L’agent de policia s’ha d’adaptar contínuament a les circumstàncies legals que es desprenen d’un procés judicial del qual pugui formar part. Per aquest motiu, ha de tenir present que els operadors judicials segurament li exigiran molt més quant a la seva conducta que a qualsevol altre ciutadà.
A continuació parlarem dels elements que els professionals del col·lectiu policial han de tenir en compte, ja que els jutges i tribunals els tenen presents per avaluar la credibilitat de qui declara.
“No andes, Sancho, desceñido y flojo, que el vestido descompuesto da indicios de ánimo desmalazado.”
(Don Quijote de la Mancha, Miguel de Cervantes, 1547-1616)
Els professionals de policia estan normalment sotmesos a una imatge corporativa que unifica els criteris de presència davant qualsevol ciutadà. El motiu és que la ciutadania, i qualsevol altre col·lectiu, ha de poder identificar i localitzar visualment un agent de policia en qualsevol lloc i moment. A més, en la formació bàsica de les acadèmies de policia s’incideix en la cura de la presència física del servidor públic i en el fet que la seva uniformitat unifica la imatge de la policia com un col·lectiu professional i com a servei públic de qualitat adreçat a tota la ciutadania.
Ara bé, quan els professionals han estat citats per comparèixer a declarar en una sala, majoritàriament no assistiran amb la uniformitat reglamentària. Per tant, és imprescindible que a la roba particular de caràcter civil es traslladi també l’exigència d’una bona presència física.
Tal com apunta Martín Agraz (2016, p. 32) “no es pot donar la imatge de deixadesa, abandonament, desídia o indiferència, i més quan un està essent jutjat”. Aquests elements poden influir de forma negativa en la valoració que faci de nosaltres l’operador judicial.
També s’ha de tenir en consideració que avui dia qualsevol persona disposa d’un telèfon mòbil, la qual cosa implica que els professionals, en el desenvolupament de les seves funcions, han de tenir present que els poden fer fotografies o gravacions en vídeo que posteriorment poden ser una prova en un jutjat. Quan existeixen imatges d’un fet, hi ha més probabilitats que esdevinguin judicis mediàtics, creixi l’interès del públic i, amb ell, els prejudicis i les crítiques, que no faran més que generar més tensió i pèrdua de serenitat en les persones implicades quan s’han de confrontar en el judici. Això és una cosa que les parts hauran de tenir present, ja que, com estableix l’article 682 de la Llei d’enjudiciament criminal(3) (la qual ens parla de la publicitat en els debats), la restricció de la presència dels mitjans de comunicació en les sessions del judici podrà -potestativament- acordar-se o no, per la qual cosa s’haurà de preveure la manca d’intimitat en el procés i la necessitat d’estar prèviament preparats per a aquesta situació (Agraz, M., 2016, p. 70-73).
A banda d’això, s’ha de tenir present que en l’àmbit judicial és important mostrar una bona presència física quan una part està implicada en el procés, perquè aquesta comportarà el que es coneix com l’efecte halo(4) que consisteix a generalitzar una bona valoració d’un factor concret, que és extrapolat a altres (Urcola, J. L., 2010, p. 400). Autors com Sigman defineixen aquest efecte com un vici en el sistema de decisió present en tots els àmbits de la vida, inclosa la justícia, perquè ningú pot escapar d’aquest efecte. Com a exemple, explica que davant un conjunt idèntic de condicions, els jutges són més indulgents amb les persones més atractives (Sigman, M., 2015).
En la psicologia social s’han elaborat teories amb relació a la comunicació persuasiva, per tal de comprendre com avalua la credibilitat una persona llega en PT. Aquesta comunicació ha estat estudi d’àmbits relacionats amb la publicitat i el màrqueting (De la Fuente, J., 2016b, p. 55). Alguns estudis han demostrat que la nostra valoració sobre la credibilitat d’un testimoni honest pot haver estat motivada tant per elements evidents i conscients com per elements aliens a la situació.
Tenint en compte les qüestions abans esmentades, facilitem els elements que cal tenir en compte amb relació a la imatge personal en el context d’una declaració judicial:
Vestimenta
Aparença física
Comportament
Les paraules amables poden ser curtes y fàcils de dir, però els seus ecos són realment infinits.
(Mare Teresa de Calcuta)
En aquest punt donarem un seguit d’observacions i consells que el col·lectiu de la policia ha de tenir en consideració quan declara davant una sala o en contextos similars.
Sobre els operadors judicials:
Imaginem que som en una declaració en què l’advocat formula diverses preguntes molt dinàmiques (curtes i ràpides) amb l’objectiu de posar nerviós i desajustar el declarant; el que s’haurà de fer és parar, mirar l’autoritat judicial i preguntar-li, per exemple: “Senyoria, haig de respondre a tot?”.
Sobre les declaracions múltiples:
Sobre les declaracions relacionades amb fets concrets:
Sobre la formulació de preguntes i respostes:
“Qui de veritat sap de què parla, no troba raons per aixecar la veu.”
(Leonardo da Vinci)
El fet de no preparar curosament un interrogatori, tant en el context d’instrucció del procés com al judici oral, pot comportar conseqüències negatives en el declarant. Cal llegir atentament el contingut de l’atestat per tal de preveure les matèries, les actituds i les argumentacions que s’haurien de dur a terme. La preparació prèvia evita les inconsistències en la declaració i les contradiccions entre les declaracions de les parts citades a declarar. La preparació es materialitza finalment en seguretat i confiança, la qual cosa permet que les argumentacions convencin més eficientment l’autoritat judicial.
La preparació d’un interrogatori no només és una tasca de l’agent de policia que ha de comparèixer a declarar durant el procés judicial; també és una part del procés que ha de ser preparada per part dels diferents operadors jurídics. A continuació veiem quin rol adopten altres operadors jurídics envers la declaració en aquest procés segons Miguel Ángel Soria Verde (2006, p. 69):
Els condicionants bàsics de l’interrogatori s’observen clarament en la distribució del poder en la sala de vistes: modela i reglamenta la pressió de l’interrogatori, redueix o incrementa el valor atribuït per la prova presentada, introdueix elements discrepants dins d’una testificació homogènia i estableix i aclareix la relació de poder/estàtua respecte als altres professionals presents en el judici. (Soria Verde, 2006, p. 69).
Per preparar amb eficiència l’interrogatori que els diferents operadors judicials poden formular, cal conèixer primer quins tipus de preguntes poden arribar a fer.
Reconèixer les preguntes és una forma de prevenir respostes que perjudiquin el declarant i pot permetre rectificar en el moment tàctiques del lletrat que tinguin com a objectiu desajustar qui ha de contestar, fer que entri en contradicció i, per tant, provocar que doni una imatge de poca professionalitat.
Per entendre la filosofia d’interrogatori que es pretén en una sala de vistes, s’ha de recordar què ens professen diferents articles de la LeCrim (Ley de enjuiciamiento criminal):
Una vegada observat el que ens diu la norma processal sobre aquesta qüestió, a continuació es descriu el tipus i el significat d’aquestes preguntes tan previstes i “prohibides” en l’àmbit jurídic:
De la Fuente (2016b, p. 17) apunta que, mitjançant la formulació de preguntes suggeridores o capcioses per part de l’interrogador, es pot induir amb molta facilitat nova informació en la resposta del testimoni, ja que la nova informació està continguda en les mateixes preguntes.
Uns altres tipus de preguntes que són factibles de ser emprades pels operadors jurídics per tal d’obtenir informació són:
Les preguntes compostes i especulatives també s’han de saber identificar per tal que no arrosseguin el declarant a respostes que el puguin perjudicar per comissió:
Soria Verde (2006, p. 60) enumera altres tipus de preguntes que també s’han de tenir presents als interrogatoris de sala:
Altres tipus de preguntes previstes en la PT per als interrogatoris, classificades segons el nivell de suggeriment d’informació (mostrat a continuació de mínim a màxim grau de suggestió), van ser elaborades per William Stern (De la Fuente, J., 2016b, p. 68) i són:
El que queda clar de tot plegat és que, per tal d’abordar totes aquestes qüestions, caldrà que l’interrogat hagi preparat amb profunditat la declaració i, en el cas d’haver estat citat com a investigat, haurà d’haver preparat molt bé amb el lletrat totes aquestes possibles preguntes per saber confrontar-les a la sala.
Una altra qüestió important en la preparació de l’interrogatori és que la persona que hagi de declarar sàpiga en quina qualitat ho ha de fer, és a dir, en quina condició processal haurà de basar la seva declaració i la seva defensa. A continuació mostrem de forma esquemàtica les categories processals per les quals els agents poden ser citats en un judici.
Condició modificada per la LO 13/2015, de 5 d’octubre, que modifica l’article 118 de la LeCrim.
Les obligacions i drets de la persona com a testimoni estan recollides en el 5è capítol de la LeCrim, el qual es titula “De las declaraciones de los testigos” (articles del 410 al 450).
Pel que fa a les obligacions:
Amb relació als drets:
Figura prevista al capítol VII de la LeCrim sobre l’informe pericial (de l’article 456 al 485).
Quan un jutge o un tribunal ha de prendre una decisió per dictar una sentència, ha de passar per un procés intern de valoració de les diligències i les proves que han estat practicades, amb l’objectiu de reflexionar si aquestes poden convèncer i determinar si s’han d’acceptar o descartar. Aquest raonament mental (Martí, P., 2016, p. 61) és traslladat de forma escrita per l’òrgan jutjador al document de sentència, en la qual ha d’exposar la raó per la qual ha decidit condemnar o absoldre la persona jutjada. La valoració d’allò que un jutge o tribunal observa en la sala, i que després es trasllada a la sentència com una valoració basada en els principis d’immediació -que l’article 741 de la LeCrim descriu-, difícilment serà revisable en fases posteriors. Precisament l’article citat abans invoca en la figura del jutge la lliure valoració de la prova la qual ha de ser raonada i motivada. Fernández León, en al·lusió a J.M. Chozas Alonso, estableix que la LeCrim ofereix mecanismes pràctics per facilitar al Jutge/Tribunal el control de la veracitat o fiabilitat de les declaracions dels testimonis, veiem-ne alguns exemples:
La Llei d’enjudiciament civil (LeC), per exemple, estableix en el seu article 363 la limitació del nombre de testimonis, quant a què les parts podran proposar els testimonis que estimin necessaris, però si excedeixen de tres, les costes corren a càrrec de la part que els hagi presentat. A banda, també es contempla els elements derivats de l'observació directa del testimoni quan declara: Eloqüència en les argumentacions, comunicació verbal i no verbal, autocontrol sobre els estats d'ànim, etc. Segons aquest mateix autor, l’article 376 de la LeC destaca els elements pels quals es guia el precepte rector de la valoració de la prova testifical: la raó de ciència que guarda relació amb que la declaració del testimoni acrediti situacions fàctiques o coneixement dels fets; les circumstàncies concurrents, les quals fan referència a la relació que guarda el testimoni amb les parts i els fets en referència als quals declara, i la formulació de tatxes en relació al testimoni que poden posar en sobreavís al jutge en relació a la parcialitat d’aquest primer. La lectura del conjunt de tots aquests criteris són el punt de partida dels elements valorats per part de l’Autoritat judicial: que els fets manifestats pels testimonis siguin creïbles, veritables i coherents, narrats amb ordre i cronologia perquè nodreixen d’elocució les respostes a l’interrogatori.
Sumat aquest principi d’immediació, s’han de tenir presents els següents criteris, marcats per la jurisprudència i la normativa vigent:
D’això es desprèn que s’exigeix una mínima activitat probatòria en l’acta del judici, la qual ha de respondre als criteris racionals de la pròpia consciència i no s’ha de confondre amb el principi d’in dubio pro reo, ja que descriu una circumstància diferent. Aquí sí que existeix prova, però amb l’existència d’un mínim de dubte la persona acusada ha de quedar absolta.