La forma normal de finalitzar el procediment de contractació és el compliment i l’execució de la prestació que va ser objecte del contracte. Complir i executar la prestació que és objecte del contracte és la forma normal de finalitzar el procediment de contractació. Una vegada s’executa el contracte, d’acord amb les clàusules establertes en els plecs, es retornen les garanties, es liquida el contracte i es tanca l’expedient de contractació.
Recorda
La fase d’execució del contracte ha estat tradicionalment una de les més relegades en matèria de contractació pública, però, com afirma el catedràtic de dret administratiu José María Gimeno Feliu, de la Universitat de Saragossa, “l’execució dels contractes és, de fet, la fase més important, ja que d’aquesta depèn el correcte compliment de la necessitat pública que es vol satisfer amb el contracte”.
Si un contracte públic no s’executa correctament, podem dir que es produeixen dos efectes molt nocius:
No serveix de res identificar la millor oferta qualitat/preu si després no es respecten els termes del contracte.
Conscient de la problemàtica assenyalada respecte a les deficiències en el compliment i l’execució dels contractes, l’LCSP estableix un conjunt de mecanismes que intenten garantir-ne la bona execució, alguns dels quals són:
Dintre de totes aquestes mesures, cal destacar la figura del responsable del contracte com la més important i transcendent.
En la normativa anterior a l’LCSP, la figura del responsable del contracte es considerava facultativa, és a dir, d’existència voluntària en funció del previst en els plecs. També la regulació anterior era poc concreta i desenvolupada respecte a les funcions d’aquesta figura.
Amb la nova LCPS, aquesta figura cobra especial rellevància, i es defineix com tot aquell responsable de supervisar l’execució del contracte i adoptar les decisions i dictar les instruccions necessàries amb la finalitat d’assegurar la correcta realització de la prestació pactada.
La designació d’aquesta figura passa a ser obligatòria en l’LCSP i afecta tant els contractes administratius com els privats subscrits per qualsevol entitat del sector públic, tingui la condició de poder adjudicador o no.
El responsable del contracte pot ser qualsevol persona física o jurídica, vinculada a la entitat contractant o no. En els contractes d’obra, per exemple, el responsable del contracte és el director facultatiu.
Els principals problemes que es presenten en l’execució del contracte tenen a veure precisament amb moltes mancances actuals en la regulació d’aquesta figura, atès que es considera que l’LCSP hauria d’haver precisat encara més les atribucions del responsable del contracte per a cada tipologia contractual.
Un dels aspectes més controvertits, de fet, és que no es regula cap requisit per ser responsable del contracte, cosa que es considera una mancança en la professionalització de la contractació pública en la fase d’execució. Molt sovint, els responsables dels contractes són els mateixos tècnics de l’entitat contractant, que tenen coneixement de la matèria específica de la seva àrea. No obstant, els manquen coneixements pel que fa a la normativa contractual, cosa que dificulta enormement que l’execució dels contractes es dugui a terme com s’ha pactat.