Salta al contingut principal

4.Informàtica

2.COM ES DEMOSTRA?

2.1 UNA PERSONA TÉ UN BON DOMINI DE LA COMPETÈNCIA QUAN...

Menys nivell d'assoliment(-)
1.Dissenya un document amb processadors de textos (crear, desar, editar i imprimir).
2.Utilitza eficientment les eines del processador de textos (estils, corrector ortogràfic, etc.).
3.Dona format a un document de text o presentació i sap inserir-hi elements (imatges, icones, taules i gràfiques).
4.Crea, organitza, comprimeix i elimina fitxers.
5.Coneix i fa servir diferents motors de cerca d’Internet com ara Google, Yahoo! i Bing, entre d'altres per tal de trobar pàgines web d’interès, imatges, documents, informacions diverses.
6.Crea i gestiona de manera acurada un compte de correu electrònic
7.Adjunta documents i imatges a un correu electrònic.
8.Crea fulls de càlcul i fa ús de les seves funcions bàsiques.
Més nivell d'assoliment(+)
9.Crea i gestiona bases de dades i fa ús de les seves funcions bàsiques.

2.1.1 ARA ET TOCA A TU!

Vols reflexionar sobre com és el teu nivell d'assoliment?

Contesta les preguntes sobre evidències que trobaràs a la pestanya «Qüestionari». NO és un test d'avaluació de la teva competència. És una eina d'autodiagnosi inicial!. Un punt de partida per identificar evidències d'assoliment de la competència d'Informàtica.

2.2 EXEMPLES DE SITUACIONS D’ÈXIT

  1. El/la professional elabora els albarans de compravenda de productes seguint el model facilitat per l’empresa respectant la forma i el format del document.
  2. El/la treballador/a redacta la memòria anual de l’empresa incorporant gràfics i taules que resumeixen les dades més significatives de l’activitat realitzada.
  3. El departament de comunicació rep per correu electrònic el conjunt de fotografies del darrer congrés en el que l’empresa ha participat enviades per el/la professional.
  4. El/la professional crea una presentació com a recurs visual per fer una ponència.
  5. El/la professional manté actualitzada la informació de la Base de Dades de l'empresa.
  6. El/la professional té actualitzada la darrera versió del programari al seu PC i té instal·lat un antivirus.

2.3 ARA ET TOCA A TU!

Identifica 2 situacions en les que hagis posat en joc la competència de manera exitosa. Per cada situació descriu:

  • quan va passar,
  • què va passar
  • i quin va ser el resultat obtingut.

2.4 NIVELLS I ACREDITACIONS

NIVELLS

  • Necessita sempre comptar amb ajuda per utilitzar els tipus bàsics de programari.
  • Pot desenvolupar algunes tasques simples per si mateixa relacionades amb el tractament de dades i d’informació (escrita, gràfica, sonora, de la imatge en moviment, numèrica).
  • Està en procés d’aprenentatge.
  • Pot utilitzar els tipus bàsics de programari sol/a i sense ajuda.
  • Pot desenvolupar de manera autònoma tasques diferents relacionades amb el tractament de dades i d’informació (escrita, gràfica, sonora, de la imatge en moviment, numèrica) i resoldre problemes senzills i rutinaris.
  • Utilitza habitualment els coneixements assolits.
  • Pot utilitzar amb seguretat, de manera autònoma i òptima els tipus bàsics de programari i totes les seves funcionalitats.
  • Pot desenvolupar de manera òptima tasques relacionades amb el tractament de dades i d’informació (escrita, gràfica, sonora, de la imatge en moviment, numèrica), resoldre problemes complexos i donar suport a altres persones perquè puguin millorar les seves competències.

En el cas que et sol·licitin acreditar el teu coneixement de competència informàtica, a continuació pots consultar la següent taula d’equivalències amb l’ACTIC i COMPETIC:

ACTIC COMPETIC

NIVELL BÀSIC

Nivell 1 - Bàsic

COMPETIC 1

NIVELL MIG

Nivell 2 - Mitjà

COMPETIC 2

NIVELL SUPERIOR

Nivell 3 - Avançat

COMPETIC 3

continguts:original:of_tec_est_des_econo:documentacio_interna:smt._guia_de_competencies_clau_del_mercat_de_treball:unitat5:nivells digital ACREDITACIONS

L’ACTIC és la certificació acreditativa de la competència informàtica. L’emet la Generalitat de Catalunya i permet a qualsevol persona demostrar les seves competències en TIC mitjançant una prova per ordinador que s’avalua automàticament.

Les persones que superen satisfactòriament la prova obtenen un certificat (bàsic, mitjà o avançat) que els possibilita acreditar un determinat nivell (1, 2 o 3, respectivament) de competències en TIC davant de qualsevol empresa o administració. Aquests certificats són, doncs, una eina que pot facilitar l'obtenció d'una feina, la promoció professional, l'accés a eines d’aprenentatge virtual o l'obtenció d'una certificació professional.

El model d’acreditació es compon de 3 nivells de certificació:

  • Nivell 1 – Certificat bàsic
  • Nivell 2 – Certificat mitjà
  • Nivell 3 – Certificat avançat

Font: ACTIC-Generalitat de Catalunya

Consulta més informació sobre els nivells i certificats ACTIC.

Els ensenyaments d’informàtica a l’educació d’adultsCOMPETIC— tenen com objectiu facilitar l’adquisició de la competència informàtica, entesa com la combinació de coneixements, habilitats i actituds en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per desenvolupar-se en la societat actual.

Els ensenyaments s’estructuren en quatre cursos:

  • El nivell inicial d’informàtica (COMPETIC inicial) s’adreça a les persones adultes que volen assolir un domini bàsic de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
  • Els diferents nivells usuari d’informàtica (COMPETIC 1, 2 i 3) van adreçats a persones que ja tenen uns coneixements bàsics del funcionament de l’ordinador i del programari més bàsic, i que volen aprofundir en els àmbits següents:
    • Cultura, participació i civisme digital.
    • Tecnologia digital, ús de l’ordinador i del sistema operatiu.
    • Navegació i comunicació en el món digital.
    • Tractament de la informació escrita.
    • Tractament de la informació gràfica, sonora i de la imatge en moviment.
    • Tractament de la informació numèrica.
    • Tractament de les dades.
    • Presentació de continguts

Font: XTEC. Departament d'Educació.Generalitat de Catalunya

És possible demostrar els coneixements de Microsoft Office dels que es disposa amb un certificat oficial. Aquest títol acredita l’ús de totes les aplicacions que té Microsoft Office.La certificació de Microsoft Office Specialist s’utilitza per mesurar i avaluar la capacitat dels/les usuaris/es i té reconeixement internacional.

Existeixen diferents certificats, el més conegut és l’anomenat MOS, però n’existeixen d’altres més avançats com ara el MOS Expert i el MOS Master.

ARA ET TOCA A TU!

A partir de tota la informació sobre nivells i acreditacions presentades, quin nivell creus que tens de d’informàtica? Elabora un petit argumentari per explicar i defensar els teus coneixements sobre aquesta competència. Pensa en situacions concretes viscudes, en formacions realitzades, etc.