El padró municipal és el registre administratiu que recull el veïnat d’un municipi. Les seves dades constitueixen prova de la residència en el municipi i del domicili habitual de la ciutadania.
El conjunt de persones que figuren inscrites al padró municipal constitueix la població del municipi. Quan una persona s’inscriu al padró, adquireix la condició de veí o veïna del municipi.
A Espanya totes les persones tenen l’obligació d’inscriure’s al padró d’habitants del municipi en què resideixen la major part de l’any. Els ajuntaments són els responsables de crear, mantenir i actualitzar-ne les dades. Han de realitzar les actuacions i operacions necessàries per mantenir actualitzat el seu padró d’habitants de manera que les dades que contingui concordin amb la realitat.
Les dades del padró d’habitants són confidencials i l'accés a aquestes es regeix pel que disposa la normativa de protecció de dades. Les dades obligatòries del padró es poden cedir a altres administracions públiques sense disposar del consentiment previ de l’afectat, únicament quan les necessitin per exercir les competències que els ha atorgat una normativa i exclusivament per a assumptes en els que la residència o el domicili siguin dades rellevants. Poden utilitzar-se per elaborar estadístiques oficials sotmeses al secret estadístic. Les dades voluntàries no poden cedir-se excepte en els supòsits legalment previstos.
Important
La finalitat del padró municipal és determinar la població del municipi.
Per inscriure’s al padró d’habitants, la ciutadania ha d’acreditar la seva identitat amb un document d’identitat que sigui vigent.
A partir d’aquesta documentació, el gestor del padró de l’Ajuntament pot obtenir:
Els ciutadans i les ciutadanes poden obtenir volants o certificats que continguin la informació que figura en la seva inscripció padronal. Ho poden fer ells mateixos o mitjançant una persona que els representi de manera legal o voluntària.
El volant d’empadronament és un document que informa de la situació en el padró de la persona que el demana. És un document que:
En canvi, el certificat d’empadronament és un document que:
Important
Un certificat emès en paper ha de contenir:
Un certificat emès i signat electrònicament, amb un sistema que garanteixi la identitat i els atributs de la persona titular, i associat a un càrrec públic, no necessita recollir el vistiplau de l’Alcaldia.
Les persones que volen inscriure’s al padró d’habitants s’han d’acreditar amb una determinada documentació en funció de la seva nacionalitat.
Representació d’habitants majors d’edat
La ciutadania major d’edat pot inscriure’s al padró d’habitants o modificar les seves dades personalment o mitjançant un representant designat de manera voluntària.
La representació voluntària s’ha d’acreditar mitjançant:
Representació d’habitants majors d’edat incapacitats
La Llei 8/2021, de 2 de juny, per la que es reforma la legislació civil i processal per al recolzament de les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica determina que les persones amb discapacitat poden empadronar-se sense representant.
Quan excepcionalment calgui nomenar-ne un representant judicial, aquest haurà d’acreditar la representació amb l’autorització o resolució judicial.
Representació de persones menors d’edat
Les persones menors d’edat no emancipades s’han d’empadronar amb els progenitors que en tenen la guarda i custòdia, o bé amb els seus representants legals.
Els requeriments per empadronar una persona menor d’edat variaran segons si se l’empadrona amb els dos progenitors o amb un de sol.
Important
Si no es pot acreditar el mutu acord, s’exigeix la presentació d’una nova resolució judicial que es pronunciï expressament sobre l’empadronament.
Important
No es pot modificar la inscripció d’una persona menor d’edat si no es disposa d’algun d’aquests documents.
La ciutadania pot justificar la seva residència habitual en un habitatge mitjançant:
La ciutadania estrangera de nacionalitat comunitària o amb residència de llarga durada no té l’obligació de renovar la seva inscripció padronal.
Tot i això, els ajuntaments poden comprovar periòdicament la seva residència al municipi. En aquest sentit, els ajuntaments poden:
No s’hauria d’exigir a la ciutadania que comparegui a les oficines municipals.
Si no es pot comprovar la seva residència en el municipi, s’iniciarà un expedient de baixa d’ofici.
La ciutadania estrangera de nacionalitat no comunitària que no disposa de residència de llarga durada ha de renovar de manera expressa i presencialment la seva inscripció padronal cada dos anys ratificant les dades que consten al padró i manifestant que encara hi resideix.
Si la renovació es realitza per mitjans electrònics habilitats i l’ajuntament te algun dubte sobre la veracitat del que declara l’habitant, podrà exigir-li que aporti documentació que acrediti que continua residint-hi.
Si no la renova durant aquest període, l’Ajuntament pot declarar la caducitat de la seva inscripció.
Certificat d’empadronament
Document que acredita fefaentment el fet de l’empadronament per a tots els efectes administratius.