte a com aquest funciona i quina relació té amb la ciutadania.
En els darrers anys, les diferents normatives aprovades i també la irrupció de les noves tecnologies han permès establir les bases per un sistema més obert i responsable, adaptat a les necessitats i expectatives de la ciutadania en l’era de l’administració digital.
A més, el principi de transparència és un dels principis que guia l’administració digital, a partir del qual les administracions públiques, de manera activa, clara i intel·ligible, han de posar a disposició de la ciutadania la informació relativa a la seva organització, al seu funcionament i a les activitats que realitzen amb la intenció que la ciutadania pugui conèixer, entendre, controlar i avaluar la feina que fan.
Per saber-ne més
La informació pública es refereix a la informació elaborada per l’administració i a la informació que aquesta té en el seu poder com a conseqüència de la seva activitat o de l’exercici de les seves funcions, inclosa la que li subministren els altres subjectes obligats d’acord amb la llei (art. 2 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern).
2. Quina normativa regula la transparència?
En l’àmbit normatiu, la Constitució espanyola, a l’article 105 ja determina que una llei regularà l’accés dels ciutadans als arxius i registres administratiu, salvant el que afecti a la seguretat i defensa de l’Estat, la indagació de delictes i la intimitat de les persones.
I, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, en l’article 71.4 determina que l’Administració de la Generalitat, d’acord amb el principi de transparència, ha de fer pública la informació necessària perquè els ciutadans en puguin avaluar la gestió.
L’any 2013 es va aprovar la primera llei de caràcter estatal reguladora de la transparència institucional i del dret d’accés a la informació pública. Va ser la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
L’aplicació de la llei recau a totes les administracions públiques; a totes les entitats vinculades o dependents d’aquestes; les societats mercantils, fundacions i associacions públiques; determinats òrgans del poder legislatiu, judicial, constitucionals i estatutaris (ex. Casa Reial, Congrés dels Diputats, Consell General del Poder Judicial, entre d’altres); com també els partits polítics, sindicats i altres entitats que reben finançament públic.
Els elements regulats a destacar són:
Aquesta es refereix a l’obligació de l’administració, i a la resta de subjectes obligats, a donar a conèixer la informació relativa als seus àmbits d’actuació i a les seves obligacions, amb caràcter permanent, actualitzat, veraç, comprensible i gratuït, sense esperar que ningú la demani, per tal que es pugui garantir la transparència de manera efectiva i que la ciutadania en pugui fer un control i pugui participar en els assumptes públics.
L’instrument que la llei dissenya per fer efectiva aquesta premissa és el “Portal de transparència”, el qual ha d’esdevenir un espai on els ciutadans poden recórrer per accedir a la informació de les administracions.
El tipus d’informació a publicar és la relativa a la:
Informació institucional, organitzativa i de planificació.
Informació amb rellevància jurídica.
Informació econòmica, pressupostària i estadística.
És el dret subjectiu que es reconeix a les persones per sol·licitar i obtenir la informació pública, en els termes i les condicions regulats per aquesta llei.
Serveix de complement a la publicitat activa, de tal manera que, si una persona consulta un portal de transparència, per exemple, i vol saber alguna informació que allà no hi consta, la pot sol·licitar exercint el seu dret d’accés omplint un formulari que ha d’estar disponible al mateix portal.
El dret d’accés es pot exercir a partir dels 16 anys, però aquest no és il·limitat, sinó que en determinats supòsits està restringit, com per exemple, en els temes relacionats amb la seguretat nacional, la seguretat pública, els drets dels menors d’edat, protecció del medi ambient, entre d’altres.
La llei crea un òrgan independent, el Consell de Transparència i Bon Govern, encarregat de vetllar pel compliment de la normativa de transparència, gestionar reclamacions i proposar millores en la matèria.
Inclou un conjunt de principis ètics, bones pràctiques i normes de conducta d’acord amb els quals han d’actuar els responsables públics, des dels alts càrrecs, els càrrecs directius i la resta de personal al servei de l’administració pública.
Tots aquests elements impliquen: un augment de la transparència, un empoderament del ciutadà, la rendició de comptes i la responsabilitat de l’administració envers la ciutadania, i la innovació en la gestió pública incorporant noves tecnologies.
A Catalunya, un any després de l’aprovació de la llei estatal, es va provar la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern de Catalunya. Aquesta llei és molt similar a la de l’estat i regula de manera més concreta qüestions que l’estatal només apuntava, com són: la promoció de la participació ciutadana, els mecanismes per fer efectiva la rendició de comptes, la implementació de mesures del govern obert o la regulació de les actuacions dutes a terme pels grups d’interès o grups de pressió (coneguts també com a lobbies si utilitzem el terme anglosaxó).
3. Quin són els espais i les eines per l’exercici de la transparència, accés a la informació i al bon govern?
Alguns dels espais i de les eines que disposa l’administració pública catalana per garantir la transparència, l’accés a la informació pública i al bon govern són els següents.
Portal de govern obert i transparència
És un espai d’accés lliure on la ciutadania pot trobar tota la informació relativa a un ens públic, fent així que es compleixin les lleis de transparència, accés a la informació pública i el bon govern.
Per poder exercir aquest dret d’accés a la informació que està en poder de l’administració, qualsevol que sigui el seu format o suport, la ciutadania ha de presentar una sol·licitud mitjançant el formulari establert per cada ens o bé via instància genèrica si no hi ha un formulari específic.
Preferentment, s’ha de fer per via electrònica a través del portal de transparència de la corresponent administració. No obstant això, també es pot fer de manera presencial a les oficines d’atenció ciutadana (OAC), les oficines de registre i digitalització, les oficines de Correu i altres que estableixi la normativa vigent.
Les dades obertes són conjunts de dades produïdes o recopilades per organismes públics que les administracions públiques posen a disposició de la ciutadania perquè les pugui utilitzar lliurement de manera senzilla i còmoda.
Es tracta d’una solució tecnològica, que dona compliment als objectius de transparència i de reutilització, de manera que qualsevol persona o organització pugui fer-les servir.
Més endavant parlem del govern de les dades, però un fet que ens mostra que anem per aquest camí és el nombre de dades obertes que ja comencen a tenir algunes de les administracions públiques, com per exemple la Generalitat de Catalunya que en té un catàleg amb 1.256 reculls de dades o un ajuntament petit com el Begues que en té un catàleg de 48.
6. Organismes que vetllen per l’administració electrònica i digital i eines que ajuden a la seva implantació
1. Quins són els organismes que vetllen per l’administració electrònica i digital?
A Catalunya, l'òrgan que lidera la transformació digital de l'administració pública catalana és la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital.
Aquest òrgan defineix i dirigeix l'estratègia sobre el model de transformació digital de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic, tant en el funcionament intern com de relació amb la ciutadania.
D’aquest òrgan en deriven altres ens, dels quals destaquen:
Direcció General d’Administració Digital, la qual elabora i proposa el marc per a la planificació i el desenvolupament de l’Administració digital en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i de les seves entitats públiques.
Direcció General de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana, que dirigeix i coordina un model d’atenció ciutadana de qualitat basada en l’omnicanalitat i facilita un ús transversal dels serveis corporatius d’informació i d’atenció ciutadana per a tots els canals.
Agència de Ciberseguretat de Catalunya que presta els serveis de ciberseguretat en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya i els fomenta en l’àmbit de l’Administració local de Catalunya.
Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI), que garanteix la gestió, la coordinació i la modernització tecnològica dels serveis de telecomunicacions i dels sistemes d’informació de la Generalitat de Catalunya.
Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC), el qual impulsa la implementació de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) en les administracions públiques catalanes.
2. Quins són els serveis que s’ofereixen a la ciutadania i a la pròpia administració?
Amb relació a aquest àmbit, el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC) té un paper crucial. Aquest organisme es va crear l’any 2001 per la Generalitat de Catalunya, pels ens locals i per altres organismes públics, i els seus objectius són:
Promoure la interoperabilitat dels sistemes d’informació entre les diferents administracions.
Crear i prestar serveis comuns d’administració electrònica.
Reutilitzar les aplicacions i els serveis d’administració electrònica que es desenvolupin.
Garantir la identitat i acreditar la voluntat en les actuacions de la ciutadania i el personal del sector públic, així com la confidencialitat i el no-rebuig en les comunicacions electròniques.
Aquests objectius es concreten amb quatre línies d’actuació estratègiques que treballen per:
Oferir serveis de col·laboració entre administracions per intercanviar informació telemàticament per millorar l’eficiència i l’eficàcia.
Aquests serveis persegueixen, d’una banda, reduir el temps i els costos dels tràmits i comunicacions entre administracions. D’altra banda, que no es demani a la ciutadania cap documentació que ja està a disposició d’una administració.
Exemple
El servei Via Oberta permet a una administració accedir a la informació d’altres administracions sense demanar documentació al ciutadà.
Per exemple, quan fas la sol·licitud de bonificació de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) per a famílies nombroses, no cal entregar una còpia o presentar el títol per tal d’acreditar-ho, la mateixa administració pot fer la consulta directament a l’administració que gestiona els títols de família nombrosa.
Oferir serveis comuns d’administració electrònica que donin suport i incrementin l’ús de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) a les administracions, potenciant la reutilització i reusabilitat dels serveis.
Aquests tipus de serveis poden ser d’ús entre administracions, d’una banda; i entre les administracions i els ciutadans, d’altra banda.
Els serveis comuns d’administració electrònica més destacats que ofereix el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC) d’ús entre les administracions són, entre altres:
ERES: és una eina que té per finalitat registrar l’entrada i sortida de documents i informació, que rep i emet l’administració pública.
EACAT: és la via de comunicació i tramitació electrònica entre administracions amb mesures de seguretat tècnica i jurídica.
T-Cat: és el certificat digital dels treballadors públics de Catalunya.
Oferir serveis d’identitat i signatura electrònica adreçats a la ciutadania, als empleats públics i als càrrecs electes, com són l’IdCat Certificat i l’IdCat Mòbil.
Oferir serveis d’acompanyament realitzant funcions de divulgació, formació, assessorament i, si escau, suport financer al ens locals per desenvolupar projectes d’administració digital.
Els serveis comuns d’administració electrònica més destacats que ofereix l’AOC i que són d’ús i interès per a la ciutadania es classifiquen en:
Entre ells destaquen:
e-NOTUM: Servei que es posa a disposició de les administracions públiques catalanes per tal que aquestes puguin notificar electrònicament a la ciutadania, empreses o entitats amb totes les garanties legals.
e-TRAM: Espai de tramitació electrònica que utilitzen la majoria d’ajuntaments, consells comarcals, diputacions i altres ens públics de Catalunya.
Aquesta eina permet la tramitació electrònica amb l’administració durant les 24 hores del dia i tot l’any sense que la ciutadania o les empreses s’hagin de desplaçar a les oficines físiques de l’ens.
FUE Local: La Finestreta Única Empresarial Local és el punt de referència únic dels emprenedors, empresaris i intermediaris en la seva relació amb l'Administració.
E-FACT: Eina a disposició de les administracions públiques catalanes per tal que els seus proveïdors puguin emetre les seves factures a aquestes entitats, tal com preveu la normativa vigent.
Govern Obert: Conjunt de serveis que integren totes aquelles eines que serveixen per fer una administració més oberta i més transparent.
Les eines que el componen són:
Seu electrònica: punt segur i accessible des del qual els ciutadans poden exercir el seu dret a la comunicació amb l’administració per mitjans electrònics i per realitzar tràmits administratius, obtenir informació oficial i comunicar-se amb l'administració de manera telemàtica.
Portal de Transparència: espai d’accés lliure on la ciutadania pot trobar tota la informació relativa a un ens públic, fent així que es compleixi la llei de transparència, accés a la informació pública i el bon govern.
Dades obertes: espai on l’administració pot posar les dades produïdes o recopilades a disposició de la ciutadania perquè les pugui utilitzar lliurement.
e-TAULER: Eina digital de l’administració que serveix com a tauler electrònic d'anuncis i edictes oficials. Aquest servei permet la publicació, consulta i gestió d'anuncis administratius de manera electrònica, oferint una plataforma accessible i segura per a la ciutadania i les entitats.
Canal d’alertes: És un canal destinat a facilitar la comunicació d'actuacions o conductes irregulars, fraudulentes o contràries als principis d'integritat i ètica en l'administració pública.
Aquest canal permet que els treballadors públics, els ciutadans o altres actors puguin informar sobre possibles irregularitats de manera segura, confidencial i fàcil.
Aquest és un mecanisme per vetllar per la integritat institucional, la Transparència i el bon govern.
Plataforma de Serveis de Contractació Pública (PSCP): Eina digital que centralitza i facilita la gestió dels processos de contractació pública per part de les administracions públiques catalanes. El seu objectiu és millorar la transparència, l'eficiència i l'accessibilitat en els processos de licitació i adjudicació de contractes públics.
Registre Públic de Contractes (RPC): Espai on les administracions públiques han de comunicar les dades bàsiques dels contractes que adjudiquen; sent aquest espai d’accés fàcil, de consulta, neutral i actualitzat.
3. Com es mesura l’estat de desenvolupament de l’administració digital a Catalunya?
Actualment tenim tres elements que ens donen informació amb relació a l’estat de la nostra administració digital.
Índex de Maduresa Digital (IMD)
És un instrument de l’AOC creat per avaluar el nivell de maduresa digital de les administracions públiques de Catalunya.
Aquest índex mesura i analitza els principals indicadors dels governs oberts i digitals, des d’aspectes sobre transformació digital o l’adopció de tecnologies digitals per part d’aquests organismes.
A nivell de Catalunya, a l‘any 2023, la maduresa digital està en 58 punts sobre 100, amb una satisfacció amb els serveis oferts per l’AOC del 80% i un estalvi anual fent ús d’aquests servies de 98M€.
Si ho mirem per la demarcació de Barcelona, a l‘any 2023, l’IMD és d’un 64 amb una satisfacció també del 80% i on el 100% dels ens tramiten electrònicament i el 100% tenen portal de transparència.
Per saber-ne més
Pots veure l’índex de maduresa digital del teu ajuntament o comarca així com per franges de població o per demarcació.
Indicadors de l’AOC
Aquests indicadors són molt interessants de consultar per poder-nos fer una idea de l’ús dels diferents serveis que ofereix l’AOC per part de les administracions públiques catalanes i la pròpia ciutadania.
Amb aquests indicadors es pot saber el detall de l’activitat de cada ens, així com la seva evolució al llarg dels anys i els estalvis generats arran de l’ús d’aquests.
Les dades es poden filtrar segons tipus d’administració, en primer lloc; i en segon lloc, per província, comarca, ens, servei i, fins i tot, any. També es poden veure dades generals de tot Catalunya.
Exemple
L’Institut Català de la Salut (ICS), des de l’any 2010 que té actiu l’e-Fact, el punt d’entrada de factures al sector públic. El primer any, el nombre de factures rebudes per aquesta via fou de 182, el passat any 2023 el nombre fou de 512.286.
Per tant, d’una banda, es tracta d’un servei, l’ús del qual ha experimentat un creixement constant i ha esdevingut una eina clau per l’ICS per donar resposta a aquest procés de digitalització de tot allò referent a la facturació.
D’altra banda, per la persona que ha de presentar les factures digitalment també és el servei de referència, tant per presentar-les a l’ICS com a altres organismes públics.
Un altre exemple seria el del servei d’identificació digital que ofereix l’AOC, l’IdCat Mòbil, el qual des de la seva posada a disposició de la ciutadania, gairebé 3M de persones el tenen.
Mapa Infoparticipa
No es pot entendre l’administració digital sense la transparència, ja que aquesta darrera és un dels principis que la guien. Per això, també és important conèixer l’instrument que avalua la transparència i posa a la nostra disposició les dades de quin és l’estat i el nivell d’aquest principi a les nostres administracions.
El Mapa d’Infoparticipa és una eina creada per avaluar la transparència i la qualitat de la informació que les administracions públiques posen a disposició de la ciutadania.
En total analitzen 52 ítems diferents, segons els quals i el nombre que es compleixen és rep un percentatge de compliment.
Està desenvolupat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Pots veure com de transparent és el teu municipi segons aquest instrument.
4. I el futur? Què ens espera?
A l’hora de parlar de futur hem de tenir en compte dos factors que són els que determinaran cap a on es desenvoluparà la nostra administració pública en els anys vinents.
En primer lloc, farem referència a la normativa vigent i les línies estratègiques o pilars essencials que estableix de cara a l’administració. I, en segon lloc, als avenços que hi ha a la societat en relació amb les noves tecnologies.
Normativa
Actualment tenim dues normatives molt interessants que mostren quines són les línies i la perspectiva de treball.
D’una banda, el Decret 76/2020, de 4 d’agost, d’Administració digital, de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un ambiciós i innovador decret, que va marcar un salt qualitatiu en relació amb l’administració electrònica, definint l’administració digital i què es pretenia aconseguir amb aquesta.
Les idees claus d’aquest decret són les de tenir uns serveis públics digitals, proactius i personalitzats, on les persones estan en el centre d’aquests serveis i on les dades han de ser les que impulsin aquest canvi, capacitant a l’empleat públic perquè tingui les competències digitals necessàries i on el ciutadà rebi assistència en la tramitació digital en l’atenció ciutadana.
L’Administració de la Generalitat, amb aquest decret estableix les bases del govern de la dada, però la normativa que concreta aquesta aposta és l’ACORD GOV/158/2023, de 25 de juliol, el qual desenvolupa el Model del govern de les dades de la Generalitat de Catalunya.
El govern de les dades es basa en la gestió eficient de les dades per optimitzar la forma de treballar, evitar duplicitats i prioritzar la compartició de la informació en tota l'organització, fet que facilitarà el canvi de relació amb la ciutadania vers un model més eficient, proactiu, personalitzat i que s’anticipa.
Aquest govern de les dades se sustenta en els objectius fonamentals següents:
Establir un model comú i implementar la gestió basada en dades.
Garantir la dada única i l’accés a la informació.
Determinar responsabilitats per a una gestió eficaç de les dades.
Determinar les condicions i garanties de l’intercanvi de dades.
Maximitzar la reutilització de les dades i definir els principis ètics.
Garantir que es coneix l’ús que l’Administració fa de les dades.
Promoure la millora de les actuacions administratives i facilitar la presa de decisions.
Tecnologies emergents
En paral·lel a la regulació que es pugui fer amb relació a l’administració electrònica i digital, el món de la tecnologia i les comunicacions va avançant, com també la societat, i això ens porta a tenir present un conjunt d’aspectes que poden condicionar la nostra administració en els propers anys, com són:
Dades massives (Big Data): Ús de les dades massives per millorar la presa de decisions, planificar els serveis públics predient tendències i necessitats ciutadanes.
Assistents virtuals (intel·ligència artificial): Implementació de xatbots i assistents virtuals per respondre a preguntes i proporcionar suport en temps real.
Ciberseguretat avançada: Implementació de tecnologies de ciberseguretat per protegir dades delicades.
Protecció de dades: Compliment estricte de regulacions de protecció de dades com el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) per garantir la privacitat dels ciutadans.
Plataformes unificades: Desenvolupament de plataformes que permetin la integració de diferents sistemes i bases de dades, facilitant la col·laboració entre departaments.
Interoperabilitat entre administracions: Creació de sistemes interoperables que permetin la comunicació fluida entre diferents nivells d'administració (local, autonòmica, nacional, etc.).
E-participació: Foment de la participació ciutadana a través de plataformes digitals que permetin votar, opinar i participar en processos decisoris.
Administració intel·ligent
En resum, el que ens espera els propers anys, en primera instància, és una consolidació de l’administració digital ampliant-ne la visió amb el govern de les dades, que junt amb les tecnologies emergents implicaran un canvi de paradigma que ens portarà cap al que s’anomena Administració intel·ligent.
Una administració que tindrà una visió holística i transversal; on hi haurà una proactivitat dels serveis, és a dir, una administració on la ciutadania no fa tràmits sinó que rep serveis públics; on es millora la qualitat dels serveis i l’eficiència interna; que està en constant anàlisi i prospecció; canvia el procés i les bases de la presa de decisions; on es comparteixen dades; i on la participació ciutadana i la transparència són essencials.
7. Recursos complementaris
1. Quines són les paraules clau?
Accés omnicanal
És l’accés als serveis o continguts a través d'una multiplicitat de mitjans o canals. Pot incloure el canal presencial, el telefònic, el digital, les xarxes socials, els dispositius mòbils i altres que poden existir actualment o puguin existir en el futur (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Accessibilitat
És el conjunt de condicions de comprensibilitat i usabilitat que han de complir l’entorn, els espais, els edificis, els serveis, els mitjans de transport, els processos, els productes, els instruments, els aparells, les eines, els dispositius, els mecanismes i els elements anàlegs perquè totes les persones els puguin emprar i en puguin gaudir amb seguretat i comoditat i de la manera més autònoma i natural possible (definició segons Llei 13/2014, del 30 d'octubre, d'accessibilitat).
Qualitat de l'urbanisme, l'edificació, el transport o els mitjans de comunicació de poder ser utilitzats per tothom sense cap mena de limitació (definició segons Termcat Dret administratiu).
Qualitat d'un producte o un servei de l'administració electrònica que permet que qualsevol usuari hi accedeixi o l'utilitzi amb independència de les seves limitacions sensorials, motrius, cognitives o socials o dels obstacles tecnològics derivats del context d'ús (definició segons Termcat Administració Electrònica i de processos).
Accessible
És la condició d’un entorn, un procés, un producte o un servei que s’ajusta als requeriments funcionals i d’interacció –com poden ésser els dimensionals, els d’ubicació, els d’il·luminació, els d’acústica i els de comunicació– que en garanteixen la utilització autònoma, segura i amb comoditat a totes les persones (definició segons Llei 13/2014, del 30 d'octubre, d'accessibilitat).
Adreça electrònica única habilitada
És un servei electrònic, assignat a una persona física o jurídica, de notificacions per facilitar a la ciutadania l’accés i la compareixença a les seves notificacions i comunicacions emeses per les administracions públiques.
Bon govern
Són els principis, les obligacions i les regles sobre la qualitat dels serveis i el funcionament de l’Administració, i els principis ètics i les bones pràctiques d’acord amb els quals han d’actuar els alts càrrecs de l’Administració, els càrrecs directius i la resta de personal al servei de l’Administració, amb l’objectiu que aquesta funcioni amb la màxima transparència, qualitat i equitat, i amb garantia de retiment de comptes (definició segons Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern).
Certificat electrònic
Document electrònic signat per una entitat de certificació que permet signar per mitjans electrònics de manera segura ja que garanteix a terceres persones la identitat de la persona que n'és posseïdora quan realitza una transacció electrònica. El certificat electrònic pot estar en diferents suports o dispositius (per exemple: un fitxer, un llapis de memòria o una targeta) (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Codi segur de verificació
És el codi de 32 dígits alfanumèrics que identifica un document electrònic i la finalitat del qual és garantir-ne l'origen i la integritat, que es pot comprovar mitjançant el servei de verificació a la seu electrònica corresponent. El codi generat és únic per a cada document i el vincula amb el signatari, de manera que qualsevol modificació del document dona lloc a un nou document amb un nou codi segur de verificació. La persona que disposi d'aquest codi pot verificar el document en la Seu electrònica durant el temps que s'estableixi en la resolució que autoritza l'aplicació d'aquest procediment (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Compareixença a la seu
És l’accés de la persona interessada al seu espai personal en la seu electrònica per consultar els seus tràmits o accedir a les seves notificacions (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Comunicació electrònica
Tramesa formal i personal, per mitjans electrònics, d'actes o documents administratius que tenen com a objectiu informar a les persones interessades d'actuacions que no afecten els seus drets i interessos (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Còpia autèntica
És la còpia realitzada, amb independència del suport, pels òrgans competents de les administracions públiques i que garanteix la identitat de l'òrgan que l'ha realitzada i el seu contingut. Té la mateixa validesa i eficàcia que el document origen que ha estat objecte de còpia (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
És la reproducció d'un document públic o privat original que emet un òrgan competent una vegada que n'ha comprovat l'autenticitat (definició segons Termcat Administració Electrònica i de processos).
Dades obertes
És la solució tecnològica per a l'obertura de les dades de l'Administració pública a la societat, per donar compliment als objectius de transparència i foment de la reutilització de la informació (definició segons Decret 26/2020).
Són el conjunt de dades produïdes o recopilades per un organisme públic que es fan accessibles a la ciutadania per mitjà d'Internet, sovint de caràcter estadístic, econòmic, geogràfic o mèdic (definició segons Termcat Informàtica).
Digitalització
És el procés tecnològic que permet convertir un document en suport paper o en un altre suport no electrònic en un o diversos fitxers electrònics, que contenen la imatge codificada, fidel i íntegra del document origen (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Dret d’accés a la informació pública
És el dret subjectiu que es reconeix a les persones per a sol·licitar i obtenir la informació pública, en els termes i les condicions regulats per aquesta llei (definició segons Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern).
Expedient electrònic
Són el conjunt de documents, tots en suport electrònic, que componen un procediment administratiu (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Govern de les dades
Són el conjunt de principis i mesures adoptades per una organització per assegurar la qualitat, disponibilitat i seguretat de les seves dades en tot el cicle de vida (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Govern obert
Són les mesures per a establir una relació i un diàleg permanents i bidireccionals entre l’Administració i les persones a l’hora de definir i aplicar les polítiques públiques, i per a introduir i desenvolupar instruments de participació i col·laboració ciutadana en els assumptes públics (definició segons Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern).
Informació pública
És la informació elaborada per l’Administració i la que aquesta té en el seu poder com a conseqüència de la seva activitat o de l’exercici de les seves funcions, inclosa la que li subministren els altres subjectes obligats d’acord amb el que estableix aquesta llei (definició segons Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern).
Interoperabilitat
Capacitat dels sistemes d'informació i, conseqüentment dels procediments als quals donen suport, per compartir dades i possibilitar l'intercanvi d'informació, coneixement, documents i dades entre si (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Capacitat d'alguns programes informàtics de compartir dades i reaprofitar productes o resultats intermedis mitjançant protocols estàndard d'intercanvi (definició segons Termcat).
Maduresa digital
És el nivell/estat de transformació digital d’una organització en totes les seves àrees, abastant no només la tecnologia, sinó també els procediments, les habilitats i la cultura de l’administració.
Notificació electrònica
És la comunicació formal i personal d'un acte administratiu al destinatari per mitjans electrònics quan aquest acte afecti els seus drets i interessos (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Notificació que fa una administració pública per mitjans electrònics quan la persona interessada ho ha sol·licitat o ho ha consentit (definició segons Termcat Dret administratiu).
Punt de registre i digitalització
Tipus d'oficina d'atenció presencial de l'Administració de la Generalitat de Catalunya que té encomanades exclusivament funcions de registre i digitalització de documents, concretament les funcions que consten en els apartats a) a e) de l'article 40.1 del Decret 76/2020, de 4 d'agost, d'Administració digital.
Publicitat activa
És el deure dels subjectes obligats de fer públics, d’ofici, els continguts d’informació pública que determina el capítol II del títol II (definició segons Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern).
Reutilitzable
Tipus de format de les dades que es caracteritza per ser estructurat, obert i que no té propietaris, pensats perquè diferents programes o aplicacions en puguin fer ús, pugi ser reutilitzat múltiples vegades sense haver de fer canvis significatius o crear-los de nou. Aquest és un format que determina la llei per tal de garantir la interoperabilitat, millorar la transparència i simplificar la gestió documental en el sí de l’administració.
Segell electrònic
És el sistema de signatura electrònica d'un organisme o ens de l'Administració que permet autenticar una actuació administrativa automatitzada, d'acord amb el procés establert ala Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Es basa en un certificat electrònic que reuneix els requisits exigits per la legislació de signatura electrònica (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Seguretat
És un dels principis de l’administració digital i en aquest sentit es refereix a la protecció en l’ús dels mitjans electrònics i sistemes informàtics, de tal manera que no es plantegi cap problema en relació amb la identitat, la integritat, la disponibilitat, la conservació i la confidencialitat de les dades i que, en el cas que sorgeixi una amenaça, es puguin prendre a temps les mesures necessàries per suprimir-la o minimitzar-la.
Seu electrònica
És l’adreça electrònica en què està disponible, de manera integrada, la informació, els serveis i els tràmits electrònics d'una administració. És un punt d'accés als serveis i tràmits que la ciutadania, les empreses i les entitats poden realitzar amb una administració. La titularitat de la seu correspon a una administració pública, que és la responsable de mantenir actualitzat el contingut que s'hi publica (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Signatura electrònica
Són el conjunt de dades en format electrònic, consignades juntament amb altres dades o associades amb aquestes, que poden ser utilitzades com a mitjà d'identificació del signant (definició segons Decret 76/2020 de 4 d'agost, d'Administració digital).
Transparència
És l’acció proactiva de l’Administració de donar a conèixer la informació relativa als seus àmbits d’actuació i les seves obligacions, amb caràcter permanent i actualitzat, de la manera que resulti més comprensible per a les persones i per mitjà dels instruments de difusió que els permetin un accés ampli i fàcil a les dades i els facilitin la participació en els assumptes públics (definició segons Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern).
Xatbot (bot de conversa)
Programa basat en intel·ligència artificial capaç de mantenir una conversa en temps real per mitjà de text o veu. L’objectiu d’un xatbot és resoldre els problemes que l’usuari pugui tenir, a través d’un xat; acompanyant-lo en el procediment i resolen múltiples preguntes freqüents.
2. Quin és el principal marc normatiu?
La principal normativa aplicable en matèria d’administració digital és la següent:
Normativa estatal espanyola
Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern. («BOE» [en línia] núm. 295, de 10 de desembre de 2013, pàgines 97922 a 97952 (31 pàgs.))
Reial Decret 203/2021, de 30 de març, por el que s’aprova el Reglamento d’actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics. («BOE» [en línia] núm. 77, de 31 de març de 2021, pàgines 36487 a 36545 (59 pàgs.))
Llei 56/2007, de 28 de desembre, de mesures d’impuls de la societat de la informació. («BOE» [en línia] núm. 312, de 29 de desembre de 2007, pàgines 53701 a 53719 (19 pàgs.))
Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les Administracions públiques. («BOE» [en línia] núm. 236, de 2 de octubre de 2015, pàgines 89343 a 89410 (68 pàgs.))
Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic. («BOE» [en línia] núm. 236, de 2 de octubre de 2015, pàgines 89411 a 89530 (120 pàgs.))
Normativa autonòmica catalana
Llei 29/2010, del 3 d’agost, de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya. («DOGC» [en línia] núm. 5687, 06/08/2010)
Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública. («DOGC» [en línia] núm. 8339, de 11/02/2021)
Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. («DOGC» [en línia] núm. 6780, de 31/12/2014)
Decret 76/2020, de 4 d'agost, d'Administració digital. («DOGC» [en línia] núm. 8195, de 06/08/2020)
ACORD GOV/158/2023, de 25 de juliol, pel qual s'aprova el Model de govern de les dades de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i del seu sector públic. («DOGC» [en línia] núm. 8967, de 27/07/2023)