Unitat 2. Què hem de saber sobre la resolució de les imatges?


Com hem explicat en la unitat anterior, les imatges mapa de punts, es representen amb una retícula de cel·les formada per files i columnes.

Al valor concret de punts d’una imatge s’anomena resolució de la imatge. Hi ha però diferents maneres d’indicar la resolució d’una imatge.

Important!

Quan tractem les imatges, és la característica que haurem de tenir més en compte, ja que com més resolució tingui una imatge, més serà el pes final del fitxer.



La unitat més petita que defineix la imatge, són els punts de colors, també anomenats píxels (picture element).

Així doncs, una imatge mapa de punts és un nombre de píxels repartits en una matriu.

Per saber-ne més!

Proporció del píxel

Normalment, el píxel és quadrat (proporció d'1:1) en alguns casos, sobretot per mitjans finals de vídeo pot tenir altres proporcions que el fan més allargat o estret. Aquest valor el podrem modificar en les eines informàtiques amb el que s’anomena: Proporció de píxels o “Pixel Aspect Ratio

2.1 Resolució horitzontal per (x) vertical


La manera més comuna d’indicar la resolució d’una imatge, és expressant numèricament la quantitat de píxels que hi ha en horitzontal per (x) vertical.

Per exemple: 1024×768 píxels o 1920×1080 píxels.

Aquesta manera d’indicar-ho és la més utilitzada quan la imatge va en mitjans digitals: pantalla, web, vídeo, xarxes socials, etc.

Important!

Els valors de resolució més utilitzats actualment són:

  • Pàgina web: 1366×768 píxels
  • Vídeo Full HD: 1920×1080 píxels
  • Imatge vertical a Instagram: 1080×1350 píxels

2.2 Megapíxels

El resultat de multiplicar els píxels horitzontals per (x) verticals, dona una altra manera d’indicar la resolució: els Megapíxels

1 Megapíxel = 1.000.000 de píxels.

Aquesta forma d’indicar la resolució és la que utilitzant les càmeres de fotos.

Per exemple una càmera de fotos de 50Mp, indica que la càmera fa fotografies de 10.000×5.000 píxels (total 50.000.000 píxels)

Càmera SONY Alpha 1 de 50Mp

Important!

Els valors de resolució en les càmeres fotogràfiques actuals, són de 35 a 50Mp.

2.3 Resolució d’impressió


Finalment, una altra manera d’indicar la resolució d’una imatge, és l’anomenada: resolució d’impressió, també utilitzada pels escàners.

El píxel no té una mesura mètrica concreta, però si s’estableix una repartició dels píxels en una unitat de mesura, sí que podrem saber la mida de la imatge digital un cop impresa.

La unitat de mesura per la qual es reparteixen els punts és la polsada: DPI (dots per inches) o ppp (punts per polsada). Una polsada equival a 2,54 cm.

Important! L’elecció de quants punts es distribueixen en cada polsada, es determina en funció del mitjà final o de la qualitat d’impressió desitjada:

  • Imatge per pantalla: 96 dpi.
  • Impressió estàndard: impressores domèstiques, premsa o cartells de gran mesura, seran suficients 150 dpi.
  • Impressió d’alta qualitat: llibres o catàlegs publicitaris, seran necessaris 300 dpi.

Per saber-ne més!

És important destacar que una imatge mapa de punts a 300dpi no té més resolució que una imatge a 150 dpi, el nombre de píxels són els mateixos, en tot cas sí que té més “densitat” de píxels en un mateix espai mètric.

2.4 Com canviar la resolució de les imatges?

En moltes ocasions, necessitarem canviar la resolució de les imatges.

Aquesta conversió a més o menys píxels, s’anomena remostrejar o interpolar.

Per fer aquest pas utilitzarem eines informàtiques, totes elles ens proposaran mètodes de remostreig amb poca pèrdua.




Normalment, no hi ha problema, si canviem d’una resolució superior a una inferior, però el cas contrari és poc recomanat, ja que tindrem una pèrdua de definició en la imatge final.