logo

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

imatge de portada

Aquest recurs tracta sobre l’avaluació de plans, projectes i programes en l'àmbit educatiu. Es presenta l’avaluació i els tipus que hi ha, les fases que segueix i les eines que utilitza. S’expliquen amb detall què i quins són els indicadors i com s’han de definir per assolir una bona avaluació. I finalment, es donen eines per saber decidir la millor avaluació en cada cas, per poder analitzar les dades que s’obtenen de tot el procés i per entendre què es fa amb els resultats obtinguts.

Objectius

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

Objectius

L’objectiu general del recurs és promoure la cultura de l’avaluació i ajudar les persones amb perfil de tècnic/a municipal d'educació a introduir-la en la gestió de programes i projectes educatius.

Els objectius d'aprenentatge són:

  • Oferir formació d’iniciació en avaluació de plans, projectes i programes en l'àmbit educatiu.
  • Oferir formació d'iniciació en la creació d'indicadors.
  • Mostrar alguns exemples rellevants d’avaluació de plans, projectes i programes en l'àmbit educatiu.
  • Guiar en les primeres passes per iniciar l’avaluació de plans, projectes i programes en l'àmbit educatiu.

1. Què s’entén per avaluació

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

1. Què s’entén per avaluació

L’avaluació de programes és un procés de reflexió que aporta coneixement a l’equip o l’organització que l’impulsa i que li permet prendre decisions ben informades per millorar els seus programes. Avaluar programes, i especialment programes educatius, permet millorar-ne els resultats a través de la reflexió i l’aprenentatge col·lectiu. A més, el procés avaluador pot esdevenir una font de transparència i retiment de comptes.


L’avaluació no ha de ser entesa com a control o fiscalització dels programes que es duen a terme, sinó com una oportunitat de treure conclusions i millorar.

L’essència de l’avaluació consisteix a donar respostes a preguntes sobre el funcionament i el rendiment dels programes. En aquest sentit, l’avaluació no deixa de ser la sistematització de tasques i processos que sovint ja es fan intuïtivament (en fer reculls d’informació o reunions de valoració) però que segurament no es fan de forma prou ordenada o rigorosa.

No hi ha una definició única del terme avaluació, però una de les més completes és la que usa la Comissió Europea (CE) i que se cita a continuació:

L’avaluació és la valoració de les intervencions dels organismes públics segons els seus productes i els seus impactes, amb relació a les necessitats que pretenen satisfer, orientada a proveir informació rigorosa, basada en evidències, per a la presa de decisions. (CE, 2007)

Sovint es confon l’avaluació amb altres pràctiques i exercicis que –malgrat ser útils, complementaris o, fins i tot, necessaris–, per si sols, no constitueixen una avaluació. Per exemple, fer una memòria d’activitat pot ser útil per a l’avaluació, però la funció de la memòria és recollir allò que s’ha fet, i no establir els criteris per valorar-ho. Així mateix, fer un seguiment d’indicadors sol ser una pràctica molt rellevant per a l’avaluació, però, un cop més, el seguiment d’indicadors aporta dades però no estableix criteris de valoració ni pautes per a la reflexió.

Per avaluar cal tenir sempre un propòsit clar.

Recorda

El cost de l’avaluació no ha de ser mai superior al cost del projecte avaluat.

Avaluar requereix un temps i una dedicació que cal administrar bé, i per tant, no cal avaluar-ho tot, sinó prioritzar què es vol avaluar i per què. De la mateixa manera, cal ser realistes i curosos a l’hora de dimensionar una avaluació. Un criteri senzill i pràctic és que el cost de l’avaluació no ha de ser mai superior al cost del projecte avaluat.

2. Tipus d’avaluació

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

2. Tipus d’avaluació

Els principis de l’avaluació es fonamenten en aspectes com el rigor i l’objectivitat, però l’avaluació no deixa de ser un mètode que pot ser emprat de maneres diferents, i per tant, primer cal conèixer els diversos tipus d’avaluació.

Cada tipus d’avaluació respon a un enfocament diferenciat i té unes finalitats i uns usos concrets. Els més recurrents són:

  • L’avaluació de necessitats, que busca comprendre i quantificar una problemàtica determinada, així com estimar el tipus i el volum de serveis necessaris per donar-hi resposta.
  • L’avaluació del disseny, que se centra en la solució proposada per un programa determinat i en valora la coherència, així com els fonaments del seu disseny teòric.
  • L’avaluació de la implementació, que compara el disseny teòric d’un programa amb el seu funcionament real a la pràctica centrant-se en els seus processos i/o resultats.
  • L’avaluació de l’impacte, que valora si la intervenció ha desencadenat els canvis esperats sobre el problema inicialment plantejat i fins a quin punt aquests canvis es poden atribuir al programa.
  • L’avaluació econòmica, que compara els productes i impactes aconseguits amb el que costa aconseguir-los, i valora així l’eficiència de plans, projectes i programes.

Per escollir el tipus d’avaluació més adient, cal valorar quin enfocament pot donar una millor resposta als reptes que el programa té plantejats. Així mateix, cal tenir en compte alguns paràmetres rellevants, com ara la maduresa del programa o la disponibilitat d’informació, entre altres.

El programa de transicions educatives de la GSED contribueix a ampliar les garanties de permanència i retorn al sistema educatiu dels joves i a millorar-ne els nivells competencials i les qualificacions per facilitar possibilitats d’èxit personal i professional.

El suport es concreta en recursos econòmics i acompanyament tècnic i formatiu als ens locals per realitzar, entre altres:

  • Cursos de preparació a la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà i grau superior.
  • Programes de formació i inserció (PFI), modalitat de plans d’iniciació professional (PIP).
  • Programes de formació i inserció (PFI), modalitat de programes de transició al treball (PTT).

Per tal d’avaluar aquesta part del programa, s’ha optat per realitzar una avaluació que abasti diferents aspectes i incorpori avaluació d’implementació i avaluació econòmica.

A banda dels tipus d’avaluació segons l’enfocament, hi ha diferents tipus d’avaluació segons qui la porta a terme. Des d’aquesta perspectiva, es parla de:

  • Avaluació interna: quan la realitza el mateix equip responsable del programa educatiu. És menys costosa (en principi, només requereix la dedicació en hores de les persones de l’equip) i parteix del coneixement intern de l’equip. D’una banda, cal que es tinguin coneixements tècnics sobre avaluació, i de l’altra, té més risc de ser esbiaixada.
  • Avaluació externa: avaluació que es delega a un equip independent. És més costosa en termes econòmics (cal retribuir la dedicació de l’equip extern), però en canvi aporta la professionalitat i independència de l’equip contractat.
  • Avaluació mixta: avaluació que es dona quan treballen conjuntament tots dos equips, intern i extern. En moltes avaluacions s’opta per algun tipus de fórmula mixta, ja que la col·laboració entre l’equip intern i l’extern permet gaudir d’una part dels avantatges de cada tipus d’avaluació.

Una bona manera d’ubicar-se respecte al tipus d’avaluació que més convé per a un projecte determinat, és seguir aquest arbre lògic de preguntes:

3. Fases de l’avaluació

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

3. Fases de l’avaluació

L’avaluació com a mètode segueix l’estructura d’un projecte d’investigació social de caràcter empíric, racional i pautat. En aquest sentit, la divisió en fases del procés avaluador ajuda a concebre i ordenar aquest procés.

Es distingeixen sis fases principals:

1
Triatge
S’estableix el tipus d’avaluació pertinent, segons els paràmetres exposats a l’apartat anterior.
2
Inventari
Es recopila tota la informació disponible per procedir a la revisió documental.
3
Configuració
És una de les més riques i alhora complexes, atès que serveix per definir el que es concep com a «èxit» del programa amb criteris objectius i mesurables. En definitiva, es tracta d’operacionalitzar el procés d’avaluació.
4
Treball de camp
Consisteix en el treball de camp pròpiament dit, que sovint és la fase més intensiva i costosa del procés.
5
Anàlisi
Serveix per examinar la informació i les dades obtingudes a la fase anterior.
6
Conclusions
Sintetitza els resultats del procés avaluador i n’extreu aprenentatges que s’exposen en forma de propostes de millora raonades i aplicables.

Les tres primeres fases del procés es relacionen, sobretot, amb el disseny de l’avaluació. Les tres darreres fases es relacionen amb l’execució de l’avaluació.

Dividir l’avaluació en fases és útil perquè ajuda a concebre i ordenar el procés avaluador. Això no obstant, no sempre es podrà –ni sempre caldrà– seguir les fases de forma estrictament lineal. En aquest sentit, l’equip avaluador haurà de ser flexible en el desenvolupament del procés d’avaluació, tenint en compte les necessitats i les possibilitats del programa avaluat.

4. Eines d’avaluació

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

4. Eines d’avaluació

Així com s’han vist els diferents tipus i enfocaments d’avaluació, cal també conèixer algunes de les seves principals eines i els recursos que permetran de dur a terme una avaluació reeixida.

En aquest apartat es recullen dues eines clau per al correcte disseny de l’avaluació de qualsevol programa:

  • la teoria del canvi i
  • les preguntes d’avaluació.

En apartats posteriors, es veuran altres eines, com els indicadors.

Hi ha diferents eines d’avaluació, cadascuna amb la seva utilitat i les seves característiques. Malgrat que es poden fer servir puntualment i de manera separada per a qüestions concretes, quan s’inicia una avaluació és recomanable seguir aquest esquema d’ús de les eines d’avaluació:

4.1. Teoria del canvi

La teoria del canvi és una eina que descriu el funcionament esperat (teòric) d’un programa, partint del problema inicialment detectat i arribant fins a la situació final desitjada.


Fer l’exercici de la teoria del canvi fa reflexionar sobre el disseny i el funcionament del programa, i ajuda a fer-se preguntes i a encaminar possibles indicadors d’avaluació.

El trajecte que recorre la teoria del canvi, des del problema fins a la solució, es fa a través d’una cadena lògica d’hipòtesis que lliguen els recursos del programa, les seves activitats, els productes que s’esperen i els impactes últims a què volem arribar. D’aquesta manera, se segueix sempre aquesta seqüència:

1
Repte o problema
Allò que s’ha detectat que no funciona i que es vol canviar.
2
Recursos
Allò necessari per fer les activitats del programa, que normalment es tracta del personal, el pressupost disponible o la col·laboració amb agents rellevants.
3
Activitats
Allò que es fa amb els recursos, és a dir, les accions que emanen directament de la dedicació o el treball que realitzem. Les activitats poden ser molt variades en funció de la naturalesa dels programes, però en programes educatius solen ser recurrents les activitats formatives, divulgatives i de sensibilització, entre altres.
4
Productes (Outputs)
Allò que s’espera obtenir directament de les accions realitzades. Són els resultats immediats, i sovint fan referència a la població diana sobre la qual s’actua.
5
Impactes (Outcomes)
Allò que s’espera que passi com a conseqüència dels productes. Són els objectius últims, sovint observables només a llarg termini, com ara l’evolució de determinats paràmetres socials o culturals.


Agafant el cas dels cursos de preparació per a la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà i grau superior esmentats anteriorment, de manera molt simplificada, podem esquematitzar la teoria del canvi del programa de la forma següent:

Repte o problema
↓
Elevat abandonament escolar prematur i joves que no obtenen el graduat escolar.
Recursos
↓
Equip tècnic municipal.
Equip docent de les EMPA.
Recursos econòmics aportats per la GSED.
Activitats
↓
Desenvolupament dels cursos.
Productes
↓
Alumnat que acaba el curs.
Alumnat que aprova la prova d'accés a CFGM o CFGS.
Impactes
↓
Matrícula dels joves participants a CFGM o CFGS.
Situació desitjada Reducció de l'abandonament escolar prematur.


En aquest esquema es pot afirmar que:

  • L’elevat abandonament escolar prematur és el problema que justifica l’existència del programa de suport als cursos de preparació per a la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà i grau superior.
  • Els recursos a l’abast del programa són, essencialment, l’equip docent de les EMPA, l’equip tècnic municipal i els recursos econòmics aportats per la GSED.
  • Les activitats portades a terme no deixen de ser les classes que es desenvolupen en el marc dels cursos.
  • S’identifiquen com a productes del programa el mateix alumnat que finalitza el curs amb èxit i aquell que supera la prova d’accés.
  • Finalment, l’impacte que s’espera obtenir és un major nombre d’alumnes que continuen la seva formació matriculant-se a l’educació postobligatòria.

4.2. Preguntes d’avaluació

Com s’ha explicat abans, l’essència de l’avaluació és donar respostes a preguntes sobre el funcionament i el rendiment dels programes. Però només s’obtenen les respostes que interessen si abans s’han fet les preguntes pertinents.


Les preguntes d’avaluació són un aspecte clau en el disseny de l’avaluació d’un programa.

Per abordar les preguntes que guiaran l’avaluació, en primer lloc cal remetre’s al tipus d’avaluació pertinent, tal com s’ha explicat a l’apartat 2. Cada tipus d’avaluació té una família de preguntes tipus, que després s’han d’acabar d’adaptar i concretar al programa.

Així, seguint la guia d’avaluació número 1 d’Ivàlua, l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques, les principals preguntes d’avaluació segons el tipus d’avaluació són:

Preguntes relacionades amb l’avaluació de necessitats

  • Quina és la naturalesa i la magnitud del problema que es vol mitigar?
  • Quines són les previsions de futur respecte a la naturalesa i la magnitud del problema?
  • Quines són les característiques de la població que té el problema?
  • Quins altres problemes té la població objectiu?
  • Quines necessitats concretes té la població objectiu?
  • Quins serveis poden satisfer aquestes necessitats?
  • Quina freqüència i durada del servei necessita?
  • Què es necessita per poder proveir aquest servei?

Preguntes relacionades amb l’avaluació del disseny

  • Quins són els objectius del programa i com s’espera que els assoleixi?
  • Les hipòtesis del model són realistes?
  • La teoria és coherent amb el coneixement existent?
  • Quina és la millor manera de proveir el servei previst?
  • Quins recursos són necessaris i apropiats per implantar el programa?
  • Els criteris de selecció dels participants són els adequats per cobrir la població objectiu del programa?

Preguntes relacionades amb l’avaluació de la implementació

  • S’han assolit els objectius operatius (productes)?
  • Els serveis previstos es proveeixen a la població prevista? Hi ha part de la població objectiu a la qual no arriba el programa?
  • Un cop al programa, els usuaris completen el cicle del servei?
  • Quina és la satisfacció amb el servei?
  • Les funcions administratives, organitzatives i de personal es gestionen adequadament?

Preguntes relacionades amb l’avaluació de l’impacte

  • El programa assoleix els objectius últims (impactes)?
  • El problema o la situació sobre la que es volia incidir ha millorat?
  • Els impactes es mantenen en el temps?
  • El programa té efectes col·laterals (positius o negatius) sobre la població diana o sobre la societat?
  • Els impactes varien segons el tipus de persona usuària o segons el territori, el tipus d’operador o altres components del programa?

Preguntes relacionades amb l’avaluació econòmica

  • Els recursos s’utilitzen eficientment?
  • El cost és raonable en relació amb la magnitud dels impactes obtinguts?
  • Hi ha maneres alternatives d’aconseguir impactes similars amb un cost més baix?

Agafant com a exemple un programa que promou la reducció de l’abandonament escolar prematur:

Pregunta tipus d’avaluació d’impacte Pregunta adaptada al programa
El programa assoleix els objectius últims (impactes)? En els municipis que participen en el programa el % d’èxit de l’alumnat és superior al dels municipis que no hi participen?

L’alumnat que participa en el programa obté millors resultats que l’alumnat que no hi participa?
El problema o la situació sobre què es volia incidir ha millorat? S’ha reduït el % d’alumnat que abandona prematurament els estudis?
Els impactes es mantenen en el temps? Quina és l’evolució del % d’èxit de l’alumnat?

Com es transforma els primers anys? I després? I un cop desapareix o s’acaba el programa?
El programa té efectes col·laterals (positius o negatius) sobre la població diana o sobre la societat? S’observen altres canvis a l’escola / entre el professorat / entre l’alumnat / al municipi que no s’havien previst? En quin sentit?
Els impactes varien segons el tipus de persona usuària o segons el territori, el tipus d’operador o altres components del programa? En quines escoles funciona millor el programa i en quines pitjor? Quina és l’evolució de la segregació en cadascuna d’elles?

A què es deuen els canvis observats? Quins són els factors clau que fan que el programa aconsegueixi reduir la segregació escolar?

Activitat d’autoavaluació 1

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius
Pregunta 1
L’avaluació de programes educatius...
Pregunta 2
A l’hora de decidir si s’avalua o no un programa educatiu...
Pregunta 3
L’avaluació de l’impacte...
Pregunta 4
L’avaluació de la implementació...
Pregunta 5
L’avaluació del disseny...
Pregunta 6
L’avaluació econòmica...
Pregunta 7
L’avaluació de necessitats...
Pregunta 8
La teoria del canvi és...
Pregunta 9
Segons la teoria del canvi, els productes d’un programa són...
Pregunta 10
Per escollir les preguntes d’avaluació més adequades...
Resultat

5. Indicadors

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

5. Indicadors

Els indicadors són, a grans trets, unitats o dades que aporten informació per avaluar algun fet que s’estudia o analitza. Per mirar de trobar els indicadors adequats i obtenir la informació que es necessita, cal fer-se preguntes d’avaluació primer.

Sabies que…

Operacionalitzar significa passar d’un concepte a un indicador, és a dir, fer el recorregut que permet trobar els indicadors adequats per conèixer una realitat o part d’ella.

Les preguntes d’avaluació han de poder-se operacionalitzar en indicadors que serveixin per mesurar si s’assoleix l’èxit o no i, d’aquesta manera, respondre a la pregunta. És a dir, els indicadors ajudaran a determinar en quina mesura s’ha cobert la necessitat, si s’ha desenvolupat el projecte o programa tal com s’esperava o si l’impacte ha estat el previst.

Un exemple d’operacionalització és el següent:

  • Concepte: Absentisme escolar
  • Dimensió: 4t ESO
  • Subdimensió: Gènere
  • Indicador teòric: Absentisme moderat de noies
  • Indicador operatiu: Nombre de noies matriculades a 4t d’ESO que han faltat entre el 5% i el 25% de les classes en el darrer mes sense justificant o sense justificació acceptable

Aquí radica la importància que tenen els indicadors en l’avaluació, ja que, al cap i a la fi, és a partir dels indicadors que s’obtenen respostes i coneixement sobre allò que s’està fent.

Donada la importància dels indicadors, és fonamental que aquests, a més de ser compartits entre part avaluadora i part executora, estiguin definits de forma clara i unívoca, mostrin una sola part de la realitat, quedi clara la seva temporalitat i a què donen resposta… En definitiva, que estiguin ben definits i sigui clar què ens aporten i per a què els volem.


Els indicadors ajuden a determinar en quina mesura s’ha cobert la necessitat, si s’ha desenvolupat el projecte o programa tal com s’esperava o si l’impacte ha estat el previst.


És possible diferenciar entre un indicador de monitoratge o seguiment i un indicador d’avaluació. Tot i que el procediment i les característiques de l’un i de l’altre són les mateixes, l’indicador de monitoratge o seguiment serveix per veure, en temps real, com evoluciona una característica concreta i sol estar lligat a aspectes de gestió del programa o projecte. En canvi, l’indicador d’avaluació tindrà per objectiu respondre una pregunta concreta d’avaluació i normalment no s’analitzarà de forma aïllada, sinó en el context del sistema d’indicadors.

De l’indicador es pot dir que:

  • És una característica específica que es pot observar i mesurar.
  • Es refereix a un aspecte de la realitat i ajuda a comprendre-la.

S’ha de tenir en compte que, tot i la rellevància dels indicadors, aquests aporten un marc de referència quantitatiu que, en molts casos, no abastarà la complexitat i magnitud d’allò que es vol conèixer o comprendre. Per aquest motiu, és especialment rellevant posar atenció en la selecció i definició dels indicadors que s’empraran. I per aquest mateix motiu, normalment es parla de sistema d’indicadors, que queden recollits en un quadre de comandament on es defineixen i es recullen les dades.

Se sol dir que els bons indicadors són els que compleixen els criteris SMART:

  • Specific (específic): per mesurar la informació requerida de la forma més rigorosa possible.
  • Mesurable: per garantir que la informació es pot obtenir de forma fàcil.
  • Attainable (adequat): per garantir que les dades es poden obtenir de forma oportuna, amb una freqüència determinada i uns costos raonables.
  • Relevant (rellevant): per assegurar que no es devalua el sistema d’indicadors amb dades que no ens aporten coneixement.
  • Time-bound (temporal): acotat en el temps.

En el moment de la descripció dels indicadors, és també important ser sistemàtics i fer servir algunes pautes que ajudaran a la comprensió, tant del mateix indicador com del sistema d’indicadors en què s’inscriu.

Una bona pràctica a l’hora de descriure els indicadors és començar per la unitat de mesura a la qual fa referència i continuar amb la concreció sobre què es mesura i, si és necessari, amb relació a què es mesura.

La taula següent mostra alguns exemples de descripcions d’indicadors.

Iniciar amb una unitat de mesura clara Concretar bé què mesurem i, si escau, amb relació a què ho mesurem
→ Percentatge d’actuacions que són d’un tipus determinat sobre el total d’actuacions
→ Punts de diferència a la pregunta X entre valor inicial i valor final als qüestionaris pre i post
→ Dies de durada de la intervenció fins a la seva finalització
→ Nombre d’incidències rebudes en una setmana
→ Quantia en euros d’aportació en concepte de copagament

Quan es defineixen els indicadors, també és convenient prestar atenció a si el que s’està definint és concret o genèric. És possible adonar-se d’això a posteriori, quan es defineixen les variables necessàries i el càlcul que cal realitzar, però tenir-ho en compte abans estalviarà feina.

Els exemples són múltiples i es donen en diverses situacions.

Nombre d’alumnes que han promocionat a cicle formatiu (segons gènere)

Tot i que pugui semblar un indicador concret, amb una formulació que s’utilitza sovint, en realitat aquest enunciat amaga un mínim de quatre indicadors:

  • Nombre d’alumnes que han promocionat a cicle formatiu i són dones
  • Nombre d’alumnes que han promocionat a cicle formatiu i són homes
  • Nombre d’alumnes que han promocionat a cicle formatiu i són no binaris
  • Nombre total d’alumnes que han promocionat a cicle formatiu

Percentatge de famílies que han assistit a la presentació del projecte per cicle

En aquest cas, l’enunciat amaga un mínim de tres indicadors:

  • Percentatge de famílies que han assistit a la presentació del projecte i que són de cicle inicial
  • Percentatge de famílies que han assistit a la presentació del projecte i que són de cicle mitjà
  • Percentatge de famílies que han assistit a la presentació del projecte i que són de cicle superior

Nivell d’execució de les accions del projecte imant (total / parcial / nul·la)

  • Percentatge d’accions amb execució total
  • Percentatge d’accions amb execució parcial
  • Percentatge d’accions amb execució nul·la

Grau de satisfacció de les famílies amb el projecte (molt / bastant / poc / gens)

  • Percentatge de famílies que estan molt satisfetes amb el projecte sobre el total de famílies que han respost l’enquesta
  • Percentatge de famílies que estan poc satisfetes amb el projecte sobre el total de famílies que han respost l’enquesta
  • Percentatge de famílies que estan molt o bastant satisfetes amb el projecte sobre el total de famílies que han respost l’enquesta

Quan s’escullen i es defineixen els indicadors, és pertinent tenir en compte que s’han de calcular a partir d’un conjunt de variables. Algunes vegades l’indicador serà directament la dada que es recull i només caldrà fer una agregació; altres vegades caldrà fer algun càlcul més complex. En tot cas, l’indicador tindrà al darrere una o diverses variables. Tot i que l’indicador sigui numèric en essència, les variables que hi ha al darrere no tenen per què ser-ho.

El quadre següent mostra els tipus de variables que es poden fer servir per calcular indicadors.

Variables quantitatives Variables qualitatives
Numèriques: nombre, import, edat, alçada en centímetres...

Nominals o de categoria: municipi, sexe...

Ordinals o d’escala: grau d’acord amb, nivell educatiu...

Dicotòmica: sí/no

Textuals: resposta oberta en una enquesta

Les variables qualitatives de text (la típica resposta oberta en una enquesta) és preferible no utilitzar-les per al càlcul d’indicadors, ja que, abans de poder-les operacionalitzar, s’hauria de dur a terme una recodificació en categories, cosa que dificulta i encareix el procés.

A l’hora de pensar en indicadors, és important que tinguin un objectiu concret. En aquest sentit, serà d’utilitat lligar la creació dels indicadors amb el treball previ de disseny del programa educatiu o de la seva avaluació.

En aquest recurs d’autoaprenentatge s’ha proposat la teoria del canvi. En el moment de definir els indicadors, és molt útil tornar al que s’ha definit en la teoria del canvi i pensar els indicadors que, tenint en compte aquesta eina, respondran les preguntes d’avaluació escollides.

Per realitzar l’operacionalització de l’indicador, partint de la teoria del canvi, s’ha de passar del concepte teòric a la definició teòrica i la definició operacional.

Si es vol un indicador sobre l’absentisme escolar (concepte teòric), es farà una definició teòrica de l’indicador: alumne que s’absenta de l’escola en horari escolar sense causa justificada; i s’acabarà amb la definició operacional: nombre de dies al mes que l’alumne falta a l’escola sense justificació.

6. Quadre de comandament

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

6. Quadre de comandament

Un quadre de comandament és una eina que, de forma sintètica i sistematitzada, recull la informació rellevant per monitoritzar i/o avaluar plans, projectes i programes.

En el quadre de comandament s’haurà de tenir un catàleg dels indicadors que recull i un repositori amb la informació recollida. En el mateix quadre de comandament, o com a producte d’aquest, també es podrà disposar d’informes numèrics, quadres o gràfiques que mostrin les dades de forma comparada entre els indicadors i els mateixos indicadors de forma temporal.

El quadre de comandament pot ser un full de càlcul:

  • En una primera pestanya és convenient posar el catàleg d’indicadors que s’hi recullen.
  • En una segona pestanya s’hi pot posar les dades recollides.
  • I en una tercera o posteriors pestanyes es poden generar taules combinades i gràfiques que mostrin els indicadors i la seva evolució.

Per a la recollida de les dades, és possible treballar de dues maneres:

  • En format horitzontal
  • En format vertical

La primera manera és en format horitzontal, amb una primera columna que identificaria l’indicador (preferiblement amb un codi) i columnes subsegüents amb les diferents mesures de l’indicador, en què cada columna es correspon amb una data de mesura diferent.

Una segona manera d’emmagatzemar les dades seria en format vertical. No és habitual treballar en aquest format, tot i que és més eficient i versàtil.

Del full de càlcul només s’utilitzarien tres columnes:

  • una per al codi de l’indicador,
  • una per a la data de la mesura i
  • una tercera per a la mesura en qüestió.

Les dades es treballarien a partir de taules dinàmiques.

En el catàleg dels indicadors d’un quadre de comandament s’hi ha de trobar la informació completa per poder entendre i utilitzar els indicadors. S’haurà de recollir, com a mínim, la informació següent:

  • Àmbit (si l’indicador correspon a recursos, activitats, productes, impactes)
  • Temàtica (sobre què versa l’indicador: estandarditzar temàtiques concretes i concises, no ha de ser un camp extens)
  • Definició indicador (d’acord amb els criteris que hem establert a la unitat didàctica anterior)
  • Càlcul/variable (explicitar quines variables són necessàries i quin càlcul s’ha de realitzar per disposar de l’indicador)
  • Vinculació a ODS (en cas que així sigui, indicar l’ODS al qual es vincula l’indicador)
  • Font (d’on s’extrauran les dades per al càlcul de l’indicador)
  • Responsable (qui és la persona o la unitat responsable de recollir les dades i calcular l’indicador)
  • Periodicitat de recollida (en quins moments s’haurà de recollir aquesta informació perquè sigui útil)

Un cop definit el quadre de comandament, haurem de comprovar els ítems següents per valorar si el quadre de comandament compleix els requisits mínims:

  • Tots els indicadors disposen d’una definició clara, que poden entendre tant les persones que han participat en el disseny de l’avaluació com les persones que l’executen.
  • S’han definit bé quines són les dades necessàries per calcular l’indicador i, en cas que sigui necessari, quina és la fórmula que cal aplicar.
  • Els indicadors compleixen els criteris SMART.
  • S’ha definit bé la periodicitat que han de tenir les dades.
  • S’ha definit bé quina serà la font de les dades.
  • S’ha definit bé quina persona o unitat serà l’encarregada de recollir les dades.

Activitat d’autoavaluació 2

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius
Pregunta 1
Un indicador...
Pregunta 2
Un indicador d’avaluació i un de monitoratge són el mateix?
Pregunta 3
Els indicadors han de ser...
Pregunta 4
Què és més important d’un indicador?
Pregunta 5
Com s’ha de descriure un indicador?
Pregunta 6
Les variables textuals, de preguntes obertes, són les més adients en una enquesta per calcular indicadors a posteriori:
Pregunta 7
Què no ha de tenir el catàleg d’indicadors?
Resultat

7. Instruments de mesura: les enquestes

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

7. Instruments de mesura: les enquestes

L’enquesta és una de les tècniques d’investigació de naturalesa quantitativa més utilitzades en recerca social. Es tracta d’un formulari de preguntes estandarditzat que permet fer les mateixes preguntes, en el mateix ordre i en una situació social similar (Díaz de Rada, 2005).

Les enquestes es poden distribuir en un moment del temps per recollir la informació sobre aquell espai de temps (enquesta transversal) o es poden repetir en diversos moments en el temps amb les mateixes preguntes (enquesta longitudinal).

Generalment, les enquestes poden ser autoadministrades en línia o per mitjans telemàtics, o fer-se per telèfon o presencialment.

Tipus d’enquestes Avantatge Desavantatge
En línia/per mitjans telemàtics La pàgina de creació de l’enquesta ofereix diversos mètodes d’anàlisi Pitjor ràtio de respostes
Telefòniques Estructurades
Millor ràtio de respostes
Molta dedicació
Molt de temps per realitzar-les
Presencials Estructurades
Millor ràtio de respostes
Molta dedicació
Molt de temps per realitzar-les

Avantatges i desavantatges dels diferents tipus d’enquestes

L’enquesta es pot plantejar sobre una mostra representativa de la població o una població més àmplia i no esbiaixada que es pretén estudiar. La recollida de les dades i la seva anàlisi pretenen explorar, descriure o predir una sèrie de característiques de la població.

7.1. Per a què serveix una enquesta

La tècnica proveeix una descripció quantitativa de tendències, actituds o opinions d’una població. A partir dels resultats de la mostra de la població, es fan generalitzacions o es dibuixen inferències sobre la població.


La seva finalitat és obtenir informació sobre determinats aspectes de la realitat social i el comportament humà.

Les enquestes faciliten la comparació sistemàtica de resultats, ja que permeten estandarditzar dades que després es podran analitzar estadísticament.

Per tant, l’enquesta respon a una finalitat més de mesura que d’exploració o de descobriment, cosa que significa que només es pot preguntar sobre el que prèviament es coneix.

7.2. Criteris bàsics que cal tenir en compte

Un bon qüestionari ha de tenir en compte diversos aspectes, s’ha de pensar molt bé i ha de respondre als criteris següents:

  • Ha ser visualment atractiu.
  • Les preguntes i opcions de respostes han d’estar ben pensades perquè siguin clares i no confonguin les persones enquestades.
  • Les preguntes també han de tenir un ordre lògic, i les que són sobre un tema comú haurien d’estar juntes.

Les enquestes solen tenir una combinació de diferents tipus de preguntes:

  1. Preguntes obertes, en què l’enquestat té la llibertat d’escriure la resposta amb les seves paraules.
  2. Preguntes tancades: aquestes preguntes tenen unes opcions de resposta escollides per l’investigador. Poden ser categòriques, ordinals i contínues.
    • Les respostes de les categòriques no tenen un ordre establert, són excloents entre elles i tenen un únic criteri. A més, hi ha un subtipus, les anomenades dicotòmiques, en què les respostes es limiten a dos; usualment són les que tenen com a opcions de resposta “sí/no”. Exemples de preguntes categòriques serien el gènere, el districte de residència…
    • En el cas de les ordinals, les categories de resposta estan ordenades i es poden col·locar de major a menor. Són molt habituals les escales de resposta, siguin amb números (en què el número més baix sol indicar la resposta més negativa possible i el número més alt la més positiva possible) o amb paraules, per expressar les opinions negatives, positives i neutrals. A més, quan es tracta d’expressar un grau d’acord o desacord, parlem d’escala de Likert.

      Les preguntes següents tindrien respostes ordenades: el nivell educatiu, la freqüència amb què es du a terme una activitat, el grau de satisfacció, el grau d’acord amb una afirmació…

    • I, finalment, les respostes de les contínues són números, que es poden fer servir per a operacions matemàtiques i tenen un significat per si sols, per exemple, l’edat, el salari, el nombre de persones treballadores…

Les preguntes i els formats de resposta a l’enquesta han de ser apropiats per al que es vol investigar; d’aquesta manera serà més fàcil recollir la informació per analitzar-la després.

Què s'ha de tenir en compte:

Bases per a la confecció del qüestionari

  • Identificar l’objectiu de l’estudi
  • Identificar el grup al qual es dirigeix
  • Determinar quines són les variables pertinents
  • Determinar què es vol preguntar, sobre què, a qui i per què

Etapes d’elaboració del qüestionari

  • Definició i delimitació dels objectius: formulació del problema
    • Recopilació d’informació prèvia i consulta a professionals experts
  • Decisió de la mostra, tipologia d’enquesta, operativització de les variables
    • Disseny de la mostra
    • Construcció de les preguntes i redacció del qüestionari
    • Si s’escau, formació de l’equip d’entrevistadors
  • Pilotatge del qüestionari
  • Qüestionari definitiu

Longitud

  • Els qüestionaris han de ser curts. S’ha de pensar que han de tenir una durada de 15-20 minuts com a màxim. En el cas d’enquestes telefòniques, aquestes han de ser d’una durada menor.
  • Ha d’evitar-se fer un ús excessiu de preguntes de valoració o en bateria.

Aspectes clau

  • Revisar el llenguatge (a qui es dirigeix, llenguatge inclusiu, etc.)
  • Estructurar l’ordre dels temes a tractar.
  • Fer el disseny.
  • Disposar d’instruccions clares si l’enquesta la realitza un entrevistador.

És recomanable estructurar les enquestes de la manera següent:

  1. Preguntes genèriques sobre el tema en qüestió
  2. Preguntes més específiques i arrelades a l’objecte d’estudi
  3. Preguntes sociodemogràfiques

Les dades que donen les preguntes obertes són més complexes d’analitzar, ja que s’han de recodificar les respostes de cada persona enquestada en classificacions útils per a l’estudi.

A continuació es detallen unes preguntes* formulades en una enquesta per obtenir l’opinió dels docents sobre un projecte educatiu.

  • D’aquestes afirmacions, quina creu que descriu millor el programa?
    • Una eina per transformar el centre i fer les coses diferents
    • Una esperança per començar a canviar
    • Un oasi al desert que, per si sol, difícilment generarà resultats
    • NS/NC
  • Puntuï del 0 al 10 com ha afectat el programa a aquestes àrees (sent 0 “no ha tingut cap impacte” i 10 “ha tingut molt d’impacte”).
    • Més participació de l’alumnat a l’aula. → 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    • Incorporació del treball per projectes. → 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    • Treball globalitzat i competencial. → 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

*Les preguntes no són literalment de cap projecte, sinó que són d’elaboració pròpia.

8. Instruments complementaris

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

8. Instruments complementaris

8.1. Registres i fonts secundàries

Un registre és un compendi d’informació recollida de forma sistemàtica, que tant pot ser quantitativa com qualitativa.

  • La informació quantitativa s’acostuma a recollir i registrar de forma ordenada i sistemàtica en bases de dades o fulls de càlcul. D’aquest procés se’n diu codificar les dades.
  • La informació qualitativa es recull de forma diferent. El registre de les dades es converteix en un relat escrit sobre què s’ha viscut amb relació a l’objecte d’estudi. S’ha de saber distingir entre el que els actors diuen o fan i el que l’investigador interpreta. També suposa deixar constància del que s’ha vist i viscut personalment.

El registre escrit es pot dividir entre el diari de camp i les notes. El diari de camp és un relat detallat i dens dels fets. En canvi, les notes són breus apunts en brut fets al llarg del dia d’idees clau, que serveixen per després refrescar la memòria sobre les coses que s’han vist. Mentre que el registre de notes és més anàrquic, el diari està organitzat i estructurat segons l’hora i el dia.


A més, els registres comprenen la recol·lecció de gravacions, fotografies i material audiovisual en general. Sovint aquests formats són més eficaços que els escrits perquè representen la realitat de forma fidel, tot i que no sempre és possible enregistrar els fets d’aquesta manera.

Les fonts secundàries són les que compilen material ja publicat sobre un tema, però organitzat segons un esquema determinat. Acostumen a ser resultats d’anàlisis de fonts primàries. Aquestes fonts serveixen per recuperar informació amb caràcter retrospectiu.

Els exemples més comuns de fonts secundàries són:

  • les obres de referència i consulta (manuals i enciclopèdies),
  • els articles de revisió i resum d’investigacions en revistes científiques i
  • les bases de dades o l’estadística oficial (catàlegs bibliogràfics, bases de dades estadístiques, catàlegs de revista, etc.).

Abans de començar la recerca, sigui quantitativa o qualitativa, és important buscar literatura existent sobre l’objecte d’estudi.

És recomanable començar un procés d’avaluació obtenint una visió general del que s’hagi fet prèviament a través de les fonts secundàries, i passar posteriorment a la recopilació d’informació amb les fonts primàries.

Importància de disposar de registres adients

Els registres adequats per dades quantitatives recullen les dades de forma ordenada i completa i sense provocar situacions de confusió en l’investigador. D’aquesta manera, s’estalvia temps en l’anàlisi i es facilita la lectura de les dades rebudes de les persones enquestades.

Per facilitar l’anàlisi posterior, s’acostuma a donar un codi únic a cada pregunta i a cada opció de resposta. Un tipus de codi podria ser “P01” per a la primera pregunta, “P02” per a la segona pregunta, i així successivament. En el cas de les opcions de resposta, podria ser “R01”, “R02”… D’aquesta manera serà més senzill buscar a la base de dades la pregunta que interessa per tal d’analitzar-la.

Com aprofitar els registres adients

Els registres de dades quantitatives han de permetre fer anàlisis profundes, ja que el registre ho possibilita, sigui oferint les dades amb una estructura ordenada o permetent que es puguin descarregar i donar-los la forma que es vulgui per facilitar la investigació. A més, amb un registre adient es pot consultar com s’ha enregistrat una dada determinada en cas de dubte.

Quan es tracta de dades qualitatives, els registres adients es poden aprofitar rellegint-los minuciosament i rigorosament, i estant atents als punts de vista i apreciacions dels actors (actituds i comportaments). La relectura dels registres facilita la reorganització, interpretació i avaluació respecte a la qüestió d’estudi.

També es poden anotar pensaments als registres per: aclarir un concepte o una idea; fer connexions entre diversos actors i informació; identificar situacions inesperades, que val la pena estudiar; formular una nova hipòtesi, i adonar-se d’assumpcions inconscients i formular les implicacions d’aquestes.

8.2. Entrevistes i grups focals

Hi ha diverses tipologies d’entrevista en funció del grau d’obertura i de direcció de l’investigador en les seves intervencions, com el grau de sistematització, la profunditat, la finalitat i els seus objectius, el nombre de participants… La modalitat que s’hagi d’utilitzar dependrà dels objectius específics d’investigació i el tipus d’informació que es vol obtenir.

Segons el grau d’estructuració, les entrevistes es poden distingir en tres tipus:

  • L’entrevista estructurada: permet una situació en la qual l’entrevistador realitza les mateixes preguntes a cada entrevistat amb un protocol fixat, que se segueix rígidament.
  • L’entrevista semiestructurada: exigeix l’elaboració d’un guió de preguntes o qüestions que s’han de tractar, però es flexible i permet alterar la seqüència de les preguntes segons la dinàmica de l’entrevista.
  • L’entrevista no estructurada: requereix un mínim esquema o guió per saber els temes que cal tractar, i deixa un alt grau de flexibilitat i adaptació a les necessitats d’investigació i a les característiques dels entrevistats.

Segons el grau de direcció, és a dir el ro,l que pren l’entrevistador, hi ha:

  • L’entrevista dirigida, que té un estil col·loquial i informal. Ha de quedar clar que l’entrevistador és qui guia l’entrevista i condueix la persona pel qüestionari treballat prèviament.
  • L’entrevista no dirigida, que consisteix a crear un clima facilitador i posar focus d’atenció a l’entrevistat. La idea és que l’entrevistat tingui llibertat a l’hora d’expressar les seves opinions, els seus coneixements, etc.

Segons el grau de profunditat, existeixen tres tipus d’entrevistes:

  • L’entrevista en profunditat: vol aprofundir en el món interior de les persones entrevistades i comprendre les seves vides, experiències i situacions personals des de la seva perspectiva.
  • L’entrevista no focalitzada: comprèn un ampli espectre de temes i vol incloure, sense aprofundir-hi, molts aspectes d’una mateixa problemàtica.
  • L’entrevista superficial: busca valors objectius útils per a la investigació, per calibrar la importància i les dades essencials de l’objecte d’estudi.

Per avaluar qualitativament un projecte educatiu que té com a objectiu la vinculació de les famílies a l’escola, es va realitzar entrevistes a famílies.


Pregunta: Coneixes el programa que hi ha al col·legi per vincular famílies i escola?

Resposta: No, fins ara no el coneixia.

[L’entrevistador descriu el funcionament del programa.]

Ah, sí, sí, això sí que sé que ho fan. Les activitats em sonen, sí, però el nom no el coneixia, no.


Família immigrada de classe treballadora, centre IV

Els diferents tipus de grups focals són:

  • Grups focals: són el tipus que més s’assembla a les entrevistes en grup amb interaccions amb el moderador. Aquest controla la participació de cada assistent i, a vegades, es demana que contestin de forma aïllada. S’utilitza sobretot en projectes exploratoris.
  • Grups de discussió: en els grups de discussió es produeix un major aprofundiment del tema a tractar. S’accentua l’obertura i la interacció entre els participants, més que amb el moderador.
  • Grups brainstorming: destaquen per la creativitat i la generació de noves idees a partir d’un tema que el moderador planteja al grup de persones. El seu propòsit és exploratori, i el moderador té un paper més passiu que en els altres tipus. No hi ha una estructuració de preguntes i es pot fer tant en escenaris formals com informals.

En el mateix projecte educatiu de l’exemple anterior, es va realitzar grups de discussió amb els alumnes per copsar els impactes del programa en les vivències d’infants i joves.

Les dinàmiques per realitzar els grups han fet servir diverses imatges per estimular la reflexió de l’alumnat i s’han articulat a partir de temàtiques.


Dinamitzador: Per què has triat aquesta imatge per referir-te a la forma habitual de treballar a l’escola? [Es tracta d’una imatge que mostra un home fent una classe magistral davant un grup d’alumnes.]

Alumne 1: Perquè sempre és el mateix. Una cosa repetitiva.

Alumne 2: Sí, a més n’hi ha un que s’està adormint [riu].

Alumne 1: El senyor està seriós, molt seriós. I estan tots els nens sols mirant la pissarra.


Grup de discussió, alumnat de 6è, centre III

Evidentment no totes les entrevistes proporcionen els mateixos resultats:

Segons estructura

Punts forts Punts febles
L’entrevista estructurada Permet assegurar-se que tots els entrevistats responguin a la mateixa sèrie de qüestions, formulades en el mateix ordre o la mateixa seqüència, de forma que les respostes poden ser el més comparables possible. Com que és un qüestionari administrat de forma oral, té l’avantatge que facilita l’anàlisi d’informació, estalvia temps i permet mesurar i comparar les persones entrevistades. És difícil que apareguin temàtiques que no hagi previst prèviament la persona entrevistadora.
Entrevista semiestructurada Es tracta d'un diàleg més flexible i natural. Requereix una gran atenció per part de l’investigador per poder canalitzar i controlar l’abordatge dels punts temàtics del guió, a més de poder demanar aprofundiment en les respostes i aclarir si alguna pregunta no s’entén.
Entrevista no estructurada Conté un nivell de comunicació més profund. Exigeix més preparació per part de l’entrevistador per conduir les entrevistes i més coneixement sobre la temàtica abordada. També resulta més difícil la comparació entre respostes de les persones entrevistades.

Segons grau de direcció

Punts forts Punts febles
Entrevista dirigida Assegura el fet de no descuidar-se d’àrees importants i permet aprofitar al màxim el temps de què es disposa a l’entrevista. És força comparable amb les altres entrevistes que es facin d’aquest estil i n’afavoreix la comprensió.
Entrevista no dirigida Permet aprofundir més en les motivacions i els sentiments sobre les experiències viscudes rellevants amb relació al tema estudiat. No es tracta d’analitzar-les en un sentit més descriptiu i objectiu.

Segons profunditat

Punts forts Punts febles
Entrevista en profunditat Es pot esperar una entrevista oberta, flexible i dinàmica, en què l’entrevistat té confiança i motivació. Requereix més preparació per part de l'entrevistador.
Entrevista no focalitzada Aborda més temes i és més flexible. La no focalitzada té un caràcter preparatori, exhaustiu i de llarga duració perquè vol abordar més temes.
Entrevista superficial Intenta identificar els aspectes rellevants de l’objecte d’estudi per proporcionar a l’entrevistador una primera impressió sobre el fenomen que es vol estudiar.

Com s’ha de realitzar l’entrevista

És molt important determinar la manera com s’ha de fer l’entrevista. Per tant, es pot dir que a grans trets hi ha diferents moments:

Inici

Per començar, i durant l’inici de l’entrevista, és convenient explicar:

  • La motivació i el propòsit de l’entrevista.
  • Què es farà amb la informació obtinguda.
  • Com es gravarà i quant de temps durarà.
  • Com es garantirà la confidencialitat de l’entrevista.

Aquesta explicació pot estar complementada amb un document enviat prèviament amb la presentació de la investigació i el seu propòsit.

És recomanable establir una relació de confiança, ja que és crucial per al bon desenvolupament de l’entrevista. Es pot començar amb alguna conversa distesa o una anècdota.

Desenvolupament de l’entrevista

Un cop començada l’entrevista, es pot fer servir el guió depenent del grau d’obertura de l’entrevista i el perfil de la persona entrevistada. Molts cops se sol memoritzar les principals línies del guió per aconseguir independència per improvisar i fer que sigui més fluida.

És important tenir en compte que prendre notes, sobretot de forma exhaustiva, durant l’entrevista pot enrarir el clima i fer que la persona entrevistada se senti examinada. Per això és recomanable enregistrar l’entrevista, amb el consentiment adient, i un cop que s’hagi acabat la gravació, sí que es pot prendre notes sobre aspectes que han aparegut a l’entrevista.

Final

En deixar de gravar l’entrevista, és convenient agrair la participació; a vegades, són moments crucials, ja que la persona entrevistada revela expressions rellevants que abans no ha manifestat.

Un bon comiat pot obrir la porta a una pròxima predisposició de la persona entrevistada a tornar a col·laborar. Una bona manera d’acabar és oferir a l’entrevistat l’oportunitat d’explicar qualsevol cosa que li sembli pertinent i que no s’hagi abordat durant l’entrevista.

Finalment, s’ha de recollir el material i apuntar idees o pensaments que hagin sorgit de l’entrevista.

Activitat d’autoavaluació 3

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius
Pregunta 1
Quin no és un tipus d’enquesta?
Pregunta 2
Quines són les preguntes que donen més feina a l’hora d’analitzar-les?
Pregunta 3
Quin ordre es recomana a l’hora d’estructurar les preguntes d’una enquesta?
Pregunta 4
Abans de començar la recerca, és important...
Pregunta 5
Com es registren les dades quantitatives?
Pregunta 6
Quina NO és una tipologia d’entrevista?
Pregunta 7
Amb quin tipus de grup focal s’aprofundeix més en el tema que es tracta?
Pregunta 8
Què tenen en comú l’entrevista estructurada i la dirigida?
Pregunta 9
Quina situació no és desitjada en una entrevista?
Pregunta 10
Què es recomana en començar l’entrevista?
Resultat

9. Anàlisi de dades

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

9. Anàlisi de dades

L’anàlisi de dades és el procediment o procés que es realitza per organitzar i extreure la informació recollida pels investigadors. En aquest procediment s’estableixen relacions, interpretacions i significats de les dades obtingudes.

9.1. Univers/població, cens i mostra

Abans d’analitzar les dades, és convenient conèixer quin és el seu abast i sobre què estan parlant. Per això és important tenir en compte els conceptes d’univers/població, cens i mostra.

  • L’univers o població és el conjunt total d’individus (persones, objectes, centres escolars, associacions…) sobre els quals es vol realitzar un estudi o una anàlisi.
  • Un cens és un llistat complet de totes les persones que formen part d’una població o un univers determinats.
  • Una mostra és una part de l’univers o la població que es vol estudiar, sobre la qual s’observa determinades característiques que després es voldran extrapolar o inferir a la població o l’univers en general.

Normalment es treballa sobre mostres perquè d’aquesta manera s’abarateixen els costos que suposa haver d’arribar a tota la població. Però llavors s’ha de tenir en compte que és possible caure en els errors mostrals, és a dir, mesures esbiaixades sobre la població o l’univers perquè existeix un biaix en la mostra.

El càlcul de la mida de la mostra (grandària mostral) i de l’error mostral acceptable en la mostra es poden calcular.

La mostra pot ser:

  • Probabilística: mostra en què el conjunt d’individus de la població té la mateixa probabilitat de ser seleccionat per formar part de la mostra, és a dir, que se selecciona de forma aleatòria.
  • No probabilística: mostra que s’escull de forma intencionada.

Dintre de les mostres probabilístiques, existeixen diversos tipus de mostreig:

  • Probabilístic
    • Aleatori simple
    • Sistemàtic
    • Estratificat
    • Per conglomerats
    • Polietàpic
  • No probabilístic
    • Per quotes
    • Casual o incidental
    • De conveniència
    • Intencional o raonat
    • Bola de neu

Exemples de població o univers:

  • Alumnat d’un centre educatiu
  • Famílies residents en un barri o municipi
  • Escoles en un municipi
  • Joves participants en el projecte que s’avalua
  • …

L’aleatorietat no implica atzar. Per seleccionar una mostra sobre un univers del qual es disposa d’un cens, una opció és utilitzar la mostra sistemàtica. Consisteix a ordenar el cens i enumerar-lo, calcular un període (nombre total d’individus a la població / nombre total d’individus al cens) i seleccionar les unitats mostrals que coincideixin amb aquest període.

En cas que sigui assumible analitzar l’univers complet, ja sigui perquè és reduït o perquè es té «captiu», sempre és preferible. De totes maneres, s’ha de tenir en compte un altre tipus d’error, el sistemàtic, que pot produir-se per la no obtenció d’informació dels individus o per un error en la mesura.

9.2. Anàlisi descriptiva univariada

Aquesta és la primera anàlisi que s’acostuma a fer de les dades. Amb dades de tipus qualitatiu, l’anàlisi es fa mitjançant una taula de freqüències.

Les taules de freqüències es fan calculant quantes vegades ocorre cadascuna de les possibles opcions d’una variable. A més, es calcula quant representa aquesta freqüència sobre, en termes percentuals, el total d’informació.

Taula de freqüències dels alumnes del cicle

  Freqüència Percentatge
Cicle inicial 250 27,59 %
Cicle mitjà 325 35,87 %
Cicle superior 331 36,53 %
Total 906 100 %

Amb les dades numèriques, com els indicadors, es fan servir mesures de tendència central i de dispersió.

Les mesures de tendència central més utilitzades són:

  • Moda: és el valor que es repeteix més vegades.
  • Mediana: és el valor que, endreçats tots els valors per ordre, queda al mig (deixa el 50 % dels valors a esquerra i dreta).
  • Mitjana aritmètica: és la suma de tots els valors disponibles dividida entre el nombre d’individus.

La mesura de dispersió més utilitzada és la desviació estàndard, que informa sobre si la distribució de les dades està molt concentrada al voltant de la mitjana (quan representa valors baixos) o està més dispersa (valors elevats).

També és molt útil la utilització dels quartils, sobretot el segon i tercer quartils, que mostren, respectivament, quin és el valor que queda a l’esquerra i a la dreta el 25 % dels casos. Per calcular-los és necessari, tal com es feia també amb la mediana, ordenar els valors obtinguts i identificar quins són els dos valors que compleixen la característica mencionada.

Aquests càlculs es poden fer normalment amb els fulls de càlcul o el programari d’anàlisi estadística. És important poder donar una visió conjunta de la distribució de les dades, ja que no és el mateix, en una aula d’alumnes que tenen de mitjana un 5, que aquesta mitjana sigui perquè tots han tret un 5 que perquè n’hi ha 5 que han tret un 10 i 5 que han tret un zero.

Per aclarir l’exemple esmentat, que deia que no és el mateix, en una aula d’alumnes que tenen de mitjana un 5, que aquesta mitjana sigui perquè tots han tret un 5 que perquè n’hi ha 5 que han tret un 10 i 5 que han tret un zero, la taula següent mostra les diferències:

9.3. Anàlisi descriptiva bivariada

L’anàlisi de dades bivariada consisteix a posar en relació els valors de dues variables o dos indicadors de forma conjunta. S’ha de tenir en compte si les variables que es posen en relació són les dues qualitatives, si són les dues quantitatives o si una és qualitativa i l’altra quantitativa.

Quan les dues variables són quantitatives

Quan les dues són quantitatives, s’utilitza una taula de contingència. Una taula de contingència és una taula de doble entrada que, seguint el concepte de la taula de freqüències, calcula quantes vegades ocorre cadascuna de les combinacions possibles de les categories de les dues variables.

En programari de full de càlcul, les taules de contingència es poden fer amb taules combinades (de LibreOffice Calc o d’Excel, per exemple). També és útil calcular el percentatge que suposa cadascuna d’aquestes combinacions. Els percentatges es poden calcular sobre el total de la taula, sobre el total de la filera o sobre el total de la columna.

Quan les dues variables són qualitatives

Quan les dues variables són qualitatives, una de les tècniques que més s’utilitzen és l’anàlisi de correlació, que és un estadístic que indica el grau de lligam que existeix entre les dues variables. És a dir, quan una augmenta, l’altra augmenta també?

Per fer aquesta anàlisi de forma intuïtiva és recomanable realitzar una gràfica de dispersió, que és la típica gràfica que dibuixa totes les combinacions de punts possibles entre les dues variables.

Quan una variable és qualitativa i l’altra quantitativa

El tercer dels casos és potser un dels que més interès pot tenir en un recurs sobre indicadors d’avaluació, ja que s’està treballant amb una variable quantitativa i una de qualitativa. En aquest cas, es pot utilitzar les mesures de tendència central i de dispersió, però segmentades per a cada categoria de la variable qualitativa.

Un exemple clàssic, que es fa servir de manera intuïtiva, és la segmentació de la nota global en una assignatura segons el cicle educatiu.

10. Anàlisi qualitativa (entrevistes i grups focals)

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

10. Anàlisi qualitativa (entrevistes i grups focals)

Per analitzar, primer de tot cal reduir la informació obtinguda i organitzar-la en unitats fàcilment gestionables per poder esbrinar i ressaltar allò que és important i amb què es relaciona aquella informació, i per poder descriure i comprendre el que s’ha narrat i, així, dotar-ho de sentit i significat.

En el cas de l’anàlisi de dades qualitatives, per exemple entrevistes i grups focals, no existeix una eina màgica per poder descobrir els significats ocults de la informació obtinguda (àudios, vídeos, etc.). Malgrat això, hi ha un consens en el procés que permet donar rigor i qualitat als resultats.

En analitzar, cal segmentar i desmuntar la informació per poder tornar-la a endreçar respectant la seva estructura original. És un treball gairebé artesanal. Algunes persones expertes en metodologies recorden que l’anàlisi és com pelar una ceba: cal anar destapant capes sense oblidar-nos que totes les capes formen un conjunt.

El procés ha d’estar guiat pels objectius i ha de ser sistemàtic i ordenat. En aquest context, cal destacar que, com a investigadors i investigadores, no s’han d’oblidar aquelles anotacions realitzades sobre aspectes que s’hagin produït durant la recollida d’informació i que poden servir per contextualitzar les interpretacions de la informació.

1. Transcripció de la informació

Si l’entrevista és una conversa cara a cara entre la persona entrevistadora i la persona entrevistada, la transcripció són les dades empíriques en forma escrita d’aquesta.

Per transcriure cal tenir clara la tipologia de transcripció que es farà: literal o fonètica i natural.

  • En el primer cas, la literal o fonètica, es transcriu tot de forma exacta a la gravació (s’hi inclouen les repeticions, interjeccions, etc.).
  • En el segon cas, la natural, es transcriu tot de forma exacta descartant les repeticions i altres elements, i s’obté una lectura fàcil del document.

2. Revisió de la qualitat de la informació

Aquesta part consisteix a revisar que la informació de les entrevistes i grups focals estigui ben transcrita i no condueixi a equívocs.

També, la relectura de la informació obtinguda serveix per fer una primera pluja d’idees per pensar categories i possibles codis per a la propera part del procés.

3. Reducció de les dades

Permet el tractament de la informació i la comprensió de les dades. Aquí s’estableixen dos moments:

  • La creació de categories. Fa referència a l’agrupació de la informació sota temes clau. Aquests estan relacionats amb els conceptes treballats a nivell teòric i en la contextualització de la investigació. Així doncs, les categories són les unitats més grans d’informació que es poden obtenir.
  • La codificació de la informació obtinguda. Els codis són la unitat més petita d’informació que s’etiqueta i assignen un significat simbòlic a la informació descriptiva o inferencial.

4. Integració, síntesi i representació de la informació codificada

Aquesta part és la més complexa del procés. En el moment de la interpretació s’han d’integrar, relacionar i connectar les categories entre si per poder elaborar una explicació d’allò que estem analitzant.

Es posa com a exemple un projecte que treballa la vinculació de l’alumnat a un determinat recurs educatiu.

A partir d’aquí s’estableixen diferents categories o temes que es relacionen amb aquesta vinculació escolar, com l’assistència regular a les classes o la participació en les activitats proposades pels docents.

Pel que fa els codis, serien paraules clau relacionades amb cada una d’aquestes categories, per exemple, dins de la categoria vinculació hi hauria l’assistència regular al curs, i dins de la categoria perfil de l’alumnat hi hauria l’edat, els estudis realitzats anteriorment, la nacionalitat, el nivell d’estudis dels progenitors…

Un element facilitador per a l’elaboració de les categories és partir dels blocs i les preguntes utilitzades en el guió de les entrevistes o els grups focals.

Activitat d’autoavaluació 4

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius
Pregunta 1
Què és un univers?
Pregunta 2
Una mostra és...
Pregunta 3
Quina d’aquestes no és una mesura de tendència central?
Pregunta 4
Quina és la unitat bàsica d’anàlisi d’una entrevista?
Pregunta 5
La transcripció natural és la que...
Resultat

11. Conclusions

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

11. Conclusions

No hi ha una feina d’avaluació acabada sense unes conclusions finals. Tanmateix, en aquesta part tan delicada del procés, en la qual es condensa i es tradueix en dades tot allò que s’ha estat fent en les fases prèvies, cal tenir presents algunes qüestions.

11.1. Conclusions guiades per les preguntes d’avaluació

Les conclusions de l’avaluació constitueixen el darrer pas del procés avaluador. Després de les fases de disseny de l’avaluació, de treball de camp i d’anàlisi de resultats, toca concloure els resultats de l’avaluació tot ordenant i sintetitzant les dades i la informació més rellevant.

Les conclusions constitueixen l’apartat de l’avaluació on s’emet un judici de valor informat (resultats de l’avaluació), sempre sobre la base de les preguntes d’avaluació i la definició d’èxit que hem definit prèviament. Per tal que aquest judici de valor sigui objectiu, cal respondre les preguntes d’avaluació amb l’evidència generada durant el procés avaluador.

Aquesta evidència pot ser quantitativa (indicadors d’avaluació), qualitativa (informació extreta en les entrevistes i els grup focals) o una combinació d’ambdós mètodes. Les dades quantitatives són concretes i ajuden a ancorar les conclusions, mentre que la informació qualitativa ajuda a donar context a allò que s’ha quantificat, a explicar allò que potser no s’ha pogut quantificar i, en definitiva, a comprendre millor allò que es vol exposar.



Per respondre les preguntes d’avaluació, sempre que sigui possible, es recomana utilitzar tant l’evidència quantitativa com la qualitativa.

Com que les conclusions provenen de l’anàlisi realitzada, no és sobrer ressaltar que una major amplitud d’anàlisi comporta una menor concreció. Dit d’una altra manera: un excés de dades i informació pot arribar a saturar i fer més difícil destriar allò important d’allò superflu. Així doncs, és important que durant les fases de disseny s’hagin establert bé els paràmetres de l’avaluació; així les conclusions podran remetre a allò que realment interessa.

11.2. Les conclusions com un fet col·lectiu

Lluny de ser un exercici merament intel·lectual i/o tècnic, el procés avaluador és un exercici d’aprenentatge col·lectiu que es beneficia enormement de la participació dels diversos col·lectius involucrats (stakeholders), com ara l’organització responsable del programa, les persones usuàries del programa o, fins i tot, la ciutadania que es pugui veure influenciada pel programa en algun aspecte. Des d’aquesta perspectiva, es pot parlar d’avaluació de naturalesa pluralista o avaluació participativa (MÉNDEZ LAGO, 2005).

L’abast de la participació és especialment rellevant en la fase de conclusions, tot i que es reconeix la importància dels valors i de les opinions de la pluralitat d’actors que tenen a veure amb un programa. Si bé en fases de caràcter més tècnic la participació és complexa (per exemple, la fase d’anàlisi, que requereix coneixements de tècniques quantitatives o qualitatives), la fase de conclusions té una naturalesa més política, i per això és especialment rellevant fomentar la participació i facilitar el diàleg entre els diferents actors i les diverses perspectives.

Sabies que…

Una perspectiva molt interessant en la línia de les avaluacions pluralistes o participatives és la que aporta l’avaluació feminista o amb perspectiva de gènere. En aquest sentit, hi ha materials teòrics i pràctics molt recomanables. Aquí se’n citen només dos a tall d’exemple:

Discussió teòrica:

  • BUSTELO RUESTA, M. (2017). Evaluación con perspectiva de género: una evaluación de mayor calidad, alcance y rigor. Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad.

Aplicació pràctica:

  • DE QUINTANA, J. (2021), La perspectiva de gènere en l’avaluació de polítiques públiques. Guia d’avaluació d’Ivàlua núm. 18. Barcelona: Ivàlua.

11.3. Recomanacions basades en les conclusions

Com s’ha comentat a l’inici, avaluar els programes educatius permet millorar-ne els resultats a través d’un exercici de reflexió i aprenentatge col·lectiu. Però, perquè això passi, és indispensable vincular les conclusions de l’avaluació a un seguit de recomanacions encaminades a la millora del programa.

Les recomanacions de l’avaluació condueixen a prendre decisions ben informades.

En aquest sentit, les recomanacions han de ser coherents amb la resta del procés avaluador; és a dir, han de ser raonades i realistes. En la majoria dels casos, les mesures proposades a les recomanacions ja s’entreveuen al llarg del procés avaluador, perquè tot sovint quan es detecten mancances ja es pensa com corregir-les. D’aquesta manera, així com es deia que l’avaluació sistematitza les tasques que sovint ja es fan intuïtivament, es pot dir que les recomanacions sistematitzen els deures pendents.

En l’exemple del projecte d’avaluació dels cursos de preparació per a les proves d’accés a cicles formatius, es va posar de manifest que hi havia certs factors clau que afectaven el rendiment del programa. Així es detecta que l’alumnat que assisteix regularment a classe té més èxit en la superació del curs i una incidència inferior pel que fa a la superació específica de la prova.

A partir d’aquest fet, s’evidencia que millorar la vinculació de l’alumnat al recurs és clau per a la millora dels resultats globals del programa.

Com s’ha vist, les recomanacions esdevenen les directrius que cal seguir per millorar el programa. Ara bé, és l’equip responsable del programa (i no l’equip avaluador) qui ha de decidir en última instància quines mesures portarà a terme i per què, en cas que no es puguin o no es vulguin portar a terme totes.

També cal ressaltar que el document d’avaluació no traça un pla detallat per implementar les recomanacions, sinó que marca unes directrius per tal que l’equip del programa pugui traçar un «pla a mida» per implementar les mesures que consideri més convenients.

En la mesura que s’entén l’avaluació i les recomanacions de l’avaluació en aquest sentit, s’entén que s’està al davant d’una eina realment potent per promoure el coneixement i la presa de decisions informades. Per tant, es va deixant de banda la visió de l’avaluació com un requeriment o com un element merament justificatiu.

Activitat d’autoavaluació 5

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius
Pregunta 1
Per respondre les preguntes d’avaluació...
Pregunta 2
Les conclusions de l’avaluació...
Pregunta 3
Les recomanacions de l’avaluació...
Pregunta 4
En última instància, qui ha de decidir quines recomanacions s’implementaran és...
Resultat

Exercici pràctic

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

Exercici pràctic

Al llarg dels apartats del recurs, s’expliquen diversos aspectes que s’han de tenir en compte o poden ser útils per plantejar una avaluació d’un pla, projecte o programa en l’àmbit educatiu. Com a exercici pràctic, es proposa omplir la fitxa següent sobre el pla, projecte o programa. D’aquesta manera es pot disposar d’una primera visió completa sobre la seva avaluabilitat, a més de tenir esbossat el disseny de l’avaluació.

Organització  
Projecte que s’avalua  
Nom de la persona responsable  

1. Breu descripció del projecte

Quin és el problema o la situació que es vol millorar?

 

 

Quina és la situació desitjada?

 

 

Quina és la solució proposada?

 

 

2. Tipus d’avaluació adient

 

 

 

3. Teoria del canvi del programa

RECURSOS

Allò necessari per fer l’activitat (pressupost, professionals, agents...)

 

ACTIVITATS

Allò que es fa amb els recursos (activitats, demanda, característiques...)

 

PRODUCTES

Allò que s’espera obtenir directament de les accions realitzades (cobertura, satisfacció, valoració...)

 

IMPACTES

Allò que s’espera com a conseqüència dels productes

 


4. Preguntes d’avaluació

Quines preguntes d’avaluació et semblen rellevants i com les adaptaries al teu projecte?

Preguntes d’avaluació genèriques Preguntes d’avaluació adaptades al projecte

 

 

 

 

 

5. Indicadors d’avaluació

Definició, unitat de mesura, càlcul, font, persona encarregada, periodicitat.

RECURSOS

 

 

ACTIVITATS

 

 

PRODUCTES

 

 

IMPACTES

 

 



Proposta de solució

Organització Ajuntament
Projecte que s’avalua Programa de suport als cursos de preparació per a la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà i grau superior
Nom de la persona responsable Antonia

1. Breu descripció del projecte

Quin és el problema o la situació que es vol millorar?

Elevat abandonament escolar prematur.

Quina és la situació desitjada?

Disminuir l’abandonament escolar prematur.

Quina és la solució proposada?

Programa de suport als cursos de preparació per a la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà i grau superior.


2. Tipus d’avaluació adient

  • Implementació
  • Impacte

3. Teoria del canvi del programa

1
Repte o problema
Elevat abandonament escolar prematur i joves que no obtenen el graduat escolar.
2
Recursos
  • Equip tècnic municipal.
  • Equip docent de les EMPA.
  • Recursos econòmics aportats per la GSED.
3
Activitats
  • Desenvolupament dels cursos.
4
Productes
  • Alumnat que acaba el curs.
  • Alumnat que aprova la prova d'accés a CFGM o CFGS.
5
Impactes
  • Matrícula dels joves participants a un cicle formatiu de grau mitjà o superior.
  • Reducció de l'abandonament escolar prematur.
6
Situació desitjada
Reducció de l'abandonament escolar prematur.


4. Preguntes d’avaluació

Quines preguntes d’avaluació et semblen rellevants i com les adaptaries al teu projecte?

Preguntes d’avaluació genèriques Preguntes d’avaluació adaptades al projecte

Implementació

S’han assolit els objectius operatius (productes)?

Un cop al programa, les usuàries completen el cicle del servei?

Quina és la satisfacció amb el servei?

Impacte

El problema o la situació que es volia arranjar ha millorat?

Els impactes varien segons el tipus de persona usuària o segons el territori, el tipus d’operador o altres components del programa?

 

Implementació

L’alumnat que participa dels cursos assisteix regularment a les classes?

De l’alumnat que comença el curs, quin percentatge el finalitza?

Quin és el grau de satisfacció de l’alumnat amb la docència i l’acompanyament rebut?

Impacte

L’alumnat que participa dels cursos i supera la prova d’accés, s’inscriu finalment a un cicle formatiu?

La continuació dels estudis de CFGM o CFGS és diferent segons el perfil dels estudiants?

5. Indicadors d’avaluació

Definició, unitat de mesura, càlcul, font, persona encarregada, periodicitat.

RECURSOS
  • Docents per alumne segons l’especialitat de la matèria
  • Cost per curs realitzat
  • Cost per alumne matriculat
ACTIVITATS
  • Nombre d’hores de docència impartides
  • Dies anuals lectius
PRODUCTES
  • Nombre d’alumnes matriculat segons gènere
  • Nombre  d’alumnes matriculat segons grups d’edat
  • Nombre d’alumnes matriculat segons últims estudis
  • Nombre d’alumnes que finalitzen els curs
  • Percentatge d’alumnat que aprova les proves d’accés
IMPACTES
  • Nombre d’alumnes que ha aprovat l’accés i es matricula a CFGM o CFGS
  • Nombre d’alumnes que acaba els estudis de CFGM o CFGS

Bibliografia

Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

Bibliografia

BALLESTIN, BEATRIZ & FÀBREGUES, S. (2018). La práctica de la investigación cualitativa en ciencias sociales y de la educación. Barcelona: Editorial UOC. Col·lecció Manuales, núm. 599.

BLASCO, J. (2009). Guia pràctica 1 - Com iniciar una avaluació: oportunitat, viabilitat i preguntes d’avaluació. Col.lecció Ivàlua de guies pràctiques sobre avaluació de polítiques públiques.

BUSTELO RUESTA, M. (2017). Evaluación con perspectiva de género: una evaluación de mayor calidad, alcance y rigor.

CONSELL SUPERIOR D'AVALUACIÓ DEL SISTEMA EDUCATIU; RANCHAL COLLADO, F. (2016). Manual d’avaluació de projectes i programes educatius. Barcelona: Departament d’Ensenyament.

CRESWELL, J. W. (2013). Research Design: Qualitative, Quantitative and Mixed Methods Approaches (4th ed.). Sage Publications, Inc.

DAVIES, C. (2020). A Quick Guide to Quantitative Research in the Social Sciences. Wales: University of Wales Trinity Saint David.

DE QUINTANA, J. (2021). La perspectiva de gènere en l’avaluació de polítiques públiques (Guia d’avaluació d’Ivàlua número 18).

GARCÍA CABRERO, B. (2010). “Modelos teóricos e indicadores de evaluación educativa”, a Sinéctica, (35), 1-17.

i-LabSo (2021). L’avaluació de projectes a l’economia social i solidària, a la Sèrie «Ecos de Transformació», núm. 12. Barcelona: ECOS, Grup Cooperatiu.

MÉNDEZ LAGO (2005). L’avaluació de polítiques públiques: característiques i metodologia (Guia UOC Open Access).

SOMEKH, B. & LEWIN, C. (2004). Research Methods in the Social Sciences: A Guide for Students and Researchers. Londres: SAGE Publications Ltd.

STOCKEMER, D. (2018). Quantitative Methods for the Social Sciences: A Practical Introduction with Examples in SPSS and Stata (2019 ed.). Springer.