Important
La protecció civil s’encarrega de gestionar i coordinar les accions per protegir les persones, els béns i el medi ambient davant de situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofes i de calamitats públiques.
Per riscos de protecció civil entenem tots aquells riscos que poden generar emergències que afectin un gran nombre de població, per exemple: inundacions, incendis forestals, accidents industrials, terratrèmols, allaus, accidents en el transport de viatgers per ferrocarril, etc.
El sistema de protecció civil està format per diferents serveis i recursos, públics i privats, en els que hi participen diferents administracions, entre elles, la municipal. Aquests serveis i recursos s’activen i utilitzen abans, durant i després de les emergències.
La protecció civil desenvolupa diferents funcions que varien en base al moment i al tipus d’emergència. Aquestes funcions són:
Les autoritats de protecció civil són el conseller o consellera del Departament d’Interior i els alcaldes o les alcaldesses. El Govern de la Generalitat de Catalunya, les comarques i la resta d'entitats supramunicipals han de prestar suport i assistència tècnica a la planificació municipal de protecció civil.
Els municipis són les entitats locals bàsiques en matèria de protecció civil i han d’exercir les seves competències d’acord amb el que estableixen les lleis i en coordinació amb la Generalitat de Catalunya i altres ens locals. Han de disposar dels recursos necessaris per dur a terme aquesta tasca i han d’establir sinergies amb altres ens i agents implicats, així com incorporar la cultura de la prevenció i la seguretat en l’organització municipal.
Els plans de protecció civil a Catalunya són eines de planificació que estableixen el funcionament i l’organització dels recursos humans i materials per millorar la resposta davant d'emergències o riscos greus.
Els plans de protecció civil poden ser:
D’acord amb els articles 17 i 18 de la Llei 4/1997 i de l’article 2 del Decret 155/2014:
Els municipis que han d’elaborar plans de protecció civil d’acord amb el Decret 155/2014 han de redactar el Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM), per a la planificació de la protecció civil en l’àmbit del municipi en el qual s’incloguin tots els riscos que afectin el municipi, sens perjudici del que estableixi la normativa sobre centres i activitats afectades pels plans d’autoprotecció.
Important
El DUPROCIM s’ha de trametre a la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, per a l’homologació dels plans que pugui contenir, d’acord amb el que estableixen la legislació en matèria de protecció civil i el Decret 155/2014.
Els plans de protecció civil municipals els han d’aprovar els plens dels ajuntaments amb la informació pública i l’informe previ de la comissió municipal de protecció civil, si n’hi ha, mitjançant el DUPROCIM, que, en tramitació conjunta, s’ha de sotmetre al plenari.
D’acord amb els articles 47 i 48 de la Llei 4/1997, correspon al ple municipal:
D’acord amb els articles 47 i 48 de la Llei 4/1997, correspon a l'alcalde:
D’acord amb l’article 19 de la Llei de protecció civil de Catalunya i la definició del Decret 30/2015:
Cita
El pla d’autoprotecció és el document que preveu, per a una determinada activitat, instal·lació, centre, establiment o dependència, les emergències que es poden produir a conseqüència de la seva mateixa activitat i les mesures de resposta davant de situacions de risc, de catàstrofes i de calamitats públiques que els poden afectar.
A més, han d’establir, juntament amb els riscos generats per la mateixa activitat, la relació de coordinació amb els plans territorials, especials i específics que els afectin.
Idea clau
El pla d’autoprotecció contempla el conjunt de mesures destinades a preveure, prevenir i controlar el risc, i donar resposta adequada a les emergències.
Estan obligats a tenir-lo tots els centres i les instal·lacions, públics i privats, que fan activitats que poden generar situacions de greu risc col·lectiu o que poden resultar afectats de manera especialment greu per situacions d’aquest caràcter d’acord amb el Decret 30/2015.
Els centres o activitats no obligats a fer un pla d’autoprotecció poden elaborar un protocol d’actuació en emergències.
El pla d’autoprotecció s’ha d’implantar i això comporta:
Important
Les activitats afectades pel Decret 30/2015, excepte les de caràcter temporal, estan obligades a realitzar simulacres del pla d’autoprotecció, com a mínim un cop l’any.
La Gerència d’Habitatge, Urbanisme i Activitats presta el suport de la Diputació de Barcelona als ens locals en matèria de protecció civil a través de l’Oficina d’Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil.
Aquest suport és de caràcter tècnic i abasta des de la resposta a consultes puntuals fins al disseny de formació específica passant pel suport econòmic, l’oferta d’eines tecnològiques i la realització d’estudis, plans d’autoprotecció, DUPROCIM i els simulacres que corresponen.
Bona part d’aquest suport es presta a través del Catàleg de Serveis.
A banda d’aquest suport en la redacció d’estudis específics en matèria de protecció civil, la Diputació de Barcelona posa a disposició dels ens locals un seguit d’eines tecnològiques que ajuden en la implantació d’aquests estudis i la realització de simulacres.
El PCOM (Protecció Civil Operativa Municipal) és una aplicació per a la gestió municipal de les emergències i té com a objectiu principal convertir el document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM) en una eina operativa. Els seus objectius són facilitar la gestió de l’emergència, realitzar els simulacres, facilitar l’enviament dels avisos als elements vulnerables i facilitar la coordinació dels actuants en l’emergència.
El SITMUN és un instrument que promou l'ús del Sistema d'Informació Territorial Municipal als municipis i altres ens locals. Els seus objectius són unificar la cartografia de Protecció Civil dels DUPROCIM per millorar la gestió de les emergències; donar un GIS de Protecció Civil Municipal, consultable des de qualsevol punt i amb informació de cada element; donar una eina per fer el manteniment fàcil, sense haver de conèixer eines de CAD, i donar informació a la població (SITMUN públic).
Important
La Diputació disposa de la cartografia de protecció civil que permet als ajuntaments accedir a la informació de les diferents capes dels riscos que s’incorporen al DUPROCIM i que han de servir per a la gestió de les emergències.
Per saber-ne més
Es poden consultar els Plans de protecció civil municipals. Departament d’Interior.
Els ajuntaments i ens locals disposen de guies publicades específiques, el PCOM, cartografia, formació específica i finançament destinats a la protecció civil.
Es pot consultar el Document Únic de Protecció Civil Municipal - DUPROCIM. Guia metodològica per a la redacció, l’homologació i la implantació.
El seu objectiu és donar suport als municipis en la redacció, homologació i implantació del DUPROCIM; donar eines per a la realització de la cartografia, i donar models de tramitació administrativa per a l’homologació.
La Guia metodològica per a la implantació del Duprocim i la realització de simulacres. L'APLICACIÓ PCOM COM A EINA DE SUPORT és la continuació de la guia anterior i s’ha editat amb la finalitat que els DUPROCIM siguin operatius i els plans de protecció civil municipals, reals i efectius.
Accident
Situació eventual, encara que moltes vegades previsible, que altera el curs regular dels esdeveniments, provocant lesions o morts de les persones i originant danys als béns i al medi ambient.
Alarma
Senyal emès per un dispositiu (per exemple, per una sirena d’avís a la població) o informació emesa per una persona (per exemple, a través dels mitjans de comunicació), que avisa als destinataris de la materialització de determinades situacions de risc.
Alerta
Estat declarat amb l’objectiu de prendre precaucions específiques degut a la probable i propera ocurrència d’una situació de perill.
Aspectes humans d’un municipi
Tots aquells factors del municipi relacionats amb la població, equips d’emergència i elements vulnerables.
Aspectes tècnics d’un municipi
Coneixement físic del municipi, com la distribució de les persones, zones geogràfiques, activitats i edificis.
Autoprotecció
Conjunt d’accions realitzades per un mateix, dirigides a la pròpia protecció que inclou les mesures de prevenció i control de riscos per tal garantir la protecció dels ciutadans, béns i el medi ambient.