El teixit comercial a la demarcació de Barcelona és un pilar fonamental que no només contribueix a la cohesió social i la vertebració urbana, sinó que també genera llocs de treball i impulsa l’activitat econòmica. En els darrers anys, ha experimentat canvis significatius tant en l’àmbit local com mundial, deguts a factors tecnològics, logístics, socials i laborals, més enllà dels efectes de la COVID-19.
El comerç local és un dels motors més importants de l’economia local, és una font de riquesa dels municipis i contribueix al seu desenvolupament econòmic i social. L’activitat comercial té una importància cabdal en el desenvolupament territorial, ja que, més enllà de la mateixa activitat, el comerç aporta dinamisme i vitalitat als municipis i els seus carrers.
El comerç és un sector essencial de l’economia local, necessari perquè els espais comercials urbans siguin vius i vibrants i actuïn com a espais de referència per a la vida als pobles i municipis.
La presència del comerç als espais urbans fa del sector un dels principals actius dels municipis, i genera progrés, riquesa i ocupació al territori. El comerç no és només un sector productiu dels nostres municipis, sinó que és un sector capaç de promoure la convivència i impulsar les relacions socials.
El comerç fa una funció de cohesió social i de vertebració urbana, contribueix a la millora de la qualitat de vida de les persones i ajuda a dinamitzar i difondre les activitats dels nostres barris, pobles i ciutats. Allà on hi ha comerç, hi ha un flux de persones important.
El comerç:
Important
El comerç és un element central de la identitat local que es reflecteix en diversos àmbits de la vida local. Es tracta d’un sector viu i arrelat als esdeveniments socials i culturals dels nostres municipis.
El comerç, els serveis i l’hostaleria, sectors vertebradors de l’economia local, molt importants en la generació d’ocupació, la cohesió, la integració i el desenvolupament social, ara s’enfronten a nous reptes.
Important
La presència d’un elevat nombre de formats comercials, els nous estils de vida de les persones i la irrupció de les tecnologies digitals han contribuït a modificar les pautes de consum.
Des del punt de vista de l’oferta de les activitats econòmiques urbanes —comerç, restauració i serveis—, han d’arribar al consumidor amb els seus béns i serveis a través de tots els canals, digitals i presencials, i fer atractiva la seva oferta. Els comerços han de confiar en l’impuls de mesures que facin transitar el model de comerç de proximitat cap a un model comercial, també de proximitat, però amb un major ús de la tecnologia. És el que anomenem omnicanalitat.
L’evolució del consum també ha sofert canvis importants. Alguns factors que han contribuït a modificar els hàbits de compra de la societat són:
A tot això cal afegir-hi la sobresaturació d’oferta i l’aparició de consumidors que es tornen més exigents i, en molts casos, menys fidels.
La combinació de la tecnologia amb l’ús dels mitjans socials contribueix al fet que els consumidors puguin prendre decisions de compra en mobilitat i en temps real. Tot plegat ha afavorit l’empoderament dels consumidors, que disposen de més informació i s’han convertit en prescriptors del producte o servei.
Sabies que…
La crisi sanitària generada per la COVID-19 va suposar un punt d’inflexió en el sector, que ha vist com la mateixa crisi, combinada amb l’ús de tecnologies digitals, ha portat el model comercial de proximitat a migrar cap a un sector comercial de proximitat en què l’ús de la tecnologia resultarà indispensable per a tots aquells negocis que vulguin mantenir-se vius i esdevenir més competitius.
Tanmateix, l’essència del comerç local o de proximitat és la relació humana, un factor diferencial insubstituïble. Els clients han començat a buscar en la seva compra una millor experiència i no només volen comprar productes o serveis, sinó que volen que aquests vagin acompanyats d’una vivència. Els consumidors, cada vegada més, premien la transparència de les marques I són més sensibles al medi ambient i a fer una compra socialment més responsable.
Els hàbits han canviat, les pautes i els patrons de consum també, el grau de penetració del comerç electrònic ha anat creixent en els darrers anys, però també és cert que el lleure, el passeig i el tracte personalitzat són elements molt ben valorats pels consumidors. Els valors de responsabilitat social i ambiental que comporta l’acció de compra en el comerç de proximitat tenen i tindran molta rellevància.
El comerç es troba en un moment complex. L’oferta comercial existent; la consolidació de les tecnologies digitals; el context actual de crisi energètica, sanitària i ambiental; la inflació, i el descens del poder adquisitiu de les famílies han contribuït a modificar les pautes de comportament i compra dels consumidors. En el context dels ens locals, cal fomentar un seguit de mesures, com ara:
La competitivitat i la formació del sector
L’enfortiment de les competències i la capacitat d’adaptació dels comerços al nou context comercial i econòmic són, en l’actualitat, un dels principals reptes als quals s’enfronta el comerç. Aquests reptes s’han d’entomar, necessàriament, des del reconeixement del valor de la professió comercial i la funció urbana que representa.
Amb relació a l’aparició de formes de comerç més impersonals, el comerç de proximitat ha de continuar mostrant fortalesa. Fortalesa expressada tant en l’especialització i en l’expertesa dels productes i serveis com en l’actitud de venda. Això requereix programes de formació específics que facilitin la millora dels coneixements i les habilitats, però, sobretot, que treballin l’actitud davant la ciutadania.
Sabies que…
La Gerència de Serveis de Comerç, juntament amb Pimec, impulsa el programa Comerç 21 amb l’objectiu de millorar el comerç de la demarcació.
La Gerència de Serveis de Comerç ofereix cursos gratuïts de tres setmanes per aprofundir en els temes que afecten el comerç en línia. Digiemprèn és un lloc web per estar al dia dels temes relacionats amb el comerç en línia. Si teniu un negoci digital, o en voleu tenir un, informeu-vos a la seva web i coneixereu totes les eines que us conduiran a l’èxit.
La reactivació de locals disponibles
Alguns comerços han tancat en els darrers anys. Aquesta tendència ha generat la pèrdua d’atractiu d’un sector que ha vist com l’espai urbà reconfigurava un nou paisatge marcat per la presència de locals disponibles.
Els municipis estan fent una aposta ferma per a la recuperació i la reactivació d’aquests espais. Entre les principals accions que s’estan duent a terme hi ha:
Sabies que…
Alguns municipis catalans han impulsat projectes de reactivació dels seus locals disponibles. A Olot, per exemple, hi trobem El taller dels sastres, i a Vic, Espais en transició.
Per saber-ne més
El programa Reempresa és un programa promogut per la Diputació de Barcelona i la Fundació CECOT Innovació amb l’objectiu de potenciar la transmissió empresarial d’establiments comercials dels municipis petits, de parades de mercats municipals i d’espais comercials de titularitat municipal de la demarcació de Barcelona.
El paper de les administracions locals ha evolucionat en els darrers anys. Des de començament de segle i a causa de l’elevada competitivitat, alguns municipis van començar a dissenyar plans de dinamització del comerç urbà que tenien com a objectiu la realització d’actuacions públiques i privades, orientades a la millora de la competitivitat del comerç.
Les activitats anaven des de la realització de campanyes de sensibilització i impuls de l’associacionisme comercial fins a accions d’imatge comercial, comunicació i màrqueting. Els plans de dinamització també incloïen actuacions d’altres àmbits, com l’urbanisme comercial, però que sovint eren realitzades sense un marc de col·laboració previ, tant en l’àmbit públic com en el privat.
Més enllà del bon funcionament que van tenir gran part aquestes polítiques, l’evolució comercial i les pautes de consum, els governs locals han vist com el model de dinamització tradicional comença a presentar símptomes d’esgotament, i alguns municipis ja han començat a redefinir algunes polítiques públiques locals de comerç.
Important
Les administracions locals promouen la incentivació de nova oferta comercial de proximitat, així com mesures de protecció i prevenció del comerç singular.
Aquestes mesures inclouen:
Els Mercats Municipals i els Mercats de Venda No sedentària són equipaments municipals en els que l’administració local hi intervé per garantir-ne el manteniment, la conservació i aportar millores.
L’Administració local avança cap a polítiques públiques locals que donen suport al comerç local i alhora milloren la forma urbana i les relacions socioeconòmiques del municipi. Es caracteritzen per tenir una visió molt més transversal, amb participació del sector privat i d’altres actors comunitaris de manera activa i consensuada.
El comerç contribueix a la vertebració del municipi i els seus barris. És essencial cercar noves fórmules per empoderar el seu principal actiu, els comerciants, que dia a dia treballen per al desenvolupament, no només de la seva activitat, sinó també del municipi i de la ciutadania.
Alguns dels principals reptes del futur del comerç dels municipis són:
Important
El comerç és un dels sectors productius més importants dels municipis. El treball de consens i transversal entre administracions i agents empresarials i socials és indispensable per fomentar la competitivitat del sector i portar a terme programes de treball que dinamitzin el comerç dels nostres municipis. L’administració local col·labora amb les associacions de comerciants dels Mercats Municipals i amb les associacions de marxants de Mercats de Venda No Sedentària en aquells municipis on hi ha aquests equipaments.
Així com el sector públic vetlla per l’interès general, el sector privat cerca l’eficiència i el benefici, i el tercer sector aporta el valor públic des d’una perspectiva més comunitària.
L’associacionisme comercial és un aspecte fonamental pel que fa a la dinamització comercial d’un municipi. És important saber què és i què abasta el món de les associacions de comerciants.
S’entén per associacionisme comercial l’existència d’un teixit comercial cohesionat, implicat i associat que permeti disposar d’una unió de comerciants forta i amb autosuficiència econòmica. Només si reuneix aquestes característiques podrà acomplir els seus objectius:
En funció del tipus d’associació hi ha diferents tipologies de col·laboració amb l’Administració. Així, les associacions poden:
En ambdós casos, l’ajuntament i l’associació han de treballar transversalment per marcar un rumb adequat en les polítiques comercials d’un municipi, i això requereix considerar els elements següents:
L’administració local col·labora amb les associacions de comerciants del comerç de proximitat, així com amb les associacions dels Mercats Municipals i dels Mercats de Venda No Sedentària en aquells municipis on hi ha aquests equipaments.
La Llei 15/2020, del 22 de desembre, defineix en el seu capítol I les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) com unes zones geogràfiques delimitades on el teixit comercial urbà i l’Administració local treballen de manera conjunta per promoure-les i dinamitzar-les. A través de la creació d’una entitat publicoprivada que s’encarrega de la gestió d’aquestes àrees, ambdues parts porten a terme un pla d’acció que té per objectiu la dinamització comercial i econòmica d’aquestes zones.
Segons les característiques pròpies de cada zona, qualsevol APEU pot cobrir les funcions següents:
Sabies que…
El Dia Europeu del Comerç de Proximitat ha estat impulsat per Barcelona Comerç i Vitrines d’Europa des del 2019. També hi ha altres moviments internacionals, com ara el Love Your Local Market a Anglaterra, França, Catalunya, Espanya i els Països Baixos, que també posen en relleu el vincle emocional entre la ciutadania i els establiments de proximitat.
Per saber-ne més
La Llei 15/2020, del 22 de desembre, de les àrees de promoció econòmica urbana (APEU) a Catalunya regula la creació i implementació del comerç, i és la darrera de les normes desenvolupades pel govern català en aquesta matèria. Prenent com a referència el model dels Business Improvement Districts (BID), regula la creació d’un nou model d’impuls del comerç de proximitat basat en el pagament d’una quota obligatòria per a tots els comerços que formen part d’una àrea delimitada dels municipis catalans.
La distribució urbana de mercaderies (DUM) és el procés logístic que descriu l’arribada de la mercaderia al comerç (o l’últim quilòmetre), fins que la clientela la recull a l’establiment o bé la rep a domicili. Es tracta d’un procés de transport pel qual els béns que s’obtenen al comerç de proximitat arriben als establiments o als domicilis procedents dels magatzems centrals de distribució, ubicats als afores del municipi, després que hagin arribat allí des dels centres logístics (d’importació) i/o els punts de fabricació.
La distribució urbana de mercaderies té més afectació als municipis mitjans i grans, en els quals els governs locals han de prendre en consideració el repte de la qualitat de l’aire, la vianalització i la mobilitat sostenible.
És necessari repensar la distribució urbana de les mercaderies a l’últim tram, per descongestionar els carrers i barris de trànsit i evitar càrregues i descàrregues que molesten el veïnat i desordenen els estacionaments, entre altres aspectes. Això suposa treballar en diferents àmbits, com ara:
Sabies que…
Som en un moment de transformació de les cadenes de subministrament. La pandèmia de la COVID-19 ha frenat una globalització econòmica que en la darrera etapa havia fet hegemònica la fabricació deslocalitzada, l’encaix dels elements dels béns i el transport marítim o aeri d’aquests fins als països, magatzems, establiments i domicilis on es concentra la demanda dels béns.
Els preus dels hidrocarburs i dels contenidors del transport marítim, la inseguretat generada per la crisi sanitària i les restriccions heterogènies en països i ports, fan necessari reforçar la producció i la distribució més a prop o, si més no, comptar amb alguns centres de producció que facin menys vulnerable la cadena de subministrament.
L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible és el pla adoptat per l’Assemblea General de l’ONU en favor de les persones, el planeta i la prosperitat. Com a compromís mundial, busca que tots els estats es proposin fermament posar fi a la pobresa i la fam; combatre les desigualtats; protegir els drets humans, especialment de les persones més excloses i més vulnerables; promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes; construir societats pacífiques, justes i inclusives, i garantir una protecció resilient del planeta i dels seus recursos naturals.
L’Agenda està organitzada en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que plantegen 169 fites, que abasten els àmbits econòmic, social i ambiental, i interpel·len tothom, és a dir, governs de tota mena, empreses i ciutadania.
Més específicament, en l’àmbit del comerç responsable i compromès, els ODS més destacables són:
Sabies que…
Podeu disposar d’indicadors locals per al seguiment de les ODS al vostre municipi. Aquesta és una eina interactiva elaborada per la Diputació de Barcelona: Visor 2030. Indicadors locals ODS.
Per saber-ne més
Si voleu saber més sobre els ODS, podeu visualitzar el següent vídeo:
Els mercats municipals són un format comercial amb una llarga tradició. La seva immillorable situació dins els municipis i el seu marcat caràcter d’aprovisionament i venda de productes de proximitat han contribuït a convertir-los en un dels principals motors de generació d’ocupació comercial i desenvolupament econòmic dels municipis.
La titularitat i direcció del servei públic de mercats municipals correspon als municipis, que són els responsables de vetllar pel correcte funcionament de l’equipament a través de les ordenances fiscals i el reglament de funcionament intern del mercat.
Important
El desenvolupament i el bon funcionament dels mercats municipals va associat, de manera clara, a les dinàmiques comercials, econòmiques i socials dels municipis i les seves trames urbanes.
La revitalització dels mercats ha contribuït clarament, els darrers anys, a la recuperació i millora dels eixos urbans, que esdevenen espais amables, pacífics i atraients, on comprar acaba sent una autèntica experiència atractiva per a la ciutadania.
Si als grans municipis els mercats recorden la connexió amb l’alimentació saludable, als petits i mitjans municipis els mercats són centre de relacions humanes, a més de polaritat econòmica i atractiu territorial.
En el context de les crisis sanitàries i energètiques que se succeeixen actualment, la seguretat de l’abastiment i de les cadenes de subministrament fa renovar la prioritat de la proximitat de la producció, la distribució i el consum alimentari, i els mercats esdevenen una de les baules principals d’aquesta prioritat.
En l’actualitat, Barcelona capital exclosa, hi ha 92 mercats municipals a la demarcació de Barcelona, distribuïts entre 58 municipis, amb un total de 2.700 parades que donen ocupació a 5.940 persones.
A l’hora de definir els principals aspectes que determinen la funció actual dels mercats, se’n poden destacar els següents:
Important
Els mercats municipals són el cor comercial dels municipis i actuen com a motors socials i econòmics de les ciutats, els barris i els pobles. Són, per tant, espais de relació social i de memòria intergeneracional.
Els mercats són espais d’innovació, de projecció i d’impacte social, i són pioners en pràctiques sostenibles per millorar l’atenció a la clientela.
Per saber-ne més
Es pot consultar:
Segons la Llei 18/2017, d’1 d’agost, de comerç, serveis i fires, es considera mercat de venda no sedentària la venda de mercaderies i la prestació de serveis mitjançant estructures o parades desmuntables o vehicles botiga en espais de titularitat pública o privada, d’acord amb el que estableix aquesta Llei i sense perjudici de la normativa reguladora de la venda directa de productes agroalimentaris per als productors o les agrupacions de productors agraris.
Hi ha diferents modalitats de mercats de venda no sedentària:
Important
És competència de l’ajuntament, a través d’una ordenança municipal, autoritzar la venda i la prestació de serveis mitjançant estructures o parades desmuntables o vehicles botiga en espais de titularitat pública, sigui quina sigui la modalitat; determinar-ne les dates i la periodicitat, i delimitar el perímetre i el nombre total de parades, així com les dimensions i les condicions dels marxants per accedir-hi.
En el cas que un ajuntament no disposi d’ordenança municipal reguladora d’alguna de les modalitats de venda no sedentària, s’entén que el municipi no autoritza aquesta modalitat de venda en espais de titularitat pública.
Algunes de les funcions que els mercats de venda no sedentària han desenvolupat al llarg dels anys són les següents:
Per saber-ne més
Es pot consultar:
Per saber-ne més
Es pot consultar l’article 41 de la Llei 18/2017, de l'1 d'agost, de comerç, serveis i fires.
Les activitats firals formen part de la llarga tradició comercial de Catalunya i es poden arribar a considerar les primeres manifestacions de promoció econòmica local de la història, que amb el pas del temps han sabut mantenir la seva vigència i importància per als territoris.
Les activitats firals, les fires professionals i les fires mercat són instruments que permeten interrelacionar l’oferta i la demanda, en què la innovació en els productes, la difusió, la promoció de contactes i els intercanvis comercials són els principals objectius.
Important
La combinació entre les tradicions i les tendències de futur, juntament amb el contacte humà, fa de les fires uns instruments únics per a la promoció dels sectors econòmics i la promoció del municipi.
Més enllà dels beneficis que les fires generen de forma directa al comerç, també trobem altres elements que el beneficien de forma indirecta i que contribueixen a la millora del dinamisme econòmic, especialment en municipis petits i mitjans. Les fires:
Important
Les fires projecten un territori aprofitant els seus atributs patrimonials, i atreuen la ciutadania, els visitants i una potencial nova clientela cap a l’oferta comercial ja existent.
Per saber-ne més
Es pot consultar:
El producte local és aquell que es comercialitza en el mateix territori on es produeix, ja sigui la localitat, la comarca o la regió, amb l’objectiu de limitar les necessitats de transport. És el recurs propi vinculat al territori de què disposen els municipis més enllà de l’oferta comercial.
Les noves tendències de consum mostren una exigència més gran de les persones consumidores a l’hora d’adquirir productes alimentaris: presten atenció a les etiquetes dels productes i sol·liciten informació dels seus efectes sobre la salut. Per altra banda, s’està consolidant una oferta de productes alimentaris pròxims, de qualitat, assequibles i sostenibles.
Important
El producte alimentari local respon a les exigències de les persones consumidores, ja que ofereix unes garanties de qualitat, alhora que ajuda a promoure el desenvolupament local i la recuperació del teixit productiu agrícola i industrial.
Tot i que seria preferible que els comerços locals s’aprovisionessin totalment en proveïdors locals, el ventall d’aquest tipus de productes encara no és suficient per satisfer les persones consumidores, acostumades a tenir una oferta cada cop més àmplia on escollir.
Igual que els productors locals, els creadors i els artesans del territori són un recurs de què disposen els municipis per ser singulars i diferenciar-se de la resta. Els oficis artesans, que podíem veure pels carrers dels nostres pobles i ciutats, han deixat de ser una tradició que passava de pares a fills, i les persones creadores, artesanes o artistes que trobem avui dia han decidit dedicar-se a un ofici artesà o creatiu i fer de la feina un estil de vida que aposta per la sostenibilitat.
Sabies que…
La Diputació de Barcelona impulsa i coordina la Xarxa Productes de la Terra, una agrupació voluntària d’ens locals d’àmbit comarcal, amb la finalitat d’enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de la terra i el mar de la demarcació de Barcelona.
La Gerència de Serveis de Comerç presta suport als ens locals per a la realització d’accions que reverteixin tant en l’augment de la competitivitat de les empreses del sector comercial i els serveis del municipi com en la millora de l’oferta comercial i de serveis existent.
Les competències en matèria de comerç i fires no internacionals a Catalunya són competència exclusiva de la Generalitat, a l’empara de l’article 121 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.
Cita
Article 121
3. Correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de comerç i fires, que inclou la regulació de l’activitat firal no internacional i l’ordenació administrativa de l’activitat comercial i que abasta:
També correspon a la Generalitat el desplegament, l’aplicació i l’execució de la normativa de la Unió Europea quan afecti l’àmbit de les seves competències. En el cas que la Unió Europea aprovi una normativa que resulti d’aplicació directa i la normativa bàsica de l’Estat no s’hi adeqüi, la Generalitat pot aprovar la legislació de desenvolupament a partir de les normes europees.
El sector comercial a Catalunya es regula principalment per la legislació, que per ordre cronològic es relaciona seguidament:
Important
L’article 123 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de consum.
El Codi de consum de Catalunya té per objecte garantir la defensa i la protecció dels drets de les persones consumidores i establir, en l’àmbit territorial de Catalunya, els principis i les normes que les han de regir per millorar la qualitat de vida de les persones consumidores. Els drets i els interessos de les persones consumidores protegits per aquesta llei són els següents:
L’article 84.2.i) de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix que els governs locals de Catalunya tenen en tot cas competències pròpies, en els termes que determinin les lleis, en matèria de regulació de l’establiment d’autoritzacions i promocions de tota mena d’activitats econòmiques, especialment les de caràcter comercial, artesanal i turístic i de foment de l’ocupació.
Així mateix, la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local (LRBRL), estableix, a l’article 25, que el municipi assumeix, en tot cas, com a competència pròpia, en els termes de la legislació estatal i autonòmica, les matèries de fires, mercats centrals, places, llotges i comerç ambulant.
En l’àmbit de les seves competències, en els termes de la legislació estatal i autonòmica i sobre la base del principi d’autonomia local, els municipis poden aprovar normes que afectin diferents àmbits del sector comercial, que regulin l’activitat i que contribueixin a la dinamització comercial dels espais urbans.
A més, la Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires, atorga als municipis l’obligació de:
Les Diputacions tenen atribuïdes, a l’empara de l’article 36.1 de la LBRL, competències pròpies, d’una banda, en matèria d’assistència i cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis (36.1.b)) i, d’una altra, en matèria de cooperació en el foment del desenvolupament econòmic i social i en la planificació en el territori provincial, d’acord amb les competències de la resta d’administracions públiques (36.1.d)).
Exemple
La Diputació de Barcelona, a través de la Gerència de Serveis de Comerç, treballa amb els ens locals i amb les principals associacions empresarials de la demarcació de Barcelona per tal de promoure accions de millora en el desenvolupament del comerç urbà i de proximitat: ofereix suport als governs locals per dinamitzar el teixit comercial dels municipis, integrat per establiments comercials, serveis, mercats municipals, mercats de venda no sedentària i fires.
Important
Aquest suport als ajuntaments es planteja com un motor de canvi, innovació i progrés de l’activitat comercial, amb capacitat per incidir positivament en la qualitat de vida de la comunitat, en el benestar de la ciutadania, en la cohesió social, en la cultura, en el desenvolupament sostenible i en l’impuls de les oportunitats empresarials i d’ocupació del territori.
Totes aquestes fites s’alineen amb els objectius definits a l’Agenda 2030 i permetran que el teixit comercial continuï complint la seva funció social, com a dinamitzador de la convivència urbana i factor capaç d’enfortir l’estructura productiva local.
Així mateix, dona suport directe al territori i gestiona el Catàleg de serveis, com a principals àmbits de treball.
Per saber-ne més
La Gerència de Serveis de Comerç ofereix la publicació de diferents estudis per fomentar el coneixement del sector comercial i dels models de desenvolupament i gestió, que ofereixen respostes diferents als reptes que afecten el teixit comercial dels municipis.
Accessibilitat comercial
És un dels tres grans pilars de l’urbanisme comercial juntament amb els serveis i la imatge comercial. L’accessibilitat s’entén com les mesures necessàries per afavorir i facilitar l’accés als municipis i al seu espai comercial urbà. Entre moltes grans accions, inclou mesures de millora de la mobilitat, la senyalització, la definició del model d’aparcament, etc.
Activitat comercial urbana
L’activitat comercial urbana fa referència a totes les activitats comercials en planta baixa que es troben ubicades en els espais urbans dels municipis. L’activitat comercial urbana està formada per comerços, serveis, activitats de restauració i qualsevol altre negoci ubicat en l’espai urbà.
Associació de Comerciants
Entitat amb personalitat jurídica pròpia que agrupa els titulars dels establiments de comerç, restauració i serveis d’un municipi o barri, amb una junta que dirigeix el treball de representació davant del govern local i les institucions d’interès, amb diferent grau de professionalització pel que fa a la seva gestió i provisió de serveis als comerciants agrupats.
Associacionisme comercial
Moviment pel qual es fomenta la col·laboració entre el teixit comercial urbà d’un municipi o territori. L’associacionisme comercial és indispensable per promoure un treball de consens entre l’administració pública i la part privada.
APEU
Són un model de gestió publicoprivat aprovat amb rang de Llei pel Parlament de Catalunya. L’acrònim incorpora el significat de les àrees de promoció econòmica urbanes d’un municipi. El seu objectiu es focalitza en modernitzar i professionalitzar la gestió de l’espai comercial urbà, per mitjà d’una entitat gestora legitimada per votació del 50% dels titulars de l’activitat econòmica del territori delimitat, i redacta i impulsa un projecte per a l’àrea delimitada, que també ha de comptar amb l’aprovació posterior del ple municipal.
Diputació de Barcelona. Gerència de Serveis de Comerç:
Diputació de Barcelona. Model d’ordenança tipus per als mercats de venda no sedentària de la demarcació de Barcelona. Àrea de Desenvolupament Econòmic i Ocupació, 2016.
Diputació de Barcelona. Xarxa Productes de la Terra.
European Commission, Directorate-General for Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs. Guía práctica para fomentar la revitalización y modernización del sector de los pequeños comercios, Publications Office, 2018.
Federació de Municipis de Catalunya. FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL. Guia pràctica per a la modernització i revitalització del sector comercial del municipi.
FOCALIZZA, S.L., CESENA, O. i TORRENT, X. Experiències en la gestió comercial de les parades dels mercats municipals. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2011.
Generalitat de Catalunya, Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Estudis sobre comerç del Consorci Artesania i Moda.
Generalitat de Catalunya, Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Publicacions de comerç del Consorci de Comerç, Artesania i Moda.
Generalitat de Catalunya, Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Els mercats.cat.