La participació ciutadana és un dret de la ciutadania reconegut en diferents normatives d’àmbit estatal, autonòmic i local. Per això és imprescindible que els responsables polítics locals impulsin i fomentin la implicació de la ciutadania en els afers públics de competència municipal, i estableixin els canals i les eines necessaris per fer-la efectiva.
La participació de la ciutadania en el disseny, el desenvolupament i l’avaluació de les polítiques públiques és un exercici democràtic primordial i una gran oportunitat per millorar les decisions dels governs locals. En aquest recurs s’expliquen les diferents formes de participació i la normativa associada, els avantatges i els reptes del present i del futur que planteja.
A més, es mostren algunes idees preconcebudes que envolten la participació ciutadana, es pregunta qui ha de participar-hi i els instruments de què disposen els ens públics i la ciutadania per formar part d’aquest procés que, ben segur, és un repte per a tots els municipis.
Objectius
-
Fer conèixer els conceptes bàsics associats amb la participació ciutadana.
-
Identificar quin ha de ser el rol de la regidoria de participació ciutadana en el marc del govern local.
-
Revisar alguns aspectes clau a tenir en compte per tal de dissenyar i impulsar una bona política de participació ciutadana.
-
Fer una aproximació als principals instruments de participació que un ens local pot posar a disposició de la ciutadania.
-
Introduir alguns aspectes relacionats amb la innovació en participació.
-
Donar a conèixer la normativa existent en relació amb aquest àmbit de l’acció de govern.
-
Compartir els recursos que la Diputació de Barcelona posa al servei dels municipis per impulsar polítiques de participació.