Salta al contingut principal

Claus per a la implementació d'un Punt Lila Municipal

8. Pautes per a la intervenció

Es poden realitzar atencions directes sempre que la “víctima” sigui major d’edat. En cas dels i les menors d’edat, només es poden realitzar assessoraments, i en cas d’interposar denúncia, ho han de fer les persones tutores legals.

L’acollida i l’acompanyament de la persona que ha patit una agressió o assetjament sexual sempre ha d’anar lligada a certes premisses essencials per a oferir un abordatge de qualitat. Això comporta:

Preguntar què necessita
Fer una escolta activa, sense judicis i seguint el ritme que marqui la persona atesa. Reconèixer en tot moment la credibilitat del seu relat.
No deixar sola la persona assetjada/agredida i donar-li el suport emocional i físic adient, amb actitud curosa i empàtica, d’acord amb la seva realitat.
Preservar la seguretat, amb les mesures que es considerin necessàries en cadascun dels casos.
Mantenir la calma i valorar si soc la persona adient per a fer la intervenció o em cal cercar l’ajuda d’algú
Explicar-li que té dret a interposar una denúncia i a rebre atenció sociosanitària. Explicar-li breument els serveis d’atenció existents i oferir-li informació escrita.
Recollir la màxima informació de l’agressor i els possibles testimonis.

8.1. Informació que cal tenir en compte sobre la possibilitat de denúncia

Informar que es té dret a decidir si vol o no interposar una denúncia
Per prendre aquesta decisió, la persona assetjada/agredida pot necessitar temps i assessorament psicosocial i legal. Posar la denúncia en el moment proper a l’agressió té a veure amb les proves forenses.
Si vol posar denúncia
Informar que si vol posar una denúncia té dret a ser assistida per una advocada a la comissaria dels Mossos d’Esquadra.
Si s'avisa a la policia
En totes les situacions en què s’acabi avisant la policia local o els Mossos d’Esquadra, seria important que es pogués donar una descripció de l’agressor i aclarir si hi ha testimonis.

Font: Guia per a l’elaboració de protocols davant les violències sexuals en espais públics d’oci. Diputació de Barcelona 2018