Un ajuntament, un comerç, una multinacional o una associació cultural tenen en comú una cosa: són organitzacions.
Important
Una organització és qualsevol entitat formada per persones amb una sèrie d’objectius o finalitats que, mitjançant interaccions i una estructura o un sistema, desenvolupen activitats coordinades en un context determinat amb el qual es relacionen bidireccionalment.
Hi ha molts tipus d’organitzacions en funció de la mida, en funció de la finalitat, etc. Els ajuntaments, els consells comarcals, la Generalitat, etc. són organitzacions del sector públic que tenen característiques diferencials respecte a les del sector privat, sobretot pel que fa al marc jurídic, però que, en els aspectes processuals i les dinàmiques organitzatives, no difereixen tant. Totes les organitzacions tenen característiques coincidents, però alhora, com les persones, tenen una idiosincràsia pròpia, una personalitat que les diferencia d’altres organitzacions.
Les organitzacions són sistemes vius que estan en constant evolució, sobretot a partir de la influència que tenen en el context. Les més eficients són aquelles que tenen una dialèctica fluïda amb l’entorn. En aquest sentit, les organitzacions públiques estan incorporant innovacions de la mà de la transformació digital i la tecnologia, i sembla clar que a mitjà termini elements com la intel·ligència artificial o la robòtica formaran part de la cultura de l’Administració.
Des de la perspectiva del disseny organitzatiu, el primer que s’ha d’abordar són alguns aspectes definitoris que impregnaran l’organització i determinaran gran part de la seva activitat:
Exemple
Missió: Governar i gestionar el municipi prestant serveis de qualitat a la ciutadania per tal de contribuir a la millora del seu benestar.
Visió: Liderar la construcció d’un municipi atractiu i amb oportunitats per a tothom.
Valors: Orientació a la ciutadania, transparència, qualitat, sostenibilitat.
Tots tres aspectes formen part del marc estratègic de l’organització, però, com qualsevol altra organització o empresa, els ens locals també necessiten uns objectius estratègics o organitzatius dins aquest marc. Els objectius organitzatius estan relacionats amb la prestació de serveis a la ciutadania:
Aquests objectius, que poden ser de caire estratègic o específic, es concreten en actuacions i serveis, que, al cap i a la fi, és allò que realitzen les persones que treballen a l’organització i on rau gran part de la seva rellevància.
El Pla d’actuació municipal (en endavant, PAM) és un document on es recullen tots aquests elements relacionats amb la finalitat i els objectius organitzatius.
La cultura organitzativa és el conjunt de valors, normes, coneixements i creences compartits pels integrants d’una organització que, juntament amb la missió, la visió i els valors, condicionen i impregnen la seva activitat.
La cultura té un impacte fonamental en les organitzacions. És la seva identitat i genera un sentiment de pertinença en els membres de l'organització que facilita el compromís amb ella i, alhora, permet un marc per entendre el lloc de cadascú en l’organització i la seva relació amb els altres.
Important
Un govern local amb una cultura innovadora, procliu al canvi i orientada a les persones incorporarà amb èxit i més fàcilment canvis tecnològics a les organitzacions.
Les formes de transmetre la cultura són diverses i poden anar des d’accions dissenyades específicament, com poden ser accions de formació o sessions d’acollida al nou personal empleat, fins a les mateixes pràctiques internes (control horari, esdeveniments lúdics, llenguatge propi, sistemes de comunicació, etc.).
La cultura no és quelcom que es pugui canviar d’un dia per l’altre, però sí que és possible incidir-hi. Des dels governs locals s’estimula una cultura de la innovació que sigui capaç d’aprendre i créixer en un entorn complex i canviant com l’actual.
El canvi organitzacional pot ser planificat o no, és a dir, implementat de manera voluntària a partir d’una necessitat específica, o bé fruit de la tendència i l’efecte de forces d’influència internes i externes. Sens dubte, el segon és el cas més habitual i té lloc en totes les organitzacions, siguin del sector que siguin.
Els actors que empenyen les corporacions al canvi solen ser alguns dels que es mostren a la següent imatge:
Els processos de canvi a les organitzacions, siguin de la naturalesa que siguin i especialment si són planificats, han de reunir diversos requisits per aconseguir tenir èxit. Un d’aquests requisits és que siguin impulsats per una figura clau: la persona líder.
És important que les persones que ocupin les posicions estratègiques de l’organització tinguin les habilitats i els coneixements per exercir no només de caps, sinó també de líders.
Un cap és una persona que té autoritat en virtut de la seva posició jeràrquica, mentre que un líder va més enllà d’aquesta posició i aconsegueix la seva influència a partir de característiques personals i conductuals.
En les corporacions locals hi ha tres grans nivells organitzatius de comandament o lideratge en funció del seu rang de control sobre els recursos i la presa de decisions:
Des del punt de vista de l’actuació organitzativa, un comandament intermedi és una figura que té a càrrec seu un equip de persones que coordina i supervisa i a les quals dona instruccions.
Exemple
La persona encarregada de la Brigada, el cap de secció d’Hisenda o el cap de Serveis Socials.
Els nivells de direcció i alta direcció no sempre es poden trobar a les organitzacions de les dimensions que tenen molts ajuntaments, ja que sovint la responsabilitat sobre la presa de decisions pròpies d’aquests nivells recau en la figura política. En qualsevol cas, ambdós nivells són estratègics des del punt de vista d’organització i en ells recauen les funcions de planificació, organització, direcció i control de tota la corporació en el cas del màxim nivell de gerència, o bé de la seva àrea.
En molts casos, aquests dos nivells poden ser ocupats per una figura específica prevista a l’Administració pública que s’anomena direcció pública professional.
Es pot parlar de dos grans estils de lideratge: lideratge transformacional i lideratge transaccional. No són incompatibles: es poden tenir les dues modalitats en funció de la contingència i del context. El lideratge transformacional aporta més beneficis als ens locals. Es dona quan s’alineen els objectius individuals amb els de l’organització i es caracteritza pel treball en equip, la cooperació, una direcció participativa i una orientació envers les relacions interpersonals. Amb aquest estil de lideratge s’aconsegueix un compromís més alt per part dels empleats, una satisfacció més gran i, per tant, un rendiment també més alt.
L’estructura organitzativa fa referència a la forma com l’organització es divideix en diferents àmbits que realitzen funcions especialitzades i com aquestes es coordinen i s’integren entre si per assolir els objectius organitzatius. Amb la finalitat de poder complir amb les metes, l'organització és dissenyada de manera que les funcions requerides per a aquesta consecució es realitzin de forma diferenciada per diverses unitats organitzacionals (per exemple, llocs, departaments, etc.) i, a més, de forma coordinada entre elles, de manera que l’estructura recollirà la diferenciació, la integració i també els processos interns necessaris per al seu funcionament.
És important diferenciar, però, l’estructura en què s’organitza el nivell polític de l’estructura tècnica, és a dir, l’organigrama polític de l’organigrama tècnic. L’organigrama polític o cartipàs no necessàriament ha de coincidir amb l’estructura tècnica. És possible que en l’equip de govern es presentin necessitats d’agrupació o divisió que no cal traslladar a l’organigrama tècnic.
Hi ha diversos dissenys estructurals en funció dels objectius, del tipus d’organització, del sector, etc., i el disseny serà vàlid o no en la mesura que es faciliti la consecució de les metes amb eficàcia i eficiència. En la majoria d’organitzacions, tant públiques com privades, el disseny més habitual és el disseny jeràrquic relativament centralitzat.
La funció pública està constituïda pel conjunt de persones que presten serveis a l’Administració d’acord amb els principis de mèrit i capacitat i mitjançant una relació de serveis professionals, retribuïda i de caràcter especial, per raó dels serveis públics que cal desenvolupar, i regulada per la normativa administrativa o laboral.
Les classes de personal que presten serveis a les entitats locals són:
Personal funcionari
Són funcionaris de carrera els que estan vinculats a una Administració pública per una relació estatutària regulada pel Dret administratiu per a l’exercici de serveis professionals retribuïts de caràcter permanent.
Important
El nomenament com a funcionari de carrera es produeix un cop se supera el procediment selectiu corresponent i, si s’escau, la fase de curs selectiu i/o de pràctiques.
Són funcionaris interins els que, per raons expressament justificades de necessitat i urgència, són nomenats per a l’exercici de funcions pròpies de funcionaris de carrera amb caràcter temporal.
El nomenament com a funcionaris interins, un cop superat el procés selectiu, ha de ser causat per una de les 4 circumstàncies següents:
Personal laboral
El personal laboral és el que, en virtut d’un contracte de treball formalitzat per escrit, presta serveis retribuïts per a les administracions públiques.
Important
El personal laboral accedirà també a l’ocupació pública a través de la superació de processos selectius regits pels principis d’igualtat, mèrit i capacitat.
El personal laboral podrà ser indefinit fix o temporal.
Personal eventual
El personal eventual és el que, en virtut d’un nomenament, efectua funcions expressament qualificades de confiança o assessorament especial d’una manera temporal. Una de les característiques del personal eventual és que el nomenament i el cessament són lliures i, en tot cas, el seu cessament té lloc quan es produeix el de l’autoritat a la qual es presta la funció de confiança o assessorament.
Personal directiu professional
És personal directiu el que exerceix funcions directives professionals a les administracions públiques, definides com a tals en les normes específiques de cada administració.
Important
La seva designació ha d’atendre als principis de mèrit i capacitat i a criteris d’idoneïtat, i s’ha de portar a terme mitjançant procediments que garanteixin la publicitat i la concurrència.
Les condicions del personal directiu professional de les entitats locals resideixen, essencialment, en la formalització d’un contracte laboral especial d’alta direcció, amb la superació prèvia del procés selectiu i de provisió regit pels principis de mèrit, capacitat, publicitat i lliure concurrència.
La normativa de referència reguladora del règim jurídic aplicable a la funció pública la trobem a:
La gestió del personal al servei dels governs locals s'ha de sotmetre a una ordenació i una planificació apropiades per aconseguir que es prestin els serveis públics adequadament. Els principals instruments d’ordenació i gestió del personal a les administracions locals són cinc:
A la pràctica, els més importants i d’existència obligatòria són la plantilla de personal i la relació de llocs de treball:
La plantilla de personal de les entitats locals és la relació, detallada per cossos, escales, subescales, classes i categories, de les places en què s’integren els funcionaris, el personal laboral i l’eventual.
En la relació s’indica:
La plantilla s’aprova anualment amb l’expedient d’aprovació del pressupost, i l’òrgan competent per aprovar la plantilla és el Ple de la corporació. Si hi ha cap modificació de la plantilla al llarg de l’any, haurà de seguir la mateixa tramitació.
Un cop aprovada, s'ha de trametre còpia a l’Administració de l’Estat i a la Generalitat de Catalunya en el termini de trenta dies des de l'aprovació, i s'ha de publicar íntegrament al BOP i al DOGC.
La plantilla compleix dues funcions:
A l’Administració local, els funcionaris propis de cada entitat s’agrupen o articulen en tres escales:
Cada escala es divideix en subescales; aquestes, en general, en classes, i les classes, en categories.
Les places es classifiquen en funcionaris, laborals i eventuals.
Les places de funcionaris es classifiquen, al seu torn, en funció del grup o subgrup de titulació exigit per accedir-hi: A1, A2, B, C1, C2 i agrupacions professionals. La taula següent mostra aquesta classificació.
Escala |
Subescala |
Classe |
Categoria |
Grup |
Escala |
Categoria |
Habilitació de caràcter nacional | Secretaria | Superior | A1 | |||
Entrada | A1 | |||||
Intervenció - Tresoreria | Superior | A1 | ||||
Entrada | A1 | |||||
Secretaria - Intervenció | A1 | |||||
Administració general | Tècnica | A1 | ||||
De gestió | A2 | |||||
Administrativa | C1 | |||||
Auxiliar | C2 | |||||
Subalterna | AP | |||||
Administració especial | Tècnica | Superior | A1 | |||
Diplomada | A2 | |||||
Auxiliar | C2 | |||||
Serveis especials | Comeses especials | Titulats superiors | A1 | |||
Diplomats | A2 | |||||
Tècnics especialistes | C1 | |||||
Auxiliars tècnics | C2 | |||||
Policia local i vigilants | A1 | Superior | Superintendent | |||
A1 | Intendent major | |||||
A1 | Intendent | |||||
A2 | Executiva | Inspector | ||||
C1 | Intermèdia | Sotsinspector | ||||
C1 | Sergent | |||||
C2 | Bàsica | Caporal | ||||
C2 | Agent | |||||
AP | Vigilant | Vigilant, agutzil | ||||
Servei d'extinció d'incendis | Oficial | A1 | ||||
Suboficial | C1 | |||||
Sergent | C1 | |||||
Caporal | C2 | |||||
Bomber | C2 | |||||
Personal d'oficis | Encarregat | C1 | ||||
Mestre | C2 | |||||
Oficial | C2 | |||||
Ajudant | AP | |||||
Operari | AP |
Per a cada cos, escala, subescala, classe i categoria, la plantilla ha de concretar la denominació, el nombre de places, el grup de classificació o titulació i el nombre de vacants.
L’estructura bàsica d’una plantilla de personal es podria presentar de la manera següent:
1. Personal eventual |
|||||
Denominació | Grup de titulació | ||||
2. Funcionaris | |||||
Escala / Subescala / etc. | Grup | Nombre de places | Nombre de vacants | Observacions | |
3. Personal laboral | |||||
Categoria laboral | Grup | Observacions |
Exemple
Exemple de dues plantilles de personal aprovades per diferents entitats locals de la demarcació de Barcelona:
Grup de titulacions
En el grup A, amb subgrups A1 i A2, cal tenir el títol universitari de grau (en els supòsits en què la llei exigeixi un altre títol universitari, serà aquest el que es tingui en compte).
En el grup B, és imprescindible estar en possessió del títol de tècnic superior.
En el grup C, en el cas del C1, s’ha de tenir el títol de batxillerat o tècnic, i per al C2, el títol de graduat en educació secundària obligatòria (ESO).
Per a les agrupacions professionals, no s’exigeix titulació específica del sistema educatiu vigent.
La relació de llocs de treball és la llista ordenada de tots els llocs de treball de la corporació, ja estiguin sotmesos al règim funcionarial o al règim laboral o siguin posicions per cobrir amb personal eventual. Aquest document ha de ser públic. És una eina bàsica per a la racionalització de les estructures organitzatives i dels llocs de treball, així com per aportar objectivitat en la provisió dels diversos llocs de treball.
A la relació de llocs de treball es detalla:
De forma complementària també pot detallar:
La relació de llocs de treball és necessària per crear, modificar, refondre i suprimir llocs de treball. Reflecteix tots els canvis en l’estructura de llocs de treball i l’element que els engloba perquè el Plenari de la corporació pugui aprovar aquells moviments.
La política retributiva de qualsevol organització és un dels elements fonamentals que la caracteritzen i informa sobre la seva personalitat, perquè està centrada en el que és important per a aquella organització o, en el cas de l’Administració pública, per a aquell sector. Atenent a aquest fet, per establir la retribució a l’Administració pública, els aspectes més bàsics són la pertinença a un grup i/o subgrup de classificació, a un cos concret i a un nivell jeràrquic determinat i les funcions realitzades.
L’estructura retributiva del personal funcionari de l’Administració local es divideix en dos grans apartats:
L’estructura retributiva del personal laboral està determinada per la negociació col·lectiva o el contracte individual. Hi ha el salari base, com a retribució fixada per unitat de temps o d’obra, i hi pot haver complements salarials, vinculats al treball realitzat o a condicions personals, sotmesos a negociació i acord.
Abans d’aprovar la convocatòria d’un procés selectiu per cobrir definitivament una plaça vacant de la seva plantilla, l’ajuntament ha d’aprovar i publicar un acte administratiu mitjançant el qual dona a conèixer a la ciutadania quines places té intenció de convocar, mitjançant quin sistema i en quins terminis. És el que s’anomena oferta pública d'ocupació.
L’òrgan competent per aprovar-la és l’alcalde o alcaldessa, amb la negociació prèvia dels criteris generals amb la representació social.
L’oferta pública conté places vacants estructurals que s’han de cobrir amb personal de nou ingrés, bé sigui funcionari de carrera o bé laboral fix. Aquestes vacants han de constar a la plantilla de personal, i els llocs de treball vinculats han de constar a la relació de llocs de treball.
En canvi, les places de personal eventual o de confiança política i les necessitats de recursos humans de caràcter temporal no s’han d’incloure a l’oferta pública d’ocupació, ja que no corresponen a necessitats permanents o estructurals.
L’oferta pública d’ocupació, un cop aprovada i publicada, s’ha d’executar en el termini de tres anys, comptadors des de la data de la seva publicació al butlletí oficial corresponent. Per tant, les convocatòries de les places incloses a l’oferta s’han de gestionar totalment en aquest temps.
El Registre de personal és un instrument tècnic de gestió del personal on s’anoten totes les dades significatives de la vida administrativa o professional de les persones que presten o han prestat serveis a l’entitat local i és, per tant, un instrument de custòdia i acreditació de les dades que conté.
El Registre de personal abasta el personal que presta serveis a l’ajuntament com a:
També afecta el personal encarregat de custodiar i mantenir el Registre de personal, així com els responsables i els òrgans competents en matèria de personal.
Entre les dades que conté el Registre, hi ha:
Sabies que…
Als registres no hi poden figurar dades referents a la raça, la religió o l'opinió, ni qualsevol altre tema personal que no sigui necessari per gestionar els recursos humans.
L’empleat o empleada titular de l’expedient personal podrà tenir-hi accés i podrà sol·licitar al departament, l’organisme o la institució que el custodiï la certificació de les dades que conté el Registre informàtic i les còpies autèntiques de la documentació.
Les administracions públiques han de donar resposta a reptes complexos, com són la constant evolució tecnològica, l’envelliment de la població i els canvis socials, entre altres. A més, les institucions públiques i el seu personal tenen el repte i el deure de respondre eficaçment a les demandes ciutadanes i garantir uns serveis públics de qualitat.
Per fer front a aquests reptes, les administracions públiques han de planificar de forma estratègica els seus recursos humans. Un dels instruments per portar a terme aquesta planificació és un Pla d’ordenació de recursos humans.
El Pla d’ordenació de recursos humans determina les mesures dirigides a optimitzar els recursos de personal per garantir més eficàcia en la prestació dels serveis i més eficiència en la utilització dels recursos personals i econòmics disponibles mitjançant la planificació d’objectius d’acord amb les necessitats existents, l’adequació del dimensionament d’efectius i els nivells de qualificació. Les mesures establertes no són, generalment, directament executives, sinó que requereixen acords posteriors.
El contingut d’aquests plans és potestatiu (a diferència de la plantilla i la relació de llocs de treball) i obert.
Per accedir a la funció pública, com a funcionari de carrera o com a interí, i també com a personal laboral:
La selecció de personal que accedeix a l’ocupació pública local es regeix pels principis constitucionals d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, que es consideren una garantia del compliment, entre altres, del deure d’imparcialitat de l’empleat públic en l’exercici de les seves funcions i dels principis de funcionament de l’Administració, com són el principi de seguretat jurídica i el d'eficàcia administrativa.
Els principis constitucionals, legals i rectors que han de regir els processos selectius de les entitats locals són els següents:
Marc normatiu
Constitució espanyola
TREBEP
Les bases reguladores d’un procés de selecció concreten, ordenen i, en definitiva, regulen el procés selectiu. Determinen, entre altres:
Són aspectes rellevants de les bases reguladores:
Els requisits generals per participar en un procés de selecció de personal per accedir a l’ocupació pública local, els quals s’han de complir en la data de finalització del termini de presentació d’instàncies, són:
Les persones discapacitades poden demanar, en la sol·licitud de participació a les convocatòries, l’adaptació o adequació de temps i mitjans materials per efectuar les proves. A la mateixa sol·licitud poden demanar l’adaptació del lloc de treball sol·licitat.
Els processos selectius han de tenir caràcter obert i garantir la lliure concurrència, la qual cosa s’anomena accés a l’ocupació pública per torn lliure i implica que totes les persones físiques que, complint els requisits previstos en les bases, es presentin podran participar i ser admeses al procés.
No obstant això, la normativa de la funció pública per a l’accés a l’ocupació pública funcionarial preveu també, amb caràcter extraordinari, processos de selecció en torns restringits, en què es limita la participació de les persones físiques segons les condicions. Dos són els supòsits de processos de selecció en torns restringits:
Tenen la condició de discapacitat les persones que tinguin reconegut un grau d’invalidesa igual o superior al 33 % o que percebin una prestació d’incapacitat permanent total, absoluta o de gran invalidesa i els seus equivalents en el règim de classes passives.
En tot cas, les persones aspirants han d’acreditar la compatibilitat amb el desenvolupament de les tasques assignades a les places. No obstant això, hi pot haver una adaptació del lloc de treball a les necessitats de la persona amb discapacitat.
Els tres possibles sistemes de selecció de persones, tant per al personal funcionari de carrera com per al personal laboral fix, són els següents:
Els ajuntaments poden fixar lliurement a les bases de cada convocatòria la tipologia de les proves d’oposició, el temps per fer-les i la puntuació atorgada a cada prova, i com a mínim un dels exercicis obligatoris ha de tenir caràcter pràctic.
Important
El sistema que s’empra en cada cas és decisió de l’òrgan convocant, en funció de la tipologia i la categoria de les places convocades.
Pel que fa al procés de selecció de personal directiu, no hi ha un procediment definit com en el cas del personal funcionari o del personal laboral. Els criteris a seguir són:
Quan una persona accedeix a la condició de funcionària perquè ha guanyat un procés selectiu, pren possessió en una categoria corresponent a una escala, una subescala i una classe, i això la faculta per desenvolupar un conjunt de llocs de treball.
Exemple
Així, un/a administratiu/iva ha de ser capaç de desenvolupar un seguit de llocs de treball de la seva organització, com ara un lloc d’administratiu/iva d’Atenció Ciutadana o un lloc d’administratiu/iva d’Intervenció, en el cas de llocs base, o un lloc de comandament de línia, com ara cap de la Unitat de Comptabilitat.
Quan existeix la necessitat de cobrir un lloc en aquelles organitzacions on hi ha una pluralitat de llocs de treball concordants amb una categoria de plantilla, és necessari proveir-se de la persona més idònia.
Aquest procés de cobertura de llocs de treball és el que s’anomena provisió de llocs de treball.
La provisió de llocs de treball és el procediment pel qual s’adscriu els integrants de la plantilla de personal als llocs de treball concrets de l’organització, observant els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.
Les bases reguladores dels processos de provisió de llocs de treball són les normes específiques que regulen el procediment per escollir la millor candidatura per al desenvolupament del lloc de treball en qüestió.
El seu contingut ha d’indicar:
Els sistemes ordinaris de provisió de llocs de treball són:
Els sistemes ordinaris per a la provisió de llocs de treball han d’estar previstos en cada cas a la relació de llocs de treball.
Important
Els sistemes extraordinaris de provisió de llocs de treball són:
L’organització ha de facilitar que la persona pugui anar assolint, de manera progressiva al llarg de la seva vida laboral, el perfil màxim de referència. Aquest procés de millora progressiva, més o menys planificada per l’organització, és el que s’anomena desenvolupament professional.
Important
Cada treballador/a és responsable del seu propi desenvolupament, i l'empresa, d'afavorir i posar els recursos perquè pugui desenvolupar-se, així com de propiciar un clima adequat per fer-ho.
El desenvolupament té una dimensió inequívocament lligada a l’aprenentatge i la millora de les competències, però també a la progressió de la persona en el lloc de treball i, en definitiva, en l’organització.
Les quatre opcions de carrera que en l’actualitat preveu la normativa són les següents:
La taula següent mostra els detalls de cada modalitat:
Modalitat | Definició | Grup/Subgrup | Canvia de lloc de treball? | Funcions? | Factors retributius | Procés | Exemple | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
SB | CD | CE | GP | |||||||
Carrera horitzontal | Consisteix en la progressió de grau, categoria, esglaó o altres conceptes anàlegs, sense necessitat de canviar de lloc de treball | No | No | No | ID | ID | ID | SUP | Av. acompliment i/o altres | Administratiu grau 12 a administratiu grau 14 |
Carrera vertical | Ascens en l'estructura de llocs de treball | No | Sí | Sí | ID | SUP | SUP | CD lloc* | Provisió | Adm. «entrada» a adm. ««sènior» |
Promoció interna vertical | Accés a cossos o escales de subgrup/grup superior | Sí | Sí | Sí | SUP | SUP | SUP | CD lloc* | Selecció | Auxiliar adm. a administratiu |
Promoció interna horitzontal | Accés a cossos o escales del mateix subgrup | No | Sí | Sí | ID | SUP | SUP | CD lloc* | Provisió | Administratiu a tècnic auxiliar |
ID: Idèntic
SUP: Superior
* el grau personal equival al CD del lloc de treball quan passi el temps corresponent segons ho preveu la normativa.
De les quatre opcions, la carrera horitzontal seria la progressió en el lloc de treball, d’aplicació a tot el personal de l'organització i que constitueix la carrera per excel·lència. La resta estan vinculades a les necessitats organitzatives o són opcions restringides.
L’avaluació del desenvolupament contribueix a incrementar la professionalització i la motivació dels empleats. Permet identificar les competències que té la persona, però també les que no té en el nivell desitjable per a la corporació.
El que mou a les persones a realitzar els esforços necessaris per executar les seves tasques en el seu àmbit de treball és la motivació. La motivació implica una conducta i un esforç de la persona per treballar més i millor.
Les persones se sentiran més motivades si tenen algun tipus de reconeixement (que no necessàriament ha de ser econòmic), si es plantegen metes específiques i aquestes es donen a conèixer i si, com a resultat de la conducta, hi ha una premi que sigui valorat per la persona.
L’avaluació de les persones pot basar-se en la conducta o els resultats, és a dir, es pot avaluar el que fa la persona (resultat) o com ho fa (conducta). En un cas parlarem d’avaluació de l’acompliment (conducta) i en l’altre, d’avaluació del rendiment (resultats).
Important
Avaluació de l'acompliment: avalua la conducta, com ho fa la persona.
Avaluació del rendiment: avalua els resultats, allò que la persona fa i aconsegueix.
En els ens locals, només una minoria tenen sistemes d’avaluació de l’acompliment rigorosos i realment enfocats a la millora organitzativa. No obstant això, cada cop més, s’està començant a generalitzar la introducció d’alguns elements relacionats amb l’avaluació de les persones, especialment la que té a veure amb les competències individuals, ja que és la base d’aplicació a la majoria de les funcions de recursos humans.
Les competències serien l’element sobre el qual hauria de girar l’acompliment professional dels empleats i les empleades de les organitzacions locals.
Les competències professionals són el conjunt de coneixements, habilitats i actituds i motivacions que es necessiten per exercir una ocupació específica o desenvolupar determinades activitats professionals.
Un sistema d’avaluació per competències:
La base d’un sistema d’avaluació per competències és el perfil competencial. Aquest perfil és un recull de les competències relacionades amb l’acompliment excel·lent del lloc de treball i constitueix la referència ideal, allò que l’organització espera de l’empleat/ada.
Les causes de desvinculació del funcionari públic respecte a l’Administració pública en la qual presta serveis es podrien classificar en:
Desvinculacions definitives del servei
Comporten la pèrdua de la condició de funcionari de carrera i, d’acord amb la seva regulació, resulten per les causes següents:
Desvinculacions temporals en la prestació del servei
Es corresponen amb el dret al gaudi de les situacions administratives diferents a la situació administrativa del servei en actiu, en les quals es produeix una interrupció o desvinculació de la prestació del servei sense que suposi la desvinculació definitiva del vincle o de la relació de serveis amb l’administració o entitat local.
Les situacions administratives dels funcionaris de carrera són les següents:
a) Per interès particular: s’atorga a sol·licitud del funcionari quan hagi prestat serveis els cinc anys immediatament anteriors i no s'hi pot romandre menys de dos anys continuats.
b) Per incompatibilitats: es concedeix si els funcionaris públics es troben en situació de servei actiu en un altre cos o una altra escala de qualsevol de les administracions públiques o passen a prestar serveis en organismes o entitats del sector públic, sempre que no els correspongui de quedar en una altra situació i llevat que hagin obtingut l'autorització pertinent de compatibilitat, d'acord amb la legislació d'incompatibilitats. El nomenament com a personal interí o la contractació com a personal laboral temporal no habilita per passar a aquesta situació administrativa.
a) Per tenir cura d’un fill o una filla. Es pot sol·licitar en qualsevol moment a partir del naixement o de la sentència o resolució judicial de constitució de l’adopció o l’acolliment i té una durada màxima de 3 anys.
b) Per tenir cura d’un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat inclòs, amb la condició que no es pugui valer i que no pugui exercir cap activitat retribuïda. Té una durada mínima de 3 mesos i màxima de 3 anys (segons acreditació del grau de dependència i la durada estimada).
Les desvinculacions definitives de la relació de serveis amb l’entitat local comporten l’extinció del contracte de treball. Impliquen la finalització de la relació de serveis de caràcter laboral entre la corporació i la persona treballadora. El contracte de treball es pot extingir:
Tota mesura d’extinció del contracte de treball adoptada per la corporació podrà ser impugnada per la persona treballadora davant els tribunals de la jurisdicció social, que podran qualificar aquesta decisió com a:
Les desvinculacions temporals de la prestació de serveis, sense que suposin una desvinculació definitiva de la relació de serveis, es corresponen a les situacions de suspensió del contracte de treball.
La suspensió del contracte de treball es pot definir com una situació generada en la relació laboral, ja sigui per voluntat de les parts contractants o establerta per llei, que exonera temporalment de les obligacions de treballar, prestar el servei i retribuir el treball.
Durant aquesta situació, el contracte de treball perviu (la relació de serveis i el vincle amb l’entitat local perviuen), tot i que es troba en un estat de suspensió, és a dir, es pot reprendre la relació laboral quan desapareix la causa generadora de la suspensió del contracte.
Les causes de suspensió del contracte poden ser: