Menu

La innovació verda com a eix de dinamització territorial

Casos d'èxit

Casos d'èxit

Energia local

Autonomia energètica cooperativa del municipi de Saldes

Objectiu

Aquest projecte té per objectiu la instal·lació d’una planta de producció elèctrica solar per autoabastir energèticament el poble de Saldes amb energies renovables i de forma cooperativa.

Actors

El projecte surt de Germinador Social, un concurs de Som Energia i Coop57 per estimular la creació de models socials innovadors amb l’objectiu de promoure nous agents locals per a la transició energètica.

Descripció

En el marc d’aquest projecte, l’ajuntament va contractar l’electricitat amb una companyia proveïdora d’energia renovable en exclusiva, es va substituïr l’enllumenat del municipi per làmpades LED (amb el 52 % de reducció del consum), es va substituir el combustible fòssil de les calderes dels equipaments públics per estella procedent del rebuig de fusta provinent de la gestió forestal dels boscos municipals i finalment, es va engegar el projecte de la planta de producció elèctrica solar de de 600 KW en unes antigues instal·lacions mineres de propietat municipal. El projecte va iniciar-se al 2019. Durant la primera fase del projecte, s’ha treballat en la construcció de la planta solar, amb canvis en la qualificació del terreny i els tràmits que permeten la connexió de la planta a la xarxa pública. Es té previst finançar amb aportacions veïnals. Inicialment, cada persona pot optar a finançar la part proporcional del total instal·lat corresponent a la potència que tingui contractada a casa seva. De forma paral·lela, des de l’Ajuntament es treballa en la possibilitat de demanar ajuts públics que disminueixin els costos

Cooperativa energètica de Saldes

Segueix aquest enllaç

Més informació




Pla de Transició Energètica de Sant Pere Torelló

Objectiu

Aquest pla té per objectiu assolir la transició energètica en el municipi: el 100% de l’energia consumida en el conjunt d’aquest territori sigui d’origen renovable i local l’any 2031.

Actors

Els principals actors d'aquest pla són l’Ajuntament, la Cooperativa Ciutadana d’Energia i les empreses. L'ajuntament juga el paper de dinamitzador i realitzarà algunes de les inversions. La resta d'inversions seran realitzades per la CCE i les empreses del territori.

Descripció

Per avançar en els objectius de transició energètica, s’han posat en marxa projectes relacionats amb els tres àmbits de consum: el consum tèrmic, l'energia elèctrica i el transport i mobilitat. Cada projecte contribueix reduir el consum de fonts d’energia fòssils, sigui per la via de substitució de font (per electricitat, biomassa, geotèrmia), per optimització i estalvi energètic, o per generació d’energia renovable.

Xarxa de calor i central tèrmica:

  • Renovació de xarxa de calor primària i secundària. Extensió a carrers adjacents
  • Central i xarxa de calor amb biomassa
  • Extensió de xarxa de calor
  • Millores pendents central tèrmica
  • Racionalització gestió central i xarxa
  • Digitalització xarxa de calor (telelectura comptadors)
  • Rehabilitació de tancament i reforç d’aïllaments als habitatges

Sistema elèctric:

  • Promoció planta municipal FV 3-4MW
  • Planta FV 100kW al barri de la Riera
  • Assessorament energètic ciutadà
  • Programa d’eficiència energètica i fotovoltaica
  • Programa de 100 cobertes fotovoltaiques (en estudi)

Mobilitat:

  • Instal·lació 2 estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics amb pèrgoles fotovoltaiques connectades a edificis municipals
  • Exposició-Fira de vehicles elèctrics a la Festa de la primavera
  • Plans de mobilitat principals per a empreses
Pla de Transició Energètica de Sant Pere Torelló

Segueix aquest enllaç

Més informació

Economia circular

Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del Tecnocampus

Objectiu

La Càtedra té la voluntat d’esdevenir un referent en docència, recerca i transferència de coneixement per donar resposta als reptes que es plantegen en matèria d’economia circular i que permetin apoderar els agents del canvi, generant un espai de sinèrgia i esdevenint catalitzadors d’impacte per al territori sota una perspectiva d’actuació local.

Actors

Els actors principals de la Càtedra són el Tecnocampus, el Consell Comarcal del Maresme, Aigües de Mataró i el Consorci per al tractament de residus sòlids i urbans del Maresme.

Descripció

Les activitats principals del Càtedra són:

  • Activitats de docència: Participació en activitats docents (graus i màsters, activitats de formació per empreses, instituts o entitats…) amb formacions ad hoc. Inclou el diagnòstic, la planificació, l’execució i l’avaluació dels processos d’ensenyança i aprenentatge els i resultats de l’activitat educativa.
  • Projectes de transferència de coneixements. Transmissió de coneixements per generar un canvi de model.
  • Activitats de recerca. Investigacions relacionades amb l’àmbit de l’economia circular per generar i augmentar els coneixements científics i tècnics gràcies a la connexió entre el món acadèmic i l’empresarial.

Àrees de coneixement:

  • Estratègia circular: metodologies per a la reflexió estratègica i definició del roadmap de circularitat a nivell de societat, indústria i ens públics.
  • Observatori: activitat de mapeig constant sectorial i de les estratègies de circularitat aplicables.
  • Innovació tecnològica: incorporació dels models d’innovació per a la disrupció en el camp de la circularitat.
  • Empreses i models de negoci: anàlisi dels processos empresarials per a la transformació del model de negoci.
  • Mètriques: eines per a la mesura de l’impacte i la incorporació de criteris d’avaluació.
  • Comportament del consumidor: focus en els canvis de producció i consum necessaris per a la transformació.
  • Lideratge pel canvi: coneixement aplicable per a l’anàlisi i presa de decisió sota contextos de futur i capacitació per a liderar la transformació organitzacional.
  • Ciutats circulars: reflexió i diagnosi per al modelatge i detecció d’oportunitats aplicables a la ciutat.
  • Logística verda. desenvolupament de les activitats per donar resposta a la transformació del sector
Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del Tecnocampus

Segueix aquest enllaç

Més informació




Programa d'economia circular per les empreses industrials

Objectiu

L'objectiu del programa és oferir acompanyament individualitzat a empreses de perfil industrial amb l’objectiu d’ajudar-les a la seva transformació cap a models de negoci i processos productius basats en l’economia circular

Actors

El Programa està impulsat per Barcelona Activa i dóna suport a les empreses de perfil industrial (amb procés productiu i producte propi) i ubicades preferentment als polígons de l’Eix Besòs de Barcelona

Descripció

El programa es realitza per a 5 empreses, cadascuna de les quals rep 70 hores d’acompanyament. Els projectes a treballar podran tenir a veure amb diversos àmbits relacionats amb l’Economia Circular com:

  • Ecodisseny de productes i serveis amb una major eficiència dels recursos,
  • Materials renovables
  • Servitització i consum col·laboratiu,
  • Energia i eficiència energètica,
  • Reutilització i redistribució,
  • Manteniment i reparació,
  • Remanufactura, reciclatge,valorització de residus
  • Contribució social i sensibilització
Programa d'economia circular per les empreses industrials (Barcelona Activa)

Segueix aquest enllaç

Més informació




Mobilitat sostenible

Vehicle elèctric i mobilitat sostenible a la Riera de Caldes

Objectiu

La Riera de Caldes té un important sector empresarial vinculat a la mobilitat elèctrica i el desenvolupament del vehicle elèctric. El projecte té per objectiu identificar oportunitats de desenvolupament i innovació vinculats a la mobilitat elèctrica i vinculats al territori.

Actors

Iniciativa realitzada per l’Associació de Municipis de l’Eix Riera de Caldes i amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat de Catalunya. A més, donen suport al projecte els ajuntaments de la Riera de Caldes, els agents socials com el RACC i els gremis d’instal·ladors d’electricitat, de tallers de reparació i venda d’automòbils i del motor i els centres d’ensenyament i empreses.

Descripció

El projecte vol donar impuls a les infraestructures de recàrrega, serveis i a la formació de professionals i estudiants de formació professional, en fabricació, manteniment i reparació de l'àmbit de la mobilitat sostenible. Per fer-ho, l'any 2013 es va impulsar el Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE), centre pioner per donar serveis en les tecnologies del vehicle elèctric lleuger, i oferir recursos de suport al teixit empresarial del territori per a la promoció de noves línies de negoci basades en el sector del vehicle elèctric. Paral·lelament, s'ofereixen els serveis següents:

  • Assessorament sobre canvi de flota de vehicles a empreses
  • Jornades sectorials i professionals
  • Formació en vehicle elèctric: Rrealitzar seminaris de vehicle elèctric per a professionals en actiu, es treballa en l'orientació curricular en vehicle elèctric per a Formació Professional i es promou la pràctica amb el concurs Electrocat, de construcció de prototips de vehicles elèctrics realitzat per estudiants de FP.
  • Suport a usuaris: creació i manteniment d’una xarxa d’usuaris del vehicle elèctric
Vehicle elèctric i mobilitat sostenible a la Riera de Caldes

Segueix aquest enllaç

Més informació




Projecte VE/H Servei

Objectiu

El projecte VE/H Servei, impulsat pel Gremi de Tallers Barcelona, té per objectiu oferir respostes i facilitar la informació, la formació i l’accés a la tecnologia que els tallers necessiten per a incorporar vehicles electrificats a la seva capacitat de servei, d'una manera segura i eficient, segons l'especialitat del taller i els tipus de vehicles a atendre.

Actors

El projecte VE/H Servei del Gremi de Tallers compta amb la col·laboració tècnica d’empreses especialitzades en prevenció de riscos i fabricants d’estació de recàrrega, així com el suport de l’Ajuntament de Barcelona

Descripció

El projecte fomentarà que els tallers es vagin adaptant progressivament, mitjançant activitats com càpsules informatives dels temes rellevants per a adaptar el taller al VE/H, webinars per a l'adaptació pràctica del taller, cercador en línia de tallers amb servei VE/H i difusió a internet i xarxes socials.

Projecte VE/H Servei

Segueix aquest enllaç

Més informació




Regeneració urbana

Vilawatt

Objectiu

El projecte Vilawatt té per objectiu apostar cap a la transició energètica i apoderar als ciutadans en el municipi de Viladecans.

Actors

Els principals actors territorials que formen part d’aquest projecte són l’ajuntament de Viladecans, l’AMB, associacions de comerciants i empresaris i els ciutadans.

Descripció

El projecte Vilawatt s’inicia l’any 2016, després de ser escollit com un dels tres projectes més innovadors per abordar la transició energètica a les ciutats i obtenir fons de d’una Urban Innovative Action (UIA), la iniciativa de la Unió Europea dedicada al finançament de projectes innovadors proposats per ciutats de més de 50.000 habitants. El projecte Vilawatt va ser finança t amb 4,1 milions d’euros, que es va sumar a l’1,1 milions d’euros aportats per l’ajuntament.

Vilawatt actualment és una comercialitzadora energètica local de Viladecans que aposta per l’ús d’energia 100% renovable i implica a la ciutadania en la presa de decisions. La forma d’organitzar-se és a través d’un consorci publico-privat-ciutadà que actualment està constituït per l’Ajuntament de Viladecans i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Pròximament se sumaran al consorci una associació de ciutadans i ciutadanes, així com una associació de comerciants i empresaris. Al consistori li correspon el 90 % del total de drets i obligacions del Consorci, mentre que l'entitat supramunicipal AMB resta amb un 10%; percentatges que es modificaran a mesura que es vagin incorporant els agents de referència com entitats ciutadanes i empresarials. El projecte també inclou les iniciatives següents:

  • Rehabilitació energètica: millorar l'estat de l'edifici i també la seva eficiència energètica. Aquestes millores es centren en millorar les condicions d’aïllament, confort tèrmic i acústics dels usuaris de l’edifici, reduir el consum energètic i instal·lar energies renovables.
  • Servei d’assessorament, que es centra, per exemple, en la revisió de les factures energètiques (potència contractada, tarifa, ús horari …), en la realització d’auditories energètiques, espai d’aprenentatge i autoformació.
  • Servei de formació: disseny d’una proposta formativa per a la creació de nous perfils experts en avaluació, execució i tendències en l'àmbit de la rehabilitació energètica.

Per el pagament dels estalvis energètics derivats de ser membres de la companyia Vilawatt s’ha creat la moneda Vilawatt, que és una moneda local digital vinculada a l’estalvi energètic que fomenta i dinamitza el consum responsable i de proximitat. Permet realitzar pagaments entre persones, entitats, comerços, empreses i administracions públiques a Viladecans.

Vilawatt

Segueix aquest enllaç

Més informació




Programa de regeneració urbana de Barcelona

Objectiu

El Programa de Regeneració Urbana de Barcelona, gestionat per l’Institut Municipal d’Urbanisme és una estratègia global, unitària i multidisciplinària d’actuacions que afecten tant edificis com teixits urbans, quan existeixin situacions d’insuficiència o degradació dels requisits bàsics de funcionalitat, seguretat i habitabilitat de les edificacions. L’objectiu és aconseguir un desenvolupament urbà que transcendeixi les consideracions habituals de la rehabilitació integral (millores en habitabilitat, accessibilitat i eficiència energètica) en donar solucions específiques per promoure la inclusió, l’ús eficient dels recursos, la mitigació i adaptació del canvi climàtic i la resiliència.

Actors

L’Institut Municipal d’Urbanisme gestiona tant l’execució i coordinació del programa, com la comunicació amb els potencials beneficiaris, en coordinació amb altres ens de l’Ajuntament.

Descripció

El programa de regeneració urbana forma part de l’Estratègia de desenvolupament urbà, sostenible i integrat (EDUSI) Eix Besòs, i està cofinançada amb fons europeus FEDER.

Es defineixen 5 grans eixos estratègics del Programa:

  • Millorar la qualitat del medi urbà.
  • Afavorir un ús eficient dels recursos.
  • Garantir la cohesió i el benestar social.
  • Promoure la diversitat funcional i social.
  • Reforçar la integració i l’equilibri territorial.

Les fases del programa són:

  • Estudis previs. Estudis per establir uns punts de partida/proves pilots (El Besòs i El Maresme i La Trinitat Vella), que permetin engegar “laboratoris urbans” per a implantar futurs àmbits d’actuació.
  • Tasques prèvies. Informació i difusió dels avantatges del programa: sessions de participació del veïnat, treballs de camp… Implementació d’un punt d’informació permanent en el barri/àmbit d’intervenció.
  • Campanya d’inspeccions. Inspecció d’elements comuns dels edificis com l’interior dels habitatges a finques representatives de l’àmbit. Amb el resultat de la campanya, l’Institut Municipal d’Urbanisme dissenya un pla d’acció del conjunt del barri.
  • Dinamització social. Acompanyament i suport al veïnat durant el procés: constitució de comunitats, resolució de dubtes i conflictes, cultura de manteniment, assessorament sobre convocatòries d’ajuts i tramitació dels expedients, estudis de fiscalitat, gestions administratives, i fonts de finançament, entre d’altres.
  • Gestió administrativa i projectes. Els informes de la campanya d’inspeccions donen les dades perquè l’IMU delimiti les zones del programa o PAUs (polígons d’actuació urbanística). Redacció del/s projecte/s econòmics, d’edificació i urbanització per a assolir els objectius (d’habitabilitat, mediambientals, urbanístics, socials i econòmics) de la regeneració.
  • Obres d’edificació i urbanització de l’entorn. Treballs a les finques a mesura que es vagin aprovant i tramitant els projectes. Obres d’urbanització executades de manera independent o en funció de les necessitats de les obres d’edificació.
Programa de regeneració urbana de Barcelona

Segueix aquest enllaç

Més informació

Serveis ecosistèmics

Parc Agrari de la Conca d’Òdena

Objectiu

L’objectiu del Parc Agrari és desenvolupar a la Conca d’Òdena un model agroalimentari i de consum basat en la qualitat i la proximitat, i que entre d’altres, sigui resilient al canvi climàtic, poc depenent del mercat global, permeti la gestió sostenible del mosaic agroforestal i proveeixi de serveis ecosistèmics a tota la població; esdevenint per tant un nou model i motor de desenvolupament socioeconòmic local.

Actors

El projecte s’ha dut a terme gràcies a la participació del Consell Comarcal de l’Anoia, la Diputació de Barcelona i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, junt amb la col·laboració d’altres ajuntaments de la zona i la coordinació tècnica del Col·lectiu Eixarcolant

Descripció

El projecte del Parc Agrari de la Conca d’Òdena neix amb la voluntat de ser una eina de dinamització social i econòmica que posi en valor el territori i totes les activitats que s’hi desenvolupen.

El nucli del Parc Agrari de la Conca d’Òdena inclou 15 municipis (Argençola, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Jorba, Igualada, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Òdena, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí), que en conjunt representen una superfície de 372,18 km2 i una població de 80.820 habitants (dades IDESCAT 2018). També s’hi inclouen tots els municipis limítrofs amb els citats anteriorment, de tal forma que s’estableix una corona al voltant del nucli del Parc Agrari de la Conca d’Òdena.

Aquests són cinc dels reptes als quals vol donar resposta el Parc Agrari de la Conca d’Òdena:

  1. Tots gaudim del territori que ens envolta i dels paisatges de la Conca, però la seva gestió recau només en els agricultors i ramaders. Si els agricultors o ramaders no poden guanyar-se la vida dignement, la gestió sostenible d’aquest territori i la conservació dels paisatges característics de la Conca estan en risc.
  2. Com a consumidores i consumidors volem productes agroalimentaris locals i de qualitat, però no sabem quins productes hi ha disponibles ni com accedir-hi de forma fàcil i còmoda. Alhora, volem saber amb certesa quan un producte és local, i a què estem contribuint amb el nostre consum.
  3. Els productors volen comercialitzar els seus productes a nivell local, i alhora els comerços i restauradors locals volen incorporar aquests productes en la seva oferta. Es tracta per tant, d’establir els mecanismes per fer-ho possible.
  4. Sense innovació i diversificació no hi ha futur. I és aquesta innovació la que ha de permetre generar una economia, i una cadena de valor sòlida originada en el territori, que generi oportunitats, ocupació i benestar, i que dibuixi l’horitzó de futur de la Conca d’Òdena on el Parc Agrari sigui un referent.
  5. Primer cal conèixer, per després poder valorar i estimar. Cal que coneguem més el territori que ens envolta, amb profunditat, per poder-ne entendre la importància i per poder imaginar-lo com un element cabdal per al desenvolupament sostenible, en termes socials i econòmics de la Conca d’Òdena.
Parc Agrari de la Conca d'Òdena

Segueix aquest enllaç

Més informació




Tasta’m – El Moianès ve de gust

Objectiu

La Marca El Moianès ve de gust - creada des del Consorci del Moianès - ha afavorit que, en els darrers anys, els productes d'aquesta comarca i els plats que se'n deriven s'hagin convertit en un important element turístic i en un dinamitzador econòmic per als municipis del Moianès.

Actors

Aquesta marca s’ha creat des del Consorci del Moianès i hi participen els productors i elaboradors de la comarca, el sector gastronòmic i els ajuntaments.

Descripció

La producció agroalimentària té un pes cada vegada més important en el Moianès: des d'explotacions agrícoles i ramaderes que produeixen vedella, porc, aviram - convencional o ecològic-, passant per la gran tradició de cansaladers, forners, pastissers, xocolaters, formatgers i elaboradors de productes derivats de la soja, fins a distribuïdors i restauradors especialitzats en aquests productes de qualitat.
Al voltant d'aquests productes de qualitat del territori s'ha dissenyat la campanya Tasta'm. Amb aquesta campanya es pretén:

  • Donar a conèixer més i millor els productes del Moianès.
  • Ser eina al servei dels productors del camp i dels oficis de l’alimentació.
  • Aproximar la relació entre el productor i el consumidor.
Tasta’m – El Moianès ve de gust

Segueix aquest enllaç

Més informació

puja a dalt de la pàgina Pujar