Salta al contingut principal

Conceptes clau per al disseny del projecte

3. Com transformar tecnològicament a empreses i persones?

El Programa Treball, Talent i Tecnologia potencia la transformació de l’ecosistema local a través de la tecnologia, fet que afecta tant a les persones com al teixit empresarial.

Per què es parla de transformació tecnològica?

La crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha posat a prova la maduresa tecnològica de les empreses. Moltes d’elles s’han adonat que sense presència digital el seu negoci era invisible a ulls de les persones consumidores i han trobat en la tecnologia una via efectiva per reinventar el seu negoci, descobrint nous mitjans per arribar a nous clients.

Alguns experts asseguren que les empreses que ja havien impulsat la seva transformació tecnològica han estat capaces de reaccionar més ràpid i de manera més eficient a la crisi, així com també estan més preparades per afrontar nous escenaris convulsos.

L’economia post COVID-19 ve marcada per la transició cap al treballador/a tecnològic, l’empresa tecnològica i l’administració tecnològica. La transformació tecnològica ja no és una opció, i per això és vital acompanyar persones, empreses i institucions en aquest procés.

Què es la transformació tecnològica de les empreses?

El règim regulador del Programa TTT 2024-2026 afegeix un component addicional que va més enllà del concepte de transició digital o digitalització i posa el focus en la transformació tecnològica.

La transformació tecnològica del teixit empresarial es refereix al procés de canvis estructurals en el model productiu i de negoci mitjançant l’aprofitament de les oportunitats que ofereixen les tecnologies avançades o 4.0.

Són tecnologies avançades, per exemple, la intel·ligència artificial, la robòtica col·laborativa, la fabricació additiva o impressió 3D, el Big Data, la intel·ligència artificial, els materials avançats, la ciberseguretat, la realitat augmentada, el núvol, i la internet de les coses.

Si bé inicialment la introducció de les tecnologies 4.0 es va donar sobretot a la indústria per augmentar l’eficiència dels processos i sistemes de fabricació (l’anomenada Indústria 4.0), avui en dia la transformació tecnològica s’ha expandit a tota l’activitat econòmica i és habitual trobar-se amb l’adjectiu 4.0 en altres àmbits econòmics (Logística 4.0, Agricultura 4.0, Mobilitat 4.0, Sanitat 4.0, etc.)

Aquestes tecnologies fan possible la vinculació del món físic i el món digital, permetent la disponibilitat de tota la informació i dades en temps real. Amb les tecnologies 4.0 comencem a parlar d’una realitat ciberfísica. Per exemple:

  • ABANS: els programes de dibuix per ordinador convertien un edifici en plànols digitals en 2D o 3D. Digitalitzàvem el que abans fèiem en paper (digitalització)
  • ARA: diferents tecnologies digitals (3D, realitat virtual, realitat augmentada, intel·ligència artificial, núvol, 5G…) connectades amb tecnologies físiques (robots, sensors, càmeres,…) a temps reals construeixen bessons virtuals d’edificis i fàbriques

És important que les empreses realitzin un exercici de reflexió sobre el seu nivell de maduresa tecnològica per orientar de forma més eficient el procés de transformació. S’ha anomenat “Diagnòstic 4.0” a l’instrument que permet a les empreses disposar d’aquesta informació prèvia i necessària per afrontar el desafiament de la transformació tecnològica 4.0.

Consulteu més informació sobre el grau de maduresa tecnològica de les empreses en el punt “Empreses: Nivells de transformació tecnològica” dins de l’apartat Orientacions per al seguiment i l’avaluació d’aquesta guia.

L’impacte de la transformació tecnològica en les ocupacions

La irrupció i constant evolució de les tecnologies 4.0 està transformant totes les àrees d’activitat i provocant canvis significatius en les ocupacions i perfils professionals.

D’una banda, s’estan creant nous perfils professionals vinculats al desenvolupament, aplicació, manteniment i millora de les noves tecnologies. Per exemple, son noves ocupacions: especialista en intel·ligència artificial, científic de dades, enginyer cloud, especialista en ciberseguretat, especialista en Big Data, desenvolupador d’aplicacions mòbils, community manager, etc.

D’altra, les tecnologies avançades transformen el que es fa i com es fa en els llocs de treball i, per tant, provoquen canvis substancials en totes les ocupacions, incorporant noves tasques, eines i mètodes i fent necessari que les persones treballadores actualitzin les seves competències tecnològiques i digitals.

El règim regulador del Programa TTT 2024-2026 estableix la realització d’accions destinades al desenvolupament d’itineraris de millora de l’ocupabilitat de les persones que incorporin l’actualització de les competències tecnològiques d’ocupacions concretes.

Per saber més sobre l’impacte de la transformació tecnològica en les ocupacions, podeu consultar el següent material:

Què son les competències tecnològiques i digitals?

Quan parlem de competències tecnològiques ens referim al conjunt d’habilitats, coneixements i actituds que permeten aplicar l’ús de les tecnologies en els àmbits personal, social i professional.

Les competències tecnològiques engloben les competències digitals, però van més enllà i es refereixen també a les habilitats i coneixements vinculats amb la utilització de les tecnologies avançades o 4.0.

Les competències digitals es refereixen a l’ús de la tecnologia digital i estan lligades al domini de cinc àrees estratègiques: informació i alfabetització de dades; comunicació i col·laboració; creació de contingut digital; seguretat; i resolució de problemes.

Les competències STEM són coneixements i habilitats científiques i tecnològiques que impliquen la comprensió del món utilitzant els mètodes científics, el pensament i representació matemàtica, la tecnologia i els mètodes de l’enginyeria per transformar l’entorn. Per exemple, la programació i la robòtica formen part de les STEM. Les sigles STEM formen un acrònim en anglès utilitzat per referir-se a les disciplines acadèmiques de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Consulteu més informació sobre el grau de maduresa digital de les persones en el punt “Persones: Nivells de maduresa digital” dins de l’apartat Orientacions per al seguiment i l’avaluació d’aquesta guia.