Planificar és una necessitat per a qualsevol municipi i les polítiques culturals ja tenen una certa tradició, conceptual i empírica, en aquest camp. Però què vol dir elaborar un pla estratègic? Què comporta? Quins vincles, deures i drets atorga a la ciutadania? Quin és el paper de l’ajuntament en tot aquest procés? Aquest recurs formatiu vol donar resposta a aquests interrogants i incidir també en el paper dels agents culturals en la definició i elaboració dels plans estratègics, així com donar eines als municipis sobre com elaborar el seu propi pla, i quins passos cal seguir en aquest procés complex.
Els plans estratègics són una eina bàsica per planificar el desenvolupament territorial a mitjà i llarg termini, a través d’un procés d’anàlisi, reflexió i debat que aspira a millorar la gestió, la implicació dels agents i el desplegament d’accions de manera consensuada.
En els últims trenta anys s’han desplegat processos de planificació estratègica territorial en molts àmbits i sectors. El sector cultural n’ha estat un dels impulsors, i això ha permès la realització d’un gran nombre de plans estratègics culturals.
Des de l’Oficina d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona, s’han realitzat molts d’aquests processos a municipis de la província de Barcelona, amb la participació d’un ampli ventall d’agents de l’ecosistema cultural, amb la voluntat d’identificar línies i objectius estratègics per desenvolupar les polítiques culturals a mitjà i llarg termini.
Objectius
Els objectius d’aquest recurs autoformatiu són:
“La planificació estratègica consisteix en concebre un futur desitjable i definir els mitjans reals per a assolir-ho” R.L. Ackoff
La planificació estratègica introdueix una necessària aturada en la gestió de les tasques diàries, per posar el focus cap al mitjà i llarg termini i imaginar un escenari de futur territorial desitjat i compartit. S’inicia amb un procés d’anàlisi, reflexió i debat per definir uns objectius estratègics apuntant els mitjans per assolir-los.
A través de la identificació dels elements que caracteritzen el territori i els seus potencials, s’acordaran uns eixos estratègics per ajudar a governar la incertesa amb una visió àmpliament compartida. Per això és imprescindible que el procés compti amb una àmplia participació, i que els acords siguin aprovats amb el màxim consens.
El resultat que se’n derivi, concretat en el document del pla estratègic, serà l’eix a partir del qual s’estructurarà la gestió de les polítiques i accions territorials a partir d’aquest moment.
Segons el centre de terminologia Termcat, la planificació estratègica és un “procés consistent a establir els objectius d'una organització, les polítiques i les actuacions previstes per assolir-los en un termini determinat, i els sistemes i instruments de control corresponents”
Context històric de la planificació estratègica
L’aplicació formal de la planificació estratègica en els processos de presa de decisions té el seu origen al món empresarial als Estats Units, a les dècades dels anys 60 i 70 del segle XX.
Poc després, les corporacions locals de grans ciutats el van incorporar a la seva agenda. El primer procés de planificació estratègica territorial va tenir lloc a San Francisco l’any 1981. A finals dels anys 80, es van intensificar i estendre aquestes metodologies. A l’Estat espanyol, vinculats a l’impuls per l’entrada a la Unió Europea i les oportunitats generades amb els Jocs Olímpics. Barcelona va ser la primera ciutat de l’Estat a aplicar la planificació estratègica, amb el Pla Estratègic Econòmic i Social de 1989.
En l’àmbit cultural, la primera experiència pionera de planificació estratègica va ser el Mapa de Cultura de Sabadell, l’any 1995, desplegat per l’Ajuntament de Sabadell. L’any 1999 es va impulsar el Pla Estratègic del sector cultural de Barcelona. Els primers plans estratègics impulsats des del CERC van ser a Vilafranca del Penedès i Igualada (2000). Els últims vint anys, el CERC ha impulsat (amb la denominació de PAC) més de 65 plans d'acció cultural en municipis de la província de Barcelona, que contribueixen a definir l'estratègia en aquest àmbit.
En aquest enllaç podreu consultar el programa d’Assessoraments amb tots els plans estratègics, denominats Plans d’Acció Cultural (PAC) dels territoris de la província de Barcelona, realitzats amb l’impuls del CERC
“Després de més de vint anys de democràcia, i un cop desplegades les lleis bàsiques de funcionament -entre elles les atribucions competencials de les administracions- en el sector de la cultura es produeix una paradoxa que no fa més que accentuar-se: les administracions locals - particularment els ajuntaments- són a la cua de les competències i al capdavant del finançament dels serveis culturals”
Cita d'Esteve León a: Cultura i municipi. Agenda 21: necessitats i reptes a Cultura i poder local. Reflexions i propostes des de la Taula de Regidors de Cultura dels municipis de la província de Barcelona.
Per a saber més sobre les competències que tenen els ajuntaments en matèria de cultura us aconsellem que llegiu el capítol «Marc legal i competències de la regidoria de cultura» a La regidoria de cultura
El marc regulador de les polítiques culturals es caracteritza per distribuir les competències en cultura entre les tres grans administracions públiques de l’Estat: govern central, administracions autonòmiques i locals. Com han expressat diferents veus, aquest marc no està ben definit, és interpretable i deixa molt marge de maniobra a les administracions locals en l’àmbit de les polítiques culturals. Aquesta administració, que inclou ajuntaments, consells comarcals i diputacions, és alhora la que té més proximitat amb el ciutadà i els agents culturals. També és la que realitza una despesa en cultura més elevada i, per tant, la que ha patit més aquesta indefinició. En aquest marc, la planificació estratègica cultural esdevé una eina encara més necessària i útil per suplir les mancances esmentades, amb l’objectiu de dotar als ens locals d’un full de ruta que esdevingui l’eix a partir del qual es despleguin les polítiques culturals.
Recursos de la comunitat
En aquest apunt de la CV Interacció, Marc legal de les polítiques culturals locals, es pot aprofundir en el marc regulador de les polítiques culturals i les seves especificitats.
Característiques principals dels processos de planificació estratègica cultural
Els plans estratègics són els documents que concreten el resultat de la planificació estratègica. És necessari que tinguin en compte els altres processos de planificació estratègica que s’hagin realitzat o estiguin en procés, de ciutat, sectorials, d’equipaments, perquè s’hi estableixi una connexió i hi puguin quedar vinculats. A banda, hi ha d’haver una coherència amb la política general al municipi. Les principals característiques d'aquest tipus de procés son:
a) La concertació d’agents per a un horitzó temporal
b) Un model territorial i participat
c) S'optimitza la gestió i es fomenta una major implicació
Els plans estratègics culturals no són legalment vinculants (a diferència dels urbanístics) i el seu compliment i implementació depèn exclusivament de l’interès i la capacitat dels actors que l’impulsen. Per tant, és molt important que els processos comptin amb l’aval i impuls dels representants polítics, i que s’aprovin pel ple municipal a l’inici i al final del procés.
Les principals fases del procés de planificació estratègica, que es desenvolupen en els següents punts d’aquesta càpsula, són:
Alguns dels factors clau perquè el procés es desenvolupi amb èxit són:
Per exemple, pel que fa a les tècniques, podem optar per realitzar entrevistes individuals als principals agents culturals, es poden organitzar sessions grupals amb diferents tècniques de recollida d’informació, es poden fer enquestes amb recollida de dades presencial o en línia, i també es poden fer grups de treball transversals interns municipals, per recollir diferents visions.
Altres mirades transversals
En les darreres dècades, amb l’entrada al segle XXI, s’han accelerat les transformacions socials, polítiques, demogràfiques, econòmiques, i han condicionat les dinàmiques i característiques de l’ecosistema cultural. Aquest va ser un moment idoni per repensar el disseny de les polítiques locals i adaptar-se a la realitat canviant. En aquest context, des del CERC es decideix impulsar i incorporar noves aproximacions estratègiques, a partir de les quals ampliar la manera en què es realitzen els processos de planificació estratègica. Es concreten en aquestes noves mirades:
Per garantir la igualtat d’oportunitats a l’hora d’exercir els drets culturals de les persones. Qüestions com l’edat, el gènere, el lloc de naixement, l’ètnia, el codi postal o bé la diversitat funcional poden generar desigualtats.
Per donar resposta a un entorn canviant i complex per fer front a múltiples problemes, com ara les diferents necessitats territorials i la diversitat social i cultural. Per superar les posicions competitives i buscar instruments d’intel·ligència col·lectiva entre institucions públiques i privades i fomentar la creació d’espais de cooperació que ultrapassin els termes municipals.
Per contribuir a que els agents i les institucions culturals identifiquin les responsabilitats a problemes com el canvi climàtic i l’aportació a les respostes des de diferents àmbits (gestió, programació, polítiques culturals o l’activisme).
Per disminuir els efectes i les conseqüències d’una educació sexista; per reclamar espais per a les dones i persones LGTBI dins el teixit cultural; i promoure programacions paritàries.
Per promoure l’accés a la cultura digital i a la creació de continguts culturals en aquest àmbit
Aquestes noves mirades també s’alineen amb objectius de l’ecosistema cultural àmpliament compartits com la presència de la cultura a l’Agenda 2030 o l’articulació de les polítiques a partir dels drets culturals, que en els últims anys han conduït a un treball per aprovar noves lleis a partir d’aquest concepte.
Alguns documents de planificació estratègica de referència
Com a instrument de planificació estratègica, la Generalitat de Catalunya va publicar, l’any 2010, el Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya (PECCat), que integra els instruments d'ordenació i planificació cultural vigents en el moment de la seva publicació i estableix les directrius per als sectors que en aquell moment —l’any 2010— no comptaven amb cap marc de regulació. El PECCat, que va ser elaborat en consens amb el món local i acordat amb ajuntaments i diputacions de Catalunya, té com a objectiu dotar els municipis de Catalunya dels equipaments que permetin garantir l'accés de la ciutadania a la cultura, tenint en consideració les demandes socials i les diverses formes d'accedir als continguts i les experiències culturals, i reforçar alhora el valor social dels equipaments culturals públics.
Un altre document de referència pel que fa a planificació estratègica i en concret pel que fa a l'alineament de l’ecosistema cultural amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 és La cultura en los objetivos de desarrollo sostenible. Guia pràctica para la acción local editat per Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).
L’estructura del document es basa en els 17 ODS que constitueixen l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, i es presenta informació per a cadascun dels objectius, ajudant a entendre perquè la cultura és important i com pot es pot realitzar una connexió eficaç entre aquesta i l’àmbit local.
Podeu consultar aquests i altres documents essencials en matèria de planificació estratègica en cultura al Centre d'Informació i Documentació (CIDOC) del Centre d'Estudis i Recursos Culturals
Per tal d'iniciar el procés, haurem de fer front a unes qüestions prèvies: què volem fer i quines expectatives tenim i quin és el problema o repte que volem abordar:
En aquesta fase hem de reflexionar sobre què esperem de la nostra anàlisi i quines necessitats volem cobrir. Hem de tenir en compte que es tracta d’un instrument estratègic amb la voluntat de transformar-se en operatiu. Ens ha de servir per resoldre les necessitats reals que hem detectat.
Per arribar a bon port, haurem de saber per què volem dur a terme aquest procés, tot definint bé:
L’objectiu principal. És a dir, quin és el problema o el repte que pretenem abordar i quins factors l’expliquen i hi intervenen. Un exemple, pot ser ampliar i diversificar la participació cultural.
Els objectius específics. Quins són tots aquells objectius que, malgrat no ser el principal, són rellevants i ens han d’ajudar a traçar el full de ruta del nostre pla.
Per tal que un pla estratègic tingui èxit, cal identificar bé:
Qui proposa la iniciativa i qui la lidera des del punt de vista polític i també tècnic.
Qui s’encarregarà de desplegar tot el procés. Es farà de forma interna amb recursos humans propis o bé es comptarà amb col·laboradors i assessors externs?
Amb qui volem realitzar i consensuar el procés de reflexió. Quines complicitats i responsabilitats volem establir? Perquè el nostre propòsit sigui exitós, cal que aquesta demanda sigui compartida, conjunta i acordada, és a dir, que comptem amb la complicitat dels agents que el tiraran endavant i que hi hagi un compromís polític des de l’inici fins al final.
Per garantir la corresponsabilitat i el consens, és recomanable que, abans d’iniciar el procés, s’aprovi pel Ple municipal i quedi recolzada aquesta voluntat de treballar en la planificació estratègica cultural.
Com engegar el procés
Perspectives
Equip i aliances
En aquesta fase, es constitueixen els òrgans que s’encarregaran de l’elaboració i el seguiment del desenvolupament del Pla estratègic:
La terminologia d’aquests òrgans pot canviar. De la Comissió de seguiment, se’n pot dir Comitè Director o Comissió de direcció. Del Grup Ampli també se’n pot dir Nucli impulsor. L’important, més enllà de la terminologia, són els integrants i les tasques que realitzen.
Respecte al calendari d’execució, és recomanable:
En aquest punt, iniciem la fase de la diagnosi. Tal com hem vist anteriorment, aquesta és una de les parts fonamentals del procés de planificació estratègica.
L’objectiu de la fase de la diagnosi és comptar amb una anàlisi de la realitat i del sistema cultural del territori en el qual ens trobem, per acabar definint les necessitats, els reptes i els potencials del territori.
Els continguts principals de la diagnosi poden resumir-se en:
Depenent de la mirada que vulguem donar al pla, posarem el focus en un aspecte o un altre a l’hora de dur a terme la diagnosi. En aquest sentit, posarem més èmfasi en una informació o una altra depenent de la realitat que vulguem copsar. Tornem a recalcar la importància de tenir en compte les noves mirades que proposa del CERC des de fa uns anys, i que s’expliquen al punt 4 d’aquesta càpsula. Aportem alguns exemples de processos amb la mirada centrada en l’Agenda 21 i en els vincles entre educació i cultura:
Volem comptar amb una fotografia que, a partir d’elements objectius i de les valoracions que se’n puguin fer, ens permeti copsar una visió global de la realitat cultural del municipi.
Abans d'entrar estrictament en matèria cultural, durem a terme una primera aproximació més general al territori i a la població, és a dir a la realitat social on es desenvolupa el pla. En aquesta fase extraurem, principalment, els següents continguts:
Els indicadors d’aquestes fonts ens permetran realitzar comparatives a partir de sèries històriques i detectar-ne les tendències evolutives i la transformació del municipi en els últims anys. També permetran la comparativa amb altres municipis amb dinàmiques i característiques similars.
Un cop situat el marc previ, entrarem a analitzar la realitat cultural del municipi a partir d'aquestes perspectives:
- Els agents culturals, entre els quals trobem: la regidoria de cultura, l'equip tècnic cultural municipal, el teixit associatiu i el sector privat
- Els recursos culturals: equipaments, recursos humans i recursos econòmics
- L'anàlisi cultural per àmbits (foment de la lectura pública, patrimoni, cultura popular, arts escèniques i musicals, llengua, cultura digital, etc.). En aquest sentit caldrà també fer una anàlisi segons la cadena de valor: formació, creació, accés, divulgació, etc.
- La comunicació i la difusió de l’activitat cultural
Recull de visions culturals
A banda de l’anàlisi del territori i la població i de l’ecosistema cultural, cal posar especial atenció a les aportacions i reflexions fetes pel conjunt d’agents culturals i de la ciutadania, com a suma de subjectivitats, que no té pretensió de representativitat absoluta però que ens permet aprofundir en el coneixement de la realitat, i ajudar a contrastar i matisar qualitativament les dades i indicadors recollits.
Cal ampliar la mirada i dirigir-se no només a les entitats i els equipaments amb qui es treballa habitualment, i aquelles institucions amb una llarga trajectòria, sinó també a altres agents que treballen en l’àmbit cultural amb noves dinàmiques. En aquesta línia, us aconsellem la lectura de:
Com obtenim tota la informació necessària per a dur a terme la diagnosi? Podem utilitzar diferents tècniques i recursos. Les tècniques que escollim poden ser de dos tipus:
• Quantitatives: ens aporten dades concretes. Són numèriques i permeten comparacions entre realitats
• Qualitatives: recull d’opinions i valoracions subjectives que permeten analitzar fenòmens complexos i captar les percepcions per contrastar-les.
En l’elaboració del pla es combinen ambdues tipologies de tècniques d’investigació, que no són excloents entre si sinó complementàries.
D’una bona elecció i ús de les tècniques emprades per a dur a terme l’anàlisi dependrà una major fiabilitat dels resultats obtinguts.
Importància de recollir dades i indicadors per mesurar l’acció cultural
Per mesurar l’acció cultural del municipi, és molt útil introduir sistemes d’avaluació a partir de la construcció d’indicadors, que permetin mesurar, per una banda, la vitalitat cultural del municipi i, per l’altra, l’eficiència de les polítiques culturals i projectes duts a terme anualment pels equips de les regidories de cultura.
No és una tasca fàcil recollir les dades i dissenyar aquests indicadors. És per aquesta dificultat que sovint s’ha anat endarrerint aquest procés malgrat que la introducció de sistemes d’avaluació té efectes molt positius per millorar la gestió de les polítiques públiques en aquest àmbit, i es fa cada vegada més necessari.
Una primera pràctica per aproximar-se a aquest repte, és el treball realitzat pels municipis de més de 10.000 habitants que participen als Cercles de Comparació Intermunicipal en Serveis Culturals, un projecte que es gestiona en col·laboració entre aquest grup de municipis, el CERC i el Servei de Programació de la Diputació de Barcelona. Aquesta és una eina de treball per a la recollida de dades del conjunt de l’acció cultural del municipis que analitzen la prestació de serveis en diferents àmbits significatius de la cultura. L’objectiu és mesurar, comparar i avaluar resultats, mitjançant uns indicadors comuns consensuats.
I també és convenient adaptar a cada realitat municipal la recollida de dades i la construcció d’indicadors.
Consulta documental
Podem accedir a diferents fonts i registres per extreure’n principalment aquest tipus de dades, corresponents a:
Per ajudar a realitzar aquesta anàlisi, existeixen diversos recursos com per exemple:
L’elaboració de Mapes del Patrimoni cultural realitzats per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona té per objecte la recollida exhaustiva de dades sobre el patrimoni cultural i natural d'un municipi concret i la seva valoració, permeten així l'establiment de mesures per la seva protecció i conservació, així com la planificació de la seva rendibilització social. Faciliten el coneixement del patrimoni d'un municipi, tot acostant-lo als ciutadans.
Treball de camp
En el procés d’analitzar la realitat territorial, és convenient realitzar prospeccions al municipi i als equipaments culturals, per conèixer-ne de primera mà la morfologia urbana, les instal·lacions i els seus responsables, la programació de cada espai i les potencialitats de cara al futur.
En aquestes visites es treballa a partir d’entrevistes individualitzades a fons amb agents culturals i amb grups de treball integrats pel personal tècnic de la Regidoria de Cultura i d’altres àrees.
Procés participatiu intern i extern
Segons el que s’hagi acordat a la fase prèvia, el procés participatiu serà d’àmbit més intern o extern. No podem perdre de vista que, al llarg de tot el procés, caldrà tenir en compte les estratègies comunicatives que es duran a terme.
Participació interna
• Entrevistes i reunions amb referents municipals: representants polítics, responsables dels equipaments i persones directament implicades en l’execució del projecte. Es recullen les experiències, les potencialitats i l’opinió dels referents municipals en matèria de cultura i de diferents departaments municipals i també se’n valora el grau de transversalitat actual (entre Cultura i altres serveis).
És molt important sempre preparar-se aquestes entrevistes i fer ús d'un guió que reculli els aspectes clau a preguntar. També ens adaptarem al perfil del professional a entrevistar.
• Sessió interna amb els tècnics del departament de Cultura, i d’altres àrees de l’ens local, amb l’objectiu de recollir les seves opinions per focalitzar el conjunt del procés, i també per contrastar o aclarir informacions.
Participació externa
• Entrevistes i processos participatius de caire més obert: tallers amb la ciutadania (taules de debat), entrevistes a agents culturals i grups de participació ciutadana al voltant de temes centrals del pla estratègic.
Per a treballar la metodologia d'aquestes sessions hi ha diverses eines. Us en compartim algunes que poden ser de suport:
Un cop recollida tota la informació que ens ha proporcionat aquesta fase de diagnosi, procedirem a condensar de manera esquemàtica i visual allò que condiciona l’estratègia. Una de les tècniques per a fer-ho és l’anàlisi DAFO, el qual pren el nom de les diferents categories en què estructura la informació (interna i externa).
Les sigles DAFO són el resum de quatre categories en les que s’organitza la informació:
Debilitats
Factorns interns que dificulten l'assoliment del projecte
Amenaces
Factorns externs que influeixen (o poden fer-ho) negativament
Fortaleses
Factors interns que contribueixen a l'assoliment del projecte de futur
Oportunitats
Factors externs que influeixen (o poden fer-ho) de forma positiva
Un cop extreta la informació essencial es presentaran els resultats de la diagnosi detectant i prioritzant:
Aquesta serà la base a partir de la qual treballarem l’estratègia o full de ruta.
Un cop elaborada la diagnosi, procedirem a identificar els principals eixos o àmbits estratègics, que han de guiar les polítiques culturals i han de permetre definir les línies estratègiques a partir d’ells. Aquests eixos són el marc de les línies i objectius estratègics i ajuden a dibuixar el futur desitjat.
Alguns exemples de plans estratègics amb eixos estratègics concrets son:
Pla de reactivació cultural de Granollers
En aquest cas el focus estratègic està centrat en una política basada en els drets culturals fomentant una cultura “co” que permeti transitar cap a una ciutadania creativa
En aquest cas el focus estratègic està centrat en la transició cap a l’Agenda 2030
Podeu consultar aquests i la resta de Plans d'Acció Cultural coordinats des del Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC) en aquest enllaç
Propostes de línies i objectius estratègics
Les estratègies són els camins que ens condueixen a transformar la realitat, des d’allò que som a allò que volem ser, en un horitzó temporal definit. S’expressen al Pla a través de les línies i objectius estratègics.
Hem de vetllar perquè les diferents estratègies siguin compatibles i no es trobin condicionades les unes per les altres. Per exemple, no totes les estratègies possibles serien respectuoses amb el medi ambient o sostenibles econòmicament, i a l’hora de definir-les cal estar atents a aquesta correspondència i coherència.
La concreció d'accions i projectes a implementar derivades d’un Pla estratègic poden variar al llarg de la vigència del mateix, doncs és en el pla operatiu on un bon pla estratègic té marge de maniobra. El que no hauria de variar són els objectius i les línies estratègiques, que incidirien en els fonaments de la planificació.
Propostes d’accions inspiradores
Abans d’entrar a la fase operativa, és convenient identificar accions i projectes que serveixin d’inspiració. Aquestes accions i projectes seran el model a partir del qual, en la fase posterior d’implementació, es podran definir els Plans d’acció anuals.
Les accions i projectes proposades poden anar emmarcades en programes, i és convenient que estiguin ordenades seqüencialment i cronològicament, almenys en un període de dos o tres anys, encara que no tinguin una data concreta d’execució.
També és important definir amb quins serveis interns es treballarà. Finalment també és recomanable identificar algunes accions treballades en altres territoris que poden servir d’exemple.
Les diferents línies estratègiques es concretaran a partir de diferents accions o projectes, que orientaran el desplegament del Pla estratègic, amb aquestes diferents tipologies:
Anem a veure-ho amb un exemple. En un municipi s’ha definit com a repte activar la política cultural i creativa. Per a fer-ho, es proposen diferents accions concretes i s’identifiquen diferents projectes d’altres municipis que serveixin com a fonts d’inspiració.
Missió que volem: Volem activar la política cultural i creativa d’un municipi
Accions concretes per aconseguir-ho:
Font d’inspiració: Projecte En Residència, Red Planea
Font d’inspiració: Projecte Música en Vena, Barcelona Districte Cultural
Font d’inspiració: Stalkers
Font d’inspiració:Col·laboratori CitiLab Cornellà
Aquest exemple ha estat extret del Pla per a la reactivació de la política cultural i creativa de Granollers post covid-19. Una mirada a l’horitzó 2030, realitzat per Conexiones Improbables i el CERC a petició de l’Ajuntament de Granollers (2022)
Arriba el moment de posar ordre i redactar tot el treball que hem realitzat en el procés de planificació estratègica en les diferents fases. Hem de tenir en compte algunes idees clau:
Un cop tinguem elaborat i tancat el document del Pla Estratègic, caldrà fer una presentació pública del document final a la ciutadania i a tots als participants en el procés, i aprovar-lo al Ple de l’ajuntament. Aquest darrer punt és cabdal perquè reforça el consens i la corresponsabilitat de tots els agents implicats, i dota de més legitimitat al procés.
Malgrat l’intens treball realitzat, el procés d’elaboració del pla estratègic no acaba amb l’aprovació i la presentació al Ple. Comença una fase cabdal: hem d’assegurar-nos que tot allò que recull al Pla aprovat s’implementi adequadament. Entrem a la fase operativa de la planificació estratègica.
És moment de:
Hi ha tres aspectes que són clau per dur a terme aquesta fase operativa amb èxit:
Per a l’òptim desenvolupament d’aquesta fase, caldrà constituir uns òrgans que seran els encarregats de vetllar per a la idònia implementació de les accions, amb perfils i responsabilitats concretes. Alguns d’aquests òrgans tenen continuïtat respecte a fases prèvies de la planificació, mentre d’altres poden ser específics per aquesta fase d’implementació. En aquest cas es suggereixen tres perfils d’òrgan de seguiment:
Comissió de seguiment (Lidera i impulsa)
Oficina tècnica (Organitza, planifica, redacta)
Grups de treball (Defineix i executa)
Eines de seguiment
Un cop els òrgans corresponents han elaborat i validat un pla d’acció anual prioritzant les accions a dur a terme any rere any, hi ha diverses eines de seguiment que seran de gran utilitat per al desenvolupament de les responsabilitats dels diferents òrgans envers la implementació:
La fitxa de seguiment de l’acció recull i desenvolupa la informació en referència a cadascuna de les accions incloses en el pla d’acció anual. En aquesta fitxa, el grup de treball corresponent emplenarà tota la informació necessària per al desplegament i seguiment de l’acció. És recomanable incloure, com a mínim, aquests punts:
Per a realitzar un seguiment del desplegament del conjunt de les accions previstes al Pla d’acció anual, és important comptar amb una eina que les englobi totes amb una perspectiva temporal. A banda del cronograma d’execució, també s’aconsella incloure-hi informació sobre la dotació de recursos humans (per exemple, en forma d’hores dedicades), així com dels imports i partides assignades (en euros), per tal de fer-se una idea del total d’hores i recursos econòmics que hi dediquem.
L’eina de seguiment del Pla estratègic ha d’aportar informació global del nivell de desenvolupament i execució de cadascuna de les línies i objectius estratègics, a partir de la implementació de les accions de cada pla d’acció anual. És important utilitzar aquesta eina per avaluar cada any quines línies estratègiques s’estan desenvolupament amb més i menys intensitat, i quin grau d’implementació global tenim del pla estratègic d’acord amb la seva previsió de vigència.
Planificació de la implementació d’un pla estratègic cultural realitzat amb el suport del CERC (2023) L’acció cultural a Cabrera de Mar: Pla d’acció 2023 i modelització”
El seguiment i l’avaluació de la implementació del pla estratègic són clau per avaluar el seu desenvolupament, el compliment, i un mecanisme per dimensionar els seus impactes i la seva capacitat transformadora.
L’avaluació no és un procés complementari, sinó que és una condició nuclear i fonamental. Disposar d’un bon sistema de seguiment i d’un hàbit avaluador proporciona múltiples avantatges:
L’avaluació demana temps i recursos, sobretot a l’inici del procés. També requereix reflexió, intenció, consens i constància. Cal tenir en compte que es tracta d'un circtuit d’aprenentatge continu però que aporta molts beneficis a l’hora d’optimitzar la gestió cultural.
És imprescindible no confondre el seguiment i l’avaluació. Mentre que l’avaluació serveix per valorar l’eficàcia i l’eficiència de les intervencions i mira de fonamentar la presa de decisions estratègiques (comporta judici de valor), el seguiment serveix per informar del desplegament de la implementació (exercici de revisió analític).
Els indicadors
Un indicador esdevé una eina de control específica, observable i mesurable que permet fer un seguiment dels objectius establerts. Elaborar un bon sistema d’indicadors permet fer seguiment i avaluar les nostres intervencions comptant amb informació actualitzada i precisa.
Què hem de tenir en compte a l’hora de proposar-los?
Un cop tenim les dades, per què ens són útils els indicadors?
Tipologies d’indicadors
Els indicadors poden ser de diferents tipus, segons com sigui la naturalesa d’allò que es vulgui mesurar. Per exemple:
Quadre de comandament integral
Un quadre de comandament integral (QCI) és una eina de gestió que ajuda a la presa de decisions directives en proporcionar informació periòdica sobre el nivell d’acompliment dels objectius prèviament establerts mitjançant indicadors. És a dir, agrupa en un mateix entorn tots els indicadors del conjunt accions que s’estan implementant, i permet visualitzar-hi l’estat de desenvolupament del Pla estratègic a través dels indicadors.
Podem trobar un exemple de Quadre de comandament integral en el seguiment del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Culturals, un projecte de col·laboració que aporta una mirada transversal al conjunt de l’acció cultural que es desenvolupa al territori, i que permet visualitzar en un mateix entorn el conjunt d’indicadors calculats, també amb una perspectiva temporal.
A finals de cada any, els òrgans corresponents faran una valoració del grau d’implementació de les accions definides als Plans d’acció anuals, a partir de la informació que subministren els indicadors. Aquesta valoració permetrà prendre decisions per corregir i proposar noves accions en el següent Pla d’acció anual.
Al final del període establert per al desenvolupament del pla estratègic, és recomanable organitzar una sessió per fer balanç del Pla estratègic, presentant els assoliments que s’han obtingut en les diferents línies estratègiques.
A banda, també és important realitzar una valoració qualitativa de com ha anat el procés, i determinar quines millores es poden fer de cara a un futur pla estratègic. En aquesta sessió, que serà conduïda i presentada pels representants polítics impulsors del Pla estratègic, es convidarà a tots els agents implicats en el desenvolupament i implementació del Pla estratègic: altres responsables polítics, representats tècnics, agents, entitats culturals i persones que hi han col·laborat.
A mode de resum, veurem a continuació quins son els aspectes que cal tenir en compte perquè un pla estratègic arribi a bon port, així com els punts forts que ens aporta comptar amb un procés d’aquest tipus:
Per a saber-ne més
Podeu visitar el web del Centre d'Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona