logo

Establiment i modificació de la forma de gestió dels serveis públics locals

imatge de portada

En aquestes unitats hi trobaràs informació relacionada amb el procés que els ajuntaments han de seguir per formalitzar la posada en marxa d'un servei públic local, o bé per modificar la forma mitjançant la qual un servei ja establert s'està gestionant.

Unitat 1. Introducció

Establiment i modificació de la forma de gestió dels serveis públics locals

Unitat 1. Introducció

1. Les formes d’actuació de les administracions públiques locals

Per norma general, les formes d’actuació de les administracions públiques —i entre aquestes les administracions locals— es classifiquen a efectes d’estudi i d’anàlisi en quatre grans apartats:

Aquesta compartició és la que segueix de manera molt aproximada, per exemple, el Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals de Catalunya, aprovat pel Decret 179/1995, de 13 de juny, que té per objecte l’ordenació de l’acció administrativa que realitzen els ens locals. Així, dedica els apartats i continguts següents:

Apartat Contingut
Títol 1 Obres locals
Títol 2 Activitat local d’ordenació i intervenció administrativa.
Títol 3 Activitat de foment i promoció d’activitats socials i econòmiques.
Títols 5 i 6 Serveis públics locals i formes de gestió d’aquests.

En aquest text ens adreçarem sovint al Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals de Catalunya, que a partir d’ara denominarem ROAS.

Consultar el ROAS

1.1. Les obres

L’Administració executa habitualment obres necessàries per a la prestació de serveis de la seva competència i per a la creació i el manteniment d’infraestructures, sovint relacionades amb aquests serveis. Les obres poden ser:

  • De nova planta.
  • De reforma o reparació.
  • De conservació o manteniment.

Exemple

La construcció d’una escola bressol municipal, la reforma d’una antiga escola de primària per transformar-la en biblioteca pública o la urbanització d’un carrer que encara estava sense pavimentar.

1.2. La intervenció administrativa

Mitjançant l’activitat d’intervenció administrativa, també anomenada tradicionalment activitat “de policia”, l’Administració pública controla, supervisa o regula algunes activitats privades dels particulars, en especial les que es desenvolupen en l’espai públic o que, tot i tenir lloc en l’espai privat, poden generar afectacions a altres parts.

L’article 84.1 de la Llei reguladora de les bases del règim local (LRBRL) disposa que les entitats locals poden intervenir l’activitat de la ciutadania a través dels mitjans següents:

  • L’aprovació d’ordenances per part del Ple i l’emissió de bans de l’alcaldia que poden regular o donar instruccions en relació amb l’activitat.
  • El sotmetiment de l’activitat de què es tracti a l’obtenció d’una llicència prèvia i a altres actes de control preventiu.
  • El sotmetiment de l’activitat a una comunicació prèvia o a una declaració responsable adreçada a l’Administració.
  • El sotmetiment de l’activitat a controls posteriors a la seva posada en marxa, per tal de verificar el compliment de la normativa que la regula.
  • El dictat d’ordres individuals amb caràcter de manament per a l’execució d’un acte o la prohibició d’aquest.

La intervenció administrativa es fonamenta, en primer lloc, en la potestat d’ordenació que té l’Administració, per la qual pot dictar ordenances i reglaments, dins l’àmbit de competències que li atorga la llei, per regular activitats de particulars en benefici de l’interès públic. Prenent com a base aquestes normes, l’Administració pot exercir controls i, en virtut de la seva potestat sancionadora, imposar sancions en els casos d’incompliment.

Exemple

Són exemples d’aquesta línia d’actuació de l’Administració l’obligació d’obtenir llicències per a l’inici de determinades activitats econòmiques o per a la realització d’obres. També ho és, amb el desenvolupament de la competència sobre regulació del trànsit de vehicles en els nuclis urbans, l’elaboració, aprovació i aplicació d’una ordenança específica a tal efecte, la vigilància del seu compliment per part de les policies locals i, quan es correspongui, l’establiment de sancions per a les infraccions que es detectin.

Aquest tipus d’activitat es veu limitada pel principi de protecció del dret fonamental a la llibertat (de circulació, d’empresa…), per la qual cosa el seu exercici ha de ser emparat per una norma amb rang de llei, i s’ha d’ajustar als principis d’igualtat de tracte, necessitat i proporcionalitat.

1.3. L’activitat de foment

En el cas de les activitats de foment, l’Administració actua per afavorir activitats dels particulars que es consideren que són d’interès general, estimular comportaments ajustats a la normativa o dissuadir d’altres comportaments lesius o contraris a aquesta.

La forma més clàssica d’aquesta línia d’actuació és la concessió de subvencions, activitat mitjançant la qual les administracions transfereixen recursos dineraris a uns beneficiaris, sense contraprestació directa per part d’aquests i per aconseguir el compliment d’un determinat objectiu, l’execució d’un projecte, la realització d’una activitat, l’adopció d’un comportament singular o la concurrència d’una situació, d’utilitat pública o interès social.

Però també s’inclouen dins d’aquest bloc la realització de campanyes o l’elaboració i implantació de plans d’impuls de determinades activitats, i l’elaboració dels estudis necessaris.

Exemple

Exemples d’aquest darrer tipus d’accions de foment:

  • La confecció d’un pla d’igualtat LGTBI per al municipi.
  • L’impuls d’un pla de coeducació en els centres educatius locals.
  • La realització d’una campanya a favor de la vacunació contra la covid-19.

Seguint amb la competència abans esmentada sobre regulació del trànsit, un altre exemple d’acció de foment pot ser el desenvolupament d’una campanya de conscienciació als instituts d’educació secundària del municipi sobre el bon ús dels patinets elèctrics.

En aquest cas, l’activitat de l’Administració és condicionada pel respecte al principi d’igualtat, que comporta que les accions de foment no poden perjudicar cap interessat; d’això se’n deriva, per exemple, la necessitat de la publicitat en les convocatòries de subvencions o de facilitar el dret a la interposició de recursos.

1.4. La prestació de serveis

Finalment, l’Administració presta directament serveis a la ciutadania. Des d’inicis del segle XX i, sobretot, a partir de la Segona Guerra Mundial, els estats van passar de tenir una actitud abstencionista davant dels serveis a la població a adoptar una posició activa amb la finalitat de garantir la prestació de serveis que es consideraven essencials.

Aquest fenomen es va produir en tots els nivells de l’Administració i també en l’Administració local, en què ja existien alguns precedents que venien de l’edat moderna i fins i tot d’èpoques anteriors.

Exemple

En l’àmbit local hi ha exemples des dels serveis urbans, com l’abastament d’aigua potable, el clavegueram o l’enllumenat públic, fins als serveis socials i els educatius, passant pels mercats o la vigilància i el socorrisme a les platges.

Pel que fa a la mobilitat, un exemple típic és el de la prestació del servei de transport col·lectiu de viatgers en el terme municipal, servei que té caràcter obligatori per als municipis de més de 50.000 habitants.

En termes generals, l’Administració es veu impulsada a oferir serveis a la ciutadania per dos motius:

  • Assegurar un accés universal i equitatiu, tant pel que fa al territori com als diferents grups socials, als serveis que es defineixen essencials.
  • Compensar dèficits de serveis que no són coberts per la iniciativa privada.

L’Administració, des del punt de vista de subjecte actiu que és, pot prestar el servei directament amb recursos propis o mitjançant recursos externs; en aquest darrer cas, la forma més freqüent és la de les concessions.

I pel que fa al règim jurídic, es poden considerar els aspectes següents:

  • Alguns serveis es poden prestar en règim de monopoli, com a manera de garantir una prestació sostinguda en el temps i equitativa. En l’àmbit local, un exemple és el de l’abastament d’aigua potable.
  • En qualsevol cas, l’interès públic ha de ser sempre la raó bàsica que justifiqui l’assumpció del servei des de l’àmbit públic. Així ho expressa, per exemple, l’article 6 del ROAS, quan indica: «Els ens locals presten els serveis públics que tenen per objecte la consecució dels fins assenyalats com de la seva competència per tal de satisfer les necessitats i aspiracions de la comunitat local.»
  • I els serveis sempre s’han de prestar respectant els principis d’igualtat (ROAS, art. 7), participació (ROAS, art. 154), adequació a la normativa aplicable (ROAS, art. 161.1) i continuïtat i regularitat (ROAS, art. 161.2).

Com en els casos anteriors, l’exercici de l’activitat de prestació de serveis per l’Administració es veu limitada o condicionada per la garantia del dret d’accés en condicions d’igualtat.

L’Administració pot aplicar a la prestació de serveis públics algunes tècniques específiques, entre les quals destaquen la de reglamentació (derivada de la potestat de regulació) i la d’establir una contraprestació econòmica per l’ús del servei en forma de taxa o de preu públic (potestat tarifària).

En aquest taller s’examinaran amb detall els aspectes més importants relacionats amb l’establiment de serveis públics locals.

2. Competències i serveis locals. El marc normatiu bàsic

Un municipi pot promoure activitats i prestar serveis públics que contribueixin a satisfer les necessitats i aspiracions de la comunitat veïnal en els termes que preveu la legislació vigent i, en concret, la Llei 7/1985, de 2 d’abril, de la LRBRL.

Entre d’altres molts aspectes regulats, aquesta darrera norma legal pretén —sobretot a partir de la reforma que va suposar la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local— clarificar les competències municipals per evitar duplicitats amb altres administracions.

Per competència s’entén l’atribució, potestat o facultat d’actuació de què gaudeix una administració local. Les competències de les entitats locals són pròpies o atribuïdes per delegació.

  • Les competències pròpies són aquelles atribucions conferides per una llei formal a una entitat local territorial i que aquesta exerceix en règim d’autonomia i sota la mateixa responsabilitat, tot i que atenen a la coordinació de la seva programació i execució amb les de la resta d’administracions públiques [LRBRL, art. 7.2].
  • Al seu torn, l’Estat i les comunitats autònomes poden delegar a les entitats locals l’exercici de les seves competències respectives. Aquestes competències delegades s’exerceixen en els termes establerts a la disposició o a l’acord de delegació, segons correspongui, amb subjecció a la regulació que s’estableix a l’article 27 de la LRBRL i amb previsió de tècniques de direcció i control d’oportunitat i eficiència [LRBRL, art. 7.3].

Finalment, les entitats locals poden desenvolupar competències diferents de les pròpies i de les delegades —de vegades anomenades “competències voluntàries”—, és a dir, atribucions que resulten de l’exercici d’iniciatives municipals per satisfer necessitats o aspiracions de la col·lectivitat corresponent, sempre que no posin en risc la sostenibilitat financera de la seva hisenda, ni es generi la duplicitat d’un servei d’una altra administració pública.

En aquests casos és necessari i vinculant un informe de l’administració competent en la matèria de què es tracti en el qual es verifiqui la inexistència de duplicitats, i un altre de l’administració que tingui atribuïda la tutela sobre la sostenibilitat financera de les noves competències. En qualsevol cas, l’exercici d’aquestes competències s’ha de fer en els termes que preveu la legislació de l’Estat i de la comunitat autònoma [LRBRL, art. 7.4].

Així, la implantació de qualsevol servei local s’ha de fer en virtut del desenvolupament d’alguna competència, sigui aquesta pròpia o delegada, o bé amb l’assentiment de l’administració que tingui com a pròpia la competència i el de l’administració que tingui atribuïda la tutela financera de l’ens local.

A més, la implantació s’ha de fer d’acord amb els principis de descentralització, eficiència, estabilitat i sostenibilitat financera [LRBRL, art. 25.3].

La verificació de l’existència d’una competència que habiliti per a la prestació del servei és, per tant, una de les primeres accions que cal fer quan un ens local vol posar en marxa un servei públic.

3. Serveis obligatoris i serveis essencials reservats

D’altra banda, hi ha tot un seguit de serveis que els municipis han de prestar amb caràcter obligatori, en funció del seu nombre d’habitants, d’acord amb l’article 26 de la LRBRL.

La taula següent sintetitza quins són aquests serveis obligatoris:

Servei Prestació obligatòria
En tots els municipis Més de 5.000 habitants Més de 20.000 habitants Més de 50.000 habitants
Enllumenat públic ×
Cementiri ×
Recollida de residus ×
Neteja viària ×
Abastament domiciliari d’aigua potable ×
Clavegueram ×
Accés als nuclis de població i pavimentació de les vies públiques ×
Parc públic ×
Biblioteca pública ×
Tractament de residus ×
Protecció civil ×
Avaluació i informació de situacions de necessitat social i atenció immediata a persones en situació o risc d’exclusió social ×
Prevenció i extinció d’incendis ×
Instal·lacions esportives d’ús públic ×
Transport col·lectiu urbà de viatgers ×
Medi ambient urbà ×
Enllumenat públic ×

Amb tot el que s’ha exposat, es poden definir els serveis públics locals com aquells que presten les entitats locals en l’àmbit de les seves competències. Aquesta és la noció, força genèrica, que ofereix l’article 85.1 de la LRBRL i que ha requerit un esforç interpretatiu en seu doctrinal i jurisprudencial.

Si es fa un pas més enllà, un cop recollits els pronunciaments principals, es pot establir que les característiques essencials d’una activitat de servei públic local serien les següents:

  • En l’àmbit subjectiu, és desenvolupada per una entitat local, per ella mateixa o per mitjà d’un gestor vinculat a l’entitat local mitjançant una relació jurídica determinada.
  • Objectivament, no consisteix en qualsevol activitat econòmica, sinó que està constituïda per un seguit de prestacions tècniques i configurada d’acord amb els criteris de generalitat i d’igualtat, i en unes condicions de continuïtat i regularitat.
  • Finalment, és una activitat que ha de ser assumida com a servei públic local per l’entitat, en l’àmbit de llurs competències i de conformitat amb el procediment administratiu establert, o bé que ha de ser declarada com a tal per la legislació.

Aquest darrer punt és determinant: per això, el servei públic local exigeix una decisió solemne i pública (publicatio), per la qual l’entitat local assumeix la titularitat del servei i garanteix, per mitjà d’intensos poders d’ordenació i control, els elements clau de la seva regularitat i continuïtat. Aquesta decisió correspon sempre al Ple de l’entitat local i precedeix l’elecció de la forma de gestió, tot i que ambdues decisions es poden articular en un procediment conjunt i adoptar-se en la mateixa sessió.

D’altra banda, l’article 86.2 de la LRBRL declara la reserva a favor de les entitats locals d’un seguit d’activitats o serveis essencials:

  • L’abastament domiciliari i la depuració d’aigües.
  • La recollida, tractament i aprofitament de residus.
  • El transport públic de viatgers, de conformitat amb el que preveu la legislació sectorial aplicable.

Indica, a més, que l’Estat i les comunitats autònomes, en l’àmbit de les respectives competències, poden establir, mitjançant una llei, idèntica reserva per a altres activitats i serveis.


L’efectiva execució d’aquestes activitats en règim de monopoli requereix, a més de l’acord d’aprovació del Ple de la corporació local corresponent, l’aprovació per part de l’òrgan competent de la comunitat autònoma.

En aquest curs es tracten detalladament els aspectes més importants quant a la decisió d’una entitat local d’establir un servei públic.

4. El debat sobre la forma de gestió dels serveis públics locals

Ha perviscut històricament a l’Estat espanyol una important tendència, en l’Administració local, a la utilització d’ens instrumentals personificats i a la gestió indirecta mitjançant concessions per a la prestació de serveis públics. En alguns casos, com el de l’aigua, la gestió indirecta per concessió té una llarga tradició.

Des de començament de segle XXI ençà, es produeix un doble fenomen que ha posat en crisi algunes de les tendències tradicionals, tot i que en bona part de manera contradictòria.

  • Limitacions al creixement dels serveis públics locals
  • Municipalització de serveis

La crisi econòmica de 2007-2008 va posar de manifest les dificultats de l’estat del benestar en molts països occidentals per mantenir uns nivells de despesa pública proporcionals a la voluntat de prestar serveis públics de qualitat i, en general, respondre a les necessitats de la població, sobretot de la més desfavorida (en una època en què s’amplia l’escletxa entre sectors privilegiats i persones vulnerables).

La resposta més immediata, pel que fa a l’Administració local de l’Estat espanyol, ha estat:

  • Posar límits a la capacitat d’actuació dels governs locals, especialment mitjançant la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (la ja cèlebre LRSAL).
  • Solidificar els principis de l’estabilitat i la sostenibilitat pressupostàries per mitjà de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.
  • Limitar el creixement de les plantilles i, en general, de la despesa.
  • Posar entrebancs a la internalització de serveis (per exemple, el fet que cal un procés complex per revertir una concessió, però no per establir-la).

Paral·lelament, en canvi, des de no pocs sectors polítics i socials s’ha respost a les crisis amb una demanda de major protagonisme del sector públic en l’activitat econòmica i, particularment, en la prestació de serveis.

Dins d’aquesta segona perspectiva s’emmarquen els moviments que reclamen la municipalització de serveis que es presten des del sector privat, que proposen una nova onada d’assumpció de serveis per part dels ens locals equiparable a la que es va produir els anys 80 i 90 del segle passat, és a dir, la “remunicipalització” de serveis que es gestionen de manera indirecta amb la participació d’empreses privades. En aquests casos s’argumenta que cal tornar al control públic directe dels serveis per garantir que aquests prioritzen l’interès públic general i no la generació de beneficis per a les empreses privades implicades.

No és objecte d’aquest text entrar en profunditat en aquest debat, però sí que és interessant exposar algunes reflexions que cal tenir en compte per la influència que poden exercir en els processos d’establiment de nous serveis o de licitació de concessions de serveis, durant els quals, amb tota probabilitat, se suscitarà un debat sobre la forma de gestió.

En primer lloc, i per tal de ser rigorosos amb els conceptes i la terminologia, s’ha de qüestionar el terme “municipalització” aplicat als processos en què un servei és prestat per un ens locals amb formes de gestió indirecta, generalment, la concessió de serveis.

Com ja s’ha esmentat, en aquests casos la titularitat del servei ja és municipal. Una altra qüestió és si aquesta titularitat s’ha materialitzat en un control real del servei des de l’àmbit públic. Així doncs, quan es tracta de revertir concessions –o altres formes menys freqüents de gestió indirecta– és més correcte parlar d’“internalització” dels serveis.

I, en segon lloc, en tant que la nostra aproximació a la qüestió és eminentment tècnica, posarem l’èmfasi en la necessitat d’introduir elements d’objectivació dels debats i de les anàlisis, basats en dades i fets contrastables i no en prejudicis que apuntin en una o direcció o altra.

Així, sempre que s’abordi la qüestió de la forma de gestió de serveis locals de nou establiment, o sobre els que volen introduir modificacions, poden haver-hi arguments a favor o en contra de la gestió directa –o de la indirecta. La intenció és aportar pautes i criteris per estudiar independentment cadascun dels casos que es puguin presentar i ajudar a una presa de decisions sòlida i fonamentada.

En el quadre següent es presenta una síntesi d’arguments a favor i en contra de la gestió directa de serveis:

Arguments a favor de la gestió directa de serveis Objeccions a la gestió directa de serveis
Evita la transferència de recursos públics, escassos, a agents privats en la forma de beneficis.

Suposa l’estalvi de costos com l’impost sobre societats i els esmentats beneficis empresarials.

Ben exercida, suposa la implantació de mecanismes addicionals de control dels serveis que no poden ser necessaris en el cas de la gestió directa.

És més pròxima a la ciutadania, evita intermediaris i afavoreix la prestació de serveis de major qualitat.

Permet l’aplicació de millors condicions al personal dels serveis, la qual cosa redunda en més motivació i més qualitat.

Manté la capacitat de control íntegrament en mans de l’Administració local i permet una major flexibilitat per adaptar-se a necessitats de canvis que són més difícils d’implementar quan hi ha un contracte vigent amb un privat.
Comporta que l’Administració hagi d’assumir uns costos fixos, despeses indirectes i despeses d’estructura que possiblement no seran prou rendibles, especialment quan es tracta de municipis petits.

Implica també assumir els costos financers de la gestió del servei, que d’altra forma es poden transferir a un concessionari que pot obtenir avantatges per la seva especialització i dimensió.

Genera una sobrecàrrega dels òrgans tècnics i dels centres de decisió política i directiva que molts ens locals no poden assumir, la qual cosa pot conduir a una degradació de la qualitat del servei.

Comporta l’aplicació de procediments burocràtics en molts vessants de la gestió, com, per exemple, la del personal (substitucions, reforços, etc.).


Bibliografia bàsica

AA.DD. (2011). Guía de actuación. Gestión de servicios mediante sociedad mercantil pública. FEMP.

AA.DD. (2017). “La remunicipalización de los servicios públicos locales”. Cuadernos de Derecho Local, núm. 43 (número monogràfic).

AA.DD. (2019). Manual de remunicipalización de los servicios públicos de agua. Sevilla: Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento.

BALLINA, D. (2015). Las sociedades mercantiles de capital íntegramente municipal. Instrumentos públicos entre el Derecho Público y el Derecho Privado. Madrid: Instituto Nacional de Administración Pública (INAP).

CASTILLO, F. (2017). La reinternalització de serveis públics: aspectes administratius i laborals. Barcelona: Diputació de Barcelona. Estudis de relacions laborals, 12.

MARTÍNEZ ALONSO, J. L. (2018). “Els debats sobre els serveis públics locals: Estat de la qüestió”. Revista Catalana de Dret Públic, (57), 72-96.

PAREJO, L. (2015). Lecciones de derecho administrativo. Orden económico y sectores de referencia. Madrid: Tirant lo Blanch. 6a edició.

Unitat 2. L’establiment de serveis públics locals

Establiment i modificació de la forma de gestió dels serveis públics locals

Unitat 2. L’establiment de serveis públics locals

1. Iniciativa

La iniciativa per a l’establiment d’un servei municipal pot partir de la mateixa administració local o dels veïns i veïnes.

De la mateixa administració local
Poden exercir la iniciativa els òrgans competents de l’ens local. Aquesta iniciativa acostuma a ser formalitzada per l’alcaldia, que és qui dona les instruccions necessàries per a la tramitació del corresponent expedient, però pot tenir orígens diferents:
  • L’àmbit funcional gestor de les competències relacionades amb el servei, que pot haver detectat una nova necessitat.
  • L’equip de govern de l’entitat, que pot haver recollit la proposta de creació del servei en el programa de govern o en el pla d’actuació municipal.
  • Fins i tot, un grup polític de l’oposició, mitjançant la presentació d’una moció en el Ple de l’entitat que sigui aprovada i assumida pel govern municipal.
Dels veïns i veïnes del municipi
L’article 158 del ROAS (Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals de Catalunya) indica que poden exercir la iniciativa per a l’establiment del servei “per si mateixos o mitjançant les entitats o associacions legalment constituïdes per vetllar els interessos veïnals, quan actuïn en defensa dels que els siguin propis”. En aquest cas, la petició s’ha d’acompanyar d’una memòria justificativa que fonamenti la necessitat o conveniència d’establir aquest servei.

A més, l’apartat 2 del mateix article del ROAS recorda que els veïns poden exigir la prestació i, si és procedent, l’establiment del servei públic corresponent, quan aquest s’emmarca en una competència pròpia i té caràcter obligatori. Aquesta situació pot produir-se, per exemple, quan un municipi incrementa la població i passa el llindar dels 5.000, 20.000 o 50.000 habitants i no presta algun dels serveis que en la nova franja de població passa a ser obligatori.

2. Competència i potestat

L’existència d’una competència que habilita per a la prestació d’un servei comporta també l’atribució al municipi de les potestats necessàries per a l’ordenació i la implantació d’aquest servei. Entre aquestes potestats destaquen:

  • La potestat reglamentària.
  • La potestat d’autoorganització.
  • La potestat de planificació.
  • La potestat d’autorització.
  • La potestat inspectora.
  • La potestat sancionadora.
  • Les potestats vinculades a l’ús del domini públic.


Les potestats vinculades a l’ús del dominic públic resulten sovint imprescindibles per a la prestació del servei.

L’atribució de les potestats necessàries per a l’establiment, l’ordenació i la implantació dels serveis de competència de les entitats locals és un pressupòsit reconegut constantment per l’ordenament jurídic administratiu, que té la seva expressió més coneguda en l’article 153.1 del ROAS, que assenyala:

Article 153. Potestat

153.1 Els ens locals tenen plena potestat per crear, modificar i suprimir els serveis de la seva competència, d’acord amb la legislació vigent.

153.2 Els ens locals han d’establir els serveis públics mínims obligatoris i garantir-ne la continuïtat de la prestació.

153.3 En el supòsit de gestió de serveis delegats o assignats per una altra administració, són aplicables les normes especials reguladores de la matèria de la qual es tracti.

Observem com, si bé la competència és el resultat d’una atribució directa efectuada pel legislador, estatal o autonòmic i, per tant, una atribució des d’una instància externa a la voluntat municipal, en canvi, la titularitat sobre un servei depèn del tot de la voluntat de cada municipi per emprendre el procediment que hi condueix, per exercitar una iniciativa que, en el cas de prosperar, reporta al municipi la posició de titular del servei que queda així publicitat.

3. Règim jurídic de la creació de serveis

Quant al règim jurídic per a la creació de serveis públics locals, el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (TRLMRL), aprovat pel Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, en el seu article 247.1, indica:

Els ens locals han d’acordar de manera expressa la creació del servei públic local i procedir, si s’escau, a regular-lo per reglament abans de començar a prestar-lo. Així mateix, han de determinar les modalitats de prestació i el règim estatutari dels usuaris.

I, pel que fa concretament a l’establiment i la garantia municipals del servei, l’article 250 del mateix TRLMRL detalla el següent:

Article 250. Establiment i garantia del servei

Per a establir i garantir la continuïtat dels serveis públics, s’han de determinar necessàriament:

a) Les característiques del servei.

b) Les obres i les instal·lacions necessàries per a l’explotació del servei amb indicació, si s’escau, de les que ha de fer el contractista.

c) Les tarifes a percebre dels usuaris.

d) El cànon, la participació i la subvenció que ha de satisfer l’ens local, si s’escau.

4. El procediment per a l’establiment dels serveis

Respecte al procediment per a l’establiment dels serveis a l’Administració local hi ha certa controvèrsia doctrinal.

  • D’una banda, la Llei 7/1985 reguladora de les bases de règim local (LRBRL).
  • I de l’altra, el Text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local, aprovat pel Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 d’abril (en endavant, TRRL).

L’article 86 de la LRBRL estableix que les entitats locals poden exercir la iniciativa pública per al desenvolupament d’activitats econòmiques, sempre que estigui garantit el compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera en l’exercici de les seves competències. En l’expedient acreditatiu de la conveniència i oportunitat de la mesura, s’ha de justificar que la iniciativa no genera risc per a la sostenibilitat financera del conjunt de la hisenda municipal i ha d’incorporar una anàlisi de mercat relativa a l’oferta i la demanda existent, la rendibilitat i els possibles efectes de l’activitat local sobre la concurrència empresarial.



L’aprovació de l’expedient correspon al Ple de la corporació local, que ha de determinar també quina és la forma concreta de gestió del servei.

Al seu torn, l’article 97.1 del TRRL determina que per a l’exercici d’activitats econòmiques de les entitats locals, es requereix:

a) Un acord inicial de la corporació, prèvia designació d’una comissió d’estudi composta per membres de la corporació i per personal tècnic.

b) La redacció per part d’aquesta comissió d’una memòria relativa als aspectes social, jurídic, tècnic i financer de l’activitat econòmica de què es tracti, en la qual haurà de determinar la forma de gestió, d’entre les que preveu la Llei, i els casos en què ha de cessar la prestació de l’activitat. Així mateix, s’ha d’adjuntar un projecte de preus del servei, per a la fixació dels quals es tindrà en compte que és lícita l’obtenció de beneficis aplicable a les necessitats generals de l’entitat local com a ingrés del seu pressupost, sense perjudici de la constitució del fons de reserva i amortitzacions.

c) L’exposició pública de la memòria després d’haver estat presa en consideració per la corporació, i per un termini no inferior a 30 dies naturals, durant els quals podran formular observacions els particulars i entitats.

d) I, finalment, l’aprovació del projecte pel Ple de l’entitat local.

Quan es tracta de la prestació en règim de monopoli d’una de les activitats reservades esmentades abans, es requereix el compliment d’uns tràmits addicionals:

  • La sol·licitud d’un informe de l’autoritat de competència corresponent.
  • L’adopció per majoria absoluta del Ple de l’acord d’aprovació del projecte.
  • I una resolució del Consell de Govern de la comunitat autònoma sobre aquesta aprovació.

Un altre punt de vista considera que el procediment indicat en els articles esmentats de la LRBRL i del TRRL només ha de seguir-se en els supòsits en què l’administració local vol exercir una activitat econòmica en sentit estricte, és a dir, en règim de concurrència i en pla d’igualtat amb la iniciativa econòmica privada. En els casos en què l’administració vol modificar la forma de gestió d’un servei públic local obligatori, definit com a tal segons l’article 26.1 de la LRBRL, no seria necessari seguir el procediment exposat.

Així doncs, el procediment de l’article 97 del TRRL, en connexió amb l’article 86 de la LRBRL, s’hauria de seguir en dos supòsits:

a) Quan es tracti de declarar el monopoli d’un servei o activitat reservada.

b) Quan es tracti d’exercir la iniciativa d’una activitat econòmica que no estigui configurada per llei com a servei públic local obligatori, encara que aquesta es pretengui exercir en lliure concurrència.

No obstant això, al nostre entendre, amb caràcter general i d’acord amb els principis de prudència i de bona administració, és recomanable aplicar el procediment més rigorós, que és el que s’exposa tot seguit.

4.1. El que indica el procediment administratiu comú

S’ha de tenir en compte que l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (en endavant, LPACAP), que tracta de la participació dels ciutadans en el procediment d'elaboració de normes amb rang de llei i de reglaments, estableix alguns elements que cal aplicar també en la definició del procediment d’establiment d’un servei públic local o de modificació de la seva forma de gestió, ja que l’expedient corresponent inclou, com s’ha vist en esmentar l’article 247.1 del TRLMRL, el reglament regulador del servei.

Segons l’article 133 de la LPACAP:

1. Amb caràcter previ a l'elaboració del projecte o avantprojecte de reglament (del servei, en els casos que ens ocupen), s’ha de substanciar una consulta pública a través del portal web de l'entitat local, en què es demanarà l’opinió dels subjectes i de les organitzacions més representatives potencialment afectats per la futura norma sobre:

a) Els problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa.
b) La necessitat i oportunitat de la seva aprovació.

c) Els objectius del reglament.

d) Les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.

La LPACAP no estableix un termini per a aquest període de consulta pública, però sí que ho fa la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, en el seu article 66 bis (que va ser afegit per l’article 178 de la Llei 5/2020, del 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient), quan assenyala en el seu punt segon que:

La consulta s'ha de difondre entre els subjectes i les entitats potencialment afectats i s'ha de fer d'acord amb estàndards mínims de qualitat, de manera que per a assegurar-hi una participació efectiva, cal establir un termini suficient de, com a mínim, un mes.

2. Addicionalment, donat que el reglament del servei pot afectar els drets i interessos legítims de les persones, l’ens local ha de procedir a la publicació del seu text i altres documents necessaris, que han de ser clars, concisos i complets, al portal web corporatiu, a l’objecte de donar audiència als ciutadans i ciutadanes afectats i demanar totes les aportacions addicionals que puguin fer-se per altres persones o entitats. Així mateix, l’entitat podrà també demanar directament l’opinió de les organitzacions o associacions reconegudes per llei que agrupin o representin les persones, els drets o interessos legítims de les quals es puguin veure afectats pel reglament i que la seva finalitat tingui relació directa amb l’objecte del servei.

4.2. Procediment per a l’establiment

Així doncs, i de resultes de tot el que s’ha exposat, es pot definir el procediment que cal seguir per a l’establiment o la modificació de la forma de gestió d’un servei públic local en els tràmits següents:

  1. Acord inicial del Ple de la corporació, que es pot articular mitjançant una proposta de l’alcaldia, mitjançant el qual:


    a) Es decideix iniciar el procediment.

    b) Es designa una comissió d’estudi que ha de redactar els documents que formaran part de l’expedient. Aquesta comissió d’estudi ha de ser integrada per membres de la corporació i pel personal tècnic necessari.

    c) S’obre el tràmit previ de consulta pública definit a l’article 133.1 de la LPACAP.

  2. Consulta pública prèvia a través del portal web de l'entitat local, en la qual es demana l'opinió dels subjectes i de les organitzacions més representatives potencialment afectats per l’establiment o la modificació del servei i la seva regulació. Com s’ha indicat abans, la consulta ha de ser sobre els problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa, la necessitat i oportunitat de la tramitació, els objectius que es pretenen assolir i les possibles solucions alternatives.


    La norma no esmenta un termini de temps per desenvolupar la consulta, per la qual cosa s’entén que aquest haurà de ser raonable per al públic coneixement i reflexió sobre la iniciativa, i que determina el Ple en l’acord inicial.

  3. Redacció per part de la comissió d’estudi de la documentació que ha de formar part de l’expedient, i que d’acord amb l’article 159.1 del ROAS ha de ser, almenys:


    a) Una memòria justificativa.

    b) Un projecte d’establiment.

    c) Un reglament que estableixi el règim jurídic de la prestació.

    Aquesta redacció haurà de tenir en compte els resultats obtinguts del tràmit de consulta pública, bé per adaptar-ne propostes i suggeriments, bé per raonar fonamentadament el seu rebuig.

  4. Coneixement de l’expedient i dictamen per part de la comissió informativa que tracti sobre la matèria que correspongui al servei.
  5. Debat i aprovació inicial de l’establiment o de la modificació del servei, si escau, per acord del Ple de la corporació. Caldrà tenir en compte els efectes econòmics de l’establiment o de la modificació de la forma de gestió del servei pel que fa a pressupost, ordenances fiscals (en el cas de la imposició d’una taxa) o preus públics.
  6. Informació pública en el termini de 30 dies, mitjançant anuncis que s’insereixin en el Butlletí Oficial de la província, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i en el tauler d’anuncis de la corporació. Cal tenir en compte el que s’ha assenyalat que disposa l’article 133 de la LPACAP i preveure addicionalment la publicació dels documents (especialment del seu reglament) al portal web corporatiu; l’entitat podrà també demanar directament l'opinió de les organitzacions o associacions interessades.


    Específicament, s’ha de donar audiència a les persones o entitats que, en el seu cas, haguessin exercit la iniciativa de l’establiment del servei.

  7. Examen de les aportacions efectuades durant el període d’informació pública per part de la comissió d’estudi, que respondrà de la manera que consideri més ajustada a dret, si escau, incorporant modificacions als documents de l’expedient.
  8. Coneixement i dictamen per part de la comissió informativa que tracti sobre la matèria que correspon al servei de les aportacions fetes durant el tràmit d’informació pública i de les respostes proposades.
  9. Debat i acord de resolució de les observacions formulades, si n’hi hagués, i aprovació definitiva de l’establiment o de la modificació del servei, si escau, pel Ple de l’entitat local.
  10. Publicació del text íntegre de la memòria justificativa, el projecte i el reglament del servei al Butlletí Oficial de la província i lliurament dels corresponents exemplars del reglament, juntament amb el testimoni fefaent dels acords, a la Generalitat i l'Administració de l'Estat

El diagrama de flux següent presenta de forma sintètica aquest procés:

Fluxograma bàsic del procés d'establiment d'un servei públic local

5. Els documents que formen part de l’expedient administratiu

Com hem vist, l’article 97.1 del TRRL assenyala que l’expedient per a l’establiment del servei públic local ha de contenir una memòria i un projecte de preus del servei.

L’article 159 del ROAS especifica una mica més i determina que l’expedient ha de constar de tres documents:

  1. Una memòria justificativa.
  2. Un projecte d’establiment i prestació.
  3. Un reglament que estableixi el règim jurídic de la prestació.

Per a l’elaboració dels documents esmentats, l’ens local, quan en justifiqui la necessitat, pot comptar amb l’assistència tècnica i jurídica del consell comarcal que correspongui, de la Diputació i de l’Administració de la Generalitat, per mitjà dels respectius serveis d’assistència local.

5.1. La memòria justificativa

Respecte de la memòria justificativa, el ROAS no dona detalls. El TRRL, en el ja esmentat article 97.1, concreta que ha de ser una memòria relativa als aspectes social, jurídic, tècnic i financer de l’activitat econòmica de què es tracti i que s’hi haurà de determinar la forma de gestió, entre les previstes per la Llei, i els casos en què ha de cessar la prestació de l’activitat.

Al seu torn, tant el TRLMC, aprovat pel Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril (article 249.4), com la LRBRL (article 85.2) indiquen que per poder fer ús de la forma de gestió del servei mitjançant una entitat pública empresarial local (EPEL) o una societat mercantil local de capital íntegrament públic, cal que quedi acreditat en la memòria justificativa elaborada a l’efecte que aquestes resulten més sostenibles i eficients que la gestió realitzada per la mateixa entitat local o per un organisme autònom local. Com es veurà més endavant, per fer-ho s’hauran de considerar els criteris de rendibilitat econòmica i de recuperació de la inversió.


La LRBRL, en el mateix article 85.2, afegeix que en la memòria justificativa s’haurà de deixar constància de l’assessorament rebut, dels informes sobre el cost del servei i del suport tècnic rebut.

Si es té en compte tot això, es pot determinar el contingut bàsic de la memòria justificativa:

  1. Antecedents. En aquest apartat es poden explicar aspectes com l’existència d’alguna experiència prèvia en relació amb el servei o l’origen de la iniciativa de l’establiment o modificació. També cal fer esment de l’assessorament extern que es pugui haver rebut.
  2. Justificació social. En aquest punt caldrà detallar quina és la necessitat d’interès públic que es vol cobrir amb el servei. Sempre que sigui possible, és aconsellable disposar d’un estudi de la demanda existent així com, si és el cas, de la possible oferta existent des del sector privat. És convenient també proporcionar dades que s’hagin pogut obtenir de proves pilot, estudis preliminars o referents d’altres ens locals que puguin ser comparables.
  3. Justificació jurídica. Respecte als aspectes jurídics és necessari, en primer lloc, emmarcar el servei en una competència corresponent a l’ens local (pròpia, delegada o altra). Cal recordar que algunes competències no són assignades per la LRBRL sinó per lleis sectorials específiques, a les quals caldrà fer referència si és necessari. També s’ha de fer esment a qualsevol norma legal o reglamentària que condicioni i reguli la prestació del servei.
  4. Justificació econòmica i financera. En el projecte d’establiment es proporcionarà un estudi econòmic i financer detallat, però en aquesta secció de la memòria és necessari indicar, generalment en el marc temporal d’un any:


    a) Quina serà l’estructura de costos bàsics del servei.

    b) Quines fonts de finançament es preveuen.

  5. Justificació organitzativa. Finalment, a la memòria s’ha de justificar quina és la forma de gestió per la qual s’opta. A tal efecte, es recomana:


    a) Recordar quines són les formes de gestió possibles.

    b) Fer una comparació entre aquestes formes de gestió possibles, tenint en compte les característiques del servei.

    c) Determinar la forma de gestió més adequada, considerant com a factors determinants la sostenibilitat i l’eficiència.

En principi, l’anàlisi comparativa només és exigida quan s’opta per la gestió mitjançant una EPEL o una societat mercantil pública local, però té lògica que es faci extensiva a l’elecció de qualsevol de les formes de gestió possibles.

Es proporcionen a continuació dos exemples de memòria justificativa de l’establiment d’un servei públic local:

Memòria justificativa Serveis Residencials d’Estada Limitada (SEREL)

Ajuntament de Badalona

Baixa el document

Memòria justificativa de l’establiment del servei d’informació i atenció a les dones (SIAD)

Ajuntament del Masnou

Baixa el document

5.2. El projecte d’establiment i prestació

Quant al projecte d’establiment i prestació del servei, l’article 159.2 del ROAS indica que ha de contenir els aspectes següents:

  1. Les característiques del servei. Aquest punt ha d’incloure:


    a) Descripció detallada del servei, amb la inclusió de la seva finalitat i objectius, la caracterització de les persones destinatàries, el model de prestació, els principis o les metodologies de treball que es vulguin adoptar i el detall de les prestacions.

    b) Característiques de la demanda que puguin condicionar la configuració del servei.

    c) Especificacions tècniques i normatives que caldrà aplicar.

    d) Principals processos de treball i documents de gestió bàsics.

    e) Criteris de gestió de la qualitat del servei.

    f) Condicionants quant als elements materials (equipament, instal·lacions, etc.).

    g) Accessibilitat al servei: criteris d’accés, ubicació física, horaris, calendari, etc.

    h) Contraprestacions econòmiques per part de les persones usuàries que es preveuen, si escau (taxes, preus públics, tarifes…).

  2. La forma de gestió del servei.


    a) En primer lloc, cal exposar de manera detallada les característiques de la forma de gestió per la qual s’hagi optat i que s’haurà explicat en la memòria justificativa.

    b) A continuació s’han de consignar els aspectes de gestió i organització interna: personal necessari (amb la indicació de requeriments pel que fa a competències professionals, categories laborals, etc.), òrgan tècnic municipal responsable del servei, formes de supervisió i control del servei per aquest òrgan segons la naturalesa del servei, etc.

  3. Les obres, els béns i les instal·lacions que seran necessàries per a la prestació, amb la indicació, si escau, de les que hagi de realitzar el contractista (quan s’opta per una forma de gestió indirecta).
  4. L’estudi econòmic financer i, si escau, les tarifes que es percebran dels usuaris, aspecte en què també incideix l’article 97.1 del TRRL, que disposa que cal adjuntar-hi un projecte de preus del servei, per a la fixació dels quals es tindrà en compte que és lícita l’obtenció de beneficis aplicable a les necessitats generals de l’entitat local com a ingrés del seu pressupost, sense perjudici de la constitució de fons de reserva i amortitzacions, quan la gestió adopti una forma empresarial.


    a) Estudi dels costos del servei.

    b) Previsió de finançament del servei.

    c) Resultat previst d’explotació del servei.

    Aquests continguts es revisen amb detall a l’apartat 3.3 d’aquest material.

  5. En el supòsit de prestació per gestió indirecta, el cànon o la participació que ha de percebre l’ens local, i la compensació econòmica que, si escau, aquest hagi de satisfer.
  6. El règim estatutari de les persones usuàries, amb referència al reglament regulador del servei.

Es poden consultar aquests dos exemples de projecte d’establiment d’un servei públic local:

Projecte d'establiment. Serveis d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies (SIS)

Ajuntament del Masnou

Baixa el document

Projecte d’establiment i prestació del servei. Servei públic municipal d’estacionament regulat de vehicles

Ajuntament del Masnou

Baixa el document

5.3. El reglament regulador del servei

Finalment, el reglament que reguli el servei ha de declarar expressament que l’activitat de què es tracta és assumida per l’ens local com a pròpia i ha de determinar l’abast de les prestacions a favor dels ciutadans.

Habitualment, el reglament inclou disposicions sobre:

  • Utilització o règim d’ús del servei.
  • Condicions i criteris d’accés al servei.
  • Drets i obligacions de les persones usuàries del servei.
  • Drets i obligacions del personal del servei.
  • Drets i obligacions de l’ens local titular del servei.
  • Règim d’infraccions i sancions i procediment sancionador.

A continuació, dos exemples de reglament d’un servei públic local.

Reglament del servei públic d'estacionament de vehicles en zones amb limmitació i control horari mitjançant parquímetres

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

Baixa el document

Reglament dels Serveis d'Atencio Domiciliària

Ajuntament del Masnou

Baixa el document

Bibliografia bàsica

AA.DD. (2011). Guía de actuación. Gestión de servicios mediante sociedad mercantil pública. FEMP.

AA.DD. (2017). “La remunicipalización de los servicios públicos locales”. Cuadernos de Derecho Local, núm. 43 (número monogràfic).

AA.DD. (2019). Manual de remunicipalización de los servicios públicos de agua. Sevilla: Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento.

BALLINA, D. (2015). Las sociedades mercantiles de capital íntegramente municipal. Instrumentos públicos entre el Derecho Público y el Derecho Privado. Madrid: Instituto Nacional de Administración Pública (INAP).

CASTILLO, F. (2017). La reinternalització de serveis públics: aspectes administratius i laborals. Barcelona: Diputació de Barcelona. Estudis de relacions laborals, 12.

MARTÍNEZ ALONSO, J. L. (2018). “Els debats sobre els serveis públics locals: Estat de la qüestió”. Revista Catalana de Dret Públic, (57), 72-96.

PAREJO, L. (2015). Lecciones de derecho administrativo. Orden económico y sectores de referencia. Madrid: Tirant lo Blanch. 6a edició.

Unitat 3. Les formes de gestió dels serveis públics locals

Establiment i modificació de la forma de gestió dels serveis públics locals

Unitat 3. Les formes de gestió dels serveis públics locals

1. Formes de gestió dels serveis públics locals

El fet que un ens local exerceixi la competència que permet l’establiment d’un servei, o fins i tot que sigui titular d’un servei ja en funcionament, no predetermina en cap cas quina ha de ser la fórmula de gestió d’aquest, és a dir, si ha de ser prestat de manera directa per la pròpia entitat (per ella mateixa o mitjançant ens dependents), o bé si ho ha de ser de manera indirecta per part d’un ens privat (normalment, una empresa) seleccionat mitjançant les fórmules previstes en la legislació de contractes del sector públic.

Així doncs, sempre que un ens local vol establir un nou servei o modificar algun dels aspectes essencials d’un servei existent, ha de pronunciar-se sobre la forma de gestió que consideri més adequada des de la perspectiva de l’interès públic.

Segons l’article 85.2 de la Llei 7/1985 reguladora de les bases de règim local (LRBRL), els serveis públics locals poden gestionar-se en alguna de les formes següents:

  1. Gestió directa, amb l’adopció d’alguna d’aquestes variants:

    a) Gestió per part de la mateixa entitat local.

    b) Per un organisme autònom local.

    c) Per una entitat pública empresarial local.

    d) Per una societat mercantil local, el capital social de la qual sigui de titularitat pública.

  2. Gestió indirecta, mitjançant una de les formes previstes a la Llei de contractes del sector públic, fonamentalment, el contracte de concessió de serveis, o bé a través de la creació de societats mixtes.

Tot seguit es repassen les diferents formes de gestió dels serveis locals i llurs característiques principals.

2. La gestió directa de serveis públics locals

Les formes de gestió directa dels serveis públics es caracteritzen perquè la responsabilitat de l’exercici de la competència municipal recau únicament en mans públiques, inclosos els riscos associats a l’exercici de l’activitat, en tant que és l’ens local el que assumeix i centralitza el servei, i exerceix de manera exclusiva les potestats de direcció, programació, supervisió, operació i control de la prestació.

Aquestes formes de gestió directa s’agrupen en dos models:

  • Quan la prestació del servei és realitzada directament per la mateixa administració amb la seva pròpia estructura tècnica i administrativa.
  • Quan es crea un ens diferenciat amb personalitat jurídica pròpia i amb l’objecte determinat de prestar un o més serveis públics.

Sabies que…

La utilització d’ens personificats per part de les entitats locals ha estat molt habitual a tot l’Estat i va assolir els seus màxims a començament de la dècada de 2010. L’impacte de la crisi econòmica i més rigor en la política econòmica del sector públic n’ha fet disminuir el nombre, però, d’acord amb l’inventari d’ens públics del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, el 30 de juny de 2021, a la província de Barcelona hi havia 215 d’aquests ens dependents d’un municipi.

La forma més emprada és la de les societats mercantils (65%), seguida dels organismes autònoms (28%). Les entitats públiques empresarials locals només són l’instrument escollit en el 7% dels casos.

2.1. Gestió directa per la mateixa entitat local

La gestió directa d’un servei per part de la mateixa entitat local es pot realitzar, al seu torn, segons dues modalitats: per la mateixa organització indiferenciada de l’ens local o per mitjà d’una organització especial sense personalitat jurídica pròpia.

Gestió directa indiferenciada

D’acord amb el que s’indica en el ROAS (Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals de Catalunya), en la gestió directa per part de la mateixa organització indiferenciada de l’ens local, aquest assumeix i centralitza el servei i el risc derivat de la seva gestió, exerceix de forma exclusiva les potestats de direcció i de gestió sobre aquest i utilitza el personal directament dependent de la mateixa corporació. Per tant:

  • Els mitjans personals i materials del servei s’adscriuen i s’integren en el pressupost de l’ens local.
  • La gestió econòmica dels serveis gestionats de manera centralitzada resta subjecta a la funció d’intervenció i de control intern financer i d’eficàcia.
  • La direcció superior dels serveis correspon a l’alcaldia o al membre de la corporació en qui delegui, o en qui es desconcentri mitjançant una disposició general a proposta d’aquell, sense perjudici de la direcció tècnica que correspongui al cap del servei respectiu.

Gestió directa per mitjà d’una organització especial

El ROAS també preveu la possibilitat d’efectuar la gestió directa per la mateixa entitat, però per mitjà d’una organització especial, tot i que sense personalitat jurídica. Aquesta organització especial disposaria d’un consell d’administració i d’una gerència (tot i que, atesa la naturalesa del servei, es pot adoptar una altra forma d’organització mitjançant la creació d’altres òrgans complementaris), i exerciria funcions desconcentrades.

L’acord pel qual s’estableix que un servei el gestiona directament l’ens local mitjançant una organització especial, ha d’incloure els aspectes orgànics i de funcionament i, si s’escau, la desconcentració de funcions, d’acord amb la reglamentació del mateix servei.

  • El consell d’administració: és nomenat pel Ple de l’ens local entre persones professionalment qualificades i ha de comptar amb una representació de les persones usuàries.
    • La presidència del consell ha de correspondre a un membre de l’ens local. Exerceix la secretaria del consell qui ho sigui de la corporació, sens perjudici de les delegacions que pugui realitzar legalment.
    • Correspon al consell d’administració el govern i la direcció superior del servei, tot i que ha d’actuar sota les directrius del Ple corporatiu i, en general, sota les orientacions dels òrgans locals de govern dins de les competències respectives.
    • Les funcions del consell seran les que li atribueixi l’acord d’establiment de l’organització especial o el reglament del servei i, en general, aquelles que de manera expressa no siguin atribuïdes a un altre òrgan.
    • Els actes del consell d’administració poden ser impugnats mitjançant el recurs ordinari davant l’òrgan corresponent de l’ens local, llevat que l’acord de creació disposi un altre règim.
  • La gerència: és designada per la presidència de l’ens local, a proposta del consell d’administració. La relació d’aquest lloc de treball amb l’ens local es regula pel que disposa la legislació sobre el personal al servei dels ens locals. Són funcions d’aquesta gerència:
    • Executar i fer complir els acords del consell d’administració.
    • Gestionar, dirigir de manera immediata i inspeccionar el servei.
    • I altres que li siguin assignades per les normes reguladores del servei i de l’organització especial o que li encarregui el consell d’administració.
  • La contractació d’obres i subministraments segueix el que preveu la legislació de contractació aplicable als ens locals, tenint en compte les característiques derivades del reglament d’organització del servei i de l’acord de creació d’aquest.
  • El personal adscrit a l’organització especial que gestiona el servei és el propi de l’ens local, sigui funcionari o laboral, i manté la relació de dependència amb la corporació.
  • Els béns adscrits a l’organització especial no constitueixen patrimoni propi i els béns que adquireixi amb motiu de la gestió del servei s’incorporen al patrimoni general de l’ens local.
  • L’organització especial del servei ha de comptar amb una secció pròpia en el pressupost de l’ens local i amb una comptabilitat especial. El consell d’administració ha de retre anualment una memòria i un compte de la gestió del servei, sens perjudici del que estableix la legislació d’hisendes locals. La funció interventora, de control financer i d’eficàcia del servei s’ha d’exercir d’acord amb el que estableix així mateix la legislació aplicable d’hisendes locals.

2.2. Gestió directa per mitjà d’un ens diferenciat amb personalitat jurídica pròpia

La gestió directa de serveis locals es pot exercir també mitjançant ens diferenciats amb personalitat jurídica pròpia. Com s’ha assenyalat anteriorment, d’acord amb la LRBRL, les opcions són tres:

  • Organisme autònom local (OAL).
  • Entitat pública empresarial local (EPEL)
  • Societat mercantil local (SML).

Les diferències entre cadascuna d’aquestes alternatives es basen en dos criteris:

  • La naturalesa de les activitats.
  • El dret al qual se sotmeten.

Gestió directa per part d’un organisme autònom local

Els organismes autònoms es regeixen pel dret administratiu i se’ls encomana, en règim de descentralització funcional i en execució de programes específics de l’activitat de l’ajuntament, la realització d’activitats de foment, de prestació o de gestió de serveis públics.

Aquests organismes es regeixen per el que es disposa als articles del 98 al 102 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic. Al seu torn, el ROAS, en els articles del 199 al 210 estableix també disposicions en relació amb aquests tipus d’organismes.

Es tracta d’entitats de dret públic, amb personalitat jurídica, tresoreria i patrimoni propis. Compten amb autonomia en la seva gestió i desenvolupen activitats pròpies de l’Administració pública (de foment, de prestació o de gestió de serveis públics o de producció de béns d’interès públic, susceptibles de contraprestació), en qualitat d’organitzacions instrumentals diferenciades.

Amb independència de la seva denominació, quan un organisme públic tingui la naturalesa jurídica d’organisme autònom, haurà de figurar en la seva denominació la indicació “organisme autònom” o la seva abreviatura OA.

Els organismes autònoms depenen d’una administració local a la qual correspon la seva direcció estratègica, l’avaluació dels resultats de la seva activitat i el control d’eficàcia.

Es regeixen pel que es disposa a la normativa vigent en matèria de règim jurídic del sector públic, de procediment administratiu comú, de contractes del sector públic, de patrimoni de les administracions públiques, i la resta de les normes de dret administratiu general i especial que li siguin aplicables. A falta de norma administrativa, se’ls aplica el dret comú.

El personal al servei dels organismes autònoms pot ser funcionari o laboral (i es regeix pel que es preveu al Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic i per la normativa laboral).

  • El nomenament dels titulars dels òrgans dels organismes autònoms es regeix per les normes aplicables a l’Administració.
  • El titular del màxim òrgan de direcció de l’organisme té atribuïdes, en matèria de gestió de recursos humans, les facultats que li assigna la legislació específica.
  • L’organisme autònom és obligat a aplicar les instruccions sobre recursos humans dictades pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i a comunicar-li a aquest departament els acords o resolucions que adopti en aplicació del règim específic de personal establert en el seu acord de creació o en els seus estatuts.

Els organismes autònoms tenen, per al compliment dels seus fins, un patrimoni propi, diferent del de l’Administració pública, integrat pel conjunt de béns i drets dels quals siguin titulars. La gestió i administració dels seus béns i drets propis, així com d’aquells del patrimoni de l’ens local que se’ls puguin adscriure, serà exercit d’acord amb el que s’estableix per als organismes autònoms en la Llei 33/2003, de 3 de novembre, del patrimoni de les administracions públiques.

Els recursos econòmics dels organismes autònoms poden provenir de les fonts següents:

  • Béns i valors que constitueixen el seu patrimoni.
  • Productes i rendes d’aquest patrimoni.
  • Consignacions específiques assignades en els pressupostos de l’administració local.
  • Transferències corrents o de capital que procedeixin d’altres administracions o entitats públiques.
  • Donacions, llegats, patrocinis i altres aportacions d’entitats privades i de particulars.
  • Qualsevol altre recurs que estiguin autoritzats a percebre, segons les disposicions per les quals es regeixin o que poguessin ser-los atribuïts.

Els organismes autònoms han d’aplicar el règim pressupostari, economicofinancer, de comptabilitat i de control establert per la Llei 47/2003, de 26 de novembre, de la Llei general pressupostària.

Gestió directa per mitjà d’una entitat pública empresarial local

Les entitats públiques empresarials locals duen a terme activitats de prestació de serveis o producció de béns susceptibles de contraprestació econòmica.

En la seva denominació ha de figurar la indicació “entitat pública empresarial local” o la seva abreviatura EPEL.

Els seus comptes s’han de retre formant part del compte general de l’ajuntament, però se sotmeten al règim comptable privat i el seu pressupost no és limitatiu.

A les entitats empresarials locals se’ls aplica el que es disposa als articles del 103 al 108 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.

Es regeixen pel dret privat, excepte en la formació de la voluntat dels seus òrgans, en l’exercici de les potestats administratives que tinguin atribuïdes i en els aspectes específics regulats en la legislació, en l’acord de creació, en els seus estatuts i en la resta de les normes de dret administratiu general i especial que li siguin aplicables.

Les potestats administratives atribuïdes a les entitats públiques empresarials només poden ser exercides pels òrgans d’aquestes si els estatuts els assignen expressament aquesta facultat.

No obstant això, els òrgans de les entitats públiques empresarials no són assimilables pel que fa al seu rang administratiu als òrgans de l’administració de l’entitat local, llevat de les excepcions que, a efectes determinats es fixin en els seus estatuts.

La seva creació, modificació, refosa i supressió correspon al Ple de l’entitat local, que ha d’aprovar-ne els estatuts. Han de quedar adscrites a una regidoria, àrea, organisme autònom o òrgan equivalent de l’entitat local. Excepcionalment, poden existir entitats públiques empresarials els estatuts de les quals els assignin la funció de dirigir o coordinar altres ens de la mateixa o diferent naturalesa.

Han de comptar amb un consell d’administració, la composició del qual es determina en els seus estatuts. La secretaria d’aquest consell d’administració ha de ser exercida per personal funcionari, al qual s’exigeix per al seu ingrés una titulació superior; les seves funcions comprenen la fe pública i l’assessorament legal dels òrgans unipersonals i col·legiats de l’entitat.

Els estatuts han de ser aprovats i publicats amb caràcter previ a l’entrada en funcionament efectiu de l’organisme públic corresponent.

El personal de les entitats públiques empresarials es regeix pel dret laboral, amb algunes especificacions i amb les excepcions relatives als funcionaris públics, que es regiran per la legislació sobre funció pública que els sigui aplicable.

L’entitat és sotmesa a controls específics sobre l’evolució de les despeses de personal i de la gestió dels seus recursos humans per part de les corresponents regidories, àrees o òrgans equivalents de l’entitat local. L’acord de creació de cada entitat pública empresarial haurà de determinar les condicions segons les quals els funcionaris de l’ens local poden cobrir destinacions en la referida entitat, i establirà, així mateix, les competències que alhora corresponguin a aquest personal que, en tot cas, seran les que tinguin legalment atribuïdes els organismes autònoms.

Quant al patrimoni, el seu inventari de béns i drets s’ha de remetre anualment a la regidoria, àrea o òrgan equivalent de l’entitat local.

La contractació de les entitats públiques empresarials es regeix per les previsions contingudes al respecte en la legislació de contractes de les administracions públiques. Serà necessària l’autorització de la regidoria, àrea o òrgan equivalent de l’entitat local a la qual es troben adscrits, per subscriure contractes de quantia superior a les quantitats prèviament fixades.

El seu règim pressupostari, economicofinancer, de comptabilitat, d’intervenció i de control financer és el que estableix la Llei general pressupostària. A més, les entitats públiques empresarials estan sotmeses a un control d’eficàcia per part de la regidoria, àrea o òrgan equivalent de l’entitat local a la qual estiguin adscrits.

Gestió directa mitjançant una societat mercantil local

La creació de societats mercantils de propietat íntegrament local és una altra possible forma de gestió directa dels serveis públics locals. Es regulen al ROAS (articles del 211 al 227) i, supletòriament, a la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic (articles del 111 al 117).

En la denominació de les societats mercantils que tinguin la condició de locals, haurà de figurar necessàriament la indicació “societat mercantil local” o la seva abreviatura SML.

La societat ha d’adoptar una de les formes previstes en el Text refós de la Llei de societats de capital aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, i en l’escriptura de constitució ha de constar el capital que haurà de ser aportat per les administracions públiques o per les entitats del sector públic que en depenen i que els correspongui la seva titularitat.

Les societats mercantils locals es regeixen íntegrament, sigui quina sigui la seva forma jurídica (societat anònima, societat limitada), per l’ordenament jurídic privat, llevat de les matèries en què els sigui aplicable la normativa pressupostària, comptable, de personal, de control economicofinancer i d’eficàcia i de contractació.

En cap cas poden disposar de facultats que impliquin l’exercici de l’autoritat pública, sense perjudici que excepcionalment la llei pugui atribuir-los l’exercici de potestats administratives.

Les societats mercantils locals aplicaran el règim pressupostari, economicofinancer, de comptabilitat i de control establert per la Llei 47/2003, de 26 de novembre, de la Llei general pressupostària. D’acord amb aquesta llei, aquestes societats mercantils elaboraran un pressupost d’explotació que detallarà els recursos i dotacions anuals corresponents. Així mateix, formaran un pressupost de capital amb el mateix detall. Els pressupostos d’explotació i de capital s’integraran en els pressupostos de l’Administració.

D’altra banda, formularan anualment un programa d’actuació plurianual que inclourà un pla d’actuació anual que servirà de base per al control d’eficàcia de la societat.

Les societats mercantils locals han de formular i retre els seus comptes d’acord amb els principis i normes de comptabilitat recollits en el Codi de Comerç i el Pla General de Comptabilitat i les disposicions que el desenvolupen.

Sense perjudici de les competències atribuïdes al Tribunal de Comptes i a la Sindicatura de Comptes, la gestió economicofinancera de les societats mercantils locals estarà sotmesa al control de la Intervenció.

El personal d’aquestes societats, també el que tingui condició de directiu, es regeix pel dret laboral, així com per les normes que li siguin aplicables en funció de la seva adscripció al sector públic, incloent-hi sempre entre aquestes la normativa pressupostària, especialment allò que s’estableixi en les lleis de pressupostos.

Els estatuts han de determinar la forma de designació i el funcionament de la junta general i del consell d’administració, així com els màxims òrgans de direcció d’aquests.

3. La gestió indirecta de serveis públics locals

Pel que fa a la gestió indirecta de serveis públics, es poden observar tres grans modalitats:

  • La gestió contractual a través d’un contracte de concessió de serveis públics.
  • La creació de societats d’economia mixta.
  • La gestió no contractual, mitjançant mecanismes regulats en la legislació autonòmica, com el concert social, la gestió delegada o altres modalitats.


No es poden prestar per mitjà de gestió indirecta els serveis públics que impliquin exercici d’autoritat.

A aquestes tres grans modalitats bàsiques cal afegir-hi els contractes de serveis que comportin prestacions directes a favor de la ciutadania, regulats a l’article 312 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic.

3.1. Gestió indirecta mitjançant contracte de concessió de serveis

La gestió indirecta contractual es deriva, bàsicament, del contracte de concessió de serveis, modalitat que implica una transferència del risc operacional des de l’administració al concessionari i que es regula en els articles 15, 29 i del 284 al 297 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic (LCSP).

Amb aquesta norma es va efectuar un canvi rellevant, que consisteix en la desaparició del contracte de gestió de serveis públics, en les diverses modalitats que eren previstes en la normativa anterior. Aquest canvi afecta els ens locals, atès que l’article 85.2 LRBRL, en concret la seva lletra B, es refereix a la gestió indirecta mitjançant les diferents formes previstes per al contracte de gestió de serveis públics en el text refós de la TRLCSP.

A l’article 15 de la LCSP, el contracte de concessió de serveis es defineix com:

“(…) aquell en virtut del qual un o diversos poders adjudicadors encomanen a títol onerós a una o diverses persones, naturals o jurídiques, la gestió d’un servei la prestació del qual sigui de la seva titularitat o competència, i la contrapartida del qual vingui constituïda bé pel dret a explotar els serveis objecte del contracte, bé per l’esmentat dret acompanyat del de percebre un preu.”

El dret d’explotació dels serveis implicarà la transferència al concessionari del risc operacional, concepte sobre el qual es tractarà més endavant i que es troba íntimament lligat a la naturalesa explotable del servei objecte del contracte de concessió.

D’altra banda, la LCSP, més endavant, a l’article 284, indica que l’Administració pot gestionar indirectament aquests serveis si es poden explotar econòmicament per particulars. En cap cas es poden prestar, per concessió de serveis, els serveis que impliquin exercici de l’autoritat inherent als poders públics. A més, aquest contracte ha de determinar l’abast de les prestacions; ha de regular-ne el caràcter jurídic, econòmic i administratiu, i ha d’expressar amb claredat l’àmbit de la concessió, tant en l’ordre funcional com en el territorial.

Alguns aspectes importants per destacar d’aquest tipus de contracte:

Durada

Els contractes de concessió de serveis han de tenir una durada limitada, que es calcularà en funció dels serveis que constitueixin el seu objecte i que s’ha de fer constar en el plec de clàusules administratives particulars.

Si la concessió de serveis sobrepassa el termini de cinc anys, la seva durada màxima no pot excedir el temps que es calculi raonable perquè el concessionari recuperi les inversions realitzades per a l’explotació dels serveis, juntament amb un rendiment sobre el capital invertit, tenint en compte les inversions necessàries per assolir els objectius contractuals específics.

En qualsevol cas, la durada dels contractes de concessió de serveis no pot excedir, incloses les possibles pròrrogues, de:

  • Quaranta anys per als contractes de concessió de serveis que comprenguin l’execució d’obres i l’explotació de servei.
  • Vint anys en els contractes de concessió de serveis que comprenguin l’explotació d’un servei no relacionat amb la prestació de serveis sanitaris.
  • Deu anys en els contractes de concessió de serveis que comprenguin l’explotació d’un servei l’objecte del qual consisteixi en la prestació de serveis sanitaris sempre que no contemplin l’execució d’obres.

Execució del contracte

El concessionari resta obligat a organitzar i prestar el servei amb subjecció estricta a les característiques que estableix el contracte i dins dels terminis que aquest assenyala i, si s’escau, a l’execució de les obres d’acord amb el projecte aprovat per l’òrgan de contractació.

L’Administració conserva els poders de policia necessaris per assegurar la bona marxa dels serveis de què es tracti.

Reversió

Finalitzat el termini de la concessió, el servei ha de revertir a l’Administració, i el contractista ha de lliurar les obres i instal·lacions a què estigui obligat d’acord amb el contracte i en l’estat de conservació i funcionament adequats.

Durant un període prudencial anterior a la reversió, que s’ha de fixar en el plec, l’òrgan competent de l’Administració ha d’adoptar les disposicions encaminades a garantir que el lliurament dels béns es verifiqui en les condicions convingudes.

Els béns afectes a la concessió que hagin de revertir a l’Administració no poden ser objecte d’embargament.

Subcontractació

En el contracte de concessió de serveis, la subcontractació només pot recaure sobre prestacions accessòries, i li és aplicable la regulació que estableixen els articles 215, 216 i 217 de la LCSP.

3.2. Gestió indirecta mitjançant societats d’economia mixta

Addicionalment, la LCSP preveu, a la seva Disposició addicional 22a, que les concessions de serveis es poden adjudicar directament a una societat d’economia mixta en la qual concorri majoritàriament capital públic amb capital privat.

Perquè això sigui possible, és imprescindible que l’elecció del soci privat s’hagi fet de conformitat amb les normes que estableix la mateixa Llei de Contractes per a l’adjudicació del contracte l’execució del qual en constitueixi l’objecte, i sempre que no s’introdueixin modificacions en l’objecte i les condicions del contracte que es van considerar en seleccionar el soci privat.

En el cas que la societat d’economia mixta vulgui accedir com a concessionària a altres contractes diferents dels inicialment previstos, ha de concórrer al procediment de licitació corresponent de conformitat amb el que estableix la Llei de Contractes.

3.3. Gestió indirecta no contractual

També existeix la possibilitat de dur a terme una gestió indirecta de serveis a través de formes no contractuals. Com assenyalen diversos autors:

  • D’acord amb l’article 11.6 de la LCSP, la prestació de serveis per entitats privades s’exclou de l’àmbit d’aplicació d’aquesta llei “sempre que aquesta es dugui a terme sense necessitat de subscriure contractes públics, a través, entre altres mitjans, del simple finançament d’aquests serveis o la concessió de llicències o autoritzacions a totes les entitats que compleixin les condicions que el poder adjudicador hagi fixat prèviament, sense límits ni quotes, i que el sistema esmentat garanteixi una publicitat suficient i s’ajusti als principis de transparència i no-discriminació”.
  • Tal com reconeix la mateixa LCSP en la seva disposició addicional 49a, es tracta d’una modalitat la regulació de la qual correspon a les comunitats autònomes.

Aquestes, amb diferents denominacions (concert social, acció concertada i gestió delegada, entre les més utilitzades), han començat a articular aquest nou vessant de gestió indirecta, en el qual el vincle entre el prestatari (amb un protagonisme especial per a les entitats sense ànim de lucre) i l’administració titular del servei es defineix negativament, és a dir, amb el qualificatiu de no contractual i caracteritzat segons els termes de l’esmentat article 11.6 de la LCSP.

3.4. Gestió indirecta mitjançant contractes de serveis que comportin prestacions directes a favor de la ciutadania

Com s’ha indicat, els contractes establerts d’acord amb l’article 312 de la LCSP són també considerats un vehicle per la gestió indirecta de serveis. D’acord amb la legislació anterior, aquest tipus de contractes haurien estat qualificats com a contractes de gestió de serveis públics.

A diferència del que succeeix amb els contractes de concessió de serveis, es tracta de contractes en què no concorre la nota distintiva de l'assumpció del risc operacional per part d’un concessionari. Tot i que es tracta d’un tema controvertit, la doctrina defensa que aquest contracte es pot qualificar com a forma de gestió indirecta d'un servei públic.

  • En aquest sentit, l’apartat a) de l’esmentat article 312 assenyala que cal que el règim jurídic del servei hagi estat establert prèviament, determinant “els aspectes de caràcter jurídic, econòmic i administratiu relatius a la prestació”.

Per altra banda, és possible que en aquests contractes que comportin prestacions directes a favor de la ciutadania s’estableixi una contraprestació econòmica a percebre per l’adjudicatari directament de les persones usuàries (contraprestacions que no tindrien el caràcter d’ingressos públics).

4. Diferències destacades entre la gestió directa i la indirecta

Tot seguit enumerem les principals diferències existents entre la gestió directa i la gestió indirecta de serveis en relació amb diferents aspectes:

Risc i benefici


Independentment de la forma jurídica que s’adopti, el primer element diferenciador entre la gestió directa i la gestió indirecta d’un servei es troba en el subjecte que assumeix el risc de l’explotació i del servei en general (risc operacional) i, en coherència amb això, té dret al gaudi dels possibles guanys i beneficis que es puguin derivar de l’explotació.

En la gestió directa, tant el risc com els possibles beneficis recauen en l’ens local, directament o a través d’algun organisme personificat.

En la gestió indirecta, en canvi, un agent privat, titular d’un contracte de concessió de serveis o soci (minoritari) d’una societat d’economia mixta, assumeix la part principal d’aquest risc. A canvi, té dret a rebre una retribució econòmica, que normalment es concentra en el concepte de “benefici industrial” que s’inclou en els estudis de costos necessaris per preparar aquests contractes, i que l’ens local es pot estalviar en el cas de la gestió directa.

Direcció del servei


La gestió indirecta comporta que un agent privat participa en una mesura significativa dels processos de direcció i gestió del servei, malgrat que la titularitat i la responsabilitat última resti sempre en mans de l’ens local. De fet, l’ens local es veu obligat a respectar un marge d’autonomia de l’empresa; per exemple, el personal assignat al servei ha de ser dirigit per l’empresari, no per l’ens local.

Contràriament, en totes les formes de gestió directa, el pes de la coordinació, la decisió sobre les inversions i la relació directa amb la ciutadania, a més de les eventualitats que es poden donar en la prestació del servei, presents i futures, recau sobre l’ens local.

Inversions


En el cas de la gestió directa sense la utilització de la forma d’un ens mercantil –i sense la col·laboració d’un tercer a través de contractes de serveis–, implica que la inversió que requereixi el servei ha de ser finançada directament per l’ens local. Això pot suposar en un primer moment, en l’exercici d’implantació de la prestació, un fort impacte en les finances locals, encara que òbviament aquestes es poden rescabalar per mitjà del cobrament de taxes o preus públics i de fórmules de finançament extern.

En canvi, en el cas de les concessions és l’empresa concessionària la que assumeix habitualment la inversió inicial com a pròpia i es fa càrrec del seu finançament sense implicar en cap moment l’Administració. Aquest és un element imprescindible que cal tenir en compte quan s’analitza el model de gestió més adient per a un servei.


La gestió directa per mitjans propis en cas de serveis que requereixen inversions importants, tant de primer establiment com de manteniment, suposa un cost addicional que ha d’afrontar l’entitat local.

En canvi, moltes de les inversions necessàries per a la prestació d’un servei poden formar part de l’estructura d’actius d’un concessionari, que les pot aplicar a diferents concessions i treure’n el benefici addicional d’una major rendibilitat pel fet de les economies d’escala.

Fiscalitat


Com és sabut, les administracions públiques no es poden deduir l’import de l’impost sobre el valor afegit que suporta en l’adquisició de béns, subministraments i serveis. Això penalitza les formes de gestió no empresarial, tant directes com indirectes, que sí que es poden deduir l’IVA suportat per la compra de béns i serveis corresponents a serveis subjectes a l’impost.

En canvi, l’Administració pública no es troba subjecte a l’impost sobre societats i, actualment, les societats mercantils locals tenen una bonificació del 99%, la qual cosa suposa un avantatge per la disminució d’un cost que sí que han d’afrontar les societats privades o mixtes quan tenen beneficis.

Estructura


La gestió directa de serveis comporta que l’ens local compta amb l’estructura tècnica, administrativa i material necessària per al seu funcionament, situació que no sempre es compleix i que, ateses les limitacions existents per a la gestió de plantilles i pressupostos, pot ser difícil de revertir.

La gestió indirecta suposa que aquesta estructura de personal i inversions és aportada pel concessionari, naturalment a canvi d’una retribució.

D’altra banda, en el preu dels contractes de les concessions s’inclou normalment un concepte que agrupa despeses de caràcter general, bàsicament els costos de direcció i gestió del servei. Aquest cost pot ser objecte d’estalvi per l’ens local en el cas de la gestió directa, sempre que disposi dels recursos generals corresponents i aquests puguin assumir les esmentades tasques de direcció i gestió general en les mateixes condicions de qualitat que es demanarien en el cas de la gestió indirecta.

Sabies que…

Hi ha un debat obert sobre la productivitat dels recursos, especialment dels recursos humans: hi ha qui defensa que la relació entre cost i resultats que s’obté quan es tracta de personal del sector públic és generalment inferior al corresponent al personal de l’empresa privada.

Aquesta no pot ser una afirmació sistemàtica i vàlida per a qualsevol ens, servei i moment. Cal analitzar cada cas concret per poder concloure taxativament quin és el grau de productivitat del personal.

Tanmateix, l’administració pública, tot i respectar les condicions legals vigents en cada cas, inclosos els convenis col·lectius que pertoquin, no hauria d’ignorar que en alguns casos la competitivitat de les ofertes que presenten empreses en les licitacions per a la gestió del servei es fonamenten en estrènyer al màxim les condicions retributives i d’altra mena del personal. Això pot suposar un avantatge en el cas d’un servei concret, sempre que no repercuteixi en la qualitat de les feines que s’han de desenvolupar, però té una repercussió indirecta en el conjunt del sistema econòmic.

Bibliografia bàsica

AA.DD. (2011). Guía de actuación. Gestión de servicios mediante sociedad mercantil pública. FEMP.

AA.DD. (2017). “La remunicipalización de los servicios públicos locales”. Cuadernos de Derecho Local, núm. 43 (número monogràfic).

AA.DD. (2019). Manual de remunicipalización de los servicios públicos de agua. Sevilla: Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento.

BALLINA, D. (2015). Las sociedades mercantiles de capital íntegramente municipal. Instrumentos públicos entre el Derecho Público y el Derecho Privado. Madrid: Instituto Nacional de Administración Pública (INAP).

CASTILLO, F. (2017). La reinternalització de serveis públics: aspectes administratius i laborals. Barcelona: Diputació de Barcelona. Estudis de relacions laborals, 12.

MARTÍNEZ ALONSO, J. L. (2018). “Els debats sobre els serveis públics locals: Estat de la qüestió”. Revista Catalana de Dret Públic, (57), 72-96.

PAREJO, L. (2015). Lecciones de derecho administrativo. Orden económico y sectores de referencia. Madrid: Tirant lo Blanch. 6a edició.

Unitat 4. La determinació de la forma de gestió de serveis

Establiment i modificació de la forma de gestió dels serveis públics locals

Unitat 4. La determinació de la forma de gestió de serveis

1. La determinació de la forma de gestió dels serveis

Per optar per una forma o altra de gestió, s’ha de tenir en compte, tal com apunta el darrer paràgraf de l’article 85.2 de la LRBRL, que hi ha determinades funcions que corresponen en exclusiva a personal funcionari públic. Així, l’article 9.2 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP), concreta:

“(…) l'exercici de les funcions que impliquin la participació directa o indirecta en l'exercici de les potestats públiques o en la salvaguarda dels interessos generals de l'Estat i de les Administracions Públiques corresponen exclusivament als funcionaris públics, en els termes que en la llei de desenvolupament de cada Administració pública s'estableixin.”

En conseqüència, i sabedors que el personal funcionari només pot dependre de l’ens local o d’un organisme autònom, quan la gestió del servei pugui implicar exercici d’autoritat o d’altres potestats reservades a personal funcionari, no serà possible optar per cap altra forma de gestió que no siguin aquestes dues.

A part d’això, l’esmentat article 85.2 de la LRBRL comença assenyalant que “els serveis públics de competència local hauran de gestionar-se de la forma més sostenible i eficient” (ambdós conceptes seran tractats més endavant) entre les possibilitats existents.

A banda d’aquestes consideracions, a l’hora de triar una forma o altra de gestió cal tenir en compte dos aspectes addicionals:

  • Eficàcia. La forma de gestió escollida ha de garantir raonablement que s’assolirà un grau òptim d’agilitat i rapidesa de resposta a les demandes ciutadanes relacionades amb el servei, i que aquest assolirà els resultats esperats que motiven el seu establiment. Dit en altres paraules, cal escollir la forma de gestió que a priori assegura millor l’assoliment dels objectius del servei.
  • Control. L’opció per una forma o altra de gestió passa també per valorar quines són les necessitats de control i supervisió del servei per part de l’ens local, que n’és sempre l’últim responsable. En principi, totes les formes de gestió es poden adaptar a les necessitats de control que s’estableixin, però cal preveure en el seu disseny la definició, la dotació de recursos i la implementació de processos que correspongui.

En les formes contractuals pròpies de la gestió indirecta, la definició de les condicions de control del servei es fa per avançat, en els plecs de la licitació i en el mateix contracte regulador, amb la qual cosa la flexibilitat és inferior en intervenir el factor de la garantia dels drets compromesos amb el tercer (el concessionari).

Cal observar que ni la norma, ni la lògica de gestió, estableixen d’entrada una forma de gestió preferent, sinó que cal definir-la en cada cas amb l’anàlisi de les condicions de prestació del servei i la consideració dels aspectes esmentats.

També s’ha d’insistir que la forma de gestió no suposa de cap manera una reducció de la responsabilitat que l’Administració local té sobre el servei, en tant que n’és la titular. En tot cas, l’opció per una forma o altra de gestió suposarà, com s’ha dit, habilitar els processos de control necessaris per garantir l’exercici d’aquesta responsabilitat.

És possible trobar exemples d’un exercici millorable de la responsabilitat de l’administració sobre serveis públics locals en totes les formes de gestió, de la mateixa manera que hi ha exemples de serveis molt ben supervisats i controlats pels ens titulars en totes les formes de gestió.

En qualsevol cas, el que no es pot obviar és que l’elecció d’una forma o altra de gestió comportarà respectar la legalitat vigent, implantar de manera efectiva aquells processos de gestió necessaris per garantir l’exercici de les potestats de l’administració titular i assegurar una òptima prestació del servei a la ciutadania.

Esquema general dels factors condicionants de la forma de gestió dels serveis públics locals

2. Els criteris definits en la normativa bàsica

Com s’ha dit, l’article 85.2 de la LRBRL estableix que “els serveis públics de competència local hauran de gestionar-se de la forma més sostenible i eficient” entre les possibilitats existents. En el mateix sentit es pronuncia l’article 249.2 del TRLMC:

“Els serveis públics de competència local s’han de gestionar, de la manera més sostenible i eficient, directament o indirectament.”

A més, la LRBRL, en el reiterat article 85.2, especifica que només es podrà fer ús de la gestió per part d’una entitat pública empresarial local (EPEL) o per una societat mercantil local de capital íntegrament públic quan quedi acreditat en la memòria justificativa que aquestes formes són més sostenibles i eficients, en termes de rendibilitat econòmica i de recuperació de la inversió, que la gestió realitzada pel mateix ens local o per un organisme autònom.

Aquests extrems hauran de ser acreditats per mitjà d’un informe de la intervenció de l’ens local, que ha de tenir en compte el que preveu l’article 4 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera (LOEPSF) sobre sostenibilitat financera.


La LRBRL no estableix obligacions explícites de manera tan insistent quan es tracta de la gestió indirecta.

Així doncs, amb criteri general, l’elecció de la forma de gestió del servei ha de tenir en compte, en primer lloc, els factors següents:

  • Sostenibilitat
  • Eficiència
  • Rendibilitat econòmica
  • Recuperació de la inversió

2.1. Sostenibilitat

El concepte de sostenibilitat, genèricament i en termes econòmics, apunta al fet que l’organització (o, en el nostre cas, el servei) té la capacitat d’administrar els seus recursos de tal manera que genera rendibilitat a llarg termini i de forma responsable.

En el context d’un servei públic, la sostenibilitat més gran correspondrà a aquella forma de gestió que davant un mateix nivell de servei (inversions incloses), requereixi menys recursos, ja siguin aquests aportacions de les persones usuàries a través de taxes, preus públics, prestacions patrimonials públiques de naturalesa no tributària (també denominades “tarifes”) o aportacions de l’ens local, durant un període llarg de temps.

Si el servei genera ingressos, serà més sostenible el que pugui autofinançar-se a llarg termini.

Lògicament, en el cas de serveis deficitaris, l’aportació de recursos de l’ens local serà imprescindible. En aquest cas, la sostenibilitat s’haurà de considerar en el sentit de no necessitar un increment periòdic d’aquesta aportació i que aquesta sigui assumible per l’ens local, de forma que la gestió del servei no pot comportar l’incompliment dels objectius d’estabilitat pressupostària i de sostenibilitat financera per al conjunt de la hisenda local.

No ens posarem a estudiar les implicacions en el detall, que corresponen a un curs especialitzat en hisendes locals, però val la pena recollir que l’article 4 de la LOEPSF defineix la sostenibilitat financera de les administracions públiques de la manera següent:

“2. S'entendrà per sostenibilitat financera la capacitat per finançar compromisos de despesa presents i futurs dins dels límits de dèficit, deute públic i morositat de deute comercial d'acord amb el que estableix aquesta Llei, la normativa sobre morositat i la normativa europea.

S'entén que hi ha sostenibilitat del deute comercial quan el període mitjà de pagament als proveïdors no superi el termini màxim que preveu la normativa sobre morositat.

3. Per al compliment del principi de sostenibilitat financera, les operacions financeres se sotmetran al principi de prudència financera.

El servei haurà de disposar de recursos, presents i futurs, per poder-se finançar sense generar dèficit, sense endeutar-se ni endeutar l’ens local més enllà dels límits establerts i assegurar el pagament als seus proveïdors dins dels terminis legals.

2.2. Eficiència

L’eficiència econòmica és la situació en què els factors necessaris per a la prestació del servei s’utilitzen de la forma més beneficiosa, amb la qual cosa es redueixen els costos. Dit d’una altra manera, la forma de gestió més eficient serà la que permet administrar els recursos assignats al servei de tal manera que aquests s’optimitzen i es genera rendibilitat a llarg termini i de manera responsable.

L’eficiència és, per tant, la relació entre el valor generat pel servei i el cost dels recursos necessaris per produir-lo.

El problema que es presenta en el cas dels serveis públics és la dificultat per mesurar el valor generat pel servei, que no sempre es pot reduir a l’import que expressa el resultat econòmic en un compte d’explotació.

Per bé que en el cas de les empreses privades es pot centrar l’atenció en aquell resultat d’explotació i en el benefici (o pèrdua) generat, perquè aquest és el factor que incidirà principalment en la retribució dels seus accionistes o partícips, seria reduccionista aplicar el mateix criteri en el cas dels serveis públics, que en molts casos són deficitaris en sentit econòmic estricte, però es presten per a la consecució d’un interès general que difícilment es pot quantificar de manera senzilla.

L’elecció de la forma més eficient de gestió del servei ha de tenir cura en tots els casos que quedi preservat un nivell igual de generació de valor públic, ja que si no és així es distorsionaria la comparació a favor de les opcions que obviessin aquest element.

Exemple

En el transport públic urbà col·lectiu, les tarifes satisfetes pels usuaris són sempre insuficients per cobrir el cost del servei. Si es valorés únicament l’eficiència del servei atenent als resultats econòmics, es podria optar per reduir les rutes amb menys persones usuàries, minorar la freqüència de pas en les hores centrals del dia i sacrificar aspectes com la comoditat dels passatgers. Però, es podria considerar que el servei seria igualment eficient?

Evidentment, la ciutadania espera d’aquest servei la generació d’un valor, com per exemple, que la població dels barris o urbanitzacions més allunyats del centre puguin desplaçar-se encara que no constitueixin la majoria de la població, o que els horaris tinguin en compte els costums de la gent gran amb dificultats de desplaçament, encara que aquest es faci fora de les hores punta.

Molts ens locals presten el servei d’educació infantil de 0 a 3 anys. És un servei en què el cost ordinari principal correspon al personal, amb la qual cosa una forma de reduir els costos i augmentar-ne l’eficiència econòmica seria fer-ne un ús més intensiu d’aquest factor (jornades més llargues, portar als límits la ràtio entre alumnes i professorat, etc.) i deixar les retribucions en el mínim que permetin els convenis col·lectius.

És possible que aquests ajustaments en el cost del personal influïssin negativament en la qualitat del servei?

En l’elecció de la forma de gestió (i de les seves condicions) cal combinar l’anàlisi econòmica de l’eficiència amb una anàlisi qualitativa que asseguri que es mantenen nivells iguals de valor total generat en totes les opcions.

2.3. Rendibilitat econòmica

Hem vist abans com la sostenibilitat i l’eficiència s’han de considerar en termes de rendibilitat econòmica i de recuperació de la inversió.

La rendibilitat econòmica és la relació entre el resultat econòmic de l’activitat desenvolupada pel servei i la totalitat de les inversions que s’han hagut de fer per obtenir aquest resultat:

L’element “resultat” es concreta en el resultat que es recull en el compte d’explotació del servei abans de restar els interessos pels deutes contrets, els impostos (quan corresponguin), les possibles depreciacions i l’amortització de les inversions efectuades. És el que es coneix com a ebitda, acrònim dels termes en anglès Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortization.

Al seu torn, la inversió necessària per al funcionament del servei s’expressa com la suma dels actius adscrits al servei. Així doncs,

Exemple

Podem aplicar aquesta fórmula al cas d’un servei públic d’estacionament de vehicles en un aparcament soterrat (els imports són convencionals) gestionat per una societat mercantil de capital íntegrament públic, que va assolir un benefici net de 10.000,00 € en el darrer exercici.

Calculem, en primer lloc l’ebitda a partir de les dades següents:

Concepte Import
Benefici net 10.000 €
Despeses financeres (interessos) 200 €
Impost sobre societats (bonificació del 99%) 0 €
Depreciacions 0 €
Amortitzacions 45.000 €
Ebitda 55.200 €

Tot seguit, si els actius totals adscrits al servei sumen 2.250.000 € (s’inclou el valor d’inventari de l’aparcament soterrat sencer), la rendibilitat econòmica resultant seria:

És a dir, per cada 100 € invertits, s’han obtingut 2,45 € de guany.

2.4. Recuperació de la inversió

La recuperació de la inversió, també anomenada “retorn de la inversió” (en anglès, ROI, acrònim de return of investment), és la relació que existeix entre el benefici (real o previst) obtingut amb la prestació del servei i la inversió necessària.

En aquest cas, es consideren el benefici net produït pel servei i les inversions que ha calgut realitzar. Es considera que la inversió és rendible si el valor de l’indicador és superior a zero.

Exemple

Vegem com s’aplica en l’exemple exposat:

3. Altres aspectes que cal considerar

3.1. Anàlisi del mercat

Fins ara hem vist com els criteris definits en la normativa bàsica i revisats en l’apartat anterior feien referència a consideracions purament econòmiques i financeres. Aquest punt de vista, tot i que obligat en virtut de la normativa, es pot considerar insuficient des del moment que els serveis públics sovint estan condicionats per característiques pròpies que els allunyen de la lògica de la competència.

Algunes d’aquestes característiques són:

  • Existència d’una demanda no flexible, és a dir, no regulable per l’operador del servei. És el cas dels serveis públics que tenen una vocació d’universalitat i que no haurien de restringir el seu ús a ciutadans pel fet de no poder satisfer algunes condicions d’accés com el preu. Un exemple actual és el de l’abastament domiciliari d’aigua potable.
  • En conseqüència amb el punt anterior, restricció de la flexibilitat en els preus dels serveis, que en la major part dels casos s’estableixen per afavorir l’accés a qualsevol potencial usuari, independentment de la seva capacitat econòmica.

Aquests factors, per tant, s’hauran de tenir en compte en el procés d’elecció de la forma de gestió, ja que restringeixen enormement la capacitat d’acció d’un possible operador privat i poden posar en qüestió l’opció per la gestió indirecta.

Considerem que és important iniciar l’estudi de les formes de gestió del servei amb una anàlisi del mercat. Aquesta anàlisi hauria de revisar:

  1. L’existència d’una demanda real per al servei, i les seves característiques, com per exemple la seva distribució territorial i temporal i la seva composició socioeconòmica.
  2. L’existència o no d’una oferta privada i els possibles efectes que la posada en marxa del servei públic poden tenir sobre aquesta.

3.2. Objectius generals d’interès públic

És freqüent que la posada en marxa de serveis públics locals no respongui únicament a la lògica de cobrir una demanda directa existent, que acostuma a ser el desencadenant principal en el cas de l’oferta privada, sinó que es basa en la voluntat d’assolir impactes o externalitats que es consideren d’interès públic.

Així, és habitual que els governs locals vulguin incentivar l’ús del servei per part de la ciutadania per obtenir uns efectes externs positius, independentment de la necessitat objectiva de persones usuàries concretes.

Exemple

En un servei municipal d’escoles bressol es tendeix a la universalitat per afavorir l’autonomia i l’emancipació de les dones, especialment de sectors més desfavorits, i pels beneficis educatius que es deriven de l’escolarització infantil.

L’ús del transport públic vol reduir l’ús de transport privat, encara que aquest sigui una opció per al ciutadà individual, ja que així disminueixen les congestions de trànsit i la contaminació ambiental.

L’estacionament regulat a la via pública en zones comercials pretén assegurar una rotació temporal adequada dels vehicles estacionats que faciliti l’accés als comerços. I l’estacionament regulat a la via pública reservat al veïnat vol, entre altres coses, reduir el trànsit de vehicles que busquen aparcament i, amb això, disminuir l’emissió de gasos contaminants.

La definició de les característiques dels serveis ha de tenir en compte aquests objectius d’interès públic i l’anàlisi de les formes de gestió ha d’assegurar que en totes les modalitats es preserven les condicions que fan possible el seu assoliment.

En el cas de la gestió indirecta, és imprescindible assegurar que en l’anàlisi econòmica s’inclouen els costos derivats d’aquests objectius i no s’eliminen o redueixen per augmentar-ne la rendibilitat econòmica.

3.3. Aspectes tècnics i organitzatius

Altres factors fan referència a aspectes de caràcter tècnic i organitzatiu que cal tenir presents en la definició del servei, ja que poden esdevenir requisits en el cas de la gestió indirecta, que s’han d’incorporar com a especificacions per complir en el contracte i, en qualsevol forma de gestió, suposen un cost que cal considerar.

Un dels més importants, en el cas dels serveis, és la definició de la qualificació del personal que ha de dur a terme la prestació, ja que aquesta es tradueix en categories laborals i en diferents retribucions i costos. Dins d’aquest factor s’inclou la necessitat de perfils de supervisió, comandament i direcció que assegurin un correcte desenvolupament de les tasques a realitzar.

Altres vegades, és necessari que el servei, per la seva complexitat i especificitat, es fonamenti en un coneixement tècnic particular. Quan el mateix ens local, per tractar-se d’un servei nou o perquè l’ens és de petita dimensió, no es pot permetre dotar-se dels recursos tècnics necessaris, una bona opció és buscar la cooperació externa mitjançant la gestió indirecta, que permet que un concessionari pugui aportar el seu know-how.

Finalment, alguns aspectes d’aquest apartat es vinculen més directament al vessant econòmic i financer. En destaquen dos:

  • Obtenció de finançament. Quan la posada en marxa o el manteniment del servei requereixen inversions inicials o periòdiques i l’ens local no té capacitat per realitzar-les per si mateix sense posar en risc la seva hisenda, una alternativa és obtenir el finançament d’aquestes inversions a través de concessionaris i de la gestió indirecta. Quan es comparin diferents formes de gestió s’ha de considerar la facilitat d’obtenció de finançament i el cost que pot tenir en cada cas.
  • Fiscalitat. Les diferents opcions de gestió tenen impactes diferents en el cas de la tributació a la hisenda pública. Hem esmentat anteriorment els casos de l’IVA i de l’impost sobre societats. Aquest factor també ha de veure’s reflectit en l’anàlisi comparativa de formes de gestió, amb l’objectiu de posar en relleu les que ofereixen majors avantatges fiscals.

3.4. Governança dels serveis

Un quart bloc de factors que condicionen el procés d’elecció de la forma de gestió dels serveis públics locals és el que podem agrupar sota el concepte global de governança. Entenem per governança la forma de governar els serveis que es fonamenta en la interrelació entre l’administració local que n’és responsable i la societat civil, per tal que aquesta tingui autoritat i influència sobre les decisions de gestió transcendents per a la vida pública.

Partim del fet, reiterat de nou, que la titularitat pública dels serveis locals és independent i es troba per sobre de la forma de gestió d’aquests. Així doncs, qualsevol d’aquestes formes de gestió hauria de preveure, en el context de comunitats democràtiques i responsables, mecanismes per fer possible la interrelació entre els òrgans de l’administració, els òrgans de direcció del servei i els actors significatius de l’entorn social amb interès sobre aquest servei.

Dins d’aquest vessant de la governança dels serveis, cal considerar elements com:

  • La transparència: posar a l’abast de tots els grups d’interès la informació significativa que permeti opinar i fer aportacions a totes les parts interessades.
  • Els mecanismes de participació: facilitar la intervenció de les parts interessades en la direcció i l’avaluació dels serveis.
  • El control públic: definir i implantar mecanismes que assegurin que l’ens local té la capacitat de decisió última en els aspectes clau de la prestació del servei.
  • L’accessibilitat: definir sistemes d’accés clars, simples i entenedors per a tots els sectors potencialment usuaris.
  • La qualitat: dissenyar i implantar sistemes de gestió de la qualitat que tinguin en compte les necessitats i expectatives de les parts interessades.

Com en casos anteriors, caldria avaluar per a cada forma de gestió els costos corresponents al sistema de governança que es desitja per al servei, i quines són les formes que ajuden i simplifiquen la implantació d’aquest i quines poden dificultar-la.

Finalment, és important esmentar també que en el cas dels serveis públics, la forma de gestió té també un component polític i social. L’elecció de la forma de gestió és una determinació que s’emmarca plenament en la potestat dels ens locals d’autoorganitzar-se. És decisió autònoma a la qual se li exigeix la demostració expressa, explícita i motivada que s’opta per la forma més convenient a l’interès general, segons criteris de sostenibilitat, eficiència i bona administració dels recursos públics. Però és també una decisió que prenen òrgans de representació de la voluntat de la comunitat local que, al seu torn, és sensible i té valoracions sobre les formes més adequades de gestió segons els serveis de què es tracti.

Poden haver-hi serveis que la ciutadania consideri essencials i garantits només pel nivell de qualitat de la gestió directa. En canvi, pot haver-n’hi d’altres per als quals es percebi que la intervenció del sector privat pot aportar avantatges que l’administració pública no està en condicions d’assumir.

Aquests aspectes, que depenen del moment, el context social i el servei de què es tracti, també s’haurien de prendre en consideració.

4. L’estudi i anàlisi de les alternatives de gestió

Encarem, per acabar, algunes propostes per dur a terme l’anàlisi de les formes possibles de gestió d’un servei públic local.

4.1. Consideracions inicials: risc operacional i gestió indirecta

Per començar, s’ha de tenir en compte, pel que fa a la gestió indirecta, la definició que l’article 15 de la LCSP fa del contracte de concessió de serveis, que com hem vist és la manera més usual d’articular aquesta forma de gestió:

Article 28. Necessitat i idoneïtat del contracte i eficiència en la contractació

“Aquell en virtut del qual un o diversos poders adjudicadors encomanen a títol onerós a una o diverses persones, naturals o jurídiques, la gestió d'un servei la prestació del qual sigui de la titularitat o competència, i la contrapartida vingui constituïda bé pel dret a explotar els serveis objecte del contracte o bé per l'esmentat dret acompanyat del de percebre un preu.”


El dret d’explotació dels serveis ha d’implicar la transferència al concessionari d’un risc operacional.

El concepte de “risc operacional” es defineix a l’apartat 4 de l’article 14 de la LCSP, dedicat al contracte de concessió d’obres.

El risc operacional que ha d’assumir el concessionari, en el cas dels serveis, inclou:

  • El risc de demanda, que és el que depèn de la demanda real que es materialitzi per als serveis objecte del contracte. És a dir, el concessionari hauria d’assumir el risc que la demanda fos inferior a la prevista.
  • El risc de subministrament, en particular el risc que la prestació del servei no s'ajusti a la demanda. És a dir, que tot i existir una demanda, l’oferta de prestació del servei no s’hi ajusti prou adequadament.

Es considera que el concessionari assumeix un risc operacional quan no està garantit que, en condicions normals de funcionament, acabi recuperant les inversions realitzades ni cobreixi els costos en què ha incorregut a conseqüència de l'explotació dels serveis que són objecte de la concessió.

Sabies que…

És molt freqüent veure concessions en què l’ens local assumeix la part majoritària del cost del servei a través de transferències garantides (subvencions al concessionari), ja sigui per la impossibilitat de generar ingressos (per exemple, en serveis de caràcter social o en els que hi ha la voluntat de gratuïtat) o per ser aquests insuficients per cobrir els costos. I, en conseqüència, el risc operacional passa a ser, efectivament, molt reduït, menyspreable o fins i tot inexistent.

A parer nostre, en aquests casos cal qüestionar-se que la gestió indirecta a través d’una concessió sigui la forma adequada de gestió.

La norma insisteix en el fet que el risc transferit al concessionari ha de suposar una exposició real a les incerteses del mercat i que, per tant, poden donar-se pèrdues que no poden ser merament nominals o menyspreables, de la mateixa manera que en la gestió directa els mateixos riscos serien assumits per l’ens local i no es podrien traslladar a tercers.

Per tant, entenem que l’opció de gestió d’un servei per la via de la concessió (gestió indirecta) és factible, si el servei:

  • Conté un incentiu per a un potencial explotador privat, és a dir, que aquest pot obtenir-ne un benefici a partir de recursos generats pel mateix servei o de l’establiment d’un preu pel seu ús.
  • Si, com a contrapartida, existeix un risc operacional (de demanda o de subministrament) que pot comportar que el benefici procedent del propi servei es pot reduir o, fins i tot, arribar a una pèrdua potencial per al concessionari, que no ha de ser “merament nominal o menyspreable”.

En els casos que, amb tot i això, s’opta per la gestió indirecta (concessió), per exemple, per la necessitat de comptar amb un operador privat que aporti actius tangibles o intangibles dels quals no disposa l’ens local, és aconsellable establir un sistema de retribució del concessionari que incorpori l’existència de risc operacional.

Per exemple, es pot establir contractualment un límit superior a les aportacions que l’ens local pot fer per subvencionar el servei (risc operacional) i, paral·lelament, habilitar mecanismes per tal que el concessionari pugui obtenir ingressos variables amb el disseny i oferta de prestacions complementàries (benefici per explotació del servei).

4.2. L’estudi de costos

Es procedeix a l’estudi dels costos del servei, tenint en compte les variacions i matisos que poden haver-hi segons cada forma de gestió. Per dur a terme aquesta anàlisi, és aconsellable seguir els criteris expressats a l’Ordre HAP/2075/2014, de 6 de novembre, per la qual s’estableixen els criteris de càlcul del cost efectiu dels serveis prestats per les entitats locals.

Segons aquesta ordre (i les formes d’anàlisi més tradicionals), es distingeixen dos tipus de costos:

  • Costos directes
  • Costos o despeses indirectes

Els costos directes són els associats exclusivament a cada servei. Aquests costos són:

  • Despeses de personal. Articles del 10 al 16 de la classificació econòmica de la despesa dels ens locals, d’acord amb l’Ordre EHA/3565/2008, de 3 de desembre, per la qual s’aprova l’estructura dels pressupostos de les entitats locals.
  • Despeses corrents en béns i serveis. Articles del 20 al 26 de la classificació econòmica de la despesa segons l’esmentada Ordre EHA/3565/2008.
  • Despeses derivades de l'amortització de les inversions realitzades i consignades en cada pressupost als articles 60 i 62 (inversions noves), als articles 61 i 63 (inversió de reposició) i a l’article 64 (immobilitzat immaterial o intangible), excepte el concepte 648.

Aquestes inversions es periodificaran pel nombre d'anualitats que corresponguin a la vida útil dels immobilitzats corresponents, tenint present la normativa comptable que sigui aplicable. A les infraestructures i els béns que tinguin una vida útil il·limitada no se'ls aplicarà amortització.

  • Quotes dels arrendaments financers o leasings, netes d’interessos (concepte 648).
  • Despeses en transferències corrents i de capital contingudes en els articles 48 i 78, sempre que estiguin directament relacionades amb la prestació del servei.
  • Qualsevol altra despesa no financera que tingui relació directa amb la prestació de servei.

Si s’utilitza el model de compte de pèrdues i guanys propi de les empreses, s’han de considerar les despeses d'explotació incloses en els epígrafs:

4. Aprovisionaments.

6. Despeses de personal.

7. Altres despeses d’explotació.

8. Amortització de l'immobilitzat.

I també qualsevol altra despesa no financera que tingui relació amb la prestació de servei.

Els costos indirectes són els que tenen caràcter general o comú a diferents serveis i que cal imputar a cadascun d’aquests d’acord amb uns criteris determinats.

Més en concret, es tracta de despeses per serveis generals de caràcter jurídic o econòmic i altres que no s’imputen exclusivament al servei, sinó que són compartits per l’ens local o l’ens personificat (en el cas de la gestió directa) o per l’empresa concessionària (en la gestió indirecta) per diferents serveis.

La imputació d’aquests costos s’acostuma a quantificar en un percentatge convencional sobre els costos directes, que pot oscil·lar entre el 10 i el 15%.

Una manera de determinar aquest percentatge és prendre la referència de la relació entre la suma de les despeses corrents dels programes interns o generals del pressupost de l’ens local i la dels programes corresponents a serveis i actuacions externes, com mostra l’exemple següent:

Exemple

El pressupost de despeses d’un ajuntament per l’any 2020 recollia l’import de 17.536.159,76 € per a les despeses corrents dels programes finalistes o externs, i la suma de 3.927.420,43 € per a les despeses corrents aplicades a programes interns i de caràcter general (polítiques de despesa 92 i 93).

La relació entre ambdues xifres i el percentatge resultant és:

En l’estudi s’han d’identificar clarament aquells conceptes que varien segons la forma de gestió del servei.


Per completar l’estudi de costos, s’aconsella fer una projecció per a un mínim de 4 anys, que ha de comptar amb la variació que es pugui produir en les circumstàncies de prestació del servei, i determinar l’estructura de costos base del servei que es pugui considerar completa, estable i amb les condicions normals de prestació.

4.3. L’anàlisi dels ingressos

A continuació dels costos, cal estudiar els ingressos o el finançament que tindrà el servei. Generalment, es tracta de:

  1. Ingressos propis de la prestació del servei, normalment procedents de les tarifes satisfetes per les persones usuàries a través de taxes, preus públics o prestacions patrimonials no tributàries de caràcter públic.
  2. Aportacions de l’ens local per compensar reduccions en els preus pagats per les persones usuàries, fetes amb càrrec als seus ingressos generals.
  3. Altres fonts d’ingrés com, per exemple, subvencions que pugui rebre l’ens local d’altres administracions per finançar el servei, situació molt freqüent en el cas de serveis prestats en virtut de competències delegades.

Com en el cas dels costos, s’han de detectar les variacions que pot haver-hi en funció de la forma de gestió del servei, fer una projecció per a un mínim de 4 anys i determinar l’estructura d’ingressos base del servei.

4.4. El compte d’explotació o de pèrdues i guanys comparatiu

Per concloure l’anàlisi dels factors econòmics, és necessari bastir, amb les dades de les estructures base de costos i d’ingressos del servei, un compte de pèrdues i guanys que compari les diferents formes de gestió.

Tot seguit es presenta un exemple de compte d’explotació que compara els ingressos i els costos per a cinc formes de gestió:

  • Per la mateixa organització.
  • Per mitjà d’un organisme autònom local (EL/OA).
  • Per mitjà d’una entitat pública empresarial local (EPEL).
  • Per mitjà d’una societat mercantil local (SML).
  • Per mitjà d’una concessió.

Exemple

El servei de referència és un servei d’estacionament regulat de vehicles en aparcaments soterrats i en superfície (via pública) d’un municipi.

S’ha pres com a base un any estàndard amb una hipòtesi que preveu els ingressos i les despeses actuals. En el cas de la concessió s’han incorporat les despeses indirectes i la previsió de les despeses corresponents a la dedicació pel control i supervisió del contracte per part de personal tècnic i administratiu de l’ens local.


Concepte EL/OA EPEL SML Concessió
1. Import net de la xifra de negoci 427.312,70 € 427.312,70 € 427.312,70 € 427.312,70 €
  a) Vendes 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
      - Quota fixa
      - Quota consum
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
  b) Prestacions de serveis 427.312,70 € 427.312,70 € 427.312,70 € 427.312,70 €
      - Abonaments
      - Rotació
132.023,62 €
295.289,08 €
132.023,62 €
295.289,08 €
132.023,62 €
295.289,08 €
132.023,62 €
295.289,08 €
2. Variació d’existències 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
3. Treballs realitzats per l’empresa per al seu actiu 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
4. Aprovisionaments -92.314,50 € -92.314,50 € -92.314,50 € -92.314,50 €
  a) Consum de mercaderies 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
  b) Consum de primeres matèries i altres consumibles -44.312,10 € -44.312,10 € -44.312,10 € -44.312,10 €
      - Subministraments -44.312,10 € -44.312,10 € -44.312,10 € -44.312,10 €
  c) Treballs realitzats per altres empreses. -48.002,40 € -48.002,40 € -48.002,40 € -48.002,40 €
      - Telegestió aparcaments -48.002,40 € -48.002,40 € -48.002,40 € -48.002,40 €
  d) Deteriorament de mercaderies, etc. 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
5. Altres ingressos d’explotació 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
  a) Ingressos accessoris i altres de gestió corrent 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
  b) Subvencions d’explotació incorporades al resultat 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
6. Despeses de personal -256.067,23 € -250.247,52 € -250.247,52 € -209.692,85 €
7. Altres despeses d’explotació -37.848,75 € -37.848,75 € -37.848,75 € -85.430,72 €
  a) Serveis exteriors -37.848,75 € -37.848,75 € -37.848,75 € -37.848,75 €
      - Conservació i manteniment
      - Assegurances
-35.848,75 €
-2.000,00 €
-35.848,75 €
-2.000,00 €
-35.848,75 €
-2.000,00 €
-35.848,75 €
-2.000,00 €
  b) Tributs. 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
  c) Pèrdues, deteriorament i variació de provisions 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
  d) Altres despeses de gestió corrent 0,00 € 0,00 € 0,00 € -47.581,97 €
      - Lloguers
      - Cànon per dedicació dels serveis municipals
      - Despeses indirectes (10%)
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
-12.000,00 €
-21.365,64 €
-14.216,33 €
A) EBITDA (1+2+3+4+5+6+7) 41.082,22 € 46.901,93 € 46.901,93 € 39.874,64 €
8. Amortització de l’immobilitzat -28.277,83 € -28.277,83 € -28.277,83 € -28.277,83 €
9. Imputació de subvencions d’imm. no financer i altres 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
10. Excessos de provisions 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
11. Deteriorament i resultat per alienacions d’imm. 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
B) Resultat d'explotació (A+8+9+10+11) 12.804,39 € 18.624,10 € 18.624,10 € 11.596,81 €
12. Ingressos financers 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
13. Despeses financeres -2.654,15 € -2.654,15 € -2.654,15 € -2.654,15 €
14. Variació de valor raonable en instruments financers 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
15. Diferències de canvi 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
16. Deteriorament i rtat. per alienacions d’instr. financers 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 €
C) Resultat financer (12+13+14+15+16) -2.654,15 € -2.654,15 € -2.654,15 € -2.654,15 €
D) Resultat abans d'impostos (B+C) 10.150,24 € 15.969,95 € 15.969,95 € 8.942,66 €
17. Impostos sobre beneficis 0,00 € -39,92 € -39,92 € -2.235,66 €
E) Resultat de l'exercici (D+17) 10.150,24 € 15.930,03 € 15.930,03 € 6.706,99 €

Amb aquestes dades s’observa, en primer lloc, que les modalitats que generen un millor resultat de l’exercici són la gestió mitjançant una EPEL i una societat mercantil local.

En el cas de la concessió, si bé la partida corresponent a despeses de personal és inferior, és compensada per les despeses indirectes que carrega l’empresa concessionària i per la dedicació que el control del servei comporta al departament de mobilitat de l’ajuntament.

A més, la concessió carrega també una despesa addicional per impost sobre beneficis que és inexistent en la gestió realitzada pel mateix ens local o mitjançant un organisme autònom, i molt petita en els altres dos casos (bonificació del 99% de la quota).

Així doncs, a mitjà termini, la gestió per mitjà d’una EPEL o per mitjà d’una societat mercantil local es pot considerar més sostenible i eficient.

D’altra banda, els actius adscrits al servei, l’amortització anual dels quals suposa una despesa de 28.277,83 €, sumen 305.022,25 €, per la qual cosa s’obté:


Concepte EL/OA EPEL SML Concessió
Actius
Ebitda
Resultat de l’exercici
305.022,25 €
41.082,22 €
10.150,24 €
305.022,25 €
46.901,93 €
15.930,03 €
305.022,25 €
46.901,93 €
15.930,03 €
305.022,25 €
39.874,64 €
6.706,99 €
Rendibilitat econòmica 13,47% 15,38 15,38 13,07%
Recuperació de la inversió 3,33% 5,22% 5,22% 2,20%

S’observa que el valor dels indicadors de rendibilitat econòmica (15,38%) i de recuperació de la inversió (5,22%) confirmen que l’opció més sostenible i eficient és la de l’EPEL o la societat mercantil local.

4.5. Anàlisi de factors no econòmics

D’altra banda, existeixen factors d’anàlisi que no tenen un caràcter directament econòmic i que es poden agrupar en els blocs següents:

  1. Anàlisi de mercat.
  2. Objectius d’interès públic.
  3. Aspectes tècnics i organitzatius.
  4. Governança.

Per fer l’anàlisi comparativa d’aquests criteris de caràcter més qualitatiu, es pot utilitzar la metodologia DAFO, que s’aplicaria a cadascuna de les diferents formes de gestió per detectar els factors que responen positivament (fortaleses i oportunitats) i els que ho fan negativament (febleses i amenaces).

Exemple

L’anàlisi, com en l’exemple que segueix a continuació, referit a un estudi comparatiu de formes de gestió d’un servei municipal d’abastament d’aigua potable, es pot simplificar i considerar només la gestió directa i la gestió indirecta:

Gestió directa

Fortaleses

Major control i responsabilitat.

Més transparència.

Més proximitat al ciutadà.

Major sensibilitat social.

Absència de lucre.

Debilitats

Manca d’especialització tècnica.

Absència de protocols i procediments.

Rigidesa en la gestió de personal.

Costos d’estructura superiors.



Oportunitats

Més ingressos per les arques de l’ens local.

Possibilitat de participació ciutadana en la presa de decisions i l’avaluació del servei.

Diversificació de les empreses que presten serveis complementaris.

Amenaces

Menys agilitat per respondre a necessitats imprevistes (tècnics, tecnològics, d’inversió).

Limitació en l’accés a finançament.

Limitacions en la despesa i en la capacitat d’endeutament.


Gestió indirecta

Fortaleses

Transferència del risc d’explotació.

Major experiència i coneixement especialitzat del sector (know-how).

Alta qualificació del personal tècnic i operari.

Sistemes i procediments implantats.

Tecnologia pròpia desenvolupada per a la gestió del cicle integral de l’aigua.

Debilitats

Benefici industrial del contractista.

Transparència limitada en la gestió, en la rendició de comptes i en la participació.

Costos imputables al servei per impostos i per altres derivats d’una concessió (aval, garantia definitiva, etc.).




Oportunitats

Aprofitament de relacions entre personal tècnic de diferents serveis.

Innovacions tecnològiques.

Optimització dels recursos.

Fàcil accés a finançament.

Resposta davant d’emergències amb mitjans d’altres serveis o delegacions.

Amenaces

Incompliment de les obligacions contractuals.

Priorització de la rendibilitat per sobre de la qualitat.

Pressió social a favor de la gestió pública dels recursos.


4.6. Resum i conclusions

Finalment, el procés d’anàlisi i els seus resultats s’han de recollir en la memòria justificativa que forma part de l’expedient de l’establiment o modificació del servei.

Al seu torn, el projecte d’establiment del servei s’ha de desenvolupar en tots els seus aspectes, i en particular, pel que fa al vessant econòmic, d’acord amb les conclusions obtingudes.

Cal puntualitzar, amb tot, que la decisió del Ple, òrgan de govern competent com hem vist al llarg d’aquests continguts, pot prioritzar alguns aspectes qualitatius sobre d’altres de caràcter econòmic i decantar-se per una forma de gestió que en termes estrictament econòmics no sigui la més eficient.

En aquests casos, s’haurà de ser conscient del risc que parts interessades com, per exemple, els potencials concessionaris, puguin optar per un litigi en la jurisdicció contenciosa administrativa.

Bibliografia bàsica

AA.DD. (2011). Guía de actuación. Gestión de servicios mediante sociedad mercantil pública. FEMP.

AA.DD. (2017). “La remunicipalización de los servicios públicos locales”. Cuadernos de Derecho Local, núm. 43 (número monogràfic).

AA.DD. (2019). Manual de remunicipalización de los servicios públicos de agua. Sevilla: Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento.

BALLINA, D. (2015). Las sociedades mercantiles de capital íntegramente municipal. Instrumentos públicos entre el Derecho Público y el Derecho Privado. Madrid: Instituto Nacional de Administración Pública (INAP).

CASTILLO, F. (2017). La reinternalització de serveis públics: aspectes administratius i laborals. Barcelona: Diputació de Barcelona. Estudis de relacions laborals, 12.

MARTÍNEZ ALONSO, J. L. (2018). “Els debats sobre els serveis públics locals: Estat de la qüestió”. Revista Catalana de Dret Públic, (57), 72-96.

PAREJO, L. (2015). Lecciones de derecho administrativo. Orden económico y sectores de referencia. Madrid: Tirant lo Blanch. 6a edició.