Espai de formació de l'electe
En aquest recurs podeu trobar informació molt completa i multidisciplinària que us ajudarà a tenir una visió general i profunda de què és el turisme. Aprofundirem en l’organització, veurem quins són els organismes i les institucions més importants del sector, i quina és la millor manera de fer la promoció i la comunicació pels nostres recursos turístics.
La Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona treballa a favor del desenvolupament social i econòmic dels 311 municipis de la província a través del sector del turisme.
El suport a les polítiques turístiques de municipis i altres entitats territorials, així com la promoció i la creació de productes turístics, són els dos objectius principals que defineixen de manera genèrica la nostra missió.
Hem volgut elaborar un contingut específic que pugui servir als regidors i regidores de Turisme que s’acaben d’incorporar al càrrec per realitzar una correcta gestió i promoció de l’activitat turística del municipi.
Definir el concepte de turisme no és una tasca fàcil, ja que hi intervenen molts subsectors.
El curs pretén explicar en sis capítols els diferents temes clau de l’activitat turística, en els apartats següents:
Definir el turisme no és fàcil. Ni els acadèmics no es posen d’acord!
Això és perquè el turisme és un terme genèric que s’utilitza per cobrir tant la demanda com l’oferta.
Podem dividir les activitats relacionades amb el turisme en els següents dos tipus:
El turisme és tot un seguit d’activitats, serveis i indústries per a persones o grups que viatgen fora de casa. Una manera de definir el turisme.
Per la seva gran transversalitat, el turisme no és fàcil de descriure i sovint s’utilitzen els termes viatjar i turisme indistintament.
Tanmateix, la definició del turisme de Mathieson i Wall (1982) és considerada de les millors.
El moviment temporal de persones a destinacions fora dels seus llocs de treball i residència normals, les activitats fetes durant la seva estada a aquestes destinacions i les instal·lacions creades per satisfer les seves necessitats.
Sabies que…
El turisme a escala mundial va arribar a més de 900 milions de turistes internacionals al 2022 (el doble que al 2021) però encara lluny dels valors pre-pandèmia (al 2019 es va arriba als 1.500 milions de viatgers), segons dades de l’Organització Mundial del Turisme.
El turisme modern està estretament relacionat amb el desenvolupament i és un dels motors claus per al progrés socioeconòmic. Per fer-nos-en una idea, el volum de negoci del turisme era igual o superior a l’exportació de petroli, productes alimentaris o automòbils. El turisme és una activitat multisectorial en la qual es genera molta interacció entre sectors i àmbits temàtics diferents, com per exemple l’hostaleria i la restauració, el sector immobiliari, el transport, el comerç, l’agricultura, la ramaderia i la pesca, etc. A més, el mateix sector turístic està englobat per molts subsectors: allotjaments (amb les diferents tipologies que presenta), la restauració, el comerç, les agències de viatges ( tant online com offline), el transport de persones i un llarg etcètera. Conseqüentment, el turisme és un dels principals actors del comerç internacional i representa una de les principals fonts d’ingrés de molts països arreu del món.
Segons l’OMT, el turisme sostenible es pot definir com:
El turisme que té plenament en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i mediambientals per satisfer les necessitats dels visitants, la indústria, de l’entorn i les comunitats amfitriones.
Per tant, el turisme sostenible és aquell que fa un ús òptim dels recursos ambientals, respectant les comunitats amfitriones i garantint operacions econòmiques viables a llarg termini, i proporcionant beneficis que es distribueixin de manera equitativa entre tots els grups d’interès.
Per saber-ne més
Què és el turisme sostenible?
El desenvolupament del turisme sostenible requereix la participació de tots els grups d’interès rellevants, així com un fort lideratge per garantir una àmplia participació i consens.
Aconseguir un turisme sostenible és un procés continu i que demana un seguiment constant dels impactes, i introduir les mesures preventives i/o correctives sempre que sigui necessari.
Tanmateix, per a la majoria de les persones la sostenibilitat és sinònim de medi ambient, o eco-friendliness, en anglès.
Sense cap dubte tots estem d’acord amb el fet que la sostenibilitat inclou la protecció dels recursos naturals, la conservació de l’energia i la reducció de la nostra petjada de carboni. De totes maneres, tot i que la protecció del medi ambient és un tema cabdal, no és l’únic.
Aquest diagrama representa el concepte de sostenibilitat forta, i es coneix en anglès com a Triple Bottom Line: Bearable = tolerable, Equitable = equitatiu, Viable = viable, Sustainable = sostenible.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Aquesta imatge representa els tres pilars de la sostenibilitat –econòmic, social i mediambiental– que són necessaris per a un desenvolupament sostenible actual i que duri al llarg del temps. Reconeix que la societat humana (society) no pot existir sense un bon entorn natural (environment) i que una economia (economy) no és possible sense una societat humana viable.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Per saber-ne més
Perquè el turisme sostenible és necessari? The Travel Foundation.
La sostenibilitat ambiental fa referència a la conservació de l’entorn natural, com ara boscos, fonts d’aigua i parcs naturals, i els entorns construïts, que inclou el patrimoni cultural tangible, l’art i l’arquitectura, els monuments històrics, etc.
Més que ser «verds», la sostenibilitat ambiental es centra a garantir que el turisme tindrà pocs efectes sobre l’entorn i el patrimoni natural i arquitectònic, de manera que es preservarà per a les futures generacions.
Recorda
En reconèixer la rellevància del pilar mediambiental no volem dir que els altres pilars siguin menys importants. Els reptes fundacionals i els orígens de la sostenibilitat poden ser mediambientals, però s’ha d’adoptar un enfocament holístic amb tots els altres pilars per afrontar els reptes del turisme del segle XXI.
La qualitat de vida seria el terme general que engloba el concepte de sostenibilitat sociocultural.
Un exemple en el context del sector turístic seria proporcionar uns sous i uns horaris dignes als treballadors del turisme.
Altres exemples es poden centrar a fomentar l’intercanvi cultural entre turistes i locals; preservar les tradicions locals, i protegir el patrimoni cultural tangible i immaterial de la zona.
Un dels aspectes més importants, però sovint oblidat, del turisme sostenible és la sostenibilitat econòmica.
Encara que moltes persones se senten incòmodes parlant de diners quan es té en compte la sostenibilitat, l’aspecte econòmic és clau per aconseguir que el turisme sostenible tingui èxit a llarg termini.
La sostenibilitat econòmica busca mantenir els beneficis econòmics del turisme a la comunitat local.
L’objectiu principal és assegurar que la comunitat local es beneficiï econòmicament, i de manera equitativa, de l’activitat turística.
El pilar econòmic també se centra a atraure nous negocis i nova població, sempre que així ho desitgi la població visitada. Aquests aspectes són fonamentals per al creixement i la sostenibilitat de la ciutat o el poble.
Per saber-ne més
Com pot el turisme contribuir als tres pilars de la sostenibilitat?
Abans de la COVID-19, arreu del món s’esperava que el turisme global continués creixent a mesura que un nombre més gran de persones incrementés els ingressos per poder viatjar any rere any. Semblava que no hi havia fi!
No és sorprenent, doncs, que la majoria de destinacions volguessin un tros més gran d’aquest pastís i busquessin com implementar noves estratègies per atreure més visitants, i que aquests es gastessin més diners a la destinació.
En general, la tendència en algunes destinacions ha estat utilitzar els diners públics dels contribuents per atreure visitants (màrqueting).
L’èmfasi es posava en el volum en comptes del valor que cada visitant representa per a l’economia local (quantitat en comptes de qualitat).
El resultat era que sovint els ministeris de Turisme, les organitzacions de promoció de les destinació i l’oficina de convencions eren víctimes del seu propi èxit.
En alguns casos, els viatgers tendien a arribar en massa i visitar les mateixes ubicacions, cosa que donava lloc a aglomeracions, un augment considerable d’estrès en els serveis públics i les infraestructures, homogeneïtzació cultural i, conseqüentment, una insatisfacció creixent dels residents locals.
Alguns exemples són destinacions com ara Venècia o la mateixa ciutat de Barcelona.
Els límits de capacitat local i les fugides de capital també són altres problemes que cal tenir presents.
Aquest últim és un tema important, perquè tot i que el turisme pot ser una gran forma de distribució de riquesa, a vegades un percentatge força baix dels diners que gasten els turistes es queda a les destinacions perquè els propietaris de les empreses són estrangers.
La indústria turística i els governs haurien de reconèixer que l’enfocament generalitzat de centrar-se a incrementar el nombre de turistes és un problema i crea efectes negatius, ja que no tan sols disminueix la qualitat (i el valor) de l’experiència dels viatgers i visitants, sinó també de la població local.
Reflexiona
Atura’t un moment i reflexiona sobre el teu municipi. Enumera els efectes positius i negatius que consideres que el turisme ha generat a la teva població.
The One Planet Vision es va llançar amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient per proporcionar orientacions estratègiques per a una recuperació responsable del sector turístic d’acord amb les prioritats de l’OMT.
Per saber-ne més
La paradoxa del creixement: Pot el turisme ser sostenible? World Economic Forum.
One Planet: La sostenibilitat és la nova normalitat: Una visió de futur pel turisme
One Planet: One Planet vision for a responsible recovery of the tourism sector
Què busquen els viatgers?
Com la imatge, explica que l’autenticitat és fonamental. Els turistes solen reservar les vacances a empreses que compleixen les condicions següents:
En general, el compromís del sector turístic amb el desenvolupament sostenible és malauradament encara força baix.
Això es deu al fet que el turisme, com en la majoria d’altres indústries, està orientat al creixement i a aconseguir beneficis a curt termini.
Segons l’OMT, els beneficis del turisme sostenible són els següents:
El primer pas per ser un bon regidor és familiaritzar-te amb les característiques del teu municipi.
Reflexiona
Per saber-ne més
Els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) es van adoptar de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, on els dirigents mundials van fixar 17 objectius on defineixen els objectius de desenvolupament mundial pels pròxims 15 anys.
A principis del 2016, els ODS van entrar en vigor i van substituir de manera oficial els objectius de desenvolupament del mil·lenni (OMD) com l’agenda oficial per al desenvolupament mundial.
L’any 2000, els objectius de desenvolupament del mil·lenni (ODM) van representar la primera agenda mundial dissenyada a impulsar el desenvolupament humà en diferent fronts. Van néixer de la idea que fixar objectius mundials mesurables i amb un termini establert podien ajudar el món a superar alguns dels desafiaments més importants.
Portada estudi PNUD 2016.
Per saber-ne més
Desde los ODM hasta el desarrollo sostenible para todos. Lecciones aprendidas tras 15 años de practica. Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, Nova York.
Segons les Nacions Unides, els resultats de l’experiment dels ODM van demostrar que els objectius mundials poden, de fet, tenir un paper cabdal a l’hora de generar grans canvis.
Progrés en pobresa i educació (PNUD, 2016: 13).
Mortalitat infantil i accés a l’aigua (PNUD, 2016: 14).
Com que van quedar temes pendents, es van negociar els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) després de la Cimera de Rio+20 el 2012. Van ser aprovats el 25 de setembre del 2015 pels membres de les Nacions Unides com a agenda a seguir per al desenvolupament fins al 2030. Les temàtiques que aborden van des de la pobresa i la fam fins a la pau, la salut, l’educació, les desigualtat, la inclusió, la prosperitat econòmica, la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, les ciutats i els territoris, l’energia, el consum i la producció sostenibles i la governança. Els 17 ODS es concreten amb 169 fites i els seus indicadors d’evolució.
Els 17 ODS
Per saber-ne més
L’Agenda 2030 i com afecten els objectius de desenvolupament sostenible la ciutadania. Monogràfic publicat pel CIDOB, Barcelona Centre for International Affairs: Acercar los objetivos de desarrollo sostenible a la ciudadanía, el compromiso de Europa con la Agenda 2030.
Els ODS es distingeixen clarament dels seus predecessors, els ODM. En la taula següent podeu veure les diferències principals:
Què s’ha canviat amb els ODS? (PNUD, 2016: 54)
L’agenda dels ODS és més àmplia i complexa que els ODM.
El més important és que adopta el desenvolupament sostenible com el principi organitzador de la cooperació mundial, és a dir, la combinació de desenvolupament econòmic, inclusió social i sostenibilitat ambiental.
D’aquí el nom general d’objectius de desenvolupament sostenible, com a missatge clau per a la comunitat mundial.
A més, els ODS s’apliquen a tots els països, tant desenvolupats com en desenvolupament.
Per saber-ne més
Des dels ODM fins al desenvolupament sostenible per a tots. Descarrega l'Informe sobre el Desenvolumpament Humà per tenir més informació (en castellà).
Com van néixer els ODM i els ODS? (PNUD, 2016: 63).
Segons l’Organització Mundial del Turisme, hi ha tres objectius principals dels ODS que estan relacionats directament amb el turisme:
Un sector turístic que adopti pràctiques de consum i producció sostenibles pot tenir un paper important a l’hora d’accelerar el canvi global cap a la sostenibilitat.
Per fer-ho, tal com s’estableix a la fita 12.b de l’objectiu 12, és imprescindible «elaborar i aplicar instruments que permetin vigilar els efectes en el desenvolupament sostenible a fi d’aconseguir un turisme sostenible que creï llocs de treball i promogui la cultura i els productes locals».
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
El turisme costaner i marítim, un dels segments més grans del turisme, especialment pels petits estats insulars en desenvolupament (SID per les segles sigles en anglès, Small Island Developing States), depenen de tenir ecosistemes marins saludables.
El desenvolupament del turisme ha de formar part de la gestió integrada de les zones costaneres per ajudar a conservar i preservar ecosistemes fràgils i servir de vehicle per promoure l’economia «blava».
D’acord amb l’objectiu 14.7, cal «augmentar els beneficis econòmics que els petits estats insulars en desenvolupament i els països menys avançats reben de l’ús sostenible dels recursos marins, en particular mitjançant la gestió sostenible de la pesca, l’agricultura i el turisme».
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Per saber-ne més
Per saber com es relacionen els altres objectius amb el turisme, recomanem la lectura d’aquest fulletó de l’Organització Mundial del Turisme (en castellà).
La Unió Europea ha tingut un paper actiu durant tot el procés i es compromet a implementar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i els ODS dins de la Unió Europea i en la cooperació al desenvolupament amb tercers països.
La resposta de la Unió Europea a l’Agenda 2030 inclou dos fluxos de treball:
Primer
El primer és unir els ODS al marc de la política d’Europa i les prioritats actuals de la Comissió, avaluar on som i identificar les qüestions de sostenibilitat més rellevants.
Segon
La segona via és iniciar treballs de reflexió sobre el desenvolupament de la visió de la Unió Europea a més llarg termini i l’enfocament de les polítiques sectorials després del 2020, i reorientar les contribucions del pressupost de la Unió Europea per assolir objectius a llarg termini a través del nou marc financer plurianual més enllà del 2020.
Per saber-ne més
El marc dels ODS demana estratègies de 15 anys que proporcionin fulls de ruta nacionals i coordinin les parts interessades i les activitats d’acció col·lectiva.
Alguns ODS necessitaran planificació durant un període d’unes quantes dècades, per exemple, l’ODS 13 sobre el canvi climàtic.
Una bona pràctica en la planificació a llarg termini és el que es coneix com a retrocés. Això representa generar un futur desitjable i mirar enrere des d’aquest futur fins al moment actual per tal de planificar com es podria aconseguir.
A diferència de la previsió, que calcula les probabilitats de resultats diferents en funció de les tendències esperades, el retrocés comença amb una projecció dels resultats desitjats i treballa mirant enrere per entendre el que es necessita fer per aconseguir-ho.
Objectiu: Reduir el 20% del consum d’aigua al municipi per al 2030
Subobjectius:
Com es fa?
Per saber-ne més
A escala regional val la pena destacar la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (nrg4SD, en anglès conegut com The Network of Regional Governments for Sustainable Development).
És una xarxa global que només representa governs regionals en els àmbits com el canvi climàtic, la biodiversitat i el desenvolupament sostenible, particularment seguint els mandats dels convens i les agendes de les Nacions Unides.
A escala catalana tenim el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), que forma part del nrg4SD. És l’òrgan estratègic del Govern de la Generalitat de Catalunya en l’àmbit de la sostenibilitat. Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS)
En l’àmbit local trobem la Xarxa Mundial de Ciutats i Govern Locals i Regionals (UCLG per les sigles en anglès, United Cities and Local Governments), que ha publicat un resum dels 17 ODS i de quina manera cada objectiu és rellevant per als governs locals.
Per saber-ne més
El nrg4SD es va crear el 2002 a la Cimera Mundial de Johannesburg, i actualment compta amb més de 50 membres de 30 països en quatre continents.
Recomanem que llegiu especialment els objectius 8, 12 i 14 al web The SDGS, what local government need to know.
Relació entre els ODS amb accions de responsabilitat social corporativa, per àrea d’interacció i tipus d’impacte:
Accions de responsabilitat social corporativa i els ODS:
El turisme és una indústria global, per això hi ha diverses associacions internacionals que treballen per fer del turisme una indústria millor, més forta i competitiva.
El World Travel and Tourism Council , en anglès WTTC, es va crear el 1991 per un grup d’empresariat i personal directiu del sector turístic que consideraven que la contribució del sector a l’economia i a la creació d’ocupació no estava sent prou reconeguda.
Els objectius que tenen són promoure i conscienciar sobre la contribució econòmica del sector turístic, ampliar mercats respectant el medi ambient i reduir les barreres al creixement.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Sabies que…
El WTTC és l’únic organisme mundial que reuneix gran part dels sectors turístics (companyies aèries, hotels, creuers, lloguers de cotxes, agències de viatges, operadors turístics, i empreses de distribució i tecnologia), cosa que permet parlar amb una sola veu a governs i organismes internacionals.
Treballen per tenir una representació geogràfica àmplia i incloure tots els aspectes del sector, incloent-hi les organitzacions que proporcionen serveis vitals als viatges i al turisme.
En anglès IATA, International Air Transport Association , és l’associació comercial que engloba les companyies aèries d’arreu del món.
Representa unes 280 empreses, que són el 83% del trànsit aeri total. L’associació dona suport a moltes àrees d’activitat aeronàutica i ajuda a formular polítiques industrials en qüestions d’aviació.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Sabies que…
La IATA es va fundar a l’Havana, a Cuba, el 19 d’abril del 1945. És la principal associació per a la cooperació entre companyies aèries en la promoció de serveis aeris segurs, fiables i econòmics.
La IATA moderna és la successora de l’Associació International de Trànsit Aeri fundada a l’Haia el 1919, el primer any que va haver-hi serveis internacionals programats.
En anglès ICCA, International Congress and Conventions Association , representa els proveïdors en gestió, transport i allotjament de reunions i esdeveniments internacional.
Un total de 1.100 empreses i organitzacions en formen part en gairebé 100 països d’arreu del món.
Des de la creació fa més de 50 anys, l’ICCA s’especialitza en el sector de trobades d’associacions internacionals, oferint dades, canals de comunicació i oportunitats de desenvolupament empresarial.
Les persones interessades a planificar una reunió es poden adreçar a l’ICCA per trobar assessorament sobre la selecció de locals, assistència amb transport dels delegats, planificació completa de convencions i serveis, etc.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
L’OMT (o en anglès WTO, World Tourism Organization ) és segurament l’associació més coneguda, ja que és l’organisme de les Nacions Unides encarregat de la promoció del turisme responsable, sostenible i accessible per a tothom.
L’OMT treballa per un turisme que contribueixi al creixement econòmic, a un desenvolupament inclusiu i a la sostenibilitat ambiental, i ofereix lideratge i suport al sector per expandir pel món els seus coneixements i polítiques turístiques.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
L’OMT defensa l’aplicació del Codi ètic mundial pel turisme per maximitzar la contribució socioeconòmica del sector, minimitzar-ne els impactes negatius, i s’ha compromès a promoure el turisme com a instrument per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), per reduir la pobresa i fomentar el desenvolupament sostenible arreu del món.
Formen part de l’OMT 158 països, 6 membres associats i més de 500 membres afiliats, que representen el sector privat, institucions d’ensenyament, associacions de turisme i autoritats turístiques locals.
Per saber-ne més
Analitza les tendències del mercat turístic, en controla l’evolució a curt termini i proporciona informació rellevant per al sector.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
L’OCDE (en anglès OECD, Organization for Economic Co-operation and Development) té com a missió promoure polítiques que millorin el benestar econòmic i social de les persones de tot el món.
L’OCDE proporciona un fòrum on els governs poden treballar plegats per compartir experiències i buscar solucions a problemes comuns, i entendre el que impulsa el canvi econòmic, social i ambiental.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Mesuren la productivitat i els fluxos globals de comerç i inversió. Analitzen i comparen dades per predir tendències. Estableixen normes internacionals sobre diferents sectors, des de l’agricultura i els impostos fins a la seguretat de productes químics.
També analitzen, per exemple, qüestions que afecten directament la vida quotidiana de les persones, com la quantitat de persones que paguen impostos i seguretat social, i la quantitat de temps d’oci que tenen.
També comparen com els sistemes escolars dels diferents països estan preparant els joves per a la vida moderna i com el sistema de pensions de diferents països s’encarreguen dels seus ciutadans a la vellesa.
Per saber-ne més
Si voleu saber les dades que l’OCDE publica sobre l’Estat espanyol, hi podeu donar una ullada aquí.
El turisme és una activitat econòmica important a la Unió Europea amb un ampli impacte en el creixement econòmic, l’ocupació i el desenvolupament social.
Pot ser una eina poderosa per combatre el declivi econòmic i l’atur. Tot i això, el sector turístic s’enfronta a una sèrie de reptes.
La Comissió Europea treballa per abordar aquests reptes amb diferents polítiques i accions.
El turisme engloba una gran diversitat de serveis i professions, i està format en gran part per petites i mitjanes empreses (3,4 milions).
Aquests són alguns dels reptes principals als quals el turisme de la Unió Europea ha de fer front:
Comissió Europea i el turisme.
Per saber-ne més
Quant al marc legal, la competència en turisme de la Unió Europea es defineix al tractat de Lisboa (2007), a l’article 195:
En resum
En altres paraules, la competència de la Unió Europea en turisme és complementar, donar suport i coordinar les accions dels estats membres a través de crear un entorn favorable i promoure la cooperació.
Tanmateix, no hi ha harmonització de lleis i regulacions entre els estats membres, així que cada estat manté plena autonomia per desenvolupar i aplicar lleis al sector turístic.
Per saber-ne més
La Comissió Europea està incorporant principis per al turisme responsable i sostenible a través de diverses iniciatives que busquen promoure i millorar el desenvolupament sostenible d’activitats i destinacions turístiques. Alguns exemples inclouen:
ETIS
Per ajudar-los a mesurar el rendiment en relació amb la sostenibilitat, la Comissió Europea ha desenvolupat un Sistema d’indicadors turístics europeus (ETIS per les sigles en anglès, European Tourism Indicators System for Sustainable Destination Management).
És un sistema integral, flexible i adequat per a totes les destinacions turístiques que volen monitorar, administrar, mesurar i millorar les seves actuacions de sostenibilitat.
En resum
En altres paraules, l’ETIS és:
El kit d’eines ETIS proporciona les directrius i explicacions sobre quins són els indicadors (els principals i els complementaris) i com utilitzar-los.
També mostra com els ETIS complementen altres eines i metodologies existents a escala internacional i europea.
Per saber-ne més
Els documents electrònics de suport consisteixen en el perfil de destinació, fulls de dades, glossari, enquestes i una plantilla d’invitació. Tots estan disponible aquí (documents només disponibles en anglès).
L’ETIS s’ha implementat des de l’any 2016 voluntàriament i amb èxit en més de 100 destinacions (incloses destinacions no comunitàries).
Les destinacions que hi han participat han demostrat que la sostenibilitat i l’accessibilitat de les destinacions turístiques són financerament i logísticament factibles i poden tenir un impacte positiu en la competitivitat de tot el sector turístic.
Les destinacions que utilitzen els ETIS han pogut millorar la sostenibilitat econòmica, tot ajudant a preservar els diversos paisatges naturals que el continent europeu ofereix.
Exemple
Un dels exemples que l’ETIS destaca a la pàgina web és precisament Barcelona. Exemple.
L’any 2015 la Diputació de Barcelona va ser convidada per la Comissió Europea per formar part de la segona fase de la prova pilot d’implementació de l’ETIS. En aquesta prova pilot es van implementar els 27 indicadors bàsics del sistema ETIS a 27 municipis i 10 comarques de la província de Barcelona (SEIT-Barcelona).
Posteriorment l’any 2019 va fer un nou Projecte de d’actualització i seguiment del Sistema d’indicadors de turisme per a la gestió sostenible de les destinacions de la província de Barcelona (SIT-DIBA). En aquest cas, el projecte s’implementà a 38 destinacions (27 municipis i 11 comarques) de la demarcació.
EDEN
La iniciativa es basa en la competició a escala estatal que es fa cada any i dona lloc a la selecció d’un destí turístic d’excel·lència per cada país que hi participa.
Mitjançant la selecció i la promoció de destinacions, l’EDEN aconsegueix l’objectiu de cridar l’atenció sobre els valors, la diversitat i les característiques comunes de les destinacions turístiques europees.
A més, també millora la visibilitat de destinacions europees emergents, no tradicionals, i crea una plataforma per compartir bones pràctiques a tot Europa, a més de promoure la creació de xarxes entre les destinacions guanyadores.
La característica clau de les destinacions seleccionades és el compromís amb la sostenibilitat social, cultural i mediambiental del turisme. La Comissió Europea va començar la iniciativa EDEN al 2006, i per això té un paper crucial de coordinació en l’administració de la competició.
Entre les seves tasques s’inclouen el foment del diàleg entre els diferents grups d’interès, el cofinançament dels procediments nacionals de selecció i les campanyes de sensibilització, l’organització de l’acte de lliurament de premis i la coordinació d’una campanya de comunicació.
Per saber-ne més
Cooperació internacional
A més, també cofinança projectes transnacionals amb l’objectiu de desenvolupar i promoure productes turístics culturals transnacionals: itineraris, rutes, oferta turística, etc.
Exemple
En aquesta imatge podeu veure una llista d’exemples de projectes que s’han cofinançat a la unió Europea.
Per exemple, des del 2010, 11 projectes transnacionals han promogut el turisme en bicicleta, el resultat dels quals és la xarxa EuroVelo. Un altre seria l’Observatori Europeu de Vies Verdes.
Per saber-ne més
Capital europea de turisme intel·ligent
La iniciativa reconeix des de l’any 2018 la innovació en quatre categories diferents: sostenibilitat, accessibilitat, digitalització, i patrimoni cultural i creativitat per part de destinacions urbanes europees.
Observatori Virtual de Turisme
Proporciona informació, dades i anàlisis des de l’any 2012 sobre les tendències actuals del sector turístic per tal de donar suport en la implementació de millors estratègies per a un sector turístic europeu més competitiu.
Eurostat
La Comissió Europea de Viatges (en anglès, European Travel Commission [ETC]) es va fundar el 1948 i és una organització sense ànim de lucre responsable de promocionar Europa com a destinació turística a mercats tercers.
Està formada per 32 organitzacions nacionals de turisme que treballen conjuntament per valorar el turisme a tots els països d’Europa a través de cooperar en diverses àrees, com ara compartir bones pràctiques, intel·ligències de mercat i promoció.
L’ETC ha desenvolupat la marca Destinació Europa com a part de la seva estratègia per optimitzar el posicionament d’Europa. L’objectiu és crear un paraigua de marca per a tots els membres de l’ETC i, alhora, transmetre les característiques pròpies i individuals dels seus països.
Traducció del peu de pàgina de la foto:
L’organització de Màrqueting de Ciutats Europees (en anglès, European Cities Marketing [ECM]) es va crear el 2007 de la fusió de dues associacions precedents.
L’ECM és una organització sense ànim de lucre que treballa per millorar la competitivitat i el rendiment de les principals ciutats d’Europa.
Proporciona una plataforma per als professionals del turisme l’oci i de reunions, i màrqueting de la ciutat per intercanviar coneixements, bones pràctiques, i ampliar la xarxa per tal de fer possible col·laboracions i nous projectes entre ciutats.
L’Associació de Tour Operadors Europeus (en anglès, European Tour Operators Association [ETOA]) va ser fundada el 1989 per un grup d’operadors turístics que volien representació a Europa.
Avui dia, l’ETOA és la principal associació comercial d’operadors turístics i proveïdors amb empreses a destinacions europees. Més de 900 membres aporten més de 12.000 milions d’euros de negoci a Europa, i inclouen operadors turístics i en línia, intermediaris i majoristes, hotels, atraccions i altres proveïdors turístics.
La Confederació Europea d’Hotels, Restaurants i Cafès (en anglès, Association of Hotels, Restaurants, Pubs and Cafes [HOTREC]) reuneix 43 associacions nacionals en 30 països, i és la veu de la indústria de l’hostaleria a Europa.
L’HOTREC és una associació sense ànim de lucre que el 2006 va crear la Fundació Europea d’Hostaleria (EHF, European Hospitality Foundation ) amb l’objectiu de finançar projectes relacionats amb l’HOTREC.
El Gremi d’Agents de Viatges Empresarials Europeus (en anglès, Guild of European Business Travel Agencies [GEBTA]) és l’organització empresarial en matèria de viatges d’empreses més important a escala europea.
Amb seu permanent a Brussel·les, exerceix d’organisme consultiu davant de les principals institucions de l’àmbit comunitari.
Fem un pas més per aproximar-nos al món local. De moment hem vist les institucions relacionades amb el turisme en l’àmbit global i europeu. Ara és hora de conèixer les institucions i organitzacions públiques dedicades al turisme a l’Estat espanyol:
El MINETAD assumeix la direcció estratègica, l’avaluació i el control dels resultats de la seva activitat a través de la Secretaria d’Estat de Turisme.
A més, s’encarrega de controlar l’eficàcia, sense perjudici de les competències atribuïdes a la Intervenció General de l’Administració de l’Estat quant a l’avaluació i al control dels resultats dels organismes públics integrants del sector públic estatal.
En la seva pàgina web hi podeu trobar les funcions i competències, l’organigrama, els organismes i els serveis que ofereix. És important destacar la convocatòria d’ajudes públiques de la Secretaria d’Estat de Turisme i el Pla Nacional e Integral de Turisme (PNIT), que han estructurat en sis eixos: força marca Espanya, orientació al client, ofertes i destinacions, alineament publicoprivat, coneixement, i talent i emprenedoria.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
SEGITTUR és la Societat Estatal per la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques, que depèn del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, i està adscrita a la Secretaria d’Estat de Turisme.
És responsable d’impulsar la innovació (I+D+i) del sector turístic, tant en el sector públic (nous models i canals de promoció, gestió i creació de destinacions intel·ligents, etc.) com en el privat (suport a emprenedors, nous models de gestió sostenible i més competitiva, exportació de tecnologia, etc.).
Per saber-ne més
Projectes que duen a terme des de SEGITTUR amb relació a la innovació, internacionalització, emprenedoria, promoció i tecnologia. Projectes.
Un dels projectes singulars de SEGITTUR és el de Destinos Turísticos Inteligentes.
La Diputació de Barcelona, a través de la Gerència de Serveis de Turisme, és actualment membre titular i promotor de la Red de Destinos Turísticos Inteligentes. La participació en aquesta xarxa té com a objectiu el desenvolupament en l’àmbit territorial de les comarques de Barcelona del model de gestió DTI en el seu conjunt. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona i SEGITTUR han signat un protocol que té com a objectiu establir la col·laboració entre les dues institucions per al desenvolupament en l’àmbit territorial de les comarques de Barcelona del model DTI en el seu conjunt..
Es preveu que aquests convenis permetin a la Diputació realitzar diferents tasques:
Turespaña és un organisme autònom responsable de promocionar l’Estat espanyol com a destinació turística a l’exterior.
La funció principal és promocionar i comercialitzar el turisme espanyol a tot el món, dissenyant plans estratègics de màrqueting i investigació de mercat turístic, entre altres.
Igual que SEGITTUR, Turespaña és un organisme públic adscrit al Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital a través de la Secretaria d’Estat de Turisme. La seva missió és la creació de valor per al sector turístic a través de la utilització de tècniques de màrqueting i de la generació de coneixements turístics, orientats a la millora de la rendibilitat del turisme internacional que visita l’Estat. Turespaña desenvolupa la seva activitat a l’exterior mitjançant la xarxa d’oficines espanyoles de turisme, que depenen de les ambaixades i consolats de l’Estat.
Els tres òrgans de cooperació són:
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Conestur és un òrgan assessor i consultiu del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital.
Concebut com un fòrum de diàleg, participació i col·laboració en els sectors públics i privats, té com a finalitat afavorir la participació de les diferents administracions públiques amb competències en la matèria i dels empresaris, treballadors i professionals que incideixen en l’activitat turística, en el seguiment de les polítiques turístiques a l’Estat espanyol i en les activitats pròpies de l’Administració turística de l’Estat.
La Conferència Sectorial de Turisme és un òrgan creat per facilitar la cooperació i la coordinació entre l’Administració general de l’Estat i les administracions autonòmiques.
Per saber-ne més
La Comissió Interministerial de Turisme va ser creada el 1994 per promoure i coordinar l’acció dels serveis de l’Administració general de l’Estat i les entitats públiques que desenvolupen plans i projectes relacionats amb el turisme.
Els principals estaments de turisme a Catalunya són:
Catalunya participa en el debat internacional de les Nacions Unides a través de la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible, nrg4SD.
El mes d’abril del 2016, el Govern de Catalunya es va comprometre a elaborar un Pla nacional d’ODS per assegurar la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, i un sistema integrat de fites i indicadors relatius als ODS de les Nacions Unides en matèria de sostenibilitat.
El 14 de febrer del 2017 el Govern de Catalunya va aprovar la creació d’una comissió interdepartamental per a l’elaboració del Pla.
El disseny del Pla parteix d’una prova pilot dels objectius ambiental feta pel Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, i de l’informe L’Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món, elaborat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS).
Per saber-ne més
L’Agència Catalana del Turisme és l’organisme del Govern de la Generalitat de Catalunya que s’encarrega de dur a terme les polítiques de promoció turística per tal de promoure Catalunya com a destinació turística de referència.
És un organisme publicoprivat que depèn del Departament d’Empresa i Coneixement, constituïda per la Generalitat de Catalunya i el Consell General de Cambres de Comerç, en representació del sector privat.
Entre els ens territorials, els patronats de Turisme de les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona també en formen part, així com l’ens mixt publicoprivat de promoció de la capital catalana Turisme de Barcelona.
Un dels conceptes de l’ACT és Catalunya Experience per presentar-se a les xarxes socials. L’objectiu és que es converteixi en un punt de trobada entre els catalans, per compartir-hi els coneixements i esdevenir prescriptors de la destinació, i els visitants, que hi poden explicar les experiències viscudes durant el seu viatge a Catalunya.
No t’oblidis d’interactuar amb ells per promocionar la teva destinació, a: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i Flickr.
Un altre projecte dins de #CatalunyaExperience és el que es coneix com a Advisors, que són personatges coneguts i famosos que promocionen Catalunya com a destinació turística.
El workshop més important que organitza l’ACT és Buy Catalunya, que es fa cada dos anys i és de caràcter multiterritorial i multiproducte, ja que hi és present tota l’oferta turística catalana de tot el territori.
Per saber-ne més
Llista de tots els workshops organitzats per l’ACT. Els workshops són una de les accions de comercialització més eficaç que tenen a l’abast les empreses, ja que és un canal de promoció i relacions comercials molt directe i personalitzat.
El Catalunya Convention Bureau (CCB) va ser creat per l’ACT per tal de posicionar Catalunya com a destinació per al sector turístic de reunions, conferències, convencions i viatges d’incentius. Té per objectiu simplificar el treball dels organitzadors d’esdeveniments durant el procés d’identificació i elecció de les àrees i els serveis més adequats per a cada congrés.
Gerència de Serveis de Turisme A la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona treballen pel desenvolupament social i econòmic dels 311 municipis de la província a través del sector del turisme.
Els seus dos objectius principals són donar suport a les polítiques turístiques de municipis i altres entitats territorials, com també la promoció i creació de productes turístics. Ofereixen programes i serveis tant a institucions com a empreses del sector turístic, i a la ciutadania.
La Gerència de Serveis de Turisme s'estructura en:
Oficina de Màrqueting Turístic
L’Oficina de Màrqueting Turístic (OMT) forma part de la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona i té per objectiu promoure el turisme a les comarques de Barcelona mitjançant la presentació de la destinació als principals mercats emissors amb propostes competitives i de qualitat.
L’OMT també ha creat el Cercle de Turisme, que té per objectiu impulsar la participació de les empreses del sector turístic en la promoció col·lectiva dels seus productes i de les seves destinacions. Entre les seves activitats organitzen les Jornades del Cercle de Turisme.
A més, per tal de promoure el turisme i contribuir al desenvolupament econòmic i social dels municipis de la província de Barcelona, s’ha creat la marca Barcelona és molt més, per tal de vetllar per mantenir un equilibri harmònic entre aquest desenvolupament i els entorns socioculturals i ambientals en els quals es desenvolupa.
Oficina Tècnica de Turisme
L’Oficina Tècnica de Turisme (OTT) també forma part de la Gerència de Serveis de Turisme i dona suport al món local en matèria de turisme, incidint en el camp del coneixement i de la planificació turística del territori mitjançant la realització de treballs, activitats, assessoraments, intervencions directes sobre recursos, a través de la implantació de noves infraestructures i el suport a l’estructuració de nous productes turístics com la promoció global i econòmica del territori.
Per saber-ne més
Les unitats de l’Oficina Tècnica de Turisme són:
Aquesta àrea té com a objectiu millorar la capacitat de creació i millora del producte turístic del territori a través de la coordinació amb els consorcis de turisme de la província de Barcelona, juntament amb ajuntaments, associacions empresarials i altres ens locals.
Dins de l’OTT trobem el Laboratori de Turisme (LABturisme), que és l’àrea de coneixement, anàlisi i formació. En la seva pàgina web podeu trobar informes sobre la conjuntura de l’activitat turística, la demanda, l’impacte econòmic, la reputació en línia i la percepció del turisme per part del resident, entre altres.
Pareu especial atenció a HERMES, la plataforma d’informació estadística de la Diputació de Barcelona, que inclou estadístiques de turisme de la província de Barcelona (demanda, oferta i perfil).
Des del LABturisme també s’organitzen accions formatives per a tècnics de turisme, càrrecs electes i empresaris de tota la província, a més de tallers de turisme en línia dirigits a empreses del sector.
El Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona forma part de l’Observatori del Turisme de Barcelona, ciutat i regió (OTB), format per l’Ajuntament de Barcelona, Turisme de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Diputació, i té com a finalitat la integració de les dades i el coneixement turístic que afecta a aquest àmbit territorial.
En aquesta àrea s’inclouen les activitats que busquen contribuir al desenvolupament turístic i a la competitivitat dels serveis i les infraestructures turístiques, especialment les de caràcter públic, dels diferents àmbits territorials de la província, donant suport econòmic i tècnic especialitzat. Les línies d'actuació són la gestió del Pla de concertació en l'àmbit de les infraestructures turístiques i la línia de senyalització turística.
Aquest àmbit de treball vincula les activitats turístiques amb el finançament europeu i altres iniciatives internacionals. Les principals tasques que s'han dut a terme són les relacions institucionals, la informació, l’assessorament, la formació i la gestió directa de projectes europeus.
Més informació aquí.
Per saber-ne més
Sabies que…
Programa Compromís per a la Sostenibilitat
L’Institut de Turisme Responsable, un organisme soci de l’Organització Mundial del Turisme i del Global Sustainable Tourism Council (GSTC), va atorgar l’any 2017 a la Diputació de Barcelona i a les tres marques turístiques de la demarcació –Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona –, la Certificació Biosphere Destination, una certificació basada en els 17 ODS de les Nacions Unides integrats a l’Agenda 2030.
L’any 2018 la Diputació de Barcelona va obtenir la categoria de la certificació Biosphere Gold Destination, després d’un procés d’auditoria que exigeix que, a més de la certificació Biosphere de la mateixa destinació, s’hagi desenvolupat un treball d’implicació de les empreses de la destinació que obtenen el segell Compromís per a la Sostenibilitat Turística Biosphere.
Anys després, al juny del 2022, la Diputació (entesa com les marques turístiques de la província-Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona-) juntament amb la ciutat de Barcelona van rebre la Certificació Platinum, convertint-se així en la primera destinació al món amb aquest distintiu. Més informació:
El Compromís per a la Sostenibilitat Turística Comarques de Barcelona Biosphere és un programa que s’impulsa des de la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona a les 12 comarques de la província de Barcelona per millorar la competitivitat de les destinacions turístiques entorn del turisme sostenible. La implantació d’aquest programa es fa a través dels ens de gestió turística comarcals.
Es tracta d’un segell d’implantació anual adreçat a empreses privades i entitats públiques del sector turístic que vulguin millorar, de manera voluntària, la seva gestió en sostenibilitat turística.
La metodologia d’aquest programa en centra en quatre pilars bàsics:
Aquestes bones pràctiques giren entorn dels cinc àmbits que marca l’ONU en assoliments dels 17 ODS per al desenvolupament sostenible: canvi climàtic, medi ambient, social, econòmic i cultural.
La Diputació de Barcelona ha estat pionera a promoure, a través del programa Compromís per a la Sostenibilitat, les bones pràctiques en gestió sostenible de les empreses turístiques i el seu reconeixement a través d’un distintiu, per al desenvolupament del turisme sostenible des d’una perspectiva integral i el treball col·lectiu.
Programa Punts d’Informació Turística (PIT)
El programa PIT té per objectiu dotar les comarques de la província de Barcelona d’un major nombre de punts d’informació turística (ja sigui a través d’entitats públiques o equipaments/serveis turístics privats) que ajudin a complementar el servei d’atenció i informació turística al turista/visitant, millorant així la cobertura i la qualitat de la informació turística que s’ofereix als territoris.
Els objectius específics del programa són:
El programa s’implanta a través de cicles formatius anuals que s’imparteixen dins de cada àmbit comarcal. Els cicles formatius es basen en dos tipologies de formacions:
Les empreses acreditades gaudeixen dels avantatges següents:
A més de les dades i la informació que podeu obtenir del LABTurisme a escala local de la província de Barcelona i de l’Observatori del Turisme de Barcelona, ciutat i regió, destaquem les següents:
Generalitat de Catalunya
Turisme dins de la Generalitat de Catalunya és una pàgina web general on podeu trobar informació sobre:
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Institut d’Estadística de Catalunya
L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) ofereix dades sobre el turisme en territori català.
Ofereixen dades de cadascun dels municipis i comarques de Catalunya. És una eina molt útil per familiaritzar-vos amb la situació actual del vostre municipi i comarca.
A més, també duen a terme l’anuari estadístic de Catalunya, on podeu trobar informació sobre els allotjaments turístics, l’ocupació turística, el moviment turístic, els equipaments turístics i les macromagnituds del sector.
Observatori del Treball i Model Productiu
Una altra organització on podeu trobar dades interessants és l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya.
Dins de l’apartat del turisme, ofereixen informació sobre l’oferta i l’ocupació turística, la demanda turística, els resultats anuals, els balanços de l’activitat turística, l’estructura empresarial del sector, el mercat de treball i els indicadors de competitivitat.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Departament d’Empresa i Coneixement
El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya també inclou el turisme com un àmbit d’actuació.
En la seva web hi podeu trobar informació sobre allotjaments turístics, els impostos i la normativa, estadístiques turístiques, planificació i formació, categorització i especialització de la qualitat turística, guardons, ajuts i subvencions, entre moltes altres coses.
Per saber-ne més
Podeu llegir el dossier Any de la Sostenibilitat 2017 de l’Agència Catalana de Turisme. El 2017 es va declarar l’Any del Turisme Sostenible i en aquest informe es resumeix com Catalunya pot esdevenir una destinació més competitiva implementant un turisme més sostenible (document adjuntat).
Observatori de Turisme, Ciutat i Regió és una plataforma d’informació estadística, coneixement i intel·ligència turística de la Destinació Barcelona.
Fons d’Informació de la resta de diputacions
El concepte de destinació és molt ampli i idealment s’ha de definir d’acord amb les necessitats del lloc que es vol gestionar. L’OMT defineix destinacions com a espais físics en què un visitant s’hi està com a mínim una nit.
Tot i això, el model tradicional de sortir-viatjar-estada ja no funciona en el context actual per diverses raons:
Concretament, l’espai turístic ja no es defineix com un lloc d’atracció natural, artística, cultural i històrica, sinó en termes més general com a «subministrament de territori».
Les destinacions les gestionen en gran manera entitats que intenten promocionar-les, sovint conegudes com a DMO (Destination Marketing Organizations), que poden ser multinacionals, nacionals, estatals o provincials i locals.
Malauradament, en alguns casos, aquestes despeses de comercialització i màrqueting contribueixen al creixement exponencial del turisme mundial, i no es destinen al «manteniment» del producte, és a dir, la destinació.
Per tant, la reassignació d’aquests recursos és un dels diàlegs més importants i necessaris que cal fer per garantir que les destinacions d’arreu del món no només se centrin en la comercialització, sinó també en la protecció de les seves destinacions de l’ús excessiu i la manca de planificació.
I, en aquest context, són les autoritats locals les que tenen la clau per mantenir el futur de les destinacions i la planificació turística. Les administracions locals necessiten orientació per gestionar els pressupostos de tal manera que donin compte de les despeses del turisme per dur a terme una planificació de l’ús del sòl a llarg termini de destinacions turístiques que protegeixin els recursos naturals, culturals i el capital social.
Una destinació és molt més que un lloc per atreure visitants. És un lloc que té residents locals, i només alguns formen part de la indústria turística.
Per ajudar els residents i els governs locals a preparar-se per al creixement turístic i pagar les despeses de gestionar-lo, cada destinació necessita preparar i desenvolupar plans participatius en els quals es defineixin una missió, objectius estratègics i els resultats desitjats per la comunitat i la regió.
A més, tota gestió d’una destinació implica la necessitat d’establir uns indicadors, és a dir mesures per poder monitorar el canvi utilitzant sistemes coherents que registrin com la destinació es transforma al llarg del temps.
La supervisió ha de ser a llarg termini i implica una participació pública significativa. Calcular la transformació del turisme en els paisatges s’ha de fer amb l’acord i la participació ciutadana.
Idealment, els responsables governamentals a càrrec de destinacions sostenibles han de revisar els indicadors de manera periòdica amb la societat civil i els ciutadans locals per discutir els canvis i els nous requisits per protegir els béns naturals i culturals.
Per saber-ne més
El CED té dos programes per ajudar les destinacions a assolir els objectius marcats:
L’SMED és el Sistema de mesura d’excel·lència de destinacions, un mètode desenvolupat per diversos associats per poder donar a les destinacions una eina per mesurar la seva competitivitat i millorar de manera contínua.
L’SMED no és un programa de certificació, sinó una eina de múltiples usos per ajudar cada destinació o soci a consolidar-se per ser més competitius a escala nacional i internacional.
Per saber-ne més
Com pot el turisme contribuir als tres pilars de la sostenibilitat?
El GEOTEX (Geotourism Explorer) és una plataforma interactiva que permet als actors turístics l’accés a coneixement, que és indispensable per al desenvolupament de destinacions d’excel·lència. Vídeo introductori
Per saber-ne més
Administració de destinacions: com es mesura l’excel·lència? Comentari de Frédéric Pierret, consultor de l’OMT a França.
Les destinacions turístiques es comporten com a sistemes dinàmics complexos que evolucionen, i abasten nombrosos factors i activitats que són interdependents i les relacions de les quals poden ser altament no lineals.
En general, podem dir que el sistema turístic està format per:
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Tots aquests components constitueixen el sistema turístic. Com que estan interrelacionats i formen part de la societat es relacionen constantment no només entre ells, sinó també amb components externs (factors polítics, econòmics, socials i tecnològics).
Aquesta influència constant fa que es produeixin canvis. Per això es diu que el sistema turístic és obert i altament dinàmic.
Demanda turística
La demanda turística és un terme ampli que abasta els factors que regeixen el nivell de demanda, les característiques especials de la demanda, els diferents tipus de demanda que hi ha i els motius que la generen.
L’escala i la magnitud de la demanda difereixen en el temps i de vegades se circumscriuen a les temporades (alta o baixa).
La demanda turística es pot definir de diverses maneres dependent del punt de vista, ja sigui econòmic, psicològic, geogràfic o polític.
La perspectiva geogràfica és la més comuna, ja que defineix la demanda turística com el nombre total de persones que viatgen, o volen viatjar, i utilitzen instal·lacions i serveis turístics en llocs allunyats del seu lloc de treball o residència habitual.
La demanda turística està influïda per molts factors externs, que generen forts impactes econòmics, socioculturals i ambientals.
Hi ha cinc aspectes importants que cal tenir en compte quan parlem de la demanda turística:
En la infografia següent podeu veure dades de la demanda turística de Barcelona publicat per LABTurisme (2018-2019). Infografía.
I aquí podeu descarregar el document.
Per saber-ne més
Activitat turística a la destinació de Barcelona (2021). Més informació aquí.
Hi ha diferent factors –interns i externs– que condueixen a augmentar la demanda turística.
Factors externs
Els factors externs són aquells que es relacionen amb l’entorn de la persona.
Exemples d’aquests factors són els ingressos disponibles, la disponibilitat de temps, l’avanç tecnològic i el canvi en la composició demogràfica d’una societat.
Factors interns Els factors interns es basen en necessitats individuals com ara la salut, l’educació, els negocis i els factors físics.
Com és lògic, aquests factors influeixen molt en el propòsit del viatge. A més, l’augment de les arribades de l’estranger i el creixement demogràfic als mateixos països també han afectat la demanda turística.
Els mitjans de comunicació i les xarxes socials també afavoreixen l’augment del nombre de persones que han entrat al mercat turístic i tenen el poder persuasiu de posar «de moda» algunes destinacions.
La imatge que es crea a través de diferents tipus de mitjans de comunicació, especialment la televisió i internet, tendeix a influir en la popularitat d’una destinació de manera molt més ràpida que altres tipus d’estratègies de promoció.
Com és lògic, una bona imatge desperta més interès i més demanda d’una destinació determinada.
Malauradament, algunes companyies de turisme usen deliberadament els mites sobre algunes destinacions que sembla dissenyat per atreure visitants, ja que creen una imatge irreal de la destinació.
Per saber-ne més
La gestió de la imatge i la reputació d’una destinació són tan importants que ens donaria per a un altre recurs sencer. Us recomanem que doneu una ullada a la revista especialitzada en línia The Place Brand Observer.
Recorda
L’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat ofereix dades de la demanda turística a Catalunya
Motius per viatjar
Hi ha tantes raons per viatjar com turistes hi ha. Les persones es mouen amb finalitats diferents, i això fa que cada finalitat tingui una demanda turística específica.
Els motius més comuns per viatjar fora de casa són els següents:
La taula següent ofereix una classificació dels motius que fan que la gent vulgui viatjar (Nelwamondo, 2009: 48):
Classificació | Descripció |
---|---|
Esport, activitat física | Participació activa no professional en tot tipus d’activitats esportives, a l’aire lliure i a l’interior: per exemple, tenis, golf, esqui, patinatge, natació, rem, vela, surf, ciclisme, senderisme, tresc, escalada, muntanyisme, equitació, pesca, etc. |
Anar a esdeveniments (incloent-hi esports) com a espectadors o participants | Teatre, concerts, festivals, òpera, ballet, circ, cinema, parcs recreatius, parcs temàtics, discoteques, ball, casinos, apostes, esdeveniments d’esports, altres formes d’entreteniment. |
Educació, patrimoni, natura | Educació, estudiar (no connectat a la professió), visitar museus, exhibicions, llocs i monuments històrics, jardins botànics, reserves naturals. |
Activitats relacionades amb la salut | Balnearis, fitness, estacions de salut, altres tractaments i cursos |
Activitats religioses | Assistència a esdeveniments religiosos, peregrinacions, etc. |
Visites turístiques | Excursions de viatges en grups, gires, creuers, visita a ciutats a peu/en bicicleta/moto, etc. |
Comprar | Visitar botigues, centres comercials, recerca de mercaderies. |
Reunions i convencions | Atendre reunions, conferències, congressos, convencions, seminaris, fires i exposicions, caps de setmana d’incentius. |
Oci passiu | Relaxar-se, prendre el sol, menjar i beure. |
Nelwamondo, T. (2009) Tourism development through strategic planning for non-metropolitan small to medium size accommodation facilities in Limpopo province, South Africa. PhD Dissertation. Department of Tourism Management, Universitat de Pretòria, Sud-àfrica. Accés: https://repository.up.ac.za/bitstream/handle/2263/24684/Complete.pdf?sequence=8
Oferta turística
L’oferta turística són els elements clau de la indústria turística que posen a l’abast els governs i les destinacions.
En aquesta disposició s’hi inclouen el manteniment, la promoció i la gestió de les instal·lacions i dels recursos turístics.
D’una banda, la infraestructura requerida inclou sobretot les telecomunicacions, l’allotjament (hotels, càmpings, apartaments i habitatges d’ús turístic, establiments de turisme rural, albergs juvenils i refugis) i el transport.
De l’altra, els serveis de recepció turística inclouen agències de viatges i comercialització, oficines de turisme i informació turística, i empreses de lloguer.
Els proveïdors de turisme es poden classificar de la manera següent:
Per saber-ne més
Una de les característiques més rellevants de l’oferta turística catalana és la diversitat.
Com que Catalunya és un país que té una gran varietat de paisatges, està en disposició d’oferir diferents tipus de recursos i productes turístics, alguns dels quals són molt potents, capdavanters i amb una arrelada tradició (és el cas del sol i la platja), i uns altres són més recents i que alhora estan en clara expansió.
Així, podem destacar els següents principals tipus de turisme:
Sense cap mena de dubte, és la principal tipologia d’espai turístic a Catalunya, tal com ho demostra la localització d’allotjaments hotelers i càmpings.
Els principals recursos turístics són, òbviament, les quasi 300 platges presents al litoral català, amb tota una extensa oferta complementària de suport.
Actualment, la costa catalana està abocada majoritàriament a aquesta tipologia.
Aquest tipus de turisme té una tradició molt arrelada al nostre país, ja que les estacions més antigues daten del 1943 (La Molina) i 1947 (Vall de Núria).
Actualment, Catalunya disposa de 16 estacions d’esquí (10 d’alpí i 6 de nòrdic), que sumen gairebé 700 quilòmetres de pistes.
L’increment del nombre d’esquiadors a les estacions d’esquí catalanes al llarg de les últimes dècades ha estat paral·lel al creixement experimentat també per altres modalitats turístiques que es desenvolupen en àrees interiors i/o de muntanya.
Es tracta d’una modalitat que clarament comparteix trets semblants amb el turisme rural o el d’aventura, que es beneficia del fet que, perquè tingui èxit, necessita el manteniment d’un entorn paisatgístic d’una certa qualitat, amb escassa pressió urbana i humana, i que respongui també a una certa imatge.
Per saber-ne més
Xarxa d’espais protegits de Catalunya i els espais naturals de protecció especial per comarques. També la Xarxa de Parcs Naturals de la província de Barcelona.
Aquesta modalitat de turisme ha aconseguit una expansió important, sobretot a partir dels anys noranta, amb la multiplicació del nombre d’establiments que s’hi dediquen, que són sobretot masies que complementen l’explotació agrària amb la presència de turistes.
Evidentment, són aquelles comarques amb una destacada presència d’activitat agrària i/o de muntanya les que més han apostat per aquest turisme, que és un producte molt important per la funció que té de reequilibri territorial.
Per saber-ne més
Si teniu especial interès en la gestió del turisme als espais naturals, us recomanem que feu una ullada a aquest informe de la Diputació de Barcelona: La gestió del turisme als espais naturals.
Aquesta modalitat està en expansió aprofitant que engloba una gran varietat de recursos (podríem dir que avui dia gairebé qualsevol recurs és considerat «cultural»).
Per aquest motiu, en podem trobar escampats per tot el territori català i en certa manera és el tipus de turisme amb què qualsevol comarca amb un desenvolupament turístic escàs o nul pot començar a introduir-se en el mercat turístic i donar-se a conèixer.
El patrimoni artístic i monumental de Catalunya és únic a Europa, i fruit d’aquest llegat històric i cultural, la Unesco ha declarat Patrimoni Mundial un total d’onze béns, tres dels quals són Patrimoni Immaterial, i un parell, Reserva de la Biosfera.
UNESCO Cat
Per saber-ne més
Per a més informació feu una ullada al Dossier de l’any del turisme cultural del 2018.
Malgrat una certa ambigüitat del nom, atès que aquesta modalitat pot incloure activitats força diverses, de ben segur que es tracta d’una de les que està assolint més èxit.
La mateixa heterogeneïtat de l’oferta possibilita que nombrosos territoris que no destaquen gaire en altres modalitats turístiques més «tradicionals» puguin acollir-s’hi i donar-se a conèixer gràcies a ella.
Això pot ajudar a complementar les activitats econòmiques tradicionals de les zones de muntanya i/o interior.
Tanmateix, moltes de les activitats del turisme actiu són estacionals i depenen d’elements de naturalesa climàtica, la qual cosa limita el període de viabilitat del negoci.
A més, el mateix procés de canvi climàtic pot posar en entredit la viabilitat d’algunes activitats.
El golf és una altra de les modalitats turístiques que en els darrers anys ha crescut molt.
El perfil del turista-jugador de golf que visita el país respon als criteris següents: de mitjana edat, que genera molts més ingressos que altres turistes «convencionals», que valora molt la destinació on arriba i que està interessat per altres recursos turístics, com ara la cultura, el medi ambient, etc.
El turisme de golf també permet desestacionalitzar el turisme, ja que hi ha demanda fora de temporada alta (primavera i tardor).
Tanmateix, no s’ha de menystenir l’impacte dels camps sobre el medi ambient, i molt especialment sobre el consum d’aigua en àrees on, justament, l’aigua no és un recurs abundant.
Per saber-ne més
L’Oficina de Màrqueting ofereix aquest material promocional de golf: Barcelona, nuevo destino de golf
Les ciutats més potents han esdevingut centres d’atracció de turistes perquè són nuclis que poden, en gran part, oferir gairebé una mica de tot: patrimoni cultural i monumental, oci diürn i nocturn, esdeveniments culturals i esportius de gran renom, exposicions temporals d’art, compres, negocis, congressos i, fins i tot, platja i creuers.
En general, els elements d’atracció turística que pot reunir una ciutat són els que es mostren a la figura següent:
Reflexiona
No hi ha dubte que el turisme urbà genera beneficis econòmics, d’ocupació i contribució al desenvolupament econòmic, a més d’estimular la regeneració urbana. Tanmateix, també pot portar degradació urbana allà on se superi la capacitat de càrrega, la congestió dels centres històrics, i un augment del preu del sòl i, de retruc, dels habitatges, amb tot el que això comporta quant a processos especulatius, assetjament immobiliari, etc.
Aquesta és, en gran part, la raó per la qual s’ha generat un sentiment de certa animadversió vers el turisme per una part de la població urbana que es veu directament afectada pels aspectes negatius que genera a la població local. Aquest nou fenomen es coneix com a «turismofòbia».
La creació de productes turístics és un pas clau en la bona gestió d’una destinació, ja que si no tenim productes ben dissenyats, els visitants no tindran incentius per visitar-nos.
Tot i la gran controvèrsia que hi ha amb relació a què no es pot o no es por considerar un producte turístic, en termes generals es pot definir un producte turístic com qualsevol fet que tingui la capacitat per atraure gent a la destinació.
Hi ha dos tipus de productes:
Productes principals
Per un costat, els productes principals són aquells que per ells mateixos poden ser la principal motivació per visitar un lloc.
Productes secundaris
Per l’altre, els productes secundaris (o de nínxol de mercat) són aquells productes que complementen l’oferta de les destinacions.
Exemple
Per exemple, Montserrat, el monestir de Sant Cugat, Tavertet, el santuari de Santa Maria de Queralt, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, entre molts altres.
També s’inclouen aquí conferències, rutes, caminades, festivals de música o concerts, i tot allò que motiva les persones a venir de visita.
Per exemple, la iniciativa Barraques GO de l’Anoia, que està activa del 26 de maig al 24 de juny i permet descobrir les barraques de pedra seca dels municipis de Castellolí, Vallbona d’Anoia i la Torre de Claramunt. Altres exemples inclouen el Penedès 360 i la Ruta del Vi del Bages. Per a més exemples podeu visitar la pàgina web de Catalunya Experience.
És evident que la magnitud de la qüestió i la quantitat d’actors de tota mena que intervenen en els productes turístics fan molt difícil poder controlar tot el que passa en una destinació.
Per tant, no només és important incentivar aquelles accions amb capacitat per atraure gent a la destinació, sinó també frenar les que atrauran un perfil de públic no sostenible i de valor negatiu per a la nostra destinació.
Els productes turístics poden estar disponibles durant tot l’any o durant una època concreta.
Els límits del que comporta un producte turístic no són fàcils de delimitar, cosa que fa que sigui molt important coordinar i harmonitzar les propostes d’una destinació per contribuir a la seva competitivitat.
Recorda
És important tenir en compte que els productes turístics tenen un alt grau d’intangibilitat i, per tant, de subjectivitat.
Recordem que una bona gestió turística sostenible és la que és capaç de gestionar públicament la destinació per reduir les externalitats que provoca el turisme per tal de garantir una bona experiència tant per als que hi viuen com també per als que la visiten.
Hi ha moltes estratègies i aproximacions a l’hora de crear un producte turístic nou. Tanmateix, els passos següents permeten no descuidar-se cap aspecte bàsic:
Per saber-ne més
Suggereixen seguir els passos següents:
Alguns consells per crear un producte turístic d’èxit:
Busca productes complementaris que omplin buits de mercat
Crea productes originals que es diferenciïn dels altres per afegir valor a la ruta o destinació
Aprofita la riquesa cultural del país
Integra el producte a la cadena de valor del visitant
Prioritza fer les coses bé i de qualitat
Intenta crear interacció amb el visitant perquè pugui viure experiències úniques
Garanteix una continuïtat dels productes turístics
Un producte no sostenible no és viable
Els actors turístics d’un territori i les seves relacions són un element necessari per a l’articulació efectiva de l’espai turístic, ja que influeixen directament en les estratègies i les accions que s’han de dur a terme al territori per tal d’adaptar-se a les noves condicions del context canviant.
Els actors turístics —o grups d’interès— poden ser públics o privats, individuals o col·lectius.
Sabies que…
Entre els més comuns hi ha l’Administració pública, les empreses de serveis turístics, els grups d’interès empresarial, els grups d’interès sindical, les agències socials locals, les persones que tenen recursos turístics i les persones que generen opinió o tenen influència, com també la ciutadania i els visitants.
Les relacions que s’estableixen entre aquests actors són un component fonamental del sistema turístic local.
A mesura que en un territori hi ha més desenvolupament turístic, també hi ha més densitat i creix el nombre d’actors, i més estables i formals són les relacions que s’estableixen entre ells.
També la col·laboració publicoprivada afavoreix el nivell de desenvolupament turístic d’un territori.
Recorda
El turista no distingeix límits administratius.
Teoria dels grups d’interès
Segons la teoria dels grups d’interès (Stakeholder Theory), cada actor té característiques semblants i diferents depenent dels seus atributs i criteris.
Aquests poden incloure la potència relativa i l’interès de cada actor, les xarxes i coalicions a les quals pertanyen, i la importància i influència que tenen.
Per tant, abans de treballar amb agents del territori per tal d’establir els mecanismes de coordinació i governança per gestionar-lo, cal conèixer bé les seves prioritats i interessos. Així ens aproximarem a la negociació de manera més eficient i efectiva.
Ser local millora el sentit d’identitat amb el lloc i facilita un ambient cooperatiu entre els actors. Tanmateix, s’ha de tenir en compte que els rols dels grups d’interès i els lideratges d’una destinació poden variar al llarg del cicle de vida de la destinació.
Per saber-ne més
Doneu una ullada a la secció de «Reflexió i debat» (p. 3-6) del Pla estratègic de turisme de Barcelona 2020.
El Consell Global de Turisme Sostenible (GSTC, per les sigles en anglès, Global Sustainable Tourism Council) és una organització independent i neutral, legalment registrada als Estats Units com a organització sense ànim de lucre que representa diverses institucions, incloent-hi agències de l’ONU, ONG, governs nacionals i provincials, companyies de viatges, hotels, operadors turístics, persones individuals i comunitats. Tots treballen per aconseguir unes pràctiques més bones en turisme sostenible.
El GSTC estableix i gestiona estàndards globals de sostenibilitat. Són coneguts com els criteris GSTC.
N’hi ha de dos tipus:
Aquests criteris guien les empreses turístiques i les destinacions per tal de protegir i mantenir els recursos naturals i culturals del món, alhora que el turisme compleix el seu rol com a eina de conservació i mitigació de la pobresa.
Els criteris GSTC constitueixen el fonament del paper que fa el GSTC com a organisme global en tots aquells programes que acrediten hotels i allotjaments, operadors turístics i destinacions.
El GSTC no certifica directament cap producte o servei, però acredita i reconeix els criteris GSTC inclosos dins dels estàndards de les certificacions.
Els criteris GSTC serveixen com a estàndards a escala mundial per a la sostenibilitat dels viatges i el turisme.
Aquests criteris són el resultat d’un esforç en l’àmbit global per desenvolupar un llenguatge comú sobre la sostenibilitat del turisme. Estan organitzats en quatre pilars:
Aquests criteris són el mínim, no el màxim, que les empreses, els governs i les destinacions han d’assolir per apropar-se a la sostenibilitat social, ambiental, cultural i econòmica. Atès que les destinacions turístiques tenen la seva pròpia cultura, entorn, costums i lleis, els criteris GSTC estan dissenyats per adaptar-se a les condicions locals i complementar-se amb criteris addicionals segons la ubicació i l’activitat específiques.
Per saber-ne més
El GSTC com a atorgador de certificacions
Com hem comentat anteriorment, el GSTC atorga les certificacions per tal que totes compleixin un estàndard mínim.
De certificacions o segells de turisme sostenible n’hi ha molts, tant per a hotels i operadors turístics com per a destinacions.
Exemple
Per exemple, entre les més conegudes hi ha Travelife, TourCert, GreenKey, EarthCheck, Biosphere, ISO 14001, Fair Trade Tourism, Green Globe, Blue Flag, etc. També hi ha certificacions nacionals, com EcoTourism Ireland o EcoTourism Australia.
En general, totes les certificacions ofereixen un sistema per ajudar la destinació a ubicar-se estratègicament en el camí cap a la sostenibilitat.
Els paràmetres inclouen la qualitat del producte i el servei, l’orientació al client, l’ús reduït de recursos, l’accessibilitat i les ofertes de mobilitat sostenibles.
Biosphere
El Compromís per a la Sostenibilitat Turística Biosphere és un programa adreçat a empreses, serveis i entitats públiques de la província de Barcelona que volen millorar la seva gestió en sostenibilitat turística i el seu posicionament com a destinació turística. El projecte reconeix les bones pràctiques empresarials, que, alineades amb els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides, del ajuden a combatre el canvi climàtic i tenen cura del medi ambient, el retorn social, les pràctiques econòmiques i l’entorn cultural on es troben.
La Diputació de Barcelona, amb l’objectiu d’alinear la seva política pública en turisme amb els 17 ODS i els criteris GSTC, ha optat per triar el Biosphere com a certificació o segell que acredita empreses, serveis i destinacions de la província de Barcelona en la seva contribució per al desenvolupament del turisme sostenible des d’una perspectiva integral i el treball col·lectiu. Catalunya, a través de l’Agència Catalana de Turisme, va ser la primera destinació integral del món a obtenir el Biosphere Destination Certification l’any 2015.
L’Ajuntament de Barcelona va obtenir el mateix certificat l’any 2011 i la Diputació de Barcelona, l’any 2017. D’aquesta manera, les administracions públiques catalanes que gestionen l’activitat turística a diferents nivells estan alineades amb la implementació del mateix segell Biosphere.
Font.
El projecte s’implanta a tota la Destinació Barcelona: a la ciutat de Barcelona i a les 12 comarques de la província de Barcelona.
A la ciutat de Barcelona, el projecte està impulsat i finançat per l’Ajuntament de Barcelona, i gestionat per Turisme de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona. A les comarques de Barcelona, el projecte està impulsat i finançat per la Diputació de Barcelona.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
L’any 2017 la Diputació de Barcelona i les tres marques turístiques de la demarcació van rebre la certificació Biosphere Destination. L’any 2018 la Diputació de Barcelona obté la categoria Biosphere Gold Destination, que s’aconsegueix després d’un procés d’auditoria i exigeix que, a més de la certificació Biosphere de la destinació, s’hagi desenvolupat un treball d’implicació de les empreses, serveis i entitats públiques de la destinació, que obtenen el segell Biosphere Commited Entity. D’aquesta manera, les empreses, els serveis turístics i les entitats públiques localitzats en l’àmbit geogràfic de la província de Barcelona poden beneficiar-se del programa Compromís per a la Sostenibilitat Turística Biosphere. Al juny del 2022 la Diputació, amb les seves marques turístiques, junt amb la ciutat de Barcelona va obtenir el certificat Platinium
Un dels pilars del programa és la formació contínua. S’organitzen formacions anuals sobre sostenibilitat turística en diferents temàtiques i de durada diversa, adreçada als diferents sectors adherits al programa.
A cada entitat adherida se li assigna una empresa assessora, que et guiarà de manera individual i personalitzada en el procés d’adhesió. En la sessió d’assessorament es farà un repàs dels requisits de sostenibilitat que ha de complir l’entitat. Aquests requisits estan recollits als recursos de bones pràctiques del teu sector/ofici.
Un cop acabada la sessió, l’empresa assessora elaborarà un informe en què constaran els requisits no assolits fins al moment, així com altres recomanacions d’interès.
És una sessió de treball que et permet posar-te en contacte amb altres empreses i entitats del sector per generar una xarxa de coneixement. Es treballen diferents temàtiques d’interès per a la millora de la competitivitat de la destinació.
És el registre dels requisits que la teva entitat ha de complir per poder mantenir l’adhesió al compromís. S’han d’introduir millores noves cada any.
L’empresa assessora comprovarà que la teva entitat ha fet les millores i elaborarà un informe de verificació que presentarà a la Taula de sostenibilitat turística. El pas final és la validació per part de l’Institut de Turisme Responsable.
Supervisa la distinció a les empreses i als serveis en funció del compliment dels compromisos anuals obligatoris. Està constituïda per persones representants de diferents agents econòmics i socials.
Recullen els requisits per a la millora de la gestió en sostenibilitat turística. Varien segons la tipologia i la realitat turística de l’entitat. Hi ha requisits que són de compliment obligat i n’hi ha de recomanables que no són necessaris però sí aconsellables.
Els àmbits de treball que estructuren els recursos són:
Hi ha un total de 21 recursos de bones pràctiques de diferents sectors, que es van ampliant any rere any.
Per tal d’obtenir el distintiu, l’entitat adherida haurà de complir tots els compromisos obligatoris anuals.
La renovació del compromís es fa anualment.
Per saber-ne més
EMAS
A part dels criteris GSTC i dels segells de turisme sostenible, a la Unió Europea també hi ha diverses iniciatives que ajuden a millorar el comportament ambiental d’organitzacions i empreses.
L’esquema d’ecogestió i auditoria EMAS (per les sigles en anglès, Eco-Management and Audit Scheme) és un instrument de gestió avançat desenvolupat per la Comissió Europea per a empreses i organitzacions per tal d’avaluar, informar i millorar el comportament ambiental que tenen.
L’EMAS és obert a tot tipus d’organitzacions que vulguin millorar el seu comportament ambiental. Abasta tots els sectors econòmics i de serveis, i és aplicable a tot el món.
L’EMAS implica:
L’EMAS dona suport a organitzacions per trobar les eines adequades per a un millor rendiment ambiental. Les organitzacions que hi participen voluntàriament es comprometen a avaluar i reduir l’impacte ambiental que poden tenir.
La verificació de tercers garanteix el caràcter extern i independent del procés de registre EMAS.
Proporcionar informació disponible al públic sobre el rendiment mediambiental d’una organització és un aspecte important de l’EMAS. Les organitzacions aconsegueixen ser més transparents des del punt de vista extern a través de la declaració ambiental i també intern gràcies ala participació activa dels treballadors.
La il·lustració següent mostra els 10 passos i els 4 eixos principals que suggereix l’EMAS:
Aquest procés intern dura un any seguint els estàndards ISO 14001 i els requeriments EMAS.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Bones pràctiques
Un cas d’estudi ressaltat per l’EMAS és l’empresa La Page Original de Badalona. Podeu llegir el seu cas d’estudi (en anglès) aquí, i el seu informe de declaració ambiental aquí.
Cal deixar clar que l’EMAS tan sols certifica la sostenibilitat en la variant ambiental.
Ecolabel
L’Ecolabel és l’etiqueta ecològica voluntària de la Unió Europea que ajuda a identificar productes i serveis que redueixen l’impacte ambiental al llarg del seu cicle de vida.
Reconegut per tot Europa, l’Ecolabel és un segell voluntari que promou l’excel·lència ambiental i és l’única ecoetiqueta paneuropea d’etiquetatge d’aquest tipus.
Cal dir que aquesta etiqueta tan sols certifica la sostenibilitat en la variant ambiental (com passa amb l’EMAS).
Els allotjaments turístics i càmpings poden rebre l’Ecolabel. Aquí podeu veure el catàleg de les empreses que ja han rebut l’etiqueta ecològica a tot Europa.
En el gràfic següent podeu veure com la majoria de productes que han rebut l’etiqueta ecològica Ecolabel a data de març del 2018 són serveis turístics i d‘allotjament, que representen un 34% del total.
Mitomed +
Mitomed+ (Models of Integrated Tourism in the Mediterranean) és un dels programes inclosos dins de l’Interreg MED Programme 2014-2020 i 2021-2027 de la Unió Europea per al desenvolupament sostenible de la regió de la Mediterrània.
Potencia les polítiques de desenvolupament sostenible per a una valoració més eficient dels recursos naturals i el patrimoni cultural a les zones marítimes costaneres i adjacents.
Les seves accions milloren la sostenibilitat i la responsabilitat en el turisme marítim i litoral.
Sabies que…
La prioritat és la millora de les polítiques de desenvolupament sostenible públics, el desenvolupament d’eines de planificació conjunta i els plans d’acció i de transferència de pràctiques en altres regions de la Mediterrània i de la Unió Europea.
Més en detall, el projecte MITOMED+ treballa en l’observació i la supervisió dels indicadors turístics per avaluar la sostenibilitat de les activitats turístiques. En el marc d’aquest projecte, s’han desenvolupat un sistema d’indicadors, un recurs de transferència de bones pràctiques i una plataforma de recopilació de dades en línia i d’accés lliure, tot plegat per ajudar els responsables polítics a fer un seguiment de les repercussions socials i mediambientals del turisme costaner i marítim.
Per saber-ne més
Un dels principals teòrics del màrqueting, Philip Kotler, defineix el màrqueting com «la ciència i l’art d’explorar, crear i oferir valor per satisfer les necessitats d’un mercat objectiu a canvi de beneficis».
En altres paraules, el màrqueting identifica les necessitats i els desitjos dels consumidors. Es pot dir que és el procés que permet comercialitzar els productes de la destinació en el mercat, i està orientat a la satisfacció del client i a l’obtenció de beneficis per a la destinació.
Gestionar el màrqueting significa, generalitzant el concepte, comercialitzar un producte, cosa que implica entre altres coses:
Algunes accions que podem dur a terme són les vendes, la publicitat, o crear un programa de fidelització de clients.
La satisfacció dels clients sempre ha de ser un dels nostres objectius fonamentals. Si un client està satisfet, és que hem estat capaços de satisfer les seves necessitats i expectatives.
Aquestes poden ser bàsiques (com ara satisfer la sensació de gana o fred) o més especialitzades (com pot ser tenir una experiència memorable en una destinació nova).
Els desitjos dels nostres consumidors els anomenem «motivacions». Hem de ser conscients que els nostres clients poden tenir diverses motivacions davant d’una mateixa necessitat.
Potser hi ha visitants que només volen anar de vacances i desconnectar. Per a aquest tipus de públic oferirem un tipus concret de producte. Tanmateix, potser tenim altres visitants que volen anar de vacances i també desconnectar, però són respectuosos amb el país d’acollida, volen conèixer la cultura i contribuir amb les seves despeses a l’economia local.
En resum
Quan pensem a comercialitzar un producte, més enllà de les necessitats bàsiques que hem de cobrir, també hem de reflexionar sobre les motivacions que poden tenir els nostres clients.
No és gens sorprenent, doncs, que aquestes motivacions depenguin de la capacitat econòmica, de factors socials i de factors culturals.
L’estratègia de màrqueting per a la nostra destinació turística és important, ja que pot tenir impactes positius i negatius al territori.
El tipus i la quantitat de clients que rebem, les expectatives que generem, el comportament que promovem, els serveis que promocionem, etc., són les raons per les quals el visitant genera aquests impactes, i tots aquests comportaments poden estar influenciats pel màrqueting que duem a terme.
Hi ha destinacions que amb les seves accions de màrqueting han prioritzat les necessitats del visitant a curt termini, sense donar tanta importància a l’impacte que tenen en els residents, o a la capacitat de la destinació de servir a les necessitats de tots els grups d’interès en un futur.
I això no és positiu per al territori.
Per tant, l’objectiu principal del màrqueting sostenible és atraure un volum i un tipus de turisme adequats a les condicions i les necessitats de la destinació.
La prioritat sempre és la destinació, i com el turisme la serveix per ser un millor lloc on viure, on el turisme n’és una eina.
El màrqueting sostenible és l’aplicació de tècniques de màrqueting perquè una destinació, un recurs o un producte serveixi a les necessitats del visitant i del resident avui i tingui la possibilitat de fer-ho en un futur.
Això implica que les entitats encarregades del màrqueting tinguin una visió més àmplia de les seves responsabilitats, i avaluïn l’impacte de les accions d’una manera més holística.
Reiterem que per ser sostenibles la jerarquia és clara: la destinació ha d’utilitzar el turisme, i no la indústria turística utilitzar la destinació.
Ho podem aconseguir si canviem els objectius tradicionals del màrqueting d’incrementar el volum de vendes i despesa.
Les 4P del màrqueting és el concepte bàsic per a qualsevol persona que comença en aquest camp. Tot i així, és un paradigma de mercat del 1960 i, com és lògic, els usuaris i la manera com consumim han canviat moltíssim.
Les 4P es refereixen a:
Producte - Preu - Punt de venda - Promoció
Engloba un concepte molt ampli, ja que un producte pot ser tot allò que es col·loca al mercat per a la seva adquisició i que, d’alguna manera, pot arribar a satisfer una necessitat o un desig del consumidor.
El producte no necessàriament ha de ser una cosa tangible, ja que també engloba idees i valors!
Per tal de definir millor el producte, et pot ser útil respondre aquestes preguntes:
Sabies que…
Segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT), un producte turístic és «una combinació d’elements tangibles i intangibles, com ara recursos naturals, culturals i creats per l’home, atraccions, instal·lacions, serveis i activitats al voltant d’un centre d’interès específic que representa el nucli del màrqueting mix de destinació i crea una experiència global del visitant que inclou aspectes emocionals per als clients potencials. Un producte turístic té un preu, es ven a través dels canals de distribució i té un cicle de vida». (Font)
Per saber-ne més
Tanmateix, la fixació del preu adequat, seguint els criteris de màrqueting, és una de les qüestions més complicades i importants.
De fet, és innegable que el preu és el primer en què es fixen la majoria dels consumidors.
Per fixar un preu òptim per al nostre producte és necessari, entre altres accions:
Tanmateix, si considerem la destinació turística com un producte, l’estratègia es complica una mica més, ja que no podem tractar la destinació com un producte qualsevol.
El primer que has de tenir en compte a l’hora de fixar el preu dels teus productes turístics és l’estacionalitat.
És la teva destinació o són certs productes de la teva destinació estacionals? En altres paraules, hi ha temporada alta per la teva oferta?
Si és així, descompta les ofertes del preu de temporada alta durant la temporada baixa. La majoria dels viatgers no volen pagar preus alts pels mateixos productes en temporada baixa, de manera que això s’ha de reflectir en la teva estratègia de preus.
Un altre aspecte útil per tenir en compte a l’hora d’establir preus són els preus de la competència.
Compara les teves ofertes amb les de la competència i determina’n la diferència. Els factors que cal tenir en compte inclouen la ubicació, els avantatges del valor afegit i els punts de diferència.
Mantén els teus preus semblants als dels teus competidors o, si són més alts, procura ser capaç de justificar-ho oferint un producte de més valor afegit.
Les despeses d’explotació són un dels aspectes més innegociables del preu del teu producte turístic. Les despeses operatives es divideixen en dues categories: despeses fixes i despeses variables.
Les despeses fixes són aquelles que són constants independentment del nombre de reserves o visitants que tinguis. Inclouen aspectes com ara el lloguer, les assegurances, els edificis, la maquinària i altres despeses d’operacions necessàries per gestionar la teva destinació.
Un exemple seria la despesa del museu municipal.
Les despeses variables són aquelles que varien en funció del nombre de serveis i visitants rebuts. Inclouen serveis com ara els serveis públics, les despeses de manteniment, els sous, la comercialització, les gestió de les reserves, etc.
Exemple
Un exemple seria els sous dels treballadors per fer funcionar l’oficina de turisme de la teva destinació. Potser durant tot l’any només hi ha una persona a jornada completa, però durant la temporada alta has de reforçar el personal per la gran quantitat de visites que reps.
Pensa en les despeses fixes i variables, i assegura’t de fixar-ne un preu per sobre per tal d’obtenir un ROI positiu.
El ROI és el que es coneix com el «retorn de la inversió» (Return on Investment en anglès).
Per tant, el teu preu hauria de seguir l’estructura següent: preu = costos operatius + marge de benefici.
Quan el preu del producte turístic és fix, se n’ha de determinar la capacitat.
Quants visitants es poden rebre sense renunciar a la qualitat? La capacitat es calcula en funció d’anàlisis competitives estadístiques de visites a la nostra ubicació i comentaris dels clients i del personal.
Depenent de la quantitat, que es cobra per convidat, i és possible que s’hagi d’augmentar o abaixar el preu.
En la distribució hi ha múltiples variables que cal tenir en compte:
Òbviament, en el cas d’una destinació turística, aquests aspectes poden variar. Tanmateix, si el nostre producte turístic estrella és l’oli d’oliva, per posar un exemple, haurem de tenir en compte tots aquests aspectes, ja que potser els nostres visitants volen continuar gaudint del nostre producte un cop han tornat a casa.
I això precisament és un altre aspecte que cal tenir en compte per determinar el preu d’un producte turístic: els costos de distribució.
Sabies que…
La distribució és una de les parts més importants d’un negoci turístic exitós i no s’ha d’excloure de la nostra estratègia de preus. Sense una distribució adequada, els nostres productes poden ser completament invisibles.
Els costos de distribució poden variar segons els canals que utilitzeu. Es pot optar per utilitzar un agent de viatges per promocionar els vostres serveis o una agència de viatges en línia (OTA), com ara Expedia, Booking o TripAdvisor.
Com a alternativa, es pot utilitzar un gestor de canals, un programari que enumera els vostres productes turístics en línia en diverses ubicacions, incloent-hi les OTA, webs estatals i locals, o altres llocs rellevants.
Una altra alternativa és utilitzar un canal directe empresa/destinació cap a l’usuari final (el turista).
Les possibilitats de dur a terme una bona promoció són moltes, assequibles per a qualsevol pressupost i molts diferents en concepte i filosofia, i més actualment amb el potencial que les xarxes socials i internet ofereixen.
Avui dia, a part dels mitjans tradicionals (màrqueting outbound o de sortida), com poden ser els pòsters publicitaris o els anuncis a la ràdio o la televisió, hi hem de sumar les estratègies de màrqueting inbound (o d’entrada). Són més amables i menys intrusives, basades en continguts més elaborats i ben argumentats, i sobretot amb valor afegit per als nostres clients potencials.
En qualsevol cas, és important valorar totes les possibilitats i, finalment, seleccionar la millor per tal d’arribar al nostre públic objectiu, tenint en compte aspectes com ara l’edat, la població, el sexe, les necessitats i els hàbits, entre altres.
Evolució de les 4P a les 4C i, finalment, a les 4E
Com no podia ser d’una altra manera, el mercat ha canviat molt en els últims anys, i les 4P han evolucionat adaptant-se a les necessitats del mercat.
En un primer moment van passar a ser les 4C. Això és:
Quins són els desitjos i les necessitats dels nostres clients? Des d’aquesta perspectiva substituïm el focus del producte per posar-lo directament en el consumidor.
Aquí substituïm el preu pel cost, ja que el que costa un producte o servei no es reflecteix tan sols en el preu, sinó que és necessari tenir en compte tots els costos, des de la fabricació a l’arribada del producte al consumidor final.
La substituïm pel punt de venda, perquè ja no només és important tenir en compte la distribució, sinó altres aspectes, com ara els hàbits de compra dels clients.
El màrqueting de continguts i les xarxes socials són avui dia clau per arribar al públic objectiu i aconseguir interactuar-hi a l’espai digital.
I, finalment, les 4C han evolucionat recentment a les 4E:
Del producte al consumidor, passem a l’experiència i a l’emoció. Avui els clients no només volen satisfer les seves necessitats, sinó que volen viure una experiència, i si pot ser única i memorable, molt millor. I aquesta experiència va des d’abans de comprar fins a després d’haver-ho comprat.
Del preu als costos, passem a l’intercanvi, ja que a vegades pot ser que no hi hagi venda com a tal, sinó que el client «pagui» oferint les seves dades o el seu temps.
Del punt de venda a la conveniència, passem a l’«a tot arreu». Ja no només hi ha venda en un punt físic concret, sinó que es pot dur a terme en qualsevol lloc i des de qualsevol canal: des d’una aplicació al mòbil, una pàgina web, un email, etc.
De la promoció a la comunicació, arribem al que en anglès n’han dit «evangelització» o, en altres paraules, «fan». Es tracta d’arribar al punt on el client està tan content amb la seva experiència i el producte que ha rebut, que et recomana, parla de tu als familiars i amics, etc. És un altre nivell de compromís. El màrqueting d’atracció o l’inbound màrqueting són formes que et permeten aconseguir-ho.
En la imatge següent podeu veure’n l’evolució:
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
El Pla de màrqueting de les comarques de Barcelona
Exemple
Com ja s’ha mencionat prèviament, amb relació al màrqueting de les comarques de Barcelona s’han desenvolupat tres marques territorials: Paisatges de Barcelona, Costa Barcelona i Pirineus de Barcelona, sota el paraigua de Barcelona és molt més.
Amb la marca Barcelona és molt més, l’Oficina de Màrqueting Turístic de la Gerència de Serveis de Turisme de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona ha creat el Cercle de Turisme, que treballa conjuntament amb els empresaris i les destinacions de les comarques de Barcelona per fer accions de màrqueting turístic efectives i coordinades.
L’objectiu és generar negoci turístic, ocupació i desenvolupament econòmic sostenible amb la màxima eficiència.
Per aconseguir-ho, el Cercle treballa en tres línies:
Et pots donar d’alta a la seu electrònica de la pàgina web de la Diputació de Barcelona omplint una sol·licitud en línia.
Per saber-ne més
Exemple
El Pla de màrqueting turístic de Catalunya
L’actual Pla de màrqueting turístic de Catalunya 2018-2022 marca els reptes pel que fa a l’estratègia i les accions que s’han de seguir en l’àmbit de la promoció turística de Catalunya a l’exterior.
En resum
L’objectiu principal de la Generalitat és posicionar Catalunya com una de les millors destinacions turístiques del món i consolidar-la com una de les tres primeres destinacions de la Mediterrània, tot aplicant una estratègia de creixement responsable i sostenible, i ajudar el sector a fer un màrqueting d’alta eficàcia.
Els objectius principals són:
Catalunya, destinació sostenible
D’una banda, les càpsules Catalunya, destinació sostenible, un recull de nou vídeos agrupats en una llista de YouTube, que acosten a professionals del sector consells relacionats amb l’estalvi energètic i d’aigua, la gestió de residus, la preservació de la qualitat de l’aire, la gestió eficient del negoci, l’impuls de l’accessibilitat i la incorporació de noves tecnologies, entre altres.
Catalonia, a sustainable destination
De l’altra, Turisme de la Generalitat ofereix la publicació en anglès Catalonia, a sustainable desitnation, que recull iniciatives públiques i privades que apropen Catalunya a una gestió més sostenible de la destinació i poden servir de referent per al conjunt d’empreses i entitats que formen el sector turístic català.
El Decret de turisme de Catalunya es va aprovar el 4 d’agost del 2020 per tal de simplificar, actualitzar i integrar en un sol cos normatiu les diferents normatives vigents en l’àmbit del turisme. No només s’han regulat nous productes turístics, sinó que a partir d’ara adherir-se al Sistema català de qualitat turística és gratuït, entre altres aspectes importants.
Per saber-ne més
Per tal de poder entendre millor el tipus de turista que rebem a la nostra destinació, ens calen dades objectives, i aquestes dades ens les ofereix la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona. Al següent enllaç teniu accés a diverses infografies que us poden ser d’utilitat:
Aquestes dades són molt útils perquè permeten prendre consciència del valor que aporta cada mercat a la teva destinació.
Si és viable, prendrem decisions sobre accions de màrqueting per a cadascun dels mercats.
Caldrà proposar accions de màrqueting específiques perquè cada segment de mercat sigui una mica més sostenible, entenent-ne les necessitats com a consumidor, per trobar els canvis que puguem fer als productes que siguin més acceptables a aquest segment de mercat.
La província de Barcelona prioritza els mercats següents:
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
(Pla de màrqueting 2012-2016)
I també es proposa una priorització dels segments de públic d’oci d’aquests mercats:
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Els canals de distribució turística són els intermediaris del procés de compra que actuen entre els proveïdors de turisme i els viatgers. Hi ha molts canals de distribució diferents per dur a terme la teva comercialització turística. A l’hora d’escollir-los, però, s’ha de tenir en compte que no tan sols els canals van dirigits a diferents audiències, sinó que també cada canal té un ús específic i diferent.
La pàgina web és potser una de les eines clau per atraure visitants a la teva destinació.
És el lloc ideal per comunicar-te amb el teu públic objectiu a través de fotografies, vídeos i la informació escrita que transmets.
Els operadors turístics utilitzen la pàgina web per integrar un sistema de reserva de visites en línia, cosa que permet als futurs clients reservar fàcilment una visita.
Avui dia, els viatgers comencen i acaben les seves preparacions de viatge en línia. Per tant, la teva pàgina web ha d’aconseguir optimitzar aquesta oportunitat. A més, és una eina que té un cost relativament baix en comparació a altres canals de distribució.
Per tal que la pàgina web es trobi fàcilment s’ha d’implementar un bon SEO (Search Engine Optimization) o, el que és el mateix, aparèixer dalt de tot d’una cerca a Google (rànquing SEO, el teu posicionament en línia).
Si som una destinació de turisme sostenible i responsable que ofereix excursions en bicicleta a prop de Barcelona, l’objectiu ha de ser aparèixer dalt de tot a Google si algú busca al cercador les paraules «excursions», «bicicleta» i «Barcelona».
També és important aparèixer a Google Maps amb totes les dades de contacte de la nostra oficina de turisme, ja que és font de moltes ressenyes i comentaris.
També és important tenir en compte Lastminute, que continua sent una font d’informació imprescindible per a molts viatgers de tot el món i, per tant, interessa que tant la teva destinació com les empreses turístiques de la teva destinació hi siguin representants favorablement. Cal apuntar que n’hi ha d’altres, però aquesta és una de les més rellevants actualment.
Depenent de les ressenyes que s’obtinguin, una empresa pot guanyar o prendre clients. Per més esforços de màrqueting que es facin, a vegades és difícil revertir l’efecte negatiu d’un parell de ressenyes perjudicials.
D’altra banda, no caldrà tant d’esforç de màrqueting si l’empresa turística té centenars de comentaris positius.
Les xarxes socials són una manera eficaç i gratuïta d’arribar a nous clients, així que definitivament val la pena considerar-les un dels canals bàsics de distribució i comunicació.
Però, en lloc d’intentar tenir èxit i ser present a totes les xarxes socials que hi ha, val la pena esbrinar quina plataforma o plataformes arriben al vostre públic objectiu seleccionat i centrar-vos en aquestes.
Les xarxes socials també són molt útils per redireccionar visitants a les seccions més rellevants de la nostra pàgina web. Cal no oblidar YouTube com a xarxa rellevant.
Les agències de viatges (OTA, per les sigles en anglès, Online Travel Agents) en línia són potents canals de distribució, amb més de 515 milions de visitants mensuals de mitjana. Ajuden els proveïdors turístics a augmentar l’exposició per tal d’augmentar les reserves.
Exemples d’OTA són Viator, Expedia i TourRadar, tot i que també n’hi ha de locals i menys conegudes.
Les reserves directes fora de línia encara són molt demanades, sobretot perquè sovint els viatgers reserven activitats un cop ja són a la destinació, ja que moltes vegades depèn del clima o hi ha molta oferta on triar. Són les reserves directes que es fan a la destinació. Per exemple, un passeig a cavall o el lloguer d’una embarcació o una visita guiada a un museu. S’acostumen a fer a la destinació una vegada es disposa de temps. El turista ha hagut de rebre la informació un cop a arribat a la destinació.
Els Centre d’Informació Turística són encara una font important d’informació. Si gestioneu un centre d’informació a la vostra destinació, assegureu-vos que oferiu informació relacionada amb el turisme sostenible.
Alguns centres d’informació encara ofereixen fulletons als visitants. Tanmateix, aquesta pràctica es considera que no és respectuosa amb el medi ambient i, per tant, no és sostenible. És molt millor crear codis QR, per exemple, per informar els nostres visitants de les opcions que tenen de fer activitats per la zona, o oferir qualsevol altre tipus d’informació en format digital.
Teniu més informació sobre el projecte PIT (Punts d’Informació Turística de la DIBA) al punt 3.4.3.6.
Les agències de viatges són distribuïdors que proporcionen serveis relacionats amb el turisme i els viatges, i ofereixen diferents tipus de paquets per a cada destinació.
Identificar les principals agències de viatges dels països emissors de turistes i col·laborar-hi és també una manera de posicionar-te dins del mercat emissor.
Els operadors turístics són empreses que compren components de viatge de manera individual i per separat dels proveïdors, i els combina amb un paquet turístic que ven al públic, directament o mitjançant intermediaris, en un sol preu.
Els operadors turístics són com els majoristes i les agències de viatges són els minoristes.
Sovint, després de registrar-se en un alberg o hotel, el viatger demana una recomanació al conserge i/o recepcionista del lloc on s’allotja. Per tant, els operadors turístics i d’activitats, i també les destinacions, es poden beneficiar d’una aliança amb la recepció dels locals que ofereixen allotjament.
A vegades, el perfil de viatger que s’instal·la en un alberg pot ser més aventurer i obert a un cert tipus d’activitats que les persones que s’allotgen en un hotel. És útil tenir-ho en compte per cultivar una relació amb l’alberg local.
A part d’això, a vegades pot tenir sentit empaquetar una activitat amb un menjar proporcionat per un restaurant local. Per exemple, es pot combinar un viatge de muntanya amb una parada per fer una cargolada a un restaurant de la zona.
A més de totes les eines de distribució, també n’hi ha tot un seguit que podeu utilitzar per promocionar la vostra destinació:
Les fires de turisme són esdeveniments de caràcter públic i periòdic que tenen com a finalitat primordial l’exposició, mostra i difusió de l’oferta de béns i serveis del sector turístic per contribuir al seu coneixement i comercialització.
L’Agència Catalana de Turisme (ACT) participa en les fires de turisme més importants que se celebren, atenent als tres grans mercats que visiten Catalunya: l’intern, el de proximitat i l’internacional. La Diputació de Barcelona hi és present representant la Destinació Barcelona.
Al llarg de l’any, l’ACT participa en més de 40 certàmens firals, que es poden dividir en dues categories:
A aquestes fires, l’Agència Catalana de Turisme hi pot assistir amb un estand propi o bé integrada en el de Turespaña, l’ens oficial espanyol de promoció turística. En el segon cas, l’oferta catalana s’emmarca dins de l’oferta global de l’Estat espanyol.
Per saber-ne més
Les jornades de comercialització o workshops són accions de promoció la finalitat de les quals és permetre que els professionals del turisme comercialitzin el seu producte.
Des de l’ACT organitzen tres tipus de workshops:
A l’hora de planejar accions de comercialització mitjançant aquesta fórmula, sovint es tenen en compte factors com ara les destinacions amb les quals Catalunya té connexió aèria directa. En altres casos, els workshops són plantejats com un instrument per donar a conèixer un territori concret o un producte específic.
Per saber-ne més
Des de la Diputació de Barcelona i la marca Barcelona és molt més us proporcionen un calendari actualitzat on podeu consultar les accions de promoció en marxa.
Els trips són un instrument de promoció directa i eficaç per donar a conèixer sobre el terreny els atractius de la teva destinació i vendre-la in situ. Es tracta de viatges organitzats per tal que un grup influent de prescriptors coneguin la nostra destinació de manera que després la puguin promocionar i comercialitzar.
L’Agència Catalana de Turisme programa gairebé una seixantena de viatges d’aquesta naturalesa cada any, entre genèrics de la destinació i específics, en funció de les marques territorials o el tipus de producte.
S’organitzen tres tipus de trips diferents:
Cadascuna d’aquestes accions és particular i genuïna, segmentada en mercats i productes específics: senderisme i cuina, golf, creuers, etc.
L’elecció dels mitjans que participen en aquests viatges es basa en criteris d’eficàcia, que valoren el nombre, l’impacte i el valor publicitari dels reportatges i els articles publicats.
Aquest tipus d’accions de promoció i de reputació en línia estan pensats per incidir en tercers atesa la capacitat de prescripció que té la figura del bloguer professional.
Avui dia la promoció en línia és gairebé obligatòria. Des de l’Agència Catalana de Turisme han creat el concepte de Catalunya Experience, amb el qual es presenta a les xarxes socials.
L’objectiu és que es converteixi en un punt de trobada entre els catalans, per compartir-hi els coneixements i esdevenir prescriptors de la destinació, i els visitants, que hi poden explicar les experiències viscudes durant el seu viatge a Catalunya.
L’Agència Catalana de Turisme va començar a apostar per aquesta iniciativa l’any 2009, i des d’aleshores ha sumat i fidelitzat nombrosos seguidors, amb els quals interactua permanentment mitjançant tots els canals al seu abast: Facebook, Twitter, Instagram i YouTube.
Per saber-ne més
El turisme depèn en gran manera de la comunicació, ja sigui per comunicar l’atracció turística o per comunicar-se entre empreses, o entre empreses i institucions, entre altres factors.
En termes tecnològics i mediàtics, la comunicació turística té lloc en diverses formes, ja sigui a mitjans impresos o a televisió, ràdio, internet, etc. Quan variem els mitjans i els dispositius tecnològics amb els quals decidim donar-nos a conèixer, ens podem comunicar a diferents tipus de visitants i turistes.
A grans trets, hi ha tres formes principals de comunicació:
Qualsevol comunicació que fem en nom de la nostra destinació ha d’estar ben pensada. D’això se’n diu planificar i executar una estratègia de comunicació turística minuciosa.
Però, com podem elaborar una estratègia de comunicació correcta per a la nostra destinació?
Cal tenir en compte 6 punts:
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Aquestes recomanacions són generals i introductòries. Recomanem que creeu una estratègia de comunicació turística abans de publicar res a les xarxes socials i comunicar-vos amb el vostre públic objectiu.
Sabies que…
La comunicació és la base fonamental per donar-se a conèixer i, per aconseguir-ho, cal crear un producte atractiu per atraure el públic que desitges. És a dir, el teu producte ha de ser únic i tenir elements diferenciadors de la resta de destinacions que poden ser considerades «competència». És el que anomenem «posicionament».
A més, per donar-se a conèixer com a destinació turística hem de saber gestionar la nostra marca turística. Una bona estratègia de comunicació turística ens permetrà convertir la imatge «venuda» en visites reals, i millorar així l’economia local.
A grans trets, hi ha 4 aspectes que cal tenir en compte en l’àmbit de la comunicació turística:
Les principals eines de comunicació que pots utilitzar per comunicar-te amb el teu públic objectiu són:
La teva pàgina web és potser una de les eines clau. Es podria dir que és com el lloc de benvinguda digital. És el lloc ideal per comunicar-te amb el teu públic objectiu a través de fotografies, vídeos i la informació escrita que transmets.
A través de la teva pàgina web pots atraure visitants potencials al teu butlletí (setmanal, mensual o trimestral) per tal de mantenir-los informats de les novetats de la teva destinació.
Tot i la popularitat de les xarxes socials, un butlletí de correu electrònic ben escrit i estructurat pot generar conversions elevades (per exemple, compres, subscripcions, etc.) i una alta interacció amb els usuaris. Els enllaços de correu electrònic assoleixen en general percentatges de conversió força alts.
Per saber-ne més
Per entendre què és el percentatge de conversió és millor explicar-ho amb un exemple. Imagina que acabes d’enviar un butlletí de correu electrònic per anunciar una nova activitat a la teva destinació a 10.000 clients potencials. D’aquests 10.000 destinataris de correu electrònic, 500 fan clic per fer una reserva prèvia. El percentatge de conversió del comerç electrònic d’aquest correu és, per tant, de 500 dividit entre 10.000, és a dir, un 5%. En general, un bon percentatge de conversió per a un lloc web se situa entre el 2% i el 5%.
Alguns avantatges del correu electrònic inclouen els costos relativament baixos, el desplegament ràpid de la informació, la comoditat de la personalització, les opcions senzilles i rendibles per fer proves, la combinació d’altres objectius de comunicació i màrqueting i, finalment, les moltes possibilitats d’informació detallada en temps real que faciliten l’optimització.
Tot i això, la combinació del correu electrònic amb les xarxes socials és la tàctica perfecta, sempre que sigui estratègicament pensada i executada pel teu públic objectiu.
Les xarxes socials són, per tant, una eina clau en la vostra comunicació. Com hem dit anteriorment, també les podeu utilitzar com a eines de màrqueting, però també recomanem que les empreu com a eines de comunicació, ja que permeten reforçar el vostre posicionament i millorar la vostra imatge i reputació com a destinació turística sostenible.
Quan comuniqueu, reviseu i assegureu-vos que sempre publiqueu amb un propòsit, ja sigui explicar unes bones pràctiques sostenibles o els canvis en la destinació de les estacions de l’any, etc. També és important que a l’hora d’escriure reflexioneu sobre quin valor podeu proporcionar als vostres visitants, ja siguin persones que us coneixen i han vingut anteriorment, ja siguin persones que poden venir per primera vegada.
En resum
Per tant, en termes comunicatius centreu-vos a ajudar i inspirar, no a vendre. És una oportunitat per posicionar-vos estratègicament amb relació a la competència i fomentar la vostra consciència entre el públic objectiu.
Cada destinació turística vol desenvolupar un relat únic de la seva identitat, de qui és i com vol ser vista.
Una destinació amb ambicions de ser sostenible sovint busca fer-ho servir com a part del seu posicionament.
La sostenibilitat ens dona contingut per explicar els valors i les experiències d’una destinació amb relats emocionals que creen connexions que ens permeten millorar l’experiència del visitant, atès que li podem proposar activitats més úniques.
Els productes més sostenibles sovint són més autèntics i autòctons, i per tant els podem fer servir per diferenciar una destinació i remarcar-ne el caràcter únic.
En lloc de fer servir un sol missatge («La nostra destinació està fent esforços per ser sostenible»), desglossarem aquest valor més genèric en funció de què vol dir per a l’experiència del client fent un ús hedonista de la sostenibilitat.
Caldrà crear una sèrie de relats que es complementin entre si, i que contribueixin a la imatge que la destinació vol donar de si mateixa, creant, al mateix temps, un avantatge competitiu.
Aquí tenim uns quants exemples que poden funcionar per a mercats i productes concrets, i que no són mútuament excloents:
Recorda
És important pensar com posicionarem el significat que té la sostenibilitat a la destinació per a cada segment de mercat.
El resum executiu del Pla de màrqueting 2013-2016 (p. 44) explica el posicionament turístic desitjat de la província de Barcelona, que parteix de l’anàlisi del sistema posicional actual basat en quatre factors clau: la natura i la cultura, d’una banda, i els estímuls i les sensacions, de l’altra, que, alhora, agrupen un conjunt de subfactors.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Posicionament (resum executiu del Pla de màrqueting 2013-2016: 47)
També s’han establert el posicionament desitjat i els eixos de comunicació per a cadascuna de les tres marques territorials de la província de Barcelona: Costa Barcelona, Paisatges de Barcelona i Pirineus de Barcelona.
Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge
Tres territoris
En termes generals, es diu que una marca és el nom, el disseny, el símbol o qualsevol altra característica que identifica un bé o un servei o, en aquest cas, una destinació turística.
La creació d’una marca és un procés a llarg termini, i sovint es confon amb un logotip, que inclou els aspectes gràfics (logo, nom, colors, etc.). El logotip és la part visual d’una marca, però no és necessàriament tot el que conforma una marca.
El brànding és la creació i gestió intel·ligent, estratègica i creativa de tots aquells elements diferenciadors de la identitat d’una marca (tangible i intangible) que contribueix a la construcció d’una promesa i d’una experiència de marca distintiva, rellevant, completa i sostenible en el temps.
És a dir, una marca és una promesa; és el que ens distingeix de la competència i el que dona personalitat a un producte.
Una marca té diferents nivells:
L’objectiu de la nostra marca de destinació és que la nostra proposta de valor quedi definida i ens permeti diferenciar-nos de la competència.
La capacitat d’atraure talent, inversió i turisme de qualitat va lligada directament a la marca i la reputació d’un lloc. La gestió de la marca i la reputació és el que es coneix com a place branding o brànding de llocs, ja siguin ciutats, països, pobles, destinacions, parcs naturals, comarques, etc.
El LABturisme de la Diputació de Barcelona, en la seva línia de recerca 3, ofereix estudis sobre intel·ligència turística al canal digital, que analitzen diverses capes de coneixement turístic del canal en línia/digital, entre els quals hi ha els estudis d’identitat i reputació en línia de les destinacions turístiques de les comarques de Barcelona.
Per saber-ne més
Informes comarcals de reputació turística en línia 2020.
Si us interessa el tema de gestió de la marca i la reputació dels llocs, recomanem que doneu una ullada a la revista especialitzada en línia The Place Brand Observer.
Tal com passa amb la marca, cal constatar que la reputació i la imatge d’una destinació són aspectes complexos que requeririen un recurs específic. Aquest recurs autoformatiu pretén donar només unes idees bàsiques.
Oferiu a la vostra destinació alguna cosa única o teniu alguna història interessat per compartir? Els mitjans de comunicació són uns grans canals de distribució si teniu contingut fresc i rellevant.
Una notícia positiva a la premsa pot ajudar a posar la vostra destinació al mapa i a posicionar-la d’una determinada manera. Cal tenir en compte que hi ha diferents tipus de mitjans (generalistes i especialitzats), i és rellevant conèixer com s’ha de canalitzar una nota de premsa.
Sabies que…
Apartament turístic
Immoble que se cedeix en lloguer de manera habitual per a un hostalatge ocasional.
Biosphere
Marca de turisme sostenible que atorga l’Institut de Turisme Responsable (ITR) i que reconeix les destinacions, empreses i serveis que compleixen els requisits del Sistema de Turisme Responsable (STR), alineats amb els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que marca l’ONU.
Càmping
Establiment que, mitjançant un preu, presta servei d’allotjament temporal en espais d’ús públic degudament delimitats, destinats a la convivència agrupada de persones a l’aire lliure, mitjançant tendes de campanya, caravanes, autocaravanes i altres albergs mòbils o bungalous. Es classifiquen en quatre categories: luxe, primera, segona i tercera.
Despesa turística
Quantitat pagada per l’adquisició de béns i serveis de consum i objectes valuosos, per a ús propi o per regalar, durant els viatges turístics i per pagar els desplaçaments. A l’informe, basat en l’Enquesta de caracterització dels turistes a la demarcació de Barcelona, es distingeixen tres tipus de despesa: la de transport (viatge), la d’allotjament i la de l’estada en destinació.
Destinació Barcelona
Locució utilitzada per referir-se a la província de Barcelona.
Entorn de Barcelona
Locució utilitzada per referir-se al conjunt de comarques de la província de Barcelona sense el Barcelonès.
Establiment hoteler
Establiment que presta servei d’allotjament col·lectiu mitjançant un preu, que inclou o no altres serveis complementaris (hotel, aparthotel, hostal, pensió, fonda, etc.). Es classifiquen en set categories, que s’identifiquen per estrelles: una estrella o bàsic, dues estrelles, tres estrelles, quatre estrelles, quatre estrelles superior, cinc estrelles i GL o gran luxe.
Excursionista o visitant de dia
Qualsevol persona que es desplaça per motius turístics fora del seu entorn habitual però no fa cap pernoctació.
HUT
Els «habitatges d’ús turístic», per les sigles, són aquells habitatges cedits de manera reiterada per un hostalatge ocasional.
Identitat en línia
Conjunt d’actuacions fetes en l’entorn digital que configuren els atributs de la destinació.
Marca Costa Barcelona
Marca territorial de la província de Barcelona, formada per les comarques del Maresme, el Garraf, l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.
Marca Paisatges Barcelona
Marca territorial de la província de Barcelona, formada per les comarques de l’Anoia, el Bages, Osona i, des de mitjan 2015, també el Moianès.
Marca Pirineus Barcelona
Marca territorial de la província de Barcelona, que representa la comarca del Berguedà.
Marca turística
Conjunt de valors del territori que evoquen en el turista una imatge particular d’aquest territori.
Motiu del viatge
Raó sense la qual el viatge no s’hauria fet.
Pernoctació
Cada nit que un viatger s’allotja a l’establiment.
Regió de Barcelona
Locució utilitzada per referir-se a la demarcació de Barcelona menys la ciutat de Barcelona.
Repetició
Nombre de vegades que el turista visita la mateixa destinació.
Reputació en línia
Imatge que una destinació té a Internet atorgada pels usuaris.
SICTED
Sigles que signifiquen el Sistema Integral de Calidad Turística en Destino, distintiu de qualitat impulsat des de Turespaña i la FEMP.
Turisme rural
Aquells establiments o habitatges destinats a l’allotjament turístic mitjançant un preu amb altres serveis complementaris o sense aquests serveis. Els allotjaments de turisme rural poden adoptar dues modalitats de lloguer: modalitat de lloguer d’ús complet o modalitat de lloguer d’ús compartit amb la contractació individualitzada d’habitacions.
Turista domèstic/nacional
Aquell turista que té el lloc de residència a l’Estat espanyol. Entès com a turisme no resident o domèstic per l’INE.
Turista no domèstic/internacional
Aquell turista que té el lloc de residència fora de les fronteres espanyoles. Entès com a turisme no resident o estranger per l’INE.
Turista
Qualsevol persona que fa una o més pernoctacions seguides al mateix establiment d’allotjament. Entès com a viatger per l’INE.
Organització Mundial del Turisme. Indicadores de desarrollo sostenible para los destinos turísticos. Guía práctica. Madrid, 2005.
Organització Mundial del Turisme. El Turismo y los Objetivos de Desarrollo Sostenible. Madrid, 2015.
Programa de les Naciones Unides per al Desenvolupament. Desde los ODM hasta el desarrollo sostenible para todos. Lecciones aprendidas tras 15 años de práctica. Madrid, 2016.
LABturisme de la Diputació de Barcelona. Activitat turística de la Destinació Barcelona. Informe anual de la província de Barcelona 2020. Dades del 2019. Barcelona, 2020.
Organització Mundial del Turisme. Código ético mundial para el turismo. Por un turismo responsable. Madrid, 2001.
Agència Catalana de Turisme. Any del turisme sostenible 2017. Barcelona, 2017.
Diputació de Barcelona. Pla de màrqueting turístic 2012-2016. Informe executiu. Barcelona, 2012.