En aquests mòduls trobaràs el continguts bàsics per endinsar-te en la gestió de projectes en totes les seves fases i un glossari dels conceptes més importants d'aquest àmbit.
La paraula projecte és un terme que utilitzem sovint, tant en la vida quotidiana com en l’entorn professional. El diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans recull dues accepcions que corresponen tant al lèxic comú com al llenguatge administratiu, amb diferents subaccepcions:
Observem així que, en un sentit general:
El terme projecte es pot utilitzar per fer referència tant a unes tasques que hom pensa realitzar com al pla, l’estudi detallat o el conjunt de documents explicatius sobre com dur a terme aquelles tasques.
En el nostre entorn professional, no obstant, és important concretar una mica més aquesta definició. Habitualment, tothom és conscient que, a la feina, un projecte és una forma de treballar amb algunes diferències i peculiaritats respecte a altres maneres d’organitzar l’activitat. Per aconseguir l’èxit en aquesta forma de treballar cal conèixer aquestes especificitats i tenir-les en compte en tot moment.
Una definició acurada de projecte és la que proporciona la International Organization for Standardization (ISO) en la seva norma ISO 10006:2017 (existeix versió espanyola: UNE-ISO 10006:2018 “Gestión de la calidad. Directrices para la calidad en los proyectos”):
Un projecte és un procés únic que s’emprèn per aconseguir un objectiu.
A més, detalla:
Un projecte és un procés únic, per la qual cosa les activitats (coordinades i controlades) que caldrà dur a terme per assolir el seu objectiu s’hauran de dissenyar de forma específica per a aquesta finalitat.
És aquesta naturalesa de procés únic (o singular) el que fa que un projecte s’hagi de gestionar d’una forma particular, força diferent del que acostumem a fer quan es tracta d’altres processos de treballs propis de l’Administració pública.
És habitual a l’Administració parlar de “normalització” i “estandardització” dels processos. Amb això es vol aconseguir definir els processos administratius de tal manera que es tendeixi a executar-los sempre de la mateixa forma, seguint uns criteris de qualitat que redueixin els errors i els problemes, assegurin l’adequació a una norma i procurin garantir que el resultat és satisfactori per a totes les parts interessades. La normalització afavoreix l’aprenentatge, la simplificació, la informatització, etc.
En el cas dels projectes, en canvi, haurem d’afrontar cada cas, cada objectiu i les seves circumstàncies, de forma personalitzada. Podrem utilitzar guies, pautes i referències per aplicar-les en cada ocasió, però el projecte, en ser únic, s’haurà de dissenyar cada vegada específicament.
Vegem tot seguit quines són les principals implicacions que té aquesta característica essencial dels projectes.
Qualsevol projecte es pot veure condicionat per un nombre molt divers de factors: des de l’experiència prèvia dels que l’han d’executar a la climatologia, la situació política o l’actitud de les persones que són destinatàries del seu resultat.
No obstant, els experts tradicionalment han distingit tres d’aquests factors que constitueixen condicionants comuns a qualsevol projecte:
Si combinem aquests tres condicionants amb la característica essencial de singularitat dels projectes, obtindrem un esquema que mostra l’equilibri que cal mantenir durant tot el desenvolupament del projecte.
Triangle de condicionants dels projectes
La modificació de qualsevol dels vèrtexs d’aquest triangle de condicionants suposarà una modificació en el projecte que volem executar.
Si és necessari reduir el termini d'execució d'un projecte però no es vol alterar el seu abast, probablement serà necessari aplicar-hi més recursos i, per tant, s’incrementaran els costos. És el cas que es produeix quan s’incorpora més personal a l’equip de treball per escurçar terminis.
Si durant l’execució del projecte es replanteja el seu abast, és probable que es modifiquin també els costos i que calgui canviar també els terminis (almenys s’haurà de redissenyar la planificació i la programació).
I finalment, si en qualsevol moment ens diuen que comptem amb menys recursos dels que havíem planificat inicialment, amb tota seguretat haurem de reduir l’abast o ampliar els terminis del projecte (si això és factible).
El fet que cada projecte sigui un procés únic implica que ha de ser objecte d’un plantejament nou, fet des de zero.
Aquesta singularitat fa que la gestió d’un projecte comporti d’entrada un cert grau d’incertesa. Fins i tot en els casos en què podem comptar amb precedents o exemples semblants en la pròpia organització o en altres, mai tindrem un control absolut sobre totes les circumstàncies internes i externes que condicionaran el desenvolupament de les activitats.
Tots els municipis celebren cada any la seva Festa Major, però cada any la seva preparació i execució es planteja com un projecte singular: sempre existeixen factors diferencials (el pressupost, la participació de les entitats, les activitats proposades, el calendari concret, la climatologia…) que cal considerar específicament, i no es pot repetir mimèticament el que es va fer l’any passat. Cada Festa Major vol ser recordada com a única i excepcional!
De forma similar, molts municipis tenen una Oficina d’Atenció a la Ciutadania. Si volem dissenyar-ne una per al nostre Ajuntament, podem investigar, inspirar-nos i aprendre dels errors i dels encerts dels nostres col·legues, però haurem de planificar el projecte com un procés únic: no podem importar la solució que altres hagin aplicat.
La incertesa derivada de la singularitat dels projectes comporta també un cert grau de risc que les coses no surtin com les havíem previst. Per això és important en la gestió de projectes dedicar especial atenció a la gestió del risc.
En els projectes més complexos, la incertesa i el risc seran més grans, perquè també seran més les variables que poden patir canvis respecte a la planificació inicial i que poden alterar l'equilibri en el triangle de condicionants.
Per altra banda, la durada del projecte també influeix molt sovint en el vèrtex abast del triangle de condicionants: en els projectes amb una durada prevista més llarga és més probable que es produeixin esdeveniments que provoquin alteracions en l’abast i que obliguin a replantejar la planificació.
Aquest fenomen es produeix també en els projectes més innovadors i per als quals comptem amb menys precedents i experiències prèvies.
Per aquest motiu, les tècniques més actuals de gestió de projectes preveuen mètodes que permeten fer una gestió de l’abast del projecte, per poder-se adaptar a les noves necessitats o demandes de qui fa l’encàrrec amb el mínim d’afectacions als altres vèrtexs del triangle: el temps i els recursos.
La segona gran característica dels projectes és la seva temporalitat: cada projecte té una data d’inici i una data d’acabament úniques i definides.
Cal assenyalar que la temporalitat afecta el projecte, però no sempre el resultat.
Molts projectes tenen com a objectiu produir resultats que han de romandre en ús molts anys. S’ha de distingir, en aquest sentit, entre la construcció d’una escola bressol i l’elaboració del projecte de gestió i funcionament d’aquesta escola (que són projectes), i la posterior prestació del servei d’escolarització infantil en el nou centre (que és un servei).
La data d’inici d’un projecte pot venir determinada per la voluntat de qui fa l’encàrrec, per la disponibilitat de recursos, per la necessitat d’aplicar una nova normativa o per altres condicionants externs (com la climatologia o l’adequació a un calendari fiscal, escolar o d’una altra mena).
Així, la data d’inici d’un projecte pot ser conseqüència d’un acord d’un òrgan de govern, com quan un Ple municipal decideix municipalitzar la gestió d’un servei prestat mitjançant una concessió quan aquesta acabi.
També pot dependre de comptar amb els crèdits pressupostaris suficients per poder licitar els projectes (bàsic i executiu) i contractar les obres i els serveis necessaris en el cas d’una inversió per construir un nou equipament.
O pot ser establerta per l’entrada en vigor de noves obligacions normatives per a l’entitat local, com ha estat el cas de l’administració electrònica, la contractació o la protecció de dades de caràcter personal, per exemple.
Al seu torn, els projectes tenen una data d’acabament concreta. Aquest acabament es determina inicialment com una previsió del moment en què s’assolirà l’objectiu i es materialitza quan efectivament s’aconsegueix el resultat esperat.
L’acabament material del projecte també es pot produir quan es decideix la seva cancel·lació, que pot ser originada per diferents motius:
Els projectes poden tenir dimensions molt diferents pel que fa a aspectes com la seva durada, els recursos que ha de consumir o la dimensió de l’equip de treball, en funció dels seus objectius i del seu abast.
En el cas de l'Administració pública, per altra part, la necessitat d’adaptar la gestió de la majoria dels projectes a uns processos de gestió determinats per procediments de tramitació que són obligats per l’aplicació de normes legals (com per exemple, els derivats del procediment administratiu comú o de la legislació en matèria de contractació), fa que sovint la durada dels projectes s’allargui més enllà del que materialment seria necessari.
Uns dels tipus de projectes que es caracteritzen, entre altres aspectes, per la seva complexitat i llarga durada en el temps són els vinculats amb el planejament i la gestió urbanística. Des de l'inici de l'aprovació del planejament fins a la urbanització i ocupació efectiva d'un nou barri pels seus habitants, poden passar força anys.
No obstant, s’ha de tenir present, com hem vist que assenyala la norma UNE-ISO 10006:2018, que “la complexitat de les interaccions entre les activitats del projecte no està necessàriament relacionada amb la mida del projecte”.
És a dir, podem trobar-nos amb projectes amb una llarga durada en el temps (i que consumeixin un volum important de recursos) però relativament senzills pel que fa a la successió de tasques que cal programar per executar-los, i d’altres, amb una durada més curta però més complexos de gestionar.
Quan hem de gestionar projectes d’una llarga durada, ens podem trobar amb la situació que la visió de conjunt dificulti fer una bona programació en detall de les activitats. Pot passar “que el bosc no ens deixi veure els arbres”, la qual cosa ens pot dur a haver d’afrontar problemes no previstos fruit d’una planificació poc detallada.
En casos com aquests, una bona estratègia pot ser dividir un projecte gran en subprojectes d'una dimensió més abastable per poder-ne fer una planificació, una programació i un control més acurats.
Tot i la seva singularitat i característiques particulars, hom pot comprovar que els projectes segueixen un cicle de vida que els experts han estandarditzat, amb petits matisos i variacions.
Aquests cicle de vida facilita la planificació, en determinar unes grans fases que podem aplicar a tota mena de projectes. Aquestes fases són:
És el moment en què es defineixen el problema o l’oportunitat que s’ha de resoldre i el resultat general que es vol assolir (la qual cosa constitueix la missió del projecte). També es tenen en compte els condicionants generals del projecte i es defineix l'estratègia general amb què es durà a terme.
Durant aquesta segona fase és quan es concreta de quina manera s'assolirà la missió, quins seran els objectius detallats del projecte i les activitats i tasques per desenvolupar. La planificació serveix per dibuixar el full de ruta del projecte, tan detallat com sigui possible amb la informació disponible, i inclou una activitat específica, que és la programació del projecte. Així mateix, durant la planificació s’han de definir mecanismes per actuar davant dels fets que poden alterar aquest full de ruta inicial, de forma que, tot i que succeeixin, puguem assolir igualment el resultat esperat amb la menor alteració possible pel que fa a temps i costos.
La implementació és la fase durant la qual passem a l’acció: els plans i les previsions s’executen per poder aconseguir el resultat esperat. Aquesta fase té dues etapes que és aconsellable desenvolupar en paral·lel:
La fase de tancament és també un moment molt important en el procés de desenvolupament d’un projecte. No es redueix al lliurament del resultat als seus destinataris, sinó que inclou aspectes com el tancament administratiu i l’avaluació del projecte.
Fases d'un projecte
Un cas típic que respon a aquesta successió de fases pot ser la realització d'una obra pública.
En la majoria de casos, aquestes fases estandarditzades tenen un caràcter seqüencial i estan separades per alguna forma de transferència d'informació o d'un producte material (resultats intermedis o lliuraments).
Els moments en què es produeixen aquests lliuraments (avantprojecte, projecte bàsic, projecte executiu, contracte d’obra, certificacions parcials…) acostumen a ser bones oportunitats per dur a terme accions de control del treball fet i del grau d'assoliment dels objectius.
Amb això aconseguirem iniciar la fase o etapa següent amb informació real del desenvolupament del projecte, podrem actualitzar la planificació i, si s'escau, prendre mesures correctives, la qual cosa ajudarà a reduir la incertesa que acompanya el projecte.
Ocasionalment, pot succeir que al final d'una fase o etapa qui té l'autoritat sobre el projecte decideixi donar-lo per acabat, en funció de la informació d'execució de què es disposa, si és que es valora que existeix un risc massa alt de no assolir el resultat esperat o de fer-ho amb desviacions negatives massa importants pel que fa a temps, cost o abast.
En ocasions, les organitzacions que desenvolupen projectes amb característiques semblants defineixen cicles de vida estandarditzats per a tots els seus projectes, la qual cosa en facilita la gestió.
Amb tot, malgrat que es tingui com a referència una successió normalitzada de fases, la planificació i la programació s’han d’adaptar a les característiques específiques de cada projecte.
Totes les consideracions que hem fet fins ara respecte als condicionants, les característiques i el cicle de vida dels projectes són completament aplicables als projectes que es desenvolupen en el context de l’Administració local.
Amb tot, com hem vist en alguns exemples, existeixen algunes particularitats que condicionen la gestió de projectes a l’Administració.
Com es recull a l’article 1 del Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals (ROAS), l’acció administrativa dels ens locals es desenvolupa sobre una estructura de matèries acotada: obres públiques, intervenció administrativa de l’activitat dels ciutadans, foment i establiment i gestió de serveis públics.
Formes d'acció dels ens locals
Típicament, les obres públiques són projectes. Però també hi pot haver projectes en qualsevol de les altres formes d’acció:
Formes d’acció dels ens locals | Exemples de projectes |
---|---|
Obres | Qualsevol obra pública, tant d’urbanització com ordinària |
Intervenció administrativa | Elaboració i aprovació d’una ordenança o d’un instrument de planejament |
Foment | Confecció i aprovació de les bases específiques reguladores d’unes subvencions |
Establiment i gestió de serveis | Establiment d’un servei públic local o modificació de la seva forma de gestió |
Amb tot, cal tenir en compte que l’Administració és un entorn de treball altament regulat. Tot i que cada projecte s’hagi d’estudiar i executar atenent les seves singularitats, molts aspectes no queden a la lliure decisió de la direcció, sinó que estan condicionats per formes d’actuació disposades per molt diverses normes (com el Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals que hem esmentat anteriorment).
Molts projectes s’hauran d’adaptar o almenys hauran de tenir en compte les fases de desenvolupament del procediment administratiu comú (iniciació, ordenació, instrucció i finalització), cadascuna de les quals amb situacions i activitats també regulades.
Per altra part, la forma de gestió dels projectes es veu condicionada a l’Administració local pel fet que les formes d’organització del treball estan orientades a les operacions i no als projectes.
En una organització normalment es realitzen diferents tipus de treballs, que s'agrupen en dos grans tipus:
Tradicionalment, les administracions s’han organitzat tenint en compte les necessitats estables de les operacions, ja que aquestes absorbien la major part del temps i dels recursos. A més, l’Administració pública sempre ha procurat ser estable i predictible, per tal de donar seguretat jurídica a totes les parts interessades. És per això que el model organitzatiu absolutament dominant és el jeràrquic i funcional: estructures estables organitzades verticalment, amb comandaments i subordinats, i horitzontalment, en àmbits i llocs de treball especialitzats funcionalment.
En canvi, els projectes han constituït habitualment excepcions en la forma de treballar, i molt sovint la seva gestió provoca disfuncions entre aquelles estructures estables i força rígides i les necessitats de flexibilitat i singularitat dels projectes.
Els departaments de personal estan molt preparats per fer una gestió ordinària d’operacions, com el pagament de la nòmina mensual, el tractament de les baixes per malaltia o altres aspectes quotidians, però poden trobar més dificultat amb la seva organització i forma de funcionament ordinari per fer la valoració de llocs de treball, dissenyar un sistema de retribució variable vinculat a resultats o elaborar un pla de formació. En molts d’aquests casos és freqüent haver de buscar suport extern.
Tret d’algunes excepcions, com succeeix en ocasions en els departaments d’urbanisme i obres, les persones que han de gestionar projectes han de tenir present el fet que l'estructura organitzativa de l'entitat està pensada per treballar amb operacions, no amb projectes. Així, les persones que integrin l’equip de treball tindran les seves comeses habituals i dependran dels seus comandaments formals; l’estructura organitzativa i els processos de treball continuaran funcionant durant el termini d’execució del projecte. Aquest i altres aspectes hauran de ser considerats per minimitzar els conflictes que puguin sorgir i assegurar l’èxit del projecte sense alterar el funcionament normal de l’Administració.
En aquest mòdul has pogut treballar els conceptes bàsics que t’ajudaran a identificar un projecte i a encarar correctament com gestionar-lo.
En primer lloc, has vist que els projectes són processos de treball únics que hom realitza per tal d’aconseguir un objectiu.
El fet que siguin processos únics comporta que es trobin condicionats per tres factors: la temporització que es fixa per dur-los a terme, amb un inici i un acabament previstos; els recursos que es preveu dedicar-hi, i l’abast de les activitats que es faran, tant en termes quantitatius com qualitatius.
A més, s’ha explicat que els projectes es caracteritzen, a diferència d’altres formes de treballar, per la seva singularitat, és a dir, que cadascun d’ells s’ha de plantejar cada vegada des de zero tenint en compte les circumstàncies concretes en què es desenvoluparà i un cert grau d’incertesa, i per la temporalitat.
Cal recordar, per altra banda, que un projecte no es defineix per la seva dimensió o per la seva complexitat: els projectes poden tenir una durada molt llarga o curta, poden consumir molts recursos o molt pocs. La grandària no defineix el projecte: ho fan la singularitat i la temporalitat.
Més endavant has comprovat que els projectes acostumen a ordenar-se en unes fases estandarditzades o cicle de vida: iniciació, planificació, implementació i tancament.
Per acabar aquest mòdul has repassat alguns trets particulars dels projectes quan es realitzen en l’Administració local. En primer lloc, es veuen condicionats per les formes d’actuació típiques de l’Administració (obres, intervenció administrativa, foment i serveis). També es desenvolupen en un entorn molt regulat per normatives, tant locals com superiors. I per acabar, els projectes a l’Administració es fan en organitzacions majoritàriament orientades a l’operació continuada i no al treball singular.
DIVERSOS AUTORS (2017). Guía de los fundamentos para la dirección de proyectos. Guía del PMBOK ®. 6a. edició. Newton Square, Pennsilvània: Project Management Institute.
DIVERSOS AUTORS (2018). UNE-ISO 10006. Gestión de la calidad. Directrices para la gestión de la calidad en los proyectos. Madrid: AENOR.
SERER, M. (2001). Gestión integrada de proyectos. Barcelona: Edicions de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Tal com s’explica a la Guia dels fonaments per a la direcció de projectes. Guia del PMBOK, les persones responsables poden decidir l’inici d’un projecte en resposta a diferents factors que poden afectar la seva organització. Aquests factors s’agrupen en quatre categories fonamentals:
Durant la fase d’iniciació es duen a terme dos processos clau:
El procés de definició del problema i els resultats del procés d’identificació i caracterització dels grups d’interès es recullen en un document denominat acta de constitució del projecte.
Processos de la fase d'iniciació del projecte
El correcte desenvolupament d’aquests dos processos de treball facilitarà una bona definició de l’abast i de l’estratègia de gestió del projecte.
Podem dir que, des d’una de les quatre categories esmentades de factors que poden motivar la seva posada en marxa, en general un projecte és una forma de respondre a un problema.
Definim problema com la distància entre una situació present i una situació que es vol assolir, normalment amb obstacles que dificulten el trànsit per reduir aquesta distància i que comporten la realització d’un treball.
Cal esmentar que amb el terme problema no es fa referència necessàriament a una situació negativa, sinó a una situació que es vol transformar, a una oportunitat.
Per assegurar l’èxit d’un projecte és de gran importància fer una correcta definició del problema que es vol afrontar. D’aquesta definició dependran tots els processos posteriors en cadascuna de les fases del cicle de vida del projecte.
Una definició incorrecta del problema que cal resoldre comportarà probablement algun grau d’insatisfacció en les parts interessades, dificultats en la gestió del projecte i desviacions significatives en els seus factors clau (temps, recursos, abast).
La definició del problema o oportunitat és molt important, tant si hem de fer un encàrrec a un tercer com si hem de respondre a un encàrrec que ens facin a nosaltres, situacions totes dues ben freqüents.
El primer cas és la situació que es dona, per exemple, quan cal definir les condicions d'un contracte extern, normalment en un informe de necessitats que marcarà aspectes essencials dels plecs de contractació. Quan parlem de contractes relacionats amb un projecte, bona part de l’èxit d’aquest dependrà d’assegurar que el proveïdor extern ha entès correctament quin és el problema que s’ha de resoldre.
El segon cas és quan cal respondre a un encàrrec rebut per part dels responsables de l’organització. Cal tenir present que la primera tasca del projecte és tenir la certesa que s’ha comprès quin és el problema que qui formula l’encàrrec vol resoldre.
És important tenir en compte que molt sovint qui formula l’encàrrec no és expert en la matèria des de la qual cal respondre al seu problema. El que s'espera és que la persona que ha de gestionar el projecte investigui i faci les preguntes necessàries fins a saber amb seguretat que ha copsat la naturalesa del problema i, per tant, pot oferir una solució adequada.
Per tal de fer una bona definició del problema que ha de resoldre el projecte, la persona responsable ha de comptar amb dues eines bàsiques:
Molt sovint, des de les administracions locals, demanem informes, dictàmens o estudis previs a la realització de projectes que serveixen per conèixer opcions, alternatives tècniques o detalls de les condicions jurídiques o econòmiques que afecten un determinat projecte. Des de molts àmbits de la Diputació de Barcelona, per exemple, es col·labora amb els ajuntaments en aquest sentit.
Tant en una eina com en l’altra, la persona responsable normalment utilitzarà:
És molt aconsellable que la persona responsable del projecte mantingui una reunió amb qui formula l’encàrrec per obtenir la informació necessària sobre les seves necessitats i expectatives, punts de vista i condicionants per al projecte. Posteriorment, hi pot haver una segona trobada per tal d’exposar les conclusions a les quals s’ha arribat i el plantejament general del projecte, que haurà de ser validat.
Per altra part, s'ha de tenir en compte que existeixen diverses parts que es poden veure afectades pel projecte o que poden afectar el seu desenvolupament, a més de qui formula l’encàrrec.
Un aspecte clau que pot condicionar l’èxit del projecte és detectar quines són aquestes parts interessades, saber quines són les seves necessitats i expectatives i definir una estratègia per gestionar la relació amb cadascuna d’elles, tenint en compte de forma equilibrada els objectius del projecte i els seus interessos.
Són parts interessades, per exemple: els destinataris del resultat del projecte, els càrrecs electes, la ciutadania en general, els treballadors i les treballadores de l’entitat, els sindicats, els proveïdors i subministradors, altres administracions, etc.
El risc que una gestió incorrecta de les parts interessades generi dificultats o fins i tot el fracàs del projecte disminuirà si el procés d’identificació es fa tan aviat com sigui possible, en la fase d’iniciació.
Per fer una bona identificació de les parts interessades en el projecte és convenient seguir les pautes següents:
Sabies que…
Un exercici recomanable és fer la identificació de les parts interessades del projecte en una activitat que impliqui l’equip de treball, amb una fase de pluja d’idees (identificació) i una altra de reflexió en comú (caracterització). És habitual que diverses persones tinguin punts de vista i percepcions que poden resultar complementaris i donar molta més potència a aquesta anàlisi.
Els resultats del procés d’identificació i caracterització dels grups d’interès també es recull com un apartat específic a l’acta de constitució del projecte.
En aquest enllaç podeu obtenir un formulari model per elaborar l’acta de constitució d’un projecte.
El procés de definició del problema té com a sortida o resultat principal un document denominat acta de constitució del projecte.
L’acta de constitució del projecte és un document amb diferents finalitats:
El contingut de l’acta de constitució del projecte inclou almenys:
Pel que respecta a la conformitat de qui formula l’encàrrec amb el plantejament general del projecte, el més aconsellable és que aquesta es formalitzi amb la signatura de l’acta de constitució.
En determinats projectes de l’Administració local, un equivalent de l’acta de constitució del projecte pot ser un informe amb un contingut similar i que doni peu a una resolució d’un òrgan de govern per la qual es faci l’encàrrec formal del projecte.
En aquest mòdul has estudiat la fase d’iniciació dels projectes. Aquesta fase sovint és obviada en la gestió de projectes a favor de la planificació i de la programació, però és la que defineix les bases sobre les quals després es dissenyarà, s’executarà i s’avaluarà el projecte. Aquesta és la raó per la qual s’ha de dur a terme sistemàticament i de forma correcta.
D’una banda, has vist la necessitat de definir amb precisió el problema o l’oportunitat que genera la necessitat que ha de cobrir el projecte, utilitzant tant les dades disponibles sobre la qüestió com l’opinió i el judici d’experts en la matèria.
I d’una altra, has repassat la importància d’identificar totes les parts interessades en el projecte (a més de qui fa l’encàrrec) i de detectar quines són les seves necessitats, expectatives i capacitat d’influència amb relació a aquell.
Has après també que tots dos processos, la definició del problema per resoldre i la identificació de les parts interessades, es registren mitjançant un document que es denomina acta de constitució del projecte, que serveix a més com a base i punt de partida per a les fases posteriors i que ha de ser validat per l’òrgan que correspongui de l’organització.
A partir de les conclusions de la fase d’iniciació, podràs decidir el camí més adequat per tirar endavant el projecte a través de la planificació i la programació.
DIVERSOS AUTORS (2017). Guía de los fundamentos para la dirección de proyectos. Guía del PMBOK ®. 6a. edició. Newton Square, Pennsilvània: Project Management Institute.
DIVERSOS AUTORS (2018). UNE-ISO 10006. Gestión de la calidad. Directrices para la gestión de la calidad en los proyectos. Madrid: AENOR.
SERER, M. (2001). Gestión integrada de proyectos. Barcelona: Edicions de la Universitat Politècnica de Catalunya.
La planificació és la segona fase del cicle de vida del projecte. Consisteix en un seguit de processos que serveixen per definir l’abast del treball que cal efectuar per donar compliment als objectius generals establerts en la fase d’iniciació i concretar la forma en què es desenvoluparà aquest treball, tenint en compte els diferents factors que influeixen en el desenvolupament del projecte.
Alguns aspectes importants que has de tenir en compte quan es tracta de planificar un projecte són:
Dissortadament, moltes vegades es limita la planificació d’un projecte a fer-ne un cronograma i un pressupost. Amb aquesta orientació queden tants aspectes importants fora del nostre camp de visió, que les possibilitats que el projecte no assoleixi l’èxit es multipliquen.
El diagrama següent mostra quins són els processos bàsics de la fase de planificació del projecte:
Processos fonamentals de la planificació del projecte
Durant la fase de planificació, una de les accions més importants és definir l’abast del projecte:
Concretar les activitats que caldrà realitzar per assolir l’objectiu del projecte, tant en termes quantitatius com qualitatius.
L’abast de les activitats que s’han de dur a terme durant el decurs d’un projecte depèn de molts factors:
Hem de tenir en compte que en el context de l’Administració l’abast dels projectes es veu gairebé sempre condicionat per la dimensió política de l’organització. Molt sovint s’han de tenir en compte en l’abast aspectes que potser no són imprescindibles des del punt de vista tècnic, però que són requisits des de l’òptica del nivell polític; aquests aspectes normalment suposaran un increment del temps i dels recursos necessaris per executar el projecte.
Contràriament, és també freqüent que l’execució del projecte en l’entorn de l’Administració es vegi constret per condicionants normatius d’obligat compliment (per exemple, els processos legals de contractació administrativa) que algunes parts interessades poden interpretar com a obstacles i demores innecessàries en el projecte.
És important, abans de continuar amb altres aspectes de la planificació, elaborar de forma acurada les especificacions o els requisits tècnics del projecte. S’ha de tenir en compte que, en l’entorn de treball de l’Administració pública, cal ser molt rigorós en l’aplicació dels procediments corresponents a cada tipus de tasca del projecte.
Tot seguit, es proposen algunes pautes per elaborar especificacions efectives per als requisits dels teus projectes:
És molt important que tinguis en compte que serà excepcional la situació en què l’abast d’un projecte es defineix en l’etapa de planificació i es manté inalterable durant la resta de fases del cicle de vida.
El més normal és que durant el decurs de l’execució del projecte es produeixin esdeveniments que facin aconsellable (o obligatòria) una revisió de l’abast del projecte.
En alguns casos pot ser per una demanda explícita d’alguna de les parts interessades. En d’altres, per l’impacte que poden tenir situacions sobrevingudes.
És per això que, durant les fases d’execució i de control, cal monitoritzar l’abast del projecte per ajustar-lo quan sigui necessari i procurar que l’impacte sobre els altres dos vèrtexs del triangle d’equilibri del projecte (temps i recursos) sigui el mínim possible.
La tasca d’establir l’abast del projecte es concreta a fer una definició detallada i pràctica de les activitats per desenvolupar i del resultat (producte, servei…) que es vol obtenir. Així es descriuen els límits del resultat del projecte, que han de ser acceptats per qui formula l’encàrrec.
La direcció ha d’assegurar que qui formula l’encàrrec comprèn quin serà l’abast del projecte abans d’iniciar-ne l’execució dels treballs operatius.
Una de les tècniques més adequades per definir l’abast del projecte és l’estructura de descomposició del treball (EDT).
L'estructura de descomposició del treball (EDT) (coneguda en el món anglosaxó com a Work Breakdown Structure o WBS) és una tècnica que consisteix a dividir successivament el treball que ha de ser executat per l’equip del projecte en unitats petites i manejables.
Aquesta divisió es basa en la identificació jerarquitzada dels elements lliurables que cal obtenir per arribar al resultat final desitjat.
El propòsit de l’EDT és:
L’EDT normalment es representa gràficament mitjançant un diagrama d’arbre.
L'EDT és un instrument bàsic de la planificació del projecte, que s'ha d'elaborar abans de procedir a la programació i a l’estimació del cost del projecte i que ajudarà a tenir un bon coneixement del projecte i de com es desenvoluparà.
Un exercici recomanable és que tot l'equip del projecte participi en la confecció de l'EDT. D'una banda, podran aportar els seus coneixements específics, i d'una altra, obtindran una visió global que els permetrà integrar el seu treball en el conjunt del projecte i entendre l'impacte que les seves responsabilitats tindran en l'assoliment de l'objectiu final del projecte.
Fer l'estructura de descomposició del treball d'un projecte serà molt útil per:
En aquest enllaç podeu obtenir un formulari model per elaborar l’EDT d’un projecte.
Tot seguit es descriu la metodologia per elaborar l'estructura de descomposició del treball d'un projecte:
Com ja s’ha dit, una representació gràfica de l'EDT mitjançant un diagrama d'arbre ajudarà al seu estudi i la seva comprensió. Moltes de les aplicacions informàtiques de suport a la programació de projectes us ajudaran en aquesta tasca.
Cal tenir en compte que el gràfic o diagrama de l’EDT equival a un mapa del projecte i del seu abast, però no recull la dimensió temporal de l’execució de les tasques.
A l'hora d'elaborar l'EDT, s'aconsella tenir en compte els criteris següents:
L’EDT també es pot elaborar desglossant el resultat final en les fases del cicle de vida del projecte.
Per a cadascun dels punts de l’EDT cal definir un seguit de dades, que es recullen en un document denominat diccionari de l’EDT. Aquest document proporciona informació detallada sobre els lliurables i les tasques associades, que serà molt valuosa per fer després la programació del projecte.
La informació bàsica que cal incloure en el diccionari de l’EDT és:
Sabies que…
Addicionalment, es pot incorporar al diccionari de l’EDT referències a requisits de qualitat, normatives aplicables al desenvolupament de les tasques o a les característiques dels lliurables, models i altres documents, etc.
El diccionari de l’EDT és un document viu que s’haurà de revisar, modificar i completar en les etapes posteriors del projecte. Bona part de la informació s’utilitzarà en el moment de la programació, i d’aquest procés s’obtindran també dades significatives que caldrà recollir.
Tot seguit, es presenta un exemple simplificat de l'estructura de descomposició del treball en el projecte d’elaboració de les cartes de serveis d’un ajuntament. En aquest cas es tracta d’un model il·lustratiu que no representa amb tot el detall el procés administratiu, sinó que té la voluntat de servir de model per a casos reals.
Exemple d'estructura de descomposició del treball d'un projecte
Aquest exemple s’ha elaborat descomponent el resultat final que es vol assolir (les cartes de serveis) en els seus lliurables. A partir d’aquests lliurables es poden definir les tasques necessàries per obtenir-los.
Tot seguit, podem veure alguns exemples d’elements del diccionari d’aquesta EDT:
Codi | 1.3.1 |
---|---|
Lliurable | Descripció del servei i de les prestacions |
Tasques | Emplenar la fitxa estàndard de descripció del servei i de les seves prestacions, d’acord amb el model elaborat per la gerència municipal |
Condicionants | La descripció ha de ser rigorosa, d’acord amb les competències legals i les prestacions reals del servei, però feta en termes comprensibles per al públic no tècnic |
Recursos | - Fitxa de descripció de serveis i prestacions - Base de dades |
Durada | 7 dies |
Cost | Dedicació del personal (estimació màxima: 8 hores) |
Codi | 1.4.1 |
---|---|
Lliurable | Aprovació de la comissió redactora |
Tasques | ‒ Convocar una reunió de la comissió redactora adjuntant la documentació (contingut de les cartes de serveis) ‒ Revisar la documentació en la reunió de la comissió ‒ Elaborar l’acta de la reunió, que s’ha d’incorporar a l’expedient administratiu |
Condicionants | La revisió de la documentació es pot fer de forma prèvia a la reunió de la comissió; les esmenes i comentaris es poden avançar per correu electrònic a l’equip redactor. La reunió es pot centrar a resoldre els aspectes dubtosos |
Recursos | ‒ Documents del contingut de la carta de serveis en suport electrònic ‒ Espai de reunions |
Durada | 1 dia |
Cost | Dedicació del personal (estimació màxima: 2 hores per cada integrant de la comissió redactora) |
Codi | 1.4.5 |
---|---|
Lliurable | Exposició al públic |
Tasques | ‒ Publicar al Butlletí Oficial de la Província un edicte informant de l’aprovació inicial de les cartes i de la forma en què es pot consultar l’expedient ‒ Publicar també aquesta informació al tauler d’anuncis electrònic de l’Ajuntament ‒ Acabat el termini de l’exposició, l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania farà una diligència del compliment del tràmit |
Condicionants | El termini entre la tramesa de l’anunci al BOP i la seva publicació pot ser d’entre 7 i 10 dies. La publicació al web municipal s’ha de fer immediatament després de la publicació al BOP |
Recursos | ‒ Anunci al BOP ‒ Anunci al tauler electrònic de l’Ajuntament |
Durada | ‒ 10 dies naturals per a la publicació de l’anunci al BOP ‒ 30 dies hàbils d’exposició al públic, a comptar des de l’endemà de la publicació de l’anunci al BOP |
Cost | ‒ Dedicació del personal: 3 hores ‒ Preu públic de la publicació al BOP |
Una qüestió important és determinar fins a quin nivell de detall hem d'arribar en la descomposició del treball del nostre projecte.
La naturalesa de cada projecte i el grau en què hàgim de controlar la seva execució seran els factors que determinaran el detall adequat.
Alguns criteris per orientar-se a l'hora de definir el grau de detall de l'EDT són els següents:
Si els projectes són d'una complexitat molt alta (la qual cosa es pot detectar durant la confecció de l’EDT), una bona estratègia és dividir-los en subprojectes d'unes dimensions més fàcilment abastables i que redueixin les incerteses.
En aquest enllaç podeu obtenir un formulari model per elaborar la taula d’assignació de responsabilitats d’un projecte.
L'elaboració de l'estructura de descomposició del treball del projecte és l'ocasió adequada per assignar les responsabilitats concretes de cada membre de l'equip de treball del projecte.
Cada element de l'EDT ha de tenir un responsable únic i individual, clarament identificat. La seva responsabilitat consistirà, genèricament, a executar el treball necessari per obtenir el resultat esperat, aplicant els recursos i el temps que es determini posteriorment (en la programació).
L’EDT és una eina fonamental per poder procedir a la programació del projecte, ja que aquest instrument mostra quines tasques cal fer i qui les farà.
La programació del projecte es basarà en:
Si les estimacions es realitzen amb la participació de l'equip de treball, és més probable que les persones que realitzaran el treball puguin aportar el seu coneixement; no obstant, el responsable del projecte haurà de tenir en compte els requisits generals del projecte i ser conscient que aquestes persones poden tenir interessos que condicionin les seves estimacions.
No s'ha d'oblidar, en tot cas, que les estimacions poden ser més o menys precises, però que rarament són exactes; per això és important saber quin marge de tolerància es pot acceptar per a cada activitat.
És important que al final de cada projecte, en la fase de tancament, es dediqui un temps a revisar les desviacions que hi ha hagut respecte a les previsions inicials i a intentar explicar els motius que les han originat. Aquest treball ha de quedar documentat, ja que serà un instrument de gran utilitat per a la planificació de nous projectes.
Per tractar amb detall tot allò relatiu a la programació del projecte, et remetem al mòdul següent d’aquest curs.
El pressupost del projecte és el document que recull les despeses que es preveu que originarà la seva execució (sobretot a partir del cost dels recursos que s’han programat) i la forma com es finançarà.
El grau d'acompliment del pressupost és un referent habitual per a la mesura de l'èxit o fracàs del projecte, ja que un dels objectius de la gestió del projecte és que s’executi amb la màxima eficiència, és a dir, obtenint els resultats esperats amb els recursos mínims necessaris.
Si bé la pretensió d’eficiència és comuna a qualsevol projecte, en el cas de l’Administració pública s’ha de recordar que els recursos necessaris provenen de la ciutadania, per la qual cosa l’interès d’una correcta gestió no és particular, sinó públic.
Disposar del pressupost del projecte és necessari, així, per:
El pressupost del projecte s’estructurarà com segueix:
Normalment, un projecte en rares ocasions es finançarà al 100% amb ingressos directes, tret d’alguns casos específics d’inversions. El més freqüent és que sempre hi hagi una aportació neta de fons procedents del pressupost general de l’administració impulsora que no corresponen específicament al projecte, sinó a ingressos generals, com ara els impostos o determinades taxes.
L’Ajuntament de Vilaclaus té al seu pressupost el programa 335.01 Arts escèniques, dins del qual es preveu la realització d’un festival de circ al municipi. Aquesta darrera activitat és tractada com un projecte i el resum del seu pressupost de despeses és el que segueix:
Despeses | Import | |
---|---|---|
1. | Despeses de personal | 3.337 € |
Dedicació de personal tècnic (90 hores) | 2.340 € | |
Dedicació de personal administratiu (50 hores) | 997 € | |
2. | Despeses en béns corrents i serveis | 36.900 € |
Contractació de coordinació | 6.200 € | |
Contractació d’infraestructures | 14.500 € | |
Contractacions artístiques | 12.400 € | |
Dietes i pernoctacions d’artistes | 3.800 € | |
Total despeses | 40.237 € |
Per finançar aquestes despeses, es preveu comptar amb els recursos següents:
Ingressos | Import | |
---|---|---|
3. | Taxes, preus públics i altres ingressos | 1.200 € |
Preu públic per entrades a espectacles | 1.200 € | |
4. | Transferències corrents | 8.600 € |
Subvenció de la Diputació de Barcelona | 2.400 € | |
Subvenció de la Generalitat de Catalunya | 6.200 € | |
Ingressos directes | 9.800 € | |
Aportació municipal | 30.437 € | |
Total ingressos | 40.237 € |
S’observa, per tant, que el projecte és deficitari en 30.437 €, que han de ser aportats per l’Ajuntament gràcies a ingressos municipals generals.
En aquest enllaç podeu obtenir un formulari model per elaborar el pressupost d’un projecte.
En el model de pressupost que s’ha explicat, es recullen només els costos directes.
Els costos directes són les despeses directament imputables al projecte.
Entre els costos directes més freqüents trobem:
Al pressupost apareix al capítol 1. Per cada tasca del projecte es calcularan les hores (o una altra unitat adequada) programades per a cada treballador, que multiplicades per una taxa o tarifa horària proporcionen el cost d’aquest treballador en la tasca considerada. Sumant el cost de cada treballador s’obté el de la tasca, i sumant el de totes les tasques, el pressupost de personal del projecte.
A les administracions, a excepció de les obres, el cost directe més important és sovint el del personal.
Al pressupost apareix al capítol 2. Correspon a l’adquisició de materials, el lloguer d’equipaments, la contractació de serveis externs, etc.
Al pressupost apareix en el capítol 4. No és tan freqüent com els anteriors, però en algunes ocasions els projectes preveuen l’atorgament de subvencions a entitats o persones físiques, fruit de l’execució del projecte.
Però en la majoria de casos, aquestes despeses directes no són les úniques que fan possible l'execució del projecte. El més habitual és que per desenvolupar-lo calgui també incórrer en costos indirectes.
Són costos indirectes imputables a un projecte aquelles despeses generals de l’organització de les quals es beneficia el projecte i que no es desglossen en el pressupost per imputar-les a programes i projectes concrets.
Quant als costos indirectes, destaquen els següents:
Són els costos indirectes derivats de l’ús de l’estructura organitzativa general (alcaldia i òrgans de govern, secretaria, intervenció, serveis jurídics i econòmics, contractació, informàtica, recursos humans, etc.) per donar suport el projecte.
Corresponen a altres costos que no és possible (o pràctic) desagregar per imputar-los directament al projecte, com les amortitzacions dels béns inventariables que s’utilitzen en el projecte, els subministraments i la neteja de les dependències on treballa l’equip del projecte (si no és possible desglossar-los), les despeses financeres de l’entitat i altres de similars.
En molts casos, els costos indirectes es determinen com un percentatge del cost total del projecte, que pot oscil·lar entre el 10 i el 15%.
Una forma més acurada, tot i que també convencional, de calcular aquestes despeses indirectes és determinar quin és el pes relatiu del pressupost de despeses del projecte respecte al pressupost de despeses corrents total de l’organització i aplicar el percentatge resultant a les aplicacions pressupostàries de despeses generals.
Continuant amb l’exemple de l’Ajuntament de Vilaclaus i del seu festival de circ, sabem que el pressupost de despeses corrents de l’Ajuntament és de 3.450.000 €.
Com que el pressupost de despeses del projecte del festival de circ és de 40.237 €, aquesta xifra representa un 1,17% del pressupost ordinari de despeses.
Tenint aquest percentatge present, l’aplicació a les despeses generals de l’Ajuntament (és a dir, aquelles que no corresponen a programes finalistes) que es poden imputar indirectament al projecte seria la següent:
Coeficient aplicable | 1,17% | |
---|---|---|
Concepte | Despesa | Cost aplicable al projecte (despesa x coeficient) |
1. Despeses generals de personal | 259.000 € | 3.030,30 € |
2. Compres de béns i serveis generals | 142.000 € | 1.661,40 € |
3. Despeses financeres | 49.700 € | 581,49 € |
Cost indirecte total | 5.273,19 € |
Per tant, es podran imputar com a costos indirectes del projecte 5.273,19 €, que representen aproximadament un 13% del cost total del projecte, que seria de 45.510,19 €.
Finalment, en molts projectes es considera una partida de despesa corresponent a un fons de reserva per a imprevistos. En projectes amb un baix nivell d'incertesa, aquest fons es calcula com una xifra al voltant del 5% del cost total del projecte.
Sabies que…
Mentre que hi ha qui creu necessari preveure aquesta partida de despesa en el pressupost del projecte, perquè reflecteix la realitat de les desviacions habituals que acostumen a donar-se en l’execució dels projectes, hi ha qui es manifesta en contra de tenir en compte aquestes despeses imprevistes perquè acaben transformant-se en una bossa de despeses diverses que s’acaba consumint i no sempre és imprescindible.
A més dels esmentats anteriorment, la planificació comprèn altres vessants que cal tenir en compte per tal de possibilitar una gestió acurada dels projectes:
Altres vessants de la fase de planificació
Tot seguit, s’enuncien els aspectes més importants d’aquests vessants o processos de la planificació.
La planificació de la gestió de la qualitat del projecte consisteix a identificar els requisits de qualitat per al conjunt del projecte i per a cadascun dels elements lliurables i determinar com es verificarà que es compleixen aquests requisits.
Els requisits de la qualitat del projecte es fixaran tenint en compte almenys tres aspectes:
Com a criteri general, establirem requisits de qualitat que, dins de les especificacions tècniques del projecte, satisfacin raonablement les necessitats i expectatives de les parts interessades sense generar un cost excessiu.
L’equip del projecte és format pel conjunt de persones que treballen organitzadament per a l’assoliment de l’objectiu comú del projecte des dels seus rols i les seves responsabilitats.
Els aspectes clau de la definició de l’equip són dos: l’organització i l’objectiu comú.
Són responsabilitats del director o la directora del projecte:
En l’entorn de l’Administració local, la major part de les vegades la persona responsable del projecte no seleccionarà lliurement qui formarà part de l’equip. Habitualment el nucli de persones de l’equip amb més responsabilitat coincidirà amb un equip de treball estable (unitat, departament) o es constituirà a partir de llocs de treball estructurals. En altres casos ens trobarem amb equips estables orientats a la gestió de projectes (oficines de gestió de projectes).
L’estructura jeràrquica i funcional predominant a les administracions locals dificultarà la formació d’equips de treball ad hoc, d’una banda perquè haurien de conviure dependències de comandaments estructurals i del responsable del projecte, i d’una altra perquè caldria redistribuir càrregues de treball que corresponen a les funcions estàndard dels llocs de treball.
La planificació de les comunicacions del projecte és el procés consistent a desenvolupar un enfocament i un pla apropiats per donar resposta als objectius de la direcció de l’organització amb relació al projecte i a les necessitats d’informació de les diferents parts interessades.
És important insistir que cal equilibrar adequadament els dos vessants esmentats:
També formen part de la fase de planificació els processos de preveure quins riscos poden afectar el projecte i de preparar mecanismes de resposta (plans de contingències).
El procés de previsió dels riscos del projecte es posa en marxa, de fet, en la fase d’iniciació, i es completa i documenta en la fase de planificació.
És essencial, si es vol que la planificació sigui pràctica i efectiva, que s’adapti a les circumstàncies que sorgeixen durant l’execució de tot projecte.
Per tal que aquestes circumstàncies no siguin obstacles insalvables que provoquin la cancel·lació del projecte o, més freqüentment, que alterin l’equilibri entre l’abast, el temps i els recursos de forma significativa, la direcció del projecte ha de fer el següent:
La previsió i planificació dels riscos es pot desenvolupar a partir de la formació de tres preguntes:
Amb la planificació de les adquisicions, la direcció del projecte ha de preveure:
La planificació de les adquisicions del projecte
A l’Administració pública, els processos de planificació i, posteriorment, de gestió de les adquisicions del projecte es desenvolupen amb algunes particularitats molt significatives:
No ens estendrem aquí analitzant les característiques de la Llei de contractes del sector públic, però sí que farem esment d’alguns trets que es relacionen directament amb la gestió de projectes pel que respecta als procediments adequats per a l’adquisició d’obres, recursos o serveis necessaris:
1. Tenint en compte que els projectes tenen un caràcter singular i que, per tant, les adquisicions necessàries són puntuals, es podran fer contractes menors sempre que els imports no superin els límits legals i la durada de les prestacions no superi l’any.
Amb tot, si en un projecte s’han de fer diverses adquisicions, s’haurà de plantejar la possibilitat de fer una contractació conjunta per lots per tal d’evitar una situació de fragmentació de contractes.
Per altra part, el fet que es faci una contractació menor no vol dir que no s’hagin de posar en marxa mecanismes per obtenir diverses proposicions de proveïdors i avaluar la que s’adeqüi més a les necessitats del projecte pel que fa a qualitat i preu. En ocasions, aquests mecanismes es preveuen a les bases d’execució del pressupost de l’Administració local.
En la resta de casos caldrà fer una licitació segons el procediment que correspongui.
2. Les necessitats de les adquisicions, els costos corresponents i els procediments adequats, juntament amb altres característiques, s’han de recollir en un informe de necessitats. En aquest informe es fan constar també els requisits per licitar i els criteris amb els quals es valorarà quina és la proposició més adequada.
3. En les licitacions, les especificacions tècniques del projecte i altres requisits que afecten la prestació que s’adquireix, com per exemple els terminis de lliurament, les metodologies que s’apliquen, les característiques dels equips de treball, les qualitats aplicables als lliurables, etc., formen part habitualment del plec de prescripcions tècniques particulars del procés de contractació. Els aspectes administratius que regulen el procediment per a la recepció i valoració de proposicions i l’adjudicació del contracte estan continguts en el plec de condicions administratives.
És freqüent que en alguns projectes s’externalitzi la major part dels treballs que cal realitzar.
En moltes obres, per exemple, es contracta l’elaboració dels projectes bàsic i executiu de la direcció de l’obra, de la coordinació de seguretat i de l’execució material de l’obra en sí.
En aquests casos, el rol de la direcció de projectes es concentra en la coordinació i supervisió de recursos externs, a vegades amb el suport d’un altre contractista que fa funcions de controller del projecte.
En moltes ocasions, l’empresa adjudicatària d’un contracte administratiu que forma part d’un projecte gestiona al seu torn el treball que ha de fer com un altre projecte. En aquesta situació, l’administració és el client destinatari del resultat del projecte contractat. Aquest resultat pot ser un lliurable parcial del projecte general o el resultat final.
Quan es dona aquesta situació, en què es contracta una part significativa de l’execució d’un projecte, la direcció d’aquest ha de tenir en compte que, malgrat els compromisos adquirits pel contractista, els riscos de desviacions quant a cost, temps i abast no desapareixen. De fet, en introduir-se un nou agent en la cadena de producció del projecte (el contractista) que no està subjecte a la disciplina organitzativa de la mateixa administració, aquest risc pot fins i tot augmentar.
Per tant, en aquests casos és imprescindible preveure mecanismes específics de control i seguiment de les prestacions encarregades, els quals s’han de fer constar en el contracte o en el plec de prescripcions tècniques. En especial, és important establir:
Sabies que…
En el cas de les obres, els lliurables coincideixen amb les certificacions de fases o etapes parcials de l’obra.
El darrer procés de la fase de planificació del projecte és el que es correspon amb la definició dels termes de la relació que l’equip del projecte ha de tenir amb les diferents parts interessades (que, recordem, s’han identificat en la fase d’iniciació).
L’objectiu d’aquest procés és doble:
El procés de planificació de la relació amb les parts interessades del projecte ha de seguir tres etapes essencials:
Planificació de la relació amb les parts interessades en el projecte
Hem vist fins ara quins són els processos que cal desenvolupar per aconseguir una bona planificació del projecte.
Tot seguit et plantegem alguns suggeriments importants per planificar amb efectivitat i perquè aquesta fase del cicle de vida dels projectes sigui realment efectiva:
La planificació del projecte s’ha de formalitzar en un document anomenat Pla general del projecte, que serà una de les guies de treball de la direcció i del seu equip durant tot el desenvolupament del projecte.
El Pla general del projecte és també una eina de millora, ja que serveix de base, durant l’avaluació que s’ha de dur a terme durant la fase de tancament, per contrastar els resultats obtinguts amb les previsions inicials.
Els continguts bàsics d’un pla general de projecte són els següents:
En aquest enllaç podeu obtenir un formulari model per elaborar el Pla general del projecte.
El Pla del projecte hauria de ser aprovat per qui formula l’encàrrec. Sovint també és recomanable que sigui conegut i validat per algunes de les parts interessades (per exemple, per una administració que subvencioni part del projecte).
Una bona ocasió per obtenir aquesta aprovació és fer una reunió d’explicació i revisió del Pla que hagis elaborat amb el teu equip; en aquesta reunió es poden aclarir els aspectes que convingui i, si escau, fer esmenes.
La signatura del Pla és un acte que implica compromís amb el projecte: cal tenir-ho en compte.
Recorda…
El Pla del projecte és una eina de treball viva, no una foto fixa i definitiva. En el decurs de l’execució del projecte, segur que hi haurà canvis: cal controlar-los i deixar-ne constància amb actualitzacions i revisions del pla, sempre que siguin significatius.
Cal controlar especialment els canvis que comporten modificacions de l’abast del projecte, perquè acostumen a generar increment de costos i en ocasions demores en la temporització. Documentar aquests canvis i les seves causes serà molt útil quan en el futur vulguem emprendre projectes de naturalesa similar.
L’elaboració del Pla del projecte et serà útil també si has de promoure la contractació externa d’algunes tasques o, fins i tot, de l’execució de fases substancials. Molt bona part de la informació que ha de contenir el Pla s’haurà de reflectir en la documentació necessària per a la contractació:
Molt bona part de les tasques que la direcció i l’equip del projecte han de dur a terme en la fase de planificació es poden realitzar amb el suport d’aplicacions informàtiques específicament dissenyades a aquest efecte.
En el mòdul següent del curs, dedicat a la programació del projecte, s’esmentaran algunes d’aquestes aplicacions específicament orientades a facilitar algunes de les tasques pròpies d’aquest procés (com fer el diagrama de Gantt o un diagrama PERT del projecte).
Existeixen altres aplicacions, tant d’escriptori com en xarxa, que, a més d’aquestes funcions bàsiques de programació, n’inclouen també d’altres com:
Destacarem aquí tres d’aquestes aplicacions que poden donar una resposta suficient a les necessitats bàsiques de gestió de projectes en l’entorn de l’Administració local:
És una aplicació web i mòbil dissenyada per a la gestió de projectes per professionals procedents de Google i Facebook. Es tracta d’un programari que dona un servei orientat a la col·laboració de l’equip de treball i a la gestió de les tasques dels projectes.
És una aplicació per a la gestió de projectes, basada també en web i que es fonamenta en la metodologia Kanban mitjançant l’ús de targetes, llistes i taulers. Les tasques dels projectes es mostren, d’acord amb el seu estat, a cada membre de l’equip que les té assignades. Aquestes tasques es poden definir amb un nombre molt alt d’atributs. L’aplicació permet diferents formes de personalització.
És també un programari de servei basat en web que permet gestionar i monitoritzar projectes amb els terminis d’execució, les programacions i els fluxos bàsics de treball. També permet la col·laboració entre els membres de l’equip per definir, assignar i validar l’execució de tasques.
En aquest mòdul ens hem concentrat a estudiar la planificació del projecte i comprendre la finalitat i la importància d’aquesta fase.
La planificació, que cal revisar i actualitzar durant tot el desenvolupament del projecte, abasta diferents aspectes que cal preparar i analitzar abans de la seva execució, des del pressupost a l’equip de treball, passant per la gestió dels riscos que el poden afectar i la relació amb les diferents parts que hi tenen interès.
Hem vist com cal establir l’abast del projecte per tal de determinar quines actuacions cal dur a terme per aconseguir l’objectiu final. Una eina que ajudarà en aquesta comesa és l’elaboració de l’EDT, que consisteix a desglossar el projecte en tasques prenent com a referència els lliurables; aquesta tècnica et serà de gran utilitat quan entris en el terreny de la programació.
També s’ha de confeccionar el pressupost del projecte, que serà una síntesi, expressada en valors monetaris, dels recursos necessaris per executar-lo i de la manera com es finançarà, per la qual cosa s’han de tenir en compte tant els ingressos com les despeses.
Així mateix, hem fet una revisió dels altres processos que formen part de l’àmbit de la planificació: planificació de la qualitat, preparació i organització de l’equip de treball, planificació de les comunicacions, anàlisi i previsió dels riscos que poden afectar el projecte, planificació de les adquisicions i planificació de les relacions amb les diferents parts interessades.
El conjunt de la planificació ha de quedar sintetitzada en el Pla general del projecte, un document que recull els seus aspectes essencials i que ha de servir de referència a l’equip de treball, per exemple, quan calgui corregir incidències o desviacions o quan s’hagi de fer l’avaluació.
El mòdul es clou amb una breu revisió d’algunes aplicacions informàtiques que estan dissenyades per donar suport a la gestió de projectes, especialment en la seva planificació.
DIVERSOS AUTORS (2017). Guía de los fundamentos para la dirección de proyectos. Guía del PMBOK ®. 6a. edició. Newton Square, Pennsilvània: Project Management Institute.
DIVERSOS AUTORS (2018). UNE-ISO 10006. Gestión de la calidad. Directrices para la gestión de la calidad en los proyectos. Madrid: AENOR.
SERER, M. (2001). Gestión integrada de proyectos. Barcelona: Edicions de la Universitat Politècnica de Catalunya.
“Un projecte és un problema programat per a la seva solució.” Joseph M. Juran
La programació és una de les activitats crítiques de la gestió d'un projecte dins de la fase de planificació, ja que:
Podem fer una analogia entre el paper del programa en la gestió de projectes i el d'un quadre de comandament en la gestió dels processos de treball.
Tots dos instruments serveixen per comptar amb un full de ruta per dur a terme el treball, una mena de GPS que ens mostra el camí que hem de seguir, però que també ens indica si ens estem desviant d'aquest camí i ens informa de les dades bàsiques del viatge: velocitat, temps aplicat en el recorregut, temps restant per arribar a la destinació, consum del vehicle…
La programació d'un projecte consisteix a desenvolupar els processos següents:
En què consisteix programar?
Una vegada feta la programació, es pot definir els costos de cada tasca i del conjunt del projecte i es pot elaborar el pressupost corresponent, com s'ha vist en el mòdul 3.
Les tasques són les unitats bàsiques de programació dels projectes.
La programació correcta d'un projecte dependrà, en bona mesura, de disposar de tota la informació necessària sobre les tasques que en formen part. Si s'ha fet l'estructura de descomposició del treball (EDT), probablement disposarem de la major part d'aquesta informació, que es pot agrupar en tres blocs d'atributs:
Serveixen per descriure cada tasca de forma unívoca:
Són les dades que permeten ubicar en el temps cadascuna de les tasques.
Probablement, programar amb la unitat hores la construcció d'una escola no serà gaire útil; les desviacions que, amb tota seguretat, es produiran no seran significatives.
Tampoc seria gaire adequat programar l'acte d'inauguració de l'any escolar, que inclou una visita del conseller d'Educació, amb la unitat dies, perquè aleshores perdrem el detall que ens permetrà assegurar que no arriba amb retard al següent acte de la seva agenda.
Són les dades necessàries per saber quina assignació de recursos cal fer a cada tasca del projecte:
Per fer la mesura de l'impacte sonor cal un sonòmetre.
Durant la ballada de sardanes serà necessari:
Una vegada s'han definit els atributs de les tasques, podem utilitzar els seus atributs temporals per determinar les relacions, les vinculacions o el lligam entre cadascuna d'elles.
L'execució de les tasques d'un projecte es troba subjecta a una successió lògica, que al seu torn depèn d'una sèrie de condicionants. Aquests condicionants forcen o aconsellen que s'estableixin lligams entre les tasques segons els factors següents:
El Ple no pot prendre cap acord sobre l'assumpte si prèviament no ha estat informat pel tècnic i la comissió informativa no ha emès el dictamen corresponent.
No es podrà generar el crèdit de la subvenció rebuda a la corresponent partida fins que no hagi arribat la notificació de la concessió.
La inspectora de sanitat té l'agenda lliure per fer la visita el dia 26 de juny.
La sala d'actes és disponible les tardes, de dilluns a dijous.
Els vidres insonoritzats no ens arriben fins dijous al matí.
Si plou, no es podrà posar la gespa artificial al camp de futbol.
A partir de l'octubre no és aconsellable realitzar el procés participatiu, ja que s'acosta molt a la data de les eleccions autonòmiques i l'equip de govern no vol que el clima de campanya interfereixi en el projecte.
Els factors enumerats forcen o aconsellen la vinculació entre tasques d'acord amb uns lligams, que poden ser:
Els lligams potencials entre tasques són els que delimiten en el temps el començament o l'acabament d'una tasca del projecte, ja sigui en termes absoluts (una data concreta) o en termes relatius (respecte a altres tasques).
Són exemples de lligams potencials els següents:
Els lligams potencials poden ser dels tipus següents:
Vinculen el començament o l'acabament de les tasques a un data concreta.
Nom | Definició | Exemple |
---|---|---|
Lligams de localització temporal mínima. | La tasca no pot començar abans d'una data determinada. | La convocatòria no es pot fer abans del 12 de març, data en què entra en vigor la modificació del pressupost i es disposarà de crèdit suficient. |
Lligams de localització temporal màxima. | La tasca ha d'acabar abans d'una data determinada. | L'expedient de contractació ha d'estar complet dimarts al matí abans de les 14 hores, perquè és quan es convoca la Junta de govern. |
Relacionen els terminis (inici o acabament) d'unes tasques amb els d'altres.
Nom | Definició | Exemple |
---|---|---|
Lligams de successió mínima. | Una tasca no pot començar fins transcorregut un termini mínim (t) des de l'inici d'una altra tasca, que es denomina precedent. Sovint, el termini és la durada de la tasca precedent. | El sopar no es pot començar a servir fins que no acabi la tertúlia (que es preveu que duri 2 hores). |
Lligams de successió màxima. | Una tasca ha de començar abans que transcorri un màxim de temps (t) des de l’inici d'una altra activitat (precedent). | Les actes de la reunió s'han de distribuir a les persones assistents, per tal que les validin, com a màxim cinc dies després de la reunió, ja que en cas contrari s'obliden del que han parlat i no fan esmenes. |
Els recursos necessaris per executar les tasques també poden condicionar la vinculació entre elles.
En concret, tenint en compte que un dels objectius de la programació és l'aprofitament d'aquests recursos amb criteris d'eficiència, serà aconsellable lligar les activitats de tal forma que no hi hagi recursos ociosos.
Igualment, la successió de tasques es veurà condicionada per la disponibilitat dels recursos que s'han d'utilitzar. Si un recurs és escàs o no està disponible, quedarà condicionada la vinculació entre tasques.
S'ha de recordar, per altra part, que si hi ha recursos disponibles, assignant-ne més a alguna activitat és possible que es redueixi la seva durada. Contràriament, disposar de menys recursos dels previstos comportarà en molts casos un retard en l'execució del treball.
Cal tenir present que en alguns casos serà possible sobreutilitzar un recurs per evitar demores, per exemple, en el cas del personal, però en la majoria de casos això comportarà costos addicionals (treballs extraordinaris, contractacions temporals…) o demores en altres projectes si es canvien les prioritats.
Els dos administratius de la unitat han de revisar en 14 hores que les 152 sol·licituds vagin acompanyades de la declaració responsable d'estar al corrent de les obligacions fiscals. Per avançar en aquesta tasca, s'hi assignarà temporalment una altra persona, amb la qual cosa la tasca es podrà completar en 9,3 hores.
La fotocopiadora de la unitat s'ha espatllat, amb la qual cosa caldrà utilitzar la de l'edifici B, que només està disponible a les tardes; les còpies que s'havien de fer en 4 hores trigaran dos dies a fer-se.
El tècnic enllestirà l'informe en dos dies, però haurà de treballar dues tardes, és a dir, 7 hores extraordinàries, que compensarà amb un dia de descans.
Mes endavant es tractaran amb més detall els problemes de lligam d'activitats en funció de la disponibilitat i l'equilibri d'ús dels recursos.
Una vegada acabada la programació, cal comprovar si el resultat obtingut s'adequa als requisits del projecte. A més, s'haurà de verificar si és possible reduir el temps d'execució o els costos estimats resultants.
Pel que fa al temps d'execució estimat de les tasques, podem:
Programar un projecte vol dir fer possible que produeixi els resultats necessaris entre dues dates fixes: la d'inici i la d'acabament.
La programació permet, en primer lloc, determinar si és possible assolir aquest objectiu temporal, si el projecte es pot executar per complet en el temps disponible. Per això és tan important trobar el camí crític del projecte.
Alguns consells perquè la programació sigui viable i útil són:
Una de les formes més usuals d'incrementar l'eficiència dels projectes és procurar la seva automatització mitjançant l'aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació.
És molt freqüent que en processos administratius es dediqui molt de temps a la verificació de dades aportades per les persones interessades en un procés en instàncies, formularis o sol·licituds.
La informatització de l'aportació de les dades en aquests formularis o instàncies pot permetre evitar que s'introdueixin dades errònies, que es quedin dades sense informar o que no s'annexi tota la documentació complementària. A més, pot facilitar la revisió i ajudar a generar automatitzadament possibles requeriments, i evita haver d'introduir manualment totes les dades per al seu processament posterior.
Tot això pot reduir molt sensiblement la durada de la tasca de revisió de les instàncies o els formularis i incrementa l'eficiència del treball.
La durada total del projecte pot també optimitzar-se si es pot reduir el temps estimat d'execució de les tasques crítiques, o bé replantejant la relació entre les tasques per intentar executar-les, sempre que sigui possible amb els recursos existents, simultàniament.
Quant als recursos, s'ha de comprovar que resten els mínims recursos infrautilitzats assignant-los a alguna tasca, fins i tot modificant la seqüència temporal, sempre que això no afecti negativament els terminis del projecte.
Finalment, pel que respecta al pressupost del projecte en conjunt, una vegada coneguts els costos de cadascuna de les tasques, podem intentar:
Durant la Festa Major d'un municipi, que té lloc durant 4 dies del mes de juny, cal llogar un generador d'electricitat per a alguns dels actes programats.
Inicialment aquestes activitats estaven previstes per a la tarda del dia 1, la tarda del dia 2 i el matí del dia 4, amb la qual cosa hi havia dues opcions: llogar el generador durant quatre dies i vigilar-lo o protegir-lo d'alguna forma mentre no s'està emprant, o llogar-lo tres vegades diferents (amb l'increment de cost que comporta el transport i la instal·lació cada vegada).
Finalment, però, el tècnic de cultura ha reprogramat els actes de tal forma que tinguin lloc el matí del dia 2, la tarda del dia 2 i el matí del dia 3, amb la qual cosa només caldrà llogar i vigilar el generador durant dos dies.
Per fer la programació del projecte, podem utilitzar un seguit d'eines i mètodes que ajuden a ajustar la successió de les tasques i responen als problemes derivats de les seves relacions, de la seva durada i de l'assignació de recursos.
Aquestes eines serveixen, en particular, per:
Us proposem examinar tres d'aquestes tècniques:
Sabies que…
El diagrama de Gantt va ser dissenyat entre 1910 i 1915 per l'enginyer nord-americà Henry L. Gantt, que entre altres va treballar amb Frederick W. Taylor, el pare del taylorisme.
El diagrama de Gantt és un tipus de gràfic de barres que serveix per il·lustrar la programació d'un projecte a partir dels temps estimats de durada de les tasques i de la relació de dependència entre aquestes.
Per elaborar el diagrama de Gantt és important haver fet abans l'estructura de descomposició del treball (EDT) del projecte i haver identificat totes les tasques que en formen part amb els seus atributs.
Per construir un diagrama de Gantt:
Exemple bàsic de diagrama de Gantt
Normalment, el diagrama de Gantt mostra el camí crític del projecte i destaca d'alguna forma (color, trama) les activitats crítiques.
Les activitats crítiques són aquelles que no tenen marge d'execució, és a dir, que la distància entre la seva data mínima d'inici i la seva data màxima d'acabament és igual a la seva durada estimada. Un retard en una activitat crítica afectarà la durada total del projecte.
El camí crític és la seqüència o seqüències (pot haver-n'hi més d'una) d'activitats crítiques del projecte. El camí crític ens indica quina és la durada mínima d'execució de tot el projecte.
El diagrama de Gantt és una de les formes més pràctiques i difosa de mostrar la informació temporal d'un projecte. Normalment, quan elabores un cronograma estàs fent un diagrama de Gantt.
Aquest diagrama serveix també com a eina per al control del temps del projecte, ja que s'hi pot representar també l'estat d'execució real de les tasques i posar de manifest les possibles desviacions per facilitar l'adopció de les mesures correctives que s'estimi adients.
S'ha de tenir en compte, però, que si les desviacions temporals són molt significatives, és probable que el diagrama inicial quedi invalidat, amb la qual cosa serà més útil refer-lo amb les noves previsions.
En un diagrama de xarxa es representen també les tasques i les relacions entre elles, com en el cas del diagrama de Gantt, però en aquest cas es recull informació addicional.
Per confeccionar diagrames de xarxa, existeixen dos tipus de convencions principals:
Aquest tipus de diagrames no acostumen a mostrar esdeveniments, si no és que es destaquen com a activitats de durada 0.
En totes dues versions, però, es considera que:
Els diagrames de xarxa reflecteixen el temps d'execució de les tasques i el camí crític, però no acostumen a fer-se seguint una escala temporal, a diferència del diagrama de Gantt.
El mètode del camí crític i la tècnica PERT utilitzen diferents formes de diagrames de xarxa.
El mètode del camí crític o CPM (de l'anglès critical path method) és una tècnica de representació de les tasques d'un projecte mitjançant un gràfic o diagrama de xarxa, que va ser desenvolupada a finals dels anys 50 per DuPont Corporation, als Estats Units.
Aquesta tècnica permet trobar i mostrar el camí crític d'un projecte. Cada projecte té almenys un camí crític, però segons la seva complexitat, pot resultar difícil detectar-lo. El mètode del camí facilita aquest propòsit.
En síntesi, el mètode de la ruta crítica consisteix a construir un model del projecte seguint el procés següent:
El mètode del camí crític:
L'atenció del gestor del projecte ha de concentrar-se en les tasques i en el camí crític, ja que condicionen el conjunt del projecte. Si hi ha un retard en una activitat crítica, serà necessari treballar més intensament o aplicar-hi més recursos.
És aconsellable reservar els marges de les tasques no crítiques per respondre als imprevistos. No es poden utilitzar com un coixí per relaxar-se en el seguiment del programa, ja que d'aquesta forma perdríem aquesta reserva que ens permet reaccionar en cas de desviacions. A més, cal recordar que, a partir d'un determinat retard, qualsevol tasca pot esdevenir crítica.
El procediment per confeccionar un diagrama de xarxa amb indicació del camí crític és el següent:
En primer lloc, cal disposar de la relació de totes les tasques del projecte. Per a cada tasca, s'indicarà la durada o el temps previst d'execució (d).
Cal tenir present que s'ha d'emprar sempre la mateixa unitat de mesura del temps.
Les tasques han d'estar ordenades en una seqüència lògica, tenint en compte que en alguns casos es poden desenvolupar tasques simultàniament (no es considera en aquest moment si es disposarà dels recursos necessaris per fer-ho). Així, per a cada tasca s'indicarà quines són les seves precedents.
Vegem un exemple simplificat del projecte de construcció i posada en marxa d'un centre cívic:
Temps (setmanes) | |||
---|---|---|---|
Tasques | Tasques precedents | Durada prevista (d) | |
Codi | Descripció | ||
A | Realitzar tallers participatius amb el veïnat | 8 | |
B | Elaborar l'estudi funcional | A | 4 |
C | Elaborar el projecte bàsic | B | 8 |
D | Elaborar el projecte executiu | C | 12 |
E | Fer els plecs de contractació de l'obra | D | 4 |
F | Contractar l'obra | E | 8 |
G | Executar l'obra | F | 86 |
H | Adquirir el mobiliari i l'equipament | D | 7 |
I | Instal·lar el mobiliari i l'equipament | H | 3 |
J | Contractar el personal | B | 10 |
K | Formar el personal | J | 4 |
L | Inaugurar el centre cívic | G, I, K | 2 |
Tot seguit, es pot representar el gràfic de xarxa del projecte. En aquest cas, les tasques es representaran mitjançant nodes quadrangulars, com el que es mostra tot seguit, i les relacions entre elles, amb fletxes. La durada prevista de cada tasca s’escriu en el requadre superior de la dreta.
Veiem com seria el gràfic de xarxa de l'exemple:
A continuació, cal determinar el temps mínim d'inici (t) de cada tasca, és a dir, el moment més proper en què la tasca es pot començar a executar, que s’escriurà en el requadre inferior de l’esquerra.
Aquest valor es calcula considerant que, perquè una tasca pugui començar, cal que les seves precedents s'hagin executat per complet. Per tant, el temps mínim d'inici (t) de la tasca és la suma de la durada (d) i del temps mínim d'inici (t) de la tasca precedent. Si hi ha més d'una tasca precedent, s'ha de seleccionar el valor resultant més alt.
Per a la primera tasca, el temps mínim d'inici (t) és 0.
El gràfic de xarxa recull ara el temps mínim d'inici (t):
Després cal calcular el temps màxim d'inici (T) de cada tasca, és a dir, el darrer moment en què pot començar l'execució de la tasca sense allargar el projecte, que s’escriu en el requadre inferior de la dreta.
Per calcular aquest valor s'ha de començar per la darrera tasca i fer la seqüència en sentit invers.
Per a la darrera tasca, el temps màxim d'inici (T) és igual al temps mínim de començament (t).
Per a cada tasca precedent, el temps màxim d'inici (T) es calcula restant la durada (d) de la tasca del temps màxim d'inici (T) de la tasca següent. Si hi ha més d'una tasca següent, en aquest cas s'ha de seleccionar el valor resultant més baix.
S'incorpora ara al nostre gràfic de xarxa el temps màxim d'inici (T):
La diferència entre el temps màxim (T) i el temps mínim (t) d'inici és el que es denomina marge (M) per iniciar les activitats.
Les tasques que tenen un marge igual a zero no poden tenir cap retard en el seu inici: són tasques crítiques. El retard es pot produir, bé perquè s'inicien més tard del previst, és a dir, el seu temps (t) és més alt del previst, o bé perquè la seva durada (d) és superior a la prevista. En tots dos supòsits, s'allargarà el temps d'inici de la tasca següent.
Temps (setmanes) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Tasques | Tasques precedents | (d) | (t) | (T) | (M) | |
Codi | Descripció | |||||
A | Realitzar tallers participatius amb el veïnat | 8 | 0 | 0 | 0 | |
B | Elaborar l'estudi funcional | A | 4 | 8 | 8 | 0 |
C | Elaborar el projecte bàsic | B | 8 | 12 | 12 | 0 |
D | Elaborar el projecte executiu | C | 12 | 20 | 20 | 0 |
E | Fer els plecs de contractació de l'obra | D | 4 | 32 | 32 | 0 |
F | Contractar l'obra | E | 8 | 36 | 36 | 0 |
G | Executar l'obra | F | 86 | 44 | 44 | 0 |
H | Adquirir el mobiliari i l'equipament | D | 7 | 32 | 120 | 88 |
I | Instal·lar el mobiliari i l'equipament | H | 3 | 39 | 127 | 88 |
J | Contractar el personal | B | 10 | 12 | 116 | 104 |
K | Formar el personal | J | 4 | 22 | 126 | 104 |
L | Inaugurar el centre cívic | G, I, K | 2 | 130 | 130 | 0 |
La seqüència de les activitats amb marge (M) igual a zero formen el camí crític, que en l'exemple es marca amb les activitats ombrejades:
Un retard en qualsevol de les tasques del camí crític repercutirà en un allargament del termini d'acabament del conjunt del projecte.
Sabies que…
La tècnica PERT va ser desenvolupada inicialment per simplificar la programació de projectes complexos, durant els anys 50, per la Marina dels Estats Units, que en un primer moment la va aplicar al projecte dels míssils Polaris.
La tècnica d'avaluació i revisió de programes, coneguda com a PERT per l'acrònim del seu nom en anglès, Program Evaluation and Review Technique, és un altre model creat per a l'anàlisi i la representació de les tasques d'un projecte.
S'utilitza freqüentment en combinació amb el mètode del camí crític o CPM per identificar el temps mínim necessari per completar un projecte.
Es tracta d'una tècnica per analitzar les tasques que formen part d'un projecte, en particular, el temps necessari per completar cadascuna d'elles, i per tant, el temps mínim necessari per assolir el resultat desitjat del conjunt del projecte.
El mètode PERT és, per tant, una important tècnica de suport a la programació de projectes i una eina molt útil per:
L'aplicació del mètode PERT en la planificació del projecte aporta:
La tècnica PERT mostra en un diagrama de xarxa el seguit lògic de les tasques del projecte, i indica la durada estimada i els moments previstos d'inici i acabament de cadascuna d'elles.
En el cas del diagrama PERT, la xarxa representa gràficament:
Les principals regles per construir el diagrama PERT són les següents:
Aquestes tasques fictícies són necessàries, per exemple, quan una tasca real apareix en més d'un conjunt de tasques precedents.
En el cas representat, la tasca A és precedent de la tasca C, juntament amb la tasca B, la qual cosa es representa amb la tasca fictícia F1 perquè la tasca A és també precedent, de manera exclusiva, de la tasca D.
També cal emprar una tasca fictícia quan es vol representar un temps d'espera.
Per construir el diagrama se segueixen les passes següents:
1. Identificar cadascuna de les tasques que formen part del projecte.
2. Elaborar el quadre de prelacions entre les tasques, recollint totes les tasques del projecte i indicant quines són les precedents de cadascuna d'elles (separades per comes quan n'hi ha més d'una). Les tasques inicials es reconeixen perquè no tenen cap precedent; les tasques finals es reconeixen perquè no apareixen a la columna de precedents (no precedeixen cap altra tasca). Vegem-ho en l'exemple següent.
Tasques | Tasques precedents | |
---|---|---|
Codi | Descripció | |
α | Inici | |
A | Iniciar l'expedient | α |
B | Constituir la Comissió d'estudi | A |
C | Elaborar la memòria justificativa | B |
D | Elaborar el projecte d'establiment | B |
E | Fer l'estudi de costos | C, D |
F | Elaborar el reglament del servei | C, D |
G | Elaborar el protocol d'actuació en cas de risc | C, D |
H | Aprovar la proposta per la Comissió d'estudi | E, F, G |
I | Dictaminar la proposta per la Comissió informativa | H |
J | Aprovar la proposta al Ple | I |
K | Obtenir la llicència per a l'activitat | J |
L | Obtenir l'autorització de la Generalitat | K |
ω | Final | L |
3. Amb la informació del quadre de prelacions, es pot construir el diagrama aplicant les regles exposades.
Per a l'exemple del quadre anterior, el gràfic seria com segueix:
Quan es fa la programació d'un projecte, és possible que no es pugui establir amb exactitud la durada de les tasques que s'han de desenvolupar. Com ja sabem, els projectes es caracteritzen per la seva singularitat, per la qual cosa el temps d'execució de les tasques dependrà de les circumstàncies concretes del projecte i d'altres factors no controlables.
En el mètode PERT, el temps d'execució de cada tasca s'obté a partir de l'estimació de tres escenaris possibles:
Coneguts els valors de (a), (m) i (b), el temps estimat d'execució (te) de cada tasca es calcula aplicant la fórmula següent:
Així mateix, es pot determinar la desviació estàndard (σ) que pot tenir cada tasca:
Tasques | Tasques precedents | Temps (dies) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Codi | Descripció | (a) | (m) | (b) | (te) | σ | |
α | Inici | 0 | 0 | 0 | 0 | 0,0 | |
A | Iniciar l'expedient | α | 2 | 4 | 7 | 4 | 0,8 |
B | Constituir la Comissió d'estudi | A | 10 | 15 | 25 | 16 | 2,5 |
C | Elaborar la memòria justificativa | B | 5 | 10 | 20 | 11 | 2,5 |
D | Elaborar el projecte d'establiment | B | 10 | 15 | 30 | 17 | 3,3 |
E | Fer l'estudi de costos | C, D | 3 | 5 | 10 | 6 | 1,2 |
F | Elaborar el reglament del servei | C, D | 3 | 8 | 16 | 9 | 2,2 |
G | Elaborar el protocol d'actuació en cas de risc | C, D | 4 | 6 | 14 | 7 | 1,7 |
H | Aprovar la proposta per la Comissió d'estudi | E, F, G | 8 | 12 | 20 | 13 | 2,0 |
I | Dictaminar la proposta per la Comissió informativa | H | 6 | 11 | 16 | 11 | 1,7 |
J | Aprovar la proposta al Ple | I | 7 | 7 | 34 | 12 | 4,5 |
K | Obtenir la llicència per a l'activitat | J | 8 | 18 | 24 | 17 | 2,7 |
L | Obtenir l'autorització de la Generalitat | K | 24 | 40 | 64 | 41 | 6,7 |
ω | Final | L | 0 | 0 | 0 | 0 | 0,0 |
En alguns casos, el temps estimat (te) pot coincidir amb el temps normal (m), però cal insistir que aquest darrer no és una mitjana, sinó el temps necessari en les condicions habituals.
Una vegada determinat el temps estimat (te) d'execució de cada tasca, es procedeix al càlcul dels temps mínim (t) i màxim (T) d'inici de cada tasca seguint el mateix sistema que en el mètode del camí crític (CPM):
Les tasques crítiques s'indiquen en blau:
Tasques | Tasques precedents | Temps (dies) | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Codi | Descripció | (te) | (t) | (T) | (M) | |
α | Inici | 0 | 0 | 0 | 0 | |
A | Iniciar l'expedient | α | 4 | 0 | 0 | 0 |
B | Constituir la Comissió d'estudi | A | 16 | 4 | 4 | 0 |
C | Elaborar la memòria justificativa | B | 11 | 20 | 26 | 6 |
D | Elaborar el projecte d'establiment | B | 17 | 20 | 20 | 0 |
E | Fer l'estudi de costos | C, D | 6 | 37 | 40 | 3 |
F | Elaborar el reglament del servei | C, D | 9 | 37 | 37 | 0 |
G | Elaborar el protocol d'actuació en cas de risc | C, D | 7 | 37 | 39 | 2 |
H | Aprovar la proposta per la Comissió d'estudi | E, F, G | 13 | 46 | 46 | 0 |
I | Dictaminar la proposta per la Comissió informativa | H | 11 | 59 | 59 | 0 |
J | Aprovar la proposta al Ple | I | 12 | 70 | 70 | 0 |
K | Obtenir la llicència per a l'activitat | J | 17 | 82 | 82 | 0 |
L | Obtenir l'autorització de la Generalitat | K | 41 | 99 | 99 | 0 |
ω | Final | 0 | 140 | 140 | 0 |
Per representar els temps en el diagrama de xarxa PERT, utilitzem les convencions següents:
En aquest cas, indicarem el camí crític ombrejant els nodes amb marge (M) zero i ressaltant les activitats crítiques:
En l'exemple proposat, el node final, identificat amb ω, ens indica la durada mínima del projecte: 140 dies. Aquest valor és la suma dels temps estimats de les tasques crítiques:
Temps total del projecte = 4 + 16 + 17 + 9 + 13 + 11 + 12 + 17 + 41 = 140
A més, podem observar que només tenim els marges següents:
Finalment, la desviació estàndard (s) del conjunt del projecte s'obté de l'arrel quadrada de la suma de les variàncies (σ2) de cadascuna de les tasques que formen part de la ruta crítica:
En l'exemple, la desviació estàndard del projecte és de 10 dies aproximadament.
Normalment, la programació d'un projecte es fa considerant, en primera instància, tan sols el factor temps i la relació entre les tasques, per tal de determinar quin és el camí crític i la durada mínima del projecte i així poder verificar si es compleixen els requisits de caire temporal, els terminis.
No obstant, el temps no és l'únic factor significatiu per a la programació; l'altre són els recursos, i la realitat ens indica que els recursos no són il·limitats.
Un recurs és un bé que es necessita per dur a terme una tasca i que es pot mesurar en unitats físiques.
Són recursos els diners, el treball de les persones, els equips informàtics, els vehicles i la maquinària, els materials de construcció, els terrenys i edificis, etc.
De fet, un dels objectius de la programació és equilibrar aquests dos factors crítics: temps i recursos.
La programació com a equilibri entre temps i recursos
No en va hi ha qui considera que en un cas i l'altre, temps i recursos, estem parlant de la mateixa cosa, o almenys podem utilitzar la mateixa mesura: diners.
Quan es tracta de la programació del projecte, interessa sobretot aprofitar aquells recursos que suposen un cost fix i podrien romandre improductius.
Un cas significatiu en el treball de l'Administració pública és, per la seva naturalesa, el del treball humà, que en la majoria de casos és un cost fix. Si una persona es manté improductiva, el cost continua existint, però el temps no treballat ja no es pot recuperar.
El mateix pot succeir, per exemple, amb un local que s'hagi llogat provisionalment per ubicar un servei mentre s'executa una obra a l'emplaçament original.
En molts casos, si varia la quantitat de recursos assignats a una tasca, variarà la seva durada: si podem incorporar més recursos, la durada s'escurçarà. Si hem d'assignar menys recursos dels previstos inicialment, el temps d'execució de la tasca s'allargarà.
Poden existir, per tant, diverses opcions per executar un projecte segons les combinacions de recursos i temps que siguin factibles.
L'Ajuntament de Vilaclaus està impulsant una campanya de seguretat alimentària, per a la qual ha d'inspeccionar 30 establiments.
Per a cada intervenció, un inspector dedica una mitjana de tres quarts d'hora (0,75 hores), per la qual cosa per completar la tasca es necessiten 22,50 hores de treball.
La jornada productiva real per fer inspeccions és de 4 hores al dia.
Si la tasca d'inspeccionar els 30 establiments les realitza un únic inspector, necessitarà (22,50/4) = 5,63 jornades, que equivalen a 6 dies reals.
Si per a la mateixa tasca l'Ajuntament assigna 3 inspectors, es podrà executar en només (22,50/12) = 1,88 jornades, que equivalen a 2 dies reals: com que s'ha triplicat el recurs, s'ha dividit per tres la durada de la tasca.
Quan els recursos disponibles són limitats (és a dir, gairebé sempre), apareixen els problemes derivats de l'equilibri entre el temps i els recursos disponibles per a l'execució del projecte, que poden ser de dos tipus:
Tant en una situació com en l'altra, les possibilitats d'acció són les següents:
Cal esmentar que la incorporació de recursos addicionals acostuma a reduir l'eficiència del projecte, ja que aquests recursos són habitualment més cars per a un rendiment igual o inferior al normal.
És el cas típic dels treballs o de les hores extraordinàries del personal.
És especialment important tenir presents les possibilitats d'actuació esmentades en els punts anteriors, en el cas de desequilibris entre els recursos disponibles i els terminis del projecte, quan l'execució d'aquest s'ha d'encarregar a un agent extern.
El responsable del projecte per part de l'Administració haurà de vetllar perquè el subministrador extern del producte o servei no procedeixi unilateralment a realitzar els ajustaments de la programació (és a dir, no incompleixi els terminis pactats).
Al marge del compliment de les condicions contractuals, i de l'exigència de responsabilitats per incompliments que en pogués derivar, hauria de ser l'Administració contractant qui optés per una de les possibles alternatives (alteracions de l'abast, qualitat, termini o pressupost) del projecte, a proposta del responsable de projecte i tenint en compte la preservació, tant com sigui possible, dels objectius del projecte i de les especificacions d'execució.
Per treballar els problemes d'assignació de recursos, s'utilitza un tipus de gràfic denominat diagrama de càrregues:
Model de diagrama de càrregues
El diagrama de càrregues ens indica, per un recurs concret aplicat a un projecte:
A la pràctica, quan es fa la programació del projecte, és freqüent assignar els recursos disponibles a les tasques amb caràcter previ, la qual cosa estableix la durada de cada tasca en funció d'aquests recursos, i a continuació es crea el calendari tenint en compte els lligams temporals. En el cas que el resultat no sigui acceptable, per exemple, perquè es produeixen demores en el conjunt del projecte més enllà del límit tolerable, és quan es replanteja la distribució dels recursos.
S'han de desenvolupar tres tasques, amb els inicis i les durades que indica el quadre següent:
Tasques | Inici | Dies |
---|---|---|
A | 1 | 6 |
B | 2 | 4 |
C | 3 | 6 |
Cada tasca necessita 1 unitat de recurs per dia, mentre que la disponibilitat del recurs en qüestió és de 2 unitats per dia, amb la qual cosa el gràfic de Gantt simplificat i el diagrama de càrregues del projecte, per a aquest recurs, serien els següents:
La corba de càrrega ens mostra que es produeix una sobrecàrrega d'una unitat de recurs els dies 3, 4 i 5 del projecte, per la qual cosa no és possible executar simultàniament les tres tasques aquests dies, tret que es pugui disposar de recursos addicionals, situació que suposaria probablement un increment del cost del projecte.
Per evitar aquesta sobrecàrrega, una primera opció podria ser fragmentar la tasca B i executar el treball de tres jornades una vegada acabada la tasca A. Aquesta opció provocaria una demora d'un dia en el total del projecte (que passaria de 8 a 9 dies).
Alternativament, si no fos possible fragmentar la tasca B, es podria intentar demorar el seu començament fins haver completat la tasca A, sempre que això sigui possible en funció dels lligams temporals. En aquest cas, el projecte s'allargaria en conjunt 2 dies (passaria de 8 a 10 dies):
Finalment, si no fos possible demorar la tasca B, es podria demorar l'inici de la tasca C fins a l'acabament de la tasca B, amb el resultat següent, que suposaria una demora de 3 dies:
Vegem ara un problema d'equilibri de recursos en un projecte.
S'ha de desenvolupar un projecte, amb el desglossament de tasques i la necessitat de dedicació de personal per executar-les següents:
Tasques | Precedents | Dies | Persones dedicades per dia |
---|---|---|---|
A | 2 | 2 | |
B | 3 | 1 | |
C | A | 3 | 1 |
D | A | 3 | 1 |
E | B, C | 2 | 1 |
F | B, C | 3 | 2 |
G | E | 2 | 2 |
H | F, G | 2 | 1 |
El camí crític és el format per les tasques A, C, E, G i H, i la programació de les tasques, mostrada en un gràfic de Gantt simplificat juntament amb el recompte de la càrrega de treball diària, és la següent:
S'observa que la distribució diària de la càrrega de treball necessària per executar el projecte és força irregular, com indica el valor de 0,87 de la variància.
Essent la càrrega de treball mitjana de 2,45, seria interessant una altra programació, aprofitant el marge de les tasques no crítiques (B, D i F) per acostar la distribució diària a aquest valor mitjà.
Una opció, sense alterar el camí crític, podria ser allargar 1 dia l'execució de la tasca F:
S'observa com, amb aquesta nova programació, la variància s'ha reduït fins al 0,67, la qual cosa indica una distribució més regular de la càrrega de treball.
L'anivellament de recursos pretén actuar sobre les tasques no crítiques per equilibrar tant com sigui possible la distribució en el temps d'aquests recursos sense alterar la durada mínima del projecte.
La situació ideal és una càrrega de treball distribuïda diàriament que coincideixi amb la càrrega mitjana; no cal dir que aquesta situació és pràcticament impossible d'assolir en projectes complexos. L'objectiu serà aproximar a zero la variància de la sèrie de càrregues diàries de treball tant com sigui possible.
Com ja s'ha comentat anteriorment, és important considerar si la disponibilitat al 100% d'un recurs durant un període de temps i per a unes tasques determinades equival que aquest sigui 100% productiu en la mateixa situació.
Molt freqüentment, la situació no és aquesta, sinó que la productivitat d'alguns recursos és decreixent amb el temps d'utilització. Això és particularment observable en el cas dels recursos extraordinaris.
Sabies que…
La situació de productivitat decreixent amb el temps és típica d'un dels recursos més freqüentment emprats a l'Administració: el treball personal.
Alguns estudis realitzats en entorns de treball industrial indiquen que només el 80% del temps de treball humà és productiu; el 20% restant es dedica a tasques no directament productives: descans, esperes, demores… o bé és víctima de la reducció progressiva de la productivitat per efecte del cansament i la fatiga al llarg de la jornada laboral.
En el cas de la prestació de serveis, l'administració i l'economia del coneixement, hi ha experts que redueixen el temps productiu real de la jornada de treball fins al 50% per l'efecte d'activitats com desplaçaments, reunions, formació, treball burocràtic no vinculat a processos operatius o projectes, atenció a ciutadans i a responsables electes, interrupcions diverses…
Una bona programació ha de tenir en compte la disponibilitat real de temps de treball productiu, no només la disponibilitat material del recurs, si vol evitar que el control posterior posi de manifest retards difícilment recuperables i notables increments de costos.
Una programació idealista, per poc fiable, pot ser pitjor que no tenir-ne cap.
Tot i que pot ser útil per dominar a fons tots els detalls d'un projecte, actualment és poc freqüent que l'elaboració d'eines de suport a la programació, com els diagrames de Gantt, CPM o PERT, s'elaborin de forma manual o adaptant les aplicacions ofimàtiques més habituals.
Existeixen força aplicacions informàtiques específicament dissenyades per a la gestió de projectes que faciliten i automatitzen aquestes activitats i que permeten fer tant una programació acurada del projecte com el posterior seguiment i control.
En general, les aplicacions informàtiques pensades per ajudar en la gestió de projectes poden automatitzar la programació temporal, l'assignació de recursos (en ocasions tenint en compte les càrregues de treball de l'equip) i el càlcul dels costos del projecte.
Les aplicacions més sofisticades incorporen també funcionalitats de gestió dels documents del projecte, control de la qualitat i comunicació entre els membres de l'equip de treball.
Normalment, aquestes aplicacions es basen en la seqüència de tasques següent:
A partir d'aquesta informació les aplicacions poden:
La majoria de programes informàtics de gestió de projectes permeten també fer un seguiment o monitorització del desenvolupament del projecte introduint les dades relatives a l'estat real d'execució de les tasques, amb la qual cosa es poden actualitzar automàticament els diagrames i informes i posar en relleu les desviacions.
Existeix un nombre considerable d'aplicacions orientades a la programació de projectes, amb característiques i complexitat d'ús diferents. Algunes són eines bàsiques per ajudar a generar diagrames senzills, com el Gantt, mentre que altres són paquets sofisticats per a la gestió completa d'un projecte amb la col·laboració de tots els membres de l'equip de treball.
Recorda
Aquestes aplicacions són una eina de suport i no poden substituir de cap manera el treball de planificació i programació del projecte, que com hem vist necessita la intervenció experta del responsable i de l'equip del projecte.
Actualment l'aplicació de gestió de projectes propietària més utilitzada és Microsoft Project. Aquest programari forma part de la família Office i permet l'administració tant de projectes individuals com de carteres de projectes. També inclou funcionalitats per a la gestió dels recursos i els equips de treball.
També hi ha diverses alternatives de codi obert:
Tenint en compte que és una aplicació força senzilla i molt pràctica per confeccionar diagrames de Gantt, podeu utilitzar GanttProject com una via per introduir-vos en l'ús de la informàtica per a la programació de projectes.
Amb GanttProject podreu crear:
A partir de la definició de tasques i fites i dels seus atributs: data d'inici i durada, prioritat, cost, color i patró d'emplenament, notes de text i camps personalitzats definits per l'usuari.
Es poden indicar restriccions i dependències entre les tasques, de forma que l'aplicació construirà la programació més adient. També es poden assenyalar retards i alguns altres tipus de restriccions.
Les tasques es poden organitzar en una estructura de descomposició del treball (EDT) o en una estructura jeràrquica d'arbre.
Així mateix, es pot generar un gràfic PERT simplificat.
El seguiment del projecte es pot fer creant línies de base que es poden comparar amb l'estat actual d'execució.
Es pot fer una gestió simple dels recursos humans assignats al projecte amb les dades bàsiques de contacte, cost i rol dins del projecte. Els recursos es poden assignar a les tasques i observar quan hi ha recursos sobrecarregats o sense utilitzar.
GanttProject permet generar un informe bàsic del projecte que es pot exportar al format PDF. També es poden generar imatges (PNG, JPEG) a partir de gràfics concrets.
Les dades es poden exportar a un full de càlcul, i en bona part poden ser utilitzades des de Microsoft Project.
En aquest mòdul has pogut treballar la programació, un procés que et permetrà establir la successió lògica més adequada de les tasques del projecte, tenint en compte la seva temporització i l'assignació de recursos de la forma més equilibrada possible per assolir la màxima eficiència.
El programa del projecte proporciona la base que facilita posteriorment el control i el seguiment de l'execució de les activitats previstes en termes d'ús de temps i de recursos.
Com que la unitat bàsica de programació és la tasca, has estudiat quins són els atributs que la defineixen. També has repassat quin tipus de relació es pot establir entre les tasques, tenint en compte els condicionants temporals i d'ús dels recursos, amb la qual cosa podràs determinar la seva successió més eficient.
Has aprés també els conceptes de tasca crítica i de camí crític, que són bàsics per gestionar correctament el temps i els terminis del projecte.
Per ajudar-te en aquest procés, has conegut diferents eines o instruments de suport per a la programació: el diagrama de Gantt, el mètode del camí crític i la tècnica PERT.
A continuació, has revisat diferents aspectes relatius a l'assignació de recursos a les tasques del projecte de la forma més eficient possible. S'han revisat els problemes derivats de l'ús dels recursos quan aquests són limitats, i també els referents a intentar que la programació optimitzi la utilització d'aquests recursos.
Per últim, també has pogut conèixer algunes aplicacions informàtiques útils per a la programació de projectes.
DIVERSOS AUTORS (2017). Guía de los fundamentos para la dirección de proyectos. Guía del PMBOK ®. 6a. edició. Newton Square, Pennsilvània: Project Management Institute.
DIVERSOS AUTORS (2018). UNE-ISO 10006. Gestión de la calidad. Directrices para la gestión de la calidad en los proyectos. Madrid: AENOR.
SERER, M. (2001). Gestión integrada de proyectos. Barcelona: Edicions de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Recurs elaborat per la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.
Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional
Una vegada conclosa la fase de planificació, és necessari dur els seus resultats a la pràctica i materialitzar el projecte tal com s'ha previst. L'objectiu del projecte és obtenir uns resultats esperats, i per això cal executar els processos previstos en la fase de planificació i les tasques incorporades a la programació.
Podem dir que la fase d’execució del projecte es desenvolupa en dos vessants que s’han de realimentar constantment:
Els processos de la fase d'execució del projecte
L'execució material d’un projecte correctament planificat no hauria de comportar en principi dificultats si es compta amb els recursos adients en el moment adequat i si les persones realitzen els treballs que els han estat assignats.
Tot i això, sempre existeixen factors no previsibles, esdeveniments accidentals o situacions que no havien estat anticipades adequadament per manca d’informació suficient o simplement per errors en les previsions.
A més, els riscos previstos en la planificació es poden transformar en situacions reals, la qual cosa farà que la direcció del projecte hagi d’implantar accions de correcció dels seus efectes i d’adaptació de la planificació i la programació a la nova situació.
És per això que, paral·lelament a l’execució de les tasques previstes, una correcta gestió del projecte implica que la direcció (i segurament alguns altres membres de l’equip) haurà d’executar altres processos, que seran els que ajudaran a evitar o a minimitzar l’efecte de tot allò que podria succeir i provocar desviacions respecte als objectius.
En primer lloc, la direcció del projecte ha d’actuar com a tal i ha de dirigir l’execució fent algunes accions específiques.
A més, haurà de tenir cura que, d’acord amb allò planificat:
Vegem amb més detall alguns aspectes importants d’aquests processos.
En primer lloc, la direcció del projecte té la responsabilitat de vetllar perquè el conjunt de recursos assignats al projecte, inclosos l’equip de treball i els proveïdors externs que puguin existir, actuïn d’acord amb allò previst de forma harmònica.
Podeu assimilar, en aquest sentit, la funció de direcció del projecte a la de direcció d’una orquestra de cambra. Qui dirigeix aquesta orquestra normalment haurà de tocar un instrument. Però, des d’aquesta posició, a més, haurà de buscar que l’execució de cada peça respongui en conjunt a una forma coherent d’interpretar la composició, i per això haurà d’actuar com a guia i orientador del conjunt d’instrumentistes.
Així, la persona responsable del projecte, amb visió de conjunt i amb certa perspectiva, ha de:
Per això ha de tenir informació completa i actualitzada de l’execució del projecte i capacitat d’incidir en qualsevol dels processos i de les tasques que inclouen. Amb això s’aconsegueix que la planificació es vagi materialitzant progressivament.
Però la direcció no és només coordinació de tasques. Recordem que el projecte es desenvolupa sempre amb un determinat grau d’incertesa i que poden succeir esdeveniments no previstos inicialment.
Durant la fase d’execució, la direcció també ha de gestionar el coneixement que es va generant sobre el projecte i ha de saber interpretar la informació que va rebent de cada procés per tal de poder actuar sempre que sigui convenient de la forma més adequada; si escau, reformulant la planificació per tal d’adaptar-la a les circumstàncies concretes.
La direcció de l'execució del projecte
Vegem tot seguit els aspectes més importants dels altres processos de la fase d’execució del projecte.
Com hem vist, l’execució del projecte no és només l’execució de les tasques previstes a la programació, sinó també d’altres processos complementaris que, en conjunt, garanteixen que el projecte avança cap a l’assoliment dels seus objectius.
En els apartats següents s’explica breument en què consisteix cadascun d’aquests processos.
La gestió de la qualitat durant l’execució del projecte consisteix a aplicar les accions previstes per assolir els nivells de qualitat previstos per a totes les tasques programades i per a tots els resultats del projecte. Això comporta:
La gestió de la qualitat del projecte implica tot l’equip de treball.
Cada membre de l’equip ha de vetllar perquè els tasques que executa i els resultats que obté s’adeqüen a les especificacions de qualitat previstes.
Durant l’execució cal dur a terme les accions adients per aconseguir que el projecte disposi en tot moment dels recursos necessaris per al seu desenvolupament d’acord amb el que es preveu a la planificació.
Això implica assegurar que es compta amb els equips humans, els recursos materials, les instal·lacions i els estris, els equips informàtics, els subministraments, etc. en el moment i la forma adequats.
Quan la mateixa organització no disposa d’algun d’aquests recursos, s’haurà de procedir a la seva adquisició externa.
S’hauran de tenir en compte, com ja hem vist en la fase de planificació, les peculiaritats que en l’entorn de l’Administració local comporta disposar dels recursos necessaris per al projecte:
Sovint, obtenir recursos comportarà negociar.
S’ha de recordar que la programació del projecte és un procés que equilibra el temps demanat per a l’execució de les tasques en l’ordre més adient i amb els recursos disponibles. Per això, qualsevol dificultat a disposar dels recursos previstos implicarà normalment una alteració de l’equilibri pel que fa a l’abast o el temps del projecte. Sempre que sigui possible, s’han de reservar els recursos en la fase de planificació.
Una de les funcions clau de la direcció del projecte és procurar que l’equip de treball executi les accions previstes de la forma més eficient. Aquest objectiu no depèn tan sols de supervisar les tasques de l’equip, sinó especialment d’aconseguir un grau de motivació que faci que les persones que l’integren assumeixin com a propis els objectius generals i el nivell de qualitat compromès.
La direcció de l’equip de treball consisteix a fer el seguiment de l’execució de les tasques assignades a cada persona que integra l’equip donant orientacions sempre que sigui necessari i ajudant a resoldre els problemes que sorgeixin. En ocasions, implicarà també fer canvis en l’equip, com modificar l’assignació de tasques o fins i tot la seva composició.
Però, a més, la persona responsable del projecte ha de vetllar per millorar les competències professionals de l’equip. Això és el que es coneix com a desenvolupament del l’equip de treball, i requereix procurar que hi hagi unes bones relacions de cooperació i un treball conjunt i generar un clima laboral positiu i motivador.
Per a un bon desenvolupament de l’equip, les eines necessàries són:
La gestió de l’execució del projecte ha de garantir també que la informació que es va generant a mesura que aquell es desenvolupa, es capta, es registra, es distribueix (tant internament com externa) i s’emmagatzema de forma que fa possible la correcta aplicació de la planificació i l’actuació davant de la materialització de riscos. També ha de preveure que aquesta informació pugui ser utilitzada tant en el mateix projecte com en projectes futurs per a la millora de la gestió.
Actualment les tecnologies de la informació i de la comunicació i les aplicacions de suport per a la gestió de projectes faciliten enormement aquest procés.
En tot cas, és important procurar que els membres de l’equip que ho necessitin tinguin les habilitats necessàries per comunicar-se (per exemple, dirigir o intervenir en reunions, fer presentacions o elaborar informes).
Així mateix, s’ha d’assegurar que la informació (sovint en registres informàtics o en documents específics del projecte) estigui disponible per a la consulta de les persones destinatàries.
Has pogut comprovar com en la fase de planificació s’ha insistit en la necessitat de preveure quins riscos poden afectar el desenvolupament del projecte i de preparar mecanismes de resposta (plans de contingències) en cas que acabin materialitzant-se.
Durant l’execució del projecte, la seva direcció ha de ser capaç d’activar, amb les autoritzacions que calguin, aquests plans de resposta per tal de minimitzar l’impacte que les incidències puguin tenir sobre el projecte.
Les modificacions de la planificació del projecte, com a resultat de l’aplicació de mecanismes de resposta a incidències, han de ser conegudes i autoritzades pels òrgans que han fet l’encàrrec del projecte, a proposta de la direcció d’aquest.
Anteriorment has vist que la mateixa organització no sempre disposa dels recursos necessaris per poder executar totes les tasques previstes.
La gestió de l’execució del projecte necessitarà en aquests casos:
El darrer dels processos propis de la fase d’execució del projecte és la gestió de la relació amb les parts interessades, que consisteix a aplicar allò previst pel que fa a comunicar-se i treballar conjuntament, quan així correspongui, amb les diferents parts identificades.
També és necessari obtenir realimentació d’aquestes parts per tal de comprovar com evolucionen les seves expectatives amb relació al projecte, rebre possibles queixes o suggeriments i tractar aquests de forma constructiva.
Les incidències s’han de tractar amb transparència i buscant la col·laboració des de l’òptica de remarcar l’interès comú en l’assoliment de l’objectiu del projecte.
Sempre que sigui necessari, cal mantenir converses i reunions amb les parts interessades, trametre informació i fer enquestes (que poden ser informals) sobre les seves percepcions amb relació al projecte.
En aquest mòdul s’han repassat diversos aspectes vinculats a la fase d’execució del projecte.
Per una banda, hem vist com en aquest moment de l’execució el treball es pot agrupar en dos grans blocs: l’execució material de la programació (la successió de tasques que generarà el resultat final) i el desenvolupament de diferents processos de gestió del projecte.
Entre aquests processos de gestió, distingim al seu torn entre la funció de direcció integradora del projecte, que implica la coordinació i supervisió de les diferents tasques per tal que totes s’orientin en tot moment a l’assoliment de l’objectiu final, i la gestió del coneixement del projecte, que consisteix a interpretar la informació que es rep de cada procés per tal de poder actuar sempre que sigui convenient de la forma més adequada i, si és convenient, reformular la planificació per adaptar-la a les noves circumstàncies.
A més d’aquests processos de direcció integradora o general del projecte, hem pogut repassar un seguit de processos vinculats a sengles vessants de la planificació del projecte:
DIVERSOS AUTORS (2017). Guía de los fundamentos para la dirección de proyectos. Guía del PMBOK ®. 6a. edició. Newton Square, Pennsilvània: Project Management Institute.
DIVERSOS AUTORS (2018). UNE-ISO 10006. Gestión de la calidad. Directrices para la gestión de la calidad en los proyectos. Madrid: AENOR.
SERER, M. (2001). Gestión integrada de proyectos. Barcelona: Edicions de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Com hem vist en el mòdul 3, la planificació no és una finalitat en ella mateixa, sinó que serveix com a mecanisme per determinar la forma més eficient i segura de desenvolupar el projecte i com a base de referència per controlar que els seus resultats s'assoleixen d'acord amb allò previst i, per tant, compleixen les especificacions i els requisits.
El seguiment del projecte consisteix a obtenir informació de com es desenvolupa el treball per comparar-la amb la planificació i permetre la presa de decisions per:
L'element essencial per al seguiment del projecte és la informació, per la qual cosa és important que en la mateixa fase de planificació es defineixi quin serà el sistema per obtenir informació sobre l'execució del projecte i així poder controlar el seu progrés.
El seguiment de la planificació consisteix a comprovar regularment si els resultats que es van obtenint amb l'execució del projecte coincideixen amb els objectius previstos (tenint en compte l’abast, la qualitat, els terminis, el cost, etc.). Aquest seguiment ha de fer referència a tots els vessants de la planificació que s’han anat veient.
En concret, per a cadascuna de les tasques programades, s'ha d'analitzar si s'ha executat en els terminis i amb la durada programada i si s'ha dut a terme amb els recursos assignats inicialment.
Com ja s’ha vist, les desviacions en les tasques programades, tant pel que es refereix a temps com a utilització de recursos, tenen un impacte directe en el cost del projecte i podrien donar lloc a retards en la data d'acabament prevista.
El procés de seguiment s'ha de realitzar de forma periòdica i simultàniament a l'execució de les tasques programades, per tal de detectar els problemes i les desviacions que puguin aparèixer amb marge suficient per adoptar mesures correctives que puguin reconduir el desenvolupament del projecte amb el mínim impacte negatiu possible.
El seguiment del projecte no és una funció exclusiva de la persona responsable, sinó que necessita la participació de tot l'equip.
Serà molt poc probable que la persona responsable pugui detectar totes les possibles incidències en tasques que no realitza directament, per la qual cosa les persones adequades per fer-ho són precisament les que les executen.
Això s'ha de preveure per dotar tots els membres de l'equip de les eines i dels criteris necessaris per exercir aquest autocontrol.
El seguiment i, tot seguit, el control del projecte poden originar, si es donen les condicions pertinents:
El control del projecte és un procés vinculat directament al seguiment i inclou la determinació d’accions correctives i accions preventives. També pot comportar la modificació dels diferents plans parcials i del Pla general del projecte. Fins i tot, com s’ha vist, pot implicar en algun cas extrem que es proposi la cancel·lació del projecte quan la direcció considera que ja no és possible assolir els objectius o fer-ho en condicions de temps i cost admissibles.
La fase de control del projecte hauria de poder respondre a qüestions com:
El diagrama següent mostra de manera esquemàtica com s’ha de desenvolupar el procés de control del projecte:
Esquema del procés de control del projecte
Si observem el fluxograma, podem apreciar que el control del projecte és un procés iteratiu que s'ha d'anar executant simultàniament a les tasques programades i que consisteix a:
El procés es repeteix de forma continuada, normalment en moments prefixats en la planificació, fins que l’execució del projecte es culmina.
Les finalitats del sistema de control del projecte són:
Cal insistir que el sistema de control del projecte té un sentit pràctic. Allò important és actuar davant de les desviacions i dels riscos, no únicament detectar-los.
Per tant, el sistema de control ha de ser dissenyat i implantat de forma que permeti sempre respondre a temps a les incidències. En cas contrari, es transforma en un cost innecessari de temps i recursos, i probablement generarà insatisfacció en l'equip de treball, ja que aquest percebrà que es fiscalitza el seu treball sense generar cap valor pràctic.
Per poder respondre a temps a les desviacions, és crítica la forma com es gestionarà la informació.
La informació sobre l'execució del projecte i les incidències que sorgeixin ha de ser tan actualitzada com sigui possible i ha d'arribar a mans de les persones que han de prendre les decisions correctives amb regularitat.
La freqüència dels controls i de la revisió de la informació de seguiment dependrà de les característiques de cada projecte. En alguns casos, caldrà informes diaris (o fins i tot a intervals menors); en altres casos, el seguiment es pot fer setmanalment o en períodes superiors. També es pot vincular a esdeveniments rellevants del projecte, com la producció d’elements lliurables, que esdevindran fites de control.
És important obtenir la informació sobre l'execució de les tasques programades i dels processos de gestió planificats en el moment en què succeeixen els esdeveniments, i no a posteriori.
D'aquesta forma, la informació és permanentment actualitzada i es minimitza la possibilitat que hi hagi oblits i errors en el seu tractament. Les persones encarregades de les tasques han de tenir els mitjans necessaris per registrar la informació que es consideri significativa.
El disseny del sistema de control del projecte ha de ser coherent amb la naturalesa del projecte. En general, però, ha de ser tan simple com sigui possible per aconseguir el control més efectiu amb el mínim cost.
Donat que el sistema de control consumeix també temps i recursos, és també un cost del projecte, per la qual cosa tan important com controlar allò significatiu és evitar controls innecessaris.
La persona responsable del projecte ha de comprovar que els instruments i sistemes de control són realment útils; si no, els ha de suprimir. Una de les formes més efectives per saber si els controls són útils és demanar-ho a les persones que els han d'utilitzar.
Els controls del projecte han de quedar sempre registrats per facilitar-ne la revisió i l'avaluació final.
Si un dels mecanismes de control és fer reunions de seguiment, un registre efectiu pot ser un informe o acta de la reunió. Aquest document hauria de ser tan simple com fos possible, concentrat en la informació significativa. El seu contingut bàsic seria:
En la fase de planificació s'han d’establir els paràmetres de control necessaris i significatius per al projecte de què es tracti, com els referents a la programació (terminis i consum de recursos), al pressupost, a la relació amb les parts interessades (queixes, suggeriments…), al seguiment dels riscos, etc.
Els paràmetres de control han de ser específics i mesurables.
Pel que respecta als terminis i els recursos, una informació del tipus «els materials han arribat més o menys quan s'esperava, amb la qual cosa el retard és mínim» és del tot inacceptable. La informació correcta seria «els materials van arribar quatre dies més tard del que s’havia programat, i el retard generat ha estat d'una setmana perquè els operaris van haver de prioritzar un altre contracte».
Com hem vist en el procés general, el control no hauria de concentrar-se només en les desviacions; ha de tenir capacitat predictiva: és possible que les dades disponibles no mostrin desviacions, però sí que posin de manifest una amenaça que podria concretar-se en dificultats per al projecte. Aquestes amenaces hauran de ser tingudes també en compte.
Així mateix, s’hauria de tenir també en compte si hi ha possibilitats de millorar la planificació gràcies a oportunitats no previstes inicialment, com per exemple, disposar de recursos addicionals o una reducció de costos.
El control del projecte no és sempre una tasca fàcil. Com ja s'ha dit, és molt important disposar de la informació adequada en el moment idoni, i no sempre és possible tenir tota la informació necessària, en especial en projectes de gran complexitat en què conflueixen moltes variables.
Per altra part, la planificació es fonamenta en bona mesura en estimacions i previsions, i en el moment de l'execució del projecte es pot descobrir que algunes partien de supòsits que s'han demostrat incorrectes.
Moltes vegades, finalment, es dedica menys atenció als aspectes més qualitatius del projecte, ja que resulta més fàcil controlar els terminis i el cost, que són requisits quantificables, tot i que en molts casos la valoració del projecte es farà sobre aquells aspectes qualitatius.
El control del projecte ha d’atendre també diferents dimensions o vessants i desenvolupar processos específics. Aquestes dimensions del control es corresponen amb les de la planificació i l’execució, i són:
Pel que respecta a l’abast, el control ha de fer el seguiment de l’estat d’aquest durant tota l’execució del projecte i ha de verificar que qualsevol modificació és aprovada per qui té la capacitat formal de fer-ho, tenint en compte l’impacte que es produirà en els terminis i els costos.
Normalment, sempre hi haurà alguna variació en l’abast del projecte definit inicialment, ja sigui quantitativament o qualitativa. El sistema de control ha de procurar que aquestes variacions siguin controlades, és a dir, que es reflecteixin en adequacions de la planificació convenientment autoritzades.
En tot cas, s’ha d’intentar que les variacions en l’abast no desnaturalitzin el projecte, és a dir, que aquest no s’allunyi excessivament dels seus objectius inicials.
Dimensions del control del projecte
El control de la programació s’ha de fer durant tot el cicle de vida del projecte i ha d’atendre els seus dos components interrelacionats:
S’ha de tenir cura també, en relació directa amb el control de la programació, del seguiment del pressupost i dels costos del projecte, novament a través del contrast entre les previsions i les execucions (costos reals). Cal detectar i justificar qualsevol desviació (s’ha de tenir en compte que una disminució dels costos respecte a la previsió no necessàriament ha de ser positiva: pot ser un indici de retards en l’execució i d’incompliment d’especificacions o de requisits de qualitat).
Els possibles increments sobre les previsions planificades han de ser explicats i autoritzats formalment.
Pel que respecta a la qualitat, és necessari fer el seguiment i registrar els resultats de les activitats destinades a assegurar que els resultats del projecte s’adeqüen als requisits de qualitat establerts i satisfan les expectatives dels seus destinataris.
El control de la qualitat implica tot l’equip de treball i ha de ser adequat i proporcionat a les característiques i la naturalesa del projecte; en alguns casos, es pot realitzar en moments puntuals (que sovint coincideixen amb l’obtenció de lliurables), i en d’altres, pot ser una tasca continuada.
Eines freqüentment emprades per al control de la qualitat del projecte són:
Els controls han de comprovar també que els processos de comunicació, tant els interns com els externs, són efectius; és a dir, que els missatges que es volen traslladar a les parts corresponents són rebuts i correctament compresos. A aquest efecte s’han de preveure mecanismes de realimentació (feedback) mitjançant els quals la direcció del projecte, normalment, comprova que les parts adequades reben i entenen la informació necessària.
Quant als riscos que es van preveure inicialment en la planificació, és necessari comprovar regularment si s’han incrementat les possibilitats que es vegin materialitzats; en cas afirmatiu, s’han de posar en marxa les accions preventives necessàries.
A més, s’ha de comprovar si han aparegut nous riscos i si els plans de contingències que havíem previst inicialment continuen essent aplicables.
El control ha d’afectar també les adquisicions de recursos i treballs externs, ja que cal comprovar que les prestacions rebudes es corresponen amb els requisits pactats als contractes.
En el cas de l’Administració pública, la modificació d’un contracte o d’un projecte d’obres no és un procés obert a la voluntat de les parts, sinó regulat per la normativa. Aquestes modificacions només les poden aprovar, en determinats casos, els òrgans adequats. És per això que és fonamental que la persona responsable del projecte tingui especial cura en el control de les adquisicions.
Finalment, en la fase de control s’ha de tenir cura del seguiment de l’actitud de les parts interessades envers el projecte. Habitualment, la direcció del projecte haurà de fer accions per comprovar que aquestes parts es posicionen segons allò planificat, i en cas negatiu, haurà de dur a terme accions per aconseguir-ho, si cal, modificant les estratègies previstes i la planificació.
En aquest mòdul s’han presentat conceptes relatius al seguiment i el control del projecte. Aquests conceptes t’han d’ajudar a determinar quina ha de ser la forma més adequada per tal de verificar, al llarg de tot el projecte, que la programació s’està seguint i que els objectius establerts en la planificació s’estan assolint segons les previsions.
S’ha presentat en primer lloc com dur a terme el seguiment de l’execució del projecte obtenint la informació més significativa que permeti prendre decisions.
Després has estudiat el procés bàsic del control del projecte, basat en el contrast entre la informació de seguiment i la planificació, i la determinació d’accions correctives, accions preventives i accions de millora que han d’adequar la planificació a les situacions concretes que es vagin produint.
S’ha insistit també que el control del projecte té un sentit pràctic (assegurar que els objectius del projecte són assolits d'acord amb les especificacions: abast, terminis, costos, qualitat…) i no és simplement un mecanisme de supervisió del treball.
Per acabar, s’han examinat els aspectes més importants de cadascun dels vessants que han de ser objecte de control durant l’execució del projecte: l’abast, la programació, el cost i el pressupost, la qualitat, les comunicacions, els riscos, les adquisicions i la relació amb les parts interessades.
DIVERSOS AUTORS (2017). Guía de los fundamentos para la dirección de proyectos. Guía del PMBOK ®. 6a. edició. Newton Square, Pennsilvània: Project Management Institute.
DIVERSOS AUTORS (2018). UNE-ISO 10006. Gestión de la calidad. Directrices para la gestión de la calidad en los proyectos. Madrid: AENOR.
SERER, M. (2001). Gestión integrada de proyectos. Barcelona: Edicions de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Com s’ha pogut veure en el mòdul 1, una de les característiques que distingeix els projectes d’altres tipus de processos és que tenen un final.
Concloure correctament un projecte és una activitat tan necessària com la seva planificació, tot i que sovint la pressió del temps i el fet que els resultats ja s’hagin assolit, o s’estigui a punt de fer-ho, poden fer caure en la temptació de donar per acabats els treballs abans de temps i posar fil a l’agulla a una nova comesa.
El tancament del projecte és la fase en la qual es comprova que s’han executat tots els treballs previstos i s’assoleixen els aprenentatges que resulten del treball desenvolupat.
Una organització intel·ligent, un equip intel·ligent i un responsable de projecte intel·ligent dedicaran el temps necessari a aquesta activitat.
El tancament del projecte permet, com hem dit:
Processos bàsics de la fase de tancament del projecte
A banda dels efectes pràctics que un bon desenvolupament de la fase de tancament té sobre el resultat final del projecte, també contribueix de forma notable a generar una sensació positiva en l’equip de treball i ajuda a motivar les persones que l’integren amb vista a futurs projectes.
Tancar precipitadament un projecte comporta, la majoria de vegades, deixar temes pendents, la qual cosa pot generar insatisfaccions i percepcions negatives en algunes de les parts interessades que poden condicionar de forma significativa projectes futurs.
El fet que no es dediqui l’atenció i els recursos necessaris a la fase de tancament no és producte de la negligència dels responsables dels projectes (almenys, no sempre), sinó que normalment és fruit de l’existència d’algunes dificultats objectives que la direcció del projecte ha de preveure, entre les quals podem assenyalar:
Per evitar l’efecte negatiu d’aquestes circumstàncies, cal que tinguis en compte com faràs el tancament del projecte ja en la fase de planificació. Això vol dir que hauràs de preveure la gestió dels processos de tancament a l’inici del projecte i amb el mateix rigor que qualsevol altre dels que hem examinat fins aquest moment, considerant les accions necessàries per al tancament i preparant les eines que calguin per dur-lo a terme, com per exemple, una llista de comprovacions que s’hauran de realitzar abans de donar per concloses les activitats programades.
Com que en la fase de tancament s’ha assolit ja el resultat final esperat (o és a punt d’assolir-se) i l’interès de l’equip i de les altres parts interessades per dedicar més temps al projecte probablement haurà disminuït, caldrà que facis un esforç final per atreure la seva atenció i fer una correcta finalització.
Algunes coses que pots fer respecte a això són:
El primer dels processos de treball de la fase de tancament és finalitzar totes les activitats previstes en la planificació del projecte.
Aquest procés, al seu torn, es pot dividir en dues parts:
Subprocessos del procés de conclusió de les activitats
Així, en primer lloc, és molt important que abans que l’equip del projecte es dissolgui i els seus membres es reintegrin a les seves unitats operatives originals, la direcció del projecte verifiqui que s’han executat totes les tasques previstes a la programació. Aquest vessant és particularment important quan aquestes tasques han estat realitzades, totes o en part, per proveïdors externs.
Però no només cal assegurar que s’han realitzat les tasques operatives programades: també s’han de fer les accions necessàries per tal que el projecte es pugui donar per tancat. Aquestes accions, que constitueixen el tancament administratiu del projecte, comprenen:
Actualitzar la documentació del projecte elaborant els informes finals, distribuint la que sigui adient i arxivant-ho tot plegat de la forma prevista, de manera que es pugui consultar sempre que sigui necessari.
Confirmar que s’ha fet la transferència de tots els lliurables als seus destinataris.
Dur a terme el tancament pressupostari, acció que inclou:
Quant a les subvencions rebudes per a projectes, és altament recomanable preparar la documentació de justificació, en els termes que estableixi la convocatòria corresponent i la normativa aplicable, en el moment del tancament del projecte. Fer-ho més endavant comportarà un cost addicional en haver de cercar informació i documents d'un treball realitzat fa temps, incrementarà el risc d'error i pot obligar persones que estan ja incorporades a altres treballs a deixar-los per dedicar-se a aquesta tasca.
Fer la recepció formal de les prestacions externes que restin pendents, i també:
Alliberar els recursos no consumibles que havien estat assignats al projecte: instal·lacions, equipaments, etc.
Obtenir les aprovacions finals requerides per al projecte, d’acord amb la seva naturalesa, de forma que es confirmi que no caldran treballs addicionals posteriorment. En alguns casos, el resultat del projecte ha de ser aprovat per un òrgan de govern de l’Administració local.
És el cas, per exemple, de projectes que consisteixen en l’elaboració de normes, ordenances, reglaments, plans o similars, que han de ser aprovats pel Ple de la institució.
Procedir a la dissolució de l’equip de treball, és a dir, a donar per acabada la seva col·laboració com a membres de l’equip del projecte de què es tracti. Aquesta activitat, però, s’ha de fer després de l’avaluació del projecte, ja que ha d’incloure, entre altres aspectes, el reconeixement de l’esforç realitzat.
A l’Administració, com s’ha vist a l’inici del curs, és molt freqüent que la dissolució no impliqui la dispersió de l’equip: molt sovint els projectes són desenvolupats per equips permanents o estructurals. En aquest cas, el que es produeix és l’alliberament formal de la participació en el projecte de què es tracti.
Finalment, dins de la fase de tancament, és de gran importància fer una correcta avaluació del desenvolupament del projecte.
Aquesta avaluació hauria de comprendre les accions següents:
L’avaluació ha de tenir en compte, com a mínim, els aspectes següents del projecte:
S’ha de recordar, quan es diu que cal mesurar la satisfacció de les parts interessades, que una d’elles és el mateix equip de treball. Normalment, aquesta part de l’avaluació es farà en una reunió de tancament del projecte.
Entre els diferents recursos i eines existents que et poden ajudar a tirar endavant un bon tancament del projecte, en aquest curs en destacarem dos:
Les reunions de tancament són un instrument útil per fer diverses de les tasques pròpies de la fase de tancament del projecte.
És molt aconsellable fer aquestes reunions amb l’equip de treball, ja que són una de les formes més adequades per dur a terme l'avaluació final del projecte amb caràcter participatiu.
Una reunió d’aquesta mena s'ha de convocar amb anticipació i amb un ordre del dia, per tal que les persones que hi han de participar la puguin preparar adequadament.
L'ordre del dia podria assemblar-se a aquest:
En aquest punt cal assenyalar que la reunió representa el punt final del projecte pel que fa a l’equip de treball i que el seu objectiu és treballar conjuntament el seu tancament.
Es poden repassar quins han estat els esdeveniments més significatius pel que respecta a la programació (cronograma i recursos), el pressupost i els costos, les comunicacions internes i externes, la relació amb les parts interessades, el desenvolupament de l’equip de treball, la qualitat i altres aspectes
És important revisar les queixes i els suggeriments rebuts de les parts interessades i, en cas de disposar-ne, la informació relativa a la seva satisfacció (enquestes, per exemple).
Veure quines són aquelles bones pràctiques que cal consolidar i recordar en noves ocasions i quines són aquelles altres que no han donat els resultats esperats i que caldria modificar.
Destacar els resultats aconseguits per l’equip en conjunt i per cadascun dels membres i proposar accions de millora, fins i tot de caire individual, com per exemple proposar accions formatives o posar exemples de bona execució individual que serveixin de referència per al col·lectiu.
Cloure la reunió resumint els aspectes més destacats del projecte i deixant temps perquè cada membre de l’equip pugui fer també les seves aportacions o comentaris finals.
Quan es convoqui la reunió hauria de quedar clar que l'objectiu no és detectar errors i culpabilitats, sinó aprendre de les bones pràctiques i analitzar els aspectes que cal millorar, amb la qual cosa tot l'equip ha de tenir interès a participar-hi, perquè tothom tindrà alguna cosa a guanyar.
Si durant la reunió apareixen situacions conflictives d'atacs o retrets entre els membres de l'equip, la persona responsable ha de reconduir-les demanant quines han estat les solucions aplicades o quines s'haurien de tenir en compte per al futur. Una bona idea és fer la reunió en un lloc diferent de l'ambient de treball habitual.
És recomanable que una persona diferent de qui exerceix la direcció del projecte assumeixi la funció de secretària de la reunió i aixequi acta dels temes tractats i dels acords assolits. Dades d’aquesta acta s’incorporaran en el memoràndum final del projecte (el document complet en pot ser un annex).
Reunions semblants a aquesta, i amb finalitats similars, es poden fer amb algunes de les parts interessades en el projecte i, particularment, amb qui ha fet l’encàrrec.
Els aspectes principals del tancament del projecte es poden recollir en un informe o memoràndum final.
Aquest document és una eina important que serveix per sintetitzar els aprenentatges i els resultats més importants assolits amb el desenvolupament del projecte.
El seu contingut bàsic és el següent:
En aquest enllaç podeu obtenir un formulari model per elaborar el memoràndum final d’un projecte.
El memoràndum final del projecte serà complementat per altres documents annexos, com poden ser el pressupost final, actes de recepció de prestacions externes, actes de reunions de l’equip de treball o amb parts interessades, resultats d’enquestes de satisfacció, etc.
Les persones membres de l’equip han de disposar d’aquest memoràndum: pot ser un document que serveixi de base per a la reunió de tancament. En alguns casos, es poden lliurar còpies a algunes de les parts interessades i, en especial, a l’òrgan de govern que va formular l’encàrrec del projecte.
En aquest mòdul final del curs has treballat la fase de tancament del projecte, que, com has vist, comprèn dos grans processos de treball: la conclusió de les activitats corresponents a tots els vessants de la gestió i l’avaluació del projecte.
Pel que fa la cloenda de les activitats planificades, s’ha de comprovar que s’han executat totes les tasques compreses en la programació, i també s’ha de fer el tancament administratiu del projecte, que inclou l’actualització de la documentació, la transferència dels lliurables als seus destinataris, el tancament pressupostari, la recepció formal de les possibles prestacions externes, l’alliberament dels recursos assignats al projecte, les aprovacions finals i la dissolució de l’equip de treball.
Finalment, s’han estudiat els aspectes més importants de l’avaluació, que forma part també d’aquesta fase i que és el moment en què el conjunt de l’equip examina i revisa els aprenentatges assolits durant tot el cicle de vida del projecte.
Has pogut comprovar la importància de preparar i executar amb rigor també aquesta fase, ja que els seus objectius són de gran transcendència per a les organitzacions i els professionals que vulguin millorar en els seus processos de treball; en aquest sentit, has repassat algunes orientacions que et poden ajudar a millorar el desenvolupament del tancament.
Una vegada executats aquests processos, el projecte es pot donar per finalitzat, i l’organització originària, el teu equip i tu mateix disposareu d’una valoració de l’esforç realitzat, els resultats obtinguts i els aprenentatges efectuats, la qual cosa us serà de gran utilitat per afrontar nous projectes en el futur.
DIVERSOS AUTORS (2017). Guía de los fundamentos para la dirección de proyectos. Guía del PMBOK ®. 6a. edició. Newton Square, Pennsilvània: Project Management Institute.
DIVERSOS AUTORS (2018). UNE-ISO 10006. Gestión de la calidad. Directrices para la gestión de la calidad en los proyectos. Madrid: AENOR.
SERER, M. (2001). Gestión integrada de proyectos. Barcelona: Edicions de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Abast
Conjunt de productes, serveis i resultats que es pretén obtenir amb l’execució del projecte.
Acció correctiva
Activitat que ressitua l’execució del projecte en els termes previstos a la planificació quan es dona una no-conformitat, preferentment actuant sobre les causes d’aquesta.
Acció preventiva
Activitat que assegura el desenvolupament del projecte segons la planificació eliminant les causes que poden originar no-conformitats en el futur.
Acta de constitució del projecte
Document elaborat pel responsable del projecte i validat per l’òrgan que fa l’encàrrec que defineix els elements bàsics del projecte i, en especial, el seu propòsit, els objectius generals i l’enfocament estratègic.
Activitat
Conjunt de tasques d'un projecte que s'acostumen a executar com un bloc coherent per obtenir un resultat intermedi.
Adquisicions
Recursos que cal obtenir per poder executar les tasques previstes al projecte. Comporten un cost.
Aprovació final
Confirmació per part de l’òrgan responsable del projecte en el sentit que els resultats es reben i són conformes i no resten tasques pendents d’executar.
Atribut de la tasca
Element que defineix una característica singular d'una tasca. Per exemple, la seva durada, la quantitat exacta que consumeix d’un recurs o la quantitat de persones que l'han d'executar.
Avaluació
Anàlisi i valoració del grau en què els resultats del projecte es corresponen amb les previsions inicials, de la satisfacció de les necessitats i expectatives de les parts interessades i dels aprenentatges assolits amb el projecte.
Camí crític
Seqüència d'activitats que determina el temps mínim en què pot executar-se un projecte. Una demora en el camí crític implica una demora en el conjunt del projecte.
Cicle de vida
Successió de fases en què es desenvolupa normalment un projecte: iniciació, planificació, implementació i tancament.
Clima laboral
Ambient en què es desenvolupa el treball.
Coneixement
Informació que, contextualitzada i relacionada amb altres elements, com l’experiència, els valors i la intuïció, serveix per actuar en un sentit determinat.
Control del projecte
Comparar el progrés real amb la planificació prèviament establerta, de forma que es puguin detectar desviacions i tendències, per prendre les mesures adients per assegurar l’èxit del projecte.
Cost
Valor dels factors (treball, recursos materials, etc.) que es consumeixen durant l’execució del projecte.
Cost directe
Costos generats per a l’execució del projecte concret.
Cost indirecte
Costos generats per al funcionament de l’organització que, parcialment, afecten el projecte.
Criteris d’èxit
Aspectes que, si s’assoleixen, permeten afirmar que el projecte ha aconseguit el seu objectiu general dins dels paràmetres previstos en la iniciació i la planificació.
Desenvolupar l’equip
Procés de millora de les competències, les relacions i l’ambient de l’equip de treball per assolir millors resultats en el projecte.
Diagrama de càrregues
Representació gràfica de la distribució temporal de la disponibilitat i de l’ús de les unitats d'un recurs necessari per a la realització d'un projecte.
Diccionari de l’EDT
Conjunt de dades referides als lliurables i a les tasques necessàries per fer l’EDT.
Dirigir l’equip
Fer seguiment de l’actuació de l’equip, proporcionar realimentació, resoldre conflictes i gestionar canvis per assolir-ne un desenvolupament òptim.
Dissolució de l’equip
Tancament formal de l’existència i el funcionament de l’equip de treball assignat al projecte, amb l’alliberament de la dedicació prevista a aquest i el retorn a la dependència orgànica estructural de les persones membres.
EDT
Acrònim d’estructura de descomposició del treball. Tècnica de descomposició funcional de les activitats i tasques que formen part d'un projecte, que es plasma en una relació de les tasques per dur a terme, ordenades jeràrquicament, i que es pot representar mitjançant un diagrama d'arbre.
Eficiència
Relació entre els recursos emprats en un projecte i els resultats obtinguts.
Encàrrec
Demanda, comanda, petició que una part interessada fa a alguna persona responsable per tal que executi i tingui cura d’un projecte.
Equip de treball
Conjunt de persones que treballen organitzadament per a l’assoliment de l’objectiu general del projecte desenvolupant rols i responsabilitats concretes.
Esdeveniment
Punt d'inici i d'acabament d'una tasca del projecte. Correspon a un moment específic en el temps. Si és prou significatiu, es pot destacar com una fita.
Especificacions
Característiques que ha de tenir una tasca o un lliurable per satisfer unes necessitats previstes.
Estratègia
Plantejament general i enfocament de conjunt de la direcció i la gestió d’un projecte per tal d’assolir la seva finalitat.
Expectativa
Característica o tret específic que una part interessada espera, implícitament o explícita, que tingui un projecte o el seu resultat.
Fita
Esdeveniment d'especial significació que cal destacar en la programació del projecte. Sovint s'utilitza quan es completa una fase per fer una revisió de l'estat d'execució del projecte. En moltes ocasions, una fita es correspon amb l’obtenció d’un lliurable.
Fites de control
Punts, moments o esdeveniments dins d’un projecte que són adients per a la realització de tasques de control. Sovint coincideixen amb l’obtenció de lliurables.
Gestió de la qualitat
Procés que transforma el pla de gestió de la qualitat del projecte en activitats concretes que incorporen al projecte els criteris de qualitat aprovats.
Incident
Fet o situació que genera un impacte en el desenvolupament i els objectius del projecte.
Informació
Dades organitzades o estructurades que han estat tractades per fer-les significatives i útils amb una finalitat específica.
Lligam
Vincle que s'estableix entre dues o més tasques en funció de les necessitats tècniques, d'assignació de recursos o de successió lògica.
Lligam acumulatiu
Lligam que condiciona la relació entre tasques d’un projecte en funció de les necessitats d’utilització de recursos, de la seva disponibilitat i del seu ús més eficient.
Lligam potencial
Lligam que delimita en el temps el començament o l'acabament d'una tasca del projecte, ja sigui en termes absoluts (una data concreta) o relatius (respecte a altres tasques).
Lliurables
Resultat obtingut en el marc d’un projecte que es materialitza en un producte o una activitat determinada.
Lliurament
Objecte tangible o intangible produït com a resultat d'una activitat o d’un conjunt d’activitats d'un projecte; és un resultat intermedi que es pot lliurar i que pot servir d’entrada per a una nova activitat o fase del projecte.
Marge
Diferència entre el temps mínim i el temps màxim d'inici d'una tasca.
Memoràndum final
Document que recull els aspectes principals del procés de tancament del projecte.
Monitoritzar
Fer seguiment.
Necessitat
Mancança que una part interessada espera veure coberta amb el projecte.
Objectiu
Resultat que es vol obtenir amb el desenvolupament del projecte o d’alguna de les seves fases, activitats o tasques.
Operació
Procés orientat a la producció contínua (en contraposició a la singularitat dels projectes) de béns o serveis.
Part interessada
Persona o grup de persones que té un interès en el desenvolupament o en l’èxit d’un projecte.
Pla general del projecte
Document que registra els aspectes essencials de la planificació del projecte i que serveix de guia per al treball de la direcció i de l’equip i de referència per a l’avaluació final del projecte.
Planificació
Previsió dels aspectes clau del desenvolupament d’un projecte.
Pressupost
Estimació de les despeses que generarà el projecte i de la forma com aquestes es finançaran.
Procés
Conjunt d’activitats interrelacionades que transformen entrades (inputs) en sortides (outputs).
Productivitat
És la relació existent entre els resultats obtinguts i els recursos emprats en l’execució d’una tasca d’un projecte.
Programació
Descripció de les tasques que cal executar per desenvolupar el projecte i assolir l’objectiu final i del seu desplegament temporal, basat en les relacions entre elles i el consum de recursos que necessiten.
Projecte
Procés únic que s’emprèn per aconseguir un objectiu.
Qualitat
Grau en què un conjunt de característiques d’un projecte, d’una tasca, d’un resultat final o d’un lliurable compleix els requisits o les especificacions establerts, que al seu torn es defineixen per cobrir unes necessitats.
Queixa
Reclamació o declaració d’una part interessada en el projecte que posa de manifest una disconformitat.
Recurs
Membre de l’equip o element material necessari per executar una tasca del projecte.
Requisit
Condició o capacitat que ha de tenir un producte, servei o resultat per satisfer una necessitat, que pot ser implícita.
Risc
Esdeveniment o situació incerta que, si es produeix, té un efecte (positiu o negatiu) sobre el desenvolupament del projecte.
Seguiment del projecte
Obtenir informació de com es desenvolupa el treball per comparar-la amb la planificació i permetre la presa de decisions.
Suggeriment
Declaració d’una part interessada en el projecte que posa de manifest una idea com a proposta, solució d’un problema o consell.
Tancament administratiu
Procés de gestió que serveix per verificar que les tasques de caire administratiu del projecte han estat completades d’acord amb les especificacions.
Tancament del projecte
Processos planificats que permeten assegurar que s’han assolit els objectius previstos, que no resten actuacions pendents d’executar i que s’assimilen els aprenentatges derivats de l’experiència d’execució del projecte.
Tancament pressupostari
Actualització del pressupost del projecte amb les dades reals corresponents a l’execució a partir dels costos i dels ingressos efectivament realitzats.
Tasca
Unitat o fragment de treball definit i acotat que consumeix temps i recursos i que s’executa durant el decurs d’un projecte.
Tasca crítica
Tasca que s'ha d'executar en un temps determinat, coincident amb el temps mínim d'inici i el temps màxim d'acabament, i que, per tant, no té marge temporal per a la seva execució.
Xarxa
Diagrama que representa amb nodes i vectors la programació d'un projecte.
WBS
Acrònim de Work Breakdown Structure, terme anglès per fer referència a l’estructura de descomposició del treball (EDT).