L’urbanisme és l’activitat que s’ocupa de la planificació i la gestió del territori. Els ajuntaments tenen legalment un paper important en matèria urbanística i és la seva responsabilitat dur a terme l’acció urbanística que li és encomanada. Té dos reptes principals:
Important
És matèria de l’urbanisme tot allò que té relació directa amb les àrees residencials, el parc d’habitatges, el paisatge, el patrimoni natural, el patrimoni artístic, el patrimoni paisatgístic, la mobilitat, la sostenibilitat i tot allò que tingui a veure amb la disposició, la conservació i la planificació de l’espai en el municipi.
Per saber-ne més
ESTEBAN, J. (2011). La ordenación urbanística: conceptos, herramientas y prácticas. Iniciativa digital politècnica.
Els elements de l’urbanisme són:
En el territori, els elements també són tres:
Hi ha varietat d’agents implicats en urbanisme, i tot ells hi tenen un paper destacat.
L’urbanisme d’un municipi és un projecte col·lectiu d’interès general i, per tant:
Per a l’ajuntament suposa dur a terme el projecte urbanístic propi, dins de les obligacions legals que li són pròpies, en concret:
Els àmbits d’actuació d’urbanisme són tres i estan molt interrelacionats:
La pràctica de l’urbanisme, per les mateixes característiques i també per la manera en què s’ha desenvolupat en els darrers anys en el nostre entorn proper, conté singularitats que cal conèixer i tenir presents:
La Constitució espanyola i l’Estatut d’autonomia de Catalunya defineixen en primera instància els àmbits competencials corresponents als diferents nivells administratius, reconeixent a la Generalitat de Catalunya àmplies competències en matèria territorial i d’urbanisme.
A partir d’aquest context general, poden definir-se amb més precisió les competències que corresponen a cada nivell administratiu.
L’Estat no té reconegudes atribucions específiques en urbanisme i ordenació del territori, però sí que té capacitat competencial en àmbits amb incidència en l’activitat urbanística i sobre la base de garantir la igualtat de tots els espanyols. Alguns àmbits en què pot intervenir són:
Important
El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana és l’òrgan de referència de l’Administració de l’Estat en temàtiques territorials i urbanístiques (específicament, en relació amb les polítiques urbanes i de sòl), i també en matèria d’arquitectura i habitatge.
Sabies que…
L’abast d’aquests àmbits competencials en relació amb l’urbanisme va ser objecte de la sentència 61/1997 del Tribunal Constitucional, a partir de la qual la legislació estatal ha evitat legislar sobre determinacions urbanístiques que li són impròpies.
L’Estatut d’autonomia de Catalunya reconeix competències en ordenació del territori i del paisatge, del litoral i urbanisme, el que li atorga l’exclusivitat (preservades les competències estatals) de la potestat legislativa i reglamentària. Així, correspon a la Generalitat de Catalunya:
Entre els organismes amb atribucions més rellevants adscrits al departament competent en matèria d’urbanisme (actualment, el Departament de Polítiques Digitals i Territori), destaquen:
Els ajuntaments exerceixen àmplies competències urbanístiques en el seu territori, d’acord amb el que estableix la legislació urbanística catalana, sota el principi de subjecció al marc regulador (inclosos els planejaments vigents que incideixen en el seu territori) i sota l’empara de l’actuació de la Comissió Territorial d’Urbanisme que correspongui. Tenen competència reglamentària i capacitat executiva en múltiples matèries.
Correspon als ajuntaments:
Les competències es reparteixen entre el Ple corporatiu (les de més abast o importància) i l’alcalde (delegables, en determinats supòsits, en Junta de Govern o en algun dels seus membres). Tanmateix, els ens locals poden delegar competències urbanístiques en gerències d’urbanisme, ens instrumentals (organismes autònoms, societats mercantils públiques) o consorcis o mancomunitats (en el marc de les limitacions legals vigents en relació amb la seva creació i funcionament).
Les comarques, a través dels consells comarcals, tenen reconegudes algunes competències, relatives a tramitació i aprovació de planejaments plurimunicipals. Les diputacions provincials no tenen competències urbanístiques legalment reconegudes, però col·laboren amb els municipis i ens locals en assistència jurídica, tècnica i econòmica.
L’organització administrativa del nostre país té una complexitat notable, caracteritzada per múltiples nivells administratius que intervenen sobre els mateixos àmbits físics i temàtics. No obstant això, el marc regulador en matèria urbanística (a diferència d’altres matèries, com ara l’habitatge) té, en termes generals, un marc competencial clarificat.
El marc regulador en matèria urbanística se circumscriu a un nombre reduït de textos legals, que tenen un caràcter estructurant del règim legal d’actuació, i amb vocació de continuïtat i permanència, si bé resulten reiteradament modificats en qüestions concretes. Cal dir que, més enllà de les lleis i els seus reglaments, la legislació reconeix als plans territorials i urbanístics categoria reglamentària, i per això suposen de fet un corpus normatiu addicional que condiciona de manera determinant l’exercici de l’acció urbanística. L’acció urbanística local, més enllà del seu marc regulador específic, interactua amb moltes matèries que disposen d’un marc regulador propi, amb les seves particularitats pel que fa a la regulació normativa i el marc competencial.
Important
La regulació de règim local té una incidència fonamental en la forma i procediments que les administracions locals intervenen en l’activitat urbanística.
El marc normatiu regula el règim competencial i la normativa. Pel que fa a la competència, s’aclareixen les atribucions de les diferents administracions.
És una tasca complexa, ja que la regulació normativa ajuda a precisar els requeriments de l’acció urbanística en tres aspectes diferents: aclareix qui en té la competència; precisa la regulació normativa adequada (marc normatiu en urbanisme i ordenació del territori, marc normatiu sectorial com ara medi ambient, si s’escau, mobilitat, forestal, etc.) o marc normatiu en administració pública.
A l’Estat:
A Catalunya:
La norma en els ajuntaments són:
Cal dir que l’Avantprojecte de Llei del territori és una nova iniciativa legislativa de 2017 de la Generalitat (en procés de tramitació i aprovació) que vol ser el nou marc regulador de les polítiques territorials a Catalunya. En cas d’aprovar-se, representaria una reformulació global de tot el marc regulador de l’urbanisme i comportaria canvis substancials en l’acció dels ens locals.
Els plans desenvolupats per la Generalitat de Catalunya són el Pla Territorial General de Catalunya (1995) o els plans territorials parcials o els plans territorials sectorials, tant els elaborats des del departament competent en matèria d’ordenació territorial (continguts de mobilitat i ambientals), com aquells altres corresponents a àmbits d’actuació d’altres departaments (equipaments esportius, comercials) o plans directors territorials (Empordà, Alt Penedès i Garrotxa).
Sabies que…
A la UE o altres institucions internacionals proliferen les iniciatives de tota mena (pactes, acords, convenis, etc.) amb continguts i propostes sobre problemàtiques territorials o urbanístiques. Tot i que no tenen caràcter vinculant, és interessant tenir-les en consideració. Algunes són: la nova Agenda Urbana – Hàbitat III; l’Agenda 2030, Objectius de Desenvolupament Sostenible; la Carta Europea d’Ordenació del Territori (Consell d’Europa, 1983); l’Estratègia Territorial Europea (Consell d’Europa, 1999); el Conveni Europeu del Paisatge (Consell d’Europa, 2000), entre moltes altres.
Hi ha nombroses normes i textos legals en funció del sector que caldrà considerar en cada cas, segons les característiques del projecte, per exemple en matèria d’habitatge, medi ambient, costes, patrimoni cultural, etc. Algunes d’aquestes són la Llei de l’habitatge (L18/2007- CAT) i la Llei dels espais agraris (L 3/2019), entre d’altres.
Llei del dret a l’habitatge (L 18/2007 - CAT)
Llei d’espais naturals (L 12/1985 - CAT)
Pla d’espais d’interès natural (D 328/1992 - CAT)
Llei de mesures en matèria de medi ambient (L 12/2006 - CAT)
Ley de Evaluación Ambiental (L 21/2013 - ESP)
Llei d’avaluació ambiental de plans i programes (L 6/2009 - CAT)
Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge (L 8/2005)
Decret de desenvolupament (D 343/2006 - CAT)
Ley del Patrimonio Natural y de la Biodiversidad (L 42/2007 - ESP)
Llei del canvi climàtic (L 16/2017- CAT)
Ley de Costas (L 22/1988 - ESP)
Llei de protecció i ordenació del litoral (L 8/2020 – CAT)
Ley de protección y uso sostenible del litoral y mod. Ley de Costas (L 2/2013 - ESP)
Llei dels espais agraris (L 3/2019 - CAT)
Llei forestal de Catalunya (L 6/1988 - CAT)
Reglamento del dominio público hidráulico (RD 849/1986 - ESP)
Texto refundido de la Ley de Aguas (RDL 1/2001 - ESP)
Llei del patrimoni cultural català (L 9/1993 - CAT)
Decret legislatiu del Text refós de la Llei de carreteres (DL 2/2009 - CAT)
Les disposicions de caràcter general que fan referència a l’actuació de les administracions públiques tenen un paper determinant en la manera com les administracions locals desenvolupen les seves competències. Les de més significació són, a tall d’exemple, la Ley Reguladora de las Bases de Régimen Local, la Llei de vegueries, el Reglament d’obres, etc.
Ley Reguladora de las Bases del Régimen Local (L 7/1985 - ESP)
Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (DL 2/2003 - CAT)
Llei de vegueries (L 30/2010 - CAT)
Text refós de la Llei de l’organització comarcal de Catalunya (DL 4/2003 - CAT)
Ley del Procedimiento Administrativo Común de las Administraciones Públicas (L 39/2015 - ESP)
Ley del Régimen Jurídico del Sector Público (L 40/2015 - ESP)
Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals (D 179/1995 - CAT)
Ley de Contratos del Sector Público (L 9/2017 - ESP)
Per saber-ne més
Tot aquest marc normatiu defineix un seguit de conceptes bàsics de caràcter legal que despleguen, substantiven i regulen l’aplicació dels principis generals de l’acció urbanística. Citem a continuació els conceptes legals fonamentals:
Nota: darrera actualització setembre 2019
Els principis generals són un seguit de conceptes recollits a la Llei d’urbanisme entesos com a valors comuns que han de regir i orientar l’acció urbanística local. Aquests principis han d’imbuir l’acció urbanística en la seva globalitat.
La llei recull aquests principis generals:
Per saber-ne més
Es poden consultar els següents documents:
Els agents són totes aquelles institucions, col·lectius o persones que, en diferents graus, funcions i competències, degudament regulades, han de promoure, desplegar, participar, intervenir, validar, arbitrar… per una adequada aplicació de l’acció urbanística local. N’hi ha de quatre tipus, a grans trets:
Per saber-ne més
Es poden consultar els següents documents:
El planejament territorial està regulat a Catalunya per la Llei de política territorial de 1983 i és competència autonòmica. Estableix un marc i unes directrius que el planejament urbanístic haurà d’integrar. La llei de política territorial recull diverses figures de planejament:
El planejament urbanístic és el sistema de concreció en el territori dels principis d’ordenació urbanística. L’administració competent ordena el territori del seu àmbit administratiu mitjançant la redacció d’instruments de planejament urbanístic o plans. (L’instrument urbanístic fonamental en l’ordenació d’un municipi és el Pla d’ordenació urbanística municipal o POUM.)
Té caràcter normatiu amb rang reglamentari i la seva vigència és indefinida fins que no se n’aprovi la revisió. Tradicionalment, es diferencien dos tipus de plans urbanístics:
La seva relació és jeràrquica, de manera que el pla derivat no pot contenir aspectes contraris a un pla d’ordenació urbanística municipal.
El planejament urbanístic general és l’acció política i administrativa que fixa les directrius bàsiques del municipi pel que fa a la seva configuració física actual i futura, i estableix els paràmetres d’ús que es poden acceptar o promoure en els diferents teixits, urbans o rurals, que configuren el municipi. És un projecte col·lectiu a llarg termini que comporta una elevada complexitat tècnica i documental que, a més, ha d’encaixar-se en un marc legal enormement reglamentat.
S’instrumenta amb els Plans d’ordenació urbanística municipal (POUM), inclòs el Pla d’ordenació urbanística municipal; les normes de planejament urbanístic (NPU) i els Plans d’actuació urbanística municipal (PAUM). Molts municipis mantenen, tanmateix, les figures de planejament general prèvies a la Llei d’urbanisme aprovada l’any 2002, com el Pla general d’ordenació urbana (PGOU), equivalent al POUM, i les normes subsidiàries (NNSS).
Per saber-ne més
Es poden consultar els següents documents:
El planejament derivat desenvolupa els criteris i les directrius fixades pel planejament urbanístic general, que no pot contradir i ha de respectar (principi de jerarquia). Això no obstant, els plans especials urbanístics poden introduir en l’ordenació del planejament urbanístic general modificacions específiques necessàries per acomplir llurs funcions, pel seu principi d’especificitat. Els instruments de planejament derivat estan integrats per: plans parcials urbanístics (PP), els plans especials urbanístics (PE) i els plans de millora urbana (PMU).
Per saber-ne més
Es poden consultar els següents documents:
Si bé el planejament urbanístic s’ha desenvolupat tradicionalment a escala municipal, durant la darrera dècada s’han impulsat un seguit de plans de caràcter supramunicipal amb el propòsit d’ordenar unes dinàmiques o uns projectes territorials amb una naturalesa i expressió local que supera àmpliament l’àmbit municipal.
Pel que fa al sistema de planejament urbanístic de caràcter supramunicipal, cal diferenciar dos grans blocs d’instruments: els plans directors urbanístics i els plans d’ordenació urbanística supramunicipal.
Per saber-ne més
Es poden consultar els següents documents:
En matèria d’execució del planejament derivat (reforma i extensió urbana, canvis d’usos, etc.), els propietaris i promotors privats podran exercir la funció d’impuls dels documents que s’escaiguin, sempre sota el control i intervenció de l’administració pública.
Qualsevol instrument de planejament urbanístic, general o derivat, estarà sotmès al control i intervenció d’òrgans col·legiats, amb participació d’administracions sectorials i de diferents nivells, que vetllaran, durant la seva tramitació, per l’ajust de les propostes a la normativa urbanística i sectorial.
Important
A més de l’acció particular derivada de la propietat privada, qualsevol instrument de planificació urbanística ha de comptar amb les garanties de publicitat i participació pública per tal que la ciutadania, organitzada o de manera particular, pugui conèixer i participar durant el procés de la seva redacció.
Entenem per gestió urbanística l’activitat d’execució del planejament que comprèn el conjunt de procediments establerts per la llei per a la transformació de l’ús del sòl. S’inclou dins el concepte de gestió urbanística, la urbanització i l'edificació dels solars resultants de les actuacions d'execució.
El procés de transformació i ús del sòl es materialitza mitjançant els projectes de reparcel·lació. És un sistema d’actuació que consisteix a agrupar les finques aportades pels propietaris incloses en una unitat d’actuació, per dividir-les de manera ajustada al planejament urbanístic. S’adjudiquen aquestes finques resultants als respectius propietaris en proporció als drets aportats. Es diferencien tres modalitats de parcel·lació:
L’expropiació és l’adquisició dels sòls per part de l’administració actuant. Es duu a terme gràcies a la potestat que exerceix l’Administració per transferir la propietat o els drets patrimonials d’un particular a l’Administració, per causes d’utilitat pública o interès social, mitjançat la corresponent indemnització.
Per tal d’obtenir els sòls destinats a sistema, un cop aprovat el planejament urbanístic i prèvia a la reparcel·lació, la llei articula l’ocupació directa.
Per saber-ne més
Es poden consultar els següents documents:
Perquè l’habitatge digne i adequat per a tota la ciutadania és un principi constitucional i, per tant, ha de ser regulat per l’ordenament jurídic i assegurat per totes les administracions. Així, la vinculació entre l’habitatge i el sòl converteix l’urbanisme en un mecanisme necessari per assegurar aquest dret i modular-ne el desplegament en el territori.
La normativa urbanística estableix uns paràmetres bàsics de presència, localització i promoció d’habitatge públic, per assegurar-ne l’accés als col·lectius amb més dificultats. L’acció urbanística local pot explotar un marge molt més gran de promoció de polítiques d’habitatge assequible mitjançant un seguit d’instruments específics:
Per saber-ne més
Es poden consultar els següents documents:
Les entitats locals intervenen en els actes d’edificació i ús del sòl i subsòl que els subjectes privats o públics tinguin intenció d’executar. Ho fan mitjançant la llicència urbanística; amb una comunicació prèvia com a control posterior, o amb una declaració responsable com a control posterior (només per a instal·lació d’antenes de telefonia mòbil).
Els ajuntaments han d’ordenar l’execució de les obres necessàries perquè les persones propietàries de tota classe de terrenys, construccions i instal·lacions compleixin el deure legal d’ús, conservació i rehabilitació per mantenir el parc immobiliari del municipi en condicions d’ornament públic, seguretat i salubritat.
Quan una construcció es troba en estat ruïnós, l’administració municipal ho ha de declarar per les causes taxades i específiques que estableix la normativa urbanística, requerint als propietaris la seva rehabilitació o enderrocament segons s’escaigui.
Són accions o omissions que comporten la vulneració de la legislació urbanística o de les ordenances municipals els actes d’edificació i ús del sòl i subsòl que s’executen sense llicència urbanística o comunicació prèvia, o bé que no s’ajusten a la llicència atorgada o a la comunicació prèvia presentada.
La vulneració de la normativa urbanística, per acció o per omissió, comportarà la incoació dels procediments següents:
Les sancions poden ser per infracció lleu, greu o molt greu i es poden aplicar a tots els agents que intervenen en el procés, tant tècnics com propietaris.
L’acció corporativa de suport als ens locals en matèria urbanística es porta a terme des de la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats, a través del Servei d’Urbanisme. Està integrat per un equip amb perfils tècnics diversos: arquitectes, advocats i geògrafs.
L’acció de suport s’emmarca en la contribució a l’assoliment dels dos reptes principals que han d’abordar els ens locals en aquest àmbit:
El suport es desenvolupa en els àmbits temàtics següents: el planejament urbanístic, la gestió urbanística, la protecció de la legalitat urbanística i les agendes urbanes locals. No obstant això, l’ampli abast dels àmbits temàtics, la diversitat de línies de suport i les limitacions en els recursos disponibles, obliguen a establir prioritats en l’oferta de suport als ens locals, valorant, principalment:
Se sintetitza esquemàticament l’oferta actual de suport amb relació als àmbits temàtics i al tipus de suport i canal:
La Diputació de Barcelona ofereix línies específiques de suport, vehiculades a través dels canals corporatius següents: suport tècnic, per mitjà del Catàleg de serveis; les consultes puntuals (Consultes GSHUA); la formació (Banc d’Accions Formatives (BAF-DIBA) i el banc de recursos amb webs i publicacions.
Per saber-ne més
Banc de recursos per mitjà de documents i publicacions i dels portals webs:
Pots consultar el glossari del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.
Esteban, Juli. 2011. La ordenación urbanística : conceptos, herramientas y prácticas. Iniciativa digital politècnica.
Gifreu, Judith. 2019. Soc regidor d’urbanisme, i ara què? Les principals 150 preguntes. Associació Catalana de Municipis.
Recurs Urbanisme. Servei d'Urbanisme de la Gerència d'Habitatge, Urbanisme i Activitats de la Diputació de Barcelona Any: 2019.
A l’EAPC tenen una wiki feta per la Carmen Alonso i altres, amb una bibliografia més extensa, però de caràcter marcadament jurídic: