Salta al contingut principal

3.Competència digital

2.COM ES DEMOSTRA?

2.1 UNA PERSONA TÉ UN BON DOMINI DE LA COMPETÈNCIA QUAN...

Menys nivell d'assoliment(-)
1.Coneix i utilitza les prestacions bàsiques dels diferents dispositius digitals.
2.Utilitza els serveis de missatgeria instantània (per exemple, WhatsApp, Telegram, etc.) per comunicar-se de forma síncrona (en temps real).
3.Navega, busca informació i consulta continguts digitals identificant aquells que responen a les pròpies necessitats.
4.Utilitza algunes de les diferents xarxes socials generalistes (Facebook, Instagram, Twitter, etc.) i professionals (LinkedIn, Xing, etc.) i coneix les seves característiques i usos.
5.Cerca, descarrega i utilitza Apps (com per exemple Zoom, Team Viewer, Bizum, CaixaBank Sing, etc.) en diferents dispositius.
6.Actua de forma crítica, responsable i segura en la seva interacció online.
7.Contrasta la validesa de la informació que consulta diferenciant aquella que és real de la que no ho és.
8.Treballa en xarxa, compartint i actualitzant informació a través d'eines com el núvol, wikis, fòrums online, blogs, etc.
Més nivell d'assoliment(+)
9.Utilitza eines i recursos TIC vinculats al seu àmbit específic de treball.

2.1.1 ARA ET TOCA A TU!

Vols reflexionar sobre com és el teu nivell d'assoliment?

Contesta les preguntes sobre evidències que trobaràs a la pestanya «Qüestionari». NO és un test d'avaluació de la teva competència. És una eina d'autodiagnosi inicial!. Un punt de partida per identificar evidències d'assoliment de la competència Digital.

2.2 EXEMPLES DE SITUACIONS D’ÈXIT

  1. El/la professional troba el producte desitjat a través de la pàgina web del proveïdor cercant-lo a partir del codi o referència, la marca o filtrant per alguna de les seves prestacions.
  2. El perfil d’usuari/a del/la professional al LinkedIn està complert i actualitzat (recull tant la seva experiència laboral i formativa com la identificació de les seves aptituds i validacions).
  3. El/la professional respon al qüestionari de satisfacció sobre el clima laboral de l’empresa elaborat a través d’una aplicació digital. Es registra, puntua cada pregunta, redacta aportacions en els camps amb preguntes obertes i envia el formulari un cop complimentat.
  4. El/la professional realitza convocatòries de reunions per videoconferència.
  5. El/la professional és conscient que en l'entorn digital tot és públic i per aquesta raó avalua bé quina informació penjar a les seves xarxes socials.
  6. El/la professional crea, recupera i gestiona còpies de seguretat de tots els seus arxius i documents en espais fixos o virtuals.
  7. El/la professional aplica mesures de protecció́ i seguretat en els diferents dispositius digitals que utilitza (contrasenyes, bloqueig de pantalla, etc.).

.

2.3 ARA ET TOCA A TU!

Identifica 2 situacions en les que hagis posat en joc la competència de manera exitosa. Per cada situació descriu:

  • quan va passar,
  • què va passar
  • i quin va ser el resultat obtingut.

2.4 NIVELLS I ACREDITACIONS

NIVELLS

  • Necessita sempre comptar amb ajuda per utilitzar dispositius i aplicacions digitals a l’hora de cercar, interpretar i generar informació i continguts.
  • Pot desenvolupar algunes tasques simples per sí mateixa.
  • Està en procés d’aprenentatge.
  • Pot utilitzar dispositius i aplicacions digitals sol/a i sense ajuda a l’hora de cercar, interpretar i generar informació i continguts.
  • Pot assolir una cultura digital que li permet desenvolupar de manera autònoma tasques diferents i resoldre problemes senzills i rutinaris.
  • Utilitza habitualment els coneixements assolits.
  • Pot desenvolupar-se amb seguretat i sense ajuda per utilitzar dispositius i aplicacions digitals a l’hora de cercar, interpretar i generar informació i continguts.
  • Pot desenvolupar tasques i resoldre problemes complexos, donar suport a altres persones perquè puguin millorar les seves competències i pot proposar utilitzar nous processos digitalitzats.

En el cas que et sol·licitin acreditar el teu coneixement de competència digital, a continuació pots consultar la següent taula d’equivalències amb el Marc Europeu de Competències Digitals per la Ciutadania:

Marc Europeu de Competències Digitals per la Ciutadania (DigComp)

NIVELL BÀSIC

Nivell Bàsic A1 I A2

NIVELL MIG

Nivell Intermig B1 i B2

NIVELL SUPERIOR

Nivell avançat C1 i C2 i Nivell altament especialitzat D1 i D2

ACREDITACIONS

En el model DigComp s’estableixen 5 àmbits i 21 competències digitals. A continuació fem un resum gràfic d’aquest model: Font:El Rubencio (España), elrubencio@elrubencio.com. 2017. Per la publicació Marc de Competències Digitals. AUPEX

El model contempla 4 nivells inicials de competència:

  • Nivell bàsic (pot concretar-se en el nivel A1 o A2)
  • Nivell intermig, (pot concretar-se en el nivel B1 o B2)
  • Nivel avançat (pot concretar-se en el nivel C1 o C2)
  • Nivell altament especialitzat) (pot concretar-se en el nivel D1 o D2)

Consulta més informació sobre el Marc Europeu de Competències Digitals per la Ciutadania, també conegut com DigComp i accedeix a exemples d´ús de cada competència per als diferents nivells de desenvolupament. Si vols explorar més pots consultar el Mapa de Competències Digitals.

A continuació pots explorar el teu nivell amb les següents eines d'autoavaluació:

  1. Test de competències digitals. Barcelona Activa