El paper dels ens locals com a simples prestadors de serveis ha quedat superat per la realitat actual. La coproducció de polítiques públiques pot esdevenir una nova forma de relació entre les administracions locals i la ciutadania. La col·laboració entre persones, organitzacions, actors i institucions és l’element clau de la coproducció i, des de la perspectiva de la Diputació de Barcelona és, actualment, la principal via d’innovació en l'àmbit de la participació ciutadana.
La coproducció porta implícit un canvi de rol en el paper dels poders públics. S’assumeix que les administracions públiques deixen de ser «el» mecanisme que té el monopoli per resoldre els problemes col·lectius i passen a ser “un més” d’una xarxa d’actors que, conjuntament, col·laboren en condicions d’igualtat. Els actors que participen en la coproducció de polítiques, conjuntament amb les administracions públiques, són actors de la comunitat, en sentit ampli, i la decisió de treballar amb uns o altres ha d’estar vinculada als projectes concrets, les estratègies i les realitats de cada municipi.
Per tant, els possibles rols de l’administració local, pel que fa a la participació ciutadana, són els següents:
-
Rol promotor. Fer de promotors d’una iniciativa i buscar complicitat de la societat civil.
-
Rol activador. Prendre la iniciativa, però articulant una xarxa d’actors que treballin en condicions d’igualtat i horitzontalitat.
-
Rol facilitador. Treballar com a facilitadors, i oferir els recursos de què es disposin i la seva capacitat normativa per garantir la viabilitat de l’experiència.
-
Rol relacional. Cal reconèixer que en el municipi hi ha altres actors que volen implicar-se en la gestió dels diferents projectes municipals, que poden aportar determinades visions, experiències i recursos i, en conseqüència, es poden cercar fórmules de col·laboració en benefici del conjunt de la comunitat.
Alguns exemples de coproducció de polítiques públiques
Cogestió d’equipaments
Parlem de cogestió d’equipaments o gestió col·laborativa d’equipaments quan l’administració i la societat civil organitzada col·laboren per tal que la ciutadania pugui implicar-se en més o menys grau en la gestió d’espais i equipaments públics.
Per a més informació sobre aquest tema, podeu consultar la Guia per a la gestió col·laborativa d’espais i equipaments públics de la Generalitat de Catalunya.
Laboratoris ciutadans
Són espais de participació ciutadana que connecten múltiples actors al voltant de l'experimentació per repensar la vida a la ciutat des d'una visió democràtica i de transformació social. En aquests laboratoris la ciutadania proposa, desenvolupa i/o executa idees i projectes que tenen per objectiu la millora de la vida de les comunitats. Per ampliar la informació sobre aquest tema, es pot consultar la Guia Laboratoris Ciutadans. Per a responsables públics 2018.