SITMUN
Veurem:
-
què és el SITMUN i com accedir-hi
-
quin és el seu funcionament bàsic
Podeu trobar al Centre de Recursos Formatius de la Diputació de Barcelona diferents materials de consulta d'accés lliure per un ús d'usuari més avançat:
Què és el SITMUN
SITMUN és una plataforma de gestió d'informació geogràfica (SIG). Sorgeix per donar solució als ajuntaments que, tenint la necessitat, no disposaven de mitjans propis per a la implantació d'un sistema d'informació territorial.
Es va desenvolupar entre 2003 i 2005 gràcies a la iniciativa comunitària INTERREG III-B SUDOE, integrat per Espanya, Portugal, sud de França i Gibraltar.
L'objectiu principal de la plataforma SITMUN és facilitar instruments de suport a la gestió territorial dels municipis mitjançant la informació geogràfica digital i les eines que permeten gestionar-la (SIG).
Avui en dia, el SITMUN és la plataforma SIG de la Diputació de Barcelona amb informació geogràfica de diferent naturalesa, generada pels Ajuntaments i pels propis serveis interns de l'Administració.
En aquest vídeo s'expliquen breument les seves funcionalitats
Accés
Veurem:
-
els diferents tipus d'accés
-
els diferents tipus d'usuaris
Es pot entrar al SITMUN:
-
Introduint directament l’adreça https://sitmun.diba.cat a un navegador.
-
A través del Portal IDEBarcelona https://www.diba.cat/web/idebarcelona, punxant sobre “Visors de mapes” i després fer clic sobre la imatge que hi ha al costat del text ”Sistema d’Informació Territorial Municipal (SITMUN)”.
-
Per l’accés restringit del Web de la Diputació de Barcelona https://www.diba.cat.
Figura 1: Les dues possibilitats d’accés al SITMUN
Realitza els següents passos:
Accedeix al SITMUN per alguna de les vies esmentades anteriorment i observa la pantalla inicial.
Hi ha dos tipus d’accés: públic i restringit (privat).
-
L’accés públic, prement el botó ‘Accés públic’.
-
L’accés restringit. Requereix introduir usuari i contrasenya i dona accés a totes aquelles funcionalitats per a les quals un usuari d’un Ens Local adherit a la Xarxa Local SITMUN ha estat autoritzat i enregistrat al sistema, que sempre seran més que entrant per l’accés públic.
Interfície de la consulta municipal
Veurem:
-
què és el mòdul de consulta municipal
-
quins són els seus elements
A continuació accedirem al mòdul de consulta municipal i donarem una ullada als seus elements.
Entra al SITMUN per l’accés restringit si disposes d’usuari i contrasenya, altrament entra per l’accés públic.
Si vols entrar per l’accés restringit i has oblidat la contrasenya, cal enviar un e-mail a sitmun@diba.cat sol·licitant la restauració de la contrasenya inicial.
La primera vegada que entres per l’accés restringit, SITMUN obligarà a canviar la contrasenya que el sistema ha assignat per defecte.
A la pantalla del navegador es mostrarà una llista d’aplicacions de la plataforma SITMUN.
El SITMUN contempla dues possibilitats de consulta:
-
Consulta/gestió municipal
-
Consulta/gestió provincial
Figura 2: Les dues possibilitats de consulta del SITMUN
Fes clic sobre l’aplicació ‘SITMUN – Consulta/gestió municipal’. Un cop seleccionada, es mostrarà un nou desplegable que permet seleccionar el territori.
Si entres per l’accés restringit i només tens permisos per un únic territori, SITMUN carregarà directament el mòdul de consulta municipal sense opció a escollir territori.
El desplegable permet seleccionar un territori. Es pot buscar usant la barra de desplaçament de la dreta o bé introduint un literal a la capsa per filtrar resultats.
Figura 3: Filtratge de territori introduint el literal ‘cal’ a la caps
Descripció de la pantalla del mòdul de consulta municipal del SITMUN.
Fes clic sobre un territori de la llista per tal d’accedir al mòdul de consulta municipal.
La seva interfície es compon bàsicament dels següents elements:
-
Un mapa que ocupa pràcticament tota la pantalla.
-
Una capçalera amb el nom del territori i de l’usuari que hi ha accedit. El botó desconnecta de l’aplicació i mostra novament la pantalla inicial del SITMUN.
-
Tres mapes de fons.
-
Eines i funcionalitats diverses per treballar amb el mapa i obtenir informació territorial. Les eines estan:
-
A la barra ubicada per sota de la capçalera.
-
A la finestra de continguts ubicada sobre el mapa i a la dreta.
Figura 4: Elements del mòdul de consulta del SITMUN
La finestra de continguts és una finestra flotant que tapa parcialment el mapa. Per veure’l tot podem minimitzar la finestra prement sobre la icona ubicada a la seva cantonada superior dreta.
Fes clic sobre aquesta icona i observa que la finestra de continguts apareix com a pestanya a la part inferior de la pantalla.
Figura 5: Finestra de continguts minimitzada
Per maximitzar-la de nou només cal fer clic sobre la seva pestanya. L’escala de visualització i el sistema de coordenades
A la part inferior de la pantalla trobarem dues informacions d’interès: l’escala de visualització del mapa i el sistema de coordenades.
Definirem escala com la raó d’equivalència entre una unitat de mesura en pantalla (o paper, un cop imprès) i la mateixa mesura al món real. S’expressa matemàticament com:
1/E = Dm/Dt, on Dm és Distància mesurada en el mapa i Dt és Distància mesurada al terreny
Ambdues distàncies (Dm i Dt) han de tenir les mateixes unitats de mesura.
Usualment, s’utilitza l’expressió ‘1:E’ en comptes de ‘1/E’.
L’escala de visualització del mapa que mostra el SITMUN a la cantonada inferior esquerra és l’escala amb què estem veient el mapa en un moment determinat. Per exemple, a la figura 1 l’escala és 1:10.000, per tant, un centímetre de la pantalla es correspon a 10.000 centímetres a la realitat, és a dir, a 100 metres.
L’escala de visualització del mapa disminueix o augmenta a mesura que ens apropem o ens allunyem del mapa usant les eines de navegació de la barra d’eines.
Tingues en compte que l’escala és 1/E, per tant, si disminueix E (el denominador de la divisió) augmenta l’escala i si augmenta E disminueix l’escala. Per exemple, quan es parla d’escala 1:500.000 aquesta es considera una escala petita mentre que si parlem d’escala 1:500 aquesta es considera una escala gran.
-
Només accedir al SITMUN, l’escala de visualització del teu mapa dependrà en part de l’àmbit territorial del municipi al qual has accedit. Com més gran sigui l’àmbit territorial del municipi més petita serà l’escala de visualització inicial del mapa.
-
L’escala de visualització del mapa també dependrà de la mida de la teva pantalla i de la mida de la finestra del teu navegador Web.
Al costat de l’escala de visualització del mapa, el SITMUN mostra el sistema de coordenades del mapa.
Figura 6: Informació a la cantonada inferior esquerra del mapa
Aquest és el sistema geodèsic de referència oficial a Espanya (ETRS89) d'acord amb el Reial decret 1071/2007, de 27 de juliol, en projecció UTM - fus 31. Aquest sistema de coordenades també s’anomena EPSG:25831.
Vols practicar?
Els camps X i Y mostren les coordenades on es troba el ratolí.
Fes la prova: passeja el ratolí per sobre del mapa i observa com canvien els valors.
Com visualitzar informació i navegar pel mapa
Veurem
-
què és una capa, com afegir-la o treure-la del mapa.
-
què és l’escala d’una capa i com repercuteix en la seva visualització al mapa.
-
com interpretar les capes mitjançant la seva llegenda.
-
com s’ordenen les capes i com se’ls hi aplica transparència.
-
com desplaçar-nos pel mapa i fer canvis en la seva escala de visualització per tal d’apropar-nos al territori o allunyar-nos-en.
Si no saps com entrar al SITMUN caldria que consultessis prèviament l'apartat Interfície de la consulta municipal.
Les capes
L’element central dels mòduls de consulta municipal i provincial del SITMUN és el mapa. Un mapa està compost de capes.
Quan entres al mòdul de consulta municipal del SITMUN per l’accés públic o privat i esculls un territori, observa que hi ha tres capes que s’ofereixen com a mapes de fons. Estan com a botons a la cantonada superior dreta del mapa. Es pot escollir entre un mapa topogràfic, un mapa topogràfic en tons grisos i una ortofoto. Per defecte està activat el mapa en tons grisos, per tant, aquest és el que es mostrarà al mapa. També tenim el botó ‘Cap’ per indicar que no volem cap mapa de fons.
Figura 1: Capes de fons
La resta de capes estan a la finestra de continguts, a la pestanya ‘Arbre’ de l’apartat ‘Cartografia’ i s’ofereixen agrupades en grups de capes. Cada grup es correspon amb un tema determinat.
La icona en forma de carpeta que hi ha al costat del literal indica que es tracta d’un grup de capes. El literal és el nom del grup i identifica la temàtica de les capes que conté (delimitacions, carrers, etc.).
Figura 2: Grups de capes de l’arbre de capes
Un grup de capes també pot contenir altres grups de capes. Per exemple, prem sobre la icona del grup de capes ‘Topogràfics (DIBA-ICGC)’ i veuràs que n'hi ha d’altres.
Figura 3: Grups de capes dins del grup ‘Topogràfics (DIBA-ICGC)’
Cal tenir en compte que les imatges que es mostren en aquesta fitxa no tenen per què coincidir exactament amb el que estàs visualitzant a la teva pantalla. Els motius són:
-
Els grups de capes i les capes depenen del territori al qual hagis accedit, de la disponibilitat de la informació pel territori i dels teus permisos d’usuari. Per exemple, si el municipi al qual has entrat no disposa de la cartografia topogràfica a escala 1:1000, el grup de capes ‘Topogràfic 1:1.000 (DIBA)’ no es mostrarà a l’arbre de capes.
-
El SITMUN no és estàtic. Es van incorporant contínuament noves funcionalitats i noves capes, per tant, potser veus funcionalitats/capes que no estaven disponibles quan es va realitzar aquesta fitxa.
Anem a veure algunes capes de l’arbre. Per exemple:
-
Prem sobre la icona del grup de capes ‘Delimitacions territorials’.
-
Prem sobre la icona del grup de capes ‘Topogràfic 1:5.000 (WMS ICGC)’ que està ubicat dins del grup de capes ‘Topogràfics (DIBA-ICGC)’.
Si no hi ha carpeta al costat del literal significa que es tracta del nom d’una capa.
Figura 4: Ubicació de les capes a l’arbre
La casella de selecció d’una capa serveix per activar-la o desactivar-la, és a dir, marcant-la o desmarcant-la indiquem si la volem visualitzar o amagar al mapa.
Per exemple, pots veure que dins del grup de delimitacions territorials hi ha tres capes amb la casella de selecció activada.
Figura 5: La casella de selecció ens permet activar i desactivar capes
La casella de selecció d’un grup de capes és una mica diferent. Aquesta casella té tres estats:
-
Desmarcada: Informa que dins del grup de capes no hi ha cap capa activada.
-
Marcada: Informa que totes les capes del grup de capes estan activades.
-
En gris: Informa que algunes capes estan activades i d’altres desactivades
Per tant, podem activar o desactivar totes les capes d’un determinat grup marcant o desmarcant la seva casella de selecció.
A vegades hi ha un botó de ràdio en comptes d’una casella de selecció. Això indica que només es pot activar alhora una capa del grup de capes.
Per exemple, activa el botó de ràdio del grup de capes ‘Ortofotos i imatges (DIBA – ICGC)'.
Figura 6: Botó de ràdio d’un grup de capes
Prem sobre la icona d’aquest grup per examinar el seu contingut. Fixa’t que ha quedat activada la primera capa, és a dir, l’ortofoto actual de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
Figura 7: Botó de ràdio d’una capa
Si volguéssim una ortofoto determinada caldria marcar el botó de ràdio corresponent i es desmarcaria automàticament el que estava activat.
Només entrar al mòdul de consulta municipal o provincial, al mapa es mostra la capa de fons i aquelles capes de l’arbre que estan activades per defecte. Aquestes capes normalment són de propòsit general i tenen com a objectiu mostrar un mapa inicial per ubicar l’àmbit territorial.
És recomanable que, només accedir a l’aplicació, es desactivin aquelles capes innecessàries i s’activin les capes objecte de l’anàlisi.
L’escala de les capes
L’escala de visualització del mapa és l’escala del mapa en un moment determinat i canvia quan ens apropem o allunyem del territori amb les eines de navegació. Aquesta escala es mostra a la cantonada inferior esquerra del mapa.
D’altra banda, hi ha el concepte d’escala de la capa. No canvia, ja que es tracta de l’escala amb què es va elaborar la capa i determina el nivell de detall que representen les dades.
A continuació veurem com identificar l’escala d’una capa. Entra al mòdul de consulta provincial del SITMUN per l’accés públic.
Per exemple, prem sobre la icona del grup de capes de carrers i de noms geogràfics.
Observa que el prefix de nom de capa segueix la nomenclatura XXYYY, on XX és un identificador del tema de la capa i YYY identifica l’escala de la capa. Per exemple:
-
‘CAE1M - Carrers’: Carrers a Escala 1: 1.000
-
‘NGE50 – Noms geogràfics: barris’: Noms Geogràfics a Escala 1:50.000
De vegades els noms dels grups de capes també informen de l’escala. Aquest és el cas, per exemple, dels grups de capes topogràfics:
Una altra manera d’identificar l’escala de la capa és mitjançant la seva metadada. Per veure-la cal fer clic amb el botó dret sobre la capa i escollir l’opció ‘Metadades’.
Per exemple, per veure les metadades de la capa ‘MN525 – Mosaics de paisatge’ del grup de capes ‘SITxell (DIBA)’, localitzarem la capa a l’arbre, farem clic amb el botó dret sobre el seu nom i, del menú contextual, escollirem l’opció ‘Metadades’.
S’obrirà una nova pestanya o una nova finestra del navegador amb el contingut de la metadada. A l’apartat ‘Resolució espacial’ veuràs que l’escala de la capa de mosaics de paisatge és 1:50.000.
De vegades, depenent de l’escala de la capa, no té gaire sentit mostrar-la a una determinada escala de visualització. Per exemple, no resulta idoni mostrar un mapa topogràfic elaborat a escala 1:250.000 a una escala de visualització 1:1.000.
Quan un nom de capa es mostra en gris, això indica que, tot i tenir la seva casella de selecció activada, la capa no serà visible al mapa a l’escala de visualització actual.
Per acabar aquest punt, una última observació: Si actives capes elaborades a diferents escales, has de tenir en compte que el seu grau de precisió és diferent i en conseqüència poden no encaixar. Per exemple, ens podem trobar que les delimitacions municipals a escala 1:50.000 tallen les illes urbanes o edificis de la cartografia topogràfica a escala 1:1.000.
Resumint, el mapa que veiem al SITMUN es compon de les capes activades (amb la seva casella de selecció marcada) i que són visibles a l’escala de visualització actual (el nom de la capa no està escrit en gris).
La llegenda del mapa i la llegenda de les capes
Tot i que resulta convenient usar una simbologia la més expressiva i intuïtiva possible, cal acompanyar el mapa d'una llegenda que ajudi a la lectura i interpretació de les capes.
Al SITMUN podem obtenir la llegenda d’una capa i la llegenda del mapa.
La llegenda d’una capa l’obtenim punxant sobre la capa amb el botó dret del ratolí i escollint l’opció ‘Llegenda’. Si el mot ‘Llegenda’ està en gris significa que la capa no disposa de llegenda.
Per exemple, prem amb el botó dret sobre el nom de capa ‘MN121 – Unitats geomorfològiques’ del grup de capes ‘SITxell (DIBA)’ i escull l’opció ‘Llegenda’. Observa com s’obre una nova finestra o una nova pestanya del navegador amb la llegenda de la capa.
Figura 12: Accés a la llegenda d’una capa
La llegenda del mapa la trobarem a l’apartat ‘Llegenda’ de la finestra ‘Continguts’ i conté la llegenda de totes les capes activades, visibles i que disposen de llegenda.
Figura 13: Ubicació de la llegenda del mapa a la finestra de continguts
L’ordre de les capes i la transparència
En activar capes aquestes es van superposant en un ordre establert internament.
El fet d’apilar capes pot provocar que unes quedin tapades per les altres. Tanmateix, podrem veure la capa que hi ha a sota d’una altra aplicant-li transparència. Per fer-ho cal punxar sobre la capa que està a sobre amb el botó dret del ratolí i escollir l’opció ‘Transparència’.
Per exemple, per aplicar transparència a la capa ‘US150 - Usos del sòl (Landsat 2002)’ del grup ‘Usos de sòl (Gencat)’ primer la buscarem a l’arbre de capes i l’activarem. Si la capa és visible (el nom de capa no està escrit en gris) aquesta es mostrarà al mapa. A continuació, fem clic amb el botó dret del ratolí sobre la capa i escollim l’opció ‘Transparència’.
Figura 14: Accés a la transparència d’una capa
Es mostrarà el quadre de diàleg ‘Transparència’ amb una barra lliscant. Desplaçant la barra a esquerra o dreta la capa va desapareixent o apareixent al mapa.
Figura 15: Barra lliscant per aplicar transparència a la capa
L’ordre de capes està prefixat i aquest no depèn ni de l’ordre en què l’usuari les activa ni del que es mostra a la taula de continguts. També cal tenir en compte que la transparència es manté, és a dir, si desactives la capa i la tornes a activar més tard, aquesta es mostrarà amb la transparència que havies configurat anteriorment (excepte si tanques la sessió).
Les eines de navegació
La finestra del mapa és una àrea limitada, per tant, calen eines que permetin visualitzar allò que ens interessa a cada moment.
Al SITMUN, disposem de tres maneres de moure’ns pel mapa:
-
El ratolí. La rodeta permet apropar-se o allunyar-se. Per desplaçar-se pel mapa es prem i s’arrossega el botó esquerre sobre ell.
-
Les eines de navegació. Ubicades a la barra d’eines. Permeten navegar pel mapa mitjançant canvis d’escala i desplaçaments.
-
El zoom automàtic. Ubicat a la part esquerra del mapa. Permet navegar pel mapa mitjançant canvis d’escala.
Figura 16: Ubicació de la barra de transparència i de les eines de navegació
Les eines de navegació són:
-
Desplaçament: Permet canviar l’enquadrament del mapa arrossegant el ratolí.
-
Zoom més: Cal dibuixar un rectangle al mapa per apropar-se una àrea determinada. L’escala de visualització del mapa augmenta.
-
Zoom menys: Cal fer clic al mapa per allunyar-se d’una àrea determinada. L’escala de visualització del mapa disminueix.
-
Zoom complet: Realitza un zoom a tota l’extensió del territori.
-
Zoom anterior: Permet tornar als zooms anteriors.
-
Zoom següent: Permet tornar als zooms següents.
El zoom automàtic permet apropar-se/allunyar-se de manera automàtica fent clic o desplaçant la barra amb el ratolí, sense necessitat de clicar al mapa. En desplaçar la barra cap amunt l’escala de visualització del mapa augmenta i en desplaçar-la cap avall disminueix.
Les eines de zoom modifiquen l’escala de visualització del mapa, per tant, si una capa no és visible i fem zoom a una escala de visualització on ho hauria de ser, el sistema canvia automàticament el color del literal de gris a negre. Així mateix, si una capa és visible i fem zoom a una escala de visualització on no ho hauria de ser, el sistema canvia automàticament el color del literal de negre a gris.
Vols practicar?
-
Entra al mòdul de consulta provincial (‘SITMUN – Consulta/gestió provincial’) i anota l’escala de visualització inicial del mapa.
-
Desactiva el mapa de fons per defecte fent clic sobre el botó ‘Cap’. Ara al mapa només es mostren aquelles capes de l’arbre que estan activades per defecte i són visibles. Quines són aquestes capes i a quin grup de capes pertanyen?
-
A continuació activa totes les capes del grup ‘Topogràfic 1:50.000 (WMS ICGC)’ ubicat dins del grup ‘Topogràfics (DIBA - ICGC)’. Com sabem quina és l’escala de les capes que el componen? Observa que les capes d’aquest grup es mostren en gris i no són visibles al mapa. Per què?
-
Utilitza les eines de zoom per situar-te a una escala de visualització 1:50.000. Quines capes del grup ‘Topogràfic 1:50.000 (WMS ICGC)’ són visibles al mapa? I si ens apropem a escala 1:5.000? Per què?
-
Fes un zoom complet al mapa i activa el grup de capes ‘Patrimoni cultural (DIBA)’. Comprova que només és visible la capa de disponibilitat. Aquesta capa mostra pintats de blanc els municipis que no tenen cartografia de patrimoni cultural.
-
Apropa’t a un municipi que disposi de cartografia de patrimoni fins a una escala on aquesta capa sigui visible. En observar el mapa, com podem saber quines icones simbolitzen els jaciments?
Capes dinàmiques
Veurem
-
com visualitzar capes que no estan a l’arbre de continguts del SITMUN.
-
com podem modificar l’ordre de visualització preestablert de l’arbre de capes.
Si no saps com entrar al SITMUN o no coneixes com funciona l’arbre de capes caldria que consultessis prèviament Interfície de la consulta municipal i Com visualitzar informació i navegar pel mapa.
Les capes dinàmiques
A l’arbre de continguts, la pestanya ‘Capes dinàmiques’ de l’apartat ‘Cartografia’ permet carregar capes externes al mapa, és a dir, capes que no estan disponibles a la pestanya ‘Arbre’.
Figura 1: Ubicació de la pestanya de les capes dinàmiques
Els tipus de capes que es poden carregar són:
-
Capes en local, en format GML, KML, geoJSON i geoRSS
-
Geoserveis web WMS i WFS.
Web Map Service (WMS) i Web Feature Service (WFS) són estàndards proposats per l’Open Geospatial Consortium (OGC) per oferir serveis cartogràfics a Internet. Aquests serveis s’ofereixen mitjançant una adreça Web (URL).
Per poder carregar capes KML al SITMUN calen les següents condicions:
-
Les coordenades de l’arxiu KML han d’estar en el sistema EPSG:4326 (WGS84).
-
Cal que cada un dels elements a visualitzar estigui agrupat amb una etiqueta de tipus <Placemark>.
Per exemple, carregarem la capa WMS dels 100 cims més emblemàtics de Catalunya proporcionada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. L’adreça Web (URL) del servei és: http://galileo.icc.cat/arcgis/services/icc_100cims_v_r/MapServer/WMSServer
Entra al mòdul de consulta provincial del SITMUN per l’accés públic i fes clic sobre la pestanya ‘Capes dinàmiques’, després fes clic sobre la icona per tal de carregar la capa.
Figura 2: Icona per carregar una capa dinàmica
Es mostrarà el quadre de diàleg ‘Capes dinàmiques’. Com a tipus de servei escull ‘WMS’. Escriu o bé còpia i enganxa l’adreça Web del servei i prem el botó ‘Carregar’.
Figura 3: Càrrega de l'URL del servei WMS
Apareixeran totes les capes del servei WMS. En aquest cas només n’hi ha una. Marca la seva casella per tal de seleccionar-la i, com a format, escull ‘image/png’. Per acabar, prem el botó ‘Afegir’.
Figura 4: Amb el botó ‘Afegir’ afegirem la capa dinàmica
La capa apareix a la pestanya ‘Capes dinàmiques’ i es mostra al mapa.
Figura 5: Capa dinàmica WMS a la finestra de continguts i al mapa
Per carregar un arxiu kml el procediment serà anàleg. Per exemple, carregarem un tram del sender dels Miradors que ofereix l’Ajuntament de Sant Celoni a la seva pàgina Web: http://www.santceloni.cat/fitxa.php?id=7196
Un cop descarregat l'itinerari en format kml fem clic de nou sobre la icona. Al quadre de diàleg ‘Capes dinàmiques’ escollim ‘KML’ com a tipus de servei i premem sobre la icona per carregar l’arxiu kml.
Figura 6: Càrrega de l’arxiu KML
La capa apareix a la pestanya ‘Capes dinàmiques’ i el sender es mostra al mapa.
Figura 7: Capa dinàmica KML a la finestra de continguts i al mapa
Les eines associades a les capes dinàmiques permeten canviar l’ordre de les capes baixant-les o pujant-les, aplicar transparència o esborrar-les.
Figura 8: Eines de les capes dinàmiques
Modificació de l’ordre de les capes de l’arbre de capes
Les capes de l’arbre de capes es van superposant al mapa en un ordre establert. Tanmateix, aquest ordre es pot canviar carregant-les com a capes dinàmiques.
Per fer-ho cal localitzar la capa a l’arbre de capes, després fer clic amb el botó dret sobre ella i, del menú contextual, seleccionar l’opció ‘A capa dinàmica’.
Figura 9. Opció ‘A capa dinàmica’ al menú contextual
Ara ja podem visualitzar la capa al mapa marcant la seva casella de selecció. També es pot canviar l’ordre de visualització de la capa gràcies a les eines de la seva cantonada dreta.
Figura 10. Mapa de pendents carregat com a capa dinàmica
Vols practicar?
Entra al mòdul de consulta provincial i carrega la capa d’orientacions dels Models Digitals del Terreny que ofereix l’Institut Geogràfic Nacional. L'URL del servei WMS és https://servicios.idee.es/wms-inspire/mdt
Com obtenir informació associada al mapa
Veurem:
-
com visualitzar informació alfanumèrica associada a les capes.
-
com obtenir informació alfanumèrica del territori fent consultes.
-
com cercar i localitzar elements al mapa a partir de la seva informació alfanumèrica.
-
què són els sistemes de coordenades
-
com localitzar elements al mapa a partir de les seves coordenades.
-
com obtenir les coordenades d’un punt del mapa.
Si no saps com entrar al SITMUN o no coneixes com funciona l’arbre de capes caldria que consultessis prèviament els tutorials: Interfície de consulta i Com visualitzar informació i navegar pel mapa.
Visualitzar informació alfanumèrica associada a la capa amb l’eina d’informació
Amb l’eina d’informació ubicada a la barra d’eines, podem fer clic sobre un punt del mapa per visualitzar la informació alfanumèrica associada a les capes que conformen el mapa.
Una capa disposa d’informació alfanumèrica si tenim la icona a l’esquerra del nom de la capa. En aquest cas direm que la capa és interrogable.
Per exemple, dins del grup de capes de carrers hi ha tres capes que són interrogables i tres que no ho són.
Figura 1: La capa és interrogable si hi ha la icona d'informació a l’esquerra del nom de capa
Si la icona es mostra en gris significa que la informació alfanumèrica de la capa està desactivada i, per tant, aquesta informació no es visualitzarà. Es pot activar o desactivar fent clic sobre la icona, passant de negre a gris, si la desactivem, i de gris a negre, si l’activem.
Figura 2: Diferència entre capa interrogable (activada o desactivada) i no interrogable
Passos a seguir per visualitzar la informació alfanumèrica del mapa.
Entra al mòdul de consulta municipal del SITMUN i escull un municipi.
Fes clic sobre l’eina per tal de seleccionar-la (si està dibuixada amb fons gris significa que ja ho està) i després fes clic sobre un punt del mapa dins del límit territorial del municipi.
Es mostrarà en pantalla la finestra ‘Informació’ on hi haurà un recull d’informació alfanumèrica del punt del mapa on hem clicat, és a dir, la informació alfanumèrica de les capes que conformen el mapa (capes activades i visibles) que són interrogables i que la seva informació alfanumèrica no està desactivada (icona en negre).
L’única capa que en aquests moments compleix aquests requisits és ‘DTE5M – Municipis (límits) (ICGC)’.
Figura 3: Informació alfanumèrica de la capa de límits de municipis d’Abrera
La capa també pot disposar d’informació alfanumèrica addicional que es pot obtenir fent clic sobre la icona ubicada dins de la finestra o sobre un text informatiu escrit en blau.
Figura 4: Informació addicional de la capa
En fer clic sobre la informació addicional a vegades es carrega una nova pàgina Web i cal que el navegador estigui configurat per permetre finestres emergents.
Activa la capa de xarxa viària i també la seva informació alfanumèrica (fent clic sobre la icona perquè passi de gris a negre).
La informació alfanumèrica d’una via s’afegirà a la finestra d’informació quan fem clic sobre ella usant l’eina d’informació.
Figura 5: Informació alfanumèrica de la capa de límits de municipis i d’un element de la xarxa viària
Un altre exemple: Activa la capa del Cadastre actual i apropa’t al territori per veure les parcel·les.
Fes clic sobre una parcel·la usant l’eina d’informació i veuràs que a la finestra d’informació s’ha afegit la seva referència cadastral. Punxant sobre la referència cadastral s’obrirà la pàgina Web de la Seu Electrònica del Cadastre amb informació addicional.
Figura 6: Informació alfanumèrica de la capa de límits de municipis i d’una parcel·la del Cadastre
Informació alfanumèrica associada al territori. Les consultes.
Una altra manera d’obtenir informació alfanumèrica és executant una consulta. Les consultes estan ubicades a l’apartat ‘Consultes / Llistats’ de la finestra de continguts.
Figura 7: Ubicació de les consultes i llistats a la finestra de continguts
Per executar una consulta farem clic sobre l’apartat ‘Consultes / Llistats’ per obrir-la i després farem clic sobre el nom de la consulta a executar.
Per exemple, com fer per a obtenir un llistat de totes les vies de l’INE d’un municipi.
-
Entra al mòdul de consulta municipal del SITMUN i escull un municipi.
-
Obre l’apartat ‘Consultes / Llistats’ i fes clic sobre la consulta ‘CA: Llistat de vies INE’.
-
Si aquesta consulta no existeix vol dir que el municipi que has escollit no disposa de «carrerer», i per tant no disposa d’informació associada. Si aquest és el cas entra de nou al mòdul de consulta municipal del SITMUN i selecciona un municipi que disposi de «carrerer».
-
En executar la consulta s’obrirà una nova finestra mostrant el resultat i aquest es pot exportar a Excel prement sobre la icona ubicada a la cantonada superior dreta de la finestra.
Figura 8: Resultat de l’execució de la consulta de vies INE.
Cercar i localitzar elements en el mapa. Els localitzadors.
Els localitzadors permeten cercar i localitzar elements al mapa a partir dels atributs alfanumèrics de les capes. Els localitzadors estan ubicats a l’apartat ‘Localitzadors / Cerques’ de la finestra de continguts.
Figura 9: Ubicació dels localitzadors a la finestra de continguts
Per executar un localitzador farem clic sobre l’apartat ‘Localitzadors / Cerques’ per obrir-lo i després farem clic sobre el nom del localitzador a executar.
Per exemple, localitzarem un carrer d’un municipi.
Entra al mòdul de consulta municipal del SITMUN i escull un municipi. Obre l’apartat ‘Localitzadors / Cerques’ i fes clic sobre el localitzador ‘CA - Carrer: Nom’. Si aquest localitzador no existeix vol dir que el municipi que has escollit no disposa de «carrerer». Si aquest és el cas entra de nou al mòdul de consulta municipal del SITMUN i selecciona un municipi que disposi de «carrerer».
En executar el localitzador s’obrirà una nova finestra on cal emplenar dades. Selecciona del desplegable el carrer que vols localitzar, prem el botó ‘Cerca’ i apareixeran els resultats de la cerca. Marca aquells que t’interessi localitzar (en aquest cas la cerca només proporciona un resultat) i després prem el botó ‘Centrar’. Automàticament es farà un zoom al mapa mostrant la ubicació del(s) element(s) al mapa.
Figura 10: El carrer localitzat es mostra al mapa amb una línia vermella
Les coordenades
Què són els sistemes de coordenades?
La característica principal de la informació geogràfica és que té una localització a l'espai. Aquesta localització s'aconsegueix gràcies a un sistema de coordenades, també anomenat SRS de l’acrònim anglès Spatial Reference System, el qual permet definir la posició espacial dels elements.
Per posar una analogia, si diem que una distància és 40, cal afegir si parlem de milles o quilòmetres per tal de donar a la mesura un valor i significat. El mateix passa amb les coordenades, hi ha diversos sistemes de coordenades, per tant, cal saber i esmentar explícitament el sistema en què aquestes venen representades.
Per poder assignar a un punt unes coordenades necessitarem definir una equació matemàtica. El més senzill és aproximar la forma de la terra a un el·lipsoide, d’aquesta manera disposarem de les eines que proporciona la geometria esfèrica.
El sistema de coordenades geogràfiques és un sistema de coordenades esfèriques on un punt es localitza amb dos valors angulars: la longitud i la latitud o bé amb el seu equivalent en graus, minuts i segons. Aquest tipus de coordenades són útils quan es treballa amb grans regions o a escala mundial.
El sistema de coordenades geogràfiques més conegut i usat és el WGS84, també anomenat EPSG:4326. Per exemple, Google Earth utilitza aquest sistema de coordenades per defecte.
Tanmateix, la geometria plana resulta més intuïtiva i pràctica que la geometria esfèrica. Per tant, van sorgir les projeccions cartogràfiques, les quals situen els elements de la superfície de l'el·lipsoide sobre una superfície plana. En aplicar una projecció cartogràfica les coordenades resultants són coordenades cartesianes, és a dir, formades per dues línies rectes, anomenades eix x i eix y.
Del centenar de projeccions que existeixen actualment, una de les més esteses és la projecció Universal Transversa de Mercator, també anomenada UTM, del seu acrònim anglès Universal Transverse Mercator. La terra es divideix en una sèrie de zones rectangulars mitjançant una quadrícula amb un total de 60 fusos.
La projecció cartogràfica UTM més comuna usada a Catalunya és UTM, Fus 31; datum ETRS89, també anomenada EPSG: 25831 (sistema de referència local espanyol a partir de desembre de 2014).
Localitzar elements al mapa a partir de les seves coordenades
L’eina de localització de coordenades està ubicada a la barra d’eines i permet localitzar un punt del mapa proporcionant unes coordenades en un determinat sistema de coordenades.
Per exemple, localitzarem el Parlament de Catalunya sabent que les seves coordenades UTM en fus 31 ETRS89 són x=432186 i y=4582154.
Entra al mòdul de consulta provincial del SITMUN o bé al mòdul de consulta municipal escollint el municipi de Barcelona i prem sobre l’eina de localització de coordenades. A la finestra que apareix, introdueix la x i la y del Parlament de Catalunya. Del desplegable ‘SRS’ escull el sistema de coordenades ‘UTM 31 ETRS 89’ (sistema oficial a Catalunya) i prem ‘Accepta’.
Apareixerà una icona en el mapa, indicant la localització del Parlament de Catalunya.
Figura 11: Localització del Parlament de Catalunya al mapa
Pots fer zoom al mapa per comprovar que, efectivament, la icona ubica al mapa Parlament de Catalunya.
Obtenir les coordenades d’un punt del mapa
L’eina d’obtenció de coordenades també està ubicada a la barra d’eines i permet fer clic sobre el mapa per obtenir les coordenades d’un punt en un sistema determinat.
Per exemple, obtindrem les coordenades WGS 84 del Castell de Balsareny.
Entrem al mòdul de consulta provincial del SITMUN o bé al mòdul de consulta municipal escollint el municipi de Balsareny.
Per poder obtenir les coordenades, primer hem de trobar el Castell de Balsareny. Hi ha diverses maneres de fer-ho, una opció és usar el localitzador ‘NG- Nom geogràfic: tipus i nom’ i, com a tipus d’element, seleccionar ‘Edifici històric (ermita, església, castell…)' i al camp ‘nom’ seleccionar el Castell de Balsareny. Un cop cercat el centrem al mapa.
Figura 12: Localització del Castell de Balsareny amb el localitzador de noms geogràfics
Un cop localitzat ja podem tancar la finestra del localitzador.
Per obtenir les coordenades WGS 84 del Castell de Balsareny prem sobre l’eina d’obtenció de coordenades, fes clic sobre el castell i, del desplegable SRS, escull el sistema WGS 84.
Figura 13: Obtenció de les coordenades WGS 84 del Castell de Balsareny
La finestra també informa de les coordenades en el sistema de referència de mapa, oficial a Catalunya (UTM, Fus 31, ETRS89).
Vols practicar?
Volem obtenir informació sobre el grau de protecció de Can Peregrau (masia catalogada pel planejament urbanístic municipal), ubicat al municipi de Sant Esteve de Palautordera.
Segueix aquests passos:
-
Entra al mòdul de consulta provincial del SITMUN o bé al mòdul de consulta municipal escollint el municipi de Sant Esteve de Palautordera.
-
Primer caldrà localitzar Can Peregrau al mapa. Una opció és usar el localitzador ‘CERCADOR d'adreces i llocs d'interès’.
-
El grau de protecció de Can Peregrau està com a atribut alfanumèric de la capa ‘PUE1M - Catàleg de masies, cases rurals i altres construccions (punts)’ ubicada dins del grup de capes ‘Planejament urb. mpal. - Catàleg Masies (Ajuntament)’.
-
Entra al mòdul de consulta provincial (‘SITMUN – Consulta/gestió provincial’) i anota l’escala de visualització inicial del mapa.
-
Desactiva el mapa de fons per defecte fent clic sobre el botó ‘Cap’. Ara al mapa només es mostren aquelles capes de l’arbre que estan activades per defecte i són visibles. Quines són aquestes capes i a quin grup de capes pertanyen?
-
A continuació activa totes les capes del grup ‘Topogràfic 1:50.000 (WMS ICGC)’ ubicat dins del grup ‘Topogràfics (DIBA - ICGC)’. Com sabem quina és l’escala de les capes que el componen? Observa que les capes d’aquest grup es mostren en gris i no són visibles al mapa. Per què?
-
Utilitza les eines de zoom per situar-te a una escala de visualització 1:50.000. Quines capes del grup ‘Topogràfic 1:50.000 (WMS ICGC)’ són visibles al mapa? I si ens apropem a escala 1:5.000? Per què?
-
Fes un zoom complet al mapa i activa el grup de capes ‘Patrimoni cultural (DIBA)’. Comprova que només és visible la capa de disponibilitat. Aquesta capa mostra pintats de blanc els municipis que no tenen cartografia de patrimoni cultural.
-
Apropa’t a un municipi que disposi de cartografia de patrimoni fins a una escala on aquesta capa sigui visible. En observar el mapa, com podem saber quines icones simbolitzen els jaciments?
Com imprimir
Veurem com:
-
fer la còpia al porta-retalls
-
imprimir
-
impressió a gran format
Si no saps com entrar al SITMUN caldria que consultessis prèviament l'apartat Interfície de la consulta municipal.
La còpia al porta-retalls
L’eina de còpia al porta-retalls està ubicada a la barra d’eines, just a sota de la capçalera del SITMUN i serveix per generar una imatge amb la vista actual del mapa mostrant-la en una nova pestanya del navegador.
-
Per exemple, entra al mòdul de consulta provincial o bé al mòdul de consulta municipal del SITMUN escollint un municipi.
-
Fes clic sobre l’eina de còpia al porta-retalls i comprovaràs que s’obre una nova pestanya al navegador amb una imatge del mapa actual.
-
Aquesta imatge la pots emmagatzemar fent clic sobre ella amb el botó dret i, del menú que apareix, seleccionant l’opció de guardar l’arxiu com a imatge.
La impressió
La impressió està ubicada a l’apartat ‘Imprimir’ de la finestra de continguts i permet generar un document en format PDF amb el mapa actual, oferint també la possibilitat d’afegir diversos elements marginals.
Figura 1: Ubicació de la impressió a la finestra de continguts
Fent clic sobre l’apartat ‘Imprimir’ apareixen les possibilitats que ofereix la impressió:
-
Plantilla: per configurar la mida del paper i l’orientació.
-
Títol: en aquest camp col·locarem el títol. N’hi ha un per defecte.
-
Nota: notes al peu del mapa.
-
Si marquem les capses ’Escala’, ‘Coordenades’, ‘Fletxa Nord’ i ‘Llegenda’ estem indicant que volem que es mostrin aquests elements al mapa.
-
El desplegable que es mostra al costat de l’element ‘Escala’ serveix per indicar a quina escala volem imprimir el mapa. El valor ‘Actual’ indica que volem imprimir el mapa actual, és a dir, el que és visible en aquests moments.
Prèviament a la impressió, es recomana previsualitzar el resultat marcant la casella ‘Previsualitzar’.
Un cop emplenades les dades ja podem obtenir el PDF prement el botó ‘Imprimir’.
Figura 2: Elements marginals per afegir a la impressió del mapa
Com a exemple, a continuació es mostra l’aspecte d’un PDF resultat de la impressió d’un mapa de Badia del Vallès que conté la capa de qualificació del sòl i la capa de codis del planejament urbanístic (MUC). El format de paper és A4, l’orientació horitzontal i s’han afegit tots els elements marginals.
Figura 3: Captura de pantalla d’un PDF resultat de la impressió d’un mapa
Observaràs que l’escala del mapa és numèrica, per tant, si imprimeixes el mapa en paper cal que t’asseguris que utilitzes la mida de paper i l’orientació que vas escollir, en aquest cas mida A4 i orientació horitzontal.
La impressió a gran format
El SITMUN ofereix l’accés a un mòdul per imprimir mapes en format gran de paper, per exemple, en format A1. L’accés es realitza prement el botó ‘Anar-hi’ ubicat dins de l’apartat ‘Imprimir’ de la finestra de continguts.
Figura 4: Ubicació del botó per accedir a la impressió a gran format
En prémer el botó s’obre una nova finestra del navegador amb el mòdul d’impressió de mapes a gran format.
Al desplegable ‘Serveis WMS per imprimir’ marcarem les capes que volem que apareguin a la impressió, és a dir, la impressió a gran format utilitza les seves pròpies capes en comptes de les capes que s’estan visualitzant en el mapa en aquell moment.
Del mapa que es mostra al SITMUN només s’utilitzen com a valors per defecte les coordenades del centre del mapa i l’escala de visualització del mapa.
Altres elements a configurar són la mida i orientació del paper, el títol i si volem que aparegui el logo.
Figura 5: Aspecte del mòdul d’impressió a gran format
En prémer el botó ‘Generar Mapa’ es genera un PDF amb el resultat de la impressió.
Com a exemple, a continuació es mostra l’aspecte d’un mapa generat amb la impressió a gran format accedint al mòdul de consulta municipal de Badia del Vallès.
El mapa s’ha imprès a mida A1, orientació horitzontal, a escala 1:2000 i centrat a les coordenades (426071,4595618).
Conté la capa ‘Topogràfic 1:5.000 (ICGC) - Planimetria’ i la capa ‘Límit municipal (ICGC)’.
Aquest mapa en format PDF està preparat per a la seva impressió en paper A1.
Figura 6: Captura de pantalla d’un PDF generat amb la impressió a gran format
Cal esmentar que hi ha determinades capes del menú d’impressió a gran format que no estan disponibles per tots els municipis com, per exemple, patrimoni cultural, base topogràfica urbana 1:1000, serveis i equipaments, etc.
Si la capa no apareix a l’arbre de capes del SITMUN podem deduir que, per aquest municipi, aquesta capa no està disponible, per tant, tot i que la seleccionem per a la seva impressió aquesta no es mostrarà en el document.
Vols practicar?
Volem obtenir un mapa en PDF que mostri la tendència de futur del sector agrari de la Província de Barcelona.
Indicacions:
-
Entra al mòdul de consulta provincial del SITMUN.
-
La capa de les tendències de futur del sector agrari la trobaràs dins del grup de capes ‘SITXell (DIBA)’.
-
Desactiva totes les capes activades per defecte a l’arbre de capes de manera que la capa de tendències de futur agrari sigui més llegible al mapa.
-
Genera el mapa en PDF amb la seva llegenda.