“Vull ser a la sala. M’encisen els judicis per assassinat, aquells importants, en els quals hi ha una vida en joc i la pressió és tan enorme que es respira a l’ambient. Quan la sala és plena de gom a gom i es prenen grans mesures de seguretat. On la meitat del públic odia l’acusat i els seus lletrats, i l’altra meitat resa perquè se salvi. […] I aquest és el judici dels judicis.”
(John Grisham, 1955, EUA, polític, advocat i famós autor de thrillers judicials)
La nostra imatge com a professionals de la seguretat pública en el context de les declaracions judicials no només s’acota a la sala on declarem. Aquesta imatge de professionalitat, tal com ja hem esmentat al principi, els agents han de procurar assumir-la en totes les actuacions, en previsió de com es pugui esdevenir finalment el servei: pot acabar en un procés penal.
Segons apunta Francisco José Gómez Macià(12) en algunes de les seves ponències formatives, una premissa que els professionals de la policia han de tenir ben assumida quan hagin de preparar una declaració i posteriorment l’hagin de dur a terme és: “maximizar lo bueno y minimizar lo malo”.
Això es tradueix en el fet que, quan es prepara una declaració, s’analitzen els possibles vídeos en què els implicats han estat gravats durant una actuació. Quan es declara davant el jutge o un tribunal, s’ha de procurar maximitzar les argumentacions de forma positiva i reforçar allò que ens pot beneficar en la nostra declaració; i els detalls que puguin resultar negatius cal minimitzar-los, ja sigui explicant-los de la forma que més ens pugui afavorir o bé obviant-los si no ens demanen citar-los.
En el punt següent, continuant la línia estratègica de Francisco Gómez Macià, es proposa que els professionals que hagin de preparar un judici elaborin i treballin un planning de preparació de la declaració o defensa que s’estructuri seguint tres parts cronològiques diferenciades amb relació a la celebració de la declaració: l’abans, el durant i el després. Aquesta planificació haurà de treballar i potenciar les actituds personals i les habilitats comunicatives del professional i preparar-lo en previsió del que es pugui trobar el dia de la celebració del judici o la declaració en la sala de vistes.
Precisament, aquesta planificació i preparació psicològica comporta també que el professional estigui familiaritzat amb l’espai on es desenvoluparà la celebració del judici. Per aquest motiu s’ha cregut indispensable dedicar una part d’aquest manual a conèixer les diferents sales de vistes on poden ser citats a comparèixer.
“No podem resoldre problemes pensant de la mateixa forma que quan els vàrem crear.”
(Albert Einstein, 1879-1955)
Com ja hem indicat amb anterioritat, la preparació d’un judici comença quan redactem la minuta policial i instruïm la resta d’actes i diligències. Per tant, haurem de tenir present en la instrucció dels fets que en un futur, quan hàgim de preparar l’abans, necessitarem que allò que va quedar redactat ens ajudi a recuperar i recordar tant l’acció com la conducta. L’escrit de la minuta policial ens ha de permetre recordar les dades dels fets correctament, fins i tot després de molts anys. S’ha de reflectir allò que és rellevant per a l’enjudiciament, i és per això que, en les accions formatives relacionades amb l’elaboració de documents policials i la instrucció d’atestats, cal que s’incideixi en la redacció dels continguts, tenint presents els requisits que comporten les infraccions penals, que haurien de ser posteriorment sotmeses a un procés.
Seguint la línia de Fernández León (Fernández León, 2014), es tractaria de planificar la preparació del judici com si estiguessim davant d'un projecte, amb uns objectius ben marcats. La planificació estructurada pròpia dels projectes comporta un millor assoliment dels objectius definits (preparar la línia de defensa i l’interrogatori de les parts) amb plena eficiència, així com la disminució de riscos (inseguretat, nerviosisme i dubtes d’últim moment). Determina que la preparació del judici oral comporta tota una sèrie d’accions, com per exemple l’estudi dels documents rectors del cas, l’anàlisi de l’audiència prèvia, l’examen de la part i els testimonis, així com, fer un retorn o valoració després de la celebració del judici -feedback-, per comprovar si s’han consolidat els objectius marcats. Així mateix i donat que el policia majoritàrimanet declara en qualitat de testimoni o com a part, l'estratègia preparatòria del cas ha de ser realitzada també per aquest professional. Durant la preparació els agents hauran d’assistir a reunions, llegir documents, repassar l’atestat amb antelació suficient, preguntar al lletrat els dubtes i inquietuds i prendre les notes que calguin per repassar els elements essencials dels cas (projecte) que s’estigui configurant. Si l’objectiu del lletrat és intervenir en l’acte del judici amb professionalitat i aconseguir un resultat el més afavoridor possible als interessos de la part que hi representa, l’objectiu de l'agent de policia serà fer una declaració ben preparada, amb actitud de seguretat, que les argumentacions siguin coherents i convincents i vèncer el possible pànic escènic durant el judici oral.
Gomez Macià recomana en les seves exposicions que abans d’assistir a una compareixença en el Jutjat o la celebració d’un judici s’ha de tenir present els següents aspectes:
A.- Saber quines predileccions i particularitats té cada jutge i fiscal pot resultar una òptima estratègia a l’hora de parlar i millorar la capacitat de convenciment. Per al lletrat és indispensable el coneixement del Jutge que dirigirà l’acte del judici oral (Fernández León, 2014), de fet és d’obligat compliment informar-se durant el projecte de preparació del judici, de les múltiples qüestions que caracteritzen al jutge per intuir com es desenvoluparà el judici i, d’aquesta manera, poder reaccionar, dominar el transcurs del judici i auto controlar-se. Aquest coneixement del Jutge -des de les perspectives processals i emocionals - abasta molts aspectes: Si el Jutge sol formular preguntes a les parts i/o testimonis, si sol declarar preguntes com a impertinents, observar la forma de dirigir la sala, permissivitat d’interrogatoris extensos, si dóna explicacions a les parts sobre els aspectes processals, etc. Per aquest motiu, i sobre tot davant els judicis orals de casos complexos o en declaracions de parts amb rol d’encausat, cal que el policia estigui informat i preparat de les particularitats de l’Autoritat Judicial que dirigirà o presidirà la sala.
B.- Cal tenir a mà el telèfon del jutjat que hagi citat per si s’hagués de comunicar un retard a l’hora d’arribar a la declaració (si al professional li ha sorgit un servei urgent en cas d’estar de servei, si es troba amb un accident o una retenció de trànsit de camí als jutjats, etc.).
C.- Així mateix, els autors abans citats, consideren d’obligat compliment visitar les sales o jutjats que no es coneixen, o bé si és la primera vegada que es declara en aquestes. Aquest acte preparatori permetrà declarar amb més tranquil·litat i seguretat.
D.- Cal valorar i estar preparats per al supòsit que hi hagi pressió mediàtica i transcendència del cas, perquè també pot afectar el procés.
Si és necessari, caldrà contrastar l’actuació amb altres companys de la policia local, del cos de Mossos d’Esquadra i d’altres forces i cossos de seguretat de l’Estat que hagin intervingut en l’actuació.
Això implica que s’hagi de consensuar les argumentacions sobre els continguts. Es recomana que només constin a la minuta policial o atestat els policies que hagin tingut una intervenció activa en el servei que ha motivat el procés penal i no tots els agents del torn, com més persones són citades més probabilitats de contradicció hi ha el dia de la vista oral.
La contrastació de dades es pot extrapolar també a institucions no policials, com ara el SEM, els bombers, assistents socials, agents cívics, etc. Es pretén remarcar que s’ha de fer l’esforç per mantenir una bona relació amb la resta d’institucions, ja que durant la nostra trajectòria professional hi coincidirem contínuament i necessitarem la seva cooperació i coordinació, tal com fa preceptiva diversa legislació vigent. Per aquest motiu, quan s’hagi de declarar en una sala, es recomana donar argumentacions que no perjudiquin la imatge i reputació dels altres col·lectius professionals.
Si anem a declarar per uns fets en què una persona va resultar finada abans que arribessin les dotacions sanitàries al lloc, on presumptament l’ambulància va trigar temps a arribar segons l’al·legació d’altres testimonis, els lletrats ens poden preguntar: “Si l’ambulància hagués trigat menys temps a arribar, la persona estaria ara viva?”. Les respostes que s’han de donar davant aquestes preguntes han de ser curoses, i cal tenir present que no s’ha de perjudicar la imatge i reputació d’altres professionals. Per tant, una resposta coherent que podríem donar davant aquesta circumstància seria: “Això no li ho puc contestar, ja que no tinc coneixements de medicina; aquesta pregunta, en tot cas, la hi hauria de formular a un metge facultatiu”.
Quan anem a declarar diversos agents de policia per un mateix fet, és molt important que el company que vagi a declarar estigui en bones condicions mentals (sense patologies mentals) per declarar correctament. Trobar-se en una circumstància com la citada podria posar en risc la declaració dels agents perquè podrien aparèixer contradiccions o informació no verídica.
Les aptituds que tot bon declarant hauria de tenir són, com a mínim, les que enumerem a continuació:
Normalment, a qui primer entra a declarar se li formulen moltes més preguntes que a la resta; per això mateix interessa que, en la mesura que sigui possible, entri primer a la sala la persona que millor declari.
Hem de tenir present que el procés judicial és un “teatre”, i en la seva escenografia cadascú representa un paper, un rol. Els operadors judicials exerceixen el seu paper en funció dels seus objectius i les seves funcions. Això s’extrapola també als policies, els quals és determinant que hagin quedat correctament identificats i ubicats en el context de l’actuació, és a dir, que hagi estat especificat el seu grau de protagonisme en els fets, per tal de declarar només allò que s’hagi presenciat. Això sobretot és important tenir-ho present en les actuacions en què han actuat diversos agents. Les argumentacions hauran de coincidir només en els moments coincidents amb altres companys presents en l’actuació.
En el cas que s’estigués citat com a persona investigada o denunciada, caldrà preparar bé la declaració amb la persona lletrada, tenint en compte diversos aspectes:
S’ha de vigilar molt la gent que hi haurà a l’entorn de la seu judicial (cafeteria, porta d’accés, lavabos, sales d’espera, etc.), ja que mai sabem qui pot estar escoltant.
Un cop entrem al jutjat, a la sala d’espera, es procurarà tenir discreció en els comentaris i el comportament i vigilar si les persones de l’entorn escolten les converses.
És important saber llegir i interpretar els nostres pensaments, les emocions i les respostes fisiològiques, i també tenir coneixement de quins recursos es tenen per tranquil·litzar-se.
Cal recordar que les esperes al jutjat poden ser llargues. Per tant, es buscaran recursos que permetin a la persona citada a declarar estar tranquil·la durant l’espera (portar un llibre, apunts…).
Abans i en el moment d’entrar a la sala:
Si s’està nerviós/sa abans d’entrar a declarar, cal evitar prendre substàncies excitants com per exemple cafè, begudes amb taurina, alcohol, etc., ja que l’únic que aporten és l’augment del tipus de respostes fisiològiques pròpies del neguit, amb el risc que es passi més malament i es doni finalment una impressió incorrecte davant els operadors jurídics presents en la sala.
D’uns anys ençà, i cada vegada més, els jutges i fiscals es mostren molt en contra que els agents de l’autoritat que entren a declarar sobre uns fets entrin a la sala i des d’un primer moment manifestin “Em ratifico en els fets”. Una altra cosa és que els operadors jurídics formulin la pregunta sobre si ens ratifiquem en uns fets, perquè aquests posteriorment podran formular alguna pregunta oberta en la qual convidin la persona que declara a parlar sobre què va passar en l’actuació. La pregunta sobre la ratificació es fa per detectar des d’un primer moment si ja existeix alguna mena de desacord entre qui declara i les diligències practicades de l’atestat, és a dir, si existeix contradicció. Formular la pregunta sobre la ratificació també significa moltes vegades que, pel gran volum de casos que s’han d’enjudiciar diàriament, no es pot llegir amb profunditat l’atestat i la minuta policial abans de la celebració del judici (pensem, per exemple, en les antigues faltes penals, en les quals no hi havia temps previ d’instrucció), i es dóna sovint la circumstància que la primera interrogació que formula el jutge és una pregunta oberta. Aquest tipus de pregunta té la seva complexitat, ja que ha de narrar un fil conductor del fet amb concisió, amb la informació justa i necessària.
“Quatre característiques corresponen al jutge: escoltar amb cortesia, respondre sàviament, ponderar prudentment i decidir imparcialment..”
(Sòcrates, filòsof grec, 470 aC - 399 aC).
L’expressió
L’argumentació
Francesc Gómez Macià apunta que en relació a les argumentacions que s’exposen en el transcurs d’un interrogatori, qui argumenta ha de parlar sobre el seu testimoni, és a dir, ha de centrar el discurs en base a un mateix i a l’experiència viscuda i no explicar allò que hagin viscut els altres (excepte si expliquem fets manifestats per testimonis de referència), ni tampoc valorar a tercers -serveis sanitaris, companys i altres serveis d’emergència- que hagin intervingut a l’actuació. Les argumentacions han d’explicar el què ha passat amb naturalitat i han de donar resposta -de forma clara i concisa- a les preguntes que hagin formulat els operadors judicials i el Jutge. A l’hora s’ha de mostrar seguretat en els continguts que es transmeten a través de les argumentacions, la qual cosa s’aconsegueix plantejant el missatge com una afirmació, i no pas com una suposició o valoració subjectiva. Exemple: “L’home estava ebri, ja que presentava una clara simptomatologia d’estar sota els efectes de begudes alcohòliques: desprenia halitosi alcohòlica i perdia l’equilibri”, en comptes de “Crec que l’home estava borratxo”. En el primer exemple observem una afirmació, la qual queda argumentada amb elements objectius. La segona argumentació es presenta com una suposició alhora que s’empra una terminologia poc adequada (paraula borratxo). Aquest docent, entre d'altres autors, recomana presenciar el judici fins el final ja que permet presenciar les declaracions dels altres declarants i dels companys. Les conclusions que aporten els lletrats a la fase final del judici ens permetrà identificar els elements que aquests utilitzen per argumentar la defensa o l'acusació i les evidències que han identificat en el transcurs de l’interrogatori per desvirtuar les proves i declaracions dels testimonis.
L’emoció
La gesticulació
La postura que s’haurà d’adoptar durant la declaració ha de mantenir una continuïtat, si no és que s’ha de fer alguna gesticulació il·lustrativa. Les il·lustracions són gestos associats al discurs que elaborem, perquè reprodueixen o il·lustren una manifestació, una idea o una representació (per exemple, quan gesticulem amb les mans per explicar les dimensions d’un objecte).
Quan fem èmfasi amb un gest, sempre serà millor fer-ho en aquest ordre:
Cal evitar els gestos tipus emblema, és a dir, aquells que poden expressar indiferència o mostrar les emocions (aquelles que ens poden arribar a comprometre) i que es poden interpretar com un gest de mala educació, falta de respecte, manca d’autocontrol o insult. Per exemple: bufar, encongir les espatlles quan l’advocat formuli una pregunta impertinent, fer un gest amb la cara donant a entendre que la pregunta formulada és absurda, etc. Per tant, ja en la preparació, s’han de prohibir els emblemes, perquè es podrien arribar a interpretar com un insult. Les persones que declarin no s’hauran de moure del lloc o canviar contínuament de postura, perquè aquest fet desajustarà la persona davant la sala i facilitarà l’aparició d’emblemes en la gesticulació.
Cal evitar les postures següents:
És important controlar i evitar els indicadors que es puguin interpretar com un engany. L’estudi de la comunicació verbal i no verbal, tal com hem vist, ens ha facilitat recursos per poder reconèixer els indicadors interpretables com a engany (Soria, M. A., 2006, p.68):
Quan una persona menteix, les pauses entre cada paraula augmenten unes dècimes de segon.
Tant a les entrevistes personals com a les declaracions que s’hagin de fer asseguts, és recomanable:
Sovint una de les sensacions que els professionals senten abans de l’interrogatori és nerviosisme que es materialitza en pensaments negatius o distorsionats . Per tal de gestionar el nerviosisme i reestructurar els pensaments negatius es proposa la següent estratègia:
Per tal que la mirada dels interrogadors no intimidi el declarant en determinats moments, aquest pot optar per mirar el nus de la corbata o l’anell de la mà del lletrat si és aquest qui l’interroga. Si és el jutge, se li pot mirar el punt anomenat xacra del front, la part central de les ulleres o també el nus de la corbata.
És molt important mirar l’advocat quan ens pregunta i contestar mirant el jutge perquè:
Si després d’haver contestat una pregunta un advocat diu “Perdó?!”, és que aquest vol incidir en el fet que el declarant està equivocat, desacreditar-lo i desajustar-lo. No s’ha de caure en aquesta provocació, ja que així s’aconseguirà l’efecte contrari.
En les informacions relatives a les apreciacions de les distàncies, cal preparar respostes amb mides aproximades, i si són diversos agents els qui han de declarar, amb parers diferents entre ells, cal dir una mida aproximada, com per exemple: “La víctima va caure entre dos i tres metres més endavant després de rebre el cop”. Si en temes de distàncies i mides els agents que declaren proporcionen respostes diferents, no hi ha dubte que els lletrats insistiran amb preguntes sobre aquesta qüestió amb l’objectiu de fer-los caure en contradicció.
En aquests casos, no s’han de fer judicis de valor davant darreres informacions que altres aportin. Per exemple, suposem que el lletrat pregunta: “Acaba d’entrar un veí que manifesta que són quatre metres la distància que hi ha entre…”, a la qual cosa ens reiterarem assertivament: “Senyoria, reitero que el local fa una mida de X metres”.
Un altre recurs òptim per parlar de les distàncies o alçades és a partir de les autoreferències, perquè donen credibilitat i espontaneïtat al discurs. Per exemple: “l’agressor media aproximadament un metre setanta perquè era una mica més alt que jo…”; “la persona va caure uns quatre metres cap endavant perquè era just la distància que hi ha entre el principi i el final del meu vehicle, que estava estacionat al costat”.
Recomanació sobre les respostes que podem donar a la sala de vistes:
L’advocat no pot induir el seu client perquè manifesti un argument concret. Per tant, no s’ha de manifestar mai en una declaració: “Això m’ho ha fet dir el meu advocat”.
De l'article 190 al 195 de la Llei orgànica 6/1985, d’1 de juliol, del poder judicial (LOPJ), en el seu títol segon, “De la manera de constituir-se els jutjats i tribunals”, capítol I, “De l’audiència pública”, ens parla clarament sobre l’ordre a la sala. Aquest contingut representa clarament les regles del joc del comportament en una sala en el context dels judicis orals.
Com a exemple de comportament que no ha de passar en una sala, us convidem a visualitzar aquests vídeos:
Baralla al jutjat entre ultres del Barça i els Mossos
Actituds incorrectes observables al vídeo: queixar-se innecessàriament, cridar, contradir el jutge, alterar l’ordre de la sala, mostrar actitud violenta envers les altres persones que hi ha a la sala, agredir persones, resistir-se i atemptar contra l’autoritat.
Acusació amb actitud vacil·lant envers el jutge
Actituds incorrectes observables al vídeo: mostrar cinisme a l’hora de contestar les preguntes del jutge, emprar expressions amb manca d’educació i consideració, etc.
Trenta dies a la presó per insultar el jutge
Actituds incorrectes observables al vídeo: burlar-se de la figura del jutge, riure mentre l’acusada contesta les preguntes, emprar gestos impropis per al moment (com pentinar-se), queixar-se, insultar i gesticular irrespectuosament.
Actituds incorrectes observables al vídeo: interrompre la sessió, mostrar actitud violenta mitjançant l’agressió física, insultar, cridar, amenaçar i resistir-se a l’autoritat.
“El que s'ha fet no es pot desfer, però es pot evitar que torni a passar..”
(Ana Frank, 1929-1945)
En relació a les respostes que s’han donat a les preguntes formulades pel fiscal, els lletrats i el jutge, s’ha de valorar objectivament i analitzar mitjançant el feedback posterior a la vista oral, tant els elements i les argumentacions expressades correctament, com aquelles que no han ajudat a aconseguir l’objectiu de la declaració. Especialment en el cas d’haver declarat en qualitat d’encausat, fer un feedback exhaustiu permetrà que la persona interrogada millori, reestructuri els recursos psicològics i surti reforçada per què en un futur assumeixi amb més facilitat i flexibilitat situacions similars.
Avaluar la conducta mostrada amb el propòsit de poder afrontar nous casos futurs amb garanties d’èxit:
Avaluació a curt termini:
Avaluació a llarg termini:
Quan s’ha escoltat la declaració d’un company i després s’ha de valorar, cal tenir present fer-ho de la manera següent:
Activitat en grup:
Primer s’ha de visualitzar el vídeo següent:
Juicio a los mossos d'esquadra acusados de matar a un hombre.
Posteriorment s’hauran de formar grups de quatre o cinc persones per tal d’analitzar fotograma per fotograma el contingut. Després els grups hauran de redactar com es podrien millorar les declaracions formulades per aquests agents de policia imputats en el cas Raval. Finalment, s’analitzaran a classe els diferents elements observats pels grups.
Conèixer prèviament l’espai on se celebrarà el judici donarà tranquil·litat, sobretot a les sales de vistes més grans, com les de l’audiència provincial i altres tribunals importants. Conèixer el jutjat o tribunal on es declararà reduirà l’estrès i incrementarà la confiança en el declarant, perquè aquest ja estarà familiaritzat amb l’espai i la ubicació de les persones que intervindran.
A continuació, es representen les sales on habitualment es declara per tal que es pugui conèixer on s’ubiquen els diferents operadors judicials.