Orientacions per al seguiment i l'avaluació

5. Persones: Nivells de maduresa digital

Aquest apartat és un proposta de classificació del nivell de maduresa digital de les persones. La classificació està pensada per poder mesurar més fàcilment i de forma homogènia per tots els projectes l'indicador:

  • Nombre de persones participants que milloren el seu grau de digitalització

Per tant, la finalitat és conèixer el grau de millora de les persones en competències digitals. Així doncs, recomanem que per cada participant, s’estableixi el seu nivell inicial i el seu nivell quan les persones finalitzen l’itinerari de formació.

Nivells de maduresa digital

Basant-nos en models de referència en el marc de les competències digitals, com ACTIC i DigComp, us proposem que classifiqueu les persones participants en 4 nivells, essent el nivell 0 un domini nul i el 4 un domini avançat:

Nivell 0 (N0)
No ho sé fer. El nivell 0 correspon a no tenir cap domini de les competències digitals. La persona necessita sempre ajuda per desenvolupar tasques bàsiques i rutinàries.
Nivell 1 (N1)
Amb ajuda sempre. El nivell 1 o bàsic correspon a tenir un domini elemental de les competències digitals. La persona pot desenvolupar algunes tasques simples per si mateixa i està en procés d’aprenentatge.
Nivell 2 (N2)
Puc fer-ho sol/a. El nivell 2 o mitjà correspon a tenir un domini efectiu de les competències digitals. La persona usuària ha assolit una cultura digital que li permet per si mateixa desenvolupar tasques diferents, resoldre problemes senzills i rutinaris i utilitza habitualment els coneixements assolits.
Nivell 3 (N3)
Puc fer-ho amb seguretat i puc ajudar a altres. El nivell 3 o avançat correspon a tenir un domini avançat de les competències digitals. La persona usuària té capacitat per aprofitar àmpliament les competències: pot desenvolupar tasques i resoldre problemes complexos, donar suport a altres persones perquè puguin millorar les seves competències i pot proposar utilitzar nous processos digitalitzats.

Font: elaboració pròpia a partir d’ACTIC i DigComp

Competencials digitals a mesurar

En el model DigComp s’estableixen 5 àmbits i 21 competències digitals. A continuació fem un resum d’aquest model:

Font: elaboració pròpia a partir DigComp

Podeu trobar una traducció al castellà del detall dels nivells de competències del model DigComp realitzada per Ikanos aquí

Proposta de classificació del grau de maduresa digital de les persones

A continuació, us proposem 10 preguntes per determinar el nivell de maduresa digital de les persones participants en els vostres projectes. Aquestes preguntes són les que han escollit al Joint Research Center (JRC) de la Comissió Europea que estan desenvolupament el marc de referència DigComp d’un total de 82 preguntes d’autoavaluació.

Model qüestionari competències bàsiques

Baixar el document

Font: JRC-All Digital.MyDigiSkills

Per mesurar el nivell de competències digitals de forma més acurada, podeu utilitzar els qüestionaris associats al model DigComp d’autoavaluació o a la plataforma PIX de desenvolupament de competències que trobareu a l’apartat d’execució.

El test Pix-TTT

En el marc del programa Treball, Talent i Tecnologia s’ha desenvolupat una prova pilot, un test de 35 preguntes que avalua de forma objectiva a través de reptes les 5 àrees de competència i 8 competències digitals del Marc Europeu de Competències Digitals (DigComp) mencionat anteriorment:

  • Buscar i filtrar informació
  • Interactuar
  • Col·laborar
  • Desenvolupar documents de text en línia
  • Assegurar l’entorn digital
  • Compartir i publicar
  • Incorporació al món digital
  • Resoldre problemes tècnics

La seva durada màxima és de 40 minuts aproximadament.


Us agradaria avaluar les vostres competències digitals amb el test Pix-TTT?

Responeu aquest formulari i us farem arribar un codi d’invitació per accedir al test.

Volem fer el test


Aquí disposeu d'un videotutorial amb orientacions per a l’accés i correcte funcionament del test:

Pujar