Tema 3. La informació econòmica com a guia de la gestió i eina de transparència

3. Els controls legals

La normativa vigent aplica un seguit de controls vinculats ja sigui a l’aprovació, l’execució o a la liquidació del pressupost, o, en alguns casos, a certs actes econòmics de la gestió de l’entitat.


S’entén com a control aquell valor que la normativa legal requereix fer-hi un seguiment i que comporta conseqüències legals si pren valors no admesos.

Fent-ne un petit inventari, tindríem:

  • El romanent de tresoreria.
  • El termini mitjà de pagament.
  • Regles fiscals.
  • L’estalvi net.
  • La ràtio del deute.

S’exposa a continuació un resum normatiu relacionat amb cada un d’aquests ítems:

Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals

Article 193. Liquidació del pressupost amb romanent de tresoreria negatiu. Tramesa a altres administracions públiques

1. En cas de liquidació del pressupost amb romanent de tresoreria negatiu, el ple de la corporació o l’òrgan competent de l’organisme autònom, segons correspongui, a la primera sessió que facin, han de reduir despeses del nou pressupost per una quantia igual al dèficit produït. Aquesta reducció només es pot revocar per un acord del ple, a proposta del president, i amb l’informe previ de l’interventor, quan el desenvolupament normal del pressupost i la situació de la tresoreria ho consentin.

2. Si la reducció de despeses no és possible, es pot recórrer al concert d’operació de crèdit pel seu import, sempre que es donin les condicions que assenyala l’article 177.5 d’aquesta Llei.

3. Si no s’adopta cap de les mesures que preveuen els dos apartats anteriors, el pressupost de l’exercici següent s’ha d’aprovar amb un superàvit inicial d’una quantia no inferior al dit dèficit.

4. Cal informar el ple en la primera sessió que es faci de la liquidació de cadascun dels pressupostos que integren el pressupost general i dels estats financers de les societats mercantils dependents de l’entitat, una vegada realitzada la seva aprovació.

5. Les entitats locals han de trametre una còpia de la liquidació dels seus pressupostos a l’Administració de l’Estat i a la comunitat autònoma abans de finalitzar el mes de març de l’exercici següent a aquell a què correspongui.

La falta de tramesa de la liquidació en el termini assenyalat faculta l’Administració per fer servir com a actuals, a qualsevol efecte, les dades que conegui relatives a l’entitat de què es tracti.

Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l’exercici de 2022. Generalitat de Catalunya. Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. Direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor.

8. Procediments a aplicar en cas d’incompliment dels indicadors de solvència

8.1 Estalvi net negatiu o romanent de tresoreria per a despeses generals de signe negatiu

En el cas que es liquidi el pressupost de l’exercici anterior en una situació d’estalvi net negatiu o de romanent de tresoreria per a despeses generals de signe negatiu, cal que el ple de l’ens local aprovi un pla de sanejament financer a un termini màxim de 3 anys (exercici corresponent a l’acord plenari i tres més), en els termes previstos a l’article 53 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i a l’article 9 i a l’apartat 4 de l’annex 2 de l’Ordre ECF/138/2007. Aquestes mesures són d’aplicació també en cas de liquidació del pressupost amb un romanent de tresoreria per a despeses generals, ajustat per obligacions i per devolucions d’ingressos pendents d'aplicar a pressupost, de signe negatiu. El pla de sanejament financer ha de preveure les mesures de gestió, tributàries, financeres i pressupostàries necessàries per regularitzar aquesta situació temporal d’insolvència. El romanent de tresoreria per a despeses generals de signe negatiu s’ha de regularitzar, com a molt tard, en el tancament comptable de l’exercici següent al de l’acord plenari d’aprovació del pla, en els termes previstos a l’article 193 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

Llei orgànica 2/2012, del 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera

Article 13.6

6. Les administracions públiques hauran de publicar el seu període mitjà de pagament a proveïdors i disposar d'un pla de tresoreria que inclourà, almenys, informació relativa a la previsió de pagament a proveïdors de manera que es garanteixi el compliment del termini màxim que fixa la normativa sobre morositat. Les administracions públiques vetllaran per l'adequació del ritme d'assumpció de compromisos de despesa a l'execució del pla de tresoreria.

Quan el període mitjà de pagament d'una Administració pública, d'acord amb les dades publicades, superi el termini màxim previst a la normativa sobre morositat, l'Administració haurà d'incloure, en l'actualització del pla de tresoreria immediatament posterior a l'esmentada publicació, com part del pla esmentat, el següent:

  1. L'import dels recursos que dedicarà mensualment al pagament a proveïdors per poder reduir el període mitjà de pagament fins al termini màxim que fixa la normativa sobre morositat.
  2. El compromís d'adoptar les mesures quantificades de reducció de despeses, increment d'ingressos o altres mesures de gestió de cobraments i pagaments, que permeti generar la tresoreria necessària per a la reducció del seu període mitjà de pagament a proveïdors fins al termini màxim que fixa la normativa sobre morositat.

Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l’exercici de 2022. Generalitat de Catalunya. Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. Direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor.

8.3 Període mitjà de pagament global a proveïdors superior a 30 dies

El període mitjà de pagament global a proveïdors que es publica a la Central d’Informació Econòmica i Financera de les Administracions Públiques prevista a l’article 28 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, no pot ser superior a 30 dies. En el cas que superi aquest termini cal actualitzar el pla de tresoreria previst a l’article 13.6 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril. En l’actualització del pla de tresoreria cal incloure-hi mesures de sanejament i de gestió que han de fer referència a la reducció de despeses, l’increment d’ingressos o a la gestió de cobraments i pagaments. L’actualització del pla de tresoreria ha de ser aprovat per l’òrgan competent per adoptar aquestes mesures.

El Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda pot requerir a l’ens local l’acreditació de les mesures adoptades en l’actualització del pla de tresoreria. D’acord amb l’apartat 7 de l’annex 2 de l’Ordre ECF/138/2007, l’acreditació de les mesures adoptades per l’ens local en l’actualització del pla de tresoreria s’ha d’efectuar mitjançant la tramesa del formulari 9 (models PR-0, PR-1 i PT —Pla de tresoreria) i d’una memòria del president o de la presidenta de l'ens amb el detall de les mesures i les hipòtesis utilitzades en l'elaboració de les previsions contingudes en els models.

Llei orgànica 2/2012, del 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera

Article 21. Pla economicofinancer

1. En cas d'incompliment de l'objectiu d'estabilitat pressupostària, de l'objectiu de deute públic o de la regla de despesa, l'Administració incomplidora ha de formular un pla econòmic financer que permeti l'any en curs i el següent el compliment dels objectius o de la regla de despesa, amb el contingut i l'abast previstos en aquest article.

2. El pla economicofinancer contindrà com a mínim la informació següent:

  1. Les causes de l'incompliment de l'objectiu establert o, si s’escau, de l'incompliment de la regla de despesa.
  2. Les previsions tendencials d’ingressos i despeses, sota el supòsit que no es produeixen canvis en les polítiques fiscals i de despeses.
  3. La descripció, quantificació i el calendari d'aplicació de les mesures incloses al pla, assenyalant les partides pressupostàries o registres extrapressupostaris en què es comptabilitzaran.
  4. Les previsions de les variables econòmiques i pressupostàries de què parteix el pla, així com els supòsits sobre els quals es basen aquestes previsions, d'acord amb el que preveu l'informe a què fa referència l'apartat 5 de l'article 15.
  5. Una anàlisi de sensibilitat considerant escenaris econòmics alternatius.

3. En cas que estiguin sotmesos al procediment de dèficit excessiu de la Unió Europea o d'altres mecanismes de supervisió europeus, el pla ha d'incloure qualsevol altra informació addicional exigida.

Ordre HAP/2105/2012, d'1 d'octubre, per la qual es desenvolupen les obligacions de subministrament d'informació previstes a la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera

Article 15. Obligacions anuals de subministrament d’informació

…/…

3. Abans del 31 de gener de cada any:

  1. Els pressupostos aprovats i els estats financers inicials de tots els subjectes i entitats compresos en l'àmbit d'aplicació d'aquesta Ordre, de les inversions previstes realitzar en exercici i en els tres següents, amb la proposta de finançament corresponent i els estats de previsió de moviment i situació del deute.
  2. Si el 31 de gener no s'ha aprovat el pressupost, s'ha de remetre el prorrogat amb les modificacions derivades de les normes reguladores de la pròrroga, fins a l'entrada en vigor del nou pressupost.
  3. L’informe de la intervenció d’avaluació del compliment de l’objectiu d’estabilitat i del límit del deute.

…/…

1. Abans del 31 de març de l'any següent a l'exercici en què vagin referides les liquidacions:

  1. Els pressupostos liquidats i els comptes anuals formulats pels subjectes i les entitats sotmesos al Pla general de comptabilitat d'empreses o/a les seves adaptacions sectorials, amb els seus annexos i estats complementaris.

…/…

  1. L’informe de la intervenció d’avaluació del compliment de l’objectiu d’estabilitat, de la regla de despesa i del límit del deute.

Article 16. Obligacions trimestrals de subministrament d’informació

Abans de l'últim dia del mes següent a la finalització de cada trimestre de l'any es remetrà la informació següent:

1. L'actualització dels pressupostos en execució, incorporades les modificacions pressupostàries ja tramitades i/o les previstes tramitar fins a final d'any, i de les previsions d'ingressos i despeses de les entitats subjectes al Pla general de comptabilitat d'empreses o a les adaptacions sectorials i els seus estats complementaris.

…/…

4. L’actualització de l’informe de la intervenció del compliment de l’objectiu d’estabilitat i del límit del deute. Així mateix, la intervenció ha de fer una valoració del compliment de la regla de despesa al tancament de l'exercici.

Les regles fiscals estan suspeses per a l’exercici 2023, cosa que no suposa que existeixi la calcular aquests controls, queden suspeses les conseqüències del seu incompliment.

Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals

Article 53. Operacions de crèdit a llarg termini: règim d’autorització

1. No es poden concertar noves operacions de crèdit a llarg termini, incloent les operacions que modifiquin les condicions contractuals o afegeixin garanties addicionals amb intermediació de tercers o sense, ni concedir avals, ni substituir operacions de crèdit concertades abans per part de les entitats locals, els seus organismes autònoms i els ens i societats mercantils dependents, que prestin serveis o produeixin béns que no es financin majoritàriament amb ingressos de mercat sense l’autorització prèvia dels òrgans competents del Ministeri d’Hisenda o, en el cas d’operacions denominades en euros que es duguin a terme dins de l’espai territorial dels països pertanyents a la Unió Europea i amb entitats financeres residents en algun d’aquests països, de la comunitat autònoma a què l’entitat local pertanyi que tingui atribuïda competència en la matèria al seu estatut, quan dels estats financers que reflecteixin la liquidació dels pressupostos, els resultats corrents i els resultats de l’activitat ordinària de l’últim exercici, es dedueixi un estalvi net negatiu.

Nota informativa sobre el règim de tutela financera dels ens locals per a l’exercici de 2022. Generalitat de Catalunya. Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. Direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor.

Nota: mateix redactat que l’esmentat al Romanent de Tresoreria.

Llei 17/2012, del 27 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2013

Disposició final trenta-unena. Modificació del Reial decret llei 20/2011, de 30 de desembre, de mesures urgents en matèria pressupostària, tributària i financera per a la correcció del dèficit públic

Amb efectes de l'entrada en vigor d'aquesta Llei i de vigència indefinida, la disposició addicional catorzena del Reial decret llei 20/2011, de 30 de desembre, de mesures urgents en matèria pressupostària, tributària i financera per a la correcció del dèficit públic, queda redactada com segueix:

Les entitats locals i les seves entitats dependents classificades al sector Administracions Públiques, d'acord amb la definició i la delimitació del Sistema Europeu de Comptes, que liquidin l'exercici immediat anterior amb estalvi net positiu, calculat en la forma que estableix l'article 53 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, podran concertar noves operacions de crèdit a llarg termini per al finançament d'inversions, quan el volum total del capital viu no excedeixi el 75 per cent dels ingressos corrents liquidats o meritats segons les xifres deduïdes dels estats comptables consolidats, amb subjecció, si escau, al Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i a la Normativa d'estabilitat pressupostària.

Les entitats locals que tinguin un volum d'endeutament que, excedint l'esmentat al paràgraf anterior, no superi l'establert a l'article 53 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març (110 per cent dels ingressos corrents liquidats), podran concertar operacions d'endeutament amb l'autorització prèvia de l'òrgan competent que tingui atribuïda la tutela financera de les entitats locals.

Les entitats que presentin estalvi net negatiu o un volum d'endeutament viu superior al que recull l'article 53 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, no podran concertar operacions de crèdit a llarg termini.


En els termes previstos a l’article 4.2 de l’Ordre ECF/138/2007, de 27 d’abril, quan en la liquidació d’un exercici es registra un nivell de deute viu superior al 110 %, cal que l’ens local adopti les mesures necessàries per situar la ràtio legal de deute viu en un nivell no superior al 110 %.

Aquestes mesures s’han d’acreditar mitjançant la tramesa d’un pla de reducció de deute i de la memòria del president o de la presidenta de l’ens local relativa a les hipòtesis utilitzades en l’elaboració de les previsions.

Pujar