«Com passar del seguiment a l’avaluació dels serveis i programes dels Centres Locals de serveis a les Empreses (CLSE)» és una guia per a estimular i acompanyar als responsables dels CLSE de la província de Barcelona a fer un pas endavant cap a la incorporació de l’avaluació en els seus programes i serveis.
Avui dia els responsables dels CLSE ja disposen de diversos mecanismes i sistemes de seguiment de les activitats i de control de la qualitat dels serveis prestats. Aquests mecanismes són, sens dubte, essencials per a una bona gestió, però no permeten respondre satisfactòriament algunes preguntes com ara: quina és la incidència real i constatable d’un servei del CLSE en la millora de la situació inicial dels usuaris, o bé conèixer si les necessitats de la població han canviat i no s’ha adequat conseqüentment el disseny del servei.
L’objectiu d’aquesta guia és facilitar el trànsit del seguiment a l’avaluació. Avaluar consisteix en desplegar un conjunt de tècniques i mètodes que permeten trobar evidències sobre si els serveis i programes estan assolint els resultats que se suposa que han d’assolir, i com s’estan assolint aquests resultats. Les evidències i els resultats trobats a partir d’una avaluació es poden incorporar a la presa de decisions per a la millora contínua del servei i/o per oferir un retiment de comptes millor.
Aquesta guia pretén ajudar als responsables dels CLSE a fer aquest pas amb més seguretat. La guia també és el resultat dels tallers de formació i treball amb responsables tècnics de 15 CLSE, i tindrà un desplegament progressiu, ja que s’anirà enriquint amb la incorporació de capítols pels diversos serveis d’un CLSE.
A continuació es mostra un vídeo que il·lustra les potencialitats de l'avaluació:
Actualment, bona part dels Centres Locals de Serveis a les Empreses (CLSE) ja disposen dels seus mecanismes per al seguiment de les seves activitats i serveis, per tal de saber si s’estan acomplint les fites plantejades en la programació d’activitats, serveis o plans. Disposar d’aquests sistemes de seguiment és essencial, ja que permet als responsables conèixer millor la realitat dels serveis: com s’organitzen, com s’estan desenvolupant i prendre així decisions més fonamentades en dades per poder aconseguir els resultats i objectius previstos.
Però els resultats d’aquest seguiment no permeten respondre a preguntes d’avaluació com ara:
A continuació, s’introdueixen alguns exemples de preguntes que s’aborden preferentment des de l’enfocament d’una avaluació.
Seguiment i avaluació són dues activitats que poden ser complementàries si es tracta de trobar evidències per a la millora contínua:
El seguiment o monitoratge es fa regularment amb l’objectiu de reajustar les actuacions, revisar l’estratègia o retre comptes, i es basa en l’anàlisi d’indicadors, mètodes qualitatius, enquestes o registres administratius.
L'avaluació, en canvi, és una actuació puntual de valoració crítica amb l’objectiu d’identificar possibles problemes en la implementació o en el disseny del programa, o valorar els impactes de l’actuació duta a terme.
Hi ha la tendència de situar l’avaluació al final del cicle de vida d'un programa, un cop ja s’ha executat el programa. Això és cert, però l’avaluació també es pot fer en les altres etapes del cicle i, per exemple, ens pot proporcionar informació útil per a dissenyar un programa (abans de dur-lo a terme). Aquesta tendència limita la pràctica avaluadora i dificulta poder donar resposta a algunes de les preguntes d’avaluació més freqüents.
L’avaluació es pot dur a terme per dues raons fonamentals compatibles entre si:
Si la raó prioritària és la millora dels serveis i programes, el seguiment i sobretot l’avaluació aporten evidències complementàries a partir de les quals es poden sustentar les decisions clau sobre el redisseny de programes, ajustar o canviar serveis o proposar modificacions sobre com s’estan executant aquests.
A cadascuna de les etapes se li pot associar un tipus d’avaluació, i cadascuna d’elles, tal com més endavant s’explica, ens proporciona una informació bàsica diferent i amb una relació que pot ser directa amb els sistemes de seguiment que estiguin desplegats.
Disposar de bones fonts d’informació (adaptables i fiables) és essencial per a poder avançar cap a fer avaluacions. En aquest sentit, cal tenir present que la definició de les preguntes d’avaluació poden ser molt afinades i rellevants, però si no disposem de la matèria bàsica per a respondre-les (informació, dades…) no es podran trobar respostes i, per tant, no s’obtindran resultats ni tampoc evidències per a poder millorar la presa de decisions (l’objectiu final de les avaluacions).
Per a dur a terme una avaluació cal disposar d’un cert volum d’informació fiable i que respongui a les preguntes d’avaluació formulades. Aquesta informació pot provenir del sistema de seguiment de les activitats, de les memòries d’activitats fetes o dels registres administratius, altra, en canvi, caldrà elaborar-la expressament i d’altra es pot obtenir d’estudis de context.
Per avaluar, no només es tracta de disposar d’unes fonts d’informació adequades per a respondre les preguntes d’avaluació que es facin, que tècnicament siguin de qualitat, estiguin actualitzades i de fàcil obtenció, sinó que cal preveure des de l’inici del disseny de l’avaluació quines fonts es necessitaran i en quin moment caldrà disposar-ne. Si això no es preveu, és molt possible que no puguem respondre les preguntes i l’avaluació fracassi.
Per tant, és essencial que des de l’inici del disseny de l’avaluació es prevegin i es concretin quines fonts d’informació o registres caldrà recopilar, amb quina periodicitat i qui en serà el responsable.
De fet, les fonts d’informació per avaluar poden ser moltes i extenses, i variaran segons les preguntes que es vulguin respondre o segons el tipus d’avaluació que es vulgui dur a terme. En general, les diverses fonts d’informació es combinen segons el tipus de preguntes que volem respondre amb l’avaluació i, per tant, segons el tipus d’avaluació.
Possibles fonts d'informació:
En el cas dels CLSE, hi ha diverses fonts disponibles, però per la seva especificitat, es destaquen els estudis i fonts d’informació sobre la situació de l’emprenedoria i sobre els serveis que presten els CLSE, i que el Servei de Teixit Productiu de la Diputació de Barcelona posa a disposició dels CLSE:
Per avaluar calen bàsicament quatre elements:
Seguidament es desenvolupen els 3 primers elements.
Per tal de conèixer el màxim possible el servei que es vol avaluar, és útil donar resposta a preguntes d’aquest tipus:
Per a respondre aquestes qüestions o altres de similars es poden fer servir totes les fonts d’informació esmentades anteriorment.
Complementàriament, també cal emmarcar l’avaluació. En el següent quadre hi ha una sèrie de condicionants previs a avaluar que ajuden a fer una primera aproximació a l’avaluació que es pot dur a terme i saber el context en el qual es realitzarà l’avaluació, com ara els actors clau, els propòsits, els recursos per avaluar o la capacitat de l’organització per desenvolupar l’avaluació.
Preguntes guia per emmarcar l'avaluació:
Quins són els actors claus? És a dir, qui pot frenar o impulsar l’avaluació? Quines persones o col·lectius tenen la capacitat de veto en el procés?
Quins rols i responsabilitats tindran en el procés de realització de l’avaluació? Qui serà responsable del procés i qui serà responsable de les dades i la seva anàlisi? I del treball de camp?
Quins seran els principals destinataris de l’avaluació? No és el mateix que el document sigui bàsicament per a fer millores internes en la gestió que per a retre comptes a la ciutadania.
Quins seran els principals propòsits de l’avaluació? Quins seran els principals usos dels resultats de l’avaluació: només trobar evidències o fer recomanacions de millora?
Serà una avaluació interna (feta amb medis propis) o es contractarà la seva realització a un altra agent –públic o privat- aliè a l’organització? Si és externa, com se’n farà el seguiment?
Quins són els recursos disponibles per a dur a terme l’avaluació? Tota avaluació requereix destinar-hi recursos econòmics, personals, organitzatius, temporals.
S’acompleix amb els requeriments ètics, sobretot amb els vinculats amb la privadesa de les dades personals?
Es disposa d’un pla d’avaluació acordat entre tots els actors clau on s’especifiquin els objectius, les fases del treball, els resultats esperables i els lliurables parcials i finals? Hi ha uns terminis de lliurament establerts (marcat pel mandat, peticions puntuals, etc.)
Com s’assegurarà que els principals resultats arribin als actors clau i als destinataris (si és que no coincideixen)
Hi hauran diversos formats de difusió dels resultats de l’avaluació segons el tipus de destinatari?
Un cop es coneix el programa i s’ha fet un primer emmarcament de l’avaluació, ja es pot començar a dissenyar operativament l’avaluació del servei que voldríem dur a terme. Per a fer-ho, convé elaborar la teoria del canvi i/o el marc lògic que hi ha rere del servei o de la política.
Amb la teoria del canvi es vol explicitar i ordenar la lògica del servei tot identificant:
Problema o situació de partida
…que es vol resoldre o mitigar i quina és la situació desitjada o horitzó final. Aquesta situació inicial serà la que motivarà l’actuació del servei
Resultats i impactes que es volen assolir
…quins aspectes concrets de la problemàtica cal resoldre i explicitar-ne resultats i impactes que es volen assolir. S'identifica així quin és el punt de partida i quin el d'arribada o l'horitzó final concret al qual arribar.
Trajectòria des d'una posició inicial a una desitjada
Aquesta trajectòria es justificarà per allò que es considera capaç de transformar o millorar una situació.
Per exemple, sabem que rebre l’orientació professional ajuda a que una idea de negoci tingui més probabilitat d’èxit que una idea d’empresa que es realitza sense cap mena de suport.
Aquesta connexió es basa sovint en: estudis previs acadèmics, avaluacions fetes d’altres contextos, informes de consultores, normatives internes, etc.. També és important preveure com s’ha d’actuar per a que el canvi es produeixi, és a dir, com s’organitzarà el servei i les seves activitats.
En resum, la teoria del canvi permetrà tenir una idea ordenada del servei i quin és el motiu de la seva existència i perquè està organitzat com està organitzat.
En els següents quadres, s’expliquen les aportacions de la teoria del canvi i es mostra un exemple il·lustratiu:
Què permet la teoria del canvi?
• Entendre i ordenar els elements del programa o servei a analitzar.
• Ajudar a ordenar inicialment el procés d’avaluació: quin tipus d’avaluació és a priori el més rellevant.
• Explicitar les hipòtesis sobre com ha de funcionar el servei o programa i les versions inicials de les preguntes d’avaluació.
• Orientar quines dades i informació caldrà disposar.
• Proporciona un marc per interpretar i valorar els resultats de l’avaluació.
Exemple de teoria del canvi: servei de networking CLSE
Els responsables d’un CLSE estan convençuts que han de promoure un servei de networking entre empreses del seu municipi. Pensen que l’han de potenciar perquè si bé el projecte empresarial i els recursos econòmics són importants per a tenir èxit, també és rellevant disposar d’una xarxa de contactes.
El disseny del servei del networking es basa en fomentar trobades i espais de connexió entre noves idees de negoci i empreses de fins a 5 anys d’activitat. Les activitats del servei es basaran en promoure l’intercanvi de coneixement, i la detecció d’aliances i oportunitats de relació amb altres empreses de la zona. El servei pretén promoure entorns de confiança i relacions d’igualtat entre tots els participants, a diferència d’altres fórmules com ara la formació. També busca generar millores en la reputació de les empreses a través d’aquest entorn de confiança.
La teoria del canvi del programa ens diu que la creació d’aquest servei generaria major possibilitat de supervivència als 3 i als 5 anys i un major grau de coneixement del teixit empresarial municipal.
Hi ha una forma més sintètica i analítica de presentar una teoria del canvi, com es mostra en el següent quadre, també en relació amb el mateix servei de networking d’un CLSE.
Una situació habitual que es dona quan es realitza una avaluació és que la teoria del canvi no estigui explicitada en un sol document, sinó que es trobi en diversos documents, d’anys i formats diferents, o bé hi hagi diverses versions d’aquesta mateixa teoria.
Una bona fórmula d’afrontar aquest problema és elaborar el marc lògic del servei.
El marc lògic és una representació gràfica de la teoria del canvi que mostra els lligams entre la problemàtica de partida, els recursos (inputs), les activitats i processos desenvolupats, els productes generats (outputs) i els resultats o impactes.
Tal com es pot veure en el següent quadre, hi ha una correspondència entre els elements del marc lògic i els de la teoria del canvi.
Elements d'un marc lògic
• Problemàtica de partida: problemes a resoldre vinculats a objectius i el context en què es donen.
• Inputs: recursos humans, financers, instal·lacions, etc. que es posen en joc.
• Activitats: les accions que es duen a terme.
• Outputs: béns, serveis, productes produïts directament fruit de les activitats.
• Resultats (outcomes): canvis o beneficis derivats dels outputs.
• Impactes (a curt i llarg termini): allò derivat dels beneficis d’haver assolit uns outcomes determinats.
Els marcs lògics poden ser molt complexos, amb moltes línies de connexió entre els elements, però el més útil és fer-los el més senzills possibles perquè així es poden ressaltar millor els elements claus que ens interessa no oblidar.
En el següent quadre es proposa un model de marc lògic buit per a començar a treballar en una avaluació d’un servei de CLSE:
Un cop ja es coneix en profunditat el servei a analitzar i ja s’ha elaborat el marc lògic, és el moment de pensar en les preguntes d’avaluació que es volen respondre. A mode general, es poden tenir en compte una sèrie d’orientacions. Les preguntes haurien de ser:
Han d’enfocar-se preferiblement sobre aquells aspectes clau dels quals es volen obtenir evidències sobre com funcionen. D’aquesta manera es podria plantejar millorar el servei, suprimir-lo, ampliar-lo o fonamentar millor el retiment de comptes.
Han de fer referència preferiblement a un aspecte concret, de manera que l’outcome o indicadors associats a la resposta siguin mesurables i, per tant, la resposta sigui el més efectiva possible en termes de claredat.
El seu redactat ha de ser senzill, directe i entenedor que connectin clarament un problema amb una possibles solució.
Un problema inicial és saber si les preguntes que es plantegen en un primer moment estan ben orientades o si realment són d’avaluació. Per a estar més segurs que les preguntes d’avaluació són adequades, es pot:
Principalment, de serveis o programes similars al nostre. Les revisions sistemàtiques de la literatura que resumeixen els principals resultats d’avaluacions o altres reculls especialitzats en avaluacions d’impacte del tipus What Works…? són una bona opció.
És important que siguin especialitzats en l'àmbit de prestació del servei i/o en disseny i elaboració d'avaluacions.
Sobretot aquells que hagin fet o encarregat prèviament avaluacions.
Per exemple, del Servei de Teixit Productiu de la Diputació de Barcelona o entitats de referència (associacions empresarials o fundacions de recerca empresarial).
Les preguntes d’avaluació depenen d’on posarem l’atenció dins d’un marc lògic:
D'aquesta manera:
La idoneïtat del tipus d’avaluació depèn de les necessitats que es tinguin en cada moment per part de qui impulsa l’avaluació.
L’objectiu principal d’una avaluació del disseny és l’anàlisi de la solidesa de la formulació teòrica del programa. A la pràctica l’avaluació del disseny consisteix en el contrast de la solidesa i coherència de la teoria del canvi que hi ha rere tot servei d’un CLSE, d’acord amb allò establert en la teoria, en la normativa, o en el coneixement consolidat per experts.
Tot i ser recomanable fer-les abans de fer efectiu un nou servei, es poden dur a terme també quan una política s’està executant, o bé quan un servei fa un temps que funciona i se sospita que les condicions que havien donat sentit al servei anteriorment han canviat.
Les principals característiques d'aquesta tipologia d'avaluació es sintetitzen en el següent quadre:
Algunes de les preguntes d’avaluació a plantejar-se s'exposen en el següent quadre:
Principals preguntes en una avaluació del disseny:
A continuació es plantegen 3 passes per fer una avaluació del disseny:
S'ha identificat una avaluació real del disseny, en l'àmbit del suport a les PIME, elaborada per la Comissió Europea (2013):
Les avaluacions de necessitats analitzen si hi ha concordança entre l’oferta (pública, privada empresarial o del tercer sector), les necessitats i la demanda expressada per la població per saber si la resposta que es dona per part del servei (el seu disseny i les seves actuacions) és l’adequada. S'acostumen a fer abans de l’entrada en funcionament del servei o bé quan hi ha hagut algun canvi important.
Les principals característiques d'aquesta tipologia d'avaluació es sintetitzen en el següent quadre:
Si bé són exercicis sobretot quantitatius (que busquen identificar al màxim la relació entre les necessitats expressades, la demanda potencial que hi ha i l’oferta de serveis per a fer-hi front), una bona anàlisi qualitativa (focus grup, entrevistes, etc.) pot ser-ne un complement enriquidor (per exemple, ajudant a entendre el sentit als desajustos en la cobertura).
Algunes de les preguntes d’avaluació a plantejar-se s'exposen en el següent quadre:
Preguntes principals en l'avaluació de necessitats
A continuació es plantegen 3 passes per fer una avaluació de necessitats:
S'ha identificat una avaluació real de necessitats, en l'àmbit d'un programa facilitar el finançament a les PIME, elaborada per encàrrec del Ministeri d'indústria del Canadà (2014):
L’avaluació d’implementació és un tipus d’exercici que habitualment es realitza durant l’execució d’un programa o projecte o bé quan fa relativament poc que ha finalitzat. Té com a objectiu principal trobar desviacions entre allò previst i el que realment succeeix per validar el model d’actuació o trobar elements de millora del servei.
Aquest tipus d’avaluacions generen evidències i informació que pot ser molt útil pels gestors, però no ofereix informació sobre si s’han assolit o no els resultats i impactes objectius del programa. D’això se n’encarreguen les avaluacions de l’impacte.
A continuació es presenta en dos quadres les principals característiques de les avaluacions de la implementació:
Cal dir que una avaluació de la implementació no ha de respondre necessàriament a totes aquestes dimensions, sinó que es pot concentrar en algunes. En el següent quadre es desenvolupen les preguntes a fer-se per cadascuna de les dimensions de l’avaluació de la implementació:
Pel que fa les fonts d’informació, s’utilitzen sobretot mètodes qualitatius (grups de discussió, entrevistes en profunditat, anàlisi documental, etc.) però no és gens estrany complementar-ho amb indicadors de seguiment elaborats pels serveis, amb enquestes puntuals o amb dades de registre.
Algunes de les preguntes de les avaluacions de la implementació coincideixen amb algunes de les avaluacions de necessitats. I les avaluacions de la implementació també poden ser un complement previ a les avaluacions de l’impacte.
A continuació es plantegen 3 passes per fer una avaluació de la implementació:
S'ha identificat una avaluació real de la implementació, en l'àmbit d'ocupació i promoció econòmica, elaborada per Ivàlua (2017) sobre el Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental (COPEVO):
L’avaluació de l’impacte té com a principal finalitat «identificar fins a quin punt s'aconsegueix modificar la problemàtica sobre la qual es pretén incidir» (Sabes-Figuera i Ferré 2016, 8). Quan interessa saber fins a quin punt els canvis detectats són fruit de l’actuació del servei, llavors es tractaria de fer una avaluació de l’impacte.
Per poder-ho determinar, cal analitzar què hauria passat als destinataris dels serveis si no haguessin rebut el servei: la seva empresa hagués sobreviscut igualment al cap del temps? El seu volum de negoci hagués estat el mateix?. Es tracta d’aïllar els efectes nets del que un servei del CLSE ha aconseguit i poder establir una relació causal entre les activitats del servei i els resultats obtinguts (outcomes).
Es presenten les principals característiques de l'avaluació d'impacte en el següent quadre:
Les avaluacions d’impacte permeten valorar si els recursos disponibles s’estan aplicant d’una manera eficaç i permeten resoldre el problema o necessitat inicial i, per tant, poden aportar evidències de si cal continuar amb la intervenció que s’està duent a terme o bé destinar els recursos a altres polítiques o serveis.
Preguntes principals en l'avaluació de l'impacte:
L’avaluació d’impacte només és idònia quan la política o actuació ja s’ha implementat i els seus efectes ja estan assentats en la població.
Com que per a interpretar els resultats cal saber com ha funcionat el programa, es complementa sovint amb una avaluació de la implementació.
A nivell metodològic, cal tenir en compte:
Sovint es confon una avaluació d’impacte amb una comparació entre la situació dels beneficiaris prèvia a la intervenció -abans de rebre un servei del CLSE- amb la situació de després – al cap de cert temps d’haver rebut el servei, assessorament, etc.- (simple comparació pre-post). Això no es pot considerar una avaluació d’impacte, perquè no es pot estar segur que els resultats posteriors observats siguin atribuïbles només a la intervenció feta, sinó que poden haver participat altres factors aliens a l’estricta intervenció (per exemple, un canvi del context econòmic). Solament si es complementa amb uns controls d’anàlisi estadístics robustos, pot ser una bona aproximació a una avaluació de l’impacte, sobretot quan aquest tipus d’avaluació no és possible dur-la a terme per raons tècniques.
Per a esbrinar aquesta relació causal i garantint-ne la robustesa, objecte de l’avaluació d’impacte, es construeix el que s’anomena un contrafactual. El contrafactual ideal seria analitzar què hagués passat a les mateixes persones que han rebut la intervenció (per exemple les activitats d’un servei d’un CLSE) si no haguessin rebut aquest servei. Però com que això és impossible, es fan aproximacions a través de, principalment, quatre tècniques estadístiques.
L’explicació d’aquestes tècniques, tot i que d’una manera molt introductòria, la podreu trobar en el proper apartat de la Guia
Les avaluacions d'impacte només es podran fer si es preveuen des de l’inici del programa ja que cal preveure quins seran els impactes a mesurar, com es mesuraran, quines dades caldran i si es donaran les condicions necessàries per a poder fer un experiment aleatori (si es podrà fer un sorteig per a poder construir el contrafactual).
Per il·lustrar una avaluació de l'impacte, en l'àmbit de la creació i consolidació d'empreses, a continuació es fa una síntesi de l'avaluació final del Programa GATE, encarregada pel Departament de Treball dels E.E.U.U. i realitzada per IMPAQ International, LLC (2009):
Una vegada hem estructurat el servei i hem plantejat les preguntes d’avaluació, serà la selecció i posada en pràctica de diversos mètodes d’obtenció i anàlisi de la informació el que ens farà possible emetre judicis valoratius sobre aquells elements que volem avaluar del servei o programa. L’anàlisi d’indicadors, de variables, d’opinions, ens han de permetre obtenir evidències sobre les preguntes d’avaluació formulades, confirmant o rebutjant les hipòtesis inicials.
Si bé cada tipus d’avaluació s’associa amb més freqüència a una tipologia de tècniques i mètodes (per exemple, les avaluacions d’impacte incorporen sempre tècniques quantitatives), sovint les avaluacions són fruit d’una combinació de tècniques i mètodes. En aquest sentit, les diferents tècniques i mètodes, siguin de tipus quantitatiu o qualitatiu, representen una caixa d’eines, d’on l’avaluador seleccionarà aquelles que siguin més rellevants, atenent a l’enfocament i naturalesa de l’objecte d’estudi, i les que siguin més adequades tot considerant la disponibilitat de recursos i possibilitats.
Malgrat que la classificació més tradicional de les tècniques disponibles és aquella que diferencia entre les de tipus qualitatiu i les de tipus quantitatiu, en aquesta unitat repassarem:
Per completar l’explicació de l’avaluació d’impacte, s’exposa breument la metodologia i les tècniques més habituals de creació de contrafactual (tècniques de tipus quantitatiu).
Els quatre mètodes que s’utilitzen, ordenats de major a menor grau de validesa, són:
S’optarà per una o altra tècnica segons el volum i qualitat de les dades disponibles. En general, les dades que caldran per aplicar aquests mètodes i tècniques de creació de contrafactuals poden tenir fonts i orígens diversos, tal i com s’indicava en l'apartat 5 d'aquesta guia.
Tot i que hi solen predominar la combinació de registres administratius del programa, amb enquestes que permeten elaborar indicadors, obtenir i explotar dades. A continuació s'exposa alguns dels mètodes per obtenir dades específiques per a una avaluació.
Pel que fa als indicadors, aquests no compten amb una definició unívoca:
“Eines per clarificar i definir, de forma més precisa, objectius i impactes (…) són mesures verificables de canvi o resultat (…) dissenyades per comptar amb un estàndard contra el qual avaluar, estimar o demostrar el progrés (…) respecte a fites establertes”
Des de la perspectiva de l’avaluació, es pot considerar que:
“són aquells que estan vinculats als criteris de judici i especifiquen quina informació s’ha de recopilar per emetre un judici segons els esmentats criteris”
Quan un CLSE encari una avaluació d’un programa o servei, és possible que aquesta requereixi recopilar informació elaborada expressament, extreta directament dels usuaris del servei i/o de la ciutadania, bé sigui per conèixer l’opinió sobre un servei, per saber com ha evolucionat la seva situació després d’haver-lo rebut, etc.
En aquest cas, hi ha tres grans alternatives (la primera de tipus quantitatiu i les altres dues de tipus qualitatiu), que es resumeixen en el següent quadre:
En els següents apartats de la guia s'aprofundeix en les definicions d'aquestes tècniques d'investigació i en els elements clau per dur-les a terme correctament.
Una enquesta és una tècnica de recollida de dades mitjançant l'aplicació d'un qüestionari a una mostra d'individus per conèixer les opinions, les actituds i els comportaments de les persones d’interès amb relació a l’objecte d’estudi.
“en una enquesta es realitzen una sèrie de preguntes sobre un o diversos temes a una mostra de persones seleccionades seguint una sèrie de regles científiques que fan que aquesta mostra sigui, en el seu conjunt, representativa de la població general de la qual procedeix”
En general, els governs i les institucions públiques recorren a les enquestes per saber quines són les preferències, les opinions (la satisfacció, valoració…) o els problemes de la societat o de les persones directament relacionades amb alguns dels serveis o actuacions que presten o que estan valorant d’impulsar.
Per començar a realitzar una enquesta, és precís definir els seus objectius: sobre quin tema o temes es volen conèixer les actituds, opinions o situació de les persones usuàries dels nostres serveis, dels potencials usuaris, o de les persones emprenedores i empreses en general.
Els qüestionaris consisteixen en una sèrie de preguntes que serveixen per demanar les opinions o informacions de la mostra a enquestar.
En el cas dels CLSE, fonamentalment sobre necessitats d’emprenedors i empresaris (avaluació de necessitats), sobre la seva situació (podria ser la base per avaluar impacte d’una intervenció), o sobre la qualitat i/o utilitat dels serveis que ofereixen (avaluació implementació). A més, es pregunta sobre característiques de les persones entrevistades (gènere, edat, nivell d'estudis, situació econòmica…), ja que un dels objectius és esbrinar si hi ha diferències en el que opina o succeeix en cada un d'aquests grups.
Per elaborar els qüestionaris, és recomanable fer-ho a partir de la consulta d'estudis anteriors realitzats per institucions de referència, com els dissenyats per organismes internacionals dedicats a la realització d'estudis en la matèria.
En el disseny de les preguntes cal seguir el següents requisits:
Han de ser comprensibles per totes les persones entrevistades, independentment del seu nivell de formació o qualsevol altra característica. És important simplificar el llenguatge i fugir de tecnicismes. Idealment caldria usar les paraules més emprades i reconegudes per la població a la que va adreçada l’enquesta (les que els hi resultin més familiars, més properes).També és rellevant que no siguin llargues ni complexes.
Cada tema o qüestió clau que vulguem conèixer no hauria d’implicar més d’una o dues preguntes. Si en posem diverses, l’enquestat contestarà el mateix (tot i ser preguntes diferents) i anirem incrementant el risc d’abandonament.
Cal que estiguin formulades de manera que no indueixin o afavoreixin alguna de les opcions de resposta.
Cada pregunta ha de ser, veritablement, una sola pregunta: cal evitar aquelles preguntes que en realitat pregunten per més d’una cosa (per exemple, incorporant una i, una o, etc.). Les preguntes compostes sempre generaran dubtes a l’enquestat i, posteriorment, generaran dubtes en l’anàlisi de resultats.
Mesurar bé quines preguntes han de ser opcionals i quines obligatòries. Si s’abusa de les preguntes obligatòries, podem forçar respostes que no es donarien. Si abusem de preguntes optatives, podem incentivar un excés de no resposta. En aquest sentit, i sobretot per les obligatòries, també és rellevant que totes aquelles preguntes que és possible que algú no sàpiga respondre o li manqui informació, incloguin opció de No sé / No conec (sinó estem forçant a que responguin qualsevol cosa).
Les preguntes de les enquestes poden ser:
En elles l’enquestat podrà donar una resposta totalment lliure.
Les preguntes obertes donen molta més riquesa i profunditat, però a expenses de més complexitat analítica, temps i recursos (cal revisar, codificar, recomptar…).
Les opcions de resposta estan prefixades, de les quals l'enquestat respondrà seleccionant-ne una (resposta única) o vàries (multiresposta), segons allò que més s’ajusti a la seva opinió, situació, realitat.
Les enquestes amb preguntes tancades tenen l’avantatge de simplificar en gran mesura l’anàlisi de resultats. També són més senzilles i còmodes per l’enquestat, però no permeten aprofundir en les percepcions, opinions o situacions.
En general, si el que volem és fer enquestes a una mostra gran i, sobretot, si el que interessa és mesurar l’estat d’una qüestió, és preferible minimitzar les preguntes obertes.
En canvi, si el què volem és conèixer en profunditat les opinions, percepcions i vivències de les persones vers una programa o servei, o sobre un asepcte concret d'aquests, llavors usarem una/diverses preguntes obertes. Aquestes, però, necessàriament hauran de ser un nombre reduït si enquestem a una mostra gran de persones usuàries o població d'interès.
De les preguntes tancades és important que l’escala de respostes permetin recollir de forma no esbiaixada totes les opinions i possibilitats (escales de 1 a 5 o 1 a 10 de gens a totalment, o mai a sempre; o del tipus: mai, gairebé mai, alguna vegada; habitualment; sempre). Per això han de facilitar la graduació de la intensitat de la resposta (opinió, situació, freqüència) de forma equilibrada i completa (és important no deixar-se cap categoria rellevant). Per exemple, si posem quatre opcions de resposta, tres d’elles són específiques i una és la categoria altres, si en analitzar els resultats trobem que la categoria altres és la que concentra més respostes, això vol dir que no hem elaborat correctament les categories proposades.
En general, cal tenir present l’esforç i el temps que li suposarà a un enquestat fer l’enquesta, intentant que aquest sigui raonable (no més de 15 minuts). Com més llarga i complicada sigui una enquesta, major probabilitat d’abandonaments i de que les persones llegeixin i responguin de manera excessivament ràpida (va en contra de la qualitat de les dades).
L'univers d’una enquesta és tota la població de la qual es voldria obtenir informació. Per exemplificar-ho, anem a dos casos reals coneguts:
Global Entrepreneurship Monitor (GEM)
En ell l’univers és tota la població de 16-64 anys, ja que justament, entre altres, vol conèixer la taxa de persones amb intenció d’emprendre, la d’empresa naixent, etc. que hi ha en un territori. I aquesta taxa cal inferir-la de tota la població en edat laboral, coneixent la seva situació vers l'emprenedoria i l'activitat empresarial.
L’estudi de supervivència d’empreses creades amb l’assessorament dels CLSE
El seu univers són únicament les persones emprenedores que van crear una empresa amb l’assessorament d’un CLSE de la província de Barcelona i que ho van fer amb un pla d’empresa finalitzat. Per tant, el seu univers no incorpora qualsevol atenció, ni tampoc la totalitat de persones assessorades pel CLSE.
Com que en general no és possible entrevistar a tot l’univers, és precís fer una selecció, una mostra de persones per realitzar l'enquesta. Per a obtenir una mostra vàlida o representativa, cal seguir procediments científics.
Tal i com diu el CIS en la seva pàgina web, el respecte d'aquests procediments és crucial per poder utilitzar les dades obtingudes en l'enquesta per descriure i analitzar la població de la qual ha estat extreta, sempre tenint en compte que existeix un marge d'error (la magnitud del qual figura a la fitxa tècnica de cada enquesta).
La mida i les característiques de la mostra varien en funció dels objectius d'una enquesta. Les variables determinants són:
Si coneixem aquests dos elements, podrem saber exactament quin nombre d’enquestes (mostra) necessitarem per a obtenir uns resultats amb el marge d’error desitjat.
Com més alt sigui el marge d’error resultant, amb més cautela caldrà interpretar els resultats.
És important assenyalar:
La clau de la representativitat i validesa d’un estudi, o de la qualitat de la mostra, és garantir l’aleatorietat.
És a dir, cal vetllar al màxim per a que la mostra (participació en l’estudi) sigui fruit de l’atzar i no d’altres variables (Ex: gènere, edat, tipus usuari).
Per exemple, si l’univers d’estudi és tota la població, però l’enquesta solament és online, llavors és molt possible que la població de més de 70 anys estigui subrepresentada. En aquest cas, encara que tinguéssim una mostra elevada i estadísticament representativa, aquesta no respectaria l’aleatorietat i, per tant, els seu resultats estarien esbiaixats (seria més aviat l’opinió de la població de 18 a 60 anys).
El treball de camp s’ha d’orientar a assegurar la validesa de l’estudi, amb dos elements clau a impulsar:
Els grups de discussió són reunions programades que es produeixen entre una quantitat estipulada de persones, d’entre 4 i 12 participants, en les que es conversa sobre determinats temes que són objecte d’investigació, en una sèrie de dinàmiques guiades per una moderació que garanteix que els participants puguin opinar lliurement. Els membres del grup s’influeixen mútuament, ja que responen a les idees i comentaris que sorgeixen en la discussió.
L’objectiu dels grups de discussió és conèixer les opinions del perfil de persones (en els CLSE, generalment d’usuaris o usuaris potencials del servei) amb les que es conversa sobre uns determinats temes. Els múltiples discursos i percepcions dels participants envers l’objecte d’estudi, constitueixen la matèria prima per a l’anàlisi.
Amb aquesta tècnica el que es persegueix és identificar diferents tendències i regularitats d’opinions, oferint “pistes i intuïcions sobre com és percebut un producte, servei o oferta” (Krueger, 1991: 24).
Tal i com s’apuntava anteriorment, aquesta tècnica es pot combinar amb mètodes quantitatius, com les enquestes, obtenint combinacions metodològiques que reforcin el treball analític. Segons Krueger (1991: 44-45), es podria emprar:
De manera precedent
La finalitat i principal valor afegit seria descobrir, a priori, possibles esquemes actitudinals entre el públic diana.
Ús paral·lel
Per fer una triangulació: dos o més mètodes diferents s’empren per estudiar un mateix problema amb el fi de confirmar troballes i obtenir informació àmplia i profunda al mateix temps.
Ús a posteriori
Els qüestionaris afloren una considerable quantitat de dades i els grups de discussió poden aportar llum sobre el significat i la interpretació dels resultats
Independent o solament
Els grups podrien ser suficients per si mateixos en aquelles ocasions en que la intuïció, la comprensió i l’explicació és més rellevant que els nombres.
A l’hora d’emprar aquesta tècnica, cal anar perfilant des del principi els objectius inicials, com seleccionarem la mostra de participants en cada grup, com els contactarem i captarem (també si els hi oferirem recompensa per participar), el lloc on es celebrarà la reunió, la durada i la dinàmica de les sessions. A continuació es repassaran amb més detall aquestes qüestions claus a tenir present en els grups de discussió.
Pel que fa a la durada, es recomana que un grup de discussió no sobrepassi una durada d’una hora i mitja. És recomanable que el moderador informi, al principi de la sessió, sobre la durada de la sessió.
La composició dels grups hauria de complir:
Les persones que composin el grup no s'haurien de conèixer entre elles. Això és així per afavorir que s'expressin de manera lliure i franca. Així cada persona parla al grup en general i no es dirigeix a un membre amb el què té llaços i relacions prèvies.
Seran seleccionades segons determinades característiques: la composició requereix un equilibri entre homogeneïtat i heterogeneïtat, tot i que la idea és que hi tinguin cabuda participants que representin, a priori, totes les posicions dins de l’objecte d’estudi. En aquest sentit, cal que compti amb persones que representin cada una de les variables o característiques que podrien condicionar les seves percepcions i opinions respecte el CLSE.
És necessària, doncs, una reflexió prèvia sobre quines variables clau estructuren a priori les visions i opinions sobre la problemàtica o qüestió a analitzar. Es tracta d’aconseguir mostres estratègicament construïdes per arribar a la saturació del discurs sobre la temàtica abordada.
Com a màxim hi poden haver 12 persones (un nombre major genera subgrups) i com a mínim 4 persones (ofereixen menys informació i es produeix un excés de participació dels membres).
És un element complex, tant, que alguns autors consideren imprescindible premiar o obsequiar als participants. No obstant, es recomana:
Exposar als candidats que l'objecte del grup és escoltar els usuaris per tal de millorar els serveis, en aquest cas públics i gratuïts, per assegurar que aquests siguin útils i encaixin amb les necessitats de les persones.
Programar la trobada en horaris adequats (a l’hora de dinar, si s’ofereix dinar; en horaris fora d’hores laborals, sinó) i en llocs cèntrics i ben comunicats.
Es recomana comptar amb més confirmacions que l’objectiu d’assistència, ja que el més habitual és que hi hagi baixes de darrera hora. Per exemple, no donar per finalitzada la captació fins a arribar a 12 assistents confirmats, ja que és probable que no hi assisteixin 2 o 3.
El lloc on es celebri el grup de discussió hauria de ser neutre, que no generés influència sobre les opinions dels participants. Per aquest objecte d’estudi i pels col·lectius a convocar, qualsevol sala de reunions en dependències municipals seria adequada. No obstant, és important que sigui cèntrica i/o ben comunicada, així com no llunyana del lloc de residència de la majoria de participants, facilitant al màxim l’èxit de la convocatòria.
Tot i que l’estil de moderació pot ser divers en funció del rol que desenvolupi el conductor, i hi hagi opinions diferenciades entre els experts (més o menys favorables a la intervenció del moderador), és rellevant que el moderador:
✔ Ha d’afavorir una conversa lliure i oberta entre les persones del grup, tot i introduir temes o qüestions de debat d’acord amb el guió.
✔ Ha de saber escoltar, més que interrogar als participants.
✔ Facilitar que totes les persones opinin i contribueixin a la discussió, tot intervenint, si és necessari, per limitar el protagonisme dels “experts” o per facilitar la participació dels que es mostren més reservats.
✔ Controlar i afavorir que la conversa abordi els temes i qüestions recollides en el guió. El guió, que es prepararà amb anterioritat, ha de comptar amb una benvinguda que, a banda d'agrair l'assistència, exposi de forma simple i entenedora els objectius de la trobada (per a què servirà i com es faran servir els resultats), de manera que emmarqui la discussió; també ha de recollir les grans qüestions o temes que idealment es voldria que fossin abordats pels participants, d'acord amb els objectius de l'avaluació.
Es recomana que tota la conversa sigui gravada, com a mínim, en àudio i, si fos possible i els assistents no hi posessin inconvenient, en vídeo.
De totes formes, el moderador ha de prendre notes, especialment d’allò que observa més enllà de les paraules: llenguatge corporal, els silencis i el comportament general dels participants amb relació a les preguntes i les manifestacions dels altres.
En aquesta tècnica qualitativa, l’objectiu no és obtenir dades representatives sobre les opinions de les persones sobre un tema o problema, sinó captar, identificar i conèixer la diversitat de posicions i opinions què hi ha, identificant i aproximant-nos a les diferents tendències i regularitats de percepcions i opinions, així com poder interpretar-les. És a dir, aportar llum sobre en què es fixen del servei, quines són les diferents línies d’opinió sobre aquest (quines opinions diferents hi ha, qüestions que generen més consens vs qüestions amb disparitat opinions), què sembla que influeixi en aquestes, etc.
El que es busca amb aquesta tècnica, doncs, és la comprensió detallada dels enfocaments d’altres persones (Taylor & Bogdan, 1989) i els resultats “reflecteixen quins significats atribueixen els participants a la situació presentant-los en forma d’un model que ordena les dades, les relacions i les interpretacions que fan les persones” (de Andrés, 2002: 96).
Un element clau per a la validesa dels resultats que es generen amb aquesta tècnica és la saturació del discurs, i que cal diferenciar de la representativitat. Per saturació del discurs s’entén quan es considera que convocar nous grups o realitzar noves entrevistes ja no aporta nova informació (noves opinions, vivències, situacions…).
A continuació, es llisten els passos a seguir per analitzar la informació:
Per definir les categories ho podem fer de tres maneres:
→ a priori (per exemple en base al guió);
→ De forma oberta: es van creant quan es va revisant la transcripció, i es van adaptant i consolidant, però sense forçar el seu encaix amb una categorització realitzada a priori; o
→ en base a categories àmplies definides inicialment, però que es van adaptant a mesura que es va treballant en l’anàlisi i la revisió de la transcripció.
Independentment, les categories han de ser exhaustives (sense deixar informació rellevant fora de la classificació) i excloents (cada unitat de sentit tan sols s’ha d’incloure en una categoria, encara que pugui relacionar-se amb diversos àmbits temàtics).
Una vegada hem transcrit, codificat i analitzat tota la informació generada en els grups de discussió, serà el moment de recopilar tota la informació i treball analític i plasmar-ho en un document.
A l’hora de fer-ho, podem optar per generar un resum que abordi les principals categories i subcategories, acompanyant-ho d’una selecció de cites textuals dels participants (les més rellevants i representatives), de manera que quedin reflectides algunes opinions. Més enllà d’oferir la síntesi amb els literals més destacats, l’avaluador pot aportar interpretacions sobre les opinions concretes que descriu.
L’informe final haurà de recollir tant els resultats finals i les possibles recomanacions que se’n puguin derivar com descriure la metodologia emprada. Les recomanacions recolliran, principalment, aquells motius que es relacionen directament amb possibles millores o canvis en el disseny del servei (el servei té elements que no s’adapten a algunes necessitats o situacions) i en valorarà possibles alternatives.
Amb aquesta tècnica, com amb la dels grups de discussió, l’objectiu és aprofundir en les percepcions, vivències i opinions dels individus, descobrir les significacions, elaborades pels individus en els seus discursos, relats i experiències sobre l’objecte d’estudi.
Tot i que l’entrevista en profunditat pot ser oberta o semiestructurada, s’explica a continuació l’entrevista semiestructurada. Aquesta segueix un guió temàtic, amb preguntes obertes o temes a formular a l’entrevistat, però procura que es desenvolupi una conversa natural i viva. En aquest sentit, si bé l’investigador compta amb el guió i les preguntes que vol formular, l’ordre de les preguntes i la manera de formular-les queda relativament condicionat per com es va desenvolupant la conversa. Així, la persona entrevistada ha de poder expressar les seves opinions, matisar respostes, fer noves aportacions o aclariments. I, tot i que l’investigador ha de mantenir l’atenció suficient per introduir en les respostes de l’entrevistat les seves preguntes de forma natural, també ha d’estar obert i valorar l’interès de temes emergents o no previstos i que es generen en la conversa amb l’informant.
Pel que fa a la selecció de persones a entrevistar, aquesta dependrà de l'objecte de l'estudi, però generalment seguirà els elements que s'han exposat per a seleccionar els integrants del grup de discussió (mostra intencional, que reculli les opinions i vivències de persones amb diferents característiques sociodemogràfiques i que tinguin relació amb l'objecte d'estudi).
A continuació, es destaquen els elements rellevants que hauria de seguir l’entrevistador:
Ha de dirigir l’entrevista sense influir en les respostes de l’entrevistat. No ha de rebutjar alguna de les respostes, emetre judicis o interrompre l’entrevistat durant el desenvolupament del seu discurs. També és rellevant el seu llenguatge no verbal: ha de transmetre interès i neutralitat.
El llenguatge ha de ser sense excés de tecnicismes ni de col·loquialitat, adaptant-lo al màxim possible a la persona entrevistada
Usant elements com repetir o reafirmar frases que hagi realitzat l’entrevistat, algun so afirmatiu (ya, si, aha, etc.)
Si ho considera necessari, ha de sol·licitar aclariments o resumir allò que la persona hagi dit per confirmar que s’ha entès correctament i donar peu a matisos.
Repetir o recordar els principals punts del discurs, o invitar a aprofundir en l’explicació de certes afirmacions o vivències, emprant el Com? Per què?.
Reduïr a allò estrictament necessari les interrupcions (només si fa molt que l'entrevistat s'allarga en el mateix, sense aportar novetats) ni convertir els silencies en incòmodes, ja que aquests poden ser útils per a que l’entrevistat encadeni o desenvolupi idees. Així mateix, els silencis (de la mateixa manera que el llenguatge no verbal) compten amb interès analític.
El treball i l’anàlisi de la informació de les entrevistes en profunditat seguirà en gran mesura els objectius, la lògica i les pautes exposades amb els grups de discussió: transcriure, categoritzar, recomptar i, finalment, fer una revisió i anàlisi per identificar i interpretar els temes i elements clau sobre els motius de no iniciar el pla d’empresa o en iniciar i abandonar-lo.
La principal diferència és que mentre en els grups de discussió hi ha interacció i debat entre els participants, i això permet identificar elements que generen major i menor consens, en les entrevistes individuals això no es produeix in situ, sinó que ho ha d’interpretar l’investigador en base al contrast d’opinions i vivències.
L'entrevista en profunditat i els grups de discussió són dues tècniques que es podrien combinar, aprofitant els punts forts de cada tècnica i, d’aquesta manera, disposar de més informació i evidències per a confirmar les hipòtesis i conclusions. Atesa la dificultat de convocar persones per un grup de discussió, per la seva durada i la necessitat de desplaçament, combinar un grup focal de cada tipologia i un nombre reduït d’entrevistes semiestructurades podria oferir major validesa a l’estudi
En tots aquests casos de tècniques qualitatives, grups de discussió i entrevistes semiestructurades, l’anàlisi acostuma a requerir de major temps per l’anàlisi que les tècniques quantitatives. No obstant, les tècniques quantitatives acostumen a requerir més esforços abans d’iniciar el treball de camp.
Al llarg d’aquesta guia s’han presentat els elements principals per a poder avaluar: quin tipus d’informació es pot fer servir, la necessitat de conèixer, al màxim possible, el servei a avaluar per a poder elaborar la teoria del canvi i el marc lògic, i els tipus d’avaluació i preguntes que es poden respondre.
Amb aquests elements introductoris, un responsable de CLSE ja pot afrontar una avaluació d’un servei o part d’un servei, però avaluar per primera vegada sempre suposa tenir dubtes sobre com procedir, ja que una avaluació no sempre implica seguir un camí recte i directe. A continuació, es presenten unes recomanacions orientatives a mode de fites o recordatoris que cada responsable de l’avaluació haurà d’adaptar a les seves circumstàncies específiques.
Identificar quins són els problemes que es volen resoldre. Es tracta de fer una llista ordenada de les pretensions inicials d’on centrar l’atenció. D’aquesta manera s’estableix un horitzó de treball possible.
Examinar amb quina informació es compta habitualment i la seva qualitat: quins sistemes de seguiment es fan servir, si es disposa d’informació sobre la qualitat dels serveis, si hi ha dades rellevants d’estudis externs, d’informes de gestió, etc. Així es té una primera valoració de la matèria primera per a trobar evidències.
Fer un primer contrast entre la informació disponible amb els problemes inicials. La informació disponible és suficient com per a plantejar-se la possible resolució dels problemes? Si no ho és, llavors cal plantejar-se els costos d’adquisició (econòmics, personals, organitzatius i de temps). D’aquesta manera, s’aconsegueix una primera aproximació als costos d’avaluar.
Plantejar-se si realment cal fer una avaluació. És a dir, valorar si es poden obtenir respostes satisfactòries o aproximacions prou bones amb els sistemes de seguiment i d’informació ja disponibles, o bé cal articular un procés d’avaluació. Així, se sabrà si realment el que necessitem fer és una avaluació o bé si amb un aprofitament o millora dels sistemes de seguiment ja n’hi ha prou.
Finalment, si cal fer una avaluació, es pot passar a formular les preguntes d’avaluació seguint les explicacions d’aquesta guia (i/o de les properes específiques sobre els principals serveis que ofereixen els CLSE).
Avaluar serveix fonamentalment per a dues coses:
→ La millora contínua del servei (juntament amb l’explotació dels sistemes de seguiment i de la qualitat) i
→ Per un bon retiment de comptes.
En aquesta guia s'ha posat especialment l’èmfasi en la primera, per tal d’avançar cap a una gestió més basada en informació de valor i en la introducció d’evidències en la presa de decisions sobre els CLSE i el seu funcionament.