Confecció de memòries de gestió

Unitat 2. Criteris formals per a la confecció de la memòria

Introducció

Els aspectes formals de la memòria han d’actuar com un vehicle que ajudi també l’audiència a entendre el missatge que es vol traslladar amb les dades que s’aporten. En aquest sentit:

  • S’ha de tenir cura que els textos siguin clars i redactats amb criteris de simplicitat, i aplicar el sentit comú.
  • Els elements gràfics s’han d’emprar com un vehicle per presentar informació significativa de forma visual de manera més eficaç que mitjançant un text o una taula (els gràfics no són il·lustracions).
  • Les taules són un altre recurs per presentar una quantitat significativa de dades de forma ordenada i intel·ligible.

En general, el disseny del document ha d’optar preferentment per la sobrietat i la simplicitat, i prioritzar l’accessibilitat i la comprensió.

Idees clau

  • Els aspectes formals de la memòria han d’anar regits per un criteri general de simplicitat, claredat i sobrietat, i que doni tot el protagonisme a la informació.
  • Cal tenir en compte que actualment existeixen alternatives gràfiques, dinàmiques i visuals (infografies, microllocs web) que poden ajudar a una major difusió i comprensió de la informació de gestió.
  • Per redactar textos eficaços es poden seguir algunes pautes i consells pràctics. Com a exemple es destaquen els principis bàsics que recull el Llibre d’estil de la Diputació de Barcelona.
  • Els gràfics no són il·lustracions complementàries per fer més atractiu el document de la memòria, sinó un vehicle per presentar informació significativa de forma visual, d’una manera que es pretén més clara i entenedora que un text o una taula.
  • Les taules eviten la incorporació de moltes dades en el text per ajudar a la seva lectura i interpretació.

1. Orientacions bàsiques sobre el disseny general

Com ja s’ha indicat anteriorment, el disseny i els formats que s’apliquin a la memòria de gestió condicionaran en molt bona mesura la seva efectivitat, és a dir, la seva capacitat d’informar els públics destinataris i d’assolir la seva finalitat (ajudar a la presa de decisions, donar compte de processos o projectes, etc.).

El primer aspecte clau, en aquest sentit, és decidir quins suports o formats seran els que s’utilitzaran per a la difusió de la memòria, ja que aquests condicionaran tot el tractament que es faci de la informació.

El format més clàssic és el d’un document que combina textos, gràfics i taules, que es pot difondre imprès en paper o en suport electrònic. No obstant, cada vegada és més habitual utilitzar complementàriament altres formats, per exemple:

Per saber-ne més

Pots consultar el recurs “Presentació de la informació, amb eines de visualització i infografies” de la Diputació de Barcelona.

  • Infografies: representacions de la informació eminentment visuals i gràfiques, amb les referències textuals essencials, que es poden editar en suport paper o utilitzar en un entorn web.
  • Microllocs web, també anomenats minisites o weblets: una pàgina o un grup de pàgines web que estenen o amplien la funcionalitat de llocs web primaris, usualment per desenvolupar breument un tema concret i acotat.
  • Presentacions de diapositives electròniques, que s’utilitzen molt sovint per fer explicacions al públic en un entorn presencial.

En aquests tres casos es prioritza el contingut visual i l’expressió gràfica de la informació, per la qual cosa és important preveure la seva utilització per tal que els gràfics i les taules que es puguin utilitzar en el document complet de la memòria puguin actuar com a elements autònoms i aprofitar-se o adaptar-se fàcilment.

Tot seguit s’ofereixen alguns elements bàsics que cal considerar amb relació al disseny general de la memòria de gestió en el seu format clàssic de document per difondre en paper o en suport electrònic.

En primer lloc, és necessari prioritzar sempre una lectura visualment còmoda. A tal efecte, es poden tenir en compte les pautes següents:

  • Deixar respirar el text mitjançant espais en blanc, que faciliten la lectura i relaxen la vista. Per exemple, amb uns marges de pàgina suficients (entre 2,5 i 3 cm).
  • Combinar text i recursos gràfics de forma equilibrada a cada pàgina.
  • Deixar un espai de separació suficient entre els diferents paràgrafs i entre les línies (1,5 espais acostuma a ser adequat).
  • Utilitzar una tipografia clara i llegible. No emprar més d’un o dos tipus de lletra per a tot el document; per exemple, es pot fer servir un tipus per als títols i un per al text. Es poden combinar grandàries: títols més grans, text normal (11 o 12 punts) i tipus més petit per a citacions, aspectes secundaris, etc. Especialment a les taules es recomana utilitzar tipus sans serif (com la font Arial), perquè faciliten la lectura dels números. En tot cas, s’ha d’evitar l’ús de tipus de fantasia.
  • Utilitzar llistes numerades o amb vinyetes per ordenar i destacar la informació.
  • En general, utilitzar notes a peu de pàgina només quan és imprescindible; és millor incorporar la informació important en el text i la complementària en annexos (per exemple, en un glossari).

Per altra part, s’ha d’insistir en la importància de facilitar la navegació de l’audiència a través del document i la recerca de la informació que es consideri interessant (des del punt de vista de l’audiència). Per tant, com ja s’ha apuntat abans, s’han d’utilitzar números de pàgina, títols i subtítols numerats i destacats, taules de contingut, etc.

S’ha de recordar també que el públic no sempre disposa dels mateixos recursos que nosaltres. És per aquest motiu que convé ser prudents i austers amb l’ús del color, per exemple.

Finalment, insistim que els recursos gràfics (gràfics i taules, però també diagrames, esquemes i il·lustracions) han d’emprar-se amb moderació. S’han d’afegir quan serveixen per:

  • Millorar la comprensió d'una informació: per exemple, un gràfic de l'evolució temporal d'una dada.
  • Fer més còmoda la lectura d'un text: per exemple, amb una fotografia.

Ha d’evitar-se la seva proliferació indiscriminada, que resultaria una font de distracció i una mostra de poca professionalitat. Amb aquest sentit pràctic, les taules i els gràfics han de situar-se a prop de la informació que amplien o complementen, separats per un espai suficient de la resta del text.

Si hom té pensat utilitzar suports complementaris (infografies, microllocs, presentacions), els recursos visuals (gràfics i taules) han de sintetitzar i mostrar la informació clau per tal de fer arribar amb claredat el missatge que es vol transmetre.

2. Pautes per a la redacció dels textos de la memòria

Com veurem, els recursos visuals són importants per captar l’atenció del públic i per destacar les informacions més importants. Però el relat és el discurs lògic que ordena la informació de la memòria i es fonamenta en uns textos ben redactats.

S’ha de remarcar que l’aspecte clau d’aquests textos ha de ser la claredat. Per tant, la norma general serà buscar la simplicitat i aplicar el sentit comú.

Tot seguit es donen algunes pautes que poden ajudar a redactar textos eficaços per a la memòria de gestió:

El contingut textual s’ha d’estructurar en paràgrafs que agrupin informació coherent i de forma ordenada i que no siguin gaire llargs (entre 100 i 200 paraules aproximadament).

Els fets més importants s’expressen primer; els punts secundaris, a continuació, i així successivament en ordre decreixent d’importància. Es poden incloure dades complementàries o referències. I sempre que es tracti un tema d’importància, es pot acabar amb una oració de conclusió o síntesi del tipus “per tant…” per remarcar la idea principal.

La informació proporcionada ha de ser la significativa i necessària, per tal que el públic de la memòria pugui comprendre el missatge que es vol traslladar i formar-se la seva pròpia opinió. Si es creu important aportar dades de detall, es pot fer en els annexos.

Situar les conclusions o els fets més significatius al començament de cada paràgraf fa que es concentri l’atenció en aquest element. També es pot utilitzar un format de text específic en forma d’encapçalament o destacat; en aquest cas, el missatge ha de ser concret i concís, i aportar tan sols la quantitat de dades indispensable. Vegem-ne un exemple:

L’any 2017 el servei de teleassistència domiciliària ha tingut 610 persones usuàries. Aquesta és la xifra més alta assolida des de la posada en marxa del servei l’any 2013.

Per facilitar la lectura, si no és estrictament necessari per a la correcta interpretació de les dades, les xifres es poden donar arrodonides.

Normalment els valors es mostren en taules o gràfics i el text s’utilitza per comentar-los, posar en relleu relacions o tendències, o contextualitzar-los. És aconsellable evitar la proliferació de dades en el cos del text, ja que es fa més difícil la seva interpretació.

Cada bloc de text ha de tenir un sentit. Pot ser interessant introduir cadascun d’ells amb un subtítol, que pot ser una frase concisa que resumeixi la idea principal.

Creix significativament la inversió per a la millora de les vies públiques

L’any 2018 l’Ajuntament ha destinat 760.000 € a inversions per a la millora de voreres i calçades en tot el municipi. Aquesta xifra suposa un increment del 48% amb relació a la de l’any anterior. En conjunt, des de l’inici de l’actual mandat, s’han invertit a les vies públiques 1.790.000 €.

Com ja s’ha indicat anteriorment, la memòria de gestió és un instrument bàsic per a (entre altres coses) la rendició de comptes a una diversitat de parts interessades que, molt freqüentment, no seran especialistes en l'entorn tècnic, jurídic i administratiu, i no estaran acostumades a utilitzar el seu llenguatge especialitzat.

Així, doncs, una premissa essencial perquè una memòria sigui eficaç i aconsegueixi els seus objectius és que sigui comprensible per a les persones que l'han de llegir.

Una estratègia encertada serà elaborar diferents versions d’una memòria quan hom es vulgui adreçar a públics amb perfils diversos; probablement això serà més eficaç que barrejar diferents estils en un únic document.

El nivell de complexitat tècnica que pot comportar una memòria explicativa de la liquidació del pressupost d’un ajuntament adreçada a la comissió de comptes, no serà el mateix que el d’una memòria sobre el mateix tema que s’hagi de publicar al web municipal i s’adreci al públic general.

3. Principis bàsics i consells pràctics per a la redacció dels textos administratius

Tot seguit es reprodueixen els principis bàsics que recull el Llibre d'estil de la Diputació de Barcelona (2016, pàg. 20-21) per redactar textos administratius amb eficàcia:

  1. Pensem abans d’escriure i concentrem-nos en la informació essencial. L’estructura bàsica d’un text és: inici, desenvolupament i cloenda.
  2. Busquem sempre la comoditat del destinatari. Posem-nos en el seu lloc: què sap i què no sap; què li hem d’explicar i què no cal que li expliquem. El destinatari ha de comprendre el missatge immediatament i plenament.
  3. Adeqüem el missatge a la situació comunicativa: canal, intencionalitat, relació emissor-destinatari i tema. Trobem el to adequat i mantinguem-lo al llarg de tot el text.
  4. Elaborem els documents amb responsabilitat i sentit crític. Siguem conscients que els nostres escrits han de tenir el grau de qualitat lingüística que s’espera d’una administració pública.
  5. Redactem sense errors ortogràfics. Ajudem-nos dels verificadors i tinguem-ne en compte les limitacions.

Seguint la línia d'aquests cinc principis i buscant l'ús d'un llenguatge precís, rigorós, coherent i concís, en redactar la memòria de gestió podem afegir també altres consells pràctics:

  • Utilitzar frases curtes i formular una idea en cada frase. Evitar oracions subordinades complexes.
  • Evitar l’ús de la veu passiva, que pot donar lloc a interpretacions confuses i dificulta la lectura.

Evitar: “L’increment del nombre de subvencions va ser possibilitat per l’augment de la dotació pressupostària”.

Preferible: “Gràcies a l’augment del pressupost s’han atorgat més subvencions”.

  • Seguir l’ordre lògic de la frase: subjecte, verb i complements. Situar el subjecte tan a prop del verb com sigui possible.
  • Emprar, sempre que sigui possible, paraules del llenguatge comú, assequibles per a un públic mitjà. Quan sigui imprescindible incorporar termes tècnics, s’han d’explicar breument en el mateix text o en un glossari que es pot incloure al final de la memòria.
  • Utilitzar un llenguatge neutre i no sexista, però evitant l'artificiositat.

4. Utilització de gràfics

Els gràfics són un recurs molt potent per tal de millorar l’eficàcia de les memòries de gestió, sempre que s’utilitzin de forma correcta.

Els gràfics no són il·lustracions complementàries per fer més atractiu el document de la memòria (tot i que també puguin ajudar secundàriament en aquest sentit), sinó un vehicle per presentar informació significativa de forma visual, d’una manera que es pretén més clara i entenedora que un text o una taula.

Habitualment és més fàcil comprendre dades presentades en suport gràfic que en taules i llistes quan aquestes són massa llargues, sempre amb el benentès que els gràfics estan correctament elaborats.

L’ús d’un gràfic pot ser interessant en dues situacions:

  • Quan es volen representar patrons, tendències o relacions entre dades que poden ser captades d’un cop d’ull, sobretot quan es treballa amb sèries de dades prou llargues o complexes com perquè resulti més difícil captar allò que volem transmetre: posar en relleu aquella tendència o relació entre diverses variables.
  • Quan es vol destacar molt clarament un missatge molt significatiu. Normalment, les persones es fixaran abans en un gràfic que en un text o una taula, per la qual cosa es pot utilitzar aquest recurs per destacar allò que es considera més important. Cal tenir en compte, però, que per ser eficaç amb aquest instrument s’ha de pensar en allò que pot interessar a l’audiència i preparar el gràfic tenint-ho en compte.

Per altra part, els gràfics són un recurs que es pot utilitzar en diferents suports i ocasions o en diferents formats de la memòria de gestió: en el document escrit, en una presentació de diapositives, en una infografia…

Com en el cas dels textos, preval el criteri de simplicitat i comprensió. Els recursos gràfics que s’incorporin a la memòria han de ser entenedors per al públic al qual s’adreça i han d’estar distribuïts amb sobrietat, reforçant les idees clau i no indiscriminadament.

Els gràfics han de ser entenedors amb una revisió ràpida, per la qual cosa és important no posar-hi massa informació i fer-los d’una grandària adient. Cal evitar afegir-hi elements decoratius que puguin distreure o dificultar la interpretació: no és necessari utilitzar la multitud d’opcions que ofereixen els fulls de càlcul, només les estrictament necessàries.

És important també utilitzar el tipus de gràfic adient per al missatge que es vol traslladar. No examinarem aquí de forma exhaustiva tots els gràfics possibles, però sí que farem un recordatori dels tres més habituals:

També anomenat gràfic de barres, si són horitzontals. És útil per representar els valors que presenten diferents categories (elements) d’una o més sèries (no més de 3 o 4, segons el nombre d’elements) i, per tant, per fer comparacions entre valors d’aquelles categories.

Serveix per representar l’evolució de variables, normalment al llarg del temps. Així, il·lustra molt bé les tendències, si s’escau, comparant també diferents sèries.

Aquest gràfic, també anomenat de porcions, és adequat per mostrar les parts sobre un total. Les dimensions de cada sector (arc, angle i àrea) es corresponen amb la quantitat que es vol representar.

Com ja s’ha esmentat, el primer que cal considerar en afegir un gràfic a la memòria és la seva utilitat, si transmet un missatge de forma clara i entenedora.


Per descomptat, quan s’utilitzin gràfics, s’ha de procurar ser fidel a les dades reals, tenir cura de mantenir les proporcions i les escales, i no distorsionar la informació.

No és aconsellable utilitzar elements gràfics quan:

  • Hi ha massa dades (exemple del primer gràfic circular anterior) i es dificulta la interpretació.
  • Hi ha molt poques dades i la seva exposició gràfica no és rellevant.
  • No hi ha variacions ni tendències significatives per mostrar (novament, cas del primer gràfic circular).

Examinem un altre exemple:

En aquest gràfic es combinen alguns dels defectes esmentats: hi ha massa anys reflectits (massa dades) i és molt difícil distingir fàcilment les línies (i més encara si s’utilitza blanc i negre); a més, no sembla que hi hagi cap pauta d’estacionalitat mensual coherent que valgui la pena ressaltar. Quina informació rellevant ens aporta?

Altres consells interessants a l’hora d’emprar gràfics a les memòries són:

  • Evitar els gràfics tridimensionals, que normalment són més difícils d’interpretar i es presten més a distorsions.
  • Evitar també l’excés de colors, la sobrecàrrega de símbols i senyals, els fons recarregats o amb dibuixos, etc. Cal recordar que no tothom té impressora en color.
  • Utilitzar línies de referència horitzontals en els gràfics de columnes i de línies, perquè faciliten la lectura i la comparació de les dades.
  • Mantenir la coherència de les sèries a tota la memòria quan es fan comparacions entre diferents entitats o evolucions temporals. Per exemple, si es presenten dades anuals, s’ha d’utilitzar sempre el mateix nombre d’anys.
  • Seguir una coherència de colors o formats en els gràfics de tota la memòria.
  • Tenir en compte el context quan es comparen dades entre diferents ens, ja que ignorar-lo pot dur a interpretacions errònies.

5. Ús de taules

Per evitar haver de donar moltes dades en el text, situació que dificulta la lectura i la interpretació, és possible utilitzar taules.

Per tal que les taules siguin efectives, cal tenir en compte dos criteris elementals:

  • Que sigui fàcil localitzar i comprendre les dades numèriques.
  • Que els aspectes formals facilitin la interpretació d’aquestes dades.

Cada taula que s’inclogui a la memòria ha de ser una unitat que transmeti informació per ella mateixa. De fet, com en el cas dels gràfics, una taula ha de ser pensada com un mòdul autònom que es podria utilitzar en diferents suports: el document imprès de la memòria, una infografia, un web, una presentació, un tríptic…

En conseqüència, una taula ha de tenir la informació bàsica per poder ser interpretada de forma independent:

  • Títol descriptiu. El títol ha de ser breu, precís i significatiu. Una bona manera de redactar-lo és responent a les clàssiques preguntes què?, on? i quan?
  • Encapçalaments. Els encapçalaments de columnes i de fileres han d’explicar quines són les dades que hi ha a la taula, identificant amb precisió les categories, les unitats utilitzades, els espais físics i els períodes de temps utilitzats.
  • Font. És convenient indicar a cada taula la font o les fonts utilitzades; es tracta d’una mesura de transparència que permet contrastar la informació i augmenta la fiabilitat.

A banda d’això, convé tenir en compte algunes pautes formals i de disseny de les taules per obtenir resultats efectius:

  • És convenient introduir elements que facilitin la lectura, com per exemple línies divisòries suaus o ombrejats entre fileres i columnes.
  • La distància entre columnes i fileres no ha de ser gaire gran. Cal evitar les taules molt atapeïdes (millor dividir la taula en diverses més concises), però també que tinguin molt espai en blanc.
  • No s’ha d’introduir text innecessari. Per exemple, millor un encapçalament general com “Any” i a sota els anys que correspongui que escriure cada vegada “Any 2013”, “Any 2014”, “Any 2015”…
  • Cal utilitzar la separació dels milers per facilitar la lectura de les xifres.
  • Convé evitar l’ús de decimals si no aporten informació significativa. En el cas que s’opti per utilitzar-los, s’ha d’aplicar el mateix nombre de dígits decimals a totes les dades de la taula.
  • S’han d’alinear les xifres a la dreta o sobre la coma decimal, no centrar-les en les columnes.
  • No s’han de deixar espais buits on no es disposi de dades. Si no hi ha dades per mostrar a la taula, cal indicar-ho amb alguna referència com “No aplicable” o “Sense dades”.
  • Arrodonir les xifres, quan no és imprescindible un alt grau de precisió, pot ajudar a comprendre i comparar les dades.
  • És convenient utilitzar el mateix disseny bàsic de taula a tota la memòria, ja que acostumarà la persona que la llegeix a una mecànica constant d’interpretació i facilitarà la lectura.

Bibliografia i recursos en línia

Bibliografia

ALTÉS, N.; PEJÓ, X. (2000) Manual de redacció administrativa. Vic: Eumo Editorial.

DUARTE, C.; ALSINA, A.; SIBINA, S. (1993) Manual de llenguatge administratiu. Barcelona: Escola d’Administració Pública de Catalunya.

FAYET, M.; COMMEIGNES, J. D. (2001) Redacte informes profesionales. Barcelona: Robinbook.

MESTRES, J. M. i altres (2009) Manual d’estil. La redacció i l’edició de textos. Vic: Eumo Editorial.

Recursos en línia

Diputació de Barcelona (2010) Elaboració de documents administratius. Manual de consulta. Barcelona: Diputació de Barcelona.

Diputació de Barcelona (2016) Llibre d'estil de la Diputació de Barcelona. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans / Diputació de Barcelona.

Instituto Vasco de Administración Pública (IVAP) Blog de lenguaje administrativo claro. Vitoria: IVAP.

Pujar