Unitat 2. Els fonaments de la contractació pública

1. Principis de la contractació pública

La contractació pública existeix per atendre l’interès públic que han de perseguir tots els ens que formen part del sector públic. Per això, quan un ens del sector públic signa un contracte, s’aplica la normativa contractual, amb la finalitat que l’objecte del contracte satisfaci l’interès general de la millor manera possible.

La normativa que regula la contractació pública necessita de tot un conjunt de principis essencials, regulats en la Llei 9/2017, de contractes del sector públic (LCPS), i que no es donen en l’àmbit privat.

Principi de publicitat
Tots els actes, tràmits i documents que segueixen a un procés de contractació han de ser accessibles fàcilment. Qualsevol persona ha de poder veure què ha fet qualsevol administració o entitat del sector públic per signar un contracte: els motius, la finalitat, el preu, etc. I per això s’ha de poder tenir accés als documents més importants: plecs de clàusules administratives i tècniques, projectes d’obra si és el cas, memòria justificativa, anunci de licitació, etc.

L’Ajuntament de Calldonetes decideix licitar el servei de neteja de les instal·lacions municipals. Acordat l’inici del procediment i publicat l’anunci de licitació al perfil del contractant, l’Ajuntament no publica la memòria justificativa del contracte. Aquest fet determina que ningú pot conèixer el motiu ni l’objecte d’aquest contracte. Ni licitadors ni púbic en general disposarà de suficient informació sobre la licitació, fet que incompliria el principi de publicitat en la contractació pública.

Principi de concurrència
Pretén promoure la competència per afavorir l’obtenció d’ofertes al més òptimes possible, de manera que tots els que vulguin contractar puguin fer-ho en igualtat de condicions i sense obstacles injustificats.

S’incompliria aquest principi si una administració establís unes condicions contractuals que només poden complir molt poques empreses en el mercat i la resta en quedessin excloses.

Seria un cas d’incompliment si es demanés subministrament de productes fent referència a una marca concreta, amb exclusió de la resta, per exemple, el subministrament de 1.000 paquets de la marca Kleenex i d’un determinat model, atès que només una empresa disposa d’aquest model i marca. La resta de fabricants de mocadors de paper no podria participar en la licitació, amb la qual cosa es trencaria el principi de concurrència.

Principi d’integritat
Totes les administracions públiques han de vetllar per una bona administració i evitar la corrupció. Aquest principi és especialment important en la contractació pública, un dels àmbits de l’Administració amb més nivell de corrupció.

El principi d’integritat determina, en definitiva, que totes les entitats del sector públic han d’actuar d’acord amb la llei.



L’Ajuntament de Coniles, un petit municipi, vol licitar el servei de direcció d’obra de la nova Biblioteca Municipal. Com que no sap exactament quin contingut ha de tenir el contracte, contacta amb un despatx d’arquitectura del poble i acorden les condicions, les quals s’estableixen en els plecs de clàusules del servei. Aquesta actuació incompliria clarament el principi d’integritat, entre altres, ja que no és admissible que una administració pacti les condicions d’un contracte amb un dels potencials licitadors abans d’aprovar l’inici del procediment de contractació i les condicions del contracte, perquè situa en una posició de privilegi l’empresa consultada, en detriment de la resta de potencials licitadors.

Principi d’igualtat de tracte dels licitadors
El principi d’igualtat de tracte dels licitadors garanteix que tots els potencials licitadors rebin el mateix tracte i tinguin les mateixes oportunitats en el procediment de contractació.

L’exemple anterior sobre el principi d’integritat és perfectament aplicable al principi d’igualtat de tracte. El fet que un poder adjudicador consulti i traslladi informació a un potencial licitador de forma prèvia a l’inici del procediment contractual, determina un tracte avantatjós en detriment de la resta de potencials licitadors.

Principi de transparència
Garanteix que no hi hagi favoritismes ni actuació arbitrària (injusta) respecte a tots els licitadors que participen en un procediment contractual.

Per això, les condicions de tot contracte públic han de ser clares i precises, ja que així es facilita que tots tinguin la mateixa informació i puguin conèixer les condicions del contracte de manera certa i inequívoca.

Es trencaria aquest principi si una de les clàusules del contracte estigués redactada de manera ambigua i donés lloc a diferents interpretacions, o bé es redactés sense ser prou precisa. Un exemple habitual el trobem en l’establiment de criteris de selecció inconcrets i poc precisos:

  • Presentació d’una memòria per a la concessió d’un servei, la qual es valora en 20 punts (dels 50 totals del concurs), amb diferents subapartats.

Tot i que sigui un criteri avaluable mitjançant judici de valor, si no s’especifica com es valoraran els subapartats de forma clara i justificada, cal afirmar que hi manquen dades i claredat. Tenint en compte la importància del criteri, estaríem davant d’una valoració en excés discrecional, fins al punt de poder ser arbitrària i vulnerar el principi de transparència.

Principi de confidencialitat
Garanteix el respecte a les característiques d’un servei o d’un producte, els quals poden ser confidencials per causes vinculades a la propietat intel·lectual o industrial. En aquests casos, el procediment de contractació ha de garantir aquesta confidencialitat, sense que això suposi vulnerar la resta de principis que s’han vist.

En un contracte d’obres per a la construcció d’un pont, es presenta una empresa constructora que utilitza una màquina inventada i patentada, les característiques de la qual han de romandre com a secret empresarial. Aquesta part de la informació podria ser secreta sense que això suposés la vulneració d’altres principis relacionats en aquest apartat.

2. Tipus de contractes

Les administracions públiques i ens del sector públic poden contractar:

  1. Obres
  2. Concessió d’obres
  3. Concessió de serveis
  4. Subministraments
  5. Serveis
  6. Contractes mixtos

2.1. El contracte d’obres

El contracte d’obres és un dels més habituals i consisteix en l’execució d’una obra, aïlladament o conjuntament amb la redacció del projecte, o la realització d’algun dels treballs que recull la mateixa LCSP en el seu annex, com per exemple: moviment de terres, demolició d’immobles, excavació de pous, construcció d’edificis, etc.

El concepte d’obra que utilitza l’LCSP és ampli:

  • el resultat dels treballs de construcció o enginyeria civil destinats a complir una funció econòmica o tècnica, que tingui per objecte un bé immoble, i
  • el resultat de tot treball que modifiqui la forma o substància del terreny, o del seu voltant, o millori el mitjà físic o natural.

Els exemples més habituals que ens podem trobar en el món local són:

  • Obres resultat de treballs de construcció o enginyeria civil: contracte d’obres per a la construcció d’un immoble de titularitat municipal, com ara l’edifici d’una nova llar d’infants, o l’edifici d’una nova seu de la policia municipal; o les obres de millora i rehabilitació d’un edifici de la casa consistorial; o les obres de millora d’infraestructures municipals, com ara l’asfaltatge de carrers, etc.
  • Obres resultat de la modificació de la forma o substància del terreny, o del seu voltant, o la millora del mitjà físic: obres d’obertura de nous camins rurals o de rehabilitació i millora de la mota d’un riu, obres per a la formació de dunes en una zona de platja, etc.

Un fet definitori del contracte d’obres és que, per regla general, per a l’execució de l’obra es necessitarà la tramitació i aprovació prèvies d’un projecte d’obres, el qual defineix l’abast, el contingut i les característiques de l’obra. I es diu per regla general perquè poden existir determinades obres que, per la seva petita envergadura i escassa complexitat, no requereixin projecte d’obres.

En el cas que escaigui projecte d’obres, aquest formarà part de la documentació que ha de regir la licitació i haurà d’estar disponible en el perfil del contractant per donar compliment al principi de publicitat i transparència.

2.2. Contractes de concessió d’obres

En els contractes de concessió d’obres, el concessionari es compromet a realitzar alguna prestació consistent en una obra, tal com s’ha definit en el contracte d’obres, però amb la diferència que la contraprestació per l’execució de l’obra és el dret a explotar-la.

Aquesta explotació pot comportar el dret a percebre un preu o no. És a dir, quan un particular executa una obra —que pot ser obra nova, o bé de restauració i reparació d’una existent— i com a contrapartida a aquesta execució l’Administració li dona el dret d’explotar l’obra i percebre una tarifa dels usuaris, estem davant d’un contracte de concessió d’obra. Aquesta explotació de l’obra sempre donarà dret a percebre una tarifa dels usuaris, però en funció del que es prevegi en el contracte, el concessionari també pot rebre un preu a canvi d’aquesta explotació.

Dos ajuntaments tramiten un procediment per a la concessió de l’obra de construcció i explotació de la piscina coberta municipal.

L’Ajuntament A recull la previsió en els PCAPS que l’adjudicatari haurà de construir la piscina i fer-se càrrec del cost, i a canvi podrà explotar les instal·lacions i fer pagar una tarifa per la seva utilització a tots els usuaris.

L’Ajuntament B fa la mateixa regulació que l’Ajuntament A, amb la diferència que, a més del dret a percebre una tarifa dels usuaris, s’estipula un preu que l’Ajuntament pagarà al concessionari per cada usuari de la piscina. Aquesta diferència s’estableix inicialment per equilibrar el desequilibri econòmic del qual parteix la concessió, atès que el poble de l’Ajuntament B és molt més petit i no es preveu tanta afluència d’usuaris.

Una altra de les característiques del contracte de concessió d’obres, lligada al dret a explotar l’obra, és la transferència del risc operacional al concessionari, que vol dir que s’assumeixen els riscos derivats de la demanda real de les obres o serveis objecte del contracte (disc de demanda) i els riscos de subministrament de les obres o serveis objecte del contracte.

Aquesta transferència del risc fa que, en condicions normals de funcionament, el concessionari no tingui garantida la recuperació de les inversions efectuades ni tingui assegurat que pugui cobrir els costos en què ha incorregut com a conseqüència de l’explotació de les obres objecte de la concessió. És per això que es diu que la transferència del risc suposa l’exposició real a les incerteses del mercat.

La transferència del risc comporta que el concessionari no tingui el privilegi de ser rescatat per l’administració quan l’explotació no vagi bé, si no és en supòsits excepcionals que permetin el restabliment de l’equilibri econòmic de la concessió.

Aquesta condició s’ha de donar també quan l’explotació comporta el dret a rebre un preu per part de l’administració.

2.3. Contracte de concessió de serveis

El contracte de concessió de serveis consisteix a encarregar a un tercer la gestió d’un servei la prestació del qual és de titularitat o competència d’un poder adjudicador, i a canvi se li dona el dret a explotar els serveis, o bé aquest dret acompanyat del dret a percebre un preu.

La definició d’aquesta tipologia contractual és igual que la del contracte de concessió d’obres, i per tant, li són aplicables tots els elements que el defineixen en l’apartat anterior, amb l’única diferència que en la concessió de serveis no entra cap activitat que suposi la realització d’una obra en els termes definits.

Un dels exemples més típics i habituals és l’explotació i gestió de bars ubicats en espais municipals, en aquest cas, la gestió i explotació del bar de la Llar de Jubilats Municipal El Canigó. Es treu a licitació la gestió del bar a canvi de les tarifes que el concessionari cobrarà als usuaris per les consumicions.

Imaginem que amb el temps la zona on s’ubica la llar de jubilats creix en densitat de població i s’hi instal·len més bars, fet que provoca una davallada de la clientela, que afecta negativament el concessionari. Això no li donarà dret a reclamar el reequilibri de la concessió, ja que està exposat als riscos operacionals de demanda.

Imaginem que la mateixa llar de jubilats no ha tingut mai un bar i que l’Ajuntament vol fer una ampliació de la llar per fer el bar. En aquest cas, es podria licitar un contracte de concessió d’obra en què, a més de l’explotació del bar, s’hagi de construir l’ampliació de la llar per a la seva ubicació.

2.4. Contracte de subministrament

El contracte de subministrament té per objecte l’adquisició, l’arrendament financer o l’arrendament —amb opció de compra o sense— de productes o béns mobles.

S’utilitza aquest tipus de contracte quan es tracta de subministrar una pluralitat de béns de manera successiva i per un preu unitari, sense que la quantitat total es defineixi amb exactitud en el moment de subscriure el contracte, atès que els lliuraments es faran en funció de les necessitats reals del poder adjudicador.

L’exemple més habitual de contracte de subministrament és l’adquisició de material d’oficina o tòners d’impressora. Es tracta d’un subministrament de béns de manera successiva i per preu unitari (cada tòner o paquet de fulls té un preu), i en funció de les necessitats, es va adquirint el material de forma successiva.

També s’utilitza aquest tipus de contracte quan es tracta d’adquirir o arrendar equips i sistemes de telecomunicacions o de tractament de la informació, els seus dispositius i programes, i la cessió del dret d’ús d’aquests últims.

L’Ajuntament A1 necessita adquirir cinc ordinadors de sobretaula per a la nova oficina d’assistència en matèria de registre. Aquests ordinadors se subministren amb el corresponent paquet de Microsoft Office. S’utilitza un contracte de subministrament amb el qual s’adquireixen els ordinadors de qualsevol proveïdor a canvi d’un preu.

En canvi, si el mateix Ajuntament A1 necessita implantar l’administració electrònica i contracta una empresa per tal que desenvolupi una eina especialment adaptada a les seves necessitats, ja no es parla de subministrament, sinó d’un contracte de serveis. En aquest supòsit el treball intel·lectual —consistent a fer o elaborar un producte— que es necessita per al disseny del programa tindria més importància que el simple subministrament d’un producte acabat i elaborat en sèrie.

2.5. Contractes de serveis

Els contractes de serveis són prestacions consistents en el desenvolupament d’una activitat, o bé adreçades a l’obtenció d’un resultat diferent d’una obra o subministrament.

Una limitació d’aquests contractes de serveis és que no poden incloure serveis que impliquin l’exercici d’autoritat dels poders públics, com seria per exemple la realització d’actes d’inspecció urbanística, la redacció de plecs de càrrecs sancionadors, etc.

Aquesta tipologia contractual és una de les més habituals, ja que es defineix de manera residual. És a dir, tot el que no és una obra o un subministrament, o és objecte del contracte de concessió, serà un contracte de serveis. Podríem dir que és el tipus de contracte més habitual dels poders adjudicadors.

Són contractes de serveis, per exemple:

  • Digitalització de documentació pública per part d’una empresa especialitzada
  • Assistència tècnica de tot tipus: redacció de projectes, informes d’auditoria, assistència lletrada en judicis…
  • Direccions d’obra i coordinacions de seguretat i salut
  • Neteja d’instal·lacions municipals
  • Manteniment d’instal·lacions, com ara ascensors, enllumenat públic…
  • Vigilància i socorrisme a les platges
  • Etc.

2.6. Contracte mixt

El contracte mixt comprèn prestacions pròpies de dos o més contractes diferents, sempre que aquestes prestacions estiguin vinculades directament entre si i mantinguin relacions de complementarietat que exigeixen la consideració i el tractament d’una unitat funcional, adreçada a satisfer una necessitat determinada o a aconseguir una finalitat institucional pròpia de l’entitat contractant.

És a dir, s’utilitza un contracte mixt quan una administració pública necessita una prestació en què hi ha elements dels diferents contractes que s’han vist fins ara.

3. Els procediments de selecció del contractista

L’LCSP estableix unes consideracions generals en el seu article 131 i assenyala que, amb caràcter ordinari, l’adjudicació dels contractes es farà utilitzant una pluralitat de criteris d’adjudicació, sota el principi de millor relació qualitat/preu, i algun d’aquests procediments:

Tot i no ser estrictament un procediment de selecció, la Llei cita també els contractes menors, que es podran adjudicar directament a qualsevol empresari amb capacitat d’obrar i que compti amb l’habilitació professional necessària per a la realització de la prestació.

  • Procediment obert
  • Procediment restringit
  • Procediment amb negociació, que pot ser amb publicitat o sense (art. 167 i 168 respectivament)
  • Diàleg competitiu (supòsits de l’art. 167)
  • Associació per a la innovació (supòsits de l’art. 177)

Dintre de la classificació dels procediments assenyalats, podem diferenciar dos grans tipus:

En aquesta unitat es farà especial referència al procediment obert en totes les seves modalitats, atès que estadísticament és el procediment més tramitat pels poders adjudicadors. De la resta de tipologies de procediments, se n’esmentarà la definició i les característiques fonamentals.

4. Procediment obert

Dintre del procediment obert, cal diferenciar les modalitats següents:

  • Procediment obert ordinari o general
  • Procediment obert simplificat
  • Procediment obert simplificat abreujat, també anomenat supersimplificat

La principal característica del procediment obert és que qualsevol empresari interessat pot presentar una proposició en resposta a la convocatòria de la licitació que faci l’administració contractant, i no hi ha mai negociació del contracte.

Les fases comunes de tot procediment obert són:

  1. Preparació de l’expedient de contractació: aquesta fase, més de caire intern, s’inicia a partir de la redacció d’una memòria justificativa del servei que impulsa la contractació, en la qual cal justificar la necessitat de la contractació, així com la definició de les línies fonamentals de les prestacions contractuals.

    Amb la nova LCSP, aquesta fase interna és potser la més important, atès que és necessari justificar molt bé les necessitats que es pretenen cobrir amb la contractació i definir bé les principals característiques del contracte.

    En aquesta fase de preparació, també cal acordar l’inici de l’expedient de contractació donant d’alta l’expedient en el gestor documental i encarregant la redacció dels corresponents plecs de clàusules administratives i tècniques.

  2. Publicitat de la licitació i informació als licitadors mitjançant el corresponent anunci al perfil del contractant.
  3. Obertura del termini per a la presentació de proposicions per part dels licitadors.
  4. Examen de la documentació prèvia.
  5. Examen i valoració de les proposicions i de les ofertes presentades.
  6. Formulació de la proposta d’adjudicació a l’òrgan de contractació.
  7. Adjudicació i formalització del contracte.

4.1. Fases del procediment obert ordinari o general

Les fases del procediment obert ordinari o general són:

Per contractar amb el sector públic, és necessari que tots els empresaris interessats presentin les seves proposicions en sobres tancats (actualment arxius electrònics) per garantir la confidencialitat de les ofertes i la lliure concurrència. En el procediment obert general, les proposicions s’han de presentar en sobres diferents de la manera següent:

  • Primer sobre: contindrà la documentació que acredita el compliment dels requisits previs (art. 140 LCSP).
  • Segon sobre: criteris de valoració automàtics.
  • Tercer sobre: només en el cas que s’hagin establert criteris de valoració sotmesos a judici de valor.

El termini per presentar proposicions:

  • No pot ser inferior a 15 dies des del dia següent al de la publicació de l’anunci de licitació en el perfil del contractant en contractes de subministrament i serveis.
  • No inferior a 26 dies en contractes d’obres i concessió d’obres i serveis.

És la primera actuació de la mesa de contractació i consisteix a qualificar la declaració responsable relativa al compliment dels requisits previs i la resta de documentació de l’art. 140 de l’LCSP. Aquesta declaració cal que es formalitzi amb l’anomenat DOUE (document europeu únic de contractació).

Recorda

El DOUE és un document que pretén simplificar la verificació del compliment dels requisits previs amb una simple declaració, en la qual s’ha de fer constar:

  1. Que la societat està vàlidament constituïda i pot presentar-se a la licitació i que la persona que firma la representa.
  2. Que disposa de la classificació o, en el seu lloc, dels requisits de solvència econòmica, financera i tècnica o professional exigits.
  3. Que no es troba incursa en cap causa de prohibició de contractar.
  4. Que es designa un correu electrònic per fer les notificacions si així s’ha previst al PCAP.

Si s’adverteixen defectes o omissions en aquesta documentació, cal concedir al licitador un termini per esmenar-ho.

Després de l'examen i la qualificació de la documentació prèvia, es procedeix a l'obertura i l’examen de les proposicions admeses, les quals es valoraran aplicant els criteris establerts en els plecs, i es formularà la corresponent proposta d'adjudicació a l'òrgan de contractació.

L'obertura de les proposicions ha d'efectuar-se en el termini màxim de 20 dies, comptats des de la data de finalització del termini per presentar les ofertes.

En cas que en la licitació es donin criteris d'adjudicació dependents de judici de valor i criteris de valoració de caràcter automàtic, han de celebrar-se dos actes independents per a l'obertura, respectivament, del segon i del tercer sobre.

L'obertura de l'oferta econòmica ha de realitzar-se en acte públic, excepte quan es prevegi que en la licitació puguin emprar-se mitjans electrònics. En el procediment s’ha de garantir el secret de les proposicions fins al moment de l’obertura dels sobres, cosa que actualment s’aconsegueix per mitjans electrònics.

Conclòs l’acte públic d’obertura, s’han de valorar les proposicions presentades pels licitadors d’acord amb el que preveu el plec de clàusules administratives particulars.

Aquesta valoració la farà la mesa de contractació, sens perjudici que també pugui intervenir un comitè d’experts o organisme tècnic especialitzat en cas que hi hagi criteris dependents d’un judici de valor (és a dir, no automàtics) i aquests tinguin una importància superior als criteris automàtics (art. 146.2 LCSP).

Efectuada la valoració de les proposicions, la mesa formularà la proposta d’adjudicació a l’òrgan de contractació.

Aquesta proposta no crea cap dret a favor del licitador proposat davant l’administració, la qual cosa vol dir que l’òrgan de contractació no està obligat a adjudicar d’acord amb la proposta. Però, això sí, si no s’està d’acord amb la proposta formulada, cal motivar-ne la decisió.

En tot contracte hi ha un termini determinat per adjudicar des del moment de l’obertura de les proposicions. Però cal diferenciar:

  1. Quan l’únic criteri per a la selecció de l’adjudicatari sigui el preu, l’adjudicació s’ha d’acordar en un termini màxim de 15 dies.
  2. Quan s’han tingut en compte una pluralitat de criteris, o un únic criteri però que sigui el de menor cost del cicle de vida, el termini màxim per a l’adjudicació serà de 2 mesos.

Recorda:

  1. En cas de diferents proposicions incloses en sobres que han d'obrir-se en actes independents —perquè coexisteixen en la licitació criteris d'adjudicació dependents de judici de valor i criteris de caràcter automàtic—, el termini ha de computar-se des del primer acte d'obertura.
  2. Quan es detectin ofertes anormalment baixes, els terminis s'han d'ampliar en 15 dies hàbils.
  3. Si no es produeix l'adjudicació dins dels terminis assenyalats, els licitadors tenen dret a retirar la seva proposició i, si s’escau, a la devolució de la garantia provisional.

Contractació harmonitzada (contractes anomenats SARA)

La Directiva europea de contractes 2014/24/UE estableix unes regles especials de publicitat en l’àmbit de la UE per a determinats contractes de certa importància econòmica, amb la finalitat d’establir una uniformitat en matèria de terminis en l’àmbit comunitari.

D’aquesta manera, quan estem davant d’un contracte harmonitzat (obres: 5.538.000; serveis i subministraments: 221.000), els terminis de presentació de proposicions canvien a causa de la necessària publicitat comunitària, mitjançant la publicació d’un anunci al Diari Oficial de la Unió Europea:

  1. Obres, subministraments i serveis: no inferior a 35 dies, comptats des de la data de l’enviament de l’anunci de licitació a l’oficina de publicacions de la UE. Aquest termini es pot reduir en 5 dies si s’accepta la presentació d’ofertes per mitjans electrònics.
  2. Concessions d’obres i serveis: no inferior a 30 dies, termini que es pot reduir en 5 dies si s’accepta la presentació d’ofertes per mitjans electrònics.

4.2. Fases del procediment obert simplificat

Amb el procediment obert simplificat, es busca una simplificació dels tràmits, o suprimir-ne alguns si escau. També es vol aconseguir una reducció de terminis, sempre que el procediment es refereixi a contractes d’obres, de subministraments o de serveis amb les condicions següents:

  1. Que el seu valor estimat sigui igual o inferior a 2.000.000 d’euros per a les obres. Per els contractes de subministrament i serveis, les recents modificacions de la LCSP es remeten al que disposa l’art. 21 i 22, per als subministraments i serveis respectivament, que fixen aquesta quantitat en 140.000 euros.
  2. Que entre els criteris d’adjudicació previstos als plecs no n’hi hagi cap d’avaluable amb judici de valor, i si n’hi ha, que la seva importància no sigui superior al 25% del total, o al 45% del total en el cas que el contracte tingui per objecte prestacions de caràcter intel·lectual, com per exemple, els serveis d’enginyeria i arquitectura.

Es tramita igual que el procediment ordinari, però amb les següents especialitats, que busquen reduir la càrrega burocràtica:

  • L’anunci de licitació només s’ha de publicar en el perfil del contractant de l’òrgan de contractació, i tota la documentació necessària per presentar l’oferta ha d’estar disponible per mitjans electrònics.
  • El termini per a la presentació de proposicions no pot ser inferior a 15 dies, a comptar des del dia següent a la publicació en el perfil del contractant de l’anunci de licitació, per als contractes de subministrament i serveis o a 20 dies per als contractes d’obres.
  • Tots els licitadors han d'estar inscrits en el Registre Oficial de Licitadors i Empreses Classificades del Sector Públic o, si escau, en el registre oficial de la corresponent comunitat autònoma en la data final de presentació d'ofertes.
  • No és procedent la constitució de garantia provisional.
  • Amb la presentació de l’oferta cal presentar una declaració responsable del signant on es faci constar aspectes com, per exemple: que es representa la societat que presenta l’oferta, que aquesta compta amb la solvència adequada, que es disposa de les autoritzacions per exercir l’activitat i que no ha estat declarada culpable en cap causa de prohibició de contractar, entre altres.

El model d'oferta que figuri com a annex al plec ha de recollir aquesta declaració responsable.

En aquest procediment, l’acte públic d’obertura dels sobres que continguin criteris automàtics o avaluables amb fórmula s’ha de fer obligatòriament —a diferència del procediment obert ordinari, en què és potestatiu—, i es pot fer mitjançant compareixença personal a la seu de l’òrgan de contractació o bé en línia a través d’un sistema informàtic.

No obstant això, aquesta previsió ha quedat superada amb el RDL 15/2020 (reforma covid-19), de manera que la tramitació electrònica del procediment fa que l’acte públic d’obertura de sobres no sigui obligatori.

En el procediment obert simplificat no existeix un tràmit de qualificació documental separat de l'obertura d'ofertes. És a dir, els licitadors són admesos al procediment de licitació des del moment en què presentin els seus sobres o arxius electrònics dins del termini, sens perjudici que, posteriorment, puguin ser exclosos si no compleixen els plecs o si, després de la qualificació de la documentació, es comprova que no compleixen els requisits previs per licitar en el contracte de què es tracti. En conseqüència, no és procedent la suspensió de l'acte d'obertura del sobre número 1 per procedir a l'esmena de les deficiències advertides en les proposicions dels licitadors.

Després de l'acte d’obertura de sobres, la mesa realitzarà els tràmits següents:

  1. Avaluar i classificar les ofertes i excloure les que no compleixin els requeriments del plec.
  2. Fer la proposta a favor del candidat amb millor puntuació.
  3. Comprovar en el Registre Oficial de Licitadors i Empreses Classificades que l’empresa compleix els requisits que ha fet constar en la declaració responsable.
  4. Requerir l'empresa amb la millor puntuació mitjançant comunicació electrònica perquè, en el termini de 7 dies hàbils, constitueixi la garantia definitiva i aporti la documentació justificativa conforme disposa efectivament dels mitjans que s'ha compromès a dedicar o adscriure a l'execució del contracte.
  5. Un cop presentada la garantia definitiva i la resta de documentació requerida, cal adjudicar el contracte i fer-ne la formalització.

Si el candidat proposat no presenta la garantia definitiva, s’efectuarà proposta d’adjudicació a favor del candidat següent en funció de la puntuació.

4.3. Fases del procediment obert abreujat o supersimplificat

Només es pot aplicar aquest tipus de procediment en contractes d’obres amb valor estimat inferior als 80.000 euros i en contractes de subministrament i serveis de valor estimat inferior als 60.000 euros.

Aquest procediment vol simplificar encara més els tràmits dels procediments de contractació oberts ordinaris i simplificats.

Es tramita igual que el procediment simplificat, però aplicant les següents especificitats del procediment obert abreujat:

  • Termini més curt: el termini per a la presentació de proposicions no pot ser inferior a 10 dies hàbils, a comptar des del següent a la publicació de l'anunci de licitació en el perfil de contractant.
  • Sense acreditació de solvència: s'eximeix els licitadors de l'acreditació de solvència econòmica i financera, i tècnica o professional.
  • Criteris quantificables: l'oferta ha de lliurar-se en un únic sobre i ha d'avaluar-se, obligatòriament, conforme a criteris d'adjudicació quantificables mitjançant la mera aplicació de fórmules.
  • Valoració automàtica: la valoració de les ofertes es pot efectuar automàticament mitjançant dispositius informàtics o amb la col·laboració d'una unitat tècnica que auxiliï l'òrgan de contractació.
  • Sense garantia: no es requereix la constitució de garantia definitiva.
  • Formalització per signatura: la formalització del contracte pot efectuar-se mitjançant la signatura d'acceptació per part del contractista de la resolució d'adjudicació.

El procediment supersimplificat no es pot aplicar en contractes que tinguin per objecte prestacions de caràcter intel·lectual, com les relatives a projectes d’arquitectura, enginyeria, disseny d’aplicacions informàtiques ad hoc, etc.

5. Procediment restringit

La principal característica és que qualsevol empresa interessada pot presentar una sol·licitud de participació en resposta a una convocatòria de licitació, però només les empreses seleccionades en atenció a la seva solvència podran presentar proposició.

És a dir, a diferència del procediment obert, en el procediment restringit es donen dues fases prèvies:

  1. Presentació d’una sol·licitud per participar-hi, a la vista d’una convocatòria pública de licitació, i
  2. Presentació de proposicions: les empreses les sol·licituds de les quals hagin estat seleccionades, perquè compleixen els requisits de solvència, podran presentar les proposicions.

Una vegada superades aquestes dues fases, comença el procés d’adjudicació en els mateixos termes que el procediment obert, amb petites diferències.

Aquest procediment és especialment adequat quan es tracta de serveis intel·lectuals d'especial complexitat, com és el cas d'alguns serveis de consultoria, d'arquitectura o d'enginyeria.

Recorda

En aquest procediment, com en l’obert, no es poden negociar els termes del contracte amb els sol·licitants o candidats. Per això els procediments obert i restringit són procediments ordinaris sense negociació.

6. Procediments amb negociació

L’LCSP diferencia dos tipus de negociacions: aquella que es fa amb publicitat i la que es fa sense publicitat.

6.1. Procediment negociat amb publicitat

El procediment negociat amb publicitat, malgrat disposar dels procediments ordinaris obert i restringit, s’ha previst per a casos en què:

  • s’ha de fer un treball previ de disseny o adaptació per part dels licitadors,
  • es necessita un projecte o solucions innovadores,
  • la negociació és necessària per la complexitat o la configuració juridicoeconòmica de la prestació i,
  • en els procediments oberts o restringits tramitats prèviament, només s’hagin presentat ofertes irregulars o inacceptables.

De la lectura literal de l’LCSP es desprèn que la negociació amb publicitat és procedent per als casos en què la prestació és complexa i requereix una valoració o elaboració prèvia important, o bé per als casos en què no ha tingut èxit el procediment obert o restringit.

A la plataforma de contractació de la Generalitat de Catalunya, podem trobar diferents licitacions que utilitzen la negociació amb publicitat, tot i que a vegades s’utilitza aquest procediment sense justificar-ho adequadament.

Estudi de viabilitat previ a la concessió de les obres per ubicar un futur mercat municipal cobert, en què la negociació se centra en aspectes com ara els riscos operatius i tecnològics en la construcció i explotació de les obres, el cost de la inversió, les previsions sobre la demanda d'ús i la incidència econòmica i social de les obres en la seva àrea d’influència, etc.

Per a la tramitació d’aquest procediment no ordinari, el principal element que s’ha de considerar és la negociació. En la negociació s’ha d’assegurar sempre:

  • Igualtat de tracte entre els licitadors
  • Màxima transparència
  • Publicitat

Habitualment, els plecs de clàusules administratives particulars estableixen criteris per assegurar aquesta igualtat, com ara que la negociació es farà de forma individualitzada, partint dels mateixos criteris previstos en el plec i sense que es pugui facilitar informació que pugui donar avantatge a algun licitador respecte als altres.

En aquest tipus de procediment cal fer anunci de licitació.

El desenvolupament del procediment diferencia si és un contracte subjecte a regulació harmonitzada o no, als efectes exclusivament de publicitat en l’àmbit de la Unió Europea.

  • Si és un contracte subjecte a regulació harmonitzada, cal fer anunci al DEUC en un termini no inferior a 30 dies des de la data d'enviament de l'anunci.
  • Si no és un contracte SARA, l'anunci es publicarà al perfil del contractant en un mínim de 15 dies.

Pel que fa al desenvolupament del procediment negociat amb publicitat, hi ha també dues fases prèvies:

  1. Presentació d’una sol·licitud de participació acompanyada de la documentació corresponent (art. 140 LCSP).
  2. Una vegada presentades les sol·licituds, l’òrgan de contractació comprova la personalitat i la solvència dels licitadors i selecciona els que han de passar a la fase següent. Per això, a tots els seleccionats se’ls enviarà invitacions per tal que puguin presentar les seves ofertes inicials, que són les que seran objecte de negociació.

Presentades les ofertes inicials:

  1. S’inicia la negociació amb tots els licitadors sobre els aspectes tècnics i econòmics assenyalats en els plecs.
  2. L’òrgan de contractació acorda la conclusió de la negociació i es formula requeriment perquè es presentin les ofertes definitives.
  3. Les ofertes són valorades per la mesa de contractació d’acord amb els criteris d’adjudicació que han estat previstos als plecs.
  4. Es formula proposta d’adjudicació a l’òrgan de contractació.
  5. S’adjudica el contracte.

6.2. Procediment negociat sense publicitat

Amb la nova LCSP, aquest procediment ha esdevingut residual i excepcional, entre altres motius per l’eliminació del procediment negociat sense publicitat per raó de la quantia.

Només es pot utilitzar aquest procediment en els casos següents:

  • En qualsevol contracte en què no s’hagi presentat cap oferta o les presentades no siguin adequades, sempre que les condicions inicials del contracte no es modifiquin substancialment i sense que, en cap cas, es pugui incrementar el pressupost base de licitació ni modificar el sistema de retribució.
  • En els contractes d’obres, subministraments o serveis:
    • que només poden ser encomanats a un empresari determinat per algun motiu, com ara:
      • Adquisició o creació d’una obra d’art o representació artística única.
      • Que no existeixi competència per raons tècniques.
      • Que sigui procedent la protecció de drets exclusius.
    • Per raons d’imperiosa urgència a causa d’esdeveniments imprevisibles per l’òrgan de contractació i que requereixin la tramitació d’emergència.
    • Quan en els procediments oberts o restringits seguits prèviament s’hagin presentat ofertes irregulars o inacceptables, sempre que les condicions inicials del contracte no es modifiquin substancialment i sense que en cap cas es pugui incrementar el pressupost base de licitació ni modificar el sistema de retribució.
  • A més dels supòsits anteriors, per als contractes de subministrament es pot aplicar quan:
    • Els productes es fabriquin exclusivament per a finalitats de recerca, experimentació, estudi o desenvolupament.
    • Es tracti de lliuraments addicionals efectuats pel proveïdor inicial que constitueixin bé una reposició parcial de subministraments o instal·lacions d'ús corrent o bé una ampliació dels subministraments o les instal·lacions existents, si el canvi de proveïdor obligués l'òrgan de contractació a adquirir material amb característiques tècniques diferents i això donés lloc a incompatibilitats o a dificultats tècniques d'ús i de manteniment desproporcionades.
    • Es tracti de l'adquisició en mercats organitzats o borses de matèries primeres de subministraments que hi cotitzin.
    • Es tracti d'un subministrament concertat en condicions especialment avantatjoses amb un proveïdor que cessi definitivament les seves activitats comercials o amb els administradors d'un concurs, o a través d'un acord judicial o un procediment de la mateixa naturalesa.
  • A més dels supòsits anteriors, per als contractes de serveis:
    • Quan el contracte en qüestió sigui la conseqüència d'un concurs de projectes i, d’acord amb les normes aplicables, hagi d'adjudicar-se al guanyador.
    • Quan es tracti d'un servei concertat en condicions especialment avantatjoses amb un proveïdor que cessi definitivament les seves activitats comercials o amb els administradors d'un concurs, o a través d'un acord judicial o un procediment de la mateixa naturalesa.

Pel que fa a la tramitació del procediment negociat sense publicitat, com en tot contracte públic, cal preparar l’expedient de contractació mitjançant l’acord d’inici del procediment i la redacció dels plecs corresponents, en què cal establir criteris objectius i no discriminatoris de solvència d’acord amb els quals se seleccionaran els candidats que es convidarà a la negociació.

Per tant, podem dir que en aquest contracte, com en el procediment negociat amb publicitat i el restringit, també i ha dues fases: una prèvia de selecció i una posterior en què es convida a la negociació tots aquells seleccionats.

Excepte pel que fa a la publicitat prèvia, el procediment negociat sense publicitat segueix la mateixa tramitació que el negociat en tot el que sigui aplicable: sol·licitud, valoracions dels requisits, oferta inicial i fase de negociació i adjudicació. Si només hi ha un candidat, la mesa o l’òrgan de contractació ha de negociar sempre que sigui possible.

7. Procediment de diàleg competitiu

Des del punt de vista procedimental, el diàleg competitiu es caracteritza tant per incorporar una fase de selecció de candidats com per implicar un diàleg entre el poder adjudicador i els candidats admesos.

Aquest procediment incorpora característiques, d'una banda, del procediment restringit, i d’una altra, del procediment de licitació amb negociació. I és que inclou una fase de selecció de candidats —com els procediments restringits i negociats—, però també una fase de negociació —com els procediments negociats.

El procediment de diàleg competitiu es diferencia del restringit en el fet que es permeten les negociacions sobre qualsevol aspecte del contracte. A més, les negociacions es concentren en una fase especial del procediment: la fase de determinació o definició de l'objecte contractual. Així, a diferència d'altres procediments, en el diàleg competitiu els interessats han de proposar diferents alternatives que puguin satisfer les necessitats del poder adjudicador. Una vegada fixada la manera de satisfer aquestes necessitats, el procediment segueix com un procediment de licitació ordinari.

El procediment de diàleg competitiu es desenvolupa en tres fases, que queden ben diferenciades en l’LCSP:

  1. Obertura del procediment i sol·licituds de participació (article 174);
  2. Diàleg amb els candidats (article 175);
  3. Presentació i examen d'ofertes (article 176).

A Londres hi ha un edifici de propietat municipal que, per la seva configuració en forma de transceptor (walkie-talkie), genera gran quantitat d’aire que fa que sovint sigui difícil caminar pels voltants. Aquesta peculiaritat ha causat caigudes als vianants.

El govern municipal necessita resoldre el problema, atès que ja hi ha hagut diferents queixes i reclamacions de responsabilitat patrimonial. Davant d’això, hi ha dues opcions contractuals:

  1. Procediment de negociació amb publicitat: imaginem que els enginyers municipals han arribat a la solució, que consisteix a instal·lar mampares deflectores a la façana de l’edifici, però atesa la complexitat del projecte, es decideix iniciar un procediment de negociació amb publicitat. En aquest cas, tenim identificades:

    a. la necessitat que cal satisfer (disminuir la intensitat del vent),

    b. així com també l’objecte del contracte (instal·lació de mampares deflectores).

    Però es negocia sobre la millor manera d’executar-ho tècnicament i econòmicament.

  2. Diàleg competitiu: imaginem que els enginyers municipals no han trobat una solució satisfactòria per resoldre la necessitat. Per tant, està identificada la necessitat però no l’objecte del contracte. En aquest cas, es pot iniciar un procediment de diàleg competitiu per definir de la millor manera possible l’objecte del contracte, que és certament complex. I en el marc d’aquest diàleg han de sortir les diferents solucions proposades per donar resposta a la necessitat.

8. Procediment d’associació per a la innovació

El procediment d’associació per a la innovació es configura com un procediment altament excepcional que ha estat concebut, en paraules de l'exposició de motius de l’LCSP, “amb la idea d'afavorir les empreses més innovadores”, per la qual cosa “…s'ha previst expressament per a aquells casos en què resulti necessari realitzar activitats de recerca i desenvolupament respecte a obres, serveis i productes innovadors per a la seva posterior adquisició per l'Administració”.

Es tracta d'un procediment pensat per a supòsits en els quals les solucions disponibles al mercat no satisfacin les necessitats de l'òrgan de contractació.

Amb aquest procediment pràcticament es busca la creació d’un producte o servei que no existeix per la seva complexitat o avenç tecnològic.

És un procediment que busca la creació d’obres, serveis o productes inexistents, innovadors o que requereixen unes característiques que no satisfan l’òrgan de contractació. Una vegada creats aquests serveis, obres o productes, seran adquirits per l’Administració d’acord amb els criteris dels plecs de clàusules. En definitiva, l’objecte del procediment és investigar, desenvolupar i contractar a escala comercial nous productes i serveis.

Aquest procediment comporta un acord de col·laboració entre una entitat pública i un o diversos empresaris, els quals, una vegada seleccionats, desenvoluparan els treballs d’investigació i desenvolupament en les successives fases previstes als plecs.

Els requisits del procediment d’associació per a la innovació són:

  • Establir la necessitat que es pretén satisfer, amb indicació del producte, servei o obra innovadora que no pot ser satisfeta mitjançant l'adquisició de productes, serveis o obres ja disponibles al mercat.
  • Definir requisits mínims que hauran de complir els licitadors.
  • Assenyalar les disposicions aplicables en matèria de propietat intel·lectual i industrial.
  • Contenir la informació necessària i precisa que possibiliti als licitadors identificar la naturalesa de la solució requerida, a fi que puguin decidir si participar en el procediment.
  • En l'expedient, justificar degudament que al mercat no existeix la solució adequada per satisfer la necessitat que es persegueix a través de la contractació.

Desenvolupament del procediment d’associació per a la innovació

A la pràctica és molt difícil trobar exemples d’aquest tipus de procediment, i ens podríem atrevir a afirmar que només aquells poders adjudicadors amb unes finalitats institucionals molt determinades i específiques, o grans administracions, podran justificar la seva tramitació.

El sistema de salut de Galícia tramita la prestació del servei de desenvolupament i avaluació del funcionament d'un test multimarcador que permeti la caracterització molecular de tumors de pacients amb càncer de pulmó no microcític.

És un procediment de la Conselleria de Sanitat de la Xunta de Galicia mitjançant el qual es pretén satisfer una necessitat molt específica i de gran complexitat, per a la qual cal buscar una solució innovadora i inexistent al mercat.

9. Capacitat i solvència

Quan es parla de capacitat i de solvència, es parla d’aptitud per contractar (art. 65, 66 i 70 LCSP) i de solvència / classificació (art. 77 i següents).

9.1. Capacitat

La capacitat la té tota aquella persona física o jurídica que pot contractar amb el sector públic i que compleix els requisits que segueixen:

  • Disposa de plena capacitat d’obrar.
  • No té prohibicions de contractar.
  • Té solvència suficient.
  • Disposa d’habilitació empresarial o professional si s’escau.
  • Compleix altres requisits exigibles en la licitació en concret.

És important recordar que, en relació a les persones jurídiques, només podran concórrer als contractes previstos d’acord amb el seu objecte social.

Una empresa de construcció que té un objecte social que la defineix per fer treballs de construcció i obres públiques, en cap cas no es podrà presentar per obtenir un contracte de subministrament de material biomèdic.

9.2. Solvència

Un dels elements integrants de la capacitat és la solvència, que consisteix a acreditar un seguit de requisits econòmics, financers i tècnics o professionals (recursos humans i econòmics, així com coneixements) per al procediment contractual en concret.

Hi pot haver una empresa que tingui plena capacitat, perquè no està incursa en cap prohibició de contractar i té un objecte social adient per executar el contracte, però que no es pot presentar a un contracte en concret perquè, per la seva dimensió, no té prou solvència. Per exemple, la petita empresa de construcció del poble no pot optar a la licitació de les obres del canal de Panamà.

Excepte que en els PCAPS s’estableixi expressament, s’eximeix d’acreditar la solvència econòmica, financera i tècnica en un contracte d’obres amb VEC (valor estimat del contracte) igual o inferior a 80.000 euros i en els contractes de serveis i subministrament amb VEC igual o inferior a 60.000 euros, és a dir, en els supòsits d’aplicació dels procediments oberts supersimplificats o de tramitació abreujada.

Els requisits de solvència han d’estar assenyalats en l’anunci de licitació i especificats en els plecs, i sobretot han d’estar vinculats a l’objecte del contracte i ser proporcionals a aquest.

En cap cas no té sentit demanar com a solvència tècnica tenir experiència en construcció de ponts si l’objecte del contracte és la substitució de les finestres de la casa consistorial.

No tindria sentit demanar en els requisits una solvència econòmica amb una pòlissa de responsabilitat civil d’1,5 milions d’euros, per exemple, per fer una obra de 90.000 euros.

Com hem dit, hem de diferenciar dos tipus de solvència:

És a dir, recursos econòmics per complir el contracte. Aquesta solvència es pot acreditar per algun dels mitjans següents:

  • Volum anual de negoci
  • Justificant de l’existència d’una assegurança d’RC
  • Patrimoni net o ràtio entre actius i passius
  • Per als contractes de concessió d’obres i serveis, l’òrgan de contractació podrà establir mitjans d’acreditació alternatius als anteriors.

És a dir, coneixements tècnics en l’àmbit de l’objecte del contracte. En relació amb aquesta solvència, hem de diferenciar per tipus de contracte. El plec haurà d’escollir entre alguns dels mitjans previstos:

  • Contractes d’obres:
    • Relació d’obres executades en els darrers cinc anys.
    • Declaració indicant el personal tècnic o els organismes tècnics, integrats a l’empresa o no, de què es disposa per a l’execució de les obres.
    • Títols acadèmics i professionals de l’empresari i dels directius de l’empresa, i en particular, del responsable de les obres i els tècnics directament encarregats.
    • Indicació de les mesures de gestió mediambiental que s’han d’aplicar.
    • Declaració sobre la plantilla mitjana anual de l’empresa.
    • Declaració indicant la maquinària, el material i l’equipament tècnic de que es disposarà.
  • Contractes de subministrament: la majoria dels establerts en l’art. 89 són similars als vistos per als contractes d’obres, si bé la relació de subministraments fets és per als darrers 3 anys —i no 5 com en el contracte d’obres. També es pot establir la presentació de mostres, descripcions i fotografies dels productes per subministrar o de certificats expedits per instituts o serveis oficials de control de qualitat.
  • Contractes de serveis: es podrà acreditar a partir d'uns mitjans similars als previstos per als contractes d'obres, com la relació dels principals serveis o treballs realitzats, encara que només respecte als últims tres anys, si bé n’hi ha alguns d’específics, com la indicació de la part del contracte que l'empresari té eventualment el propòsit de subcontractar.

Per regla general, són els òrgans de contractació els que han de concretar els requisits mínims de solvència exigits en un contracte, així com els mitjans admesos per a la seva acreditació.

En els contractes de serveis, l’acreditació de la solvència d’un licitador es pot fer per referència a les capacitats d’altres entitats amb independència del vincle entre elles, sempre que es pugui provar que pot disposar dels mitjans d’aquestes entitats.

Recorda

Els documents per acreditar la solvència només poden ser alguns dels continguts en el catàleg dels articles 87 a 91 de l’LCSP.

La solvència també es pot acreditar a través de la classificació. Aquesta classificació és una acreditació que concedeix la Junta Consultiva de Contractació de l’Estat —també les poden concedir les comunitats autònomes— i que suposa el reconeixement de la capacitat de l'empresa per realitzar contractes que, d'alguna manera, són més importants per la seva dimensió econòmica. Per la qual cosa el requeriment de classificació és, per a les entitats públiques, una espècie de garantia sobre la capacitat de les empreses a l'hora de triar l'adjudicatària.

Una vegada obtinguda la classificació de l'empresa, aquesta dura de manera indefinida mentre es mantinguin les condicions i circumstàncies en les quals es va fonamentar la seva concessió. Per mantenir la classificació, cal presentar:

  • Cada any, abans de l’1 de setembre, una declaració responsable, signada per l'administrador o el representant legal de l'empresa, en la qual constin els comptes anuals de l'últim exercici.
  • Cada tres anys, a més, la documentació acreditativa que es continua mantenint la solvència tècnica i professional.

10. Objecte del contracte

L’objecte del contracte és allò concret que es vol aconseguir amb la licitació pública per part d’un òrgan de contractació, és a dir, la prestació concreta que es vol realitzar per satisfer la necessitat pública prevista.

L’objecte ha de ser determinat i concretat per tal que totes les parts coneguin què és el que s’ha de fer o lliurar.

No obstant això, en determinats casos es permet que l’objecte pugui no estar determinat i que el que es determini sigui la necessitat que cal satisfer, com succeeix, per exemple, amb els contractes que es tramiten pel procediment de diàleg competitiu. En aquest cas, l’objecte no es troba definit, ja que en el procediment s’incorporaran innovacions que l’acabaran de definir.

L’objecte del contracte no es pot fraccionar amb la finalitat de disminuir-ne la quantia i eludir els requeriments de publicitat o procediment. El fraccionament es produeix quan un únic contracte s'adjudica utilitzant diversos contractes —que evidentment tindran un valor estimat menor— per poder ser adjudicats mitjançant procediments de contractació amb un nivell d'exigència menor. Si això es fa, es vulneren els principis de la contractació pública.

L’Ajuntament de Capone vol asfaltar sis carrers del municipi abans de les eleccions. Com que ho vol fer de seguida i no ha actuat amb previsió, fa un pressupost estimatiu de les obres, que resulten en un VEC (valor estimat del contracte) de 180.000 euros.

Per la quantia del VEC, s’hauria de tramitar procediment obert simplificat, però això requeriria massa temps i l’Ajuntament decideix fer sis contractes menors d’uns 30 mil euros cadascun, amb la qual cosa podem adjudicar directament perquè la quantia és inferior als 40.000 euros.

Aquest exemple constituiria un fraccionament il·legal de l’objecte del contracte, que es considera una infracció molt greu dels principis que regeixen la contractació pública i que constitueixen la nul·litat dels contractes.

Una altra de les grans novetats de l’LCSP és la divisió en lots del contracte.

La divisió en lots dels contractes passa a ser la regla general, de manera que l’LCSP exigeix que es justifiqui a l’expedient la no divisió del contracte en lots com a mesura per facilitar l’accés a la contractació pública del nombre més gran d’empreses, en especial de les pimes.

L’article 99.3 de l’LCSP disposa que, sempre que la naturalesa o l’objecte del contracte ho permetin, cal establir la realització independent de cadascuna de les parts mitjançant la divisió en lots, tot i que l’òrgan de contractació pot no dividir en lots quan hi hagi motius vàlids, que s'han de justificar degudament a l’expedient.

Els motius vàlids per justificar a l’expedient la no divisió en lots de l’objecte del contracte són:

  • Que la divisió en lots comporti el risc de restringir injustificadament la competència.
  • Que aquesta dificulti l'execució correcta de l’objecte del contracte des del punt de vista tècnic.

L’òrgan de contractació ha d’indicar a l’anunci de licitació i als plecs la limitació del nombre de lots als quals un mateix candidat es pot presentar, així com el nombre de lots que es poden adjudicar a cada licitador.

Segons l’article 99.7 de l’LCSP, en els contractes adjudicats per lots, cada lot ha de constituir un contracte, excepte quan s’estableixi una altra cosa en el plec.

Les normes procedimentals i de publicitat que s’han d’aplicar en l’adjudicació de cada lot s’han de determinar en funció del valor acumulat del conjunt dels lots.

11. Preu del contracte

Sobre el preu del contracte, cal diferenciar bé dos conceptes: el pressupost base de licitació i el valor estimat del contracte.

11.1. Pressupost base de licitació

El pressupost base de licitació és el límit màxim de despesa que, en virtut del contracte, pot comprometre l’òrgan de contractació, incloent-hi l’IVA.

El pressupost base de licitació ha de ser adequat als preus de mercat.

Una de les grans novetats de la Llei és que cal desglossar el pressupost base de licitació en el plec de clàusules administratives particulars de la manera següent:

  • Costos directes
  • Costos indirectes
  • Altres despeses eventuals

En els serveis en què el cost econòmic principal siguin els costos laborals, s’han de considerar els termes econòmics dels convenis col·lectius sectorials aplicables al lloc de prestació́ dels serveis.

11.2. Valor estimat del contracte

El valor estimat del contracte és l'import que s’estima que tindrà un contracte durant tota la seva durada, és a dir, la importància que té en termes econòmics. Per calcular-lo no s'inclou l'IVA, però sí tots els imports que es prevegi que s'hauran de pagar al llarg de tota la durada del contracte.

El valor estimat del contracte és l’import més important dels que s’han vist, atès que determina el règim jurídic del contracte. És a dir, en funció del VEC, se sap quina publicitat cal donar al contracte (regulació harmonitzada o no) i quin serà el procediment aplicable.

El VEC es determina com segueix:

  • En obres, subministrament i serveis: l’import total a pagar segons les estimacions de l'òrgan de contractació, sense incloure-hi l’IVA.
  • En concessions (d'obres o serveis): l’import net de la xifra de negocis (sense IVA) que, segons les estimacions de l'òrgan de contractació, ha de generar l’empresa concessionària durant la seva execució, com a contraprestació per les obres i els serveis objecte del contracte, més els subministraments relacionats amb aquestes obres i serveis.

Els elements que s’han de tenir en compte per calcular el VEC són els següents:

  • Costos derivats de l’aplicació de les normatives laborals vigents (especialment els derivats dels convenis col·lectius sectorials aplicables)
  • Altres costos que es derivin de l’execució material dels serveis
  • Despeses generals d’estructura
  • El benefici industrial
  • Qualsevol forma d’opció eventual
  • Pròrrogues eventuals del contracte
  • Primes o pagaments als candidats o licitadors
  • Totes les modificacions a l’alça establertes en el contracte, segons el plec de clàusules administratives particulars

El mètode de càlcul aplicat per l’òrgan de contractació per calcular el VEC ha de figurar en els plecs de clàusules administratives particulars.