Catàleg dades i serveis (Metadades)
-
Aprendrem què són les metadades i com accedir al catàleg de metadades del SITMUN.
-
Explicarem la interfície del catàleg i com fer cerques.
Què són les metadades
Una metadada és tota aquella informació descriptiva sobre el context, qualitat, condició o característiques d'un recurs, dada o objecte amb la finalitat de facilitar-ne la recuperació, autentificació, avaluació, preservació o interoperabilitat.
Segons figura en l'Esquema Nacional d'Interoperabilitat (ENI), la definició genèrica de ‘metadada’, és “dada que defineix i descriu altres dades“ i existeixen diferents tipus de metadades segons la seva aplicació.
En el nostre cas, hi ha dos tipus de metadades:
Metadades de dades
Descriuen les dades espacials.
Per exemple, donada una cartografia, les metadades de dades informen de la seva escala, el seu sistema de referència, el propietari, la data de creació, l’àmbit territorial, la qualitat i la data d’actualització, entre d’altres.
Metadades de serveis
Descriuen els serveis que permeten la descàrrega o visualització de les dades espacials.
Per exemple, aquestes metadades informen com es visualitzen o descarreguen les dades espacials i les condicions d’ús de les dades, entre d’altres.El catàleg de metadades és una eina que permet publicar metadades i possibilita la cerca de dades espacials i serveis partint del contingut de les metadades.
Com podem veure les metadades
Les metadades s'organitzen en un catàleg, al que podem accedir a través de l'opció del menú de la IDEBarcelona o de l'accés directe, a través d'aquest enllaç https://sitmun.diba.cat/metadades/srv/cat/catalog.search#/home.
La plana d'inici del catàleg ens permet localitzar la informació que necessitem:
-
A través d'un cercador, que permet la cerca amb text lliure o una cerca avançada
-
Accés a través d'una classificació temàtica.
-
Accés segons el tipus de recurs.
També podem veure les darreres incorporacions, els més populars o els que tenen comentaris.
Figura 1. Interfície d'entrada Catàleg de Metadades
Com cercar al catàleg
A la caixa del cercador podem introduir un text lliure. Aquest text lliure servirà per localitzar la informació al catàleg que coincideix amb el text introduït.
Figura 2. Interfície del catàleg de metadades
També podem fer una cerca avançada. En clicar els tres punts verticals de la caixa del cercador, es desplegaran diferents opcions de cerca:
-
valors predefinits de categories, paraules clau o contacte
-
dates de creació dels recursos o registres
Figura 3. Opcions de cerca
A més de la caixa del cercador, podem usar l'opció , que ens permet visualitzar tota la informació del catàleg amb diferents opcions de filtre i ordenació.
Les opcions de filtre es troben a la part esquerra de la pantalla, podem activar i desactivar les diferents opcions en fer clic en la casella corresponent. Es poden activar diferents filtres alhora. La llista de resultats es mostrarà en funció dels filtres marcats.
Per exemple, pensem com ho faríem si necessitem localitzar els serveis de visors geogràfics.
En aquest cas, ens cal activar dues caselles: la casella que correspon al tipus de recurs Servei i la paraula clau Visor geogràfic.
Figura 4. Opcions de filtre
Llista de resultats
Els resultats de les cerques o filtres es poden ordenar per diferents criteris.
Figura 5. Opcions d'ordenació
Quina informació veiem a la metadada
La metadada conté informació sobre:
-
La mateixa metadada: identificador, data en què va ser documentada, organisme responsable, estàndard de referència utilitzat per a generar-la, etc.
-
El conjunt de dades o servei: títol, data de la informació, organisme responsable, escala o resolució, paraules clau descriptives, extensió geogràfica i temporal, sistema de referència, contingut, etc.
-
La qualitat de les dades: origen de les dades, procés d’elaboració, conformitat a requisits de qualitat descrits a les especificacions tècniques, etc.
-
La distribució de les dades i accés al servei: formats disponibles, enllaç o informació per a descarregar-lo o per a accedir al servei, operacions que suporta el servei, etc.
Les metadades són descripcions formals, que es basen en l'estàndard ISO ….. Aquest estàndard marca la informació que s'ha de descriure de forma obligatòria, i els tipus de dades que s'han d'utilitzar.
En l'àmbit de Catalunya, els estàndards de metadades de conjunts de dades (ISO 19115) i de serveis (ISO 19119).
Disposem de dos tipus de visualitzacions de la informació de la metadada.
Si una cartografia del catàleg de metadades la tenim disponible per a descarregar al portal de descàrregues, a la mateixa metadada s’hi inclou l’enllaç.
Per exemple, si consultem la Metadada de la base urbana de Malgrat de Mar accés a metadada
A l’apartat Descàrrega de dades d’aquesta metadada, podem veure l'URL directe al fitxer descarregable al portal de descàrregues, que en aquest cas és: https://sitmun.diba.cat/descarregues/products?product_idExtern=BUE1M.
Un cop que l’usuari segueix l'URL i entra al portal de descàrregues, només ha de clicar al botó de “Per llistat” per escollir el municipi que vol descarregar.
Com estar al dia de les novetats publicades al catàleg
El catàleg de metadades incorpora el servei de RSS (Really Simple Sindication). Es tracta d'un servei senzill i gratuït d'enviament automàtic de titulars dels nous continguts incorporats al catàleg.
Pots rebre i llegir aquests titular del RSS amb un programa anomenat lector o agregador, com ara un navegador, ordinador, pàgina web o dispositiu mòbil. Per exemple, pots utilitzar el teu correu electrònic com a lector.
Com em puc subscriure?
T'hi pots subscriure fent clic sobre la icona que trobaràs a la part inferior de la pantalla, i configurar el teu correu personal per rebre aquestes notificacions.
En aquest breu vídeo, veuràs com
Vols practicar?
Necessitem trobar la metadada de la cartografia de base urbana de Tagamanent per consultar la data de revisió d’aquesta cartografia.
-
Primer buscarem la metadada. Una opció seria fer una cerca avançada del títol ‘Tagamanent’ dins de la categoria ‘Base Urbana (BU)’. Per filtrar per categoria cal desplegar el menú ‘Limitar a’ i escollir la categoria del desplegable.
-
La data de revisió està a l’apartat d’identificació del recurs de la metadada.