La gestió econòmica en un ajuntament consisteix a organitzar i administrar els recursos econòmics de què disposa per oferir serveis a la ciutadania. Aquests recursos provenen principalment de:
El procés inclou obtenir aquests recursos i decidir com gastar-los per atendre les necessitats del municipi en el marc de les seves competències.
El caràcter públic dels recursos comporta una especial responsabilitat, així com més transparència i objectivitat en la seva gestió. La Constitució, en l’article 31.2, estableix que:
Cita
«La despesa pública realitzarà una assignació equitativa dels recursos públics i la programació i l’execució respondran als criteris d’eficiència i economia.»
Important
L’assignació equitativa dels recursos públics està directament relacionada amb el principi d’igualtat i amb la prohibició d’efectuar despesa que promogui la desigualtat o resulti arbitrària o discriminatòria.
A través de la despesa pública no només es financen serveis universals, com l’enllumenat públic, sinó també programes específics dissenyats per reduir desigualtats, com poden ser determinats serveis socials o els relacionats amb l’habitatge.
Els ajuntaments no poden exigir els recursos econòmics que vulguin, sinó només els que la llei autoritza i en els termes que aquesta estableixi. Tot i que disposen de cert nivell d’autonomia per prendre decisions en relació amb els seus ingressos, aquestes han de respectar sempre el marc legal vigent. En el cas dels tributs, les decisions s’han de prendre mitjançant les ordenances fiscals aprovades pel ple de la corporació.
Exemple
La Llei reguladora de les hisendes regula els imports màxim i mínim que els ajuntaments han de cobrar en concepte d’impost sobre béns immobles (IBI), i correspon a cada ajuntament decidir quant cobrarà a través de l’ordenança fiscal que reguli l’IBI.
La Llei reguladora de les hisendes regula l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres com un tribut optatiu per als ajuntaments, de manera que cada ajuntament té llibertat per decidir si l’exigeix o no en el seu municipi. En cas que el vulgui exigir, el Ple haurà d’aprovar la corresponent ordenança fiscal.
Un ajuntament no pot crear un impost sobre els monopatins perquè no està previst a la legislació sobre les hisendes locals.
Els ajuntaments no poden destinar els seus recursos econòmics a qualsevol finalitat. Només poden utilitzar-los per als serveis que són de la seva competència, d’acord amb el que estableixen les lleis i seguint els procediments establerts.
Normativa
Els articles 7, 25, 26 i 27 de la Llei reguladora de les bases de règim local regulen les competències dels municipis, distingint principalment entre competències pròpies i delegades.
Exemple
Són competències pròpies l’urbanisme, el medi ambient urbà, l’abastament d’aigua potable a domicili, l’atenció immediata a persones en risc d’exclusió social, la policia local, la prevenció d’incendis, els cementiris i la promoció de la cultura i de l’esport, entre altres.
L’Estat i la comunitat autònoma poden delegar en els municipis competències com la prestació de serveis socials i la conservació i el manteniment de centres d’assistència sanitària de la comunitat autònoma, entre altres.
Les lleis que regulen la gestió econòmica municipal són les següents:
Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.
Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s’aprova el text refós de la Llei reguladora d’hisendes locals.
Reial decret 500/1990, de 20 d’abril, pel qual es desenvolupa el capítol primer del títol sisè de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals en matèria de pressupostos.
Ordre EHA/3565/2008, de 3 de desembre, que regula l’estructura dels pressupostos de les entitats locals.
Reial decret 424/2017, de 28 d’abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern a les entitats del sector públic local.
Ordre HAP/1781/2013, de 20 de setembre, per la qual s'aprova la Instrucció del model normal de comptabilitat local.
Els recursos econòmics més importants amb què compten els ajuntaments són:
D’entre aquests recursos destaquen els tributs i les transferències, que financen la major part de la despesa municipal.
Els ajuntaments han d’exigir obligatòriament els següents impostos:
A més d’aquests impostos obligatoris, els ajuntaments podran decidir exigir de manera potestativa:
Exemple
Si una persona que va comprar el 2010 un habitatge per 100.000 euros el ven el 2024 per 150.000 euros, haurà de pagar la plusvàlua per l’increment de valor del terreny que s’hagi generat durant tots aquests anys. La plusvàlua es paga només per la part del terreny, no per la part de la construcció.
Els ajuntaments poden exigir taxes per dos motius diferents:
Exemple
La taxa per ocupació de la via pública amb taules i cadires, o la taxa per l’entrada de vehicles a través de les voreres (guals).
Sabies que…
Si bé el cobrament de taxes per part dels ajuntaments és opcional i cada ajuntament decideix quines taxes vol cobrar, a partir d’abril de 2025 els ajuntaments hauran d’exigir obligatòriament la taxa per recollida de residus. Per tant, aquesta taxa deixa de ser opcional.
Els preus públics, en canvi, podran ser exigits també per la prestació de serveis públics, però només si els presta el sector privat i no són imprescindibles o de recepció obligatòria per a la ciutadania.
Exemple
El preu públic pel servei de piscina o gimnàs municipal.
Les aportacions d’altres administracions públiques poden ser de dos tipus:
Les transferències són una de les fonts de finançament més importants dels municipis. La llei regula les transferències de l’Estat i de la comunitat autònoma als municipis en concepte de participació en els seus tributs. Anualment, tots els municipis reben, tant de l’Estat com de la comunitat autònoma, una transferència en concepte de participació dels municipis en els seus tributs.
Important
Com més recaptin l’Estat i la comunitat autònoma, més gran serà la transferència que rebran els municipis per aquest concepte.
Els ajuntaments també poden rebre subvencions d’altres administracions. Les subvencions són aportacions econòmiques que només es poden destinar a finançar l’activitat o la inversió subvencionada.
És a dir, a diferència de les transferències, que serveixen per pagar indistintament totes les despeses de l’ajuntament, les subvencions s’atorguen per a una finalitat concreta.
Exemple
Amb els diners de la transferència de l’Estat en concepte de participació en els seus tributs, l’ajuntament finança de manera indistinta les seves despeses (personal, manteniments, lloguers, inversions…). En canvi, si la Diputació atorga a un ajuntament una subvenció per construir un poliesportiu, aquesta subvenció només podrà destinar-se a pagar aquesta construcció, de manera que si el poliesportiu no s’acabés construint, l’ajuntament hauria de retornar la subvenció.
Les contribucions especials són tributs que poden exigir-se quan es realitzen obres que beneficien de manera especial uns veïns concrets. Algunes obres municipals poden suposar un increment del valor dels immobles adjacents. En aquests casos, es pot establir que els veïns afectats contribueixin al cost de les obres mitjançant l’aprovació i el cobrament de contribucions especials.
Perquè es puguin exigir, és imprescindible que l’obra afecti de manera especial uns veïns determinats i que aquests obtinguin un benefici especial, normalment en forma de revaloració de les seves propietats.
Important
No es poden cobrar contribucions especials per obres que beneficiïn de manera general tot el veïnat.
Exemple
Es podrien cobrar contribucions especials per pavimentació de carrers i voreres; per la instal·lació, renovació o substitució de xarxes de clavegueram; per la plantació d’arbrat, i per la construcció de parcs i jardins d’interès per a un determinat barri, entre altres.
Alguns ingressos financen de manera general totes les despeses de l’ajuntament, mentre que altres tenen un caràcter finalista, la qual cosa significa que només es poden destinar a cobrir una despesa específica o un tipus determinat de despesa.
Els recursos econòmics que s’han de destinar a una finalitat concreta són els següents:
Els ajuntaments, per prestar els serveis i exercir les competències que tenen encomanades, han de realitzar despesa pública. Aquesta despesa es classifica principalment en dues categories: despeses corrents i despeses no corrents, i aquestes, alhora, poden ser de capital o financeres.
Les principals despeses corrents d’un ajuntament són:
Exemple
És una despesa corrent la subvenció que l’ajuntament atorga a una entitat esportiva del municipi per finançar la celebració d’un campionat esportiu.
Les principals despeses de capital d’un ajuntament són:
Recorda
Les despeses relacionades amb la simple conservació d’aquests elements es consideren despeses corrents. Per exemple, la compra d’un vehicle per a la policia municipal és una despesa de capital, mentre que les despeses per mantenir-lo (com les revisions tècniques) són despeses corrents.
Exemple
És una despesa de capital la subvenció que l’ajuntament atorga a una entitat esportiva del municipi propietària d’una piscina per finançar la reforma dels vestidors.
La principal despesa financera que poden tenir els ajuntaments és el pagament de les quotes d’amortització dels préstecs. Els ajuntaments poden sol·licitar préstecs a entitats de crèdit per finançar inversions, és a dir, per finançar despeses de capital (obres, compra de béns no consumibles…). Cada préstec rebut representa un ingrés que ha de ser retornat a l’entitat de crèdit que l’ha concedit. Per tant, el pagament de les quotes d’amortització d’aquests préstecs és la despesa financera més habitual que afronta un ajuntament.
El Ple de l’ajuntament ha d'aprovar anualment el seu pressupost, el qual especifica les quantitats que l’ajuntament pot gastar com a màxim i en quines àrees durant un any natural (d’1 de gener a 31 de desembre), així com els ingressos previstos per finançar aquesta despesa. Així, els ingressos es consideren una estimació, mentre que les despeses tenen caràcter de límit màxim, de manera que l’ajuntament no pot superar l’import previst en el pressupost.
El pressupost de despeses estableix límits tant quantitatius com qualitatius. Això vol dir que no només fixa el màxim que es pot gastar, sinó també a quins àmbits es pot destinar. L’incompliment de qualsevol d’aquests límits donarà lloc a la invalidesa de la despesa realitzada. Per aquest motiu el pressupost és tan important per als ajuntaments i per a qualsevol administració.
Important
A més, el pressupost s’ha d’aprovar sense dèficit inicial, és a dir, l’import dels ingressos estimats ha de ser igual o superior a l’import de les despeses previstes. No es pot aprovar un pressupost que prevegi més despeses que ingressos, és a dir, amb un dèficit ja de partida.
Alguns ajuntaments posen en marxa processos participatius perquè els veïns i les veïnes del municipi puguin decidir a què es destinarà part del pressupost de despeses.
Els pressupostos participatius són un procés de participació a partir del qual els veïns i les veïnes poden presentar, definir, prioritzar, votar i, en definitiva, escollir a què es destinarà part de les despeses. Aquests processos solen incloure la presentació i votació de propostes per part de la ciutadania i són una important eina de democràcia directa.
D’altra banda, la llei regula la possibilitat de fer reclamacions al pressupost abans de la seva aprovació definitiva. Un cop aprovat inicialment pel Ple de l’ajuntament, el pressupost s’ha d’exposar al públic durant 15 dies mitjançant un anunci al Butlletí Oficial de la Província. Durant aquest temps, qualsevol veí o veïna del municipi pot examinar-lo i presentar-hi reclamacions.
Exemple
Un cop publicat l’anunci, un veí podria presentar davant del Ple una reclamació perquè considera que el pressupost no preveu la despesa suficient per prestar correctament el servei de neteja viària.
El pressupost es considera definitivament aprovat si durant el termini d’exposició pública no s’hi han presentat reclamacions; en cas contrari, el Ple disposa d’un termini d’un mes per resoldre-les i aprovar definitivament el pressupost.
El pressupost s’ha d’aprovar amb l’antelació suficient perquè pugui entrar en vigor l’1 de gener de cada any. Tanmateix, si no s’aprova abans d’aquesta data, el pressupost de l’any anterior es prorroga automàticament, ja que l’ajuntament ha de comptar sempre amb un pressupost vigent.
La pròrroga del pressupost de l’any anterior no impedeix que posteriorment, després de l’1 de gener, s’aprovi un pressupost nou per a l’any en curs.
Exemple
Això vol dir que un ajuntament pot començar l’any treballant amb el pressupost prorrogat, per exemple, durant gener i febrer, i posteriorment aprovar un pressupost nou que s’apliqui a partir de març.
No obstant això, en alguns casos l’ajuntament pot acabar treballant tot l’any amb el pressupost prorrogat si no s'aprova un pressupost nou.
Sí, es pot modificar el pressupost en determinades ocasions. Si sorgeixen necessitats imprevistes o l’ajuntament rep ingressos que permetin fer una despesa no prevista, es pot ajustar el pressupost. Així mateix, si sobren diners en algun apartat del pressupost, aquests es poden transferir a altres àrees en què el pressupost inicial no sigui suficient. Totes aquestes modificacions s’han de realitzar seguint els tràmits establerts per la normativa.
Exemple
La Generalitat concedeix a l’ajuntament una subvenció no prevista en el pressupost d’ingressos per substituir les lluminàries de l’enllumenat públic. Si aquesta inversió no estava recollida en el pressupost aprovat, correspondria modificar-lo a l’alça per incorporar aquesta nova despesa.
Un ajuntament no pot gastar més del que permet el pressupost, ja que les previsions de despesa tenen caràcter de límit màxim. En canvi, sí que pot passar que acabi tenint més ingressos dels que el pressupost va estimar inicialment. En aquest cas hi haurà un superàvit, ja que, un cop finalitzat l’any, els ingressos reals hauran estat superiors a les despeses efectuades. En canvi, si els ingressos reals han estat inferiors a les despeses, parlarem de dèficit. Aquest càlcul s'haurà de realitzar un cop acabat l'any, en el procés de liquidació del pressupost.
Els ajuntaments han de portar comptabilitat per registrar de manera cronològica totes les despeses, els ingressos i altres operacions econòmiques que realitzen. La comptabilitat permet conèixer en tot moment l’estat dels ingressos i de les despeses, així com obtenir informació detallada sobre la situació econòmica i patrimonial de l’ajuntament.
Cada any l’ajuntament ha d’aprovar el compte general referit a l’any anterior, el qual inclou els estats comptables que reflecteixen el resultat de l’activitat econòmica de l’ajuntament, la seva situació patrimonial i com s’ha executat el pressupost, és a dir, quant i en què s’ha gastat i els recursos que s’han obtingut. Alguns dels estats comptables més importants inclouen el balanç, el resultat econòmic patrimonial i la liquidació del pressupost.
El control de la gestió econòmica als ajuntaments té com a objectiu garantir que l'activitat econòmica s'adeqüi als principis de:
Per aconseguir-ho, la normativa estableix diversos tipus de control, tant intern (dins de l’ajuntament) com extern.
Sabies que…
Aquestes formes de control busquen identificar possibles irregularitats, corregir deficiències i exigir les corresponents responsabilitats per reforçar així la necessària transparència en la gestió pública.
L’òrgan encarregat d’exercir el control intern de la gestió econòmica és la Intervenció municipal. En els municipis més petits, les funcions d’intervenció i de secretaria recauen en un únic funcionari.
Sabies que…
En municipis de població inferior a 5.001 habitants i amb un pressupost no superior a 3.000.000 d’euros, les funcions d’intervenció i de secretaria recauen en un únic funcionari.
Aquest control s’exerceix principalment mitjançant la fiscalització prèvia, que consisteix a revisar les actuacions que generen despeses o ingressos abans que es facin efectives. Aquest control previ és estrictament un control de legalitat i assegura que les operacions compleixen amb la normativa vigent. No es valorarà l’oportunitat o conveniència de la despesa proposada per l’equip de govern.
Exemple
L’adjudicació d’un contracte per part de l’Alcaldia, en la mesura que suposa un compromís de despesa a favor d’una empresa, ha de ser fiscalitzada per la Intervenció abans de la seva aprovació. En aquesta fiscalització prèvia, la Intervenció comprovarà que la despesa estigui prevista en el pressupost, que l’òrgan que ha d’adjudicar el contracte sigui el competent en cada cas i que l’empresa a la qual s’adjudica el contracte compleixi els requisits legals per poder contractar amb l’Administració, entre altres aspectes legals. La Intervenció no valorarà, en canvi, si aquesta despesa és oportuna o no.
El control extern l’exerceixen organismes externs, en concret el Tribunal de Comptes i, a Catalunya, també la Sindicatura de Comptes. Aquesta fiscalització externa dels comptes i de la gestió econòmica dels ens locals es realitza a posteriori, és a dir, sobre actuacions amb efectes econòmics ja realitzades. Per poder exercir aquest control, els ajuntaments tenen el deure de remetre documentació i informació relacionada amb la seva activitat econòmica, com el compte general, els contractes i les subvencions, entre altres.
Sabies que…
A més, al Tribunal de Comptes també li correspon enjudiciar la responsabilitat comptable en què puguin incórrer els responsables d’administrar i gestionar els fons públics.
Contribucions especials
Tributs que es paguen quan una actuació pública adreçada a satisfer una necessitat col·lectiva produeix un benefici especial a determinats individus.