Participar al municipi va més enllà de votar a les eleccions municipals.
Important
Participar suposa una implicació directa de la ciutadania en els debats, les propostes i la presa de decisions sobre qüestions rellevants que afecten el municipi.
Participar, per tant, està per sobre de la reivindicació de demandes i necessitats particulars. Implica pensar i reflexionar en les necessitats col·lectives.
És una activitat que comporta un elevat grau d’empatia, és a dir, de posar-nos en la pell de l’altre. Per aquest motiu, s’acostuma a dir que un bon procés participatiu és aquell en el qual ningú compleix el 100 % de les seves expectatives però tothom acaba raonablement satisfet.
La participació pot ser exercida:
Sabies que…
La definició etimològica de participar és prendre part en una cosa.
Des d’un punt de vista formal, la regulació municipal acostuma a definir la participació ciutadana com:
El dret que té la ciutadania a prendre part i involucrar-se en el disseny i l’aplicació de les polítiques públiques del seu municipi a través de diversos canals: processos i òrgans participatius, debats, consultes, etc.
La participació ciutadana és important per diversos motius. Revisem-ne alguns des de diferents punts de vista:
Com en qualsevol altre aspecte de la vida, com per exemple la feina, el fet que diverses persones amb mirades complementàries s’impliquin en la presa de decisions enriqueix el resultat final.
La participació, en definitiva, és un mecanisme per aprofitar la intel·ligència col·lectiva en un municipi.
Per saber-ne més
Pots visualitzar els següents vídeos:
No necessàriament. La participació no sempre ha d’acabar amb la presa de decisions per part de la ciutadania. També es pot participar deliberant i realitzant propostes per tal que, posteriorment, les persones legitimades (sovint els regidores i les regidores) les acabin valorant per tal de prendre decisions.
Important
Més enllà de decidir, la participació ha d'incidir en la presa de decisions.
En altres paraules, els ajuntaments han d’explicar quin impacte real ha tingut la participació en la presa de decisions.
De manera resumida, veiem com de vegades la participació està pensada per consultar i recollir idees i propostes, i de vegades serveix directament per prendre una decisió.
És important que qualsevol dinàmica de participació que impulsi un ajuntament expliciti quina és la finalitat de la participació i què es farà amb les aportacions rebudes.
Exemple
Els dos exemples més clars de participació ciutadana orientada a decidir són:
Un dels exemples de participació ciutadana orientada a la recollida de propostes el trobem en l’elaboració dels plans de govern dels ajuntaments, coneguts com a plans d’actuació municipals (PAM). Es pot consultar, per exemple, el procés participatiu del PAM de Castelldefels.
Per saber-ne més
L’escala de participació ciutadana
La nord-americana Sherry Arnstein (Nova York, 1930), especialista en polítiques de salut, va definir el 1969 la participació ciutadana per mitjà de diferents gradacions que componen l’escala de participació.
Eight rungs on a ladder of citizen participation
Font: adaptació d’Arnstein, 1969, pàg. 217
L’escala de la imatge ens mostra diversos nivells que van des d’un esglaó inferior, en què la intervenció de la ciutadania és purament simbòlica (informació), a un esglaó en què hi ha una disposició més gran dels governs per compartir poder de decisió amb la ciutadania (coproducció).
En el darrer nivell trobem la coproducció de polítiques. En aquest cas, ja no es tracta només de participar en la presa de decisions, sinó de desplegar de manera conjunta la decisió o el projecte a executar.
No tots els ajuntaments tenen la mateixa quantitat ni el mateix tipus d'instruments de participació; en funció del territori, es desenvoluparan determinades formes de participació.
Important
Independentment de la forma de participació escollida, totes han de tenir en comú el fet de permetre a la ciutadania incidir en els afers públics.
A més, cal tenir en compte que aquestes formes no es limiten només a la participació purament institucional (òrgans i processos de participació, etc.). Per participar en la vida política d’un municipi, es pot fer mitjançant:
Des del punt de vista institucional, podem definir els instruments de participació ciutadana com aquells canals que posa en marxa l’ajuntament i a través dels quals la ciutadania pot incidir en l’acció del govern.
De manera general, s’identifiquen tres grans tipus d’instruments de participació institucional:
1) Els mecanismes generals. Són instruments de participació que estan regulats per una normativa de caire general, és a dir, supramunicipal. Els ajuntaments els han d’incloure necessàriament dins del seu mapa d’instruments i canals de participació.
Tipus de mecanismes:
2) Els òrgans participatius. Són els espais més tradicionals de participació. Alguns són de caire més formal, amb normatives específiques que els regulen, com és el cas dels consells (d’urbanisme, de cultura, escolar…). D’altres tenen un perfil més informal, com poden ser les comissions o les taules de treball (per exemple, la Comissió de festes).
Els òrgans participatius tenen actualment diversos reptes, com:
Tipus d’òrgans:
3) Els processos participatius. Són l’instrument de participació que actualment està guanyant més rellevància dins de la participació institucional. Són processos pautats, amb una data d’inici i de fi, orientats a deliberar al voltant d’una decisió o política pública concreta.
Cal tenir en compte que un procés participatiu no és una enquesta o una sessió aïllada de debat. Són processos pautats que es troben regulats a la Llei 10/2014, de 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana.
Tipus de processos:
Per saber-ne més
Pel que fa als reptes dels espais estables de participació, es pot consultar Els òrgans de participació ciutadana: nous escenaris de futur (Diputació de Barcelona).
Pel que fa a l’organització de processos participatius: Guia per dissenyar i executar processos participatius en l'àmbit municipal.
Pel que fa als mecanismes generals de participació, es pot consultar el Reglament tipus de participació ciutadana de la Diputació de Barcelona.
En els últims anys, sobretot arran de la pandèmia de la covid, s’ha produït una acceleració de la digitalització i de noves formes de relacionar-nos.
L’Administració no n’ha quedat al marge, motiu pel qual molts municipis han anat incorporant plataformes i eines digitals de participació, les quals proporcionen nous espais d’escolta, opinió i deliberació que amplien les capacitats i oportunitats de la participació ciutadana als municipis. Totes aquestes eines configuren allò que entenem com a participació digital o en línia.
Els usos i les oportunitats d’aquests espais digitals són múltiples, ja que permeten arribar a més gent, però també presenten diversos reptes, com l’escletxa digital o la pèrdua de la proximitat que proporciona la presencialitat. Per aquest motiu, se solen emprar models i processos híbrids que combinen presencialitat i virtualitat.
Exemple
En aquest mapa interactiu es poden trobar les plataformes que formen part de la xarxa Participa311, basada en el programari lliure Decidim, que impulsa la Diputació de Barcelona.
Per saber-ne més
En la publicació La participació ciutadana digital a la província de Barcelona de la Diputació es realitza una anàlisi de la implementació i l’ús municipal de les plataformes digitals de participació.
La participació en la vida política i en la millora del municipi també es pot vehicular a través de dinàmiques que van més enllà de les institucions. En aquest sentit, destaca especialment el paper que realitzen les xarxes ciutadanes i el teixit comunitari, especialment organitzats a través de les entitats del municipi.
Important
Una entitat és un espai on generar llaços comunitaris, però també un agent que pot incidir en la millora del municipi.
Les entitats del municipi poden incidir en la millora del municipi de 3 maneres diferents:
1.
Incidint en els canals de participació institucional
2.
Realitzant activitats amb impacte comunitari
3.
Col·laborant amb altres entitats
En definitiva, a la participació institucional hem de sumar-hi les formes de participació de la ciutadania sorgides de la seva pròpia iniciativa i que no impliquen una intervenció de l'Administració, com són l'associacionisme, els moviments socials, les manifestacions, etc.
Els mandats als ajuntaments solen tenir 4 etapes:
Al llarg d’aquestes etapes, els ajuntaments acostumen a posar en marxa una sèrie d’eines i instruments participatius de manera habitual:
Es pot consultar el «Sabies que…» per veure'n alguns exemples.
Principals eines de participació al llarg del mandat
Font: adaptació de MOMENTUMLAB
Per saber-ne més
Diputació de Barcelona (2024). El cicle del mandat als ajuntaments i la participació ciutadana. Quaderns de participació ciutadana, 12.
Important
Transparència municipal: És un requisit exigible com a condició prèvia a la participació. Per tant, s’ha de mantenir al llarg de tot el mandat.
Sabies que…
Disseny conjunt de serveis i polítiques
La cogestió i el codisseny de polítiques són pràctiques emergents en els municipis catalans. Aquests dos conceptes s’engloben en l’anomenada coproducció de polítiques públiques.
En un model ideal, la participació ha de poder obrir-se al conjunt de la ciutadania del municipi.
Important
La participació en els afers públics és un dret i, com a tal, tothom qui vulgui participar de manera voluntària en les qüestions públiques ha de poder fer-ho.
A la pràctica veiem que, en moltes ocasions, els processos participatius s’adrecen a determinats perfils o col·lectius. Aquest fet no és negatiu, sempre que estigui justificat.
Exemple
Un procés participatiu per a la millora de l’accessibilitat dels equipaments públics és normal que cerqui principalment la participació de veïns i veïnes amb diversitat funcional i la dels seus familiars.
Així doncs, alguns òrgans i processos poden promoure la participació activa i principal d’un perfil determinat, ja que les decisions o el treball a desenvolupar afecten principalment aquestes persones.
Sabies que…
Generalment, en el moment en el qual es planteja qui ha de poder participar en una determinada acció participativa, es poden distingir diversos perfils:
És important que tothom qui vulgui pugui participar, principalment, per garantir la pluralitat d’opinions i perspectives. La participació pretén ser una eina per incorporar diversos punts de vista i realitats a les decisions i polítiques públiques, motiu pel qual una participació de qualitat ha de garantir la diversitat de la comunitat.
No sempre una participació més alta serà igual a una participació millor.
Exemple
Imaginem que disposem de dos grups: en el primer hi ha molta gent amb una mateixa perspectiva sobre un tema, i en l’altre hi ha menys gent, però amb punts de vista complementaris i diversos. Segurament el segon grup podrà extreure unes conclusions molt més enriquidores i constructives per a la comunitat.
La participació ha de ser eminentment inclusiva, amb la capacitat i la voluntat d’incorporar aquelles persones que, per motius socials, econòmics o culturals, tinguin més possibilitats de quedar al marge o estiguin infrarepresentades.
En termes de persones participants, una dinàmica de participació serà un èxit si:
Des de la posició de la ciutadania hi ha diverses maneres d’interactuar amb els mecanismes i espais participatius del municipi. Concretament, com a ciutadà/ana, puc:
Informar-me | Estar al dia de tot allò que passa pel que fa a la participació ciutadana i que afecta el meu dia a dia com a veí o veïna del municipi. |
---|---|
Expressar la meva opinió | Puc expressar el meu punt de vista a través dels diversos espais i mecanismes participatius. |
Representar | Si formo part d’una entitat, puc participar en els mecanismes i espais participatius com a representant d’aquesta entitat. |
Coproduir | Puc treballar conjuntament amb l’Administració en projectes de coproducció de polítiques públiques. |
Prendre decisions | Puc participar en la presa de decisions de les polítiques públiques del meu municipi. |
Fer seguiment i avaluar | Des dels espais i mecanismes participatius, puc fer un seguiment de l’acció del govern i les qüestions públiques i participar en l’avaluació del desenvolupament d’un projecte o d’una política. |
Presentar queixes i suggeriments | Puc reportar problemes o millores a les institucions públiques per millorar la vida al meu municipi. |
Les temàtiques en les quals se sol participar són diverses, però es considera que hi ha dos criteris a tenir en compte:
Exemple
Pel que fa als òrgans de participació (consells, comissions, etc.), els temes més habituals són els següents:
Pel que fa als processos participatius, les temàtiques són molt variades, però alguns exemples són:
Per tal de valorar la qualitat de les accions i els espais de participació, em puc plantejar les següents preguntes:
A més a més, en el cas dels processos participatius, s'han de seguir les següents fases:
Per saber-ne més
En la publicació Qualitat democràtica i participació ciutadana de la Diputació de Barcelona es presenten una sèrie d’eines per a l’avaluació d’experiències participatives.
Una de les principals missions dels ajuntaments en relació a la participació ciutadana ha de ser la promoció i el foment. En aquesta línia, els ajuntaments han de treballar a través de dues vies:
La funció principal d’una regidoria de participació ciutadana d’un ajuntament és facilitar i promoure que la ciutadania pugui influir en les decisions municipals.
Per assolir aquest objectiu, és clau:
Reglament de participació ciutadana
És un manual d’instruccions.
El Reglament de participació ciutadana és un document normatiu que estableix com poden participar els veïns i les veïnes d’una localitat en la presa de decisions del govern municipal.
Dins del Reglament podem trobar els drets i deures de la ciutadania i els canals i espais participatius del municipi, així com els recursos necessaris per garantir una participació de qualitat.
Exemple
Reglament tipus de participació ciutadana de la Diputació de Barcelona
Infografia sobre com s’ha d’elaborar i aprovar un reglament de participació ciutadana
Pla estratègic de participació
És una brúixola.
El Pla de participació és un document que poden elaborar els governs municipals per tal de planificar els processos participatius que es realitzaran al llarg del mandat de manera estratègica.
Les principals normatives que afecten la participació ciutadana a Catalunya són:
A Catalunya, aquesta Llei és complementada per la Llei 1/2018, del 8 de maig, de modificació de la Llei 2/2014, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic.
Per saber-ne més
Es pot consultar el Recull de normativa sobre participació ciutadana en l'àmbit local.
A més a més, durant l’edat mitjana a Catalunya també es van desenvolupar els consells municipals, òrgans deliberatius i de govern precedents dels ajuntaments.
A més a més, durant el s. XX es va establir el sufragi universal per a tots els adults, concretament amb la Constitució de 1931 sota la Segona República espanyola.
Des de la recuperació de la democràcia es va generalitzar la posada en marxa dels consells municipals de participació, així com instruments específics, com és el cas dels pressupostos participatius, els quals van emergir a partir de finals dels 90.
Actualment a Catalunya, més enllà dels elements de democràcia representativa que coneixem (eleccions), s’han desenvolupat una varietat de mecanismes i iniciatives que promouen la implicació de la ciutadania en les qüestions públiques. Això representa una evolució progressiva cap a un model de governança i cogestió de la vida pública.
Actualment la participació ciutadana a Catalunya es caracteritza per:
Sabies que…
La Generalitat de Catalunya està treballant en l’elaboració d’una Llei sobre participació ciutadana.
Associació
Persona jurídica privada constituïda per tres o més persones unides de manera voluntària, lliure i solidària per aconseguir, sense afany de lucre, una finalitat comuna d’interès general o particular.
Audiència
Convocatòria oberta a la ciutadania per part de l’administració corresponent per sotmetre a consideració o informar sobre algun tema o assumpte d’interès general.
Avaluació participada o participativa
Estratègia metodològica consistent en la implicació de tots els agents en la valoració conjunta d’un programa o projecte, que es converteix en un procés d’aprenentatge de les persones implicades.
Pàgina web de participació ciutadana de la Diputació de Barcelona
Formawiki DIBA: la regidoria de participació ciutadana
Observatorio Internacional de la Democracia Participativa (OIDP)
Col·lecció de guies breus de participació ciutadana (Generalitat de Catalunya)
Quaderns de participació ciutadana de la Diputació de Barcelona
Vols saber quant saps de participació ciutadana? Posa't a prova fent aquest test: