La finalitat de la Fitxa 1 del RUDEL és:
✔ Sistematitzar els processos de recollida i tractament de la informació relativa a l'expedient social.
✔ Disposar d’un magatzem de dades amb tota la informació relativa a la història social de cada persona.
✔ Agilitzar i automatitzar els processos d’extracció d’informació.
salt de pàgina PDF
Què són i què recullen les variables?
A tall d'exemple podriem dir que les variables ens ajuden a mesurar i obtenir dades vàlides i precises
i a evaluar indicadors.
Per què seleccionem unes variables i no unes altres?
Perquè el nombre i tipus de variables depenen del sistema del que formen part. En el nostre cas, el Sistema són els Serveis Socials Bàsics.
salt de pàgina PDF
Els Sistemes d’Informació realitzen el registre del nombre de professionals que treballen amb Hèstia, així com el número d'expedients actius i inactius.
salt de pàgina PDF
Definició
Tots els membres de l’equip que han fet ús de l’aplicació, i que per tant han accedit a la mateixa, durant el període de temps seleccionat, diferenciats per sexe.
Com calcula Hèstia aquesta variable?
Les dades s’obtenen des del registre automàtic dels usuaris que han accedit a l’aplicació, en el període seleccionat.
Els professionals amb rol de Coordinador/a poden consultar aquesta informació des de la pantalla principal de l'Hèstia a la ruta següent:
Configuració/Registre/Registre d’accessos a l’aplicació.
Un cop han seleccionat la informació que els interessa, la poden exportar en format Excel i filtrar en funció de les necessitats.
No es comptabilitzen repetits.
Cada professional compta una sola vegada.
Què cal tenir en compte a l'hora de registrar a Hèstia
Aquest recompte l’Hèstia el fa automàticament a partir dels accessos diaris dels professionals que estan donats d’alta al programa i que treballen habitualment amb l'eina.
salt de pàgina PDF
Recordeu…
✔ Mantenir actualitzat el llistat de professionals que fan ús de l’Hèstia
✔ Posar en estat «Inactiu» aquells professionals que temporalment no han de fer ús de l'Hèstia.
✔ Donar de baixa del programa aquells professionals que ja no hi treballen.
Definició
Són aquells expedients en els quals en algun moment durant el període seleccionat s'ha modificat alguna informació.
Com calcula Hèstia aquesta variable
Per obtenir aquest recompte, Hèstia té en compte els expedients, en estat obert fins a data 31 de desembre de l’any seleccionat, en els quals s’ha registrat alguna actuació, recurs,… o s’ha canviat la situació de l'expedient.
Què cal tenir en compte?
Aquest indicador no representa el nombre d’expedients actius durant tot l’any. Per tant, no confondre amb el nombre d’expedients treballats. Si volem tenir aquesta dada cal agafar el resultat que surt de “Nombre d’expedients treballats”.
✔ Aquest total s’obté de tots els expedientes que es troben en Estat d’Obert en el període escollit.
✔ No confondre amb el nombre d’expedients treballats durant el mateix període.
✔ És necessari mantenir actualitzat l’estat dels expedients. Aquells expedients que no han tingut activitat durant un llarg període de temps cal tancar-los.
salt de pàgina PDF
Definició
El nombre d’expedients inactius a l’aplicació s’obté del total d’expedients introduïts al sistema independentment del període escollit menys els actius dins del període seleccionat. Fan referència a expedients: tancats, oberts sense actuacions i oberts sense actuacions en el període escollit.
Expedients inactius = Expedients tancats + Expedients oberts sense actuacions en el període seleccionat
salt de pàgina PDF
Els serveis socials bàsics són el punt d'accés més immediat al sistema català de serveis socials,
i el més proper a les persones i al seu àmbit familiar i social. Aquests serveis es presten mitjançant equips interdisciplinaris, anomenats EBASP (Equips Bàsics d’Atenció Social i Primària).
Són serveis adreçats a persones, famílies i grups que presenten dificultats socials de manera temporal o permanent. Ofereixen suport i ajuden en la cerca de solucions de les diferents problemàtiques presentades; també treballen en la prevenció de situacions de risc.
Definició
Totes aquelles persones que han estat ateses per un professional d’un equip bàsic d’atenció social.
salt de pàgina PDF
Com calcula Hèstia aquesta variable
Persones que tenen registrada alguna actuació a qualsevol expedient que estigui vinculada, tant si l’actuació és manual o automàtica, i en el període de temps seleccionat.
El total de persones ateses per l’EBAS sempre serà inferior al de persones usuàries de SSB, donat que en el primer cas només es tenen en compte les actuacions. En canvi a «persones usuàries» es tenen en compte actuacions i altres registres (recursos, tràmits,…)
Què s'ha de tenir en compte?
Es comptabilitzaran com a persones usuàries ateses només aquelles que tinguin registrada alguna actuació durant el període seleccionat.
Cal tenir en compte que, si sempre resgistrem l'actuació al mateix membre de la unitat familiar però no a la resta, aquests no comptabilitzaran com a persones ateses.
salt de pàgina PDF
Definició
Número total de persones, ateses pels Serveis Socials, i que se’ls ha assignat un diagnòstic social i/o per a les quals s’han prescrit intervencions de tractament social o prestacions de serveis socials.
Com calcula Hèstia aquesta variable?
Són totes aquelles persones en situació d’alta, a les quals se’ls hagi registrat alguna actuació, tràmit, recur, pla d’intervenció, o bé que tinguin un recurs vigent, durant el període de temps seleccionat.
Aspectes a considerar
• Cal tenir en compte les dates d’inici i fi dels recursos.
• Si la data final és 31 de desembre de l’any i no es fa cap altre acció, no comptarà en exercicis posteriors.
salt de pàgina PDF
Diferència entre persones usuàries de SSB i persones ateses per EBAS
Pensem en el cas d’un ciutadà que l’any 2020 sol·licita el servei de teleassistència.
A la memòria de l’any 2020 aquest ciutadà es comptabilitzarà com a persona usuària de SSB i també com a persona atesa per EBAS, ja que ha estat atès pel l'EBAS.
En canvi, a la memòria de l’any 2021 aquest ciutadà es comptabilitzarà com a persona usuària de SSB (perquè continua gaudint del servei de teleassistència), però no comptabilitzarà com a persona atesa per EBAS.
salt de pàgina PDF
Definició
Tots els expedients donats d’alta en el període seleccionat. Els expedients es comptabilitzen una sola vegada, independentment del serveis o prestacions utilitzades en el període.
Com calcula Hèstia aquesta variable
Total expedients nous del període seleccionat.
Aspectes a considerar
La data d’obertura de l’expedient es crea automàticament en el moment de ser creat i no pot ser modificada a criteri del/la professional.
♦ Aquest total no apareix en el RUDEL, és una informació complementària.
Definició
Comptabilitza tots els expedients que s’han treballat durant el període de temps seleccionat. És a dir, tots els expedients que en algun moment del període seleccionat han estat oberts i que tenen registrada alguna actuació. Per tant, independentment de si l'estat actual de l'expedient es obert o tancat.
Com calcula Hèstia aquesta variable
♦ S’han de comptar tant els expedients nous com els expedients oberts en altres exercicis quan algun dels seus membres continuï rebent algun recurs durant el període seleccionat.
♦ Les unitats familiars/convivencials es comptabilitzen una sola vegada, independentment de número de serveis o prestacions rebudes.
salt de pàgina PDF
Definició
El que comptabilitza aquesta variable no són persones sinó motius d’intervenció, classificats per àmbit i tipologia
Com calcula Hèstia aquesta variable
Nombre d’actuacions (manuals i automàtiques) generades pel registre d'actuacions, recursos i/o tràmits, desglossades pel sexe i classificades segons àmbit d’actuació.
El nombre total de persones ateses pels EBAS segons els sectors d’intervenció no es correspon amb el nombre total de persones ateses pels EBAS, atès que els sectors d’intervenció no són excloents i una mateixa persona pot estar comptabilitzada diverses vegades.
Aspectes a tenir en compte
☝ Només comptabilitza recursos concedits. Els recursos preassignats o denegats es comptabilitzen a la columna d’Orientació.
☝ En el registre de recursos és molt important emplenar tots els camps correctament, ja que segons es registri es comptabilitzen en un o un altre àmbit, i en una tipologia d’actuació diferent.
☝ El concepte sector de població (família, infància, joventut,..) s’obté quan es defineix el camp “Àmbit de les actuacions”, a actuacions o bé a recursos.
☝ El sector d’intervenció s’obté segons el tipus de prestació i recurs. Algun exemple es pot observar en el següent quadre:
EXEMPLE
Una persona immigrada que rep SAD per una situació de dependència relacionada amb una edat avançada. En aquest cas es comptabilitzarà com una intervenció d’atenció a domicili i al col·lectiu Gent gran, i no per la seva condició de persona immigrada. En cas que a més de SAD hagi rebut atenció d’acollida, es considerarà per les dues intervencions (gent gran i intervenció d’informació o prevenció)
RECORDA
Posar els àmbits d’intervenció en una “actuació” és molt important, ja que és el pilar que gestiona algunes de les dades que es traslladen a la memòria
Definició
Total d’actuacions, registrades de forma manual o generades automàticament, derivades de la concessió de recursos i classificades per tipologies.
salt de pàgina PDF
Què compta l'Hèstia?
Total d’actuacions manuals i automàtiques generades per recursos concedits, segons la seva tipologia. Els recursos preassignats o denegats compten a l’apartat d’Orientació i Assessorament.
Aspectes a tenir en compte
✔ S’han de registrar totes les actuacions realitzades i tots els recursos amb el seu estat actualitzat.
✔ També cal registrar els tràmits, ja que generen actuacions de tramitació.
✔ Encara que la data fi de la prestació sigui posterior al període, aquest no comptabilitzarà l’any següent segons Hèstia, ja que no ha generat actuació.
salt de pàgina PDF
Definició
Total de problemàtiques registrades segons la seva tipologia.
salt de pàgina PDF
Com calcula Hèstia la variable
Nombre total de problemàtiques de cada persona usuària de l’expedient familiar, classificades segons la tipologia general i desglossades per tipus específic de problemàtica, a partir del professional que és referent a l'expedient.
Aspectes a tenir en compte
Les memòries agafen com a «professional de les problemàtiques» el professional que ha donat d'alta l'expedient, no a qui ha donat d'alta la problemàtica directament. Per tant, si el que necessitem és obtenir les dades concretes sobre problemàtiques tractades per un professional cal anar a l'explotació de dades, des d'on es poden treure les problemàtiques en detall.
En el Total es tenen en compte les problemàtiques ateses totalment o parcialment dins el període escollit.
salt de pàgina PDF
Recomanacions de registre
A l’hora de plantejar a quina de les persones es registra la problemàtica, cal concretar a quins membres de la unitat familiar se li assigna.
A tall d'exemple:
* Les problemàtiques d’Aprenentatge, Discapacitat, Laborals, Salut i drogodependències, i Sospita de maltractament, es podrien registrar a la persona que la pateix i en cas que afecti a més persones del nucli de convivència s’afegiran.
* Les problemàtiques Econòmiques, i d'Habitatge es podrien registrar a totes persones del nucli de convivència.
* Les problemàtiques de “Mancances Socials” es poden registrar a una persona del nucli de convivència o a tot el nucli.
salt de pàgina PDF
salt de pàgina PDF
Definició
Nombre de persones beneficiàries del recurs “Servei d’ajuda a domicili”.
Inclou totes les persones que han rebut, com a mínim un cop al llarg de l'any, el servei d'ajuda a domicili per una situació de vulnerabilitat i/o risc social.
Es classifiquen per franges d’edat i per sexe, així com per la tipologia de SAD (Social/Dependència)
Com ho calcula Hèstia?
salt de pàgina PDF
En un expedient familiar de 4 persones amb un recurs concedit de SAD. Es comptabilitzaran cada una de les persones de la unitat familiar diferenciats per edat i sexe.
Aspectes a tenir en compte
salt de pàgina PDF
Si en algun cas es prescriu un SAD social mentre arriba la resolució d’un SAD de Dependència, a posteriori s’hauria de canviar el tipus dintre de les especificacions del propi recurs. Computarà en ambdues modalitats.
Per diferenciar la tipologia de SAD es té en compte l’entitat que el defineix a l’hora d’introduir el recurs
* SAD dependència: Administració autonòmica o resta
salt de pàgina PDF
Definició
Comptabilitza únicament el titular del recurs del SAD concedit, diferenciant per edat i per sexe.
salt de pàgina PDF
Definició
Recompte de de persones ateses pel servei de tecnologia de suport i cura, segons edat i sexe (sense repetits)
Paràmetres de registre a RUDEL
Es comptabilitzen totes les persones que tinguin registrat i concedit el recurs 1.1.2.2 “Serveis de tecnologia de suport i cura”, durant el període seleccionat.
Què és necessari tenir present?
salt de pàgina PDF
Definició
Comptabilitza l’import total dels següents recursos concedits, diferenciats per sexe:
1.1 Prestacions tecnològiques
1.2 Ajudes tècniques dependents del sistema de Serveis Socials
3.1.1. Ajudes per a la mobilitat i el transport
3.1.2 Ajudes per a l’autonomia personal i la comunicació
Recomanacions de registre
Definició Nombre de persones beneficiàries dels recurs «Prestació econòmica d’urgència social». Aquest recurs, que inicialment era el 2.3.1,es va desglossar de forma més detallada, per tal d’acostar-se el màxim possible als requeriments del Rudel.
La correspondència de la tipologia al Rudel amb els recursos de l’Hèstia seria la següent:
Paràmetres càlcul RUDEL
A nombre de sol·licituds es comptabilitzen totes les persones beneficiàries dels recursos del 2.3.1.al 2.3.8, independentment de l’estat del mateix.
A nombre de persones ateses només es comptabilitzen les persones beneficiàries amb recurs concedit.
Recomanacions per a registrar
Definició
El finançament de serveis socials bàsics només informa el total d’usuaris, per sexe, i la tipologia de prestació.
Paràmetres càlcul Rudel
Les dades del nombre d’usuaris es deriven des de la variable 3.3 Nombre de persones usuàries ateses per sector d’intervenció.
Les dades de la variable “Despesa” no es poden calcular per no disposar de dades a l’Hèstia.
Recomanacions de registre